Stad Tielt | Stadsmagazine november 2022

Page 1

WWW.TIELT.BE | STADSMAGAZINE VAN AARSELE . KANEGEM . SCHUIFERSKAPELLE . TIELT | NOV22


INHOUD Beste inwoner De huidige energiecrisis beroert iedereen. Om jou te helpen energie te besparen, geven we in dit magazine interessante tips: dit kan gaan van kleine aanpassingen tot grotere, soms structurele werken in je woning. Ook als stad doen we uiteraard grote inspanningen. We maakten een energiereductieplan op en passen de energiebesparende maatregelen momenteel volop toe, om zo de energiefactuur waar mogelijk te doen dalen. Samen maken we zeker het verschil!

deze maand

11

In november herdenken we onze overleden naasten en de gesneuvelden in de wereldoorlogen. Op 1 november vinden ingetogen concertjes plaats op de Tieltse begraafplaats. In dit magazine is er aandacht voor de vernieuwingen op de begraafplaatsen, en voor het verhaal van de Aarseelse burgerslachtoffers in de Eerste Wereldoorlog. De gesneuvelden van Tielt en deelgemeenten worden zoals jaarlijks op gepaste wijze herdacht met een serene plechtigheid. De renovatie van Cultuurcentum Gildhof werd vorige maand afgerond met de inhuldiging van het vernieuwde Vossenhol. Je kan er vanaf nu volop optredens gaan bekijken in een gezellige clubsfeer zeker de moeite waard. Uiteraard blijft het vaste aanbod met comedy, theater, film, tentoonstellingen, familie- en muziekvoorstellingen ook absoluut interessant. Je leest er meer over in de agenda van dit nummer. De jongsten kunnen in november hun creatieve hart ophalen tijdens de Kinderkunstendag waarvoor diverse Tieltse vrijetijdsdiensten de handen in elkaar slaan om een verrassend aanbod voor te stellen. En uiteraard is er de intrede van de Sint, dat mogen we zeker niet vergeten. Misschien ontmoeten we elkaar daar wel? Met vriendelijke groeten

19

Begraafplaatsen

Intrede Sint

en verder Samen minder energie verbruiken 3. Bevolking 6. Vacatures 7. Uit de raad 8. Week van het Afvalteam 8. Collegesite 9. Bebloemingswedstrijden 10. Begraafplaatsen 11. 11.11.11-campagne 12. Dienstencentra 13. Actieweek Gezond Binnen 14. Tip beweegcoach 14. Wandel, loop of step mee in Schuiferskapelle 14. Vaccinatiecentrum 15. Huisartsenwachtpost Molenland 15. Bloedinzameling 15. Onderwijs anderstalige nieuwkomers 16. Tielt in beeld 17. WO I in Aarsele 18. Wapenstilstand 18. Intrede Sint 19. Kunstendag voor Kinderen 20. Cultuurcentrum Gildhof 21. Gezelschapsspellen in de bib 22. BK judo 24. Extra speelplezier in sporthal De Ponte 24. Recreatieve zone Kanegem 25. Vriendjesdag Jeugdateljee Tielt 25. Tieltse Sportprijzen 25. Uit in Tielt 26. Tot uw dienst 35.

Luc Vannieuwenhuyze Burgemeester, namens het schepencollege COLOFON Op de Hoogte is het officiële informatieblad van het Lokaal Bestuur Tielt. Verschijnt maandelijks (behalve augustus) en is gratis voor de Tieltenaar. Redactieadres Communicatie & Dienstverlening, Markt 13 T 051 42 81 70 – communicatie@tielt.be Suggesties teksten voor het decembermagazine bezorgen uiterlijk op 1 november. UIT-activiteiten uiterlijk invoeren op 5 november via www.uitdatabank.be. Verantwoordelijke uitgever Luc Vannieuwenhuyze, burgemeester Realisatie KIXX – www.kixx-concept.be © Lokaal Bestuur Tielt – niets uit deze uitgave mag vermenigvuldigd worden zonder toestemming van de verantwoordelijke uitgever. Dit magazine is gedrukt op een FFC offset papier.

Beeld cover: bewust omgaan met energie

2 | WWW.TIELT.BE


IN DE KIJKER

Samen minder

energie verbruiken Lokale besturen zetten zich al enige tijd in rond klimaat en energiebesparing, maar de ingrepen zijn vaak tijdsintensief. Door de hoge energieprijzen gaan steden en gemeenten momenteel op zoek naar maatregelen om de energiefactuur waar mogelijk op korte termijn te doen dalen, ook in Tielt.

MAATREGELEN LOKAAL BESTUUR

Dit najaar heeft het stadsbestuur een energiereductieplan opgemaakt. In dit plan zijn energiebesparende maatregelen opgelijst onder de vorm van zes actiepunten op korte termijn (quick wins). 1. Sensibilisering De komende periode zal de stad inzetten op sensibilisering van verschillende doelgroepen omtrent energiebesparing. Het gaat hierbij over eigen personeel, gebruikers van de stedelijke infrastructuur (bv. verenigingen) en de inwoners. Op die manier wil het lokaal bestuur een draagvlak creëren voor energiebesparing en CO2-reductie. 2. Aanpassen van de temperatuur in stadsgebouwen In het eigen patrimonium zal de stad de temperatuur aanpassen per type gebouw en volgens de bijhorende functie. Voor de meeste locaties betekent dit een verlaging van de temperatuur naar 19 °C. Ook de Vlaamse overheid verlaagt de temperatuur in haar gebouwen naar 19 °C.

gefaseerd om te schakelen naar ledverlichting. Om nog meer te kunnen besparen, gaf het lokaal bestuur aan Fluvius de opdracht om de openbare verlichting over het ganse grondgebied te doven tussen 23u00 en 4u30 met uitzondering van vrijdag- en zaterdagnacht. Dit betekent een energiereductie van ongeveer 300.000 kWh op jaarbasis ten opzichte van de situatie net voor de huidige energiecrisis. Fluvius onderneemt hiervoor de nodige stappen. 4. Manuele handelingen In het energiereductieplan wordt ook gewezen op het belang van kleine manuele handelingen, zoals: ■ het uitschakelen van lichten en elektrische toestellen bij het verlaten van ruimtes; ■ het dichtdraaien van thermostatische kranen bij het verlaten van lokalen voor langer dan een halve werkdag. 5. Gebruik voertuigen De routes van de stadsvoertuigen dienen zo efficiënt mogelijk te gebeuren. Indien de verplaatsing het toelaat, wordt de voorkeur gegeven aan een elektrische dienstfiets.

3. Extra doven van de openbare verlichting Het lokaal bestuur nam al verschillende maatregelen om het energieverbruik van de openbare verlichting terug te dringen. Een aantal jaar geleden werd gestart met het doven van de verlichting in heel wat straten. Sinds 2020 is het vervangingsprogramma gestart om alle openbare verlichting

6. Waterverbruik Ook op de waterfactuur kan er nog bespaard worden. Het waterverbruik van de douches en de lavabo’s in de stadsgebouwen wordt tot een minimum per beurt ingesteld. Ondertussen zijn ook de fonteinen op de Markt, op het Hulstplein en op het dorpsplein in Aarsele uitgezet.

3


ZELF AAN DE SLAG

Eenvoudige besparingstips Ook in je eigen woning kan je energie besparen. Wist je dat je door de verwarming een graadje lager te zetten tot 7 % energie kan besparen? Ontdek hieronder nog meer interessante tips en manieren om je energieverbruik te verlagen. In 2021 zag het elektriciteits- en gasverbruik op jaarbasis van een gezin van vier in een doorsnee rijwoning er als volgt uit (bron: Fluvius): Verwarming 60 % Warm water 15 % Verlichting 6 % Koelen en vriezen

6%

Koken 5 % Wassen, drogen, strijken en afwassen

5%

Overige 3 % Om je energieverbruik te verlagen op verschillende fronten geven we je graag enkele handige tips, die weinig inspanning vergen. Wens je nog meer eenvoudige tips? Laat je inspireren door de tips op www.fluvius.be/nl/thema/besparen-op-energie-en-water.

4 | WWW.TIELT.BE

1. Zet een uur voor je gaat slapen je verwarming al op nachtstand (15 of 16 °C). 2. Leg niets bovenop je radiatoren. 3. Een douche nemen verbruikt minder warm water dan een bad op voorwaarde dat je er niet te lang onder staat. 4. Gebruik zoveel mogelijk ledverlichting. Doe altijd het licht uit als je een ruimte verlaat. 5. Plaats je koelkast/diepvriezer op een koele plek en 10 cm van de muur. 6. Zet geen warme gerechten in je koelkast. 7. Droog je was zoveel mogelijk buiten aan een waslijn of -rek. 8. Vul je vaatwasmachine steeds volledig. 9. Kook zo veel mogelijk met het deksel op de potten en laat je dampkap niet langer draaien dan nodig. 10. Trek toestellen uit het stopcontact als je ze niet gebruikt.

Neem zeker ook een kijkje op www.vlaanderen.be/bouwen-wonen-en-energie/energiebesparen/besparen-op-uw-energieverbruik voor uitgebreidere info over de grootste besparingskansen.


Een stapje verder ■ Wie een stapje verder wil gaan, kan energiebesparende investeringen overwegen. 60 % van onze energie gaat naar verwarming. Energiezuinig renoveren zal de grootste besparing opbrengen. De eerste stap naar een energiezuinige woning is goed isoleren. Kies ook voor energiezuinige installaties en technieken. Heel wat interessante info over bouwen en verbouwen vind je via www.energiesparen.be/bouwen-en-verbouwen. ■ Ben je van plan een nieuw elektrisch toestel te kopen? Let dan zeker op het energielabel. Sinds 1 maart 2021 ziet het energielabel er anders uit. Het nieuwe label herken je gemakkelijk aan de QR-code rechtsboven. Meer info op www.energiesparen.be/elektrischetoestellen. ■ Wist je dat zonnepanelen een erg interessante investering blijven? Er loopt momenteel nog een groepsaankoop zonnepanelen en/of thuisbatterij bij de Provincie WestVlaanderen. Surf naar www.west-vlaanderen.be/solar voor meer info.

De Provincie organiseert ook opnieuw een groepsaankoop groene stroom en gas. Inschrijven is gratis en vrijblijvend. Voor meer informatie en inschrijving kan je terecht op www.west-vlaanderen.be/besparen. Wist je dat je nog steeds de kans hebt om de gevelscan van je woning op te vragen? Alle info hierover vind je op www.tielt.be/gevelscans. Wie investeert in energiebesparende maatregelen kan rekenen op financiële ondersteuning. Informeer voor de start van de werken goed over mogelijke premies. De zoekrobot op www.energiesparen.be/subsidies/particulieren helpt je een heel eind op weg. Voor meer info kan je ook terecht bij de Woonwinkel. Duurzaamheid

5


BEVOLKING

huwelijken

ZATERDAG 24 SEPTEMBER

ZATERDAG 24 SEPTEMBER

Marieke Debouvere en Arne Haeck

Walid Hussein en Cornelia Heeren

geboorten

jubilea

ZATERDAG 1 OKTOBER

Zoë Nemegheer en Jan Declercq

05.09 te Deinze: Ruken Mermer 14.09 Nikodem Korcza 16.09 Zoya Mehrabi 22.09 Léon Defour 24.09 te Gent: Nino Scheerens Azevedo 27.09 Kiymet Draganova

overlijdens 17.09 Marcel Louvaert, °1941, e. Rosette De Vooght 20.09 Marie Jeanne Ide, °1933, ongehuwd 21.09 Christine Deruyck, °1955, e. Paul Dejonckheere

VRIJDAG 23 SEPTEMBER

50

Stefan De Smet en Bernadette Callewaert

ZATERDAG 24 SEPTEMBER

60

Christine Viaene en Marcel De Pauw

21.09 Cynthia Devolder, °1971, e. Wouter Coucke 22.09 Bruno Vansteenkiste, °1961, e. Goedele Vercruysse 25.09 Julien Verbrugge, °1927, w. Cecile Vandenbulcke 02.10 Ivan Van Overbeke, °1967, ongehuwd 06.10 Frits Transé, °1941 06.10 Luciana Balduck, °1931 09.10 Georges Vandenhende, °1949, e. Greta De Paepe, 10.10

te Wingene: Roland Vanhove, °1951, e. Jeanette De Vos

ZATERDAG 1 OKTOBER

50

Franz De Fauw en Jeanine Devlieghere

6 | WWW.TIELT.BE

ZATERDAG 1 OKTOBER

50

Jacqueline Vergote en Paul Van Hulle


7


ONZE STAD 6 OKTOBER 2022

Uit de raad OCMW-RAAD

De raad nam kennis van: de notulen van de raad van bestuur dd. 14.07.2022 en 22.08.2022 van de welzijnsvereniging Zorg Tielt; ■ de opvolgingsrapportering van het Lokaal Bestuur Tielt over de uitvoering van het meerjarenplan tijdens het eerste semester van 2022. ■

GEMEENTERAAD

De raad nam kennis van de opvolgingsrapportering van het AGB Tielt en van het Lokaal Bestuur Tielt over de uitvoering van het meerjarenplan tijdens het eerste semester van 2022.

De raad keurde goed: de ontwerpakte voor de verwerving van de voetgangers- en fietsdoorsteek Ter Booye - Hazelaarkouter Tielt - lot 1; ■ de ontwerpakte voor kosteloze verwerving van een perceel grond gelegen in de Hoogmolenweg in Aarsele; ■ het rapport hemelwater- en droogteplan Tielt 2022; ■ de wijziging van het subsidiereglement ‘betoelaging intern vervoer van en naar activiteiten georganiseerd door het stadbestuur Tielt en/of naar schoolactiviteiten georganiseerd in de voor het publiek toegankelijke gemeentelijke ■

infrastructuur en/of vervoer naar zwembad’; een reglement voor het voorzien van een tussenkomst naar Tieltse clubs, scholen en inwoners m.b.t. tarieven en naar Tieltse clubs m.b.t. vervoer jeugdleden naar zwembaden buiten Tielt tijdens sluiting zwembad Tielt.

De volgende zitting van de gemeente- en OCMW-raad vindt plaats op 10 november om 20u00 in de raadzaal van het stadhuis. www.tielt.be/gemeenteocmwraad

14 TOT 20 NOVEMBER

Week van het Afvalteam De afvalophalers van IVIO zijn dagelijks bezig met topsport. Kilometers lopen en kilo’s zakken tillen of in het recyclagepark bezoekers helpen met hun afval. In weer en wind staan ze elke dag voor je klaar. Dat verdient een dikke duim! ■

Tijdens de Week van het Afvalteam kan je op verschillende manieren tonen dat je het werk van de afvalophalers en recyclageparkwachters respecteert.

8 | WWW.TIELT.BE

Moedig hen aan door een dikke duim aan je venster te kleven. Je vindt een afbeelding in het IVIO-magazine dat begin deze maand in je bus valt. Of toon je respect en hang een strik of tekening aan je container of bied een klein presentje aan. Of maak je complimenten digitaal over aan je favoriete ophaler, parkwachter of onthaalmedewerker via bijgaande QR-code.

Deel je actie op www.facebook.com/iviointercommunale met de hashtag #Weekvanhetafvalteam. www.ivio.be


T AA

R ST ER

EF

RE

P

IE

D RS TE PA

5

Minderbroedersklooster Huis Mulle

2 Ö

4 0

Wat gebeurt er in de loop van 2022 en 2023?

3

KO RTR I

1

JKS TRA

AT

Het eerste zichtbare werk is de afbraak van de gebouwenrij in de Kortrijkstraat. Geen zorgen, de mooie gevel van het College blijft staan en wordt gerestaureerd. Woon je in de buurt? Dan houden we je extra op de hoogte via bewonersbrieven. Na de afbraak start het archeologisch onderzoek. De duur is afhankelijk van de vondsten in de onder-

grond. Is het archeologisch onderzoek in de zone van de Kortrijkstraat achter de rug, dan leggen we hier 0 braakliggend terrein & nieuwe werfzone in afwachting van de bouwwerken alvast een fijne buitenplek aan. 1 tijdelijke groenzone Een derde stap is er een van procedures: 2 actuele minderbroedersparking (via Patersdreef) de verkavelingsaanvraag en omgevingsvergunning. Ook tijdens de werken blijft parkeren altijd De echte bouwwerken kunnen van start gaan als alle op de Collegesite. Maar dat zal niet altijd 3 nieuwe parkeerzone (ex-breekwerf, kant Kortrijkstraat) DCmogelijk ‘t Vijverhof op dezelfde plek zijn. Tijdens het archeologisch vergunningen zijn afgeleverd. In deze periode tonen 4 vroegere hondenlosloopweide (met evt. extra parking) onderzoek zullen delen van de parking af en toe we jou de gedetailleerde plannen op een infomarkt. afgesloten moeten worden. Maar er zal altijd 5 nieuwe parkeerzone (in- & uitrit via Ieperstraat) voldoende parkeerplaats beschikbaar zijn en we informeren parkeerders tijdig over veranderingen.

VOORTGANG

Situatieplan Collegesite In oktober is het uitzicht van de werf verder gewijzigd. Bijgaand plannetje geeft wat duiding rond de stand van zaken en de volgende stappen. Ook zone (5) met in- en uitrit via de Ieperstraat wordt een ruime Later deze maand wordt het centrale bestaande Hartje Tielt, hoezo? bijkomende parking. Een knip met de rest van de site vermijdt parkeergedeelte (2) – de minderbroedersparking De Collegesite ligt op een boogscheut van verkeer. de historische stadskern van Tielt en grenst aan het mooie doorgaand afgesloten voor sloop en archeologie. Het verlies aan stadspark. De nieuwe woningen, winkels, horeca, diensten en openbare ruimte willen we zorgvuldig parkeerplaatsen wordt evenwel ruim gecompenseerd elders verweven met de rest van de stad. FINALISATIE PARKING op de site. We laten de markante historische gebouwen zoals het Collegegebouw, het huis Mulle In december krijgt de finale stilaan vorm. Dan blijde Terschueren en de Minderbroederkerk met -klooster beterparkingversie tot hun recht komen. De site is vlot toegankelijk dankzij diverse doorgangen vanuit de omliggende straten. ven zowel de zones kant Kortrijkstraat en kant Ieperstraat beIn de Kortrijkstraat wordt op de vroegere bouwlijn een De – momenteel braakliggende – terreinen van het vroegere schoolgebouw in de reikbaar en wordt ook de centrale zone aan het minderbroederstijdelijke groenzone (1) aangelegd en een werfwand Ieperstraat zullen een belangrijke extra toegang vormen. Een groene en autovrijeklooster wandelboulevard lijmt de deelzones van de site aan elkaar. weer vrijgegeven. opgetrokken, onderbroken door een bijkomende toegangsweg tot extra parkeerzone (3), voorheen breekwerf. Daar is flink wat parkeerruimte voorzien, eventueel beperkt uitbreidbaar met plekken op de vroegere hondenlosloopweide (4). De bestaande toegangsweg langsheen het voormalige college wordt zo vaak mogelijk opengesteld voor voetgangers, zo de veiligheid dat toelaat.

EINDE WERKEN

In de nieuwe site zijn er oplossingen voor elke weggebruiker. Voetgangerswerken en fietsers tegen gebruikenhet einde In principe zijn deze voorbereidende de autoluwe zones die doorheen de site lopen, terwijl auto’s meteen naar de ondergrondse van dit jaar afgerond. Recente en accurate info krijg je mee via parking worden geleid.

www.tielt.be, stadsapp of Facebookpagina. info@collegesite.be - T 051 42 82 88

9


WONEN

Proclamatie

bebloemingswedstrijden Na een corona-onderbreking van twee jaar konden de bebloemingscomités weer aanknopen met de mooie traditie van de bebloemingswedstrijden.

AARSELE - Prijsuitreiking 30 september

Hoeve Oorkonde en eerste prijs: Guy Moeyaert (93 %) Gevel Oorkonde en eerste prijs: Jacques Hellebuyck (93,5 %) Voortuin Oorkonde en eerste prijs: Jean-Pierre Vandewalle (91,5 %)

KANEGEM - Prijsuitreiking 2 oktober

Hoeve Oorkonde: gebroeders Comyn (87 %) Eerste prijs: Dirk Verstraete (90 %) Buiten categorie: Gilbert De Schuyter (98 %) Gevel Oorkonde en eerste prijs: Willy Verhooghe (96 %) Voortuin Oorkonde: Patrick Deman (93 %) Eerste prijs: Marc De Poorter (96 %) Landelijke woning Oorkonde: Peter Vandeweghe (90 %) Eerste prijs: Filip De Rycke en Luc De Winter (93 %)

TIELT - Prijsuitreiking 7 oktober

Hoeve Oorkonde: Patrick De Marez (91 %) Eerste prijs: fam. De Fauw-Devlieghere (98 %) Gevel Oorkonde en eerste prijs: Rik Stevens (93 %) Voortuin Oorkonde: Ronny Van Parys (92 %) Eerste prijs: Walter Vandevoorde (98 %)

SCHUIFERSKAPELLE - Prijsuitreiking 16 oktober Hoeve Oorkonde: Noël Verwilst (90 %) Eerste prijs: Marc Popelier (92 %) Gevel Oorkonde: Bart Verhulst (91 %) Eerste prijs: Patrick D’Hont (92 %) Voortuin Oorkonde: Erik Cool (93 %) Eerste prijs: Hubert Steyaert (95 %)

Bestuursadministratie - Secretariaat

10 | WWW.TIELT.BE


LEVEN

Begraafplaatsen In november brengen veel mensen een bezoek aan de stedelijke begraafplaatsen. We geven je graag nog wat informatie mee. SCHUILELEMENTEN

Op de begraafplaatsen van Aarsele en Schuiferskapelle kan je voortaan even rusten of schuilen bij regen in één van de schuilelementen. Kanegem volgt in de loop van november. Deze elementen combineren drie functies: schuilelement met rustbank, bergruimte voor de stadsdiensten en overdekte afscheidsplaats bij overlijden.

ALLERHEILIGEN EN ALLERZIELEN

Praktische info De stedelijke begraafplaatsen zijn tot en met 2 november van 8u00 tot 19u00 en vanaf 3 november van 9u00 tot 18u00 toegankelijk voor het publiek. Vanaf 5 december verwijdert het stadsbestuur verwelkte bloemen. Als je gedroogde bloemstukken of bloembakjes wil behouden, neem je ze best zelf weg voor die datum. Ook de bloembakhouders die gratis ter beschikking gesteld worden naar aanleiding van Allerheiligen en Allerzielen worden vanaf 5 december ingezameld, deze houders blijven immers eigendom van het stadsbestuur. Reveil Tielt neemt ook dit jaar deel aan Reveil. In de wereld van Reveil is een begraafplaats geen kille plek, maar een verzamelplaats waar duizenden verhalen de wortels van een stad vormen. Amuzang brengt op 1 november tussen 11u00 en 12u00 ingetogen concertjes op de begraafplaats in Tielt. Zij zullen dit bij mooi weer op de begraafplaats zelf doen, bij slecht weer in de afscheidsruimte.

OMVORMING MILITAIR EREPERK

Sinds het verbod op pesticiden voor het onderhoud van openbare domeinen, ging het stadsbestuur in fasen over tot de vergroening van de begraafplaatsen. Het militair ereperk op de begraafplaats Tielt was nog niet omgevormd, maar daar kwam recent verandering in. Alle grindverharding rondom het monument en tussen de verschillende percelen werd verwijderd en vervangen door gazonpaden en gras. Om een functionele ingang met zitgelegenheid te verwezenlijken en om de delegaties te kunnen ontvangen op het ogenblik van militaire herdenkingsmomenten, is er nog een minimum aan nieuwe betonverharding voorzien.

Burgerlijke Stand

11


© Riccardo Mayer

11.11.11-CAMPAGNE

Kom in actie voor

klimaatrechtvaardigheid De klimaatcrisis treft vaak de meest kwetsbare mensen eerst, zowel in België als in het Zuiden. Extreme weersomstandigheden zoals zware neerslag, hittegolven, droogte of stormen hebben heel vaak een grote impact. 11.11.11 komt in haar nieuwe campagne op

KLIMAATONRECHT VERHIT

voor wereldwijde klimaatrechtvaardigheid en een levende planeet.

De koepel steunt in de hele wereld organisaties die actief opkomen voor rechtvaardige klimaatoplossingen. Ben jij ook solidair?

FONDSENWERVING IN TIELT

ALLEEN SAMEN KUNNEN WE HET STOPPEN

Nieuw dit jaar is dat 11.11.11 samen met de Tieltse boeren groenten- en fruitpakketten te koop aanbiedt, waarbij een deel van de kostprijs naar 11.11.11 gaat. De pakketten bestaan uit een assortiment van 11 producten. Bestellen kan via Oxfam Wereldwinkel Tielt. Je kan ook steunen door een bedrag te storten. ■ Scan bijgaande QR-code ■ Op rekening BE30 0000 0000 1111 +++111/0000/4198+++ ■ Via www.geef.11.be Voor een gift vanaf € 40 ontvang je een fiscaal attest (€ 40 storten = € 22 betalen).

12 | WWW.TIELT.BE

© Shutterstock

Op donderdag 10, vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 november bieden de medewerkers van de Tieltse 11.11.11-werkgroep op verschillende plaatsen solidariteitsproducten te koop aan: wenskaarten, truffels, kleurpotloden en spaghettikruiden. Wie wil helpen bij de verkoop kan dit laten weten aan Joris Cools via T 0478 66 23 14 of joppecools@gmail.com.

FILMVERTONING

Op woensdag 9 november om 20u00 wordt de film Marcher sur l’eau gratis vertoond in Cultuurcentrum Gildhof. Deze Franse documentaire belicht de waterproblematiek ten gevolge van de klimaatverandering in Niger. Je leest er meer over op p. 32.

© Riccardo Mayer / Shutterstock

Duurzaamheid

DOE EEN GIFT OP 11.BE De klimaatcrisis treft niet iedereen gelijk. Integendeel. De grootste gevolgen


DIENSTENCENTRUM ’T VIJVERHOF

Nieuwe hobby’s Dit najaar werden twee nieuwe hobbyclubs opgestart in dienstencentrum ‘t Vijverhof: de Hobbybox en Schaakclub. SCHAAKCLUB

Breek je liever je hoofd over een goede schaakzet, dan kan je terecht in de schaakclub. Niet enkel jongeren hebben er baat bij om hun hersenen uit te dagen, het is ook belangrijk dat je dit doet eens je een dagje ouder wordt. Eén van de vele mogelijkheden is het beoefenen van een denksport en dan is schaken één van de meest interessante opties! Vanaf vrijdag 18 november organiseren Marc en Dirk van de Tieltse Schaakclub ‘De Pionniers’ introductielessen om met schaken te starten, om dan later in clubverband de schaaksport te beoefenen. Ben je echter al vertrouwd met deze denksport, dan sluit je best aan vanaf 16 december.

HOBBYBOX

De Hobbybox is er voor de creatieve zielen die graag met de handen iets maken. Borduren, haken, graveren, pimpen, breien, juwelen maken, zentangle, weven, vlechten, kartonneren, schilderen … Je kan ook gerust een onverwachte invalshoek uitproberen. Wat denk je van geborduurde juwelen, geweven dagbladen, gebreide bloempotten, een mandje uit oude kledij of een spelletje voor de kinderen? Creëren, ontdekken, uitwisselen, proberen en elkaar inspireren zijn de basis voor deze groep! ■ ■ ■ ■

Nodig? Je eigen project(je), eigen materiaal Elke vrijdagvoormiddag van 9u00 tot 12u00 In dienstencentrum ’t Vijverhof Gratis deelname

■ ■ ■ ■

Geen speciale benodigdheden Elke vrijdagnamiddag van 14u00 tot 17u00 In dienstencentrum ’t Vijverhof Gratis deelname

De overige clubwerkingen zijn toneel, scrabble, badminton, zangkoor, biljart, wandelen, fietsen, creaclub wenskaarten, handwerk en dansen. Op www.ztielt.be vind je meer info over wanneer deze clubwerkingen plaatsvinden, en wie je kan contacteren voor meer info. Ook bij het onthaal van dienstencentrum ’t Vijverhof helpt men je graag verder. Dienstencentrum ’t Vijverhof

DIENSTENCENTRUM ONDER DE TORENS

ONTMOETINGSNAMIDDAG 70-PLUSSERS Op dinsdag 29 november organiseert dienstencentrum Onder de Torens een ontmoetingsnamiddag voor 70-plussers in het Oud Gemeentehuis te Aarsele. Het wordt een gezellig samenzijn met oude beelden van Aarsele. 14u00 - 16u00 € 2 (koffie/thee/water en lekkers zijn inbegrepen) Inschrijven kan tot en met 23 november via T 0470 65 36 13.

13


7

TIP BEWEEGCOACH

ACTIEWEEK GEZOND BINNEN

Gezonde lucht in huis De winter staat voor de deur en de energieprijzen maken het een uitdaging om ons huis lekker warm te houden. Maar verlies

Fietsen verbetert je mobiliteit op korte afstanden tot 7 km. Want geloof het of niet, vaak ben je sneller op je locatie met de fiets. Je hebt geen last van files en moet geen uren rondrijden om een parkeerplaats te vinden. Wist je trouwens dat de auto 7 maal zoveel ruimte inneemt als een fietser?

Heb je het moeilijk om meer beweging in je leven in te lassen? Doe een beroep op de Bewegen op Verwijzing-coach Nele Billiet. Zij helpt je met een beweegplan, 100 % op jouw lijf geschreven. Vraag een verwijsbrief bij je arts. Of contacteer de coach voor meer info. www.bewegenopverwijzing.be

in je strijd tegen de energiefactuur de voordelen van verse binnenlucht niet uit het oog! VERVUILDE LUCHT IN HUIS

Ons huis bevat heel wat bronnen die de binnenlucht vervuilen. Wijzelf en onze huishoudelijke taken (schoonmaken, koken, douchen …), produceren heel wat vocht. Daarnaast zorgen bouwmaterialen, poetsproducten en andere spullen die we gebruiken voor ongezonde stoffen in ons huis. Deze stoffen stapelen zich op en zorgen voor ongezonde binnenlucht.

KAN HET KWAAD?

Wie veel tijd doorbrengt in een woning of een gebouw met vervuilde binnenlucht kan gezondheidsklachten krijgen zoals infectieziektes, luchtwegaandoeningen, hoofdpijn, astma en allergieën. Vervuilde binnenlucht leidt ook tot verminderde concentratie en dus mindere prestaties op school en op het werk. Kortom: onderschat het effect van een vervuilde binnenlucht niet, zeker als je weet dat we gemiddeld 85 % van onze tijd binnen doorbrengen.

ZORG VOOR VERSE LUCHT

De lucht in je huis gezond houden, kan eenvoudig. Verlucht via het openen van ramen of deuren of maak gebruik van je ventilatiesysteem en/of ventilatieroosters om verse lucht binnen te laten. Bij activiteiten die veel vocht produceren of waarbij je producten gebruikt, is dit extra belangrijk. Op www.gezondbinnen.be vind je tips om bij het ventileren het warmteverlies te beperken. www.gezondbinnen.be

14 | WWW.TIELT.BE

VRIJDAG 11 NOVEMBER

WANDEL, LOOP OF STEP MEE IN SCHUIFERSKAPELLE Tijdens deze sportieve en recreatieve tocht ontdek je de mooiste plekjes in Schuiferskapelle en omgeving. Er is keuze uit drie bewegwijzerde trajecten van 2,5 km, 6 km of 12 km (of een combinatie). Hou het veilig, draag een fluohesje. Startplaats: Club 77, Henri D’Hontstraat 42 Starturen: tussen 13u00 en 14u15 Combinatiewandelingen tussen 12u30 en 13u00 Prijs: € 4/3 (-12j.) (gewone consumptie, versnapering en verzekering inbegrepen) Sport Welzijn Tielt


VC TIELT NOORD

De laatste prikken Intussen zijn alle Tieltenaren 18+ uitgenodigd voor een herfstbooster. Iedereen is ingepland voor vaccinatie uiterlijk op donderdag 10 november, meteen ook de laatste dag van de reguliere herfstcampagne.

NIEUWE LOCATIE

HUISARTSENWACHTPOST MOLENLAND

Die dag is het ook precies 1 jaar geleden sinds de allereerste prik werd gezet in de Galgenveldstraat, waar op 25 oktober trouwens de tweehonderdste prikshift is afgewerkt. Begin november is dan weer de kaap van 30.000 vaccinaties gerond.

Eind september nam huisartsenwachtpost Molenland zijn intrek in een nieuw gebouw naast de spoeddienst van het Sint-Andriesziekenhuis. Voorheen was de huisartsenwachtpost tijdelijk ondergebracht in de Krommewalstraat.

Komt je afspraak niet goed uit, dan kan je die vervroegen of uitstellen, online of via het callcenter. Kreeg je nog geen uitnodiging, contacteer dan het vaccinatiecentrum.

Als burger kan je er - na afspraak - terecht voor dringende, niet-levensbedreigende gezondheidsproblemen die niet kunnen wachten tot na het weekend, wanneer de eigen huisarts beschikbaar is.

Na 10 november gaat VC Tielt Noord tot het einde van het jaar weer in waakfase. Dat betekent dat er op geregelde tijdstippen nog een beperkt aantal vaccinatiemomenten voorzien zijn. Die worden online vrijgegeven. www.vaccinatiecentrumtielt.be www.laatjevaccineren.be

BLOEDINZAMELING Bloed geven is en blijft van levensbelang. Deze maand staan drie bloedinzamelingen gepland in onze stad.

AARSELE

Donderdag 10 november 16u30-19u00 OC Aarsele, Schoolstraat 1

De huisartsenwachtpost is geopend tijdens het weekend, doorlopend van vrijdagavond 18u00 tot maandagochtend 8u00, ook op feestdagen. Als patiënt kan je je dus niet zomaar aanmelden in de wachtpost. Dat kan enkel na telefonische afspraak via het nummer 1733.

TIELT

Woensdag 16 en dinsdag 22 november 16u30-20u00 Europahal, Gen. Maczekplein 5 Maak altijd eerst een afspraak via donorportaal.rodekruis.be of via het gratis nummer 0800 777 000 (ma t.e.m. do 9u0020u00 / vr 9u00-18u00 / za 11u00-18u00). www.rodekruis.be

15


Onderwijs voor

anderstalige nieuwkomers Sinds dit schooljaar heeft Tielt zowel in het lager als in het middelbaar onderwijs een aanbod voor anderstalige nieuwkomers. We lichten dit even toe.

Nederlands leren en spreken is een essentieel middel tot integratie in onze maatschappij. In het onderwijs is het een basisvoorwaarde om ‘mee te kunnen’ met de rest van leerstof. Wie het Nederlands al van op school goed beheerst, heeft later ook meer kansen op de arbeidsmarkt.

MIDDELBAAR ONDERWIJS: OKAN-KLAS

OKAN staat voor Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers. In de onthaalklas in het secundair onderwijs krijgen anderstalige leerlingen gedurende één jaar Nederlandse taallessen. Daarna stappen ze over naar een gewone klas. Een nieuwkomer kan zich op elk ogenblik in de loop van het schooljaar in deze onthaalklas inschrijven. Er zijn in West-Vlaanderen een vijftiental scholen die dit onderwijs aanbieden sinds dit schooljaar behoort de Tieltse scholengroep Molenland hierbij. Tot voor de zomervakantie liep er in Tielt een netoverschrijdend project waarbij de kinderen van vluchtelingen collectief onderwijs werden aangeboden. Daaruit groeide de nieuwe OKAN-werking van scholengroep Molenland. De Tieltse Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers telt 34 leerlingen. Ruim de helft zijn Oekraïense kinderen. De klas bevindt

16 | WWW.TIELT.BE

zich in het Lukasgebouw, naast de gebouwen van het CLB. De leerlingen krijgen er zo’n 28 uur les per week les en de focus ligt op een snelle verwerving van het Nederlands. De klas telt een twintigtal Oekraïense leerlingen maar ook kinderen uit Roemenië en Afghanistan. In totaal staan er vijf leerkrachten deeltijds voor de OKAN-klas.

LAGER ONDERWIJS: TAALBADKLAS

Daarnaast organiseert het lager onderwijs (scholengroep Poelberg-Ommeland) een taalbadklas vanaf het tweede leerjaar. Anderstalige nieuwkomers krijgen er de basis van het Nederlands mee, versterken hun leercompetenties en kunnen er in een veilige en geborgen omgeving samenzijn met anderen. De taalbadklas vindt elke maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag plaats in de voormiddag.

Welzijn Tielt


TIELT IN BEELD FEESTEDITIE BOERENMARKT

OPENING VOSSENHOL-VERSCHELDENZAAL

APERO SHOPPING

DAG VAN DE TRAGE WEG

De boerenmarkt vierde zijn 41ste verjaardag met een vrolijke feesteditie op zaterdag 24 september. Met een weelderige nieuwe haartooi genoten deze kinderen van een ritje met de boerentrein.

Op vrijdag 30 september werd samen met het gerenoveerde Vossenhol ook het nieuwe cultuurseizoen geopend. De renovatie van het keldertheater vormt het sluitstuk van de totaalrenovatie van Cultuurcentrum Gildhof.

De handelaars van het Tieltse kernwinkelgebied verwenden hun klanten met een aperitiefje op zondagvoormiddag 2 oktober.

Zalig ontspannen op de trage wegen die deel uitmaken van de Schuiferskapelse Plukwandelroute: dat deden jullie massaal op de Dag van de Trage Weg op zondag 16 oktober.

17


ERFGOED BURGERSLACHTOFFERS

Eerste Wereldoorlog in Aarsele

In de Sint-Martinuskerk herinnert een plakkaat aan de gebeurtenissen in Aarsele tijdens de Eerste Wereldoorlog. Daar vielen in 1918 opvallend veel burgerslachtoffers te betreuren bij beschietingen. De oprukkende Franse Vijfde Infanteriedivisie wilde een snelle Duitse terugtrekking achter de Leie verhinderen, waarbij strategische plekken in Aarsele werden getroffen. De molen op de hoek van de Molenweg en de Haantjesstraat werd opgeblazen, de Sterrestraat werd ontoegankelijk gemaakt en het tramstation in de Gavermeersstraat kreeg op 18 oktober 1918 vliegtuigbommen te verwerken. In die omgeving stierven die dag zeven burgers: huishoudster Rosalie Pyfferoen, herbergier Jan Tack en zijn dochter Margaretha, wiens respectievelijke zoon/broer Raymond Tack als Belgisch soldaat al in 1917 was gesneuveld, timmerman Gustave Verstraete, zijn vrouw Elisa Valcke en hun tweejarige dochtertje Emma. Ook de elfjarige Maurice Verhulst uit Staden kwam er om het leven. Hij verbleef al sinds augustus 1917 met zijn moeder, twee broers en twee zussen als vluchteling in Aarsele.

EMMA TYTGAT EN HAAR FAMILIE

Enkele dagen na de bevrijding van Aarsele nam Duitse artillerie het dorpscentrum opnieuw onder vuur. In de Baudeloostraat stierf op 22 oktober 1918 Adolf Tytgat. Zijn zwangere dochter Emma kon ook nergens haar man, Achilles Steyaert, terugvinden. Door de shrapnel verloor hij een been dat opgebaard lag in het gesticht in de Sterrestraat, waar Emma

VRIJDAG 11 NOVEMBER

WAPENSTILSTAND Op 11 november herdenken we de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

PROGRAMMA TIELT

11u00 Traditionele optocht voorgegaan door K.M. Vermaak Na Arbeid met plechtigheden aan het Oorlogsmonument Kortrijkstraat, de Stanislaspoort en de stedelijke begraafplaats

18 | WWW.TIELT.BE

het herkende toen ze er haar vader Adolf Tytgat ging groeten. Achilles was ondertussen in allerijl door Franse militaire ambulanciers nog naar een veldhospitaal in Roeselare gebracht maar liet er daags nadien ook het leven. Emma Steyaert-Tytgat beviel van een vierde kind op 11 november 1918, nota bene de dag van de wapenstilstand.

OORLOGSSLACHTOFFERS

Het plakkaat in de zijbeuk van de Sint-Martinuskerk bevat niet alle namen van de burgerslachtoffers van Aarsele in de Eerste Wereldoorlog. Volgens documenten in het Stadsarchief werd ook Marie Louise Vandaele erkend als burgerslachtoffer. Een Duitse militaire automobiel trof deze kantwerkster op 12 januari 1915 dodelijk, net voor haar huis. Emile De Vliegere stierf op 3 juni 1918 door “eene revolverschot van den vijand.” Edmond Aelgoet overleed op 13 oktober 1918 na vliegtuigbommen op het dorpscentrum. Het dertiende en laatste erkende burgerslachtoffer van Aarsele in de Eerste Wereldoorlog was Leon Vergote. Hij stierf in de Duitse strafkolonie te Sedan. Archief

PROGRAMMA AARSELE

10u30 Gebedsdienst ter nagedachtenis van de gevallen oud-strijders en oorlogsslachtoffers, Sint-Martinuskerk, Aarsele-Dorp 11u15 Optocht naar de oorlogsgedenktekens in de Vinktstraat en op Aarsele-Dorp, waar een bloemenhulde wordt gehouden met muzikaal eerbetoon 11u30 Optocht naar het Oud-gemeentehuis, Aarselestraat 4


ONTSPANNEN

De Sint komt naar Tielt! Sta jij ook te popelen om de Sint te verwelkomen? Op zaterdag 19 november is het zover: dan maakt hij zijn blijde intrede in Tielt en de deelgemeenten. Op woensdag v23 november kan je bovendien naar de Spiekpietjesmusical in Cultuurcentrum Gildhof.

WOENSDAG 23 NOVEMBER: DE SPIEKPIETJESMUSICAL

Paniek in de Speelgoedfabriek - De Limonadefabriek

ZATERDAG 19 NOVEMBER: INTREDE SINT

Omstreeks 13u10 komen de Sint en zijn gezelschap met de feestbus aan in Schuiferskapelle. Rond 14u00 maken ze hun opwachting in Tielt. Daarna houden ze achtereenvolgens halt in Kanegem (vanaf 15u15) en Aarsele (vanaf 15u45). Het exacte parcours wordt later meegedeeld via onze stadswebsite en Facebookpagina. Bezorg samen met ons de goedheiligeman een onvergetelijke ontvangst en maak vanop de eerste rij mee hoe de circuspieten goocheltrucjes en gekke kunstjes opvoeren. Schud de Sint de hand of verklap hem je grootste wens. Breng zeker ook je ingekleurde tekening mee die je op school kreeg, daar zal hij vast heel blij mee zijn. En de Sint heeft het beloofd: er is lekkers voor iedereen! Jeugd

Na een eerste succesvolle minimusical in 2019-2021 pakken de Spiekpietjes dit keer uit met een grote zaalshow gebaseerd op het gelijknamige Spiekpietjesboek Paniek in de Speelgoedfabriek. De Spiekpietjes krijgen een rondleiding door de speelgoeden snoepfabriek van Sinterklaas. Heel gezellig allemaal ... tot ze merken dat de brave-kindjes-meter van Sinterklaas tilt slaat. Hoe meer brave kindjes er zijn, hoe meer die meter de hoogte ingaat, en hoe meer speelgoed en snoep er wordt geproduceerd in de fabriek. De brave-kindjes-meter trilt en piept. De Spiekpietjes moeten een oplossing verzinnen voor de speelgoedfabriek ontploft! Gelukkig weten ze wat te doen: met veel vieze woorden, vuile moppen en de hulp van de kinderen lukt het misschien om de meter tot bedaren te brengen. Een hilarische show vol muziek, dans en humor voor Spiekpietjesfans vanaf 3 jaar. Om 14u00 € 12/8 (-12j.) Gildhof Cultuurcentrum Tielt

BEZORG JE WENSEN AAN DE SINT Vanaf 7 november kan je je brief of tekening aan de Sint bezorgen via de Sintbrievenbus op het Alexianenplein. Elke brief wordt beantwoord, vermeld daarom zeker je naam en adresgegevens!

19


ZONDAG 20 NOVEMBER

Kunstendag

voor Kinderen Elk jaar op de derde zondag van november viert Vlaanderen de Kunstendag voor Kinderen. Die dag dag kunnen kinderen en hun familie een hele dag kunst in al zijn vormen beleven.

In Tielt kan je proeven van dans, muziek, voordracht, grafische vormgeving en literatuur in verschillende workshops.

VOORMIDDAGPROGRAMMA

Muzikale maatjes Tijdens deze workshop word je ondergedompeld in de wondere wereld van muziek. Op een speelse manier gaan we samen instrumenten bespelen, een liedje zingen en nog veel meer. Een workshop om niet te missen! Impropret Laat alles los en dompel je onder in de wereld van theater. Samen verkennen we de basis van improviseren. Laat je vooral eens lekker gaan en kruip in de huid van een personage. Een uurtje plezier voor echte showbeesten maar ook voor wie het net heel spannend vindt om op een podium te staan. Van afgevoerd boek tot collagekunst In de jeugdafdeling van de bib moeten tientallen oude boeken plaats maken voor nieuwe. Maar die afgevoerde boeken verdwijnen dit jaar niet in de papierbak, maar mogen voor één keer verknipt en verscheurd worden. We halen er de mooiste vormen en kleurvlakken uit om er vervolgens een uniek kunstwerkje mee samen te stellen. Stempelen stempelen stempelen … In deze workshop gaan we ontwerpen, knippen en plakken om tot een ‘hoogdruk-stempel’ te komen. We inkten onze stempels in met inktrollers en drukken de stempel in meervoud af. Doe je vuilste kleren aan want de pret zal er van afspatten (en de inkt ook).

NAMIDDAGPROGRAMMA

Voor de allerkleinsten is er in de namiddag een workshop kleuterdans gevolgd door de theatervoorstelling Nietes (zie ook p. 30).

20 | WWW.TIELT.BE

Zondag 20 november Voormiddagprogramma van 9u30 tot 12u30 voor kinderen van 8 tot 12 jaar Namiddagprogramma: kleuterdans van 13u30 tot 14u30 voor kinderen van 4 tot 7 jaar & theatervoorstelling Nietes van 15u00 tot 16u00 Gratis Locatie: Gildhof Cultuurcentrum Tielt Vooraf inschrijven via www.academietielt.be/kunstendag2022 Organisatie: Gildhof Cultuurcentrum Tielt, bibliotheek, Stedelijke Kunstacademie, Stedelijke Academie voor Muziek en Woord Krijg je niet genoeg van kunst en cultuur? Bekijk het aanbod van Kunstendag voor Kinderen in heel Vlaanderen op www.kunstendagvoorkinderen.be.


Nieuw in

Cultuurcentrum Gildhof Wist je dat je in Cultuurcentrum Gildhof nu ook terecht kan voor optredens in een heuse clubsfeer? Hiervoor werd het keldertheater Vossenhol volledig gerenoveerd. Verder experimenteert het cultuurcentrum met namiddag-filmvoorstellingen voor volwassenen. CLUBSFEER IN HET VOSSENHOL

Het Vossenhol, bij menig Tieltenaar welbekend, werd volledig gerenoveerd. In de kelder van het cultuurcentrum kan je op donderdagavond terecht voor muziek en comedy in een gezellige clubsfeer. Met een drankje in de hand, sommige voorstellingen staand, andere zittend, zijn het gevoel en de sfeer helemaal anders dan in de rode pluche zetels van de schouwburgzaal. Niet in het weekend, maar tijdens de week, op donderdagavond. Ideaal voor wie in het weekend moeilijk in het cultuurcentrum raakt.

PROGRAMMATIE VOSSENHOL Donderdag 3 november Muziek - Johannes is zijn naam Meer info over dit optreden van de frontman van The Van Jets op p. 30. Donderdag 1 december Muziek - Gainsbourg (Rudolf Hecke, Elvis Peeters, Eline De Munck & Jo Mahieu) Donderdag 16 februari Comedy - Je suis Pipi - Veerle Malschaert Donderdag 2 maart Comedy - Cools & Zonen - Hans Cools (uitverkocht)

De zaal werd grondig onder handen genomen en ondertussen ook herdoopt tot de Verscheldenzaal. De oude tribune en plankenvloer zijn verwijderd, het sanitair vernieuwd, hedendaagse theaterverlichting geplaatst en theaterdoeken geïnstalleerd … Ook de aanpalende kleine foyer is onder handen genomen en klaar om cultuurminnend volk over de vloer te krijgen. De renovatie vormt het sluitstuk van de totaalrenovatie van het cultuurcentrum. Het Vossenhol is eveneens de uitvalsbasis voor leerlingen Woord van de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord. De locatie kan net als de andere zalen van het cultuurcentrum gehuurd worden. Bij interesse, contacteer het cultuurcentrum.

CINÉ-NOEN

Ciné Gildhof biedt vanaf november maandelijks een filmtitel aan in de namiddag. Je bent plusser of je ontspant overdag in de week? Ciné-noen biedt een rustige, straffe film per maand aan, op de derde donderdagnamiddag. Hou het aanbod de volgende maanden in de gaten. De eerste film die geprogrammeerd staat is Onze natuur, op donderdag 17 november, om 15u00. Je leest er meer over op p. 33. Het volledige programma van Cultuurcentrum Gildhof, met een ruim muzikaal aanbod, comedy, theater, familievoorstellingen, filmprogrammatie, tentoonstellingen en Plankgas!-festival vind je op www.gildhof.be, en uiteraard maandelijks een selectie in dit magazine. Graag tot binnenkort! Gildhof Cultuurcentrum Tielt

21


Eén jaar gezelschapsspellen in de bib Eind oktober 2021 startte de bibliotheek met een gloednieuwe collectie, naast het bestaande aanbod van boeken en dvd’s: gezelschapsspellen. Dankzij de gulle financiële steun van serviceclub Kiwanis kan je kiezen uit maar liefst 350 spellen.

Het nieuwe aanbod bleek een schot in de roos. De eerste maanden was jullie enthousiasme zo groot dat er vaak slechts enkele tientallen spellen in het rek overbleven. Tijdens de zomer werden er iets minder spelletjes ontleend, maar daar zit het mooie weer uiteraard voor iets tussen. Met de gezellige wintermaanden voor de deur, verwacht de bib jullie opnieuw massaal te mogen helpen met het ontlenen van tal van spannende gezelschapspellen. Wij spraken met Tieltenaar en frequente ontlener van gezelschapsspellen Kim Van Keirsbilck.

22 | WWW.TIELT.BE

Speelde jij al altijd graag gezelschapsspellen of is dat iets dat jij pas op latere leeftijd hebt ontdekt? Kim: Als kind speelde ik niet vaak spelletjes. Er bestonden ook niet zoveel spelletjes en strategische spellen zoals schaken en Stratego speel ik echt niet graag waardoor er al helemaal niet veel overbleef. Ik speelde wel eens Monopoly en daar bleef het bij. Misschien dat ik daardoor het idee kreeg dat gezelschapsspellen eigenlijk niets voor mij waren. Die overtuiging kantelde pas vele jaren later, in mijn studententijd, toen de oud-leiding van de Chiro spellenavonden begon te organiseren. Ik werd ook uitgenodigd en wou het eens


proberen. Daar ontdekte ik ineens dat ik mijn beeld over de wereld van de gezelschapsspellen moest bijsturen: er is zoveel meer dan schaken, Monopoly en Stratego! De wereld van de gezelschapsspellen werd de laatste 10 jaar inderdaad heel divers en boeiend maar toch merken we dat het brede publiek dit niet altijd goed beseft. Wat zou de reden zijn? Kim: Ik denk dat mensen zich een beeld vormen en daar dan ook aan vasthouden. Mensen zijn heus wel bereid om hun beeld bij te sturen maar dat gebeurt niet vanzelf. Iets of iemand moet hen erop wijzen dat hun idee niet meer klopt. Bij mij waren dat dus die speelavonden van de Chiro. Was ik nooit op de uitnodiging om deel te nemen ingegaan, dan zat ik nu wellicht nog steeds met mijn foute indruk van spellen. Een gezelschapsspel is bovendien vrij duur in aankoop en zelfs de meest fervente speler vindt niet elk spel leuk. Je zal dus niet zomaar op goed geluk een spel kopen om eventjes te kijken of gezelschapsspellen ondertussen iets voor jou zijn of niet. Mensen geven ook zelden een spel cadeau. Het risico dat de ander het spel niet leuk vindt, is gewoon te groot. In die zin is de collectie van de bib dus perfect. Daar kan je wel op goed geluk één en ander meenemen om uit te vissen welk spelgenre je fijn vindt. De collectie is heel ruim, divers en bovendien gratis. Vind je het spel niet leuk, dan breng je het gewoon terug en je probeert iets anders.

“De spelcollectie van de bib is perfect om uit te vissen welk spelgenre je leuk vindt.”

Kun jij goed tegen je verlies? Kim: Ja, eigenlijk wel. Winnen is natuurlijk leuk maar ik speel vooral omwille van het sociaal contact. Tijdens het spelen van een spel wordt er heel wat gebabbeld en gelachen en het winnen of verliezen is uiteindelijk maar een klein aspect van de totaalbeleving. Zelfs als je verliest, had je toch een leuke avond omdat je zoveel kon lachen. Een tip voor mensen die niet goed tegen hun verlies kunnen: het coöperatieve spel, waarbij de deelnemers het als één team opnemen tegen het spel zelf. Paleo is daar een goed voorbeeld van. Het hele team wint of verliest maar in elk geval zit iedereen in hetzelfde schuitje en dat zorgt voor een leuke speldynamiek.

niets voor mij. Zie ik niet meteen de perfecte zet, dan doe ik maar wat en ik zie wel waar ik uitkom. Ik ben dus eigenlijk een impulsieve speler. Een spel waar de geluksfactor heel hoog is, vind ik ook niet leuk. Dan ben je de hele tijd goed bezig en ineens trek je een kaart waarop ‘Alles kwijt!’ staat. Dat voelt te onrechtvaardig aan. Er zijn ook gezelschapsspellen die heel lang duren. Een spel waar je drie uren voor moet voorzien, daar pas ik liever voor. Maar ik weet dat er ook mensen zijn die het juist heel leuk vinden om zich meerdere uren volledig onder te dompelen in één spel, dus het is echt een kwestie van persoonlijke voorkeur. Vaak spelen wij twee spellen op één avond: één nieuw spel en één spel dat we al vaker hebben gespeeld. Wat we van beginnende spelers ook af en toe horen, is dat het soms ontmoedigend is om een volstrekt nieuw spel te ontdekken omdat het lang kan duren om de spelregels onder de knie te krijgen. Kim: Eén tip: YouTube. Van heel veel gezelschapsspellen vind je een introductiefilmpje op YouTube. Het spelregelboekje is soms inderdaad nogal intimiderend maar als iemand de spelregels hapklaar uitlegt, blijkt het altijd mee te vallen. Je bekijkt het filmpje en je kan meteen aan de slag. Je legt de spelregels in het begin best een beetje in de buurt want af en toe moet je nog eens iets nakijken. Van de meeste spellen is er tegenwoordig wel minstens één Nederlandstalig introfilmpje te vinden, dus de taaldrempel is ook geen probleem meer. Tot slot, zijn er nog gezelschapsspellen die je kan aanraden? Kim: Zeker! Ben je met een grote groep en wil je er snel de sfeer in krijgen, dan zijn Time’s up en Dobbel altijd een voltreffer. Saboteurs is ook een goeie. Leuk weetje: dat is een spel dat bedacht is door een Belg en ondertussen wereldwijd gespeeld wordt. Zoals gezegd ontdekte ik recent de spellen waarbij iedereen tegen het spel zelf speelt, Paleo is een leuke. Tot slot kan ik ook nog Wingspan en Agricola warm aanbevelen. Bedankt voor dit gesprek en nog veel speelplezier!

WAT ZIJN DE (SPEL) REGELS? ■ ■

Er zijn spellen waarbij je heel strategisch moet denken, bij andere is kennis van belang, bij sommige spellen is de geluksfactor bepalend … Welk soort spel speel jij het liefst? Kim: De meeste spellen die niet al te strategisch zijn, speel ik graag. Ik ben niet het soort speler die graag minutenlang nadenkt over iedere zet. Vijf zetten vooruit denken, dat is ook

De spellen ontlenen is gratis. Per lidkaart van de bib kan je maximaal 3 spellen ontlenen. De uitleenperiode is telkens 4 weken, eventueel 1 keer verlengbaar met nog eens 4 weken. De spelcollectie vind je via https://tielt.bibliotheek.be/spellencollectie.

Bibliotheek

23


5 EN 6 NOVEMBER

BK judo in Tielt Het eerste weekend van november strijden de beste judoka’s van het land in Tielt om de Belgische titel bij de senioren. Topsport en spektakel verzekerd in sporthal De Ponte! WAAROM IN TIELT?

Het Belgisch kampioenschap vindt om de twee jaar alternerend plaats in Vlaanderen en Wallonië. In Vlaanderen is de organisatie in handen van Judo Vlaanderen. Dit en volgend jaar vindt het BK plaats in Tielt. Judoclub Tielt kent immers een mooie traditie in het inrichten van kampioenschappen. In 2004 was Tielt al eens het decor voor een eenmalige editie van het BK. Van 2016 tot 2020 mocht Tielt de Vlaamse kampioenschappen organiseren, goed voor maar liefst acht topedities. Dankzij die positieve ervaring werd de organisatie van het BK voor 2022 en 2023 toegewezen aan onze stad. Dit is qua organisatie het hoogst haalbare in België binnen de judowereld.

WIE WORDT BELGISCH KAMPIOEN?

Op zaterdag kampen de vier beste judoka’s uit Vlaanderen en de vier beste judoka’s uit Wallonië in elke gewichtscategorie om de nationale titel. Op de erelijst staan namen als Robert Van de Walle, Ulla Werbrouck, Gella Vandecaveye, Dirk Van Tichelt en Matthias Casse. We hopen deze editie alvast enkele toppers zoals Mina Libeer, Jorre Verstraeten en Toma Nikiforov te kunnen verwelkomen in sporthal De Ponte. Er wordt gestreden in volgende gewichtsklassen. Dames: -48/-52/-57/-63/-70/-78/+78 kg Heren: -60/-66/-73/-81/-90/-100/+100 kg De wedstrijden vinden doorlopend plaats tussen 10u00 en 16u00. Het wedstrijdschema volgt via www.judoclub-tielt.be.

format nemen teams van mannelijke en vrouwelijke judoka’s het tegen elkaar op. Wie het meeste individuele wedstrijden wint, gaat door tot er slechts één team overblijft dat daarna tot Belgisch kampioen gekroond wordt.

ORGANISATIE

Judo Vlaanderen kan voor de organisatie rekenen op de steun van Stad Tielt en het organisatieteam van Judoclub Tielt, met ondersteuning van enkele lokale sponsors. Op het kampioenschap zelf zijn een gemotiveerde groep medewerkers en vrijwilligers actief. Samen maken we er opnieuw een topeditie van! Vlaams minister van Sport Ben Weyts komt de judoka’s op zaterdag alvast een hart onder de riem steken. Sport

BK MIXED TEAMS

Op zondag krijgt Tielt de primeur om als eerste het BK Mixed Teams voor senioren te organiseren. Tijdens dit spectaculaire

www.judoclub-tielt.be

SPORTHAL DE PONTE

EXTRA SPEELPLEZIER Eind vorig jaar werd de patio in sporthal De Ponte, tussen de bureaus van de dienst Sport en de cafetaria, heringericht tot een creatieve, kindvriendelijke speelruimte. Sinds kort kunnen kinderen er ook een partijtje tafeltennis spelen, bijvoorbeeld wanneer mama of papa een wedstrijdje meepikt op het BK judo. Veel spe(e)lplezier! Sport

24 | WWW.TIELT.BE


WERKEN GAAN VAN START

Recreatieve zone Kanegem Begin november gaan de werken van start in de recreatieve zone Kanegem. De huidige parochiezaal is daardoor niet langer beschikbaar voor socioculturele activiteiten, vergaderingen, repetities en feestelijkheden. Op de site komen twee gebouwen. Het historische gedeelte aan de straatkant wordt verkleind: het woonhuis en de achterbouw aan de parochiezaal worden gesloopt. Het resterende deel wordt gerestaureerd en ingericht als jeugdlokalen. In een nieuwbouw achteraan de site komt er een ontmoetingscentrum met een grote polyvalente zaal, uitbreidbaar met twee aanpalende vergaderruimtes die als backstage en/of foyer dienst kunnen doen. Er zijn ook een bar, een keuken en een bergruimte voor verenigingen voorzien. Als alles volgens planning verloopt, zijn de werken afgerond tegen begin 2024. Beheer en Uitbating Infrastructuur

JEUGDATELJEE TIELT

Vriendjesdag Jeugdateljee Tielt, de jeugdwerking van VOC Opstap, organiseert op zaterdag 19 november tussen 14u00 en 17u00 een vriendjesdag in kinderopvang Tanneke, Belgiëlaan 2. Alle kinderen van 5 tot 15 jaar met een ondersteuningsnood en ook hun broers, zussen, vrienden en vriendinnen zijn van harte welkom.

MONI’S GEZOCHT

Ben je 15 jaar of ouder en heb je zin om samen met een enthousiaste groep vrijwilligers kinderen maandelijks een leuke namiddag te bezorgen? Kom dan zeker eens een kijkje nemen. www.vocopstap.be jeugdateljeetielt@vocopstap.be

TIELTSE SPORTPRIJZEN

STEL JE KANDIDAAT Op vrijdag 27 januari worden de Tieltse Sportprijzen uitgereikt aan sporters die zich dit jaar verdienstelijk lieten opmerken. Zowel verenigingen als individuele sporters uit Tielt en deelgemeenten kunnen zich kandidaat stellen. Er wordt een prijs toegekend in volgende categorieën: Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, Beloftevolle jongere, Beloftevolle ploeg, Sportfiguur of -ploeg bij de sporters met een beperking. Bezorg je kandidatuur uiterlijk op 10 november per e-mail of per post (graag mailadres vermelden) aan de dienst Sport. De contactgegevens vind je achteraan dit magazine. Sport

25


ZATERDAG 5 NOVEMBER

VORMING Leer spelenderwijs programmeren bij CoderDojo Voor jongens en meisjes tussen 6 en 18 jaar. 9u00-12u00 Bibliotheek Gratis Info via https://tielt.coderdojobelgium.be.

AGENDA

NOV2022

DINSDAG 1 NOVEMBER EVENEMENT Reveil Zie p. 11.

EXPO 100 jaar ‘het wel en wee’ van de Tieltse Markt Fototentoonstelling over koningen, horeca en handel, kunst en Hallentoren. 14u00-18u00 Koetshuis Mulle de Terschueren, Ieperstraat 46 Gratis Info via markt8700tielt@gmail.com of T 0490 41 11 65.

WOENSDAG 2 NOVEMBER FILM De Gebroeders Schimm Zie p. 32. FILM Competencia oficial Zie p. 32.

SPORT BK judo in Tielt Zie p. 24. EVENEMENT Tweedehandsbeurs voor baby- en kinderartikelen 14u00-17u00 Europahal Info via activiteiten@gezinsbond-tielt.be of T 0472 65 36 93. EXPO 100 jaar ‘het wel en wee’ van de Tieltse Markt Zie dinsdag 1 november. THEATER Pied de Poule - Studio Orka Uitverkocht.

SPORT Wandel, loop of step mee in Schuiferskapelle Zie p. 14.

EVENEMENT Antiek- en rommelmarkt & CDen platenbeurs 9u30-18u00 Europahal/JOC Info via info@hobby13.be of T 09 380 45 05.

ZATERDAG 12 NOVEMBER

THEATER De zaak Shell - Frascati Producties / De Nwe Tijd Een ultiem pleidooi over jouw rol in het klimaatdebat. Om 20u30 Theater Malpertuis € 18/16 (+65j., -26j., abo) Info en tickets via www.gildhof.be.

SPORT BK judo in Tielt Zie p. 24. THEATER Pied de Poule - Studio Orka Uitverkocht.

DINSDAG 8 NOVEMBER

VRIJDAG 4 NOVEMBER

WOENSDAG 9 NOVEMBER

26 | WWW.TIELT.BE

VRIJDAG 11 NOVEMBER

EXPO 100 jaar ‘het wel en wee’ van de Tieltse Markt Zie dinsdag 1 november.

MUZIEK Johannes is zijn naam Zie p. 30.

THEATER Pied de Poule - Studio Orka Uitverkocht.

THEATER Armand Zie p. 30.

ZONDAG 6 NOVEMBER

SPORT Recreatief bocciatornooi Voor de clubs van S-Sport // Recreas. 13u00-17u00 Sporthal De Ponte Info via martine.vanrobaeys@s-sportrecreas.be of T 056 23 03 85.

DONDERDAG 3 NOVEMBER

DONDERDAG 10 NOVEMBER

FILM Marcher sur l’eau Zie p. 12 en 32.

EXPO 100 jaar ‘het wel en wee’ van de Tieltse Markt Zie dinsdag 1 november. EVENEMENT Chill-out Tielt Ontmoetingsruimte voor jongeren. 17u00-20u00 VOC Opstap, Bruggestraat 19 Info via amaryllis.debusschere@vocopstap.be.


ZONDAG 13 NOVEMBER Apero con Fuoco - Alegría Zie p. 34.

EXPO 100 jaar ‘het wel en wee’ van de Tieltse Markt Zie dinsdag 1 november. UITSTAP Klimaatwandeling Natuurwandeling met aandacht voor klimaatverandering. 14u00-16u30 Poelbergsite, Poelberg 1 Info via eva.waeyaert@detorenvalk.be of T 0470 46 21 01.

MAANDAG 14 NOVEMBER

VORMING Samenlezen Geniet van een verhaal/gedicht in goed gezelschap. 10u00-11u00 Bibliotheek Gratis Inschrijven via bibliotheek@tielt.be of T 051 42 82 10.

MAANDAG 14 NOVEMBER T.E.M. DONDERDAG 8 DECEMBER

WOENSDAG 16 NOVEMBER

MUZIEK Muzieknamiddag voor personen met dementie en hun mantelzorger(s) Met Marnix Verbeke (Amusette). 14u00-15u30 Regiohuis Thuiszorg Familiezorg, Krommewalstraat 1 Info en inschrijven via foton@dementie.be of T 051 40 04 43. THEATER Minimusical Duimelijntje Een guitige voorstelling vol verbeelding en humor, gebaseerd op het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen. 4-7j. 15u00-16u00 Bibliotheek Gratis

EVENEMENT Intrede Sint in Tielt en deelgemeenten Zie p. 19. EVENEMENT Vriendjesdag Jeugdateljee Tielt Zie p. 25. COMEDY Zoiets verzin je niet! - Piv Huvluv Piv neemt je mee naar 1987, het jaar waarin hij met de blues in zijn lijf en leden naar Amerika trok. Om 20u30 Gildhof Cultuurcentrum Tielt € 18/16 (+65j., -26j., abo) Info en tickets via www.gildhof.be.

FILM Rebel Zie p. 32.

DONDERDAG 17 NOVEMBER FILM Onze natuur Zie p. 33.

EXPO Fotografiecircuit Mind Scapes - Valérie Naessens Deze fotoreeks geeft je een uniek inzicht in een ‘depressieve ziel’. Gildhof Cultuurcentrum Tielt Gratis Info en openingsuren via www.gildhof.be.

MUZIEK Herfstival Met kinderanimatie, festival food en om 19u00 optreden van de Tieltse band Maïskie Molie. Vanaf 16u00 ’t Nieuwland afdeling H. Hart, Mgr. Vanhovestraat 6

ZONDAG 20 NOVEMBER EVENEMENT Kunstendag voor Kinderen Zie p. 20.

ZATERDAG 19 NOVEMBER

VORMING Digidokter - Link je smartphone aan je pc Via dagelijkse toepassingen testen we uit hoe we beide toestellen kunnen koppelen. 10u00-12u00 Bibliotheek €5 Inschrijven via www.avansa-mzw.be/activiteiten.

THEATER Nietes - BRONKS & Theater Artemis/ Kim Karssen, Hendrik Kegels Zie p. 30.

ZONDAG 2O NOVEMBER T.E.M. ZONDAG 18 DECEMBER EXPO Intra Muros - Jonas Callaert en Alexander Bossuyt Zie p. 34.

27


MAANDAG 21 NOVEMBER

EVENEMENT Seniorennamiddag Kanegem Opgelet: vindt plaats in OC Aarsele, Schoolstraat 1. Zie p. 29. VORMING Praatcafé Kom Op Tegen Kanker Dr. Ir. Eric De Maerteleire heeft het over immuniteit en voeding. 14u00-16u30 Dienstencentrum ’t Vijverhof Gratis Info via dienstencentrum@ztielt.be of T 051 40 26 46. VORMING Filosofisch Café Onderzoek in groep een filosofische vraag. 19u30-22u00 Theater Malpertuis €3 Info en inschrijven via info@avansa-mzw.be of T 056 26 06 00.

DINSDAG 22 NOVEMBER EVENEMENT Seniorennamiddag Aarsele Zie p. 29.

FILM Triangle of sadness Zie p. 33. VORMING Infosessie hoogsensitiviteit 19u30-22u00 Sociaal Huis, D. Darraslaan 60 Info via welzijn@tielt.be of T 051 40 90 52.

DONDERDAG 24 NOVEMBER

VORMING Boterhammen in de bib Herman Loos - Homo Deliveroo Een ontnuchterende inkijk in het leven van een maaltijdkoerier. 12u15-13u15 Bibliotheek € 2,50 Inschrijven via bibliotheek@tielt.be of T 051 42 82 10. EVENEMENT Seniorennamiddag Tielt Zie p. 29.

VRIJDAG 25 NOVEMBER EVENEMENT Seniorennamiddag Tielt Zie p. 29.

THEATER Freedom Club - Arsenaal/Lazarus en Het Kwartier/Mariën & von Winckelmann Zie p. 31.

ZATERDAG 26 NOVEMBER

EVENEMENT Dag van de Natuur Verschillende plantacties in regio Tielt. 9u00-16u00 Info en inschrijven via www.detorenvalk.be/dvdn. VORMING Computerhulp Rolf Eerste hulp bij kleine ICT-problemen. 10u00-12u00 Bibliotheek Gratis THEATER SOLO - Vervloet & De Studio Zie p. 31.

DINSDAG 29 NOVEMBER

EVENEMENT Ontmoetingsnamiddag 70-plussers Zie p. 13.

WOENSDAG 30 NOVEMBER

VORMING LEIF-zitdag Info over levenseinde en zorgplanning. 9u00-12u00 Dienstencentrum ’t Vijverhof Gratis Individuele afspraak via T 051 40 26 46.

VORMING Mantelzorgcafé Vakantie? Het kan ook voor mantelzorgers! 14u00-16u00 Dienstencentrum ’t Vijverhof Info via dienstencentrum@ztielt.be of T 051 40 26 46.

VANAF DINSDAG 22 NOVEMBER

FILM Moonage daydream Zie p. 33.

VORMING In Vorm - Pablo Picasso en de primitieve kunst Zie p. 31.

WOENSDAG 23 NOVEMBER

MUSICAL De Spiekpietjes: Paniek in de Speelgoedfabriek - De Limonadefabriek Zie p. 19. EVENEMENT Seniorennamiddag Schuiferskapelle Zie p. 29. 28 | WWW.TIELT.BE

VORMING Voorleesavond: het grote voorleesfeest! Leerlingen van de afdeling Woord van de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord brengen je al lezend in feeststemming. 19u00-20u00 Bibliotheek Gratis Inschrijven via bibliotheek@tielt.be of T 051 42 82 10.

Jouw activiteit in de UIT-agenda van het stadsmagazine editie december? Voer ze uiterlijk op 5 november in op www.uitdatabank.be.


Seniorennamiddag Tijdens de Ouderenweek organiseren Cultuurcentrum Gildhof en de Tieltse Ouderenadviesraad opnieuw een seniorennamiddag in Tielt en deelgemeenten.

DIVERSE DATA IN NOVEMBER

SHOWPROGRAMMA KANEGEM - AARSELE - SCHUIFERSKAPELLE

De tijd van toen Deze unieke voorstelling speelt zich af in de huiskamer van Marie-Anne en Kris. Samen zitten ze, net als vroeger, aan de radio gekluisterd. Spontaan beginnen ze hun favoriete liedjes mee te zingen. Op een leuke en originele manier dompelt dit fantastische zangduo je onder in romantische nostalgie. Met een zeer mooi en stijlvol programma laten ze je opnieuw genieten van prachtige muzikale pareltjes uit ‘de tijd van toen’. En geloof ons ... niet meezingen, wordt echt lastig!

EVENEMENT

Op vijf verschillende data kan je gratis genieten van een mooi showprogramma.

Maandag 21 november - Kanegem 14u00 - Ontmoetingscentrum, Schoolstraat 1, Aarsele Dinsdag 22 november - Aarsele 14u00 - Ontmoetingscentrum, Schoolstraat 1, Aarsele Woensdag 23 november Schuiferskapelle - 14u00 - Club 77, Henri D’Honstraat 42, Schuiferskapelle Gratis Reserveren verplicht via de plaatselijke ouderenverenigingen.

SHOWPROGRAMMA TIELT

Showballet Showcase Deze show combineert nummers zoals Grand Opening, Touch of Lido, of nog Final Panache met prachtige pluimenpanaches, met een mooie wals om bij weg te dromen, een

duivels ritme tijdens Ay Caramba, een vrolijke Charleston of Casino waar lustig wordt gedanst, alsook de onvermoeibare dansers in een originele French Cancan.

Alfred & Trix Alfred & Trix staan garant voor een bijzondere ervaring. Dit duo zal niet alleen maar amuseren, maar laat

ook het onmogelijke aanschouwen. Magisch entertainment voor ‘jong en oud‘ waarover nog lang zal worden gesproken.

Garry Hagger De sympathiekste stem van Vlaanderen zorgt voor ‘de mooiste momenten’ op het podium. Het publiek is het er massaal over eens: Garry Hagger heeft een van de meest indrukwekkende stemmen van Vlaanderen. De zanger staat altijd garant voor een goede portie ambiance met hits als Ik heb de hele nacht liggen dromen,

Het allermooiste en Als de zon verschijnt. Niet te missen! Donderdag 24 en vrijdag 25 november - 14u00 - Europahal, Gen. Maczekplein 7 Gratis Reserveren verplicht via Gildhof Cultuurcentrum Tielt.

29


DONDERDAG 10 NOVEMBER

Armand Armand Swartenbroeks (°1892) was dé absolute topvoetballer in België, lang voor de professionele sportbeoefening. Hij combineerde zijn ‘sportcarrière’ met een eigen dokterspraktijk, een politieke carrière en zijn inzet als frontarts tijdens de twee Wereldoorlogen. Wat is de zin van het leven, als je het niet in de hand hebt? Met zijn boodschap over

ZONDAG 20 NOVEMBER

Om 20u30 Keldertheater Gildhof Cultuurcentrum Tielt € 16/14 (+65j., abo)/8 (-26j., Jonge Leeuwen)

hoop, vrede en broederschap, is Armand Swartenbroeks’ levensverhaal ook nu nog brandend actueel. Om 20u30 Schouwburg Gildhof Cultuurcentrum Tielt € 16/14 (+65j., -26j., abo)

Nietes

© Lonneke van der Palen

BRONKS & Theater Artemis/Kim Karssen, Hendrik Kegels

30 | WWW.TIELT.BE

Nietes is een parade van alles wat NIET kán of mag meedoen. Een NEE tegen alles wat zich aanbiedt. Dino’s worden terug hun eieren ingeduwd, de Romeinen hebben niet eens een rijk en Elvis wordt al van de beeldbuis gehaald vóór hij met zijn heupen heeft kunnen swingen. Nietes is een apocalyptische beeldenstorm over controle, over niet kunnen omgaan met verandering. Een voorstelling die waarschijnlijk niet gaat beginnen en nooit zal eindigen. Niets kan er gebeuren. Alles blijft voor altijd hetzelfde. Fijn!

THEATER

Johannes Verschaeve ken je als de prettig gestoorde frontman van The Van Jets, waarmee hij zowat alle grote podia onveilig maakte. Na de break-up van de band doet de Gentse Oostendenaar het helemaal alleen als Johannes Is Zijn Naam. Poëtische, Nederlandstalige teksten kronkelen zich tussen sissende ritmeboxen en primitieve synths.

MUZIEK

Johannes is zijn naam

4+ Om 15u00 Schouwburg Gildhof Cultuurcentrum Tielt € 12/8 (-12j.)

THEATER

DONDERDAG 3 NOVEMBER


Freedom Club

Arsenaal/Lazarus en Het Kwartier/Mariën & von Winckelmann

Om 20u30 Theater Malpertuis € 18/16 (+65j., abo)/9 (-26j., Jonge Leeuwen) Losse tickets via Theater Malpertuis.

THEATER

ZATERDAG 26 NOVEMBER

Een monoloog over engagement, woede, en het verlangen om gehoord te worden.

SOLO

Vervloet & De Studio

© Fran Van Gysegem

Wat wil jij later worden als je groot bent? Brandweerman? Voetballer? Of toch nog steeds piloot? Op de speelplaats kan alles. Kinderen laten hun verbeelding de vrije loop en bepalen zelf de spelregels. Robbert Vervloet neemt je mee in zijn hyperfantastische wereld, waarin een

DIVERSE DATA

In Vorm

personage grip probeert te krijgen op wie hij is of denkt dat hij moet zijn. 12+ Om 20u30 Theater Malpertuis € 18/16 (+65j., abo)/9 (-26j., Jonge Leeuwen)

Pablo Picasso en de primitieve kunst Les Demoiselles d’Avignon (1907) is een centraal werk in het oeuvre van Picasso én een statement in de moderne kunst van de 20ste eeuw. Klassieke vormentaal, tribale kunst en bevreemdende organische figuraties, assemblage en collage kenmerken zijn werk, maar hij is meer dan het primitivisme: roze en blauwe periodes, kubisme, neoklassiek,

VORMING

© Beeldzorg

Geïnspireerd door het verhaal van The Unabomber (een wiskundige van Harvard die in de jaren 70-90 bomaanslagen pleegde om een visionair manifest rond de gevaren van technologie gepubliceerd te krijgen), stellen Freek Marien en Carl von Winckelmann zich de vraag: waar zouden wij vandaag kwaad om moeten zijn? En hoe ver kan je gaan in je idealisme?

THEATER

VRIJDAG 25 NOVEMBER

surrealisme. We overlopen de rijkdom van vormentalen die Picasso hanteert. Dinsdag 22 en 29 november, 6, 13 en 20 december Om 19u15 Begeleiding Damien Deceuninck € 65 euro syllabus inbegrepen Gildhof Cultuurcentrum Tielt

31


CINÉ GILDHOF

Competencia oficial

De Gebroeders Schimm Last van spoken, klopgeesten of paranormale pest? Waar monsters op de loer liggen, komen de Gebroeders Schimm in actie. De spokenjagers vangen alle griezels en sluiten ze voorgoed op, in de kast, kelder, of onder het bed. Samen met Lilith en haar vrienden gaan de Gebroeders Schimm het allergevaarlijkste monster te lijf: het monster dat zich in ieder van ons schuilhoudt. Een schitterende familiefilm vol vrolijk gegriezel.

FILM

9+ Om 15u00

WOENSDAG 9 NOVEMBER

Marcher sur l’eau Deze docu toont wat klimaatopwarming aanricht in Niger. Aïssa Maïga, een Franse actrice met Sahel-roots, vertelt over het dorp Tatiste. Bewoners lopen er kilometers en spenderen kostbare tijd op zoek naar water. Tijd voor scholing en sociaal leven rest niet meer. Tragisch genoeg zit in de grond onder hun voeten een gigantische waterbel. De dorpelingen proberen voor elkaar te krijgen dat er een put geboord wordt. De prachtige woestijnbeelden zijn soms te mooi om de tragedie te doen vermoeden. I.s.m. de Mondiale Raad, in het kader van de 11.11.11campagne Gratis

32 | WWW.TIELT.BE

WOENSDAG 2 NOVEMBER

Een producer wil geschiedenis schrijven met de kaskraker ‘Rivalidad’. De ego’s die hij inhuurt botsen op en naast de filmset. Filmster Antonio Banderas speelt Félix Rivero. Theaterster Oscar Martínez speelt Iván Torres. Fictieve versies van henzelf. Penélope Cruz schittert als divaregisseuse Lola. De heren overtreffen elkaar met haantjesgedrag. Lola speelt hun zieligheid perfect uit. Hilarische dialogen en meesterlijk acteerwerk van klasbakken die hun eigen beroep fileren.

WOENSDAG 16 NOVEMBER

FILM

WOENSDAG 2 NOVEMBER

FILM

FILM

€ 7/5 (+65J., -26J.) 5 FILMS VOOR € 25 MET EEN FILMPAS OM 20U00 (TENZIJ ANDERS VERMELD) GILDHOF CULTUURCENTRUM TIELT

Rebel Syriëstrijders: boeven of misleide idealisten? Kamal verlaat ons land om oorlogsslachtoffers in Syrië te helpen en belandt in een militie in Raqqa. Thuis is zijn broertje Nassim een gemakkelijke prooi voor radicale rekruteerders. Adil en Bilall werkten zes jaar aan dit epos. Ook een heikel thema gaan deze wonderboys niet uit de weg. Niet subtiel, wel gedurfd. Geweld en spanning wisselen ze af met gedurfde keuzes, zoals een streep musical. Branie en originaliteit. In Cannes schrok men van zo veel Belgisch lef.


FILM

Onze natuur

WOENSDAG 23 NOVEMBER

FILM

Natuurdocumentaires. We kennen ze van BBC of National Geographic, of in hun gedubde vorm. En meestal hebben ze een verre prairie, een onbereikbaar regenwoud of de koude poolcirkel als onderwerp. Wie dacht dat ons landje vol betonnen linten geen plaats meer overhoudt voor een boeiend wildlife, heeft het bij het verkeerde eind. Fauna en Flora hebben misschien minder ademruimte, maar ze zijn minstens even boeiend, spectaculair en een schitterende documentaire waard. De makers van Onze natuur hebben dat begrepen. Ze brengen het verhaal over overwinnaars, opportunisten, vechters, slimmeriken, bazen, verliezers,

Triangle of sadness Een Gouden Palm door ‘the rich and the famous’ lachend een vette spiegel voor te houden. Ruben Östlund did it. Een hoop decadent modevolk kiest het ruime sop op een luxueus zeiljacht. De marxistische kapitein ziet een varende wereld van drie standen: arme aziaten in de machinekamer, boordpersoneel met hun intriges en het dek vol decadente, fuivende snobs. Na de drankorgie en zeeziekte komt de storm. De hiërarchie van de ‘haves’ en de ‘have-nots’ draait om. Cynisme, sardonische humor troef in dit hedendaagse, bonte vagevuur.

bedreigde soorten of onvermoed schoons. Het zit allemaal in onze bossen, rivieren, weiden. Dit is het verhaal van survival of the fittest in ons eigen plant en dierenrijk, in zijn meest wrede, schone, ontroerende en fascinerende vorm. Matteo Simoni levert de commentaar bij deze schitterende docu. Om 15u00 Ciné Gildhof biedt vanaf november maandelijks een filmtitel aan op de derde donderdagnamidag om 15u00. Hou het programma in de gaten!

WOENSDAG 30 NOVEMBER

FILM

DONDERDAG 17 NOVEMBER

Moonage daydream Ziggy Stardust, Halloween Jack, The Thin White Duke. David Bowie vond zichzelf telkens opnieuw uit en zocht de grenzen van stijlen, persoonlijkheid en talent op. Dit verhaal is een caleidoscopische collage waarin al die verschijningsvormen passeren. Brett Morgen toont dat de essentie van de legende ligt in de constante transformatie. Met tegendraads en prikkelend beeld en geluid grasduint de biograaf in Bowie’s rijke carrière en persoonlijk archief. Een meeslepende biopic die de filosofie van de meester volgt. Meeslepend en groots.

33


MUZIEK

ZONDAG 13 NOVEMBER

Apero con Fuoco Alegría

ZONDAG 20 NOVEMBER T.E.M. ZONDAG 18 DECEMBER

Intra Muros

Jonas Callaert en Alexander Bossuyt Jonas Callaert woont en werkt in Aalst. Alexander Bossuyt woont en werkt vlakbij, in Ardooie. Beiden ontwikkelen hun oeuvre als een continu onderzoek naar het beeld, de marge, de snede. Intra Muros doet hun paden kruisen in de d’Hulsterzaal voor een boeiende dialoog. Een schilder verhoudt zich tot de werkelijkheid die hem omgeeft, tot het materiaal waarmee en waarop hij schildert en tot een eeuwenlange pedigree van stijlen en zienswijzen die de schilderkunst doorliep. Met elk van die contexten gaat hij aan de slag, vaak in een gecombineerd verhaal. Dat maakt van het schilderij een complex inhoudelijk gegeven. Schilderkunst werd al vaak ‘dood’ verklaard. Vandaag blijkt ze ‘alive and kicking’ en kwast men figuratief en nonfiguratief lustig verder.

34 | WWW.TIELT.BE

Om 11u00 Theater Malpertuis € 12/5 (leerlingen academie) Gratis aperitief na het concert Reserveren via deze QR-code.

EXPO

In het kader van 100 jaar Stedelijke Academie voor Muziek en Woord musiceert Alegría met de levenslust die Cirque du Soleil zo mooi bezingt. Het gitaarorkest van de academie van Waregem staat o.l.v. Charlotte Lammertijn, die ook lesgeeft aan de Tieltse academie. De gitaarafdeling van Tielt werkt dan ook mee aan dit concert. Solist is Tabe Allaert, oud-leerling van de Tieltse academie, die recent zijn masterdiploma behaalde aan het Lemmensinstituut in Leuven.

De oeuvres van Jonas Callaert en Alexander Bossuyt kunnen zowel een dissectie van als een ode aan het medium zijn. Beide kunstenaars exploreren voorstelling, spieraam, verf, doek, duur, lijst en handeling. Ze keren de voorstelling binnenstebuiten, recycleren, ontleden, ontmantelen en stellen opnieuw samen, de één analytisch, de ander poëtisch, beiden veelal allebei. De één zet het schilderen centraal, de ander assembleert, integreert gevonden materiaal en associeert vrijpostig maar accuraat. Schilderkunst met de speelse nieuwgierigheid van een knaap die een transistorradio openvijst en er zelf een nieuw lied bij zingt.

Dagelijks open 14u00-17u00 Gratis toegang Gildhof Cultuurcentrum Tielt


TOT UW DIENST

tot uw dienst STADSDIENSTEN STADHUIS

Markt 13 - T 051 42 81 11 info@tielt.be www.tielt.be Gesloten op dinsdag 1, woensdag 2, vrijdag 11 en dinsdag 15 november.

STADSPUNT

T 051 42 81 11 - stadspunt@tielt.be

BURGERZAKEN

Burgerlijke Stand T 051 42 81 30 - burgerlijkestand@tielt.be Bevolking T 051 42 81 35 - bevolking@tielt.be

OMGEVINGSLOKET

T 051 42 81 40 technischedienst@tielt.be

RUIMTELIJKE OMGEVING

Stedenbouw T 051 42 81 40 - stedenbouw@tielt.be Milieu-Duurzaamheid T 051 42 81 50 - milieudienst@tielt.be T 051 42 81 49 - duurzaamheid@tielt.be Mobiliteit T 051 42 81 42 - mobiliteit@tielt.be

EVENEMENTEN, TOERISME EN LOKALE ECONOMIE

T 051 42 81 16 - evenementen@tielt.be T 051 42 81 79 - economie@tielt.be

BELEIDSCOÖRDINATOR VRIJE TIJD T 051 42 82 56 - vrijetijd@tielt.be

BESTUURSADMINISTRATIE

Secretariaat T 051 42 81 20 - secretariaat@tielt.be Archief T 051 42 81 76 - archivaris@tielt.be Enkel open op afspraak.

ANDERE STADSDIENSTEN BEHEER EN UITBATING INFRASTRUCTUUR

Reservatiedienst Gen. Maczekplein 7 T 051 42 82 30 reservatiedienst@tielt.be Gesloten op dinsdag 1, woensdag 2, vrijdag 11 en dinsdag 15 november.

WOONWINKEL REGIO TIELT Markt 13 - T 051 42 81 81 woonwinkel@tielt.be www.wonen-regio-tielt.be

Beeld backcover: herfst in de Meikensbossen

GILDHOF CULTUURCENTRUM TIELT Sint-Michielstraat 9 T 051 42 82 20 - gildhof@tielt.be reservatiedienst.gildhof@tielt.be www.gildhof.be Gesloten op dinsdag 1, woensdag 2, vrijdag 11 en dinsdag 15 november.

BIBLIOTHEEK EN KENNISCENTRUM bibliotheek@tielt.be - tielt.bibliotheek.be Hoofdbibliotheek Tielt Lakenmarkt 9 T 051 42 82 10 Aarsele Aarselestraat 4 - T 051 42 82 16 Gesloten op dinsdag 1, woensdag 2, vrijdag 11, zaterdag 12 en dinsdag 15 november.

JEUGD

De Kommel Gen. Maczekplein 2 T 051 42 82 40 - jeugddienst@tielt.be Gesloten op dinsdag 1, woensdag 2, vrijdag 11, zaterdag 12 en dinsdag 15 november.

KINDEROPVANG TANNEKE

tanneke@tielt.be Tielt Belgiëlaan 2 T 051 42 82 50 Aarsele Jules Van Ooststraat 43 T 051 54 43 88 Kanegem Kanegemstraat 168 T 051 72 20 08 Gesloten op dinsdag 1, woensdag 2 en vrijdag 11 november.

SPORT

sportdienst@tielt.be Sporthal De Ponte Sportlaan 3 T 051 42 82 80 Sporthal Aarsele Schoolstraat 12 T 051 63 42 70 Zwembad Gen. Maczekplein 3 T 051 40 19 16 Dienst Sport en sporthal gesloten op dinsdag 1 en woensdag 2 november (sporthal open vanaf 16u00) en vrijdag 11 november. Zwembad tijdelijk gesloten.

ACADEMIES

www.academietielt.be Muziek en Woord Lakenmarkt 4 T 051 42 82 60 - samw@tielt.be Kunst Lakenmarkt 3 T 051 42 82 70 - kunstacademie@tielt.be Gesloten van zondag 30 oktober tot en met zondag 6 november en op vrijdag 11 november.

OPENBAAR DOMEIN

T 051 42 81 40 Meulebeeksesteenweg 2D Gebouwen gebouwendienst@tielt.be Wegen en water wegendienst@tielt.be Groen en proper groendienst@tielt.be

BRANDWEER MIDWEST

Bij dringende gevallen: T 112 Noodnummer: T 1722* *Opgelet: enkel na activatie en voor niet- dringende oproepen rond wateroverlast en/of stormschade. Post Tielt Felix D'Hoopstraat 124 lieven.rijckaert@zonemidwest.be Post Aarsele Molenweg 3 wim.devrieze@zonemidwest.be

ANDERE RECYCLAGEPARK IVIO

Tenhovestraat 7 - T 051 31 17 96 Gesloten op dinsdag 1, woensdag 2, vrijdag 11 en zaterdag 12 november.

WELZIJN TIELT (SOCIAAL HUIS) Deken Darraslaan 60 T 051 40 90 52 - welzijn@tielt.be www.welzijntielt.be Gesloten op dinsdag 1, woensdag 2, vrijdag 11 en dinsdag 15 november.

DIENSTENCENTRUM ’T VIJVERHOF Kortrijkstraat 68 T 051 40 26 46 dienstencentrum@ztielt.be www.ztielt.be/dienstencentrum Gesloten op dinsdag 1 en vrijdag 11 november.

LOKALE POLITIE

Kortrijkstraat 86 - T 051 42 84 00 pz.regiotielt.wijk.tielt@police.belgium.eu www.pzregiotielt.be

WERKWINKEL

Lakenmarkt 6 - T 051 42 79 40 wwtielt@werkwinkel.be www.werkwinkel.be

De stads- en OCMW-diensten werken zoveel als mogelijk op afspraak. Meer info op www.tielt.be.

35


36 | WWW.TIELT.BE