Tidningen SE HIT

Page 1

SOMMAR 2021

LA SSERG E B D N I L glig

Ku n ör e ra nt t e v e l v ik ho lar i s g å f med SIDA

TEMA: SOMMAR

Vi bjuder på utflyktstips, naturupplevelser och en sörmländsk pärla SIDA 9

6

MUSIK

Kärleken till jazz blomstrar SIDA 20

KULTUR & NÖJE

Fotograf Mats Vassfjord har rockstjärnor i siktet SIDA 22


TIDNINGEN SE HIT!

Redaktionen Carina Wedin Redaktör 070-633 21 81 carina@se-hit.se

Anders Tegner Skribent anders@se-hit.se

Peter Torsén Skribent, fotograf och formgivare peter@se-hit.se

Anna Jerden Skribent anna@se-hit.se

NÄSTA NUMMER KOMMER

13

Sep

Innehållet är det allra viktigaste Det är skillnad på tidning och tidning. Vi som jobbar med Se Hit sätter innehållet främst – för det är vad som ligger oss varmast om hjärtat. Vi tycker om skrivandet i sig, att förmedla händelser, lyfta intressanta människor och att engagera läsaren. Och vi skäms inte för att säga att vi vill göra en trevlig tidning. Mycket läsning är A och O. I det här numret bjuder vi på allt från livet som serafimsyster till jazz och semestertips. Visst kan man väl kalla det bredd? Vi är tacksamma över våra annonsörer som förstår värdet i att synas i just ett sådant sammanhang. Såväl för annonsörerna som för läsarnas skull kommer Se Hit aldrig någonsin att domineras av annonser. Vi värnar om det egna redaktionella materialet vilket alltid ska ha det klart övervägande utrymmet i tidningen. Annars är det väl inte längre en tidning? Kanske bör det kallas annonsblad? Vi ser också framgången med att tidningen finns lättillgängligt för läsaren i ställ – vill man ha tidningen tar man den, annars låter man bli. Vi har full koll på åtgången och det kan jag säga, att vi fyller på, och fyller på, och fyller på. Idag finns tidningen på drygt 40 platser varav 27 i Nyköping/Oxelösund. Ny plats att plocka tidningen på från och med i sommar är i Sparreholm. I det här numret fokuserar vi såklart på sommaren. Våra temasidor bjuder på allt från tips på hur du utnyttjar ledigheten på bästa sätt till fin-fina tips på platser att se i sommar. Ett personligt tips från mig är; åk till Torshälla! Har aldrig varit i denna charmiga lilla stad tidigare. Men sedan vi började ge ut Se Hit även i Eskilstuna med omnejd så har jag besökt platsen vid ett par tillfällen och är så förtjust. Därför kunde jag inte låta bli annat än att propsa på att vi skulle lyfta denna lilla pärla lite extra i vårt tema. Avslutningsvis hoppas jag att du som läsare får en trevlig stund med vårt sommarnummer och vill även önska dig en riktigt fin sommar! Trevlig läsning!

Ca rin a We di n Följ oss på Facebook - www.facebook.com/tidningensehit Följ oss på Instagram - @tidningensehit SE HIT! kan även läsas på nätet - www.se-hit.se

HÄR KAN DU HÄMTA DITT EXEMPLAR AV SE HIT! NYKÖPING/OXELÖSUND Willys, Ica Supermarket Oppeby, Ica Maxi Stormarknad, Coop Forum, Hjortensbergsbadet, ICA Nära Nyköping, Tempo Humlan, ICA Kronhallen Supermarket, Trycksak ICA Nära Stigtomta, Påljungs hage, Ica Supermarket Arnö, Nordic Wellness i Gallerian Axet, Nordic Wellness på Rosvalla, Café Vardagsrum i Västerport, Handlar'n i Jönåker, Hemköp Spelhagen, Tempo Sunda Oxelösund, Culturum, Strandstuvikens Havsbad och Camping, Ramdalsbadet, Nyckeln, Cityarkaden, Rosvalla, Biostaden, Gumshallen. ESKILSTUNA City Gross Tuna Park, Stora Coop Tuna Park, ICA Maxi, Coop Torshälla, ICA Nyfors, Gallerian, Sveaplan, Coop Skogstorp. STRÄNGNÄS Tågstation (Caféet), Präntaren (Matarket), ICA Bengtsson, Systembolaget. SPARREHOLM Fabriken. TIDNINGEN SE HIT FINNS I NYKÖPING, OXELÖSUND, ESKILSTUNA OCH STRÄNGNÄS

SE HIT! är en politiskt och religiöst oberoende tidning.

WWW.SE-HIT.SE

2

OMSLAGSFOTO: CARINA WEDIN


TIDNINGEN SE HIT!

YTTERDÖRR PÅ KÖPET! *

36

månader räntefritt

Fönster för svenska förhållanden. Vår fabrik har legat på samma plats sedan 1932. Även om utrustningen moderniserats flera gånger sedan starten är hantverksskickligheten lika viktig idag som då. Våra medarbetare har tagit traditionen och tidigare generationers erfarenhet till sig och tillverkar idag ett fönster av mycket hög kvalitet. Utrustat med lågt u-värde, inbrottsskydd och kondensskyddat glas som standard. Fönster som monteras på plats hos dig av Morups egna skickliga hantverkare i Södermanland. Vill du se Morups Premium i verkligheten? Besök gärna vår utställning på Östra Kyrkogatan 17 B i Nyköping. Öppen onsdagar kl 12-18, övrig tid efter överenskommelse.

Boka ett kostnadsfritt hembesök med våra lokala projektledare i Södermanland på: 020-78 00 00 | www.morups.se

Fönsterbyte. Som det borde vara.

* Gäller vid köp av minst 7 st fönster. Läs mer om kampanjen på vår hemsida.

3


TIDNINGEN SE HIT!

Kunglig hovleverantör med fåglar i sikte Det står nöjeskonsult på visitkortet men trots det är Lasse Lindberg inte den glada gamäng man kan tro. Här finns ett djup och yrkesvalet handlar framför allt om att vara ett redskap för att få människor att skratta och att må bra – inte om att göra karriär. Det började redan i morfars garderob. Han trivdes med att kliva in i någon annans kostym och träda in i en roll. Att framhäva sig själv låg inte för honom, har inte gjort senare heller. – Att stå på scen har aldrig varit något jag sett som märkvärdigt och det har inget med exhibitionism att göra. Jag har musiken i blodet, min morfar var multiinstrumentalist men egentligen lockade det mig inte så mycket även om jag tyckte om att stå bredvid och lyssna när han spelade piano. Pappa tvingade in mig på en gitarrkurs och det tog lite tid innan jag tyckte det började bli kul. Trots att roliga timmen var veckans höjdpunkt och att han tidigt hade en sånggrupp med några kompisar var just underhållningsbranschen inte det han hade riktat in sig på. Sanningen att säga 4

hade han inte så stort fokus på framtiden över huvud taget i unga år. – Jag är väl lite av en fatalist. Har varit uppmärksam på det som sker omkring mig och inte slarvat bort tillfälligheter och ödesbestämda möten. Det är en inställning som väglett mig genom livet. Underhållningen kom till mig av en ren tillfällighet då mina föräldrar uppenbarligen tyckte jag behövde något att göra under sommaren. De såg en annons där resebyrån Reso sökte någon som kunde spela och sjunga. Stationerad i Italien Lasse sökte jobbet och under sex år var han stationerad i Italien under sommarhalvåret och på skidorter på vintrarna. Lasse har aldrig haft ett så kallat vanligt jobb och aldrig varit fast anställd. En tillvaro som han trivts med. Han är tacksam över alla företag han samarbetat med genom åren; SSAB, Siemens och Ericsson. – Den allra största arbetsgivaren genom åren är Sundbyholms Slott. Är väldigt stolt över att få jobba för ett företag frekvent under så lång tid som trettio år.

Lasse har jobbat i olika och väldigt roliga miljöer. Det har varit krogar, företagsfester, event, mässor, bröllop och mycket annat. – Under många år underhöll jag i pianobaren på Bacchi Wapen i Stockholm. Det var en utmanande miljö då mitt signum är att spela låtar på begäran – då gäller det att kunna i princip allt. Och kan man inte, då får man låtsas… Han är även kunglig hovleverantör, ja det vill säga, Lasse har vid flera tillfällen haft kungahuset som kund och underhållit för dem. – Jag har genom åren fått vara med om så mycket fantastiskt. Tack vare företag jag jobbat för har jag dessutom fått se stora delar av världen vilket alltid varit min stora dröm. Kalibrera sig själv Det som driver Lasse är nyfikenheten och att han är väldigt road av att möta människor. Han är duktig på att kalibrera sig själv så det funkar med publiken. – Förutsättningarna kan verkligen skifta


beroende på publik. Det gäller att kunna läsa av publiken blixtsnabbt – de är ju mina medspelare för att det ska bli en trevlig tillställning. Senaste året har såklart påverkat även Lasse. Allt har ställts in. Det har varit en tillvaro där han istället valt att jobba som begravningsofficiant på borgerliga begravningar. Ett udda jobb kan tyckas för en nöjeskonsult. – Det är inte så långt ifrån det jag annars gör. Det handlar om att ha ett program, känna av och försöka sprida lite glädje mitt i sorgen. Jag vill vara påläst och hitta något vid varje tillfälle som gör att man kan minnas personen med värme och glädje. En begravning ska få innehålla både gråt och skratt. Det är fint att kunna vara till hands för människor när de tar farväl av en anhörig eller nära vän. Jag vill vara ett redskap som gör att de verkligen tar tillvara på den stunden och att de minns den.

– Mitt intresse för fåglar tror jag handlar om mångfald. Det finns så många olika sorter. På samma sätt som med fjärilar och insekter och höjer man blicken är det samma sak med oss människor – vi är så olika varandra. Det är det som gjort mitt liv så rikt; att få mött ett helt smörgåsbord av människor som alla haft så mycket att ge, avslutar Lasse.

TIDNINGEN SE HIT!

TEXT & FOTO: CARINA WEDIN

Tid för reflektion Under Coronatiden har det funnits tid över för reflektion och Lasse är tacksam över att i dessa tider haft ett nätverk då ensamheten har förstärkts. – Jag och min fru Liz har umgåtts med några få goda vänner under pandemin och det är en ynnest, inte alla förunnat, att få tillhöra ett sammanhang. Nu vill jag också njuta av att få träffa mina tre barn och två barnbarn. Jag är en lyckligt lottad morfar som inkluderas i mina barnbarns liv. Och såhär när det förhoppningsvis börjar lätta upp funderar Lasse såklart på framtiden. Vill han tillbaka till det som var? – Njae, inte nödvändigtvis, säger han. Jag längtar såklart tillbaka till att få möta människor i en publik igen. Samtidigt känner jag nu, när jag varit bortkopplad från det i över ett år att jag har jobbat lite väl mycket. Jag har börjat att värdesätta ledigheten och kommer gå ned på en lägre växel. – Det finns annat i livet. Jag tycker om att pyssla och snickra här i vårt hus i Stavsjö där vi tillbringar mycket av vår tid. Dessutom är han medlem i fågelskådarföreningen Tärnan.

5


TIDNINGEN SE HIT!

Klosterliv på Djurgården

– Hur länge har katolska kyrkan funnits i Eskilstuna? Min inledande fråga får ett oväntat svar. – Sen 1000-talet, med ett uppehåll mellan 1527 och 1947, säger Fader Michael i Heliga Korsets katolska församling. Historien är ständigt närvarande, vare sig vi vill det eller inte. En katolik i Eskilstuna kunde dömas till döden på 1600-talet. Idag har församlingen 4 500 medlemmar och fem personer som ansvarar för deras andliga utveckling. – Det var 1947 som Kazimir Vilnis, en litauisk flykting och katolsk präst som arbetade på Assa Stenman startade församlingen i Eskilstuna igen, berättar fader Otto Michael Schneider som idag är kyrkoherde i församlingen. Kyrkan på Djurgården var ursprungligen en privatbostad för direktör Sixten Nilsson på Assa Stenman. Den köptes på 1960talet av katolska kyrkan och byggdes till med nytt kyrkorum 1991. Här bor och arbetar också tre serafimsystrar från Polen som avgivit löften om fattigdom, lydnad och kyskhet. Många eskilstunabor har sett systrarna i sina bruna och vita dräkter. – Nej, vi är inte nunnor, vi är ordenssystrar som arbetar ute i världen, säger syster Krystyna Barton som i 35 år fostrat generationer av Eskilstunabarn i systrarnas familjedaghem och fått Eskilsstatyetten för sin insats. Ber och arbetar Systrarna ber och arbetar och mitt i dagens extremt konsumtionsfokuserade tid äger de inget. Syster Krystyna är 82 år och har stängt familjedaghemmet, men hon leder kyrkans 8 - 10 grupper med katekesskola för barn. Även fader Otto Michael Schneider lever i celibat och är kaplan för en orden med anknytning till Eskilstuna. Klostret i Eskilstuna var det enda Johanniterklostret i Sverige. Munkarna bedrev sjukvård och hjälpte dem som gjorde vallfärd till St Eskils grav, tills Gustav Vasa med riksdagen bakom sig kastade ut alla katoliker och rev klostret. 6

Johanniterna var korsriddarna som erövrade Jerusalem åt de kristna, blev utkörda och hamnade en period på Malta. Då bytte de namn till Malteserorden som fader Michael är kaplan i. – Malteserorden är den enda suveräna staten utan ett territorium. Orden har sitt säte i Rom och enbart i Tyskland finns 50 000 maltesermedarbetare som arbetar mest med sjukvård, berättar han. Inspirerad av Sven Stolpe Själv var Michael Schneider lektor i skandinavisk litteratur i München innan han blev präst, inspirerad av en svensk katolsk författare. – Sven Stolpes bok ”I dödens väntrum” har betytt väldigt mycket för mig. Nu verkar han som Kristus ställföreträdare i församlingen där han leder dagliga mässor för en församling där hela världen finns med. – Katolsk betyder ”allmännelig” och här möts alla som erkänner påven. Vi har mässor på latin, svenska, polska, kroatiska, slovenska, kaldeiska, eritreanska, vietnamesiska och spanska. Präster från kyrkor med olika språk reser runt och håller mässor i Eskilstuna med olika mellanrum. Fader Michael åker ibland till Strängnäs och håller gudstjänst i domkyrkan. – Vi har ett bra samarbete med Svenska Kyrkan, säger han och påminner om att det var katoliker som byggde domkyrkan. TEXT: ANNA JERDÉN FOTO: PETER TORSÉN


Tema

TIDNINGEN SE HIT!

Välkommen till en inspirerande

TRÄDGÅRD

Stort sortiment av växter Erfaren och kunnig personal Inredning till hem och trädgård Dammar och tillbehör

(Vänster) Syster Krystyna Barton tillhör serafimorden som verkar ute i samhället. Hon har fostrat generationer av Eskilstunas barn i kyrkans familjedaghem och fortsätter att leda katekesskolan för församlingens barn. (Nedan) Katolska Kyrkan på Djurgårdsvägen i Eskilstuna. (Längst ned) Fader Michael Schneider leder den katolska församlingen i Eskilstuna med 4 500 medlemmar från alla jordens hörn.

ÖPPET: MÅN-FR E 10-18, LÖR-SÖN (midsom / marstäng t fre-sön) HELGD 10-15 SPELHAG SVÄGEN 4, NYKÖ PING

Annons Exhale

7


TIDNINGEN SE HIT!

Tema

Sofia Bystedt, centrumledare för ReTuna

8


Tema

TIDNINGEN SE HIT!

SOMMAR

! VARSÅGOD å

Vi bjuder p åtta sidor . SPIR ATION SOMMARIN

TREVLIG L ÄSNING!

Receptet för en lyckad semester Konsten att ta semester är inte helt enkel. Samtidigt som förväntningarna är stora och planerna många så är man ofta väldigt trött – och kanske det man behöver allra mest är återhämtning. Hur gör man då för att få en lyckad ledighet där både återhämtning och nöje kan kombineras? För att verkligen få ut det allra bästa av semesterperioden är god planering och rätt prioriteringar A och O. Inte minst nu under coronapandemin då många av oss sitter hemma och jobbar – det är alltför lätt att gå och sätta sig och jobba ”några minuter” även under semester. Så ett tips är att städa bort kontoret ordentligt och verkligen logga ut. I den mån det går – stäng av jobbtelefonen och lägg undan den.

inför semestern så behöver vi varva upp när det är dags att börja arbeta igen.

Bra för själen är att planera semestergåendet i god tid; alltså se till att du inte har långa att-göra-listor som väntar på dig när du kommer tillbaka eller en full mejlkorg. Ta det medvetet lugnt, ta någon extra dag ledig och förbered dig mentalt så hjärnan fattar att det är okej att ta det lugnt.

Planering av själva semestern är i mångt och mycket även det ett recept för att semestern ska bli lyckad. Det innebär inte att varje minut måste vara fylld; men planera gärna i stora drag vad du ska göra – men undvik för många aktiviteter, ge dig tid för att bara koppla av. Planera gärna in det också. Förebygg stressmoment; saker som ska inhandlas, släktingar som kommer på besök, fester som ska hållas, pass som ska fixas och så vidare. Ta tag i detta i god – innan de hinner bli semesterförstörare.

Flera kortare ledigheter Just kontorsjobb kan vara knepigt och studier visar att den utvilade känslan man har efter en semester försvinner ganska snabbt hos personer som jobbar på kontor. Ett tips kan då vara att ta flera kortare ledigheter med chans till återhämtning vid flera tillfällen och även passa på då man vet att företaget har en lugnare period, vilket de flesta har. Hur är det då, ska man kolla mejlen på semestern? Ska man svara på jobbrelaterade telefonsamtal? Petra Lindfors är professor i psykologi vid Stockholms Universitet, så här säger hon i en artikel på universitetets hemsida: -Det är viktigt att respektera semesterledigheten, det mesta kan faktiskt vänta. Därför krävs tydliga överenskommelser och en policy på arbetsplatsen. Om det inte fungerar så är det troligtvis en skör organisatorisk situation. Att kolla mejlen kan å andra sidan vara ett sätt att hantera arbetsbelastning – vi är olika, det gäller att känna sig själv där. Att avsätta en timme i veckan för att rensa mejlkorgen kan vara en rimlig förberedelse inför att vara tillbaka. Men kommunicera det med semestersällskapet så att ingen blir besviken när jobbdatorn dras fram i solstolen. På samma sätt som vi varvar ner

Planera i stora drag Ett tips är också att både starta och avsluta med en kortvecka och att man ska komma ihåg att ofta är det sommar kvar när vi börjar jobba igen – utnyttja kvällarna!

Njut, aktivera dig alldeles lagom och var social på riktigt med människor du tycker om – och glöm inte att logga ut från jobbet och kanske även sociala medier. TEXT: CARINA WEDIN

TIPS FÖR EN LYCKAD SEMESTER • • • • • • • •

Kommunicera ledigheten med dina kollegor så de vet att du är borta. Städa mejlboxen och rensa i att-göra-listan. Slå på ditt ”out-of-office”-svar på mejlen och ändra meddelande på din jobbtelefon. Lägg dessutom undan jobbtelefonen. Sänk förväntningarna. Planera men inte för många aktiviteter och fokusera på återhämtning. Starta och sluta med kortvecka. Lata dig! Hitta på aktiviteter som är avkopplande och ger energi. 9


TIDNINGEN SE HIT!

Tema Tema Tema SOMMAR

Sommar -

bröllop, skilsmässor och semester

VI GIFTER OSS OCH SKILJER OSS PÅ SOMMAREN De flesta gifter sig på sommaren. Lite drygt 39 procent av alla som gifte sig 2020 gjorde det under sommarmånaderna juni, juli och augusti konstaterar Statistiska Centralbyrån. Den absolut vanligaste veckodagen för giftermål var lördag. Och ja, sommaren är även den tid då de flesta skiljer sig, närmare bestämt är juli den vanligaste månaden. Den tredje mest vanliga månaden för att skilja sig är i juni. Men där emellan kommer faktiskt december månad som slår sig in på en andra plats som den näst mest vanliga månaden att skilja sig på står att läsa i en kartläggning gjord av Ratsit. LUSTFYLLD SOMMAR Resultaten av en lustfylld sommar brukar visa sig nio månader senare. Mars och april brukar kännetecknas av ballongblåsning, tårtbakande och tusentals födelsedagskalas. Det är då som flest svenskar har sina födelsedagar. Den vanligaste födelsemånaden är mars men den allra vanligaste födelsedagen är den 10 april. Anledningen är just att perioden inträffar nio månader efter den klassiska semesterperioden. SEMESTER VAR INGEN SJÄLVKLARHET För hundra år sedan var det inte någon självklarhet med semester. Först 1938, alltså endast 83 år sedan, fick vi lagstadgad semester. Alla arbetare hade då rätt till två veckors semester. Men semesterlagen handlade inte om någon välfärdsreform för den enskilda individen. Syftet var att folk skulle hålla sig friska så att de kunde göra ett bra arbete resten av året då det höga tempot i industrin slet ut löntagarna allt snabbare. I journalfilmer uppmanande man svenska folket att semestra på rätt sätt; vila, men inte lata sig. Semestern skulle innehålla rekreation genom att cykla, vandra, tälta och röra på sig. Det dröjde nästan tjugo år innan man fick tre veckor och först 1963 var rätten för alla fyra veckors ledighet. Idag har vi som minst rätt till 25 dagar, en rättighet som infördes 1978. Och det bästa av allt; vi får göra precis vad vi vill på vår semester!

10


DELADE MENINGAR OM HUSMORSSEMESTER När den lagstadgade semestern infördes 1938 gällde den inte varken bönder eller husmödrar. Först på fyrtiotalet infördes den så kallade hus'moderssemester med samma syfte som för arbetarna – att hon skulle göra en bra insats resten av året. De allra fattigaste husmödrarna kunde ansöka om bidrag hos staten för att få komma till ett, för just husmödrar, lantligt beläget semesterhem – i folkmun kallades det för husmorssemester. Dock fanns det i vissa kretsar stor oro, speciellt om ledigheten inte styrdes upp av samhället. Man varnade för att dessa vistelser skulle få negativa följder. En berömd läkare varnar i en tidning: ”För många intryck på kort tid för den som bor på landet ger bara bitterhet. Måste man inte bli betänksam när en ung husmor gör en förlustelseresa till Stockholm, kommer hem och strax därpå överger man och barnskaran för att återvända till nöjeslivet i huvudstaden? Hon är ”trött på alltet” förklarar hon och tycker det är odrägligt. De som vistats på någon folkhögskola någon tid, fått höra vacker musik och föreläsningar och kaffe på sängen, de är däremot nöjda och belåtna och har fått vila sig.” Systemet med statsbidrag till semesterhem för utarbetade “hemmafruar” upphörde 1979, och därmed förpassades husmorssemestern på sätt och vis till historien.

Tema

TIDNINGEN SE HIT!

MAGASINET BÄRSTA MELLANGÅRD

Din frisör på landet PERSONLIGT - LANTLIGT - GEMYTLIGT ÖPPET: MÅNDAG OCH FREDAG 10-17, LÖRDAG 10-14 Semesterstängt v 29-31

Varmt välkommen till frisör Karin Boström! BOKA HÄR: www.magasinetbarstamellangard.se Telefon: 070-2323160

Magasinet Bärsta Mellangård ligger mitt emellan Jönåker och Stigtomta.

INDUSTRISEMESTERN FORTFARANDE MEST POPULÄR Trots att industrisemestern har spelat ut sin roll är det fortfarande den period som svenskarna föredrar att vara ledig. Enligt en undersökning beställd av Visma Enterprise visar det sig att hälften av de förvärvsarbetande som deltagit i undersökningen föredrar att ta ut sin semester under veckorna 2831. Allra mest poppis är vecka 30. Industrisemester är fortfarande ett vedertaget begrepp som kommer från den tiden då landet hade en stor industrisektor som ofta stängde helt i just juli. Idag är fabrikerna färre, flexibiliteten större och man stänger i princip aldrig ned sin produktion. Totalt har en dessutom en viss förskjutning av svenskarnas semestrar skett. Allt fler väljer att avsluta sin semester en bit in i augusti.

Trevlig

INREDNING

CAFÉ

A N T I KT

E N P L AT S F Ö R S J Ä L E N

Hos Vacker Vardag hittar du ett inredningskoncept som presenterar tendens och tradition på ett besjälat sätt.

Onsberga 1, Nyköping Se öppettider: www.vackervardag.com

Här finns bruksting, möbler och accessoarer, belysning och antika solitärer. Under de stora fruktträden i äppellunden kan du även få en stunds avkoppling, sittande i våra klassiska vita trädgårdsmöbler. På Vacker Vardags trädgårdscafé kan du förvänta dig goda bakverk och oväntade smörgåsar likt danska smörrebröd.

Sommar! Nästa nummer kommer den 13 september 11


TIDNINGEN SE HIT!

Tema Tema SOMMAR

Torshälla

– en sörmlänsk pärla

TEXT: CARINA WEDIN FOTO: PETER TORSÉN

Man behöver inte åka långt för att bli hitta nya platser att bli betagen av. Jag besökte för allra första gången Torshälla i våras och upptäcker en mysig och pittoreskt liten stad – endast åtta mil från där jag bor. Som redaktör för tidningen tar mig därför friheten att lyfta denna sörmländska pärla. Två infödda Torshällabor, Magnus Spångberg och Annica Skoog, berättar mer för mig vad Torshälla har att erbjuda. Dessutom bjuder vår medarbetare Peter Torsén på sina bästa tips. Ett stenkast utanför Eskilstuna ligger alltså Torshälla som med sina drygt 700 år på nacken är en av Sveriges äldsta städer. Eskilstunaån slingrar sig genom stan och omgärdas av vackra träbyggnader från 1800-talet då stan återuppbyggdes efter en brand 1798 som ödelade större delen av Torshälla. Ett av de hus man först lägger märket till när man kör in i centrala Torshälla är den stora vackra gröna trävillan. Genom alla år har det varit en privatbostad men sedan två år tillbaka driver Magnus Spångberg Café Gröna Villan som har blivit ett givet besöksmål för både Torshällabor men även för lite mer långväga besökare. – Jag har turen som fick möjlighet att starta en verksamhet i en sådan fin miljö som det här. Huset är vackert och i den stora äppelträdgården har vi uteservering. Allt ska göras med hjärtat Magnus som har en bakgrund inom bageri och konditori och har trettio års erfarenhet. Han konstaterar att det inte är självklart att ett kafé fungerar. Men Magnus koncept är tydligt – allt ska göras med hjärtat, annars får det vara. – Allt ska vara hembakat och hemlagat. Jag var dock inte riktigt beredd på att just luncherna skulle bli så populära. Vi har ju satsat på lite enklare rätter och responsen har varit fin. Gröna Villan har stor potential och Magnus har idéer. – Skulle till exempel gärna vilja utnyttja vår fina trädgård och uteservering genom att erbjuda olika typer av evenemang under sommarhalvåret.

Ett glas bubbel i Gröna Villans trädgård 12

Magnus Spångberg fixar lunchen

Magnus upplever sin hemstad som ett trevligt utflyktsmål. På frågan om vad han själv helst tar del av så är det de fina naturområdena och promenadstråken runt kyrkan från 1100-talet. – Men det finns ju många fina platser; som Holmberget till exempel som är vår stadspark med slingrande gångar att strosa på och en fin utsikt över gamla Torshälla. Perfekt utflyktsmål Några kilometer utanför tätorten Torshälla ligger Wäsby Magasin. Dit flyttade Annica Skoog med familj för ett antal år sedan då dottern hade ett stort hästintresse. Hur det nu var flyttade det aldrig in några hästar på gården men idéerna lät inte vänta på sig. Sagt och gjort, i år firar hennes butik tioårsjubileum. Wäsby Magasin är ett perfekt utflyktsmål som inte får förbises när man besöker Torshälla. Idag huserar flera aktörer på gården. Förutom Annicas butik med inredning finns där bland annat restaurang, konstgalleri, keramiker och delikatessbutik. – Det är en gemytlig plats med alla verksamheterna som omgärdar ladugårdsbacken och trevligt för besökarna som kan strosa mellan våra olika butiker. Vad är då ditt bästa tips för den som vill besöka Torshälla? – Vår gamla stad är pittoresk med kullerstenstorget, kyrkskolan, vattnet som rinner genom stan, den gamla kvarnen och Holmberget. Det finns många fina gamla platser som man inte får missa. Dessutom har vi ju två jättefina golfbanor och en camping med sjöläge, avslutar Annica.

Annica Skoog firar 10 år

Ett rikt utbud på WÄSBY MAGASIN


Peters 5 i topp

Torshälla med omnejd 1 CAFÉ GRÖNA VILLAN Läs artikeln här bredvid om caféet som är mer än kaffe och kanelbullar. Här kan du luncha, äta deras hemgjorda glass eller bara ta ett glas rött i en lummig trädgård.

2

HOLMBERGET Holmberget är en riktig oas i Torshälla. Den har funnits i mer än 100 år och där har många artister spelat på den klassiska utescenen. Du kan gå på slingrande gångar, se alla statyer och få en vacker utsikt över gamla Torshälla med kyrkan och Tors Bockar. Tyvärr är restaurangen Två Byttor stängd. Tänk att det inte ska gå att driva restaurang på en av kommunens finaste områden.

Tema Tema

TIDNINGEN SE HIT!

Kiladalen BO

ÄTA

GÖRA

SHOPPA

UPPLEVA

Längs gamla E4:an mellan Nyköping och Stavjsö finner du gårdsbutiker, kultur, hantverk, restauranger, kaféer, boende, upplevelser, aktiviteter och mycket mer...

Välkommen att besöka oss i sommar!

3 WÄSBY MAGASIN I dessa "hemester-tider" så är Wäsby Magasin ett måste. Det är egentligen ett mini-Tuna Park. Fast mysigare i en riktig härlig lantligt miljö. Heminredning, mode, goda ostar, blommor, viltkött, konst, restaurang och mycket mer. Läs mer om Wäsby Magasin i artikeln här bredvid.

4 SOLBY GÅRD Några kilometer utanför Torshälla ligger Solby Gård och deras Gårdsbutik. Där kan du fika och äta riktigt goda bakverk, hitta annorlunda ting och handla närodlad mat. Taxen (#5) på sid 28 i detta nummer är inhandlad där.

5

SLAGSTA GLASS En liten bit utanför Torshälla ligger Slagsta Glass. Många åker halva Sverige för att njuta av deras glass. Världsklass!

www.kiladalen.com

facebook: @kiladalen instagram: @upplevkiladalen 13


TIDNINGEN SE HIT!

Tema Tema Tema SOMMAR

Sörmland

– ett paradis för naturälskare Vilken ynnest att få tillbringa sommaren i Sörmland. Här finns en natur man aldrig kan få nog av. Visste du att det finns över 150 naturreservat i Sörmland? I vårt fina landskap hittar du öppna jordbrukslandskap, djupa skogar, berg och dalar. För att inte tala om alla små badsjöar, och stora sjöar, såsom Mälaren och Båven såklart och dessutom nära till havet! Visst är det väl ändå så – Sörmland har det mesta? Vi kan ju inte tipsa om allt men här kommer några axplock. FJÄLLMOSSEN NATURRESERVAT Fjällmossens naturreservat ligger i de djupa kolmårdenskogarna, precis på gränsen mellan Sörmland och Östergötland. Här går du över orörda myrar och genom gammal tallskog. Fjällmossen är ett av mellansveriges största myrkomplex. Totalt upptar våtmarken cirka 480 hektar. Här finns fem rundslingor plus en vandringsled som är en del av Sörmlandsleden, just den slingan är sex kilometer. Följer du den passerar du till exempel Honungsholmen som har en av de mest urskogslika skogarna i reservatet. De orörda myrarna och skogarna gör att fåglarna trivs här. Bli inte förvånad om du stöter på en orre eller tjäder och ute på myrarna kan du höra tranorna ljuda. Vid Lilla Göljen som är en fin skogstjärn finns vindskydd och eldstad – perfekt för dig som vill övernatta i den sörmländska vildmarken. RIDÖ-SUNDBYHOLMSARKIPELAG Många vet nog inte att Mälaren faktiskt har en skärgård, så det här är ett bra tips för dig som gillar att paddla. Ridö-Sundbyholmsarkipelagen har så mycket som 160 öar och holmar, många med en historia från järnåldern. Stensättningar visar att öarna var befolkade redan då. Naturen består av betesmarker, ädellövträd som exempelvis lind likväl som djupa barrskogar. På ön Ekholmen finns till exempel en hel skog av just lind. Här kan du njuta av strandängarna och vassarnas rika fågelliv. Många öar har rundslingor och på vissa har både dass och grillplats. Det finns även vindskydd och fina platser där du kan slå upp ett tält. Är du uppmärksam ser du också att den fridlysta misteln växer på flera av öarna – se men inte röra! STRANDSTUVIKENS NATURRESERVAT Ett stenkast från centrala Nyköping hittar du Strandstuvikens naturreservat – ett område som bjuder på allt från ett rikt fågelliv, till fina vandringsstigar och långgrunda havsbad och inte minst en fin camping för dig som vill dröja dig kvar några dagar. Sörmlandsleden bjuder på en vandringsled på nio kilometer. Leden går även genom artrika Linuddens naturreservat vars flora är unik och reservatet bjuder även på ett rikt fågelliv. Lite överallt hittar du fina rastmöjligheter och vid Örstigsnäs och Strandstuviken långgrunda bad. Slingan passerar även Näsudden cirka femtio meter nedanför skansarna som uppfördes på 1600- och 1700-talen för att försvara inseglingsrännan till Nyköping. Strandstuvikens naturreservat är ett av Sörmlands artrikaste fågelområden där man observerat fler än 260 arter. Det är också här fågelföreningen Tärnan har sin fågelstation sedan 1983. Linudden, Örstigsnäs eller Strandstuviken är bra startplatser om du vill gå slingan. 14


Välkomna till Torshälla!

SPARREHOLMS EKHAGAR Det här är ett naturreservat perfekt för en dagsutflykt där picknick-korgen är med eller om du stannar till vid slottet där det finns ett sommarkafé. Ekhagarna är lätta att ströva i även om de till viss del är något kuperade. Betesdjur håller hagarna öppna, men det finns alltid hagar där korna inte går och det är enkelt att ta sig mellan hagarna. Missa inte Tempelberget och den fina utsikten. Berget höjer sig femtio meter över sjön Båven. Reservatet är historisk mark och användes redan på 1600-talet som park och betesmark till slottet och många av ekarna är från den tiden. Det är inte utan att man känner historiens vingslag när man strosar under de mäktiga ekkronorna. FYRBERGETS NATURRESERVAT Gillar du historia är det här helt rätt naturreservat att besöka. Fyrberget är känt för sin omfattande gruvverksamhet från mitten av 1300-talet där man bröt järnmalm. I reservatet ligger Skeppsviksgruvorna med ett tjugotal gruvhål. Fyrbergets naturreservat bjuder på allt från fin vandringsled, badplats och fiske. Genom reservatets hällmarkskog går Sörmlandsleden. Ta med matsäck och njut av utsikten över Bråviken från toppen av berget – här finns både bänkar och bord. Reservatet ligger strax öster om Nävekvarns samhälle, till största delen på de båda bergen Parkberget och Fyrberget.

HUNDRA MIL VANDRING Visste du att Sörmlandsleden är 100 mil lång och omfattar 101 etapper? Du har säkert sett de orangefärgade S-pilarna och prickarna på träden som utmärker lederna. Av den 101 etapperna som finns så hittar du leder på från tre kilometer upp till den längsta på 21 kilometer. Sörmlandsleden går genom 16 sörmländska kommuner och underhållet finansieras genom ett samarbete med respektive kommun, region, Länsstyrelsen och inte minst medlemsavgifter. Redan 1966 påbörjades arbetet med Sörmlandsleden och 2008 stod den klar med sina 100 mil.

TIDNINGEN SE HIT!

I vårt hus från sent 1800-tal erbjuder vi servering i två plan samt i vår mysiga äppelträdgård. Du kan äta, fika eller koppla av i Corona-säker miljö!

www.cafegronavillan.se

15


TIDNINGEN SE HIT!

Tema SOMMAR

Tips för fina utflykter

En utflykt på den sörmländska landsbygden är bland det svenskaste man kan uppleva – ja det tycker ju vi i Se Hitredaktionen i alla fall. Här listar vi våra favoriter! Välkommen sommar, välkommen sörmländska upplevelser!

Kiladalen sträcker sig med sina tre mil i öppna jordbrukslandskap mellan Bergshammar och Stavsjö utanför Nyköping. Här hittar du som på ett pärlband med gemytliga gårdsbutiker, galleri, loppisar, två fina golfbanor och för de unga i familjen en härlig äventyrsgård. Självklart flera fina boenden – allt från B&B till vandrarhem eller egen stuga. Och du behöver inte åka hungrig genom dalen – ett flertal olika restauranger och kaféer finns. Läs mer på www.kiladalen.com Vacker Vardag står för ett unikt inredningskoncept i en underbart inspirerande miljö. Butiken drivs av stilsäkra Jim och Alexander som för många år sedan satte Å-stugan på kartan och därefter gjorde underverk med Wreta Gästgiveri. Efter några år i Stockholm är de nu tillbaka här i Sörmland. Butiken ligger i en gårdsflygel anno 1754. Här presenteras ett unikt inredningskoncept för den som söker det lilla extra. Här finns allt från bruksting, möbler och accessoarer till en hel del väl utvalda antika ting. I sommar kommer vi även slå oss ned och njuta i deras trädgårdskafé. Så bered er på att bli kvar länge när ni besöker Vacker Vardag som ligger på gården Onsala 1 mellan Nyköping och Gnesta. Från Nyköping tar du enklast vägen mot Runtuna, från Eskilstuna väljer du väg 53 och sedan 221. Läs mer på www.vackervardag.com Marys Café och Butik hittar du några kilometer utanför Eskilstuna. En idyll med röda trähus utströdda i sommargrönskan. I den härliga miljön kan du fika, äta, se konst, shoppa inrednings-

prylar och även övernatta i Mary´s Bed & Breakfast. De arrangerar även konserter i den lummiga trädgården med artister som Moneybrother, Doug Seegers och Timo Räisänen. Läs mer på maryscafe/marys Sigridslunds Café är ett måstestopp i sommar. Här serveras goda luncher, gott fika och dessutom finns här en butik där man alltid kan hitta något litet att ta med sig hem. Sigridslund ligger i Årdala mellan Nyköping och Sparreholm. Skottvångs Gruva bjuder på en unik miljö där det varit gruvverksamhet redan på 1500-talet. Här drivs nu ett värdshus med allt från matiga mackor till a´la cartemeny. På fredagar är det bygdepub och allra mest kända är de ju för sin musikscen där kända artister som Sven-Bertil Taube, Moneybrother, Miss Li och Ebbot Lundberg underhållit. Missa inte denna pärla i sommar! Läs mer på www.skottvångsgrufva.com Rustik Gårdsbutik i Jönåker är som ett kinderägg – många överraskningar på en plats. I det lilla sädesmagasinet ligger butiken med unik inredning. Här säljs även den härliga färgen för målning av möbler och inredning – Annie Sloan Chalk Paint. I ladugården hittar du renoverade möbler och även Rosas Galleri med Mammarosas mustiga tavlor. Sist men inte minst en riktigt fin loppis i logen där du verkligen har möjlighet att fynda. Läs mer på www.rustikgardsbutik.se

2N JOY AK A ME D ÄR TIL LB NC EP TE T ÄD GL JE KO SDAG ON EN ÄN TL IG S NY PL AT ! STÄM NI NG A MM SA –

2NJOY

ÄNTLIGEN ONSDAG MED 2NJOY SHOW • MUSIK • GLÄDJE ONSDAGAR KL 20.00 PÅ TOVASTUGAN 7 JULI • 14 JULI • 21 JULI • 28 JULI

Boka på info@zerozero.se

BOKA BORD: INFO@TOVASTUGAN.SE TOVASTUGAN.SE

16

INFO@TOVASTUGAN.SE

0155-45 51 53

TOVASTUGAN

TOVASTUGAN2021


TIDNINGEN SE HIT!

En annorlunda utflykt längs väg 223! Besök oss!alla roligheter! 2021 Sommarens 2021 Håll utkik efter solrosen – den visar var vi finns.

POM Gallery

Fruntimmersveckans program 18-24 juli Ge dig ut och tävla i fruntimmersveckan - tävlingstalong Skomakargårdenför B&B butikerna hittar du på och öppettider www.vag223.se och vår Facebooksida 1

2

T

3 restaurang med anslutning till GALLERY Välkomna till en kulturhistorisk oas ute i Sörmlandsskogen. •

E20

minigolfbana med 18 hål

4

6 19 18

För öppettider se hemsida.

Fäboda fårbod 4 Välkomna till vår gård med gårdsbutik med försäljning av kött, fårkorv, Varje dag 3.7 - 15.8 kl 12-16. lamm/fårskinn, Långgatan tovade 11, Mariefred ullhantverk. Lammkött finns att beställa för leverans

Björnlunda K:a

Skottvångs5Grufva

Björnlunda 21 18 Björnlunda Bygdegård Hembygdsgård

9

Kulturcafé

Ett hälsocenter som fokuserar på dig; hela dig. Spa, massage, fysioterapi, B&B och yoga. Lyxa till med ett covidsäkert minibreak hos oss. Njut av en behandling eller vi skräddarsyr din spa-upplevelse.

Värdshus, café, bar, bufféer, livemusik, barnunderhållning, Bokning: http://www.PilgrimsRest.nu konstrunda och kulturhistoria.

9

LÖRDAGAR I JULI OCH AUGUSTI

Tel 0158-30025 • info@skeppstahytta.se • www.skeppstahytta.se

Björnlunda Resto

10

Välkommen till Cafe Östergården

Rådjur

onsdag – söndag kl 11.00-16.00

Björnlunda. Drivs av Nina Nu Wesemeyer med familj. Event under hela året, både live och online, som t ex konserter, årets högtider, skogsbad och kulturbastu. Även kulturcafeer under juli och augusti Mer info: jordnarakultur.se eller Jordnära kultur på facebook

Lid k:a

Räv

Vildsvi

Ludgo-Spelvik Bygdegård

Ekorre Fasan

Ludgo k:a

13

Häger

Spelvik k:a

21

Får 14

135

27

Uppsa kulle

RUNTUNA

Ko Häst

15

Runtuna Bygdegård

Hantverk i Carl Malmstens fotstår ingardasasa.se FB-Butik Inneberga

Kom och köp våra vackra lockiga lammskinn från Gotlandsfår 19 och upplev en underbar natur på Fräkenvassen gård.

Mot Öster Malma

Runtuna k:a

15

Avfart Tystberga

Höna Hund Katt

12

Kamel

................ 15 16

Fräkenvassen

Svärta k:a

E4

14

Fynda till hem och hushåll. Glas och porslin. HÄLSA OCH VÄLMÅENDE Möbler och prydnadssaker. Handarbeten, stickat och virkat. UPPLEVELSER/AKTIVITETER Har Facebook Gunilla 0707 88 93 05, Marieanne 0761 062 736

0707 620 626 www.stall-angen.se

15 17

För mer informatio vag223.se

VÄG 223

Öppet för besökare

Bokningsbara besök 0 Öppet för besökare

NYKÖPING

www.runnviken.se Öppettider Maj: lör & sön 11-16 • juni-juli: tors, fre & lör 11-16 • aug: lör & Sön 11-16

Vän längs vägen 0 Bokningsbara besök

27

Folder v223 2021.indd 2

2021-04-01 16:29:56

Äggboden Ekhov

Folder v223 2021.indd 3

Välkommen till våra sex medeltida kyrkor, som hålls öppna alla dagar juni-augusti!

Öppet alla dagar 07-21

Kl. 19 varje söndag i juli är det musik i Spelviks kyrka. För övrigt/aktuellt program se hemsidan www.svenskakyrkan.se/rono eller följ oss på Facebook www.facebook.com/ronoforsamling.se Kontakta oss: rono.forsamling@svenskakyrkan.se, 0155-24 10 16, 070-510 11 52

Se Facebook eller Instagram för mer info!

Tack till våra sponsorer:

Hare

Öster Malma

11

Filmfestival 18-19-20 juli Välkomna 18-24 juli Öppet fruntimmersveckan Jordnära Kultur alla dagar kl. 11-16 Kreativ, naturskön mötesplats i kulturhistorisk miljö, ca 5 min söder om

23

Hjort

22

Villa Lakehill

ASPA

I sommar är vi en glassbutik som serverar glassen genom ett fönster i burspråket! Fika i trädgården och lek i lekparken intill. Vi tillverkar dagligen nya smaker av Italiensk glass, 6 gjord på mjölk från KRAV-gården Önnersta 1.500 m härifrån. Följ oss på Facebook och Instagram för dagens smaker. Öppettider: Vardagar 11-17, lördagar 11-15 • Stationsvägen 22, Björnlunda

Välkommen till

Älg

13

Ridlektioner Välkommen till oss på Ylva Persson Runnvikens Pensionat & Rekreation Rehab.ridning Öppet, se www.facebook.com/fräkenvassen eller ring 070-755 63 63 Hästen är PoÄngen Läger Syrrans prylbod och Loppis www.stall-angen.se BOENDE • KONFERENS • MAT 11

GNESTA

10

Café och restaurang med fullständiga rättigheter. Här serveras hemlagad dagens lunch vardagar mellan 10-14 och du hittar även en à la carte meny helger och sommarkvällar. För aktuella evenemang, lunchmenyer och öppettider: Facebook.com/bjornlundaresto/ Kontakt: Emma Crossley-Zels • bjornlunda.resto@gmail.com • 076426 285431 Öppet vecka – 33

Sternersborgs Choklad i Björnlunda www.PilgrimsRest.nu

9

57

Naturreservat

Öppet; 1 maj-26 september lörd-sönd5 10-17, 26 juni - 29 augusti ons-sön 10-17

8

24

Kryssa för de djur du får syn på:

med butik, galleri och kafé. Välkommen att sitta ner i hyttan och följa arbetet. Du kan boka en tid för ett föredrag eller blåsa ditt eget glas.

Spa, B&B, massage, yoga, fysioteraPi

7

BJÖRNLUNDA

Klemmingevägen 3, 64691 Gnesta

Information: Skeppsta hytta Jordnära kultur på Facebook www.skottvangsgrufva.se Här driver glaskonstnären Ebba von Wachenfeldt egen glashytta eller sin jordnarakultur.se 6

7

23

86

av lammlådor i November. Frysta styckdetaljer säljes året om. Vi har tillsvidare öppet lördagar 12-15. Sommaren 2021 lörd och sön 12-15.

3

LAXNE

3

UNG SPÄNNANDE KONST Maria Bystedt • skottvangsgrufva.se, 0158-259 00

PilgrimsRest Retreat & Wellness

2008

25

hittar du på Facebook och Instagram ”Björnlunda Resto”

AT UR K U LT

Värdshus, livemusik, museum, konstrunda, barnunderhållning, hantverksbod, garnbod och kolmila.

Ankie Hermansson 0708-950416

VI FIRA

VÄG 223

5

ÅNGS GR U TV

M

20 LÄGGESTA 18

7 För mer info och öppettider

Björnlunda - Café och skottvångsResto SG grufva SKO

Skottvångs grufva

1

A FV

POM

Bo i centrala Mariefred. Nära till allt. Vi har fyra hemtrevliga rum med sköna sängar. Alla rum har privat wc/dusch, liten sittgrupp, tv/wi-fi och direkt utgång till vår grönskande trädgård. Frukost äter du i vårt frukostkök eller i den vindskyddade trädgården. Maria Welander. Öppet hela året. skomakargarden.se • info@skomakargarden.se • 076 2330063 • 070 7519100

2

1

GörGör en en annorlunda annorlunda utflykt längs utflykt längs 223! vägväg 223

POM Gallery visar ny ung konst med fokus på måleri. Framtidens stjärnor. Kom och upplev vad samtiden erbjuder. Kittla dina sinnen! Öppet lör-sön 12-16. 3 juli –15 augusti varje dag 12-16. pomgallery.se • info@pomgallery.se • 0708 - 45 31 41

26

MARIEFRED

Strängnäs Näringslivsfond

17


TIDNINGEN SE HIT!

LIVET ENLIGT

ASPA-JOHANNA Vidunderlig blomstertid och vänliga vänner Vänner, kompisar, polare, väninnor, homies. Kärt barn har många namn. En del av oss har ett helt gäng, andra bara någon enstaka och några få ledsna ingen alls. Jag har en salig blandning. Nya, gamla, nära och längre ifrån. På olika sätt. Min första kompis bodde ett stenkast från mitt hus. Han hette Krister men jag kunde inte säga det så i min värld hette han ”Klister”. En gång lekte vi katt och hund och då bet jag honom i armen. Då fick jag gå hem och vare sig han eller hans oroliga mamma ville ha dit mig igen. Så det var en kort vänskap. Men min första allra riktiga bästis heter Linda. Vi gick i samma klass och red våra käpphästar till skolan i både piaff och passage så att gruset sprutade. När hon gick till sin pianofröken efter skolan fick jag följa med och sitta i ute på glasverandan och höra hur hon vackert upprepade varje ton till perfektion. Wow liksom! Hon och jag trånade efter ”han snygga Karate Kid-killen” hemma i våra flickrum och sparade vår veckopeng för att kunna köpa den där snygga Marwintröjan på JC. Vi tjuvrökte våra första cigaretter ihop och blev nog fulla tillsammans också faktiskt. Doften av sommarkväll och moppe blandat med förväntan och fniss finns liksom alltid kvar när jag tänker på henne. Livet rullar ju på och andra vänner kommer till. De störtsköna globetrott-kompisarna som jag mött på mina varv runt jorden. Dom där som är från helt andra platser och helt andra kulturer men som man ändå klaffar med. Underbart och skevt att jag och Nina från Kroatien packat våra väskor för att jobba på en Karibisk kryssare, hamnat i samma hytt och insett att 90 procent av vår nedpackade garderob är exakt likadan? Eller att Kristine från Danmark som jag lärde känna under min tid i USA har exakt samma humor som jag men är ungefär hundra gånger smartare så hon kunde se till att mina studier där borta ändå gick över förväntan. Vilken klippa!

ESKILSTUNAS ENDA BRYGGERIPUB MED LOKALPRODUCERAD ÖL

ÖPPET ONSDAG-LÖRDAG 15-22 - HELA SOMMAREN! www.eskilstunaolkultur.se info@eskilstunaolkultur.se

Man slängs ju även ihop med ett gäng krigare som man arbetar med. Dom väljer man ju inte alltid själv och det kan ju bli mer eller mindre bra. Man spenderar ju merparten av sin vakna tid med dom och inte med sin familj. Ens familj är ju alltid ens bästa vän. Oavkortat liksom. Men just nu har jag en liten armé på mitt jobb som kan lätt kan klassas som mina homies. Det är få förunnat! Det är också få förunnat att ännu ha sin allra första bästis kvar i sitt liv. Det har jag. Och även om hon bor på andra sidan atlanten så kommer hon hem varje sommar och då ses vi. Hemma i Hälsinglands skogar där vi skuttat sen barnsben. Då fnissar vi där nere vid sjön, löser världsproblem i bastun och pratar gamla minnen. Precis nu när den vidunderliga blomstertiden är här så blir jag så galet tacksam över det. Att man har varann. Värt! Sköt om er ni också och se till att vårda era vänner genom livet!

Johanna Persson

18


Stora Krysset

VALSPRÅK

SUDDA SÅNGSPEL

DEN UTAN RIKAN BLI SOM ETT VALITET LITET TRÄD

TIDNINGEN SE HIT!

VANLIGASTE ÄDELGASEN

INSTRUMENT

FYLGIA

SAMKLANG SLINGRANDE DELSTAT TILLBAKA BLICKANDET FORNNORDISK MAN EXKLUSIV

IRRITERAR FÖRSTOD TORTYREN

RÖTSIMPA ÄR FRAMFÖR ALLT PÅ SOMMAREN

SPELAR PAJAS

MEDELPUNKT

BRUTEN

SOM OCH MASSERA

EPILOG VÅNAT

UTROP

VILA

GRÖNSAKER I OLIKA FÄRGER

TRALL STARKT I TURKIET

TORNEDALSORT

GÅNG

OXUDDE 42-18

FABEL I BERLIN 1936 BÖNDERNA

ALUMINIUM JÄRTECKEN

ERBARMLIGA SKÖNJA

GÅS FÖRBI I YTTERKANT

MILSTOLPE TUSEN I ROM

HURUVIDA

ÄR SOFFPOTATISAR

FRAKTADE DJUR PÅ ARK

F Ä

10-ÅRIG COGNAC BOLL AV BOMULL

GEMÅLET

GÄRNA TIDIGT PLUGG FÖR MIG KULTING

LUDD PÅ FÖL PALMLUND

DUNDRAS PRYL

SJÄLVSTÄNDIG

FÖR-

ERSÄTTARE VIKARE

EN RAPACE SVAMLET

21-TIDEN

BÄTTRE

LUFTDRAGEN

AVSTOD FRÅN

PURPRADES

KOBBAR

HYPOTESEN MOROT OCH PALSTERNACKA PRETENTIÖS UTROP & GLOSA

FLAMMIG TRÄBIT VÅTT VID FATTVÄTT

ÄR INTE EKONOMISK

MODERN TEKNIK IHOP

ARTISTOMAR ÄNDAR GLOBALA

100 KVM BLIR STRÅKEN BILDAS I SÅDANT

TÄVLA OCH VINN! SE HIT NYKÖPING

Skicka din lösning senast den 20 augusti 2021. till: Tidningen SE HIT, Öllsta Västergård, 61196 Jönåker. Märk kuvertet med »Korsordet«. Du kan även skicka ­lösningen via mail! Fota eller skanna lösningen och skicka till: korsord@se-hit.se VI KONTAKTAR VINNARNA.

Karlsson, Nyköping Grattis! Monica Viola och Rolf Enblom, Strängnäs

Vinnarna i förra krysset som vann varsin trislott är:

GEGGAMOJA

NYFÖDDS FÖDA METALLSTÅNG

Två personer vinner varsin TRISSLOTT! Namn: ........................................................................................................................................................................ Adress:....................................................................................................................................................................... .......................................................................................................................................................................................

Mail/tel: ....................................................................................................................................................................

19


TIDNINGEN SE HIT!

Kärleken till jazz blomstrar

Jazzen är i allra högsta grad levande. I Nyköping har vi nystartade ”Jazz i Nyköping” och i Eskilstuna finns den mer väletablerade ”Eskilstuna Jazzklubb” med 42 år på nacken. Se Hit träffar Catrin Carlsson, Malena och Calle Wellander, Marja Fiander och Linda Engström; det vill säga hela styrelsen i ”Jazz i Nyköping”. Linda Sohlberg som är musiklärare på Kulturskolan

är med på borggården där vi träffas. När hon spelar upp på sin saxofon för fotografens skull så börjar Linda och Catrin dansa lite lindy hop direkt. Åh, vad vi alla längtar efter livemusik och livedans. Initiativtagarna saknade en jazzförening i Nyköping och tog sig an den biten i början av förra året. De hann planera att ha konsert under förra våren men sedan vet ju alla vad som hände. Den planerade konserten och starten av föreningen sköts till november. Då blev det en covidanpassad men uppskattad konsert på Nyköpings teater med Hannah Svensson Group. Varför blev det just jazz då? De flesta ur gruppen har fått jazzen i sig via dansen och mest då lindy hop. – Jazzen kom till mig genom dansen, säger Marja. Jag steppade och där spelades det mycket jazzmusik. Jag tränade jazzdans och stepp på Kulturama i Stockholm. Även Catrin har alltid tyckt om att dansa. – Men när jag för första gången såg dansen Lindy hop på Norrlands nation i Uppsala blev jag helt tagen av musiken och dansen. Först tio år efter det åkte jag till Herräng och började dansa Lindy hop och Balboa. Ingen dans har någonsin varit så rolig och livsbejakande som när jag dansar till jazz. Lindas intresse började tidigt. Hennes första cd-skivorna var Billie Holiday och Ella Fitzgerald – då var hon i 16-årsåldern. – Så där började min kärlek för de jazziga mjuka tonerna, menar Linda. Sedan fördjupades den genom många år av Lindy Hop i vuxen ålder! – Alla har ju hört jazz i ”Djungelboken” och ”Aristocats”, flikar Calle in. Det är ju ren jazz där och vi börjar alla sjunga med björnen Baloo och kung Louie under intervjun. Hoppas på Lindy Hop Catrin önskar att fler unga fick se och uppleva glädjen i denna dans. Förhoppningsvis genom att kombinera musiken och dansen i tillställningar där man väljer att bara lyssna eller även dansa. Då kanske det lockar att gå en danskurs så att kurserna i lindy hop få leva vidare i Nyköping. Linda avslöjar att en fantastisk swingdansare som uppträder i hela världen kommer från Nyköping. Charlie Decavita har sina rötter här. Nu är hon professionell dansare i duon The DecaVitas och de vill gärna komma hit och uppträda.

20

Lasse Kjellström, Eskilstuna Illustration/foto: Peter Torsén

Herräng Dance Camp bortom Norrtälje har funnits sedan 1982 och är legendariskt i lindy hop och jitterbug-kretsar. Det är som


TIDNINGEN SE HIT!

Mardi Gras, säger en känd jazzmusiker i dokumentärfilmen ”Swingen anfaller” som handlar om Herräng. Herräng är superbowl-finalen i Lindy Hop, säger en annan. – Det är så underbart med alla blandade åldrar och du kan komma dit ensam men omsluts av gemenskapen, säger Catrin. Hur ska vi göra för att fler yngre ska hitta till jazzen då? – Detta är en av anledningarna varför Malena och jag ville starta föreningen, säger Marja. Genom att erbjuda elever som går på Kulturskolan i Nyköping att spela tillsamman med professionella musiker som förband eller jamma ihop. Vi kan stötta ungdomar som vill arrangera egna spelningar om hur det kan gå till väga. – För unga kan nya grupper som The Hebbe Sisters, Gunhild Carling eller Cats and Dinosaurs vara lite spännande tror jag, inflikar Linda. Men Ella Fitzgerald är fortfarande en stor favorit! Föreningen ”Jazz i Nyköping” har satt ihop en spellista på Spotify som kan vara en godispåse från då och nu att smaka ifrån. Jag tror att en kombination av att jazzen syns och hörs oftare runt på stan, i butiker, evenemang och dans skapar mer nyfikenhet. När jag frågar om vilken drömartist de skulle vilja se i Nyköping så föreslår Malena sin favorit Caro Emerald och hon lovar att göra sitt bästa för att få det att hända. Måtte det vara slut på pandemin nu snart och jazzbacillen kan få slå till igen i Nyköping. Den 10 augusti arrangerar ”Jazz i Nyköping” ReCap och Delphi Glenn på Slottsgården. Föreningen ska också vara med på LitterArt Gästabud på något vis i oktober. De hoppas på julkonsert med dans i december. Du kommer att uppleva jazzen på slottet, puben men även i butiker. Vill du bli medlem i Jazz i Nyköping? Maila till jazzinykoping@gmail.se Medlemsavgiften är 150 per år. Du hittar dem på Instagram och facebook.

JAZZ GENOM ÅREN

Nyköping har, eller har haft i vissa fall, orkestrar som Träffens storband och Oxelösound Big Band, Evergreen Hot Five, Dixie Tigers med flera. Den förra jazzföreningen Jazz On startades under 70-talet som Birdland om vi minns rätt. Grosshandlare Pelle Nilsson körde runt med sin T-Ford med sin kompaniorkester med bland andra Anders Karlsson och Sven Göransson. – Vi spelade överallt, minns gitarristen Sven. Skulle en hiss invigas eller en butik öppnas så var vi där och spelade. Nyköpings hus där Jazz On hade sina konserter ledda av Mats Karlsson och krögaren ”Nocke” Remnert. Pelles Lusthus som blev jazztempel tidigt 2000-tal med bland andra Arne Eriksson. Legendariske trumslagaren Leffa Sterner minns vi. Leif Kronlunds orkester spelade upp till dans på borggården under 1980–90-talet. Några entusiaster ordnade storbandsdanser uppe i Folkets Hus på Östra Kyrkogatan under 80-talet.

Idag heter ordföranden Sten Elmgart och han är fortfarande "hungrig på jazz". En favorit genom tiderna är EST, som gjort många konserter i staden. Sten nämner också några lokala jazzmusker som betytt mycket. – Den störste är förstås Börje Fredriksson, en legend från Björsund som man kan läsa om i Stefan Wistrands bok. Börje dog 1968, bara 31 år.. En viktig person är Rolf Boström, "farfar i jazz". Han har lärt halva Eskilstuna att spela jazz. Krister Andersson (född 1951) är en annan storhet som bör nämnas. Han anses vara en av världens främsta klarinettister. Han är fortfarande aktiv. I höst ger EJK konserter igen. ÄNTLIGEN! Läs mer om Eskilstuna Jazzklubb på: facebook.com/EskilstunaJazzKlubb

Claes Jansson föddes här och hans första ”gig” var på en bakgård som ung gårdsmusikant på Öster i Nyköping. Tom Persson som ägde anrika Nyköpings Musikaffär på Fruängsgatan. Här handlade Både Putte Wickman, Nils Landgren, Monica Bring och Peter Asplund sina blåsinstrument. På Kulturskolan frodas musikintresset. ESKILSTUNA JAZZKLUBB Eskilstuna Jazzklubb bildades 1979 och höll då konserter på "Bruket". Samma lokal som 15 år senare blev känd som rockklubben MAX 500 genom en låt med Kent. Jazzmusiken har varit väldigt aktiv i Eskilstuna med många konserter med hitresta storheter och även med lokala talanger som tänts. Lasse Müller var tidigt en eldsjäl i EJK och var länge dess ordförande. En personlighet som även var ordförande i riksföreningen.

Catrin Carlsson, Malena och Calle Wellander, Marja Fiander och Linda Engström Styrelsen i ”Jazz i Nyköping”

Ordförande i Eskilstuna Jazzklubb Sten Elmgart (Foto: Gunnar Holmberg) Nedan: Linda Engström och Catrin Carlsson,

TEXT: ANDERS TEGNER, PETER TORSÉN FOTO: CARINA WEDIN

Linda Sohlberg 21


TIDNINGEN SE HIT!

Kultur & Nöje med Peter Torsén

Mats Vassfjord Med rockstjärnor i siktet

Mats Vassfjord är en man med många strängar på sin lyra. Fyra för att vara exakt. Han har nämligen spelat bas i hela sitt vuxna liv. Och då inte bara i lokala hårdrockband utan även bakom Bruce Kulick och Vinnie Vincent. Båda två med förflutet i Kiss vilket måste kännas häftigt för en riktig Kiss-fan. Han är även en framgångsrik fotograf – och allt började med rockstjärnorna. Idag spelar Mats i det legendariska hårdrockbanden 220 Volt och även i Impera. De senare aktuella med ett nytt album. Sitt intresse för musik startade då en kompis storebror hade varit i London och köpt en kassett med Kiss, någon gång i mitten av 70-talet. – Som liten kille var det häftigt att höra och framför allt att se dessa fyra sminkade superhjältar. Hela tiden har Mats haft ett stort fotointresse och drömde om att en dag få fotografera sina idoler. – 1987 drog jag och en polare över till USA och såg Kiss på turné. På den tiden var det inte lika svårt att komma nära banden. Grabbarna gick rätt och slätt upp på bandets skivbolagskontor och frågade om de fick fotografera några av deras spelningar. – Det var absolut inga problem. De gav oss backstagepass och fotopass direkt. När vi väl kom till konserten så visste Kiss redan att det skulle komma två svenskar. Jag hade inte ens fyllt 20 när det här hände. Drömmen var verklighet. Det blev min 22

inkörsport till att ta bilder på rockstjärnor. Kompisen från den här och många andra resor heter Johan Kihlberg. De släppte 2017 en stor ”coffeetable-bok” med Johans historia med Kiss och Mats bilder från alla konserter genom tiderna. De fick även hjälp med skrivandet av Carl Linnaeus från Sweden Rock Magazine. Boken är gjord för en internationell marknad så den är helt skriven på engelska. Mats berättar att Kiss-basisten Gene Simmons köpte ett exemplar av boken från Bengans internethandel. Stort! Mats Vassfjord är idag en mycket uppskattad fotograf och filmare. Han har en fin ateljé på Köpmangatan i Eskilstunas gamla stad. Idag fotograferar han inte bara på rockkonserter; det kan vara allt från bröllop, barnbilder till modeller och mäklarbilder. Förra året blev Mats svensk mästare i kategorin: Klassiskt porträtt. Utnämnd av en internationell jury. Inte illa. Han har ”känsla för feeling”, denne herre. Mats tycker fortfarande att Kiss är bäst. Han föredrar självklart det sminkade originalet med Paul Stanley, Gene Simmons, Peter Criss och Ace Frehley framför dagens upplaga. – Även om dagens version av Kiss är mycket mer musikaliska så är det ändå den klassiska sättningen som gäller, avslutar Mats vår pratstund med, det är dags för hunden Lester att ”slå en drill”. FOTO PÅ MATS & LESTER: PETER TORSÉN FOTO PÅ KISS OCH VINNARBILD: MATS VASSFJORD

Boken med Mats bilder på Kiss


"Det är klassiska Kiss som gäller"

TIDNINGEN SE HIT!

Se Mats Vassfjords bilder här:

matsvassfjo

rd.com

Mats vinnarbild i kategorin: Klassiskt porträtt

Mats Vassfjord och hans hund Lester 23


TIDNINGEN SE HIT!

Kultur & Nöje med Anders Tegner

KULTURGRYNING Nog känns det väl mitt i sommarsysslorna som att utrota invasiva växter, mördarsniglar, fästingar och annat som också hör sommaren till, att det grynas för kultur och nöje? Även om det säkert kommer några bakslag på vägen. Anna Öhrner, kulturprogramansvarig på Nyköpings Arenor, tar lite symboliskt emot Se Hit vid sceningången på Culturum. Här brukar det vara fullt spring vet jag, som bor snett emot. Nu har det varit ytterst lite trafik i denna entré, men vi anar ljuset i kulturmörkrets tunnel. Anna berättar att det, förhoppningsvis, blir både Scensommarkväll och Kom Å se i augusti. Man slår helt sonika ihop dessa evenemang första helgen i augusti med konserter och filmvisning för stora och små. - På lördagen ser vi fram emot att återse 12-mannabandet Flen Världsorkester med medlemmar från just hela världen och Flen, säger Anna. Det är gratis föreställningar men du behöver en biljett som kan bokas. Se mer nykopingsguiden.se/scensommar.

EN TJEJTRIO FYLLD AV MÄNSKLIG VÄRME Den 12 juni var det premiär för Jamladies hyllning till Marie Fredriksson och Roxette på Slottskrogen i Nyköping. Jam står för Jenny, Anna och Mia. De har hållit ihop i tio år, haft tre möhippor, tre bröllop och två skilsmässor, berättar Mia från scenen och vinkar till maken Robin som också var på plats. Både Mia och Robin har ju spelat Gästabud på borggården under många år. – Kul att vara på andra sidan muren, skrattar Mia. Deras uppträdande ihop med en kompgitarrist är alldeles enastående vackert, fint, rörande, roligt, personligt, professionellt och alldeles underbart. De återkommer hit 30 och 31 juli och 11 och 12 augusti. Gå då, ja alla fyra gånger helst!

-Den 21 augusti blir det en annorlunda familjeföreställning med dans i skogen och tre av våra ALive-framträdanden är framflyttade till september; Tony Ejremars konsert på Nyköpings teater, där sker också Balkanaftonen liksom Dead Express. Läs mer på nykopingsguiden.se

MALIN PÅ HAL IS Förra året producerade Nyköpingstjejen och radioproducenten Malin Marcko ett av de mest uppmärksammade avsnitten av Sommar i P1; IVA-sköterskan Eveline Jacobson berättade på ett gripande sätt om jobbet på intensivvårdsavdelningen under pandemin. I år ska Malin producera ett av de sommarprogram som många med mig ser mest fram mot nämligen det med skridskovärldsmästaren och årets Victoria-stipendiat Nils van der Poel som sänds den 31 juli. Hallå Malin, du har inte fått det här uppdraget på grund av dina sportsliga meriter? – Nej, det är väl snarare ett opposites attract här. Han var ute på en av sina vanliga femtimmarsrundor och jag låg i soffan första gången vi pratade om sommarprogrammet! Handen på hjärtat såg du hans världsrekordlopp? – Nej, men jag såg honom i Carina Bergfeldts tv-intervju, så jag hade lite hum om honom när jag fick förfrågan att producera hans prat. Vad är det som lockar att vara producent och inte synas så mycket? – Jag får andra att våga vara sig själva, det känns bra. Nils är ju så vuxen trots sin ringa ålder. Vi ser verkligen fram mot den 31 juli. Inte sedan Eskilstunafödde Tomas Gustafsons dagar har vi haft en sådan världsrekordskrinnare.

Jamladies

Ulrika Axelssons fina får på konstrundan PÅ MÅRTENS HUSERAR SNART MUSIKEN IGEN Robyn Nordlund på Mårtens Hus i Nyköping ser försiktigt optimistisk ut inför evenemang på restaurangen. Hon törs inte boka några uppträdanden än men drömmer om att kunna ha uppträdande utomhus i sommar.

VI KILADE PÅ KONSTRUNDA I KILADALEN Jodå, i år gick det att genomföra en Konstrunda, ”Förening i Konst” hade sin årliga uppvisning av konstnärers verk. Inte bara målare och skulptörer utan som ute hos Rustik Gårdsbutik på Öllsta i Jönåker. I en gemensam ateljé i ladugården fann vi Rose-Marie Cotino och Ulrika Axelsson. Där var även Veronica Lange. Inne i logen hittade vi Karolina Padron med sina uttrycksfulla stora tavlor. Alla verkade nöjda med helgens Konstrunda vilket även var fallet runt om i länet, vad vi hört. Vi behöver konst, det är inte konstigare än så!

– Vi satsar lite på eftermiddagsevent som Mikkeller-ölprovningen häromdagen. Hoppas även kunna ha trubadurer och annat uppträdande på eftermiddagarna. Du kan lyssna på musik och dela på några pizzaslices och dricka något gott. Karolina Padron 24

Malin Marcko


TIDNINGEN SE HIT!

Morgan Yngve och Alex Oyola har fräschat upp sin ”Ask och Embla” Foto Bobo Lindblad

Historien i, eller om, Ask och Embla

I nordisk mytologi var världsträdet Yggdrasil en ask och de första människorna hette Ask och Embla. Konstnärerna Morgan Yngve och Alexis Oyola passerade ofta en gammal ask på sina promenader längs Nyköpingsån från gamla Bryggeriet där de hade sina ateljéer. En höstdag 1996 träffade blixten trädet under ett riktigt åskväder. Kvar var en sargad stubbe. Där kunde sagan om asken tagit sin slut. Men tjugofem år senare är den gamla askstubben en av Nyköpings populäraste sevärdheter. – Vi bearbetade kommunen om att få stöd att göra något av den. Vi transporterade förlagan till vårt förslag om Ask och Embla i en barnvagn, minns Alexis med ett skratt. Dåvarande ordförande i tekniska nämnden var på vår sida. När vi väl fått tillåtelse att göra om stubben till Ask och Embla så började ett gediget arbete. Vi jobbade på plats och det drog folk som kom och tittade och hejade.

TIPS: Slottskrogen, Nyköpingshus, bjuder på ett stort spektrum av olika sorters underhållning på en av Nyköpings nya utomhusscener. Gästabudsmiddag, medeltida festligheter, jazzkvällar, blueskvällar, dansbandskvällar, allsång med quiz. Se mer: www.nykopingshus.nu Grönborgs Trädgård är Nyköpings senaste utescen, den har inte ens öppnat än. Men vilket program Carola Hellgren och Stefan Eriksson på Sundbyholmstravet har fått ihop. Förutom Kikki Danielsson, Charlotte Perrelli kanske vi får se Carola hiva iväg en blomkruka. Se mer: www.gronborgstragard.se Sörmlands museum, Länsmuseet, som utsågs till Årets museum 2020 har öppet alla dagar utom måndagar i sommar. De ordnar dagligen historiska stadsvandringar i

Sommaren 1997 kunde dåvarande landshövding Bo Holmberg inviga konstverket. Så har den stått där i ur och skur under snart tjugofem år. – Naturen har dock gjort sitt med stubben, berättar Morgan. Vi har presenterat ett förslag om hur vi vill göra en ny version på samma plats med en ny askstubbe som vi har hittat. Ask och Embla 2.0 ska då ha ett tak högt upp och ett golv som stoppar angrepp från alla djur. Nu för vi en dialog med kommunen och hoppas på ett positivt samarbete även denna gång. Visst vore det väl extra roligt om Sörmlands landshövding Beatrice Ask fick inviga nya Ask och Embla? Du ser väl redan rubriken ibland annat i den här ordvitsiga tidningen?!

Nyköping som är gratis. Se mer på hemsidan där kan du också läsa om de fina utställningarna som visas just nu. www.sormlandsmuseum.se Fåfängan i Nyköping bjuder på ett som vanligt digert program i sommar där de bland andra uppmärksammar Ulf Peder Olrog och Barbro Hörberg. Se mer på www.fafangan.com Tovastugan med Malin Ottosson och personal har verkligen fått fart på denna oas nära hamnen i Nyköping. För att se vad du kan få förutom smörrebröden, musikquizen och allsången: www.tovastugan.se Nyköpings Gästabud med Teater Sörmland spelar även i år sin uppskattade covidsäkra version av Gästabudet. Tre olika föreställningar per kväll med max 40 gäster per föreställning. Spelas mellan 30 juni – 25 juli. www.nykopingsgastabud.se 25


Månadens Bok

Kultur & Nöje

TIDNINGEN SE HIT!

med Peter Torsén

FOTO: ISABELLA EDLUND

ETT TIDSFÖRDRIV ATT DÖ FÖR (PUG Förlag) Nu har den första Kentboken kommit. Fem år efter deras splittring. Precis som Jocke Berg ber om i låten "Vi är för alltid" från sista albumet. "... ni måste skriva böcker om oss du och jag för alltid..." Författare Linus Kuhlin lydde uppmaningen. Han har tidigare gjort boken om Killinggänget. De och Kent är båda fenomen i Sveriges nöjesliv. De har båda gått sin egen väg, oberoende vad folk tycker. Och ändå gjorde de stor succé. Kuhlins har inte intervjuat några av "kentarna" utan bygger boken

på pressklipp och TV-intervjuer. Den är skriven från ett fans synvinkel. Och det blir intressant. Historien berättas kronologiskt från bildandet 1986 som Jones & Giftet i Eskilstuna till deras finalspelning i Tele2 Arena 2016. Insprängt mellan kapitlen är korta presentationer av kentfans som gör att man påminns om bandets storhet. Så hängivna de var. Lasse Ottosson är en av dem. 134 konserter såg han med gruppen. Frågan kvarstår: Kommer de att göra comeback någongång? Martin Sköld svarade på det när jag frågade honom i februari 2020. - Vi grävde ned Kent så djupt att det aldrig går att gräva upp oss igen.

MÄLARGRILLARE

Mälarchark 200 g

30:-

/st

j-pris 150:-/kg

Surdegsbröd bröd La Lorraine

20:-/st 450g

SMÉGRILLARE

Mälarchark 300 g

35:-

j-pris 117:-/kg

Potatissallad X-tra

Olika sorter nygräddat i butik j –pris 44,44/kg

19:95 /st 1kg

Extrapriser gäller t.o.m 31 juli VI FINNS FÖR ER Hela sommaren finns vår fantastiska glass, tårtor och mycket mycket mer... Beställ via webben janeling.se/butik

/ gänget på Janeling 26

/st


Se Hit

TIDNINGEN SE HIT!

Livet & Maten med Fredrik Kämpenberg

LISTAN

Matz Wahlkvist RBU Rörelsehindrade Barn och Unga, Eskilstuna

1

Matz är länsordförande för RBU och har jobbat ideelt sedan 1994. Det är en politisk obunden förening som jobbar för bättre tillgänglighet för alla rörelsehindrade barn och unga. Matz jobbar för att göra ett tillgängligare samhälle för alla och att vi inte ska anpassa allt när det är bättre att bygga rätt från början. Det blir billigare och mer estetiskt då.

2

Hans Murman

"Minnesräddare", Eskilstuna Hans har drivit sin lilla butik på Köpmangatan i Eskilstuna några år nu. Där "räddar" han gamla smalfilmer och videoband, överför diabilder, papperfoton och gamla rullband till digital media. Det här är mer hans passion än arbete. Han har sedan barnben varit genuint intresserad av ljud och bild. För vad gör du när din gamla videobandspelare går sönder? Vad händer med alla filmer från semestrar och när barnen var små. Hans räddar dina minnen - en äkta minnesräddare.

Emelie Pettersson

3

Kronans Konditori, Nyköping När andra sörjde det anrika konditoriet Princess på Bagaregatan i Nyköping så tog Emelie tag i det och tog över konditoriet i våras. Kronans konditori har blivit samma krona på verket som tidigare och prinsesskronorna i inredningen kunde ju återanvändas på ett fiffigt sätt. Att hon dessutom har retrogodis gör ju inte det hela sämre. Vi lyfter på kronan för Emelie och övriga på Kronan.

12 4

Elisabeth Kjell Brud- och festkammaren Nyköping

Under 24 år har Elisabeth försett sörmlänningarna och även hitresta med bröllops- och festkläder. Nu faller hon med flaggan, eller fracken, i topp. Det allra sista hon gör innan hon stänger butiken till midsommar är hennes dotters brudklänning. Elisabeths dotter gifter sig senare i sommar. Vi lyfter på alla våra festhattar och önskar Elisabeth lycka till i fortsättningen.

Mellan Alm och syren Nja, så heter det ju inte. Men ”mellan hägg och syren” är ett vedertaget begrepp. Det sägs kommit sig från en skomakare, som tog semester då, med skylt på dörren, förkunnande ”Ledig mellan hägg och syren”. Det hela syftade således på tiden mellan de olika arternas blomning. Numera ett tämligen kort tidsspann, som i och för sig varierar, dels beroende på vart i landet man befinner sig, dels på temperaturen. Jag var ute och sprang härom kvällen, vid skrivandets tid rör det sig om den 19:e maj ungefär. Det har hittills varit en mycket kall majmånad med väldigt skiftande och svårförutsägbart väder - åtminstone om man ser till vad de stora meteorologsidorna lyckats förutspå. ”Jag saknar Pohlman”, tänker jag med en suck. En suck som är lika uppgiven inför nuläget som inför det rimliga i att sagda man skulle vara något mått på en mer korrekt väderprognos, hade han fortfarande varit verksam. Mest troligtvis; inte. På min springrunda kvittrade, för mig icke-namngivna, fåglar och doften av häggens blommor låg tung, som i gula pollendimmor kring buskarna. Det var nästan, men bara nästan, vämjeligt. Det hela räddades dock upp av mojna vindar och den lite ettrigare doften av varma brännässlor. Jag kände mig stark i benen, andningen fungerade och livet pumpade i

mitt medelålders hjärta. Ett liv jag alldeles för ofta känt tveksamhet inför. Jag sprang från något jag aldrig vill tillbaks till, något som haft ett grepp om mitt sinne i fler år än jag vågar tänka på. Något som fortfarande lurar i skrymslen av mitt innersta, redo att frusta svart ångeströk över allt som kommer i dess väg. Men jag sprang också mot något som funnits därinne längre än så, som kämpat och krigat för att tända en gnista mot mörkret, även när både svavlet och plånet varit nött och blött. Jag sprang då och springer nu, för livet och styrkan i modet. För tiden som måste ha sin tid. I morgonsolen, dagen efter,

Göran Pettersson på Vinäger plockar jag klasar av almfrön

som hänger som vindruvor just nu. Saftiga, gröna och fulla av smak. Det nötiga gröna blandas med parfymen från häggens vita prakt. Och jag kombinerar och funderar. Kombuchavinäger från Hardö Kultur, häggblommor, almfrön. En nypa salt. Det kan bli gott. Överraskande. Kanske skapa intresse och väcka någons upptäckarandar till liv över en somrig lunch på Tovastugan. Kanske. I bästa fall. ”Det har hänt att jag önskat Att du lät mig va ifred Jag har längtat mig genom månader Efter just ditt ansikte Det var det jag fick se” Ulf Lundell, ”Mellan Hägg och Syren”

27


Odlarglädje

TIDNINGEN SE HIT!

Trädgårdsinspiration Gör din oas mysig och personlig

1

En trädgård full av vackra buskar och rabatter är såklart en husägaren högsta dröm. Men, det går att addera till andra saker i trädgården för att skapa det där lilla extra – allt från loppisfynd till sådant du inte längre använder inomhus som till exempel en glittrande discokula. Fina trädgårdsmöbler behöver nödvändigtvis inte vara dyra. Ta gamla stolar du inte längre använder eller köp för en billig peng på loppis. De håller så länge de håller. Eller bygg en soffa av gamla lastpallar. Vackra krukor är ett måste men det går mycket bra att måla gamla krukor i precis den färg du vill ha, istället för att köpa nya utifrån hur trenderna svänger.

2

En stor porslinsfigur som kanske gjort sitt i bokhyllan kan med fördel flytta ut och ställas på en stubbe eller på en sten i rabatten. Det är bara fantasin som sätter gränser. Tänk utanför ramen, ja varför inte hänga en ram i trädgården, och skapa ditt eget lilla paradis. Allt det här fungerar såklart precis lika bra att göra på balkongen – om än i lite mindre skala. Här bjuder vi på lite inspiration! TEXT: CARINA WEDIN FOTO: PETER TORSÉN

3

4 Ett växthus att odla goda samtal och få självkänslan att växa.

Bild 1: Röd stuga med vita knutar för småfåglarna att äta från. I trädet bredvid lyser solcellslampor upp när det mörknar. Bild 2: Trasig stol från föräldrarnas sommarstuga, lagad och målad i grekblått. Bild 3: Detalj från en trädgårdsmöbel i plåt. Bild 4: Discobollen i trädgården ger härliga reflektioner i buskar och träd. Bild 5: Trädgårdstax. En perfekt sittplats på trädäcket.

5 28

Tack Lotta Torsén för idé, bling-bling och pimpning i trädgården.


En ros bör varje trädgård ha! I princip kan rosor planteras såväl vår, sommar som höst. Vad ska man då tänka på när man köper en ros? Jo, den ska vara välförgrenad, det ska finnas minst tre grenar runt tio centimeter långa – då är rosen av riktigt god kvalitet. Gräv en grop, minst 50x50 centimeter, spara jorden du gräver upp i rabatten för att blanda upp med lite rosjord. Använd inte enbart påsjord då det kan bli lite för mycket torv vilket gör att rosen kan få det lite för blött runt rötterna under vinterhalvåret, då fryser den ihjäl. Dessutom är det inte så mycket näring i påsjorden. I den befintliga jorden finns en viss bakterieflora och mineraler som rosen tycker om. Plantera djupt, runt tio till femton centimeter djupare än vad de står i krukan för att förädlingsstället ska hamna under jorden med god marginal. Titta till jorden på hösten för att fylla på med lite ny jord eller kupa upp jorden om den sjunkit ihop, rosstammen vill stå varm under vintern. Sen, när vårsolen tittar varm, täck gärna rosen med exempelvis lite granris eller säckväv, så att inte vårsolen bränner rosen. Vad du ska ha för typ av ros får du fundera på, det finns en mängd olika färger och storlekar, en del doftar mindre och andra mer. Det finns höga buskrosor, klätterrosor och så rabattrosen såklart. Vill man njuta av rosor hela sommaren väljer man flera engångsblommande som blommar vid olika tillfällen eller remonterande vilket innebär att den blommar flera gånger, dock under förutsättning att man klipper bort det som blommat över. Då får plantan kraft att producera nya blommor och den kan ge blommor långt in på hösten. Rosor gillar gödsel, vatten och sol. Gödsla på våren och de remonterande rosorna vill gärna ha en extra dos ett par gånger under sommaren – men absolut ingen kväve efter midsommar, däremot gärna så kallad PK-gödsel. Rosor vill inte ha det för torrt runt fötterna, en fuktig jord är det bästa. Och en nyplanterad ros behöver vattnas ofta! Under torrperioder är det därför viktigt att vattna rejält och ju lättare din jord är desto mer vatten behövs, minst 20 liter per planta. Vattna rosor på morgonen, då är risken för svampangrepp mindre, direkt på jorden kring rosen, antingen med slang eller med vattenkanna. Inte med spridare som väter ner bladverket och gör att risken för svampangrepp ökar. Etablerade buskrosor som har djupgående rötter behöver inte vattnas om det inte länge varit mycket varmt och torrt och jorden är sandig.

TIDNINGEN SE HIT!

Nyköpings nya nöjes- & kulturscen en medeltida slottskrog över sommaren

Shower & liveband, allsång & danskvällar, andra evenemang Mer info, program samt bokning: 0155-211770 info@nykopingshus.nu www.nykopingshus.nu/slottskrogen

@nykopingshus.nu

@nykopingshus

ALLSÅNG PÅ

Glöm nu inte bort alla dina andra växter i trädgården – de kan också behöva lite uppmuntran i form av gödsel och inte minst vatten. Med de senaste somrarna i färskt minne vet vi att det kan bli rejält torrt. Så fram med vattentunnor och andra behållare för att bunkra när det regnar. Glöm inte att täcka tunnan med vatten så du slipper löv, skräp och smådjur i tunnan. Vem vet, kanske väntar ännu en torr sommar med vattningsförbud.

Med allsångsle

dare

Kjell Hammarlund, Växt & Trädgård i Nyköping

Torsdag 12 augusti

ERIK LINDER

Gästartist:

Kikki Danielsson Mathias Holmgren Torsdag 19 augusti Gästartist:

Charlotte Perrelli FÖR MER INFO:

gronborgstradgard.se

29


TIDNINGEN SE HIT!

Se Tillbaka

Blomstrande verksamhet med brokig bakgrund

Arne Imsen och församlingen Maranata flyttade in på Blommenhof 1976.

Blommenhof med sitt fina läge har en oväntat brokig bakgrund. Under drygt 115 år har här bedrivits allt från sanatorium, frikyrkoverksamhet till, som idag, ett blomstrande hotell. Lungsjukdomen tuberkulos hade härjat under århundranden och nådde sin topp under 1800-talet. Sjukdomen följde med in i det nya århundradet och fortfarande, i början 1900-talet, var dödligheten stor. Närmare vart fjärde dödsfall berodde på tuberkulos. De styrande i Nyköping beslutade därför att bygga ett sanatorium för lungsjuka och ”Sjukhemmet för lungsjuka” som man valde att kalla det stod klart 1908. Man valde platsen Blommenhof ”för dess omedelbara grannskap till skogen och Västra Hållet och uppvällande vattenkällor samt med sin fria utsikt mot söder och väster”. Det fanns tveksamheter kring att det skulle ligga så nära centrala Nyköping men doktorerna Brandberg och Palmi ville inte överdriva smittofaran – så platsen kom att bli Blommenhof. Folksjukdomen tuberkulos drevs tillbaka och sanatoriet lades ned 1958 då man inte längre såg behov av ett sjukhem just för lungsjuka.

studier och servering. Men framför allt kommer Blommenhof genom sitt idealiska läge att bli ett missionscentrum med plats för många gäster och frälsningskanditater.” Arne Imsens stora planer blev dock för mycket för rörelsens ekonomi så redan 1976 flyttade församlingen ifrån Blommenhof – och huset stod nu åter öde och började förfalla. Det gick till och med så långt att det fanns planer på att riva det. Till dess räddning kom paret Inge och Sven Niklasson som köpte Blommenhof för 250 000 kronor. Villkoret var att det skulle rustas före 1986. Sagt och gjort – Blommenhof byggdes om och öppnade som rums- och frukosthotell. Utbyggnad skedde på 90-talet och resten är historia. Idag är Blommenhof en välmående hotell- & konferensanläggning – kanske med Nyköpings finaste läge. TEXT & FOTO: CARINA WEDIN GAMLA FOTOT: BILDGRUPPEN NYKÖPING

Konsthantverk och pojkhem Två år senare, 1960, blev Blommenhof möbelvaruhus och 1967 togs det över av Konsthantverkskedjan som drev sin verksamhet där under några år. Det sägs att huset även under en kort period användes som pojkhem. Mellan 1973 och 1976 stod huset helt öde. Här fanns planer på en djurklinik och även hotell – men det blev inget av vare sig det ena eller andra. Istället dök den kände, eller kanske ökände, frikyrkopastorn Arne Imsen upp med sin församling Maranata. Han och ytterligare femton personer flyttade in på Blommenhof med målet att göra ett stort missionscentrum på platsen. Idealiskt läge Såhär skriver man i Maranatas tidskrift Midnattsropet 1976: ”Blommenhof lever igen! Förutom bostäder planeras det nu för fullt för aktiviteter av olika slag. Hantverk, litteraturverksamhet, 30

Blommenhof idag


TIDNINGEN SE HIT!

Hemmamatcher 2021

ROSVALLA STADION 19

juni

14:00

Nyköpings BIS - Smedby AIS

15

juli

19:00

Nyköpings BIS - United IK Nordic

4

augusti

18:45

Nyköpings BIS - Trosa-Vagnhärad SK

21

augusti

14:00

Nyköpings BIS - Karlslunds IF

4

september

14:00

Nyköpings BIS - Rynninge IK

8

september

16:30

Nyköpings BIS - Motala AIF

19

september

14:00

Nyköpings BIS - Syrianska FC

2

oktober

14:00

Nyköpings BIS - Huddinge IF

16

oktober

14:00

Nyköpings BIS - Tyresö FF

31

oktober

13:00

Nyköpings BIS - IFK Eskilstuna

6

november

14:00

Nyköpings BIS - Arameisk-Syrianska IF

20

november

14:00

Nyköpings BIS - Eskilstuna City

GRÄNSLÖS PASSION VI VILL MER

Biljetter och matchinformation www.nykopingsbis.se Välkomna!

31


TIDNINGEN SE HIT!

32


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.