Tidningen SE HIT! - Oktober 2021

Page 1

OKT/NOV 2021

IK R D E R F M Ö R T S L I N D inte Ännuxen? vu DA 4 SI

TEMA: ENERGI Smarta tips och koll på energin SIDA 10

ODLARGLÄDJE

God omvårdnad inför vintern SIDA 28

GUNNAR ÅSBERG

Filosof som föreläser och underhåller SIDA 18


TIDNINGEN SE HIT!

Redaktionen Carina Wedin Redaktör 070-633 21 81 carina@se-hit.se

Anders Tegner Skribent anders@se-hit.se

Peter Torsén Skribent, fotograf och formgivare peter@se-hit.se

NÄSTA NUMMER KOMMER

13

Dec

WWW.SE-HIT.SE

Sol, vind och vatten Jag är inte helt säker på att Ted Gärdestad tänkte på just energi och förnybar el när han skrev en av sina mest populära sånger för sådär snart 50 år sedan. Förnybar el ökar och vid årsskiftet fanns det runt 65 800 nätanslutna solcellsanläggning och vindkraften, den fortsätter att öka för varje år. Temat i det här numret är just energi och riktar sig i mångt och mycket till dig som tycker att elräkningen är på tok för hög. Det här numret är, trots höstmörkret, energigivande på så många sätt. Fina intervjuer med inspirerande och kreativa människor. Filosofen Gunnar Åsberg bjuder många tänkvärda tankar. En av Gunnars favoritfilosofer är Bertrand Russell som sa ”Dumheten och idiotin är totalt gränslös. Förnuftet däremot har sina begränsningar”. Det kan man ju hålla med om. Musikalartisten Linda Ahlsén berättar om den klassiska musikalen ”Sugar” som nu sätts upp i Eskilstuna och Titti Sjöblom om processen med sin nya bok. Dessutom får du möta Jim Grundström som öppenhjärtigt berättar om mörkret i sitt liv men också om ljuspunkter; han har genom åren varit kungahusets favorit när det gäller att arrangera fester. Sist men inte minst fångade vi Fredrik Lindström inför nypremiären av hans show ”Mänskligheten” som kan ses både i Eskilstuna och i Nyköping. Detta och mycket mer hittar du i höstens nummer av Se Hit. Vi önskar dig en skön höst med mycket mys, tända ljus och glöm inte att ta fram raggsockorna så du kan sänka temperaturen någon grad. Trevlig läsning!

Ca rin a We di n Följ oss på Facebook - www.facebook.com/tidningensehit Följ oss på Instagram - @tidningensehit SE HIT! kan även läsas på nätet - www.se-hit.se Trycksak

HÄR KAN DU HÄMTA DITT EXEMPLAR AV SE HIT! NYKÖPING/OXELÖSUND Willys, Ica Supermarket Oppeby, Ica Maxi Stormarknad, Coop Forum, Hjortensbergsbadet, ICA Nära Nyköping, Tempo Humlan, ICA Kronhallen Supermarket, ICA Nära Stigtomta, Påljungs hage, Ica Supermarket Arnö, Nordic Wellness i Gallerian Axet, Nordic Wellness på Rosvalla, Café Vardagsrum i Västerport, Handlar'n i Jönåker, Hemköp Spelhagen, Tempo Sunda Oxelösund, Culturum, Strandstuvikens Havsbad och Camping, Nyckeln, Cityarkaden, Rosvalla, Biostaden. ESKILSTUNA City Gross Tuna Park, Stora Coop Tuna Park, ICA Maxi, Coop Torshälla, ICA Nyfors, Gallerian, Sveaplan, Coop Skogstorp. STRÄNGNÄS Tågstation (Caféet), Präntaren (Matarken), ICA Bengtsson, Systembolaget. SPARREHOLM Fabriken. TIDNINGEN SE HIT FINNS I NYKÖPING, OXELÖSUND, ESKILSTUNA OCH STRÄNGNÄS

SE HIT! är en politiskt och religiöst oberoende tidning. OMSLAGSFOTO: MORGAN NORMAN

MORGON NORMAN

2


TIDNINGEN SE HIT!

Restaurang Kafé Inredningsbutik Frysta rätter

Lekplats Take away Drive-in-lucka

för dig i riskgrupp!

Välkommen!

stavsjokrog.se (restaurang) hemmaistavsjo.se (butik) Stavsjö Trafikplats 2, 618 95 Stavsjö 011-393044 / 011-393050, info@stavsjokrog.se

ÖPPET 08.00-20.00

JULKONSERT 28/11 – Nyköping, Culturum kl. 19.00 12/12 – Eskilstuna, Lokomotivet kl. 18.00 Biljettinfo: therealgroup.se Biljettkostnaden återbetalas vid inställd konsert.

3


Tema Från tjejtjusare och oengagerad odåga till mänsklighetens räddare

TIDNINGEN SE HIT!

AKTUELL

med ngen fö re s t ä l l n i MÄNSKLIG

HETEN

Jag träffade Fredrik Lindström för en pratstund om minnen från barn- och ungdomstiden, pandemin och om nypremiären av hans föreställning Mänskligheten. VAD ÄR DITT FÖRSTA MINNE?

– Min mamma och jag går förbi en skomakare i Eskilstuna som hade en rörlig docka i skyltfönstret. Jag fick syn på den i skyltfönstret och ryckte mamma i kappan och sa ”Vilken rolig!”. Då hörde jag en röst bakom mig som inte alls lät som min mor. Då tittade jag upp och fick se en gubbe. Jag blev livrädd och sprang och letade efter mamma, som inte alls var så långt därifrån. HUR VAR DU SOM BARN?

– Jag var nog en riktig ”tjejtjusare”. Min första förälskelse som tre och en halvåring var Kerstin. Jag tiggde pengar av pappa för att bjuda henne på kondis. Jag var väldigt tidigt ute. Jag har inte träffat henne sen dess. Ha ha... HUR VAR DIN UNGDOM?

– Jag gick på S:t Eskil och var en oengagerad odåga och la all energi i hårdrocksbandet Crystal Pride, där jag spelade trummor. Under gymnasietiden gjorde jag även debut på scen i skolans soaré 1980. Vi skrev då vårt eget manus och jag fick för första gången uppleva publikens skratt och applåder. HANN DU SPELA NÅGRA FÖRESTÄLLNINGAR AV "MÄNSKLIGHETEN" INNAN PANDEMIN?

– Jag spelade en hel säsong på Scalateatern i Stockholm och hann även med 10-12 föreställningar runt landet. Nu har jag friskat upp minnet på en liten teater, för någon dag sedan, och gör nypremiär i Eskilstuna den 24 oktober. Jag kommer till Nyköping 30 januari. VAD VAR DITT FÖRSTA JOBB?

– Jag var springpojke på Eskilstuna-Kuriren i slutet av 70-talet och i början av 80-talet. VAD ÄR DITT YRKE IDAG EGENTLIGEN?

– Det är svårt att säga. Jag är utbildat språkhistoriker. Jag har även lite journalistutbildning. Filosofie kandidat kan jag väl också kalla mig. Men folk får kalla mig vad de vill. -

4

-

Sofia Bystedt, centrumledare för ReTuna


HUR HAR DU BLIVIT PÅVERKAD AV PANDEMIN?

Tema

TIDNINGEN SE HIT!

– Inkomstmässigt var det en katastrof men jag fick mer tid att skriva på ett manus och ett bokprojekt. Det var positivt. Jag har haft Covid. Själva influensan var rätt ”snäll” men jag har efteråt haft flera mikroinfluensor med muskelvärk. Det har varit jobbigt. VILKA ÄR DINA FÖREBILDER?

– Kalle Sändare och Hasse Alfredsson är väl de största förebilderna när det gäller humor. Den engelska komikern Stephen Fry är en person som jag uppskattar mycket och som jag kan identifiera mig med. HAR DU NÅGON HOBBY?

– Jag gillar att påta i trädgården. Sköta rosorna. Jag är lite fåfäng och vill att det ska vara snyggt i trädgården. MINNS DU DEN STUNDEN DÅ DU UPPTÄCKTE ATT DU VAR VUXEN?

– Den har tyvärr inte inträffat än, ha ha ha… Jag väntar fortfarande på den stunden.

VAD ÄR DET FÖR SKILLNAD PÅ ESKILSTUNAOCH NYKÖPINGSDIALEKTER, ANSER DU?

–”Nyköpinskan" är närmare det som vi kallar för rikssvenska. Eskilstuna tillhör mer ”gnällbältet” och har även drag av bergslagsuttal, då man ofta betonar första stavelsen - NYfors, SJÖberg eller LUNDberg. HUR SAMMANFATTAR DU DIN FÖRESTÄLLNING "MÄNSKLIGHETEN"? – Jag pratar om allvarliga saker på ett roligt och lättillgängligt sätt. Jag tackar Fredrik för samtalet och han kastar sig in i en taxi för att åka till inspelning av På Spåret.

FÖRESTÄLLNINGAR I SÖRMLAND Eskilstuna 24/10 Lokomotivet Nyköping 30/1 Culturum

Annons Exhale

Fullständigt namn: Nils Fredrik Lindström Ålder: 58 Född: Eskilstuna Civilstånd: Ogift Aktuell med: Föreställningen Mänskligheten och TV-programmet På Spåret, som har premiär 26 november

TEXT: PETER TORSÉN FOTO: MORGAN NORMAN

5


TIDNINGEN SE HIT!

Delikata gåvor i den lilla saluhallen

Höstmys! BUTIKEN FYLLD MED VÄXTER OCH VACKRA TING

Välkommen!

MÅN-FRE 10-18 LÖR-SÖN 10-15 SPELHAGSV. 4, NYKÖPING

6


Se Hit LISTAN Sörmlands museum

1

Här representerade av Susanna Janfalk, länsmuseichefen och Yanina Casanova, museipedagog och ansvarig för den så uppmärksammade Manderutställningen. Vårt stolta länsmuseum som uppmärksammas mer och mer nationellt och internationellt. Inte bara i Se Hit, alltså. Dagens Nyheter skrev mycket positivt om museets unika Manderutställning som invigdes i början av oktober. Hela regionens museum lever och levererar, leve dem!

Torbjörn Andersson

Stigtomta

3

Det forna Litterära Gästabudet som Torbjörn startade 2012 har växt till ett fyra dagars långt LitterArt Gästabud med inslag av litteratur, konst, musik, dans, mat, guidningar, diskussioner, barnevenemang och skyltfönsterutställningar som syns över hela Nyköping. Då är det väl läge att hylla Stigtomtabon Torbjörn för hans initiativ än en gång. Han är också duktig på att komma på bokidéer som får andra att komma till skott att göra böcker.

2

TIDNINGEN SE HIT!

Rolf Boström

Improvisationens mästare, Eskilstuna

Rolf Boström har inspirerat och lärt ut konsten att improvisera till flera generationer i Eskilstuna. Rigmor Bådal och Lars Ydgren är bara två exempel. Han har själv spelat gitarr i Trio AdLib och uppträtt i hela landet. Jazzlegenden Art Blakey är en av alla som besökt hans hem. Denna 86-åriga f.d norrlänningen är en förebild för oss alla.

12 4

Gunnar Sandevärn Musikant, kompositör och författare, Eskilstuna

SE HIT gratulerar Gunnar på 80-årsdagen. Musik har funnits i hela hans liv. Från det tidiga bandet med en ung Annifrid Lyngstad till heltidsjobb med Ingmar Nordströms, där han kompat storheter som Hasseåtage, Cornelis Vreeswijk och Östen Warnebring. Han har även skrivit flera böcker. Både poesi och faktaböcker. Som kompositör har han legat flera gånger på Svensktoppen. Gunnar är fortfarande aktiv som pianist och kan ibland höras på restaurang Grappa.

7


TIDNINGEN SE HIT!

En kreativ själ – i glädje och sorg

Han utstrålar energi och kreativitet. Men där finns även en sorg och ett mörker som följt honom livet igenom. För drygt 30 år sedan blev Jim Grundström sörmlänning i själ och hjärta och här tänker han stanna. Vi tar det från början. Jim är född i Halmstad på 50-talet. En härlig tid att växa upp i säger han. Familjen splittrades och när han var 12 år flyttade Jim och hans mamma till ett litet fiskesamhälle i Skåne. – Här fanns en inskränkthet och människor som inte kunde acceptera någon som mig, som var lite annorlunda. Jag blev väldigt mobbad och det var svåra år som satt spår för resten av livet. Jim har alltid varit öppen med sin psykiska ohälsa. Det har såklart påverkat såväl arbetsliv som privatliv. Han anser att psykisk ohälsa är inget man ska behöva dölja och inget som 8

ska tystas ned. Nu ser Jim på framtiden med tillförsikt och sjukdomen är idag hanterbar. -Jag är medveten om att mina känslor är min största tillgång samtidigt som de även är en stor belastning. Och det är nog inte helt ovanligt bland kreativa människor. Yrkesmässigt blir ju dock resultatet ofta väldigt bra. Redan som sjuttonåring flyttade Jim hemifrån och skaffade en lägenhet i Helsingborg. Livet kom att bli lite enklare. Han pluggade och så småningom blev han student i Lund där han läste historia och svenska. Han kom

även in på journalisthögskolan men var väldigt sugen på att jobba istället. I Malmö fanns en av norra Europas finaste modebutiker – Ohlssons – där fick Jim anställning. – De skulle satsa på en yngre publik och tyckte att jag passade för att utveckla den delen av verksamheten. Ett roligt men ansvarsfullt arbete för en så ung kille. Där ska han jobba Men Jim ville vidare. Egentligen var det till London han ville, där var ju allt tillåtet på sjuttiotalet. Men så blev det inte, Stockholm fick duga.


TIDNINGEN SE HIT!

– I Stockholm kunde jag ändå stå för den jag var och min tuffa barndom hade gjort mig stark. Han siktar in sig på Sveriges största klädkedja, Hennes & Mauritz. Han bestämmer sig helt frankt för att där ska han jobba och inställningen var att ”varför ska de annonsera ut ett jobb när de kan ringa mig direkt”. – Jag fick träffa en av cheferna. Berättade vad jag kunde tillföra och ljög om att jag hade ett annat erbjudande. Det hela slutade med att jag fick träffa företagets grundare och dåvarande vd – Erling Persson. Jag fick jobbet och dessutom en nära vän i Erling. Efter en tid på HM gick Jim vidare till den då trendiga butikskedjan Blommor & Bin som skapades av RFSU 1969. Här såldes allt från kondomer till kläder och litteratur. – Det var en fantastisk idé och en rolig och kreativ miljö. Under mina nio år i företaget var jag vd under två år. Jim trivdes aldrig riktigt i Stockholm, efter några vändor med andra satsningar, hittade han och blivande maken Alexander sitt drömställe av en ren tillfällighet. – Vi var ute och åkte båt tillsammans med vänner på Svärtaån och där ån breddar sig ser vi ett bedårande hus med brygga vid ån. Huset står tomt och är till salu. Jag tror på ödet – det var helt enkel meningen att vi skulle ha Å-stugan. Å-stugans café med den lilla butiken

öppnar 1986. Platsen blev snabbt ett populärt och välkänt utflyktsmål för sörmlänningarna. Att driva den här typen av verksamhet kräver dock att man har ytterligare ett ben att stå på yrkesmässigt. Jim hade redan i Stockholm börjat jobba som konsult på mässor vilket resulterade i en kontakt med prinsessans Christinas man Tord Magnuson som ville att Jim skulle arrangera hans 50-årsfest. Skyll dig själv, sa Jim som aldrig gjort något liknande. – Jag tog uppdraget och det var ett beslut jag aldrig ångrade. Tack vare det har jag och Alexander fått så många fina uppdrag genom åren av såväl kungahuset som de allra mest exklusiva familjerna i Sverige. Dessutom har vi varit med som kreatörer för fyra Nobelfester. Festkreatörer för kungahuset Jim berättar att ett av de roligaste uppdragen var när han gjorde ett storbondekalas i en loge på Lovön för kungahuset. Men när kungen föreslog underhållning i form av en lokal orkester från Mauritius och Lill-Babs, då sa Jim ifrån.

– Jag är bra på mycket men kanske inte så träffsäker när det gäller att göra en budget, säger Jim och skrattar. Men vilken fin verksamhet vi fick igång och såhär i efterhand kan jag ändå känna att jag gjorde en kulturhistorisk gärning som räddade den fina gården. Ohälsan tog över Wreta Gästgiveri blev under några år Nyköpingstraktens självklara finkrog. Men Jims psykiska ohälsa tog alltmer över och han ville inte att Alexander skulle behöva dra det tunga lasset själv så de bestämde sig för att sälja och återvände nu under några år till Stockholm. De startade butiken Oscar & Clothilde på Nybrogatan och gjorde en kort sejour i Skåne där de startade en butik. I den här vevan blev även skilsmässan mellan Alexander och Jim ett faktum. – Det har varit en stor sorg för mig men jag är ändå glad över att vi fortfarande är så goda vänner och att vi fortsatt att driva våra företag ihop – efter 30 år tillsammans är vi ändå alltid en familj.

– Jag hade fria händer vilket kunde vara både roligt och utmanande, men en minnesvärd fest blev det.

Idag är alltså Jim tillbaka i Sörmland och driver nu sedan ett par år den fina butiken, och under sommaren även kafé, Vacker Vardag lantligt belägen strax utanför Runtuna.

Efter tio år med verksamheten på Åstugan ville Jim vidare, under viss protest från Alexander. Jim hade sett att Wreta Gästgiveri var till salu och här ville han förverkliga sin dröm. Problemet var att huset var nedgånget och det krävdes en tung renovering.

– Det är en lagom stor verksamhet för mig och jag älskar att få bo i Sörmland igen, finns absolut ingen längtan tillbaka till Stockholm. Jag kommer att bo på mitt älskade Ekbacken så länge jag kan – man kommer att få bära ut mig, avslutar Jim.

"Mina känslor är min största tillgång samtidigt som de även är en stor belastning" Jim Grundström 9


TIDNINGEN SE HIT!

Tema Tema Tema ENERGI YTTERDÖRR PÅ KÖPET!

10 smarta tips! Håll utkik efter energimärkningen De lampor som har bäst märkning, och som därmed är mest energisnåla, är LED-lampor och lågenergilampor.

Sluta med standby Apparater i standby-läge står för upp till tio procent av hushållets elförbrukning, beroende på hur gamla apparater du har. Gör det enkelt – med hjälp av ett grenuttag med strömbrytare kan du stänga av allt med ett klick.

Rätt temperatur i kyl och frys

Lågt u-värde som standard. Fönster med lågt u-värde och kondensskyddat glas som standard. Spara pengar utan risk för kondens.

Boka hembesök på 020-78 00 00 www.morups.se

I kylen rekommenderas +5° och i frysen -18°. Då får du både bra matförvaring och låg elförbrukning. För varje sänkt grad ökar du elförbrukningen med tre till fem procent.

Dammfritt Håll det dammfritt bakom kyl och frys. En dammig kompressor jobbar hårdare och förbrukar därför mer energi.

Rätt energiklass på vitvaror Det klingar varken ekonomiskt eller miljövänligt att byta ut sina vitvaror, men är de mer än femton år gamla kan det vara läge. Och då gäller det att ta en extra titt på energimärkningen.

Blockera inte element Blockera inte element med gardiner och möbler, eftersom det hindrar värmen från att sprida sig.

Minska kallras Ett enkelt sätt att minimera kallras från fönster är att dra ner rullgardiner och persienner under natten. Det hjälper dessutom till att bevara värmen i rummet.

Energifrågor i vårt närområde Bli medlem i Södermanlands Energiförening Värmepumpar, vedeldning, energiskog, vindkraft, vattenkraft, solceller, elfordon, vätgas m.m. Vi erbjuder kurser, samtalskvällar, studiecirklar och populära studieresor till aktuella projekt i landet. Anmäl ditt intresse till ordf. Leif Lundborg leiflundborg2@gmail.com Södermanlands Energiförening har funnits i 41 år och är medlem i Sveriges Energiföreningars Riksorganisation (SERO)

sero-sef.se/startsida 10

Rätt kastrull på rätt platta Är kastrullen bara en cm större än plattan förbrukar du upp till 20 procent mer energi – helt i onödan. Så matcha alltid kastrull med spisplatta. Att dessutom alltid använda lock kan minska energiförbrukningen med 30 procent.

Tänk till när du tvättar Många plagg behöver man inte tvätta så ofta, de mår bättre av att vädras. Skippa förtvätt, om det inte är extremt smutsig tvätt. Ett annat tvättips är att alltid, alltid köra full tvättmaskin. Hoppa över torktumlare och torkskåp om du har möjlighet.

Sänk värmen inomhus Om du sänker värmen med en grad inomhus kan du spara upp till fem procent av energianvändningen. Raggsockor, ulltröjor och varma filtar höjer mysfaktorn.


TIDNINGEN SE HIT!

Få koll på energin

Byta värmekälla är ett stort steg, men ofta effektivt, för att få en lägre energiförbrukning. Men det finns en mängd andra mindre åtgärder som är bra för plånboken och inte minst för miljön. Många små åtgärder får i det långa loppet positiva följder, och vi kan alla bidra. Överallt i våra hem finns saker som på ena eller andra sättet bidrar till onödigt hög energiförbrukning. Ofta är det små saker vi inte tänker på. Som till exempel att både laddaren till mobilen och transformatorer, exempelvis till halogenlampor, drar ström så länge de sitter i vägguttaget, även när de inte används. Sverige är inte tidvis bara ett mörkt land, här är ju också kallt och självklart måste vi värma upp våra hus men ofta kan vi sänka temperaturen någon grad utan att för den skull frysa. Fönster är inte sällan en energibov. Se över dessa – kanske lönar det sig på lång sikt att byta ut dem helt och hållet då de sänker dina

energikostnader och som bonus även minskar behovet av underhåll. Stjäl energi Hemelektroniken är en företeelse som invaderat våra hem de senaste decennierna. Datorer, mobiltelefoner, digitalboxar och så vidare. Alla apparater i hemmet som inte är avstängda med strömbrytaren stjäl, helt i onödan, energi när de står i stand-by-läge vilket även gäller våra tv-apparater. Dagens kylar och frysar är betydligt mer miljövänliga och energisnåla än tidigare. För att ändå minska energin i mesta möjliga mån, glöm inte att frosta av frysen med jämna mellanrum. Dock är de flesta frysar numera, tack och lov, självavfrostande.

Se också till att det är rätt temperatur; i kylen rekommenderas +5 grader och för frysen – 18 grader, varje grad kallare ökare energiförbrukningen med cirka fem procent. Snabba på i duschen Att snabba på i duschen, inte ha droppande kranar och kanske ett snålspolande duschmunstycke gör sitt till för att minska förbrukningen. Och sen det självklara – diska och tvätta endast med fulla maskiner. Detta och mycket mer finns det att göra på hemmaplan för att minska energiförbrukningen. Ingen kan göra allt men vi kan alla dra vårt strå till stacken samtidigt som vi själva får mer pengar i plånboken. Kan det bli smartare? 11


TIDNINGEN SE HIT!

Tema Tema ENERGI

Slipp drag och kallras

– fönsterbyte är en långsiktig investering TEXT: CARINA WEDIN FOTO: MORUPS

Kallras och drag från fönster är en energitjuv av stora mått. Dåligt isolerade fönster släpper ut runt en tredjedel av den värme som ska värma upp ett hus, alldeles i onödan. Värmesvinn är vanligt – men väldigt enkelt att åtgärda. Många av oss har säkert varit med om att kylan från fönstren gör att vi drar upp värmen ett snäpp för att kompensera. Varmare blir det, men också en ännu större värmeförlust. Värmen sipprar ut, elräkningen skjuter i höjden och dessutom bidrar man till negativ klimatpåverkan. – U-värdet är det som avgör fönstrets effektivitet, säger Peter Fredriksson, på Morups Fönster i Sörmland. U-värdet är en märkning för hur värmetätt och isolerat fönstret är – och är något som alla fönster har. Vissa material är tätare och andra mer värmeledande. Långsiktigt är det en god investering att skaffa fönster med lågt U-värde. Med nya fönster kan du ofta sänka värmen inomhus med 1-2 grader och därmed minska dina uppvärmningskostnader med upp till 30 procent. Peter berättar att ofta när de kommer ut på besiktningar efter att ha bytt fönster så känner de som bor i huset tydligt att bostaden är varmare och mindre dragig. Effekten blir väldigt påtaglig. En tredjedel försvinner Ett äldre tvåglasfönster, exempelvis i villor byggda på 70-talet, där försvinner ungefär en tredjedel av värmen ut genom husets fönster. U-värdet brukar ligga på cirka 2,5. Ju närmare fönstret man kommer desto kallare blir det, vilket även känns på golvet framför fönstret. Uvärdet i ett modernare tvåglasfönster har cirka 1,5. Att jämför med dagens treglasfönster med energiglas och argon där man når ett värde på runt 0,8. – Man ska alltså ha så lågt U-värde som möjligt för att få bästa tänkbara energibesparing. Våra fasta fönster har ett U-värde på 0,72. Våra vridfönster har U-värde 0,85. Peter trycker också på att om man investerar i nya fönster ska man inte slarva med monteringen, då det inte är enbart fönstrets kvalitet som bidrar till att minska värmeförlusten. Han varnar för billiga skum som kan göra att karmen slår sig och som kan vara svårt att justera i efterhand. – Man tjänar på att få det fackmannamässigt gjort, med rätt isolering mellan karm och reglar.

12

Handlar om detaljer Fönster är numera inte enbart en träkarm med glas i för att man ska kunna se ut. För en utomstående känns det som en hel vetenskap. Det handlar om detaljer såväl när det gäller millimeter som material för att nå bästa möjliga effektivitet. En effekt som låga U-värden medför är mer kondens på fönstrets utsida, men även det går att åtgärda. – Jodå, våra fönster har ett glas, Antifog, som består av joner som med fina munstycken sprejas på den glödande plana glasmassan. Man kan säga att den gjuts in i glasmassan redan vid tillverkningen. Den blir en del av glaset och kan inte skrapas eller nötas bort med tiden. Glaset gör att man minimerar risken för kondens. Extra enkelt för kunden då vi har det som standard i våra fönster, säger Peter. Positivt för miljön är aluminiumklädda fönster då det har många bra egenskaper. – Dessutom är det återvinningsbart, berättar Peter. Hundra procent av aluminiumet går att återvinna hur många gånger som helst. Utan att det förlorar sina ursprungliga egenskaper eller att kvaliteten påverkas negativt. Återvinner aluminium Man gör också en stor energibesparing genom att återvinna. Endast fem procent av energin, som går åt att framställa nytt, krävs för att återvinna gammalt aluminium. Så panta era burkar! – För att öka livslängden på fönster klär vi karm och båge med aluminium, i folkmun ”aluminiumklädda fönster”. Aluminiumet gör att man slipper skrapa och måla sina fönster redan efter några år. Det enda som krävs är normalt underhåll som att torka bort smuts och alger någon gång om året. Gamla fönster har ju en form av självdrag vilket gör att huset håller sig friskt och inte får fuktskador. När man nu sätter in välisolerade och täta fönster försvinner det. – Men det löser vi med så kallade klickventiler i fönstren som gör att det ändå blir ventilation. Dessutom har ju nya fönster fler fördelar; de är mer ljudisolerande och i högre utsträckning inbrottssäkra, avslutar Peter.


TIDNINGEN SE HIT!

13


TIDNINGEN SE HIT!

Tema Tema Tema ENERGI

Ny energikälla gynnar plånboken, miljön och husets värde Bergvärme, pellets eller solpanel? Allt fler tar steget mot en energisnålare och mer miljövänlig uppvärmning. Men hur väljer jag rätt uppvärmning? Och lönar det sig att investera även om jag kanske ska flytta inom en snar framtid? Att elpriserna skjuter i höjden, och tanken på att ha en mer miljövänlig uppvärmning, har utmynnat i en boom där en betydande mängd svenska hushåll har bytt från direktverkande el eller olja till ett både billigare och mer miljövänligt alternativ. Vilken värmekälla som passar i just ditt hus beror oftast på vad du haft tidigare. Har du har ett vattenburet värmesystem i huset så är ju exempelvis bergvärme en bra lösning. Men i många hus byggda under sjuttio- och åttiotalet har man direktverkande el och då kan till exempel en luft/ vattenvärmepump vara ett bra alternativ. Det är inte enkelt att välja nytt värmesystem och det är bra att planera bytet i god tid. Att vänta till det befintliga systemet går sönder är ingen god idé, då blir det ofta bråttom att få något nytt och man kanske inte tänker över alternativen så noga. Men det finns hjälp att få för den som är osäker. Energirådgivning finns i alla landets kommuner och genom dem kan du få goda råd om vad som passar just ditt hus. I många av våra svenska hus finns fortfarande oljepannor, kombipannor eller direktverkande el vilket vid en försäljning kan minska värdet på huset, trots det avvaktar många att byta då det inte vet om de ska bo kvar i huset. Intresset för driftkostnaderna och vilket värmesystem huset har, har stor betydelse för dagens husköpare. Att investera i en ny värmekälla är därför något som verkligen lönar sig, oavsett om du ska bo kvar eller inte. Du kan med all säkerhet räkna med att du får igen pengarna vid en försäljning.

d oc h tips Här kan du få rå gikälla: om att byta en er

vn in gen.se www.ene rg iradgi gheten.se www.ene rg im yn di er ket.se www.konsu m entv www.bover ket.se adsbyran.se www.ene rg imar kn

Förening för kunskap och debatt Det började med oljekrisen 1973. Ett engagemang kring hur man kan minsta oljeberoendet startade. Energisparkampanjer och utbildningsprogram blev ett faktum. I kölvattnet av detta bildades 1979 Södermanlands Energiförening. – Målet för oss är enkelt, vi vill sprida kunskap om energif rågor och främja förnybar energi som har minsta möjliga miljöpåverkan. Det säger Hans Murman, medlem i föreningen sedan många år. Vi vill sprida kunskap och hålla debatten vid liv. 14

Föreningen är aktiv och håller sig à jour med ny teknik och nya energikällor exempelvis genom studieresor. Årets energiresa gick till en anläggning i Mariestad som använder den nygamla energikällan vätgas. Man vill även uppmuntra studenter och forskning i ämnet så varje år premieras någon eller några elever på Mälardalens Högskola som läser på programmet för energiteknik och som gjort värdefulla analyser eller studier som ligger i linje med föreningens arbete. – Föreningen anordnar studiecirklar, studieresor och seminarier för medlemmarna, berättar Hans. Inom föreningen har vi ju också mycket kompetens som vi gärna sprider vidare. Vår uppgift är att vi ska hålla oss informerade om de småskaliga energiprojekt som drivs här i Sörmland. Men även de storskaliga såklart. Det är inte utan stolthet Hans berättar att Sveriges största solcellspark ligger i Strängnäs och att ytterligare en är på gång, även den i Strängnäs kommun. Hans berättar att man också stöttar olika lokala projekt. Ett av dessa är solbilen – en bild som helt enkelt laddas med solenergi. Varje år delas även ett miljöpris ut, vilket i år gick till ett av företagen i Återbruksgallerian ReTuna. Sörmlands Energiförening är helt enkelt en förening i tiden nu när förnybar energi är det som står högst på agendan.


TIDNINGEN SE HIT!

SVERIGES STÖRSTQ SOLCELLSPARK ngnäs. Solcellsparken Sveriges största solcellspark ligger i Strä iges största med en toSver består av 41 600 solpaneler. Parken är en elproduktionskapacoch tal installerad effekt på 14 megawatt ar årselanvändningen för itet på 13 000 000 kWh, vilket motsvar i första hand bostadsär Det . 4 650 lägenheter, i första etappen som har erbjudits att köpa rättsföreningar i HSB Södermanland andelar i parken. 65 800 SOLCELLSANLÄGGNINGAR a 65 800 nätanslutna solI början utav året 2021 fanns det cirk ökning med nästan 21 en är cellsanläggningar i Sverige, vilket gående år. Detta innebar före n seda gar gnin 800 nya solcellsanläg ökade med hela 56 ige att den totala effekten av solceller i Sver muner med flest kom tre De . 2020 och procent mellan 2019 holm och Mörbylånga på solcellsanläggningar per capita är Borg n. uslä Öland samt Orust i Boh

VINDKRAFT FORTSÄTTER ATT ÖKA

I Sverige installerades 357 vindkraftverk under 2020, med 1,4 GW i installerad effekt. Vid slutet av 2020 fanns det 4 333 vindkraftverk. Sammantaget bidrog vindkraften med ungefär 16 procent till Sveriges elprodu ktion under 2020, vilket motsvarar 27,5 TWh. Piteå kommun har störst installerad effekt från vindkraft. Energimyndigheten officiell a statistik visar att det under 2020 producerades 27,5 TWh el från vindkraftverk i Sverige jämfört med 19,8 TWh år 2019.

Cir ka 80 pro cent av elen ko m m e r ida g från vattenkraft o c h kär nkraft.

MÅL FÖR ENERGIPOLI

TIKEN

för energipolitiken Det övergr ipande målet gipolitiken sk a bygga är att den svensk a ener re som på samma tre grundpela . EU i t te energisamar be 0% 10 ha Målet är att år 2040 . on kti förnybar elprodu datum pp sto t Detta är ett mål, inte et ebär inn h ft oc som förbjuder kärnkra av g inte heller en stängnin a beslut. kärnkraft med politisk

15


Stora Krysset

TIDNINGEN SE HIT!

BARA SKICKAD FLYRÄNTE- ELEKGANDE INBETAL- TROTEFAT NING NISKT

PÅ SAR- ÅTS UNDER HUGDISKA HUNG- SKOTT BILAR ERSNÖD

GÅR I BÅDE VÅTT OCH TORRT ZEDONG POMERANSLIKÖR

POLEMIKPRAT STARKARE ÄN DAMP FÖLJET

LOPP I SUPER-G INSTÄLLSAM

PÅ BEIRUTÅK

DONERA

FETTRIK FÖR PIPPI ÖDESGUDINNORNA

VINDKAST

ÄR ETT ETT PM TRAFIK- TILL VARBROTT DAGS

POTA- BESLUT TISMER VÄXT FRÅGVIS

RYMDFIGUR SÄLSPÄCK

KLAGAN

POLISSOLDATERNA MORAL

FOT HUVUDGATA I STHLM

PRESS, RADIO OCH TV

LJUSBILD

MICHIGANSTAD STAD I UK

STRÖMNING RÖSTNING

GRANSKAR BL A UPPLAGOR

OMGER FÄSTNINGARNA

MJUKT PÅ REGLERDON EGGADE

ÄRFTLIGHETSLÄRAN

STRESSEN

SOM FYRA

STÖTS I SPORT BUBBELVATTEN

PÅSTOD FLYGVAPEN

GAMMALT 60 CMMÅTT

BLÅSER DET I I TORPARVISA

UTÖVA HÄLSANDE I VÄRLDEN

FLYGPLANSTYP

SYRE

SKARP

KOBBE

HÖGRE MAKTEN

KORT DAG MITT I VECKAN

PRAT HÖGTIDEN I MADRID

SALLADSGRÖNSAKER GLÄDJE

FÖR FATTARE WYSTAN HUGH ....

STICKIG BUSKE

PÅ ÅK I HAAG ÄR MED I IDOL

VALUTA FUTTIG I SYDFILMAFRIKA BOLAG

ALARMERA

2N JOY ME D ILL BA KA ET PT DJ EKON CE AG SD ON LIG EN S NY PL AT ÄM NI NG ! AM MA ST

2NJOY

GLAD TRUDELUTT TORIUM

MAKT I VÄST

AGN

SPRIDA

INGALUNDA

MITT I OSTKAKA

TAR LAGER PÅ LAGER

FRÖKENS FÖRBUND DIKT

HÅLLER DRYCKEN HET TYCKER

HEDER OXUDDE 107-17

ÄNTLIGEN ONSDAG MED 2NJOY SHOW • MUSIK • GLÄDJE

TÄVLA OCH VINN!

ONSDAGAR KL 20.00 PÅ TOVASTUGAN 7 JULI • 14 JULI • 21 JULI • 28 JULI

AN.SE

SE HIT NYKÖPING

Två personer vinner varsin TRISSLOTT!

BOKA BORD: INFO@TOVASTUGAN.SE

Skicka din lösning senast den 29 november 2021. till: Tidningen SE HIT, Öllsta Västergård, 61196 Jönåker. Märk kuvertet med »Korsordet«. Du kan även skicka ­lösningen via mail! Fota eller skanna lösningen och skicka till: korsord@se-hit.se VI KONTAKTAR VINNARNA.

INFO@TOVASTUGAN.SE

0155-45 51 53

TOVASTUGAN

TOVASTUGAN2021

Eriksson, Stigtomta Grattis! Stefan Staffan Nordström, Ängelsberg

Vinnarna i förra krysset som vann varsin trislott är:

16

Namn: ........................................................................................................................................................................ Adress:....................................................................................................................................................................... .......................................................................................................................................................................................

Mail/tel: ....................................................................................................................................................................


TIDNINGEN SE HIT!

TOVASTUGANS

JULKASSE ETT HEMLAGAT JULBORD, DIREKT HEM TILL DIG Nu är det det dags att beställa årets godaste och stressfria matupplevelse: Tovastugans julkasse! Vårt julbord är fylld av svensk mathantverk och du kan välja mellan ett traditionellt klassiskt eller vårt unika, veganska julbord. Tovastugans julkasse innehåller allt för ett lyckat julbord. Du kan i lugn och ro njuta av julen och god mat, allt du behöver göra är att värma och lägga upp för servering. Julkassen kan hämtas på Tovastugan mellan den 22-23 december. Vi erbjuder även hemleverans . Unna dig och din familj en underbar jul, eller ge bort som en present till någon du tycker om.

FÖR MER INFO OCH BESTÄLLNING : INFO@TOVASTUGAN.SE 0155-45 51 53 KLASSIKT JULBORD

VEGANSKT JULBORD

Vår egen sill x 3 Senapssill, Skärgårdssill, Glasmästarsill

3 X auberginesill Senapssill, Skärgårdssill, Glasmästarsill

Gravad lax och kallrökt lax med hemgjord hovmästarsås

Gravad morot med hovmästarsås

Ägghalva med rommajonnäs

Tofuägg med kala namak och tångrommajonnäs

Griljerad julskinka med vår egen senap

Griljerad kålrot med vår egen senap

Kallskuret: Lantkorv, rökt vildsvin och salami

Kallskuret: tre sorters veganska charkuterier

Delikatesspotatis

Delikatesspotatis

Våra kryddiga julköttbullar med viltfärs

Våra egna julbullar

Prinskorv

Vegansk prinskorv

Janssons Frestelse

Janssons Frestelse

Rödbetssallad

Rödbetssallad

Grönkålssallad med granatäpplekärnor

Grönkålssallad med granatäpplekärnor

Knäckebröd och smör

Knäckebröd och smör

Juldessert; ris a la Malta, med kryddig citrussallad.

Juldessert; ris ala Malta med kryddig citrussallad

www.tovastugan.se

350 kr per person, beställ senast den 14/12

17


TIDNINGEN SE HIT!

- LIVET ÄR DET KONSTIGASTE JAG VARIT MED OM!

En filosof är en person som yrkesmässigt ägna r sig åt filosofi. Ordet härrö r från grek iskans philos och sofia, betydande "vän av visdom”. (wikipedia)

Gunnar Åsberg

Jag träffade Gunnar Åsberg över en lunch, en av de första höstdagarna. Om vi fortfarande hade haft telefonkataloger så skulle Gunnar ha titeln ”filosof” efter sitt namn. En titel som väger tungt i dessa flyktiga tider. Jag fick lära mig mer på denna timme än tre år på gymnasiet. På köpet fick jag också många skratt och tänkvärda citat. Vad är egentligen en filosof? – Alla människor är egentligen filosofer - då alla får svara på; Hur vill jag leva mitt liv? Vad är rätt och vad är fel? Att forma sitt eget liv kräver både mod och val. Vetenskap det är det vi vet. Teologi det är det vi tror. Filosofi är det vi inte vet. Jag är ödmjuk om min okunskap. Gunnar citerar Jean Paul Sartre: Många människor är fatalister. De tror på ödet. Det finns en Gud som har en plan för mig. Mot det kan man ställa existentialismen. De tror: 1.Jag har full frihet. 2.Under fullt ansvar. Då kan man komma fram till att om livet är rätt levat - så är det långt nog. Det spelar ingen roll om jag blir 60, 70 eller 90 år. Det viktigaste är att jag har gjort de val jag gjort och levt det liv jag gör. Man skapar sig själv via sina val. – Detta upplyste Jean Paul Sartre oss om. Och det fick han Nobelpris för. Han säger till och med att vi är dömda till frihet. Då är vi tvungna att ta alla de här valen som kan vara jobbiga och ge ångest. Alla klassiska romaner som Shakespeare och Molieres dramer innehåller filosofiska frågor. De är tragiska och komiska samtidigt. Det är därför de har hållit i så många år. De är alltid aktuella. Föreläst i 30 år Under 30 år har Gunnar föreläst om filosofi, ett ämne han började läsa som 20-åring. När han blev 40 förstod han vad han kunde använda den till. En av Gunnars favoritfilosofer är Bertrand Russell. – Han är en av 1900-talets klokaste filosofer. Två av hans citat är: ”Dumheten och idiotin är totalt gränslös. Förnuftet däremot har sina begränsningar”. Det andra är: ”Åt varje människa som tycker att sitt arbete är meningsfullt skulle jag ordinerad vila”. När Bertrand Russel fick frågan ”Hur ser du på livet efter detta?” Svarade han: ”Du, jag tar en värld i taget”. 18

Enligt Gunnar har filosofin en förbannelse, eftersom varje svar genererar två nya frågor. Han är ateist. Han tror inte att Jesus skulle vilja vara symbol för en kyrka som eftersträvar prål, prakt, makt, pengar, mark och egendom. Det är ju totalt emot hela hans budskap som exempelvis den katolska kyrkan vilket har en hierarki som är uppbyggd med påven i toppen och sedan 21 steg ner. Jesus ”organisation” är mer plattare men 12 lärjungar. Gunnar Åsberg spelar även kabaré tillsammans med pianisten Gunnar Sandevärn sedan sju år. Där gör han olika gubbar; som till exempel snickaren som är spikberoende och är spik nykter när han inte jobbar. Han gör även en läkare som säger ”Hälsan behöver man inte bry sig om. Den försvinner av sig själv”. – Vi gör vår show väldigt enkel. Jag gör all humor och Sandevärn fyller på med musik. Vi hade en hel del föreställningar bokade då pandemin slog till. Nu börjar de sakta komma tillbaka. Komiska observationer På Facebook har Gunnar en populär sida där han bjuder sina följare på tänkvärda och komiska observationer som: ”Jag är inte längre så ung att jag kan veta allt”. ”Dö är det sista jag tänker göra”. ”På grund av allt elände i världen kommer ljuset i tunneln att släckas nattetid”. Han skriver om det som är sant och gör en tvist av det. Avslutningsvis blir Gunnar blir lite allvarlig och säger att han inte ser döden som en tragedi. – Man fick livet av sina föräldrar och ger det vidare till sina barn. Jag betraktar det som en stafett. Det känns trösterikt. TEXT/ FOTO: PETER TORSÉN


Se Här SE HIT TIPSAR

TIDNINGEN SE HIT!

GES - STANNA VÄRLDEN EN STUND CIRKUS, STOCKHOLM Glenmark, Eriksson och Strömstedt ber om ursäkt för att de döpte sin show på Cirkus till "Stanna världen en stund". För det var precis vad den gjorde. Och inte bara en stund utan i mer än ett och ett halvt år. Vill du översköljas av svenska hits så är GES show fantastisk. De uppför sig som om det fortfarande var 1994. Det var nära att föreställningen ändå sköts på framtiden då Anders Glenmark var med om en misslyckad ryggmärgsoperation. Orup och Strömstedt sa till Glenmark att "Hälsan är viktigast, vi ställer in". Men icke! Glenmark svarade med eftertryck att "Det skulle de inte alls göra". Målet var att stå på scen igen. MADE IN JAPAN, Deep Purple Tribute 25 december, HEMVÄNDARKVÄLL PÅ ÖLKULTUR Eskilstuna Ölkultur brukar fira juldagen med hemvändarfest. I år blir det klassisk 70-talshårdrock för hela slanten. Tributebandet MADE IN JAPAN framför alla de klassiska Deep Purple-låtarna från 70-talet på Ölkulturs scen. Biljetter finns på www.tickster.com SÅNG OCH MUSIK MED SOFIA ULLMAN Söndag den 14 november 16.00 på NK-Villan i Nyköping. Sofia fick Kenneth Gärdestads sista text till sin låt och Janne Schaffer är hennes husgitarrist. Hon gjorde stor succé på NK-villan för två år sedan. MEDLEMSUTSTÄLLNING - FÖRENING I KONST Missa inte Förening i Konst och deras medlemsutställning ”Konst som klapp” på NK-villan i Nyköping. Vernissage 27 november 12.00-15.00. Utställningen pågår ända fram till 4 januari. "TROGEN IN I DÖDEN" Tisdag den 16 november 13.30 i Olrogsalen på Culturum i Nyköping. Författaren Catarina Lundegård, barnbarn till Bruno Liljefors, berättar om hans stormiga konstnärsliv med sin andra hustru Signe. Efter föredraget dricker vi kaffe utanför Olrogsalen. Kostnad 50 kr för medlemmar och 100 kr för gäster. Välkomna! Arrangör är Aktiva Seniorer.

ÅH VILKEN JUL! Den 27 och 28 november (10.00-17.00) förvandlas hela slottsområdet, Tovastugan och Sörmlands museum till en underbar plats med olika aktiviteter och matupplevelser för hela familjen. Inne på Tovastugan har tomten flyttat in. Han har tillsammans med sina nissar julpyntat hela området till en magisk jul. Grillarna tänds redan 10.00 och det serveras en rad olika rätter med smaker som hör julen till. I caféet serveras varma soppor, skinkmackor, massvis av fika och sötsaker. Här finns även glögg, varm choklad, Irish coffee och mycket mer. Eldar och varm dryck håller dig varm och julmusiken, doften från köket samt den historiska omgivningen skapar en härlig Kajsa Kavat-känsla! Missa inte detta!

19


TIDNINGEN SE HIT!

Kultur & Nöje med Peter Torsén

SPELDATUM: LÖR 30/10 15.00, 19.30 LÖR 6/11 15.00 LÖR 13/11 15.00 LÖR 20/11 15.00 BILJETTER PÅ NORTIC.SE

Linda Ahlsén i hetaste laget Scenknuten är tillbaka på teater i Eskilstuna efter en ofrivillig paus. De hade premiär den 9 oktober på musikalen ”Sugar - I Hetaste Laget” och gör nu åtta lördagsföreställningar i höst.

I den mest kända föreställningen spelade Lill Lindfors rollen som "Sugar" och Magnus & Brasse var de två musikanterna som gömmer sig i damorkestern. I Scenknutens version är det mycket humor, dans och skön musik.

Scenknuten bildades redan 1945 så de skulle ha firat 75 årsjubileum förra året. Men av det - blev det förstås inget. Höstens föreställningar blir ett lite försenat firande.

I filmen gjorde Marilyn Monroe huvudrollen. Hur känns det att axla hennes roll? – Jag gör nog en annan tolkning av rollen, en lite mer 2021-version.

Jag träffade huvudrollsinnehavaren Linda Ahlsén två dagar innan premiären och frågar henne vad Sugar är för slags show. – Det är en musikal som är baserad på Billy Wilders klassiska film ”I Hetaste Laget” från 1959. Den uppfördes första gången som musikal 1972 på Broadway och har även gått flera gånger i Sverige.

Alla i Scenknuten är ”glada amatörer”. Linda försörjer sig som förvaltare på fastighetsbolaget Ladingen. På fritiden sjunger hon i trion RAOL. De kan ses och höras en gång i månaden med ett musikquiz på Eskilstuna Ölkultur.

20

Hur kom det sig att du började med teater?

– Det har jag gjort sedan skoltid då jag hade musikdramatik på schemat. Jag har också varit med i Strängnäsrevyn i flera år. Jag debuterade i Scenknuten med All Shook Up 2019. Sugar - I Hetaste Laget är regisserad av Johan Briggert och gör, enligt Linda, underverk med ensemblen. Orkesterledare är Ola Sjönneby, som i denna föreställning får heta Ulla, då det var svårt att få ihop en riktig damorkester. Filmens Tony Curtis och Jack Lemmon spelas av Miguel Tapas och Thomas Rudenäs. Premiären är nu överstökad och Sugar får lysande recensioner i lokalpressen. SE HIT gratulerar Scenknuten på 75-årsjubileet, lite försenat, och gläds åt att vi igen får se underhållning på riktigt igen. TEXT/ FOTO: PETER TORSÉN


TIDNINGEN SE HIT!

Walter Kurtsson

av och med Peter Torsén

VI FINNS FÖR ER Beställ dina godsaker online på

janeling.se / gänget på Janeling eskilstuna

21


TIDNINGEN SE HIT!

Kultur & Nöje med Anders Tegner

StorArtat StorArt at LitterArt LitterArt st stArt Artar ar omstArt omst Arten en för kulturen

Kommunens evenemangssamordnare Anna Öhrner är spindeln i nätet för det fina arrangemanget LitterArt.

22

På teatern bjöds det in till ”Blues into Jazz” med Bill Öhrström.

är

Mander – Martin Ander, Sörmlands Museum Vårt fina länsmuseum, Sörmlands museum lever ständigt upp till priset Årets museum som de fick förra året. Nu senast genom den största utställningen av konstnären Martin Ander från Gnesta som signerar alla sina verk med Mander. Hans verk i form av affischer, skivomslag, posters, design och grafik finns över hela världen. Ska ni bara se en utställning i år, vilket vore synnerligen märkligt, så är det denna. Gnestabon Martin har ihop med museets personal fått till en utställning som tilltalar även den som inte hänger med i subkulturens underbara värld.

Invigningen av LitterArt hölls på teatern med bland annat underhållning från de unga musikerna Gunnar Eliasson och Elias Inghammar.

Anna Falk, marknads- och kommunikationschef på Sörmlands Sparbank, var moderator och intervjuar här Emma Frans, medicinsk forskare, på temat Covid 19.

Se Där

- Se Hit var d

Sörmländska berättelser och recept i ny kokbok av Sörmlands Museum. Marcus Sjösten, köksmästare på Sörmlands museum, står för recepten och maten presenteras på tallrikar skapade av keramikern Anna Lindell som säger ”jag blir så glad när mina tallrikar kommer till sin rätt”.

"Tied by the sea", Mårtens Hus Mårtens hus i Nyköping på Västra Storgatan förenar god mat och goda drycker med antingen god musik eller god konst. Det senare står denna månad makraméskaparen Lisa Edwall och fotografen Robyn Nordlund för. De binder samman sin konst med temat vatten. Kulturjournalisten Ika Johannesson deltog i ett panelsamtal om kärlek i hörsalen på Sörmlands museum tillsammans med bland andra Estrid Eriksson och Elin Unnes.

Åtta unga och flinka, kanske blivande skribenter, fick ta emot pris för sina noveller i tävlingen SN-novellen.


TIDNINGEN SE HIT!

A Real Christmas

EAL GROUP Hallå Anders, ni kommer till Nyköping och Eskilstuna för att sprida julstämning. Premiären sker i Nyköping men det är inte direkt första julkonserten för dig? -Nej, vi började med julkonserter på 1980-talet när det var något man höll i kyrkomiljöer mest och inte så mycket i kommersiella lokaler.

,R ers Edenroth sson och And ry en H a in ar Kat

Se Där

- Se Hit var där

Stora Historiepriset till Historiskan Stora Historiepriset, instiftat som Hertig Karls pris i Nyköping 1994, delades i år ut till Eva Bonde chefredaktör på tidningen Historiskan. Presentatör var Karin Andersson från Sörmlands museum. P1:s Tobias Svanelid samtalade med Eva i ett mycket intressant samtal om kvinnor i historien. Alla var inklusive landshövding, kommunalråd och pressen representerades av Se Hit. Se fler bilder på vår facebooksida.

The Real Group, Sveriges mest kända a cappella-grupp, har uppträtt sedan 1984. Anders Edenroth och Katarina Henryson har varit med sedan starten. De två gör sin sista turné nu i vinter, men nya medlemmar tar vid. Passa på att gå på någon av konserterna i Sörmland, Nyköping 28 november och Eskilstuna 12 december. Se Hit fick tag på gruppens arrangör, kompositör, producent och sångare; Anders Edenroth.

Vad kommer vi att få höra för julsånger i år då, Anders? -Vi har ju ”Chestnut roasting on an open fire”. Aha, ”Christmas song” alltså, som Nat King Cole gjorde succé med. -Ja, så har vi ”The World for Christmas” som jag har skrivit själv. En låt om överkonsumtion om det nyfödda barnet som bara önskar sig en vacker värld. Vi gör en rafflande version av ”Staffanssången”. Där kan det bli svårt att hänga med i texten! Vi har med en låt ur ”Karl-Bertil Jonsson” också. Det är ju inte en julvisa men eftersom Per Åhlins film av Tage Danielssons fina berättelse sänds varje julafton så har den julanknytning ändå. Urpremiär i Nyköping The Real Group gjorde en klassisk storsäljande skiva ihop med dirigenten Eric Ericsson, fast det var ju med sommarsånger. Det kanske inte blir så många somriga låtar direkt? -Annars har vi med en riktig sommarlåt, ”Blidöpolska” som jag har skrivit och som vi kommer att ha urpremiär på i Nyköping. Men hur får man med en sommarlåt på en julkonsert? Tänk på ”Vi på Saltkråkan” de firade ju både sommar och jul på ön. -Ja, och de är ju aktuella igen. Tack för tipset! Gör comeback Du har ju varit med från start, men Katarina, var hon med från början också? -Ja, hon var med från 1984–2016, men gör nu comeback med den här julshowen. Ni har gjort en hel del härliga roliga videos men även en hel del med stort allvar som ”Water” till exempel. -Just den tror jag inte att vi kommer att kunna framföra på scenen, alla har inte hunnit lära sig att blåsa i flaskor!

Om turerna kring Skavsta och Ostlänken Förre kommunsty relsens ordförande Göran Forssberg håller på med en bok om sitt liv och sanningen bakom överenskommelserna kring Skavsta, Ryanair och Ostlänken. Den kommande boken presenterade han på NK-v illan under ledning av förre journalisten på SN Lasse Ringdahl. Vi som var där längt ar nu tills boken blir färdig i början av nästa år.

Du slutar efter den här turnén.Vad ska du göra nu? -Nu ska jag gå ner på heltid, brukar jag säga. Kommer att jobba mer med körer, komponera mer musik med mera. Tack Anders då ses vi i Nyköping eller Eskilstuna närmare jul. Och OK, nu sjunger vi alla: ”Chestnuts roasting on an open fire Jack Frost nipping at your nose Yuletide carols being sung by a choir And folks dressed up like Eskimos”

(”The Christmas song”, 1944 Mel Tormé/ Robert ”Bob” Wells)

23


TIDNINGEN SE HIT!

Kultur & Nöje med Anders Tegner

Titti Sjöblom i rampljuset ”Efter eget huvud” – så skulle egentligen boken om Titti Sjöbloms liv kunna ha hetat men nu döpte hon den till ”Född i rampljuset”. Så heter Tittis memoarer som börjar: ”Inifrån lekhagen såg jagstrålkastarljuset för första gången”. Den kommer hon att berätta om på NK-villan i Nyköping måndag den 8 november. Hallå, är det isprinsessan Titti? -Haha, ja det var ju ett par äventyr både 1976 och i Globen 1989. I Tittis bok kan du läsa hur hon koreograferade Stig Salming och Mats Waltin med fler stjärnor i tre kronor inför hockey-VM 1976. Du kommer till Nyköping för att prata om din bok. Är du ute på en turné med den? -Nja, första signeringen sker nu i helgen här hemma på Höga Kusten i Västernorrland. Jag tycker väldigt mycket om din bok och gillar sättet du berättar på. – Roligt att du tycker det, jag ville skriva efter eget huvud och sådant som jag själv skulle vilja läsa. Det ska vara underhållande men också en hel del allvar. Kanske kan den vara bra för de som drömmer om berömmelse. Många vill synas och bli berömda. Jag var lite anti till det. Jag kom ju från att redan vara känd och sedd tack vare mamma Alice Babs. Jag hade sett medaljens frånsida som liten så jag var inte intresserad av att bli känd. Ändå blev hon verkligen känd och har uppträtt med stora namn som Svend Asmussen, Sammy Davis Jr och Charlie och Lennie Norman. Titti och Agnetha

Fältskog delade på kvinnliga huvudrollen i ”Jesus Christ Superstar”. I boken kan vi också läsa att hon har agerat notställ till Benny Anderssons Orkester och hur hon nästan kom med i ABBA.

EN GNISTRANDE GRÅ JUL med Fröken Elvis -Som vi har längtat, hojtar Camilla Fritzén, kompositör och sångerska i Fröken Elvis när julturnén 2021 kommer på tal.

-Ja, Benny ringde 1973 och undrade om jag kunde hoppa in istället för Agnetha då hon var gravid. – Ni är ju så lika, sa han. Ja, sa jag, du skulle bara veta hur lika vi är, vi är gravida båda två, förstår du. Våra förstfödda föddes senare med tre veckors mellanrum. Tog det lång tid att skriva boken? -Det tog ungefär sex månader att skriva klart boken. Jag fick ju väldigt mycket tid att skriva på grund av alla inställda spelningar som pandemin orsakade. Vi hade ju en fulltecknad kalender, jag och min man Ehrling, men under två veckor i mars 2020 försvann varenda spelning. Vi spelade vår succéföreställning hyllningen till mamma: ”Alice Babs – mamma & Idol”. Idén till den var mammas när hon hörde Ehrling och mig redan 2004 sjunga hennes visor. Nu har föreställningarna äntligen kommit igång igen efter pandemin. Nu kommer du till NK-villan, får vi höra dig sjunga då? – I Nyköping ska jag i första hand berätta om boken och hur jag har jobbat med den. Men om det kommer någon fråga så kanske det dyker upp lite sång. Det gjorde jag ju i podden ”Schlagervännerna” där jag blev intervjuad om min bok. Ok, då tränar vi alla! ”Droppen Dripp och droppen Drapp, satt på varsin isetapp, ovanför vår förstutrapp”. Den har jag på en singel signerad av både Alice och Titti.

Den 4 december landar de på Culturum i Nyköping och den 9 december finner vi dem i Kulturhuset i Eskilstuna. Se Hit lyckas få tag i Camilla mitt mellan repetitioner och läggning av barnen. -Det blir så häftigt när vi möts igen. Vi har så genuint roligt tillsammans och det är ett gott tecken. För har vi roligt då får ju publiken också roligt. Vi har utökat vår instrumenthantering. Förr hanterade vi 11 olika instrument. Nu har vi dubbelt så många instrument med oss! Ni var här för tre år sedan och spelade på Culturum. Då var Christoffer Skoug vikarie för föräldralediga Josefin Berge och det blir likadant i år! - Haha, ja hon föder barn vart tredje år. Christoffer har varit med oss från början och är en härlig inspiratör och låtskrivare. På er facebooksida kan man höra att ni gör en svensk version av Elvis ”Blue Christmas”. -Ja, vi fick klartecken från Elvis förlag till vår översättning mitt under pandemin. Då heter den ”Grå jul” eftersom vi har ju inte samma undermening av blå som engelskan har. Den släpper vi dessutom som singel kring jul. Camilla avslöjar också att Fröken Elvis släpper en ny fullängdskiva till våren. -Dels blir det nya Elvis-tolkningar men vi tolkar även andra giganter, som Bach, Mozart och Beethoven, på vårt vis. Det lär ju bli allt annat än en grå jul när Fröken Elvis lyser upp decembermörkret i vår region.

24


TIDNINGEN SE HIT!

Hanser – han ser ABBA och Kalle Moraeus

Månadens bok: ”Hanser - han ser! Historien om fotografen Anders Hanser - en bildspelman” av Janne Bäckman och Anders Hanser (Premium Publishing) Månadens bok: ”Hanser - han ser! Historien om fotografen Anders Hanser - en bildspelman” av Janne Bäckman och Anders Hanser. När Kalle Moraeus uppträdde med ”Thank You For the Music” på Culturum i Nyköping berättade han historien om hur han som 14-åring fick prya hos Björn och Benny tack vare Anders Hanser. Kalle skriver även om detta i bokens förord. Vem är denne man då? Att Anders kände ABBA-grabbarna så väl berodde på att han förälskat sig i vice VD:n på skivbolag Polar; Görel. Ted Gärdestad hjälpte honom med kontaktsökandet. Anders har fotograferat hela sitt liv. Första bilden han fick med i legendariska Tidningen Se var 1961 när han som 16-åring lyckats fånga bilden på hur Sveriges målvakt ”Zamora” Nyholm får en schweizares armbåge i ansiktet. Det var första landskampen som jag såg på Råsunda by the way.

tävling

TÄVL A OCH VINN TIT TI SJÖB LOMS BOK !

Vem säger följande?: ”Varför ska de annonsera ut ett jobb när de kan ringa mig direkt” - Svaret hittar du i det här numret av tidningen.

Mejla ditt svar till carina@se-hit.se senast den 29 november. Märk mejlet med ”TÄVLING”. 25


TIDNINGEN SE HIT!

En livfull fyrtioåring ”Jag såg en lapp på anslagstavlan inne i Tystberga 1981 om att man ville starta en hembygdsförening. Det lät kul, tänkte jag, då kan jag erbjuda mina tjänster som fotograf eftersom jag hade fotograferat allt sedan konfirmationen. Så jag gick till det här mötet som fotografaspirant och gick därifrån som kassör i styrelsen!” Detta berättar Tystbergabon Göran Dahlberg när vi språkas vid om Tystberga hembygdsförening som i år alltså fyller fyrtio år. En av anledningarna att föreningen bildades var för att rädda den gamla skolan från 1832. Det var socknens första skola. Det lyckades man med och idag kallas stugan för ”Hembygdsstugan” och det är Tystberga hembygdsförening som har hand om den och gamla uthuset intill. Det var distriktsköterskan Britta Eriksson och Molly Ekman som var initiativtagare till hembygdsföreningen då det begav sig. Idag ser Göran en aktiv förening som även lyckats engagera ”yngre” medlemmar. -Ja, vi har några i fyrtioårsåldern, ler Göran, och vi som brinner för hembygdstanken vet att detta är ungt och bra. 34 utgåvor av Sockenmagasinet Hembygdsstugan renoverades av målarmästare Harry Linder. -Han gjorde en fantastisk tapetbård som bygger på Tystbergas vapensköld som visar en vit fågel som flyger över rågax som i sin tur bygger på legenden om Sankt Botvid. Vad gör ni mer i hembygdsföreningen då?

26

-Bland annat har vi gett ut 34 utgåvor av Sockenmagasinet under åren. Vi var även med under ”Tystbergarundan” som hölls i september. Vi serverade våfflor med sylt och visade upp våra pärmar med tidningsklipp och foton från förr. Uppskattat bådadera. Varje sommar har vi midsommarfirande även om det blev pandemianpassat senast. Ja, så firar vi Farsdag den 14 november med Gammeldags kafferep med äkta finporslin och 40 sorters kakor och bullar uppdukat på fina vita dukar, berättar Göran. Då är ni välkomna på riktigt kafferep i Hembygdsstugan. Detta är också en av våra traditioner. Föreningen har även hand om ett gårdsmuseum med redskap och verktyg från Ekeby. De tar emot äldre föremål. ”Bara vi får göra vad vi med dem”, brukar de säga, för att inte bli överhopade. Alla föremål är märkta och numrerade i ett register. Skrev bygdespel Johnny Larsson är en eldsjäl som Göran vill framhävda. Han skrev bygdespel som senare spelades upp i Tystberga. Så startade han Dramatörerna som gjorde cabaretrevyer, så kallade cabarevyer, en gång om året åtminstone. Då ställde ”halva” bygden upp antingen som

skådespelare eller servitörer och kockar. Det kunde vara en italiensk afton då mat och musik gick i italiensk stil. När de hade 40-årsjubileumsfesten i augusti så spelade Johnny sånger ur bygdespelen och cabarevyerna ihop med Elina Eriksson, Kristoffer Kviberg och Janne Johansson. Så var ni ju med att arrangera Tystbergadagen som var ett populärt utflyktsmål under många år. Jag själv fick äran att vara konferencier när politiker tävlade i att göra sandslott. Lasse Hedlund var domare, minns jag. - Just det ja, det var valår så politikerna ställde gärna upp och byggde för fulla hinkar. Ett annat populärt inslag en gång var när vi hade parallellslalom med motorgräsklippare, skrattar Göran. Ja, det verkar inte vara någon hejd på upptågen och sammanhållningen i Tystberga och hembygdsföreningen där. Som sagt Tystberga hembygdsförening kan med tillförsikt se fram mot nya jubileer framöver. TEXT: ANDERS TEGNER FOTO: GÖRAN DAHLBERG


TIDNINGEN SE HIT!

Livet & Maten med Fredrik Kämpenberg

Från skogen, via instagram till en lyrisk förrätt En del av det levande samhället I Sörmland finns det så mycket som 68 hembygdsföreningar. Den allra äldsta i Sörmland är Björkviks Hembygdsförening i Katrineholms kommun. Den bildades 1921 och firar 100 år i år. Såhär skriver man i Sörmlands Hembygdsförbunds stadgar: ”Hembygdsrörelsen är en del av det levande samhället. Den skapar broar mellan det förgångna, nutiden och framtiden. Hembygdsrörelsen har ett humanistiskt och demokratiskt synsätt. Den är öppen för alla, oavsett bakgrund. Den respekterar kulturarvets skiftande former i tid och rum. Hembygdsarbetet skapar gemenskap, trygghet och identitet. Intresset för kulturarvet är drivkraften i engagemanget för hembygden. Här möts alla generationer.” Hembygdsrörelsen är en folkrörelse som arbetar med att tillvarata och lyfta fram och visa lokala traditioner och folkkulturer. Den lokala hembygdsföreningen har den omgivande socknen som grund för sitt verksamhetsområde och verkar nödvändigtvis inte enbart på landsbygden utan även i städerna. Hembygdsföreningarna bedriver en bred verksamhet och många föreningar ger ut egna årsböcker, hembygdsböcker, olika typer av skriftserier eller sockenfilmer. I modern tid har hembygdsföreningarna allt oftare deltagit i den mer allmänna samhällsdebatten rörande till exempel urbaniseringen, miljövård, samhällsplanering och lokal utveckling.

Nu är sommaren slut. På riktigt. Det är blandade känslor kring det. Men det är lite skönt att det är höst ändå. Det råder någon slags hets kring lycka och hur jäkla underbart allt är för att det är sommar. Vi jagar soltimmar och rosévin med bilen full av kladdigt glasspapper. För de vars liv inte är helt underbart just då, oavsett varför, lämnas inte så mycket förståelse. Snarare byggs ångesten på, eftersom man ju BORDE vara lycklig.

gånger i minuten, redan på väg till cateringen. Men, mycket riktigt: På 20 minuter hade vi, utan särskilt stor möda, fyllt en 5-literskastrull med höstkantareller. En kastrull ja; man tager vad man haver… det blev dessutom en rolig detalj på insta, vilket är nog så viktigt. Skogen och naturen sägs kunna hjälpa en trasig själ läka. Det finns något i det. Ett lugn och en stillhet som står stadigt oavsett vad. På samma gång som naturen är en rasande kraft som inget står emot. Lämna något, vad som helst, länge nog så växer det snart mossa och annat över det. Livet som finner en väg. Tänk att vara grundad, stilla och lugn som en skog och ostoppbar som mossan på samma gång. Livet.

Förresten så råder det en hets på hösten med. Instagramflödet svämmar över av svamp! Man ojar sig, imponeras och dåndimper kring de små bilderna med hela hav av trattisar och dignande korgar. ”Vaaart har de varit?” och ”Vaaarför hittar jag aldrig nåt?” För ska man våga livhanken bland Trattkantarellernas väg förde jägarna i skogen vill man dem, smörstekta, till en förrätt. såklart hitta så mycket svamp En slags toast, bestående av att mängden är värdig ett smördeg, som jag fyllde med inlägg i debatten. Till slut blev en Karl-Johankräm, på svamp Malins kantarellsug, eller från Skavsta, riven Västerbotmöjligen instagramsug, för tenost, picklad rödlök, nyss stort och hon mer eller mindre nämnda trattisar och Karl-Jovred på ratten, när jag körde hansvampsolja från Högtorps hem från en catering i Malmgård. En umamistinn rätt, köping. ”Nu SKA vi plocka som balanseras av syran i den Göran Pettersson på Vinäger svamp! Det här en typisk picklade löken. Enligt utsago svampskog!”. var gästerna lyriska. Det där om ”typisk svampskog”, hade hon upprepat tre

Med hopp om livet!

27


TIDNINGEN SE HIT!

Odlarglädje

God omvårdnad inför vinter Den stora frågan för många som investerat i fina medelhavsväxter under sommaren är just; hur får jag dem att överleva? Kanske har man inte alltid tänkt igenom vilka förutsättningar som finns. Det är dock växter som är värda lite omsorg så de har en chans att överleva – de blir ju bara pampigare och vackrare med åren. Så långt som möjligt ska man försöka efterlikna det klimat som råder vi Medelhavet under vintern – men låt växten gärna få stå ute under de första frostnätterna. Därefter en temperatur på mellan 5-15 grader att föredra, ljus omkring 10 timmar per dygn och en relativt hög luftfuktighet. Ju mer jord och ju större kruka, desto bättre står sig växten mot kyla och uttorkning. Har du ett svalt utrymme som uthus, garage eller till och med växthus är det perfekt. Ju svalare desto djupare går plantan i vila. Om du redan från början lagt lecakulor i botten är det bra. Jorden behöver vara porös och ha god dränering. Blöt jord gör att rötterna ruttnar och fryser sönder om jorden fryser. En isolerande ytterkruka, kokosväv, fårull, frigolit eller bubbelplast är bra skydd för växterna. Här i mörka Norden är såklart ljuset ett problem – så stöt gärna till med en växtbelysning. Var försiktig med vattningen, jorden ska vara torr – men inte kruttorr. Eftersom växten är i vila avdunstar den inte i särskilt hög grad. Höj luftfuktigheten genom att duscha plantorna någon gång i månaden. Det är inte bara medelhavsväxterna som behöver god omvårdnad – det gör även dina trädgårdsredskap. Tar du hand om dem ordentligt sparar du både tid och pengar. Här är några ”måsten”: Avlägsna jord- och gödselrester. Spola av dem och gör rent ordentligt. Även skottkärra och baljor. Ta bort rost med en stålborste. Slipa knivar, sekatörer, skyffeljärn, hackor och spadar så de är i god form i vår när de ska plockas fram. Reparera sådant som är trasigt om det går. Ofta finns det reservdelar att få tag på. Trädgårdsredskap som inte går att reparera – släng dem. Olja in träskaft och rörliga metalldelar och avslutningsvis – förvara trädgårdsredskapen inomhus, där de inte utsätts för väder och vind. Sist och slutligen vill jag tipsa om att redan nu ta ett extra varv i trädgården. Hösten och vintern är perfekt för att planera och drömma om vad du ska göra i trädgården nästa säsong. Kika i trädgårdsböcker och på trädgårdssajter på internet. Fotografera gärna rabatterna nu så du vet ungefär vad som står var. Analysera vad som är bra och vad som är mindre bra. Rita upp dina rabatter, bestäm vilka plantor du vill byta ut, flytta eller komplettera med. Är du bestämd med vad du vill ha är ett tips att beställa växterna i din handelsträdgård i god tid så du hinner få ned dem i jorden i tid och njuta av dem redan nästa sommar. Fredrik Hedström, Växt & Trädgård i Nyköping 28

Hösttips!

Spara högar av grenar åt småfåglarna och löv åt igelkotten som vinterskydd. Rensa däremot bort skräp som gamla krukor, plasthinkar, leksaker och så vidare. Dessa blir utmärkta skydd för mördarsnigelns avkommor som är de som övervintrar. Och det vill vi ju helst inte att de ska.

hel del Harar och rådjur gillar en ed bör 'växter – vill du ha dem ifr nu. du näta in växterna redan

Läs på ordentligt när det gäller vilka träd som bör beskäras nu. En del växter ska absolut beskäras nu, och absolut inte senare än jul. Beskär man dem på våren kan de ”blöda” kraftigt och helt enkelt dö. Några av dessa är: vinrankor, valnöt, björk, klätterhortensia och lönn.

Täck nyplanterade växter med löv eller täckbark – gärna efter att marken hunnit bli lite frostbiten.

November är en bra planteringstid för större träd och häckplantor då de mår bäst av att hinna avmogna, fälla sina löv, innan de planteras.

Sätt vårlökar innan tjälen och n sätter in, de klarar vinter ren. vå kommer då upp tidigt på lpantu ra va n ka t de Exempel på lök eller vitlök.


LIVET ENLIGT

TIDNINGEN SE HIT!

ASPA-JOHANNA Svåra ord och sinnesro När det rapporteras om bränder och skjutningar i storstädernas förorter är ju tacksamheten stor över att man kan slå sig ner på en gammal farstukvist i Aspa med en kopp kaffe i rosa mugg. Vid min sida finns oftast också ett par, tre hundar. Ibland också en katt. Det gillar man ju. Vi bodde också där i den stora staden för några år sedan men så hände det där miraklet. Han, världens allra bästa unge, kom till världen och hux flux så ville man ju inte att han skulle växa upp där bland avgaser och lortiga sandlådor i lekparken. Eller ”parklek” som det heter i storstan. Som att det vore bättre bara man hittar på ett annorlunda namn på det hela. Det är ju ofta så att andra namn på saker liksom kamouflerar dess riktiga betydelse. Som att när avloppen här skulle bli kommunala och någon människa från miljökontoret skulle komma ut och ”utöva tillsyn på befintlig avloppsanläggning.” Det lät ju så himla viktigt att man ju kunde förstå att det kostade så många tusenlappar som det gjorde. Att det sedan handlade om att det bara skulle lyftas på ett lock för att konstatera att vi hade en trekammarbrunn lät ju inte alls lika viktigt. Något sådant vill man ju knappast betala mer än någon hundring för, om ens det. Eller när man ska vara speaker på sonens hockeymatcher där det prompt ska rabblas termer som ”misconduct” och ”interference” istället för att bara säga ”Ungen med nummer 342 åkte ut på grund av att ungen fuskade lite här”. Vore enklare för alla ju. Främst för speakermamman. Ja i vilket fall som helst, är jag glad att vi landade här i vackraste Aspa. Långt bort från den bråkiga stora staden. Här våra hundar kan lufsa runt i godan ro och katten kan jaga både fjärilar och möss. Ungen kan växa upp med kohagar utanför fönstren och frisk luft i lungorna. Här finns lugnet i själen oavsett om man väljer att kalla det mental sinnesro, soul healing eller bara balsam för själen. Tacksam är nog det enklaste sättet att uttrycka det på.

Johanna Persson

Har du blivit utsatt för brott?

Brottsofferjouren erbjuder vittnesstöd och stödsamtal

016-12 62 10

Är du intresserad att bli BOJ-volontär? - Ny utbildning startar 2022 info: www.eskilstuna.boj.se 29


TIDNINGEN SE HIT!

Se Tillbaka Storhusfallet med Storhuskvarn till vänster i bilden. Foto från 1895.

Kraft från vatten skapade el

Eftersom temat i det här numret är energi så varför inte berätta om hur det gick till förr? Storhusfallets vattenfall i Nyköpingsån har utnyttjats som kraftkälla sedan medeltiden. Genom att vattnet föll ned på ett hjul med skovlar fick man det att snurra. Den roterande axeln från vattenhjulet gav på 1500-talet möjlighet till vertikal rörelse, olika typer av hamrar fungerade på så vis och tack vare kraftkällan kunde tillverkning av olika slag ske här. Fallhöjden och mängden vatten påverkade hur mycket kraft man kunde få ut. Fallen vid Storhuskvarn är höga, över fyra meter vilket gjorde att man hade mycket kraft att utnyttja. Kvarndriften började vad man vet på 1400-talet eller kanske till och med ännu tidigare. Storhuskvarn hade då flera vattenhjul efter varandra. På 1500-talet fanns hamrar för järn och mynt. Från 1600-talet drev vattenhjulen mässingsbruket och på 1700och 1800-talen kunde kraftkällan förse såg- och pappersbruk med den kraft som behövdes.

NY TÄVLING PÅ SIDAN 25

30

TEXT: CARINA WEDIN FOTO: BILDGRUPPEN I NYKÖPING (FOTOGRAF OKÄND)

På 1800-talet utvecklades vattenhjulets princip. Genom stålturbinen som snurrade effektivare samtidigt som den höll längre. Vid slutet av 1800-talet fick man den via generatorer att alstra elektrisk ström. På mitten av 1800-talet byggdes en ränna där vattnet leddes cirka 500 meter ända ned till varvet som låg mitt emot Nyköpingshus. Det var från Storhusfallet som elektriciteten först kom till staden. 1898 anlades ett elverk bredvid Storhuskvarnen. Elverket används fortfarande, även om de två turbinerna byttes ut på 1930-talet. I Nyköping fanns på 1400-talet även Sankt Anne kvarn vid Forsfallet. 1893 byggdes ett elverk för de lokala industrierna vid Fors. Den nuvarande kraftstationen, som ägs av Nyköpings Vattenkraft AB, är från 1946. Kraftverket har tre aggregat och en effekt på 460kW.

FACIT TILL TÄVLINGEN 1. Jim Morrison (The Doors) 2. Tage Erlander 3. Lennart Lill-Strimma Svedberg (Hockeyspelare) 4. Okänd flöjtspelerska 5. Vilhelm Moberg (Författare) 6. Ravi Shankar (Indisk sitarspelare) 7. Lalla Hansson 8. Carl Johan De Geer (Konstnär, författare) 9. Rolf Hammarlund (Journalist) 10. John Lennon 11. ”Manolito” (Henry Darrow) 12. Paul McCartney 13. Ringo Starr 14. George Harrison 15. Vilgot Sjöman (Filmregissör) 16. Peter Torsén (SE HIT!) 17. Janne Haldoff (Filmregissör) 18. Klas Burling (Radiolegend) 19. Carina Wedin (SE HIT!)

20. Ulf Elfving (Radiolegend) 21. Börje Ahlstedt (Skådespelare) 22. Gustaf VI Adolf 23. Denny Doherty (The Mamas and the Papas) 24. John Phillips (The Mamas and the Papas) 25. Mama Cass Elliot (The Mamas and the Papas) 26. Michelle Phillips (The Mamas and the Papas) 27. Cornelis Vreeswijk 28. Robert Broberg 29. Tage Danielsson 30. Hasse Alfredsson 31. Morse Dayan (Israelisk politiker) 32. Marie-Louise Ekman 33. Leif Johansson (Ola and the Janglers) 34. Ola Håkansson (Ola and the Janglers) 35. Claes af Geijerstam (Ola and the Janglers) 36. Åke Eldsäter

(Ola and the Janglers) 37. Johannes Olsson (Ola and the Janglers) 38. Ann-Margret (Filmstjärna) 39. Peter Tork (The Monkees) 40. Michael Nesmith (The Monkees) 41. Micky Dolenz (The Monkees) 42. Davy Jones (The Monkees) 43. Teskedsgumman (Birgitta Andersson) 44. Annifrid Lyngstad 45. Jimi Hendrix 46. Lasse Svensson (Tages) 47. Danne Larsson (Tages) 48. Göran Lagerberg (Tages) 49. Anders Töpel (Tages) 50. Tommy Blom (Tages) 51. Che Guevara (Kubansk rebell) 52. Gipsfigur av Lennart Hyland 53. Batman/Läderlappen

Vinnaren av septembernumrets 60-talstävling får boken POPÅRET 1967: Roger Pedersen från Eskilstuna Grattis!


TIDNINGEN SE HIT!

FRÅN NYKÖPING TILL HOUSTON Nyköpings BIS är stolta över att alla våra nuvarande elitspelare med moderklubb Nyköpings BIS är utlandsproffs och lever på sin fotboll. Vi är en av få föreningar i detta land som kan stoltsera med detta och vi vet vår plats i näringskedjan.

De största fotbollsstjärnorna från Nyköping just nu kommer ursprunglingen från Nyköpings BIS ungdomsverksamhet. De har spelat matcher och tränat hårt på samma fotbollsplaner som dagens unga spelare. Ungdomsfotbollen utvecklas ständigt och för att hänga med behövs det lyhörda och duktiga instruktörer. Inom Nyköpings BIS verksamhet idag tycker vi att vi uppfyller detta. Bollen är den väsentligaste delen av träningen och vi har kommit ifrån kösystem. Antalet bollberöringar på träningen har ökat markant sista åren och spelarna utvecklar både teknik och spelförståelse på ett helt nytt sätt. Det skapar stora möjligheter för de som vill mer och visar en gränslös passion till fotboll. Adam från Nyköping till Houston En spelare som lyckats ta sig vidare från Nyköpings BIS ut i fotbollsvärlden är Adam Lundqvist och han återfinns idag i MLS-laget Houston Dynamo. Adam är född 1994 och gjorde debut som mittfältare i Nyköpings BIS herrlag redan 2010 i division 2 där det blev sju matcher varav fem från start. Under hösten 2010 flyttade Adam vidare till IF Elfsborg där han spenderade några år i deras ungdomsverksamhet för att 2013 debutera i Elfsborgs allsvenska herrlag. Det tog inte lång stund innan Adam tog en fast plats som vänsterback i Elfsborg och under åren 2014-2017 var han bofast på den positionen. Under 2018 var det dags för Adam att ta nästa kliv i sin fotbollskarriär. Han värvades från lilla Borås till Houston och Houston Dynamo i MLS (USA) där han just nu spelat 86 matcher. Adam är i dag den enda spelaren från Nyköpings BIS som tagit sig till Sveriges A-landslag. Han har än så länge spelat 2 A-landskamper men han spelade en rad ungdomslandskamper och 17 matcher i U21-landslaget. Adam har även deltagit i OS 2016. När Adam är hemma i Nyköping syns han ofta på Rosvalla. Håll koll på vem som springer runt på planerna där ute genom att besöka Rosvalla och se våra duktiga ungdomslag!

31


TIDNINGEN SE HIT!

Stefan 32

Sofia

Kenneth

Joakim

Robert

Kristijan


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.