Tidningen SE HIT -#2 April 2024

Page 1

För oss som älskar djur!

TEMA: Hemma är bäst!

APRIL 2024 #2
VARSÅGOD! HÄR ÄR SÖRMLANDS CHARMIGASTE TIDNING!
Sid 8-10 Sidorna 12-19

En del av livet

Den här tidningens tillkomst har varit lite märklig. Ja, ovanlig då stor del av innehållet skrivits på Nyköpings Lasarett. Jag har suttit vid min svärmors sjuksäng och väntat på det ofrånkomliga – det som är en del av livet. Vi visste vad som väntade, men svårt ändå. Vill gärna lyfta den fina personalen på avdelning 7 som såg till att hon fick en god omvårdnad och lindring in i det sista. Ett värdigt slut bör vara en självklarhet och för oss människor får man hoppas att så alltid är fallet.

Inga jämförelser i övrigt men som djurägare har man såklart en önskan om att låta våra fyrbenta familjemedlemmar få detsamma. Här kan vi som djurägare se det som ett ansvar att vi kan låta dem få god veterinärvård och när slutet närmar sig kan vi ta beslutet att hjälpa dem vidare så de slipper lida. I det här numret kan du läsa om en veterinärklinik som alltid sätter djuret i första rummet med allt vad det innebär. Möt även Ingela och Tomas som jobbar med det allra svåraste – att ge våra fyrbenta familjemedlemmar ett fint och värdigt slut. De driver ett djurkrematorium och möter människor i stor sorg som tar farväl av sina djur. En svår men viktig uppgift – och de är så duktiga på just det.

För övrigt har du en tidning i din hand med en del smått och gott. Vad sägs om ett inslag med Anna Maria Corazza Bildt, otrolig entusiastisk och inspirerande person, vi puffar för konstrundan och presenterar två av många konstnärer ni kan möta första helgen i maj i östra Sörmland. Och så har vi temat; ”Hemma är bäst”. Alla ni som väljer att semestra på hemmaplan har kanske redan nu börjat att planera. Här kommer vi med lite tips och idéer. Något vi kommer följa upp med ännu fler tips i både majnumret och såklart sommarnumret. Vi älskar Sörmland och vill tipsa om allt som finns att göra här.

Önskar alla en fin vår och trevlig läsning!

Redaktionen

Carina Wedin redaktör

070-633 21 81 carina@se-hit.se

Anders Tegner skribent anders@se-hit.se

Peter Torsén skribent, fotograf och formgivare peter@se-hit.se

Peter Fröjd fotograf

LÄS ÄLDRE NUMMER PÅ WWW.SE-HIT.SE

Följ oss på sociala medier: Facebook

www.facebook.com/tidningensehit

Hemsida

www.se-hit.se

SE HIT! är en politiskt och religiöst oberoende tidning

Nästa nummer kommer 20 maj

OMSLAGSBILD: PETER FRÖJD

TIDNINGENSE HIT! 2
10 21 24 21
4
26

*

Vi tycker inte att du ska behöva välja mellan viktiga funktioner som lågt u-värde, inbrottsklassning, kärnvirke eller kondensskyddat glas. Du ska inte behöva välja överhuvudtaget. Därför har vi inkluderat allt det som våra kunder efterfrågar i ett och samma fönster. I erbjudandet ingår även en personlig projektledare som tar ansvar för hela fönsterbytet, från måttagning och offert till installation och slutlig genomgång. ALTANDÖRR PÅ KÖPET!

Ett kompromisslöst fönster.

Besök gärna vår utställning på Östra Kyrkogatan 17B i Nyköping.

Öppen onsdagar kl 12-18. Övrig tid efter överenskommelse.

TIDNINGENSE HIT! 3
Läs mer om när kampanjen på vår hemsida.
ett kostnadsfritt hembesök 020-78 00 00 | www.morups.se
Boka
*
0% RÄNTA I 48 MÅNADER *

Lehna ser fram emot årets runda

Att vara med på Konstrundan är en självklarhet för Lehna Fahlström som nu deltar som utställare för sjätte gången. Du kan möta henne hemma i trädgården i Högbrunn och ta del av hennes alster som bjuder på många olika uttryck.

Som barn satt hon ofta med pennan i hand och tecknade men det var som femtonåring ett intresse verkligen väcktes.

– Det var när jag följde med min pappa på en ABF-kurs i oljemålning. Jag fick verkligen smak för måleri även om det först var i 20-årsåldern som jag kom igång på riktigt med målningen. Min första utställning hade jag hemma i Eksjö i Gamla Stan i en silversmedja.

Det gav henne blodad tand och idag har hon haft runt 30 utställningar. Lehna har inte arbetat som konstnär på heltid däremot haft ett yrkesliv som varit ytterst kreativt; bland annat som butikschef och kommunikatör på klädkedjan Lindex. Hon har varit med och utvecklat kedjan med nya butiker i Tyskland och har varit ansvarig för butikerna i Norge. Kreativitet och konstnärlighet finns i flera lager.

– Jag har även varit med aktivt i den lokala revyn hemma i Eksjö under många år. Jag skådespelade, sjöng och målade även kulisserna.

GÅ IN I MIN BUBBLA

Lehna är född och uppvuxen i Eksjö och har bott där stor del av livet. För åtta år sedan gick flyttlasset till Nyköping och här stortrivs hon.

– Det är en stad inte helt olik just Eksjö, säger hon, kanske därför jag trivs så bra.

Vill hitta

egetpersonensuttryck

I Nyköping har Lehna kommit igång rejält med målandet. Hon har en ateljé hemma i bostaden i Högbrunn.

– Jag tycker om att ha nära till min ateljé och kunna gå in i min bubbla och få måla ifred.

Vad är det då som kännetecknar Lehnas målningar? Kanske är det just det att hon har flera olika uttryck.

– En del som besöker mina utställningar säger att det är som att besöka en utställning med flera olika konstnärer. Jag utgår från känslor och sådant som berör mig när jag målar. Målningarna är ofta färgstarka med mycket struktur och numera målar jag även abstrakt även om jag gärna lägger in något figurativt – oftast kvinnor i vitt.

ROLIGT ATT STÄLLA UT

Idag är Lehna pensionär men jobbar då och då på Campus i Oxelösund. För att hon vill bidra och göra skillnad. Målningen betyder mycket för henne men mest för att den får henne att må bra – inte för att tjäna pengar.

– Jag tycker också det är väldigt roligt att ställa ut och få möjlighet att träffa nya människor. Nu ser jag fram emot en utställning i Lavallhallen i Nacka utanför Stockholm och därefter Konstrundan i maj som jag är med på för sjätte gången. Jag kommer även att ha en utställning i Eksjö under sommaren, avslutar Lehna.

Fotograferandet har alltid varit ett intresse men de senaste sex åren har det tagit fart i allt större omfattning. Och då och då kan du se honom ställa ut – på årets Konstrunda hittar du Peter Fröjd hos Rustik Gårdsbutik i Jönåker.

När Peters pappa mörklade köket för att framkalla bilder var Peter med och intresset var stort och har alltid funnits där. Men under senare år har allt tagit fart. Idag är han en efterfrågad fotograf som fotograferar såväl för företag, bröllop och redaktionellt – som exempelvis för Tidningen Se Hit som du ju håller i din hand.

– Jag är ingen naturfotograf utan tycker mest om att fotografera människor för det är motiv jag kan påverka genom att kommunicera med fotoobjektet. Och det finns så många olika uttryck och kroppar som gör att människor är det roligaste att jobba med. Mitt mål är alltid att hitta deras personlighet och det vackra i varje människa. Jag vill gärna också hitta udda miljöer att placera dem i. Som exempelvis när jag fotade balettdansösen Katariina Edling och placerade henne i en frostig skogsmiljö.

Peter har även ett stort intresse för att AI och tycker det är roligt att kunna manipulera bilder för att skapa något helt eget. Några utställningar har det också blivit för Peter; senast på Nyköpings Teater där konstnärer och artister möttes under samma tak. Är du nyfiken på Peters fotokonst; varmt välkommen till Rustik Gårdsbutik på årets Konstrunda.

4

Svenskarna älskar livet på hjul Digert arbete bakom Konstrundan

Redan i början av januari när det är dags för årets första styrelsemöte är det full fart med att planera årets Konstrunda Öppet hus 2024. Ett evenemang som arrangerats i över 30 år. Det är ett digert arbete som ska utföras, berättar Eva Kempe som är föreningens kassör.

för att allt ska klaffa och alla uppgifter är lika viktiga för att evenemanget ska

för att konstnärer och konstutövare ska

hemsida ska uppdateras, annonser tas ombedes att betalas in och bidrag från Nyköpings kommun ska sökas. Det ska beställas ballonger som delas ut till alla skickas ut till alla medlemmar, affischer och underlaget till kartan som presenterar alla utställare ska planeras. Medlemsutställningen på NK-villan i anslutning till Konstrundan kräver även den planering; vilka som ska vara med, vem tar emot konsten och vem arrangerar konstverken.

– När det så småningom är dags för medlemsutställningens vernissage ska utställningssalen vara iordningställd för besökare och utställare.

Det är många som villa delta då det är ett fantastiskt tillfälle för konstnärer att träffa både kollegor och besökare inför helgen för Konstrundan Öppet hus. Det är också ett ypperligt tillfälle för alla konstintresserade att botanisera i hur besöken ska planeras inför denna stora konsthelg, berättar Eva.

PLANERAS HELA ÅRET

Konstrundan är en stående punkt på styrelsens dagordning. Under hela året planeras även kommande års konstrundor. Höstens medlemsutställning är också en aktivitet som tar mycket tid i anspråk, allt från inbjudan till medlemmar, arrangering av utställning och en folder ska tas fram med utställarnas bilder.

– Vi är många i styrelsen som hjälps åt och bollar idéer om vad som behöver komma upp på agendan. Det är inte bara praktiskt arbete som måste göras, även den administrativa delen är nog så viktig för att allt ska gå till på rätt sätt. Framtagning av dagordningar, styrelseprotokoll ska skrivas, justeras och sparas, verksamhetsberättelse och

löpande bokföring som ska granskas, uppdatering av medlemslistor och så vidare. Men vi som jobbar med det här tycker det är fantastiskt roligt, säger Eva.

Nu hoppas Eva att vädret ska visa sig från sin bästa sida och att årets Konstrunda Öppet hus som i år arrangeras redan den 4-5 maj ännu en gång får många nöjda besökare och utställare runt om på östra Sörmlands största utställningshelg.

STIPENDIUM DELAS UT

Det finns utrymme även för annat arbete i FIK:s styrelse. Under 2023 fick Förening i Konst ta del av konstsamlingen som fanns i Erik och Maj Midfalks hem och från försäljning av konsten har det blivit möjligt att skapa en grund till stipendium för unga konststuderande.

– Något vi tror skulle ha uppskattats av Erik och Maj. Under våren 2024 kommer vi dela ut första stipendiet.

Kartan med alla konstnärer med utställningsplatser som deltar på årets Konstrunda samt presentation av alla enskilda utställare och grupper hittar du på: www.foreningikonst.se.

FÖRENING I KONST presenterar KONSTRUNDAN 2024 ÖPPET HUS 4 – 5 MAJ 11.00 – 16.00 VÄLKOMMEN TILL VERNISSAGE med årets utställare PÅ NK-VILLAN 27 APRIL 12.00–15.00 Utställningen pågår t. o. m. 1 juni Information om utställare och karta finns på foreningikonst.se Karta kan också hämtas på NK-villan från 27 april Konstnär Rolf Reimers datorgrafik har använts till affischen

MÅLNINGAR OCH KONSTNÄRSMATERIAL

På Humlans Art kan du köpa konstnärsmaterial samt orginalmålningar av mig Lotta Lassbo.

KURSER Längtar du efter mer skapande i ditt liv? Måla utan krav. Då är Vedic Art något för dig.

NYFIKEN PÅ MIN KONST?? KONTAKTA MIG! info@humlansart.se

Telefon 0707 341 431

Harlund Humlan, Lundaskog i Jönåker

WWW.HUMLANSART.SE

TIDNINGENSE HIT! 7
GÅRDSBUTIK
FRÖJD.
MONIKA DALHÄLL, MÅLERI
PETER
FOTOGRAF
4 5 MAJ KL. 11 16 4-5 MAJ KL.11-16 SERVERING MED FIKA. GÅRDSMARKNAD MED HANTVERK, PLANTOR, ÄTBART M.M. STOR FIN LOPPIS I LOGEN. BUTIK MED INREDNING, RENOVERADE MÖBLER OCH CHALK PAINT KONSTRUNDAN CHRISTA SILFVERLING, MÅLERI OCH KERAMIK ÖLLSTA VÄSTERGÅRD, JÖNÅKER FB OCH INSTAGRAM: @RUSTIK GÅRDSBUTIK 4-5 maj kl. 11-16
HELENA SVAHN, SMYCKEN, KLÄDER OCH VÄSKOR AV LIN

För oss som älskar våra djur

En trygg och familjär veterinärklinik är lyckan för en djurägare. Att klinikerna, som finns både i Nyköping och Eskilstuna, dessutom ligger under samma tak som en välsorterad djurbutik som även har bad- och trimning under samma tak gör ju det hela ännu bättre.

TEXT: CARINA WEDIN

FOTO: PETER TORSÉN/PETER FRÖJD

– För 16 år sedan öppnade vi den allra första veterinärkliniken som ligger i anslutning till Arken Zoo, berättar Christofer Strömberg, vd för Arken Zoo Veterinärklinik och en av ägarna. Och den öppnade vi i just Nyköping. Idag driver vi även klinikerna i Eskilstuna, Örebro och Malmö.

Då, för 16 år sedan, fick kliniken namnet Vettris. Sedan något år tillbaka, för att i ännu högre grad tydliggöra samarbetet med Arken Zoo, har kliniken namnet Arken Zoo Veterinärklinik och tillhör den franchiseägda kedjan med kliniker över hela landet. Tack vare samarbetet med Arken Zoo får kunderna en helhet – allt från djurets dagliga behov för ett fint liv till kliniken som erbjuder sjukvård. Allt under samma tak och i bra lägen där det aldrig är svårt att få en parkering vilket kan vara nog så viktigt.

– Men veterinärkliniken är fortfarande ett litet familjeägt företag. Vi styr allt själva; från klinikens erbjudande till öppettider och priser etecetra. Och framför allt så får vår personal stor möjlighet att påverka sitt arbete och inte minst klinikens utveckling. Vårt mål är att ha en trygg och motiverad personalgrupp som trivs på sitt jobb. Vi vill vara lyhörda vilket i sin tur skapar en engagerad personalgrupp. Det kan Amanda Österman bekräfta. Hon är klinikchef i Nyköping sedan ett år tillbaka.

OMVÄXLANDE OCH ROLIGT

Amanda började sin bana inom företaget för fyra år sedan; då bland annat som djursjukvårdare. Under åren på kliniken har hon även fått möjlighet att gå flera vidareutbildningar. Att vara verksamhetsansvarig är ett varierande och ansvarsfullt jobb. Det handlar ju om att arbetet på kliniken rullar på som det ska varje dag.

– Men jag jobbar ju fortfarande med våra patienter, vilket gör arbetet omväxlande och roligt, säger Amanda

som numera även är utbildad att ge och övervaka narkos.

Efter drygt fyra år på kliniken så känner Amanda att hennes ord väger tungt när det gäller att få vara med i övergripande beslut.

– Att företaget är familjeägt gör ju att beslutsvägarna blir kortare och det är enklare att göra sin röst hörd. Jag står ju nästan i daglig kontakt med vår vd.

FAMILJÄR MILJÖ

Den familjära miljön tycker Amanda är till stor fördel även för kunder och patienter.

– Det blir en större trygghet för våra patienter då återkoppling alltid sker av samma veterinär som behandlat eller genomfört undersökningen från början. Vi lär verkligen känna våra patienter vilket ju inte minst bevisas av att vi har många stamkunder.

Både i Eskilstuna och Nyköping har klinikerna tre veterinärer.

– Vårt erbjudande har utvecklats genom åren och idag kan vi högre grad ta hand om våra patienter fullt ut utan att remittera vidare, berättar Amanda. Vi utför så mycket som möjligt på plats för att patienterna ska slippa åka.

-Idag erbjuder vi en kvalitativ primärsjukvård, fortsätter Christofer. Vår generella kompetens är hög men vi sticker ut med hög kompetens inom tandhälsa tack vare samarbetet med Peter Ström som är diplomerad tandspecialist. Vi har numera även utbildad kompetens inom ortopedi. Vårt mål är att ligga i framkant när det gäller såväl kompetens som utrustning.

BÄSTA OMVÅRDNADEN

Och i de fall det behövs samarbetar vi naturligtvis med andra kliniker för att våra patienter ska få den bästa omvårdnaden. Vi vill hela tiden utvecklas och ge kunderna en ännu bättre service. Nästa steg är att kunna hålla öppet även under helgerna.

Avslutningsvis kan vi konstatera att djursjukvård är en tuff bransch. Dagens djurägare ställer allt högre krav på mer avancerad djursjukvård som kliniken måste möta upp med duktiga veterinärer och den senaste utrustningen. Dock är det en sårbar bransch.

– Därför är vi stora förespråkare för att man som djurägare verkligen tänker på friskvård för att förebygga både sjukdomar och skador. Desto friskare husdjur vi har, desto mindre belastning på vården – framför allt akutsjukvård, avslutar Christofer.

TIDNINGENSE HIT! 8
TIDNINGENSE HIT! 9
Ovan: Boris undersöks av Amanda och Ida i Nyköping. Nedan: Cezar och hans husse Alexander Prstojevic besöker veterinären Alan Moosa i Eskilstuna.

Ett värdigt slut för din bästa vän

Att ta farväl av familjemedlemmar och vänner är en del av livet. Med våra fyrbenta familjemedlemmar blir det tyvärr lite oftare. För tio år sedan startade Ingela Adolfsson och Tomas Öhrling verksamheten ”Ett värdigt slut”, ett djurskrematorium med fokus på värdighet.

– Vi fokuserar på just värdighet, säger Ingela. Det betyder att vi gör vårt yttersta för att den sista resan skall få ett så värdigt slut som möjligt – inte bara för ditt älskade djur utan även för dig som djurägare att minnas.

Anläggningen ligger i sörmländsk lantlig miljö hemma på Ingela och Tomas gård mellan Nyköping och Norrköping och är unik i sitt slag då den är en av väldigt få som även kremerar hästar.

AVSKED I LUGN OCH RO

Som djurägare har du två valmöjligheter efter att du fått hjälp med avlivningen på veterinärklinik. Antingen lämnar du din äskade vän på kliniken och låter den sköta hanteringen. Eller så kan du välja att själv ombesörja transporten av din vän till Ingela och Tomas. På ”Ett värdigt slut” välkomnas du då i ett mottagningsrum med blommor och tända ljus där du även har möjlighet att ta avsked i lugn och ro.

– Vi har ett tätt och fint samarbete med ett 40-tal veterinärkliniker samt med Arken Zoo Veterinärklinik både i Eskilstuna och Nyköping, säger Tomas. Det som är viktigt att veta

är att du alltid har möjligheten att göra ett eget val när det gäller hur du vill att djuret tas omhand efter att det somnat in. Det finns också en ekonomisk aspekt som är bra att känna till. Vissa kliniker är helt enkelt dyrare än andra.

Tomas och Ingela vill göra den sista resan så fin och värdig som möjligt. De är noga med att endast ta emot en kund i taget och att man får den tid man behöver för att ta farväl, vilket kan vara väldigt olika från person till person. En fördel för alla är dock om det sista avskedet om möjligt blir så planerat som möjligt.

Därför vill vi gärna ha en kontakt redan innan veterinärbesöket så vi vet på ett ungefär vilken tid vi ska planera in. Och därefter en kontakt så snart som möjligt efter att djuret somnat in för att kunna planera en exakt tid. På så sätt kan vi erbjuda ett välplanerat tillfälle där vi står beredda och att det inte dyker upp annat som tar vår tid. Vi vill kunna ta emot på ett värdigt sätt och finnas där för den som ska ta farväl och sörjer sin vän.

”Ett värdigt slut” har inga bestämda öppettider. Här försöker Ingela och

Tomas vara så flexibla som möjligt.

– Finns vi på plats och bara vi är hemma och vakna så tar vi emot när som helst, säger Ingela. Ringa till oss kan man även göra kvällar och helger.

ROFYLLD MINNESLUND

När det gäller sällskapsdjur vill de flesta återfå askan för att sprida den eller gräva ned den i sin trädgård. Som ett alternativ har paret anlagt en naturlig och rofylld minneslund i anslutning till anläggningen, vilket många uppskattar.

– Minneslunden är en naturlig skogshage med högt gräs, vilda blommor, buskar och träd som passar väl in i den lantliga miljön. För många betyder det mycket att ha en plats dit man kan komma, när som helst, för att minnas sitt djur och det finns bord och bänkar att sitta vid om man vill dröja sig kvar en stund. Några gånger om året tänder vi upp minneslunden lite extra med ljus och marschaller för att hedra och minnas alla älskade familjemedlemmar vars aska finns begravd här, avslutar Ingela.

TEXT: CARINA WEDIN

10

SJÖHÄSTENS VÅRMENY

VÄLKOMNA PÅ VERNISSAGE

Första helgen i varje period: lördagar 11-15, extraöppet söndag 11-15. Onsdag – fredag 15-18

6–20 APRIL

VIVIANNE E ROSQVIST måleri/ skulptur

4–18 MAJ

GRÄNSLAND

MARIE-LOUISE SUNDQVIST

FIDELI SUNDQVIST

EMILIA SUNDQVIST

GALLERI SJÖHÄSTEN

Stora Torget 1, 611 32 Nyköping www.gallerisjohasten.net

Passa på!

NU FYLLER VI TRÄDGÅRDEN MED NYA

VÄXTER VARJE VECKA - VÄLKOMMEN!

ALLA DAGAR MÅNDAG - FREDAG KL 10 -18 LÖRDAG - SÖNDAG

KL 10 -15

SPELHAGSVÄGEN

TIDNINGENSE HIT! 11
OCH KNÖLAR
4 • NYKÖPING STORT UTBUD AV LÖKAR
ÖPPET
Billigaste på köpet, gäller t om. 14/4. Kan ej kombineras med andra rabatter. 3 2 FÖR Lökar och knölar från

Hemma är bäst!

Borta bra men hemma bäst – ett uttryck vi inte myntat utan orsak. Och vi i Se Hits edaktion älskar ju Sörmland, som ju är hemma för oss, och allt vad det har att ge. I temat vill vi dela med oss av roliga och annorlunda tips att göra under sommarmånaderna. Kanske på lediga helger och även såklart under semester. Men vi börjar med en historielektion och om att det bara är 86 år sedan den lagstadgade semestern infördes.

Trevlig läsning!

Hur skulle vanligt folk klara friheten?

I 86 år har svenska folket haft laglig rätt till semester. Det var då, 1938, som alla arbetare fick rätt till två veckors semester. Idag har alla rätt till 25 dagar. Men det var en semester man inte skulle använda hur som helst. Myndigheterna bekymrade sig för hur vanligt folk skulle klara den nya friheten.

Motivet med att införa två veckors betald semester var att människor skulle vila upp sig, men utan att vara lata. Semesterlagen var ingen välfärdsreform utan syftet var helt enkelt att folk skulle hålla sig friska så att de kunde göra ett bra arbete resten av året. Kampanjer genomfördes där man upplyste folk om hur man skulle använda de två veckorna på bästa sätt. Kampanjerna genomfördes i samarbete med organisationer som Friluftsfrämjandet och Svenska turistföreningen som i sina tidningar skrev om vad den ideala semestern skulle innehålla. Friluftsliv stod högt upp på listan. Man skulle helst campa eller bo i sportstugor för att komma ut i naturen och leva hälsosamt. Det enkla livet skulle dessutom helst kombineras med gymnastik och andra fysiska aktiviteter. Kampanjerna tryckte också på att det här livet skulle göra människan lycklig och harmonisk.

LÄTTJA OCH LATMANSLIV

Myndigheterna och överklassen, som ju ofta var arbetarnas arbetsgivare, var bekymrade. Hur skulle vanligt folk klara den nya friheten. Det fanns motståndare till semesterlagen som var övertygade om att folk skulle uppfatta det som en uppmaning till lättja och latmansliv. Man var orolig för att semestern skulle urarta i dans, alkohol och skräpkultur – som film och radion.

Såklart gjorde de 1, 8 miljonerna nya semesterfirarna precis som de ville.

Kampanjerna hade förmodligen föga inflytande. Många hade inte råd att åka någonstans och ännu var en egen sportstuga rätt ovanligt. Människor gjorde utflykter, hälsade på släkt och vänner och framför allt njöt man av sol och bad, tog det lugnt och förmodligen latade man sig en hel del.

För att underlätta för de arbetare med allra sämst ekonomi öppnade fackförbund och föreningar semesterhem dit arbetarna kunde resa och bo billigt. De kunde de sola, bada, vila och umgås med andra ur samma klass. Självklart ordnades små utflykter för bildningens och aktivitetens skull. Samtidigt startade Svenska turistföreningen vandrarhem över hela landet; ett billigare alternativ till hotell eller stuga.

SÄRSKILD HUSMORSSEMESTER

Särskilt jämlik var inte den nya lagen. Den omfattade inte alla grupper utan det fanns en hel del undantag, bland annat för lantarbetare och husmödrar. Först på 40-talet infördes en särskild husmorssemester som innebar att de fattigaste och mest utarbetade husmödrarna kunde ansöka om bidrag hos staten för att kunna få resa till ett semesterhem avsett för just husmödrar. Nu kunde de vila upp sig för att göra en bra arbetsinsats resten av året hos familjen de jobbade hos.

Efter andra världskriget fick svenskarna det bättre och mer pengar lades på semesterveckorna som

1951 utökades till tre veckor. Tolv år senare, 1963, blev det fyra veckor och alltsedan 1977 har vi fem veckor.

Det som först slog igenom efter att den lagstadgade semestern infördes vad bilsemestern. Här stuvade man in hela familjen och begav sig till en, ofta närliggande, camping. Tält, hopfällbara stolar och bord, spritkök och badkläder packades. Och de som hade lite bättre ställt ägde inte helt sällan en husvagn.

ETT RESULTAT AV TIDSANDAN Sportstugor var redan innan semesterveckorna infördes ett fenomen – men för det framför allt medelklassen som hade möjlighet att investera i en sådan. Enkla sportstugor började byggas under 1900-talets början och var då ett resultat av tidsandan som sökte en motvikt till sekelskiftets sommarnöjen med groggdrickande och krocketspel. Begreppet sportstuga myntades runt 1920 och skulle användas för att leva ett enkelt och sportigt liv. Sportstugeområden byggdes ofta i nära anslutning till storstäderna vilket gjorde att man enkelt kunde ta sig dit med cykel eller buss. När den första semesterlagen kom år 1938 tog stugeriet fart. Det var först nu som fritidsboendet blev en möjlighet för den stora massan och allt fler ville, och hade möjligheten att skaffa en egen stuga att tillbringa ledig tid på.

TIDNINGENSE HIT! 12 tema: hemma är bäst!
TEXT: CARINA WEDIN

Massor av godsaker att uppleva

Här tipsar vi om några personliga favoriter. Gör en dagstur och njut av lokala råvaror. Ostar, choklad och glass, grönsaker, bröd och viltkött. Både ätbart och njutbart - kan inte bli bättre.

FOTO: PETER TORSÉN

Choklad och glass för finsmakare

På Sternersborgs choklad kan du njuta av färska praliner och hemgjord glass. Förutom praliner så är hemgjord färsk italiensk glass, så kallad gelato, något alldeles extra. Glassen är gjord på mjölk från en lokal bondgård och det serveras flera olika sorter varje dag. Butiken ligger i den gamla fantastiska jugendvillan Sternersborg i Björnlunda.

Egenystade ostar från Sörmland

Gillar du ost? Då får du inte missa det här. Här har du egenystade ostar; Blåmögel, vitmögel, hårdostar och så kallade kittost och en alldeles speciell ost som kallas granbarksost. I butiken hittar du också produkter som rapsolja, stenmalet mjöl och olika marmelader. Såväl mejeri som butik ligger i Hälleforsnäs.

Grönsaker från egen gård Ändebols Gård är ett ekologiskt lantbruk som i sin gårdsbutik säljer sina grönsaker odlade på friland. Här finns även delikatesser, fårskinn och mycket annat. I anslutning till butiken finns även ett kafé. Ändebolsgård ligger mellan Katrineholm och Nyköping.

Viltkött från slottsmiljö

Det helt fantastiska slottet Stora Sundby har utöver en vacker slottspark att strosa i även en gårdsbutik. Här finns viltkött från gården och närproducerade råvaror från gårdar runt omkring slottet. I skrivande stund finns exempelvis viltkött från rådjur, vildsvin, dovhjort, kronhjort, älg, mufflonfår, fasan och and. Senare under säsongen öppnar även slottets kafé. Ett slott som taget direkt ur en disneyfilm.

Självklart också ett gott bröd

Här är allt bröd som bakas, både matbröd och kaffebröd, glutenfritt och mjölkfritt. Du hittar ett sortiment med limpor av både ljust och mörk bröd, här finns surdegsbröd och även portionsbröd. Såklart också bullar, muffins, kakor, tårtbitar och mycket annat. Kjula Hembageri hittar du utanför Eskilstuna.

Tips på fyra unika naturreservat

I Nyköping finns hela 50 naturreservat. Dessa områden är avsatta för att bevara och skydda värdefull natur och erbjuder en mångfald av upplevelser, från frodiga ängar och barrskogar till öar i skärgården. Här tipsar vi om några av dem:

LABRO ÄNGAR naturreservat är en av Södermanlands artrikaste områden när det gäller växter, över 400 arter av örter, gräs och ormbunksväxter har hittats där. Alltså en idealisk plats för naturentusiaster som uppskattar den biologiska mångfalden.

RAMUNDSBÄCKEN är ett måste. Bäcken rinner på denna sträcka i en markerad sprickdal utför Kolmårdens nordsluttning och bildar här en cirka 500 meter lång forssträcka med stenig, blockig botten. Fallhöjden är ungefär 25 meter. I nedre delen av området är fallhöjden mindre och bäcken flyter här i mjuka bågar.

FJÄLLMOSSEN , på gränsen mellan Södermanland och Östergötland, är ett av mellansveriges största myrkomplex. Om man har tur kan man här få uppleva både orrspel eller tjäderspel. Fjällmossen innehåller flera växter som normalt finns i de norra eller västliga delarna av Sverige. Det gäller bland annat de ovanligt rika förekomsterna av tuvsäv – en västlig och nordlig art i Sverige, men också två utpräglat västliga vitmossearter – drågvitmossa och snärjvitmossa.

BÄRSTAKÄRRRETS naturreservat bjuder på unika växter – här i form av orkidéer. Flera sällsynta arter finns i reservatet. Till exempel kan du få se de små orkidéerna Myggnycklar och Grönkulla och den förvildade busken Bocktörne som under juni-juli blommar med vackra lila blommor. Bärstakärrets naturreservat ligger vid sjön Yngaren.

Miniature Kingdom

Öppet söndagar

– EN MAGISK MINIATYRVÄRLD FÖR BARN OCH VUXNA

De har en modelljärnväg med inspiration från olika delar av Sverige med förhoppning om att besökarna ska kunna känna igen sig. Det finns även en kopia av Eskilstuna med Kloster Kyrka, gamla Sporthallen, Picnic i Parken och Kent-paraden 2016. Just den delen av hela utställningen kan även ses på Tuna Park under julsäsongen.

Anläggingen är 200m² och innehåller delar av Sverige från Abisko ner till Kungsör. Tåg, lastbilar och bussar rullar genom kungariket. På färden passerar de bland annat igenom Norrland, Dalarna, Stockholm, Uppsala, Västerås och Örebro. Det finns fler än 4000 figurer därav ett antal kändisar. Man får räkna med att det tar en timme att hinna se allt.

Allting skapas på plats i den ombyggda fabrikslokalen i Kungsör. Med en 3D-printer görs alla hus och figurer. Du behöver inte ha dina barn eller barnbarn med dig för att uppskatta ett besök här. Det är en stor upplevelse att se detta fina kungarike. Mer info på miniaturekingdom.se

SE ETT

KLIPP FRÅN

MINIATURE

KINGDOM I KUNGSÖR

TIDNINGENSE HIT! 14
hemma är bäst!
tema:
Beatles i Eskilstuna möter Walter Kurtsson. En scen från filmen "Hundraåringen". Sergels Torg i Stockholm.

Ett säkert vårtecken

När Bomässan slår upp dörrarna på

Rosvalla vet man att våren är här. Och redan i entrén möts man av en mängd underbara knölar och lökar för trädgården som gör att man blir på lite extra gott humör. I övrigt var mässan, som vanligt som en godispåse med gott och blandat. Husägare fick sitt lystmäte med byggfirmor, solpaneler, solskydd, försäkringar och allt en husägare kan behöva. Ett stort tema på mässan var Hemester; husvagnar, husbilar, bilar med taktält fick besökarna att kvickt börja planera sommaren. Och så det där lilla extra; konst, godis, fikabröd, salamikorvar och annat som hör en mässa till. På scen hittade man den kände bloggaren och författaren ”Farbror Grön” som pratade om att kallodla, Peter Streijffert delade med sig hur man kan förgylla maten med blomster och så författaren Anna-Maria Stawreberg som med humor och lättsamhet pratade om hur vi ska förbereda oss för att klara stora störningar i samhället. Man kan väl säga att det var en mässa som hade lite av precis allt det där man behöver en helg i mars – inspiration och glädje!

EVENEMANG MED SCENKONST SÖRMLAND

Scenkonst Sörmland har alltid häftiga kulturevenemang på gång - häng med oss via sociala medier eller håll koll på scenkonstsormland.se för information och biljetter!

TIDNINGENSE HIT! 15
FOTO Klara G
Bild från familje-krim-äventyret Legenden om Sally Jones, spelas på Scenkonst Sörmland 20-21 april. Biljetter via scenkonstsormland.se

Historien om Sverige - in på knuten

SVT-serien ”Historien om Sverige” har lockat många att ta reda på mer om vårt ursprung. Varför då inte gräva där vi står? Vi har hittat två mycket fina och genomarbetade historiska utställningar.

I en lada vid Sundbyholms Slott och i kyrkstallarna i Jäder kan du bekanta dig med två av Sveriges viktigaste historiska män. Axel Oxenstierna och Karl Karlsson Gyllenhielm bodde grannar i Sundbyholm och Fiholm i början av 1600-talet. De blev två av Sveriges mäktigaste män i en tid som ofta kallas ”Sveriges stormaktstid”. Du får också bekanta dig med Kristina Ribbing, som gifte sig med den 19 år äldre Gyllen-

Axel Oxenstierna

var en framstående svensk statsman under 1600-talet. Han var kansler under den svenska stormaktstiden och en viktig rådgivare till kungen, särskilt under Gustav II Adolfs regeringstid. Oxenstierna spelade en betydande roll i att utveckla den svenska statens förvaltning och utrikespolitik under denna period.

hielm och fick Sundbyholm Slott i morgongåva. Det var Ribbing som skapade den stora trädgården.

Eldsjälen Jan Brandt och Tryggve Lundh är projektledare för utställningarna som tillsammans med snickare, modellmakaren Jerker Brandt och många sponsorer skapat denna kulturgärning. TEXT OCH FOTO: PETER

Karl Karlsson Gyllenhielm

var en svensk adelsman och militär som levde på 1500- och 1600-talet. Han var son till kung Karl IX av Sverige och halvbror till kung Gustav II Adolf. Gyllenhielm var en framstående militärledare och deltog i flera krig under den svenska stormaktstiden. Han var också en skicklig diplomat och tjänstgjorde som svensk ambassadör vid flera tillfällen.

Kristina Ribbing

var en svensk adelsdam som levde under 1500-talet och 1600-talet. Hon var känd för sin skönhet och sin roll som hovdam vid det svenska hovet under drottning Kristinas tid. Hon spelade även en betydande roll i det politiska och sociala livet vid hovet under sin tid. Hennes största bedrift var att starta Sveriges första skola för både pojkar och flickor.

TIDNINGENSE HIT! 16 tema: hemma är bäst!
Jan Brandt, intiativtagare
En historisk utflykt

UTSTÄLLNING OM GYLLENHIELM OCH RIBBING

Ladan vid Sundbyholms Slott

En härlig utställning som passar hela familjen med många historiska miljöer uppbyggda och modeller av Jerker Brandt, skapat i lera. Eskilskällans Vänner står för utställningen om Gyllenhielm/Ribbing. De öppnar för bokningar i maj. Mer information på www.gyllenhielm.se

UTSTÄLLNING OM AXEL OXENSTIERNA

Kyrkstallarna vid Jäders Kyrka

Den före detta DN-journalisten Anders Johansson och kulturpersonligheten Jan Brandt från Eskilstuna startade arbetet med att bygga en utställning 2015 om rikskansler Axel Oxenstierna, som växte upp på Fiholms Gård, norr om Eskilstuna.

Johansson och Brandt tog kontakt med grevparet Mörner på Fiholm och de var positiva till en permanent utställning i kyrkstallarna, nära Jäders kyrka.

Utställningen består av flera rum med historiska miljöer uppbyggda. Det känns som att hamna mitt i TV-serien "Historien om Sverige".

Utställningen kan bokas av grupper från vecka 18 och den öppnas igen efter midsommar. Det är Föreningen Kunskapsturism Kafjärden som står för utställningen. Mer information på: www.hembygd.se/kunskapsturismkafjarden

Återbruksdag - Söndag 7 juli

HELA DALEN FYLLS MED ÅTERBRUK, LOPPISAR, HÅLLBART, SKICKA VIDARE, CIRKULÄRT…

Kiladalens Dagar - 24-25 augusti

PÅ ETT PÄRLBAND GENOM KILADALEN HITTAR DU EN MÄNGD FINA UPPLEVELSER: GÅRDSMARKNADER, KONST, AKTIVITETER FÖR SMÅ OCH STORA, UTSTÄLLNINGAR, LOPPISAR, SHOPPING, ÄTBART OCH MYCKET MER.

TIDNINGENSE HIT! 17 Choklad, lakrits, ost– och delikatesser, te och kaffe VÄLKOMMEN TILL VÅR NYA BUTIK PÅ BAGAREGATAN 31 I NYKÖPING FB/INSTAGRAM: @BÖNORNAS DELIKATESSER. TEL. 0155 21 44 40.
Gyllenhielm hölls fängslad i 12 år efter det så kallade polska kriget 1601. Jerker Brandt har gjort alla de välgjorda modellerna. Fiholms Slott blev aldrig byggt men flyglarna blev klara och står kvar.
INFORMATION
OCH KILADALENS DAGAR KOMMER ATT FINNAS PÅ WWW.KILADALEN.COM INFÖR EVENEMANGEN
OCH KARTOR FÖR ÅTERBRUKSDAGEN

Välj att bo ute i sommar

Hur vill du bo i sommar? Slott, koja, husvagn, torp? Valen är många men varför inte prova ett trädtält? Eller ett hängmatterum? Eller en stuga med en tall som växer rakt igenom?

Palstorps skogsby ligger i skogen på en höjd med utsikt över Kiladalen och här kan du välja något av skogsbyns enkla, charmiga och äventyrliga boenden. Det finns stugor; exempelvis Tallstugan, där en tall växer rakt upp genom golvet och taket. Här finns Stenstugan som fått sitt namn för att det är en stor sten som sticker upp ur golvet. Ja, ni förstår. Vill ni ha lite mer äventyrskänsla så är ju trädtältet med en skön dubbelsäng det perfekta eller såklart hängmatterummet där du gungar dig till sömn samtidigt som du lyssnar på lövens prassel och djuren som rör sig i naturen. Hängmatterummet har både tak och golv men inga väggar – så du bor ändå omfamnad av naturen.

– Oavsett vad du väljer har du tillgång till vårt välutrustade skogskök med vedeldad bakugn där du kan baka vår goda skogspizza med rökt vildsvin från Vrena vilt, kantarellost och annat gott, berättar Marie Hansson som driver Palstorps äventyrsgård och skogsby. Vi har vedspis där du kokar ditt kaffe, frukostgröten och äggen. Självklart finns det också grill.

SKOGSPIZZAN STOR FAVORIT

Vill man lyxa till det så kan man beställa matpaket för alla måltider; men man lagar maten själv och här är självklart

just skogspizzan en stor favorit. I anslutning till det häftiga skogsköket finns rustika bänkar och bord, tovade sittunderlag och varma ullplädar. Allt är ute men under tak så här kan vara nog så mysigt även en regnig sommarkväll.

– När man bor i vår skogsby så har man också hela äventyrsgården för sig själv under hela kvällen, vilket såklart uppskattas mycket av våra yngre gäster. Den glädje som lyser i barnens ögon när de kan fara nerför linbanan om och om igen utan att behöva stå i kö, det är underbart att se.

SINNENAS BÄNK OCH YOGASTIG

Att besöka skogsbyn är en njutning för både kropp och själ. Självklart finns här en vedeldad bastu, det finns en yogastig och i skogsbyn finns även något som Marie kallar för sinnenas bänk; en bänk att bara vara på och där man har en stund för sig själv.

– Bänken är en hyllning till Björn Natthiko Lindeblad som är en stor inspirationskälla och förebild för mig.

Så vill du bo nära naturen i sommar är det här ett fint alternativ där kan du skapa ett underbart litet äventyr som hela familjen kan vara med på.

TIDNINGENSE HIT! 18
tema: hemma är bäst!

LINNEA HENRIKSSON

Den romantiska turnén

18 maj, Culturum

En vacker och intim konsert där Linnea Henrikssons röst och texter får fullt fokus. Publiken får vara med och bestämma vilka låtar det blir, både på förhand genom hennes kanaler och spontant på plats under själva konserten. En levande konsert på alla sätt med utrymme för alla känslor som behöver få kännas, i äkta Linnea Henriksson-manér.

Läs mer och köp din biljett på nyköpingsguiden.se/linneahenriksson

TIDNINGENSE HIT! 19

Måttanpassade exklusiva solskydd för både inom- och utomhusmijöer.

Vi erbjuder även gardinsömnad och ett stort urval av tyger.

www.bellevuesolskydd.se

Välkommen att besöka vårt showroom!

Vi finns på Östra Längdgatan 5 i Nyköping

Telefon: 0155-500 73

Boka tid, andas ut och låt oss ta hand om ditt hår!

Varmt välkomna hälsar Linda Augustsson och Linda Märling

TIDSBOKNING: 073-531 80 22

Östra Kyrkogatan 17 A Nyköping - info@studioexhale.se

Facebook och Instagram: @studio exhale

TIDNINGENSE HIT!
FÖRETAGSFOTOGRAFERING, BRÖLLOP, REPORTAGE, PORTRÄTT, NATURBILDER M.M DownstairsPhoto Studio PETER FRÖJD, FOTOGRAF. DOWNSTAIRS PHOTO. TEL: 070-4394994 /E-POST: FRÖJD60@GMAIL.COM WWW.DOWNSTAIRSPHOTO.COM

Stora Krysset

KNÅDAS FÖR BAK GÄLDA

BETINGELSE GOLFEN

DRIVIT OFRUKTSAM BOSKAP MORALFILOSOFIN

BARBERSHOP

HALVÖ OCH HUND

GE BÖRDA

DRÖMSMULOR STOFT

PÅVENAMN

GÖR SMÅ HÅL

ÖVERRUMPLADE

REN HAR MEDLEMSSTATER PÅ BIL I LYON AVUNDSJUK FYNDIG AVSLUTNING

VIOLETTROSA UNDERGÅNG MIRAKULÖS BLAD

BÄR GENETISK INFORMATION FABEL TRÄD

HJÄLPER PLAN ATT

BROMSA

TRAMSA

ROCKYOUNG STAD I ESTLAND

HAR SPORRE PÅ TARSEN

FÖRLÅT?

VINNA

RUS SATTE INITIALER PÅ

TAR PRISTAGAREN ÄR UR GÄNGORNA KAN MAN SÄTTA BLY 100 KVM

DANSAS DET IBLAND I?

HÄRLIG PASSAR

ROYAL SOCIETY JA I OMSK NEON

TÄVLAR I HUVUDKLASS MER PRIVAT GLAMOURKVINNA HEL ENCELLIGT URDJUR KONSTGREPP

KORT VIKT

SJÖSTEDTPARTIET

STÖTA UPP LUFT

STÄLLDE IN PÅ NYTT SKÖNHETSDYRKAREN

ELDSTAD OCH KOST NATURELLT

BERG

GRUNDÄMNET TELLUR AKROPOLISPLATS

F Ö R S T ANGRIPNA AV SKÄKTOR KLARAR RÖKGÅNGEN PROV

LJUD FRÅN NÖT ANSIKTE DRYCK

GÅR EJ ATT STYRA

PÅ BIL FRÅN BERGEN

Skicka din lösning senast den 10 maj till: Tidningen SE HIT, Öllsta Västergård, 611 96 Jönåker. Märk kuvertet med »Korsordet«. Du kan även skicka via mail! Fota eller skanna lösningen och skicka till: korsord@se-hit.se VI KONTAKTAR VINNARNA.

Grattis!

Vinnarna i förra krysset som vann varsin trisslott är:

Anita Hultman, Eskilstuna

Susanne Hermansson, Enstaberga

INSTRUMENT FÖRTÄRDA

OXUDDE 32-19 IMPORTERA

INFORMATION BO

GATUPLAN MORGON I HULL

FORNMINNE PÅ KARTAN

Två personer vinner varsin TRISSLOTT!

Namn:

Adress:

Mail/tel:

TIDNINGENSE HIT! 21
LATTJADE SYMASKINSNAMN
FLYTANDE KRISTALLER HUNDDJUR BÄR JULKULOR SÄGS VARA FLITIGT VERKLIGA TILLBRINGA-
MED
Rätt svar på tidigare korsord finns på www.se-hit.se
– 21 –

Konst som väcker en tanke om klimatet

Kampen för att motverka klimatförändringar kan ske på olika sätt. I Nyköping Oxelösunds Zontaklubb vill man skildra klimatförändringarna som konst genom att bjuda in till en tävling där man personligt kan tolka eller spegla klimatförändringen.

Zonta är en global organisation som arbetar för att främja kvinnors rättigheter. Deras senaste projekt handlar om klimatet. Projektet handlar inte om att samla in pengar utan om att medvetandegöra människor om problemet att flickor och kvinnor i mycket hög grad drabbas av klimatförändringarna. Självklart är Zontas klubb i Nyköping och Oxelösund med och satsar på projektet.

BRUKA EN OBRUKBAR JORD

– I länder där det blir extremtorka drar männen till de större städerna för att söka försörjning, kvar på landsbygden blir kvinnor med sina barn och åldringar, berättar Maiwy Schultz från Nyköping-Oxelösunds Zontaklubb. Dessa kvinnor får nu ansvaret för att bruka en nästan obrukbar jord på grund av torkan. Och på vissa platser är problemet detsamma men på grund av översvämningar. Det skapas en svår situation för dessa kvinnor som får ett tungt ansvar men också lever utsatt

vilket exempelvis bidrar till våldtäkter. Tävlingen, som heter ”Zonta Says Now”, är Zontas sätt att väcka frågor om klimatets påverkan på jämställdhetsfrågor och kvinnors utsatthet. ”Zonta Says Now” är också Zontas internationella kampanj med fokus på klimatförändringarna.

– Vi vill med den här tävlingen lyfta ämnet på ett annorlunda sätt, inte med staplar och diagram. Vi tror det behövs flera sätt att ta sig an problemet för att få människor att engagera sig.

ETABLERADE OCH AMATÖRER

Zonta vänder sig till såväl etablerade konstnärer som till amatörer. Unga som gamla. Alla är välkomna att delta med vilken form av uttryck som helst att beskriva klimatets påverkan som det ser ut just nu eller kanske en vision om hur det kan komma att se ut om vi lyckas stoppa dess konsekvenser. Det kan vara traditionell konst i form av målningar men också fotografier, keramik, slöjd

eller något annat uttryckssätt. Alla bidrag kommer att ställas ut och vernissage hålls på Sörmlands Sparbank i Nyköping den 16 maj och vinnarna presenteras på Kulturnatten den 31 maj.

– Vi vill att den som bidrar ska väcka en tanke hos betraktaren och frammana känslor som inte bara bygger på fakta. Vår intention är att försätta människor i ett tillstånd där det är självklart att ta del av klimatkampen. Vi vill vara med och skapa ett större startfält, avslutar Maiwy.

Vill du delta

i tävlingen?

Använd

QR-koden så får du mer information.

TIDNINGENSE HIT! 22

Är du vår nya säljare i Eskilstuna?

Tidningen Se Hit söker en annonssäljare med främst Eskilstuna som marknad. Vi söker dig som är driven, trivs i säljrollen och har ett brett kontaktnät.

Som säljare för Tidningen Se Hit kan du få ett bra extrajobb som komplement till annat jobb eller om du är pensionär. Du jobbar på provision.

Hör av dig om du är intresserad! mejla till: carina@se-hit.se

Om Se Hit: Tidningen Se Hit har funnits i sju år och är en ställtidning som distribueras på vältrafikerade platser såsom större matbutiker och gallerior i framför allt Eskilstuna och Nyköping men även på andra platser i delar av Sörmland. Ett högt läsvärde är vårt ledord – vi vill ge våra läsare ett intressant och trevligt innehåll.

Ateljé Charlotta

MÖBELTAPETSERING

Säljer även tyger för inredning av hög kvalitet

ÖPPET ENLIGT ÖVERENSKOMMELSE

Telefon: 070-752 19 92, ateljecharlottalundin@gmail.com

STORGATAN 35 - VALLA - INSTAGRAM @ATELJECHARLOTTA

TIDNINGENSE HIT! 23

Nu är det dags för Ölkultur 2.0

Eskilstuna Ölkultur är ett lokalt bryggeri som etablerades redan 2006. Ett par år senare öppnades restaurang och pub i den gamla vapensmedjan i centrala Eskilstuna. Många liter öl har tappats genom åren och en hel del vatten har runnit under broarna.

När Micke Örn såg att Eskilstuna Ölkultur gått i konkurs sa han till kompisarna Morgan Lindberg och Viktor Persson. ”Vore det inte något för oss”.

– Sagt och gjort, utan något större konsekvenstänk, var vi nya ägare av Ölkultur. Vi kunde inte så mycket om vare sig bryggerier eller restauranger. Vi är glada amatörer och drivna entreprenörer som är bra på olika saker och övertygade om att vi ska kunna ro det här i hamn. Men det gäller att vara ödmjuk när man startar en verksamhet man inte kan så mycket om, säger Micke.

Eskilstuna Ölkulturs grundkoncept och bas är mikrobryggeriet vilket är ekologiskt certifierat. Här tillverkas öl med hantverksmässiga, traditionella metoder och råvaror av högsta kvalitet.

Det finns två stora kopparpannor med en kapacitet på 1 000 liter per bryggning. Och allt sedan starten är det Robin Andersson som är bryggare. Ölkultur tillverkar öl i flera stilar och det finns i dagsläget sex olika sorter att köpa på Systembolaget. Ölen finns även hos många restauranger och pubar i Eskilstuna.

– Vi har ett varierat sortiment; allt från öl för finsmakaren till mer bredare smaker som många tycker om, berättar Micke. Vi brygger även åt den som vill ha en egen etikett.

MINDRE KLIMATAVTRYCK

I allt högre utsträckning så tappas ölen på plåtburkar, vilket är ett önskemål från Systembolaget då det ger mindre klimatavtryck än glas och släpper bara ut en tredjedel så mycket koldioxid när de tillverkas.

– Vi har till och med en egen tillverkning av plåtburkar i anslutning till bryggerier.

REJÄLT ANSIKTSLYFT

Bryggeriet är Ölkulturs ena ben. Det andra är restaurangen och puben som efter att nya ägarna tog över har fått ett rejält ansiktslyft och även en ny inriktning vad gäller såväl mat som pub.

– Vi samarbetar med kockarna på Marys Café Barbeque som nu under vinterhalvåret arbetat hos oss och även tagit med sitt uppskattade koncept med fokus på just BBQ. När det gäller våra drycker är vi lite bredare än tidigare. Vi satsar på ett fåtal men goda viner, bra cava, irish coffee och så vidare. Kort sagt, vi strävar efter en hög kvalitet rakt igenom – inte bara när det gäller ölen.

24

Micke berättar att man tack vare Morgan och Viktors andra verksamhet, Konditori Janelings, kan skapa många synergier.

– De bakar vårt hamburgerbröd, vi serverar deras praliner och snart även deras egentillverkade glass.

Snart är det sommar och då öppna Slussvaktarn upp. Den ligger vackert intill Eskilstunaån, tillhör Ölkultur och har en enklare restaurang och pub där hela sommarhalvåret.

– Konceptet med BBQ kommer finnas även där och vi fortsätter det framgångsrika samarbetet med Marys Café.

STOLT ÖVER DET HAN SER

Ölkultur har fått lite av en rivstart. Gästerna har strömmat till från dag ett och allt som oftast är det fullbokat. Micke är stolt över det han ser.

– Jag är stolt över all vår personal som väljer att jobba hos oss för att de tycker det är roligt, de flesta har ju andra jobb. Jag är stolt över alla glada gäster som kommer till oss och inte minst vad jag och mina två kollegor tillsammans har åstadkommit så här långt, avslutar Micke.

TEXT: CARINA WEDIN/PETER TORSÉN

FOTO: MICKE ÖRN/PETER TORSÉN

ÖLETS HISTORIA

Ölets historia sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden. Det finns bevis för att man bryggde öl redan under antiken. Den var då inte enbart en dryck som användes i vardagslivetutan också en viktig del av religiösa cermonier.

Under medeltiden spelade munkar en central roll i att bevara och förbättra ölbryggningstekniken, och de använde ölet inte bara som en dryck utan också som ett näringsämne under perioder av fasta.

Under 1700- och 1800-talet, med industrialiseringens framväxt, genomgick ölbryggning en revolution. Uppfinningar som ångmaskiner och kylsystem möjliggjorde massproduktion.

Idag är öl en av världens mest konsumerade drycker. Hantverksbryggerirörelsen har fortsatt att blomstra, och konsumenter visar allt större intresse för lokalt producerat, högkvalitativt öl.

25
Bilderr från vänster: En fredagskväll på Ölkultur, några egentillverkade öl, och mat från Marys Café BBQ och Robin Andersson är ansvarig för bryggeriet. Micke Örn, en av delägarna av Eskilstuna Ölkultur

Inspirerande engagemang när Anna

På vårens rundresa i Sverige stannade Anna Maria Corazza Bildt till på flera platser i Sörmland. Bland annat besökte hon Yallaprojektet i Nyköping som jobbar med en av hennes hjärtefrågor; integration. Men resan genom Sverige handlar också om att uppmuntra och motivera människor att stå upp för fred och demokrati och gå och rösta i EU-valet.

Se Hit blev inbjuden att vara med när Anna Maria besökte Yalla. En verksamhet vi skrev om här i Se Hit inför starten för ett år sedan. För den som inte vet; Yalla är ett arbetsintegrerat socialt företag som drivs av utrikesfödda kvinnor som nu lever och bor i Nyköping. Yalla driver restaurang, catering samt lokalvård. Företaget blomstrar och utvecklas och Anna Maria berättar att hon följt Yallaverksamheten som bedrivs i Malmö.

– Jag var involverad i projektet under en period, berättar Anna Maria. Jag är imponerad av deras arbete och bjöd därför in dem till EU-departementet så de fick berätta om hur man kan bedriva integration på ett framgångsrikt sätt. Det är viktigt att lyfta in bra exempel i de stora rummen, säger hon.

Därför var det självklart för Anna Maria att besöka just Yalla när hon nu skulle till Nyköping. Hon brinner för integration men också för det systerskap den här typen av verksamhet

skapar; där man värnar om varandra och varandras barn och familjer. Intresserat lyssnar hon till kvinnornas personliga berättelser och Ingela Ljung som var en av initiativtagarna berättar om resan med att starta Yalla.

– Vi har stött på många byråkratiska hinder i processen med att starta upp Yalla. Allt tar helt enkelt onödigt lång tid när man måste slåss mot svensk byråkrati. Samtidigt blev Yalla av tack vare modiga lokalpolitiker som brann för frågan och vår idé, berättar Ingela.

Anna Maria är medveten om trögheten och säger att en samordning mellan myndigheter skulle förenkla för många verksamheter och företag där allt inte följer mallen. Efter att ha rest runt i Sverige i tio dagar känner Anna Maria att avståndet till Bryssel är väldigt långt, trots att vi tillhört EU i snart 30 år. Hon menar att det är en stor distans mellan politiker, media och folket.

TIDNINGENSE HIT! 26
TEXT OCH FOTO:: CARINA WEDIN

Maria är på besök

– Jag vill verkligen lyssna och förstå vad som händer i vårt land och minska klyftan mellan oss politiker och den svenska befolkningen. Jag vill möta människor och lära mig mer om dem. Jag har till och med skaffat ett TikTok-konto för att lära mig mer om ungdomar, säger hon och ler.

Anna Maria har en imponerande bakgrund. Hon har arbetat för Unesco i Paris, som expert vid Italienska utrikesdepartementet och inte ett flertal olika uppdrag inom FN. Hon började engagera sig i den svenska politiken, då för Moderaterna, för drygt 20 år sedan och i valet 2014 var hon den som fick flest personkryss.

IDAG HANDLAR DET OM SAKFRÅGOR

På frågan om hon ser en skillnad i ungdomars engagemang idag jämfört med när hon började sin politiska bana svarar hon:

– Ja, det finns en stor skillnad. Förr var man partipolitisk, idag handlar det mer om sakfrågor som klimat, vård, integration och så vidare. En stor skillnad är också att kampen till stor del förs i sociala medier, det gör det svårare att nå ungdomarna och att samtala med dem. Jag är också bekymrad över att språket och tilltalet har förändrats. Det är en hård retorik och det finns ett hat som många engagrade människor får ta emot. Det gör att det kan ta emot att ta steget att gå in i politiken. Det finns ett hat, inte minst mot kvinnor, som aldrig funnits tidigare och det är oavsett politiskt färg. Det gäller att kunna hålla det ifrån sig om man ska orka vara politiskt aktiv, säger Anna Maria.

Hon menar att medmänskligheten måste stå i centrum. – Det grundläggande ska alltid vara att man tänker att det är en människa – oavsett vad den har för åsikt.

MÄNS VÅLD MOT KVINNOR

Anna Maria slutade arbeta politiskt 2018 men återvände – i ny partikostym – 2023, numera för Liberalerna.

– Jag återvände till politiken för att kriget i Ukraina hade startat och för att en av mina hjärtefrågor är mäns våld mot kvinnor. Något som i hög grad används som krigsföring och som jag såg på nära när jag bodde i Sagreb samtidigt som Balkankriget pågick. Jag ser det som mitt uppdrag att berätta om det jag ser och det jag vet. Och jag vet hur det förhåller sig när det gäller sexuellt våld i krigsdrabbade länder.

– Jag kan inte sitta på läktaren när det brinner i Europa, därför kandiderar jag till EU igen. Löser vi inte freden är inget annat viktigt, säger hon. Vi kan aldrig ta fred och frihet för givet. Hela samhället och hela Europa har svängt mot högerextremism och där har vi en viktig uppgift i EU att motverka det, därför är det så viktigt att man röstar även i EU-valet, avslutar Anna Maria.

"

Jag vill möta människor och lära mig mer om dem. Jag har till och med skaffat ett TikTok-konto för att lära mig mer om ungdomar.

Ta det lugnt med knölar och frön – än finns det tid

Det kliar i fingrarna och man vill komma igång med både sådd och knölar. Men det är inte nödvändigt att ha bråttom. Daliaknölen är varje år en av våra stora favoriter. Trädgårdsentusiaster älskar en vacker rabatt fylld med dalians vackra, uttrycksfulla och variationsrika blommor. Det är en tacksam knöl som med rätt förutsättningar blommar länge och rikligt –ibland ända fram till första frosten på hösten.

Steg ett är såklart att göra ett besök hos din handelsträdgård och välja vilka knölar du vill ha. Och det är bra att känna till hur en bra knöl ska se ut och kännas; de ska vara fasta och hårda. Helst ska man se ”ögon” på knölen. Det visar att den är frisk och på gång. Köp inte knölar som är mjuka, mögliga eller torra.

Eftersom knölen inte kan planteras utomhus förrän det är frostfritt behöver du inte ha jättebråttom med att förgro den inomhus. Den hinner komma igång riktigt bra även om du planterar så sent som i april eller maj. Viktigt, eftersom de är känsliga för kyla, är att man vänjer plantan vid utelivet när det är dags. Bär ut dem dagtid under någon vecka innan du planterar dem i rabatten.

Det är samma sak med blomfröer. Än finns det tid att förgro. Och väntar du ytterligare lite kan du ju med fördel så direkt i rabatten. Det enda som händer är att du kanske får lite senare blomning –och det är ju inte enbart av ondo då mycket fint i rabatten blommar på försommaren och början av juli.

Lycka till med din sommarrabatt och som sagt – njut av våren och ta det lugnt!

Christer Hagelin , Växt och Trädgård i Nyköping

TIDNINGENSE HIT! 27

Mello i Eskilstuna

Den 24 februari fick Eskilstuna arrangera Melodifestivalen för andra gången. Danny Saucedo och Dotter gick vidare till finalen. Största avtryck under hela festivalen gjorde komikern Björn Gustavsson. I Eskilstuna startade han hela showen med att sjunga Kent, helt utan ironi och humor. Han gjorde där också ett sjukt roligt nummer där han var en tyngdlös trollkarl som svävade fritt i rummet. Eskilstunaborna levde upp och vi fick visa att vi inte är så "träliga".

Söndag 28 april 15.00

Biljetter finns på tickster.com och Eskilstuna Stadsbibliotek

Se Hit tipsar

Allsång på Stålfors

I år är det femte gången det blir ”Allsång på Stålfors” i Eskilstuna Konserthall.

Det är den funktionsvarierade kören ”Positivet” och Eskilstuna Kulturskola som som håller i denna musikaliska timme för alla allsångssugna Eskilstunabor.

Tidigare år har allsången bland andra gästats av Sten & Stanley och Disneysångerskan Annika Herlitz. I år är det 1995-års vinnaren av Melodifestivalen Jan Johansen som kommer att uppträda tillsammans med Eskilstuna Kulturskolas lärare och elever. Självklart kommer han att framföra sin stora hit ”Se på mig”.

Showen gästas också av Walter Kurtsson i två upplagor. Dels Walter av idag och Walter från 1972. Man undrar om en tidsmaskin är inkopplad? Han (eller de?) kommer bland annat att sjunga sin nya låt ”Lanzarote”. Även det nya stjärnskottet från Eskilstuna Hillevi Karlsson kommer att sjunga allsång med publiken.

Initiativtagare till arrangemanget är Solveig Lundström, som startat projektet ”Positivet”. – Biljetten kostar bara 100 kronor. Vi vill att så många som möjligt får uppleva denna annorlunda och mycket positiva eftermiddag med många gamla godbitar att sjunga med i.

Nu när påsken är över och semlorna har lämnat konditorihyllorna så öppnar glasskioskerna med vårsolen.

I Eskilstuna vallfärdar vi till Slagsta Glass, någon kilometer utanför stadskärnan. Det kanske inte är det mysigaste stället i kommunen men GLASSEN... den är min barndom och ungdom och nu även min ålderdom. De har öppet alla dagar i veckan och vid fint väder är det bra att ta med sig sitt goda tålamod och köa till dessa härligheter. PT

TIDNINGENSE HIT! 28
med Peter Torsén FOTO: JIMMIE SOINI

Levande Musik i Eskilstuna

Det har efter pandemin blivit färre livescener i Eskilstuna. Gästis på Köpmangatan är ett ställe som fortfarande bjuder på underhållning två dagar i veckan.

Smash it Sportbar på Volvo CE Arena har livemusik på lördagar. Norr Bar & Restaurang och Bar Social har levande musik lite oregelbundet. Det har även Kulturhuset Saga i Torshälla och Royal i Nyfors.

Så Eskilstunabor, upp på fötterna och inmundiga den levande musik som våra lokala arrangörer bjuder på.

Här är ett urval av underhållning på de olika scenerna i Eskilstuna:

Gästis, Köpmangatan

17 april Musikquiz

med Hans Rytterströms Trio

20 april Livemusik med Mickstone Ban d 24 april Musikquiz

med Min kompis och jag

27 april Livemusik med Daniel Arteaga

Smashit Sportbar Volvo CE Arena

6 april Livemusik med Digg Dizz

Kulturhuset Saga , Torshälla

19 april Livemusik med Hetfieldz (Metallica Tribute)

Lokomotivet

25 april Magnus Carlson & Linda Bengtzing - En jäkla massa schlager

Munktellmuseet

30 April Rock´n´Roll Machine - 45-årsjubileum

GLASSIGT!

Succé på hemmaplan

Hon hade en dröm om att göra en stor show med extra allt. Oftast brukar drömmen förbli dröm men i Sophie Hansons fall så fick Eskilstuna bevittna drömmen en fredag i februari på Lokomotivet.

Kvällen startade med charmiga Nea Eini och ett tight akustiskt band. Nea är uppvuxen i Eskilstuna. Musiken är modern pop. Helt okänd är hon inte. En av hennes låtar har över 2 miljoner lyssningar på Spotify. Nea och bandet är coola på scen och de går hem bra bland publiken.

JUBLET HAR INGA GRÄNSER

Efter en paus för toalett- och barbesök så fylls det på i Lokomotivet och närmare femhundra personer tar plats nära scenen. Jublet har inga gränser när Sophie Hanson kliver in på scenen med specialinspelad film på stor duk bakom bandet. Jag har varit på rätt många konserter i lokalen och ofta kan ljudet bli skränigt och hårt… Men här lät det alldeles underbart. Tack Marcus Sjöberg för ett fantastiskt jobb. Självklart hänger ljudet även på vad som kommer in i mixerbordet. Och i detta fall är det toppklass. Bandet med Richard ”Rille” Lundh, Joakim Jonzon, Daniel Karlsson, Calle CJ Hökdal håller hög klass. ”Körtjejerna” Titti ”Sophies mamma” Svärd och Tess Andersson är superproffs.

Jag hade höga förväntningar innan och de infriades med råge. Alla detaljer var fixade. Ljussättaren har skapat ett magiskt ljus och scenens tråkiga monitorer och förstärkare täcktes av vackra växter. Ni förstår att jag redan nu gillar konserten och då har jag ännu inte skrivit om artisten själv.

NATURLIG OCH OKONSTLAD

Sophie Hanson är en stjärna. Så naturlig och okonstlad. De moderna countryn passar hennes röst som hand i handske. Hon sjunger helt naturligt och utan onödig wailing.

Jag var lite skeptisk till att det skulle vara stående publik. Jag njuter helst av musik sittande utan att behöva svassa runt i lokalen för att få en bra plats utan tvåmetersgubbar framför en men… efter en vers och refräng så glömmer jag min önskan om sittplats för utan att musiken är speciellt dansant så kändes det ändå skönt att få röra på sig.

MELLANSNACK MED DJUP

Föreställningen känns genomarbetad med bra mellansnack med bland annat historien om lillebrorsan Lars och om hur hon träffade ”Rille” efter en tuff tid då hon brände sig i musikbranchen.

Med andra ord. Jag hoppas Sophie och bandet kommer tillbaka till hemstaden och visar var countryskåpet ska stå. Det var många som missade årets konsert.

Min önskan inför framtiden: Ett riktig bra album med Rille och Sophies låtar och kanske en eller två covers. Framtiden är ljus för Sophie. Det är därför hon bär solglasögon.

Lyssna på Sophie på Spotify: tinyurl.com/sophiehanson

TIDNINGENSE HIT! 29
FOTO: TOMMY JONZON FOTO: TOMMY JONZON

Kultur överallt

Ena helgen fyllde Queens, fyra tjejer och ett band, hela Culturum och bjöd på Queens digra låtkatalog på att alldeles formidabelt sätt; Karin Funk, Anna Sahlene, Nina Söderquist och Anna-Mia Bonde levererade så många fick gåshud.

Helgen därpå var det ”Den svenska sångboken” med Kalle Moraeus, Gunilla Backman, Johan Boding och Mikael Nord Andersson med band som åter åstadkom lapp på luckan på Culturum nu med visor från den svenska visskatten och månaden innan hade ”hemmasonen ”Staffan Hellstrand fyllt ut de flesta platserna i Nyköpings kulturhus. Uno Svenningsson och Noice fyllde på med härlig stämning i nöjesstaden.

NÅGOT FÖR ALLA

Kulturutbudet är helt enormt i Nyköping och verkar uppskattas av oss åskådare dessutom. Blandningen av stort och smått, proffsigt och amatörfint och nationellt och lokalt ger något till alla.

I maj har du chansen att upptäcka en väldigt kommande artist, GERD, på Nyköpings teater. Hon blev Framtidens Artist på P3-Guld galan. Många ståuppare kommer till Nyköping. Nour El Refai säger skämt i 75 minuter och Gisela Zeime kommer till teatern. Magnus Betnér och Nisse Hallberg samt Lennie Norman var här nyss. Thomas Järvheden gjorde en av sina första inspelningar på Nyköpings Teater för femton år sedan och dyker upp igen. Och Linnea Henriksson kommer tillbaka till Culturum efter sin bejublade konsert för några år sedan.

OTROLIG SOMMAR

Så väntar en alldeles otrolig sommar i kulturstaden Nyköping. Tovastugan, Fåfängan, NK-villan med flera storsatsande aktörer ser till ihop med Nyköpings Arenor att alla verkligen kommer att uppträda här. Oxelösund fyller på med Diggiloo, Krogbacken vid Oxelö Krog, Koordinaten och Visor vid vattnet. Nämnde jag Nävekvarns Folkets Park? Vi återkommer med program i majnumret av Se Hit.

Eric Bibb

– i Stockholm, Australien och på Oxelö Krog

Vår lokale och internationelle bluesgigant och ständigt Grammy-nominerade stjärna Eric Bibb är aktuell igen. Nu med en liveskiva inspelad på Scala-teatern. För att fira releasen så gör Eric & co två spelningar på just Scalateatern ovanför Norra Bantorget i Stockholm första veckan i april. Jag gillar verkligen den här skivan och en av mina favoriter är ”Things is `Bout Coming My Way”. Jag fick ett samtal med Eric inför spelningarna.

– Ja, den är även min favorit faktiskt, intygar Eric. Den är skriven av Walter Vinson redan på 1930-talet, traditionell sydstadsblues. ”Mole in the Ground” är en annan favorit från live-plattan.

Efter de två konserterna på Scalateatern ska Eric ut på turné till Australien och Nya Zeeland men liksom förra sommaren gör han ett nedslag i sommar på Oxelö Krog i Oxelösund. I juli kommer Eric och Ulrika Bibb dit med munspelande ”Knockout-Gregg”. Missade du hans konsert i Stockholm så har du alltid liveskivan att ta till.

TIDNINGENSE HIT! 30
med Anders Tegner Överst: Eva Rosell Henryson Mitten: Eva Tjörnebo Längst ner: Viskompaniet Staffan Hellstrand med band. Fr.v Eric Bibb, Queens med Karin Funk, Anna Sahlene, Nina Söderquist och Anna-Mia Bonde. FOTO: LEO AHMED

Ja må kulturen (l)eva!

Två Evor fick varsitt välbefogat Kulturpris när Nyköpings kommun delade ut årets stipendium i mars.

UPPMUNTRANPRISET TILL EVA ROSELL HENRYSON

Eva Rosell Henryson fick Uppmuntranpriset för sina stadsdelsvandringar och guidningar i Maria Gripes spår, kyrkogårdsvandringar med flera insatser för Nyköpings Kulturliv. Till sommaren guidar hon sista lördagen i månaden "I spåren av NK" vilken arrangeras av NK-villan. Övriga vandringar sker i Hembygdsföreningens regi. När vi träffas för en fika på Hellmanska gården vill Eva framhålla hennes man Ulf Henrysons betydelse för utmärkelsen.

– Det är Ulf som forskar och skriver och jag summerar.

Som liten flyttade Eva ofta då hennes pappa var stins så hon vande sig vid nya miljöer och vänner. Nu bor Eva och hennes man Ulf rätt nära järnvägen i Nyköping och hon kan se till järnvägsstationen. Men någon stins ser hon dock inte numera.

Märkta för livet

Så heter Emelie Schepps debutroman som hon skrev och gav ut på eget förlag 2013. Det var där vi vi för första gången fick möta åklagare Jana Berzelius. Sedan har det kommit sex spänningsromaner till med Jana som huvudperson. Nu har man också gjort en TV-serie på första boken som har premiär i april. Felix Herngren och Henrik Björn har regisserat denna storsatsning från Prime Videos.

Emelie, som började sin karriär som skribent i en annan gratistidning i Nyköping, fint yrke (!), vill nu ge dig chansen att vinna en signerad bok av nyutgåvan av debutromanen. Emelie har fler planer på gång som hon kommer att berätta om i en längre intervju i nästa nummer av Se Hit.

Kulturpris

EVA TJÖRNEBO FICK ÅRETS KULTURSTIPENDIUM

Eva Tjörnebo fick Årets Kulturstipendium. Redan 1995 fick hon kommunens Uppmuntranspris och för elva år sedan tilldelades hon Ulf Peder Olrog-stipendiet.

Som tonåring spelade Eva med Folkvind. I den kända gruppen fanns bröderna Torbjörn och Per Näsbom. Torbjörn spelade nyckelharpa och Per fiol. Dessa legendariska spelmansbröder kommer att förgylla Eva & Viskompaniets jubileumskonsert på Culturum den 21 april. Evas sambo Kjell Landström är också med i Viskompaniet.

– Vi är ett riktigt radarpar som båda älskar att forska i Visarkivet efter nya gamla visor som vi kan framföra.

Eva ger mig här några fina exempel över kaffebordet.

– Tänk, då firar vi 30 år ihop, ler Eva vid fikat på Kronans konditori i Nyköping. Jag längtar efter spelningen på Culturum att få vara på hemmaplan med sittande publik är något speciellt.

Boktips

Fråga:

På vilken sida hittar du citatet: ”En stor skillnad är också att kampen till stor del förs i sociala medier, det gör det svårare att nå ungdomarna och att samtala med dem”

Vinnare av förra numrets bokpaket är: Lena Melin, Nyköping.

Tre läsare har möjlighet att vinna nyutgåvan av Emelie Schepps första bok, Märkta för livet, i serien om åklagaren Jana Berzelius. Boken som nu blir tv-serie.

Skicka ditt svar senast 10 maj till carina@se-hit.se Märk mejlet med "Bokpaket"

TIDNINGENSE HIT! 31

Läs mer och köp din biljett på nykopingsguiden.se/program

Läs mer och köp din biljett på nykopingsguiden.se/program

Läs mer och köp din biljett på nykopingsguiden.se/program

12 april

Culturum

12 april

12 april

Culturum

Culturum

Läs mer och köp din biljett på nykopingsguiden.se/vs

Läs mer och köp din biljett på nykopingsguiden.se/vs

Läs mer och köp din biljett på nykopingsguiden.se/vs

25 april

Nyköpings Teater

25 april

25 april

Nyköpings Teater

Läs mer och köp din biljett på nykopingsguiden.se/taw

Nyköpings Teater

Läs mer och köp din biljett på nykopingsguiden.se/taw

Läs mer och köp din biljett på nykopingsguiden.se/taw

TOMAS ANDERSSON WIJ VÄSTERÅS SINFONIETTA
TOMAS ANDERSSON WIJ VÄSTERÅS SINFONIETTA
TOMAS ANDERSSON WIJ VÄSTERÅS SINFONIETTA
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.