Tidningen SE HIT #4

Page 1


Nyköping och Eskilstuna levererar

Just som jag sitter här och skriver är det dagen för sommarsolståndet. Det är årets längsta dag, då solen står som allra högst på norra halvklotet och natten är aldrig riktigt mörk. Svensk sommar när den är som bäst. Men också den dag då det vänder och dagarna så småningom, minut för minut, blir kortare. Och plötsligt är det höst, igen. Känns ju lite dystert att tänka på just det. Dock, vi har två härliga sommarmånader framför oss med semestrar, utflykter, tillfällen när man sammanstrålar med släkt och vänner och inte minst – härliga utomhusevenemang. Något som både Nyköping och Eskilstuna är grymma på.

I Nyköping bjuder den lilla folkparkslika scenen på Tovastugan på ett fullspäckat sommarprogram, likaså charmiga Fåfängan och även Strandstuviken satsar på livemusik hela sommaren. Dessutom har vi stadsfester som exempelvis från Park till Park.

Till Eskilstuna och Radermachersmedjornas utomhusscen kommer några av Sveriges finaste artister som exempelvis Tomas Andersson Wij, Lisa Miskowsky och Moneybrother. Och varje onsdag i juli, för sjätte året, är det Picnic i Parken, med innehåll som är något för alla, med kända som okända artister. Sammanlagt bjuds det på 17 band och artister och varje kväll inleds med ClownClubben för de minsta. En av arrangörerna bakom Picnicen är vår egen medarbetare Peter Torsén. Strålande jobb! Och Se Hit kan stoltsera med att vara en av många sponsorer! Hela programmet för Picnic i Parken hittar ni i här i Se Hit.

Ja, en sak är säker; vill man lyssna på musik i sommar så behöver man inte leta. Eskilstuna och Nyköping levererar! Önskar er alla en fin sommar med mycket sol och musik!

Redaktionen

Carina Wedin redaktör 070-633 21 81 carina@se-hit.se

Anders Tegner skribent anders@se-hit.se

Peter Torsén skribent, fotograf och formgivare peter@se-hit.se

Peter Fröjd fotograf

LÄS ÄLDRE NUMMER PÅ WWW.SE-HIT.SE

Följ oss på sociala medier: Facebook www.facebook.com/tidningensehit Hemsida www.se-hit.se

SE HIT! är en politiskt och religiöst oberoende tidning

Nästa nummer kommer 2 sep.

OMSLAGSBILD: PETER TORSÉN

28

ALTANDÖRR PÅ KÖPET!

0% RÄNTA I 48 MÅNADER * *

Ett kompromisslöst fönster.

Vi tycker inte att du ska behöva välja mellan viktiga funktioner som lågt u-värde, inbrottsklassning, svenskt kärnvirke eller kondensskyddat glas. Du ska inte behöva välja överhuvudtaget. Därför har vi inkluderat allt det som våra kunder efterfrågar i ett och samma fönster. I erbjudandet ingår även en personlig projektledare som tar ansvar för hela fönsterbytet, från måttagning och offert till installation och slutlig genomgång.

Besök gärna vår utställning på Östra Kyrkogatan 17B i Nyköping. Öppen onsdagar kl 12-18. Övrig tid efter överenskommelse.

* Läs mer om när kampanjen på vår hemsida.

Boka ett kostnadsfritt hembesök 020-78 00 00 | www.morups.se

Handriverskapar, och utvecklar

Entreprenör, konstnär, föreningsaktiv är bara några av de epitet Marcus Saarenpää skulle kunna skriva i sitt cv. Alltsedan barnsben har skapandet varit en viktig del i livet och lusten att driva och utveckla får han utlopp för i såväl företaget som i föreningslivet.

Han byggde möbler, designade en lampa, gjorde duschdraperi av plastpåsar. Skaparkraften hade inga gränser och Marcus var starkt påhejad av sina föräldrar. Den kreativa ådran går i rakt nedstigande led, från båda föräldrarna. Hans morfar jobbade framför allt i marsipan – och det var inte bara marsipangrisar.

– Morfar jobbade på Konditori Bern och inför varje jul skapade han en del av Nyköpings stadsbild i marsipan, det var fantastiska alster som fick Nyköpingsborna att vallfärda till konditoriet i juletid, berättar Marcus. Han var också lite av en uppfinnare; han satt en rosa panter på en trehjuling som kunde styras med fjärrkontroll och ur svansen kunde vi barn få oss ett glas saft.

Ja, ni förstår att för Marcus är inte heller något omöjligt. Han har det i blodet.

– Jag var inte bara kreativ jag växte upp, jag var också väldigt aktiv och hängde mycket i stallet. Jag fick snabbt ansvar och blev ungdomsledare. Det var underbart att jobba med hästar. Det kan vara 25 olika individer vars kroppsspråk man ska läsa av för att kunna hantera dem. Det var också roligt att få jobba med människor; det var ju inte bara eleverna man hade en relation till utan även deras föräldrar.

SOCIAL KOMPETENS

Marcus hade knattelektioner och även ansvar för lektioner för både vuxna och barn med funktionsnedsättningar. Jag utbildades till ungdomsledare, fick stipendier och så småningom blev jag heltidsanställt av Bullersta Ridsällskap.

– Jag var ju väldigt ung men hade social kompetens och kände mig bekväm med att prata med såväl barn som vuxna. Att tidigt få en ledarroll har såklart

varit till stor nytta för mig i mitt senare yrkesliv.

Marcus jobbade i hästvärlden i många år, senare i en av kommunens FIA-grupper – dagverksamhet för personer som står utanför arbetsmarknaden – och även som elevassistent för en pojke med diagnoser. Så småningom blev det ett lappkast i karriären vilket var vägen in till den plats där han befinner sig nu, på Puustelli i Nyköping. Här är han delägare och jobbar med att designa kök. Ungefär samtidigt som han började på Puustelli, 2015, höll han sin första utställning. Och motiven, de kommer från hästvärlden.

MALIN BAYARD VANN TAVLA

Fler utställningar följde; Eriksbergs Slott, Lida gård i Flen, Galleri Hornsgatan 96 i Stockholm. Många stora tävlingar har Marcus tavlor som priser; en

av mottagarna är Malin Bayard. En målning har skapats på beställning till OS-ryttaren Tinne Vilhelmson Silfvén.

– Och en av mina målningar såldes på auktion för 10 000 kronor där pengarna donerades till Trosa Ridklubb.

För att utveckla sitt konstnärskap och få grunderna i måleri har Marcus även gått konstskola. Målet är nu att få mer tid över till målandet men det är många projekt och planer i livet som konkurrerar. Under förra året gick han en utbildning och är nu certifierad inredare, inredningsstylist och homestagingkonsult.

– Inredning och styling är något jag älskar samtidigt som det blir ett ben till att stå på i yrkeslivet. Jag har inte riktigt paketerat och formaliserat mina tjänster ännu – så just nu är jag öppen för det mesta. Jag har många idéer. Jag vill att alla ska kunna ha möjlighet att få inredningshjälp och därför kunna ha olika erbjudanden i olika nivåer. Jag tycker också om återbruk och vill gärna få kunderna att tänka i banor av att använda sådant de tror inte längre passar i inredningen. Jag ser ju potentialen i det mesta.

Idéer om en inredningspodd finns även. Och då ska vi nog räkna med att det blir så. När Marcus letade efter en bra och praktisk vardagsväska och aldrig hittade någon han var nöjd med så tänkte han: ”hur svårt ska det vara?”. Sagt och gjort.

– Jag hittade ett företag som kunde tillverka enstaka beställningar och jag designade ett förslag som vi tog fram. Den lades ut på tillverkarens hemsida och ett antal väskor såldes. Men framför allt fick ju jag den väskan jag absolut behövde och ville ha.

SÖRMLANDS MYSIGASTE HEM

Marcus trivs med livet. Han bor i Bettna, mellan Flen och Nyköping, i drömhuset tillsammans med sin sambo. Ett hem som i tidningen Villalivet blivit utsett till Sörmlands mysigaste hem. På frågan om han ibland inte har lite för många järn i elden så säger han:

– Jag tycker jag är ledig hela tiden. Det är bara nästa uppdrag i livet som dyker upp, jag ser det inte som jobb – allt är bara roligt och jag mår bra av att ha många olika saker i livet. Ibland får en del saker vänta men det är jag aldrig stressad för.

Egen häst var det länge sedan Marcus hade men han älskar föreningsliv och har på så sätt fortsatt att engagera sig i hästvärlden. Han har suttit med i Sörmlands Ridsportförbunds styrelse, planerat och arrangerat Södermanlands ridsportgala flera gånger och nyligen blev han invald i styrelsen för Tärnö Hästsportklubb.

– Tärnö är ju i sin uppstart och som visionär går jag ju i gång på alla cylindrar. Här finns så mycket att göra och utveckla och jag tror att jag kan bidra. Därför erbjöd jag mig att sitta i styrelsen.

När det gäller måleriet får vi garanterat se mer av Marcus i framtiden. Han är nybliven medlem i Förening i Konst – som arrangerar Konstrundan varje år där Marcus deltog i våras för första gången.

– Det är en ny värld för mig att få kontakt med andra konstnärer. Jag hoppas få möjlighet att visa min konst mer och framför allt ser jag fram emot att få lära känna och inspireras av andra konstnärer, avslutar Marcus.

TEXT: CARINA WEDIN

" Allt är bara roligt och jag mår bra av att ha många olika saker i livet.

Sistasekundenresor.

Måste allt vara så uppstyrt?

På nykopingsguiden.se finns tips på spontana äventyr som gör hela sommaren till semester.

Livemusik hela sommaren

Vedeldad bastu vid havet

Vandrarhem med lokaler för fest, möten, klubbevent etc

Servering med mat, alkoholfria drycker, fullständiga rättigheter

Uthyrning av kajak, supbrädor och båt

För företag och privatpersoner

Oscarsbergsvägen 11 i Nyköping (Stigtomtavägen)

0155-332 05

JAZZ & GLASS FESTIVAL

LOREMAN VEROR QUE CULIAM NOST FUR PUBI INPRO, NICAE

CONSULL ERNIAM POPORARI IAESILINARE NOSTUID INCERDI

USQUONVERBIS HOSSIMUS LA NOXIMILICON VEREI PRA QUOS

THULEPARKEN I FLEN

CURET; CUPPLIS; NOS POSTRACTUUS FOREM, ATUAMPRE TES

HILIAM TES NO. EHEBATUS ARIS.

SOLIN INTER IAMDIIS, NE DIENICA SP. SULIU MENATUS SENDUCTUSPER UR. ITRE ADDUCIAM DEMUNUM MA, QUA NIQUA IAE NEM

RE DIENIMPLI, QUE FACEPOTA OBUTEA VIT; IPS, NE IS NONSULTUM HOCULTUM IGNA, FORUME AM, NOS OCUPERF ECIORE ME CONDACTUS. AD CON PUBLIAM.

GILIAM INATIFESCIEM ORE OBSENAM TRIMORS PATUSCRITIUM DUM AUS SENDII CON SULLESS ENATUS REHENTE

RFECERFEX NOX SED ATRIS ACCHUM MAIOS INATIS A NOCTAM CON ETRAE CONEREN TESULATUM POPTINUM, NOCUPIENIUM TIUS MULVITUM HORTEM EO CONSULE

MUSSULIUM NONSILIS, OC REBULTIA RET CONEQUI FUIT; INCLESESID NOS CAPES CONFICAE CONSUM HORAETIAM

VIVASDAM IMUM INVO, UTERORUM TA CONIUS ESCERIS HOC REISSICEREI CONEM PUBLIU QUE IUM ROMMOLIBEMUS CONSUM ETRE NONSULTUS AD CATRATE MEDETE, QUE PATOR PUBLICIEM TE MOER IN NUM MAXIM APEREI PRAE ET AURNIHIL TARICIAMDIU MANUM TERUM TEM TABEMENATUM IN DIERMILICAET NOVERIS

SENISSULA QUIUS CRUMENT, CONVE, NON TUS. ES ACCII PUBLIS, MO TAME CON TATIC TE MOLTIS FAC TE, NUMUSPERE, CAST AD CON TAMPL. AD MORUM, NEMEI SIMURS HABENTE CONFEX SENATILIUM TA IST DEREM PARE EX NONUM URNISTRA CE MENT QUOSTIAM TERFECTUM PARIONVO, QUE MORE, QUON DIT. HUMURSU LLARIS, VIRID DIUS CATQUAM QUIS,

sponsrar Picnic Parkeni

16 SIDOR OM PICNIC I PARKEN

Nea sjunger helst i moll

TEXT & FOTO: PETER TORSÉN

En fin sommardag i juni träffar jag torshällatjejen

Nea Eini på mitt kontor i Gamla Staden i Eskilstuna. Idag bor hon i Nykvarn men besöker nu sin gamla hemkommun. Jag såg henne med band i början av året och imponerades av framträdandet. Musiken kändes så mogen, fast hon endast är 28 år. Det var en skön blandning av soul och jazz. Det ska bli kul att få veta mer om henne när hon nu dök upp - full av energi.

Hur känns det att spela på Picnic i Parken i sommar?

– Väldigt kul. Det blir den största publiken som jag har spelat för.

Vad tycker du själv att du spelar för musikgenre?

– Jag har gjort många olika stilar genom tiderna; pop, alternativ rock, jazz och blues. Men nu har jag hittat min egen stil. Jag brukar kalla den ”dark soul”. Det är mycket moll. Inga glada låtar direkt, säger Nea och skrattar.

Jag upplever inte dig som en ”dysterkvist”. Hur kommer det sig då att du gör så dystra sånger?

– Det är för att jag får utlopp för det i min musik - och då blir jag glad och lycklig privat.

Vad fick dig att börja skriva egen musik?

– Dels min egen mamma, som är en duktig musiker men framför allt Lana Del Ray. Hon gör texter som jag kan relatera till. Det känns som om hennes låtar var skrivna till mig.

Nea berättar att hon tidigare skrivit dagbok och att hon idag mer använder sin musik som dagbok. Däremot poängterar hon att allt i hennes texter inte har hänt på riktigt. Det kanske är därför att vissa av hennes låtar är märkt ”parental advisory explicit content” med andra ord ”barnförbjudet”. Hon har nu en regel när hon skriver texter, att aldrig använda ordet ”hopp” eller ”hoppas”.

– Jag är då rädd att det jag hoppas på inte ska slå in. Därför blev jag extra glad när jag upptäckte att Lana Del Ray har en låt som heter ”Hope is a dangerous thing”. Den låten beskriver allt som jag känner. Därför är hon min idol.

Är det inte farligt att ha förebilder som kan färga sin egna musik?

– Nej, varför ska jag göra något som redan finns? Men att hämta inspiration är inget fel. Det gör jag bland annat från Nancy Sinatra och Raphael Saadiq. Få idéer till soundet och estetiken i musiken. Jag vill att min musik låter ”Nea”.

Hur går det till när du gör en låt?

– Jag skriver all text själv. Sedan brukar jag göra sångmelodin och spela in lite komp. Sedan ger jag det till min medproducent Ole Söderberg som jobbar vidare med den. Ofta får jag idéer på låtar när jag är ute och går. Man går i takt och någon mening börjar rulla i huvudet. Då är det bara att spela in idén på mobilen. Så ibland står jag gömd på Willys och sjunger i något hörn.

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag ska ge ut en EP med fyra låtar lagom till Picnic i Parken. Den kommer att heta ”Stripteasin´”. Texterna på den är lite mer kontroversiella men det är en lekfull underton och mycket sarkasm. Jag vill hålla på med musik på heltid. Jag brukar tänka att om nu de flesta inte tror att det går att leva på musik så måste det finnas mycket utrymme för mig att göra det.

Vi är vad vi heter

Nu är det sommar. Barnen har sommarlov. Många har industrisemester och har rest ifrån stan. Men... inte alla gör det. Många stannar kvar och ser Picnic i Parken som en kär tradition som man inte får missa. Med picknickkorg, filt eller solstol samlas vi i stadsparken i Eskilstuna fyra onsdagar i juli och umgås. Vi är vad vi heter - en picknick i parken.

Självklart är det inte "bara" en picknick med kycklingsallad, pizza eller något annat gott att äta. Det är också en musikfest.

SEX ÅR I STADSPARKEN

Redan 2016 presenterade Micke Byström idén för Peter Torsén och året efter, 2017 bildade de den ideella föreningen Eskilstuna Ton för att göra Eskilstuna lite roligare. Det visade sig vara en succé. Redan på första onsdagen fylldes stadsparken med tusentals människor med picknickkorgar.

Nu är vi inne på år 6. Vi har redan glömt att vi ställde in två somrar på grund av "den där pandemin". Och ingen kommer ihåg att det regnade på två av fjolårets Picnic:ar. Varje år bjuds det på lokala, regionala och nationella artister på våra två scener. I år bjuder vi även på internationell underhållning då italienaren Carlo Poddighe uppträder. Ett YouTube-fenomen som nu gör debut i Sverige.

Som alltid vill vi bjuda publiken på underhållning som de inte visste att de gillade. I år har vi många artister och grupper som kommer att skapa haksläpp och få många att hitta nya favoriter.

Det är också första året som vi har en "ståuppare" på programmet. Det är Sara Andersson Marmnäs som ska locka till skratt och eftertanke.

Vi har självklart några mer kända artister och grupper också. Vad sägs om dansband från

Älvdalen; Larz-Kristerz. Dansmusik med glimten i ögat och med klassiska dansbandskostymer inspirerade av 70-talet. De avslutar vår första onsdag, den 3 juli.

På vår sista onsdag den 24 juli får ni avnjuta "Jazz på Svenska", Jan Johansson klassiska album framfört av hans båda söner Anders och Jens. De spelar till vardags tung hårdrock men förvaltar nu pappas låtskatt med bravur.

Välkommen till våra sköna onsdagar i stadsparken! Medtag egen mat och dryck och gärna något att sitta på.

Soliga hälsningar

Micke och Peter

Vi vill tacka Sparbanken Rekarne och alla sponsorer! (Se alla på sidan 22)

Stort tack till ClownClubben, fotograf Erik Vässmar och AK FOTO, alla artister och funktionärer: Matz Wahlkvist, Franz Wieser, Alva Palmius, Jappe Petersson, Tarja Löfving Petersson, Janne Zetterberg, Patrick Nordström, Bosse Svennerbäck, Micke Strandtoft, Adam Strandtoft, Pelle Mårdh, Stefan Flink, Margit Zikmund, Roger Lifvergren, Anna Podkoscielna, Mårten Olsson, Anders Tufvesson, Fia Tufvesson, Robert Nystedt, Taina Nystedt, Fredrik Eklund, Marie-Louise Söderholm, Janne Mårtensson, Magnus Thurborg och Johan Sternell.

Ljud & Scen: Lasse Kjellström, Pelle Johansson, Mårten, Oskar och gänget från Moretec samt Anders Tufvesson, budget och Stefan Tärnell, bokföring.

Stöd Picnic genom att swisha oss.

Den Flygande Bokrullen - "Klezmerski dynamit"

Onsdag JULI 3

Den Flygande Bokrullens varumärke har alltid varit en mix av energi, glädje, röj med mycket hjärta och humor. På senare tid även tyngd och dynamik. Bandet har spelat på festivaler och klubbar i bland annat Wien, Berlin, Warszawa, Lublin, Köpenhamn och Lodz. Men också på bröllop och fester över hela landet från Falsterbo i söder till Piteå i norr.

Var bandet än har spelat har de gjort publiken lycklig med sin speciella stil som är old school och samtidigt har punkenergi. Traditionellt men också egensinnigt.

Många låtar ur repertoaren har hämtats från det tidiga 1900-talets New York-klezmer, med legender som Dave Tarras, Naftule Brandwein och Abe Schwartz. Men där finns också romska och grek-turkiska låtar med lite annan klang men ändå samma känsla.

När Den Flygande Bokrullen blev ett större band och startade på riktigt för 30 år sedan var de ett av Sveriges allra första klezmerband. Klezmer är judisk festmusik från Öst- och Centraleuropa. Med emigranter kom den till USA där den fortsatte att utvecklas. Bland annat influerad av den tidiga jazzen.

BRÖDERNA JOHANSSON SPELAR JAZZ PÅ SVENSKA

Anders och Jens Johansson är två av svensk rocks mest begåvade musiker och legendarer inom genren. De har spelat, och spelar, med Yngwie Malmsteen, Stratovarius, Hammerfall, Ritchie Blackmore´s Rainbow, Manowar och många fler.

Anders och Jens far hette Jan Johansson. Han räknas som en av landets genom tiderna bästa kompositörer och har skapat den nutida klassikern ”Jazz på svenska”, som idag är en av Sveriges mest sålda jazzskivor och högt rankad på listor över tidernas bästa album.

För några år sedan började bröderna turnera och framföra sin fars musik, med tonvikt på “Jazz på svenska”. De ställde snabbt om från hårdrocksvärldens arenor och bjuder nu på stämningsfulla framträdanden, där man kan slappna av och låta sig färdas bort i tankarna med hjälp av den meditativa folkmusiken. Bröderna avslöjar att det inte bara är publiken som försätts i detta drömlika tillstånd.

Onsdag JULI 24

Onsdag JULI 3

AGGRESSIVE SOCCER MOMS

Vad händer när gamla punkare träffas och tycke uppstår? Jo, då blir det Aggressive Soccer Moms och postpunk. Och vad vill de där gamla punkarna med sitt band? Jo, de vill bli ”ett namn” på New York’s postpunk-scen. Varför? Bara därför att det verkar vara ett roligt mål. Nu efter 8 album och mängder med singlar så är Aggressive Soccer

Gyllenhielm – Ribbingutställningen

Välkommen till Ladan i Sundbyholm

ÖPPET-TIDER:

V.27 – V.33 onsdag t.o.m. söndag kl. 11–16

V.34 – V.37 torsdag och söndag kl. 11–16

Övrig information se: www.gyllenhielm.se

Moms ”ett namn” i NYC. Men de tänker inte luta sig tillbaka och bara njuta av framgången. De har fått en musikalisk injektion av den senaste medlemmen, Tom Holmlund. ASM har mycket kvar att ge ut. Just nu jobbar de parallellt på tre olika album. Och nästa USA-turné är planerad till april 2025.

Axel Oxenstiernautställningen Välkommen till kyrkstallarna i Jäder

ÖPPET-TIDER:

V.27 – V.33 tisd. torsd. lörd. och sönd. kl. 11 – 15

V.34 – V.37 torsdag och söndag kl. 11 – 15

Övrig information se: www.axeloxenstierna.se

Måttanpassade exklusiva solskydd för både inom- och utomhusmiljöer.

Vi erbjuder även gardinsömnad och ett stort urval av tyger.

Telefon: 0155-500 73 www.bellevuesolskydd.se

Välkommen att besöka vårt showroom!

Vi finns på Östra Längdgatan 5 i Nyköping

Kom och upptäck vårt utbud av skogsäventyr för hela familjen med hinderbanor, utegym, sagostig, slacklines, naturstig och mycket mera. Utmanas och umgås över dagen eller bo över en natt. Läs mer och boka på www.palstorp.se

STOR FIN LOPPIS I LOGEN. BUTIK MED INREDNING, RENOVERADE MÖBLER, CHALK PAINT , FIKA.

Park till park för barn och unga

Den 16-17 augusti är det dags för Nyköpings stora stadsfest. Upplev musik, underhållning, mat och massor av roliga evenemang när du vandrar mellan Teaterparken och Gripsholmsparken. Vid Nicolaiskolan, biblioteksparken och på Stora torget kommer det erbjudas både aktiviteter och underhållning särskilt inriktat för barn och unga Det är fri entré till alla arrangemang!

Läs mer på www.nykopingsguiden.se/parktillpark

Henness musik är berättande, intim och melankolisk. Hon skriver om sånt hon ser, känner och önskar och allt som får henne att undra.

– De små sakerna är ju egentligen de allra största. Jag är säker på att musik är det närmaste vi kommer magi. Det går inte att ta på - det rör dig mer än vad något eller någon kan göra.

Onsdag JULI 24

Onsdag JULI 17

ALEX EKLUND är en singer-songwriter från Eskilstuna som skriver pop influerad av country, rock och folk. Hans texter präglas av kärlek, hjärtekross och iakttagelser där vardagliga problem blir till musik. Med ett brett artisteri hoppas han att varje person ska kunna hitta sin plats på hans låthimmel, gammal som ung.

Norrländska HALM spelar americana

Americana-och countryrockbandet HALM är Umeås bidrag till den svenska americanamusikens kanske viktigaste tidsera – det vill säga den som pågår just nu. Aldrig förr har vårt land omsatt så mycket talang och kvalitet inom den här musikstilen.

I HALMs fall har vi att göra med ett band som tydligt bottnar i Norrland och gräver där de står, med en skandinavisk särprägel.

De har existerat som grupp i mer än 15 år vid det här laget, konstant med en nyfikenhet och spelglädje som tagit dem runt jordklotet – några

turnévarv i Europa, ett besök i Kina och många spelningar i Skandinavien.

HALM består av Johanna Sandgren (sång och banjo), Lisa Johansson (sång och gitarr) samt William Ignberg (gitarr).

På meritförteckningen finns som exempel stora spelningar i Norge där de uppträtt med bland andra Emmylou Harris och Carlene Carter. Här hemma har vi sett dem i TV4:s “Bingolotto” två gånger och som supportakt till bland andra Jill Johnson, The Boppers och Whitney Rose.

Onsdag JULI 17

Onsdag JULI 17

This show has no title - ELTON JOHN tribute

Tillsammans med Sveriges bästa musiker bjuder Jonas Gideon på en konsert med fokus på total hyllning och vördnad för Sir Elton Johns musik.

Allt från de stora balladerna, de rockiga superklassikerna men även de lite mer okända för den inbitne Eltonnörden. Ta fram glittret, paljetterna, huvudbonaderna, brillorna, de högsta av klackar, det största av leenden och kom och dansa och njuta av en kväll ni aldrig kommer att glömma. Jonas Gideon föds 1984. Han växer upp med musiken i sina föräldrars skivsamling och framförallt Elton John. Jonas börjar som liten grabb att lära sig spela och sjunga Eltons låtar.

Av en slump träffar han Elton strax före dennes konsert på Ullevi i Göteborg 1998 och blir besatt. Han lär sig närmare 200 låtar och genom åren har han sett Elton live femton gånger.

Tack vare Elton John valde Jonas att bli professionell musiker och sångare. Efter att ha jobbat som musiker i 20 år var det så dags för Jonas att dra igång ”THIS SHOW HAS NO TITLE - A true Elton John tribute".

FOTO: JOHAN NILSSON

Program Sommaren

Onsdag 3 juli 17.00-21.00

17.00 "Lilla Picnic"med ClownClubben

18.00 Den Flygande Bokrullen

18.40 Aggressive Soccer Moms

19.15 SunYears

20.15 Larz Kristerz (reserverat för eventuella ändringar)

Onsdag 10 juli 17.00-21.00

17.00 "Lilla Picnic"med ClownClubben

18.00 Kiralina Trio

18:30 Monica Dominique

19.15 NEA EINI

20.00 Carlo Poddighe (Italy) (reserverat för eventuella ändringar)

2024 Picnic i Parken

Onsdag 17 juli 17.00-21.00

17.00 "Lilla ClownClubbenPicnic"med

18.00 Cool Trio - sings Chet Baker

18.45 Alex Eklund

19.15 HALM

20.00 THIS SHOW HAS NO TITLE - A true Elton John tribute (reserverat för eventuella ändringar)

Onsdag 24 juli 17.00-21.00

17.00 "Lilla Picnic"med ClownClubben

18.00 Bröderna Johansson - spelar Jan Johanssons ”Jazz på svenska”

19.00 Sara Andersson Marmnäs (Standup)

19.30 Virve

20.15 Mike Beat & His Hopeless Strummers (reserverat för eventuella ändringar)

Sara står upp för humorn

Sara Andersson Marmnäs har hållit på med humor ända sedan barnsben, och var den typen som tog resten av klassen som gisslan under roliga timmen med diverse pjäser och improvisationer.

– Jag minns också att jag runt 7-årsåldern gjorde några framträdanden för släkten som en karaktär med namn Elsa Stål. Det var nog första gången jag gjorde något som liknar standup.

Och så höll det på. Sara tog alla chanser att spexa på föräldramöten, skolavslutningar (i Västermo och Fröslunda), lokalrevy (Västermo), S:t Eskils Soaré med mera.

– När jag pluggade på universitet kom det på en ny nivå då jag drogs med helt i studentspex och studentradio. Men det var först som 25-åring, när jag fick betalt för några sketcher i P3, som det gick upp för mig att det faktiskt skulle vara möjligt att ha humor som yrke, fram till dess hade jag trott att man nog måste ha ett mer ordentligt jobb.

Sara har försörjt sig på att arbeta med innehåll till TV, radio, och scen sen 1996, och främst med humorgenren, men även drama, dokumentär, reality och musikjournalistik. Sen 2007 har det nästan enbart varit humor. Det var då hon och några vänner lyckades sälja in radioprogrammet Cirkus Kiev som sedan sändes regelbundet i Sveriges Radio P3 i hela sex år.

2005 debuterade hon som ståuppare och blev snabbt väl emottagen av många i branschen.

– Min stil som ståuppare har förändrats lite genom åren. Jag var mer absurd och kaxig när jag var ung. Med visdom och klimakterievallningar infinner sig automatiskt lite mer självinsikt och ödmjukhet.

EN HÄLSNING FRÅN LARZ-KRISTERZ

"Varje år på Barnens dag åker en parad med vagnar med olika teman igenom byn. Larz-Kristerz skulle medverka på en vagn som en rolig hyllning till alla dansband under 70-talet. Det var våren 2001 i Älvdalen - The Home of Hagström.

Sex gamla klassiska låtar repades in. Lastbil med chaufför rekvirerades, gamla Hagströmhögtalare och PA fick en rejäl översyn, elverk och tidsenliga dansbandskläder lånades. Kvällen innan det hela skulle gå av stapeln samlades vi för att texta skyltar med "slagord" för vår sak.

På morgonen för den stora dagen pyntade vi vagnen med skyltar, lövruskor och en Mercedesbuss från slutet av 60-talet. Under bussen ställde vi dessutom en rökmaskin vilken i sin tur resulterade i att byns poliskonstapel sladdade fram till vårt ekipage på sin cykel och undrade om det brann. Karnevalståget drog igång och låtar som "Näckrosen" och "Sjätte september" studsade mellan husväggarna på byn. Det blev en succé och vi fick erbjudande om spelning redan samma eftermiddag, men 6 låtar gör ingen danskväll. Det var bara att sätta igång att repa och naturligtvis, låta sy upp en tidstypisk scenkostym.

Nu undrar ni, vilka är dom där Larz-Kristerz egentligen!?

Jo, det är en blandning av flera olika Älvdalsband. Det är Trond Korsmoe – gitarr och bas, Kent Lindén – klaviatur och Christer Sosa – trummor, Peter Larsson – gitarr, från rockabillybandet Big Crow Pete & the Big Creek Boys och Anders Tegnérelgitarr och körsång, från Little Aron, Bosse Tegnérs, Rude Cindy, Billy Opel. Gemensamt för samtliga medlemmar är en svaghet för dansband från 70-talet.

Första dansspelningen blev 50 mil från hemmaplan, på ett bröllop i Göteborg. Det i sin tur resulterade i att vi fick en till bröllopsspelning i Göteborg sommaren efter.

Suget efter ett "Larz-Kristerz" band har visat sig större än vi kunde ana från början och det är verkligen jätteroligt. Vi har fått spela på allt från gamla nostalgiska utomhus-dansbanor och bygdegårdar till moderna dansrestauranger och ishallar. Folk som kommer och dansar verkar, faktiskt, ha lika roligt som vi".

3

TEXT: CARINA WEDIN FOTO: PETER TORSÉN

Onsdag JULI 10

KIRALINA TRIO

En sprudlande kavalkad av jazz, gospel och soul med fantastiska Kiralina Salandy i spetsen. Andreas Hellkvist sitter vid Hammondorgeln och Jesper Kviberg bakom trummorna. Det blir både skört och vackert, och ibland fullständigt kokande.

Onsdag JULI 10

Monica Dominique & Andreas Hellkvist

En konsert, en upplevelse och ett lättsamt möte mellan två fantastiska musiker vid varsin klaviatur - Monica Dominique vid pianot och Andreas Hellkvist vid Hammondorgeln. Ett möte både i och utanför musiken.

Monica Dominique är en uppskattad jazzpianist, kompositör, arrangör och kapellmästare , utbildad på Musikhögskolan i Stockholm. Hon var medgrundare till allmusikgruppen Solar Plexus 1969, där hennes sväng på hammondorgel blev ett av gruppens främsta kännetecken. Hon ingick också en period i sånggruppen Gals and Pals och har även samarbetat med bland andra Monica Zetterlund, Carla Bley, Hasse & Tage och Povel Ramel. Monica invaldes 2016 i Swedish Music Hall of Fame.

FOOD.

NICE PEOPLE. BEER

Gott käk, magisk öl, skönt häng vid ån med det bästa läget!
Följ

oss

Psst! Nyrenoverade Slussvaktaren öppnar inom kort, håll koll på våra sociala medier.

BOKA BORD: eskilstunaolkultur.se

Woodstock – festivalernas festival

Tre dagar i augusti 1969, på ägorna till en mjölkgård utanför staden

Bethel i delstaten New York, skulle festivalen gå av stapeln. Några av de mest kända banden och artisterna var på plats och arrangörerna hoppades på så där 200 000 besökare. Men ryktet gick och minst 400 000, kanske ännu fler kom. Man tappade räkningen och uppgifterna varierar. Det blev kaos på vägarna, maten tog slut, det var för få toaletter och andra faciliteter. Trångt och lerigt då det dessutom regnade. Trots detta kaos beskrivs Woodstock som en lugn och sansad festival utan bråk eller skandaler. Festivalen har med sitt budskap ”Three days of peace and music” kommit att representera höjdpunkterna inom hippieeran på slutet av 1960-talet. Det har gjorts såväl dokumentärfilmer som dramafilmer om festivalen.

Progg på Gärdet

I kölvattnet av Woodstock arrangerades Gärdesfesten. Året efter, 1970, arrangerades hela två festivaler på Gärdet med fokus på proggmusiken. Band som Gudibrallan, Love Explosion, Fläsket Brinner, Turid, Samla Mammas Manna och Träd Gräs och Stenar spelade. Gärdesfesten kom att bli något av en startpunkt för den vänsterorienterade progressiva musikrörelsen i Sverige.

Hultfreds uppgång och fall

Hultfredsfestivalen är en institution i svenskt kultur- och musikliv. I 25 år vallfärdade människor till den lilla orten i Småland för att uppleva festivalliv under några dagar. Publikrekordet är 31 800 besökare – att jämföra med att invånarantalet är drygt 14 000. Den första festivalen arrangerades 1982. Ekonomiska problem gjorde att man hade ett uppe håll vid två tillfällen. Festivalen gick i konkurs, såldes, återuppstod för att till sist läggas ned på grund av ekonomiska problem. Van Morrison, Ramones, Iggy Pop, Nick Cave, Black Sabbath, Oasis, Alicia Keys, Kent, Håkan Hellström är bara ett axplock av alla artister som spelat där. Från 2004 växte festivalen och vissa år spelade runt 100 artister under fyra dagar. Idag har det skrivits böcker, gjorts dokumentärer och i Hultsfred finns en guidad tur på den klassiska mark där Sveriges mest legendaris ka musikfestival hölls varje år.

Woodstock – den största folkmassan som någonsin samlats för ett annat syfte än krig.

Citat:John Lennon

skiner i Nyköping och Eskilstuna

Peter Morén är en av de mer kreativa och aktiva inom popsvängen just nu och har varit så sista årtiondena. Han skulle kunna luta sig tillbaka och bara njuta av de enorma framgångarna han har haft med ”Peter Bjorn and John” med världshiten ”Young Folks”. Men det gör han inte. Istället startade han ett projekt kallat SunYears under pandemin.

SunYears kommer till Picnic i Parken i Eskilstuna den 3 juli och den 23 augusti till Fåfängan i Nyköping.

SunYears kommer med låtar från ett av förra årets bästa album ”Come Fetch My Soul”, som SE HIT och andra recensenter höjde till skyarna som årets album.

– Jag pratade med den amerikanske sångaren Josh Rouse när SunYears var förband till honom under hans Sverigespelningar i maj i år. – Aha, sa han om SunYears, ”it´s your art project”. Det stämmer, tänkte jag, vi är lite av ett konstprojekt.

– Att spela i en trio är liksom den naknaste formen av rock´n´roll. Här märks varje instrument så mycket mer. Du kan gå från väldigt sprött och fint till riktigt skramligt på ett helt annat sätt i en trio än i en större orkester.

Vilka låtar från SunYears album är roligast att spela live?

– Oj, svår fråga. Att spela live skiljer sig helt från att spela in i studion. Det är helt olika saker. Vi gör en väldigt luftig version av ” Grandad´s Song”.

På skivan gör Peter just ”Granddad´s Song” i duett med Ron Sexsmith

och i en fin video kan du se Peter gå omkring på Skogskyrkogården under låten. Låten är en hyllning till Peters morfar som dog 2017, 100 år gammal. På skivomslaget är det en bild från 1920 på Peters morfar och hans äldre syster. Peter är noga med sina rötter vilket märks väldigt mycket i hans musik.

Under Picnic i Parken hinner vi nog bara med SunYears-låtar då fler akter ska in efter oss. På Fåfängan i Nyköping hinner vi nog med någon eller några covers.

Kan du nämna någon favorit där?

– Just nu är det nog Sandy Dennys ”Like An Old Fashioned Waltz” och Logan Ledgers ” I Don´t Dream Anymore”.

Till slut får vi se ”Peter Bjorn och John” live något mer?

– Vi var på gång i början av 2020 och förberedde konserter men då kom ju pandemin och allt blev inställt. Nu är det dags att börja minnas 00-och 10-talet och då är ”Peter,Bjorn and John” aktuella. Men nu är det SunYears som gäller.

– Vi ses i Eskilstuna eller Nyköping eller på båda platserna.

Carlo Poddighe

- ett enmansband med drag

Carlo Poddighe är professionell musiker sedan 1993 och äger tillsammans med sin bror Andrea Poddighe Studio, en inspelningsstudio i Italien.

Onsdag JULI 10

Han har turnerat många gånger runt om i Europa och USA med båda sina band Cek Deluxe och The Matt Project. Med The Matt Project arbetade han med Joss Stones producent Steve Grenweel under många inspelningssessioner i New York.

I Italien producerade och spelade han även in album med den

berömda italienska sångaren Omar Pedrini.

2014 spelade han och producerade ett album för Roman Coppola, Francis Ford Coppolas son, "A Molto Groovy Christmas". Sedan 2021 spelar han också med sitt enmansband; "SuperEgo". Där framför Carlo låtar på gitarr, keyboards och trummor på samma gång. Han har haft stor framgång med det på sociala medier.

tinyurl.com/carlo-superego

Onsdag JULI

MIKE BEAT & HIS HOPELESS STRUMMERS avslutar Picnic i Parken för sjätte gången.

Eskilstunas svar på The Band, med gräddan av Eskilstunas musiker, bjuder som vanligt på en skön blandning av country, americana och rock.

Bandet bildades då Micke Byström var spelsugen och ville göra trottoarspelningar på sitt ställe Norr Bar & Restaurang, som ligger vid Stadsparken. Det samlades mer och mer folk för varje gång. Till sist märkte han att människor även satt och lyssnade i parken. Då föddes idén, som så småningom blev Picnic i Parken med Micke som en av arrangörerna.

Traditionsenligt avslutar de sommarens onsdagar i Stadsparken. Som mest har det varit 12-13 musiker på scenen. Vi får se hur många som dyker upp den 24 Juli.

Cool Trio - sings

Onsdag

Cool Trio består av Erik Tengholm, Johan Tengholm och Hans Loelv. Mycket begåvade herrar som spelar Chet Baker-låtar. Sättningen är sång, piano, flygelhorn och kontrabas.

tackar alla våra generösa sponsorer för att vi än en gång får bjuda Eskilstuna på fyra onsdagar i Stadsparken.

Boka tid, andas ut och låt oss ta hand om ditt hår!

Varmt välkomna hälsar Linda Augustsson och Linda Märling

TIDSBOKNING: 073-531 80 22

Östra Kyrkogatan 17 A Nyköping

Välkommen till Bönornas!

Ost, delikatesser, lösviktste, choklad och lakrits

BAGAREGATAN 31 I NYKÖPING TEL. 0155-21 44 40.

FB/INSTAGRAM: @BÖNORNAS DELIKATESSER.

Lilla Picnic onsdagar i juli

17.00-17.30

Stadsparken i Eskilstuna med

ClownClubben är Sörmlands

sjukhusclowner och vi besöker ofta

Mälarsjukhuset i Eskilstuna och

Nyköpings lasarett. Det är också vi som arrangerar Lilla Picnic för alla barn mellan 0-100 år. Ibland kommer det djur på besök, eller jonglörer, musikanter och andra artister.

I vårt hörn av parken har också Teater

Beckalin en utklädningshörna där ni kan köpa stans fluffigaste popcorn!

Clownernas PiP-sång!

Nu är det sommar och Picnic i Parken Korgar med fika och filtar på marken

Nu är det sommar med glass och ballonger Vi leker tillsammans och bjuder på sånger

Refräng:

Ja nu är det Picnic i Parken i stan och alla får vara med

Dansa tillsammans i ClownClubbens dans

Titta så får ni se!

Vinka med handen och vinka med foten

Vänd dig till grannen och skicka en klapp!

Stora Krysset

Skicka din lösning senast den 10 augusti till: Tidningen SE HIT, Öllsta Västergård, 611 96 Jönåker. Märk kuvertet med »Korsordet«. Du kan även skicka via mail!

Fota eller skanna lösningen och skicka till: korsord@se-hit.se VI KONTAKTAR VINNARNA.

Grattis!

Vinnarna i förra krysset som vann varsin trisslott är:

Henrik Roos, Eskilstuna

Eva Hörlin, Oxelösund

Två personer vinner varsin TRISSLOTT! Rätt svar på tidigare korsord finns på www.se-hit.se

Namn:

Adress:

Mail/tel:

1920-talet – en tid av frigörelse

Lägg namnet Frank Martini på minnet. Det är Fredriks Wallins alter ego och han gör succé på scen med sin 1920-tals inspirerade show och Gatsbyfest.

Som barn tillbringade Fredrik mycket tid i kulisserna på den lokala revyn. Han själv började musikkarriären i rockband men blev så småningom sugen på att göra något annat. Han var i New York och hittade till miljöer som spelade ”gangstajazz”. Det här var något han ville ta till Sverige.

– Jag är envis, säger Fredrik Wallin, bestämmer jag mig för något så gör jag det. Det började med att showen sattes upp på Nalen i, 2018, och efter det har konceptet utvecklats och den har spelats i spektakulära lokaler runt om i Europa. Nu ger jag mig ut på den fjärde turnén, Frank Martini – Party Of The Century, med start i Sverige och därefter i Europa.

Premiären är på Cirkus i Stockholm den 5 oktober. Med sig på scen har Fredrik en ensemble på cirka 20 personer; musiker, dansare och cirkusartister. Och det är inte bara en show, det är en fest vill Fredrik förtydliga.

– På våra föreställningar klär sig ofta gästerna i tidsenliga kreationer – vilket är härligt men absolut inget krav. Gästerna deltar, dansar och sjunger och det blir en oförglömlig stämning med musik som de flesta känner igen.

Fredrik vill gärna lyfta att 1920-talet var en tid av frigörelse. Kvinnor fick rösträtt, och såväl modet som kärleken blev friare.

– Det är frågor och sammanhang som är viktiga än idag och därför vill Frank Martini skapa en atmosfär där alla känner sig välkomna och kan känna sig lika.

Och vad säger då Fredrik om framtiden?

– Nu kör vi på med den show som har premiär i höst. Jag har redan börjat bokat lokaler för 2025 och även 2026. Och självklart vill jag så småningom få möjlighet att sätta upp showen i New York eller Las Vegas, avslutar Fredrik som om det vore det mest självklara i världen.

En drömmusikal med tydligt budskap

Ännu en succémusikal sätt upp i på China Teatern i Stockholm. Dreamgirls slog igenom på Broadway på 1980-talet och fick ett nytt genombrott när filmen kom för 18 år sedan med stjärnor som Beyoncé, Jennifer Hudson och Eddie Murphy. Den här gången är det med svenska artister som Janice Kavander, Laila Adéle och Mary N´Diaye i huvudrollerna.

Dreamgirls berättar en viktig historia. Den handlar om kvinnors frigörelse i musikbranschen. Den berättas utifrån den svarta musikkulturen i Amerika och tydliga likheter med den framgångsrika soulgruppen Supremes finns. Musikalen ger en inblick i glamourens värld och dess baksida där unga kvinnor kämpar för att uppnå framgång, berömmelse och acceptans i en tid präglad av fördomar och diskriminering.

– Att få spela Dreamgirls är en dröm, berättar Mary som senast spelat i musikalen Hair. Det är något med just Dreamgirls som ger mig ett extra pirr i magen, inte minst för att det finns en hög identifiering. Det är en berättelse med ett tydligt budskap och som verkligen behövs än idag. Jag hoppas att det ska locka en ny publik till musikalvärlden.

FNITTRIG OCH ROLIGA

Mary spelar den fnittriga och roliga Lorell och något hon ser fram emot är att även få skådespela då föreställningen innefattar såväl dialog som musik. Dessutom är det fantastiska scenkläder, berättar hon. Något Mary uppskattar extra mycket då hon under pandemin

utbildade sig inom just design och sömnad.

– Och då musikalen skildrar tiden från 1960-talet fram till nutid så det blir många klädbyten och många olika peruker.

Edward af Sillén är musikalens regissör och Mary ser fram emot samarbetet.

– Han ger så fin och positiv energi. Jag gillar hans kreativitet och sätt att tänka utanför ramarna, inget är för stort i hans värld.

MAGISK ENSEMBLE

– Det här är en av mina absoluta favoritmusikaler, säger Edward. Tempot är högt, den tidlösa musiken är otrolig och i centrum finns ett mänskligt drama där allting står på spel Vad kostar framgång och att få sina drömmar att gå i uppfyllelse? Allt detta till beatet av tidernas första motownmusikal med en magisk ensemble på scenen. Vi ska få China Teaterns tak att lyfta!

I väntan på att repetitionerna ska börja i slutet av juli lyssnar Mary in musiken och lär sig stämmorna. Och premiären, den är den 12 september!

FOTO: MATS BÄCKER
TEXT: CARINA WEDIN

Vattenbad och bevattningssystem!

Det krävs inte många dagar med sol och värme förrän diken och vattenhål blir torra. Det blir svårt för såväl fåglar som insekter att få tag på vatten. Här kan alla vi som har en trädgård, uteplats eller balkong verkligen hjälpa till. Nu kan du få användning för fat och skålar som står i dina gömmor, fyll dem till brädden med vatten och placera ut på lämpliga platser. Har du trädgård kan du med fördel ha många vattenskålar – då blir det enklare för både fåglar och insekter att hitta. Står de lågt och inte har för hög kant kan även igelkotten ta sig en slurk. Annars, om du vet att du har en eller flera igelkottar tänk även på den när det gäller vatten.

TÄNK PÅ ATT HA grunda kärl, djuren får ju inte drunkna. För att insekterna ska kunna använda vattenbadet måste det finnas något de kan ta sig upp på. Lägg stenar i botten som tittar upp ovanför vattenytan och gärna något eller ett par kraftigare blad från någon växt där de kan slå sig ned. Pimpa gärna vattenbadet med några blommor, det lockar till sig insekter så de hittar

till vattnet. Använd inte alltför små fat eller skålar, då dunstar vattnet snabbt. Placera gärna vattenbadet i anslutning till en rabatt, det gör att insekterna enkelt hittar dit. Att sätta fatet mellan några grenar i ett fruktträd är både dekorativt och uppskattas av både fåglar och insekter. Glöm inte att fylla på med fräscht vatten ofta, varma perioder kan det behövas varje dag!

ÄVEN BLOMMORNA behöver vatten om det blir en solig sommar och för den som inte hinner, är bortrest eller helt enkelt inte orkar finns nu en toppenbra lösning. Ett bevattningssystem som drivs av solceller. Det är enkelt att installera och vattnar automatiskt vid gryning och skymning. Ett bra alternativ, eller komplement, så att även rabatter, växthus och krukor får det de behöver i sommar. Och du kan luta dig tillbaka utan att vara rädd för att du glömt att vattna.

Ha en riktigt fin sommar!

Chister Hagelin

Växt och Trädgård i Nyköping

Frank Martini bjuder på en spektakulär show med musiker, dansare och cirkusartister.
fr v: Laila Adéle, Janice Kavander och Mary N´Diaye

Konsert med Thomas Stenström - "Superlativ Tour" den 26 juli på Strömsholmen Eskilstuna

Se Hit tipsar

Från indiepop till folkkär

Med ett gäng solklara tolkningar i ”Så mycket bättre” tog Thomas Stenström klivet från indiepopen till att bli folkkär över en natt. Efter ett antal framgångsrika arenakonserter tar nu sommarturnén vid och för första gången står Thomas på scen i Eskilstuna.

Startskottet för karriären var när han som 22-åring tilldelades Ted Gärdestadsstipendiet. Erkännandet och inte minst prissumman på hundra tusen kronor gav Thomas Stenström mod och möjlighet att satsa helhjärtat på sin musik och karriären tog fart. Och resten vet ni ju. Idag, tretton år senare, är han en av Sveriges största artister.

Många hits har passerat, men för tre år sedan, när Thomas var med i tvprogrammet ”Så mycket bättre” slog han an en sträng hos stora delar av svenska folket, många kom i kontakt med hans musik för första gången. Thomas kanske inte uppskattar epitetet men idag får han nog leva med att kallas folkkär.

STOR FRAMGÅNG

Thomas första stora hit ”Slå mig hårt i ansiktet” kom för tio år sedan. Allt sedan dess har han levererat och dessutom nominerats till inte mindre nio Grammisar och sex P3-guld. I december 2020 släppte Thomas en egen version av den klassiska skotska nyårslåten "Auld Lang Syne" under titeln "Ser du månen där du är ikväll”? Den finstämda låten gjordes som ledmotiv till Cancerfondens årliga julfilm, och blev en stor framgång på låtlistorna, exempelvis med en tredje plats på Sverigetopplistan. Förra året släppte han det som även den kom

att bli en stor hit; ”Andas in, andas ut”. De senaste åren har varvats med arenakonserter under vintertid, festivaler och sommarturnéer på sommarhalvåret. Och i år, den 26 juli, blir det ett stopp i Eskilstuna.

Patrik Kolar är arrangör och ser fram emot att få ta emot Thomas Stenström på just Strömsholmen, den plats där Patrik en gång i tiden själv sett såväl Kent som Håkan Hellström.

– Strömsholmen är en oas mitt i centrala Eskilstuna, berättar Patrik. Det är en ö som ligger centralt men ändå lite avskilt. Ända sedan jag såg Kent och Håkan där för 16 år sedan har jag tänkt att jag skulle vilja arrangera en konsert just där. Och nu är det verkligen rätt läge.

TUSENTALS SÖRMLÄNNINGAR

Biljettförsäljningen är i gång och Patrik ser fram emot ett stort evenemang där tusentals sörmlänningar ska få möjlighet att möta en av Sveriges stora stjärnor.

– Stenström är just nu en av våra mest aktuella artister. Det jag tycker mig sett hos honom är att han är ödmjuk och trevlig vilket också avspeglar sig i hans musik. Dessutom är han en grym liveartist och han är här för att stanna, avslutar Patrik.

TEXT: CARINA WEDIN

Det skamfilade är skönhet i det enkla

Eskilstunakonstnären Lena Augustinsson är lite extra förtjust i att skildra miljöer som många upplever som osköna; hus i betong där det skamfilade och karga lyfts fram. I september får konstintresserade i Nyköping möjlighet att se hennes verk på NK-villan.

Lena är född och uppvuxen i Eskilstuna. Flyttade från stan. Men återvände snart och har levt hela sitt yrkesverksamma liv i hemstaden.

– Jag sökte konstfack för att jag ville bli teckningslärare men kom inte in. Jag sökte inte igen utan valde att åkta utomlands för att plugga språk i ett och ett halvt år.

En central plats

Tillbaka i Eskilstuna började Lena jobba som lärare. Hon utbildade

Se Hit tipsar

CLASSIC ROCK SHOW

När: 10 augusti

Var: Smash Hits (Volvo CE Arena), Eskilstuna

En helkväll med klassisk rock. eskilstunabanden "Made in Japan" spelar musik av Deep Purple och "Cecilia & Happy Happies" utlovar musik av Led Zeppelin och Janis Joplin.

sig vidare och jobbade sedan som gymnasielärare där hon undervisade i språk och litteraturhistoria. En karriär hon höll fast vid. Konstnärskapet har dock alltid haft en central plats i Lenas liv.

– Under min yrkesverksamma tid tog jag tjänstledigt vid två tillfällen för att satsa mer på konsten och såklart tog det extra fart när jag gick i pension. Jag hade mer tid att måla och att ställa ut min konst, vilket gjorde att det lossnade rejält för mig, berättar Lena.

Idag är det grafiken som Lena gärna utrycker sig genom varje tryck är unikt i sitt färgval. Hennes grafiska motiv är ofta hämtade från stadsmiljöer; betonghus, gärna skamfilade. Och kanske med spår av graffiti.

– Husen är i många människors ögon fula men jag tycker det är vackert; det där råa och karga. Det är skönhet i det enkla.

Jurybedömda utställningar

Lena har ställt ut en hel del senaste åren, varav ett flertal är jurybedömda utställningar. För några år sedan antogs hon exempelvis till Liljevalchs vårsalong med två av sina tryck. Till hösten kan vi se Lenas konst i Nyköping.

– NK-villan är en fantastisk plats att ställa ut på och det ska bli roligt att få vistas i Nyköping och lära känna staden lite mer. Jag har ju mest varit där som turist genom åren, avslutar Lena.

Utställningen pågår: 2 september – 15 september i NK-villan, Nyköping.

från vår sommalovspraktikant Emil Torsén

High Chaparral är en fantastiskt plats för att campa eller bara gå in i parken. High Chaparral är en "Wild West Temapark" med massor att göra, som till exempel att gå på Stuntshow. Där gör de många stunts, som att hoppa från tak och skjuta på varandra. Man kan också ta tåget och åka från High Chaparral till Old Mexico. Då händer det saker under hela tågresan. Vad, vill jag inte avslöja. Det får bli en överraskning. För barnen som kommer till High Chaparral kan man "råna banken" eller gå på "Lucky Luke Show". Då blir det komedi och dueller. High Chaparral ligger i Kulltorp , Småland.

med Anders Tegner

Owe Thörnqvist fyller 95 år

För tjugo år sedan uppträdde Owe Thörnqvist på Culturum. Han hade då nyss fyllt 75 år. Kul att jag hann se honom live tänkte jag med tanke på hur unga rockstjärnor brukar bli. Så 2011 tilldelades Owe det åtråvärda Olrogstipendiet som delas ut på Culturum. Denna gång delade den då 82-årige Owe och jag loge, var jag lite stolt att få vara konferencier just denna kväll. Då hann vi ses igen, tänkte jag.

I år har Owe fyllt 95 år. Detta uppmärksammades på Scalateatern i Stockholm i maj. Naturligtvis var undertecknad på plats. Lill Lindfors, Tommy Körberg, Jenny Silver, Jonas Thorells The Mad Men Band med Svartbäckens Rödaste Blås, Sylvia Vrethammar, 123 Schtunk, familjen Dominique med flera hyllade Owe och uppträdde med låtar varav de flesta är skrivna av jubilaren. Owe själv satt under andra akten på en tron på scenen och lät sig underhållas. Eller snarare deltog aktivt i uppvaktningen. Ibland med munspel och ibland med sång eller dagsvers. Hoppas att han får vara med på 100-årsjubileet 2029. Kvällen avslutades, nästan ofrånkomligt, med att alla sjöng ”Varm korv boogie” och utanför bjöds alla vi åskådare på, just det, varm korv.

Kulturnatten fick stan att sjuda av

För de allra minsta blev Kulturnatten i Nyköping en natt på biblioteket. Det vill säga, bibliotekspedagogen och författaren Nina Statheus läste högt ur sin senaste barnbok ”Natt på biblioteket ”i mysiga läshörnan på Culturum.

– Vi hade faktiskt Kulturmorgon här, då vi började med högläsning redan i morse, skrattade Nina. Nu var det dags igen.

Så börjar Nina läsa: ”Vad händer på Bibblan om natten, när allt står i prydliga ställ? När nycklar har vridits i låsen. Och dagen har blivit kväll?” Ja, vill du veta det så får du låna eller köpa boken. Har du tur kan du vinna ett signerat exemplar här i Se Hit. Härliga

illustrationer av Joanna Schmidt även denna gång liksom i förra boken ”Natt på förskolan”.

Det sjöd av liv på stan under Kulturnatten som började redan på dagen och det var rent omöjligt att hinna med allt. Bryggeriet, Tovastugan, NK-villan, Stadsvakten, Galleri Fiskhuset, Galleri Sjöhästen ja alla var igång. En hattworkshop för barnen avslutades med hattparad. Kulturhatten! Nyköping Brewing erbjöd en Kulturbricka, Nyköpingshus hade Champagneria och livemusik. Kulturvatten! Och esteterna Nyköpings gymnasium bidrog med fantastisk föreställning av ”Grease” på Culturum på kvällen och tre gånger till. Kulturskatten!

Maria Gripes Värld

Maria Gripe får väl räknas till en av Sveriges största barnboksförfattare. Att hon bodde mestadels av sitt liv i Nyköping uppmärksammas mer och mer. Nu med utställningen, lekplatsen Maria Gripes Värld, på Stora torget. I juli öppnas även utställningen i Rådhuset. Textilkonstnären Anita Grede, vän till Maria, invigningstalade. Anita berättade bland annat om filmen ”Hugo och Josefin” som bygger på Marias böcker. Filmen skapades nämligen av Anitas make, regissören Kjell Grede. Det här var också starten

för satsningen ”Levande torg” på Stora torget. Här fanns många leksaker för barn och en fikahörna där du kan hämta en korg på Kumlins och fika medan barnen leker. Börjar onekligen bra!

Sedan sommaren 2011 går ångslupen Munter olika turer på Hallbosjön och Yngaren. Båten utgår från Vrena bredvid Café Munterhuset. En perfekt sommarutflykt i Sörmland således. Ångslupen tar 12 passagerare så se till att boka den på www.munter.nu. En lisa för själen säger en som åkt minst en gång om året sedan starten för tretton år sedan.

Ankracet –en tradition

Nu har det blivit en tradition. Föreningen ”Nyköping Tillsammans i Fighten mot cancer” som arrangerar Ankrace i Nyköpingsån. I år gick racet av stapeln den 16 juni. 209 numrerade plastankor släpptes ifrån Folkungabron och gick i mål mellan Nyköpings Hus och NK-villan. Nyköpings Forspaddlare hjälpte till med att fånga upp alla ankorna när de ank-om mållinjen. Vinnande anka blev just nummer 209! Huruvida anka nr 1 kom sist i mål förtäljer inte historien. Alla intäkter från försäljningen av ankorna gick oavkortat till Barncancerfonden. Vill du också stötta föreningen går det bra att swisha till: 123 091 5116.

Munter sommar
Anita Grede
OweThörnqvist och Lill Lindfors

Vinnarna i Zontas konsttävling har korats

Vandra eller cykla på Eriksgatan

Förr, när kungarna gjorde sin Eriksgata på hästryggen, var det på snirkliga stigar och vägar genom Sörmland; från Strängnäs till Krokek på gränsen till Östergötland. En del av sträckan löpte mellan Björnlunda och Aspa – numera en vacker vandringsoch cykelled.

Redan på 1970-talet märktes leden upp men föll sedan i glömska. För fyra år sedan tog Lars Karlsson i Ludgo Spelviks Hembygdsförening och Patrik Höglin i Björnlunda Hembygdsförening kontakt med Länsstyrelsen. De ville rusta vandringsoch cykelleden som bar namnet Eriksgatan.

– Vi tyckte det var dags att ge leden ett ansiktslyft, säger Lars. Vi fick bidrag från Länsstyrelsen till stolpar och nya skyltar.

De blåa skyltarna är unika med sitt E med en krona på – som en symbol för Eriksgatan. En egentillverkad skylt, just för den här

I aprilnumret av Se Hit presenterade vi Nyköping Oxelösunds Zontaklubbs tävling på temat konst och klimatförändringen. Fokus låg framför allt på hur kvinnor och flickor drabbas. Tävlingen har utmanat alla typer av kreativa uttryck och de 29 deltagarna visade sina alster på Sörmlands Sparbanks huvudkontor i Nyköping under två veckor. Prisutdelningen hölls i samband med Kulturnatten. Det fanns tre olika vinnarkategorier; amatör, verksam konstnär samt folkets röst.

Många av konstnärerna hade gått in med liv och lust för att läsa på om om klimatförändringarna och ett syfte med tävlingen var just påverkan, att få personer att tänka till

om klimatet; såväl konstnärer som besökare av utställningen. Bland vinnarna fanns Lehna Fahlström, Julia Lindeborg samt Marie-Louise Holm.

En av pristagarna var Lars Karlsson, 2:a pris i kategorin verksam konstnär, med verket ”Garbage Globe”. Här intervjuad av Ingela Ljung från kulturföreningen Generator. FOTO: MARIE LINDERHOLM

leden. Den skyltade leden mellan Björnlunda och Aspa är cirka 21 kilometer. Alldeles lagom för en dagstur. Här blandas skogsstig med grusväg och en liten kort bit även asfalterad väg.

– Det är svårt att föreställa sig att kungar med ett följe av uppåt 1000 personer har dragit fram på de här stigarna, säger Lars.

Idag är det tätt skyltat och svårt att gå vilse. Lars tycker det är en fin och spännande led som fler borde upptäcka. Här finns en gästbok som skvallrar om att leden har runt 200 besökare om året, troligen ännu fler. Det finns en del fina saker att upptäcka längs leden; den vackra stenbron söder om Björnlunda, runstenen vid Axala, en gammal banvall vid Likstammen och dessutom en avrättningsplats! Det finns också informationsskyltar om torpställen längs med leden.

– Vi arrangerar även vandringar med guide. Och för den som kommer långväga kan man bo på Östermalma eller helt enkelt ta med ett tält, avslutar Lars.

Tävla med

VINN TVÅ BILJETTER TILL

DREAMGIRLS - THE MUSICAL PÅ

CHINA TEATERN I STOCKHOLM

FRÅGA:

På vilken sida hittar du citatet: ”...slog han an en sträng hos stora delar av svenska folket.”

VINN BARNBOKEN ”NATT PÅ

BIBLIOTEKET” AV NINA STATHEUS

FRÅGA: För vilken gång i ordningen arrangeras ”Picnic i Parken”?

VINN BOKEN

”KONTAKTKONTRAKTET - LEK MED

DIN HUND” AV EVA BODFÄLDT

FRÅGA: Vilket år kom det allra första numret av Tidningen Se Hit?

Mejla ditt svar till carina@se hit.se senast den 10 augusti. Märk mejlet med respektive tävling: musikal, barnbok och/eller hundbok. Glöm inte skriva ditt namn, adress och telefon.

FÖRRA NUMRETS VINNARE av Fideli Sundqvist bokpaket om papperskonst är: Katarina Ehrenkrona, Nyköping

Lars Karlsson Eriksgatans unika skylt

SOMMARHÖJDARE I NYKÖPING

SOMMARENS EVENEMANG

Här är folkfesterna du inte vill missa!

SCENSOMMARKVÄLL KOM Å SE

NYKÖPINGS GÄSTABUD

7/8

Träffens utomhusscen

27 juni - 28 juli

Scensommarkväll är Nyköpings mest spännande musikfestival! Folk-, världsmusik och klassiskt möts i en spännande mix. Fri entré.

UNG ARENAS

SCENSOMMARKVÄLL

Vallarna, Nyköpingshus

PARK TILL PARK

7 aug

nykopingsguiden.se/komase nykopingsguiden.se/scensommarkvall

Sveriges enda kortfilmsfestival utomhus. Ta med en vän, svep in dig i en filt och upplev film i en magisk historisk miljö. Fri entré.

Teaterparken till Gripsholmsparken

TILLPARKPARK

16-17 aug TILL PARK

nykopingsguiden.se/parktillpark

Läs mer på nykopingsguiden.se

16-17/8

Nyköpings Gästabud 27 juni - 28 juli, teater på Nyköpingshus • Scensommarkväll 3 augusti, musikfest på Träffens utomhusscen. Fri entré • Ung Arenas festdag 4 augusti, aktiviteter för barn och unga vid skateparken, hamnen. Fri entré • Kom Å Se 7 augusti, utomhusbio vid Nyköpingshus. Fri entré • Park till Park 16-17 augusti, stadsfest i Nyköpings centrum. Fri entré

Gör dig redo för årets största stadsfest – Park till Park! Nyköpings gator fylls med fest för alla, mat, musik, aktiviteter och uppträdanden. Från Gripsholmsparken till Stora torget och ner till Teaterparken. Välkomna!

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.