Tidningen SE HIT Nummer 3 / 2021

Page 1

MAJ 2021

SIMONS ERICakare tm En hi djup med SIDA

ODLARGLÄDJE

Experten tipsar – det är skillnad på rot och rot SIDA 16

TEMA: HÅLLBAR FRAMTID

Sex sidor om klimatet, jorden och vad vi kan göra åt klimatkrisen SIDA 8

ANITA GREDE

6

Textilkonstnär som väver samman samtalet och konsten SIDA 20


TIDNINGEN SE HIT!

Redaktionen Carina Wedin Redaktör 070-633 21 81 carina@se-hit.se

Anders Tegner Skribent anders@se-hit.se

Peter Torsén Skribent, fotograf och formgivare peter@se-hit.se

Anna Jerden Skribent anna@se-hit.se

NÄSTA NUMMER KOMMER

21

Juni

Lär känna din granne Vi håller i, vi håller ut. Detta mantra. Pandemin har oss fortfarande i ett fast grepp men glädjande nog – för oss här i Sörmland i alla fall – så rullar det på rätt bra med vaccineringen. Och visst börjar man känna visst hopp om att kanske, kanske har vi ett normalt liv i sikte. Eller så inte. Det får helt enkelt framtiden visa. Förändringens tider är här och det kan ju också innebära bra saker – som för Se Hit till exempel. I december kom Se Hit ut med sitt första nummer i Eskilstuna. Vi upplever att tidningen har blivit väl mottagen – det sjunker snabbt i tidningsställen – och att man tycker om det innehåll vi bjuder på. Att dra igång en tidning i en ny stad mitt i en pandemi kanske dock inte var helt genomtänkt, men vad fasen, vem gillar en fegis? Nu har vi provat och konstaterar att många företag gillar oss – men det är inte tillräckligt många som vågar annonsera just nu. Så vad gör man? Redaktionerna i Nyköping och Eskilstuna slog sina kreativa hjärnor ihop och kom fram till att vi gör en gemensam tidning för Eskilstuna och Nyköping. Skulle det verkligen vara så omöjligt? Vi hoppas till exempel att Eskilstunaborna ska uppskatta artikeln om den erkända textilkonstnären Anita Grede som bor norr om Nyköping, på samma sätt som vi tror att Nyköpingsborna tycker det är spännande att läsa om hitmakaren Simon Erics med rötterna i Eskilstuna. Det är mycket vi inte vet om varandras städer men ta nu chansen och lär dig mer om din granne. Eskilstuna och Nyköping – Sörmlands två största städer som nu kommer ett steg närmare varandra – och det tack vare Se Hit! Trevlig läsning!

Ca rin a We di n Följ oss på Facebook - www.facebook.com/tidningensehit Följ oss på Instagram - @tidningensehit SE HIT! kan även läsas på nätet - www.se-hit.se

HÄR KAN DU HÄMTA DITT EXEMPLAR AV SE HIT! NYKÖPING Willys, Ica Supermarket Oppeby, Ica Maxi Stormarknad, Coop Forum, Hjortensbergsbadet, ICA Nära Nyköping, Tempo Humlan, ICA Kronhallen Supermarket, Trycksak ICA Nära Stigtomta, Påljungs hage, Ica Supermarket Arnö, Nordic Wellness i Gallerian Axet, Nordic Wellness på Rosvalla, Café Vardagsrum i Västerport, Handlar'n i Jönåker, Hemköp Spelhagen, Coop Nära Ringvägen, Tempo Sunda Oxelösund, Culturum Strandstuvikens Havsbad och Camping, Ramdalsbadet, Nyckeln, Cityarkaden, Rosvalla, Biostaden, Gumshallen, ESKILSTUNA City Gross Tuna Park, Stora Coop Tuna Park, ICA Maxi, Coop Torshälla, ICA Nyfors, Gallerian, 21:an, Sveaplan, Coop Skogstorp, Strängnäs Station (Caféet), Präntaren (Matarket), ICA Bengtsson/Systembolaget i Strängnäs (entrén) TIDNINGEN SE HIT FINNS I NYKÖPING, OXELÖSUND, ESKILSTUNA OCH STRÄNGNÄS

SE HIT! är en politiskt och religiöst oberoende tidning.

WWW.SE-HIT.SE

2

OMSLAGSFOTO: PETER TORSÉN


TIDNINGEN SE HIT!

Kia e-Niro

Rymlig crossover på el

3 595

Privatleasing fr. kr/mån* Inkl. serviceavtal Förmånsvärde fr. 1 473 kr/mån**

Bli en del av en laddbar värld Kia kan det här med elektrifiering, över 60 % av Kias försäljning består av laddbara bilar. Det kallar Kia Elfarenhet. Och den finns samlad i Kia e-Niro. En helt eldriven bil som ger en mjuk, tyst och behaglig körupplevelse. Dessutom kommer du upp till 45 mil på el. Kia e-Niro är prisbelönt och vann under 2020 både Vi Bilägares och Teknikens Världs stora elbilstester.

Erbjudandet gäller ordertecknade bilar t.o.m. 30/6-2021 och registrering senast den 30/7-2021 eller så långt lagret räcker, endast modellår 2021 och kan ej kombineras med andra rabatter eller företagsavtal. Bränsleförbrukning blandad körning. e-Niro 0 l/100 km och CO2-utsläpp 0 g/km. Blandad elförbrukning 15,9 kWh/100 km enligt körcykeln WLTP. Försäljningsstatistik: Vroom jan–dec 2020. *Privatleasing: 36 mån, uppläggnings- och administrationsavgift tillkommer. Rörlig ränta. Max körsträcka 4 500 mil. Onormalt slitage och övermil debiteras utöver leasinghyran. Sedvanlig kreditprövning. **Förmånsvärde: kostnaden för föraren motsvarar den skatt denne får betala per månad för bilförmånen, baserat på en marginalskatt på 50%. Lokala prisavvikelser kan förekomma. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Med reservation för eventuella tryckfel.

3


TIDNINGEN SE HIT!

LIVET ENLIGT

ASPA-JOHANNA Vår och djupa sår Ibland måste man ta ett djupt andetag och fundera hur det kunde bli som det blev eller varför det är som det är. Det kan ju vara när man lyckas spilla ut morgonens kaffetermos i bilen eller funderar över varför ens pappa dog alldeles för tidigt? Det kan också vara när man lite glatt visar det där vinet på systembolaget som har en slaktare på etiketten (som festligt nog heter ”The Butcher”) för en förvirrad kvinna där bland hyllorna som letade efter ett gott vin och hon surt fräser att hon ju minsann är vegan och aldrig i helvete skulle kunna dricka något så oanständigt. Ja, då var det läge för ett väldigt djupt andetag. För oss båda troligtvis. Min son har den gångna veckan även han fått tillfälle att ta långa djupa andetag då jag som vanligt tjatat om att bädda sängen och ställa in disken i diskmaskinen. Det var nog mitt i något sådant tjat jag lite snabbt scrollade i min telefon och fick se vad som hänt en gammal barndomsvän. Den här barndomsvännen är en vänlig själ som givit liv till ett gäng fina ungar. Hon skrev ett inlägg där hon berättade att en av hennes söner blivit brutalt nedslagen och sparkad i ansiktet så till den milda grad att han hamnat på kirurgakuten där man nu måste bygga upp hans ena ansiktshalva med någon märklig teknik som tydligen finns. Då funderade jag innerligt över hur det kan bli som så att man sparkar på den stackare som ligger? Och hur har de där två grabbarna som sparkade ner honom egentligen växt upp? För någon gång var dom ju också någons lilla bebis. Eller är dom bara otacksamma tonårskids som behöver veta hut? Det enda min fina barndomsvän ville med sitt inlägg var att vi alla skulle berätta för våra barn och ungdomar om våldet. Vad det orsakar och vad som går sönder när man sparkar på någon som ligger. Ansiktshalvor och mammahjärtan går sönder. Lättare än man tror. Så jag tog ett snack med sonen. Mitt i tjatet om disk och obäddade sängar så pratade vi. Det är bättre det. För jag vill aldrig att han ska bli vare sig den som sparkar eller blir sparkad. Sen gick vi ut i våren. För den är här nu. Skit samma att majkasen är Covid-inställd i år också och att jag inte ens börjat sätta plantor i växthuset än. Vår är det ändå och den kanske inte kan läka alla sår men nog känns den lite som ett Bamseplåster när den laddar på med små fjuniga björklöv och krokusar i rabatterna? Fantastiskt ändå att våren läker såren! Det älskar man ju!

Plantera en häck KRUKODLADE PLANTOR FÖR SNABBARE RESULTAT THUJA BRABANT

RABA TT NÄR DU K

ÖPER 10 S T ELL ER FL ER

HÖJD 80-100 CM

KÖP 10 ELLER FLER FÖR 129:-/ST ORD.PRIS 199:-/ST

THUJA BRABANT HÖJD 100-125 CM

KÖP 10 ELLER FLER FÖR 249:-/ST

THUJA SMARAGD

ORD.PRIS 329:-/ST

HÖJD 80-100 CM

KÖP 10 ELLER FLER FÖR 249:-/ST ORD.PRIS 329:-/ST

TAXUS M HILLII HÖJD 40-50 CM

KÖP 10 ELLER FLER FÖR 179:-/ST KAN EJ KOMBINERAS MED ANDRA RABATTER OCH ERBJUDANDEN. GÄLLER SÅ LÄNGE LAGRET RÄCKER.

ORD.PRIS 229:-/ST

Johanna Persson MÅN-FRE 10-18, LÖR-SÖN 10-15 • SPELHAGSV. 4, NYKÖPING 4


TIDNINGEN SE HIT!

ALTANDÖRR PÅ KÖPET!*

48

månader räntefritt

Ibland kan kondens vara bra. Men inte på fönster. Många fönstertillverkare hävdar att man måste leva med kondens på utsidan av nya fönster. Men det är inte hela sanningen. Det handlar mest om att glaset inte är anpassat för de nya förutsättningarna. I våra fönster finns en värmereflektor – Antifog – ingjuten i glasmassan. Antifog gör att det yttersta glaset håller samma temperatur som uteluften och då uppstår inte kondens. Kondensskyddat glas är standard i alla våra fönster. Besök gärna vår utställning på Östra Kyrkogatan 17 B i Nyköping. Öppen onsdagar kl 12-18. Övrig tid efter överenskommelse.

Boka ett gratis hembesök 020-78 00 00 | www.morups.se * Läs mer om kampanjen på vår hemsida.

Fönsterbyte. Som det borde vara.

5


TIDNINGEN SE HIT!

Simon Erics

en hitmakare med djup Simon Ericsson kallar sig Simon Erics när han är artist och skriver låtar. Han fick ett stort genombrott 2015 med sin första singel ”Waiting for the sun”. Han är ändå fortfarande lite av en ”doldis” även i hemstaden Eskilstuna.

Allt började med att Simon tyckte att han hade gjort en riktigt bra låt. Han spelade upp den för en kompis som hjälpte honom att presentera låten för skivbolag. Efter att ha fått stort gehör från flera stora bolag så bestämde han sig slutligen att samarbeta med Warner Music, ett av Sveriges största skivbolag. Med engelskt uttal Från början bestämde sig Simon och Warner att han skulle få vara lite hemlig. Man enades om att ”varumärket” skulle heta ”Simon Erics”, med engelskt uttal. Till och med skivbolagsbossen visslade på ”Waiting for the sun” och sa att det var en hit. Låten blev också mycket riktigt snabbt en stor hit 2015 men succén kom förstås inte över en natt. Det var många år innan som Simon hade suttit hemma i sovrummet och skrivit låtar utan att någon hade uppmärksammat honom. – Allt gick väldigt fort när det väl hände. Låten började att spelas på reklamradio och jag fick åka på Rix FM´s festivalturné. Den har streamats över 8 miljoner gånger. Det var otroligt skönt efter en ganska jobbig uppväxt där jag inte riktigt hittade min plats. Men det gjorde jag när musiken kom in i mitt liv. Hur påverkades du av framgången? -Det är klart att jag påverkades och att det skenade iväg. Man fick många ”vänner”. Det var svårt att få grepp om vem man egentligen var. Det blev jobbigt. Tappade motivationen Efter den här tiden fortsatte Simon att göra låtar. Ingen låt blev en riktigt lika stor hit. Skivbolaget ville ge sken av att ”Simon Erics” var en DJ som jobbar på Ibiza istället för den konstnärsjäl som han egentligen var. – Jag hade skrivit en känslig sång till min lillebror. Den lät lite som Simon & Garfunkel. Då föreslog skivbolaget att vi skulle göra en video där jag stoppade 6

mitt husdjur i micron och att vi skulle filma det. Allt för att få uppmärksamhet. Jag kände då att jag tappade motivationen om vad musik är för någonting. Allt detta ledde till att jag lämnade Warners. Simon berättar vidare att han tror att även Avicii kände sig utnyttjad och styrd av sitt management och skivbolag. De eldade på honom för hårt med inkomstbringande turnéer istället för att han fick göra sin musik i lugn och ro. Måste vara smart Idag tror Simon att man egentligen inte behöver ligga på ett stort skivbolag om man istället har människor runt omkring sig som kan olika delar av musikbranchen. Man måste vara smart. Man kanske kan göra ett avtal med någon som har många följare på sitt TikTok-konto och där få sin låt spridd till många lyssnare på sociala medier. – Idag vill jag sjunga och spela gitarr. Lite som Ed Sheeran. Och det funkar ju bra för honom. Simon har nu en längre tid samlat ihop ”ett gäng” låtar med hög kvalitet. Han har skickat dem till fler artister för eventuella samarbeten. Alla har tänt på hans låtar. Så nu har han tre internationella samarbete på gång, som vi snart kommer att få lyssna på. Förutom det - så har han även ett eget projekt ”Simon Erics 2.0”. Det är mer popcountry. Lite åt James Bay-hållet. Ni vet han med ”Hold back the river”. Texterna är lite mer självupplevda. – Jag har lärt mig mer nu hur musikbranschen fungerar och hur man ser sitt eget värde i det kreativa. Att inte bara rusa in i allt utan att man får känna efter först. Förutom musik är Simon mycket intresserad av att uppfinna. Det finns en ”produkt” som väntar på att bli tillverkad. Han vill inte avslöja vad det är. Han ler lite mystiskt. Vi kommer garanterat att få se och höra mer från Simon. TEXT & FOTO: PETER TORSÉN


TIDNINGEN SE HIT!

"Min låt har streamats över 8 miljoner gånger. Det var otroligt skönt efter en ganska jobbig uppväxt där jag inte riktigt hittade min plats"

SE EN MUSIKVIDEO MED SIMON ERICS HÄR

Namn: Simon Ericsson Artistnamn: Simon Erics Ålder: 35 år Familj: Dotter Alice, 4 månader Husdjur: Papegojan Ozzy Avkoppling: TV-spel 7


TIDNINGEN SE HIT!

Tema

Hållbar framtid

I stort sett alla klimatforskare är eniga om att den accelererande klimatförändring vi ser i dag är orsakade av oss människor. Kunskapen om klimatsystemet är inte heltäckande men så mycket vet man att den förstärkta växthuseffekten och den globala uppvärmningen påverkar klimatet och rubbar naturens balans. Och det är bråttom nu om vi ska ha en chans att ställa allt till rätta. Här bjuder vi på läsning om hur det står till med vår jord och inte minst vad vi kan göra åt det. Låt både hjärta och hjärna vara med i framtiden när du gör dina val som påverkar klimatet. Trevlig läsning!

Börja med maten – lätt som en plätt

Undvik palmolja. Välj rätt e-märkning. Välj ekologiskt. Är varan producerat i ett konfliktdrabbat land. När man börjar tänka såhär blir frågan om att välja hållbara produkter nästan ogripbar. Ett bra tips är att börja med maten då det är något väldigt konkret och inte minst för att matproduktionen står för en fjärdedel av våra utsläpp globalt. Återbrukskonsulten Anna Bergström tipsar i podden ”Sen Då?” om hur man kan börja när man vill göra skillnad. – Önskvärt vore att det i framtiden faktiskt finns en innehållsförteckning över vilka avtryck en produkt gör på miljön när den produceras, säger Anna. Det är nästan ett måste för att kunna göra riktigt hållbara val. Idag finns ju vissa miljömärkningar som är långt ifrån heltäckande – dock bättre än ingenting – som ändå gör att vi kan göra vissa val. Men vi vet fortfarande inte vilken miljöpåverkan varan i sig har. Vill man bidra, vill man vara med och påverka, så tycker Anna att maten är ett bra sätt att börja på. – Här måste vi börja med att ändra på perspektivet när det gäller utbud och efterfrågan. När det gäller mat ska vi utgå från det som finns och produceras just nu – den stora efterfrågan ska inte ligga på det som inte finns. Det här är något vi måste lära oss.

vilka råvaror som är aktuella för säsongen och vad varje producent erbjuder just för tillfället. Svinn i alla led Ett stort problem som rör maten är matsvinnet. En tredjedel av all mat som produceras slängs. Matsvinnet finns dessutom i alla led – allt från producenter till slutkonsumenter. En början är att jobba på sitt eget svinn. Här har Anna många idéer. – Man kan till exempel göra en buffé av rester, chips av potatisskalen – självklart bara om de är ekologiska – och pesto av morotsblasten. Här finns inga gränser, det blir gott och är dessutom billigt. En annan idé är att välja vegetariskt när man går ut och äter och ha en vegetarisk vecka då och då hemma med familjen. Att äta vegetariskt handlar i mångt och mycket om att spränga hål på fördomar, att det är så mycket mer än isbergssallad och bönor som får magen att svälla. Så sammanfattningsvis: – Använd allt det du köper hem, handla mer lokalt och välj mer vegetariska alternativ. Lätt som en plätt, avslutar Anna.

Bli mer lokal Det globala tänket är också något som måste förändras. Vi måste ställa om och bli mer lokala. Och höjer man blicken så är Sverige ett land som måste bli mer självförsörjande. Mer än 50 procent av all mat importeras och vi är självförsörjande på endast tre baslivsmedel: spannmål, morötter och socker. För ungefär 40 år sedan var Sverige självförsörjande på samtliga baslivsmedel, men idag är landet helt beroende av importera på allt från kött till potatis. Detta att jämföra med Finland som till 80 procent är självförsörjande på mat och vars produktion av både mjölk, kött och spannmål täcker hela det inhemska behovet. – Att handla lokalt är en mycket bra början, säger Anna. Ett tips är Rekoringen som finns på många platser runt om i Sörmland. Du beställer i förväg via Rekoringens facebooksida av det som producenten har just nu och sen åker man till utlämningsplatsen och hämtar. Det är ett smart och smidigt sätt att få god överblick över

Sofia Bystedt, centrumledare för ReTuna

Välkomna till oss, vi finns för er! 8


Tema

TIDNINGEN SE HIT!

Hållbar framtid

I elfte timmen – men än finns det hopp Vi lever i elfte timmen. Klimathoten tornar upp sig ovanför våra huvuden och i allt högre utsträckning är det du och jag som individ som har ett eget ansvar att se över de val vi gör i vardagen. För att inte tala om permafrosten – som är ett stort, globalt klimathot! Klimathotet är svårt att ta in i en vardag som handlar om att jobba, köra ungarna till dagis, laga mat till familjen och i bästa fall få en utlandsresa då och då. Måste man dessutom värdera varje beslut om det är bra eller dåligt för klimatet – vem orkar..? Att de flesta av oss lever som om vi hade 4,2 jordklot, vad betyder det ens? Frågan är svår och nästan omöjlig att ta in – för både hjärnan och hjärtat. – Är det svårt att ta till sig, blir det inte heller viktigt, Karin Sundby, klimatkunnig i podden Sen Då. När de pratar om att vi förbrukat jordens resurser i podden jämför de det med att man övertrasserat sitt lönekonto och börjat använda krediten. – På något sätt ska den där skulden betalas tillbaka, och när det är något så enkelt som pengar, de kan betalas tillbaka och har du tur kan du få en skuldsanering. Och det är där vi är med vår planet. Vi behöver skuldsanera, säger Karin. Vi skulle behöva en ”planetär” chef som styr upp vår skuldsanering, säger Karin halvt på skämt, halvt på allvar. Jämför med Lyxfällan Karin jämför våra liv i förhållande till klimatet med teve-programmet Lyxfällan där deltagarna får hjälp med att styra upp sina livsval och sin ekonomi.

– På samma sätt borde alla göra när det gäller hur vi lever och den påverkan vi gör på miljön. Vi skulle alla granskas i ”miljöfällan” där vi konkret får se vad våra val i vardagen gör mot miljön. Något de flesta av oss faktiskt är en bidragande orsak till är att permafrosten tinar. För att sätta stopp för att permafrosten fortsätter att tina måste utsläppen av växthusgaser minska och det är i allra högsta grad något vi människor rår själva över. Det är inte för sent, men det är bråttom. När permafrosten smälter uppstår en ond cirkel. Temperaturhöjningarna i de arktiska delarna av världen har fått den ständigt frusna marken att börja tina. När permafrosten tinar släpper den i sin tur ifrån sig både koldioxid och metangas på grund av att den innehåller väldigt mycket gammal kol och gamla växtdelar, på så sätt påskyndar smältningen klimatförändringarna ytterligare. Och det handlar om stora ytor – permafrosten täcker stora delar av Arktis vilket är ett område tre gånger så stort som hela EU:s area. Permafrosten tinar allt snabbare Forskaren Gustaf Hugelius på Stockholms Universitet arbetar främst med att samla och sprida kunskap om de arktiska regionerna. Hans forskning kommer vara ett viktigt underlag i flera stora klimatrapporter där han och hans kollegor bland annat konstaterar att i slutet av det här århundradet kommer permafrosten stå för motsvarande tio procent av dagens mänskliga utsläpp. Permafrosten tinar alltså i allt snabbare takt och frisläpper växthusgaser som på lång sikt får stor påverkan på klimatet, enligt Hugelius forskning. Avslutningsvis kan vi ändå konstatera att Hugelius tror på framtiden. Han menar att kan vi ställa om från fossila bränslen till förnybar energi så finns det hopp och det som händer de närmaste åren är helt avgörande för framtiden.

9


TIDNINGEN SE HIT!

Tema Tema

Hållbar framtid

Cirkulär handel när den är som bäst

ReTuna sätter Eskilstuna på kartan – igen! Nu genom att få ta emot priset Blåslampan som är Råd & Röns och Sveriges Konsumenters pris för att uppmärksamma viktiga insatser inom konsumentområdet. – Vi var nominerade även förra året men då var det en annan aktör som fick utmärkelsen, berättar Sofia Bystedt, centrumledare för ReTuna. Att vi nu blev nominerade igen var hedrande och att vi dessutom vann känns fantastiskt. Det är extra roligt att vi får stå som symbol för något som är positivt och det känns extra varmt i hjärtat att även organisationen Sveriges Konsumenter är med i juryn. Sofia är glad över att det som är framtidens konsumtion, cirkulär handel, nu också uppmärksammas från konsumenternas sida. – Vi kan återbruka och ta tillvara på gamla grejer men om ingen handlar har allt det vi gör ingen mening. ReTuna har även kommit att bli en stor inspiratör för andra kommuner och även andra länder. Idag finns liknande verksamheter både i Finland och Norge och Sofia hoppas nu att svenska kommuner följer efter. – Jag är övertygad om att det kommer finnas fler ReTuna runt om i landet inom bara några år. Ett företag som jobbar hårt med omställning och hållbar handel är Ikea. De etablerade sig i ReTuna under förra året och har nu valt att utöka testperioden ytterligare ett halvår. – Ikea har som mål att bli helt hållbara och på ReTuna får de möjlighet att testa sina idéer, säger Sofia. ReTuna blir alltså en liten del i Ikeas stora globala plan. I dagsläget är det fullt i gallerian så nu riktas tankarna mot andra möjligheter att utvecklas. – Vi funderar såklart på hur digitala vi skulle kunna bli men ser också information och utbildning om cirkulär handel som en viktig del i vårt framtida arbete, avslutar Sofia.

Sofia Bystedt, centrumledare för ReTuna

Distribution – Budservice – Kyltransporter – Lager

www.varubud.se 10


TIDNINGEN SE HIT!

Cirkulär ekonomi - ett kretslopp

Slit- och släng är förbi. Att producera, konsumera, använda och sedan slänga fungerar inte längre. Ägandet är en föråldrad tanke – låna, hyr eller dela med andra. Ska vi rädda klimatet och minska överutnyttjandet av jordens resurser är övergången till en cirkulär ekonomi alldeles nödvändig.

Vad är då cirkulär ekonomi? Jo det handlar om att saker vi anser vara förbrukade återanvänds och återvinns i stor utsträckning som möjligt och om och om igen. Först då tär vi mindre på jordens resurser och minskar vårt avfall. Det här måste vi göra; minska konsumtionen av nya saker, återanvända mer, designa produkter och förpackningar smartare, återvinna material samt utnyttja energin i det som inte kan återvinnas och därför måste förbrännas. Både EU och FN har ökad cirkulär ekonomi i sina klimatmål. Ställa om systemet Den cirkulära ekonomin kommer tvinga företag att tänka om, allt från hur de utformar och tillverkar produkter till relationen med kunderna. Att ställa om systemet är såklart en utmaning och en lång process men innebär också nya möjligheter och en del affärsmodeller kommer vara enklare än andra. Redan nu ser vi på exempel leasing av en mängd olika produkter. I framtiden handlar det inte om att äga. Du kommer leasa allt från jeans till lastbilar. Och det kommer finnas företag som tar tillbaka och renoverar sina egna produkter för att sedan sälja dem i varuhuset på en egen avdelning. Förlänga livslängden Företag hittar nya sätt att förlänga livslängden på produkter eller komponenter och att finna mervärde i avfall eller att designa för cirkulärt bruk. Här har vi exempelvis ReTuna återbruksgalleria i Eskilstuna där bland annat Ikea etablerat sig för att sälja begagnade Ikeamöbler och i Nyköping, Trosa och Oxelösund finns företaget One More Time vars affärsidé är att skapa nytt av gammalt. Ett studie inom Nyköpings kommun pågår där man undersöker möjligheten för hur en del av de kreativa butiksinnehavarna på Öster gemensamt ska kunna bidra till en cirkulär ekonomi genom att arbeta med just återbruk. Sveriges regering har precis presenterat en strategi och en handlingsplan för den cirkulära ekonomin.

DET HÄR KAN DU GÖRA: Skapa en grupp med grannar eller vänner där ni kommer överens om att utbyte eller lån av grejer som till exempel verktyg, högtryckstvätt, trädgårdsredskap och så vidare. Det är vettigt, billigt och en lösning som alla vinner på. Alla behöver inte äga allt. Välj att hyra istället för att köpa om det är saker du behöver under en begränsad tid. Allt från specialverktyg till kläder för fest och friluftsutrustningar. Det mesta går att hyra numera. Om bilen inte är absolut nödvändig för dig; välj buss eller cykel. Hyr bil eller gå med i en bilpool. Samtidigt som du bidrar till klimatet slipper du dyra kostnader som verkstadsbesök och försäkringar. Återbruka dina gamla kläder. Byt kläder med kompisar. Låna kläder av varandra. Lär dig laga och sy om dina gamla kläder. Handla möbler och inredning på loppisar, Blocket eller på Facebooks köp- och säljsidor. Måla och fräscha till grejerna om det behövs. Hemmet blir både charmigt och personligt.

11


TIDNINGEN SE HIT!

Tema Tema

Hållbar framtid

Elbilsrevolutionen är här – och snabbt går det!

I mars 2021 fanns det 207 028 laddningsbara personbilar i Sverige. Som mål har Sverige att minska utsläppen i transportsektorn med 70 procent till år 2030. För att nå dit krävs en miljon laddbara bilar. Populäraste elbilen idag är, inte helt överraskande Tesla, då de också ligger i framkant vad gäller forskning och utveckling av elbilar. Men på andraplats, och på stark frammarsch, kommer Kia. Här i Nyköping är 8 av 10 bilar av märket Kia som säljs en elektrifierad bil. Det berättar Johan Rising och Emil Moberg som båda jobbar på TB Bil med försäljning av just Kia här i Nyköping. – Vi vet att elbilar absolut ger mindre klimatpåverkan jämfört med andra drivmedel, säger Johan, men hur stor skillnaden blir beror såklart på hur elen är framställd. Vi har en fördel här Sverige där vår elproduktion är väldigt ”ren”. I länder där elen produceras med exempelvis kolkraftverk så blir effekterna av utsläpp fortfarande stora. Johan berättar även om att Kias syskonmärke Hyundai har i ett samarbete tagit fram en bil med solceller på taket som kommer ladda upp batteriet – och då minskar elanvändningen till stor del. Framsteg görs En stor diskussion som förts när det gäller elbilar är tillverkningsprocessen av batterierna. Men framsteg görs hela tiden och ett av de stora problemen är ämnet kobolt som man numera använder i allt mindre grad och även i vissa batterier inte alls. – Just jakten på bättre batterier är elbilstillverkarnas stora huvudfråga och det bedrivs stor forskning här. Kias användning har minskat med mer än 30 procent i varje batteri jämfört med tidigare. Men hur man än vänder och vrider på det är elbilen alltid ett bättre alternativ än bilar med fossila drivmedel, menar Johan. Efterfrågan på elbilar växer så det knakar och utvecklingen går i en rasande fart. Många större biltillverkare har nu elektrifierat hela sitt utbud och Kia lanserar inom kort sin första helt dedikerade elbil. Du kommer kunna ladda den från 12

10 till 80 % på endast 18 minuter och du kör upp till femtio mil på en laddning. Som kuriosa kan nämnas att sätena är tillverkade av återvunna PET-flaskor och att den har möjlighet att ladda andra elbilar eller andra elektriska produkter. – Branschen utvecklas blixtsnabbt, säger Emil. Vi har flera nya modeller som lanseras inom bara några år och det vi kan konstatera är att elbilen inte är en fluga som kommer att försvinna om några år. Den är här för att stanna. Räknar hem kostnaden Emil berättar att man räknar hem kostnaden för en elbil då driften blir mycket lägre än med annat drivmedel. Dessutom är den i det närmaste skattefri. – Det som måste lösas nu är infrastrukturen med möjlighet att ladda. I Nyköping finns ett 10-tal laddningsplatser för allmänheten – vilket ändå känns helt acceptabelt för en stad av den här storleken. Men, säger Emil, ju längre upp i landet man kommer så gäller det att planera sin körning. Där är det glest mellan laddningsstationerna. Något som även behöver lösas är betalfunktionen på laddningsstationer i Sverige. Här gäller det att hitta något som är enkelt och som funkar på alla laddningsstationer. Kia har till exempel tagit fram en smidig lösning som heter Kia Charge som samlar större delen utav leverantörerna så föraren slipper olika appar och betallösningar. -Övriga projekt som testas av regeringen på olika platser i Sverige är skenor i backen som el-lastbilar kopplar upp sig mot och laddas samtidigt som den körs på vägen. Så kan framtidens laddning komma att se ut, avslutar Johan.


Tema

TIDNINGEN SE HIT!

De 5 B:ena BOSTADEN – mer energisnål var

dag:

Nästan 40 procent av all energi som produceras i Sver ige går till uppvärmning av byg gnader. Politikerna behöver ställ a hög re ener gikrav på nybyggen och renoveringar. Du kan själv bidra genom att till exempel sänka inom hustemp eraturen och byta till energisnåla vitvaror. WWF vill att vi halverar utsl äpp från fossila bränslen från våra bost äder.

BILEN – mer kollektivtrafik och förnybara bränslen :

kande står enligt Transp orter och privat bilå jedel av tred Naturvårdsverket för en ser. sga Sveriges utsläpp av växthu r mindre åke Därför är det viktigt att vi halvera d bil. WWF vill till att bör ja me s till res ande. fossila bränslen som använd sporter som För att uppnå det vill vi se tran ra för nyb ara helt bas eras på el och hål lba ska på res anbränslen. Vi måste också min det me d bil och flyg

BÖRSEN – minska utsläppen från ditt sparande:

Minska utsläppen från ditt sparande, men öka ditt klimatsmart a och hållb ara sparande. Välj en bank, fondförva ltare eller ett försä kringsbolag som kan hjälp a dig. Ta del av våra många tips och rapporter.

BIFFEN – mindre kött bra för både hälsa och miljö:

Vi hjälper dig med allt inom el i Nyköping med omnejd elbilsladdare pool- och spainstallationer utebelysningar

www.dexel.nu 0155-40 00 80

Enligt Jordbr uksverket står anima liska pro dukter, som kött, mjölk och ost, för en femtedel av de global a utsläppen av växthusgaser. Att äta bet ydligt mindre kött och ers ätta det me d till exemp el baljväxter, är positivt för både miljö och hälsa.

– BUTIKEN o ch indre Sh o p p a m a re : smar t

ya pry lar mtion av n su ra n o k r å V n d e l av v å väsentlig a n e r in fö r e å d st e n om sutsläpp g a h sg c u O th . x ä v dem ti llverkar m so r ra e å ri V st . du att öka fortsätter utsläpp en ätt a för en e åste und rl m r e k ti li po onsumtion smart are k h c a o d a sk min tt att minsk ll a hitta sä a n a k n i e v se men WF v il l livssti l. W ny in köpta ändra vår tsläpp från u v a g n ri ha lve pry lar! WF

Källa: W

13


Tema

TIDNINGEN SE HIT!

Greenfeemedlem BAS 695 kr/år Du har ett medlemskap i golfklubben. Betalar ordinarie greenfee på hemma- som gästklubb... Läs mer på jonakersgk.se

Foto Thomas Kilman

BLI MEDLEM REDAN IDAG! ojertklang.se

GULD PROVA-PÅ-MEDLEM

E4 PÅ-/AVFART 2 MIN

År 1/1.990 kr Du får spela alla dagar i veckan. Du får deltaga i vår klubbverksamhet innehållande tävlingar, alla olika typer av seriespel, resor och andra arrangemang. År 2/2.990 kr. År 3/3.990 kr. Därefter övergår medlemskapet i GULD 5.400 kr (gäller priser för 2021). Information om nybörjarkurser, kommande tävlingar, banan m.m. hittar du på jonakersgk.se

SINCE 1989

Den lilla Saluhallen OST CHOKLAD LAKTRITS TÉ & KAFFE

Handla tryggt hos oss, fönstret står öppet för dig som vill handla utifrån! Västra Storgatan 3. Nyköping - 0155-21 44 40 bonornasdelikatesser.se

14


Stora Krysset SPÖKDJUR FÖRR

BOSTADSOMRÅDE SMÅSKRATTADE

VINDEL SÄNDER I ETERN PRIOR

TIDNINGEN SE HIT!

GATAN TILL HAVS KONTORISTSAKNAD

FÖRSE MED EKOREFLEKTERING

OLJIG INSTRUMENT

GAMMATEN MAKABRARE BOKSTAVSRÄKNING

PLANERAT BOSTADSKVARTER

DENNES DAG ÄR 9/12 BRYTER MALM ÄR OFTA VÄNNER

AFTONSAMKVÄMEN MATFISK

VÄLDOFTANDE EXTRAKT BLODSUGANDE FLUGMODELL KAN MAN RYMDFIGUR BESLUT

VILL MYCKET HA HIMMELSKA VÄSEN

VUNNIT

UPPSLAGSVERK ÄR SÄLLE HAR TAGGAR KÖRA FAST

SKOG & MARK

FARS LICEN- KÄNGOR FÖR BMXSEN ÅKARE

ACCENTUERA

RESER SIG PÅ KAXIGA

DRÖJDE

RUMLAS DET PÅ

HETTADE HÖGSÄTE SKER FÖRE MIDDAG

UPPDIKTAD HISTORIA

RÄTT MED GELÉ

PENDYLENS

TAPP SKA HJÄLPA DIG ATT HITTA

FRAMSTÄLLNING AV KRYDDSÅS FERNISSA SÅDANT ÄR ALLMÄNNYTTIGT

FÖRVÄXLAS MED BLÅBÄR

SYNTETSTYCKE

AVSER ÅK-

SÖKUPPSTÄLTJÄNST LNING TRÄTÄLJA

GER DI

4-SPÅRSSKIVA

STRECK

SKÅDIS INOM TAUBESLÄKTEN INKVARTERING

SARV OCH VAJA

VILL SKÅDIS HA

INTE DEM

OFTA I TÅRTA

PETIGA

LUKTAR FÖR F.D. DRINKARE LEDARE OCH LÅG STÄMMA

PLACERAT SLINGRANDE

GRÖNA

KAP

STJÄRNA

DAGSMEJA BÖKA

LINJER INOM METEOROLOGIN KAN SES EFTER VISST BAK

HAR KANSKE DEN SIG SOM INTE HÖRT LARMET

SFÄRISK VÄLJER DOKET

DONERA

KALIUM

TÄVLA OCH VINN! SE HIT NYKÖPING

Skicka din lösning senast den 10 Juni 2021. till: Tidningen SE HIT, Öllsta Västergård, 61196 Jönåker. Märk kuvertet med »Korsordet«. Du kan även skicka ­lösningen via mail! Fota eller skanna lösningen och skicka till: korsord@se-hit.se VI KONTAKTAR VINNARNA.

Engstedt, Nyköping Grattis! Hanna Kristina Toppala, Eskilstuna

Vinnarna i förra krysset som vann varsin trislott är:

TILLÅTA SIG

OXUDDE 0372

Två personer vinner varsin TRISSLOTT! Namn: ........................................................................................................................................................................ Adress:....................................................................................................................................................................... .......................................................................................................................................................................................

Mail/tel: ....................................................................................................................................................................

15


TIDNINGEN SE HIT!

Odlarglädje

Enkelt att odla på balkongen

Inget ont om pelargoner eller petunior. Men balkongen kan användas till så mycket mer såhär på sommarhalvåret. Att odla grönsaker och kryddor på balkongen är väldigt enkelt och samtidigt bra för såväl själen som för insekterna.

Att odla på balkongen är enkelt och det man framför allt behöver är rejäla odlingskärl med några hål i botten så inte vattnet blir stående. I terrakottakrukor torkar jorden upp väldigt snabbt, så även om det känns tråkigt fungerar plastkrukor, eller hinkar, bättre då man inte behöver vattna lika ofta. Allt man planterar i måste vara dränerat. Man ska också tänka på att näringen snabbt tar slut när man odlar i den här typen av mindre odlingskärl, därför ska man med jämna mellanrum tillsätta egen näring i form av kompost, gödsel eller flytande näring. Självklart behöver man också frön. Att så är inte svårt men kom ihåg att inte börja för tidigt. Om plantorna får för lite ljus ränner de snabbt iväg. Alternativet är att köpa färdiga plantor. Rätt förutsättningar Förutsättningarna bestämmer vad som går att odla på balkongen, till exempel vilket väderstreck den ligger i. Att odla potatis på balkongen går utmärkt, gärna i en plasthink. Att odla tomater i hink kan även vara ett bra sätt att börja på, de är tacksamma att odla. Välj då helst en så kallad ”busktomat” som inte blir så hög. Tomater vill ha mycket sol och behöver mycket näring så glöm inte att gödsla! En blomlåda med färska kryddor är självklart på balkongen. Man kan så dem själv men faktum är att det fungerar mycket bra att plantera dem som säljs i mataffären. En del av dem, timjan, oregano och gräslök exempelvis, kan man till och med få att övervintra om de täcks på vintern. Rabarber kan övervintra Ett tips är att odla sockerärtor, som är en trevlig växt, då utnyttjar du husväggen genom att låta dem klättra. Du får både vackra blommor sen en skörd av baljor att ta hand om. Rabarber är också trevligt att ha på balkongen. Står de i en rejäl hink med bra dränering kan de till och med övervintra om man täcker väl.

16

Glöm nu inte att vattna! Har du inte en snäll granne som kan vattna om du reser bort kan du lösa det med en petflaska. Fyll

den med vatten, stick ett litet hål i korken och vänd upp och ner på flaskan och kör ner den i jorden. Då håller sig jorden fuktig några dagar!

Årets skönhet heter Astrid Årets Pelargon 2021 är en helt ny zonalpelargon som heter Astrid. Sorten har fyllda blommor som skimrar i olika nyanser av rosa och aprikos. Förutom ett vackert yttre har sorten fantastiska odlingsegenskaper: pelargonen levererar blomsterprakt både inne och ute, tål regn och rusk och bjuder på osannolik blomning hela sommaren! Blommorna på 'Astrid' är charmiga. De är små och nästan roslika och sitter tätt tillsammans som i en liten tärnbukett. Kronbladets kant är crèmevit med rosa anstrykning, sedan följer romantiskt rosa för att i djupet bli svagt aprikos. Färgen kan variera beroende på placering, till exempel antar blommorna en mer aprikos nyans inomhus och mer rosa utomhus.

TEXT: CARINA WEDIN


TIDNINGEN SE HIT!

Det är skillnad på rot och rot Nu är det hög tid att börja fundera på plantering av häck eller andra större växter i trädgården. Det finns häckar för alla stilar, jordar och zoner. Det finns de som är enkla att sköta och andra som kräver lite mer arbete. Det finns vintergröna, blommande och de som är lite busiga i sitt uttryck. En av svenskarnas absoluta favoriter är nog den snabbväxande och vintergröna tujan. Vill man tukta den och ha en rak snygg häck går det bra, vill man låta den växa fritt går det också bra. Fördelen med vintergrön häck är att den ger insyn- och vindskydd även vintertid. Att plantera häck är en lite större investering såklart, men det man ska tänka på är att man planterar för framtiden. En häck håller och ska stå där under många, många år. Vad ska man då tänka på när man köper sina plantor? Det viktigaste är att köpa plantor av god kvalitet och det jag förespråkar för att ge plantorna största möjliga chans att rota sig bra är det vi kallar krukodlade plantor. Vad är då en krukodlad planta? Jo, den är uppvuxen och odlad på plantskolan direkt i en kruka. Plantor behåller hela rotsystemet intakt när de flyttas från plantskolan till butik och har därför alla små sugrötter kvar. Ett orört rotsystem gör att den snabbare kan etablera sig på en ny plats och går dessutom bra att plantera under hela växtsäsongen, det vill säga även på sommaren när det kan vara för varmt för andra odlingsformer.

Sommarerbjudande!

Träna bada bo! Teckna medlemskap!

Få sommaren på köpet Teckna medlemskap nu så bjuder vi på bad och träning hela sommaren. 330 kr / mån från 1 september Månadskort med 12 månaders bindningstid.

Badgaranti!

Sommarkort bad Bada så mycket du vill från 17 maj till 29 augusti.

Krukodlade växter ska absolut inte förväxlas med en så kallad ”krukad” planta som är något helt annat. En krukad planta är uppvuxen på fält och sen uppgrävd på samma sätt som barrotade växter eller växter med rotklump.

Vuxen 750 kr / Barn 350 kr

Dessa plantor är odlade på friland vilket gör att när de grävs upp från fältet så beskärs samtidigt rotsystemet för att det ska vara möjligt logistikmässigt att flytta plantorna. Denna metod av förflyttning innebär stora risker för plantan och kräver mycket snabb plantering och leverans efter upptag. Fördelen med denna metod är att den blir billigare vilket såklart lockar till köp. Men det gör också att om du har otur får du luckor i häcken av plantor som inte rotat sig och du får helt enkelt köpa nya. Så på sikt vill jag påstå att det lönar sig att köpa krukodlat och du får dessutom en fin häck mycket snabbare.

Ta med familjen eller föreningen på badäventyr med övernattning.Våra 7 rum har plats för 28 personer.

Paketerbjudande!

Boende + bad Familjepaket: Badentré, fika, lunch & frukost. Vuxen 575 kr / barn 475 kr Föreningspaket: 50% rabatt på badentré, möjlighet att boka mat och aktiviteter. 150 kr natt / pers + städavgift Boka: badabo@befair.se

Intensivkurs!

Lycka till med vårens trädgårdsarbete!

Simskola steg 1 & 2 I juni erbjuder vi simskola steg 1 och 2 som intensivkurs. Vi träffas 9 tillfällen från måndag 14 juni till torsdag 24 juni.

Christer Hagelin

Växt och Trädgård Nyköping

Läs mer och boka på hjortensbergsbadet.se 17


TIDNINGEN SE HIT!

SMÉGRILLARE

MÄLARGRILLARE

Mälarchark 300 g

Mälarchark 200 g

30:-

35:-

/st

j-pris 150:-/kg

/st

j-pris 117:-/kg

Surdegsbröd bröd La Lorraine

20:-/st 450g

Potatissallad X-tra

Olika sorter nygräddat i butik j –pris 44,44/kg

19:95 /st 1kg

Extrapriser gäller t.o.m 13 juni Konstnär Rolf Reimers datagrafik har använts till affischen

FÖRENING I KONST presenterar

KONSTRUNDAN 2021

ÖPPET HUS

15-16 maj 11.00-16.00 Information om utställare finns på www.foreningikonst.se Karta hämtas på Nyköpings turistbyrå samt på NK-villan

18


Livet & Maten

TIDNINGEN SE HIT!

med Fredrik Kämpenberg

Ramslöken förknippas med det vackraste jag vet I min lilla ryggsäck ligger en termos med kaffe, en flaska svartvinbärssaft, en påse med så kallade kanelgifflar och en rulle kakor med en krämig fyllning, bestående av en bärig smak blandad med en modern dito (brukar oftast vara lakrits – spännande nog för den stora massan och inkluderande nog för ungefär samma målgrupp), båda bestående högst tveksamma och ytterst industriella råvaror. I väskan finns även plastpåsar, en sax och varma kläder, som passar barn i 7-årsåldern. För det är så det är att vara pappa, speciellt till barn med så starka viljor och en förmåga att argumentera om precis allt, att alla möjliga och omöjliga bokstavskombinationer studsar omkring framför ens ögon, likt de prickar man ser strax innan man svimmar eller totalt tappar det. De vägrar naturligtvis ha på sig NÅGOT i klädväg som skulle få en socialtant att INTE anmäla en på fläcken. Men ligger det lite varma kläder i väskan, kanske man kan visa dem för nyss nämnda tant, som någon slags blidkande muta – ”Jag gör så gott jag kan”, typ. Under den korta promenaden, som kantas av vass och en vacker lund, samt högljutt tjatter om både vem

som ska få välja film på vägen hem i bilen och trehundra frågor om när i hela fridens namn det egentligen är FIKA, försöker jag fokusera på doften av chips. För det doftar lite som chips. Ramslök alltså. När man trampar runt i bladen, som nu nästan täcker marken som en grön matta, doftar det dock mer av lök, än av chips. Ramslöken hade inte kommit upp så mycket jag hade önskat den här gången. Den hade spridit ut sin gröna, doftande matta och liksom tagit sats för att kunna skjuta i höjden, men ännu var bladen små. Lite plockade jag, det ska gå till en lokal korv till Tovastugans sommarmeny - alltmedan barnen stojade, slog på döda träd och gjorde sushi med blad. Mina fingrar var lika gröna som deras, mina öron desto tröttare. Nästa gång jag åkte till ramslökslunden var allt annorlunda. Jag brukar leta efter växters betydelser och symboler. Om de finns omskrivna i låttexter eller i skönlitteraturen. Som en liten upptäcktsfärd för mig själv, i den outtömliga kunskapskällan vi kallar internet. Jag har, trots detta, inte hittat så mycket om ramslöken.

Men för mig har den fått en stark betydelse. Den kommer alltid påminna mig om det smärtsamma i alltings förgänglighet. Hur något kan växa och frodas i rätt förhållande, för att sedan sakta vissna och förmultna. För ramslöken är det en del i dess naturliga cykel, den kommer tillbaks igen nästa år, med stor sannolikhet, när omständigheterna är gynnsamma. Mat är det jag pysslar med för det mesta. Mat som är en del av livet, som ger våra kroppar näring och våra sinnen njutning. Mat. Livsmedel. Medel För Liv. Ramslöken från Trosa kommer alltid vara förknippad med det vackraste jag vet och det smärtsamma, men också förhoppningsfulla i att växa. Jag kommer behandla den med den kärlek och respekt den förtjänar, i en god och vacker rätt, med lokalfångad gös. Och du: kom ihåg att inte plocka för mycket, trots att den ymniga grönskan får dig att tro att den aldrig kan ta slut eller ta skada, så måste du släppa lika många plantor fria, så den får växa sig stark igen.

19


TIDNINGEN SE HIT!

Samtalet och konsten vävs samman Anita Grede är en av många textilkonstnärer i Sverige - men en av de få som alltid har ett budskap i sina motiv. Hon arbetar mest med offentliga verk och ett återkommande tema i hennes gobelänger är livet, familjen och allmodern Maria, men inte på ett konventionellt sätt. I Nationalmuseums utställningskatalog Mariabilder från 1989 skriver hon: ”Maria är alla kvinnor och alla barn är heliga, om inte det är sant är det mesta kring Maria helt ointressant.” För över fyrtio år sedan flyttade Anita och maken Kjell Grede, som var känd filmregissör, till prästgården norr om Nyköping. Här skapade de sig ett härligt konstnärshem där familjen hade gott om utrymme för både barn och skapande. Kjell är död sedan några år tillbaka, barnen vuxna, nu bor Anita här själv. — Det är ensamt såklart och jag saknar våra samtal när vi löste världsproblemen vid köksbordet, säger Anita som i högsta grad är aktiv i sitt skapande och inte har några planer på att sluta. På övre våningen har hon inrett en ateljé med en fem meter bred upprättstående vävstol. På väggen hänger en av hennes gobelänger; ”Kvinnor vid havet” som är ca 3 x 3 meter. Det är ju så hon uttrycker sig — stort. I Linköpings missionskyrka hänger en altarutsmyckning skapad av Anita på nittiotalet, den är drygt 25 kvadratmeter. Hon är representerad både på Nationalmuseum i Stockholm och på Röhsska museet i Göteborg. Hon har haft internationella utställningar; bland annat på Kronborgs slott i Danmark, Svenska institutet i Paris, Viborg i Ryssland, Dubai, Chicago och Philadelphia i USA. 20

Anita var 26 år gammal när hon fick sitt första textila uppdrag. Det var att inreda regissören Ingmar Bergmans privata biograf på Fårö. En stor gobeläng ingick i uppdraget som tog två år att slutföra. Den fick namnet ”Trollflöjten på Fårö” och innehåller mycket symbolik, detaljer och inte minst Bergman själv. Den hänger fortfarande där i biografen på Dämba. — Det var en fantastisk tid, med många intressanta samtal och filmvisningar eftersom Bergman såg igenom hela filmhistorien under den här tiden och jag hade förmånen att få vara hans publik. Kvinnor med många färdigheter Men hur började det då? Jo Anita är uppvuxen i Jämtland med kvinnor på landet som hade många färdigheter, bland annat i att väva. — Min mormor hade vävstolen i köket och när hennes döttrar, som var nio till antalet, kom på besök fick de sitta på gröna träsoffan och klippa mattrasor. Några av våra släktingar hade flyttat till USA och sände ibland säckar med kläder hem som klipptes upp till mattrasor. Jag brukade rota i de där säckarna för att hitta något som var användbart. En gång hittade jag en mörkblå morgonrock i bäcke bölja med rosor på. Den lyckades jag rädda. Efter många års användning; jag hade den på mig varje gång jag låg på BB, så tog morgonrocken slut och klipptes upp i tunna mattrasor blandat med lingarn och invävd i en gobeläng kallad; ”mellan lampan och månen” som sedan köptes av landstinget i Östergötland. Anita var nyfiken av sig som flicka och ville lyssna både på kvinnorna i köket och på männen som satt i finrummet och diskuterade politik och hur skogen skulle skötas. Hon sprang emellan de båda världarna och det har hon fortsatt att göra hela livet.

Samtalen om livet och konsten blev tidigt viktigt för Anita och när hon träffade Kjell kom hon in i ett sammanhang där det kreativa och intellektuella samtalet var vardag. Hon fann sig snabbt tillrätta och tilltalades av dessa konstnärssjälar. Det hon uppskattade var de fria samtalen där inget var tabu. För Anita kom det att bli en självklarhet att det praktiska skapandet och det intellektuella samtalet hör ihop — vilket syns tydligt i hennes gobelänger som alltid förmedlar något mer än ett vackert mönster. Hon utgår ofta från myter om madonnagestalten och inspireras av det kristna budskapet, men tolkar det på sitt sätt. I Anitas verk är det familjen som står för treenigheten. Familjen är ett stående inslag. Dock inte alltid helt idylliskt. Ett verk vid varje infart Här i Sörmland har Anita blivit ett ansikte för många inte minst tack vare sin vision att skapa ett verk vid varje infart till Nyköpings kommun — motorvägen, havet och flyget. Det hela har resulterat i motorvägskapellet ”Ett vindskydd för själen” vid Sillekrog som invigdes 1999. Stella Maris som är en så kallad skyddsmantelmadonna, tre meter hög i trä, som vandrare kan söka skydd i. Hon är placerad på Sävö i den sörmländska skärgården och invigdes 2003. Det senaste projektet som ännu inte är invigt är Moder Jord ute vid Skavsta flygplats. Hon är en urgammal myt som kan förstås på alla språk och här står hon och välkomnar alla. Precis som de två andra verken är hon knuten till en etapp av Sörmlandsleden. — Det har tagit tid att genomföra de tre mötesplatserna, liksom allt som är nytt möter motstånd. Jag trodde kommunen skulle bli glad och se att det här var ett nytt sätt att samarbeta med kultur som gagnade alla. — Jag skrev några vägledande ord när jag


TIDNINGEN SE HIT!

började med iden om de tre mötesplatserna för tjugo år sedan. ”Vi är alla medskapande i skapelsen, dag för dag. Liksom skyarna skiftar på himlen skiftar också vi färg och sinnelag. Och våra ögon följer fjärilens flykt som för att läsa dess meddelande att kullarna, skogsbrynet och solen som lyser däruppe är vi.” Arbetet med Moder Jord ingår även i en dokumentärfilm som Anita är regissör till och är under arbete. En första del visades 2019 på Gamleby filmfestival med inledningen: ”I ett vackert Sörmländskt skärgårdslandskap längs en vandringsled som korsar motorväg och flygplats har hon skapat tre vindskydd som kallas: Vindskydd för själen. Man tänker så bra när man vandrar, säger hon.” Därför stämmer Anita i filmen träff med människor för att prata om sånt som helighet och vad som gör oss lyckliga idag och vad vi egentligen menar när vi prata om vad som är vårt kulturarv? —Det här var året före pandemin och förhoppningen är att kunna fortsätta filmandet i år. Nyköpings kommun har bekostat Moder Jord men avslutat projektet utan att varken tala med Anita eller göra det klart. -Jag hoppas fortfarande att det finns någon i ledande ställning som kan lägga det här tillrätta och tillsammans med mig ge mötesplatsen en härlig och värdig avslutning. Mångfacetterad konstnär Anita är en mångfacetterad konstnär och även ordet har stor betydelse för henne. Under en tio års period arbetade hon för P1 och skapade en rad egna radioprogram. När Anita idag ser tillbaka på livet och konsten och människor hon mött och kommit nära men som inte längre finns — blir de samtidigt en inspirationskälla för henne i bild och ord framöver. — Jag brukar säga att jag är en poet som väver, men nu skriver jag på en diktsamling med arbetsnamnet ”Som om tiden inte fanns”. Samtidigt så vill jag såklart ha en utställning framöver. Det längtar jag efter, om mina slitna händer håller förstås, avslutar Anita. TEXT & FOTO: CARINA WEDIN

21


TIDNINGEN SE HIT!

Kultur & Nöje

Eskilstuna med Peter Torsén

Blanka

Med uppdrag från både Sverige och USA Blanka Simonsson, endast 17 år, är redan en duktig konstnär och siktet är inställt mot USA. Hon jobbar med illustrationer, animationer, skisser med blyertspenna och digitala konstverk och till vardags går hon på estetisk linje i Eskilstuna. Hon lägger ut sin konst på Instagram och har snart 20 000 följare. De finns till och med personer som jobbar på Disney som följer henne. Blankas mål är att få studera vid konstskolan CalArts i Kalifornien efter avslutad studentexamen. CalArts är skolan som Walt Disney grundade 1961 och den räknas idag som en av de främsta skolorna när man väljer nya talanger.

vara karaktärsdesigner (komma på hur figurerna ska se ut), storyboard artist (göra skisser till filmens historia) eller visuell utvecklare (skapa bakgrunder och miljöer för filmerna). – Jag kan även tänka mig att jobba för spelindustrin. Där är Sverige stora. Och den är numera väldigt besläktade med filmindustrin. Vi önskar henne lycka till i framtiden och kom ihåg att det var här i SE HIT som du först läste om Blanka Simonsson. TEXT & FOTO: PETER TORSÉN

Idag får Blanka de flesta uppdragen från Sverige och USA där hon bland annat jobbar för ett företag som säljer klistermärken och boktillbehör. I Sverige kan hon ena dagen få ett uppdrag som illustratör för att skapa inspirerande väggar till ett gym medan hon nästa dag producerar klistermärken eller kanske en plansch. Hon får ofta förfrågningar från diverse online-företag, som söker en unik design till sina produkter. Blanka kan då kanske få formge en t-shirts eller en kaffekopp. Några av materialen Blanka arbetar med idag är akryl, olja, akvarell, gouache, oljepasteller, färgpennor, kol, tusch, digitalt, blyerts, canvasduk, papper och trä. Hur kommer det sig att du har så många följare? – En bra grej att göra som konstnär är att måla karaktärer som folk redan känner till. Jag ritade Skönheten och odjuret men bytte kön på dem. Så skönheten var man och odjuret kvinna. Det blev en tvist som lockade många till mitt måleri på Instagram. Det kallas ”fanart” när man gör så. Det är betydligt svårare att få uppmärksamhet för en egen skapelse. Men det är viktigt att man även gör sin egen konst. Annars tröttnar följarna efter ett tag. Det är animation som egentligen har inspirerat mig till det här, bolag som Disney och Dreamworks. Blankas mål är att jobba i den världen. Man behöver inte bara jobba med animation då. Man kan

22

Blanka Simonsson Ung konstnär från Eskilstuna


TIDNINGEN SE HIT! Blanka Simonssons skissblick

Blanka å INSTAGRApM #fiireblanke : t

Ingrid B e tecknad rgman av Blank a

Blanka tecknar Astrid Lindgrens Ida från Emil i Lönneberga som fanart

23


TIDNINGEN SE HIT!

Kultur & Nöje

med Anders Tegner

Det går som en dans Nyköping var Birgit Cullbergs hemstad. Dansaren och koreografen Birgit som startade den internationellt kända Cullbergbaletten föddes i Nyköping 1908. Bland Birgits allra sista verk var att hon gjorde en balett om Nyköpings Gästabud till Nyköpings 800-årsjubileum 1987. ”Kampen om kungakronan” var en gåva från SAAB och dåvarande SAAB-chefen och Nyköpingsbon Sten Wennlo. Det blev en kunglig premiär i gamla sporthallen på självaste Nationaldagen 6 juni med kungen och drottningen i publiken.

Birgit gick bort 1999 men finns förevigad av Willy Gordon i en byst framför Nyköpings teater. Där träffade Se Hit några av dagens dansare och koreografer och dansförespråkare. Katariina Edling och Linda Krogsaether som driver Nyköpings Danscenter, Anna Öhrner som är programansvarig på Nyköpings Arenor och dansare samt Julius Hjalmarsson som håller på att utbilda sig till dansare. KATARIINA EDLING – Dansen är en väldigt stor del av mitt liv, den delen som har hängt med mig längst och mest. Jag kommer knappt ihåg livet utan dans. Jag började dansa balett som treåring och det var kärlek redan i första ögonkastet. Jag har dansat sedan dess. Dans för mig kan betyda så mycket. Det kan vara både glädje och lycka, men under en lång karriär hinner man såklart även med besvikelser, sorg och frustration. Att få jobba med sin passion är dock ett privilegium. Jag tror att träning överhuvudtaget har fått en stor plats och betydelse i människans liv. Dans är en väldigt varierande, rolig och effektiv träningsform. Det är viktigt att man gillar sin träning och jag tror att alla människor egentligen gillar att dansa. Finns ju många olika stilar! – Just nu är min plan att fortsätta turnera med föreställningen "The Room", som jag och min danspartner Tobias Wallin dansade på Nyköpings Teater i höstas. Sedan har jag även några helt nya dansprojekt som jag planerar, men dom är än så länge på idéstadiet. Jag har så klart även min dansskola som jag fortsätter att utveckla. Håller också på med ett nytt soloprojekt som skapas till mig on-line. Väldigt spännande!

Katariina Edling har väckt stor uppmärksamhet för hennes version av ”Den döende svanen” ur ”Svansjön” som hon dansade på isen på lilla Svandammen i Nyköping i februari i år. Här kan du se den. Det är mästerfotograf Peter Fröjd på Downstairs Photo från Nyköping som filmat. LINDA KROGSAETHER – För mig var dansen från början ett sätt att kommunicera allt detta som växer och gror i tankarna och i känslorna. Jag valde därför att satsa på dansen, utbildade mig och jobbade som professionell dansare i flera år innan jag tog en paus för att utbilda mig och arbeta inom teater. Dessa två kommunikationssätt går lätt att kombinera, vilket jag gjorde och ibland gör fortfarande. Cullbergbaletten var de som stod högst på listan då jag började som dansare, och Birgit var en inspirationskälla till att jag själv började koreografera. Numera undervisar jag, koreograferar, regisserar och även skriver.

Dans är gemenskap och glädje säger Veronica Dahlberg

FOTO: Peter Fröjd 24

24


TIDNINGEN SE HIT!

ANNA ÖHRNER – Min egen danshistoria började som sexåring med balett på Leonore Nybergs dansskola. När jag var 11 år skrev jag en saga som min danslärare Leonore skapade en föreställning kring på Nyköpings teater och som jag fick dansa huvudrollen i. Det var nog höjdpunkten på min danskarriär kan man säga. Däremot var dansen otroligt viktig för mig som ung. Man glömmer allt annat när man dansar, man stärker sin självkänsla och det är ett fantastiskt sätt att uttrycka sig. Nuförtiden dansar jag mest i köket eller försöker hänga med när dottern Tik-tokar. – I jobbet har jag som mål att få till några dansföreställningar per säsong med professionella dansare. Dansens dag blev ju tyvärr bara digital i år men nästa år bör vi kunna ha live-dans igen. Den 30 oktober har vi en samtida dansföreställning preliminärt inbokad på Culturum. JULIUS HJALMARSSON Yngst bland våra dansare är Julius Hjalmarsson. Julius fick Nyköpings kommuns Uppmuntrings-stipendium förra året och går andra året på De Geer-gymnasiet i Norrköping och läser dans (!) och jobbar samtidigt på Linköpings Balettförening. – Julius behöver slipa på tekniken, ler Katariina.

unga tjejer som mår psykiskt dåligt. Det går ut på dans och avslappning och har otroliga resultat. Det skulle jag vilja få in i kyrkan – och för alla åldrar. Tror behovet är extra stort nu då många mår dåligt efter pandemin. VERONICA DAHLBERG – Dansen för mig betyder, gemenskap, glädje, frigörelse och är den roligaste träningsformen. Den blandar kondition och glädje på ett energifullt sätt som passar mig. Jag har många fina dansminnen från min tid som instruktör och elev. Mitt största dansminne var nog när jag körde afro Power dans med en salig blandning av unga, gamla, nybörjare och erfarna dansare. Vi möttes alla i en härlig extas av skakande och svettiga kroppar med glada leenden. Mitt råd till den som vill börja dansa är att inte bry sig om vad andra tycker och tänker utan våga ta plats, tänk att du är där för din egen skull och att vi alla har dansen inom oss.

Maria Lindh Isefält vill få in dansen i kyrkan

– Jag såg tidigt en dansföreställning på Operan i Stockholm. Det var magiskt och jag ville själv börja dansa. Senare såg jag Nötknäpparen på Dansens Hus och insåg att man kunde arbeta och få betalt också som dansare. Tänk att kunna få dansa på Operan som Katariina gjorde. VI LÄR OSS DANSA FLYTANDE Jag träffar även två av Sunlights tränare som båda förespråkar dansens fördelar. De leder även vattenpass och det syns att de är dansare i botten. Veronica har till och med fått oss motionärer att dansa ”Jerusalema” i vattnet! MARIA LINDH ISEFÄLT – Jag började dansa när jag var två år, fast man skulle vara tre för att få vara med på audition. Sedan dess har jag dansat balett och jazz på Saltsjöbaletten och på den legendariske Lasse Kühlers dansskola. Maria kom tillbaka till Lasse Kühlers skola som danslärare och i några år skötte hon och Lasses dotter Cathrine om skolan. – Min framtidsvision är att få in dansen i kyrkan så att alla som vill får dansa. Jag utbildar mig inom kyrkan nu i något som heter dans för hälsa där man jobbar med

I förgrunden den världsberömda dansösen och koreografen Birgit Cullberg flankerad av fr. v Linda Krogsaether, Julius Hjalmarsson, Katariina Edling och Anna Öhrner

SE DEN DÖENDE SVANEN MED KATARIINA EDLING HÄR

25


Kultur & Nöje TIDNINGEN SE HIT!

Se Hit

1

LISTAN

Mia Rolandsdotter

Nyköpings Folkhögskola och Grön framtid Nyköping

Mia är Årets Folkbildare i Södermanland 2021. Motiveringen: ” Med stort engagemang och kämpaglöd driver hon folkbildning såväl i sitt yrkesliv som privatperson. Med glöd undervisar hon i sin roll som folkhögskollärare om samhällsfrågor, livsåskådning och åskådliggör för deltagarna med sin pedagogik hur ideologier, historiska skeenden och samtid hänger i hop. Privat skapar hon mötesplatser och folkbildare om klimatfrågan. Helt enkelt en folkbildare i själ och hjärta!” Ja, bättre kan det väl inte sägas. Mia, en värdig vinnare.

Lou Norén

Susanne Fragoulis Andersson

Skön konstrunda i sköna maj Aldrig har väl behovet av att få uppleva artisteri av något slag varit större än efter ett drygt pandemiår med mest inställda föreställningar eller utställningar. Därför ser vi fram mot årets Konstrunda 2021, som går av paletten 15–16 maj, mer än någonsin. Det är Förening i Konst (FiK) som står bakom konstrundorna i Östra Sörmland. Nästa år är det 40 år sedan konstnären Rolf Koch startade föreningen. Vi som inte kan hålla oss till helgen 15–16 maj kunde se ett femtiotal konstnärers verk i en samlingsutställning på NK-villan i Nyköping. Naturligtvis var det inte lika trångt som det brukar vara på vernissager där utan konstnärer och personal från NK-villan släppte in besökare vartefter. Konstnären och bildläraren Susanne Fragoulis Andersson var på plats och hjälpte till. Hon har sin ateljé ute vid Ängstugan (nummer 8 på FiK:s Konstrundekarta). Keramikern Gunilla Börjeson visade sin ”keramikskärvor” här. Hon återfinns

annars i Krukboden Gripensberg i Ludgo (nummer 1 på kartan). 48 platser kan du besöka under konstrundan. På en del av dem ställer fler konstnärer ut som vid Rustik Gårdsbutik i Kiladalen där tre konstnärer har sina utställningar (nummer 29). Mer information på och egen karta hittar du på www.foreningikonst.se Den vävande poeten Det började som en D-uppsats om den sörmländska textilkonstnären Anita Grede och har nu efter en del turer blivit till en fin bok om och med Anitas olika verk och projekt. Författaren Eva Ottenäs bok ”Livet och konsten” handlar även om Anitas möten med inspiratören textilkonstnärinnan Hannah Ryggen, med blivande maken Kjell Grede och med Ingmar Bergman på Fårö. Eller hur hennes gobelänger med mer eller mindre nakna kvinnor togs emot när konsthantverkare från Sörmland åkte till Dubai 2010. Anna Lindell, Marja Fiander, Carina Sohl, Åsa Ingårda och Åsa Brandt var de övriga konstnärerna. Läs mer om Anita på sidan 20-21.

Månadens Notiser

26

2

3

Kristina Kjörneberg

Trädgårdsmästare. Eskilstuna Stadsodling Verksamheten odlar ekologiska grönsaker till kommunens förskolor, men i första hand är det en arbetsmarknadsåtgärd för de som har svårt att komma i arbete. Trädgården är ett populärt utflyktsmål. Ibland finns det plantor att köpa eller självplock av blommor. När de som jobbar behöver öva sig i språk och sociala kontakter har man försäljning. Stadsträdgården tar även emot barn från sex förskolor. som får vara med från ”jord till bord”. När skörden är bärgad och trädgården går till ro ger sig gänget i väg och sköter Eskilstuna naturreservat.

Sofia Hansdotter

Anita Grede 26

Administratör i REKO Eskilstuna Rekoringen är som att gårdsbutiken kommer in till stan. Konsumenterna behöver inte åka runt hela Sörmland för att köpa närproducerat. Lou Norén som själv har gården Kalkugnstorp och säljer, ägg, kött, sylt och saft via Rekoringen i Eskilstuna är även ringens administratör. Produkterna presenteras på Rekoringens Facebooksida där konsumenterna går in och bokar sin beställning. Föreningen har över 4 000 registrerade på Facebooksidan. Det här är ett sätt där små lokala producenter kan få sina varor sålda utan att behöva starta en gårdsbutik. Vill du gå med i Rekoringen och handla lokal kalvdans, lammkött, lokal folköl eller glutenfritt fikabröd kan du göra det här: www.facebook.com/groups/rekoeskilstuna

4

ELON Englunds på Gumbacken Det finns serviceminded människor och det finns nästan onödigt vänliga vänner. Sofia hör till båda kategorierna. När Se Hits kulturredaktörs fru skulle gå i pension från just Englunds så ordnade nämnda Sofia värsta överraskningsfesten hemma hos den blivande pensionären! Snacka om överraskning. Vi har hört att många besöker den populära vitvarubutiken lika mycket för att träffa Sofia och övrig personal som för att shoppa.


Från kanotuthyrning till ny krogkung

TIDNINGEN SE HIT!

Från två tomma händer till ett företagsimperium, hur ser vägen ut? Så här kan det gå till: Kanotcenter, Vilsta raststuga, Vilsta camping, Team Sportia, Lilla Hotellet, Plaza Hotell, Nyby herrgård, Vinbaren Vinäger, Biff och Grill. Göran Pettersson bor i det hus som hans morfar byggde i Eskilstuna för nästan hundra år sedan. Där växte han upp med mamma, pappa och tre bröder. Där tror han det började. -Pappa pratade alltid om att starta eget, men gjorde det aldrig. Jag uppfyller hans dröm, säger Göran Pettersson. Själv startade han som vikarierande fritidsledare i mitten av 1970-talet. Då var det hett att paddla kanot. Med tält, liggunderlag och Trangiakök gav man sig ut på Sörmlands vattenleder. Göran och en skolkompis jobbade extra som taxiförare och köpte ett gäng kanadensare. De hyrde först en lokal i Skogstorp. Det gick så bra att de flyttade in till stan och utvecklade där Kanot- och Sportcenter. -Kommunens fritidschef Gullik Nyström hörde av sig och berättade att de behövde någon som kunde driva Vilsta raststuga i Eskilstuna. Vi tyckte det var bra att kunna lägga kanoterna i ån, så vi nappade. Året var 1990. Flyttades från Hjo Strax därpå tog han över campingen och badkiosken. Kommunen hade börjat prata om ett vandrarhem. 1995 hittade Göran en lite radannons i DN om försäljning av en vårdcentral i Hjo. Det passade kommunens planer och med banken och kommunen i ryggen flyttades byggnaden och blev hotell. -Vi fick klart med kök, konferensrum och reception i Sporthotellet och kunde fylla med konferenser. Överskottet investerades bland annat i 35 campingstugor, en sporthall och att köpa marken som hotellet och campingen ligger på. År 2000 delade de tre ägarna på sig och Göran blev ensam ägare till Vilsta. Efter lång tid med Vilsta och som mångårig ordförande för Hotellföreningen i Eskilstuna började Göran Pettersson en ny etapp för tre år sedan. Han köpte Lilla Hotellet med 15 rum. Ett anrikt litet hotell från fyrtiotalet, mest känt för att Beatles bodde där vid sitt besök i Eskilstuna 1963. Sen följde köpen slag i slag; Nyby Herrgård och Plaza Hotell, Vinäger Vinbar vid Fristadstorget och nattklubben Biff och Grill. Imperiet kröns med en glasad sommarservering på Fristadstorget som öppnar i sommar. Krogimperiet har just startat Corona har inte gått spårlöst förbi, särskilt hotellen och konferenserna har känt av minskat resande, men Eskilstunas

Göran Pettersson på Vinäger snabba utbyggnad betyder många byggjobbare som ska ha någonstans att bo under veckorna. Krogimperiet har just startat. - Vinäger går över förväntan. Biff och Grill knäcktes av corona. Det går inte att driva nattklubb som stänger halv nio. De begärde sig själva i konkurs, men det är ett populärt ställe och därför köpte jag och smygöppnade i april. Göran Pettersson står inte själv i baren. Han har anställda som driver verksamheten, bland annat Mats Andersson känd från Eskilstunas krogvärld. -Han står för idéer, kunskap om trender och om Eskilstunas nöjesvärld. Inga planer på att sluta Sonen André finns med som aktiv ägare i bolaget. Han började i disken för tolv år sedan och har jobbat sig uppåt. Själv är Göran Pettersson 68 år, men har inga planer på att sluta. -Jag vill investera i bättre kök och en vinterträdgård i Vilsta, men då vill jag äga stället. Vi får väl se vad kommunen säger. Sen dyker det hela tiden upp intressanta erbjudanden, avslutar Göran. TEXT: ANNA JERDÉN FOTO: PETER TORSÉN

27


TIDNINGEN SE HIT!

Nyköping Tillsammans tar fighten för livet

För nio år sedan kände Nettan Hellgren att nu får det vara nog. Då hade två unga närstående vänner gått bort i cancer med kort mellanrum. Nettan skrev av sig sin frustration på facebook och skrev: det räcker nu, vi måste få stopp på cancern. Det var så många som hörde av sig och tyckte likadant. Det berättar Nettan när vi träffar henne, Ingela Ljung och Maiwy Schultz. Den ideella föreningen Nyköping tillsammans i fighten mot cancer grundades 2012 och redan året därpå anordnades första Familjedagen i Folkets park Träffen med avslutande cancergala på kvällen.

eller på stan. Vill du adoptera den blå stolen? Kontakta Anette på nettan@framtida.se

– Det var ju vansinnigt att samma gäng som hållit på under dagen skulle några timmar senare byta om till gala. Ja, någon dusch hann vi ju inte med, säger Nettan.

Din önskan kan vi uppfylla Sedan 2016 avsätter Nyköping Tillsammans en del av de insamlade pengarna lokalt till ”Min Önskan”. Dit kan du som bor i Nyköpings Oxelösundsregionen och är drabbad, eller anhörig till någon som blivit sjuk i cancer, ansöka om hjälp.

Sådär går de på och minns tillbaka på lyckade stora men även små evenemang där alla pengar gick till cancerforskningen.

Det kan vara städhjälp, restaurangbesök eller något annat som kan underlätta eller kanske till och med förgylla din vardag.

– Vi ordnade ett antal familjedagar med efterkommande gala samma kväll innan vi kom på att vi kunde dela upp det på två tillfällen. Vi lärde oss också att det lät så oerhört dystert med cancergala så den senaste galan vi ordnade kallade vi ”För livet”, vi vill ju fira livet. Här blir Maiwy lite extra känslig eftersom hon är en av alla dem som har klarat kampen mot cancern just tack vare forskningen.

Den första önskan de uppfyllde var ett 30-årskalas som uteblivit på grund av ett cancerbesked men som nu något år senare blev en hejdundrande fest på Pelles Lusthus. Ansökan om ”Min Önskan” mejlar du till: nykopingtillsammans@gmail.com och skriv ”Min Önskan” i ämnesraden. Vill du också ta upp kampen mot cancern och stötta din lokala förening att hjälpa? Gå in på www.nykopingtillsammans.se För att bli medlem betalar du 50 kronor om året. Medlemsavgift 50 kr betalas till Swish: 1230915116 eller BG: 123–3899.

– Jag är så tacksam att få vara med i den här föreningen där vi kan ordna med så mycket roligt som gör så mycken nytta. Vilken win-win situation. Nu är det andra tider och Nyköping tillsammans har som alla andra fått ställa in evenemang.

TEXT: ANDERS TEGNER FOTO: CARINA WEDIN

– Ja, det är inställt, inställt hela tiden. Den specialkonsert som de skulle ordna med Anna Bromée och Gladys de Pilar har fått flyttas tre gånger men förhoppningsvis kommer den att gå av stapeln den 18 mars 2022. Fast Nyköping Tillsammans lägger inte av, vi lägger om. Adoptera den blå stolen Påhittiga ”galenpannorna” Nettan och Ingela kom tillsammans på ett sätt att få in pengar till kampen mot cancern i allmänhet och till Barncancerfonden i synnerhet även i dessa tider. – Jag såg så många som virkade och klädde in lyktstolpar med mera, berättar Nettan. Kunde man göra något av det? En blå stol är ju symbolen för Barncancerfondens kampanj, att ingen unge ska behöva få cancer. Tänk bara på deras kampanj med ett gruppfoto där det saknas ett barn på en av de blå stolarna. Jag har virkat mer än någonsin under pandemin och då ville jag virka något extra meningsfullt. Nu så virkade jag ett fodral till en stol. Tanken är att stolen ska fyllas med kärlek och kan adopteras av företag eller andra intresserade och att man ska ställa ut den till allmän beskådan och utsmyckning. Stolen ska, under ståhej i sociala medier, stå i till exempel i ett skyltfönster under någon vecka. En korg står bredvid där kunderna kan lägga något virkat eller broderat som vi kan dekorera stolen med. Sedan går stolen vidare och man kan följa dess väg på facebook 28

Maiwy, Ingela och Nettan


TIDNINGEN SE HIT!

PIKADURA HANDGJORDA SMYCKEN FRÅN SPANIEN

FINNS HOS RUSTIK GÅRDSBUTIK I JÖNÅKER WWW.RUSTIKGARDSBUTIK.SE

"Mästa re på kött" Oppeby Centrum, Nyköping 0155-20 54 80

WALTER KURTSSON - Din vän i nörd

instagram #walterkurtsson facebook.com/walterkurtsson youtube.com/walterkurtsson Stöd din lokala nörd - Swisha 123 600 77 02 29


TIDNINGEN SE HIT!

Se Tillbaka Slussvaktarn lever än

Faktoriholmarna i Eskilstuna är viktiga i stans industrihistoria. Men idag är det inga skorstenar som ryker eller maskiner som för oväsen där. Idag en det en oas mitt i staden med nyrenoverade hyres- och bostadsrätter, ett uppskattat stadsmuseum och ett lokalt bryggeri med pub och restaurang.

tillsammans. Utställningen är utformad för barn mellan tre och tio år. Museet är till vidare stängt på grund av covidsmittan men hoppas kunna öppna igen när myndigheterna tillåter det.

TEXT & FOTO: PETER TORSÉN GAMLA FOTON: ESKILSTUNA STADSMUSEUM

Som ”grädden på moset” finns också SLUSSVAKTARN. En rätt oansenlig och gullig liten gul stuga som ligger där ån är som finast. Eskilstuna Ölkultur driver där en sommarpub från mitten av maj och över hela sommaren. Utsikten där, en solig sommarkväll, är magisk. Den här sommaren kan man även sitta inomhus om vädret skulle vara lite kylslaget. Huset har renoverat varligt för att behålla sin charm från fornstora dagar. En och annan ”fiskargubbe” kan du se på väggarna. Gamla anor Slussen vid Faktoriholmarna byggdes 1865. Redan 1860 var kanalen och slussarna i Torshälla färdiga och båtar kunde ta sig från Mälaren upp till Munktells Mekaniska Verkstad, norr om fallen vid Faktoriholmarna. Slussvaktarbostaden låg från början på andra sidan slussen men flyttades när det stora huset byggdes. Där har tidigare ABF och andra studieförbund, i modern tid, haft sina lokaler. Idag är huset sedan några år full med hyresrätter. Sämre utsikt kan man ha. Det sista lastfartygen slussades i november år 1964. År 1998 öppnades slussen återigen vid Faktoriholmarna efter att ha restaurerats för en halv miljon kronor. I Gevärsfaktoriets gamla lokaler är sedan år 1979 Stadsmuseet inrymt. 2014 invigdes där Lilla Museet. Där upptäcker barn och vuxna Eskilstunas historia 30

Slussvaktarn 2019


TIDNINGEN SE HIT!

Från Nyköping ut i fotbollsvärlden Efter en full säsong i Ettan flyttar den nyss fyllda 18-årige mittfältaren Gabriel Sandberg utomlands och blir fotbollsproffs i Serie B klubben Venezia FC. Gabriel är det senaste tillskottet bland Nyköpings BIS ungdomar som nu kan leva på sin idrott som fotbollsproffs i utlandet. Till sommaren kommer Nyköpings BIS ha varit en viktig del i fem utlandsproffs med moderklubb Nyköpings BIS. Föreningen kan stolt presentera; Adam Lundqvist i Houston Dynamo, USA. Rami GABRIEL SANDBERG, VENEZIA FC Kaib i Heerenveen, Nederländerna. Pontus Almqvist i Rostov, Ryssland. Mahmoud Eid i Mesalmeer Sport Club, Qatar. Gabriel Sandberg i Venezia FC, Italien. Gabriel är den första spelare som lämnar Nyköpings BIS direkt och blir utlandsproffs vilket visar att det går att utvecklas och spela på hemmaplan. Han är också en del av den första årskullen som genomgått samtliga utbildningssteg i vår fotbollsakademi. Det visar att vår utbildning håller högsta klass i Sverige. Nyköpings BIS ungdomsverksamhet är en fotbollsakademi där det finns en väldokumenterad spelarutbildningsplan som årligen blir certifierad av Svensk Elitfotboll. Skillnaden mellan en vanlig ungdomsverksamhet och den som Nyköpings BIS bedriver handlar om struktur och tränarnas möjligheter att ta del av dokumentation och spelarutbildningsplan för rätt ålder. Spelarutbildningsplanen och policydokumenten utvecklas, granskas och revideras från år till år. Föreningens äldsta ungdomslag, från 15 år och uppåt, spelar matcher mot några av Sveriges bästa lag i samma ålder. Det är givetvis med storglädje vi kan presentera dessa spelare och utifrån ett föreningsperspektiv visar detta ännu en gång att Nyköpings BIS är föreningen som bidrar till att drömmar blir verklighet. Vill man tal del av vår verksamhet och bli en del av den så är Du välkommen in till oss på www.nykopingsbis.se

För Nyköpings BIS: Pelle Fröberg

Patrik Berglin

Ordförande

Klubbchef

31


TIDNINGEN SE HIT!

32


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.