Tidningen SE HIT nummer 5 / 2020

Page 1

31 AUGUSTI 2020

TIDNINGEN

MaryAnn säljer reko grönsaker utan mellanhänder SIDA 6

TEMA: Företagande i pandemins spår ”Panik vändes till kreativitet" SIDA 12

1:an på Se Hit-listan tar en dag i taget SIDA 20

BOKA KOSTNADSFRITT KÖP KÖKET I SOMMAR SÅ VI DET GRATIS Ring: HEMBESÖK MEDMONTERAR 0155–

Läs mer på www.puustelli.se eller kom in till butiken så får KÖKSPLANERING 78 58 du veta mer.28 Varmt välkommen!

MADE FINLAND MADE ININ FINLAND

PUUSTELLI NYKÖPING • Stockholmsvägen 10 • 0155–28 78 58

PUUSTELLI KÖK NYKÖPING • Stockholmsvägen 10 • 0155–28 78 58 • Mån–tor 10–17 • Fre 10–16 • Lör 10–14

Över 100 erbjudanden till ditt nya kök. Läs mer på www.puustelli.se


TIDNINGEN SE HIT!

Redaktionen Christofer Strömberg VD & Säljansvarig 070-577 70 27 christofer@se-hit.se

Carina Wedin Redaktör 070-633 21 81 carina@se-hit.se

Tony Ejremar Grafisk formgivare tony@se-hit.se

Vi vill ge dig en färgstark och läsvärd tidning Roligt att just du hittat senaste numret av Se Hit! Hoppas du gillar det lika mycket som vi i redaktionen gör. Vad sägs om en inspirerande artikel om närodlade grönsaker? Du får veta mer om sportfiske i Nyköpingsån och vår eminenta kultur- och nöjesredaktör rapporterar som vanligt om musik, böcker, konst och mycket annat. Temat handlar om företagande i pandemins spår. Det har varit en tuff tid för många företagare i Nyköping men samtidigt har många tänkt nytt och ställt om eller helt enkelt skaffat sig ytterligare ett ben att stå på i verksamheten och mot alla odds har nyföretagandet ökat med 11 procent mitt under rådande pandemi, det känns ju ändå hoppfullt. Man skulle kunna säga att det här är lite av en ny start för Se Hit. Men ambitionen är densamma; att ge dig som läsare en färgstark och läsvärd tidning där vi delar med oss av nyttig information, vi vill skapa engagemang och förhoppningsvis även ge dig lite underhållning. Fortfarande är den helt gratis och fortfarande kommer den finnas för dig att plocka i något av alla våra ställ runt om i Nyköping och Oxelösund.

Vad innebär det då att det är en nystart? Jo, efter fyra år med Se Hit så har tidningens grundare och ägare Anette Siljelin valt att sälja tidningen till nyköpingsföretaget Whydoit Kommunikation. Anette gör ett lappkast i karriären och utbildar sig till mäklare och framöver kommer ni säkrast att hitta henne på Våningen & Villan. Men som företagare och annonsör i Se Hit kommer du även fortsättningsvis träffa henne då hon kommer vara en av tidningens säljare. Jag själv ingick i köpet kan man väl säga. Jag har ju jobbat med tidningen som redaktör och skribent i sedan starten 2016, sånär som på det allra första numret. Så jag fortsätter – nu tillsammans med ett ungt team med nya fräscha idéer. Men för att bibehålla balansen så finns självklart våra rutinerade skribenter Anders och Hans kvar – utan dem ingen Se Hit! Välkommen till nya Se Hit och trevlig läsning!

Anders Tegner Skribent anders@se-hit.se

C a r i n a We

din

SE HIT! är en politiskt och religiöst oberoende tidning. Följ oss på facebook! www.facebook.com/tidningensehit SE HIT! kan även läsas på nätet, www.se-hit.se

Hans Nilsson Skribent hans@se-hit.se

Trycksak

Nästa nummer av SE-HIT kommer ut

28 September

HÄR KAN DU HÄMTA DITT EXEMPLAR AV SE HIT! Ica Kvantum Oxelösund, Ramdalsbadet, Galleria Axet, Västerport, Nyckeln, Cityarkaden, Järnvägscaféet, Rosvalla, Biostaden, Gumshallen, Willys, Godishuset, Ica Supermarket Oppeby, Nordic Wellness Gustavsberg, Ica Maxi Stormarknad, Coop Forum, ICA Nära Nyköping, Tempo Humlan, ICA Kronhallen Supermarket, ICA Nära Stigtomta, Påljungs hage, Ica Supermarket Arnö, Nordic Wellness i City, Nordic Wellness på Rosvalla, Sunlight Hotel, Handlar'n i Jönåker, Hemköp Spelhagen, Coop Nära Ringvägen, Tempo Sunda Oxelösund, Strandstuvikens Havsbad och Camping.

Bloom gör skillnad! Ger stöd till utsatta barn, ungdomar och ensamstående föräldrar i Nyköping Bloom agerar snabbt och effektivt för att kunna tillgodose speciella behov. Det kan vara allt från en konfirmationskostym till en dag med familjen på Kolmården eller att få möjlighet att åka på ett läger med kompisarna. Förra året delades över 230 000 kronor ut för att sätta lite extra guldkant på tillvaron för barn som behöver det. Vill du göra en insats för barn som behöver det kan du sätta in en valfri summa via swish 123 614 64 01 eller på bankgiro 348-7899.

Har du ett företag som vill bidra?

www.bloomnykoping.se 2

Om Du eller Ditt företag vill ge ensamstående föräldrar, barn och ungdomar chanser som de annars inte kunnat få, kan du eller ditt företag stödja arbetet ekonomiskt med valfri summa. Ditt företag kan även bli stödgivare/medlem med ett stöd på 5000 kr per år. Kontakta oss: info@bloomnykoping.se


TIDNINGEN SE HIT!

störst i sverige SVERIGES STARKASTE FAMILJEKONCEPT MED HELA 260 KLUBBAR

bli medlem redan idag! Gör som över 300 000 andra träningsälskare!

Gruppträning

GYM & KONDITION

wellness online

Styrka, rörlighet eller kondition – vi har något som passar för alla människor i alla åldrar.

Våra gym är utrustade med de allra senaste redskapen och maskinerna för att maxa din träning.

Träna när och var du vill. Streama dina favoritpass direkt i mobilen, datorn eller surfplattan.

3


TIDNINGEN SE HIT!

EVENEMANGS

TRÄDGÅRD Skördefest och öppen trädgård hos Oasen på Åsen i Björkvik. Visning av gårdens köksträdgård och den 5000 stora frukt- och bärträdgården där kalkoner och myskankor går. Du får också veta mer om gårdens projekt ”Hur stor biologisk mångfald kan två biologer skapa på 4,5 ha mark?”. Du kan köpa gårdens grönsaker direkt på plats samt ägg, kryddor, potatis med mera från närliggande gårdar till försäljning. DATUM: Lördag 12 september TID:10.00-17.00. PLATS: Åsen Perstorp, 641 98 Björkvik.

FÖREDRAG Birgitta Lindqvist – ”Resa över avgrunden”. Författaren Birgitta Lindqvist berättar om sin bok som handlar om separationen och skildrar livet efter skilsmässan från Herman Lindqvist efter 35 års äktenskap. DATUM: Torsdag 3 september. TID: 18.30-20.00 PLATS: NK-villan. Entré: 150 kr / medlem 120 kr. Aspergers syndrom – kommunikation ur två perspektiv. Kerstin och Daniel är mor och son. Daniel har diagnosen Aspergers syndrom. Föreläsningen är nummer tre i deras föreläsningsserie där de berättar utifrån två perspektiv; inifrånperspektiv och anhörigperspektiv. DATUM: Måndag 7 september TID: 18.00-20.00. PLATS: Olrogsalen, Culturum. Anmälan senast 3 september till anhorigstod@nykoping.se. Psykisk ohälsa och medberoende, finns det? Ingrid Lindholm föreläser

4

n r e d n e l Ka

om psykisk ohälsa och medberoende. Föreläsningen går på djupet och tittar på vilka mekanismer som skapar ett medberoende och tittar på sätt att läka från detta. Hur kan man ta hand om sig själv trots att man är i en svår anhörigsituation. DATUM: Tisdag 8 september TID: 17.30-19.30 PLATS: Olrogsalen, Culturum. Gratis inträde. Hästen, folkhälsan och Agenda 30. En kunskapsdag om hästunderstödda insater för att främja god folkhälsa med fokus på pedagogiska. Psykosociala insatser samt barn och ungas psykiska hälsa. DATUM: Onsdag 16 september TID:8.30-16.00 PLATS: Nyköpings Teater. Pris: 450 kr. Läs mer på Nyköpingsguiden.

Föranmälan krävs: nykoping@sportfiskarna.se. Målsman eller annan vuxen måste vara med. Samling vid ån nedanför Tovastugan. DATUM: Onsdag 2, 9, 16, 23 samt 30 september. TID: 16.00-18.00.

TEATER OCH BIO Live på bio från Metropolitan Opera. Madama Butterfly, The Met från 2016. DATUM: Söndag 27 september. TID: 15.00-18.00. PLATS: Nyköpings Teater. (Max 50 personer) Pris 195 kr. Se Nyköpingsguiden för biljettköp.

Möten med det vilda. Bilder och berättelser om Lasse Bolins resor till Svalbard och Sydafrika. DATUM: Lördag 29 augusti TID: 12.00-15.00 PLATS: NK-villan.

En fusion av balett och ballrom. V/S [versus] Mini på en unik föreställning på Nyköpings Teater med en fusion av balett och ballroom. En föreställning där professionella dansare med bakgrund från Kungliga Baletten och Let’s Dance delar dansgolvet. Dansare: Katariina Edling och Tobias Wallin. DATUM: Torsdag 1 oktober. TID: 18.00-19.00. Lunchföreställning: Fredag 2 oktober. PLATS: Nyköpings Teater. Biljett köper du via Nyköpingsguiden.

LOPPIS

MUSIK OCH DANS

Rustik Loge. Fin och välfylld loppis med antikt och kuriosa. TID: Alla fredagar 12-17, lördagar 11-15. PLATS: Rustik Gårdsbutik, Öllsta Västergård, i Jönåker.

Konsert med Jonathan Fröberg. DATUM: Lördag 19 september. TID: 19.20-22.00. PLATS: Nyköpings Teater. Biljett: Se Nyköpingsguiden.

UTSTÄLLNINGAR

NATUR Stadsnära fiske! Sportfiskarna finns på plats, onsdagkvällar, vid Nyköpingsån för att erbjuda olika typer av stadsnära fiska för stadens barn och unga med familjer. Gratis och Corona-anpassad.

Danskväll på Träffen. Nyköpings Dansanta fötter bjuder in till dans med Micke Ahlgrens. DATUM: Fredag 25 september. TID: 20.00-00.00. PLATS: Träffen. Pris: 180 kr. Medlemmar i NDF 160 kr.


MED SE HIT! FÖR FÖRSTA GÅNGENTIDNINGEN

STEFAN KEMI

Kräftfiske Äta kräftor är ingen höjdare. Mycket pill för lite mat. Är säkert 20 år sedan jag senast var på kräftskiva. Har inte heller tålamodet för att försöka fånga dom. Trodde jag ja. För en vecka sedan förändrades det. Hade köpt åtta burar och la i dom på premiärkvällen. Det fick bli kräftpellets som bete då jag inte fångat någon betesfisk. Planen var att vittja burarna vid midnatt och sedan låta dom ligga i till nästa morgon. Det blev inte riktigt så. Min brist på tålamod, kombinerad med konstant nyfikenhet, gjorde att jag var vaken hela första natten. Spännande är bara förnamnet. Lyfte på burarna och konstaterade att de var tomma. Va inga kräftor?!? Flytta dom till en annan plats. Lyfte, rodde och flyttade burar. Så där höll jag på. Ända tills jag bestämde mig för att nu får de ligga orörda tre timmar. Resultatet blev 26 kräftor och jag var nu lika fast i kräftfiske som kräftorna var i burarna.

BOHAGSFLYTT FÖRETAGSFLYTT UTLANDSFLYTT MAGASINERING PERSONALUTHYRNING 10% PENSIONÄRSRABATT

Ring oss!

0155-21 90 90

Självkla rt kan du g RUT-avd öra rag flytten m på ed oss!

www.flyttexperten.com

BYGGKVALITET I TOPPKLASS

Vad var det som hände egentligen? Enkelt uttryckt, blev det här roligt för att jag lyckades fånga kräftor. Men svaret är mer komplext än så. Val av burar, plats i sjön, väder och bete. Ta det här med bete till exempel. Kräftor kan man fånga med många olika slags beten. Fisk är det överlägset vanligaste, men kanske inte det bästa? Det jag hunnit lära mig på sju nätters fiske är att jag får bra med kräftor på min hemliga mix. Den består av 50 procent kräftpellets blandad med en maträtt som var mer vanlig på 70-talet än idag. Nej, inte kassler med ananas. Den är hemlig sa jag. Allt är förresten hemligt med kräftfiske. Ingen avslöjar något. Eller så mörkar man, även jag. Har jag fått 35 kräftor en natt och får frågan av någon annan fiskare om hur det gått, drar jag av 30 och svarar ”jag fick bara fem”, och tillägger ”skall nog inte fiska mer nu”. Samma kväll är jag ute igen och lägger i burarna. Tidigt nästa morgon, gärna senast 05:00 när solen går upp. Vilken känsla. Lyfta en bur i taget. Hoppas. Gör inget de dagar då fångsten är nära noll. Det är känslan som räknas. Allt är som sagt var hemligt med själva kräftfisket, men inte med kokningen. Det här receptet är en höjdare enligt de som testat mina kräftor. Per kg kräftor; 3 l vatten, 0.5 l Porter öl, 1 dl grovsalt, 4 sockerbitar och minst 20 dillkronor.

www.pederfranssonbygg.se 070-776 88 57 5

Stefan Kemi


TIDNINGEN SE HIT!

"Reko-ringens enkla idé gör att vi aldrig behöver skörda i onödan" MaryAnn Fargo började odla grönsaker för att det kändes meningsfullt och var ett positivt inslag i livet. Det började med en kolonilott och idag har hon och sambon Martin en gård i Björkvik och är numera helt självförsörjande på grönsaker. De är även en av producenterna i Reko-ringen Nyköping. – I och med att det alltid blir mer än det vi behöver av det vi odlar så är Reko-ringen ett utmärkt forum för oss att kunna sälja våra produkter till dem som vill köpa direkt från producenterna. Grönsaksodlingarna utvecklades snabbt på gården och idag har de även kalkoner, höns och myskankor samt biodlingar. – Kalkoner är fantastiska djur och ett naturligt inslag på högtidsdagar för mig som är uppvuxen i Kanada. Av myskankorna får man stora fina ägg som är jättegoda att baka med. Hönsen ger ägg och vi kan sälja kycklingar. Snart tillförs även kaniner på gården och vem vet kanske även ett par grisar. – Målet är också att vi ska ha ett litet slakteri för fjäderfän och hardjur, berättar MaryAnn. Det finns gott om mark som ännu inte är odlad så nya odlingar anläggs hela tiden. I det 52 kvadrat 6

meter stora växthuset växer bland annat gurka, chilifrukter och tomater. Här har man även en fungerande vinterodling, trots att växthuset inte är uppvärmt. Vintersallad och olika kålsorter går utmärkt att odla på vintern, något som MaryAnn också ska ha kurs om. Utbildade biologer Både MaryAnn och Martin är utbildade biologer så det har hela tiden funnits en grundförståelse för hur jord, vatten och ljus påverkar. I övrigt har deras stora förebild varit trädgårdsexperten och författaren Sara Bäckmo. MaryAnne berättar att hon slukade Saras böcker när hon började med odlingar på kolonilotten. – Det vi har lärt oss är att det finns inget ”ska” när man håller på med odlingar – allt handlar om förutsättningar och förhållanden. Man får helt enkelt testa sig fram. Minskar matsvinnet Framtida projekt på gården är att skapa odlingar så det verkligen även räcker till försäljning. I och med att slakteriet byggs så kommer man även att kunna sälja köttprodukter som exempelvis rökt kalkonkött och såklart kommer gårdens honung att finnas i sortimentet. MaryAnn uppskattar Reko-ringens enkla idé där producenten skriver på Facebook vad som finns just den här veckan och köparen beställer det den vill ha.

– Det gör att vi kan förbereda och ta med oss exakt så mycket som vi vet kommer att bli sålt. Vi behöver aldrig skörda något i onödan vilket minskar matsvinnet. Det gillar jag, avslutar MaryAnn. TEXT & FOTO: CARINA WEDIN


TIDNINGEN SE HIT!

Reko mat utan mellanhänder

Reko står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att sälja lokalproducerad mat. Det är mat helt utan mellanhänder – direkt från producent till konsument och ett enkelt sätt för den som vill handla närproducerat att hitta det de vill ha.

Här i Nyköping startade Reko-ringen för fyra år sedan och man har idag mellan 20 och 30 producenter knutna till sig. – Det skiftar ju såklart också utifrån säsong hur många producenter som är aktiva, säger Anna Bodén som är administratör för Reko-ringen i Nyköping. Främst är det matvaror som säljs – antingen som råvaror eller färdigproducerade varor som exempelvis rapsolja, marmelader, kryddblandningar, sylt med mera. Då och då erbjuds även blommor från producenterna. Det är producenterna själva som startar och driver Reko som faktiskt har blivit lite av en folkrörelse. Den allra första Reko-ringen startade i Grästorp för fyra år sedan. Idag finns Reko över hela landet och det startar hela tiden nya Reko-ringar. I våras fanns det 175 Reko-ringar med drygt 500 000 medlemmar, vilket innefattar såväl kunder som säljare. – I Nyköping har medlemsantalet i facebookgruppen ökat markant under våren. Just nu är det 2 819 medlemmar, dock är inte alla aktiva konsumenter ännu. Det är alltid en liten inkörsperiod innan man kommer in i hur det går till, lär sig vad de olika producenterna har och vad man själv vill ha. Det vi ser är att de som börjar handla genom oss ofta fortsätter och blir trogna kunder, säger Anna. Hur går det då till och vem får handla? Alla som vill får handla och det finns inget krav på mängd. Vill man enbart köpa en gurka och fyra tomater går det mycket bra. Vanligaste sättet är att kontakten med producenter och köpare sker genom en Reko-ringen i Nyköpings Facebookgrupp – men självklart kan man ha kontakt med producenterna även på annat sätt om man inte är med i Facebook. Köparen får i förväg veta vilka varor som finns från respektive producent och affären görs alltid upp i förväg. På en bestämd plats och tid levereras varorna. – Här i Nyköping ses vi på Nicolaiskolans parkering under cirka en halvtimme varje vecka. Eftersom alla producenterna träffas på samma plats och samma tid kan en köpare dessutom enkelt beställa varor från flera producenter, avslutar Anna.

Vill du gå med i en Reko-ring? Såhär gör du om du vill vara med i Nyköpings Reko-ring: Ansök om att få gå med i Facebookgruppen @Reko Nyköping. Så snart administratören har godkänt din förfrågan om att gå med kan du vara med och sälja. För dig som vill handla gäller detsamma, ansök om att få gå med i gruppen. Här hittar du sen information om det producenterna har att sälja för närvarande. Du beställer, betalar och hämtar på utsatt dag, plats och tid.

TEXT & FOTO: CARINA WEDIN

7


TIDNINGEN SE HIT!

TIDNINGEN SE HIT PRESENTERAR

24/9 2020 JÖNÅKERS GOLFKLUBB

PREMIÄR FÖR SE HIT-GOLFEN Du som företagare inbjuds att delta på SE HIT-golfen torsdag den 24 september på Jönåkers Golfklubb. Det blir en dag fylld av golf, gemenenskap och en god sak då greenfee-avgifterna uteslutande kommer att skänkas till Föreningen Bloom i Nyköping. Hela dagen dokumenteras med film, foton och såklart reportage i SE HIT! Alla företag får även en film från dagen. Så tveka inte – anmäl ditt företag med ett eller flera lag om fyra spelare i varje boll. Greenfeeavgiften är 400 kronor per person. Tidningen Se Hit är sedan en tid aktiv sponsor till Föreningen Bloom som ger stöd till utsatta barn, ungdomar och ensamstående föräldrar i Nyköping så det är en självklarhet för oss att välja just den verksamheten även vid det här tillfället. Mejla din anmälan till: anmalan@se-hit.se Vi behöver följande uppgifter Företagets namn Organisationsnummer Fakturaadress Kontaktperson Spelare samt golf-ID Anmälningsavgiften faktureras 10 dgr netto. När det gäller coronapandemin följer vi golfförbundets riktlinjer för tävling

8


TIDNINGEN SE HIT!

Bloom sätter guldkant

på tillvaron för barn i Nyköping Föreningen Bloom fortsätter sitt fantastiska arbete. Varje år skänker företag och privatpersoner en ansenlig summa pengar till Bloom som sedan delas ut till utsatta barn och familjer med ensamstående föräldrar här i Nyköping.

Monica Swärd är ordförande i den idéella föreningen Bloom som genom åren bidragit till att ge hundratals barn som lever i utsatta familjer lite guldkant på tillvaron. Föreningen har knutit till sig ett nätverk av personer med god insikt i det sociala arbetet i Nyköpings kommun. Genom dem ser man till att stödet går till de som mest behöver det. Och det är många – var tionde barn i Nyköping lever under existensminimum. Insatserna ska på intet sätt ersätta det ordinarie sociala skyddsnätet utan komplettera det på ett okonventionellt sätt för att öka livskvaliteten för de utsatta. Under 2019, som för övrigt var förenin-

gens 10-årsjubileum, beviljades olika former av bidrag till ett värde av drygt 200 000 kronor. Hundratals familjer

Den här sommaren delades nästan 90 000 kronor i olika bidrag ut till hundratals familjer. Till exempel fick femtio familjer, med upp till fyra barn, en heldag på Palstorps Äventyrsgård med dubbla korvpaket att grilla. Och för de som inte hade bil bidrog Bloom även med busspengar. – En annan familj, med två barn, fick bidrag till sommarlovskort på Hjortensbergsbadet för hela familjen vilket innebar att de var där och badade praktiskt taget hela sommaren, berättar Monica. Ett 30-tal barn och ungdomar har också fått egna nyrenoverade cyklar sedan Marco Venegas och Jeremias Varas samlade ihop ett gäng begagnade cyklar och tillsammans med några ungdomar fixade till dem. Ett par killar fick nya träningskläder och ytterligare en familj fick pengar till en utflykt till Kolmården.

Det var bara ett litet axplock av vad Bloom bidrog med under sommarlovet för att det skulle bli lite roligare än vanligt. Lokal verksamhet

Blooms verksamhet är lokal, helt ideell och bygger uteslutande på bidrag från företag och privatpersoner – små som stora bidrag, alla är lika viktiga. – Men såklart blir vi lite extra varma i hjärtat när vi tänker på det bidrag på 20 000 kronor som en privatperson gav till vår verksamhet och som på så sätt bidrog till att vi kunde sätta lite guldkant på tillvaron för många barn i Nyköping med omnejd under den gångna sommaren, avslutar Monica. TEXT: CARINA WEDIN

"Blooms verksamhet är lokal, helt ideell och bygger uteslutande på bidrag från företag och privatpersoner"

9


TIDNINGEN SE HIT!

Tema

Företagande i pandemins spår

Temat ”Företagande i pandemins spår” låter kanske dystert. Och det är det såklart, i mångt och mycket. Men vi ser också företag som blommat, där kreativiteten kommit till sin rätt, man har ställt om och hittat nya sätt att arbeta på. På följande sidor berättar vår näringslivschef om läget i kommunen, vi får veta att nyföretagandet faktiskt ökat och tre nyköpingsföretagare berättar om deras resa det senaste halvåret Du får också veta varför vi hamstrade så in i vassen mycket toalettpapper. Trevlig läsning!

Samverkan och nya konstellationer Det har varit en turbulent och tuff period för många av Nyköpings företag. Och det är inte över än, varnar näringslivschefen Maria Karlsson som inser att framtiden blir en utmaning samtidigt som hon ser en viss framåtanda och tillförsikt bland kommunens företagare.

butiker som vittnar om det har varit en rekordsommar för dem. Men hösten är såklart oviss för hotellen då sommarens beläggning främst bygger på privatresenärer. Hur det blir med konferensverksamheten framöver är svårt att sia om och skapar såklart en stor oro i hotellbranschen.

– Det finns inte en enad bild över hur tillvaron som företagare har varit under den här pandemin, säger Maria Karlsson. Det är otroligt varierande hur företagen har påverkats. De som inledningsvis drabbades hårdast och mer eller mindre från en dag till en annan var företag som jobbar med evenemang och event. – Och där får man inte glömma alla småföretagare som är underleverantörer till de större eventbolagen – de har haft det riktigt tufft.

Kommunen jobbar tätt tillsammans med besöksnäringen och inte minst hotellen och nu tittar man på möjligheten att få hit läger och cuper i högre utsträckning för att gynna företagandet. – Såväl kommunala som nationella stödpaket har erbjudits företagen. Här i Nyköping är det 39 företag, små och stora, som utnyttjat det stödpaket som kommunen erbjöd i form av uppskov med hyror och fakturor. För restaurangerna har det för en del varit helt avgörande att vi tog bort avgiften på uteserveringarna för att de skulle öppna upp sina uteserveringar denna sommar. När vi skulle uppmuntra vår personal försökte vi samtidigt bidra till handeln genom att ge Nysams presentkort som gåva. Vi kan konstatera att de ha lösts in på 72 olika ställen över hela kommunen. Vårt senaste stödpaket gäller föreningsverksamheter som får hyra kommunens lokaler för sina arrangemang till rabatterat pris.

Återhämtade sig Pandemin slog inledningsvis även hårt mot besöksnäringen, framför allt hotell och restaurang men de återhämtade sig riktigt bra under sommaren och många var snabba att ställa om och hitta nya lösningar för sina kunder. Flexibilitet har varit en framgångsfaktor. – Hemestereffekten gjorde att många inom besöksnäringen har haft en riktigt bra sommar och som exempel har hotellen endast en minskning med nio procent jämfört med förra sommarens beläggning, framför allt är det hotellen i centrala Nyköping gått bra tillsammans med dem i naturnära lägen. Det finns också både restauranger och

10

Ingen generell bild Maria tycker det är svårt att ge en generell bild över hur företagen drabbats. Det finns även företag och branscher som gått otroligt bra i kölvattnet av pandemin.

– Det finns företag som slagit rekord och branscher som gått bättre än vanligt; exempelvis dagligvaruhandeln, bygghandeln och hem- och trädgård. Som en effekt av pandemin har arbetslösheten ökat, främst hos unga. Det som påverkat situationen i hög grad är industrier som Eberspächer och SSAB som normalt tar in många sommarjobbare varav några alltid får stanna kvar. I år har denna chans uteblivit för ungdomarna. Även besöksnäringen är normalt en stor arbetsgivare när det kommer till ungdomar och sommarjobb. – Kommunen jobbar mycket med att försöka fånga upp och hitta lösningar för ungdomar som inte fått jobb och för dem som blivit, eller riskerar att bli, arbetslösa. Läget är helt enkelt väldigt tufft. Expansioner som påbörjats Mitt i detta har Maria ändå tillförsikt och berättar att kommunens företagsmark och de planerade inflyttningar och expansioner som påbörjats och planerats har gått enligt plan, inget har avstannat. – Jag tror också på att samverkan och att jobba ihop i nya konstellationer är viktigt, företag emellan men även det offentliga och näringslivet, avslutar Maria.

TEXT: CARINA WEDIN


Tema

Företagande i pandemins spår

TIDNINGEN SE HIT!

Nyföretagandet har ökat Mot alla odds har nyföretagandet i Nyköping ökat under året med 11 procent jämfört med 2019. Pandemin har fått människor att se över sina liv, många har haft gott om tid att ta tag i sina drömmar och framtidsplaner. Att vara nyföretagare och ställas inför det faktum att samhället, direktiv från myndigheter och människors köpbeteende förändras från en dag till en annan kan mer eller mindre bli en chock. Birgit Båvner på Nyföretagar centrum berättar att förvånansvärt få har behövt stänga ner sina verksamheter helt eller gått i konkurs. Däremot har många valt att lägga sitt företag i malpåse tillfälligt och tagit andra jobb, exempelvis inom vården, under våren och sommaren. – Det som har varit tufft för många är att man som nyföretagare inte har haft möjlighet att utnyttja några av de krispaket som erbjudits. Men jag ser också en enorm kreativitet där man hittat lösningar för att ändå till viss del kunna fortsätta driva sin verksamhet.

Inte så konstigt Birgit menar att det kanske ändå inte är så konstigt att nyföretagandet ökat under pandemin. – Människor som har blivit kortidspermitterade eller arbetslösa har nu fått gott om tid att se över sitt liv och många tycker att de vill ha mer livskvalitet och få styra sin tillvaro i högre utsträckning exempelvis genom att driva eget företag. Många av de nystartade företagen ligger inom byggbranschen, vård och omsorg och såklart e-handel. Men faktum är att Birgit även har exempel på nyföretagare som vågat sig på restaurangbranschen trots att den varit så hårt drabbad. – Intressant är också att cirka 30 procent av dem som startat verksamheter i år är utlandsfödda. Här hittar vi såväl advokat och arkitekt som tandläkare. Vanligt är att man väljer att starta företag inom import eller export. Slocknade helt De branscher som varit hårt drabbade har varit hotell- och restaurang, detaljhandelsföretag utan e-handel och inte minst event.

– En del branscher slocknade helt från en dag till en annan samtidigt som andra har gått på sparlåga. Det som har varit svårt för många är att människor ändrar beteende så fort det rapporterats nya rön från regering och Folkhälsomyndigheten. Men många företag har också klarat det bra då de fått tänka till och ställa om. Positiva effekter Birgit tror att det finns positiva effekter av pandemin och att vi inte ska förvänta oss att det kommer bli som förr. – Konferenser och möten kommer att byta skepnad, vi kommer främja det lokala och vi kommer få se mer av kreativa idéer. Dessutom är samverkan och samarbete nödvändigt, vilket vi har sett tydligt bland detaljhandelsföretagen här i Nyköping under den här perioden, avslutar Birgit. TEXT: CARINA WEDIN

Hemester blev ett lyft Årets resetrend blev hemester – mer eller mindre frivilligt. Som svensk var du i stort sett inte välkommen in i något annat land. Men för Sveriges campingar blev det här ett riktigt lyft. Det var med stor oro och vånda som Lena Ganebring såg en säsong utan besökare framför sig. En tung tid var ju innan regeringen gett besked om vilka verksamheter som fick hålla öppet och inte. Och i det fall att man skulle få ha

öppet, skulle människor verkligen våga sig ut på campingarna? Ja, frågorna var många. – Men så fel vi hade, konstaterar Lena. Redan tidigt under säsongen såg vi att människor strömmade till. De var inte rädda men kloka och försiktiga. Här är lätt att hålla avstånd, man har sin egen lilla plätt och behöver inte komma i närkontakt med andra människor. Vi hade ett fall i början av sommaren med gäster från Stockholm där en av dem var jättesjuk. Men där tog vi beslutet att kort och gott be dem att åka hem och i övrigt tror vi folk har varit kloka och helt enkelt avbokat om de varit sjuka.

Från midsommar och fram till skolorna började har Strandstuvikens Camping och Havsbad haft en näst intill 100-procentig beläggning. – Sommaren blev fantastisk och eftersom det är första säsongen jag och min son Ted driver campingen är vi såklart tacksamma över att vi fick en flygande start trots de omständigheter som råder, avslutar Lena. TEXT: CARINA WEDIN

"en näst intill 100-procentig beläggning"

11


TIDNINGEN SE HIT!

Tema

Företagande i pandemins spår

Panik vändes

till kreativitet Som av en händelse var det just fredagen den 13 mars som förändrade tillvaron för Catrin Carlsson och hennes kollegor och anställda på Stavsjö Krog och Café. Gästerna uteblev och över en natt tappade man 70 procent av omsättningen. Känslan av vanmakt var stor. – Tack vare våra driftiga medarbetare i ansvarspositioner kunde vi snabbt ställa om köket och börja producera färdigrätter. Tankarna har funnits och vi hade provat några tidigare. Nu var det inget att fundera på, vi behövde snabbt ett till ben att stå på. Det blev en tuff omställning och Catrin var online på sociala medier nästan dygnet runt för att få ut informationen om deras färdigrätter. – Min bror, som jag driver verksamheten tillsammans med, tog ansvar för det enorma pappersjobb som permitteringarna innebar samt den mycket specifika schemaläggningen för att vi skulle kunna fortsätta med våra öppettider. Utkörning och drive through Kreativitet och flexibilitet blev ledord. Det innebar att man även körde ut mat till kunder som ville ha rätterna och samtidigt öppnade man den gamla drive through-luckan som suttit kvar sedan tiden då det var en Clockrestaurang i lokalerna. – Det var verkligen lyckat, för då slapp kunderna gå in i lokalerna med risk för att möta andra besökare, säger Catrin. För att kunna hålla öppet med en slimmad personalgrupp så fick Catrin

12

och hennes bror dela på veckan och ta både öppning och stängning. Det blev långa dagar. Man insåg snabbt att det var nödvändigt att ändra öppettiderna för att få verksamheten att snurra. En hel del av personalen permitterades helt eller delvis. – Det blev tack vare pandemin en del extrajobb som till exempel att alla bestick skulle rullas in i servetter, salladsbuffén togs bort och ersattes av inplastade portionsskålar. Vi fick möblera om alla matsalar så avstånden kunde hållas, göra markeringar i golvet samt sätta upp information. Dessutom hade vi extra städning. Mer jobb med mindre personal, det var en utmaning. Blivit mer rationella Trots allt tycker Catrin att det har kommit bra saker ur den här krisen. – Vi har blivit mer rationella med att använda det vi har och inte minst lärt oss att tänka nytt. Vi har tagit bort moment som tar onödig tid. Dessutom visar det sig att vår lösning med färdiga rätter är mycket populär så det kommer vi fortsätta med och även utveckla. Just nu jobbar Catrin och kollegorna med att sätta in nya frysar och rätterna kommer att utökas allt eftersom. Ibland är det gästerna som kommer med önskemål; som nu senast när en gäst önskade vegetarisk lasagne. – Många är glada över möjligheten att kunna köpa färdiglagat såväl till sig själv som till anhöriga och de tycker ofta att det är prisvärt. Ytterligare en utveckling i konceptet är att man kan beställa på nätet för att sedan hämta den färdigpackade påsen. Avslutningsvis vill Catrin uppmärksamma det stöd de fått från alla stamkunder

och människor som bor i bygden. – Det har varit väldigt värdefullt och hjälpt oss igenom den här perioden. TEXT: CARINA WEDIN


Tema

Företagande i pandemins spår

TIDNINGEN SE HIT!

l ta m a s r fö e m m y tr u r e m ” Vi fick ” a n r te s ä g d e m t k ta n o k h c o Inställda evenemang och avbokningar av skol- och förskolegrupper gjorde att verksamheten tvärnitade tidigt. I sinom tid tog Marie beslutet att öppna upp verksamheten och helt enkelt anpassa den utifrån omständigheterna. När avbokningarna till det ena evenemanget efter det andra i slutet av mars och april började droppa in blev det som en smärre chock för Marie Hansson som driver Palstorps Äventyrsgård och Skogsby. – Det blev som en tung dimma som lade sig som ett täcke över hela tillvaron. Den massiva mediabevakningen på både tv och radio gjorde att oron gick in med full kraft och det tog ett par veckor innan jag kunde tänka klart och konstruktivt. Allt som var planerat ställdes in och Marie började samla ihop tankar och idéer. Hon talade med kollegor inom branschen och med närstående om hur de skulle agera framåt. – Vi omstrukturerade verksamhetens handlingsplan för resten av året och tog beslutet att inte anställa sommarpersonal som jag brukar. Det blev endast timanställningar vid behov för några få. Diskutera med kollegor Marie tog hjälp av STUAs regionala stödinsats för effekterna av Coronapandemin. Här kunde få svar på frågor som hon hade funderingar kring.

– Det var även bra att kunna diskutera med kollegor i branschen kring små och stora funderingar kring allt som skedde runt oss under denna minst sagt turbulenta tid. Snabbt tog Marie beslutet att inte driva någon typ av evenemang under våren även om det skulle vara färre än 50 personer. Hon tyckte det var alltför stor osäkerhet. – Jag kände en stor oro om vad som skulle vara rätt att göra när det gällde vad jag utsatte mig själv, min familj och äventyrsgårdens gäster för. Men allteftersom veckorna gick kändes det som att enda sättet att förhålla sig var att lära sig leva med detta under överskådlig framtid. Så vi tog beslutet att anpassa verksamheten och finna former för att kunna driva företaget framåt. Antal åtgärder Ett antal åtgärder gjordes inför öppningen i maj. Utrymmen som var svårstädade, begränsade och där det var svårt att hålla avstånd stängdes av. Man möblerade så det var lätt att hålla avstånd och skaffade nya städrutiner, satte upp avståndsmarkeringar överallt där det kunde bildas köer och gjorde alla andra nödvändiga och självklara åtgärder för att hindra smittspridning. – Vi begränsade antalet gäster till mindre än hälften jämfört med en normal sommar. Man var nu tvungen att förboka och vi tog endast ett visst antal gäster varje dag. De investerade också i tre nya utom-

husaktiviteter för att besökarna skulle ha mer att välja på och därmed kunna sprida ut sig i högre utsträckning. På frågan om det ändå kommit något positivt ur det här svarar Marie: – Det har det absolut. Vi värdesätter nära och kära mer och kontakten med dem är viktig. Många har upptäckt vilken viktig plats naturen är för samvaro, rörelse eller återhämtning. Det är en trygg plats med utrymme för alla. Planera arbetet Marie känner sig tacksam över att få driva en verksamhet som har naturen och familjen som bas. – För företaget blev det även väldigt positivt att begränsa antalet besökare per dag då det gav oss mer utrymme för samtal och kontakt med gästerna. Jag fick även mer tid över att planera arbetet under dagen plus att det blev mindre svinn i kiosken. Jag tycker också att jag har fått en innerligare kontakt med flera kollegor i branschen, avslutar Marie. TEXT: CARINA WEDIN

"Många h vilken vik ar upptäckt tig är för sam plats naturen va e l l e r å t e r r o, r ö r e l s e hämtning " 13


TIDNINGEN SE HIT!

Tema

Företagande i pandemins spår Kreativ skoförsäjning Effekter på miljön

Under den tid coronaviruset spridit sig över världen syns tydligt positiva effekter på miljön. Det är framför allt en direkt konsekvens av minskad trafik men även av minskad ekonomisk aktivitet som stängda fabriker. Åsa Persson, forskningschef på Stockholm Environment Institutet tror att när det gäller kvävedioxid och partiklar kommer det nog återgå till den tidigare nivån. Om man tittar på koldioxidutsläpp från tidigare finanskriser kan man se att de kort pausas men sedan kan öka igen – till och med till en högre nivå. I det långa loppet blir alltså coronapandemin inte en vinst för miljön.

Moqvist Skor tog sig an coronapandemin genom att erbjuda kunderna att få prova sina skor utomhus. Dels stod en fin fåtölj utanför butiken där man kunde sitta och prova, man kunde även få ”leverans” på olika modeller och storlekar en trappa upp till parkeringen där man kunde prova och välja skor.

Längtar efter musik Den brittiska radiokanalen Classic FM rapporterar att försäljningen av musikinstrument i Storbritannien ökade med 80 procent under månaderna april och maj.

Kö-fika blev social samvaro Galleri Fiskhuset ville trots pandemin erbjuda sin målgrupp att få se och uppleva konst på plats i galleriet. Men hur skulle det gå till då stor del av Fiskhusets besökare tillhör riskgruppen? Problemet löstes med kö-fika. Man möblerade upp med bord och stolar utanför galleriet och bjöd på fika. Här kunde man sitta och fika och samtala i väntan på att få komma in. Så utöver ett galleribesök fick besökarna även en stunds social samvaro.

71%

När Coronapandemin bröt ut ändrade svenskarna sitt konsumtionsbeteende blixtsnabbt. För dagligvaruhandeln ökade försäljningen med 12,8 procent i mars jämfört med samma månad förra året. En normal månad ligger tillväxten på runt 3 procent, enligt siffror från Svensk dagligvaruhandel. Toalettpappersförsäljningen ökade med hela 71 procent i mars och ris med 88 procent. Internethandeln ökade med cirka 50 procent under mars månad.

14

Köppanik i hela världen! Det var inte bara i Sverige människor panikköpte. Det började i Hongkong redan i februari och spridde sig sedan över Asien, Europa och USA. I Hongkong blev det så illa att en grupp beväpnade rånare stal 600 rullar toalettpapper. I flera länder har fysiska gräl över det dyrbara materialet uppstått toarullesbunkrare emellan. En australiensisk tabloid tryckte några extra tomma sidor för att användas vid en nödsituation.

Lyft för båtbranschen Båtbranschen har fått ett rejält uppsving den här säsongen och det har varit ett stort tryck på alla verksamheter, utom exporten, rapporterar Sweboat som är båtbranschens riksförbund. Båtförsäljning, tidig sjösättning vid servicevarv och efterfrågan på ny utrustning som motorer, GPS-utrustningar, tampar och andra tillbehör har lyfts. Den stora investeringen är, normalt sett, själva båten. Allt som kostar upp till omkring 400 000 kronor har folk vågat investera i, för större och dyrare båtar har man varit mer avvaktande.


Tema

Företagande i pandemins spår

TIDNINGEN SE HIT!

Därför hamstrade du toalettpapper Hamstrar du toalettpapper eller bunkrar paracetamol för att klara dig igenom hela coronakrisen? Du är inte ensam. Ekonomiprofessorn Richard Wahlund förklarar psykologin bakom vårt behov av att bunkra i kristider. När Coronapandemin bröt ut gapade plötsligt hyllorna tomma i butiker och på apotek där det borde stå toalettpapper, pasta och paracetamol. Kunder fick jaga från butik till butik på jakt efter en ynka toalettpappersrulle. Detta trots rapporter från producenter som menar att det inte råder någon brist på dessa varor. Så varför beter vi oss såhär irrationellt i kris? Ekonomiprofessor Richard Wahlund som forskar om konsumentbeteende och ekonomisk psykologi förklarar fenomenet. I en artikel från Handelshögskolan i Stockholm säger han att ibland finns det en logisk grund för hamstring. Det är när människor är övertygade om att det kommer att bli brist på något de verkligen behöver, vare sig det är medicin, mat eller toalettpapper. Denna logik påverkas i sin tur ofta av psykologiska faktorer, vilket gör att vissa människor hamstrar mer än andra och vissa inte alls, trots att de har samma behov. Sedan finns det irrationell hamstring och det är när det inte finns någon verklig brist i sikte eller inget direkt behov av de saker som bunkras. Som i fallet med toalettpapper, förklarar Wahlund. Han säger också att positiva tidspreferenser innebär att människor föredrar konsumtion nu snarare än senare, medan de med negativa tidspreferenser föredrar konsumtion i framtiden istället för i nuet. De flesta människor ligger någonstans däremellan. Framtidsinriktade människor, som har negativa tidspreferenser, tenderar att planera framåt och investera mer i exempelvis utbildning, bostäder eller besparingar. Eftersom planering i förväg kräver viss kunskap tenderar de att aktivt söka information, inte minst från pålitliga nyhetsmedier. När de förutser en brist på vissa produkter kan det leda till hamstring. Men om de inte tror att indikationerna är pålitliga kommer de att hamstra mindre. Personer med starka positiva tidspreferenser lever, å andra sidan, mer i nuet. De är mer benägna att leva ur hand i mun, planerar och sparar mindre. De är i allmänhet mindre benägna att hamstra, förklarar Richard Wahlund. Andra förklaringar till hamstring är förlustaversion och flockbeteende. Förlustaversion innebär att människor i allmänhet reagerar mer på förluster än på vinster. Vi hatar och försöker undvika förluster mer än vi älskar och försöker vinna. Något som aktiverar förlustaversion är om vi uppfattar en brist på något. Och det är exakt vad som händer när vi ser tomma hyllor i butiken. Det aktiverar en känsla av att vi saknar produkterna som inte finns där längre och därmed förlorar vi möjligheten att konsumera dessa produkter.

KÄLLA: HANDELSHÖGSSKOLAN I STOCKHOLM

15


TIDNINGEN SE HIT!

ALLT FÖR DIN BIL UNDER ETT TAK!

Ge din bil en HIC-service Vi rengör hela motorns luft-, olje- och bränslesystem. Gärna i samband med en intervallservice för bästa resultat eller gör en automatlådesköljning.

DAGS FÖR SERVICE AV DIN HUSBIL Välkommen att boka tid hos oss!

RVICnEsv! al AC-SkE så åka i e

Vill du oc bil? och skön e hos oss ic rv e -s C A Boka din

BILVERKSTAD

DÄCK

-vi ingår i

-vi ingår i

Gasverksvägen 10, 611 35 Nyköping Tel. 0155 - 21 11 13 16


”Efter tretton fantastiska år på Klippt & Skuret vill jag, Linda Augustsson tillsammans med Linda Märling och Kim Larsson nu hälsa både gamla och nya kunder välkomna till min nya salong Studio Exhale!”

Tidsbokning:

telefon: 073-531 80 22 P.S Även Patricia på Nailyx

kommer finnas hos oss. Boka tid för dina naglar på telefon 073-651 50 11 Östra Kyrkogatan 17A info@studioexhale.se Följ oss på sociala medier: Instagram: studio.exhale FB: Studio Exhale

–Allt inom VVS!

PÅ STAN MED

T EG N E R

TIDNINGEN SE HIT!

storheter i stan

På span på stan med Grahn kallade vi en populär spalt i en tidning jag var med i förr. Nu tar vi upp den spaningen, dock utan Lennart Grahn själv. Fast han får bli första notisen. Sedan tjugo år är denne popikon från ljuva 60-talet Nyköpingsbo. Det är också hans poppolare Lalla Hansson, likväl som sångaren Håkan Hemlin i Nordman liksom Therese Grankvist i Drömhus. Alla storheter flyttar hit alltså. Men hur många stora män eller kvinnor är födda i Nyköping? Svaret får du längst ner i spalten. Men tänk efter först. Mötte trubaduren, skådespelaren ja, kulturoraklet Kenneth Bodin på Stora torget. Han har också flyttat till Nyköping för en massa år sedan. Han kanske inte är någon rocksångare som de övriga här men han spelade faktiskt Jerry Williams som ung med Jerry i pjäsen om vår rockkung. Nu stod han inför att göra sista Nyköpingsvandringen för i sommar. De har slagit publikrekord i år av alla år. Fler har gått och sett denna vandring ”Solbågar & Regnfjädrar”, än någon annan av de åtta historiska vandringar de har gjort i Nyköpings Stads Teater. Vårt behov av kulturhändelser är ju större än någonsin. Vad ska den här På stan-spalten handla om då, frågar du. Jag frågar mig detsamma! Nej, men en blandning av den gamla fina Flanören, Per Klangs lördagsspalt i Sörmlands Nyheter och Rondören i Rondellen, mitt första svar på det i tidningarna Frotté och Succé och förstås Grahns spalt. Det kan ju smita in en och annan ordvits, om jag finner någon vits med det. Fast jag ska inte gå in på Hans Nilssons domäner här i Se Hit med tillbakablickar, i alla fall inte längre tillbaks än 1977 då jag anlände till Nyköping en vårdag med ett Höganäskrus om halsen. Nej, nu ljög jag. En mahjongjacka hade jag och inte något krus.

Aktuella öppettider: Fredagar 12-17, Lördagar 11-15

Annat som har varit populärt på Stora torget och i parkerna omkring är feriepraktikanter på stan under namnet ”Sommaren i city” (erkänn att du sjöng nittonhundranitti där!) på Nyköpings kommun med Linda Engström som har förskönat betongklossar och lekt med våra barn. Stort tack också till alla som har hand om blomsterarrangemangen i vår vackra stad. Inte bara sitta på Stora torget – nej då, kan nog tänka mig ner till Smörtorget också! Stort tack till den som kom på att sätta upp bojar som gräns mot vackra trappan vid hamnen så vi slapp gässen där i alla fall. No till gäss. Yes till bojar. Och om vi tar oss till Gumsbacken så passerar vi den fina solrosodlingen som lantbrukaren Henric Claesson sått för att du ska kunna självplocka och stödja Barncancerfonden. Vilket enkelt och alldeles utmärkt sätt att dra sitt strå till stacken. Svar på frågan: Inga. Även i Nyköping är det bara små barn som föds. Anders Tegner 17


TIDNINGEN SE HIT!

Blicken fortsatt framåt! Det står klart att år 2020 inte blivit som vi hoppats på kring föreningens fortsatta utveckling och orsaken finner vi i Covid-19 som påverkat hela samhället som vi är en del av. Det är i situationer likt denna som idrotten och laget har en väldigt stor betydelse för både ung och gammal. Idrotten ger oss alla tillfälle att glömma det som pågår runt omkring oss för en stund. Vi vet att Nyköpings BIS betyder väldigt mycket för väldigt många under pågående pandemi och vi fortsätter att vara den samlande kraften för våra idrottande barn, ungdomar och veteraner men även som en viktig och central samhällsfunktion i vår stad Nyköping.

START AV FOTBOLLSSKOLA för flickor & pojkar födda 2014-2015 Anmälan på:

svenskalag.se/bissarnafotbollsskolan

Lördagar 22 aug till 10 okt

ROSVALLA STADION

Vi har blicken fortsatt framåt och nu handlar det om att överleva som förening. Vi står på första trappsteget

10:00-11:00 Välkommen

in i elitfotbollen på herrsidan och med detta följer helt andra krav gällande organisation och ekonomi om vi jämför mot kraven som finns på lägre serienivåer. För oss är det inte bara att dra i handbromsen med 40 anställda och vår skyldighet som arbetsgivare gällande lagar och regler. Med det sagt så jobbar vi stenhårt varje dag för att ta oss igenom det tuffa läge som råder, det är en kamp och kommer att vara en för en lång tid framöver. Men vi är en förening som aldrig ger upp! Vi ser fram emot en höst där herrlaget fortsätter att kämpa om ett kontrakt i Ettan med flertalet egna produkter i truppen. Vi ser en fantastisk utveckling bland våra ungdomar där pojkar U17 fortsätter prestera på mycket hög nivå i sin nationella serie och U15 tävlar på samma villkor mot storheter som AIK, BP och Vasalund. Våra välutbildade äldsta flickor F17 har precis startat sitt seriespel och vi planerar nu för ett Damlag till kommande säsong med dessa spelare som stomme. Vår fina ungdomsverksamhet och vår kvalitetsstämpel som akademi skapar fler och fler spelare som kan mäta sig med de allra bästa i sin åldersgrupp och det från ett begränsat upptagningsområde. Nu startar vi åter upp fotbollsskolan för barn födda 2014 och 2015 där vi ser fram emot att hälsa många nya ”bissare” välkomna till vår förening! Vi kan vår idrott och värnar om både bredd och elit. Hoppas vi ses! Pelle Fröberg Ordförande

18

Patrik Berglin Klubbchef


TIDNINGEN SE HIT!

SVERIGEPREMIÄR

FORD PUMA HYBRID

Privatleasing Hybrid från

2 988

kr/mån*

Kampanjpris Hybrid från 237 900 kr (ord. rek. pris 247 688 kr)

Med bland annat följande standardutrustning

• 17” aluminiumfälgar • Trådlös laddningsplatta • 8” pekskärm med SYNC 3 & navigation • Parkeringssensorer bak • FordPass Connect • Fullt digitala urtavlor

Bränsledekl. bl. körn: Puma ST-Line 1.0T EcoBoost, WLTP: 5,6-5,8 l/100 km, CO₂ 127-132 g/km. Miljöklass Euro 6d-temp. Garanti gäller 5 år/1 0 000 mil. *Privatleasing via Skobes Privatleasing. Puma ST-Line 125 hk mHEV, 2 988 kr/ mån. Månadskostn. inkl. service. Finansiering baseras på 10% kontantinsats, 36 mån, 4500 mil samt garanterat restvärde. Kostnader för försäkring, skatt, vinterhjul tillkommer. Går inte att kombinera m. andra rabatter/erbj. Med reserv. för felskrivningar och ev. prisjusteringar.

www.skobes.se

NYKÖPING Gumsbackevägen Tel: 0155-752 29 Öppettider: Mån-fre 9-18 • lör 10-15

"Mäst a re på kött" Oppeby Centrum, Nyköping 0155-20 54 80

Behöver du hjälp med renovering eller nybyggnation? Kontakta oss för kostnadsfri offert!

Din golvleverantör Vi lägger och monterar: Trä Linolium Textil Vinyl Vi jobbar även med: Flytspackling Golvslipning Våtrumsmattor Andra byggtjänster

www.ostkustensgolv.se Sörmland 0707-44 75 16, 0708-34 41 39 Östergötland 0707-76 50 95 info@ostkustensgolventreprenad.se

19


TIDNINGEN SE HIT!

PLATS

1 PÅ SE HIT LISTAN

Peter tar en dag i taget Peter Johansson har valt öppenhet när det gäller vägen tillbaka från ett långt missbruk. Bland annat genom att vara en av rösterna i podcasten ”En dag i taget” som både berör och inspirerar lyssnaren. Peter kommer även att vara en av våra framtida krönikörer här i Se Hit. Han är född och uppvuxen i Vrena. Familjeföretaget Vrena Mekaniska, som Peters farfar startade en gång i tiden, blev det självklara valet när han började jobba. – Jag har jobbat där hela mitt liv, berättar Peter. Först som svetsare och maskinist och till sist även som VD. Även om familjeföretaget ligger honom varmt om hjärtat så bestämde sig Peter tidigt för att vid 45 års ålder skulle han gå i pension. Men det blev verklighet redan för fem år sedan då han endast var 40 år. – Otroligt härligt till en början, att få vara helt fri och att inte ha några krav på sig. Men trots allt det som var positivt var det ett liv jag inte riktigt visste hur jag skulle hantera. Min nya tillvaro gav mig alltför stort utrymme att leva ett liv helt utan större ansvar gentemot någon vilket exempelvis resulterade i ett allt större missbruk av alkohol. Kraftig överkonsumtion Peter berättar, vilket han också berättat i podden, att han alltid haft en kraftig överkonsumtion av alkohol men tack vare jobbet ändå kunnat hantera det hyfsat väl. Det nya livet med total frihet fick dock allt att tippa över och missbruket eskalerade. För två år sedan insåg Peter att han verkligen hade 20

problem och han valde att gå en behandling. Sånär som på ett återfall har Peter nu varit nykter sedan dess. Bortsett från de verktyg han fick med sig i behandlingen så har han insett att det är mycket viktigt att finnas med i ett sammanhang för att må bra. – Det behöver nödvändigtvis inte vara ett jobb, det kan vara föreningsliv eller andra engagemang. Jag har även kommit igång att jobba en del. Men på en mer lagom nivå och på ett sätt som jag kan styra själv. Han har även, tillsammans med en vän, startat Lördagsklubben som går ut på att samla in pengar till välgörenhet. Det har varit auktioner, löparutmaningar som livesänts och vandringar som på olika sätt drar in en summa pengar. Insamlingarna har resulterat i att Cancerfonden har fått ta emot 5590 kronor, Prostatacancerfonden har fått 17 000 kronor och Rosa Bandet lika mycket. – Att använda lördagarna till att göra gott istället för att dricka sig full känns som en sund utveckling. Viktigt inslag i livet Träning har i alla tider varit ett viktigt inslag i livet för Peter, framför allt cykling, men när han drack fick han aldrig någon utväxling av träningen. – Det jag byggde upp med träningen förstörde jag genom att dricka för mycket. Idag är det framför allt löpning jag ägnar mig åt och som får mig att må riktigt bra. Det händer något med mig när jag tränar – jag mår otroligt bra såväl fysiskt som mentalt.

Träningen har blivit ett livselixir och nu har han högt uppsatta mål med sin träning. Han tränar för maraton men inte enbart för ett lopp utan sex lopp under en viss period. – Ja, mitt mål är att genomföra World Marathon Major som innebär att man springer de sex största loppen i världen; Tokyo, Boston, New York, Berlin, London och Chicago. Det är såklart en sporre i nykterheten för mig med ett sådant mål. Sa ja utan att blinka När Peter fick frågan om att börja podda på temat missbruk sa han ja utan att blinka. Det var först efter några avsnitt som han insåg vad han givit sig in på. – Att podda är såklart mycket mer utlämnande än ett enkelt inlägg på facebook och självklart finns det en gräns för hur personliga vi blir och vi är noga med att inte lämna ut namn på vänner och anhöriga. Kan öppenheten hjälpa andra att komma vidare i sin nykterhet eller att till och med ta beslutet att be om hjälp så är det värt det. Snart får vi träffa Peter i ytterligare ett forum, nämligen som krönikör i Se Hit. – Jag kommer såklart komma in på det här med missbruket men framför allt vill jag dela med mig av allt det som livet ger när man inte missbrukar, som exempelvis träningen, avslutar Peter. TEXT: CARINA WEDIN FOTO: DAVID FERNANDEZ


2

TIDNINGEN SE HIT! Jill och Jonna Brådhe

Tillsammans med mamma Liz har systrarna Brådhe satt både sitt och Nävekvarns namn på kartan. Förutom att de driver den populära Hamnkrogen i Nävekvarn så tar nu systrarna Jill och Jonna över COOPaffären i Nävekvarn och räddar därmed handeln i byn. – Vi har ju det här med service med modersmjölken, menar Jill. 2005 tog mamma Liz över Oxelö krog i Gamla Oxelösund och drev den fram till i år. Samtidigt drev de först Gula Kvarn i Nävekvarn och sedan 2013 Hamnkrogen som nu har blivit Systrarna Brådhes caféhamnkrog och catering. – Vi har så fin personal och är så glada att vi nu kan erbjuda dem året runt-anställning tack vare affären. Att familjen ursprungligen är från Stockholm hörs när Liz säger ”Nevekvarn”. – Ja, jag vet, skrattar Liz, får höra det ofta. Det heter Nääävekvarn. Hon har dock skaffat hus här nu och är alltså Nävekvarnare på riktigt. – Vi kommer att även i butiken satsa på lokala leverantörer, berätta Jill. Aftonbladet utnämnde oss 2018 som ett av Sveriges bästa caféer!

3

Anna Falk

Hon var en av gästerna i P4 Radio Sörmlands populära timme ”Sommargästen”. Lite av ett ”Sommar” light. En gäst blir intervjuad under en timme och spelar egen vald musik. Den tidigare medarbetaren och sedermera chefredaktören på Sörmlands Nyheter berättade under sin timme om hur hon fick sparken från SN och cancerbesked nästan samtidigt, bara ett halvår efter skilsmässan från sina barns far. Anna bjuder dock på solsken om hur livet ändrats på ett positivt sätt. – Har provat både att vara lärare och varit TV-reporter på SVT Sörmland, vilket jag inte hade kunnat göra om jag inte hade blivit av med jobbet. Hon pratar om dörrar som öppnas men även om att kunna få dippa ibland. Programmet kan höras på P4 Sörmland. Lyssna på det! Gör det och hör sen!21


Stora Krysset

TIDNINGEN SE HIT!

FINNS VISST MÅNGA I GÖTET?

DELIKAT

FÖRÄDLAR GRÖDOR VISOR

THAILAND FÖRR

SNITSA- HÅRDE PÅ FÄSTEN PLAN

MIMERS TRÄD TRÖSKEL HELIG BÄGARE

KOXAR MEST SOLIDA MORGONDRAKE

LUFTHAMN SJÄLVGODA

MEDFÖRDE

PRONOMEN 1/1 000 KILO NYTER I GÖTET SHAKAS LOSS

ÄR TROJKAN

KLANGFÄRG YTTERST LAXFINA BLOD- FISKEN KÄRL

FLATBOTTNAD FARKOST

ÄR VAN AKTUELL SJÖMAN PERIOD I SKOLAN MITT I APOTEK

SMIDD BOJA AVVECKLAD

SPORTANDE SÄLLSKAP Ä G E R

LITET PIANO MODERN VATTENVÄXTERNA

LOAF- DUBBLA AVSLAG ER

OMINTETGÖRS I DAG

MILD STÄLLT ÅT SIDAN

NÖT FINLÄNDSK RISTAVALUTA DE

ODLAR

HAN VON BISMARCK

MENING LÅNG KREATION

ANTAR

SKRIN

MÅNGA STÅR KAPÅ AUK- VAT FÖR MÅNGEN TION SÅDAN

TITAN ROVA

Skicka din lösning senast den 20 september 2020. till: Tidningen SE HIT, Stenbocksvägen 1C, 611 67 Nyköping. Märk kuvertet med »Korsordet«. Du kan även skicka l­ösningen via mail! Fota eller skanna lösningen och skicka till: korsord@se-hit.se VI KONTAKTAR VINNARNA.

Eriksson, Nyköping Grattis! Bert Joakim Lorenzon, Stigtomta

Vinnarna i förra krysset som vann varsin trislott är:

PÅ ÅK FRÅN BERGEN

FRÄCK KRONOR FÖR PÅVAR

TÄVLA OCH VINN!

KORTA TRAPPOR

10 FRÅN GUD TRAFIKPLATS

TRAKTORTYP RÖD GRÖNSAK BRITAIN

STARTKLARA

EFTERFRÅGAN LÖVSAL OFÖRMÅGA ATT GÅ

UPPSKÖRTADES

PRONOMEN

KORT LÄKARE SÄNDER RADIO

SUPER I ALPIN BACKE HELA

STRECK BROMSSYSTEM

22

U N I O N

SIESTA

ÖSTAT HÅLLER VILOFÖR PLATSER SANT

ORSAKAR FÖRSTÖRELSE

LÅNGT FRÅN FASTLANDET

GENERALDIREKTÖR KRÄK

OXUDDE 101-17

Två personer vinner varsin TRISSLOTT! Namn: ........................................................................................................................................................................ Adress:....................................................................................................................................................................... .......................................................................................................................................................................................

Mail/tel: ....................................................................................................................................................................


TIDNINGEN SE HIT!

INBROTTSKLASSAD DÖRR PÅ KÖPET! **

48

månader räntefritt

Ibland kan dessa verktyg vara bra. Men inte för att ta sig in genom ett inbrottsklassat fönster. Våra fönster står emot en tjuv som arbetar ostört i 15 minuter med 23 olika verktyg. Vi har bland annat utrustat fönstret med härdade hakreglar, helgjutna slutbleck, förstärkt limning av glas, bakkantssäkring och säkerhetshandtag. Inbrottsklassningen ingår som standard i våra fönster*. Vill du veta mer om våra fönster och hur ett fönsterbyte går till? Läs mer och boka hembesök på morups.se Besök gärna vår utställning på Östra Kyrkogatan 17 B, Nyköping. Öppen onsdagar kl 12-18. Övrig tid efter överenskommelse.

Boka ett gratis hembesök 020-78 00 00 | www.morups.se

Fönsterbyte. Som det borde vara.

* Pardörrar och flerluftsfönster är inte testade. Flerluftsfönster har likadan utrustning som godkända enluftsfönster. ** Läs mer om kampanjen på vår hemsida.

Sköt omfantastiska din husbil på&rätt ”Efter tretton år på Klippt Skuretsätt vill jag,för Lindamånga sköna mil framöver! Augustsson tillsammans med Linda Märling och Kim Larsson nu hälsa både gamla och nya kunder välkomna till min nya salong Studio Exhale!”

Din Husbilsverkstad i Södermanland. Vi tar emot alla märken.

P.S Även Patricia på Nailyx

Tidsbokning:

dina naglar på telefon 073-651 50 11

telefon: 073-531 80 22 Industrigatan 5 Nyköping Tel. 0155-28 77 60 www.aabil.se Östra Kyrkogatan 17A info@studioexhale.se –Följ oss på sociala medier: Instagram: studio.exhale FB: Studio Exhale

Verkstaden som tål att jämföras både på kvalité och pris!

23


TIDNINGEN SE HIT!

LIVET ENLIGT

A SPA-JOHANNA

Himla härlig hemester Hemester hörrni. Har ni haft det i sommar? Det har jag. Hemma i Aspa. Det är så himla fint här att det ju är helt ok att ha hemester. Landskapet böljar sig fram mellan ekdungar och enebackar och man får liksom aldrig nog av att blicka ut över härligheten. Synd bara att vi inte har sjötomt utan bor bredvid ett träsk där miljoner flugor tycks väckas till liv varje sommar. Men om vi bortser från det så är det himla härligt här hemma. Det doftar ofta nyslaget hö och äppelträd och de många runstenarna runt knuten påminner om att här har inte bara vi bott. Och då kan det ju få en att undrar om de också hade det bra på sina ”hemestrar”? Vikingarna alltså. Ja, för det var väl inte alla som drog ut med de där tjusiga båtarna och erövrade världen? De flesta hängde väl runt här i Aspa och täljde nya knivskaft eller vad man nu gjorde om dagarna när det begav sig. Men alltså de hade väl inte ens semester tänker ni då? Nä det är ju kanske sant faktiskt. Det var väl ett nedrans slit och släp för att bära vatten och så grödor och allt sådant där man inte minns att fröken i lågstadiet en gång i tiden försökte lära en om hur vikingarna levde. Vi bor ju väldigt nära en stor tingshög och ett gäng runstenar. Så nära att det en vårvinter parkerade en buss med turister på vår uppfart som med sin guide i täten spatserade utmed vårt staket för att läsa på runstenarna. Det är ju inget man borde haka upp sig på om det nu inte vore så att jag precis just då släppt ut den gamla, sura hunden som glatt älgade ut över staketet och skrämde slag på tanter och farbröder som inte alls hade svenska som modersmål och som därför inte alls förstod den medelålders galningen i pyjamas och gummistövlar som halkade runt innanför staketet och ropade: "Hiiiiit, kom hiiiiiiit!" Måste ha varit ett märkligt inslag i den vackra Sörmlandsidyllen. Men under rådande omständigheter (som det ju heter) så har det ju såklart i år inte varit så många turistbussar här. Typiskt tråkigt då vi nu har vi både hundsäkert staket och snälla och glada hundar. Ja vare sig man bor i Aspa eller någon annanstans så har man nog den här sommaren fått ta tillvara på det som är nära på ett annat sätt. Det är ju inte fy skam det heller. Man glömmer ju så lätt hur gott en grillkorv smakar där hemma vid sjön när man sitter på Skavsta och sippar flygplansvin och äter solkiga jordnötter i väntan på resan till solsemestern. Och även om jag älskar att se världen så har det varit ganska skönt att bara få vara i sin egen värld också. En hel hemester. Värt! Ta hand om er därute och hoppas er hemester gjort er riktigt utvilade! 24

Johanna Persson

Manfred Skog är projektledare på Sportfiskarna i Nyköping.

Sportfis "Jag har alltid gillat att fiska, först meta med pappa och sedan blev det spinnf iske med mina kompisar"

SE HITs medarbetare Stephan Wejdmark är en stor fiskeentusiast och tidigare vice ordförande i Unga Sportfiskarnas förbund.


TIDNINGEN SE HIT!

karna på kroken! – Nyköpingsån är ju alldeles utmärkt att fiska i, säger Manfred Skog glatt. Han är Projektledare på Sportfiskarna i Nyköping så han bör ju veta vad han pratar om. Här finns lax, öring, gös, gädda, vimma, brax, id, lake och abborre bland många andra. Manfred visar en bild på en vimma i mobilen eftersom er utsände aldrig hade hört talas om denna karpfisk. Abborre har varit högaktuellt då Sportfiskarna för första gången anordnar fisketävlingen ”Nyköpingsborren”. Liknande tävling har hållits ibland annat Stockholm och Göteborg men den 30 augusti skedde Nyköpingspremiären. Det är en spinnfisketävling längs Nyköpingsån i två klasser, juniorer under 19 och seniorer 19 år och äldre. Den som får ihop sammanlagda högsta totallängd på tre abborrar vinner. Jodå, de har tänkt på det också. –Vi hade måttstockar på plats där man kunde mäta sina abborrar. Maxantal deltagare var 45 personer med hänvisning till Folkhälsomyndigheten. Medlemsskap i Sportfiskarna och fiskekort var också ett krav. Manfred är utbildad ekolog och sitter

på Sportfiskarnas kontor i Forsgränd med utsikt över ån, han är anställd av Svenska Sportfiske- och Fiskevårdsförbundet.

Hur började fiskeintresset för dig? – Jag har alltid gillat att fiska, först meta med pappa och sedan blev det spinnfiske med mina kompisar John och Martin. Ett tag höll vi på med flugfiske och gjorde faktiskt egna flugor i tonåren. Manfred får något drömskt i blicken när han tänker tillbaka på den tiden. Sportfiskarna är en ideell organisation som har funnits i över hundra år och arbetar med att det ska finnas ett bra fiske i rena vatten med friska fiskbestånd. Rent konkret så bygger man och renoverar våtmarker. Sportfiskarna har runt 63 000 medlemmar men man räknar med att det är upp emot 1,5 miljoner svenskar som fiskar varje år. – Vi satsar mycket på ungdomarna bland annat med ett projekt som heter Skolbäcken. Så vi bjuder in till prova på-fiske för barn och ungdomar från alla ursprung och förutsättningar under lovveckor samt vid utvalda streetfiskedagar. Hoppas att vi kan genomföra detta i höst också förutsatt att Coronapandemin inte sätter stopp för detta.

När jag fiskade så metade jag vid vår brygga på landet och satt mest och mediterade.

Är fiske meditation för dig med Manfred? – Nej, jag är mer resultatinriktad. Jag vill få fisk och vill ha bra utrustning och gillar mer spinnfiske. Sedan årsskiftet förvaltar Sportfiskarna Nyköpingsån och har planterat lax i ån vilket var många år sedan man gjorde, hävdar Manfred. Men det brukar man ju göra varje år på Laxens dag, kontrar jag. – Ja, men då har det varit öring men nu lade vi i lax och öring och om två år kan du nog fiska lax igen i ån. När vi vandrar bort längs hamnen för att ta bilder från Täcka Udden börjar vi spåna lite. Hade ju varit roligt med en metetävling så man kunde påminna om att hålla masken. Men nu lämnar vi det och jag känner att Sportfiskarna verkar kunna vara alla till lags (utläses som lax, ursäkta..). TEXT & FOTO: ANDERS TEGNER

25


TIDNINGEN SE HIT!

Kultur & Nöje

med Anders Tegner

Kriminalroman från Nyköping-Oxelösund – Ser du att det är samma gröna färg på bokomslaget som på min engelska Ford Zodiac från 1970 här ute på gatan? Frågar Mats Lundgren och håller upp boken mot motorhuven på Zodiacen. Se Hit har stämt möte med Mats I Lundgren som i dagarna släpper sin tredje kriminalroman om kriminalinspektör Arne Olofsson och den civile utredaren Svante Möller. Först ut var ”Den som ger” 2015 och så kom ”Sara” 2017. Nu kommer ” Sydväst om Ytterskär”. Den tog lite längre tid att skriva. Dels kom lite annat emellan och dels ville jag inte göra en ”Sara” till. – Vet du till exempel att det förvaras massor av olja i våra bergrum i Oxelösund? Frågar Mats. Det visar sig att denna roman utspelar sig mycket i Oxelösund och Mats påstående hör ihop med hans research i samband med skrivandet av ”Sydväst om Ytterskär”. Det mesta i boken är faktiskt sant, en deckare baserad på sanna händelser. I de tidigare böckerna har Mats förlagt ett mord till Nyköpings Golfklubb ute i Ärila och den jagade Sara gömde sig ute i Ängstugans koloniträdgård. Var sker eventuella mord denna gång, Mats? – Det är företrädesvis Oxelösund och dess skärgård som handlingen utspelar sig denna gång. Men vid snabb skumning

av boken ser vi att fler platser nämns: Bergshammar, Oppeby, Södertuna slott, Ohlsons brödbod, Oxelö Krog, Alla Helgonakyrkan och dess kör, Vivesta och förstås polishuset i Nyköping. Bara för att namndroppa några platser han hinner med. Du har ju fortfarande heltidsjobb som förpackningsledare på Ericsson hur hinner du samtidigt med att skriva romaner? – Jag skriver på tåget till exempel. Hinner skriva en halvtimme här och en halvtimme där. Men är det inte svårt att tappa tråden då? – Nej, det har jag lärt mig av Jan Guillou att sluta mitt i en mening, då håller du kvar tråden bättre. Allt är väldigt genomtänkt när det gäller Mats. Även omslagen till böckerna. Samtliga gjorda av Jakob Wintzell på Mammutproduktion. Det syns att de tre böckerna hör ihop och man får en liten hint av innehållet i dem och alltid så är något lokalt med. Jo, till sist; vad står I :et i namnet för? – Det är mitt mellannamn Ingvar. Använder bara det som författare. Min förläggare sa att det fanns fler Mats Lundgren som skrev böcker. Men det finns bara en Mats I Lundgren. Nu har han släppt sin tredje bok.

Orkestersläpp med Tarabband

Sommarens konsert. Den stod Scenkonst Sörmland för. Undrar om inte Tarabbands konserter, de gjorde två samma dag, på Borggården på Nyköpings hus 29 juli skulle ha blivit sommarens konsert även om konkurrensen hade varit större. Med Nadin Al Khalid i spetsen gjorde denna kvintett en alldeles strålande föreställning där de fick med oss lyckliga få (max 50) som lyckats få biljetter både i sång och till och med dans. Åh, vad vi behöver kulturella upplevelser nu! Hedersomnämnande till Fåfängan och Tovastugan som haft fler uppträdanden med stränga restriktioner.

26


TIDNINGEN SE HIT!

Kultur & Nöje

Nyköpingsvandringen och Nyköpings Gästabud Två numer klassiska inslag i Nyköpingssommaren. Skulle de kunna gå att genomföra i år? Jodå, på ett nästan heroiskt sätt tänkte Sörmlands Teater om och gjorde tre olika små varianter av Gästabudet. All heder åt alla medverkande. Nu hoppas vi dock på att nästa sommar får bli en vanlig sommar med ett rejält Gästabud.

Månadens skiva

”Vår väg är havet”. I vintras gjorde Sofia stor succé på NK-villan med sina sånger och framför allt hennes näst intill änglalika röst. Nu är hon aktuell med en ny skiva. Jo, Janne Schaffer, Sofias ständige

Sofia Ullman

vapen…gitarrdragare är även med på denna skiva. Hon är ju balladernas mästare men därför blir det extra kul med den lite struttiga ”Hjärtat är stängt”. Fina ”Sommar igen” får väl bli 2021 års sommarplåga!

Månadens utställningar

Britt-Marie Lincoln och Louice Pettersson, Lena Ekman på NK-villan och John F Button på Galleri Fiskhuset. Lördagen den 8 augusti hade dessa två gallerier vernissage samma lördag. NK-villan hade premiär efter covid 19-uppehållet. Personalen höll koll på att inte för många var i de olika salarna samtidigt. Östen Nilsson hälsade välkomna och introducerade två unga duktiga musiker, Milosz Krawsky och Ludwig Jönsson från Kulturskolan, som stod för det musikaliska.

Lena Ekman Musik på NK-Villan

Gamla eleverna och lärarna och nu konstnärerna Britt-Marie Lincoln och Louice Pettersson hade gemensam utställning i lilla salen. Lena Ekman visade sina alster i stora pampiga salen i den anrika NK-villan. Här kan du ju kombinera konst med lunch på vardagarna. Fiskhuset har haft öppet större delen av sommaren. Nu var Sollentunabon John Button utställare. Härliga akryltavlor med motiv både från Sverige och England. John F Button står det som signatur på tavlorna. Vad F:et står för? Ja, det är inte bara du som undrar utan även din utsände, på cykel förstås, kulturreporter. John berättar att det står för Fanshawe, som är gammelfarmors födelsenamn. Så nu kan du vila ut. Vilka fina konsthallar och gallerior vi har i vår närhet. Under semestrandet i Sverige i år har vi stött på konstnären Ole Drebolds på Landsort Öja som haft utställning på Galleri Fiskhuset, glasblåsaren Micke Johansson på Mickejohans konstglas i Örsjö och keramikern Annika Österlind på Österlen som båda haft utställningar på Galleri Sjöhästen. Gör dina egna konstrundor i stan och runt om. Du hittar alltid något nytt eller gammalt och får nya bekantskaper. John F Button 27


TIDNINGEN SE HIT!

FOTO: LINDA NILSSON

Glöm inte hund Det är lätt att tro att man inte behöver ta hand om hundens tänder – men där misstar man sig. Gamla hundar lider ofta av dåliga tänder och får dessutom inte alltid den vård den behöver. Men dålig tandhälsa går att förebygga på ett enkelt sätt; nämligen genom att borsta hundens tänder. – Och det ska man börja med redan när den är valp, säger Johanna Persson, klinikchef på Vettris i Nyköping. Börjar man tidigt lär sig hunden att man håller på i munnen och accepterar därmed lite mer noggrann tandborstning när den är vuxen. Man kan med fördel vid introduktion av tandborstning använda sig av en mjukare fingertuta som exempelvis Softyswipe, istället för tandborste. Räkna med att det kan ta upp emot två veckor att vänja hunden med att borsta tänderna, så se till att ha det tålamod som krävs för att förbättra och förebygga hundens munhälsa. Tuggben och Dentastix är utmärkt för hundens tänder men absolut inte tillräckligt. Det blir lite samma effekt som när vi människor tar ett tuggummi. Resultatet blir att man missar mekanisk rengöring på viktiga ställen. – Tänk också på att hårda ben faktiskt kan skada tänderna. Det kan bli sprickor eller rent av emalj- och

28

dentinfrakturer som till och med kan sträcka sig in i pulpan. En sådan fraktur kan både vara obehaglig och smärtsam för djuret, och enda lösning är behandling. Plack är vanligt Vanligt hos hunden är plack. Det är en beläggning som består av bakterier och matrester och om den inte avlägsnas kan den förkalkas och bli tandsten. – Plack produceras hela tiden och tandsten kan bildas på bara ett par, tre dagar. Därför är det är viktigt att borsta tänderna dagligen – inte bara då och då. Och använd en tandkräm avsedd för hund. Ett problemområde i hundens munhåla vad gäller plack och inflammation är i området kring hundens innersta tänder i överkäken. Detta beror på att spottkörtlarna sitter i närheten, som hela tiden producerar saliv och det bildas lätt tandsten. Anatomin på hund och människa skiljer sig såklart väldigt mycket åt och på grund av att hundens överkäke och tänder viker av inåt längst in är det svårt att komma åt att borsta detta viktiga område. – För att förenkla tandborstningen av dessa tänder bör man använda en tandborste anpassad för att nå hela vägen in i överkäken, till exempel BizziBrush.

Ha som rutin att kolla din hund i munnen till exempel i samband med tandborstningen.


TIDNINGEN SE HIT!

Vänj hunden vid tandborstning redan när den är valp.

dens tänder Hur vet jag då om min hund har dålig tandhälsa? – Luktar det illa i munnen är det ofta ett tecken, även om dålig lukt kan bero på annat också, säger Johanna. Hunden har väldigt långa rötter så en inflammation eller infektion kan vara svår att se. Ha som rutin att själv kolla din hund i munnen, till exempel i samband med tandborstning, kom in på rutinkontroll årligen och ring gärna och rådfråga om ni ser något som ser misstänkt ut. Ett bra tips är att varje gång du vaccinerar din hund så beställ också tid för genomgång av hundens tänder. Då kan vi se i tid om det är något fel. Var vaksam på mjölktänderna En hund har normalt 28 valptänder vilka de bör ha tappat innan sex månaders ålder. Man ska alltid vara vaksam på om någon mjölktand sitter kvar, de kan orsaka bettfel och skada den permanenta tanden. Hundar som har större benägenhet att få besvär med tänder än andra är de minsta raserna och våra trubbnosar. Den vuxna hunden har normalt 42 tänder – såväl schäfer med lång smal nos, som exempelvis chihuahua och mopsen med sin korta och trubbiga nos. – Dessa hundars tänder har ju sämre förutsättningar då de helt enkelt inte får plats i munnen på ett naturligt

sätt och det är inte ovanligt att de får rätt stora besvär med tandlossning och bettfel. Dålig andedräkt Den absolut vanligaste åkomman när det gäller hundars tänder är tandlossning. Några tecken är dålig andedräkt samt rött eller blödande tandkött och beläggningar på tänderna och att hunden har svårt att äta hård mat då den förmodligen har ont. Sammanfattningsvis kan man säga att tandlossning beror på tre olika faktorer. Dessa är anatomiska – hur tätt tänderna sitter i munnen, ärftlighet – hur starkt immunförsvaret i munnen reagerar på plack samt yttre faktorer såsom hemskötsel, utfodring, gnagbeteende och så vidare. – Bästa sättet att förebygga tandlossning är alltså så enkelt som att borsta hundens tänder – varje dag, avslutar Johanna. TEXT: CARINA WEDIN

"Tänk också på att hårda ben faktiskt kan skada tänderna."

Kattens tänder Det är en utbredd missuppfattning att naturen har ordnat det så vist att katter inte råkar ut för tandproblem som vi människor. Men så är det inte utan även katter kan få olika tandsjukdomar om man inte borstar deras tänder regelbundet. Trots att de lever ett mer ”naturligt” liv drabbas till och med utekatter av plack och tandsten. Vänj katten vid tandborstning så tidigt som möjligt och gör det till en del av vardagsrutinen, exempelvis genom att borsta kattens tänder innan en lekstund. Även till katter är Softyswipe utmärkt. Det finns tandkräm för katter som du kan köpa på apoteket eller i djuraffär, använd aldrig tandkräm som är avsedd för människor!

29


TIDNINGEN SE HIT!

Se Tillbaka med Hans Nilsson

Hans Nilsson är en välkänd Nyköpingsprofil med bland annat ett VM-brons från 1970 i K-4 10000 meter och deltagande två Olympiska spel 1968 & 1972. Han är bosatt på Arnö sedan många år. Kontakta Hans på hans@se-hit.se.

Bilderna lånas av Bildgruppen i Nyköping samt Nyköpings bildoch företagsarkiv.

Hej igen alla SE-HIT-läsare! Tänk vad tiden går. Jag firar faktiskt 4-årsjubileum som skribent där jag skriver om gamla Nyköping. Det började i augusti 2016 med tidningen Succé. Året efter startade Se Hit och mitt inslag Se Tillbaka har sedan dess varit ett stående inslag i varje nummer. I det här numret bjuder jag på några spridda inslag från ett senare Nyköping: det vill säga sent 50-tal och framåt. Hela tiden är vår stad i förändring – då som nu. Jag hoppas ni har haft en riktigt skön och vilsam sommar. Jag klagar i alla fall inte även om juli var i kallaste laget. Regnet som föll då gjorde i alla fall gott åt bär och svamp i skogarna.Och har ni inte varit ute i skog och mark så kan jag rekommendera ett besök där, för jag har nog inte sett så mycket blåbär på år och dag. Nu får vi hoppas på att det även blir gott om lingon, så är vintern räddad!

Här ser ni hur det såg ut innan den ”nya” rondellen byggdes. Husen i förgrunden är före detta Bil AB Knut Bjuhr som bakom låg Anderssons glasmästeri.

Ta nu hand om er och njut av den tid som är kvar av sommaren, för snart är hösten här och då får vi väl i alla fall njuta av alla vackra färger i naturen. Må så gott så hörs vi i nästa nummer! PS. Sommaren går mot sitt slut, hösten kommer, och den som skulle vilja ha det på något annat sätt skulle haft högvatten och fullmåne varenda kväll.

Kommer ni ihåg den gamla träbron från Järnvägsgatan över TGOJ-spåren till Hemgårdsområdet? 1958 byggdes en modernare betongbro och träbron revs.

30

Här är samma plats men från andra sidan. Då hade Knut Bjuhr lämnat platsen och Reklamhuset tagit över. Båda bilderna är tagna omkring 1970.


TIDNINGEN SE HIT!

MAZDA MX-30

HELT NY, HELT ELEKTRISK

Vi håller oss kvar i området runt TGOJ-banan. Som ni säkert vet så pågår diskussioner angående en förlängning av Hamnvägen över till Idbäcksområdet. Meningarna går isär huruvida det skall bli en bro eller tunnel, för plankorsning är omöjligt! ”Intet nytt under solen” som man brukar säga, för när viadukten byggdes om leddes ”Riksettan” från Kungsgatan via den tillfälliga plankorsningen över till Oxelösundsvägen. Fototid 1957.

Mazda MX-30 är en elektrisk, kompakt SUV som erbjuder mer än bara Mazdas unika körupplevelse. Den har en interiör med hållbara och återvunna material så som kork, konstskinn och återvunnen plast. Som standard är den dessutom fullmatad med ny teknik som head-up display, app-styrning och all tänkbar aktiv säkerhet. Du kan beställa den redan idag för leverans i höst. Hör av dig eller besök oss så berättar vi mer om vår nya elbil.

Pr i s f rå n : 3 4 7 9 0 0 k r

(avdrag för klimatbonus 60 000 kr ej inräknat*).

Mazda MX-30 lanseras under hösten 2020. Räckvidd 200 km (ej slutgiltiga tekniska data). *För elbilar med noll-utsläpp är den statliga bonusen för privatpersoner för närvarande 60 000 kr.

Åke Andersson Bil AB Hemgårdsvägen 6 611 10 Nyköping Hemgårdsvägen 6 www.aabil.se

NYKÖPING www.aabil.se Öppettider Mån-Tors 10-18, Fre 10-17

Visste du att…

1965 höjdes skatten för Nyköpings invånare med hela två kronor. Från 10 kronor till 12 kronor per skattekrona. Här kommer ”Riksettan” in från Norrköpingshållet. Det var innan man byggde om viadukten, och trafiken gick rakt genom Nyköping. Minns ni förresten kiosken och Caltexmacken på Högbrunnsvägen?

31


TIDNINGEN SE HIT!

Englunds på Gumsbacken

Kampanjpriser på tvätt och tork.

LYS LYS UPP UPP HÖSTEN HÖSTEN

–20% –20%rabatt rabattpå påbelysning belysning(ej (ejljuskällor) ljuskällor)

–Välkommen på ett besök i butiken! / Stefan Englund med personal

Öppettider Måndag - Fredag: 10:00 - 18:00 Lördag: 10:00 - 16:00 Söndag: 11:00 - 16:00 Stefan

Sofia

Kenneth

Joakim

Monica

Kristijan

ELON Englunds Gumsbackevägen 8, 611 38 NYKÖPING Tel: 0155-21 46 00 32


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.