Tidningen SE HIT Eskilstuna nummer 2 / 2021

Page 1

12 APRIL 2021

ESKILSTUNA

Mälardal

ens Högs

Sk apad fö r s t u d ier, möten o c h s a mv erkan SIDA 6

SE TILLBAKA

När Beatles kom till Eskilstuna SIDA 22

ko l a

TEMA: KÖPA OCH SÄLJA BOSTAD Handfasta tips om köp- och säljprocessen SIDA 8

ESKILSTUNA LOGISTIK

En viktig pusselbit i Eskilstuna som framtidsstad SIDA 4


TIDNINGEN SE HIT!

Redaktionen Erik Österberg Säljare 070-597 01 77 erik@se-hit.se

Carina Wedin Redaktör 070-633 21 81 carina@se-hit.se

Peter Torsén Skribent peter@se-hit.se

Anna Jerden Skribent anna@se-hit.se

NÄSTA NUMMER KOMMER

10

Maj

Våren är här och med den ett nytt nummer av Se Hit! Våren är här och aldrig har vi väl längtat så mycket efter att kunna vara ute för att umgås. Ska vi hoppas på en lättnad av restiriktionerna? Ja, vem vet. Hur som helst blir livet lite enklare nu, man kan stå på balkongen och prata med grannen. Göra en picknick och träffa bästa vännerna utomhus. Och visst blir man väl bara lite gladare överlag när träden slår ut, blommorna börjar spira och dagarna är längre? Som grädde på moset har du en sprillans ny Se Hit i din hand med massa härlig läsning och nu på ännu fler ställen att hämta. Grattis till det! Vi bjuder på extra mycket kultur den här gången. Överst på Se Hit-listan har vi den här gången mångfacetterade Marie Selander som sysslat med allt från progg till folkmusik och författarskap. Du får även lära känna konstnären Per Dahlberg från Torshälla som trots sina framgångar är okänd för många. Hans magiska och fantasifulla målningar och teckningar har bland annat inspirerat en stor arkitektfirma i polen när de byggde ett sagoliknande hus i Sopot. Det är en shoppinggalleria som kallas för "Krzywy Domek” – ungefär "Det krumma huset". Googla på det!

Dessutom gör vi ett nedslag hos Bio Royal, har ett samtal med Peppe Maier som berättar om tiden med Ted Gärdestad och inte minst gör vi en tillbakablick på hur det var när Beatles kom till stan. Är du, liksom många andra Eskilstunabor, nyfikna så ni spricker på den nya högskolan som dessutom ska uppgraderas till universitet? Våra medarbetare Anna och Peter lyckades med konststycket att komma in i denna slutna byggnad, så alla ni som undrar och väntar på att få komma in och se – här får ni en sneak peak. Bara en sån sak; det gamla Vattenpalatset har förvandlats till ett högskolebibliotekt, hur coolt är inte det? En annan stolthet i kommunen är såklart Eskilstuna Logistik som lyckas med konststycket att locka det ena stora E-handelsbolaget efter det andra till stan och nu slår även Coop ned sina bopålar i Logistikparken. Läs mer om detta på sidan 4 och 5. Vi önskar dig en riktigt trevlig stunds läsning med Se Hit!

C a r in a We d in

Följ oss på Facebook - www.facebook.com/tidningensehiteskilstuna Följ oss på Instagram - @tidningensehit SE HIT! kan även läsas på nätet - www.se-hit.se HÄR KAN DU HÄMTA DITT EXEMPLAR AV SE HIT! City Gross Tuna Park, Stora Coop Tuna Park, ICA Maxi Eskilstuna, Coop Torshälla, ICA Nyfors, Gallerian, 21:an, Sveaplan, Coop Skogstorp, Strängnäs Station (Caféet), Präntaren i Strängnäs (Matarket), ICA Bengtsson/Systembolaget i Strängnäs (entrén)

Trycksak

SE HIT! är en politiskt och religiöst oberoende tidning.

WWW.SE-HIT.SE

Distribution – Budservice – Kyltransporter – Lager

www.varubud.se 2


TIDNINGEN SE HIT!

ALTANDÖRR PÅ KÖPET!*

48

månader räntefritt

Kondensskyddade fönster som standard. Många fönstertillverkare hävdar att man måste leva med kondens på utsidan av nya fönster. Men det är inte hela sanningen. Det handlar mest om att glaset inte är anpassat för de nya förutsättningarna. I våra fönster finns en värmereflektor – Antifog – ingjuten i glasmassan. Antifog gör att det yttersta glaset håller samma temperatur som uteluften och då uppstår inte kondens. Kondensskyddat glas är standard i alla våra fönster.

Boka ett gratis hembesök 020-78 00 00 | www.morups.se

Fönsterbyte. Som det borde vara.

* Läs mer om kampanjen på vår hemsida.

FORD PRIVATLEASING FÖR ETT FRIARE LIV

abbar r d r tide årt Svåra ta extra hr i hemlöshet utsat t mot människo r är det

ärfö r hår våra het. D min slå r hålla utsatt v a Pande tsätte r m r fo fo till ett i v a n r t a t n ch bid nsin a o o och an s g s å o n re än Stötta . viktiga ppna. för alla eter ö h m stuna, a il s k s E verk e r a änsklig m ed m nad

r va gö Din gå 0 51 17 123 90

: Swish

KUGA PLUG-IN HYBRID 3 795 kr/mån

skill

iro: plusg

11-7 90 05

PUMA ECOBOOST HYBRID 2 495 kr/mån

Bränsledekl. bl. körning: Puma Titanium: 5,6-6,1l/100km. C02 127-138g/km, Kuga Plug-In Hybrid: 1,4 l/100km. CO₂ 32g/km, (WLTP) Miljöklass Euro 6d TEMP. Garanti 5år/10000 mil. *Mån.kost. gäller Puma Titanium 125hk mildhybrid (ord pris 235 700kr), Kuga Titanium Plug-In Hybrid 2,5l 225hk (ord pris 447 200kr). Baserat på 1000mil per år, max period 36mån. Lokalt serviceavtal ingår. Kostnader för skatt, försäkring och vinterhjul tillkommer. Lokala avvikelser kan förekomma. Hedin Bil garanterar restvärdet. Gäller lagerbilar ordertecknade av kund senast 31/3 -21. En rörlig leasingavgift, uppläggningskostnad 695kr samt 60kr i admin avgift tillkommer. Priset gäller endast vid finansiering via Ford Finans. Bilarna på bilden kan vara extrautrustad. Med reservation för felskrivningar.

FORD HEDIN BIL ESKILSTUNA Nystrandsgatan 1. Tel: 016-166 060 Mån–fre 9-18, lör 10-14

ESKILSTUNASTADSMISSION.SE

3


>> ANNONS << TIDNINGEN SE HIT!

i g a t e För s foku tuna s l i k Es st i k Lo g i

Hållbar logistik när den är som bäst För många företag har Eskilstuna kommit att bli det självklara valet som nav för sitt gods. Eskilstuna Kombiterminal är den omlastningscentral som hanterar flest containers och trailers i Stockholm-Mälarregionen – och verksamheten fortsätter att växa. Det började för sådär tjugo år sedan då H&M efterfrågade en ny etableringsort för sitt centrallager. Kravet de hade var en kombiterminal som kunde hantera deras stora volymer. – Så kombiterminalens framväxande bygger helt och hållet initialt på ett kundkrav, berättar Pär Svensson, Logistikutvecklare. Det var en modig satsning av kommunen vid den tidpunkten och som idag har växt och blivit en knutpunkt för leveranser såväl inom och utom Sverige och fått fler än H&M att välja just Eskilstuna för sitt centrallager. Pär berättar en anekdot om hur kombiterminalen kom till. Dåvarande kommunstyrelsen ordförande ringer till Energi och miljö och säger ”vi måste bygga en kombiterminal”. Han får till svar ”vad är det?”.

4

Kommunstyrelsens ordförande svarar ”det vet jag inte, men vi måste hur som helst bygga en”. Startskottet Så när kombiterminalen stod klar 2003 hade man initialt endast en enda kund – och det var H&M. Det kom också att bli startskottet som väckte intresset inom kommunen för utvecklingen av ett större logistikområde. – Vi har ett bra geografiskt läge som gör det enkelt för företagen att ta sig vidare när de lastat om, säger Claes Sörman, teknisk chef på Eskilstuna Logistik, och trycket på verksamheten gjorde att vi påbörjade projekteringen att bygga ut redan 2008. Idag har kombiterminalen ett elektrifierat spårområde och en terminalyta på 68 000 kvadratmeter – vilket motsvarar cirka tio fotbollsplaner – där man kan ta emot fyra heltåg, på cirka 670 meter per tåg, samtidigt. För tre år sedan tog man emot cirka tio tåg i veckan, idag 16 tåg varje vecka. Men ändå räcker det inte till. En utbyggnad om ytterligare 15 000 kvadratmeter

terminalyta och förlängning av spår planeras där man förbereder för att kunna ta emot tåg med upp till 730 meter vagnar. – Det gör att vi kan serva ytterligare sex trailers för varje tåg vilket innebär 10 000 fler trailers varje år, något vi vet att det finns underlag för, säger Claes. Hållbar logistik Eskilstuna kombiterminal ligger helt i linje med de miljökrav stora företag har idag på hållbar logistik. – Tåg är ett totalt fossilfritt transportmedel och att ta leveranser med tåg istället för lastbil från exempelvis Italien flera gånger i veckan – det har en direkt och positiv miljöpåverkan. Ju närmare slutkunden godset kommer med tåg, desto bättre för miljö, säger Pär. Kombiterminalen är under ständig utveckling och det finns redan nu detaljplanearbete för ytterligare utbyggnad av verksamheten. – Marknaden kräver det här i och med att miljökraven blir större och större. Så för oss gäller det att hänga med och tillgodose de krav som ställs, avslutar Claes. TEXT: CARINA WEDIN FOTO: ESKILSTUNA LOGISTIK


TIDNINGEN SE HIT!

En viktig pusselbit i Eskilstuna som framtidsstad Eskilstunas logistikhistoria började redan i slutet på 1990-talet. Motorvägen och järnvägen banade väg för att staden skulle kunna bli ett strategiskt läge för logistik i framtiden. Under de kommande åren förvärvade kommunen strategiska markområden och planer började dras upp för det som idag är ett av landets hetaste lägen. Motorn i verksamheten är Eskilstuna Logistikpark som började anläggas för 15 år sedan. Man kan misstänka att ingen då anade vilken utveckling logistikparken skulle få och vilka aktörer som skulle välja att slå sig ned i just Eskilstuna. Det började med H&M som tidigt valde just Eskilstuna. Andra företag följde efter som i sin tur banade väg för den framgång logistikparken haft de senaste åren. Tack vare Eskilstunas hållbara helhetslösningar och god kunskap om logistik inom inte minst e-handel och datacenter har företag som Sportamore, KitchenTime, Amazon Web Services, Arken Zoo, Footway och Apoteket valt Eskilstuna. Det mest uppmärksammade är såklart Amazon som etablerade sig i Eskilstuna förra året och snart bygger Coop sitt nya centrallager med helautomatiserad terminal på en yta stor som 51 fotbollsplaner. – Coop gör en jättesatsning som ska försörja alla deras 800 butiker med varor, berättar Manuel Brändeborn, marknadschef på Eskilstuna Logistik.

Långa beslutsprocesser Idag består Eskilstuna Logistikpark av 420 hektar mark varav två tredjedelar är sålda. Hittills i år är det planerat för nya verksamheter på cirka 250 000 kvadratmeter nybyggnation. Det är långa beslutsprocesser kring en ny etablering och förgås ofta av långa diskussioner och ett stort jobb innan man når så långt som till avtal. – En process på flera år innan avtal skrivs är inte ovanligt, säger Mikael Jonsson, etableringschef på Eskilstuna Logistik, som också berättar att det är ungefär ett på fyra projekt som man går i mål med. Förra året blev vi till viss del påverkade av pandemin då en del företag valde att avvakta eftersom de inte vågade göra stora investeringar just då. Å andra sidan märker vi att det är ett paradigmskifte när det gäller e-handel som ju tagit rejäl fart under pandemin. Örat på rälsen Eskilstuna är i dag rankat som ett av Sveriges sex bästa e-handelslägen. Det är en bransch som har skjutit i höjden och det är en utveckling som man inte ser någon ände på. – Det gäller att ha örat på rälsen för att ligga steget före. Vi har en tät dialog med e-handelsbranschen, så vi hela tiden kan förbereda och planera för den utveckling som befintliga kunders krav men även att vi kan motsvara nya kunders förväntningar och erbjuda dem det de behöver.

Högt på agendan Idag kan Eskilstuna Logistik betraktas som Europas största automatiserade logistikläge – självklart av stor betydelse för många företag men numera är hållbarhet och miljö av lika stor vikt. – Det står högt på agendan hos de flesta företag vilket det också gör hos oss. I allt där vi kan minska miljöpåverkan, så ska göra vi det. Den utveckling som skett betyder mycket för en stad som Eskilstuna. Det borgar för ännu fler företagsetableringar inom dessa framtidsbranscher och inte minst många nya arbetstillfällen. – Fram till 2025 finns det förutsättningar att öka antalet arbetstillfällen här i Eskilstuna med cirka 3 000, vilket är betydande för en stad av den här storleken. Dessutom kan oväntade och positiva synergier uppstå. Vem kunde ana att Amazon Web Services etablering skulle innebära en högre skidbacke? – När AWS anläggning byggdes fördes alla jordmassor bort till vår stads slalombacke i Vilsta friluftsområde. Backen höjdes med hela 30 procent vilket såklart har uppskattats mycket av alla våra slalomåkande invånare, avslutar Mikael. TEXT: CARINA WEDIN FOTO: ESKILSTUNA LOGISTIK

5


TIDNINGEN SE HIT!

Sofia Torsén och Kristina Andersson är två

av högskolans studenter

Den gamla bassängen är numera bibliotek

Den röda färgen symb oliserar Eskilstunas

6

röda tegelbyggnader


TIDNINGEN SE HIT!

Skönhet skapad för

studier, möten och samverkan Vi har ett törnrosaslott i Eskilstuna. Men i stället för rosenhäck är det byggstaket, covidskyltar och låsta dörrar som spärrar vägen in till Mälardalens nya högskola, snart universitet. För den som får chansen att kika in öppnar sig en sovande skönhet som snart kan locka studenter från när och fjärran. Det skulle varit invigning med pompa och ståt för ett år sedan. Nu är det oklart när den blir av. Enstaka studenter hukar i hörnen och salarna ekar tomma. Det är synd och skam, för den här byggnaden tål att visas upp. Studenttorget öppnar sig med rymd och ljus innanför entrén från Hamngatan. Vi ser sex våningar rakt upp mot himlen i takfönstren. Härifrån är det vitt och blont trä som dominerar, med den skulpturliknande trätrappan som slingrar sig högst uppe under taket. När vi vandrar uppåt och ser ner blir byggnaden färgglad med tegelröd och blågrå färger som dominerar på golv och väggar. Originella möbler i samma färger lyser upp och överallt sitter konst på väggarna. – Arkitektfirman 3XN som ritat husen har

utgått från Eskilstuna. Den röda färgen symboliserar Eskilstunas tegelbyggnader och den blå Eskilstunaån, berättar Jessika Hedén, pressansvarig på högskolan. Oöverträffat konstverk Inne i den gamla simhallen ligger biblioteket och här finns klockan kvar på väggen. Simbassängen är en stor öppen hall i blågrått med en lång bred trappa ner till botten. Vackrast är de stora funkisfönstren i ek med Klosters kyrka, Strömsholmen och ån som ett oöverträffat konstverk att kika på mellan sidorna i läroboken. Och det är inte bara vackert. Byggnaden är klassad som en miljöbyggnad på guldnivå i kategorierna energi, värme och material. Mälardalens högskola är Sveriges största med nästan 20 000 studenter, varav 4 000 har sin huvudplacering i Eskilstuna. Sjuksköterskeutbildningen är också störst i Sverige. Andra utbildningar som ska ta stor plats i den nya byggnaden är socionom, teknik och ekonomi. De tre nedersta våningarna är för studenterna med allt från ljudisolerade fåtöljer med utsikt, till ”tysta rum”, grupprum, lektionssalar och stora salar för gemensamma föreläsningar. I de tre översta våningarna finns personalutrymmen med öppna landskap och delade ytor. Mycket utrymme är också skapat för enkla möten

mellan människorna som studerar, arbetar eller besöker Mälardalens nya universitet. – Ett fokus för Mälardalens högskola och universitet är att vi bjuder in till möten och samverkan. Vi har redan ett stort utbyte med samhället runt om, säger Jessika Hedén. Snart universitet Regeringen har lagt sitt förslag och under våren ska riksdagen klubba beslutet om att göra Mälardalens högskola till universitet. Det finns idag 88 professorer och 221 doktorander inom sex forskningsområden. Universitet får Mälardalen från 1 januari 2022. Mycket talar för att invigning av både byggnad och universitet kommer att ske då. – Vi hade planerat för att bjuda in alla eskilstunabor att komma och se sig omkring i sin nya byggnad. Vi hoppas det blir många tillfällen att fira nästa år i stället, säger Jessika Hedén. Fram till dess gäller att avvakta folkhälsobeslut innan vem som helst kan gå in, se sig omkring och ta en fika eller äta lunch i restaurang Verket som är öppet för allmänheten. TEXT: ANNA JERDÉN FOTO: PETER TORSÉN

7


TIDNINGEN SE HIT!

Tema

Köp och säljskola

Man brukar säga att bostadsköpet är din livs viktigaste affär. Ja, det är mycket pengar det handlar om och en hel del kan gå fel. I det här numrets tema i Se Hit bjuder vi på tips och råd om vad du ska tänka på vid både köp och försäljning. Och självklart bjuder vi på ett antal handfasta tips om själva flyttprocessen. Vi hoppas du får en trevlig läsning som också kommer till nytta.

Säljskola i 3 steg 1

Första mötet med mäklaren

Ett första möte med mäklaren handlar först och främst om att få bostaden värderad och som kund vill man såklart ha en väl förberedd mäklare som redan innan satt sig in i så mycket som möjligt redan innan mötet. En påläst mäklare är A och O. Mäklaren ska ha koll på vad andra bostäder i området sålts för, hur lång tid försäljningen kan beräknas ta och hur man får ut maximalt pris för bostaden. Träffa gärna mäklare från flera mäklarfirmor, stirra dig inte blind på provisionen. Välj en mäklare du känner förtroende för. Vid värderingen tittar mäklaren på bostaden, går igenom fakta och tar reda på en del om läget vilket i allra högst grad är en viktig del i värderingen. Ofta vill mäklaren gärna veta vad kunden själv har för förväntningar på försäljningen. Ibland är de för höga, ibland rent av för låga. Mäklarens uppgift blir då blir att förmedla en rimlig prisbild. Nästa steg är att komma överens om övriga villkor för affären, bland annat provision och tidplan. När man som säljare bestämt sig skrivs ett förmedlingsuppdrag och en tidplan görs som utgår från såväl mäklarens tid, som säljarens möjlighet att hinna med allt som ska göras inför visningen.

8

Kort om första mötet med mäklaren • Bostaden värderas. • Mäklaren ska vara påläst och kunna svara på säljarens frågor. • Det är bra för mäklaren att känna till orsaken till försäljningen. • När säljaren bestämt sig skrivs ett förmedlingsuppdrag och en tidplan görs. • Välj mäklare med omsorg. Titta inte enbart på provisionen när du väljer mäklare, ta reda på vad du får för pengarna. Välj också en mäklare som du känner dig trygg med. • Säljaren har skyldighet att lämna korrekta uppgifter om fastighetens storlek och skick, det är inte mäklarens ansvar.

flera mäklarn å fr re la k ä m a rn ä g ”Träffa visionen. ro p å p d lin b te in ig d firmor, stirra roende för.” rt fö r e n n kä u d re la k ä Välj en m


Tema

TIDNINGEN SE HIT!

Köp och säljskola

2

Marknadsföring och visningen

Marknadsföring, visning och därefter budgivning. Nu är försäljningsprocessen verkligen igång och det är en spännande och kanske till och med nervös tid för den som ska sälja sin bostad. Marknadsföringens uppgift är att locka spekulanter till visningen. Här gäller det att lyfta fram bostadens fördelar såväl i text som i bild. Numera finns ingen seriös mäklare som inte använder professionella fotografer. Ofta lägger även en stylist sin hand på bostaden inför fotograferingen och även inför visningen. När fotograferingen är gjord och all text till objektsbeskrivningen är klar och godkänd av säljaren så läggs bostaden ut på mäklarens egen hemsida och i många fall även sajter som exempelvis Hemnet. På visningsdagen finns alltid mäklaren på plats men ibland även en kollega om de vet att det kommer många spekulanter. Visningen är det mäklaren som ska förbereda genom att vara påläst och kunna allt om bostaden, dess skick och området den ligger i. Objektsbeskrivningar till spekulanterna bör finnas och självklart ska det skyltas med ”till salu”-skylt i god tid. Säljarens främsta uppgift inför visningen är att se till att bostaden är tipp-topp. Det ska gärna vara lite avskalat och inte allt för mycket av personliga saker framme. Har säljaren valt att besiktiga sitt hus så deklareras husets fel och

3

brister i ett protokoll som spekulanterna får på visningen. Även energideklarationen ska finnas med i den objektbeskrivning som presenteras på visningen. Under visningen brukar mäklaren samla in namn och kontaktuppgifter på alla besökare så de enkelt kan ta kontakt med spekulanterna för att ta reda på om de är intresserade av bostaden och vill gå vidare till en budgivning. En visning kan vara öppen så vem som helst kan komma utan att anmäla sig men det blir allt vanligare att mäklarna kräver anmälan. Kort om visningen • Säljaren har själv ansvar för att förbereda bostaden både för fotografering och visning. Fokusera på att ge ett rymligt och luftigt intryck. • Ställ undan onödiga möbler och prydnadssaker. • Plocka undan disk, kastruller och liknande i köket. Häng fram rena handdukar. • Städa undan allt personligt i badrummet häng fram nya handdukar. • Lägg på överkast, städa på sängbord och plocka undan kläder i sovrummet. • Ta bort fjärrkontroller, tidningar och annat som stökar till. • Ta bort ytterplagg och skor i hallen. • Tänd lampor även om det är dagsljus. • Fräscha växter och blommor är fint både på bild och på visningen. • Städa balkong, altan och trädgård.

Budgivning, kontrakt och tillträde

Nu återstår budgivning, kontraktskrivning och tillträde, tre viktiga delar i försäljningsprocessen. Ett gott råd är att inte ta ut glädjen i förskott, affären är aldrig klar förrän namnteckningarna står på kontraktet. Mäklarens viktigaste uppgift under budgivningen är att få både säljare och köpare att känna sig trygga. I den bästa av världar har du en mäklare som ser till att ni har en daglig kontakt för att stämma av läget – oavsett om det hänt något eller inte. Säljarens roll under budgivningen är inte så stor, däremot när budgivningen är klar. För säljaren behöver inte sälja till högstbjudande. Det innebär att man inte ska börja fira för att man som köpare har högsta budet, inget är avgjort förrän kontraktet är skrivet. Samtidigt är inte heller spekulanterna bundna vid sina bud förrän namnteckningen sitter på kontraktet vilket är viktigt för säljaren att tänka att vara medveten om. När säljaren har bestämt sig bokas tid för kontraktsskrivning. Då ska köparen helst ha genomfört en besiktning, ha sin finansiering klar och eventuella villkor ska diskuteras med säljaren och köparen. Här är det mäklaren uppgift att ta tillvara på båda parters intressen och villkor så de kommer med i kontraktet. Villkoren kan gälla allt från att något i huset inte ingår i försäljningen till att köparen har rätt att häva köpet om de inte får sin bostad såld inom en viss tid. Är besiktningen inte gjord kan det också vara skäl till ett förbehåll i kontraktet. När kontraktet ska skrivas ska helst både säljare och köpare vara med vilket ofta blir ett trevligt möte där köparna får möjlighet att ställa frågor och säljarna kan informera om sådant de tycker är viktigt.

Nästa steg är tillträdet. Det är då säljaren lämnar över nycklarna och resten av köpeskillingen ska betalas in, affären betraktas nu som avslutad. Samtidigt som nya ägaren får nyckeln ska dokument knutna till bostaden överlämnas. Säljaren har ansvar för avgifter, kostnader och även bostaden skick ända fram till dagen då köparen får nyckeln. Dagen för tillträdet ska det bara vara för köparen att flytta in. Säljaren ska ha städat och flyttat alla sina saker. Det som återstår för säljaren är deklarationen som ska göras nästkommande år och den hjälper de flesta mäklare till med. De allra flesta som säljer en bostad idag väljer att ha en mäklare vid sin sida. Här får man all hjälp man kan behöva genom hela processen. Men möjligheten finns såklart att sälja på egen hand. Kort om sista stegen i säljprocessen • Ta aldrig ut något i förskott, säljaren bestämmer vem den vill sälja till. • Besiktning och finansiering ska helst vara klart när kontraktet ska skrivas. • Mäklaren ska ta tillvara på båda parters intressen om villkor skrivs in i kontraktet. • Vid tillträde ska resten av köpeskillingen betalas in och affären betraktas som avslutad. • Vid tillträde ska bostaden vara tömd och städad.

9


TIDNINGEN SE HIT!

Tema

Köp och säljskola

Köpskola i 3 steg 1

Leta bostad

Visningen är den plats där spekulanterna verkligen har möjlighet att få en god koll på bostaden. Mäklarens roll är att vara en god ambassadör för bostaden och kunna svara på besökarnas alla frågor. Den som letar bostad gör det vanligtvis via Hemnet och sajter på mäklarens egna sajter. Men det är egentligen inte förrän man står där, på visningen, som man verkligen kan bilda sig en uppfattning. Till din hjälp finns mäklaren som visar bostaden och var inte rädd för att fråga. Mäklarens uppgift är att vara påläst – den ska informera om husets fördelar men även fel och brister. När det gäller just fel och brister har säljaren ofta redan gjort en besiktning innan visningen. Då ska det protokollet finnas till hands för dem som besöker visningen. För den som köper en bostad kan det kännas viktigt med en personlig kontakt med mäklaren efteråt, inte minst för att det ofta dyker upp frågor efter att man lämnat visningen. Som köpare ska du kunna kontakta mäklaren för att ställa dessa frågor. När du börjar leta bostad ska du först och främst se till att få din nuvarande bostad värderad, då får du god koll på hur mycket pengar du kan lägga på den bostad du tänkt köpa. Ett tips är också att gå på många visningar. Då bildar man sig en god uppfattning om vad man verkligen vill ha och vad som är viktigt. Man lär sig också ställa rätt frågor till mäklaren och kan på så sätt slippa bekymmer i efterhand. Kolla också upp sådant som skolor, kommunikationer och annat som du vill veta något om. Ju mer påläst man är själv, desto enklare blir det att bestämma sig. Kort om att leta bostad • Äger du ditt boende idag, ta kontakt med mäklare och bank innan du börjar leta ny bostad. • Ha ett öppet sinnelag – drömbostaden kanske finns någon helt annanstans än förväntat. • Tänk på att du som köpare har undersökningsplikt. Titta på rätt saker! • Se till att din nuvarande bostad är värderad. • Kontakta din bank och få ett preliminärt lånelöfte. • Gå på många visningar och lär dig vad som är viktigt att titta på. • Lär känna flera olika områden. • Kolla upp sådant som förskolor, skolor och kommunikationer.

” Att köpa en bostad som man egentligen inte har råd med blir aldrig till stor glädje.”

BOHAGSFLYTT FÖRETAGSFLYTT UTLANDSFLYTT MAGASINERING PERSONALUTHYRNING 10% 10PENSIONÄRSRABATT

Självkla rt kan du g RUT-avd öra rag på oss!

0155-21 90 90


Tema

TIDNINGEN SE HIT!

Köp och säljskola

2

Budgivningen

När drömbostaden står där i all sin glans och du har bestämt dig för att du vill ha den, då är nästa steg budgivningen. En process som kan vara både spännande och jobbig.

annan än den som lagt högsta budet. Det absolut viktigaste inför budgivningen är att tänka igenom hur högt man är beredd att gå. Att köpa en bostad som man egentligen inte har råd med blir aldrig till stor glädje.

Dagens budgivningar sker ofta över telefon men numera i stor utsträckning även genom SMS. Och tack vare internet har transparensen blivit större och budgivningarna syns och uppdateras på mäklarnas hemsidor.

Budgivningen är ofta en påfrestande del i köpprocessen. Därför ska man försöka hålla huvudet kallt och hålla sig till den gräns man satt från början och inte förköpa sig. Även om det är en drömbostad man varit med och budat på så dyker det alltid upp fler fina hus eller bostadsrätter som kan kännas minst lika rätt.

En budgivning kan vara riktigt jobbig då man ena stunden tror att man vunnit budgivningen, till att i nästa stund helt förlora hoppet. Du kan alltid kräva att mäklaren informerar om allt som händer. Du som kunden ska alltid känna dig trygg och ha kontroll över processen. Kan någon hoppa in mitt i en budgivning? Ja så är det faktiskt. Det kan hända att en budgivning upplevs vara klar men att någon då kommer in på slutet och lägger sig på högsta budet. Är mäklaren medveten om detta ska den självklart informera övriga parter om detta. Mäklarens ansvar är att se till att alla som är intresserade får möjlighet att lägga bud. Dessvärre ska man aldrig börja skåla förrän kontraktet är skrivet. Sist och slutligen är det säljaren som bestämmer vem som ska få köpa bostaden och det händer då och då att säljaren väljer någon

3

Kort om budgivningen • Ha is i magen och dras inte med i en budgivning och ett köp som du egentligen inte har råd med. • När budgivningen är klar ska du som får köpa bostaden inte glömma undersökningsplikten. • Om budgivningen stannar av ska du få reda på varför. • Det kan tillkomma spekulanter i en pågående budgivning. • Alla som är intresserade ska få möjlighet att lägga bud när som helst i budgivningsprocessen. • Bostaden är nödvändigtvis inte din för att du vunnit budgivningen. • Säljaren bestämmer vem den vill sälja till. • Bestäm dig för innan budgivningen startar hur högt du är beredd att gå.

Kontrakt och tillträde

Köpprocessen börjar närma sig sitt slut och affären ska knytas ihop. Nu återstår kontraktskrivningen och att bestämma dag för tillträde. När säljaren och köparen har kommit överens om priset är det dags att slutföra processen genom att skriva under kontraktet. Ta aldrig ut något i förskott, bostaden är inte din förrän namnteckningarna från alla parter finns på kontraktet. Och i värsta fall kanske köpet inte ens klart då. Både köpare och säljare kan vilja ha särskilda förbehåll i kontraktet vilket gör att köpet trots allt inte blir av ibland. Ett förbehåll kan till exempel vara att köparen vill genomföra en besiktning och få en genomgång av besiktningsmannen. Ett förbehåll kan även bero på att köparen inte fått klart med sin finansiering eller att man inte kan slutföra köpet innan man sålts sin befintliga bostad. Att komma till kontraktskrivningen utan att ha läst igenom dokumenten är inte att rekommendera. Helst ska du som kund får kontraktet i förväg så du hinner läsa det i lugn och ro inför

kontraktsskrivningen. Då ska även mäklaren gå igenom hela kontraktet punkt för punkt och förklara vad vi menar som menas. Samtidigt som kontraktet skrivs ska köparen betala handpenning till säljaren och samtidigt bestäms datum för tillträdet vilket är den dag du som köpare får börja använda din nya bostad. När det är dags för inflyttning ska du som köpare vara uppmärksam på vilket skick bostaden lämnas i. Är man inte nöjd med städningen eller skicket i stort ska man ta upp det med säljaren innan slutbetalningen görs. Även om affären är avslutad, tillträdet bestämt och kanske till och med inflyttning skett, så behöver inte kontakten mellan mäklaren och kunden vara avslutad. Många mäklare ser gärna att kunderna hör av sig även efter affären är avslutad och de finns tillhands för rådgivning och stöd även efter köpprocessen. Kort om kontrakt och tillträde • Ta reda på vad som egentligen ingår i köpet. • Fundera på om du behöver något förbehåll i kontraktet. • Skriv inte på något du inte förstår – fråga mäklaren, det finns inga dumma frågor.

11


TIDNINGEN SE HIT!

BÄTTRE TORSÉNT ÄN ALDRIG

PETER TORSÉN

ANDERS PROVAR SÖRMLÄNDSK ÖL

Peters bästa tips till gnällspikar Gnällspik! Sluta klaga! Du har inte tid! Lev N U! Låter det drastiskt? Ja, kanske det. Men visst slösar vi bort mycket tid på allt gnäll. Så skippa gnället och skitsnacket. Lite ordinärt skvaller kan förgylla dagen men skitsnacket kommer ofta tillbaka till dig själv förr eller ännu tidigare. ”Man kan inte älska alla” är ett citat bära med sig. Här är några tips att göra när du känner dig lite gnällig i dessa coronatider: 1. Se en feelgoodfilm eller en peppig TV-serie. Om det går - ändra ljudet till holländska eller något annat språk med många sje-ljud. Den blir ännu roligare då. 2. Lyssna på musik i lurar när du promenerar. Det kan bli musik till filmen om ditt liv. Sträck på dig - du kanske får en Oscar. 3. Köp en gitarr och lär dig tre ackord. Gör en världshit och lev gott resten av livet. 4. Cykla! - Bättre än att gå. Du kommer snabbare fram till horisonten. 5. Läs detta nummer av SE HIT från pärm till pärm. Lär dig den utantill och bli årets minnesmästare i Talang 2022. 6. Ja, just det... 7. Är det en mulen dag - så googla efter bättre väder. Det fungerar även att trycka i sig en chokladkaka på tre tuggor. Svälj! 8. Besök ett konstmuseum. Det är inte svårt med konst. Det räcker med att öppna ögonen och låta fantasin flöda. Gillar du inte tavlorna där - så kan du alltid gå hem och göra en bättre själv. Hur svårt kan det vara?

Anders Olsson är bryggare, öldomare och en av grundarna till Eskilstuna Ölkultur. För tidningen Se Hit! Provar han sig igenom sörmländska öl. Denna gång är det öl från de båda ”nykomlingarna” i Nyköping och Eskilstuna. Båda bryggerierna säljer sin öl i färgstarka aluminiumburkar. Möllys i Eskilstuna är ett enmansbryggeri som startades av Daniel Herdegen 2015. Daniel har gett bryggeriet namn efter sin dotter och har ett brett utbud med 16 olika sorter på Systembolagets hemsida. Anders väljer att testa en storsäljare. Möllys Mosaic, pale ale 5,8 % ”Härligt fruktig! Här finns hela fruktfatet i både doft och smak, med citrus, ananas och aprikos. Den är välbryggd med ren och frisk smak och en stor blommighet. Den är gjord på Mosaic- och Chinookhumle och med en rejäl beska i eftersmaken, nästan som en IPA. En mycket god öl!” Nyköping Brewing startades 2020 av Jonas Kandefelt och Patrick Holmqvist som båda arbetat på Nils Oscars i många år. De satsar på bryggeripub med restaurang i centrala Nyköping och har också en bred portfölj av olika ölsorter. Anders väljer en blivande klassiker. Nyköping Brewing, Palles Pils, lageröl 4,7% ”Det här är riktigt bra öl! En mjukt maltig, örtig och kryddig lager. Den är ljus och blank och troligen filtrerad. En elegant öl med smak av ljust bröd och en rejäl beska. Det är en typisk tjeckisk pilsner som kan vara en av Sveriges bästa i sin stil!” Kom ihåg att alla öl vi presenterar finns lokalt på Systembolaget och går att beställa som enstaka flaskor till ditt hemmabolag. TEXT: ANNA JERDÉN

9. Töm spargrisen och unna dig lite extra god hämtmat från kvarterskrogen. Lägg på mormors gamla linneduk och avsluta kvällen med att dansa med dig själv. Robyn eller Billy Idol blir din kavaljer. 10. Ligg i en solstol eller på en filt i gräset och njut av vårsolen. Lyssna på småfåglarna och försök vissla som dem. Världen behöver en ny Jan Lindbladh. Det var lektion 1...nu är det rast. Leffe gör rent på svarta tavlan.

Peter Torsén

ESKILSTUNA/TORSHÄLLAS FRÄSCHASTE HÄLSO & YOGACENTER • NAPRAPATER • MASSÖRER • NÄRINGSTERAPEUT • PERSONLIG TRÄNARE • YOGAKLASSER • HOT YOGA • STYRKEKLASSER • STYRKERUM • IR-BASTU

12

WWW.MOWEHALSAYOGA.SE

ÄVEN KLASSER VIA ZOOM

ESKILSTUNAV. 34 TORSHÄLLA


Stora Krysset

TIDNINGEN SE HIT!

FÖRDÄR-

MÄRR

UT

SKRÄLLANDE

SMÅ- KVINTIVAS FRYSA LERA KLURAT BESKEDLIGT KVICK

KOXA SPETÄLSKA RAMLA

PUBLICERANDE

YTTERLIGARE LJUD I HAGEN BÄRBUSKE

LÖMSKA ANGREPPEN

NYHETER ÄR 27 GÖR SVAGA- FÖRYNGTILL ANDEN RE RINGSTALET OSÄKRE VIND METOD

CHOK- TRYGGT VÄTE I SIN LADASK PÅ BIL I KLÄDOCH BANGSMAK TACK KOK

RYKA

ANNUELL KARNEVALSTAD

HJÄRTEGRYNET LAVINEN TILLKÄNNAGIVANDE

SORKJÄGARE FÖRELÄSNING FÖRÄNDRING

LIESKAFT ÅSNEKOMPIS

RÄKNAS PUGILISTEN UT PÅ

SKÄRSELDEN TIO MÅTT PRESIDENT PÅ LÅNG TID

MÄSSA

CIRKEL

ISHÅL

HAVSKRÄFTA

HÄNDELSE VERA LYNN

STRECKKODSSTANDARD SKA FÅ HÅRDVARA ATT FUNGERA ÄR GLOBETROTTER

FIRAS 11/11 ANGÅENDE KORT KALVEN

ÄR GLAD I OPERETT IDOGHET RADIO & TV I ITALIEN

GRÖN

ALLDELES DAMSKJORTA

SEGERGUDINNA MÅRDDJUR

ANLÄN- LÄMNAR DA TILL NALLE PÅ VÅREN

LITE GRANN EFTERGIFT PRIMATEN

HYTTOR SOM PLATS NÄR MATTE SÄGER DET

MÄRKE EFTER SKADA

NATION

GRANNSKAP

NÄTPRAT AURORA

AUTOMATKARBIN

AMFORA

ANGELÄGENHET FÖRST

VÖRDNAD HAN I LONDON

AVSER DIKTA OKÄND SKRI- GRUNDBENT TON

FÖREKOMMER

90 I ROM

FLYGER OCH FAR

MESSIAS ATTRAHERAS

OXUDDE BOREA1068 LISFENO-

MENET

TÄVLA OCH VINN! SE HIT ESKILSTUNA

Skicka din lösning senast den 1 Maj 2021. till: Tidningen SE HIT, Öllsta Västergård, 61196 Jönåker. Märk kuvertet med »Korsordet«. Du kan även skicka ­lösningen via mail! Fota eller skanna lösningen och skicka till: korsord@se-hit.se VI KONTAKTAR VINNARNA.

Carlsson, Torshälla Grattis! Margareta Sven Bager, Flen

Vinnarna i förra krysset som vann varsin trislott är:

Två personer vinner varsin TRISSLOTT! Namn: ........................................................................................................................................................................ Adress:....................................................................................................................................................................... .......................................................................................................................................................................................

Mail/tel: ....................................................................................................................................................................

13


TEXT: ANNA JERDÉN FOTO: PETER TORSÉN

TIDNINGEN SE HIT!

PLATS

1 PÅ SE HIT LISTAN

Prisbelönt musikalisk urkraft "Med bluesen som ett grundackord har hon fortsatt in på folk- och världsmusik" Medalj från Kungliga Musikaliska Akademien för ”banbrytande gärning som sångerska, tonsättare och skribent”. Det är inte småsaker att få musikens motsvarighet till Nobelpriset 2020, men så är hela Marie Selander fantastisk musik. Vem längtar inte efter levande musik i dessa tider? Ett sätt möta musik är att gå ner till Fristadstorget sista fredagen i månaden. Där kular Marie som en dalkulla och rappar som en oborstad tonåring. För klimatet. Musik och engagemang i förening – det är Marie Selander. Som 15-åring var hon med och startade popbandet Nursery Rhymes. Sedan dess har hon aldrig slutat sjunga och spela eller reagera mot hur kvinnor blir behandlade inom musiken. ”Inte riktigt lika viktig? Om kvinnliga musiker och glömd musik” heter boken hon skrivit om det. – Både musiken och engagemanget har jag med mig hemifrån. Mamma kom från spelmanssläkt och sjöng skillingtryck, pappa var svetsare och fackföreningsman som tog med syrran och mig till Berns salonger för att lyssna på Delta Rhythm Boys och Mel Tormé. Drivkraft som ett solkraftverk Själv har hon en drivkraft som ett solkraft-

14

verk och ligger just i startgroparna för att återuppta succén med ”Kvinnorna och staden” i Lokstallarna i Katrineholm. Det är en musikteaterföreställning som utgår från Kerstin Ekmans böcker om staden och som engagerar omkring ett hundratal personer på och bakom scenen. Marie har skrivit och arrangerat all musik, hon står för konstnärlig ledning och framträder som berätterskan. Nypremiär 30 juni 2022. Någonstans på vägen mötte hon en lika engagerad och fantasirik musikmakare och basist. Tuomo Haapala och Marie Selander har varit par i 47 år och till listan på aktuella engagemang hör ett finlandssvenskt musikprojekt i Eskilstuna, ”På hela bredden”. Konstnärlig ledare Sörmlänningar med sommarboende i Julita sedan mitten av 1970-talet. Konstnärlig ledare och kompositör för musikteaterföreställningen ”O Fåglastad” om Kvinnliga medborgarskolan vid Fogelstad. Och visst är hon utsedd till Region Sörmlands kulturambassadör 2019. När paret bosatte sig vinterhalvåret i Eskilstuna 2017 mötte hon två kvinnliga musiker; Frida Herrchenröther och Emma Gustafsson. Tillsammans skriver de en bok om de bortglömda kvinnliga musiker som funnits i staden från början av 1900-talet

fram till i dag. Marie letar i arkiven och intervjuar de gamla, hennes kamrater berättar sin erfarenhet från 2000-talet. Å, å, å tjejer Det är vad hon håller på med just nu. Sen har hon en snart 74-årig historia med hur många intressanta minnen som helst. Själv har jag tre av hennes LP-skivor i vinylförrådet: FNL-gruppernas sånggrupp Freedom Singers, irländska folkmusikgruppen Diddlers och ”Sånger om kvinnor” med ikoniska låten ”Å, å, å tjejer!” På sextiotalet spelade Nursery Rhymes förband till Simon&Garfunkel, The Who och Four Tops. Hon har åkt bil med John Lennon och bjudit Rolling Stones på party. Hon har haft Tom Jones, Eric Clapton och Eric Burdon i publiken på turné i London… Med bluesen som ett grundackord har hon fortsatt in på folk- och världsmusik. En detalj är att hon i tre år studerade arabisk musik på Musikhögskolan. Sen reste hon och Tuomo till Damaskus 2008 och gjorde succé inför en förundrad arabisk publik. Att sammanfatta denna musikaliska urkraft får hon göra själv: – Musik är det roligaste som finns! Och jag har inte blivit tröttare med åren.


2

TIDNINGEN SE HIT!

Maria Printz

Matentreprenör

Det blev slutsålt båda gångerna som Tre kockar i Sörmland bjöd till ”Frunch” på ångbåtsbryggan i Strängnäs. Det blev succé. Ute är det nya inne. Kockarna sålde slut två lördagar i februari och hade kunnat mätta fler med sina innehållsrika lådor. – Det fanns en låda att välja på. Det var en soppa varje gång, Lasses ”hjortspätta” – hjortfärs på spett, syrad kål, bröd, olika dressingar och så kaffe och semla, berättar Maria Printz. Lådor har blivit de tre matskaparnas återkommande erbjudande i coronatider. – Det kommer en Valborgslåda, en vårlåda och en midsommarlåda. Sen får vi se om folk vågar gå på restaurang igen framåt hösten, säger Maria. Maria, som lämnat bageriet i Stallarholmen bakom sig, har många järn i elden. Förutom Tre kockar är hon är engagerad i restaurangutbildning av ungdomar, håller på att starta en stor odling av sörmländska äpplen på sin gård i Stallarholmen, hon föreläser och arbetar som konsult både inom och utom Sörmland.

3

Mikael Klevebrant

Sjuksköterska och vaccinatör på Vårdcentralen Gallerian i Eskilstuna centrum Varje torsdag sen i januari har Mikael stått på pass och träffat Eskilstunas äldsta befolkning. I väntrummet är det fullt av rullatorer, munskydd, kryckor och ledsagare. Denna torsdag är det bland annat 82-åriga Gun-Britt som får sin andra spruta. Sakta men säkert och i takt med att vaccinleveranserna ökar arbetar sig sjukvården mot yngre och yngre patienter. Med varje stick i en pensionärsarm kan Mikael Klevebrant följa statistiken över hur dödstalen sjunker. Hans arbete räddar bokstavligen liv. – Ja, det känns som ett viktigt jobb och nästan alla som kommer hit är glada, säger han och tar sig an nästa patient i kön. Om någon vecka kan Gun-Britt träffa barnbarnen, handla själv i affären och ha sällskap vid matbordet av andra pigga och vaccinerade pensionärer.

15


TIDNINGEN SE HIT! TEXT: ANNA JERDÉN FOTO: PETER TORSÉN

Kulturförening med

film i fokus

Film är bäst på bio. Det ska vara sorl och mörkt med popcorndoft och stor filmduk att se upp till. I Eskilstuna är det Kulturföreningen Royal som vårdar både biofilmen och annan kultur som kräver ett Folkets Hus att mötas i. Det finns inte så många kvar, men biografen Royal byggdes 1937 och inte mycket känns förändrat. Godispojken i ljusblå uniform går inte längre runt i salongen och hela biografen lades ner någon gång på 1970-talet. Sen dess har lokalerna gått olika öden till mötes fram till 2013 då Kulturföreningen Royal bildades. En ny projektor var den viktigaste investeringen. Sen dess har det visats film på Royal igen. Nu står frivilliga biljett-, popcorn- och godisförsäljare i entrén och på väggarna hänger affischer med filmstjärnor som Greta Thunberg. Här visas bland annat finsk film, direktsänd opera, barnfilm, ”smal” film, premiärfilmer, skolfilm och filmstudiofilm. – Ja, film är vår stora verksamhet, men vi är också Eskilstunas Folkets Hus med en bred verksamhet, berättar Hans Rosengren, ordförande i Kulturföreningen Royal som tog över lokalerna efter en frikyrka som hade vuxendopsbassäng på scenen. Föreningen har haft ett svårt coronaår. Medlemstalet har sjunkit och enda möjligheten att använda salongen har varit att hyra ut den till åtta personer. Men Hans Rosengren hoppas på bättre tider. En ny höj- och sänkbar filmduk gör det lättare att hyra ut lokalerna för musik, föredrag och andra verksamheter. – Föreningen bildades när Folkets Hus och parker sökte lokaler runt om i landet. Framför allt ville de kunna visa direktsändningarna ett par gånger i månaden från stora operahus som Metropolitanoperan i New York. Kommunen ger föreningsbidrag, ABF och Folkets Hus och parker är samarbetspartners och föreningar i Nyfors och andra kan hyra in sig. En frikyrka, jazzklubben, Senioruniversitetet och Patrik Kolar, musikarrangör, hör till de flitigaste användarna av både bion och de rejäla samlingslokaler som finns att tillgå. En restaurang i anslutning är också viktig. Tre medlemmar kan konsten att köra filmprojektorn, andra volontärer bidrar med städning, kaffekokning och annat praktiskt arbete -Folkets Hus och Folkets Park har en lång tradition i Eskilstuna. Här fanns huvudsätet för organisationen fram till 1960-talet. Nu är både Folkets Hus i centrum och Folkets Park nedlagda, men fortfarande är det så att människor behöver platser att mötas på. Åtminstone när vi inte har virus som härjar, säger Hans Rosengren. Som alla kulturarrangörer kommer Royal att behöva stöd för att komma i gång igen efter coronaåret. Att gå på bio är det enklaste sättet att stödja. Medlemskapet kostar bara hundra kronor.

träningsutrustning.com 16

Allt för din hemmaträning


TIDNINGEN SE HIT!

Distribution – Budservice – Kyltransporter – Lager

15 kr Chili Cheeseburger

Hans Rosengren, ordförande, och Kulturföreningen Royal längtar efter att eskilstunaborna snart ska kunna mötas och gå på bio igen.

20 kr

25 kr

Crispy Chicken

Halloumi King Jr®

Välkommen till vår nyrenoverade restaurang på Västerleden!

17

TM & © 2021 BURGER KING CORPORATION. USED UNDER LICENSE. ALL RIGHTS RESERVED.

www.varubud.se


TIDNINGEN SE HIT!

Kultur & Nöje

med Peter Torsén

18


Kultur & Nöje

TIDNINGEN SE HIT!

Per Dahlberg lever sin dröm Per Oscar Gustav Dahlberg föddes i Torshälla. Ett perfekt ställe för en ung man att växa upp i och förverkliga sina drömmar om stor konst. Efter tre år i S:t Eskils gymnasium var han en av de första som studerade konst på Eskilstuna Folkhögskola. Jan Brandt var en tidig mentor och han sporrade Per att gå sin egen väg. Mycket mörker, tuschteckningar med Kafka och Edgar Allan Poe som inspiration. Han varvade studier med fest, musik av Bob Dylan, Rolling Stones och en längtan till naturen. Per vistades ofta ute i det fria. Övernattade ofta på vintern mitt i skogen under bar himlen. Fantasin fick fritt spelrum. Jag lärde känna Per under den här tiden och drogs in i Pers värld, där allt kunde hända. Per och jag kunde hoppa på tåget ett sportlov, med sovsäck, alldeles för lite kläder och pengar för att åka till Köpenhamn. En bit in i Danmark stannade tåget i Hilleröd. - Där bor ROBBAN BROBERG! Vi kliver av. Vi frågade första bästa människa på stationen ”Vet ni vem Robert Broberg är?” - Javisst, jag är hans barns lärare. Ska jag skjutsa er dit? Och så blev det. Vi ringde på dörren och fick bo hos Robban och hans familj ett par dagar. Men den historien får ni höra en annan gång. Pers oräddhet fick honom att hela tiden gå vidare i sitt konstnärsskap. Han studerade först tre år i Cambridge och efter det kom han in på The Royal College of Art i London. Det har inte många svenskar gjort. Fick där titeln Master of Arts och en filosofie doktorsgrad.

Efter sin utbildning övertog han föräldrarnas hus i gamla Torshälla och levde med sin konst dag och natt. Det är ingen överdrift. Jag är vittne. Och det gav självklart resultat. Per förfinade sin konst. Ofta svartvitt, alltid vridna och fantasifulla människor, varelser och händelser. Med flera seriekopplade projektorer började han att göra bildspel. Påsken 1994 visade Sveriges Television hans ”VVV - Efter slutet” Ett bildspel om häxornas färd mot Blåkulla. Även bildspelet ”Valdansen” har visats och tilldelats internationella priser. Torshälla finns ofta med som fond i bilderna. Per bodde dessa år med polskfödda textilkonstnärinnan Anna Maria Krukowska Dahlberg. När Pers mamma gick bort flyttade paret till Anna Marias vackra hemstad Sopot. Där lever och verkar Per idag. Med utflykter till Paris, New York och andra städer som inspirerar. Efter snart 40 år som verksam konstnär är Per Oscar Gustav Dahlberg fortfarande lika hungrig och kreativ. Nu är han aktuell med en riktig konstbibel om hela sin karriär. Med titeln: ”MASTER POG & DOKTOR DAHLBERG - Per’s Projects Past & Present - en diger encykloPerDia”. Det är verkligen en sann multimedial explosion av konstnärliga uttryck. En härlig coffeetablebok. Ett retrospektivt verk med Pers text, bilder, kollage och hela hans värld av Sopitakis, häxor, Bellman och Torshällavyer. Texten i boken är på svenska, polska, engelska, franska och esperanto.

19


TIDNINGEN SE HIT!

Kultur & Nöje

med Peter Torsén

Ted och Rock´nRoll Machine FOTO: PRIVAT

PEPPE MAIER

Ted Gärdestads sista basist Peter ”Peppe” Maier drömde om att stå på de stora scenerna sedan barnsben hemma i Torshälla. Det blev en krokig resa med rockband, dansband och till sist ett band som kom till som en ”kul grej”. Rock´n´Roll Machine, även kallad Maskinen, gick från partyband till ett av Sveriges bästa coverband. Samarbetet med musiklegenden Ted Gärdestad gav Peppe och bandet en plats på de absolut största scenerna. Efter att Rock´n´Roll Machine hade kompat ett stort antal kända och mindre kända artister så ville de förverkliga drömmen om att få upp Ted Gärdestad på scen igen. Året är 1991 och ingen trodde egentligen på att de skulle lyckas. Ryktet sa redan då att han inte var frisk. Men de ringde runt till sina kontakter och alla sa att det är omöjligt och ingen hade ens någon kontaktuppgift till Ted. Till sist fick de tag i en dam som skötte ekonomin i ABBAs studio Stockholm. Hon hade inget telefonnummer men väl hans adress, eftersom hon hade gjort en utbetalning till honom. Skrev ett brev till Ted Peppe skrev ett brev, utan alltför mycket förhoppning om svar. Han skrev sitt telefonnummer längst ned i brevet. Det gick några veckor och telefonen ringer hemma hos familjen Maier, Hustrun svarar. – Hon såg helt konstig ut och lämnar över luren till mig. Det var Ted! Och han kunde tänka sig att spela med bandet om han fick vara en hemlig gäst. ”Maskinen”, som bandet ofta kallas, hade redan en spelning på ”Frimis” i Örebro. Så där skulle Ted göra sin comeback på scenen efter många år i Baghwanrörelsen och psykisk ohälsa. Väl på scenen presenterade Peppe kvällens hemliga gäst under introt till låten Satellit: TED GÄRDESTAD! Men publiken verkade tro att det var ett skämt. Ingen brydde sig riktigt förrän Ted stod där på scenen. Hela publiken sjöng med i alla låtar och Peppe såg till och med vuxna män gråta… av glädje. Allt gick väldigt bra så våren 1992 bestämde sig Ted att satsa på en helt egen show. Även denna gång med eskilstunagänget som kompband. Teds broder Kenneth, som skrev texterna till alla låtar, 20

hjälpte till med mellansnacket. Ted var inte någon ”publikfriartyp”, berättar Peppe. – Vi frågade Ted om vi kunde ändra lite i arrangemangen av låtarna och att låta publiken sjunga själva i refrängen av Satellit för att få igång stämningen. Ted svarade på den enkla frågan, kort och gott med ett: NEJ! Det blev 100 konserter tillsammans med Ted mellan åren 1991-96. – Det fanns perioder under den tiden då han var så sjuk att han inte kunde spela. En gång skar han sig i handen med en osthyvel för att slippa uppträda. Vi i bandet pushade aldrig honom att spela utan vi kände av hur han mådde. Ofta var han en ”normal” kille och en i bandet. Han kunde berätta om sin första fylla och vad hans föräldrar tyckte om det. De var helt emot alkohol. De fick Ted och Kenneth att lägga till ett ”d” i titeln till klassikern Sol, vin och vatten. Nära varandra Ted och Peppe kom nära varandra under den här tiden. Peppe var någon han litade på. Han kunde berätta om rösterna som han hade i huvudet. – Jag förstår inte hur han stod ut. Kenneth Gärdestad sa för några år sedan i en intervju: – Av alla de som spelade med Ted var Maskinen de som bäst kunde hantera Ted och hans sjukdom. Till sist blev Ted så dålig så vi kunde inte fortsätta att spela med honom. Vi ville inte att det skulle bli en ”freak-show”. Så vi bestämde att göra ett uppehåll tills han mådde bättre. Tyvärr blev det aldrig fler spelningar. Sommaren 1997 tog han sitt liv. Pausen blev längre än vad man hade tänkt sig. Men i början av 10-talet satte ”Maskinen” ihop en hyllningsföreställning till Ted och hans musik. Då tog det fart igen. Nu väntar man på att pandemin lugnar ned sig så bandet kan fortsätta att åka riket runt igen med sin föreställning. I väntan - så har Peppe skrivit ned sina minnen som nu finns att köpa i alla välsorterade bokhandlare.


NOTERAT AV

TIDNINGEN SE HIT!

KLIMAT-ANNA

Ät gott för klimatet! Stekt strömming med potatismos och lingon, raggmunkar med knaperstekt fläsk, matjesill med gräddfil och färskpotatis, kåldolmar… för hälften av oss får den här listan det att vattnas i munnen; den yngre hälften väljer hellre hamburgare, thaimat, köttfärssås med pasta eller sushi. Vår middag har globaliserats, men titta närmare och jämför den gamla maten med vad Världshälsoorganisationen vill att vi ska äta för att rädda klimatet. Närodlade rotfrukter, fisk och små portioner kött. Mormor varierade potatis från egna eller grannens odlingar. Kokt, stekt, mosad, riven, ugnsstekt, gratinerad, ibland kålrot. Alltid självplockade lingon därtill. Kött var dyrt, så den låg i liten mängd i mitten av kåldolmen. Sill och strömming byggde den svenska kroppen, och inte minst, hjärnan. Och så mjölk förstås som går att använda i det mesta. Visst är det gott och nyttigt med apelsiner och avokado ibland, men jordgubbar och tomater i januari som vuxit med oljevärme och körts i dieselbil, jätteräkor som odlas där det en gång var mangroveskogarna och som rest längre än många av oss… Det är inte så svårt att hitta bra alternativ. Ta riset till exempel. Det färdas över halva jordklotet, kostar stora mängder vatten att odla och innehåller tyvärr ofta arsenikrester. Ta en kartong matvete istället i affären nästa gång du gör en saftig gryta. Gott, billigt och närodlat. Spar riset till sushin där det passar bäst. Och fundera över att varje gång du lagar egen mat och tar matlåda till jobbet så gör du en insats för klimatet. Fråga farmor om receptet!

FOTO: PETER TORSÉN

Anna Jerdén

PETER "PEPPE" MAIER Aktuell med boken ”Härifrån till Musikbranschen” (Vaktel Förlag) Peppes favoritlåt av Ted Oh, vilken härlig da´ Hemsida maskinen.nu

WWW.RUSTIKGARDSBUTIK.SE

Tedmusik med Maskinen tinyurl.com/Tedhyllning

@RUSTIKGARDSBUTIK PÅ SOCIALA MEDIER

21


TIDNINGEN SE HIT!

Se Tillbaka med BEATLESHYSTERI I

Eskilstuna

I det här numret av SE HIT kan du läsa om Mälardalens Högskola. (Se sidan 6) Fram till 2016 låg Eskilstuna Sporthall, GUIF’s stolta hemmaarena, på den platsen. I slutet av 50-talet började hallen även att användas för konserter. Jazzmusikern Lionel Hampton och tonårsidolen Tommy Steele var några som spelade där. I Sverige var Tommy den stora utmanaren till Elvis Presley. Men allt överträffades den där kylslagna tisdagen den 29 oktober 1963. Det var dagen då THE BEATLES kom till Eskilstuna. Beatles hade redan samma vinter fått upp tre låtar på topplistan. Men det var i augusti, då de släppte sin fjärde singel, som allt förändrades. Låten hette She loves you och låtens ”yeah yeah yeah” fastnade och sjöngs på alla skolgårdar. Intresset för denna långhåriga ”twistorkester” ökade lavinartat. Radiomannen Klas Burling tipsade bokningsbolaget Telstar om att boka en Sverigeturné. Arrangören tvivlade fortfarande lite på Beatles dragningskraft så man bokade även Trio mé Bumba som dragplåster. De var hösten 1963 populära med sin Spel-Olles Gånglåt. Övriga artister som fyllde programmet i Eskilstuna var Jerry Williams och hans kompband The Violents samt The Telstars. Vanligtvis husband i TV-programmet ”Drop-In”.

Stormade scenen Cirka 2 000 ungdomar samlades i Sporthallen för att uppleva denna popgala; tisdagen 29 oktober 1963. Av de andra artisterna som uppträdde så var det Jerry Williams som fick den största responsen. Flickor stormade scenen flera gånger och han jagades på gatan efter showen. Allt enligt den lokala pressen. Beatles avslutade kvällen i Sporthallen med att spela åtta låtar, tjugo minuter på scen. De piskade upp en hysterisk stämning. De började med Chuck Berrys ”Roll over Beethoven” och avslutade med live-favoriten ”Twist and Shout”, också den en cover. Däremellan spelades de egna låtarna Please, please me, I saw her standing there, She loves you och några till. Rubrikerna i lokaltidningarna var bland annat: ”IDOLERNAS HÅR RÄCKER ÄNDA NER ÖVER KRAGARNA” och ”LÅNGHÅRIGT TWISTGÄNG FICK FLICKORNA ATT SKRIKA”. Det var en stor fixering kring deras frisyrer. Det kan vara svårt att förstå idag. Tidningarna skrev också ”Engelska Beatles bröt den hårt ansträngda ljudvallen när de bokstavligt talat sparkade igång sin show. Ordningen var nära att fullständigt upphöra. En vesslesnabb beundrarinna pilade två gånger genom vaktkedjan och kramade om den långhåriga trumslagaren innan hon kördes bort” Beatles besök satte ett stort avtryck i staden. De åt lunch på dåvarande Metropol, bredvid Stadshuset. Där ligger idag en bingohall. Det sägs att George Harrison bet av en tand som fick lagas

22

akut hos en tandläkare vid Kungsplan. Efteråt sov beatlarna över på det som idag heter Lilla Hotellet på söder. Men enligt andra uppgifter åkte de direkt till Stockholm eftersom de tidigt dagen efter skulle spela in TV-programmet Drop In. Just det programmet sändes 3 november i Sveriges då enda TV-kanal. Bilden var svartvit men det förändrade då våra liv. Det fick mig att överge barnlekarna och bänka mig framför grammofonen istället. Och på den vägen är det.

Anders på Drop In En av de lyckligt lottade på plats när Drop In spelades in var Se Hits egen Anders Tegner från Nyköping. Han berättar: -Vill du följa med på en TV-inspelning vid Gröna Lund, frågade granntjejen Henriette en dag 1963. Egentligen var hon kompis med min bror Lars men han var mer sportintresserad och det här skulle vara ett popprogram. Så då fick jag en av de två biljetter hon hade fått av sin far, TV-chefen Henrik Hahr. Detta var onsdag den 30 oktober 1963 och skulle bli en helt omvälvande upplevelse för 12-årige Anders och ja, alla som var där eller senare såg TV-programmet. Fyra dagar tidigare hade Anders varit på en pop-festival på Kungliga Tennishallen i Stockholm och sett twist-kungen Joey Dee, ”Englands pop-gäng” The Beatles, Jerry Williams med flera. Nu skulle han få se Beatles igen på betydligt närmre håll i en lokal som tog in 300 personer. -Med på TV-inspelningen var också Lill-Babs som sjöng ”Leva livet” (It´s my party). Allt sedan denna kväll var det en hel generation som började leva livet. I början av 2000-talet var jag konferencier när Lill-Babs skulle berätta om sitt liv för en stor intresserad publik på Träffen i Nyköping. ”Hej, ja vi har ju setts förut”, sa jag till en lite fundersam Lill-Babs. Hon letade nog förtvivlat efter när vi kunde ha setts. Då lugnade jag henne med att jag var en av 300 i publiken när hon träffade Beatles. Hon pustade ut och skrattade ut över att hon inte mindes den korthårige tolvåringen bland alla andra korthåriga tonåringar som den kvällen kammade ner luggen för att låta den stanna där. Skrikande fans Beatles möttes av massor av skrikande fans när de efter flygresan från Sverige landade i London. Det brukar räknas som starten på Beatlemania. En mani som 58 år senare fortfarande lever vidare. Och det är inte nostalgi utan bara bra musik. Över hälften av de som lyssnar på Beatles på Spotify idag är under 30 år. Se The Beatles i TV-programmet DROP IN, inspelat dagen efter spelningen i Eskilstuna: tinyurl.com/dropin1963


Peter Torsén

TIDNINGEN SE HIT!

Affisch till Sverigeturnén oktober 1963 Låtlista från Sverigeturnén

Paul McCartney och George Harrison i Spor Foto: Hans-Gunnar Karlsson

thallen Eskilstuna.

Lill-Babs och Mersey Beatles vid 50-årsjubileet i Sporthallen 2013 Foto: Julian Torsén 23


TIDNINGEN SE HIT!

Höj pulsen ute, inne eller digitalt På Friskis kan du just nu träna individuellt i gymmet genom att boka tid. Vi erbjuder även gruppträning i små grupper. Som medlem kan du även välja att hänga med på vår uteträning eller, om det passar dig bättre, träna hemifrån med vår onlineträning. Vi har anpassat lokalen till det yttersta för att du ska känna dig så trygg som möjligt när du kommer till oss. Vi följer Folkhälsomyndighetens föreskrifter.

Friskis&Svettis Eskilstuna, Sveaplan centrum, www.friskissvettis.se/eskilstuna, 016-200 60 60 24


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.