Tidningen SE HIT - Nov 2023

Page 1

NOVEMBER 2023

Allt Om Årets LitterArt

Läs Sörmlands färgstarkaste tidning!


TIDNINGENSE HIT!

Tror det kallas för att bli vuxen Ja, vad ska man säga om 80-talet? Det som du kan läsa om under rubriken Tema i det här numret. För mig var decenniets fyra första år mest sorglösa, roliga och helt fantastiska. Då hade jag tagit steget och flyttat till det som var mina drömmars stad – Stockholm. Det som betydde något var vännerna, vännerna och vännerna. Många av oss var inflyttade till storstaden så vi blev som en enda stor familj som såg efter varandra och gjorde allt tillsammans. Andra halvan av åttiotalet, där kom jobbet att bli bland det viktigaste. Dessutom gifte sig de flesta av mina vänner – och så även jag. Plötsligt blev livet väldigt annorlunda. Tror det kallas för att bli vuxen. I Se Hit minns vi nu tillbaka; musiken, maten, filmerna och allt som hände i världen. Vem minns till exempel inte exakt vad de gjorde den morgonen när de fick reda på att Olof Palme hade mördats? Varsågod, fyra uppslag där du kan minnas tillbaka på just ditt 80-tal.

innehåll november:

4

Sörmlands största litteraturhändelse har gått av stapeln i Nyköping. LitterArt – med stora etablerade författare som exempelvis Majgull Axelsson och många debutanter och lokala författarförmågor. Dessutom lokala konstnärer som visar sina verk i skyltfönster på stadens gågator och i gallerior samt en guidad konstvandring. Vi rapporterar från författartorget och med en intervju med Majgull Axelsson. Ett mycket givande samtal var med artisten Jesper Odelberg som nyligen besökte Eskilstuna med sin konsert ”Inte helt 100”. I samarbete med DHR turnerar han och med sitt band. Jesper har, av egen erfarenhet, fått lära sig hur det är att leva med ett svårt handikapp. Men inget hindrar honom – han har stått på scenen i 30 år och fick en hel generation att sluta använda CP som skällsord. Läs mer om denna spännande kille på sidan 8. Detta och mycket mer bjuder vi på i det här numret. Vi på Se Hit önskar dig en riktigt trevlig läsning!

21

22

Carina på tidigt 80-tal.

Redaktionen

Carina Wedin redaktör 070-633 21 81 carina@se-hit.se Anders Tegner skribent anders@se-hit.se

Följ oss på sociala medier:

Peter Fröjd fotograf

SE HIT! är en politiskt och religiöst oberoende tidning SE HIT FINNS I NYKÖPING, OXELÖSUND, SPARREHOLM, VALLA, FLEN OCH ESKILSTUNA

LÄS ÄLDRE NUMMER PÅ WWW.SE-HIT.SE

NÄSTA NUMMER KOMMER:

Peter Torsén skribent, fotograf och formgivare peter@se-hit.se

24

Följ oss på Facebook www.facebook.com/tidningensehit Följ oss på vår hemsida www.se-hit.se

18

DEC

26

2


TIDNINGENSE HIT!

ALTANDÖRR PÅ KÖPET! * 36 MÅNADER RÄNTEFRITT *

Allt det viktiga som standard. Vi tycker inte att du ska behöva välja mellan viktiga funktioner som lågt u-värde, inbrottsklassning, kärnvirke eller kondensskyddat glas. Du ska inte behöva välja överhuvudtaget. Därför har vi utvecklat ett fönster som innehåller allt det som våra kunder efterfrågar. I erbjudandet ingår även en personlig projektledare som tar ansvar för hela fönsterbytet, från måttagning och offert till installation och slutlig genomgång.

Besök gärna vår utställning på Östra Kyrkogatan 17B i Nyköping. Öppen onsdagar kl 12-18. Övrig tid efter överenskommelse.

* Läs mer om när kampanjen på vår hemsida.

Boka ett kostnadsfritt hembesök 020-78 00 00 | www.morups.se 3


Majgull ger utsatta

TIDNINGENSE HIT!

Majgull Axelsson är en av Sveriges mest hyllade författare. Drivkraften ligger i att lyfta människor, som är utsatta och maktlösa. Debuten kom 1989 med den dokumentära romanen Rosario är död. Det stora genombrottet blev Aprilhäxan som belönades med Augustpriset. Nyköpingsborna hade glädjen att få lyssna till henne på årets LitterArt.

Att skriva var givet redan i unga år. Däremot trodde hon det inte om sig själv; att hon skulle kunna bemästra konsten att skriva en bok. Därför fick det bli det näst bästa - journalist, för skriva skulle hon. Efter Poppius Journalistskola fick hon sitt första journalistjobb på Tranåsposten. Följde gjorde jobb på ett antal olika tidningar men allt eftersom tiden gick längtade hon efter något annat. – Att jobba som journalist var en trång värld, säger Majgull. Att alltid vara neutral, aldrig få uttrycka sina egna reflektioner och iakttagelser gjorde att jag mer och mer längtade efter att få vara friare i mitt skrivande. Det var en lång process men till sist gav jag ut två böcker som handlade om barnprostitution och gatubarn i tredje världen. Inte det bästa jag skrivit, men då lossnade det och jag vågade mig på ett större projekt. ”Rosario är död” blev hennes debutroman. Det är en dokumentär roman om elvaåriga Rosario som blev offer för den hänsynslösa sexturismen på Filippinerna. Majgull läste på om barnsexhandel, gjorde intervjuer i London och New York och besökte även Filippinerna. – Jag har en bekant som var diplomat och jobbade på Filippinerna just då. Han blev en brobryggare som gjorde att jag kunde komma i kontakt med rätt människor. Jag lyckades även snacka mig in i fängelset där förövaren satt, mannen som skadade Rosario så mycket att hon dog. DE ÄR HELT OSYNLIGGJORDA Majgull är inte bara modig – hon är envis och gör en grundlig research. Vilket inte alltid är enkelt då det är människors upplevelser hon skriver om, så det kräver också att hon hittar dem som kan berätta. I boken ”Jag heter inte Miriam” berättar hon om 85-åriga Miriam som ser tillbaka på sitt liv som fånge i koncentrationsläger och hur hon kom med ”Vita bussarna” till Sverige. Men Miriams riktiga namn är Malika och hon tillhörde de allra lägst stående i lägren, nämligen romerna. Hon döljer sin identitet genom ta på sig en död, judisk flickas klänning med davidsstjärnan fastsydd. Och hon kallar sig Miriam. –

4 4

– Vad som hände med romerna under kriget är något man aldrig pratar om. De är helt osynliggjorda, därför ville jag skriva den här berättelsen. Jag besökte både Auschwitz och Ravensbrück där det faktiskt fanns väldigt mycket dokumentation om romerna, intervjuade personer om romsk kultur och hittade även en kvinna som var överlevare som kunde berätta sin historia. Efter att boken kom ut så har flera personer hört av sig i tron om att det är just deras släkting som boken handlar om. De har också, precis som Miriam gjorde, börjat prata romani när de blivit gamla – ett språk de stoppat undan, som inte varit accepterat att prata. Så det man kan konstatera är att Miriams historia är mångas. På frågan hur mycket uppmärksamhet boken fått svarar Majgull: – Inte alls så mycket som jag önskat. Och det beror såklart på att det fortfarande finns mycket fördomar kring romerna och att man helt enkelt inte tycker deras berättelse är värda att berättas. BLOTTLÄGGER VÅRT FÖRFLUTNA

De berättelser Majgull brinner för att berätta handlar om utsatta och maktlösa människor. En mörk historia och omskakande roman är den om en systers sökande efter sanningen om vad som hände hennes bror som var en av patienterna på Vipeholm, anstalten för så kallade sinnesslöa. – Det här är en grupp människor som ligger mig mycket varmt om hjärtat. Som journalist skrev jag om den nya omsorgslagen och kunde se med egna ögon hur barn med den här typen av funktionsnedsättningar blommade upp när de fick bli en del av samhället. Det här var människor som tidigare stängts in och inte släppts in i folkhemmet och det är bra att man nu, i flera sammanhang, blottlägger vårt förflutna. Föreställningen ”Vipeholm – tiden före framtiden” som just nu spelas på Stadsteatern var något av det bästa jag sett på en teaterscen, säger Majgull. I den senaste boken ”Svalors Flykt” tar Majgull strid för utsatta barn. Samtidigt som hon började arbetet med den boken diagnostiserades hon med som hon

säger ”skitsjukdomen” Parkinson. – Istället för att gå i terapi så bearbetade jag det genom att en av huvudkaraktärerna i boken är i samma situation; hon har just fått besked om att hon har parkinson och ska lära sig leva med det. Christel i boken kallar hennes nya följeslagare för Herr P. Boken handlar om barns otrygghet och sårbarhet; att samhället hävdat att barn och föräldrar så långt det går ska leva ihop – inte helt sällan på barnens bekostnad. Majgull satte sig in i fallet Esmaralda, Lilla Hjärtat, som blev dödad av sina föräldrar på grund av att kammarrätten dömt till föräldrarnas fördel när de ville ha tillbaka sitt barn. – Barn har inga rättigheter när det gäller den här typen av fall. Föräldrar kan inte få ha makten över sina barn, barnen måste själva få bestämma. ”Svalors flykt” handlar om Molly som hellre vill bli kallad Zadie Moonbeam, syster till ett barn som blivit misshandlat och dödat, och relationen med Christel – pyskologen som Zadie kallar henne. Zadie har taggarna utåt men med tiden förändras deras relation. I den här boken finns också förövarna, Zadies föräldrar, väl beskrivna. – Det är svårt att skildra den här typen av människor. Man kan inte demonisera dem och jag har väldigt svårt att komma åt hur de ser ut i huvudet. Jag kände att jag lyckades med förövaren i boken om Rosario, men kanske inte riktigt helt i min senaste bok. Jag kan hitta både förståelse och viss empati med dessa människor, dock aldrig sympati. Att gång på gång berätta dessa mörka berättelser kan man tro ska bli tungt med tiden. Längtar Majgull aldrig efter att få skriva en feelgood-roman? – För mig är det viktigaste att få berätta och leta upp saker som är viktiga och som jag tycker måste få komma upp till ytan. Jag vill berätta om det här och det har aldrig känts som en börda. Och jag vill nog ändå säga att allt inte är nattsvart i mina böcker. Tänk bara på slutet i ”Svalors flykt”, när Christel lämnar över lampan till Zadie, visst är väl det feelgood, avslutar Majgull.


och maktlösa en röst

TIDNINGENSE HIT!

"

Föräldrar kan inte få ha makten över sina barn, barnen måste själva få bestämma. Majgull Axelsson

TEXT: CARINA WEDIN FOTO: PETER WIXTRÖM

5


TIDNINGENSE HIT!

Författartorget arrangerades av LitterArt i samarbete med Se Hit. Anders Tegner höll i trådarna. Här intervjuar han Emily Doyle. FOTO: PETER FRÖJD

Hela stan fylldes av litteratur och konst

För elfte året i rad genomfördes LitterArt Gästabud i Nyköping under fyra hela dagar i oktober. Här fanns något för alla. För den bokintresserade, för den konstintresserade, för den musikintresserade, för den historieintresserade, för den husintresserade, för den textilintresserade, för den ja, allmänt intresserade. En del av inledningen av LitterArt skedde på NK-villan och en del på Stora Hotellet Scandics restaurang Voyage. Där berättade Klara Grede om sin andra roman ” Raka vägen hem”. Roligt med en Tystbergafödd författare som nu är inne på sin andra bok.

Under lördagen var det stort Författartorg inne på Galleria Nyckeln, ett samarbete med LitterArt och Tidningen Se Hit. Nyköpings arenor stod för ljud och uppställning av 13 bord. Följande 13 edsvurna författare deltog vid författartorget: Emily Doyle, David Lindén, Stefan Antonsson, Anna Roos, Lotta Fagerholm, Marie Sälmark, Kukkamaria Valtola Sjöberg, Lina Kumlin, Carina Bergåse, Linnéa Engman, Louise Arvidsson, Liselott Ulf Gould samt Bengt-Arne Svennberg. Här fick de visa upp och berätta om sin debutbok eller senaste bok. Tänk vad många duktiga lokala författare från olika genrer vi har. SAMTAL PÅ FÖRFATTARTORGET

Erika Åberg från tv-programmet "Det sitter i väggarna". FOTO: ANDERS TEGNER

6

Undertecknad fick äran att intervjua dem vid fyra olika tillfällen under de två timmar som denna minimässa pågick. Samtalen på författartorget rörde allt från 1700-talet, Stockholm under pandemin, kan en ensam trana dansa, bättre kommunikation, Johan Skytte och Karin Månsdotter, goa skratt, Trosadeckare, måste man älska sina syskon, morgondagens könsroller, om att finna sin flock och ja, i stort sett allt. Efteråt pratade vi om att utöka

deltagarna då det var fler som ville vara med men inte fick plats denna gång. Nyköpings minibokmässa är nog här för att stanna. Senare under lördagen fylldes anrika Nyköpings Teater med åskådare och åhörare som vill höra musikern och, i det här sammanhanget framför allt, författaren Annika Norlin berätta om sina iakttagelser. FÄRGSTARKA MÅLNINGAR På Galleri Fiskhuset berättade den aktuella utställaren Linea Matei om sina tankar kring hennes färgstarka målningar gärna med ett tänkvärt citat. Söndagens populäraste inslag var nog byggnadsantikvarien och programledaren på SVT:s omtyckta serie ”Det sitter i väggarna” Erika Åberg. Hon höll ett föredrag i den fantastiska NK-villan på temat ”Väggarna berättar”. Folk satt utmed väggarna för att få Erikas tips om hur man kan ta reda på sitt hus ålder och egenskaper. LitterArt Gästabud är ett lysande exempel på hur vi kan få ett levande centrum igen. TEXT: ANDERS TEGNER


"

TIDNINGENSE HIT!

Roligt med en Tystbergafödd författare som nu är inne på sin andra bok

MARIANNE MÖRCK FOTO: SÖREN WILKS

Många besökare i gallerian stannade till och pratade med Författartorgets deltagare. FOTO: PETER FRÖJD

Bengt-Arne Svennberg var en av deltagarna på författartorget. FOTO: PETER FRÖJD

Linea Matei om tankar kring sin färgstarka konst. FOTO: ANDERS TEGNER

77


TIDNINGENSE HIT!

Aktivist med humor som vapen

Som en del av DHR:s 100-årsf irande turnerar Jesper Odelberg med musikföreställningen ”Inte helt 100” där han blandar humor och allvar. Eskilstunaborna kan vittna om en kväll som lockade till både skratt och eftertänksamhet. För snart 30 år sedan gav han CPskadan ett ansikte och f ick en hel generation att sluta använda CP som skällsord. TEXT: CARINA WEDIN, PETER TORSÉN FOTO: PETER TORSÉN

Jesper Odelberg har fått svenska folket att höja på ögonbrynen när han skämtat friskt om hur det är att leva med en CP-skada och hur vi runt omkring beter oss. – Mina föreställningar är i första hand inte skrivna för de som har funktionsnedsättningar utan tvärtom, jag vill nå den stora massan. Samma sak gäller den här förställningen vi är ute med nu där musiken är i fokus. Budskapet är att ingen är 100, vi har alla brister och tillkortakommanden vare sig de är fysiska eller mentala. Föreställningen är en skön blandning av humor och allvar. Men ryggraden i showen är musiken. En blandning av visa och blues. Bandet som kompar Jesper är tighta, lyhörda och låter som 60-talets The Doors eller Pink Floyd och består bland andra av de två legendariska göteborgsmusiker från Nationalteatern och Tottas Bluesband; Nikke Ström och Bengan Blomgren. Nikke fungerar även som Jespers assistent på scenen och serverar vatten och bläddrar blad i textpärmen. AVVÄPNAR SIN SÅNGFÖRMÅGA

Jesper avväpnar sin sångförmåga direkt genom att berätta att han förstår publiken om de inte riktigt hör vad han sjunger. Publiken tänker då förstås på att hans cp-skada. Men icke… Jesper skyller på att han är ifrån Göteborg. Redan då har han hela publiken i sin hand. – Jag har skrivit låtar sedan 2011 men det är först nu som det blivit en riktigt konsert, berättar Jesper som tycker det är enklare att uttrycka sitt budskap med musik än med standup. De flesta låtarna har han själv skrivit och texterna är ibland lyriska och andra gånger politiska slagord. De projiceras på väggen bakom bandet och blandas med Love Antells fina illustrationer. Jespers humor är ofta självironisk och han berättar även kärleksfullt om sina assistenter. Största skrattsalvan fick historien om killen som bäddar ned Jesper och önskar honom en god natt och sedan låser in sig på toaletten. Varför låser han, undrar Jesper? Jesper lyckas krångla sig ur sängen och åla sig fram till toan och ropa: ”Jag vet vad du gör!” Förutom alla skratt så kommer en och annan snyting till beslutsfattare också. 8

För Jesper vill inte bara underhålla, budskapet är tydligt.

den som var CP-skadad. Först 1989 fick alla med funktionsnedsättning rösträtt.

– Som den aktivist jag är vill jag förändra villkoren för människor med funktionsnedsättningar. Samhället har gått bakåt; ett tydligt exempel är lagen om assistens som ju är en frihets- och jämställdhetsreform. Nu gör man neddragningar där vilket innebär försämrade livsvillkor för många och konsekvensen blir att man tvingar anhöriga att hjälpa till. Jag kallar det för funkisförtryck i ett par låtar.

Jag menar inte att man ska ersätta någon med pengar, det handlar om en offentlig ursäkt och att staten tar ansvar för sitt handlande.

SKA FÅ EN URSÄKT

Jesper kämpar också för att de funktionshindrade som förr bodde på institutioner och där for väldigt illa ska få en ursäkt på samma sätt som barnhemsbarnen har fått. – Det här pågick ända in på 80-talet och så sent som 1973 steriliserade man

Jesper anser att det är mycket som mörkas i vår historia och jämför hans kamp för funktionsnedsatta med hur till exempel svarta behandlats i USA och HBTQ-kampen. – Allt är samma sak, vi för alla en kamp men med lite olika förutsättningar. Jesper har varit artist i hela sitt vuxna liv. Det var en utstakad väg. Hans morbror var dansbanssångare i Jiggs, som tillhörde Bert Karlssons stall på 70-talet.


Redan som sjuåring fick Jesper vara med på deras spelningar och fascinerades av hela miljön och av att få stå på scen. – Min karriär började på Backateatern i Göteborg där jag fick jag en praktikplats. Och snart fick jag en fast anställning som produktionsassistent och regiassistent till Eva Bergman, Ingmar Bergmans dotter. Jag var där i fyra år innan jag tog steget att jobba med standup på heltid. STORA GENOMBROTTET

Det stora genombrottet kom 1995 när han var med i tv-produktionen ”Släng dig i brunnen” på den klassiska standup-scenen Norra Brunn i Stockholm. Han tog Sverige med storm och plötsligt visste alla vem Jesper Odelberg var och man vågade skratta när han levererade skämt som berörde den CP-skada han har. Han vill trycka på att han inte är CP-skadad, han har en CP-skada. – Min första egna förställning hette ”Är du helt CP eller?” och jag fick en hel generation att sluta använda CP som skällsord. Idag har Jesper mycket att fira. Snart 30 år som artist. Han har besegrat cancern som höll på att ta hans liv för några år sedan och tillsammans med sitt band firar han att DHR, som likt Jesper kämpar för funktionsnedsattas rättigheter, fyller hundra år. Och det gör han med den äran när han och bandet tturnerar landet runt med föreställningen ”Inte helt 100”.

TIDNINGENSE HIT!

Ett arbete som handlar om demokrati

DHR står för delaktighet, handlingskraft och rörelsef rihet. Organisationen för personer med nedsatt rörelseförmåga fyller 100 år och har genom åren varit med och drivit igenom en rad stora förändringar. -Men än f inns mer att göra, säger Åsa Strahlemo, DHR:s förbundsordförande. För hundra år sedan tog Anna Vogel initiativet och startade en kamratförening för att ge röst åt människor med nedsatt rörelseförmåga. Anna Vogel var sjuksköterska och arbetade som föreståndare vid Göteborgs Vanföreanstalt – alltså en anstalt för handikappade. På den tiden, i början av 1900-talet, placerades människor med nedsatt rörelseförmåga på anstalter, drivna av välgörenhet. De fick nöja sig med ett kraftigt begränsat liv. Då, fanns det inget eller litet stöd att hämta från samhället. DHR har under hundra år givit personer med funktionsnedsättning en egen röst och på så sätt förändrat stor del av det svenska samhället. Man har kämpat för att nöta ner fördomar, sänka samhällets trösklar och utöka rättigheterna för personer med nedsatt rörelseförmåga. – Andra skulle helt enkelt inte få föra vår talan -därför startade DHR, säger Åsa. Organisationen är lite som en fackförening och en kamratförening. Vi driver frågor för att förbättra tillvaron för alla med funktionsnedsättningar samtidigt som det också handlar om kamratskap och gemenskap. Många är de frågor som DHR drivit genom åren och som fått stort genomslag, några av dem är rätten till arbete, ersättningar till dem som inte kan arbeta, skolplikt och inte minst rätten till hjälpmedel. – Men det är ett ständigt arbete då beslut också kan nedmonteras. Nu vill man till exempel lägga en avgift på hjälpmedel vilket för dem som har många hjälpmedel blir ett hårt slag för ekonomin. En del har så låg ersättning som 12 000 kronor före skatt. I grunden handlar vårt arbete om demokrati och vilka som ska kunna delta fullt ut i ett samhälle, avslutar Åsa.

Åsa Strahlemo TEXT: CARINA WEDIN FOTO: LINNEA BENGTSSON

9 9–


TIDNINGENSE HIT!

HÖSTENS KULTUR & NÖJEN 2023 MAIA HIRASAWA 12 november, Nyköpings Teater

DANS TILL SWING TARTURO 18 november, Träffen

PÅ TUNN IS, UR NÖDVÄNDIGHET 28 oktober, Culturum

LIP - LAUGHTER IN PROCESS 16 december, Nyköpings Teater

Måns Möller

26 oktober, Culturum

New Places Orchestra & Viktoria Tolstoy

30 november, Nyköpings Teater

Mattias Nordkvist

9 december, Culturum

Babblarna - Andra musikalen

2 december, Culturum

10

VAUDEVILLE - AN ALL-STAR VINTAGE SPECTACLE 10 december, Nyköpings Teater

Se alla evenemang på Nyköpings Arenor nykopingsguiden.se/program


tema:80-talet

TIDNINGENSE HIT!

80-talet

- mörkt och samtidigt alldeles ljuvligt Kanske är 80-talet ett av historiens märkligaste decennier – där mode, popmusik och tekniska prylar förgyller människors vardag samtidigt som statsministern mördas och Berlinmuren faller. Årtiondet börjar med det val som fortfarande diskuteras vilt – kärnkraft eller inte. Den 23 mars 1980 går svenskarna till vallokalen för att rösta om kärnkraften. Linje 2, som drevs av Socialdemokraterna och Folkpartiet, går till val på ”successiv avveckling” och vinner stort. Det ofattbara mordet på John Lennon i december 1980 får fans från hela världen att sörja en av de allra största. Det politiska läget i världen är osäkert. Kalla kriget pågår fortfarande och i svenskt vatten går en sovjetisk u-båt på grund strax utanför flottbasen i Karlskrona 1981, och året efter tror man sig ha sett en i Hårsfjärden utanför Dalarö. Det är rörigt i Europa, strejk efter strejk utbryter i Polen och Storbritanniens nya premiärminister Margaret Thatcher ”Järnladyn” bråkar med gruvarbetare och arbetarrörelsen. I USA har vilda västernskådisen Ronald Reagan just valts till president. BERLINMUREN FALLER Men i mitten av 80-talet händer något. Den reformvänlige Michail Gorbatjov väljs till ordförande för Sovjetunion-

ens kommunistparti och en politisk avspänningsera börjar, kalla kriget tycks äntligen gå mot sitt slut och i slutet av årtiondet kan vi glädjas åt att Berlinmuren faller. För första gången sedan 1961 kan man resa fritt mellan öst- och västtyskland. Och i västvärlden vänder det efter en flera år lång lågkonjunktur. Nu börjar det glada och kanske lite sorglösa 80-talet. Det är en tid som inledningsvis präglas av optimism och framtidstro. Tekniska prylar som bakmaskinen, videon, freestylen och yuppienallen finns snart i varje svenskt hem. Vi börjar också klä oss annorlunda; pudelpermanent, axelvaddar och Levis 501:or blir hett. Pastelliga färger som aprikos, rosa, ljusgult och somrigt grönt är det vi väljer på såväl kläder som inredning. Nu lyssnar vi ofta på Michael Jackson och Madonna och det brinnande politiska engagemanget börjar avta även om vi i väst gärna vill hjälpa och 1985 tar Bob Geldof initiativ till att samla världens främsta musiker på en och samma scen vid två tillfällen. Live Aid samlar in över 100 miljoner till förmån för svältkatastro-

fen i Etiopien. Låten ”We are the word” skrevs av Michael Jackson och Lionel Richie och fick avsluta de två konserterna. Den blev genast en stor succé och är en av de singlar som sålts bäst i världen. KOLLEKTIV LANDSSORG Andra halvan av decenniet blir mörkt. Den 28 februari 1986 mördas Sveriges statsminister Olof Palme – och Sverige kastas in i kollektiv landssorg. Ett par månader senare exploderar en reaktor vid Kärnkraftverket i Tjernobyl i dåvarande Sovjetunionen. Ett moln med radioaktiva partiklar sprids över Europa och även över Sverige och i Rumänien startar ett inbördeskrig där presidentparet Ceausescu avrättas. Den fruktade sjukdomen aids kommer allt närmare och allt fler dör. Magnus Uggla sjunger ”jag mår illa”, Den gula gubben Homer Simpson dyker upp i amerikansk tv, yuppisar är ett begrepp och vi ser filmer som Dirty Dancing och Indiana Jones på bio. Vad kan man säga annat än att det var ett märkligt decennium – mörkt och alldeles ljuvligt på en och samma gång.

TEXT: CARINA WEDIN

11


tema:80-talet

Serier som tog oss med storm

TIDNINGENSE HIT!

FAMILJEN EWING VAR DET GIVNA SAMTALSÄMNET PÅ JOBBET

Den 30 januari 1981 steg han in i våra vardagsrum. Han charmade, förfärade och intrigerade. Han var älskad och hatad. J.R. Ewing som spelades av Larry Hagman och utan honom hade Dallas stått sig slätt. Handlingen kretsar kring familjen Ewing, som gjort sig en förmögenhet i oljebranschen, men även bedriver boskapsuppfödning. Familjen bor på Southfork, en ranch utanför Dallas i Texas. Att påstå något annat än att Dallas var världens mest populära serie går helt enkelt inte – här i Sverige satt alla bänkade och det var ett givet samtalsämne på jobbet dagen efter veckans avsnitt. Serien spelades in i 14 säsonger varav den sista var 1993. Men en 15:e säsong kom 21 år senare med delvis samma skådespelare.

SERIEN SOM FICK OSS ATT ÄLSKA PASTELL

Miami Vice är är 80-talet i ett nötskal; modet, inredningen och neonskyltar – allt i pastellfärger. Sonny Crocket och Rico Tubbs arbetar undercover för att avslöja Miamis grova brottslighet som

Miami

oftast rörde narkotika, prostitution eller vapenaffärer. Serien blev en trendsättare som påverkade modet över hela världen. Plötsligt kunde vi se män bära kläder i pastell och kavajer med axelvaddar. Premiären var 1984 och vi fick se fem säsonger av denna fartfyllda serie som bland annat blev känd för sin innovativa användning av musik, 80-talets största pop- och rockhitar spelades i serien. Serien älskades inte bara av den vanliga tv-tittaren, både skådespelare och musiker kände att det här var något nytt och tvekade inte att tacka ja till att gästspela. Bruce Willis, Julia Roberts, Iggy Pop, Leonard Cohen. Phil Collins, Frank Zappa, Steve Buscemi och många fler gästade serien.

"HEJ DÅ MACKEN, VI SYNS I MÔR´N"

Roy och Roger var två figurer som hela Sverige tog till sina hjärtan. Året var 1986 då alla nynnade på ”Roy och Roger har en mack ihop” och citaten ”hej då macken, vi syns i môrr´n” på bred västgötska användes av alla generationer. Det här blev en succé utan dess like, trots att det endast spelades in sex avsnitt, och tittarantalet på det allra sista avsnittet uppmättes till drygt 3,6 miljoner tittare. Skaparna till succén var humorgruppen Galenskaparna och After Shave. Roy och Roger

Southfork Ranch

MAXAD UNDERHÅLLNING

Minns ni ”Skål, ta mig fan”!? Jacob Dahlin underhöll och förfärade i programmet Jacobs Stege under tre år med start 1985. Det här var ett underhållningsprogram som fick svenska folket att sitta som klistrade framför tv-apparaterna. Spännande intervjuer med en orädd och filterlös programledare och många av de allra största artisterna var gäster; Diana Ross, Janet Jackson, Duran Duran, Don Johnson, Cher, Annie Lennox och Agneta Fältskog bara för att nämna några.

Några 80-talsklassiker som vi njöt av Under 80-talet smög sig mer internationell mat in i husmanskosten. Nya rätter skapades – en del klassiker som fortfarande lagas och andra har försvunnit. Här är några rätter vi minns: Varma mackor med skinka och ananas – enkelt och gott! Onstfondue – varför inte doppa något gott i något annat gott, succé då men kanske inte en klassiker som höll i sig. Hawaii-kassler; kassler med ananas i ugn, rätt bortglömd idag. Smörgåstårtan var ingen nyhet men större än någonsin – inget kalas utan smörgåstårta, given på många kalas än idag. Chili Con Carne var en kryddig rätt med mexikanska förtecken – internationellt och oerhört poppis, inte helt bortglömd idag. Hajkbananen, den kunde göras över öppen eld eller i ugnen; banan fylld med choklad som rullades in i folie och värmdes till chokladen smälte. Så genialt och gott. 12


TIDNINGENSE HIT!

Studio

DownstairsPhoto

FÖRETAGSFOTOGRAFERING, BRÖLLOP, REPORTAGE, PORTRÄTT, NATURBILDER M.M PETER FRÖJD, FOTOGRAF. DOWNSTAIRS PHOTO. TEL: 070-4394994 /E-POST: FRÖJD60@GMAIL.COM WWW.DOWNSTAIRSPHOTO.COM

Vinterskydda dina växter

Nyhet! VINTERSKYDD FÖR KRUKA ”ALLT-I-ETT” KARDBORRBAND OCH DRAGSKO. INKL. BOTTEN AV FRIGOLIT.

Boka tid, andas ut och låt oss ta hand om ditt hår!

VI HAR RÄTT PRODUKTER TILL VINTERN: •KRUKSKYDD •BUBBELPLAST •JUTEVÄV •FIBERDUK

ÖPPET ALLA DAGAR

MÅNDAG - FREDAG KL 10 -18 LÖRDAG - SÖNDAG KL 10 -15

Välkommen!

Varmt välkomna hälsar Linda Augustsson och Linda Märling TIDSBOKNING: 073-531 80 22 www.bokadirekt.se (sök på Studio Exhale) Östra Kyrkogatan 17 A Nyköping - info@studioexhale.se Facebook och Instagram: @studio exhale

SPELHAGSVÄGEN 4 • NYKÖPING 13


tema:80-talet

TIDNINGENSE HIT!

En tidlös klassiker som skulle kasseras

Med dess sexiga koreograf ier, grymma låtval och en passionerad kärlekshistoria kan man tycka att succén var given. Inte alls självklart tyckte en av producenterna som tyckte f ilmen var pinsam. Såhär 36 år senare vet vi svaret; Dirty Dancing är en odödlig klassiker. TEXT: CARINA WEDIN

Lågbudgetfilmen Dirty Dancing fick en dålig start. Testpubliken hatade den poänglösa dansfilmen och producenterna tyckte att man skulle bränna negativen och plocka ut försäkringspengarna. Dessutom hade man svårt att hitta företag som ville sponsra filmen på grund av den omtalade abortscenen. Filmens skapare, Eleanor Bergststein, har också berättat att när någon i teamet skulle passera den kanadensiska gränsen beslagtog myndigheterna filmproverna och stoppade arbetsprocessen för att man trodde det var en porrfilm. RUNT 200 MILJONER DOLLAR Låten ”I´ve had the time of my life” med Bill Medley och Jennifer Warnes är förevigt förknippad med Dirty Dancing. Dock var Bill väldigt tveksam

14

till att sjunga ledmotivet. Han hade ju hört ryktet att handlingen är som en dålig porrfilm. Bill tackade bestämt nej till att göra låten men övertalades av Jennifer och tur var väl det. De båda tog hem en Oscar för ”Bästa låt” 1988. Och filmskaparna lär vara nöjda; filmen drog in runt 200 miljoner dollar vid det här laget. Det har gjorts uppföljare, teaterproduktioner och även en tv-film. POLITISKT BUDSKAP Filmen har överlevt tidens gång och Patrick Swayze och Jennifer Grey fortsätter att beröra och underhålla nya generationer av tittare. Att det även finns ett starkt politiskt budskap glöms ofta bort när filmen beskrivs; den i Amerika ständiga debatten om aborträtten lyfts genom att karaktären Penny gör en olaglig abort och blir svårt sjuk. Klassfrågan är också ett

viktigt budskap. De finare gästerna på resorten lyssnar och dansar till jazz eller latinamerikanska danser medan arbetarungdomarna samlas i ett eget område och dansar till rockmusik, de går i jeans och mer utmanande kläder medan Baby och hennes gelikar går i vida, söta klänningar. Den politiska situationen i USA 1963 har alltid varit avgörande för handlingen i Dirty Dancing, har Eleanor Bergstein sagt. ”Världen stod med ett ben i varje läger och de två sidorna drog åt var sitt håll. Jag kallar det liberalismens sista sommar, den sista sommaren innan de radikala krafterna tog över.” Men utan musiken, de passionerade dansscenerna och kärleken mellan Johnny och Baby hade filmen aldrig blivit den tidlösa klassiker den är och repliken ”no one puts baby in a corner” är en klassiker som står för sig själv.

Patrick Swayze och Jennifer Grey tog Dirty Dancing till jublande höjder.


TIDNINGENSE HIT!

Hockeyf rilla på varje man Kort lugg, kort på sidorna och långt i nacken. Den karaktäristiska frisyren som satt på var och varannan man under 80-talet. Världens största hockeyspelare genom tiderna, Wayne Gretzky, var en av inspirationskällorna och även upphovet till namnet hockeyfrillan. Man kunde även se rockstjärnor som Rod Stewart, David Bowie, Paul McCartney och Andy Mackay i Roxy Music bära frisyren redan på 70-talet.

Sveriges första såpopera ”Varuhuset” brukar kallas Sveriges första såpopera och något helt nytt i svensk tv när den hade premiär 1987. Intrigerna rör sig på det tjusiga varuhuset Öhmans i Stockholm. Några av de stora rollerna gjordes av Christina Schollin, Bertil Norström, Nina Gunke, Lena Endre och Inga Gill. Det gjordes endast fem säsonger men blev startskottet för många efterföljande svenska såpor.

Carola tog Sverige med storm De flesta av oss minns Melodifestivalen 1983 när den lilla tjejen i gul overall tog hela Sverige med storm. Hon sjöng som ingen annan och tackade Gud för vinsten. Det var bara början på en makalös karriär.

Kärt barn har många namn

Curlinggenerationen, Internetgenerationen, Generation Ego, Millenierna – kärt barn har många namn. De som föddes på 80-talet har kommit att tillhöra generation Y. Enligt flera svenska och utländska generationsforskare är 80-talisternas beteende en konsekvens av att de curlades som små – och tidigt lärde sig att få sin vilja igenom. På 1980-talet myntade den danske psykologen Bent Hougaard begreppet ”curlingföräldrar” om de föräldrar som gör vad de kan för att jämna vägen för sina barn. När familjen skulle åka på semester var det femåringen som bestämde att resmålet var Thailand. Den curlade generationen fick lära sig att inget är omöjligt och att man ska satsa på sig själv. Individualisterna var födda. 80-talisten är inte rädd för att framhäva sig själv, har en ökad tolerans mot olikheter och en nyfikenhet på förändringar. Generation Y kännetecknas också av hög utbildning, urbanisering, värderingar och attityder som präglats av teknik, internet och smarta telefoner. Det är också den första generationen som nätverkade, diskuterade och marknadsförde sig – på nätet. En stor och viktig fråga för den här generationen är hur vi ska kunna rädda miljön. Hälsa, veganism, ekologiskt, närodlat och second hand-shopping har sina storkonsumenter bland 80-talisterna. Några av våra mest kända och framgångsrika 80-talister är Facebooks grundare Mark Zuckerberg, sångerskorna Lady Gaga och Beyoncé, Annie Lööf, Prinsessan Madeleine, tv-stjärnan Kim Kardashian och Zlatan Ibrahimovic´.

Några av de allra mest framgångsrika filmerna under 80-talet:

Jakten på den försvunna skatten Denna äventyr-fantasy film släpptes 1981 och är den första delen av Indiana Jones-serien. Harrison Ford som Indiana Jones slåss mot en grupp nazister som söker efter förbundsarken. Som årets mest inkomstbringande film, 384 miljoner dollar, är det en klassiker. E.T. the extra-terrestrial Denna science fiction-klassiker släpptes 1982. Filmen var den mest inkomstbringande filmen i 10 år tills tronen togs över av Jurassic Park. Filmen har dragit in över 619 miljoner dollar.

Snuten i Hollywood Eddie Murphys skratt tog alla med storm och gjorde filmen från 1984 till en succé. Filmen nominerades till en Golden Globe och fick en Oscar-nominering. Filmen har dragit in 234 miljoner dollar. Tillbaka till f ramtiden Filmen hade premiär och slog igenom med Michael J. Fox som spelar en tonåring som reser tillbaka i tiden från 1985 till 1955. Filmen var nummer ett i elva veckor och tjänade in över 383 miljoner dollar.

Ghostbusters Denna komedi från 1984 om övernaturliga händelser i New York togs emot väl av kritiker och ansågs vara en av årets bästa filmer. Det är en av de mest framgångsrika komedierna under 80-talet med sina 509 miljoner dollar. 15


tema:80-talet

TIDNINGENSE HIT!

Musiken på 80-talet:

En resa genom ett ikoniskt decennium Det är omöjligt att tala om 80-talet utan att nämna dess musikaliska arv. Det här decenniet var en tid av musikalisk mångfald och kreativitet som lämnade ett bestående avtryck på popkulturen. Under 80-talet blomstrade olika genrer, och det var ett decennium där musikvideo blev ett integrerat inslag i musikindustrin. Här ska vi utforska några av de mest minnesvärda aspekterna av musiken på 80-talet. SYNTHPOP OCH NEW WAVE En av de mest karakteristiska ljuden från 80-talet var synthpop och new wave. Band som Depeche Mode, New Order och The Human League skapade musik som använde syntesizers och elektroniska trummor för att producera en futuristisk klangvärld. Dessa ljud var typiska för 80-talets teknologiska framsteg och känslan av framtidsoptimism.

MUSIKVIDEONS GULDÅLDER MTV, som lanserades 1981, blev en banbrytande kraft som förändrade musikindustrin. Musikvideor blev en central del av marknadsföringen och populariseringen av låtar. Kända regissörer som David Fincher och Spike Jonze började sin karriär med att skapa musikvideor under denna period. POLITISKT ENGAGEMANG Musiken på 80-talet var inte bara underhållning. Den var också ett medel för att uttrycka politiskt engagemang. Band som U2 använde sin musik för att lyfta frågor som apartheid och mänskliga rättigheter. Låtar som "Sunday Bloody Sunday" och "Pride (In the Name of Love)" blev anthems för aktivister runt om i världen.

ROCKENS STORHETSTID 80-talet såg rockmusiken nå sin topp. Band som Queen, Guns N' Roses, Bon Jovi och Aerosmith levererade oförglömliga hitlåtar. Ett speciellt nämnande går till Queen som hade en av de mest ikoniska liveframträdandena någonsin på Wembley Stadium 1985. POPIKONER 80-talet födde några av de mest ikoniska popstjärnorna genom tiderna. Madonna, Michael Jackson, Prince och Whitney Houston var några av de mest inflytelserika artisterna som dominerade hitlistorna. Deras musik och image hade en enorm inverkan på mode och kultur under decenniet.

DEN DIGITALA REVOLUTIONEN Under 80-talet förändrades musikindustrin genom införandet av digital teknik. CD:n lanserades 1982 och ersatte snart vinylskivor som den dominerande formatet. Detta ledde till en förbättrad ljudkvalitet och möjliggjorde att musiken kunde spelas i kompakt format. 80-talets musik är fortfarande en del av vårt kulturella arv. Den har influerat kommande generationer av musiker och fortsätter att spelas på radio, användas i filmer och TV-program samt inspirera mode och konst. Musikens mångfald och innovativa ljud gör 80-talet till ett av de mest minnesvärda decennierna inom musikhistoria. Så om vi vill resa tillbaka i tiden genom ljudets värld, är 80-talet en destination som aldrig kommer att förlora sin glans.

DEN VÄXANDE HIP-HOP-KULTUREN Även om hip-hop började som en underjordisk rörelse på 70-talet, nådde den sin första stora framgång under 80-talet. Pionjärer som Run-D.M.C., Grandmaster Flash, och Public Enemy hjälpte till att popularisera genren. Rapmusiken blev ett kraftfullt verktyg för samhällskritik och uttryck av ungdomskulturen. 16


Börsmoppe, batteriholk och trädkramare

TIDNINGENSE HIT!

Varje år sedan 1986 ger Språkrådet ut en nyordslista och när man tittar på den så får man också en tydlig bild av samhället och vad som var aktuellt, nytt och poppis just det året. Tittar man på de nyordslistor som f inns över 80-talet så kan man se en tydlig trend; teknik, f ramgång och miljö. Men många andra ord – som vi använder än idag myntades. Här är några: Batteriholk – behållare för uppsamling av uttjänta batterier. De första batteriholkarna placerades ut 1984 och blev en flopp rapporterade Göteborgsposten 1984. Idag är det självklart för de allra flesta att lämna sina uttjänta batterier i just en batteriholk. Kalkonf ilm – en riktigt dålig film. Först ut med uttrycket var Svenska Dagbladet 1985. Inspirationen kom givetvis från engelska Turkey – ett uttryck man använder för något som är misslyckat. Yuppie – en yngre person, ofta med jobb i finansbranschen. 1985 skriver Dagens Nyheter om yuppies; ”unga välutbildade människor som tagit över USA. Betydelsen i USA var Young Urban Professionals.

Fantombild – konstruerad bild av efterlyst person. Ja de flesta av oss minns säkert när vi hörde det första gången; 1986 när palmeutredarna visade upp bilden på den misstänkte gärningsmannen, så som man trodde han såg ut. Fax – på varje kontor fanns givetvis denna maskin som på mindre än en halv minut kunde sända en A4-sida till mottagare. Faxen var en utveckling av telefaxen. Men nu snabbare och enklare. Finansvalp och valpskatt – myntat av dåvarande LO-chefen Stig Malm i debatten om omsättningsskatt på värdepappershandel.

Datavirus – en form av datasabotage. Förklaras för gemene man av Svenska Dagbladet i februari 1985.

Trädkramare – nytt smeknamn på miljöaktivister myntades 1987 efter demonstration i ett område utanför Stenungsund som de så kallade trädkramarna ockuperade i protest mot ett motorvägsbygge. Gräddhylla – nytt uttryck för attraktivt bostadsområde med alldeles särskilt fint läge. Börsmoppe – kom att bli ett smeknamn på Porsche då många finansvalpar valde just den bilen. Sommarland – myntades när Skara Sommarland öppnade 1984. Därefter har flera sommarland skapats runt om i landet.

17


TIDNINGENSE HIT!

För 34 år sedan sändes det allra första programmet av Antikrundan i SVT. Produktionen har kuskat land och rike runt för att värdera det svenskarna har i sina gömmor. Och genom åren har där blivit en och annan överraskning; det som värderats högst under alla år är ett smycke f rån Fabergé.

18


TIDNINGENSE HIT!

Det går utmärkt att byta fönster på vintern Har du drag? Kallras? Dåliga fönsterbågar? I dessa tider är inte minst den energiförlust som ett äldre fönster skapar ett mycket gott argument för att byta fönster. Och det bästa av allt, du behöver inte vänta till sommaren som med många andra byggprojekt, det går utmärkt att byta även nu under vintern. Vilket ju gör att du kan påverka din elräkning redan den här vintern. Här kommer massor med tips f rån Morups Fönster för dig som går i fönsterbytartankar! GÅR DET ATT BYTA PÅ VINTERN? Jodå, det går utmärkt. Trots det väntar många till sommaren för att man tror att det är svårare att byta när det är kallt ute. Men det är en myt. Det kan till och med vara en fördel då luften ofta är torr och har lägre luftfuktighet än på sommaren. En rutinerad fönsterbytare är dessutom effektiv och snabb och man byter fönster i ett rum i taget. Har rummet en dörr? Givetvis stänger man den under tiden man byter fönstret. Hos Morups beställer man nya fönster måttanpassade, något som gör att det går snabbt att montera när det gamla fönstret tagits ut. Det gör att det aldrig hinner bli nedkylt och obekvämt för den som bor i bostaden. Har du stora gamla glaspartier är de förmodligen riktiga energitjuvar. Något du inte minst känner den här tiden på året. Sätt handen framför ett av dina gamla fönster och känn kylan som stömmar in. Det kallas för kallras och är inget annat än kyla som kyler ner huset. För att få ett riktigt skönt inomhusklimat är treglasfönster att föredra. De är dessutom väldigt hållbara samtidigt som de ger ett fräscht intryck under lång tid. Redan på 80-talet började treglas att bli det självklara valet. Treglas är dessutom ljudisolerande vilket ger en bättre inomhuskomfort. KLIMATSMARTA FÖNSTER Av all aluminium som används idag är cirka 70 procent återvunnen. Det går åt 98 procent mindre energi att återvinna aluminium än att framställa nytt. Det är något att glädjas åt varje gång du pantar dina burkar eller sopsorterar din kaviartub. Morups Fönster har valt bort miljöfarlig impregneringsvätska och satsar på fönsterbågar gjorda av kärnvirke med aluminiumbeklädd utsida. Hållbart, klimatsmart och mer eller mindre underhållsfritt. Kan ett fönster vara ineffektivt? Jodå, dåliga fönster blir ineffektiva då de släpper in kylan i stället för att stänga den ute. Och hur reagerar man – jo, genom att höja värmen! Ännu mer värme går förlorad och du eldar för kråkorna vilket resulterar i hög elräkning. Det är dessutom ganska oangenämt att sitta intill ett dåligt isolerat fönster vilket kanske leder till att du möblerar för att slippa vistas i närheten av fönstret. Inte bara ineffektiva fönster, det blir även ett ineffektivt boende om man inte kan utnyttja rummet som man egentligen vill. Dåligt isolerade fönster står för en tredjedel av den energi som används för att värma upp huset enligt Energimyndigheten. DET DÄR MED U-VÄRDE Värmeförlust som fönster orsakar anges i u-värde. Man mäter u-värdet på en kvadratmeter glas, när

skillnaden mellan temperaturen inne och ute är en grad. Man kan ange u-värdet för enbart glaset men det korrekta värdet för att få en rättvis jämförelse är att kolla på hela fönstrets u-värde (uw-värde) eftersom beslag som annat i fönstret påverkar u-värdet. Riktigt bra fönster får klassas som energifönster och måste då ha ett u-värde på 1,2 eller lägre. Så ju lägre u-värde desto bättre fönster. Så lågt som 0,8 är u-värdet på fönster på hus som klassas som så kallade passivhus vilket är byggnader som baseras på en samling byggtekniker för att skapa energisnåla hus. Det man kan konstatera är att det är skillnad på fönster och fönster. Äldre tvåglasfönster brukat ha ett U-värde på mellan 2,4 och 3. Högt, med andra ord. Nya tvåglasfönster ligger på cirka 1,5. Lite bättre är treglasfönster med u-värde på runt 1,2. Men allra bäst är treglasfönster med energiglas, varmkant och argongas, som ligger på cirka 0,9 i U-värde och hos Morups Fönster finns det fönster med så lågt U-värde som 0,72. Att sträva efter ett så lågt u-värde som möjligt är alltså bra både för klimatet och plånboken! OOPS! KONDENS PÅ UTSIDAN? Kondens på utsidan innebär att du har bra och täta fönster som inte läcker ut värme till det yttersta glaset. Om det yttersta glaset blir kallare än den omgivande luften – då uppstår kondens. Men bara för det ska man inte acceptera kondens på utsidan av nya fönster. Ny teknik och forskning gör det möjligt att undvika yttre kondens. Det yttersta glaset värmas upp av inomhusluften vilket gör att glaset håller samma temperatur som den omgivande luften, och då uppstår inte kondens. Morups Fönster kallar detta glas för Antifog och det finns som standard i alla våra fönster.

"

En rutinerad fönsterbytare är dessutom effektiv och snabb och man byter fönster i ett rum i taget. 19


TIDNINGENSE HIT!

Måttanpassade exklusiva solskydd för både inom- och utomhusmijöer. Vi erbjuder även gardinsömnad och ett stort urval av tyger.

www.bellevuesolskydd.se Välkommen att besöka vårt showroom! Vi finns på Östra Längdgatan 5 i Nyköping Telefon: 0155-500 73

20


TIDNINGENSE HIT!

Stora Krysset VÅSTYCKE FRI- NIVÅN ISRAELFÖR PARLA- STAD LAGET MENT

SPARKSKENA NAGLAS

OLJA UR FURA

ÄR EN PSYKOAKTIV DROG KONCERN LÄKTARJIPPON

LASTDJUR KRIMINOLOG

LEVER SITT LIV PÅ ÖSEL

PÅ BIL I LYON

SKENGRAVAR

FRYSA

VALFLÄSK DREGEL

JOHAN SOM GLANS MORS

LÖKAR

LJUDANLÄGGNINGSSYSTEM

KABEL KAN BLI MOS TILL UTAN ÄNDAR FLÄSKLÄGGEN 5 I EFTERLEVER- BOCKSTAD ROM SKORNA

AVSER OKÄND SKRIBENT

SURFAR VI PÅ FYNDIGA FÖRE TIME I VISS MUSIKSTIL

INTE ETT DUGG PLIKTTROGEN AMERIKANSK TIDNING

SKÄMDE BORT

EN GENUSFRÅGA VILL VI ATT VÄRK SKA GÅ

NORDLIGA

LÅNGA TIDER FORTFARANDE

HYPOTETISKA

SLÄT SLÖ SVAMP JOBBAR FRIVILLIGT

TOXIN

PLAFOND ÄR EN VILD ORKIDÉ I SVERIGE

BRUKAR JORDEN

VANN MED ”EUPHORIA”

PRIVATA FOLKGRUPPSAKTIGT

KONSERTRIOJA STYCKE

OXUDDE 10-19

VÄTE STORMANDE

FULLKOMLIGT URSINNIG SES I ADELSNAMN ASAGUD

ÄR ENERGRUY- GISKT ÈRE EN MÖRK

SÄLLE PÅ TILLLÄGGSPLATS SKENET

FIRAS 5 FEB. SKEPPSBROTT

TUMLARE

BEREDER OST BIBELDEL

KÄNNER TILL AKROPOLIS

PROCENTA PULSERA TVETYDIG

FÖRR FÖRE ERICSSON TELNING

UNION IHOP

ROT AV SANKT PERS NYCKLAR

TILLTAL

SKÖNJA

HÅN

FLANK

KAN ESTELLE TILLTALAS SLUT

KRYDDSÅS

HASTA FÖR DET MESTA

YTTRADE

ROTERAR VID IP TEMPO

DYRGRIPAR SLAGINSTRUMENT

Skicka din lösning senast den 4 december till: Tidningen SE HIT, Öllsta Västergård, 611 96 Jönåker. Märk kuvertet med »Korsordet«. Du kan även skicka ­via mail! Fota eller skanna lösningen och skicka till: korsord@se-hit.se VI KONTAKTAR VINNARNA.

Grattis!

SOM F.D.

POOLMITT STÄVEN

Vinnarna i förra krysset som vann varsin trisslott är: Siw Johansson, Nyköping Malin Hoffman, Skogstorp

Rätt svar på tidigare korsord finns på www.se-hit.se

SIMHOPPANDE ULRIKA

Två personer vinner varsin TRISSLOTT! Namn: ........................................................................................................................................................................ Adress:....................................................................................................................................................................... .......................................................................................................................................................................................

Mail/tel: ....................................................................................................................................................................

21 21


TIDNINGENSE HIT!

Berikar stan med konst

Mats Boussard är en de Eskilstunabor som vill göra vår stad rikare. Rikare på kultur och upplevelser. Efter att ha flyttat if rån stan i slutet av 80-talet och mest arbetat med sociala arbeten som att köra taxi i Vingåker, jobbat med missbrukare på Vallmotorp och sälja kläder på Dressman i Katrineholm kom han tillbaka till sin födelsestad för tio år sedan efter att ha blivit arbetslös. TEXT OCH FOTO: PETER TORSÉN

Han var först ett år på Parken Zoo Camping och därefter på Mälarbadens Golfklubb.

– Det jobbet var skitkul. Jag ställde

i ordning golfbanan och snackade med golfare. Jag trivs att jobba med människor. Det var då Mats fotointresset blev mer påtagligt och han köpte sin första digitala kamera.

– Jag hade tidigare aldrig ens provat en sådan. Men redan från början tog jag lite mer konstnärliga bilder än gemene man.

Mats fick kontakt med Göran Hogestadh som peppade honom att fotografera mera. Det ledde till en fotoutställning på Elite Stadshotellet i Eskilstuna. Hela foajén och matsalen var full med foton.

– Jag hittade min stil rätt fort. Foto-

graferar ofta i svartvitt och använder mig ofta av dubbelexponeringar. Ibland är det någon detalj i färg och resten i svartvitt. En bild som Mats har fått stor uppmärksamhet för är bilden som ni ser honom hålla här intill på sidan. Det är snöstorm i april, en man med paraply. Mats tog bara tre bilder och lyckades fånga mannen i steget. I dessa digitala tider kan man som fotograf ta hundra bilder och då veta att någon är bra. Här räckte det med tre.

– Han bara dök upp. Inget är tillrätta-

lagt eller regisserat. Det enda som jag gjort är att mörka ned själva ansiktet så personen förblir anonym. Jag har sedan gjort riktigt stora kopior på den, 100 x150 cm.

Men hur kom det sig att du öppnade ett galleri? – Jag letade egentligen efter en lokal där jag kunde fotografera. Min pappa var konstnär och syrran var också duktig, så det finns i släkten. Så när jag fick reda på att Köpmangatan 48 var ledigt så slog jag till. Mats målade om den då färgglada lokalen i svart och vitt för att bättre passa som galleri. Och så fick det bli. Galleri Boussard öppnade i januari 2023 och är rätt unik genom att byta konst var 14:e dag. Så varannan lördag är det vernissage. Mats är bra på marknadsföring. Ingen kommer undan. Han sprider information på sociala medier, på kommunens affischtavlor och kontaktar vår lokala press. (Och vi på tidningen SE HIT är en av dem)

– Det är bra att kunna byta konst i de fem skyltfönstena. Det ska hända något så man blir sugen på att gå in och titta på tavlor eller foton som visas på väggarna.

Köpmangatan börjar bli en riktig kulturgata. Håller du med? – Ja verkligen. Förutom mitt galleri så har

Utställningar framöver: November: Lena Lindstrand, Eskilstunakonstnär Lena Linderholm, Strängnäskonstnär December: Vintersalong: 1-31/12 med Mats Boussard, foto Sackarias Lahanko, målning Tobias Eklund, skulpturer

Se Mats fotografier på: boussardphoto.com

22

vi nu 5-6 gallerier längs gatan. Det är kul. Jag tror att "Keramik by Anna" var den senaste. Köpmangatan är en unik miljö. Brukar du själv fotografera mycket i området? – Jag har tagit många porträtt här och krupit i vattenpölar för att ta spegelbilder. Och andra sidan ån är Eskilstunas mest fotograferade plats. Det är verkligen en utmaning att hitta nya vinklar och inte bara ta ”vykortsbilder” som alla gör. Jag vill hitta det där ”lilla extra”. Jag tackar Mats Boussard för ett trevligt samtal och det känns efteråt som jag har fått en ny kompis. Vi på tidningen SE HIT önskar honom lycka till i framtiden.


TIDNINGENSE HIT!

VÄLKOMMEN PÅ VERNISSAGE

Första helgen i varje period: lördagar 11-15, extraöppet söndag 11-15. Onsdag – fredag 15-18

EVENEMANG MED SCENKONST SÖRMLAND

21 OKTOBER – 4 NOVEMBER

JENNY SÖDERLUND, måleri/skulptur ANDERS ANDERSSON, akvarell

11 – 25 NOVEMBER

PEREZ CASANOVA, måleri HELENE ANDERSSON, keramik 2 –16 DECEMBER

JULKUL – samlingsutställning

Scenkonst Sörmland har alltid häftiga kulturevenemang på gång - häng med oss via sociala medier eller håll koll på vår hemsida för senaste nytt!

Info och biljetter via scenkonstsormland.se

GALLERI SJÖHÄSTEN

Stora Torget 1, 611 32 Nyköping www.gallerisjohasten.net

Nästa nummer av

Jenny Wilson som under hösten 2023 skriver låtar under temat Ogiltig Frånvaro, där musikvideos släpps under hösten 2023.

kommer

18 december Peter Lood 1/4 liggande

Se BIOSUCCÉN - med humor, allvar och musik! 23


TIDNINGENSE HIT!

Camilla och hennes två möss gör succé

De uppenbarade sig när låtskrivaren och DJ:n Camilla Brinck satt i studion och lekte med ljud. Hon hittade två röster som kom att bli Musse och Helium. Och tro det eller ej; de har ju bott under Camillas soffa hela tiden… TEXT: CARINA WEDIN FOTO: LINDRIZIA AB

– Ja, jag måste nypa mig i armen ibland, säger Camilla Brinck, och påminna mig om att det här verkligen är på riktigt. Musse och Helium har trollbundit barn i Sverige alltsedan första boken kom ut. Idag, fem år senare, skriver Camilla på den nionde kapitelboken och därutöver finns även bilderböcker för de minsta. Berättelserna om Musse och Helium är inte bara spännande historier om de två mössen som bor under Camillas soffa och plötsligt hittar ett hål i väggen och där en helt ny värld. Det är också berättelser med ett tydligt, och viktigt, budskap. – Det handlar framför allt om att bygga barns självkänsla och att få dem att förstå att tillsammans är vi starka. Först ut var ett antal ljudböcker, dialogdrivna filmiska produktioner med musik. När det blev dags för fysiska böcker fick Camilla lite panik. Hur skulle det gå; ”jag har ju dyslexi”. Svaret vet vi ju, det gick alldeles utmärkt. – Min börda blev min gåva och jag skriver

annorlunda, lite som om det är en film. Det måste finnas flyt och melodi i texten. Jag skriver med ”dyslexi-ögon” och vill hjälpa barn som ännu inte knäckt läskoden men som har en längtan efter att läsa och det jag upplevt är att både barn och vuxna hittar läsningen i berättelserna om Musse och Helium. BESÖKTE SKOLA I NYKÖPING Camilla har även utformat ett pedagogiskt material som skolorna kan använda. Hon besökte Östra skolan i Nyköping nyligen på initiativ av skolbibliotekarien Jörgen Leidebrant. – På vår skola är det lite av en Musse och Helium-kult. Barnen älskar böckerna och när de fick frågan om att bjuda in någon författare var Camilla ett av förstahandsvalen. Hon nådde verkligen fram till barnen, hade fina samtal och en öppen famn. Och såklart blev det boksignering till alla som hade med sig sina egna böcker hemifrån, berättar Jörgen. Det han tror är ett vinnande koncept är de fantasifulla bilderna i kombination med en lika fantasifulla texter.

– Hon har skapat så många djur och varelser som egentligen inte finns. Böckerna är alldeles lagom äventyrliga och läskiga. Camilla berättar att böckerna har blivit stora i skolorna runt om i landet. -Reflektioner från lärare är att barnen tar efter Musse som aldrig ger sig och vill ha svar på allt. Och när något händer på skolgården så pratar barnen om vad Musse och Helium skulle gjort; ”de skulle hämtat en vuxen” eller ”de skulle sagt förlåt” och så vidare. FINNS INGA GRÄNSER I Musse och Heliums universum finns inga gränser. Något Camilla redan från början bestämt sig för. Hon skrev Disneyland som inspiration när hon började tänka på vad Musse och Heliums värld skulle innehålla. Under hösten blir de popstjärnor och ska ut på turné över hela Sverige med en nyskriven föreställning, musiken finns såklart på den egna YouTube-kanalen och även på Spotify. Det har skapats spel, pysselböcker, pussel, pedagogiskt material till skolorna, ljudböcker och mer därtill. Och som kronan på verket kommer nu filmen om Musse och Heliums fantastiska värld. – Det är flera aktörer genom åren som visat intresse för att göra film om Musse och Helium men jag har tackat nej. Men den här gången kändes det helt rätt. Det kommer bli den mest påkostade animerade filmen som någonsin gjorts i Norden, en storslagen film för hela familjen och planen är att den ska visas på bio, julen 2026. Men med det sagt, Musse och Heliums resa har bara börjat. – Jag ser framför mig virtuella parker, äkta parker, dataspel och fler magiska böcker på en mängd olika språk. En dröm jag har är att Musse och Helium ska få bli TV:s julkalender något år. Och av det vi sett hittills av Camillas driv så lär vi nog få se Musse och Helium i en vintrig julkalender inom en rätt snar framtid.

24


TIDNINGENSE HIT!

WWW.BONORNASDELIKATESSER.SE TEL. 0155Ͳ21 44 40.

Tisdag-torsdag 11.00-23.00 Fredag 11.00-02.00 Lördag 12.00-02.00

ÖPPET: MÅNDAGͲFREDAG 9Ͳ17.30 LÖRDAG 9Ͳ16 SÖNDAG 11Ͳ16 INSTAGRAM OCH FACEBOOK:

@KRONANSKONDITORI

BAGAREGATAN 31 NYKÖPING 0155Ͳ21 43 33

Ateljé Charlotta MÖBELTAPETSERING

Nybrogatan 3, Eskilstuna kitchin.se 016-12 76 76

Säljer även tyger för inredning av hög kvalitet ÖPPET ENLIGT ÖVERENSKOMMELSE Telefon: 070-752 19 92, ateljecharlottalundin@gmail.com STORGATAN 35 - VALLA - INSTAGRAM @ATELJECHARLOTTA

25


TIDNINGENSE HIT!

Den stora frågan för många som investerat i fina medelhavsväxter under sommaren är just; hur får jag dem att överleva? Kanske har man inte alltid tänkt igenom vilka förutsättningar som finns. Det är dock växter som är värda lite omsorg så de har en chans att överleva – de blir ju bara pampigare och vackrare med åren. Så långt som möjligt ska man försöka efterlikna det klimat som råder vid Medelhavet under vintern – men låt växten gärna få stå ute under de första frostnätterna. Därefter en temperatur på mellan 5-15 grader att föredra, ljus omkring 10 timmar per dygn och en relativt hög luftfuktighet. Lite frost kan även ta död på skadedjur men det får aldrig bli så kallt att jordklumpen fryser. JU MER JORD OCH ju större kruka, desto bättre står sig växten mot kyla och uttorkning. Har du ett svalt utrymme som uthus, garage eller till och med växthus är det perfekt. Ju svalare desto djupare går plantan i vila. Om du redan från början lagt lecakulor i botten är det bra. Jorden

26

Ta väl hand om medelhavsväxterna och dina redskap behöver vara porös och ha god dränering. Blöt jord gör att rötterna ruttnar och fryser sönder om jorden fryser. En isolerande ytterkruka, isoleringssäck, kokosväv, fårull, frigolit eller bubbelplast är bra skydd för växterna. Här i mörka Norden är såklart ljuset ett problem – så stöt gärna till med en växtbelysning. Var försiktig med vattningen, jorden ska vara torr – men inte kruttorr. Eftersom växten är i vila avdunstar den inte i särskilt hög grad. Höj luftfuktigheten genom att duscha plantorna någon gång i månaden. Det är inte bara medelhavsväxterna som behöver god omvårdnad – det gör även dina trädgårdsredskap. Tar du hand om dem ordentligt sparar du både tid och pengar. Här är några ”måsten”: Avlägsna jord- och gödselrester. Spola av dem och gör rent ordentligt. Även skottkärra och baljor. Ta bort rost med en stålborste. Slipa knivar, sekatörer, skyffeljärn, hackor och spadar så de är i god form i vår när de ska plockas fram. Reparera sådant som är trasigt om

det går. Ofta finns det reservdelar att få tag på. Trädgårdsredskap som inte går att reparera – släng dem. Olja in träskaft och rörliga metalldelar och avslutningsvis – förvara trädgårdsredskapen inomhus, där de inte utsätts för väder och vind. SIST OCH SLUTLIGEN vill jag tipsa om att redan nu ta ett extra varv i trädgården. Hösten och vintern är perfekt för att planera och drömma om vad du ska göra i trädgården nästa säsong. Kika i trädgårdsböcker och på trädgårdssajter på internet. Fotografera gärna rabatterna nu så du vet ungefär vad som står var. Analysera vad som är bra och vad som är mindre bra. Rita upp dina rabatter, bestäm vilka plantor du vill byta ut, flytta eller komplettera med. Är du bestämd med vad du vill ha är ett tips att beställa växterna i din handelsträdgård i god tid så du hinner få ned dem i jorden i tid och njuta av dem redan nästa sommar.

Frank Gustafsson

, Växt och Trädgård i Nyköping


TIDNINGENSE HIT!

Det bästa från det japanska köket

Mats Andersson öppnar japanskt koncept. FOTO: PETER TORSÉN

KASAI KITCHIN Nybrogatan 3, Eskilstuna 016-12 76 76 Tisdag – torsdag 11:00-23:00 Fredag: 11:00-02:00 Lördag: 12:00-02:00

Hallå där Mats Andersson, vad har du på gång? – Hallå, det händer mycket nu! Vi har äntligen öppnat ett japanskt koncept i Eskilstuna efter 1,5 års planering. Det här har fattats i vår stad, det finns inget liknande. Japansk mat är inte bara sushi utan det finns mycket annat spännande och gott att både äta och dricka. De drinkar vi serverar är nya för stan, med både smak- och utseendemässigt. Mats Andersson berättar vidare att de är glada över att finnas på Eskilstunas bargata. – Vi driver ju fler ställen och det här är den första verksamheten som ligger på Nybrogatan, vår "bargata". Vi längtar redan till nästa vår, då vi ska ansöka om en permanent uteservering. Det ska bli ett orangeri med japansk trädgård, med hög mysfaktor. På Kasai Kitchin kan man slinka in på en drink eller en matbit och man behöver inte boka ett bord innan. Förutom på helgerna då, om man vill vara säker på att få en plats. – Vi har bara haft öppet i tre veckor och helgerna har varit helt fullbokade, det är vi så glada för.

Hur kom idén till? – Jag har besökt många större städer runtom i Sverige där jag har sett att liknande saker har fungerat. Jag är själv ett stort fan av japansk mat och har alltid trott på konceptet. Kasai kitchin ingår i en kedja där man har hämtat hem det bästa från det japanska köket och kvalitén på råvarorna är hög och jämn. Så det kändes helt rätt att ta hem det här till Älsklingstuna. Miljön på Kasai Kitchin är mörk och magisk med roliga detaljer att kika på. Restaurangchef Linda Nyguen säger: – Många gäster säger att det känns som att man är i en storstad och inte i Eskilstuna. Det är kul! Mats vill passa på att hälsa alla nyfikna människor varmt välkomna att kika förbi. – Jag vill varmt rekommendera alla hungriga matgäster att prova vår avsmakningsmeny Omakase. Det är en härlig mix av våra mest populära rätter och skapar en skön stämning där man delar på maten som kommer in. TEXT: SUSANNA PERÄMÄKI FOTO: PIERRE POCS

27


TIDNINGENSE HIT!

TEXT: ANDERS TEGNER, CARINA WEDIN

Jan Stenmark på Galleri 11 Vad roligt när ett alldeles nyöppnat galleri i Nyköping har en legendar som sin första utställare. Geniale bildkonstnären och skämttecknaren Jan Stenmark som slog igenom på 1980-talet med sina alster i Aftonbladet, ställde ut sina härliga tavlor och kalendrar på Galleri 11 hos Annika Edvall i Bryggeriområdet.

Se Hit tipsar

Kulturfika 1

– Mycket kul kultur på Nyköpings arenor Se Hits kulturutsände träffar Nyköpings Arenors kulturprogramansvarige Anna Öhrner för att prata om hösten. – Till att börja med har vi mycket lokalt. Dels Teater Sörmlands populära LiveQuiz på teatern vid två tillfällen under hösten. Väldigt roligt! Vi har Nymos ”Trolltider” och även Nävekvarnsfödda Alexzandra Wickman (se bild) som gör en hyllningsshow ”Women of country” till kvinnor inom countrymusiken på teatern. Stigtomtasonen Mattias Nordkvist kommer tillbaka till Nyköping och gör en exklusiv spelning på Culturum med sitt band. – Jo, så blir det dans på Träffen i ett samarbete med Jazz i Nyköping, berättar Anna. Det är kvartetten Swing Tarturo

med härlig swing. Innan konserten får man lite övning i Lindy hop av Jazz i Nyköping. Swing it! Apropå Lindy Hop så kommer DecaVita Sisters tillbaka till teatern. Det blir en vad du vill Vaudeville med kvinnliga dansare, akrobater, fakirer med mera med systrarna Charlie och Rebecca i spetsen. En favorit till Anna är också Maia Hirasawa som spelar på Nyköpings teater. Och utsålt är det till Sven-Ingvars på Culturum och även till ”Britt-Marie var här” med Marianne Mörck på teatern. Allt detta i Nyköping under november och december! FOTO: PETER FRÖJD

Kulturfika 2 – nu är det tid för Trolltider

Årets julkalender på SVT är en uppdatering av Maria och Camilla Gripes succékalender ”Trolltider” som sändes första gången 1979 på TV och blev så populär att den gick i repris 1985. Samtidigt sätts ”Trolltider” upp som musikal och har världspremiär i Maria Gripes senare hemstad Nyköping under 100-årsjubileet av Marias födelse. Det är lokala föreningen Nymos som på sitt 31: a år ger oss ännu en musikalupplevelse i höst. Se Hit träffar Nymos ordförande Cecilia Werner på Kronans konditori. Hon har själv varit med i Nymos uppsättningar och framför allt i Oxelörevyn. Denna gång står hon dock inte på scen. – Jag har mina barn i ensemblen och min man Tommie i orkestern, det får räcka. Senast vi satte upp en musikal var ”Madicken” 2018. Nu gör vi en riktig familjeföreställning med över 35 aktörer på scenen. Camilla Gripe var positiv till att vi skulle 28

göra en musikal av deras berättelse. Björn Isfält och Lars Dahlberg skrev musiken. Väldigt härliga låtar, intygar Cecilia. Anna Bromée, som också kom med idéen om ”Trolltider” till Nymos har kortat ner musikalen till två timmar. Ewa Westin är åter regissör. – Ewa lyfter alla, alla blir sedda och känner sig trygga. Scenografin blir också något alldeles extra. De har verkligen fått till en riktig trollskog med en väldigt fin glänta där småtrollen bor. Trollen är ju små, så en sko får bli en säng till exempel. Också en utmaning för hela rekvisitaoch dekorgruppen.

FOTO: BILDPROFFSEN

Två Nymosveteraner dyker upp; Magnus ”Lövet” Lövgren och Niclas ”Klingan” Klingfeldt. Annars tycker Cecilia att det är roligt med många nya som får chansen i Nyköpings Musikal- och Operettsällskap. Känner ni också längtan efter gläntan?


Akademi lyfter f ram betydelsefulla insatser i Sörmland Sörmlandsakademin lyfter sörmlänningar som varit till glädje och gagn för Sörmland. Varje år utses Årets sörmlänning. I år gick utmärkelsen till Kulturhuset Stadsvakten. Sörmlandsakademien bildades 1958 under ledning av Prins Wilhelm, hertig av Sörmland. Han bodde på Stenhammar slott utanför Flen. Akademien bestod då av, förutom prinsen, av åtta personer; bland annat landsantikvarien Ivar Schnell och författaren Bertil af Burén. När prinsen och övriga medlemmar efter hand avled upphörde verksamheten men på initiativ av Claes af Burén och under ledning av Claes-Göran Hedén, togs verksamheten upp igen. Några av dagens medlemmar i akademien är före detta landshövdingen Liselott Hagberg, konstnären Lena Linderholm, Patrik Uhlmann, journalist och Anita Grede som är textilkonstnär. BETYDELSEFULLA INSATSER Akademien har tagit som sin uppgift att varje år uppmärksamma betydelsefulla insatser som är gjorda av sörmlänningar, sörmländska företag, myndigheter eller föreningar inom områdena industri, handel, jord- eller skogsbruk, konst och kultur samt besöksnäringen. De som belönats med utmärkelsen Årets sörmlänning har på något sätt gjort en betydelsefull insats som är till glädje och gagn för Sörmland och sörmlänningarna. Några av dem som tilldelats utmärkelsen är Jan Brant som ligger bakom bland annat Barnkulturcentrum och Barnens Zoo i Eskilstuna, Magnus Bergman som skapat World Childrens Prize och Flen Världsorkester.

Nu har 2023 års sörmlänning utsetts och det blev Kulturmuseet Stadsvakten i Nyköping då akademin framför allt anser att Stadsvakten står för en stor kulturgärning. Stadsvakten är ett kulturarvsmuseum som visar stadens och omgivningens rika industrihistoria. Många utställningar har ägt rum innanför museets väggar. Det finns också ett fruktbart samarbete mellan Stadsvakten och några av stadens ideella kulturföreningar. Här finns även en välbesökt kulturscen. Med utmärkelsen vill Sörmlandsakademien uppmärksamma den grupp av invånare som under många år använt sin fritid och sin kunskap för att förstå vikten och betydelsen av ett åskådligt och synligt kulturarv. FRUKTBÄRANDE SAMARBETE Såhär lyder motiveringen: ”Kulturmuseet Stadsvaktens tillkomst har skapat ett unikt och fruktbärande samarbete mellan flera Nyköpings ideella föreningar. Stadsvakten visar upp stadens rika industrihistoria och lägger viktiga grundstenar för att bygga stadens identitet. I verksamheten ryms vänföreningar, bildarkiv, släktforskning och hembygdsföreningar. Återkommande inslag för Stadsvakten är den mycket populära sammankomst som äger rum varje lördag. Till den inbjuds stadens kulturbärare att publikt berätta om sin verksamhet”.

TIDNINGENSE HIT!

Jenny Söderlund visar sina damer på Galleri Sjöhästen

Just nu pågår en väldigt fin utställning på Galleri Sjöhästen i Nyköping med Jenny Söderlund, som akryl- och oljemålar och gör skulpturer samt Anders Andersson, som målar akvareller. Jennys damer, ofta med motiv från 1920–40-talet, imponerade stort både som målningar och skulpturer.

Se Hit tipsar

Niklas Strömstedt ”Om” (Norstedts förlag)

Bok Niklas Strömstedt har just tips släppt sin självbiografi ”Om”. Kan det ha någon sörmländsk anknytning? Jajjemän, redan i kapitel tre bilar han ner till Nyköping hösten 1978 för att se Ulf Lundell med Mats Ronander och Lasse Wellander spela på Bankiren. Det leder senare till att Niklas kompar Lundell. Därefter får vi följa Niklas i hans poputveckling och bland hans giftermål och fotbollsdrömmar. Drömmen blev nästan sann när GES fick göra VM-låten ” När vi gräver guld i USA” till fotbollsVM 1994.

Fr v: styrelseledamöterna i Stadsvakten Eva Andersson, Carl Kling Gedda, Gertrud Nilsson, Alvar Qviste, Kristina Ajaxon samt Liselott Hagberg och Anita Grede från Sörmlandsakademien.

VINN BOKPAKET 1:

Karin Månsdotter - David Lindén Kan en ensam trana dansa? - Marie Sälmark Lukten av min egen rädsla - Blanka Firpo, Marie Sälmark

Fråga 1:

Var hittar du citatet: ”Jag kallar det liberalismens sista sommar, den sista sommaren innan de radikala krafterna tog över.”

VINN BOKPAKET 2:

Finna sin flock - Liselott Ulf Gould Och även du min älskade - Emily Doyle Kärlek på print - Carina Bergåse

Fråga 2:

Majgull Axelssons senaste bok, Svalors Flykt, handlar om barn som far illa. I vilken stad utspelar sig handlingen?

Skicka ditt svar senast den 4 december till carina@se-hit.se Märk mejlet med Bokpaket 1 eller Bokpaket 2. Vinnare av förra numrets bokpaket: Anne Sandervåg, Nyköping 29


TIDNINGENSE HIT!

TEXT: PETER TORSÉN

Skyttemusikkåren i Las Vegas

ESKILSTUNAREVYN FIRAR 35

Premiär på nyårsafton

5

Eskilstunarevyn är igång att repetera in årets nyårsrevy. Eskilstunarevyns humorshower innehåller en mycket stor portion humor, och publiken får skratta åt hejdlösa drifter med aktuella ämnen. Det finns rikligt med musik i showerna, med vitt skilda genres, allt från rock till vackra visor, med allt däremellan. Träffande monologer och sketcher finns det gott om – många skratt utlovas! En liten del av innehållet har i regel en lokal anknytning, men merparten är ändå icke-lokalt material. Det är premiär på nyårsafton.

KUL(T)PODD SNEDTÄNKT med Kalle Lind är en podd där man pratar om det som inga andra poddar pratar om. Varje torsdag släpps nya avsnitt. Mycket roande.

29

oktober 1963

Skyttemusikkåren är en av landets äldsta amatörmusikkårer och har cirka 40 medlemmar i åldrarna 16 till 76 år. Traditionella framträdanden är 1 maj, då kåren går i täten för demonstrationstågen. Skyttemusikkåren medverkar vid stadens nationaldagsfirande. Revelj har bara varit inställt fyra gånger sedan 1877. Annars har de parerat den första söndagen i maj varje år. Orkestern består både av proffs och amatörer. De har i år fått en ny dirigent, Camilla Arvidsson. De har varje år en vår- och en höstkonsert. Nu är de aktuella med en konsert i Eskilstuna Konserthall (Stålforsskolan) söndag den 5:e november kl. 15.00 med temat LAS VEGAS. Då spelas låtar som förknippas med typiska Las Vegas-shower som Elvis Presley, Frank Sinatra och Tom Jones men även en trollkarl.

It was sixty years ago today

Den kylslagna tisdagen den 29 oktober 1963 - det var dagen då THE BEATLES kom till Eskilstuna. Beatles hade redan samma vinter fått upp tre låtar på topplistan Men det var i augusti då de släppte sin fjärde singel "She loves you", som allt förändrades. Intresset för denna långhåriga ”twistorkester” ökade lavinartat. Bokningsbolaget Telstar bokade en Sverigeturné. Arrangören tvivlade fortfarande lite på Beatles dragningskraft så man bokade även Trio mé Bumba som dragplåster. De var hösten 1963 populära med sin Spel-Olles Gånglåt. Övriga artister som fyllde programmet i Eskilstuna var Jerry Williams. PUBLIKHYSTERI Cirka 2 000 ungdomar samlades i Sporthallen för att uppleva denna POPGALA tisdagen 29 oktober 1963. Av de andra artisterna som uppträdde så var det Jerry 30

november

Williams som fick den största responsen. Flickor stormade scenen flera gånger och han jagades på gatan efter showen. Allt enligt den lokala pressen. Beatles avslutade kvällen i Sporthallen med att spela åtta låtar, 20 minuter på scen. De piskade upp en hysterisk stämning. Rubrikerna i lokaltidningarna var: IDOLERNAS HÅR RÄCKER ÄNDA NER ÖVER KRAGARNA, LÅNGHÅRIGT TWISTGÄNG FICK FLICKORNA ATT SKRIKA. Tidningarna skrev också ”Engelska Beatles bröt den hårt ansträngda ljudvallen när de bokstavligt talat sparkade igång sin show. Ordningen var nära att fullständigt upphöra. GEORGE TILL TANDLÄKAREN Beatles besök satte ett stort avtryck i Eskilstuna. De åt lunch på dåvarande Metropol, bredvid Stadshuset. Där ligger idag en bingohall. Det sägs att George

Harrison bet av en tand som fick lagas

TEXT: PETER TORSÉN FOTO: HANS GUNNAR KARLSSON

akut hos en tandläkare vid Kungsplan. Efteråt sov beatlarna över på det som idag heter Lilla Hotellet på söder. Men enligt andra uppgifter åkte de direkt till Stockholm eftersom de tidigt dagen efter skulle spela in TV-programmet Drop In. Just det programmet sändes 3 november i Sveriges enda TV-kanal. Bilden var svartvit men det förändrade åndå våra liv. Det fick många att överge barnlekarna och bänka sig framför grammofonen istället. BEATLEMANIA STARTAR Beatles möttes av massor av skrikande fans när de efter flygresan från Sverige landade i London. Det brukar räknas som starten på BEATLEMANIA. En mani som fortfarande lever. I dagarna firar vi 60 år sedan besöket i Eskilstuna. Och det är inte nostalgi utan bara BRA MUSIK. Över hälften av de som lyssnar på Beatles på Spotify idag är under 30 år. FOTO: SARA P BORGSTRÖM Tack Patrik Kolar för lånet av bilden.


Nöjestips

ROCK OF AGES - SCENKNUTEN ROCKAR! Teaterföreningen Scenknuten i Eskilstuna gör en rockig show med otroliga låtar och häftiga karaktärer i musikalen "Rock of Ages". Det blir en resa tillbaka till 80-talet då håret var högt! Hitlåtar som We Built This City, Final Countdown, I Love Rock 'n' Roll, Don't Stop Believin' och I Want to Know What Love is framförs i föreställningen. Musikalen spelas varje lördag fram till och med den 25 november på Eskilstuna Teater.

Varje lördag i nov.

TIDNINGENSE HIT!

Gubbhöst på Eskilstuna Teater

En klassisk teaterpjäs om två gubbar, en livslång vänskap, ett svek och faran med att teckna on-line avtal.

ÄR TILLBAKA I ESKILSTUNA Efter succén på Stiga Arena 2020 är Melodifestivalen tillbaka i Eskilstuna. Förra gången var den 29 februari 2020 och det hade precis börjat pratas om en pandemi. Eskilstuna höll i "Andra Chansen", där bidrag från tidigare uttagningar får, ja just det, en andra chans. Förutom det så var det även på Melodifestivalens Hall of Fame, där man hörde Måns Zelmerlöw sjunga duett med Lill Lindfors, en återföreningar av Hanson, Carson & Malmkvist och Alcazar och framträdanden från artister som Claes-Göran Hederström, Anna Book, Kicki Danielsson och Cecilia Vennersten - för att inte tala om det historiska mötet mellan Tomas Ledin och Björn Skifs på samma scen. NUUU KÖÖÖÖR VI... IGEN. Biljetter till Mello i Eskilstuna släpps: Måndag den 6 november klockan 10.00 Föreställningar på Stiga Arena, Eskilstuna: Fredag 23 februari: Genrep 19.00 Lördag 24 februari: Matinégenrep 14.00 Lördag 24 februari: TV-sändning 20.00

Två gamla vänner genomför den traditionella höstresan för att stänga ner torpet för vintern. Allt rullar på som vanligt ända tills kvällens filosofiska samtal leder fram till att ett gammalt svek avslöjas.

Tors 2/11 Sön 5/11 Ons 8/11

Pjäsen är en nyskriven svart komedi av Bernt Johanson och ställer frågan om förlåtelse för svek och om det finns en maximerad längd för ovänskap. Föreställningar på Eskilstuna Teater: Huvudrollsinnehavaren Åke Torsdag 2 november 19.00 Sandén berättar att det en pjäs av Söndag 5 november 15.00 gubbar, om gubbar men inte bara Onsdag 8 november 19.00 för gubbar.

SOPHIES SOLOSHOW Eskilstunas countrydrottning, Sophie Hansons håller sin första egna konsert den 27 januari 2024 på Lokomotivet i Eskilstuna. Hennes unika mix av country och pop har fängslat fans världen över. Du får veta mer och läsa en längre artikel om henne i nästa nummer av tidningen SE HIT.

Paul McCartney och George Harrison i Eskilstuna Sporthall.

31


DET HÄR VILL DU INTE MISSA! TU RNÉPREMI Ä R!

R OSVA L L A 25 NOV EM B ER!

mattias Nordkvist konsert och albumrelease

culturum. Nyköping. 2023.12.09

Se alla evenemang på Nyköpings Arenor nykopingsguiden.se/progam


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.