Лола и семенцето от поредицата Приключенията на любопитната гъска Лола

Page 1

ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА ЛЮБОПИТНАТА ГЪСКА ЛОЛА | ЛОЛА И СЕМЕНЦЕТО

Приключенията на любопитната гъска Лола

ЛОЛА и семенцето

забавлявай се, играй, учи

Вътре: Маски на за героите е изрязван и за игра

АртТрейсър ООД
Приключенията на любопитната гъска Лола

Лола и семенцето Първо издание от поредица, включваща шест образователни книги за деца

Резюме: Със своите приятели Лола помага на децата да научат за цветния прашец и опрашването. Благодарности на целия екип, с който бе създадена тази книга за любопитната гъска Лола Проект и текст: Мариане Сибиле, Снежина и Петър Желеви; Превод: Анна Владева; Персонажи: Максим Желев; Илюстрации: Бранимир Добрев; Маски: Снежина Желева Реализация: Петър Желев, Мариане Сибиле

www.sillygooselola.com (още книжки и приключения) Използвани шрифтове: Hs Garamond & PF-Kids ISBN: 978-954-92957-9-5

Copyright 2013 by ArtTracer, LTD Всички права запазени. Никой от героите и техните имена не могат да бъдат възпроизвеждани в никакъв формат (електронен или аналогов) без писменото съгласие на издателя. Никоя част от това издание не може да бъде използвана, възпроизвеждана, запаметявана, изпращана или копирана под никаква форма без писменото съгласие на издателя. Положени са всички усилия да се осигури точността на фактите, съдържащи се в тази книга.

Инструкции: „Приключенията на любопитната гъска Лола” е поредица от забавни и образователни книжки за деца от пет до седем години. В тази приказка Лола научава за цветния прашец и опрашването. Чрез картинки е обяснено каква е тяхната роля в природата. В книжката (стр. 17) ще намерите маски, които да изрежете и дадете на вашето дете, за да може да изиграе историята за Лола и семенцето и така да запознае своите приятели с наученото. В края на книжката ще намерите интересни факти и занимания, включително как вашето дете може да спомогне за движението на цветния прашец в природата.

НУЖНИ СА ВИ: 1 2 3

ArtTracer, LTD бул. Владислав Варненчик 281 9000 Варна, България www.ArtTracer.com

2

4

Обезопасени ножици Панделки за маската Много въображение Шестима приятели, заедно с вас


запознайте се с

ПРИЯТЕЛИТЕ

Птичето Били

Слънцето

(намери маската на стр. 23)

(намери маската на стр. 17)

Аз съм Лола Пеперудката Фло

Слънчогледчето Съни

(намери маската на стр. 23)

(намери маската на стр. 19)

Пчеличката Бони (намери маската на стр. 21)

Ягодката

(намери маската на стр. 21)

3


Лола и семенцето Любопитната гъска Лола летеше над една разкопана градинка, когато забеляза насреща си пъстро птиче, понесло в човката си черна семка. – Здравей, аз съм Били! – рече то, но изпусна семенцето. Лола и птичето гледаха как то пада надолу, надолу, надолу, и накрая тупва на земята. – Канех се да го засея и мястото ми се стори подходящо – каза Били на Лола. – Ще ми помогнеш ли? – Разбира се! С подобното си на лопатка краче Лола издълба дупка в земята, а птичето пусна вътре семенцето. После внимателно го зариха с пръст, за да са сигурни, че е добре засято. Лола нямаше търпение да разбере какво ли ще поникне от него! Тя тъкмо се канеше да попита Били от какво растение е семенцето, когато небето притъмня и от облаците се заизлива дъжд. – Тъкмо навреме заваля – изчурулика птичето. – Ще напои семенцето ми. – Хайде да се скрием на сушина под онова дърво! – разбърза се гъската. – Чакай, защо да се крием от дъжда? И аз, и ти си имаме дъждобран от перушина. – Ами да! – възкликна Лола. – Как не се сетих! – Колко си смешна! – поклати глава Били. Докато си говореха, облакът премина, дъждът спря и слънцето изгря отново.

4


5


Лола, слънчогледът Съни и цветята Мина време и Лола и птичето Били се върнаха на мястото, където засадиха семенцето. Те откриха, че навсякъде около тях е пълно с красиви цветя – малки и големи, жълти и червени, сини, лилави и розови. Едно особено красиво цвете привлече погледа им. То беше по-високо от другите и сияеше с прекрасен златножълт цвят. – О! – възкликна Лола. – Колко е красиво! Но защо е по-голямо от другите цветя? – Това е слънчоглед, – обясни Били. – Слънчогледите растат високи, защото се опитват да стигнат слънцето. И знаеш ли какво? – Какво? – пита Лола. – Този красив и висок слънчоглед е поникнал от семенцето, което ние с теб засадихме! Лола се обърна към птичето и очите й се разшириха от почуда. – Наистина ли?! Тя погледна цветята, полюшвани от лекия ветрец и видя, че всичките й приятели са вече там – гъсеницата и паякът, калинката, скакалецът и мравката, а едно водно конче кръжеше над тях. – А къде е пеперудата? – попита учудено Лола.

6


7


Лола и пеперудата Фло – Пеперудата е ето там – каза слънчогледът и се наклони към едно близко дърво. – Къде? – попита Лола, докато се взираше в небето. – Не виждам никой да лети наоколо. – Колко си глупава! – поклати глава слънчогледът. – Погледни по-внимателно. Виж онзи клон. Забелязваш ли, че там виси един пашкул? Наблюдавай го. Още докато Съни говореше, пашкулът започна да се разтваря. Лола, птичето и слънчогледът наблюдаваха в захлас как от него се измъква красива пъстроцветна пеперуда и разтваря за пръв път крилцата си. – Добро утро, – поздрави ги пеперудата. – Аз съм Фло и съм много жадна! Къде мога да намеря нещо за пиене? Лола беше онемяла от изненада, но след известно време все пак успя да каже: – Всички тези цветя са пълни със сладък нектар. Избери си което искаш и пий! Фло кацна на една петуния и пи, докато утоли жаждата си, а след това се усмихна: – Колко прекрасен нектар!

8


9


Лола и пчелата Бони В градината Лола забеляза още нещо – една голям кошер, около който жужаха пчели. – Извинете, госпожо, – заговори Лола една от пчелите, литнала към лехата с цветя. Защо всички са толкова заети? Пчелата се изпъчи гордо: – Ние сме пчели-работнички и нашата работа е много важна. Ние пренасяме цветен прашец от цвят на цвят и така помагаме на растенията да станат големи и силни, а на младите растения - да пораснат. Ела с мен и ще видиш. Лола последва пчелата, наречена Бони, до едно ягодово цветче, и я видя как взема цветен прашец от него, прелита до друго цветче и го поръсва с прашеца. Второто цветче, което преди това е изглеждаше тъжно, се развесели. – Благодаря ти за храната, Бони! – каза то с широка усмивка. Лола се върна при слънчогледа Съни, който й обясни: – Тази размяна на цветен прашец, която ти видя, Лола, се нарича опрашване.

10


11


Лола и ягодката – Колко интересно! – възкликна Лола. – Разкажи ми още за опрашването. – Погледни внимателно, – каза Съни. – Виждаш ли малкото зелено плодче в средата на ягодовото цветче? Това е цветчето, на което пчелата даде цветен прашец. – Вярно! Не бях забелязала плодчето преди. – Това е скритото чудо на природата, – продължи слънчогледът. – То не винаги е пред погледа ни, но ако наблюдаваш търпеливо, ще видиш нещо много интересно. Лола се настани удобно, втренчи поглед в зеленото плодче и видя как то бавно, бавно, бавно започна да променя цвета си, докато се превърна в червена зряла ягода. Тя отмести поглед и откри, че наоколо са се появили още много сладки ягоди. – Някои растения дават семена, също като мен, а други дават вкусни плодове, – обясни слънчогледът Съни.

12


13


Лола, слънцето и опрашването Лола беше толкова развълнувана, че извика на приятелите си: – Това е толкова интересно! Трябва и вие да го видите! Птичето Били, пеперудата Фло, пчелата Бони и слънчогледът Съни се събраха около нея. Слънцето им се усмихна от небето и каза: – Мнозина от нас участват в опрашването. Цветята имат нужда от мен, слънцето, да ги огрявам. Така те могат да дават цветен прашец. Твоите приятели, Лола – птичето, пеперудата и пчелата – пият сладкия нектар от цветята, за да имат сила. Докато пият нектара, по телцата им полепва цветен прашец и те го пренасят, прелитайки от цвят на цвят. – А също така се появяват и ягодите – каза Лола. – Сега разбрах! Приятелите  се засмяха, радостни, че са научили Лола на нещо ново. А тя беше щастлива, че вече знае за цветния прашец и опрашването. – Вие правите толкова много един за друг. Истински се радвам, че съм ваша приятелка! – каза им тя. – И като си помисля, че всичко започна от едно малко семенце!

Край 14


15


Кръговратът на опрашването съединете точките

6 Цветчетата стават

плодове (ягоди)

1

В началото е семенцето 7

ЯГОДКИТЕ УЗРЯВАТ – ГОТОВИ СА ЗА ЯДЕНЕ 2

Пораства малко растение

3

Разцъфва цвят

16

Пчеличките търсят нектар

5 4

Бони опрашва цветенцата


Маски на приятелите на Лола започни да изрязваш и да играеш с твоите приятели ТРЯБВА ДА ИМАШ : 3

1

Обезопасени ножици

Много въображение,

4

2

Панделки за маската,

Шестима приятели, заедно с вас

Птичето Били

17


18


Пеперудката Фло

19


20


Пчеличката Бони

Ягодката

21


22


Слънцето

Слънчогледчето Съни

23


24


Здравейте, деца

ПОМОГНЕТЕ НА ОПРАШВАНЕТО В ПРИРОДАТА Скъпи приятели,

Надяваме се, че сте доволни да научите всичко за опрашването. За да видите как това се случва в природата, направете си собствена градинка. Ще ви трябват семена, саксии, пръст, вода и слънчева светлина. Набавете си семенца от различни цветя или други растения. Ще бъде добре, ако градинката ви е на открито, защото така приятелите на Лола ще могат да дойдат при цветята. Това е най-добрия начин да се запознаете с процеса на опрашване, който се извършва в природата. Когато вашето цвете порастне, че се радваме да ни изпратите негова снимка на адрес www.sillygooselola.com. Там ще намерите и други книжки от серията “Приключенията на любопитната гъска Лола”.

И ОЩЕ НЕЩО:

įį Грижете се за приятелите на Лола, които пренасят цветния прашец. Те са и ваши приятели, затова ги пазете и не ги наранявайте. įį Засадете цвете, дръвче или друго растение по ваш избор – така ще се включите в живота на природата.

įį Пестете водата, защото тя е много важна. Тя помага на цветята и дърветата да растат и да произвеждат цветен прашец, благодарение на който ние имаме семена, плодове и зеленчуци.

įį Когато се разхождате в парка, радвайте се на цветята и дърветата и не ги наранявайте. Не изхвърляйте боклуци в парка и гората. įį Разкажете на вашите приятели за цветния прашец и опрашването. įį Бъдете част от кръговрата на живота.


За възраст от 4 до 7 Страница за родителите със съвети как да насърчат децата си за да подпомогнат опрашването, а също така и страници с маски на приятелите на Лола за да можете да играете с тях.

В това приключение Лола, с помощта на няколко приятели, научава какво представлява опрашването. www.sillygooselola.com (още книжки и приключения)

©АртТрейсър ООД, 2013 Всички права запазени Издателство АртТрейсър ООД

ISBN 978-954-92957-9-5

АртТрейсър ООД, Бул. Владислав Варненчик 281 Варна 9000, България, Европа www.ArtTracer.com


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.