Premium 1/19

Page 1

Premium 1/19


Sisällysluettelo Puheenjohtajan tervehdys

2

Tariffin Helsingin Excu

3

LähiTapiola pähkinänkuoressa

4

Haastattelussa Esa Juntunen

5

Haastattelussa Ella Maisonlahti

6

Haastattelussa Jarna Pasanen

7

Konsultin päiväkirjat, Riikka Uimonen

10

Opintojen suunnittelu ja OPS-muutokset 11

Tariffin hallitus 2019

Hallitusesittely 2019

13

Yhteistyökumppanimme

18

Tulevat tapahtumat

19


Unelmista voi tehdä totta vain käärimällä hihat ja tekemällä työtä. Me työeläkeyhtiö Elossa rakennamme omalla panoksellamme hyvinvoivaa Suomea. Tuemme yrittäjien ja työyhteisöjen kasvua ja työhyvinvointia sekä vastaamme noin 700 000 suomalaisen työeläkkeistä. Tervetuloa Eloon!


Puheenjohtajan tervehdys

näkyvyytemme olisi heikkoa. Tiina myös toimittaa meille tämän timanttisen Premiumin.

Tariffin alkuvuosi 2019 on ollut vilkas ja tapahtumantäyteinen. Alkuvuodesta teimme hallituksen kanssa päätöksen tietoisesti hieman kasvattaa toiminnan volyymia ja tämän vuoden aikana olemmekin kehittäneet yhden täysin uuden tapahtumakonseptin, hankkineet uuden yhteistyökumppanin ja lisänneet yhteyksiä työelämään.

Koulutuspoliittinen vastaavamme Teemu, projektivastaava Jutta ja Talousvastaava Olli ovat alkuvuonna puuhastelleet talouden, opintosuunnittelun ja Vakuutuscase´19 parissa. Ideointia, Excelin pyörittämistä ja asioiden selvittämistä on tehty ja luotto loppuvuoteen on korkealla. Kokonaisuudessaan voisi todeta, että tänä vuonna hallitustyöskentely on itselleni ollut aivan todella hauskaa, kun sitä saa tehdä näin huikeiden tyyppien kanssa kiitos!

Maaliskuussa järjestimme yhdessä OP:n ja Opsetin kanssa edellä mainitun uuden tapahtuman, Rekrybrunssin. Brunssin tavoitteena oli tutustuttaa Suomen suurinta finanssiryhmää sekä vakuutuksen ja riskienhallinnan opiskelijoita toisiinsa ja jo nyt voisikin varovaisesti todeta, että siinä onnistuttiin. Konseptista teki ainutlaatuisen se, että jokainen osallistuja haastateltiin kesätöitä varten aamupäivän aikana ja töitä saikin noin 70% prosenttia osallistujista. Ilmainen brunssi ja oman alan työ koko kesäksi mikä sen parempaa! Yritysyhteistyön saralla sidosryhmävastaavamme Aino on tehnyt hurjaa tulosta. Hän on neuvotellut alkuvuoden aikana lähes kaikki sopimukset jatkumaan ja tuonut remmiin yhden uuden yhteistyökumppanin, LähiTapiola Palvelut Oy:n. Uskomme yhteistyömme heidän kanssaan kehittyvän hedelmälliseksi tulevaisuudessa. Muiden yhteistyökumppaneidemme Accenturen, Aonin, Elon, IF:n, OP Vakuutuksen ja Turvan kanssa jatkamme tiivistä yhteistyötä. Kevään excursiomme suuntautuikin Aonille ja heidän uudelle upealle toimistolleen Helsinkiin sekä Finanssivalvonnalle. Myös finanssiala ry:n kanssa on avattu yhteistyö muun muassa someviikolla heidän Instagram-tilillään. Tiedottamisen ja tapahtumien suunnalla tiedotusvastaavamme Tiina ja tapahtumavastaavamme Joonas ovat niin ikään tehneet paljon duunia alkuvuodesta. Excursiosta saammekin kiittää Joonaksen tinkimätöntä työpanosta ja tiedossa on ainakin vielä MökkiFestin suunnittelua. Ilman Tiinaa toiminta ei onnistuisi lainkaan, sillä kukaan ei tietäisi missä menemme ja

Syksyn tullessa vastaanotamme kauppikseen myös uudet opiskelijat. Tariffin tavoitteena onkin lisätä näkyvyyttä uusille opiskelijoille, pyrkiä takaamaan laadukasta ja mielenkiintoista ohjelmaa niin uusille, kuin kokeneimmillekin opiskelijoille. Uudistukset ja innovointi ei lakkaa vain alkuvuoteen, vaan uutta on tulossa ja toimintaa kehitetään jatkuvasti. Tulkaa rohkeasti mukaan toimintaamme ja tapahtumiimme sekä muistakaa seurata meitä somessa, jotta pysytte mukana. Tehdään vuodesta 2019 yhdessä loistava!

#MeidänYhteinenTariffi

Riku Virtanen Tariffin Ry:n Puheenjohtaja
Tariffin Helsingin Excu

T

ariffi järjesti tänä vuonna perinteisen Helsingin excursionsa jo maanantaina 25.02. Kohteiksi tälle keväälle valikoituivat Finanssivalvonta ja Aon. Matkaan lähdettiin perinteiseen tyyliin jo ennen aamun sarastusta. Aamupäivän vietimme Finanssivalvonnalla. Maukkaan aamiaisen jälkeen pääsimme tutustumaan Finanssivalvonnan vakuutuspuolen erilaisiin toimenkuviin ja alan tulevaisuudennäkymiin. Oli hyvin mielenkiinoista saada kuulla esimerkiksi siitä, millainen on tavallinen työpäivä vakuutusvalvonnassa ja miten valvonta nykypäivänä toteutetaan. Aonilla nautimme maistuvan lounaan. Lounaan jälkeen kuulimme muun muassa useamman opintosuunnastamme valmistuneen työtehtävistä Aonilla. Tutustuimme tarkemmin yritysten riskienhallintaprosessiin sekä tulevaisuuden riskeihin vakuutusmeklarin ja riskienhallinnan asiantuntijan näkökulmasta. Excun osallistujat pääsivät vaikuttamaan päivän sisältöön kertomalla kysymyksiä sekä mielenkiinnonkohteita etukäteen ja tämä yhdistettynä keskustelevaan ilmapiiriin teki päivästä todella onnistuneen, mielenkiintoisen ja inspiroivan.

3


LähiTapiola pähkinänkuoressa

Tuotteemme ja palvelumme kattavat vahinko-, henki- ja eläkevakuuttamisen sekä sijoittamisen ja säästämisen palvelut. Olemme myös yritysten riskienhallinnan ja henkilöstön työhyvinvoinnin ammattilainen. Omistaja-asiakkaita meillä on lähes 1,6 miljoonaa.

LähiTapiola on uudistunut perinteisestä vakuutusyhtiöstä elämänturvayhtiöksi. Se tarkoittaa sitä, että tarjoamme asiakkaille vahingonkorvausten lisäksi ennaltaehkäiseviä palveluita, joilla pyrimme esimerkiksi minimoimaan vahinkoja. Elämänturva merkitsee siis asiakkaillemme kokonaisvaltaista ja ennakoivaa palvelua turvallisuuden, talouden ja terveyden alueilla. Tavoitteenamme on palvella asiakkaita hyväntahtoisesti, rohkeasti ja intohimoisesti. Jokainen kohtaaminen kanssamme tarjoaa mahdollisuuden parantaa elämänturvaa.

Elämänturvayhtiö LähiTapiola koostuu kaiken kaikkiaan 26 eri yhtiöstä, joista 20 on ympäri Suomea sijaitsevia itsenäisiä alueyhtiöitä. Näitä alueyhtiöitä tukee pääkonttorissa toimiva palveluyhtiö. Parhaan mahdollisen asiakaskokemuksen tarjoamiseksi Elämänturvayhtiö työllistää monen eri alan asiantuntijoita, ja pelkästään palveluyhtiössä on töissä vakuutuksen ja riskienhallinnan taustan omaavia henkilöitä mitä erilaisemmissa tehtävissä. Tehtäviä löytyy niin kehityksen ja uudistumisen, asiakkuuksien, markkinoinnin, viestinnän, talouden kuin korvauspalvelujenkin saralla.

LähiTapiola-ryhmä on keskinäiseen yhtiömuotoon perustuva yhtiöryhmä, joka palvelee henkilö-, maatila-, yrittäjä-, yritys- ja yhteisöasiakkaita. Keskinäisessä yhtiössä vakuutuksenottajat omistavat yhtiön. Asiakkaan ja yrityksen välissä ei siis ole kolmatta osapuolta, joka saa osinkoina osuutensa yhtiön tuloksesta ja vaatii osakesijoitukselleen jatkuvaa arvonnousua.

4


Miten työtehtäväsi ovat vastanneet yliopistossa opiskelemiasi asioita? Vakuutustieteen opiskelijat pääsevät opiskeluaikana hyvin töihin vakutuusyhtiöön, sillä vakuutusyhtiöitä on paljon ja meitä vähän. Suosittelen ehdottomasti kaikille kesätöitä vakuutusyhtiössä, sillä töissä oppii paljon sellaista, mitä ei opi koulussa. Mielestäni opinnot ja työt täydentävät toisiaan, sillä opinnoista jää käteen hyvä liiketoimintaosaaminen ja työelämässä oppii tekemällä.

Haastattelussa Esa Juntunen Kuka olet, mitä olet opiskellut ja milloin olet valmistunut? Olen Esa Juntunen, 27 v. Opiskelin Tampereen Yliopistossa vakuutusta ja riskienhallintaa pääaineena sekä vastuullista liiketoimintaa ja markkinointia sivuaineena. Tein gradun vertaisvakuuttamisesta ja valmistuin joulukuussa 2017.

Minkälaisia tavoitteita sinulla on urallasi? Olen nyt työskennellyt kehityspuolella ja seuraavaksi haluaisin liiketoimintapuolelle. Haluan olla 10 vuoden sisällä liiketoimintajohtaja.

Mitä teet työksesi? Olen mukana järjestelmäuudistushankkeessa (TOIVO-hanke), vastaan vahinkovakuuttamisen korvausjärjestelmän kehittämisestä ja korvausautomaatista

Vinkkisi vakuutustieteen opiskelijoille? Opiskeluihin

liittyen

suosittelen

oikeasti

käymään luennoilla, sillä vakuutustieteessä on hyviä

Miten päädyit LähiTapiolaan? Hain silloiseen Tapiolaan kesätöihin samana vuonna, kun alotin opiskelut, eli 2012. Aloitin työt korvausneuvojana eläinkorvauspalveluissa ja jatkoin töitä kesän jälkeen opintojen ohella. Työskentelin 3 vuotta eläinkorvauksissa, sieltä siirryin 1,5 vuodeksi irtaimistokorvauksiin ja nyt olen ollut 2,5 vuotta TOIVO-hankkeessa. TOIVOhankkeeseen päädyin kiinnostuksesta tekoälyä ja automaatiota kohtaan, sillä projektiin otettiin mukaan muutoksesta innostuneita ja aktiivisia tekijöitä.

gradukin on vaan gradu.

työt on helppo yhteensovittaa. Itse työskentelin koko opintojeni ajan 15-20h viikossa. Myös valmistumisen jälkeen olen huomannut, että tämä sopii sellaisille henkilöille, jotka haluavat työn ja muun elämän tasapainon. Lisäksi iso

yritys,

niissä

pääsee

työskennellä konsulttina tai pankissa, ja lopulta

työelämän jousto on täydellistä, joten opinnot ja

on

ja

kuitenkaan kannata välittää liikaa, ellet halua

LähiTapiola on hyvä työpaikka opiskelijalle, sillä

LähiTapiola

vierailijaluentoja

näkemään erilaisia yrityksiä. Arvosanoista ei

klassinen

näköalapaikka, jossa on mahdollisuus oppia paljon uutta, kunhan vaan on itse aktiivinen ja etsii tietoa.

5


Haastattelussa Ella Maisonlahti Kuka olet ja mitä opiskelet? Olen Ella Maisonlahti, 23v. Olen kolmannen vuosikurssin johtamisen opiskelija, sivuaineena laskentatoimi ja vakuutus & riskienhallinta. Tein kandin syksyllä rekrytoinnin vaikutuksista työnantajakuvaan. Mitä teet työksesi? Olen LähiTapiolassa HR harjoittelijana rekrytointitiimissä. Työ pyörii rekrytointien, työnantajamielikuvan ja oppilaitosyhteistöiden ympärillä. Suurin projekti harjoitteluni aikana on uuden rekrytointijärjestelmän käyttöönotto ja sen pääkäyttäjänä toimiminen. Harjoittelu kestää 6kk ja on täysipäiväistä työtä, eli tällä hetkellä en opiskele lainkaan. Miten päädyit LähiTapiolaan? Aloitin osa-aikaisena korvausneuvojana toisen opiskeluvuoden syksyllä. Olin aiemmin tehnyt myyjän töitä optikkoliikkeessä, ja bongasin facebookista LähiTapiolan rekryilmoituksen. Olin kuullut muutamalta kaverilta positiivisia kokemuksia LähiTapiolasta ja siksi päätin itsekin omasta alasta ei ollut kyse. Korvausneuvojan töitä ehdin tehdä 1,5 vuotta ennen nykyiseen tehtävään siirtymistä. Korvauspuolella olin varsinaisten työtehtävien lisäksi mukana myös työhyvinvointilähettiläänä ja henkilöstön hyvinvointia kehittävän solun toiminnassa. Hyvinvointi on omassa elämässäni suuressa roolissa, joten oli kiva päästä tekemään töitä myös sen parissa. LähiTapiolassa hyvää onkin juuri se, että isossa yrityksessä on monenlaisia mahdollisuuksia ja omalla aktiivisuudella voi päästä mukaan erilaisiin projekteihin. Suuressa yrityksessä on myös tehtäviä laidasta laitaan, eli muillekin kuin vaksun opiskelijoille löytyy kaikenlaista tekemistä.

6Haastattelussa yliopisto-opettaja Jarna Pasanen

Mitä olet opiskellut? Olen valmistunut kauppatieteiden maisteriksi Tampereen yliopistosta vuonna 2011. Pääaineena minulla oli vakuutustiede (nykyinen vakuutus ja riskienhallinta), sivuaineina opiskelin laskentatoimea, yrityksen hallintoa (nykyinen johtaminen) ja yritysjuridiikkaa.

Jarna Pasanen jarna.pasanen@tuni.fi 050 318 7656

Päädyin opiskelemaan vakuutustiedettä täysin sattumalta; vuonna 2006 opintosuunta piti valita jo yliopistoon haettaessa, eikä minulla ollut käytännössä juurikaan tietoa vaihtoehdoista. Valitsin siis hakuvaiheessa kaksi opintosuuntaa: vakuutustieteen ja yritysjuridiikan, ja ajattelin, että vaihdan opintosuuntaa sitten tarvittaessa sisälle päästyäni. Vakuutustieteeseen lopulta päädyin, ja hyvin pian tajusin löytäneeni oman juttuni, eikä vaihtotarvetta todellakaan ole tullut vastaan Mitä olet tehnyt työurallasi? Työskentelin käytännössä opintojen ohella valtaosan tutkinnon suorittamisajasta. Ensimmäisen harjoitteluni tein fuksivuoden jälkeen Kemyysetuuksien, yleisen asumistuen, opintotuen, vanhempainetuuksien ja kv-asioiden neuvonnasta. Toisen opiskeluvuoden aikana siirryin työskentelemään silloiseen Tapiolaan (nykyinen LähiTapiola), jossa työskentelin melkein 5 vuotta erilaisissa vakuutus- ja pankkipuolen asiakaspalvelutehtävissä. Vastuuni laajentuivat ja muuttuivat vuosien saatossa yksityisasiakkaista yrityksiin ja vakuutuksista rahoitukseen. Lisäksi tein kandidaatintutkielmani yhteistyössä Tapiolan kanssa. LähiTapiola vuosien välissä työskentelin hetken aikaa myös harjoittelijana työeläkevakuuttajat TELA ry:ssä (=työeläkevakuuttajien etujärjestö), jonne taas tein pro gradu tutkielmani.

Kuka olet? Olen Jarna Pasanen (os. Kulmala), yliopistoopettaja Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa, vakuutuksen ja riskienhallinnan opintosuunnassa. Lisäksi toimin muun muassa kauppatieteiden tutkinto-ohjelman HOPS/tutoropettajana ja digimentorina sekä väitöskirjatutkijana. Tieteellisiin kiinnostuksenkohteisiini kuuluvat erityisesti henkilöriskit ja niiden erilaiset hallintakeinot muuttuvassa maailmassa. Väitöskirjassani tutkin sosiaalivakuutuksen roolia työkykyriskien hallinnassa.

Noin vuosi valmistumiseni jälkeen palasin silloisen vakuutustieteen professorin houkuttelemana takaisin yliopistolle tällä kertaa tutkimaan ja opettamaan. Työskentelin muutaman vuoden projektikoordinaattorina ja projektipäällikkönä tutkimus- ja koulutuskeskus Synergosilla, jossa olin mukana useissa liiketoiminnan ja finanssialan tutkimus- ja kehittämishankkeissa, minkä lisäksi opetin siinä sivussa

Vastaan opintosuuntamme opinto-ohjauksesta, eli mikäli vakuutus- ja finanssialaan, opintojen suunnitteluun tai toteutukseen liittyen on kysyttävää, niin ottakaa ihmeessä yhteyttä!

7


muutamilla vakuutuksen ja riskienhallinnan kursseilla. Kesästä 2015 lähtien olen toiminut vakuutuksen ja riskienhallinnan yliopisto-opettajana.

Paras muisto Tariffista? Näitä on kyllä ihan liikaa. Opiskeluaikojen parhaat muistot liittyivät varmasti erinäisiin pikkujouluihin jo tuolloin vaksut osasivat vaihtaa vapaalle heti asiaosion jäl-

Parasta työssäsi? Parasta on ehdottomasti työn monipuolisuus: olen paitsi luennoitsija, myös tutkija, ohjaaja, täydennyskouluttaja, esiintyjä ja opettaja-opiskelija. Pääsen kehittämään tutkinto-ohjelman opetussuunnitelmaa, opintokokonaisuuksia ja yksittäisiä kursseja, tekemään tutkimusta itseäni kiinnostavista aihealueista ja esittelemään tutkimustuloksiani tieteellisissä lehdissä sekä kansainvälisissä konferensseissa, kasvattamaan omaa asiantuntemustani niin finanssialan substanssista kuin yliopistopedagogiikastakin sekä ennen kaikkea tutustumaan suureen joukkoon mielenkiintoisia ihmisiä.

Hiukan tuoreempana muistona täytyy mainita #Vakuutuskeissi2014, joka aloitti huikean vuotuisen tapahtumaperinteen. Vakuutuscase -tapahtuma on sittemmin vain parantunut joka vuosi, eli ensi lokakuuta odotellessa!

HAASTATTELUSSA PÄÄAINEOPISKELIJA MIKKO MALMSTRÖM Miksi päädyit opiskelemaan pääaineenasi vakuutusta ja riskienhallintaa?

Minulla on päivittäin mahdollisuus keskustella ajattelevien ihmisten kanssa: opiskelijat, kollegat sekä finanssialan asiantuntijat. Koen, että toimiva ja aktiivinen vuorovaikutus yliopistoopiskelijoiden, opetushenkilökunnan sekä työelämän edustajien välillä mahdollistaa tutkinnon ja opintojen tarkoituksenmukaisen kehittämisen. (Työ)elämätaitoja kehitetään kuitenkin myös perinteisten yliopistokurssien ulkopuolella, ja ainejärjestötoiminta on yksi loistava esimerkki tästä. Olen itse hyvin mielelläni mukana tukemassa opiskelijoita ja Tariffi ry:tä erilaisten asiatapahtumien (kuten vuotuinen Vakuutuscase) järjestämisessä sekä työllistymisessä (esimerkiksi harjoittelupaikkoja etsimällä ja niistä tiedottamalla). Samalla saan arvokasta opiskelijanäkemystä yliopistomaailmasta sekä finanssija vakuutusalasta, mielenkiintoisia työelämäkontakteja ja pääsen tietysti nauttimaan laadukkaista tapahtumista.

Alun perin mietin pitkään, mitä haluan opiskella pääaineena. Smurffivuonna olin mielessäni jo lyönyt lukkoon taloustieteen pääainevalinnakseni, mutta jotenkin siinä toisen vuoden syksyllä mietin, että itse asiassa itseäni kiinnostaa vastuullisuus, ja mietin minkä opintosuunnan haluan kandivaiheessa valita, ja silloin valintani jäi kahden vaiheille: laskentatoimi vai vakuutus ja riskienhallinta. Päädyin laittamaan hakuvaiheessa ensimmäiseksi vaihtoehdoksi laskentatoimen, mutta minun vuonnani sattui olemaan hieman tiukempi seula laskentatoimen opintosuuntaan, eikä omat suoritetut opintopisteet riittäneet vertailussa. Jälkikäteisesti se oli todellinen onnenpotku, että vakuutus ja riskienhallinta päätyi opintosuunnakseni, sillä olen jokaisen kurssin myötä ymmärtänyt entistä tarkemmin, miksi tätä luen ja haluan lukea maisteriin asti, vakuutustieteen yhdistäessä sosiaalista vastuuta liiketoimintaan.

8


Vakuutuksen ja riskienhallinnan opintosuunnan henkilökunnan merkitys sinulle pääainevalintaa tehdessä ja opintojen edetessä? Vakuutuksen ja riskienhallinnan henkilökunta on aika hyvä kattaus eri alojen asiantuntijoista. Itselleni on kaksi kurssia merkinnyt kaikkein eniten siihen, millaisena näen vakuutuksen ja riskienhallinnan opintosuunnan, ne ovat Henkilöriskien vakuuttaminen sekä Vakuutuksen ja riskienhallinnan case-kurssi. Silloin kun itse kävin Henkilöriskien kurssin, oli sen kurssin vastuuhenkilöinä Pauliina Havakka (joka ei enää ole osa opetushenkilökuntaa) sekä Jarna Kulmala (nyk. Pasanen), ja tuon kurssin ansiosta itse löysin äärettömän suuren mielenkiinnon sosiaalivakuutusta kohtaan. Case-kurssia taitaa edelleen luennoida Jarna, ja se yksittäisenä kurssina on opettanut itselleni eniten.

Paras muisto Tariffista? Tariffista on vaikea nostaa yhtä yksittäistä muistoa. Itselleni kuitenkin se yhteishenki ja uskallus toteuttaa uusia, omia tapahtumia ja ratkaisuita, oli se, jota erityisesti muistelen viime vuodesta. Erityisesti esimerkiksi Helsingin excu, vuoden kummatkin Premiumit sekä kesän mökkifest ja tottakai Vakuutuscase nousevat erityisinä muistoina mieleen.

9


Elä täysillä – Turva turvaa

Kotona rentoudutaan, nautitaan, kerätään voimia. Puuhataan, siivotaan, kokataan. Juhlitaan ja pyöritetään arkea. Kotona myös sattuu ja tapahtuu, ja silloin on hyvä olla Turvassa. Turvan kotivakuutus turvaa elämäsi tärkeimmän paikan ja rakkaimmat esineet.

Ammattiliiton jäsenenä saat kotivakuutukseen jatkuvan 10 % alennuksen. Lue lisää osoitteesta

ja ole kotonasi kuin kotonasi.


Konsultin päiväkirjat Monipuolisella tekemisellä tehdään käänteentekevä muutos

Vakuutusalan yksikön perusta on vankka toimialaosaamisemme. Ihmiset rakentavat onnistumisen, ja tarvitsemme joukkueeseen jokaista huippuyksilöä, jotta voimme tarjota jatkossakin parasta vakuutusalan konsultointia. Muodostamme laajimman pohjoismaisen vakuutusalan asiantuntijajoukon ja Suomessakin meitä on yli 30 toimialan syväosaajaa, mikä on etu paitsi asiakkaillemme myös tukiverkko ja kannuste kunkin yksilön omalle kehitykselle. Tekemistä riittää niin teknisille järjestelmänkehityksen osaajille kuin palvelumuotoilijoille, datanikkareille, strategisteille ja prosessianalyytikoille.

Valot syttyvät astellessani toimistolle. Kello on viittä vaille seitsemän ja kerroksissa on hiljaista. Läppäri auki, kuppi Nespressoa, mailit ja katsaus kalenteriin. Iltapäivä sujahtaa tapaamisissa aiheina kaksi tarjousta, uuden aloittajan tervehtiminen sekä asiakastyöpaja Accenturen Innovation Hubissa. Vierailijamme haluaa ymmärtää, miten liiketoimintaa voi kehitetään asiakaslähtöisesti. Ensin nautin kuitenkin aamukahvini PowerPointin kanssa. Luureissa keskittymistä tahdittaa Veronika Maggio.

Urapolkumme Accenturella ovat kuin iPhone puitteet ja alusta on huolella rakennettu niin, että se tukee yksilöllisiä valintoja, intohimoja ja kehityspolkuja. Tässä mahdollisuuksien maailmassa jokainen on oman onnensa seppä, minkä vuoksi konsultoinnin urapolkumme eivät ole ennalta määritettyjä, vaan jokaisella on vapaus ja vastuu oman uran rakentamisesta. Uskomme, että paras kehittyminen nojaa kunkin yksilön omiin vahvuuksiin. Tuemmekin aktiivisesti näiden vahvuuksien hyödyntämistä, mutta odotamme jokaiselta myös rohkeutta, nöyryyttä ja sisua kehittymiseen.

Vedän asiakka telmämäärittelyt ja toteutus etenevät. Arkkitehdit olivat tunnistaneet uuden riippuvuuden, joka vaatii tehdyn ratkaisun muokkaamista. Kutsun tarvittavat asiantuntijat nopeasti koolle. Ratkaisukeskustelu käydään sfääreissä, jossa tekninen ymmärrykseni on koetuksella. Teen lopputuloksista kuvauksen, jonka tarkistutan teknisellä asiantuntijalla. Yksi viilaus, muuten ok. Onko minussa sittenkin teknikkoa?

Käymme tiukkaa kilpailua parhaista osaajista ja tiedostamme, että valmistuville huipputyypeille on tarjolla lukuisia näköalapaikkoja. Väitämme kuitenkin rohkeasti, että Suomessa ei ole toista yhtä verkottunutta, kansainvälistä ja monipuolista vakuutusalan osaamisyksikköä, jossa toimialan huippuasiantuntijuutta kehitetään näin tavoitteellisesti.

Luon viimeisen silmäyksen esitykseeni metrossa matkalla asiakkaalle. On iltapäivä ja esittelen tiimimme tekemän analyysin asiakkaan johtoryhmälle. Yleisössä istuu vuosisadan verran vakuutuskokemusta, mutta tervetullut ilmapiiri on kannustava. Tulokset herättävät vilkasta keskustelua ja saamme kiitosta lopputuloksista. Tunnen onnistumisen iloa koko jengimme puolesta. Palaan toimistolle ja teen keskustelusta vielä yhteen vedon ennen kuin lähden työkavereiden kanssa aftereille.

Moni Tampereen vakuutustieteilijä on valinnut Accenturen valmistumisen jälkeen, ja tavoitteemme on onnistua tässä myös tulevaisuudessa. Lisätietoja Accenturen uramahdollisuuksista voi kysyä mailitse finland.recruitment@accenture.com ja vakuutusnäkökumista tarkemmin iiro.siltanen@accenture.com.

Jokainen näistä päivistä on yhtä epätyypillisen tyypillinen konsultin päivä. Monimuotoisen tekemisen kautta me Accenturella uudistamme merkittävästi suomalaista yhteiskuntaa. Tehtävämme finanssialan yksikössä on toimia uudistumisen suunnannäyttäjinä sekä tukea pankki- ja vakuutusalan yrityksiä suuressa murroksessa. Työmme vaikutukset ovat merkittävät. Kätemme jälki löytyy sekä vakuutusalan teknisistä perusteista että finanssitoimijoiden strategisista tiekartoista.

Kirjoittaja: Riikka Uimonen (liikkeenjohdon konsultti, Accenture Suomi)

10OPINTOJEN SUUNNITTELU OPS-MUUTOKSET

JA

Yliopisto-opiskelun olennainen osa on akateeminen vapaus. Valitettavasti (vai onneksi?) vapauden kääntöpuolena on vastuu. Opiskelija on itse vastuussa opintojensa suunnittelusta ja toteutuksesta kukaan ei aikatauluta kursseja puolestasi, eikä valvo niiden suorittamista. Opintojen suunnittelun merkitys korostuu kauppatieteiden laaja-alaisessa kandidaatin tutkinnossa, jonka voi räätälöidä hyvinkin omannäköisekseen. Tärkein suunnittelun apuväline on opetussuunnitelma. Kaikki yliopistossa annettava opetus perustuu opetussuunnitelmiin. Käytännössä opetussuunnitelma on tiedekunnan vahvistama suunnitelma laitoksen tutkintojen rakenteesta ja sisällöistä. Opetussuunnitelmat sisältävät muun muassa kuvauksen tutkintovaatimuksista (eli mitä perusopintoja-, aineopintoja-, kieliopintoja-, menetelmäopintoja ym. opiskelijoiden täytyy suorittaa saavuttaakseen valmiin tutkinnon), osaamistavoitteet sekä opintojaksojen sisällöt ja suoritustavat. Opetussuunnitelmat ovat voimassa aina määrätyn ajan, ja edellinen opetussuunnitelma oli voimassa 2015-2019. Pääsääntöisesti opetussuunnitelmakausi kestää kolme vuotta, mutta Tampereen korkeakoulujen yhdistymisen johdosta uusi, syksyllä 2019 alkava opetussuunnitelmakausi on lyhyempi. Opetussuunnitelman uudistuksessa ovat mukana opetushenkilökunnan lisäksi myös opiskelijat, ja Tariffi ry nimittääkin keskuudestaan vähintään kaksi edustajaa mukaan OPS-työhön.

-

kaksi uutta pakollista aineopintojaksoa lisää: o KATRAA11 Rahoituksen perusteet o KATTAA33 Behavioraalinen ja psykologinen taloustiede

-

yksi uusi vapaaehtoinen aineopintojakso lisää: o KATVRA25 Vakuutusliiketoiminta

-

yksi pakollinen menetelmäopinto poistettiin: o HALTVP11 Tutkimusprosessin hallinta

-

ensimmäisten vuosien aineopintokurssien suositeltu suoritusjärjestys ja opetusperiodit muuttuivat o 1 vuosi, 4. periodi: KATVRA23 Vahinkoriskien vakuuttaminen o 2 vuosi, 1. periodi: KATVRA22 Henkilöriskien vakuuttaminen o 2 vuosi, 3. periodi: KATVRA13 Sosiaalisten riskien hallinta

-

lisäksi jonkun verran muutoksia opintojaksojen nimissä, osaamistavoitteissa sekä sisällöissä

Oheisesta kuviosta näkyy opintojaksojen suositeltu suoritusjärjestys uuden opetussuunnitelman mukaisena. Vielä kuitenkin vinkki opintojen suunnitteluun: opiskele sitä, mikä aidosti kiinnostaa! Muista, että Tampereen yliopistolla on vapaa sivuaineoikeus, ja omien kiinnostuksenkohteiden pohjalta rakennettu ja ehkä jopa massasta erottuva tutkinto on usein vahvuus.

Vakuutuksen ja riskienhallinnan opintosuunnassa tehtiin muutamia muutoksia uudelle, syksyllä 2019 alkavalle opetussuunnitelmakaudelle. Tässä niistä tärkeimmät:

11


Kuten todettu, uuden korkeakouluyhteisön myötä pääsemme taas lähivuosina uudistamaan opetussuunnitelmaa, ja tässä työssä pyrimme huomioimaan laajasti myös opiskelijoiden näkemyksiä. Näkemyksensä saa parhaiten esille vastaamalla Tariffin (ja opintojaksojen opettajien) keräämään opiskelijapalautteeseen. Lisäksi voitte olla rohkeasti yhteydessä Tariffin kopoon, Teemu Mannilaan (kopo.tariffi@gmail.com), mikäli teillä on ideoita opetuksen tai tutkinto-ohjelman kehittämiseen liittyen. Jos taas opintojen suunnittelu herättää kysymyksiä, niin olkaa yhteydessä vakuutuksen ja riskienhallinnan yliopisto-opettajaan, Jarna Pasaseen (jarna.pasanen@tuni.fi).

12


Hallitusesittely 2019

oman kiinnostuksen kohteeni alalla, henkilövakuuttamisen ja liiketoiminnan kehittämisen yhdistämisen. Pidän toki myös tärkeänä opiskella vakuutusta ja riskienhallintaa laaja-alaisesti, jotta alaa oppii ymmärtämään. Suosittelen myös jokaista hyödyntämään yliopistomme vapaata sivuaineoikeutta.

Riku Virtanen (Puheenjohtaja)

Tervetuloa ihan jokainen Tariffin tapahtumiin vuonna 2019! -RV

Moro! Mun nimi on Riku ja toimin tämän vuoden Tariffin puheenjohtajana. Itselleni tämä on toinen vuosi putkeen Tariffissa ja viime vuoteni sidosryhmävastaavan pestissä valmistelikin omalta osaltaan hyvin nykyiseen tehtävään. Puheenjohtajan tehtäviin kuuluu hallituksen toiminnan johtaminen ja Tariffista päävastuussa oleminen. Puheenjohtaja edustaa hallitusta ja opintosuuntaa ulospäin sidosryhmille ja meidän opiskelijoillemme. Tehtäviä ovat myös hallituksen koolle kutsuminen ja tiivis yhteistyö jokaisen hallituksen jäsenen kanssa. Puheenjohtajan pesti on antanut minulle jo nyt hyvin paljon eväitä tulemaan. Tärkeimpänä antina on ollut tutustuminen jokaiseen hallituksen jäseneen, heidän upeisiin persooniinsa sekä rautaiseen työotteeseen. On ollut mielenkiintoista ja haastavaakin koordinoida toimintaa, kun työskentelee vertaistensa eli kavereidensa kanssa. Uskon, että tämänkaltaista johtamiskokemusta saa vain hyvin harvoin muualta, joten pidän sitä hyvin ainutlaatuisena. Opiskeluissa olen paketoimassa toista vuottani. Olen löytänyt töideni ja opiskeluideni puolesta

13


Joonas Tuovinen

Olli Nieminen

(Tapahtumavastaava)

(Talousvastaava)

Morjes,

Moi!

Olen Joonas, ensimmäisen vuoden kauppatieteiden opiskelija ja Tariffin tapahtumavastaava 2019. Opinnot ovat lähteneet hyvin käyntiin ja fuksivuosi alkaa olla pian taputeltu.

Olen Olli, toisen vuoden opiskelija ja pääaineeni on muista poiketen laskentatoimi. Vakuutustieteen sivuaineilijana pääsin myös mukaan hallitukseen. Opintoihini olen sisällyttänyt riskienhallinnan kursseja, jotka olen kokenut erittäin mielekkäiksi.

Tariffin toiminta herätti mielenkiintoni heti syksyllä Vakuutuscase-tapahtumassa. Hallitustoiminta on avannut ovia moneen suuntaan mm. alan työpaikkojen suhteen. Oman vastuualueeni kautta olen saanut hyvää organisointikokemusta ja saanut laajemman ymmärryksen alasta.

Tariffissa toimin talousvastaavana ja tehtäviini kuuluu yhdistyksen raha-asioista huolehtiminen. Tarkemmin sanottuna laskutusta, kirjanpitoa ja juoksevia raha-asioita. Koen myös hyötyväni talousvastaavana toimimisesta saadessani tarttumapintaa käytännön talousasioiden hoitamiseen. Matalan kynnyksen hallitustyöskentely ja siitä saatava kokemus houkuttelivat myös ja näin päädyin Tariffiin. Tariffi on hyvin aktiivinen toimija ja järjestää laadukkaita tapahtumia ympäri vuoden, joka tekee hallitustyöskentelystäkin mieleisempää. Opintoihini olen sisällyttänyt myös riskienhallinnan kursseja, jotka olen kokenut erittäin mielekkäiksi. Tämän lisäksi Tariffissa pääsee tutustumaan loistaviin tyyppeihin ja harjoittamaan työelämätaitoja, joten suosittelen kaikille!

Tariffissa olen tykännyt erityisesti hyvästä ilmapiiristä, tiiviistä yhteistyöstä loistavan henkilökunnan kanssa sekä laadukkaista asiatapahtumista.

14


Aino Pukaralammi

pohdiskelen tänä vuonna Kaakkois-Aasiasta käsin kolmen kuukauden reppureissun ajan, mutta kesän kääntyessä paremmalle puolelle ja syksyn lähestyessä olen taas fyysisesti paikan päällä.

(Sidosryhmävastaava)

Tervehdys, meikäläisen nimi on Aino ja hoidan sidosryhmävastaavan pestiä Tariffin hallituksessa vuosimallia 2019. Olen toisen vuoden kauppatieteilijä ja Tampereelle mukanaan veti juurikin uniikki opintosuuntamme. Päätöstä vahvisti vielä työpaikka fuksivuonna vakuutusalalta LähiTapiolan riveissä. Ennen hallitushommia on Tariffista parhaiten mieleen jäänyt äärettömän palkitseva kokemus viime vuoden Vakuutuscasessa, josta muuten kotiinviemisiksi lähti paikka voittajatiimissä. Opiskeluaikoina olen laittanut lusikkaani moneen soppaan ja Tariffin sidosryhmävastaavan pesti on tähän mennessä ollut yksi niistä antoisimmista. Uskon, että tämän vuoden hallitusporukalla saamme vietyä toimintaa jo ennestään laadukkaalta pohjalta yhä aktiivisemmaksi ja suuremmaksi. Opiskelijamme ovat aina olleet kovaa valuuttaa alan työmarkkinoilla. Oman tonttini puolesta toimin linkkinä Tariffin ja mahtavien yhteistyökumppaniemme välillä AON, Accenture, Elo, If, OP Vakuutus, Turva sekä uusimpana tulokkaana tältä vuodelta LähiTapiola. Koen erittäin palkitsevaksi, kuinka paljon pestissä pääsee vaikuttamaan ja pohtimaan, millainen yritysyhteistyö parhaiten palvelee opiskelijoitamme. Lentäviä ideoita ja kehityskohteita

15


Jutta Töytäri

Teemu Mannila

(Projektivastaava)

(Koulutuspoliittinen vastaava)

Olen Jutta, neljännen vuoden opiskelija ja toimin tänä vuonna Tariffin hallituksessa projektivastaana.

Moro! Olen Teemu, toisen vuoden opiskelija. Olen Tariffin tämän vuoden koulutuspoliittinen vastaava.

Kevään olen hoitanut hommia vaihtokohteestani Ateenasta käsin, mutta kesäkuussa palaan takaisin Suomeen kesätöiden ja maisteriopintojen pariin. Olen opiskelu-urani aikana ehtinyt olla useissa erilaisissa vastuutehtävissä Boomin puolella. Nyt päätin kuitenkin lähteä mukaan Tariffin toimintaan, sillä minua kiinnostaa olla edistämässä omaa pääainettani ja sen opiskelijoiden etua.

Koulutuspoliittisena vastaavana toimin ensisijaisesti linkkinä vakuutuksen ja riskienhallinnan opiskelijoiden ja henkilökunnan välillä. Opintosuunnassamme vallitsee mahtava yhteishenki ja teemme henkilökunnan kanssa aktiivista yhteistyötä. Vakuutuksen ja riskienhallinnan opintosuunnassa Tariffin jäsenillä on aito mahdollisuus vaikuttaa ja opiskelijoiden mielipiteet ovat arvokkaita. Puolivuosittain palautetta kerätään opintosuuntamme sisällä opiskelijoilta ja tulokset raportoidaan eteenpäin henkilökunnalle, jonka pohjalta kursseja kehitetään jatkuvasti yhä opiskelijalähtöisempään suuntaan. Koulutuspoliittisena vastaavana osallistun myös opintosuunnitelmauudistuksen toteuttamiseen, jossa myös jäsenemme ovat saaneet äänensä kuuluviin.

Projektivastaavana olen vastuussa Vakuutuscasen järjestämisestä. Vakuutuscase on casepäivä, joka tuo yhteen opiskelijat sekä vakuuttamisen ja riskienhallinnan kentällä toimivat yritykset. Tavoitteena on, että opiskelijat pääsevät tutustumaan erilaisiin yrityksiin ja niiden työtehtäviin paremmin sekä pääsevät samalla näyttämään taitonsa. Osallistuminen kannattaa, sillä tapahtumasta on useampikin opiskelija saanut napattua itselleen työpaikan. Toivottavasti tapaamme siis syksyllä Vakuutuscasen merkeissä!

16


Tiina Lehtomäki

porukka, joka tukee ja auttaa toisiaan. Toivottavasti nähdään viimeistään syksyllä Tariffin tapahtumissa!

(Tiedotusvastaava)

Moikka kaikille! Mun nimi on Tiina, olen toisen vuoden kauppatieteilijä ja Tariffin tiedotusvastaava 2019. Oma käytännön osaamiseni on vahinkovakuuttamisessa, sillä työskentelen korvausneuvojana OP Vakuutuksella henkilöasiakkaiden omaisuuskorvauspalveluissa. Syksyllä olisi tarkoitus tehdä pienoinen kirjoitelma aiheen tiimoilta, jota ilmeisesti myös kandiksi kutsutaan. Tiedotusvastaavana Tariffissa tehtäviini kuuluu muun muassa tämän lehden toimittaminen kaksi kertaa vuodessa, Tariffin sosiaalisten medioiden sekä verkkosivujen ylläpito ja ajankohtaisten asioiden päivittäminen Tariffin sähköpostilistalle. Jos esimerkiksi alan työpaikat kiinnostaa, niin kannattaa ottaa Tariffin sähköpostilista seurantaan. En ole ennen Tariffia ollut kovin aktiivisesti mukana missään ainejärjestötoiminnassa, mutta Tariffin toimintaan on ollut helppo lähteä mukaan, meillä on nimittäin koossa loistava

17


Yhteistyökumppanimme Accenture https://www.accenture.com/fi-en Aon Finland https://www.aon.fi/ Elo https://www.elo.fi/ If https://www.if.fi/henkiloasiakkaat Turva https://www.turva.fi/henkiloasiakkaat Op https://www.op.fi/henkiloasiakkaat LähiTapiola https://www.lahitapiola.fi/henkilo


Tulevat tapahtumat -Tariffin ja VOO:n Mökkifest 3.-4.8.2019 -Tariffi mukana Smurffiviikoilla -Vakuutuscase 25.10.2019 -Tariffin Pikkujoulut & sääntömääräinen syyskokous

19


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.