Premium 2/2020

Page 1

Tariffi ry Vakuutus ja riskienhallinta


Sisällys

Tariffin puheenjohtajan vuosi

3

Tariffin vuosi

5

Vakuutus ja riskienhallinta pääaineena

7

Hallituksen terveiset

12

Risky Talk with Changing Guests

15

Yhteistyökumppanimme

17

Premium 2/20

1


3


Tariffin puheenjohtajan vuosi

Puheenjohtajan vuosi 2020. Tariffin vuosi 2020. Siinäpä vasta erikoinen vuosi.

köpostilistoja sekä jäsenrekisteriä. Ensi vuonna saatamme nähdä myös Tariffin nimen jäsenistömme päällä uusissa collegepaidoissa. Tekaistiinpa vielä loppuvuodesta täysin uudenlainen tapahtumakonseptikin pystyyn! Tariffin uusi webinaarisarja Risky Talk on lähtenyt mukavasti käyntiin, ja sen on määrä jatkua myös ensi vuodelle. Webinaarisarjaa järjestetään yhteistyössä yliopiston henkilökunnan ja yhteistyökumppaneidemme kanssa.

Eikä pelkästään puheenjohtajan ja Tariffin vuosi. Voisin väittää, että vuosi on ollut teille kaikille tätä tekstiä lukeville hyvin erikoinen ja paikoittain jopa vaikea. Tammi-helmikuu oli koronaviruksen suhteen tyyntä aikaa ja luimme uutisista kaukaisia tarinoita Kiinan Wuhanissa ilmenneestä uudenlaisesta viruksesta. Yhtäkkiä virus levisikin maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Lentoliikenne pysähtyi, pörssit syöksyivät ja me lähdimme kauppaan hamstraamaan säilykkeitä ja vessapaperia. Eikä siinä vielä kaikki, seuraavaksi otettiin käyttöön valmiuslaki ensimmäistä kertaa Suomen historiassa, ihmisten liikkumista ja kokoontumista rajoitettiin sekä Uusimaa suljettiin. Musta joutsen yllätti. Taas.

Voinkin olla todella ylpeä hallituksemme työskentelystä ja mukautuvuudesta tähän erikoiseen tilanteeseen. Kokoukset etänä ja kaikki vuoden erikoiset järjestelyt ovat sujuneet kuin tanssi. Ja vähän saakin tanssia ja tuulettaa vuoden jälkeen. Taas yksi onnistunut vuosi Tariffin historiassa takana. Kiitos siitä teille Ronja-Riina, Selina, Mirja, Aleksi, Jesse ja Timi.

Kuten varmasti tiedättekin, tapahtumien järjestäminen tänä vuonna on COVID-19 pandemian vuoksi ollut pitkälti jäissä ja myös Tariffi on joutunut perumaan monia jo perinteiksi muodostuneita tapahtumia. Onnistuimme kuitenkin alkuvuodesta järjestämään jäsenistöllemme tärkeitä rekrytointitapahtumia yhteistyökumppaneidemme kanssa ja kevätkokouksen kekofestin saattelemana. Tosin myös viivästynyttä kevätkokousta siivitti poikkeuslaki yhdistysten kokouksiin. Syksyllä osallistuimme Boomin smurffiviikoille, mutta pian tämän huvin jälkeen olimme taas pattitilanteessa koronaviruksen leviämisen kanssa. Harmiksemme perinteinen Vakuutuscase peruttiin, mutta syyskokous ja pikkujoulut saimme juuri ja juuri järjestymään. Erityisen tärkeää työtä on tehty myös opetussuunnitelmauudistuksen parissa yhdessä yliopiston henkilökunnan kanssa.

Minulla opiskeluajat alkavat käymään vähiin ja valmistuminen häämöttääkin jo ensi keväänä. Se tuntuu hieman haikealta, mutta samaan aikaan paljon uutta ja mielenkiintoista siintää edessäpäin. Tariffin jätän hyvillä mielin uuden mahtavan hallituksen huomiin vuodelle 2021. Nyt ojennankin nuijan Milla Kukkoselle, kenen uskon kehittävän yhdistyksen toimintaa yhä laadukkaampaan suuntaan yhdessä loistavan juuri valitun hallituksen kanssa. Tsemppiä teille jatkoon näinä erikoisina aikoina! Lisättäköön samaan hengenvetoon vielä kerran kaunis kiitos ja kumarrus tämänvuotiselle hallitukselle: kanssanne on ollut helppoa ja mukavaa työskennellä. Lopuksi haluan toivottaa kaikille ihanaa joulun odotusta ja tsemppiä ensi vuoteen!

Teija Järvinen

Tariffi ei kuitenkaan jäänyt surkuttelemaan koronatilannetta vaan hallitus otti tuumasta toimeen ja uudistimme toimintaamme kuten säh-

Tariffi ry:n Puheenjohtaja

3


4


Tariffin vuosi 2020

5


MAINOSPAIKKA

AINOSPAIKKA

6


Oletko kandivaiheen opiskelija ja hakemassa opintosuunnan täsmentämistä nyt joulukuussa? Kaipaatko vielä hieman lisätietoa vakuutuksesta ja riskienhallinnasta vaihtoehtona? Tai oletko jo vakuutuksen ja riskienhallinnan pääaineopiskelija, ja pohdit, mistä ja millaisen harkkapaikan nappaisit? Haastattelimme muutamaa vakuutuksen ja riskienhallinnan pääaineopiskelijaa heidän opinnoistaan ja harjoittelusta. Ehkäpä saat tästä hieman vinkkiä!

Vakuutus ja riskienhallinta pääaineena 1. Miksi valitsit vakuutuksen ja riskienhallinnan opintosuunnan? 2. Mitä sivuaineita / valinnaisia opintoja olet käynyt tai käyt? 3. Missä suoritit harjoittelun, mitä teit ja mitä kautta löysit harkkapaikan. 4. Miksi suosittelisit vakuutuksen ja riskienhallinnan opintosuuntaa?

7


Selina Sivonen, 3. vuosikurssi 1. Olin jo heti opintojeni alussa kiinnostunut vakuutuksesta ja riskienhallinnasta pääaineena. Kävin ensimmäisen vuoden aikana useita kandikursseja ja pidin niistä kovasti. Mielestäni vakuutusala on kiinnostava toimiala ja voisin nähdä itseni työskentelevän vakuutusalalla myös tulevaisuudessa. Riskienhallinta herätti myös kiinnostukseni heti peruskurssista lähtien, joten mikä olisikaan ollut parempi vaihtoehto opintosuunnaksi. Näin vakuutustieteilijän tulevaisuuden uravaihtoehdot monipuolisina ja kiinnostavina, joten akateemisen osaamisen kartuttaminen sen osalta tuntui myös järkevältä.

”Tästä opintosuunnasta saa arvokkaita oppeja laajasti vakuutusliiketoimintaan liittyen sekä kartutettua kompetenssia työelämää varten.”

2. Olen käynyt sivuaineena laskentatoimen sekä veron ja yritysjuridiikan opintoja. Lisäksi olen suorittanut muutamia kursseja TTY:n puolelta.

4. Tästä opintosuunnasta saa arvokkaita oppeja laajasti vakuutusliiketoimintaan liittyen sekä kartutettua kompetenssia työelämää varten. Suosittelen vakuutuksen ja riskienhallinnan opintosuuntaa lämpimästi kaikille aiheesta vähänkään kiinnostuneille. Muutama pointti, jotka vetosivat ainakin minuun pääainettani valitessani, olivat erinomainen työllistyminen ja kiinnostavat uramahdollisuudet.

3. Keskinäinen Vakuutusyhtiö Turvassa, korvauskäsittelijän lemmikki- ja irtaimistovahingoissa. Menin Turvalle toisen opiskeluvuodenjälkeen kesätöihin. Hain avoimella hakemuksella, mutta myös Tariffin ja Boomin kautta oli työpaikkailmoituksia vastaaviin tehtäviin.

8


Kasimir Luostarinen, 3. vuosikurssi sairaus- ja tapaturmavakuutuksia. Harjoittelupaikka löytyi Pohjola Vakuutuksen ja Tariffin järjestämän rekrybrunssin kautta.

1. Opintosuunnassa kiinnosti sen ainutlaatuisuus ja monipuolisuus. Uskon saavani hyvät valmiudet työelämään alan opinnoilla.

4. Suosittelisin opintosuuntaa juuri monipuolisuuden takia. Opintosuunnassa yhdistyy kattavasti vakuutustaloutta/matematiikkaa, rahoitusta, lainsäädäntöä ja yhteiskunnallista näkökulmaa. Sivuaineiden avulla opintosuunnasta voi lisäksi rakentaa oman mielenkiinnon mukaan hyvinkin erilaisia yhdistelmiä.

2. Eniten olen käynyt rahoituksen ja yritysjuridiikan&veron kursseja. Näistä sivuainekokonaisuudet kandiin valmiina.

”Opintosuunnassa kiinnosti sen ainutlaatuisuus ja monipuolisuus.”

”Sivuaineiden avulla opintosuunnasta voi lisäksi rakentaa oman mielenkiinnon mukaan hyvinkin erilaisia yhdistelmiä.”

3. Harjoittelun suoritin kesällä 2020 toisen ja kolmannen opiskeluvuoden välisenä kesänä Pohjola Vakuutuksella. Toimin korvausneuvojana osana henkilöasiakkaiden henkilökorvauspalvelujen tiimiä. Käsittelin vapaaehtoisia

9


erilaisten ohjelmointikielien kautta pystytään luomaan. Ohjelmoinnin osaaminen tukee myös liiketoiminnallista ajattelua. Ylipäätään esimerkiksi datan hallintaan törmää nykyään lähes jokaisessa asiantuntijatyössä, siksipä esimerkiksi SQL:n perusteista ei ole kenellekään haittaa.

Aino Pukaralammi, 4. vuosikurssi 1. Pohdiskelin pitkään taloustieteen sekä vaksun välillä, sillä niissä on loppujen lopuksi paljon samankaltaisuuksia. Vakuutuksessa ja riskienhallinnassa minua kiehtoi totta kai sen uniikki pääaineasema, ja olin myös kuullut opetuksen laadusta Tampereella hyvää. Loppujen lopuksi päädyin vaksuun sen monialaisuuden vuoksi: työllisyysnäkymät ovat todella hyvät ja vaksusta pystyy luomaan helposti oman näköisen kokonaisuuden. Itseäni kiehtoo erityisesti data-analytiikan ja tekoälyn yhdistäminen vakuuttamisen ja riskienhallinnan maailmaan. Yhtenä hyvänä kurssina on jäänyt mieleen teemakurssi, joka käsitteli juuri tekoälyn hyödyntämistä vakuutusalalla.

3. Suoritin kandivaiheen harkan LähiTapiolan irtaimistokorvauspalveluissa, jonne päädyin smurffikesänä hommiin. Kesän jälkeen jäin tekemään samoja hommia tuntarina koulun ohella ja viihdyin siellä aina siihen asti, kunnes vaihdoin nykyiseen työhöni talousrikollisuuden torjunnan parissa tämän vuoden alussa. LähiTapiolassa tein siis irtaimistovahinkojen korvauspalvelua - tärkeimpänä oppina jäi varmaankin käteen vuorovaikutustaidot, paineensietokyky sekä kielitaidon hyödyntäminen. Tästä onkin ollut apua, sillä esimerkiksi nykyisessä tehtävässäni käytetty työkieli on kokonaan englanti. Päädyin kirjoittamaan harjoitteluraporttini itseasiassa LähiTapiolan pestistä vasta ensimmäisen kesän jälkeen, joten varsinaisesti harkkapaikkaa en etsinyt, mutta kesätyöpaikan löysin LähiTapiolan oman hakuilmoituksen avulla. Mainittakoon vielä, että irtaimistokorvauksen maailmassa pääsin työskentelemään myös vakuutuspetosten sekä vakuutustutkijoiden kanssa, mikä onkin varmasti osasyynä kanditutkielmalleni, joka käsitteli muun muassa vakuutustutkinnan tehtävää ja asemaa Suomessa.

2. Kandivaiheessa minulla oli sivuaineina taloustiede ja laskis, koska molemmista oli todella hyviä peruselementtejä ja -kursseja tarjolla. Johdon laskiksen kurssit antaa hyviä eväitä ihan kelle tahansa, samoin mikrotalouden kurssit. Maisteriin minulla tulee sivuaine ohjelmistotekniikasta, jonka opinnot koostuvat Hervannan tarjonnasta. Tätä voinkin lämpimästi suositella kaikille: en tule luultavasti koskaan väittämään olevani valmis koodari, mutta sen sijaan pystyn ymmärtämään mitä

4. Kuten ehkä tuli jo aiemmin ennenaikaisesti mainostettua, suosittelen vaksua kaikille sitä vähääkään pohtiville siksi, että se mahdollistaa opiskelijalle todella paljon! Oma opintokori on helppo poimia: Vaksussa voi suuntautua joko esimerkiksi puhtaasti enemmän riskienhallinnan ja rahoituksen maailmaan, sosiaaliturvaan ja eläkejärjestelmiin yhteiskunnallisesta näkökulmasta tai kuten minä, vakuutuksen ja riskienhallinnan sekä dataanalytiikan yhdistämiseen. Tai sitten johonkin aivan muuhun, yksi mielenkiintoinen yhdistelmä voisi olla behavioraalista taloustiedettä, markkinointia ja vaksua. Myös kansainvälisyysnäkymät ovat iso plussa. Meidän opetushenkilökuntamme on huippua ja myös Tariffi tarjoaa aktiivisesti laadukasta toimintaa, johon on helppo lähteä mukaan. Choose Vaksu! 10


MAINOSPAIKKA

11


Hallituksen terveiset KOPO-vastaava

Puheenjohtaja

Morjesta! Vuosi 2020 oli erikoinen, mutta samalla opettavainen. COVID-19 on ollut jokaisen huulilla, mutta tekemisen meininki Tariffissa on silti ollut ihailtavaa. Opin paljon uutta puheenjohtajavuonnani yhdistyksen toiminnan johtamisesta ja opintosuunnastamme sekä tutustuin moniin mahtaviin tyyppeihin. Kokemus on ollut ainutlaatuinen ja lähdenkin nyt haikein mielen kohti seuraavia haasteita. Ehkä vuosijuhlilla taas tavataan!

Vuoteen 2020 on kuulunut uuden OPS:n valmistelu. Se on tarjonnut näköalapaikan päästä seuraamaan pedagogisten tavoitteiden laatimista ja vaikuttamaan opetuksen suunnitteluun. Poikkeuksellinen vuosi on tarjonnut omia haasteita. Etätyöskentely tuntui alkuun oudolta, mutta vuoden jälkeen voi todeta, että tästä selvittiin! Toivottavasti ensi vuosi oli taas enemmän ”normaali”. Tsemppiä kaikille arkeen - miksei myös juhlaan!

Puheenjohtaja 2020 Teija Järvinen KOPO-vastaava 2020 Timi Lannetta

Talousvastaava

Sidosryhmävastaava

Vaikka tämä vuosi olikin hyvin erityislaatuinen ja tapahtumien kannalta normaalia hiljaisempi, pääsin kuitenkin kokemaan paljon uutta ja mukavaa hallitusvuoteni aikana. Mielestäni parasta hallitusvuodessa on ollut rento ainejärjestötoiminta, vakuutustieteen ja riskienhallinnan opiskelijoiden etujen edistäminen sekä tietysti Tariffin talouden ylläpito. Nyt kuitenkin vuosi, ja Tariffin hallitus, ovat vaihtumassa ja tahdon kiittää Tariffin yhteistyökumppaneita, muita hallituslaisia sekä tietenkin Tariffin jäseniä!

Sidosryhmävastaavan vuosi on ollut antoisa ja opettavainen. Vaikka koronan takia paljon tapahtumia jouduttiinkin perumaan erityisesti syksyn osalta, saatiin yritysyhteistyötä silti kehitettyä eteenpäin. Esimerkiksi alkuvuodesta järjestimme onnistuneet rekrytapahtumat yhteistyökumppaneidemme OP Pohjolan ja Accenturen kanssa. Sidosryhmävastaavana opin paljon hyödyllisiä työelämätaitoja, kuten neuvottelutaitoja, ja pääsin ideoimaan uusia yhteistyökuvioita ja tapahtumakonsepteja. Vuosi kului nopeasti hyvässä porukassa!

Talousvastaava 2020 Ronja-Riina Jänesniemi

Sidosryhmävastaava 2020 Selina Sivonen

12


Tapahtumavastaava

Projektivastaava

Vuosi 2020 ei ollut ehkä tapahtumarikkain vuosi koronan takia, mutta laadusta pidettiin kiinni. Saimme järjestettyä mukavan illallisen Accenturen kanssa ja rekrybrunssin Pohjola Vakuutuksen kanssa. Pidimme kiinni siitä, että pystyimme tarjoamaan opiskelijoille tilaisuuksia löytää vakuutusalan työpaikkoja. Kekofest sekä pikkujoulut toimivat myös rentouttavana virkistäytymisenä pienellä porukalla. Valitettavasti Helsingin excu, mökkifest ja muut pienemmät tapahtumat jouduttiin perumaan vallitsevan tilanteen vuoksi.

Kiitoksia kuluneesta vuodesta kaikille jäsenille, yhteistyökumppaneille ja muille sidosryhmille! Vuosi on ollut meille kaikille vaikea, mutta teidän kärsivällisyys ja ymmärtäväisyys helpotti meidän työtä vuoden aikana monesti. Toivottavasti pääsemme ensi vuonna tapaamaan jälleen perinteisten tapahtumien merkeissä. Projektivastaava 2020 Aleksi Virtanen

Vanhoja konsepteja ideoitiin ja kehitettiin ja uusia luotiin, joten tapahtumien vähäisyys kestää vain niin kauan kuin pandemia tilanteen asettaa. Tilalle olemme luoneet uutta etänä toteutettavaa webinaaria, johon osallistuu monia mielenkiintoisia puhuja kertomaan ajankohtaisista vakuutusalan aiheista.

Tiedotusvastaava Tiedotusvastaavan vuosi on ollut monipuolinen! Tariffin tiedotusta on voinut seurata niin Facebookin kuin Instagramin puolella. Molempiin on päivitetty tiedotusta niin Tariffin tapahtumista kuin avoinna olevista kiinnostavista työpaikoista. Lisäksi alkuvuodesta loimme Tariffille uudet sähköpostilistat, yksi opiskelijoille ja toinen alumneille. Mikäli et vielä ole liittynyt sähköpostilistalle, löydät ohjeet liittymiseen muun muassa meidän Facebook-sivuiltamme tai kevään Premiumista!

Vuosi oli opettavainen, ja omalla tavallaan ehkä tavallista haastavampi. Kaikkea mitä toivoimme ja suunnit-telimme ei pystytty järjestämään, mutta nautimme niistä pienistä hetkistä, joita oli, entistä enemmän. Tältä vuodelta voin sanoa, että pestiin vaadittiin ennen kaikkea sopeutumiskykyä, ei vaan koronan takia, mutta myös siksi, että aloitin pestissä jo ensimmäisenä vuonnani. Toivottavasti kaikki nauttivat niistä hetkistä, joita pystyimme viettämään yhdessä tapahtumissa. Toivotaan myös, että pääsemme mitä pikimmiten normaaliin rytmiin. Sen voin kuitenkin taata, että tapahtumien tule-vaisuus on hyvissä käsissä ja ne vuosi vuodelta tulevat vain paranemaan.

Tariffin nettisivuja on ylläpidetty pitkin vuotta, ja niiden ilme kenties uudistuu jatkossa entistä ehommaksi! Loppuvuodesta aktivoiduimme myös LinkedInin puolella marraskuussa startanneen webinaarin mainostuksen merkeissä. Nyt tämän vuoden jälkimmäisen Premiumin myötä alkaa vuoden 2020 tiedotusvastaavan vuosi olla paketissa. Kiitos kaikille yhteistyöstä!

Tapahtumavastaava 2020 Jesse Tammenmaa

Tiedotusvastaava 2020 Mirja Hokajärvi

13


14


Risky Talk with Changing Guests Kiinnostaako vakuutusalan ja riskienhallinnan ajankohtaiset teemat? Haluatko kuulla lisää alan yritysten monipuolisista työmahdollisuuksista? Kiinnostaisiko tenttihyvitys vakuutuksen ja riskienhallinnan kurssin tenttiä ajatellen?

jat kertoivat myös, millaista on päivittäinen työskentely vakuutusalalla Lontoossa. Lopussa kuulimme vielä pohdintaa, miltä perinteisen Lloyd’sin tulevaisuus näyttää. Ensimmäinen webinaariluento saavutti yleisön suosion. Paikalla oli niin opiskelijoita kuin jo pidemmänkin uran tehneitä vakuutusalan konkareita. Yleisö sai myös esittää lopussa kysymyksiä ja kommentteja, ja aiheesta heräsi kiinnostavia keskusteluja.

Tariffi ry aloitti marraskuun lopussa yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa Risky Talk with -webinaarisarjan, jossa käsitellään ajankohtaisia vakuutusalan ja riskienhallinnan teemoja mielenkiintoisista näkökulmista. Pääset seuraamaan kiinnostavien toimijoiden puheenvuoroja polttavista aiheista. Lisäksi kuulet, millaisia työmahdollisuuksia vakuutusalalla on tarjolla!

Opiskelijoille vielä vinkkinä: webinaarisarjaa seuraamalla on mahdollista kerryttää tenttihyvitys, joka on käytettävissä KATVR-kursseilla. Osallistumalla neljä (4) kertaa webinaariin ja kirjoittamalla neljän (4) sivun raportin (vähintään 1 sivu /webinaariluento) luentojen sisällöstä ansaitset tenttihyvityksen!

Webinaarisarja pyörähti käyntiin torstaina 26.11.2020 Howden Finland Oy:n Jarkko Sahlbergin johdattelemana. Aiheena reilun puolitoista tuntia kestäneessä webinaarissa oli Lloyd’s of Londonin rooli vakuutusmarkkinalla meklarin näkökulmasta. Kuulimme, mikä on kymmenien miljardien puntien markkinapaikka Lloyd’s. Howdenin edusta-

Webinaarisarjalle on tulossa jatkoa, joten ota Tariffin somet ja LinkedIn seurantaan ja pysy kuulolla!

15


MAINOSPAIKKA esim. Tariffin tapahtumalle

24


Yhteistyรถkumppanimme

17


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.