Page 1

t a m a r a

u r b e n - i m b e a u l t

landscape & architectural design process portfolio


content

ED 1

look-out-look

labyrinth

ED 2

edge of urban

point douglas co-op

ED 3

garden

treatment park

kapyong barracks

miscellaneous

t a m a r a

span

dawings

photography

coursework models

u r b e n - i m b e a u l t


ED 1

t a m a r a

u r b e n - i m b e a u l t

l o o k

-

o u t

-

l o o k


E D 1 :

w a t e r f r o n t l o o k

d r i v e -

o u t

-

l o o k

Location: Waterfront Drive at Bannatyne Ave, Winnipeg, Manitoba Year: 2006 Project Description: Evaluate current character and site characteristics and create a place for people to see and be seen on the Waterfront Dr.

Immediate site context

Concept model

2

City context


l o o k Elevation A

-

o u t

-

l o o k Elevation B

Look-Out: A viewing point designed to optimize certain viewpoints; «to see». Out-Look: a place where people can observe other people; to «be seen». The site was chosen to represent a gateway to the community extending northward from Provancher Ave. My intention for this design was to create a simple, yet elegant gateway to see and be seen on Waterfront Drive. The plaza level is completely open, allowing for free circulation and ventilation. From the exterior, one can see through the entire structure from certain angles, allowing people inside to ‘see and be seen’. The top floor would be wrapped in semi-transparent Plexiglas, with height varying for shelter from Northern winds, and to direct users to the best views to downtown, the Red River and Stephen Juba Park.

Plan

3


l o o k

-

o u t

-

l o o k

Nighttime perspective

Lighting concept A motion activated lighting detail would be installed around the top of the ceiling on the plaza level. Due to the shape of the light, footprint shapes would be projected on the ground where ever people are walking within the structure, creating interaction and intrigue.

4

Final model


l a b y r i n t h


E D 1 :

j e r o m e

Location: Centre Court, Jerome A. Russel (J. A. R.) Building, University of Manitoba, Winnipeg, Manitoba

a

r u s s e l

c o u r t y a r d

l a b y r i n t h

Year: 2005 Project Description: Design a labyrinth for the court yard in J. A. R. The labyrinth does not have to be traditional, but must share the same fundamental characteristics: a quiet place for personal exploration and meditation.

6

Mapping Analysis

Final Model


l a b y r i n t h My intention for this labyrinth was to create a space that could inspire the user to walk a mental labyrinth, instead of a physical one. This design can support both social meeting, and personal reflection by the students and professors of the Faculty of Architecture. The central sculpture is semitransparent to mimic the building’s theme while closing off the space slightly. By creating a new vertical limit to the space, the user will be more inclined to personal reflection. The restricted transparency of the sculpture in relation to the upper level of J. A. R., will provide some privacy in the studios spaces above the courtyard. A reflecting pond around the sculpture will stimulate reflection. The use of circles is meant to act as juxtaposition between the design and the 50’s modernist building in which it is located.

Site Plan Elevation

Perspective View Plan

7


ED 2 t a m a r a

u r b e n - i m b e a u l t

e d g e

o f

u r b a n


E D 2 :

c e n t e n n i a l :

e d g e

o f

u r b a n

Location: The neighbourhood of Centennial. Winnipeg, Manitoba Year: 2007 Project description: Re-evaluate current planning, zoning, and character of Centennial. Create a new character and plan for the site, moving from urban scale planning to landscape planning, to architectural planning, ending in a final proposition. Chose from one of the three following options; collision, compromise, or collage.

Site plan concept sketch: collage. City Context Shadow casting analysis Process

June 21, 12:00 PM

June 21, 2:00 PM

December 21, 12:00 PM

December 21, 2:00 PM

Section Concept

Neighbourhood Section Concept

0

10

20

30

40

50

60 m

Residential Commercial/ Restaurant Office

9


o f

u r b a n

s ces St.

10

Elgin Ave.

Notre Dame Ave Proposed neighbourhood zoning and massing.

View north on proposed Adelaide pedestrian corridor.

Residential Commercial/ Restaurant Office Education

Prin

The main goal of my re-design is to integrate Centennial into the downtown core, by increasing the density of residences, stores and cafes. Special consideration will be made of all older buildings, many of the historic gems throughout the neighbourhood will be maintained, and restored where needed and added onto. The main entry point to the site from the Exchange District is what I focused on for the architectural scale design. This threshold to The New Exchange - Where Bannatyne intersects with Princess St., is where Bannatyne would become a pedestrian corridor, elevated by 2 stories over each of the 4 main complexes. Between each complex, the corridor descends to the existing street, in order to help maintain a healthy street life. People can choose to sit on the stairs, eat, drink, or shop in many unique retail stores in the complex. Each complex is covered by an intensive roof garden, some of which are accessible from the Bannatyne corridor.

Isab el St .

e d g e

View north along proposed Princess Ave.


e d g e

o f

u r b a n

The main feature of the threshold is the stairs and atrium. They are the meeting spot for the neighbourhood. Restaurants, small stores and local businesses will line the corridor and the mall-like buildings below. Many office spaces will be leased on the upper floors of each complex, and a variety of sizes of apartments and condominiums will top the complexes. The main feature of the corridor in the first complex is a large water fountain/ light tower at the centre of the corridor, which is intended to capture the interest of people on street level, and encourage them to come up to the corridor. The facades and structures of existing buildings will be maintained where possible, in order to preserve the historic quality and appearance of the Exchange District. All new materials will be chosen to fit into, and add to the existing character of the Exchange. Brick and limestone will be primary materials inside and out, preserving the industrial warehouse feel.

Final plan of the proposed entrance at Princess and Bannatyne.

View east along Bannatyne pedestrian corridor. Final model of the proposed entrance at Princess and Bannatyne.

11


p o i n t

d o u g l a s

c o - o p


E D 2 :

p o i n t

d o u g l a s :

hou s i n g f o r t h e h idd en h o meless Location: 65 Higgins Ave, Winnipeg, Manitoba Year: 2007 Project description: Evaluate the current uses and desired uses of the neighbourhood of Point Douglas. Create and design sustainable housing for the hidden homeless on a site which will impact the community in a positive way.

Existing Building

City Context

Unit Configuration Sketch Sketch model of the existing structure on site.

The former location of Able Wholesale is currently sitting in a state of disrepair, adding a large blemish to a neighbourhood with an already less than favourable reputation for gang activity, drug use, and homeless people, among other social problems. My proposition is to re-use the existing structure and many of the items already on site, to create a unique housing arrangement for both large and small families alike.

Unit Planning Sketch Model

13


p o i n t

d o u g l a s

c o - o p

House mapping: personal living space.

Final model, exterior view.

Unit Sketch Model An in depth study of my personal living space gave me a solid insight into the most important and most used areas of a house, and allowed me to eliminate areas that were not utilized to their full potential, like hallways, for example. The plan for each unit in the housing co-op eliminates superfluous personal space, saving the room for larger community spaces. The abundance of community space is provided to make the transition between having a fixed living address, and being homeless a more cohesive experience,

14

complete with built in support systems. Therapy and counseling will be offered in the building, as well as community run activities to strengthen personal connections. Community clothing exchanges, libraries, kitchens and living rooms would be the main functions of the central community spaces. The individual living units are designed so that they can be moved around, if the need arises for change within the physical realm of the community, thus re-creating a transient feeling in a controlled environment.

Final model, interior view.


01

02

03

15'-0"

04

05

06

07

p o i n t

08

5'-0"

4'-4 7/8"

15'-0 7/8"

A

7'-9 3/4"

7'-1 3/4"

5'-0 1/2"

17'-10 5/8"

RAMP FOR WHEEL CHAIR ACCESS

d o u g l a s c o - o p

13'-8 3/8"

MAINTENANCE ROOM

PERSONAL REFUGE AREA

15'-0"

36'-1 1/8"

D

PORCH WITH TRELLIS OVERHANG

11'-8 7/8"

ATRIUM

7'-4 1/2"

COMMUNAL KITCHEN & DINING

10'-1"

E

NOTE: ROOF CAN BE OPENED VIA A SWITCH IN THE MECHANICAL ROOM

25'-9 3/4"

OFFICES

F

19'-5"

WAITING ROOM

COMMUNAL LIVING ROOM AREA WITH RUBBER FLOOR FOR MULTI-USE

G

68'-8 1/2"

18'-11 1/4"

10'-7 7/8"

15'-0 1/8"

H

10'-10 3/8"

COMMUNITY LIBRARY

COMMUNITY CLOTHING EXCHANGE

8'-3"

88'-6" 23'-8 7/8" 6'-11"

7'-11 1/2"

1

The co-op would start as transitional housing, then developing into permanent housing for those able to successfully adapt. With three entrances, one of which being universally accessible, the space transitions from public to semiprivate to private seamlessly. The west entrance, for example, would open to the counseling facilities, to allow people outside of the co-op to use their resources. This would be a semi-private area, with a locked interior entrance to the housing area.

Personal Unit Planning

I

2'-0"

Final Plan

Existing Massing Model

12'-0"

140'-9 1/2"

37'-5 5/8"

C

LAUNDRY

72'-2 1/4"

8'-8 1/4"

7'-4 3/8"

B

COMMUNAL LIVING AREA

ABLE CO-OP 100 LEVEL PLAN Scale: 1/8" = 1'-0"

8'-6 3/4" 14'-11 1/2"

15


ED 3 t a m a r a

u r b e n - i m b e a u l t

g a r d e n


E D 3 :

b a c k y a r d

g a r d e n

d e s i g n

Group project with Marcela Quesada Location: House lot in Germany. Year: 2007 Project Description: “Blind design�; designing without site analysis, we were given a plan of the lot with a simplified existing house plan on it, and the knowledge that a family with 2 children live there.

0.6 0.4

0.1 15.9

7.4 10.5 2

A1

Section Facing East Scale: 1:100

3.4

7.1 0

1

2

3

4

5m

Proposed elevation

This garden is intended to be useful and beautiful. It wraps around 3 corners of the house, bringing interior and exterior spaces together. The front garden can be utilized as a reception space and horticultural zone, while the side and back act as more playful gathering places and areas of play for children and adults alike.

View south from the front of the garden.

17


A1-2

g a r d e n

15

6.1

26

1.2

Vegetable Garden

Final Model

39.4

K

WC

Foyer

10.3

LR

Garage

Study

Porch

7.6

Flower Garden

Three step down private space

Total Area: 693.7 sq. m 0

1

A1

1

2

3

4

5m

Plan

Scale: 1:100

Final Plan

View north from the south west corner of the back yard.

18

The front of the house is paved with semi-permeable paving stones to allow the kids to take short cuts through the trees to get to the front door on their way home from school. Should they wish to, they could stop to pick an after school snack from the vegetable garden. The backyard is more open, to allow both kids and adults to be in the same space, but still in separate places. A visual connection is maintained for security reasons.


i n t e r c h a n g e

p a r k


E D 3 :

w a v e r l y

w e s t

i n t e r c h a n g e

p a r k

Group project with Marcela Quesada Location: Beside the proposed Waverly West development, along proposed extensions of Bishop Grandin Blvd. and Kenaston Blvd., Winnipeg, Manitoba. Year: 2007 Project description: Design a park according to predicted growth in Winnipeg in 2017. Integrate and work with an Interchange design by Engineering students at University of Manitoba.

Concept Sketch

Stages

3 2

1

City Context

20

Household gray water Ecological gray water purification process

0 10

50 100

200 Meters


water

treatment

park Typical section through park land.

Final Plan The parkway will be a picturesque strolling garden complete with primary and secondary pathways, recreational areas, picnic spots, and various lookout points. The park will be a popular family destination for Waverly West and greater Winnipeg. A series of gray water treatment ponds will purify the waste water of 1200 residents in Waverly West and be mostly inaccessible to the public for safety and sanitary reasons. Vegetational screens and physical barriers will surround the ponds. The wetland marsh will originate at the existing treatment ponds of Fort Whyte Centre, and end up in the Red River, approximately 4 Km east of the interchange. This 7.5 km long wetland corridor will be used for further aeration of the treated water, and for boating, swimming, skating and other ice sports during the long winter months. Plants with a high salt tolerance will be chosen for areas beside the roads.

Sports Area

21


Interchange design provided by third year Engineering students at the U of M, based on a partial cloverleaf configuration.

Aerial view of the interchange. 0

100

300

500 m

Legend Lookout Berm

Marsh Land Water Trees

Sports & Recreation Area Marshy Wetland connection to Fort Whyte

Parking

Purification Ponds (Stages 1 &2) Marshy Wetland (Stage 3) Pic Nic Area

Pathways Lookouts Lake; Fishing Boating

Rocky Ar ea & Beach

Forested Spine

Pedestrian/ Bicycle/ Roller Blading Paths

Purification Ponds (Stages 1 &2)

Proposed Residential Neighborhood

Concept Plan

park 22

Main Pathway

treatment

Proposed Commercial Development

park

Typical section through treatment areas.


k a p y o n g

b a r r a c k s


E D 3 :

k a p y o n g

b a r r a c k s

Part One: Neighbourhood context: group project with Allison Birkett, Tracy Liao, Jori Pincock, Daniel Neves, Rebecca Norris and Marcela Quesada Part Two: Immediate context and park: Individual project Location: Kapyong Barracks, Winnipeg, Manitoba Year: 2008 Project description: Re-evaluate current planning, zoning, and character of the barracks. Plan a new community and consider a possible expansion of Kenaston Blvd. Try to make the “Kenaston experience� more enjoyable.

Process sketches and perspectives

24

r e d e s i g n


k a p y o n g

b a r r a c k s

Typical proposed residential street-scape.

City context Neighbourhood context

Immediate context The kapyong barracks is an abandoned military base in the suburban neighbourhood of Tuxedo. The barracks and single family dwellings have sat empty for many years, inciting many arguments between existing residents of the neighbourhood and advocates who believe the site should be an urban reserve. Our concept for the neighbourhood context was designed to increase the existing density of the Kapyong barracks, by integrating medium density housing developments similar to those present on the eastern and western sides of the barracks. Many retail and mixed use (retail/ office/ medium density housing) are integrated throughout the site to increase the potential for a commercial node generated by the existing stores along Kenaston and Grant. This design allows for flexibility for use as either an urban reserve or another city suburb.

Proposed street-scape on Kenaston Blvd.

Residential Commercial/ Restaurant

Mixed Use Education

25


p o s t -industrial landscape

Park e

Storag

ut

Looko

A post-industrial park is the premier attraction in the southeastern corner of the barracks. Sea containers are used on the west side of the site for storage acting as a link between the active industrial railroad and parkland beside it. The park will have moveable containers filled with vegetation. They will be utilized as planters as well as spatial defining elements, creating a strong juxtaposition between the view from above (natural) and the feeling of being in the space (industrial). Moveable tables and chairs and modular lighting and garbage receptacles will be interspersed throughout.

Final Plan

Concept sketch One particularly interesting experience will be one from a train passing by, suddenly one will see a dash of colour in an otherwise snow covered landscape.

26

View north from the train.


t a m a r a

u r b e n - i m b e a u l t

m i s c e l l a n e o u s


i c e

s p a n

Group project with Jordan Sutton, Nan Zeng, Jori Pincock, JP Vos, and Annelies Westerbeek Year: 2005 Project Description: Specific materials were assigned to each group to make a bridge with. At minimum the bridge had to support the weight of one group member, at best, all group members at once.

Elevation

Concept Model

Production

Illuminated at night.

28

Strongest span of the year.


d r a w i n g s

Rendering of Patkau Architect’s Agosta House.

Visual description of the work of Douglas Coupland.

29


p h o t o g r a p h y

30


c o u r s e w o r k m o d e l s

Model of Richard Haag’s Gas Works Park

Group model of Mies Van Der Rohe’s Barcelona Pavilion. Constructed with Kristin Szuminsky and Marcela Quesada

31

Environmental Design Portfolio  

My undergraduate portfolio, circa 2010. Architecture, Landscape, and City Planning.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you