Page 1

AskøyMagasinet 05.2011_omslag_Layout 1 04.05.11 12.01 Side 1

Rett hjem til alle

AskøyMagasinet Nr. 05-2011.Gratis magasin til alle husstander på Askøy og deler av Bergen Vest. Opplag: 15.311 Informasjon

Herlige mai

ı LØGNDETEKTOREN ı SUPERGITARIST PLATEDEBUTERER ı KULTURKAFÉ I MASKINHUSET ı TRENDY MAT ı SKOLEKLASSE VANT 30.000 ı MARIANNE JUVIK SÆBØS SOMMERSHOW


AskøyMagasinet 05.2011_omslag_Layout 1 04.05.11 12.01 Side 2

Her sitter du sammen med våre erfarne spesialister og får råd og veiledning angående maling, gulv og tapet.

Velkommen til Askøys

spesialbutikk innen maling, gulv og tapet

Riktig redskap til riktig produkt er viktig. Hos oss får du kvalifisert veiledning.

RG H

D L

ÅPNINGSTIDER

Man-fre 10-17 • Torsdag 10-18 • Lørd 09-15 Storebotn Næringspark, (Like ved innkjørselsen) Første vei til venstre • Kun 5 minutter fra Askøybroen. Telefon 56 14 36 54 Nå er det full fart med utesesongen. For alle som skal pusse opp hus og terrasser er vi her for å hjelpe og rettlede. Våre produkter kan du stole på.

En bedrift i fasade og Interiørgruppen. Fasade & Interiør Gruppen AS utfører i dag det meste av utvendig og innvendig malerarbeid.


Kleppestø glade maidager - det handler om vårens festligheter

MAIDAGER PÅ KLEPPESTØ SENTER Se vår avis på senteret og kleppesto-senter.no for inspirasjon og gode tilbud til 17. mai, bryllup og konfirmasjon. ÅPNINGSTIDER: Hverdager 10–21 (Kiwi 8–21 – Meny 8–23) Lørdag 10–18 (Meny 8–20) Meny åpent søndag 9–21 www.kleppesto-senter.no


Ønsker et yrende folkeliv

Når Strusshamn Festivalen går av stabelen lørdag 18. juni ønsker arrangøren et bredest mulig tilbud for de besøkende. – Alle lag og foreninger som ønsker å være med å sette sitt preg med boder og liv er velkommen, sier Rolf Gulberg. Programmet for dagen er snart klart, det jobbes fortsatt med justeringer av tider og innslag, men Gulberg kan love et bredt spekter med aktiviteter. - Påmeldingen til Ta Sjansen er fulltegnet. Det blir 16 båter, som er akkurat passelig for et slikt arrangement. Dette sørger for at det blir en god blanding og stor variasjon i type båter. Jeg tror mange vil få seg både en overraskelse og en god latter, sier han med et lurt smil. Kveldens grillfest og dans begynner også å nærme seg fulltegnet, og i overkant av 250 forventningsfulle gjester har meldt seg på så langt. - Vi hadde i utgangspunktet satt et tak på antall påmeldinger, men vi har bestemt oss for å utvide etter hvert. Det viktigste er jo at flest mulig får en hyggelig og minnerik kveld.

Foto: Lars Botten/Palookaville

Operetten som skal holdes på dagen er i rute, med øvinger og klargjøring, og Gulberg lover en stor opplevelse for de som tar turen. Og alt er selvsagt kostnadsfritt. - Gjestehavna i Strusshamn er jo veldig populær for tilreisende. Hvordan blir det med båtplasser for «turister»? - På dagtid 18. juni blir det ikke muligheter for å komme inn i vågen med cabincruisere, rett og slett fordi vi trenger plassen til alt som skal skje denne

dagen. Men etter Ta Sjansen, som er sist på programmet, foruten dansen på kvelden, så kan vi slippe båtene inn som vanlig. Men vi har fått en avtale med Strusshamn Motorbåtforening om at å få låne ledig kaiplass denne dagen, i tillegg til at besøkende må benytte ledige kaier i nærheten frem til kvelden. Likevel, noen båter er hjertelig velkommen inn i Vågen hele dagen, og det gjelder alle med færing og gamle robåter. - Ja, de får komme inn og får se operetten fra orkesterplass, sier Gulberg, som oppfordrer alle med trebåter og små, åpne snekker til å ta turen. - Disse båtene er som regel et vakkert syn som gir minner om en svunnen tid. Dessuten passer slike båter godt inn i miljøet i Strusshamn.

Det vil skje noe hele dagen, og store deler av Askøys kulturliv er med på en eller annen måte. Det viktigste er å skape et yrende folkeliv fra Havna og opp til Strusshamn Senter. - Vi vil invitere alle lag og foreninger til å ha salgsboder og aktiviteter i Strusshamn-området denne dagen, slik at det skjer noe over alt. Alle som ønsker å være med og presentere seg er velkomme til å kontakte oss i forkant. Målet er å knytte sammen Kultur og vanlig handel for å skape en best mulig miks, for flest mulig folk.

Dag Folkestad/Askoymagasinet.no dag@tabloidsats.no

HAR DU BEHOV FOR VÅRE TJENESTER? Riktig kompetanse. Nær kunden. Forankret i lokalt næringsliv – også på Askøy.

REVISJON RÅDGIVNING REGNSKAP

4

Lørdag 18. juni blir det folkefest i Strusshamn når Strusshamn Festivalen går av stabelen, med et bredt tilbud av arrangementer. Både operette, boder, Ta sjansen og dans vil lokke folk til Strusshamn. (Arkivfoto: Dag Folkestad)

AskøyMagasinet - 05-2011

Derfor er vi valgt, av 18.000 kunder og 400 ansatte. Ta kontakt med oss for en uforpliktende samtale! INTER REVISJON AS – I BERGEN Telefon: 55 21 24 00 e-post: bergen@interrevisjon.no www.interrevisjon.no


VÅREN ER HER Stihl FS 130 Stihl FSE 31

395,-

Elektrisk trimmer med dobbel tråd. 245 watt. Klippebredde 24 cm. 2,2 kilo

Bensindrevet ryddesag med 4-MIX motor som gir lavt støynivå og høyt dreiemoment. 1,4 kw, 5,9 kilo. Inkludert bæresele.

1990,-

Best i test!

3990,-

1190,Stihl FS40 Bensindrevet trimmer med kraftig motor. Trimmeren er lett og enkel å bruke.

Stihl FSE 71 Elektrisk trimmer med elektronisk turtallsregulering. 540 watt. Klippebredde 35 cm. 4,0 kilo

2990,-

3990,1190,-

Stihl RE 128 Pluss

Viking GE 150 er en ny og meget effektsterk kompostkvern med patentert kløverbladåpning til bearbeiding av forgrenet kvistmateriale. Maskinen er støyredusert takket være knivskive i sandwich-konstruksjon og støydempet trakt. En elektromekanisk sikkerhetslås hindrer at maskinen starter når den er åpen.

Arbeidstrykk: 10-135bar. 17. kg. Maks 500 l/t

Stihl HSE 51 Prisgunstig elektrisk hekksaks

Stihl HSE 71 Den store hekksaksen

Viking ME 340 Elektrisk gressklipper. 900 watt.Klippebredde 33 cm. Oppsamler 26 liter

1990,-

Viking MB2R

995,-

VIKINGs MB 2 R er en kompakt og robust bioklipper for mellomstore plener mellom 500 og 1500 kvm. Maskinen er lett å manøvrere.

Viking ME 443 1400 W - 41 cm klippebredde 60 l. oppsamler - 22,0 kg

3990,-

2990,Viking iMow MI 322 C

1990,-

MI 322 C tilhører en helt ny generasjon gressklippere som gjør arbeidet helt på egenhånd. Den klipper med 20 cm klippebredde uten problemer mindre plener, manøvrerer sikkert rundt hindre og finner ved behov selv tillbake til ladestasjonen. Ønsket klippeområde er svært enkelt å innstille. Gresset finhakkes under klippingen. Det tilbakeføres og gir næring og fuktighet til plenen og jorden.

Viking MB 448T Bensin gressklipper med drift på hjulene. Klippebredde 46 cm. Oppsamler 60 liter

11990,-

E J N A A MP

I

E Kt i l b u d ! T T Y N N B ode vår

e mang s s u l P

g

!

0 MB 65 VIKING75 ltr oppsamler. R E P IP ed L 2 de PLENK p til 2000 m . M 48 cm klippebred op 6,0 hk, For plen bensin : B&S ,Motor 6 990 r k s Veil pri

5097 G MT VIKIN RAKTOR T N PLE

tepris! Innbyt

,-

5.990 ar

tepris! Innbyt

,4.990

2

ar

Sp TTE,INNBYD ÷10.000 U B L I T

0,34 99 Veil kr

ERN

OSTKV

Postboks 10, 5318 Strusshamn, tlf: 56 15 12 60

www.askoy-byggsenter.no

Sp TTE- 0,Y B N 0 N I D ÷10 TILBU

R LIPPE PLENK MB 448 T G IN n VIK dsklippere ” m2 tlan

200


Maktsyk president med øm FIRE RUSSEBILER: Det er over hundre russ på Askøy videregående skole – og noen av dem har gått sammen om å kjøpe russebil. Her bilene ”The Hangover” med Sandra, HanneSofie, Ida, Maria, Anniken, Siri, Marthe, Victoria og Rikke. ”Dreams showcar” med Linn, Tonje, Lena, Katrine, Marte og Henriette. ”Ulrik” med Marius, Hallvard, Simen, Marius og Alexander. Og ”Skilpaddo” med Elena, Tonje Helene, Anneli, Ina, Gyrd og Michael. (Foto: Yngve Johnsen)

Isabell Svangtun er årets president blant Askøy-russen. –Jeg må vel innrømme at jeg er litt maktsyk, innrømmer hun med et stort smil. -Jeg liker å bestemme. Det er jeg ikke redd for å si. Det å ta på seg president-jobben ble en utfordring overfor meg selv, sier Isabell Svangtun. Det er over hundre russ på Askøy videregående skole i år. AskøyMagasinet treffer gjengen utenfor skoleplassen, og samler de fire russebilene med tilhørighet til skolen. Det er ”The Hangover”, ”Dreams showcar”, ”Ulrik” og ”Skilpaddo”.

6

AskøyMagasinet - 05-2011

-Dette er de fire tøffeste russebilene i hele landet, konkluderer en av russejentene fra taket. Russepresidenten er kjæreste med Alexander Woll Edvardsen, som tilfeldigvis er ”terrorsjef ” blant Askøy-russen (det er de to som er avbildet i kosemodus på forsiden av magasinet du holder i hånden). -Jeg er ansvarlig for å organisere all faenskapen, ler han. Det gjelder også den såkalte ”svartelisten” (som har vært diskutert en del i media). -Det er som oftest førsteklassinger som får unngjelde da. De på Svartelisten får litt ekstra pepper, sier han. -Er dere stygge og ekle?

-Neeeida…. men lærerne sier visst at de aldri har fått så mange klager på så kort tid som i år. Kanskje det er positivt for terrorsjefen. Men vi gjør ikke så mye egentlig. Bare dynker de litt med vann og sånn. Russepresidenten syntes det ble mye arbeid og administrasjon i forkant av russefeiringen. -Det var en del ting som måtte gjøres, ja. Men nå synes jeg det går veldig greit. Og det er veldig kjekt å være russ, sier hun. Russeknutene er alltid gjenstand for debatt og kreative løsninger. Alle har sine nasjonale knuteregler, men det er åpent for lokale innslag på hver skole. -Vi har noen artige her på Askøy, Blant annet er det en regel som sikrer knute om man løper over


hånd BADEKNUTE: Russepresident Isabell Svangtun (tv.) og Karoline Sigvathsen fant det naturlig å bade i en liten balje på skoleplassen utenfor Askøy videregående skole. Det kvalifiserte til russeknuten ”Badeand”. Vel fortjent! (Foto: Yngve Johnsen)

Askøybrua i bare russebuksen. Og så har vi jo den som går ut på å gå gjennom Kleppestø senter mens man later som om man balanserer en blyant på nesen. Det ser veldig smart ut, ler Isabell. -Jeg vet ikke helt om vi skal nevne den om å rope høyest… spør terrorsjefen sin overordnede. -Joda… -Vel, vi har en regel her på Askøy som går ut på å stå på en offentlig plass og rope ordet ”penis” så høyt som man klarer…

-Nei, vi holder oss stort sett til torsdager, fredager og lørdager… Det hele startet 28. april etter skoletid. Den 13. mai får elevene vite om eksamen. Det blir altså festing og lekselesing i uskjønn harmoni. -Er det ikke dumt å gå tre år på skolen, for så å feste bort de avsluttende prøvene? -Det burde vært litt annerledes. Vi er enige med Høyre som vil ha slutt på den kombinasjonen, sier de.

-Jaja, blir det mye festing nå da? -Joda, det blir jo litt. Den første helgen var veldig hard. Nå går det slag i slag frem til 17. mai. -Hver dag eller?

Russepresidenten og medruss Karoline Sigvathsen sikret seg en badeand i russehatten etter sitt spontane bad på skoleplassen utenfor Askøy videregående skole.

-Det er jo viktig å få badeand-knuten, smiler Karoline når AskøyMagasinet foreviger seansen i vårsolen. I russeknute-reglementet er dette statuttene for å oppnå en badeand i hatten: ”Bade to og to i en balje foran hele skolen, å vaske og skrubbe hverandre med øm hånd”. -Med øm hånd…? -Ja, så du ikke det da… -Dere må være gode venninner? -Hehe, ja det er vi.

Yngve Johnsen, En-to-tekst yngve@tabloidsats.no

AskøyMagasinet - 05-2011 7


Bruktbåthelg Fredag 13. mai 14-19 og lørdag 14. mai 10-16

Gjør et båtkupp i helgen! Vi har mange innbyttebåter til salgs i vår havn i Bakervågen, Florvåg. Stort utvalg. Velkommen på visning. Viknes Båt og Service AS, Postboks 33, 5321 Kleppestø Tlf.: 56 15 22 20 firmapost@viknes.no www.viknes.no

Egen solbrille med styrke?

Ved kjøp av komplett brille får du nå enstyrke solbrille med samme styrke på kjøpet* Verdi kr 998,Gjelder styrkeområde +-4/cyl 2 og kan ikke kombineres med andre rabatter/tilbud. Tilbudet gjelder tom 31. mai"

kleppestø Senter - Tlf 56 14 45 00 - www.synsam.no

Vestkanten - Tlf 55 50 89 70 - www.synsam.no

8

AskøyMagasinet - 05-2011


-for deg og ditt hjem

Strusshamn Senter

Gressklipper. Garden Fox TX 4600 HW Klippebredde 46cm Selvgående m/ bakhjulsdrift Sentralregulerende klippehøyde Oppsamler 70 liter Bakutkast eller Bio klipp Vekt 28 kg Ordinær pris: 4999,-

Alltid gode tilbud for deg og ditt hjem

Tilbudpris: 3999,Tilbudet gjelder fra 12 til 16. mai

KONTORER: STRUSSHAMN TANNKLINIKK

China Restaurant

Velkommen til en hyggelig handel Mandag - fredag: 10-20 - Lørdag: 09-16 Rimi: Hverdager 07-23 - Lørdag: 08-21


Shopping-jubel på Askøy

HANDEL: Det siste året har detaljhandelen per innbygger i Askøy tatt seg godt opp. (Illustrasjonsfoto)

Butikkhandelen per innbygger på Askøy hadde en gledelig vekst i løpet av fjoråret. Mye tyder på at handelslekkasjen er i ferd med å tettes – litt etter litt.

mer per innbygger i løpet av fjoråret. Alle tall i denne statistikken er uten moms. I Fjell kommune omsatt detaljhandelen for 87.676 kroner per innbygger. Det er mest i Hordaland. Nedgangen utgjorde her 127 kroner per snute i løpet av året. Bergen har 85.762 kr/inn.

Handletallene fra Statistisk sentralbyrå er nå klare, og de viser omsetning per innbygger i norske kommuner i fjor. Tallenes tale konkluderer med en pen økning i Askøy kommune. Bergen og Fjell kommuner hadde begge en liten tilbakegang. -Jeg er ikke mer beskjeden enn at jeg tror den fine økningen skyldes oss, smiler senterleder Tone Haugland ved Askøy Senter. -Men det er klart at både Rema 1000 og Expert i Juvik er fine butikker som helt sikkert er med på å dra lasset.

Disse tallene forteller ingenting om hvor mye hver innbygger i kommunen faktisk handler for. Men statistikken vil i mange tilfeller røpe handelslekkasje- og strømninger. Askøy er her typisk. Enkelte steder er knutepunkter, som for eksempel Ullensaker kommune i Akershus, der Gardermoen ligger. Kommunen topper alltid handlestatistikken – denne gang med 187.491 kroner per innbygger.

I fjor handlet nemlig nordmenn for 71.517 kroner per innbygger. Dette er en økning på nøyaktig én prosent fra året i forveien, som utgjør knapt 700 kroner per innbygger. Økningen på Askøy er betydelig større; opp 6,3 prosent. Tallene viser at Bergen hadde en liten tilbakegang på 0,3 prosent, mens Fjell gikk tilbake 0,1 prosent. Det er altså en god del svakere utvikling enn det norske gjennomsnittet. -Det er jo Bergen og Fjell Askøy lekker til, så mønsteret er tydelig, mener Haugland. Kleppestø senter, Askøy senter og den øvrige detaljhandelen i Askøy kommune omsatte i 2010 for 49.222 kroner per innbygger. Det betyr 2.928 kroner

10

AskøyMagasinet - 05-2011

handel. Bensinstasjoner er dog unntatt, det samme er salg av motorvogner. Agenturhandel er også unntatt. Internetthandel er derimot inkludert i tallene. Dersom vi plasserer Gardermoens hjemkommune helt øverst på en landsdekkende ”handleliste”, så finner vi Askøy kommune på 202. plass blant Norges 430 kommuner. Året før var kommunen på 220. plass. -Det er all grunn til å tro at den fine utviklingen vil fortsette på Askøy. For vår del kan vi vise til en vekst på hele syv prosent bare det første kvartalet av 2011. Det er vi selvfølgelig veldig godt fornøyd med, sier Haugland.

Yngve Johnsen, En-to-tekst

Førde i Sogn og Fjordane er et annet typisk ”handleyngve@tabloidsats.no sentrum” der innbyggerne i omkringliggende kommuner strømmer til for å svi av penger. Kommuner med store turistattraksjoner er også gjengangere på toppen av denne tabellen. Hyttekommuner likeså. Mange kommuner med mange dagpendlere, som Askøy, kan også merke det godt på . bygger ilde: SSB tabellen. per inn siste år. K g n ri Handel d n E (%) -Jeg tror askøyværingene setdel 2010. Utvikling Detaljhan ng (kr) ri d 6,3 n E ter pris på at tilbudet utvides, 2010 2.928 ,3 -0 og at de dermed bruker mer 49.222 -256 ,1 -0 penger og tid på de lokale 85.762 Askøy -127 ,0 1 butikkene, sier Haugland. 87.676 Bergen 694 71.517 Fjell Alle enheter registrert i momse Norg registeret innen næringen varehandel utgjør begrepet detalj-


Gjentar suksessen fra i fjor med MONSTER-distribusjon:

16. juni blir AskøyMagasinet distribuert til 35.000 husstander og bedrifter på Askøy og i Bergen Det er på tide at bergenserne også

Som bedrift på Askøy har dere en flott

får vite hva som skjer på vår vakre

mulighet til å være med å fremme Askøys

øy, og hvilke tilbud vi har.

tilbud. Alt er enklere når flere står sammen.

Derfor vil AskøyMagasinets juniutgave, i år som ifjor, komme ut til alle våre naboer i

Rett hjem til alle

AskøyMagasinet Nr. 6-2010. Gratis magasin til alle husstander på Askøy og deler

av Bergen Vest. Opplag: 35000 Informasjon

Bergen vest. Det vil si at Posten distribuerer AskøyMagasinet til alle i Fyllingsdalen, Laksevåg, Straume, Loddefjord, Olsvik, Drotningsvik og Sotra, foruten alle på Askøy .

Sommer ÅPENT Markedsdager - Nattåpent Golf - Turstier - Fiskeplasser Badeliv - Båt - Fugler - Dyr Skog - Klatring - Kiting Padling - Sykling Shopping

Maks 49% av magasinet vil bestå av annonser, og i fjor var vi utsolgt for annonseplass én ı BLOMSTRENDE FORRETNING ı DRØMMEN OM IDYLL ı TALENTFABRIKK ı PLATEDEBUTANT ı HORSØY TAR FORM ı NATURISTENE I KOLLEVÅG ı 30 PÅ BYSIDEN ı SKALLDYR-SNACKS

uke før magasinet skulle trykkes. Så vær tidlig ute med bestilling på telefon 56 15 12 20.

For tips og annonsebestilling: Ring 56 15 12 20


Sommer og sol

499,95

599,95

299,95

399,95

Askøy Senter - Tlf.: 56 14 93 18 Kleppestø Senter - Tlf.: 56 14 40 39


Sven Svebak er Nordens pioner og ekspert på moderne polygrafteknikker for vurdering av troverdighet. – Jeg er sikker på at det er mange justismord i Norge, og flere av dem har jeg selv sett etter løgndetektortester.

(Foto: Rune Petter Ness, NTNU Info)

Ingen lyver for Svebak >>

AskøyMagasinet - 05-2011 13


- I 2003 testet jeg Gamal Hosein, som ble dømt for drap på sin kone. Testen ble ikke vurdert i retten, og jeg er helt sikker på at han i dag soner en dom for noe han aldri har gjort, sier Svein Svebak, nordisk pioner i løgndetektortester. (Foto: Rune Petter Ness, NTNU Info)

Sven Svebak (69) flyttet til Hauglandshella i 1978, etter at han ti år tidligere ble headhuntet for å være med å bygge opp embetsstudiet i psykologi i Bergen. I 26 år var han ansatt på Det psykologiske fakultet ved UiB, før han sluttet som professor i psykologi i 1994 for å bli professor i medisin ved Det medisinske fakultet i Trondheim. - Også til stillingen i Trondheim ble jeg oppfordret til å være med å bygge opp et embetsstudium, men denne gang i medisin. Jeg var også professor i psykologi (en bistilling, journ.anm.) ved Høgskolen i Nord-Trøndelag fra 1996 frem til jeg gikk av med pensjon nå ved nyttår. Det betydde 16 år med ukependling, og jeg må innrømme at det er godt å nå kunne bruke tiden og hverdagene her på Askøy sammen med kona. Svebak har det siste halvåret vært gjennom en tøff cellegift-kur, men alle målinger viser at han nå skal være kvitt kreften. - Det er tøft å bli så hardt medisinert, spesielt når man har begynt å bli gammel. Jeg er i opptreningsfasen, og kjenner meg bedre og sterkere for hver dag, sier en optimistisk og positiv 69-åring. Til tross for sykdom og pensjonstilværelse så gjennomfører han fortsatt en og annen løgntest når han blir kontaktet av personer som ønsker å bevise sin uskyld. Om ikke for å bli frikjent i retten, så i det minste for å ha et dokument eller bevis som kan gis videre til etterkommere for å gi god samvittighet. Utstyret til å gjennomføre tester har Svebak stående hjemme, og klientene kommer til Askøy for å bli testet. Sensorer som foretar målinger av blodtrykk, håndsvette, pustefrekvens samt blodgjennomstrømminger i fingertuppene blir festet på testpersonen. Sensorene registrerer forandringer i disse kroppsfunksjonene, som ikke er viljestyrte og forandres når en person føler seg truet eller må skjerpe oppmerksomheten for å ikke røpe sin løgn i forsnakkelse. - Gjennom kontrollspørsmål måler jeg hvordan disse funksjonene blir forandret når personen lyver. De samme forandringene vil inntreffe når en svarer uriktig på sentrale spørsmål om noe en mistenkes for, forklarer Svebak.

Flere tiltalte i norske straffesaker har gjennomgått løgndetektortester, blant andre fetteren til Birgitte Tengs, og Ulf Hammern, som ble anklaget i Bjugn-saken. Høyesterett har imidlertid avgjort at slike tester ikke kan legges frem som bevis i norske rettssaler. Og i følge Wikipedia sies det at «Det finnes store usikkerhetsmomenter tilknyttet anvendelse av polygraf, men det sies å være 65 prosent sikkert». - Disse anslagene er basert på konstruerte saker i forskningslaboratoriet, mens treffsikkerheten er betydelig høyere i gode feltstudier fra reelle straffesaker, kommenterer Svebak. I 2003 testet han Gamal Hosein, som ble dømt for drap på sin kone i Skien. Hosein fikk en veldig høy score, og Svebak er helt sikker på at Hosein i dag soner en dom for noe han aldri har gjort. - Det var årets justismord*. Jeg har sett mange som har blitt dømt, som jeg mener er uskyldige, forteller Svebak. - Det er aldri mulig å få 100 prosent i en løgndetektortest, men jeg har testet flere som har vært nær 100 prosent, og som soner dommer. De fleste har sett løgndetektortester på film. Men i følge Svebak har filmversjoner av løgntesting ingen rot i virkeligheten. - Alt folk har sett på TV og film er bare tull, sier Svebak og ler. – Det eneste som vel er nærmest riktig er selve utstyret som benyttes. Metodikken er helt feil. På film sitter gjerne en person og gir tommel opp og tommel ned når testpersonen svarer. I virkeligheten har en løgntest null underholdningsverdi. Den er rett og slett svært omstendelig og kjedelig. - Kan man lure maskinen? Er psykopater gode til slikt? - Om det er noen som skal kunne lure maskinen, så er det sånne som meg, som vet hvordan en løgndetektor fungerer. Men de fleste, meg inkludert, blir også tatt om vi prøver å lyve. Myten om at psykopater ikke kan testes skikkelig er ikke korrekt. Psykopater sammenliknes med seg selv, ikke med andre – dermed klarer de ikke å lure maskinen. Uansett hvem som testes setter det svært store krav

til kontroll- og nøytrale spørsmål for å få de rette konklusjonene. - Hvem er det som tar kontakt med deg for å få seg testet? - Det er gjerne de som er i en umulig situasjon, hvor det ikke er noen bevis og bare påstand mot påstand. Det er oftest brukt i sivile saker, men også i straffesaker. Ingen sier at dette er ufeilbarlig, men det er sikrere enn alt annet i saker hvor det er påstand mot påstand. I tillegg til å gjennomføre løgntester analyserer Svebak dommeravhør, en metode som gjerne brukes hvor barn er involvert. Det var på starten av 1980-tallet at Svebak fattet interesse for løgndetektoren, og da han møtte professor David Raskin, en av USAs ledende eksperter på slike polygraftester, ble de gode venner. - Våren 1990 var jeg heldig og fikk være professor ved universitetet i Utah, hvor Raskin arbeidet. Her lærte jeg meg bruken av løgndetektorer. Det er grunnen til at jeg har vært med i mange saker i Norge de siste 20 årene. Jeg har også sett en utrolig utvikling innen teknologien på løgndetektorer, som igjen har gjort målingene bedre, og resultatene sikrere. Denne utviklingen er noe av grunnen til at bruk av løgntesting blir stadig mer utbredt også i Europa. Selv om jeg nå har gått av med pensjon, så syns jeg det fortsatt er et meget interessant og utfordrende fagfelt, gråsonen mellom medisinen og psykologien. Og siden det ikke er andre som kan tilby løgntester, så har jeg tenkt å fortsette med det. Men jeg foretrekker å gjøre det hjemme, hvor vi ikke blir forstyrret, og jeg slipper å ta med meg utstyret på reise med risiko for at det blir skadet.

Dag Folkestad/Askoymagasinet.no dag@tabloidsats.no

*Justismord er en betegnelse som brukes når en person med rettskraftig dom er blitt dømt for en forbrytelse vedkommende ikke har begått

AskøyMagasinet - 05-2011 15


BADEROMSKAMPANJE

-20% pü møbelseriene

EASY og INDIGO + utvalgte deler av sortimentet

Adecco er verdens største aktør innen bemanning. I Norge er vi ledende med mer enn 70 kontorer og avdelinger, som hver dag formidler jobb til over 12.000 personer. Vi tilbyr midlertidige og faste stillinger i norsk nÌringsliv og offentlig sektor. Vi har ogsü spisskompetanse pü rekruttering av ledere og spesialister til faste stillinger, outsourcing og rüdgivning i omstillingsprosesser.

Gjelder t.o.m. 5/6-2011

Lyst pü ny stilling eller trenger du ere medarbeidere?

Kom inn og fĂĽ vĂĽr nye katalog :-)

Vi har spennende stillinger og dyktige medarbeidere innenfor de este sektorer. VĂĽre kunder holder til i Fjell, Sund, Ă˜ygarden og Askøy. Vi ønsker derfor kandidater som kan tenke seg ĂĽ jobbe pĂĽ disse stedene. Kom innom kontoret vĂĽrt pĂĽ Sartor Senter eller ta kontakt pĂĽ TLF: 56325450. Du kan ogsĂĽ registrere deg pĂĽ www.adecco.no. Vi ser frem til ĂĽ høre fra deg.

ANDERSEN & SĂ˜NN RĂ˜RLEGGERFORRETNING AS adecco.no

TELEFON 56 15 19 70 • post@rorandersen.no • Juvik

 

!  

NĂ… MED 5 Ă…RS GARANTI!

 7, 70 1

       !  !      "    !  " "   

mazda 3 1,6L BENSIN 105HK FRA:

231.800,-

PD]GDQR

Prisen inkl. mva. Ă…rsavgift kommer i tillegg. UtstyrsnivĂĽet pĂĽ avbildet bil kan avvike fra priseksempelet. Egenkapital kr 81.130,- Nominell rente 4.75% * Nedbetalt over 120 mnd GDQR3ULVHQLQNOPYDcUVDYJLIWNRPPHULWLOOHJJ8WVW\UVQLYnHWSnDYELOGHWELONDQDYYLNHIUDSULVHNVHPSHOHW(JHQNDSLWDONU1RPLQHOOUHQWH HWDOWRYHUPQG

 16

AskøyMagasinet - 05-2011v/Sartor Storsenter, Sotra Tlf. 56 31 68 00 www.lieco.no post@lieco.no

cSQLQJVWLGHU Mandag - Fredag: 09.00-16.30 Torsdag: 09.00-19.00 Lørdag: 10.00-14.00

  

g9


AskøyBrensel05.2011_Layout 1 05.05.11 14.41 Side 1

1961

50 ÅR

2011

ASAK MILJØSTEIN FERDIG LAGT ELLER LEGG SELV JORD OG BARK Fra Nittedal Torvindustri

210 Kr. 210

6 stk. 50 L. JORD Kr. 5 stk. 50 L. BARK

Alt i skifer Oppdal Småbrudd Gjelder hele paller

1-2 cm. tykkelse

2-3 cm. tykkelse

169 Kr.189 Kr.

Pr. kvm Pr. kvm

Flere gode TILBUD i butikken!

MARKISER

Transport oppdrag

• Terassemarkiser • Vindusmarkiser • Screens • Lamellgardiner • Plisségardiner

Lastebil m/krane og grabb

GRATIS BEFARING

TILBUD TROLLKRAFT 5 KG. Kun

289

MURMALING 10 L. bøtte. Flere farger Kun

198

HEY DI KZ 2.5 kg. Kun

227

Florvåg, 5329 Florvåg Telefon: 56 15 13 30 Telefaks: 56 14 39 70 E-post: abrensel@abrensel.no

Vi utfører service på varmepumper


Dyriske drømmer

THE KING: På en ekspedisjon til Nambia i fjor ble dette særdeles vellykkede bildet av Tom Halvorsen og en gigantisk løve tatt. –Det gjelder å vise selvtillit og dominans, da går det bra, sier

Askøyværingen Tom Halvorsen hadde valget mellom å drive ulovlig med reptiler, eller flytte til utlandet. Han valgte det siste og driver nå Exotic World fra sitt hjemsted i England. –Dyr er min store lidenskap, sier han. Interessen for dyr og fisk har lagt latent hos Tom Halvorsen helt siden han var liten. -Jeg er ikke sikker på akkurat når den store lidenskapen kom, men interessen synes å ha vært der alltid. Vi hadde akvarium hjemme da jeg var liten, og jeg så min første huggorm bak huset vi bodde i da jeg var 5-6 år gammel. Kanskje det var da jeg ble fascinert av reptiler? Merkelig nok er det ingen i familien og slekten min som er interessert i dyr utover det som kan kalles normalt, og slettes ikke i reptiler, ler han.

18

AskøyMagasinet - 05-2011

Tom begynte allerede som barn å snuse på jobber med tilknytning til dyr og fisk. -Jeg fikk min første jobb i Zoo-bransjen da jeg som tolvåring jobbet deltid i dyrebutikken på Strusshamn Senter. Siden da har jeg nesten utelukkende jobbet med dyr, kun avbrutt av et relativt kort engasjement som kokk på SAS Radisson Hotel i Karasjok samt et år i bygningsbransjen på Hanøytangen. Jeg ble tilbudt å fortsette med begge deler, men takket pent nei og vendte tilbake til Zoobransjen. Det var der jeg hørte hjemme, smiler han. Foruten Island er Norge det eneste landet i verden med et totalforbud mot hold av reptiler og amfibier. Som reptil-entusiast har man da valget mellom å holde reptiler ulovlig, eller å flytte til et land hvor det er lov å dyrke sine interesser. -Jeg valgte det siste. At jeg flyttet til England var nok litt tilfeldig, men også naturlig, da jeg var sammen

med en engelsk jente på den tiden. I tillegg er det lettere å flytte til et land hvor man ikke trenger å lære et nytt språk, sier Tom. I følge Halvorsen har England et meget godt regelverk for hold av dyr, hvor alle i prinsippet kan få lov til holde akkurat det dyret man ønsker. -Ja, dersom man kan dokumentere kunnskap og de nødvendige økonomiske ressurser, understreker Tom. Drømmen om dyrene har altså ført ham til Newcastle i England. Her startet han opp sin egen virksomhet i 2003. Exotic World Ltd er nå en av de største importørene av reptiler og akvariefisk til Storbritannia. Firmaet leverer til dyrebutikker i England, Wales, Skottland og Nord-Irland, samt noe eksport til land som Sveits, Japan, Korea og Irland. - I tillegg tar jeg konsulentoppdrag innen bransjen og arrangerer ekspedisjoner for å se dyr i deres


Røtter fra Askøy: Tom Halvorsen Fakta:

Fullt navn: Alder: Oppvokst: Bosted: Yrke: Sivil status:

GIFTIG: Dette er en angolsk pytonslange. Sikkert ikke noe leketøy for oss vanlige dødelige. Det er gjerne sløsing med trykksverte å fortelle at Tom stortrives med arbeidet. -Kort oppsummert; jeg har det fantastisk bra. Men det er ofte lange dager og mye hardt arbeid. Man har et stort ansvar når man arbeider med import og eksport av levende vesener. Noe av det viktigste for meg er å jobbe mot en null prosent svinn-rate. Da sier det seg selv at man ikke kan gi seg for dagen når man selv ønsker. Dyrene kommer alltid først, poengterer han. Det har nå gått rundt tyve år siden Tom flyttet fra Askøy. Selv om han lever ut drømmen sin i England, så husker han barndommen sin på Askøy som trygg og god. Han bodde sine første år på

Tom Halvorsen 39 Askøy Newcastle, England Daglig leder og eier av Exotic World Ltd Kjæreste med en ”fantastisk jente”

Haugland, før familien flyttet til Øvre Kleppe noen år. Deretter slo deg seg ned på Erdal. - Askøy var et trygt og godt sted å vokse opp. I min barndom fantes det knapt barnehager, så vi hadde tryggheten av at mor var hjemme. Vi kunne være ute og leke på egen hånd og gjøre våre egne erfaringer. Jeg synes det er synd at dagens norske samfunn er blitt så materialistisk at verken mor eller far tar seg råd til å være hjemme under barnas oppvekst, sier Tom med et hjertesukk. -Jeg var kanskje ikke som barn flest i barndommen. Jeg gikk mye og rotet i skog og mark og var mer fascinert av froskedammen enn av å leke politi og røver. Min morfar i Skiftesvik var sauebonde og min farfar på Haugland var, og er, fortsatt fisker. Så jeg var mye ute i naturen, både på land og på sjøen. Rundt 1990 dro Tom til Finnmark og grensestasjonen mot Finland i Karasjok for å avtjene militærtjenesten. -Finnmark var et bra sted med mye flott natur, så jeg ble for det meste værende der også under helgepermisjonene. Det benyttet jeg til fine naturopplevelser i stedet for å reise hjem, forteller Tom. Etterpå flyttet han til Bergen.

>>

dyreeksperten fra Askøy. naturlige miljø. Mye av konsulentvirksomheten dreier seg om å forbedre prosedyrer for fangst, oppbevaring og eksport av dyr, forteller Tom. -Jeg var så sent som oktober i Brasil hvor jeg i to måneder jobbet for en av leverandørene mine i Amazonas med å forbedre prosedyrene for eksport av fisk slik at svinn under transport kunne reduseres. Med hardt arbeid klarte vi faktisk å komme ned i en svinnprosent på tilnærmet null på disse månedene, og jeg har fortsatt stående et tilbud om fast jobb i Amazonas, smiler han. -Du labber rundt med løver og leoparder, holder giftige slanger og svømmer rundt med hvithai. Blir du aldri redd? Noen vil si det er galskap? - Nei, jeg blir ikke redd blant dyrene. Det er viktig å utstråle selvtillit, dominans og kontroll, ellers kan farlige situasjoner oppstå. Dersom man er skeptisk til å holde en livsfarlig slange, så er ikke det noe å anbefale akkurat, ler To

ØRKENDYR: Tom Halvorsen i Namibiaørkenen, sammen med en kompis – en kamelon

AskøyMagasinet - 05-2011 19


flere arter og naturen er under sterkt press. Utviklingen kan dessverre ikke reverseres, kun forsinkes, slår Tom fast.

SAND-SNAKE: En giftig variant av sand-snake. –Om man er nervøs for giftige slanger, så er ikke det ikke å anbefale å ta dem opp, sier Tom. -Føler du deg som ekte askøyværing? -Ja, klart det! Jeg er stolt av mine røtter og mitt opphav, og det er ikke mange i England som kan si de er ”born on an island”. - Flytter du tilbake til Askøy noen gang? -Man skal aldri si aldri, hvis jeg noen gang flytter tilbake til Norge så blir det gjerne til Askøy. -Hvor ofte er du hjemme på Askøy på besøk? -Mesteparten av slekt og famile er fremdeles bosatt på Askøy, så når jeg er i Norge er jeg bare på Askøy. Jeg har stort sett vært i Norge en eller to ganger i året, men i den senere tid har jeg tilbrakt litt mer tid på Askøy med familie og venner. Senest i påsken da

jeg også fikk tid til en fantastisk fire-dagers skitur på Hardangervidda. At han er glad i naturopplevelser ”ligger i kortene”. Han har da også en drøm om å kunne starte med profesjonelle ekspedisjoner. - Det er ingenting som kan måle seg med å se dyr i deres naturlige miljø og å oppholde seg i naturen. Det er en drøm å en dag kunne leve av å kunne arrangere ekspedisjoner rundt omkring i verden slik at flere kan få sett dyrene i deres naturlige leveområder, innen det blir for sent, presiserer han. - Befolkningseksplosjonen på jorden utrydder stadig

En annen idé han har båret på er å realisere et stort reptilsenter på Vestlandet, og da gjerne på Askøy. -Det hadde virkelig vært moro å åpne et reptilsenter, slik at flere kan lære mer om disse fascinerende dyrene. Det slår meg ofte at hvordan i alle dager skal vi kunne klare å lære folk i u-land at de ikke skal drepe slanger, når mange velutdannede nordmenn er så kjapt ute med å drepe den første huggormen de ser på stien i skogen. Det er ikke en gang spesielt dramatisk å bli bitt av en huggorm, for de fleste medfører det kun litt ubehag i noen timer og er helt ufarlig, sier Tom. - Dessverre er ideen om et reptilsenter neppe økonomisk bærekraftig som en forretningsmodell. Det er kun gjennomførbart med en god porsjon av idealisme, samt en kommune som ser verdien i en slik ”turist-attraksjon” og stiller lokaler og område til disposisjon enten gratis eller svært rimelig, sier han. Tom liker å holde seg i form, men fritiden i England er også basert på hygge. -For å koble ut liker jeg å se en god film på kveldstid, eller å treffe venner på puben for en ”pint of lager” og et godt måltid, sier han. - Jeg dykker regelmessig, og prøver stort sett å holde meg i god form ved hjelp av riktig kosthold og aktivteter i naturen. For det meste er mine interesser sterkt knyttet til min jobb, og jeg føler meg priviligert som får jobbe med det som er min store lidenskap; dyr, naturopplevelser og reiser.

Yngve Johnsen, En-to-tekst yngve@tabloidsats.no

MER INFO: Ved å gå inn på Toms hjemmeside www.tomhalvorsen.co.uk, så kan man se mange flere bilder fra Tom Halvorsens fantastiske reiser til blant annet leopardenes rike.

20

AskøyMagasinet - 05-2011


Velg din kjøreskole på Askøy • Kjøretimer kan startes og avsluttes på Askøy etter avtale.

ring på:

læ Vi tilbyr opp

• Kontakt oss for informasjon om våre trafikale grunnkurs og mørkekjøring. • Kjøreskolene tilsluttet Førerkorthuset har samlet 90års erfaring i trafikkopplæring. • Velg den kjøreskolen du ønsker ved enten å ringe direkte eller gå inn på en av skolens hjemmesider.

M 926 60 075 - www.haralds.no

g MC n u T • C M t t e •Moped •L mat) o t u A / l e u n •Bil (Ma er) g n e h l i T + l i B •BE (

M 957 84 407 www.krokaas-trafikkskole.no

M 995 30 683 www.heimlitrafikkskole.no

Enok Bernhardsen M 908 34 119 - www.lapp1.no

M 958 88 822 - www.vestnestrafikkskole.no

M 930 34 555 Epost: eno-be@online.no

www.førekorthuset.no - Gamle kleppeveien 18 B, vis a vis Helsetunet på Kleppestø

Vi reparerer bilglass, steinsprut gratis. Skifting av frontrute - kun egenandel.

Vi ordner alt. Vår servicepakke er som følger: 1) Du leverer bilen til oss 2) Vi tar kontakt med ditt forsikringsselskap 3) Taksering av skaden tar vi oss av 4) Vi ordner alt papirarbeid

-kr. 500,- på egenandel For oss er det viktig at du som kunde føler trygghet når du overlater bilen i våre hender. Trygghet for at problemene dine blir løst til riktig tid og pris, og med den kvalitet du forventer.

Vi legger 3M solfilm.

NB! Det er ikke bonustap ved ruteskift.

Vi utfører lakk og karosseriarbeid for alle forsikringsselskaper. Gratis taksering. Vi skreddersyr kilometer-service program til din bil, på samme måte som merkeverksteder. Når du utfører hovedservice hos oss får du 12 måneders MOBILITETS-GARANTI

5 ÅRS GARANTI

PÅ DELER

Strusshamn senter Åpningstider: Mandag - fredag 08.00-16.00 Tlf: 400 43 323

VI UTFØRER REPARASJON OG DIAGNOSE AV ALLE TYPER BILER AskøyMagasinet - 05-2011 21


Sommernostalgi med friske fraspark 22

AskøyMagasinet - 05-2011


Ingen sommer uten sommershow, og i Logen i Bergen kan man oppleve en norsk-svensk Askøy-duo hvor den gode sommerfeelingen blir gjennomgangstonen. Bokstavelig talt.

Hun har bodd på Askøy i to år, og har nettopp kjøpt hus sammen med samboeren sin. Hun er fra Norrköping i Sverige og er utdannet musikalartist på Performing Art´s School og Operastudion i Göteborg. - Jeg trives kjempegodt på Askøy, og søkte på en jobb i Kulturskolen både på Askøy og i Bergen. Nå får jeg kombinert både sang, dans og teater i jobben, samtidig som jeg er frilanser som sanger og musikalartist. I tillegg var det en kjempebonus å bli kjent med Marianne. Sammen kaller de seg DuoDevine, og det kommende sommershowet er noe de har tenkt på i snart ett år. - Hva kan dere si om showet? - Det blir svenske og norske sommerslagere, noen musikalnumre og

REYKJAVIK GRAN CANARI MOSKVA PARIS HERDLA BERGEN

språklige forvirringer, sier Marianne litt kryptisk. - Vi spiller jo litt på dette med norsk og svensk, og at bestemte ord kan ha ulik betydning på de to språkene. - Eksempel? - For eksempel ordet «rolig», som jo på svensk betyr morsomt! Så sommershowet blir rolig på svensk, men ikke så rolig på norsk… De deler ikke bare det gode humøret og sangstemmen, men også en felles interesse for musikaler. Derfor har de begynt sin egen musikalskole på Askøy, «MusikalHuset». Målet med MusikalHuset er å gi elevene et teknisk redskap til å utvikle sin samarbeidsevne og øke sin sangog danseglede, samt å gi kunnskap i musikalteaterets repertoar, og det planlegges en egen musikal-leir i sommer for alle i alderen 9-11 og 7-8 år. - Det er utrolig gøy å få jobbe med barn og unge, hvor vi samtidig får kombinert jobb og hobby, sier de fornøyd. - Hvor langt er dere kommet i arbeidet med sommershowet? - Vi begynte å øve i januar, og fortsatt jobber vi med å plukke og forkaste sanger og ideer, men hovedlinjene er på plass. Vi har med oss Helge Lilletvedt på piano og Tore Nysæther har regien, pluss at han har skrevet noen tekster. Han er en fantastisk mann å ha med på laget, med sin erfaring fra utallige show og opera-forestillinger. Det gir samtidig en trygghet siden dette blir vår første opptreden sammen, forteller Marianne. - Det blir jättekul. En perfekt start på sommeren, gliser Ann-Sofie, godt gjemt bak de store foto-krøllene. Sommershowet med Marianne Juvik Sæbø og Ann-Sofie Jonsson kan oppleves på Logen i Bergen 17. og 18. juni.

Dag Folkestad/Askoymagasinet.no dag@tabloidsats.no Foto: Morten Wanvik

599,-

599,499,499,-

299,-

1899,699,-

699,-

Uansett hvor du skal Årets nyheter innen klær og reiseeffekter er ankommet!

Reklamebyrået TABLOIDSATS. FOTO: A. Færevåg

Marianne Juvik Sæbø er en kjent stemme for de fleste, etter mange år på scenen både lokalt og nasjonalt. Gjennom jobben i kulturskolen på Askøy har hun blitt kjent med en av de andre lærerne, svenske Ann-Sofie Jonsson. - Det sa bare klikk første gang vi møttes, og vi fant tonen umiddelbart. Allerede før vi hadde hørt hverandre synge bestemte vi oss for å samarbeide, forteller Marianne. Ann-Sofie sitter inne hos stylisten og får, i følge henne selv, tidenes mest voluminøse hår. Alt på grunn av en foto-session hos fotograf Morten Wanvik på Nesttun. - Jeg kjenner Morten fra tidligere, og han tar utrolig gode bilder, så derfor har vi fått han til å ta bilder til plakater, program, internett og presse, forklarer Marianne mens hun ser på kostymer. Kontrast er et tema i sommershowet, derfor skal hun være den lyse, yndige på plakaten, mens Jonsson skal være mørk og rocka. - Det blir mye humor og munterhet blandet med litt alvor. Men det skal være stil over det hele, folk skal le og humre, og når de går ut i sommernatten skal de ha en god, lett stemning i kroppen, sier Ann-Sofie.

KLEPPESTØ

2. etg. KLEPPESTØ SENTER • TELEFON 55 70 61 02 AskøyMagasinet - 05-2011 23


Utvendig solskjerming Gratis befaring Vindusmarkiser Terrassemarkiser Persienner Screens Solfilm Markiseduker Ta kontakt for pristilbud! Se ogsĂĽ www.lady.no

Knalltilbud R E P M U P E M R VA

LG Libero 6 kw kr. 16.000.- Ferdig montert Meget stillegĂĽende med god effekt til en meget gunstig pris. Varmepumpen er en nordisk modell som vil gi deg varme selv pĂĽ de kaldeste dager.

KONTAKT JOHN ARILD HAUGEN PÅ 920 67 005 epost: post@bergenvarme.no Stølabakken 4, 5307 Ask

Hyundai i30 Designmessig har nye Hyundai i30 fütt den karakteristiske heksagonalformede grillen som gir bilen et sporty og moderne uttrykk. Hyundai i30 har oppnüdd fem av fem mulige stjerner i Euro NCAP test som setter fokus pü bilens totale sikkerhet. I tillegg har bilen den effektive Blue Drive -teknologien som bidrar til lavere utslipp og forbruk. Kvalitet fra verdens 5. største bilprodusent

i30 5-dørs kombi fra kr

209.950,-

*i30cw (stasjonsvogn) fra kr et ns re ag. g Be ppl o

236.950,-

Begge modeller kan leveres med diesel og automatgir.

Hyundai i30 fra kun kr

PREMIUMPAKKE Kun kr

6.900,-

1.558,- pr mnd

‡KNHNVWUD IUDKN ‡'HOVNLQQ ‡5\JJHVHQVRU ‡$XWRPDWLVNDYEOHQGEDUW innvendig speil.

Ubegrenset kjørelengde

‡5HJQVHQVRU ‡&UXLVHNRQWUROO ‡¾DOXPLQLXPVIHOJHU ‡$YNM¥OWKDQVNHURP ‡'HLFHUIRUYLQGXVYLVNHUH

QRPUHQWH JMHOGHUWRPDSULO (IIUHQWHHUEHUHJQHWXWIUDELOHQVSULVNU(.nUVQHGEHWDOLQJ(WDEOHULQJVJHE\URJWLQJO\VQLQJHULQNO.UHGLWWNMÂĄSVSULVHUNU /RNDOHIUDNWRJOHYRPNRVWQLQJHUPHWDOOLFODNNRJYLQWHUKMXOWLONRPPHU'ULYVWRIIRUEUXNEODQGHWNMÂĄULQJIUDOSUPLO&2XWVOLSSIUDJNP %OXH'ULYH %OXH'ULYHOHYHUHVLNNHSnELOHUPHGDXWRPDWJLU$YELOGHW modell kan avvike fra tilbudt modell.

J

JJ

\

S

S

S

J

S

www.hyundai-i30.noRYHUPQG

lieco 24

AskøyMagasinet - 05-2011

  

auto

v/Sartor Storsenter, Sotra Tlf. 56 31 68 00 www.lieco.no post@lieco.no

cSQLQJVWLGHU Mandag - Fredag: 09.00-16.30 Torsdag: 09.00-19.00 Lørdag: 10.00-14.00

g9


Sivert Waagen 05.2011_Layout 1 05.05.11 11.02 Side 1

Start planleggingen nå! Alt på ett sted! Belegningsstein

Jondalstein

Skifer

Støttemur

Vi fyller opp lageret med finsortert kompostjord, bark, hvit hagesingel og elvestein.

Ferdigplen! Enkelt og grønn på dagen Grus, singel, sand, fyllmasser leveres med grabb.

Ta kontakt for pris.

Spør etter katalogen vår!

HOVEDKATALOG

Våren

2011

Utleie av minigraver og beltegående trillebåre

vareutvalg La deg inspirere av vårt store nyheter. og spesialtilbud fra vårens

Sand, sement, mørtel, armering, grus, fyllmasser, granitt, skifer.

Skarholmen, Tlf. 56 15 11 30 • post@waagen.no • www.waagen.no Åpningstider: Mandag- fredag 07.30-16.30 Lørdag 09.00-13.00


e s r e r e t t a b e D

DEBATT-KLASSEN: Klasse 9C ved Kleppestø ungdomsskole: Even G. Andersen, Marianne Andberg, Mats I. Bergfjord, Elena Bjørndalen, Tina M. Eriksen, Maren P. Feness, Embla Fjellhaug, Madina Halip, Emilie Hansen, Martin Hansen, Adrian Indrevær, Nora B. Jensen, Ole Kristoffer H. Jensen, Trym Larsen, Emilie V. Mathiassen, Benedicte G. Mæhlum,

Her er de ivrigste debattantene i hele fylket. Klasse 9C ved Kleppestø ungdomsskole vant Bergens Tidendes debatt-konkurranse og stakk av gårde med 30.000 blanke kroner. Nå vil de bruke pengene til en klassetur til selveste Barcelona. Det er gjevt å vinne Bergens Tidenes konkurranse i BTbatt. Det er da heller ikke et rent lite nedslagsfelt avisen har. Klasse 9C på Kleppestø ungdomskole kunne skilte med hele 48 innlegg på trykk i BTbatt i en tremåneders periode fra 10. januar og

26

AskøyMagasinet - 05-2011

utover. Dermed stakk de av med hovedpremien på 30.000 kroner. -Yesss, selvfølgelig er vi stolte. Det var dritkult å vinne, forteller en ivrig gjeng når AskøyMagasinet dukker opp for å gjøre stas på de samfunnsengasjerte ungdommene. Elevene forteller at de skrev innlegg om alt mulig som opptok dem. De svarte også på andres innlegg. -Noen ganger ble vi skikkelig engasjerte over det andre skrev. Da måtte vi nesten svare på dem. Det er jo det som er debatt, forteller de. -Og så skrev vi om ting som irriterte, som for

eksempel at det ikke går buss til gudstjenestene, sier en jente med klar tale. -Så skrev vi om andre ting som Facebook, fotball, ting på nyhetene, slanking, dyrevern og ikke minst mobbing, forteller klassen. Ole Martin Næss ble klassens store debattkonge med signatur på nesten en fjerdedel av innleggene. Også Tina Eriksen fikk mange synspunkter på trykk. -Jeg tror mange av oss ble mer aktive i norsktimene, innrømmer Ole Martin. -Hva var det som trigget dere da? Pengepremien? -Jaaaaa!!!


a n o l e c r a B l i eg t

Ole Martin Aabrek Næss (liggende foran), Michelle Svellingen, Markus M. Sørtun, Lars Otto Torsvik, Iben Helene S. Ødejord og Cecilie Østrem. Disse var ikke til stede: Ronja S. Solberg, Margrethe Eide, Tommy B. Kringstad, Andreas Ø. Lauritzen, Ingrid Naustdal og Adrian M. Zwaka. (Foto: Yngve Johnsen)

-Pluss at vi måtte slå D-klassen her på Kleppestø. De kom på andreplass! Elevene drømmer om en klassetur til Barcelona. -Der har de litt for alle. Vi kan se fotball, vi kan shoppe og bade, forteller de. Norsklærer Liv H. Axdal bekrefter at elevene var veldig ivrige. De hadde fått i lekse å skrive leserinnlegg én gang i uken, men skrivekløen og debattengasjementet tok fullstendig overhånd. -De skrev innlegg både i helger, på kveldstid og om morgenen. Det har vært veldig kjekt å være lærer i denne perioden. Jeg har skyndet meg ut for å henteavisen om morgenen for å sjekke om vi hadde innlegg på trykk, forteller hun.

-Det var også moro at veldig mange har fått innlegg på trykk, ikke bare de som er flinkest i norsk, smiler Axdal. Hun er også lærer for 9D, som ble slått på målstreken. -9C har vært utrolig produktive, men det er selvsagt litt vanskelig for 9D å være så nære. Vi får heller slå oss på brystet over å ha vært den klart beste skolen i BT sitt distrikt. Da konkurransen var slutt var det mange elever som satt oppe om natten for å vente på avisen, slik at de kunne se om de hadde vunnet, forteller hun.

-De ble nok mer bevisst på en del saker de ikke hadde tenkt så mye over før. Det at vi hadde aviser tilgjengelig i flere uker, gjorde det jo ekstra kjekt. Mange fikk et helt nytt og positivt forhold til aviser, sier Axdal.

Yngve Johnsen, En-to-tekst yngve@tabloidsats.no

Klassen deltok først på prosjektet ”Avis i skolen”. I følge Axdal medførte dette stort samfunnsengasjement.

AskøyMagasinet - 05-2011 27


Debuterer med brilj

28

AskøyMagasinet - 05-2011


erende album Jarle H Olsen har lenge hatt et navn i gitarverden, og nå er endelig debutalbumet ferdig. Innspillingsprosessen har vært nokså uvanlig, litt i Bergen, litt i Italia og litt i Chile. – Det er gjerne fremtidens måte å spille inn på, sier Olsen.

GITARHELT. Jarle H Olsen debuterer nå med sitt selvfinansierte album «Quadrasonic». Med en ekstrem teknikk og øre for gode melodier holder albumet et svært høyt nivå i sjangeren Prog Metal/Fusion.

Plata er akkurat kommet fra England, og Olsen kan endelig holde debutplata mellom fingrene. Coveret er laget av det engelsk grafikerbyrået RainSong Design, og plata har fått tittelen Quadrasonic. - Jeg syns det var et kult navn, det passer til låtene, og vi er fire som spiller, forklarer Olsen. På stereoanlegget i stua står plata på, gitarfraseringene er imponerende. For de som kjenner gitarverdenen gir det assosiasjoner til Dream Theatre og gitarhelter som Steve Vai og Joe Satriani, og teknisk sett står det nok ikke langt tilbake heller. Bergen hadde Ole Bull, Askøy har Jarle H Olsen. - Jeg har spilt gitar seriøst i 15 år, og øvde svært mye i ungdomsårene. Da lukket jeg meg bare inne og spilte time etter time. Jeg lærte meg riffene og soloene til kjente band, og la grunnlaget den gang. Jeg tror det er viktig å spille mye i barndommen og ungdommen, da har man både tid til det, og man lærer fort og mye. I dag er det mer å holde ting ved like. Jeg har ulike øvelser liggende i en database, for enkelte ting er så pass komplisert å spille at jeg må holde teknikken oppdatert. 30-åringen er med andre ord som hvilken som helst annen dedikert musiker, enten det er fiolin, piano eller blåseinstrumenter – eller sportsutøver for den saks skyld. Skal man bli god, må man øve. - Da jeg lærte å spille måtte jeg sitte og spole frem og tilbake på kassett for å lære meg ulike riff, og dermed ta mye på gehøret. I dag ligger alt ute på YouTube, det er bare å klikke seg frem, så er det ingen sak å plukke hva andre spiller. Jeg tror ikke det er like heldig, fordi man mister mye av det å bruke øret – eller finne ut av det på egen hånd, og ikke bare se hvordan andre løser tingene.

Olsen har instrumentert alt selv, men de ulike musikerne har selvsagt fått satt sitt stempel på innspillingen. - Bjarte K. Helland fra Bergen spiller trommer, en flott fyr jeg har spilt sammen med i en årrekke. Han er en av de beste i landet, og vet hvordan det hele skal låte bra og stilmessig perfekt. Jan Martin Kleveland har spilt bass på et par låter, men det meste av bassen er det Rodrigo Garcia fra Chile som har gjort. Gitar og trommer har vi spilt inn i et øvingslokale/studio i Bergen, så sendte jeg filene over til Rodrigo, og så har han lagt på bass i Chile og sendt det tilbake. Deretter kontaktet jeg Alex Argento i Italia, som er en helt fantastisk keyboardist som har spilt med en rekke store artister. Han spilte inn sine ting der nede og sendt alt tilbake til meg. Tar vi med albumet er mikset i Jail House Studios i Danmark, så har det hele blitt et svært så internasjonalt prosjekt. Og med instrumentalmusikk så får man heller ingen språklige utfordringer... - Det er en spennende måte  spille inn på, og gjerne slik det blir i fremtiden. Man trenger ikke sitte på samme sted, du kan få gjesteartister til å spille inn sine ting, og man slipper mye reising. I tillegg er musikken min, prog metal/fusion, veldig arrangert, og det setter strenge krav til produksjonen. Man kan ikke spille denne typen musikk live i studio, det er på mange måter mer notebasert, som et orkester. Du spiller det du får «utdelt». Så kan vi heller gjøre det litt friere live, men da hovedsakelig på solopartier. Stort sett ønsker jeg å fremføre ting slik det er spilt inn, nettopp fordi det er så gjennomtenkt og helhetlig.

Det er ingen vokal på Quadrasonic, og det er derfor gitaren som blir bærende, som gir melodiene. - Jeg har tenkt veldig helhetlig når jeg har komponert og arrangert, at alt skal høres, de ulike instrumentene skal ha en naturlig plass. Det er ingen vits å bare lage en vegg med gitarlyd der alt kommer rett i trynet hele tiden – det må være dynamikk.

Olsen har en deltidsstilling på Hagstrøm Musikk i Bergen, en perfekt kombinasjon med det å drive som musiker. Her møter han mye musikkinteresserte folk, han kan bruke sine egne erfaringer som gitarist og kan gi god hjelp til andre gitarister i nød.

>> AskøyMagasinet - 05-2011 29


SPONSORAVTALE. Jarle H Olsen er sponset av en av verdens største gitarprodusenter, Carvin, og får spesialbygde gitarer etter eget ønske ved behov. Gitarene utstyrer han selv med DiMarzio-mikrofoner, som er sponset av produsenten. - Hva var din første gitar? - Det var en B.C. Rich, en sånn veldig «sint» sak. Det var det jeg likte den gang, sier han og ler. I dag spiller han på gitarmerket Carvin, og har fått en misunnelsesverdig avtale med en av verdens største gitarprodusenter. - Jeg får nye gitarer fra dem når jeg trenger det. Jeg fikk nettopp en helt fenomenal 7-strengsgitar. I avtalen ligger det også at jeg kan spesifisere ting etter eget ønske – noe som er ufattelig kult. Jarle gliser og peker på et gitarstativ i stua. - Jeg kan velge hvilket type treverk jeg vil ha, eller om det skal være spesielle typer bånd osv. Gitarene er USA-produsert og holder veldig høy standard. Det eneste jeg endrer selv, er at jeg må ha DiMarzio-mikrofoner på gitarene mine. Disse syns jeg låter definert og tight. Men så har jeg også fått en deal med dem, så det er jo ingen problem! - Hvordan fikk du til disse avtalene? - Jeg sendte noen demoer og presenterte meg selv, og hadde mange telefonsamtaler med dem. I 2005/2006 gikk avtalen i orden. En stor fjær i hatten med andre ord, et synlig – eller hørbart – bevis på det ekstreme talentet denne gitaristen på Stongafjellet har. Men som han presiserer: - Du kan ha så godt utstyr du bare vil, men til syvende og sist er det den som spiller som avgjør hvor bra det låter. Jeg er veldig opphengt i lyd, og det er viktig at det låter bra, og med en slik utstyravtale så gir det meg litt større sikkerhet. Gitarforsterkerne er bygget av en kompis i Sør-Amerika, og har fått det interessante navnet «Piece of Shit». Denne er bygget på spesifikasjoner fra Olsen, og det fins bare to modeller i verden. - Jeg har en på 80 watt og en på 50 watt. Det er selvfølgelig rørforsterkere, og det låter helt insane. Det

30

AskøyMagasinet - 05-2011

er en god, klar og definert lyd. Samtidig gir han et lite spark til de som ser etter mest mulig watt når de kjøper seg utstyr. - Jeg foretrekker den varme lyden av en rørforsterker hvor du tyner utgangstrinnet fremfor å ha 150 watt som bare blir absurd høyt. Min gitarlyd får du som en påle i trynet uansett, gliser han. - Jeg er heller ikke fan av å ha 100 pedaler. Jeg kjører en Eventide GTR 4000, som gjør jobben helt utmerket. Jeg henter alt herfra, har et basic oppsett med gitar rett i amp-en, uten vrengpedaler. Debutalbumet kan foreløpig kjøpes på jarleholsen.com, og det hele er selvfinansiert. - Savner du ikke å ha et plateselskap i ryggen? - Det er dessverre ingen av de store selskapene som satser på slik musikk. Det er nisjemusikk. Men lyttere av denne musikksjangeren er veldig bevisste på hva de ser etter, og dermed vil jeg annonsere albumet på slike nettsteder. Og så sprer ting seg gjerne i miljøet. På sikt vil plata selvfølgelig finne veien til dagens «platebutikker» på nettet, som iTunes og Spotify, men foreløpig vil jeg ha full kontroll selv og styrer salget fra nettsiden min. Førsteopplaget er på 1000 stykker, og tilbakemeldingene så langt er svært gode. - Selv folk som normalt sett ikke ville hørt på denne type musikk har vært veldig positive med feedbacken. Det er veldig kjekt.

- Hva med fremtiden? - Nå blir det å selge plata og så har jeg et live-band jeg har spilt en del med og som vi skal ut på veien med. Jeg har jo lyst til å fremføre musikken live også. Og så blir det å lage mer musikk. Jeg går veldig systematisk til verks og har et enormt arkiv på data med alt fra små riff til lengre skisser. Det kommer garantert mer musikk fra Jarle H Olsen. Med gode melodiføringer og kompliserte rytmiske toner som flyr forbi som en humle som har fått i seg litt for mye nektar.

Dag Folkestad/Askoymagasinet.no dag@tabloidsats.no


Få et deilig bad

Priser fra kr.

4.595,-

Kom innom og hør mer om våre van(n)vittige sommerpriser på ferdige baderomsløsninger

Et valg av nye muligheter finner du på våre nye nettsider: www.askoykjokken.no

Askøy Kjøkkensenter as Juvikflaten

5300 Kleppestø Man - ons & fre Tlf. 56 14 24 50 Torsdag post@askoykjokken.no Lørdag

10-16.30 10-19 10-15

G A G G E N A U • Q U O O K E R • B O S C H • S I E M E N S • M I E L E • G O R E N J E • R Ø R O S H E T T A • E I C O

Attraktive næringslokaler på Juvikflaten ved Rema 1000 - ca. 170 kvm

51000

A

B

C

6000

D

6000

E

6000

F

6000

G

6000

6000

H

6000

I

J

6000

4

600

4

3000

2883

2945

5458

2854

2988

100 0

1098

1800

1600

REI30

UN RET UNDERETASJE: Askø køy øy Kjøkken Kjøkkensenter O.Solberg O. erg Thoms msen - elektroi elektroinstallatør ør

8975

Ca.14,1m2

2250

REI30

3000

ÅP EN TN ED 135

2987

2475

2340

1140

9M EI30

1140

3 F,golv + 3,565. REI30

EI30CS 10M 150

EI30CS

1475

200

1600

200

2375

EI30CS 13M

3000

1310

KORRIDOR

HEISSJAKT CA.1600 x 1940

REI30 REI30

Solstudio 83.6 m²

Vindkryss i stål

2.9 m

RESEPSJON

2300

2300

2300

2300

2

2300

2300

2988

Vindkryss i stål

2300

8975

Br.sl

10M 10M

1400

280 280 280 280 280 280 280 280 280 280

REI30

Lager 5 rwc 5

F,golv + 3,565.

26950

TRENINGSAL

162/280

2987

9M EI60

21

6542

3

2800

bk 3,6

TIL LEIE!

9x

280 280 280 280 280 280 280 280 280 280

21 9x

Fysioterapi 89.4 m²

2800

8975

9x21

disp 170.8 m²

8975

Rømn.trp.Diam=2200 20 opptr.á 178,3

21 9x

2650

2

Vindkryss i stål

REI30

KORRIDOR 10M

10M

3000

GARDEROBE KVINNER

WC

WC WC

WC

9000

KONTOR 7,8

9000

I SAMME ETASJE: Energi Treningssenter gsse City Sun Solsenter Askøy Naprapati Na Muske skelterapeuten Inn nnsiktstreneren en

GARDEROBE MENN KONTOR 7,8

DUSJ

DUSJ KONTOR 17,2

1

1 3000

A

6000

B

6000

C

6000

D

6000

E

6000

F

6000

G

6000

H

6000

I

J

TA KO KON TA K T MED: ME Juvikflaten Eiendom v/Fritz Warncke. Mobil: 90010650. E-post: fritz.warncke@gmail.com

AskøyMagasinet - 05-2011 31


Bygg en lun utepla

Skjermvegg av horisontale spiler kombinert med pergola. (Foto: Gullik Gulliksen AS Landskapsarkitekter MNAL)

En pergola kombinert med skjermvegg i hagen kan bli en trivelig, lun uteplass som beskytter mot vind og innsyn, og utnytter solvarmen. Drømmer du om sommer og sol og late dager i hagen? En pergola er et godt alternativ som definerer uterommet, gir skygge og blir dekorativ når plantene får vokse på den. Skjermvegg på minst en av sidene av pergolaen gir konstruksjonen en god avstivning. I SINTEF Byggforsk sin bok «Lag hageanlegg» får man servert oppskriften på hvordan man kan bygge solide og funksjonelle skjermvegger, samtidig som man er sikker på at kravene i plan- og bygningsloven og byggteknisk forskrift oppfylles. Greit å vite at man snekrer innenfor loven. En pergola består som regel av en åpen trekonstruksjon av søyler og åpne takbjelker/sperrer hvor klatreplanter kan vokse seg til og gi skjerming mot innsyn og sol. Et åpent sperretak kan også fungere som skjerming mot direkte solinnstråling ved å filtrere solstrålene, særlig om det benyttes flere lag med kryssende sperrer. En pergola kan være frittstående eller sammenbygd med bygning, og med en frittstående pergola er det viktig at den er innspent ned i terreng eller sideavstivet. En pergola kan kombineres med espalier og klatreplanter på for eksempel en eller to av sidene for å gi en mer skjermende effekt.

32

AskøyMagasinet - 05-2011

Dersom det legges tak over pergolaen, må man ta hensyn til at konstruksjonen må tåle snølast på vinterstid. Konstruksjoner med tak faller som regel inn under søknadspliktige tiltak, og tett vekst med klatreplanter oppå pergolaen kan føre til at snø blir liggende på pergolaen vinterstid. Slik bygger du skjermvegg: Hvordan man bør fundamentere stolpene avhenger av grunnforholdene: • Ved telefarlige masser i grunnen bør stolpene fundamenteres så dypt at de er sikret mot bevegelse på grunn av tele i bakken. • Ved telefrie masser kan det fundamenteres grunnere enn vanlig teledybde. Alternativt kan stålprofiler og runde stolper av tre drives ned i grunnen. • På fjellgrunn må det bores hull for forankringsbolter, som så støpes fast. Skjermveggen lages av kledningsbord. Alternativt kan man bruke trespiler, flettet spon, barket rundstokk, vier, eller pilekvister. Kledningsbordene bør ha tykkelse 19 eller 22 mm. For leskjermer med stående kledning må man montere horisontale spikerslag. Spi¬kerslag kan føres forbi stolpene eller stikkspikres mellom dem. De vanligste dimensjonene er 36 mm x 73 mm, 48 mm x 48 mm eller 48 mm x 98 mm. Spikerslag bør være trykkimpregnert i klasse AB. Skjermvegger mot vind bør ikke være helt tette. Tette vegger vil få turbulens (vindvirvler) på baksi-

den. Skjermer hvor materialene dekker 75–80 prosent av veggflaten, er best. Man kan også minske turbulensproblemene ved å trekke nedre kant av leveg¬gen 100–150 mm opp fra bakken. Skjermvegger må som regel være 1,8–2,0 m høye for å hindre innsyn, men bør ikke være så høye at lysforholdene blir dårligere. Skjermvegger er i utgangspunktet søknadspliktige, men i noen tilfeller kan skjermvegger fritas fra søke- og meldeplikt, forutsatt at: • Skjermveggen er maks 1,8 m høy og maks 10,0 m lang • Skjermveggen er minst 4,0 m fra nabogrense. Mellom seksjoner i rekkehusbebyggelse kan skjermvegg settes i skillet mellom seksjonene når naboene samtykker • Skjermveggen ikke er til ulempe for nabo eller omgivelser. Dette bør avklares i forkant Uavhengig av om det er søknadsplikt eller ikke, skal skjermvegger oppfylle kravene i plan- og bygningsloven og byggteknisk forskrift (TEK10), blant annet til sikkerhet, miljø og brannfare. Ved utforming og plassering skal man ta hensyn til eksisterende bebyggelse og sørge for god estetisk helhet.

Kilde: SINTEF Byggforsk Dag Folkestad/Askoymagasinet.no dag@tabloidsats.no


ass i hagen

Leskjerm med liggende spilekledning kombinert med pergola. Benyttes trespiler beregnet for å stå uten overflatebehandling, for eksempel spiler av høvlet eik, vil spilekledningen få en jevnt grå farge over tid. (Illustrasjon: Byggforskserien, SINTEF Byggforsk)

Les mer Faktaboka «Lag hageanlegg» fra SINTEF Byggforsk gir tips til løsninger som er tillatt etter byggeforskriften og sikrer deg mot unødige byggskader. Den tar for seg oppbygging av små skille- og støttemurer, oppføring av trapper, skjermvegger for uteplasser, små vannbassenger/hagedammer og belegg på plasser, stier og gangveier.

Best le mot vind uten problemer med turbulens oppnås når 75-80 % av veggflaten er dekket. Illustrasjon: Byggforskserien, SINTEF Byggforsk)

Vil du kjøre denne bilen? Søker du jobb hos Taxi 1 spanderer vi kjentmannskurs i mai! Kontakt oss på: Mail: personal@taxi1.no Telefon: 05501 Se siden vår på Facebook, for mer info og konkurranser!

AskøyMagasinet - 05-2011 33


Kropp og Sjel_Layout 1 05.05.11 14.52 Side 1

Kropp & sjel Din guide til velvære Vi behandler hodepine, svimmelhet, nakke- og skuldersmerter med gode resultater.

Vi henviser til røntgen, CT, MR og andre undersøkelser ved behov. Off. godkjent kiropraktorer/fysioterapeuter Vi har ledig time på dagen! Henvisning ikke nødvendig. TIMEBESTILLING: 56 14 39 20 www.vestkantklinikken.no Medl. av Norsk kiropraktorforening · Norsk Fysioterapiforening · Norsk Ergoterapeutforening

• Extension • Brudepynt • Makeup • Oppsetting • Klipp dame / herre • Fargebehandling Kleppestø Senter 56 14 28 10 Ravnanger Senter 56 14 61 40 www.classic-frisor.no

Elisabets Fotklinikk

Dyp muskelmassasje Sliter du med stress/muskelspenninger?

Tar vare på dine føtter. Fjerner hard hud og torner.

Få en dyp, terapeutisk muskelmassasje

Du finner meg i Skogveien 95 på Erdal

• Fotpleie • Voksing • Aloe vera

• • • • • •

Dyp muskelmassasje og velvære Aromaterapi • Indisk kraniemassasje Negledesign • Manikyr/pedikyr Shellac, neglelakken som holder i 14 dg. Muskelstimulator • Oppstramming Form/ farge av vipper/ bryn

For timebestilling, mob: 90 76 61 94

Ring for timebestilling: 901 09 762 Strusshamn Senter - 2. etg.

Osteopati øker kroppens evne til å lege seg selv gjennom manuell behandling av hele kroppen ved smerter og plager. Osteopati virker fordi man fokuserer på sammenhenger i hele kroppen for å finne årsaken til smerten, som ofte kan være et annet sted enn der smerten oppleves. Behandlingen vil bli tilrettelagt for hver enkelt pasient.

Velkommen til

telefon: 97 77 93 77 mail: las-fjel@online.no www.askoyosteopati.no

Askøy Osteopati Klinikk

Leif Fjellheim Osteopat Do MNOF Avd Bergen: Folkets hus, Torgalmenningen 3B 5300 Kleppestø

Idol Fr isør

Vi ønsker nye og gamle kunder hjertelig velkommen T 56 14 20 70 T 56 14 75 05 www.Idol-frisor.no post@idol.no

Kleppestø Senter

Velkommen til Strusshamn Tannklinikk! Strusshamn Tannklinikk åpnet i september 2008 og er en helt ny og moderne tannklinikk i Strusshamn Senter.

DINE FØTTERFORTJENER FORTJENER FAGFOLK! DINE FØTTER FAGFOLK!

 Fordypning Veiledning ominnen fottøy diabetes og egenpleieFotvorter Fotvorter Hard Hardhud hud om fottøy og egenpleie Torner Veiledning Torner Fotsvette Hudplager Sopp i negl og hud Hudplager i negl og hud Fotsvette Nedgrodd negl Muskel- ogSopp skjelettlidelser/smerter. Nedgrodd Silikon orteser for korrigering og avlastning negl Fransk pedikyr m.m. Fransk pedikyr

Timebestilling: 56 14 70 23 - 905 13 592

Iris Nilsen - Autorisert Fotterapeut

”STIMULERER KROPPENS NATURLIGE RESSURSER”

Mette H. Trolie Akupunktør NAFO/Sykepleier

Kleppeveien 18a (Vis-á-vis Helsetunet)

www.irisfotklinikk.no

Tannlege Ina Gulowsen Knudsen ønsker både nye og gamle pasienter hjertelig velkommen.

Telefon: 56 14 40 45 - AV-Huset, Kleppestø Kai

Telefon 56 15 00 20 www.strusshamntannklinikk.no

Vanjas

Hud- og kroppspleie Follese

Sykepleieartikler på blå resept Tlf 56 14 20 10

Ansiktsbehandling - Dyprens - Aromaterapi Nakke - Skulder - Ryggmassasje - Lymfedrenasje Hårfjerning med voks eller elektrolyse Farging av vipper og bryn - Forming av bryn Hånd og fotpleie - Make.up - Gavekort

Storebotn Næringspark 5300 Kleppestø

Tlf: 56 15 64 60 Mob: 992 91 839 e-mail: vanjagra@online.no

Ønsker du din annonse her. Ta kontakt med Tabloidsats på tlf.: 56 15 12 20

Franché vitamin & mineral make-up

Adr: Kleppeveien 18a, 5300 Kleppestø

AskøyMagasinet - 05-2011

Norges råeste solsenter

1/2 pris RELAX

+50% BONUSTID VED KJØP AV SOLKONTO, OPPTIL

Hud & kroppspleie AV-HUSET, Kleppestøkaien · Tlf:

34

Tlf.: 971 75 792 e-post: sigrun.frantzen@online.no

56 14 29 55

Opplev våre solsenger, som er kåret verdens beste. I tillegg til tradisjonelle solsenger, kan du få en helt ny solopplevelse i vårt nye “stå-solarium” med vibrasjonsplate.

Juvikflaten Askøy, bak REMA 1000, kun 7 min fra Vestkanten - Åpningstider 05-23 - www.3Fsol.no


Vi Tar Sjansen på Strusshamnfestivalen 18. Juni

Dette må du få med deg !

Børnes og Fosse

HAUGLAND BILSERVICE AS Å

ANf

Askøy Næringslivsforening - fremmer næringslivets interesser på Askøy

Strusshamn Festivalen


Kropp og Sjel_Layout 1 05.05.11 14.52 Side

eseløret Eg har ikkje fått tid til å lesa så mykje i dette fine vår-veret, men nokre bøker blir det alltids tid til. Å lesa er noko av det kjekkaste eg veit. Denne gongen har eg lese to gode bøker som eg gjerne kan anbefala til lesarar av Askøymagasinet.. Det er ein kriminalroman og ein «vanleg» skjønnlitterær roman:

«Frels oss fra det onde» av Kjetil Try, Gyldendal forlag 2011 Rolf Lykke og Parisa Sadegh blir tilkalla til ein leilighet der liket av ei kvinne er funne ille tilreidd. Den som fann liket var dottera på 10 år. Ho er sjølvsagt sterkt sjokkskadd og kan ikkje fortelja noko. Nadija var flyktning frå Bosnia, men det viser seg å vera svært vanskeleg å finna ut noko om fortida hennar. Ho var gift med ein nordmann, men var blitt skilt frå han. Mistanken fell først på eks-mannen, han er nemleg svært lite villig til å snakka om sitt forhold til Nadija. Det blir spekulert i om drapet kan vera rasistisk motivert, og då endå ei ung kvinne med utanlandsk bakgrunn blir bestialsk myra, blir denne mistanken forsterka. Denne unge kvinna har drive ei stund med nett-dating, og ho skulle møta nett-kjærasten for første gong..... Det viser seg at dei to sakene har mange likhetstrekk, men etterforskar Lykke har vanskar med å finna motiv for dei to drapa. Kollegaen, Parisa, som er av iransk avstamming, prøver seg og med nett-dating. Er ho også i faresonen? Svaret får me først når siste side er lesen.

«En sannsynlig historie» av Karin Alvtegen, Cappelen Damm 2011 Helena hadde ein svært vanskeleg barndom, prega av alkoholmisbruk og vannstell. Det einaste lyspunktet var sommarferiane ho fekk tilbringa på ein stor gard i Norrland. Som vaksen har ho fått oppfylt ønsket sitt om å koma tilbake dit. Ho og mannen har fått kjøpa herregarden og omgjera han til hotell. Dei flyttar frå Stockholm, og Helena håpar på ei lys framtid for dei alle. Men tenåringsdottera vantrivst. Det blir mykje slit og lite tid til anna enn arbeid, og det endar med ei brå skilsmisse der Helena legg all skuld på mannen. Ho greier ikkje sjå at ho sjølv har mange feil. Anders er ein mann frå små kår som har gjort det svært godt i forretningslivet. Han har meir enn nok av jordisk gods og gull, men finn tilværelsen meir og meir meiningslaus. Ein dag set han seg i bilen, lukkar augo og gir gass. Han vaknar sterkt skadd på eit sjukehus. Då han blir utskriven tek han inn på eit lite hotell i Norrland.... Dette er ein historie om to ulukkelege menneske som oppdagar at nye måtar å tenkja på, kan løysa dei fleste utfordringar. Denne boka viser at Karin Alvtegen kan skriva anna enn krim. Dette var bra lesestoff.

Fleire boktips på nett: haldisbokblogg.WordPress.com Haldis Petersen, Askøy Folkebibliotek

36

AskøyMagasinet - 05-2011


RIMELIG VÅRFINT

299 3 LITER

Gjøco Herregård Terrassebeis

649 10 LITER

Gjøco Oljedekkbeis

1299 Nilfisk Høytrykkspyler

10 liter. Alle farger

3 liter. Kan leveres i flere farger.

198 3 LITER

Gjøco Interiør 10 Interiør 10 silkematt, vanntynnbar, luktsvak og slitesterk akrylmaling for vegger i tørre rom. Alle farger Normalpris kr. 198,-

89 pr. m

2

Laminatgulv 7mm. Direktelaminat i dekorene Eik og valnøtt. Gulvet egner seg til rom med lettere trafikk og slitasje.

399 3 LITER

Gjøco Superfinish interiørmaling

Miljøvennlig akryl interiørmaling for panel, dør og listverk. Lett å påføre, gulner ikke og gir en glatt, jevn overflate. leveres i silkematt glansgrad 15 og halvblank glansgrad 40.

139 pr. plate

HARMONI Veggpanel dekorplate 6 mm

6 x 620 x 2390 mm, ferdigmalt med 2 strøk Egghvit eller Caffè Latte. Fås i profilene Perlestaff og Skygge skrå. Dekorplaten monteres utenpå eksisterende vegg. Velegnet til rehabilitering. Pris pr. m2 kr 87,06.

349 3 LITER

Gjøco Sperregrunn Vanntynnbar grunning til sperring og isolering av f.eks. sot, nikotin og andre fargestoffer. Isolerer også for gjennomslag av kvist. Fåes også i 1 og 10 liter.

199 pr. m2

Parkett 14 mm Klikk Flott og livlig eikeparkett laget for å tåle det skandinaviske klimaet. Leveres med Ultraloc limfritt låsesystem og Classic lakk. 20 års garanti mot gjennomslitasje av slitesjikt.

Askøy Hus AS

Landås Fargehandel AS

Sartor Fargehandel AS

SENTERET RAVNANGER TLF. 56 14 61 50 ÅPENT MAN TIL FRE 9-18 LØRDAG 9-15 - www.ashus.no

KOLLSTIEN 2, 5097 BERGEN TLF. 55 36 57 00 MAN TIL FRE 10-17 LØR 10-15

Temahuset, Straume • tlf 56 33 17 00 MAN TIL FRE 10-18. LØR 10-15

www.sartorfarge.no


Trendmat!

Foto: Torstein Olsen

Det er med mat som med mote, nye trender oppstår og alt går i sirkel.

På nittitallet ble det trendy å spise scampi, og scampiretter var å finne på menyer overalt. Så kom en periode hvor det ble trendy å si at en var blitt litt lei av scampi. Med ett var det sushi som ble trendmat og og alle skulle spise på sushirestaurant. Akkurat det samme skjedde med tapasens inntog. Kjempetrendy mat og tapasrestauranter dukket opp som paddehatter. Like spennende var det dengang pizza ble allemanseie og jeg husker godt når kinarestaurantene kom til landet. Svin i sursøt saus med annanas og biff med bambusskudd var spennende og uvante smaker. Forbausende lenge har taco tronet som en sikker vinner til fredagskosen, men en gang var tacoskjell, wraps og chilli noe helt nytt for norske ganer. Til og med thousand island dressing var trendy en gang i tiden og orientalsk gryterett fikk et totalt ufortjent rykte som eksotisk mat.

38

AskøyMagasinet - 05-2011

Den aller siste trenden er kortreist mat. At vi ønsker å spise mat som kommer fra nærområdene, men som i realiteten betyr at vi vil ha det slik det var før. Da en kunne handle kjøtt, fisk, oster, grønnsaker og pølser lokalt. Jeg vokste opp med fisk fra Hjeltefjorden, grønnsaker og frukt fra hagen og om høsten fikk vi halve dyr fra gårder ikke langt bortefra. Kjøttet vi kjøpte ble til mang en god søndagsmiddag, og det skulle ikke forundre meg om nakkekoteletter og sosekjøtt også kan bli trendy mat. Vi spiste sågar blodpannekaker som en naturlig del av det å nytte hele dyret. Jeg syntes det smakte kjempegodt, og hadde ingen motforestillinger. Masse deilig krydder som nellik, anis og kanel, og jeg spiste dem varme rett fra stekepannen. At blodpannekaker skulle bli populært igjen tør jeg ikke vedde på, men hvem vet!

Trendy eller ei, så er det ingenting som gleder meg mer enn at vi blir stadig mer oppmerksom på lokale aktører i matmarkedet. Vi vet alle hva fenalår har betydd for vår egen gastronomi, og et produkt vi virkelig kan være stolt av. Med syttendemaifeiring i sikte kommer tradisjonen tro fenalåret på bordet, men det er ingen grunn til å begrense inntaket til nasjonaldag og rømmegrøtspising. Fenalår smaker deilig året rundt og ikke minst på sommervarme dager sammen med en frisk salat, rømme og poteter. Likeledes er fenalår, melon og asparges i god harmoni. Gjerne med hvit geitost til. En stund var det trendy å ikke spise kjøtt og vegetarmat fikk større plass på matkartet. Av kjøttmat ble kylling det mest populære, og mye sunnere enn en blodig biff. Ut med poteter og inn med couscous. Vekk med brød og ja til salater. Nei til pasta og ris.


Matspalte: torhildsmatboks Tom Kha Gai - kyllingsuppe: 5 cm frisk galanga eller ingefær 5 dl kokosmelk 2 1/2 dl hønsebuljong 600 g kylling i tynne strimler 1 - 2 ts tinkuttet rød chilli 2 ss fiskesaus (kjøpes på multinasjonal matbutikk ) 1 - 2 ts fint brunt sukker friske korianderblader. Jeg pleier å strimle litt paprika i min suppe, sammen med vårløk, gul løk og litt squash. Har jeg ikke frisk chilli bruker jeg chillipasta. Riv ingefær eller galangaroten på råkostjern. Kok opp sammen med kokosmelk og buljong. La småkoke på svak varme i ca. 10 minutter. Rør av og til. Tilsett kylling og chilli. La det koke i ca. 8 minutter og ha i fiskesaus, koriander og sukker, samt det du ønsker av grønnsaker. Dryss over korianderblader og server. Tempurascampi: Kjøp ferdig tempuramel. Rens rekene og fjern tarmen. Ha på salt. Pisk inn iskaldt vann i tempuramelet og pass på at blandingen ikke blir for glatt, noen klumper i røren skal det være for å oppnå et sprøtt og luftig resultat. legg i så mange reker du får oppi bollen og stek dem i varm olje. Oljen er klar når den freser rundt kanten på en tresleiv som du holder ned i gryten. Friter rekene, men ikke for mange av gangen. Legg dem på tørkepapir slik at overflødig olje renner av. Sprø tempurareker serveres med sweet chillisaus eller en lys soyasaus, gjerne tilsatt finkuttet ingefær og koriander. Reker i kokosmelk: 750 g scampi 1 ss olje 2 løk i skiver 2 fedd hvitløk 2 røde chillier uten frø, hakkede 1 ts gurkemeie 2 ts currypaste 5 dl kokosmelk salt og sukker etter smak. Alt kan bli så forvirrende at en må stoppe opp og trekke pusten i blandt. Jeg har mine livretter uansett trender og det er viktig å verne om sin favorittmat. Ingen får meg til å slutte å synes at poteter er godt, og jeg kommer aldri til å slutte med smør på brødet. Kjøtt og fisk spises i skjønn forening både i form av sushi og sosekjøtt. Slik går mattradisjon fra ulike kontinenter hånd i hånd. Hvorvidt asiatisk skulle være trendy eller ei er meg knekkende likegyldig. Det som betyr noe er smakene og hva de gjør med meg. Det som gjør at thaimat appelerer til meg er friskheten. Smaken av sterkt, syrlig, bittert, søtt og salt. Kokkos, koriander og ingefær, sitrongress og chilli. Forførende smaker som er lette å leke med, og en av favorittene er suppen Tom Kha Gai. Denne

suppen er både fløyelsmyk men samtidig stingfull og er som balsam for både kropp og sjel. I mitt kjøkken er scampi stadig en populær råvare, så lett å variere og smaksette. Scampi smaker nydelig stekt i litt smør med hvitløk, og nytes da best uten annet følge enn brød til. Andre varianter er scampi med kokos, chilli, og koriander. I sushi er scampi en naturlig ingrediens. For ikke å snakke om i wokretter, nudelretter og sammen med ris. Både grillet, stekt, kokt, fritert og til tapas. Scampi begeistrer med sin milde smak og sprø konsistens. Den smaker også veldig godt i selskap med kylling. Variasjonsmulighetene er mange og oppskriftene likeså. Så hvorfor ikke la scampi få ligge side om side med nakkekotelettene på grillen i sommer!

Rens rekene og fjern tarmen. Varm oljen i en kjele og stek løken myk. Tilsett finkuttet hvitløk, chilli, gurkemeie og currypaste og rør det sammen på middels varme i et par minutter. Tilsett kokosmelk, salt og eventuelt litt sukker. La det småkoke uten lokk i ca. 10 minutter. Tilsett rekene og la småputre til rekene er møre, ca. 8 - 10 minutter. Pynt gjerne med friske karriblader og server med jasmineris til. Lykke til

AskøyMagasinet - 05-2011 39


Filmklipp

Handling: Spennende og fortettet kriminalhistorie fra den doble Oscar-vinneren Paul Haggis. Familiemannen John Brennan (Russel Crowe) lever en perfekt tilværelse helt til hans kone, Laura (Elizabeth Banks), blir arrestert for å ha drept sjefen sin. Hun nekter for å ha begått mordet, og John er overbevist om hennes uskyld, men i retten dømmes hun til 20 års fengsel.

Filmnytt

Tre år etter sliter John med å holde familien samlet. I tillegg til en krevende jobb har han aleneansvaret for oppdragelsen av sønnen, og alle hans resterende krefter går med til kampen for å renvaske Laura. Når alt er som mørkest, når hans siste ankemulighet svinner hen og kona ønsker å gjøre slutt på alt, ser han kun én løsning: Med alt å tape bestemmer John seg for å få sin store kjærlighet ut av fangenskap

Originaltittel: The Next Three Days Regi: Regi: Paul Haggis Alder: 15 år Kategori: Actionthriller Tale: Engelsk Varighet: 2 timer 7 minutter

Another Year Den fremste mesteren av britisk realisme, flere ganger Oscar-nominerte Mike Leigh, leverer en av sine beste filmer noensinne. Dramakomedien Another Year er en nyansert, klok og engasjerende film som har mottatt uforbeholden hyllest fra et samlet, internasjonalt kritikerlag. Another Year er en levende film om familie, vennskap og aldring, hvor lun humor balanseres med rørende melankoli.

How I met Your Mother I denne femte sesongen av den populære komiserien får vi overvære nye møter, romanser og brudd, samt den etterlengtede gjenopplivingen av ... wait for it ... Slapsgiving. Barney og Robin tar dessuten neste steg i forholdet, mens Ted møter samboeren til sin kommende kone. Blant gjesteskuespillerne finner vi kjente navn som Jennifer Lopez, Carrie Underwood og Rachel Bilson.

Bambi 2 I denne fantastiske spesialutgaven får du et gledelig gjensyn med alle dine favorittvenner – Bambi, Trampe, Ugla, Blomst og Feline. Bli med Bambi når han gjenforenes med sin far, Skogens fyrste, som nå må ta vare på sin unge sønn og lære han alt om livet i skogen. Men i livets uendelige eventyr innser den stolte faren at selv han har mye å lære av sin sønn. Opplev vennskapets sterke bånd i denne uforglemmelige fortellingen om det å vokse opp, som hele familien kommer til å ville se om og om igjen

Alder: Ingen Spilletid: 2 timer 4 minutter

Alder: Passer best 15-40 år Språk: Engelsk

Alder: Ingen Spilletid: 1 time 36 minutter


Litt i glasset Kunstig vin

17. MAI KLÆR !

Peter Lehmann har passert 80 år, og ble i 2003 og 2006 utropt til «Internationasl Winemaker of the year». I 1995 introduserte han sin egen Barossa Art Series vinsamling, hvor unge australske kunstnere ble utfordret til å lage varianter av spar-dame som kunne brukes som etiketter på en serie med Lehmann-viner. I dag finnes tolv forskjellige utgaver, fem av disse i Norge. Nå er Barossa Shiraz klar for lansering på BiB. Dag Folkestad/Askoymagasinet.no dag@tabloidsats.no Peter Lehmann Barossa Shiraz

Land: Varenummer: Pris: Alkoholinnhold: Karakteristikk: Passer til:

Australia / South Australia 3175501 127,90,- (kr 430 som BIB Nyhet!) 14,5 % Dyp rød. Aroma med preg av sødmefulle modne solbær, innslag av mynte, paprika og fat. Litt varm avslutning Storfe, storvilt, ost

Peter Lehmann Barossa Cabernet Sauvignon 2006

Land: Varenummer: Pris: Alkoholinnhold: Karakteristikk: Passer til:

Australia / South Australia 4333201 139,90,14 % Dyp rød farge. Aroma av mørke bær, med hint av anis. Konsentrert og fyldig, med smak av solbær Storfe, storvilt, lam/sau

Peter Lehmann Barossa Riesling

Land: Varenummer: Pris: Alkoholinnhold: Karakteristikk: Passer til:

Australia / South Australia 4222401 110,11,5 % Klar, grønn farge, frisk og fruktig, hint av sitrus Fisk, skalldyr, lyst kjøtt

Vi har utvidet og kan tilby det beste utvalg noensinne... til ham

Peter Lehmann Barossa Tempranillo

Land: Varenummer: Pris: Alkoholinnhold: Karakteristikk: Passer til:

Australia / South Australia 5777501 139,90,14,5 % Intens mørk rød farge. Aroma med elementer av sjokolade og sort oliven. Rik og fruktig vin med flott balanse og lang ettersmak Lyst kjøtt, storfe, lam/sau

100 Jeans fra ............299 Dress fra ........1599 T-shirt fra ..........

til henne

Peter Lehmann Weighbridge Shiraz

Land: Varenummer: Pris: Alkoholinnhold: Karakteristikk: Passer til:

Australia / South Australia 4182601 107,14,5 % Dyp rød. Fruktighet med preg av mørke bær, lakris og krydder, varm ettersmak Lyst kjøtt, småvilt/fugl, svin

100 Bukser fra ..........200 Jakker fra ............299 Topper fra ..........

Smak av sommer

Det har vært en smak av sommertemperatur i april og mai, og det er på tide å kikke i kjøleskapet etter noe kaldt å drikke. Ringnes Skjærgårdspils er Norges største sommerøl, og har en ren ølsmak med lett fylde, moderat bitterhet og med en forfriskende karakter. Tuborg Sommerøl er et friskt øl med lav maltsødme, svak syrlighet og lite bitterhet. Begge nytes kjøleskap-temperert. Evt fra kjølebagen.

Åpent 10-20 (18)

AskøyMagasinet - 05-2011 41


Kulturkafé i Mas

Kulturlogen har som målsetning å arrangere minimum to konserter i måneden og åpne lokaler hver søndag fra 13-17 i Maskinhuset i Strusshamn. - Tanken med Kulturkafeen er at man skal kunne presentere et bredt spekter av stilarter og uttrykk, noe som er viktig for en kommune som Askøy, sier daglig leder Eirik Minde. (Foto: Anne Jo Lexander)

Askøy trenger et aktivt kulturliv og møteplasser hvor det skjer ting i lokalsamfunnet som kan glede og inspirer og bygge identitet. Det er bakgrunnen til Kulturkafeen i Maskinhuset i Strusshamn. - Vi er inne i en prøveperiode hvor målsettingen er å ha minimum to konserter i måneden og åpne lokaler hver søndag fra 13-17. Her er det fritt frem for dem som vil ta en kopp kaffe, prate og gjerne ta en låt hvis en har lyst til det, sier en av initiativtagerne, Eirik Minde. Konsertene varierer mellom kveldskonserter med servering og søndagsmatiné på dagtid. - Hvor lenge har Kulturkafeen blitt arrangert? - I sitt nåværende format siden februar. Men det er jo en videreføring av mange andre konsepter som strekker seg helt tilbake til torsdagsklubben på Loftet i Florvåg. Det er foreningen Kulturlogen som står bak konseptet, en forening som skal være pådriver for at det uavhengige kulturlivet får bedre levekår på Askøy.

42

AskøyMagasinet - 05-2011

- Kulturlogen Askøy er tenkt som en paraply og et samlingspunkt for det profesjonelle kulturlivet på Askøy. Målet er å være en katalysator for å utvikle kulturnæringen her, og være en støttespiller for utøvere med tilknytning til Askøy. Eksempelvis vil vi jobbe mot å opprette egne lokaler for kulturnæringen, skape møteplasser og kommunikasjonskanaler, samkjøre større prosjekter og skaffe midler som kommer våre medlemmer til gode. Og selv om vi har satt konkrete målsettinger nå i starten, så er det medlemmene selv som skal definere og prioritere arbeidet, forklarer Minde. Det er i andre etasje i Maskinhuset (hvor Havna Interiør tidligere hadde sine lokaler, red.anm.) det er åpen kulturkafé på søndager. I følge Minde er det hele et resultat av at engasjerte mennesker har truffet hverandre, delt tanker og visjoner, og nå fått konkretisert planene. - Hva kan man oppleve på Kulturkafeen? - Tanken med Kulturkafeen er at man skal kunne presentere et bredt spekter av stilarter og uttrykk. Det er viktig for en kommune som Askøy å ha en slik

arena der man kan tillate seg både å være smal og sær, men også gjøre ting med bred appell. Men det viktigste med Kulturkafeen er at det skal være et godt sted å samles, det skal formes av medlemmene i foreningen, det skal være god plass til smilende mennesker. Det skal i grunnen være litt som en stor felles stue hvor man treffes for å dele opplevelser, enten man er to personer eller det er fullt hus. Vi har anerkjente musikere fra Østerrike og England på besøk, folkemusikk-duoen «Heira» spilte blant annet matinékonsert i april og vi hadde fullt hus og stormende jubel på «Are Arntsen & the naked soul experience» for å nevne noe. På kveldskonsertene er det servering av øl og vin, og gjerne litt snacks, mens det på søndager er utdeling av gratis kaffe og gjerne litt kake eller toast. - Det spørs litt på dagsformen, sier Minde og ler. – Grunnen til at vi ikke kan selge er jo at vi ennå ikke tillatelse til kafédrift. - Hva med inngangsbillett? Er dette noe for alle? - Alle som vil kan komme. De fleste kveldsarrangementene koster 100 kroner, og som medlem i


skinhuset Kommende arrang ement 13.mai Rune Johnsen med ban d 21.mai Jazz, venner og vin 10.juni Nøstejazz (I Hanevik, ikk e Strusshamn) 17.juni Jamkveld med husband og Roots 18.juni Sovjet feat. Tom Fooler y og Wolf Williams

Kulturlogen er det halv pris. På søndagene følger vi kirkeprinsippet og tar kollekt. Et sted som dette kan ikke finansieres rent kommersielt. Derfor er vi avhengig av at både folk, næringsliv og det offentlige ser verdien av det som skapes her og er med og støtter opp. Så langt har vi møtt veldig mye godvilje hos kommunen, både i administrasjonen og blant politikerne, og vi er blitt forespeilet støtte til videre

arbeid. Det er vi selvfølgelig utrolig takknemlige for. Det er motiverende for arbeidet videre når man føler man blir tatt på alvor og at andre ser verdien i det man jobber med.

FAKTA Kulturlogen stiftet 3. ma rs 2009 Styret: Marianne Juv ik Sæbø, Ingrid Aarseth, Rune Johnsen, Martin Haarr og Ronny Knutsen. Vararepresentant er: Einar Nilsson og Kamilla Kamb estad Daglig leder: Eirik Mi nde Kafeverter: Ragne Gjengedal, Are Arntsen og Lene Breivik Quizmaster: Tom-Ch rister Nilsen

Dag Folkestad/askoymagasinet.no dag@tabloidsats.no

Ny jobb eller ekstra penger? Søker du jobb hos Taxi 1 spanderer vi kjentmannskurs i mai! Kontakt oss på: Mail: personal@taxi1.no Telefon: 05501 Se siden vår på Facebook, for mer info og konkurranser!

STOLT SPONSOR AV ANDREAS BAKKERUD!

AskøyMagasinet - 05-2011 43


Dag Folkestad/AskøyMagasinet dag@tabloidsats.no

Videoovervåkning i HD på iPad-en Logitechs Alert-app for iPad gjør det mulig å se og administrere den digitale videoovervåkningen fra Logitech Alert uansett hvor du er. Kombinert med et av Logitechs overvåkningskamera skal man få en ekte mobil forlengelse av HD-videoovervåkningssystemet Logitech Alert. Logitech Alert-appen lover å gjøre det digitale overvåkningssystemet enda bedre ved å gi brukerne skarp og klar HD-video og god lyd når de følger med på Alert-kameraene sine mens de er på farten. Du får med andre ord muligheten til å se og høre hva som skjer hjemme eller på kontoret selv når du er milevis unna.

Trådløs miniadapter

Unngå riper og fettfingre

DWA-121, kr 269,-

Targus Screen Protector kr 199,-

De fleste nyere PC-er har innebygget trådløs tilkobling. Men hvis man har en eldre PC som ikke har den nyeste og raskere trådløse standarden innebygd er en trådløs USB-adapter den enkleste måten å få tilgang til den på uten å måtte kjøpe ny PC. DWA-121 fra D-Link gir brukeren en stabil trådløs tilgang på opptil 150 Mbps, noe som er tre ganger raskere enn den eldre 802.11g-standarden kan tilby. Adapteren er også bakoverkompatibel med alle andre trådløse standarder. Programvaren som følger med gjør det mulig for brukeren å koble seg til et trådløst nettverk på en enkel og sikker måte, og adapteren håndterer kryptert trådløs trafikk med WEP, WPA og WPA2.

Targus har lansert en ny Screen Protector, som beskytter iPad-skjermen mot skrammer og fettfingre. En iPad er enkel å ta med seg og bruke overalt, men den følsomme berøringsskjermen holder betydelig lengre hvis den blir beskyttet mot riper og smuss. Screen Protector reduserer ikke skjermens funksjonalitet, og er enkel å sette på uten at det dannes irriterende luftbobler. I motsetning til de fleste dataskjermer er skjermen til iPad ikke konstruert slik at den hindrer lyset i å reflekteres. Det skaper gjenskinn som reduserer skarpheten, fargene og kontrastene til bildet, samtidig som det er slitsomt for øynene. Med Screen Protector-filmen blir skjermvisningen mer behagelig, fordi filmen hindrer lysreflekser på skjermen.

Kjendis-stemmer på iphone-GPS App til iPhone, kr 35,-

Kinokvalitet i stua Logitech Z906 kr 2995,Høyttalerne er på 500 watt og er THX-sertifiserte, noe som gir deg en lydopplevelse med kinokvalitet hjemme i din egen stue. Z906 skal i følge produsenten oppfylle de strenge ytelseskravene til THXsertifisering, for å sikre at underholdningen høres nøyaktig ut slik den skal. Subwooferen leverer 165 watt med ren bass uten forvrengning, og gir med det mer enn nok brumming til at det rister i sofaen. Du kan koble opp til seks lydkilder til Z906, som for eksempel TV, DVD-spiller, PVR, Xbox 360 og en bærbar PC eller Mac. Anlegget har to optiske digitale innganger og en koaksial inngang. De små høytalerne kan henges på veggen, mens en trådløs fjernkontroll sikrer at du beholder kaloriene på kroppen, og slipper å reise deg for å bytte lydkilde eller stille opp lyden.

44

AskøyMagasinet - 05-2011

TomTom sin iPhone-GPS har fått gode kritikker, og undertegnede har hatt god erfaring med denne. Spesielt om man også benytter sugekoppstativet med GPS-forsterker og output for lyd. Om du er lei av at Stine veileder deg, så kan du nå få Homer Simpson til å rope ut sine direksjoner, og kjører du feil, kommer den velkjente D´oh! Andre kjente stemmer er blant andre Darth Vader, Yoda og Han Solo (Harrison Ford) – noe som kan gjøre kjøreturen enda morsommere, også for Star Warsentusiastiske unger i baksetet. Men vær obs på overraskende utbrudd fra Homer! May the force be with you!


Rehabilitering tak og fasader • Tak & Fasader • Takrenner • Taksikringsutstyr • Beslag • Altankassetter • Takhetter • Varmepumper • Varmegjenvinning • Ventilasjon • Sentralstøvsuger KOBBER- OG BLIKKENSLAGERMESTER

Egil Lerø & Sønner as KLEPPEVEIEN 77, POSTBOKS 3, 5321 KLEPPESTØ TLF.: 56 15 22 10 -alt en Kobber- og Blikkenslagermester skal være

www.egillero.no - Epost: post@egillero.no

Norges mest kjøpte dekk

Det beste dekket for den beste årstiden Nå er det tid for Continental sommerdekk

BAKARVÅGEN 15, FLORVÅG

Forhandler:

Tlf. 56 15 12 92 - Mob: 982 91 244 e-post: per.haugland@trigger-as.no AskøyMagasinet - 05-2011 45


Signe Lerø Kongsnes

Dorthe Strøm Hansmark, Follese

Olivia Eikefjord, Follese

– Å gå i tog! Jeg synes det er gøy.

Lise Lotte Anglevik Lerø, Follese

– Kappløpene! Vi pleier å sykle rundt kjegler, og ha sekk på beina.

Elena Maria Rivera Berg, Follese

– Å få så mange is man vil! En gang spiste jeg syv is og tre pølser, og det var veldig deilig.

– Vi får masse godt, også går vi ut i tog!

Emma Victoria Ystebø, Follese

Sujith Njaal Steffensen, Follese

Jørgen Foss Sandvær, Follese

– Beste? Å gå i 17. mai-toget, få kake, og kjøpe lodd!

– Å gå i tog og kjøpe lodd.

– Ingenting.

Alexander Plassen, Follese

Christina Alsaker, Follese

Nora Foss Sandvær, Follese

Jørgen Dåvøy, Flagget

– Å gå!

– Det beste? Jeg vet ikke helt egentlig…

– Å gå i 17. mai-tog, fordi at vi bytter på å holde i fanen, men jeg har bare holdt dusken…

:– Å spise godteri. Sånn derre sukkerspinn og kake!

Simen Skår, Follese

Abdulla Halip, Follese

Lilli Sofie Andersen

Andreas Aarbu, Follese

– Det er jo veldig gøy med sånne – Å vinne premier! vifter som snurrer rundt og sånn på 17. mai.

46

AskøyMagasinet - 05-2011

– Å få is!

Hanna Grong Alvsåker, Follese

– Vi kan gjøre gøye ting på skolen. Lodd og sånt.

– Å gå i tog, for da pleier jeg å få sitte på bestefaren min sine skuldre.

Alt!


Jørgen Grong Alvsåker, Follese

Brage Bergfjord Næss, Follese

Julie Eriksen, Flagget/Follese

– Ballongene! Fordi de kan fly opp i luften.

Å gå i tog!

– Det er å gå i tog, for da får vi stille oss med brannvennene. Min brannvenn er Olivia.

Louise Antonesen, Follese

Iben K. Larsen, Follese

– 17. mai-tog! Fordi da går vi mange steder.

Jeg vet ikke! Men det er gøy i toget.

30 på gaten

Hva er det beste ved 17. mai? Tekst og foto: Anine Leine Lerø, magasin@tabloidsats.no Kristin og Helene Eide Steffensen, Follese

– Det er mange leker, også spiser vi masse is.

Kristian Børmo, Follese

At vi får litt snop og sånt. Sjokolade for eksempel.

Kristin Landøy, Follese

– At vi får is og sånt, og at de selger lodd til 17 mai.

Kaja Jakobsen, Lindhaugen

Beste? Jeg vet ikke helt.

Nathalie Skiftesvik Waardal, Follese

Magnus Farestveit, Follese

– Toget. Når du går der så sveiver du flagget og synger nasjonalsangen.

Kristiane Mulelid, Follese

Erlend Bergfjord Næss

At vi spiser kake og is!

– At vi får gratis is! Daim-is er den beste.

Å spise is! Mødrene våre jobber i bodene sånn at de kan kjøpe gratis is. Også skal kanskje meg og Kristiane ha show!

AskøyMagasinet - 05-2011 47


Basic dobler sine lokaler når de nå har byttet lokaler med Kick It og flyttet Jeans Shop inn sammen med Basic. – Vi får større og bedre lokaler nå, sier innehaver Kjell Stig Eide, og borrer et hull til innredningen. (Foto: Dag Folkestad)

-Jeanskongen utvider Klesforetningen Basic har valgt å utvide lokalene sine til nærmere 300 kvadratmeter. – Det er mye bedre å samle oss i ett lokale, både for oss og kundene, sier innehaver Kjell Stig Eide, med betongpuss på fingrene.

som Kick It får en bedre plassering hvor det er mye kunder som går forbi. Vi har opplevd at kundene har gått litt frem og tilbake mellom Basic og Jeans Shop for å se hva vi har, så det blir langt bedre nå. I tillegg sparer vi jo penger på å slippe å ha to på jobb om det er en rolig formiddag.

Borremaskinen synger, mens hendene til Eide rister. - Det vi kan gjøre selv er gøy å være med på. Men det blir godt å blir ferdig. Han har vært etablert på Askøy senter med både Basic og Jeans Shop, men ser flere fordeler når han nå har byttet lokale med Kick It. - På den måten får vi samlet alt vårt her, samtidig

Det har blitt én inngang til det nye lokalet, samtidig som de nå får et langt større utstillingsvindu. - Det blir veldig tøft med mer glass og en stilig utstilling. Det er en god måte å presentere varene på. - Hva med vareutvalget? - Vareutvalget blir det samme, men vi lager et mer

markant skille mellom jente- og gutteavdelingene slik at det ikke skal være noen tvil om hva du ser etter. Til å begynne med var Jeans Shop en ren Blend-butikk, men vi ser at det er bedre å følge filosofien «Det beste fra de beste». Dermed plukker vi heller tøffe klær fra ulike merker og blander det inn under ett tak. Markedet på Askøy er ikke stort nok til å ha en ren merkebutikk for hvert enkelt merke – men slik vi har valgt å gjøre det så har det fungert veldig bra.

Dag Folkestad/Askoymagasinet.no dag@tabloidsats.no

GRATIS KJENTMANNSKURS! Søker du jobb hos Taxi 1 spanderer vi kjentmannskurs i mai! Kontakt oss på: Mail: personal@taxi1.no Telefon: 05501 Se siden vår på Facebook, for mer info og konkurranser!

48

AskøyMagasinet - 05-2011


TID FOR STEIN! Nå er våren her! - Kvalitetsstein - Direkte fra produsent - Gode priser - Stort utvalg - Gunstig transport

Stort utvalg i murer og belegningsstein! Nå også lørdagsåpent! Åpningstider Lønningen: Man-Fre ................07-16 Torsdag .................07-19 Lørdag ....................10-14 Åpningstider Askøy, Mjølkeviksvarden: Hverdager .............09-16

NOBI Norsk Betongindustri AS Mjølkevikvarden, 5315 Herdla Telefon 56 15 16 00 NOBI Norsk Betongindustri AS Lønningsflaten 25, 5258 Blomsterdalen Telefon 55 22 61 00

www.nobi.no


På tampen..

Bildet er hentet fra filmen: Livet er herlig (italiensk La Vita è bella) er en Oscar-belønnet italiensk film fra 1997.

Livet er herlig De fleste av oss syter og klager. Noen mer enn andre selvfølgelig, men mange av oss har et snev av syting og klaging innebygd. Egentlig har de færreste gode grunner for sytingen, da vi må innrømme at vi har det ganske bra. Så derfor: Livet er herlig! I hverdagen er jeg omgitt av gode venner, flinke kollegaer på jobben, herlig kone og fortreffelige barn, barnebarn og svigerbarn. Kunne sikkert gått litt videre ut i slekten, men da dukker det fort opp litt uhumskheter, så vi stopper der… Det er ikke lett å fokusere på negative ting når du får barnebarn på besøk som smiler fra øre til øre i yr glede. Det samme gjelder når vi sitter på loftsterras-

sen med et glass rødvin og nyter solnedgangen helt for oss selv. Eller når svigersønner melder seg til dugnad på huset (her blir det vel paybacktime med barnevakter). Sånn kan man fortsette og ramse opp positive og gode opplevelser. Det syns jeg man skal gjøre oftere. Alle vet at vi har hatt en lang og kald vinter og at det innimellom har regnet sidelengs. Så kommer påsken med knallvær og vi har glemt alt møkkaværet. Hadde vi klart det i alle sammenhenger hadde livet blitt mye herligere.

Mye latter, mye sang og musikk og mange gode sammenkomster. Selvsagt er det tid for alvorlige ting når det trengs, men i hovedsak er det mye godlukt i vennegjengen. Tenkte jeg skulle benytte anledningen til å hylle en av mine gode venner som fyller 50 i disse dager. En raus og flott venn på alle måter. En som er lett å være sammen med, enten det er rundt middagsbordet til ut i de små timer, en kopp kaffe på Kaktus eller på jazzfestival i Balestrand. Han har en imponerende musikalsk merittliste både som komponist og musiker, men har fremdeles stor glede av å samle venner rundt flygelet i stuen. Han har reist «verden rundt» med sang og musikk men trives like godt med en tur i nabolaget - så lenge det er nettilgang med Spotify og tilkoblingsmuligheter for alskens duppeditter. Hva passer da bedre enn å feire Champagne og snitter. Gratulerer med dagen, Per.

Har man en dårlig dag bør ikke alle ta del i det, men har man en god dag bør flest mulig involveres. Gode venner I min vennegjeng er det mange hyggelige mennesker.

Torstein Olsen torstein@tabloidsats.no

AskøyMagasinet er ideutviklet, produsert og utgitt av askøyfirmaet Tabloidsats AS. AskøyMagasinet distribueres til alle husstander på Askøy og deler av Bergen Vest. Opplag: 15.200. Neste utgivelse: 12. mai 2011. Telefon: 56 15 12 20, Fax: 56 14 46 20. E-post: magasin@tabloidsats.no www.tabloidsats.no. Vi ønsker å takke alle som har deltatt i våre redaksjonelle saker og alle våre annonsører. God fornøyelse! Redaktør / Daglig leder: Frode Nilsen, frode@tabloidsats.no Prosjektansvarlig: Torstein Olsen, torstein@tabloidsats.no Journalister: Dag Folkestad, dag@tabloidsats.no Yngve Johnsen, yngve@tabloidsats.no Markedskoordinator: Atle Færevåg atle@tabloidsats.no

50

AskøyMagasinet - 05-2011


AskøyMagasinet 05.2011_omslag_Layout 1 04.05.11 12.01 Side 3

SKAP TRIVSEL I HAGEN MED NYE

HAGEMØBLER

VI HAR OM NE S E L B Ø M ! PASSER

Å

ASKØY Strusshamn Senter

Bergen Frydenbøgården, Minde Allé 35

N LVEIE

A KAN

ENB FRYD

R ØGÅ

DE N

NGER FJØSA DANMARKSPLASS

VEIEN

KRAMBUA

Telefon 56 14 35 60 Åpent: mandag-fredag 10-20, lørdag 10-16 www.fagmobler.no


AskøyMagasinet 05.2011_omslag_Layout 1 04.05.11 12.02 Side 4

i a m . 7

1

ng.. a g i r ne

feste

Radioservice Krinkelkroken Wallendahl Mx Sport Nille Ark Ica Bjørklund Fellini Zavanna Risøe Intersport Reflex Mani Think Hair Wear Emil Basic Kick it Sense Barnevognservice B-Young CMYK Parfymelle Apotek 1 Buddy Notabene Ringo Askøy Saxen Frisør Princess Kid Life

Dresser fra kr 1.598,- BASIC Drakter fra kr 399,- REFLEX Vi har dresser og tilbehør KICK IT Bunads-leksikon før 998,- nå 399,- ARK BOKHANDEL Balkongflagg m/feste - før 149,- nå 99,- Vimpel 3 meter - før 299,- nå 199,- WALLENDAHL Alt av sløyfer, lys, fløyter mm. - 17. mai flagg Kr. 10,- Vinglass i hard plast Kr. 10,- NILLE

Brun og Blid Askøy Bingo Carlos Pizza Bianco Playcom Anns Interiør

www.askoysenter.no

ASKØY SENTER 10-20 (18) - Dagligvare 09-21 (19)

AM_MAI2011  
AM_MAI2011  

Nyheter fra Askoy

Advertisement