Page 1

Gratismagasin

Informasjon · Mai 2016

20 30

Poesihjørnet

Mattips

Av Per Berg

Fra Biologen

Per Berg har sluppet sitt første album i disse dager, men fortsetter som poet i AskøyMagasinet. I dagens nummer har han den perfekte gaveidé til et forhold som skranter litt.

Det nærmer seg 17. mai, og hva er da mer naturlig enn at våre flinke matskribenter fra Biologen Herdla disker opp med to ulike oppskrifter som passer på nasjonaldagen.

Heidi Schjetne

Tok jus som pensjonist Svein Berntsen

Det typiske bygdesenteret Fromritoppen Senter

Følger sine drømmer


VELKOMMEN

DAGLIGVARE

til en hyggelig handel!

Alt du trenger til 17. mai får du hos oss! Vi har: · Balkongflagg · Håndholdt flagg · 17. mai-sløyfe · 17. mai-fløyte m.m.

08–21 (09–20)

Lekkert & Godt Bestill maten hos Lekkert & Godt! For menyforslag se www.lekkertoggodt.no. KAMPANJETILBUD: Alle som bestiller for over 1500 kr får med en kake! (Gjelder ukens kake)

ÅPEN KAFÉ: Man–fre: 11–19 Lør–søn: 13–19

VÅRFRISKE FØTTER

29

· Hard/tørr hud · Hælsprekker · Torner, vorter o.l. · Tykke negler · Spesialbehandling for nedgrodde negler · Trø‘e og ømme fø‘er · Avlastningsterapi · Fordypning i diabetes

90

Tilbudet gjelder t.o.m. lørdag 14.05.2016

VELKOMMEN INNOM! Åpningstider: Man–ons: 10–18 Tors–fre: 10–20 · Lør: 10–16  Følg oss på Facebook!

Tlf. 56 14 57 00 www.lekkertoggodt.no lekkertoggodt@hotmail.com

Sommerkoteletter av svin, frosne, pr. kg, Gilde

Antrekk til både dame og herre. Stort utvalg med over 70 forskjellige kjoler! Vi har merker som ingen andre på Askøy har! Klær i størrelse 34–56.

BLÅTUR ELLER SOMMERFEST?

Catering alle dager!

Velkommen innom!

17. mai-antrekket finner du hos Janes!

For flere vårnyheter se www.steeam.no.

www.janes.no · post@janes.no · Tlf. 56 14 93 03

Man: 10.00–20.00 Tirs–fre: 08.30–16.00

Tlf. 56 14 60 00

www.evysfotklinikk.no

SOMMERENS FRISYRE

FÅR DU HOS OSS!

TIMEBESTILLING: tlf. 56 14 40 04 xo.hilde@hotmail.com

Man–tirs og fre: 09.30–16.00 · Ons–tors: 10.00–19.00 · Lørdag: Stengt Med vår sentrale beliggenhet på Fromritoppen (maks 20 min. kjøring uansett hvor på Askøy du befinner deg) er vi et annerledes senter som gjør alt for at du som kunde skal føle deg velkommen. Vi har tid til deg som kunde og vi vil gjøre vårt ytterste for at du skal trives og bli fornøyd! www.fromritoppen.no


DU HAR IDÉENE – VI ORDNER RESTEN! Legg frem dine idéer for oss – og vi viser deg hvordan de kan realiseres. Ved å kombinere vår kunnskap med dine idéer, kan vi sammen skreddersy de mest praktiske, estetiske og økonomiske løsninger. Med vår kompetanse kan du trygt overlate hele jobben til oss!

I TRYGGE HENDER Vi har lang erfaring som totalentreprenør i små og store byggeprosjekter. Ravnanger Hus har solid lokal forankring, og lang erfaring fra boligprosjekter på Askøy og i Bergen for øvrig. Vi gir deg profesjonell veiledning om hva som er viktig når huset skal tilpasses tomten.

VI KAN HJELPE DEG MED: • HUSTEGNINGER • ARKITEKTTJENESTER • BYGGESØKNADER • DISPENSASJONSSØKNADER • TOTALENTREPRISE PÅ HUS • SEKSJONERING • FRADELING AV TOMTER

DU HAR DRØMMEN – VI REALISERER DEN

Storebotn 10 5309 Kleppestø Telefon 56 14 62 20 post@ravnangerhus.no

www.ravnangerhus.no

DIN LOKALE HUSLEVERANDØR Ravnanger hus er lokalisert i Storebotn Næringspark på Askøy. Ravnanger Hus består av fagfolk med høy kompetanse og over 30 års erfaring. Som prosjektansvarlig gjør vi det både enklere og tryggere, ved at du kun har en aktør å forholde deg til.

www.tasats.no

RAVNANGER HUS AS


INNHOLD ASKØYMAGASINET · MAI 2016

MEN FØRST… Frisk luft – og frihet I denne måneden må vi slå et slag for luften. Ikke et slag i luften, men for luften. Kanskje du av og til sier at det var godt med frisk luft, men det er antakelig sjelden at du setter deg ned og sier at «det er jaggu bra vi har luften». Dette skyldes nok det faktum at vi tar luften for gitt. Den er en selvfølge for oss. Noen ganger løftes luften opp i media. Når den er truet, som for eksempel av forurensning. Friheten vår er nesten slik som luften. Vi snakker sjelden om den. Vi tar ofte friheten som en selvfølge. Vi legger knapt merke til at den er her. Men frihet er ingen selvfølge. Den er som luften. Om friheten vår blir truet, vil det raskt bli det eneste vi snakker om. Derfor er det så viktig å sette pris på den og markere vår nasjonaldag – vårt symbol på frihet. God 17. mai til alle! La oss håpe på fint vær og mye deilig frisk luft!

– Yngve Johnsen AskøyMagasinet

INNHOLD Heidi følger låtskriverdrømmen

8

Mattips fra Biologen: 17. mai-mat

16

Turbopensjonisten tok jusstudiene som 66-åring 20 Quiz

26

Møteplassen i Nord

30

Eseløret

36

13 på gaten

38

Poesihjørnet av Per Berg

40

KONTAKT Yngve Johnsen · Journalist yngve@tasats.no Telefon 416 62 242 Frode Nilsen frode@tasats.no Telefon 924 68 875 Synnøve Haugland Bjorøy synnove@tasats.no Telefon 952 48 878 Anniken Særsten Jensen anniken@tasats.no Telefon 916 21 433

8

AskøyMagasinet distribueres som informasjon med Posten til alle husstander på Askøy og deler av Bergen Vest. Magasinet er produsert og idéutviklet av Tasats Reklamebyrå. Adresse: Storebotn Næringspark 65, 5309 Kleppestø. Opplag: 15.854 Neste utgivelse: 16. juni 2016 E-post: magasin@tasats.no www.askoymagasinet.no

16 4

20


Flere av våre ansatte og ledere er bosatt på Askøy. I årene som kommer ønsker vi å skape enda flere arbeidsplasser på Askøy.

Rengjøringstjenester for både bedrifter og private. For bedrifter: • Faste rengjøringsoppdrag for alle typer bedrifter (kontorer, butikker, verksteder etc) • Temporære oppdrag som hovedrengjøring, vindusvask, gulvbehandling, tepperens etc. • Næringsmiddelservice (produksjonsrenhold) • Byggrengjøring, Rent Tørt Bygg (RTB) med kvalitets kontroller, støvmåling m.m.

For private: • Flyttevask/nedvask • Rydding/bortkjøring av boss • Vindusvask • Felleseie/borettslag • Faste rengjøringsoppdrag i hjemmet ( 1- 4 ganger i mnd)

RENEX er et serviceselskap med fokus på mennesker og trivsel Vårt motto: «fornøyde medarbeidere gir fornøyde kunder» Vi søker å finne gode løsninger tilpasset hver enkelt kunde og deres behov. Kontakt oss i dag for et tilbud: Tlf. 905 65 028 Følg oss på Facebook! Delta i konkurransen om gavekort på 5 timer renhold eller en gavepakke på komplett renholdsutstyr til hjemmet.

www.renex.no


Nye pasienter er velkommen til oss, undersøkelse og lett rens

kun 500,-

Askøy Tannlegese

nter

Løse proteser? - knappfester til protesen kan være løsningen Ny stønadsordning dekker det store deler av utgiftene til implantatforankret dekkprotese til personer som er tannløse i underkjeven og som på grunn av slag, allmennsykdommer, anatomi eller andre forhold ikke er i stand til å kunne bruke løstsittende protese. Samtidig fremstilling av nye proteser i overkjeven vil også bli dekket.

Visste du at... Mange har tannslitasje uten å tenke over det: Korte tenner, flisete og gjennomsiktige kanter, ising. Restaurering av tannslitasje (syreskader eller fra tanngnissing) har god trygdestøtte. Vi har lang erfaring i gjenoppbygging av slitte tannsett, med skallfasetter, kroner og kompositt.

AKTUELT Vi tilbyr nå behandling på kveldstid. ................ Akutthjelp på dagen og i helgene. Telefon: 56 14 20 14 900 77 333

Vi tilbyr også spesialisttjenester på klinikken; Kirurgi, protetikk (kroner, broer, fasetter, implantater mm), endodonti (rotfyllinger) og periodonti (tannkjøttsbehandling).

For akutthjelp lørdag og helligdager tel. 900 77 333

JUVIKFLATEN 14a, 5308 KLEPPESTØ • E-post: post@ats.as


FÅ HAGEN FERDIG PÅ DAGEN MED FERDIGPLEN! N E L P G I D R FE pr m2

, 9 5 fra hele paller (Ved kjøp av

à 80m2)

HEY’DI HVIT 15KG SLEMMING Inn- og utvendig på betong, puss, Leca, tegl og annet murverk. Fasader - sokkeletasjer kjellervegger - piper - garasjer - havemurer m.m. Veil. Kr 249,- Nå kun

NATURSTEIN FRA JONDALEN KOM INNOM FOR ET GODT TILBUD.

REKKEVIDDE OPPTIL

21 M MED GRABB

199,-

Sand, singel, grus, pukk, jord, bark og hvit singel kan leveres med tippbil, grabbebil, bigbags eller hentes i tilhenger. Tilbudene g jelder tom 31. mai.

FØLG OSS PÅ FACEBOOK

Skarholmen, Tlf. 56 15 11 30 • post@waagen.no • www.waagen.no Åpningstider: Mandag - fredag: 07.30-16.30 Torsdag: 07.30-19.00. Lørdag: 09.00-15.00


8


Heidi følger

lå󰉃󰈼k󰈸i󰉐󰈩r󰇷󰈹øm󰈚e󰈞 – Jeg tenker at jeg har litt dårlig tid, ler Heidi Schjetne - som i løpet av de siste årene har debutert som låtskriver og sangartist. I sommer håper hun – som 46-åring – at hun for første gang står på en scene foran publikum. Si hei til Heidi Schjetne fra Kollevåg. TEKST OG FOTO YNGVE JOHNSEN

9


«Dersom andre går med sånne drømmer som jeg har, så anbefaler jeg å hive seg rundt lenge før det jeg gjorde. Og jeg anbefaler foreldre til å prøve å se om barna har talenter og ønsker som kanskje ikke alle andre har.» Heidi Schjetne

D

et er veldig sjelden man hører musikere som sier rett ut at de vil lage hitlåter. I hvert fall er det sjelden kost blant lokale og stort sett ukjente artister. Men for Heidi Schjetne er det annerledes. Hun har nå med rette en rolle som låtskriver, og er ikke redd for å si hva som er drømmene hennes. Og de siste to-tre årene har hun gått «all in». – Det er litt rart å begynne å leve ut drømmene først når man har passert førti år. Føler at det er slik som ungdommen tenker, at det ikke finnes noen alternativer. Jeg er litt der selv nå, smiler trebarnsmoren fra Bergen, som har bodd over åtte år i Kollevåg.

Miras ord

Vi treffer henne sammen med askøymusikeren Chris Møller. De to skal samarbeide om et prosjekt som forhåpentligvis skal munne ut i konsert eller spillejobber i løpet av sommeren. Det jobbes med flere alternativer. – Chris var jo delaktig med Lost Weekend, og det ble faktisk et lite vendepunkt for meg da Mira Craig ble booket. For Mira sa noe som brente seg fast hos meg. Det må ha vært en eller annen magisk måte hun sa det på, for det gjorde et ekstremt inntrykk på meg. Hun sa: «Tro på drømmene dine. Ikke gi opp. Tro på deg selv, og du kan klare hva du vil». Det kommer jeg aldri til å glemme, sier hun.

Jakter hitlåter

Fra før er Heidi utdannet med hovedfag i historie, og har jobbet både som journalist og webdesigner. Men nå er det musikken som får all oppmerksomhet. Hun har gitt ut flere singler,

10

og rent digitalt kan man si at hun har låter nok til å kalle det et album. Alt sammen er å finne på strømme-tjenester som Spotify. – Jeg skal være ærlig og si at jeg jakter på hiter når jeg skriver låter. Det kan være en potensiell inntektskilde. Jeg ble i så måte svært inspirert av en anerkjent produsent og musiker fra Barcelona, da jeg bodde i Spania en stund. Han har vært 25 år i bransjen, og sa at en av mine låter hadde potensiale til å bli en slager for større artister, og ba om å få prøve ut låten for Sony Music. Å få slike tilbakemeldinger gir meg selvsagt masse næring til å fortsette i denne bransjen. At noen tror på deg betyr selvsagt mye, sier Heidi. – Jeg har rett og slett lyst til å lage låter som slår gjennom. Og musikken min er typisk pop-sjanger som man hører mye av på P3 for eksempel. – Men hvorfor ventet du så lenge med å prøve deg på låtskriving?

«Heidi lever i nuet og handler ut i fra tankene og drømmene sine.» Chris Møller

– Det har vel skortet på selvtillit, antar jeg. Jeg har alltid hatt lyst til å leve ut drømmen, men aldri prøvd skikkelig. Jeg har laget noen låter til venninner i forbindelse med 40-årslag og sånt, men det var mest for moro skyld. – Dersom andre går med sånne drømmer som jeg har, så anbefaler jeg å hive seg rundt lenge før det jeg gjorde. Og jeg anbefaler foreldre til å prøve å se om barna har talenter og ønsker som kanskje ikke alle andre har, sier hun.

Naturlig utvikling

Heidi legger ikke skjul på at livet har bydd på utfordringer, og sier også at flere av låtene er svært personlige. – Låten «My Fighting Song» ble skrevet etter en meget tøff vinter. Den ble spilt inn og produsert i Barcelona, der jeg reiste for å få luft til å puste i en vanskelig periode. Denne sangen definerer meg som artist på mange måter, erkjenner hun. Til nå har det blitt tolv låter, som samlet sett utgjør et album. Selv om hun ikke har dette håndfast i form av CD eller vinyl, så er det tross alt det digitale markedet som er fremtiden. – Ja, jeg føler vel på en måte at jeg har gitt ut et album nå. Jeg er veldig stolt av det som er produsert, smiler hun. Nå gleder hun seg stort til å stå på scenen i Strusshamn i slutten av juni. – Dette kommer til å bli stort for meg, sier hun med en stemme og et smil som avslører at hun «grugleder» seg. Heidi sier at hun helt sikkert vil bli litt nervøs, men at god forberedelse vil gjøre susen. – Det å kunne fremføre egne låter og opptre


BANDAS SONIDOS: Band-navnet er allerede klart. Heidi Schjetne og Chris møller skal spille under navnet «Bandas Sonidos» – når de i løpet av kort tid står sammen på scenen. Det blir musikk som Heidi selv har laget.


HEIDI SCHJETNE  FØLGER LÅTSKRIVERDRØMMEN

MUSIKER PÅ FULL TID: Chris Møller er kjent for de fleste som frekventerer kultur og musikk på Askøy. Han er gitarlærer på Kulturskolen, og bruker nesten hver helg på å spille.

foran et publikum vil uansett være et stort skritt i riktig retning for meg. – Nå har jeg laget musikk i to og et halvt år, og på mange måter tenker jeg at det er naturlig utvikling å opptre på en scene foran publikum nå. Jeg har derfor også søkt om å få være med på festivalen «Vill Vill Vest» i Bergen i september, forteller Heidi.

Erfaren musiker

Chris Møller er en kjent og kjær kar på Askøy. Han er profesjonell musiker som til dagen driver gitaropplæring på Kulturskolen, og som hver eneste helg hengir seg til musikken. Han har vært delaktig i flere kjente band og artister, og har kommet med et kult navn på bandet som skal opptre med Heidi i Strusshamn. Faktisk blir navnet funnet og vedtatt mens AskøyMagasinet prater med de to. Chris leter først febrilsk etter noen opplysninger på mobiltelefonen. «Jeg vet jeg har det her et sted», mumler han. – Der! Vi skal hete «Bandas Sonidos», ler han – og forteller en historie fra en reise til Valencia, der dette navnet dukket opp. – Det betyr faktisk «fartsdemper». Husker godt at jeg noterte det ned som et glimrende bandnavn, smiler han. En annen velkjent Askøy-musiker, Trond Bergsvik, mest kjent som «Tronna», blir også med

12

i bandet. Ytterligere en til musiker vil være på plass før sceneopptreden. – Jeg blir inspirert av Heidi, slår Chris fast. – Dette er friskt blod, og jeg senser musikk som vil noe. Det er budskap i låtene, og hun toucher denne konstruksjonen som utgjør oppskriften til typiske hitlåter. Når det i tillegg er mer enn tankeløs tekst, så blir det bra, nikker han. De to traff hverandre faktisk på Askøy Terapibad første gang, og Chris flirer ennå over hvordan hun klarte å lokke han med til Barcelona for å gå i studio. – Heidi lever i nuet og handler ut i fra tankene og drømmene sine. Da hun senere ringte og sa at billettene var booket, så ble jeg først veldig overrasket over handlekraften hennes. Men når jeg har lært henne å kjenne, så skjønner man hvor fokusert hun er, nikker han.

– God damp i kjelen

Når bandet går på scenen i Strusshamn i slutten av neste måned, så lover de full trøkk. – Jeg kommer til å vise min personlighet og mitt uttrykk som artist. Og dette bandet vil bli heftig og kommer til å holde god damp i kjelen, smiler Heidi. – Det blir bra trøkk dette, legger Chris til. – Publikum kommer til å merke at Heidi virkelig mener det hun driver med, forsikrer musikeren.

Her er låtene Heidi vil spille i sommer: «MAGIC DRAGON» – Den mest poppete av låtene mine. Full fart og mye trøkk. «BREAK THE SILENCE» – Den såreste av låtene mine. Den definerer meg som artist. I denne sangen er vi midt i ­bomberegnet i lille Gaza for tre år siden. Men den er allmenngyldig. Stillheten og det ukjente er vår verste fiende. «BURNING» – Dette er en personlig låt om kjærligheten. «NAMES OF LOVE» – Også det en personlig sang om kjærlighet. «MY FIGHTING SONG» – Som alle andre mennesker har jeg hatt mine tøffe tider. Denne sangen handler om da tiden sto helt stille, og ikke på noen god måte. Og om hvordan jeg kjente at jeg måtte mobilisere hele meg for å glede meg over alt jeg har å glede meg over.


Det smakfulle, vellykkede måltidet! 10 Kun

nt v ar A r Vi og I nsker nye ø elsrud TuTnE erSen RivM U k dR IN le m g! a g g irin o feru i-nt m. mase 17g. fra d in gkjoør

starter med råvarene!

Like ved Bergen Malingfabrikk.

Gjør som mange av byens beste restauranter, catering firmaer og cafèer: Kjøp dine kjøttvarer hos H. Brakstad Eftf. AS!

Prøv vårt egetproduserte pålegg!

H. Brakstad Eftf. AS ÅPNINGSTIDER: Man-Fre : 08.00-16.00 Lør: 08.00-13.30

e, ull rene f k a ma råv s et ed . D g m v. r i a e ar el g sv foølg e se t tt te lv ali r se eny v b k e re tart en å å s k rv fo idet kok t t l et en kj e må et v r e d d Vi kke og y ll ve

Gode parkeringsmuligheter rett utenfor døren.

HER FINNER DU OSS!

Askøy

H. Brakstad Eftf. AS Kjøttforedling Leirvikåsen 31

veien

Vi har ca. 25 forskjellige pølser. Våre smakfulle lammepølser, Ulrikpølsen og Godvikpølsen lages uten melk. Pølser for allergikere produseres på bestilling.

Leir vikå sen

Leirvikåsen 31, 5179 Godvik Tlf. 55 93 66 75 · Faks 55 93 04 96 · E-post: post@hbrakstad.no

Godsviksvingene

Mot Sotra

Mot Bergen sentrum


Vi har det du trenger av kantstein, belegningsstein, forskalingsblokk, parkstein, heller og basisblokk.

Hage eller inngangsparti?

www.olenbetong.no

Hva trenger du til inngangspartiet, støttemuren, terrassen eller hagen?

FORSKALINGSBLOKK Vekt pr stk: fra 25 kg kr. 25,00 pr. stk / 208,- pr. m2

PARKSTEIN Vekt pr stk: ca 3 kg Mål: 20 x 10 x 6 cm (L x B x H) Parkstein grå ........................ kr. 2,50 pr. stk. / 125,- pr. m2 Parkstein farget (bl.a.koks, rød)kr. 2,70 pr. stk. / 135,- pr. m2

MINI TRØNDER STØTTEMUR Vekt pr stk: fra 12 til 26 kg Fra kr. 26,45 pr. stk. / 635,- pr. m2

Laksevågneste 5 T 48 88 99 25 mail@olenbetong.no

Velg din kjøreskole på Askøy Vi tilbyr opplæring på:

•Moped •Tung MC •Bil (Manuell / Automat) •BE (Bil + Tilhenger) Trafikalt •B96 grunnkurs kr. 1500,-

Enok Bernhardsen M 926 60 075 www.haralds.no

M 957 84 407 www.krokaas-trafikkskole.no

Kontor 56 14 34 00 www.vestnestrafikkskole.no

M 930 34 555 Epost: eno-be@online.no

Kjøreskolene på Askøy - kleppeveien 18 B, vis a vis helsetunet på kleppestø


: r e d i t s g n i n p Å Man- fre: 08-16 torsdag: 08-19 lørdag: 10-14

Vi har butikk!

Skarholmveien 10 - 5302 Strusshamn • Tlf: 56 14 00 00 • post@askoyvvs.no • www.askoyvvs.vvseksperten.no

-e S2me0dbo% -produkter

på all ni. . mai-15. ju i perioden 12 vår butikk i m o n in r e m o n Alle s lbudsperiode ti i n e lm o rh Ska ningen av er med i trek dukter til en Smedbo-pro 0 kr. verdi av 1 50

Drømmer du om nytt bad? Her ser du møbelet Fossbad Variant Variant, hvit høyglans med integrert grep, Surf evermite servant, speilskap med LED lysplate. Vi har kvalitet både i produkter og våre fagfolk!

Kom innom og se hvilke andre gode tilbud vi har i mai!

ien

Vi holder til på ka

i Skarholmen

gget).

(gamle Shell-anle

Vi har god parkering.


MATTIPS 17. MAI-TERTE

4 1

16

FOTO | Biologen Herdla

Nyt maten!


17. MAI-TERTE MATTIPS

Hurra for 17. mai! I denne utgaven av AskøyMagasinet presenterer det matgale teamet på gjestehuset Biologen Herdla to oppskrifter (se s. 28) som passer ypperlig til 17. mai.

Denne gangen har vi valgt en lettvint og god terte som man enkelt kan lage på forhånd. 17 mai er ofte en travel dag der barna skal gå i tog, familien kommer på besøk og mat skal serveres. Da kan det være lurt å planlegge noe godt og enkelt. Paideigen og vaniljekremen kan du lage 1-2 dager

på forhånd. I denne terten kan du bruke både frosne eller ferske bær og frukter. Terten er også ett godt alternativ om været skulle bli varmt. Der hvor kremkaker og hvite damer må gi tapt på grunn av varmen, holder denne terten seg bedre. Man kan jo alltids håpe på strålende solskinn!

TIPS: Jordbær og rabarbra er en uslåelig god kombinasjon!

Slik gjør du: 1

Paibunn

· 125 g romtemperert smør · 200 g hvetemel · 1 romtemperert egg · 60 g sukker

Fremgangsmåte

Bland alt sammen til en deig, la den ligge i kjøleskapet i 30-40 min i plastfolie. Skjevl ut paideigen passelig tynn og ha den over i en pai form. Smør paiformen godt. Trykk så paideigen godt i sidene. Stikk mange hull i paien med en gaffel. Stek bunnen på 200 grader i 12-15 min. Ta den ut og sett den til kjøling.

2 Vaniljekrem

· Fløte 4 dl · H-melk 1 dl · Sukker 100g · Maizena 35g

· Vaniljestang ca 1/2 stk · Eggeplommer 4 stk

Fremgangsmåte

Pisk sukker, eggeplommer og maizena sammen i en bolle. Ha fløte og melk i en kjele. Splitt vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Ha både frøene og stangen oppi kjelen med melk og fløte. Kok dette så opp og hell det over eggeblandingen mens du rører kraftig. Hell så røren tilbake i kjelen og rør kraftig til den tykner. Ha kremen over i en avlang form og sett den til kjøling med en gang.

Bær

Valgfrie bær eller frukter.

Tips: Marinade til jordbær · 2 ss finhakket fersk mynte · Juicen fra 2 lime

· Revet skall fra 1 lime. · 1 dl sukkerlake (Kok opp 0,5 dl sukker og 0,5 dl vann. Kjøl så ned.)

Sett sammen alt; ha vaniljekrem i bunn av paibunnen og fyll på med de bærene eller den frukten du vil ha.

Nyt maten! – Ståle, Inga og Thomas på Biologen Herdla

17


Velkommen til en hyggelig vårhandel i Florvåg Ta turen til Florvåg Senter

Hos Askøy Brensel finner du alt av byggevarer til hus og hage. Alt innen dagligvarer får du hos nye Kiwi Florvåg som nylig åpnet dørene til sin nye og topp moderne butikk. Hos Z Fashion finner du mange flotte vårklær fra Fransa, Dranella og Floyd by Smith. Vi anbefaler å avslutte handlerunden med en rykende, fersk pizza fra Florvåg Pizzeria.

Vårantrekket finner du hos Z-Fashion

Velkommen til oss på Florvåg

PIZZA - KEBAB - GRILL

Du ringer 56 15 67 77 Vi bringer

ORVÅG L F PI

Se vår meny under restauranter på opplevaskoy.no

Diz Smykker, Vesker fra bergenbrand.no

ZZERIA

Klipp ut eller ta bilde av denne annonsen og få 20% rabatt

FA S H IO N

Klær fra:

Hurtig levering

Mand. - fred. 10 - 16.30 Torsd. 10-18 Lørd. 10-15

Florvåg Senter, 5305 Florvåg

Velkommen til

”Nye” KIWI Florvåg

• nyoppussede lokaler, utvidet med 400 m2 • mer frukt og grønnsaker • mer fisk • mer middags- og ferskvarer men like

BILLIG

4900

10880 INDREFILET AV SVIN

HAMBURGER

Tinas Sommer, pr. kg

BLI KIWI PLUSS-KUNDE

7.5% BONUS PÅ ALL FERSK FRUKT OG GRØNT Registrer deg på kiwi.no

som alltid!

2x150 g Tinas Sommer Pr. kg 163,33

NÅ over

590.000 KIWI PLUSSkunder!

Mandag-lørdag

7-23

Butikksjef Rune Martin Abrahamsen


Velkommen til en hyggelig vårhandel i Florvåg Ring 56 15 13 30 - få gratis befaring!

SOMMEREN

G N I M R E J K S SOL

-30%

IL INNT

R

ODUKTE R P E T G L A V T U PÅ

Vi har soldet plenjord enger! h d e m lv e s t n He ed Eller tilkjørt m kranbil.

Belegningsstein Vi har stor utstilling butikken

Vi har det du trenger til hagen:

JORD • BARK • SKIFER • LECA GRUS • SAND • SEMENT • MØRTEL LETT TILKOMST • Rett inn - Rett vekt - Rett ut

SUPERTILBUD 3 sk jord á 50l kun

139,-

Nittedal Torvindustri Hele mi måned

Florvågveien 97, 5305 Florvåg Telefon: 56 15 13 30 E-post: abrensel@abrensel.no www.abrensel.no

Vi utfører service på varmepumper


JUS: Svein Berntsen var 66 år da han tok eksamen på første avdeling jus. – Jeg har alltid hatt en plan om å ta disse studiene, og nå måtte jeg nesten gjøre det, ler han.

20


Tok jusstudiene som 66-åring Tilbake i 2009 hadde AskøyMagasinet et oppslag om «turbopensjonisten» Svein Berntsen. Et intervju som beskrev en energibombe av de helt sjeldne. Nå - syv år senere, har han tatt jusstudiet på rekordtid. – Det er noe jeg har tenkt på lenge, smiler han. Som om det skulle være helt normalt. TEKST OG FOTO YNGVE JOHNSEN

–I

samtidig, og fem av dem var som formann. I lokalavisen ble han kåret til «Årets navn» da han kjempet for at Erdal skulle prioritere samfunnshus før nytt kirkebygg. Han deltok i lokalpolitikken, og satt blant annet som kommunestyrerepresentant for Arbeiderpartiet en periode.

hele mitt liv har jeg tenkt at jus er fascinerende. Jeg har opplevd mange sider av faget gjennom et langt liv i næringslivet, og har fått møte både dyktige advokater og andre som ikke har gjort jobben fullt så godt. Jeg har hundre ganger tidligere sagt at før eller siden, så skal jeg ta jusstudiene selv. Og nå hoppet jeg i det, ler Svein Berntsen – som akkurat har rundet 67 år nå.

Omfattende liv

Intervju i 2009

Vi blar oss tilbake til magasinet som utkom for syv år siden. Navnet Svein Berntsen er nokså kjent blant askøyværinger – i hvert fall dem som har lest skattelistene opp gjennom årene. Svein Berntsen er nemlig blant dem som er god for mest penger her på Askøy. Men han er ingen typisk «riking» i sin fremtoning. Vi leser om en kar som har vært aktiv og energisk helt siden han var en guttunge. Faktisk begynte han som «sjef» allerede som 13-åring. Som eldste gutt i søskenflokken på fem «overtok» han nemlig mye av ansvaret på gården hjemme i Skogvik på Erdal da faren døde i en sprengningsulykke da han bare var tolv år gammel. Da de to eldste søstrene var flyttet ut, så tok Svein over. – Det var tøffe tider. Vi var en fattig familie, men vi hadde en fantastisk mor som klarte å holde det gående, forteller Berntsen. I dag treffer vi han i Øvre Vikane i Hetlevik, der han har slått seg ned med sin ektefelle Hanne. Gården i Mølledalen på Erdal, har eldste sønnen overtatt.

TURBOPENSJONISTEN: Faksimile av saken om Svein Berntsen i AskøyMagasinet, november 2009.

Meget aktiv

Energinivået har vært oppsiktsvekkende høyt helt siden den gangen. Og det var ikke bare på gården han tok tak – nei her snakker vi om en kar som tok på seg tillitsverv i lokalmiljøet over en lav sko. Og aldri klager han over at det var mye å tenke på. Det var jo kjempestas å kunne bidra. For en samfunnsengasjert ung mann var det bare til å gå inn i vervene med en tung fot på gasspedalen. Allerede som 20-åring hadde han verv i alt fra samfunnshuset og u-laget, til idrettslag, teaterlag og speideren. – En gang jeg talte opp hadde jeg 15 tillitsverv

Det er litt artig å høre han ramse opp alle mulige verv, jobber og engasjement han har hatt gjennom sitt innholdsrike liv. Han snakker om da han ledet den første Torg-dagen i Bergen, da han var med på grunnleggingen av det lokale teateret, om hans rolle som første redaktør i Radio Askøy, at han har vært visevert i over 300 bryllup, at han har sittet i toppledelsen i Telenor, bygget opp millardkonsernet Umoe IKT, tjent store penger på å selge sine aksjer der, at han er utdannet filolog med tysk og fransk som fag, har tatt idrettshøyskolen, BI og dessuten mastergrad ved NHH. Han snakker om driften av småbruket, at han har vært fisker, at han gjorde det bra som forsikringsagent, at han han har vært saksøkt for 350 millioner kroner i norgeshistoriens største konkurs (Enitel), at han har hoppet i fallskjerm, at han har dykkersertifikat, at han er sterkt delaktig i Lionsklubben, at han har 14 fadderbarn i Afrika, styreverv i en rekke bedrifter og daglig leder i sin egen bedrift og at han en gang var det mennesket på kloden som var aller høyest oppe (på en fjelltopp i Sør-Amerika). Bare for å nevne «noe».

21


TURBOPENSJONISTEN  SVEIN BERNTSEN

TURBO: Dette er biler fra AMs forrige reportasje om Svein Berntsen. Han ble med rette, den gang som nå, kalt turbo-pensjonisten. Han har i ett minutt vært den personen i verden som står høyest oppe, og han vil seile over verdenshavene. Og han vil gå på ski over Grønland. Foto: Privat, Dag Folkestad

Jus som privatist

Og ennå har vi ikke kommet til det som han egentlig ville bli; lærer.

For oss «vanlige dødelige» høres det selvsagt helt spinnvillt ut, at man i en alder av 63 år finner ut at jusstudier, jo det er noe man bør satse på. – Jeg har to mastergrader fra før, og har alltid hatt lett for å lese og lære. Nå var det jo sånn at det eneste stedet man kunne ta jusstudiene som privatist var på Universitetet i Oslo. Og ikke bare det, men det var også siste gang man kunne ta disse studiene som privatist i det hele tatt. Så da måtte jeg gjøre det nå, og meldte meg opp til eksamen på første avdeling, forteller erdalitten. – Så jeg kjøpte bøker og startet forberedningen til eksamen. Jeg hørte podcast i bilen på vei til og fra jobb, og fikk dermed to forelesninger hver dag, humrer Berntsen. – Det gjelder å bruke tiden effektivt. Det har jeg i grunnen alltid vært flink til, sier han.

Skolemann

– Det var lærer jeg ønsket å være. Det å lære fra seg kunnskap til barn har alltid fascinert meg. Og i 1975 startet jeg som lærer på Fauskanger, forteller den spreke 67-åringen. – Men jeg er jo en rastløs sjel. På slutten av åttitallet jobbet jeg et par år i Samvirke Forsikring, før jeg kom tilbake som rektor på Ravnanger ungdomsskole. Jeg har hatt mange ulike stillinger i skolen, blant annet en liten stund som undervisningsinspektør i kommunen. Jeg ønsket å bli skolesjef også, men fikk ikke den jobben på grunn av manglende ansiennitet. Det var egentlig det siste som skjedde på skolefronten for min del, sier han, med unntak av en kort gjenvisitt som rektor på Ravananger ungdomsskole. Nevnte vi at han har tenkt å gå på ski over Grønland? – Det er en av de tingene jeg alltid har ønsket å gjennom­føre. Jeg må snart finne ledig tid til det, ler han. Det er måten han sier det på. Det er liksom ikke for å skryte. Men for å fortelle. På sin egen oppriktige måte. – Jeg har alltid vært meg selv. Gjør meg ikke til en større person enn jeg er. Men at jeg har vært hyperaktiv, det tror jeg alle rundt meg vil slå fast, ler han.

22

Ble plutselig mer jobb

«Jeg har alltid vært meg selv. Gjør meg ikke til en større person enn jeg er. Men at jeg har vært hyperaktiv, det tror jeg alle rundt meg vil slå fast.» Svein Berntsen

Ikke lenge etter at han startet på jusstudiene ringe en tidligere kollega av han. – Spørsmålet var om jeg kunne være med på et forsøk på å redde en bedrift som var ute og kjørte. Det passet selvsagt ikke helt med tanke på jusstudiene, men jeg tenkte at et halvt års engasjement kunne la seg kombinere, forteller Berntsen. Da bedriften var «reddet», så ble han spurt om å se på hele gruppen der bedriften var tilknyttet. Det endte med en jobb som konsernsjef hos


SVEIN BERNTSEN  TURBOPENSJONISTEN

FRISK OG FIN: Svein Berntsen har slått seg ned med praktfull sjøutsikt i Øvre Vikane i Hetlevik sammen med sin kone Hanne. Nå har han akkurat rukket å bli 67 år, men det er lite som tyder på at han har tenkt å ro ned i særlig grad i årene fremover.

Onsoft Computer Systems, der han nå eier 18 prosent av aksjene. – Jeg har hatt tre ulike jobber de siste fire årene, fordi jeg også sitter i verdensstyret og er internasjonal direktør i Lions med 1,4 millioner medlemmer. Men om jeg skulle ta jusstudiene, så måtte jeg gjøre det nå, smiler 67-åringen. – Det kan umulig være mange i din alder som har tatt eksamen i jus? – Nei, det tviler jeg på. Jeg husker da jeg kom til første eksamen, så satt det noen unge studiner og ventet utenfor. De virket nervøse, og jeg sa til dem at jeg også var nervøs. Da sperret de øynene opp og lo, og sa at de var sikker på at jeg skulle være eksamen-vakt, hehe. – Jeg kunne vært bestefaren deres, ler Berntsen.

Kan gi juridisk hjelp

Han sier at en sjef i en bedrift også er et ansikt utad, og spesielt i moderne IT-bedrifter mener han at det blir feil at en eldre pensjonist er den som skal fronte et selskap. Og dette er en av grunnene til at han var så klar på at han ville gjennomføre jusstudiene. – Dette er liksom noe jeg kan bale med til jeg blir 80 år. Så jeg begynner nå med å tilby juridisk rådgivning i mitt eget firma, Sveb Invest AS. Her kan jeg hjelpe de som trenger slik bistand, og leie ut konsulenttjenester, innenfor de områdene jeg behersker, som arbeids- og selskapsrett, eierskifte, skifte og arv. Så har jeg noe å bale med i

årene fremover, nikker han. – Men det er klart, jeg må gire litt ned nå. Det har vært 200 prosent lenge. Men så lenge jeg har helse og interesse for å jobbe, så går det helt greit. Jeg klarer fint å styre aktivitetsnivået mitt, forsikrer han.

Ofrer ingenting

«Lykke for meg er å ha noe å stå opp til, og ha noe å bruke tiden min på. Det gir meg overskudd. Og jeg liker å hjelpe. Dessuten er jeg svært opptatt av humanitære oppgaver. Det gir meg mye.» Svein Berntsen

Etter intervjuet i 2009 har Berntsen rukket å bygge seg hytte på fjellet. Aksjene han solgte i Umoe har gjort ham så rik at han kunne spilt golf resten av livet. Men Berntsen tenker ikke sånn. – Det var et par år der jeg ikke var fullt så aktiv i yrkeslivet, bortsett fra en del styreverv. Så jeg lengtet tilbake, og det var da jeg bestemte meg for å ta jusstudiene. Men så har det blitt en del arbeid i tillegg, så de siste årene har vært veldig travle, sier han. Berntsen sier at han ikke føler at han har ofret så mye. Han sier at han tar seg god tid til barn og barnebarn. – Lykke for meg er å ha noe å stå opp til, og ha noe å bruke tiden min på. Det gir meg overskudd. Og jeg liker å hjelpe. Dessuten er jeg svært opptatt av humanitære oppgaver. Det gir meg mye. – Jeg har også en plan om å reise med seilskuten min over verdenshav, skyter han plutselig inn. – Men foreløpig har jeg bare kommet til Lofoten, ler han – den evige turbopensjonisten. Så får vi andre bare bøye oss i støvet.

23


TIPS & TRENDER NÅR NATUREN KALLER

Når naturen kaller I årevis har det blåst rundt oss. Teknologien har utviklet seg i rekordfart, og vi har beveget oss fremover i et slående tempo. Nå blir det stille etter stormen. Vi er slitne og vil tilbake til det enkle og ekte. Vi vil tilbake til naturen. TEKST MARI ANDERSEN ROSENBERG/IFI.NO FOTO BORGE, INTAG, TARKETT

Enhver kraft har en motkraft. Lenge har pendelen svingt fremover med en voldsom fart. Stor utvikling på mange fronter, hyppige utskiftninger og «bruk og kast». Nå er vi slitne. Vi har et behov for å gå tilbake til det mest elementære – til naturen. – Det handler om hvordan vi lever i dag og hva vi beveger oss mot. Når det skjer så mye rundt oss har vi behov for å skape vår egen lille «cocoon», et sted der vi kan lande litt. Da er det mange som vil søke tilbake til naturen, sier Camilla Jacobsen hos INTAG.

Naturen inn i stua

Trær, dyr, planter og naturfarger har vært til stede i trendbilde lenge. Det vi ser nå er at det ikke lenger holder å etterligne elementene. Nå skal vi ta med selve naturen inn. Vi vil ha grønne planter i hvert hjørne og i hver vinduskarm. Vi vil ha møbler laget av naturens egne materialer, og vi

BACK TO BASICS: I kolleksjonen Woodland Walk fra Sanderson er motivene inspirert av de engelske skogene. Designet er tegnet opp for hånd og malt oppå, i tråd med våre ønsker om bedre håndverk.

24

liker tanken på håndverkeren som sitter i skogen og syr tekstiler for hånd. – Vi ser klart en økning av tekstiler og tapeter laget av naturmaterialer. Det skal være lin og ull, og alt skal være av høy kvalitet, forteller Jacobsen.

– Nå skal vi fortelle en historie med produktene. Flere og flere er opptatt av hvilke materialer som brukes og hvordan produktene lages – hvor de kommer fra og hva som er historien bak, sier Jacobsen.

Farvel til «bruk og kast»

Naturlige gulv

Naturens økende popularitet, både som interiørinnslag og i materialer, går hånd i hånd med et ønske om bedre kvalitet, ekte håndverk og økende miljøbevissthet. Nå stiller vi høyere krav og investerer gjerne litt mer i gode produkter. – Det er uten tvil et økende fokus på kvalitet. Vi ser at flere ønsker seg bort fra bruk og kastsamfunnet – vi er litt ferdig med det. Nå vil vi ha gode produkter, som kan holde en stund, sier hun.

Det er ikke lenger bare det ferdige produktet som betyr noe. Historien bak er vel så viktig.

Behovet for det naturlige og det ekte er lett å identifisere blant interiørnyheter og rundt om på ulike messer. Tekstilene skal være av naturmaterialer og malingen mer miljøvennlig. Tapetene oser av natur og økt fokus på historier. Gulvene skal være så naturlig som mulig. Tregulvene er som alltid populære i norske hjem, nå med økt fokus på å fremheve ujevnheter, synlige kvister og fargevariasjoner. De skal vise mer av sin naturlige skjønnhet og struktur. At korkgulv er på vei oppover, viser også hvor opptatte vi har blitt av materialer, for kork er bærekraftig og naturlig – alt vi ønsker oss.

GRØNT: Naturen er en av våre viktigste inspirasjonskilder. Nå tas den også med inn i sine helt naturlige former – grønne planter skal pynte opp boligen.

EKTE TRE: Også tregulvene skal være mer naturlig. Her skal ujevnheter, synlige kvister og fargevariasjoner fremheves, ikke gjemmes bort.

Forteller en historie


Drøm deg bort

Ladegaard Se alle våre husmodeller i vår flotte katalog. Bli kjent med hva BoligPartner kan gjøre for deg som ønsker å realisere husdrømmen. Her finner du gode råd, lekkert design og smarte inspirerende løsninger. La huskatalogen vår bli starten på din nye husdrøm. Bestill gratis på boligpartner.no

LITE ELLER STORT HUS? JA TAKK, BEGGE DELER!

HU S K !

BESTILLG KATALO

er.no boligpartn

Kjøp enebolig og få med gratis lekestue Alle som kjøper enebolig før 1. juli får nå med gratis byggesett på lekestue.* Våre lekestuer har to ulike uttrykk – moderne eller nostalgisk. Velg den som passer din bolig. BoligPartner har 51 ulike eneboliger med hvert sitt genuine uttrykk og stil. Moderne, nostalgisk eller herskapelig – du bestemmer. * Kampanjetilbudet får du kun hos WSI Bygg AS ved kjøp av enebolig før 1. juli 2016. Tilbudet gjelder byggesett (pre-cut) av lekestue og montering er ikke inkludert.

Se våre hus og bestill vår huskatalog på boligpartner.no Følg oss også på Facebook og Instagram for oppdaterte nyheter

Storebotn Næringspark 57, 5309 Kleppestø Tlf. 97 49 49 99 | pia.westgaard@boligpartner.no


QUIZ 21 SPØRSMÅL

Hvem kan mest? QUIZ | YNGVE JOHNSEN: KVISSER.NO

1

Hvilken sang starter med: «When I find myself in times of trouble…»?

12 Hvor lang drektighet har elefanten?

2

Hvilken politiker ble drept på gata på vei hjem fra kino i 1986?

13 Hvilken hvalart er jordens største pattedyr?

3

Hva er CD en forkortelse for?

14 I hvilket år ble A/S Vinmomopolet opprettet?

4

Hvilken brikke er den mest verdifulle i sjakk?

15 Til hvilket land hører øya Sumbawa?

5

Hvilket land har en ørn som holder en slange i klørne avbildet i flagget?

16 I hvilket fjellområde ligger fjellet Snota?

6

Hvilken farge er det på hodet til dompapen?

17 I hvilket fylke ligger Malm?

7

Hvilken fugl kalles «golden eagle» på engelsk?

18 Hvilken planet kalles den røde planeten?

8

På hvilken dato ble unionen med Sverige oppløst?

19 Hva er himmelsk lapskaus?

9

Hvilken konfektsjokolade ble lansert av Freia i 1905?

20 Hvilken iskremprodusent er det som har merkevaren Lollipop?

10

Hva slags levende vesen er en papirbåt?

21 Hvor på Askøy er dette?

11

Hvem spilte TV-figuren Labbetuss?

TIL SPM. 21

Steinrusten og Haugland

14 1922

7 Kongeørn

21 Stien mellom

13 Blåhvalen

6 Svart 5 Mexico

(nesten to år)

20 Diplom-Is 19 Fruktsalat

12 Ca. 660 døgn

4 Kongen

18 Mars

11 Geir Børresen

3 Compact disk

17 Nord-Trøndelag

10 Blekksprut

2 Olof Palme

9 Kong Haakon

1 «Let it be»

8 7. juni (i 1905)

Løsning:

16 Trollheimen 15 Indonesia

26


Din guide til

mat&drikke Velkommen til søndagskafe på Biologen Herdla Kjøkkenet er åpent hver søndag kl. 13-18 For bordbestilling ring

56 15 08 45

post@biologenherdla.no www.biologenherdla.no

H. Brakstad Eftf. AS Kjøttforedling

Besøk vår bugneende k øttvaredisk i Godvik kj • KJØTT • PØLSER

• PÅLEGG • SPEKEMAT/PINNEKJØTT

Ferske kvalitets-kjøttvarer i god gammeldags ånd. Man-Fre : 08.00-16.00. Lør: 08.00-13.30

Leirvikåsen 31, 5179 Godvik Tlf. 55 93 66 75 · Faks 55 93 04 96 · E-post: post@hbrakstad.no

Pizza • Kebab • Grill • Pasta • Salat

- Du ri rin inger - vi v bri rin ri inger

56 14 27 00

Man-Lør 13.00-23.00. Søn 12.00-23.00 zza.no izz iz w svingenpiz w. www.

Lunsj s eller middag sj a ? ag Hver dag tilbyr vi orientalske varmretter fra vår varmdisk. All mat er laget fra grunnen av med råvarer av høy kvalitet. Orientalsk matvarebutikk med stort utvalg. Ferske grønnsaker og frukt hver uke. Hverdager: 10 -20, lørdager. 10-18 Velkommen til oss! Strusshamn Senter - Tlf. 53 50 13 70 www.orientalfood.no

Din guide til ÅPNINGSTIDER: MAN - LØRD. 13.00-23.00 SØNDAG 13.00 - 22.30

RING GJERNE OG BESTILL NÅ! TLF. F 56 15 67 01 F. VELKOMMEN TIL OSS PÅ RAV A NANGER SENTER AV VI LAGE PÅ DEG: KEBAB-PIZZA-GRILL-PASTA INGENE PROBLEM

mat&drikke T kontakt med Ta synnove@tasats.no Tlf.f.f 56 15 12 20 dersom din bedrift f ønsker ft annonseplass her.


MATTIPS 17. MAI: TILBEHØR TIL PØLSER

1

2

Nyt maten! 2

4

28

51 4

FOTO | 1–2, 4–5 Biologen Herdla | 3 iStock

3


17. MAI: TILBEHØR TIL PØLSER MATTIPS

Barnas dag! I denne utgaven av AskøyMagasinet presenterer det matgale teamet på gjestehuset Biologen Herdla to oppskrifter (se s. 16) som passer ypperlig til 17. mai.

Mange serverer «hotdog» eller en «pølse i lompe» til barna på nasjonaldagen. Hvorfor ikkje lage ketchup og sennep selv? Ved små grep kan «hotdog eller «pølse i lompe» passe for hele familien. Her er noen av Biologens tips til hvordan du kan få

en pølse i lompe mer spennende. TIPS: Hakk sylteagurken fint, bland den sammen med finhakket løk. På 1-2-3 så har du en god agurkmix til pølsen.

TIPS: Velg g jerne noen lokale og gode pølser.

Tilbehør til pølser: 1 Rekesalat · 450 g pillede reker. Kjøp helst reker med skall og pill dem. · 1/2 boks seter rømme · Salt · Pepper · 2 ss finhakket fersk dill

Fremgangsmåte Pisk rømmen stiv. Bland deretter rømmen, rekene og dillen sammen. smak så til med salt og pepper. 2 Sylteagurk · 1 dl eplecidereddik · 1 dl vann · 2 ss sukker · 1 ts salt · 1/2 agurk

Fremgangsmåte Kok opp vann, eplecidereddik, sukker og salt. Skjær agurken i tynne skiver. Ha den i en liten bolle. La syltelaken stå i hvile på disken i 5 min før du heller den over agurken. Laken må dekke agurken helt. Ha så plastfolie over og la den stå på disken i 30 min før du setter den i kjøleskapet over natten

3 Sennep · 2,5 dl vann · 2,5 dl hvitvinseddik · 2,5 dl sennepsfrø · 2 ss sukker · 1 ts salt

Fremgangsmåte Kok opp vann, eddik, sukker og salt. Trekk den så til side og la den stå i 30 min. Ha sennepsfrøene i en bolle og hell så over syltelaken. Ha på plastfolie slik at det blir helt tett. La den stå ute i romtemperatur i 2 døgn.Kjør så opp sennepen med en stavmikser til den ønskelige grovheten er der. Jo mer den kjøres jo finere blir sennepen. 4 Ketchup · 1 kg tomat · 1 lauberblad · 1 ts salt · 3 ss tomatpure · 8 ss sukker · 1 stjerne anis · 1 presset hvitløk · 2 dl eplecider eddik

Fremgangsmåte Ha alt sammen i en kjele. la det småkoke i ca. 1,5

time. Kjør så ketchupen med en stavmixer eller en blender til ketchupen er fin. Om ketchupen er litt tynn, kan den kokes opp og tyknes med maizena. 5 Lompe Har du noen kokte poteter til overs fra middagen i går? Dette er en ypperlig måte å bruke de potetene du hadde til overs til å lage gode lomper.

· 1 kg kokte poteter · 1 ts salt · 1 1⁄2 dl hvetemel · 1 dl siktet rugmel Fremgangsmåte Kvern eller mos de kokte potetene. Bland så alt sammen i en bolle. Kna deigen godt. Del deigen opp i passende emner. Kjevl så ut emnene og stek lompene i en tørr stekepanne til de er veldig lett brune. Ha lompene deretter på en tallerken med en kjøkken håndduk over.

Nyt maten! – Ståle, Inga og Thomas på Biologen Herdla

29


TYPISK SENTER: Ingvar Haugland er kjøpmannen på Fromritoppen som har gått i bresjen for å sikre Askøy Nord en møteplass. – Jeg tror det er viktig at man har en slik plass hvor man kan treffe venner og kjente, og dessuten ha en arena for lag og organisasjoner. Tilbakemeldingene vi får tyder på at vi gjør mye rett her på senteret vårt, smiler han.

30


FROMRITOPPEN SENTER SPONSET INNHOLD

Møteplassen i nord Fromritoppen er Nordre Askøys naturlige møteplass. I dag er senteret et typisk minivarehus på landet. Men butikk har det vært i Kjerrgarden i «alle år». ASKØYMAGASINET SPONSET INNHOLD

K

jøpmann Ingvar Haugland forteller om da han og broren Jarle overtok butikken i veikrysset Berland/Nordre Haugland. Da har vi skrudd tiden tilbake til 1989. Det er 27 år siden. – Og da hadde jeg allerede jobbet i butikken i syv år, så det begynner jo å bli noen år siden, humrer han. Fortsatt kaller «norrisene» der ute stedet for «gamlebutikken» som referansepunkt. Lokalene står der ennå, 45 år etter at butikken ble åpnet i 1971. – Men det har jo vært butikk på Nordre Haugland før det også. Nede på kaien var det kolonialforretning helt siden begynnelsen av trettiårene, forteller han.

Lokalpatrioten

Det var tilfeldig at Ingvar ble butikkmann. – Da jeg begynte å jobbe i butikken i 1982, så var jeg egentlig helt blank på hvilken kurs jeg skulle stake ut. Jeg hadde tatt trailersertifikat, men det ble ikke noe mer ut av, forteller han. – Jeg har alltid brent for lokalsamfunnet og vært engasjert i ungdomshuset og kulturelle tilstelninger. Det har skjedd tusen ting her ute i

den perioden der, ler han. Hele hans voksne liv har han bodd her ute på Askøy Nord. Nå har de skapt et lite kjøpesenter, fått bygget et legesenter på tomten (i 2002) og skapt mange arbeidsplasser. – Jeg tror Fromritoppen betyr mye for folk som bor her ute. Det er en møteplass med litt mangfold. Her treffer man ikke bare naboen og venner, men også ulike lag og foreninger som selger lodd eller har utstilling. Det skal være et bredt mangfold, og det føler jeg at vi får til. Og tilbakemeldingene vi får tyder også på at folk er fornøyde med det vi gjør her, sier Haugland. – Vi har på mange måter bygget en handel- og kulturinstitusjon, smiler han. Om fredagene har flere pensjonister en «samling» ved senteret, og på den annen side er det mange ungdommer som avtaler å «henge» litt sammen ved Fromritoppen. – Det å treffes er positivt, ung eller gammel.

Satset stort

Butikken på Nordre Haugland ble flyttet til ungdomshuset i 14 måneder mens det nye bygget

på Fromreide ble bygget. I 1994 var alt klart. – Vi var nødt til å flytte butikken ut dit hvor hovedpulsåren mellom Kleppestø og Herdla var. Den gangen åpnet vi med kolonial, blomsterhandel og gaveartikler. To år senere kom Janes Klesloft og frisørsalongen. forteller han. For ni år siden ble senteret påbygget, og arealet ble dobbelt så stort. I dag huser man Spar Kjerrgarden, Janes AS, XO Frisør, Lekkert & Godt, Evys Fotklinikk og Askøy Soneterapi. – Det var en tøff satsing der vi investerte nærmere 20 millioner kroner i prosjektet på en tid da renten var høy. At finanskrisen fulgte gjorde ikke saken så veldig mye bedre, sier han. Men det gav en omsetningsvekst og viste seg å være liv laga. I dag er det om lag 40 personer som arbeider på hel- og deltid ved Fromritoppen. Spar omsetter alene for rundt femti millioner kroner netto. – Vi har hatt en god vekst opp gjennom, men den er flatet ut nå. Det er veldig stor konkurranse på matvarebutikker. Priskriger som vi har opplevd i år merkes godt, innrømmer Haugland. Sponset innhold

20 år med hår Man må helt tilbake til november 1996 for å finne oppstartsdato for XO Frisør på Fromritoppen. Det betyr at det er jubileum i år. – Vi har vært her omtrent siden Idol Frisør på Ravnanger ble lagt ned, ler eier Hilde Skråmestø. Det er ikke sikkert alle husker den salongen en gang. – Det har uansett vært et stort behov for frisør her på nordre Askøy. Vi har dessuten mange kunder fra søre deler av Askøy og til og med fra

Bergen, forteller Hilde. – Jeg synes det er kjekt å ha Fromritoppen senter i bygden. Her treffes nye og gamle innbyggere og senteret fungerer som en møteplass, sier hun. Hilde har med seg frisør Janne Viveli i salongen i andre etasje på senteret. – XO Frisør er salongen for dem som ønsker høy faglig kompetanse i et rolig og avslappende miljø. Vi er åpent hver dag og har godt med kunder, forteller Hilde.

31


SPONSET INNHOLD FROMRITOPPEN SENTER

Lekkert og godt på Fromritoppen I over 13 år har Liv Sissel Træet og Anne Karin Sannes drevet med catering. Nå har de begynt å få godt tak på cafegjestene også. – Nå har vi åpent alle dager i uken, og søndagene begynner å bli veldig godt besøkt, forteller de to gründerne fra Kjerrgarden. Nå satses det også på buffet hver eneste søndag. – Det har vært populært, og da er det bare til å gi gass, smiler Liv Sissel og Anne Karin.

«Lekkert & Godt» har altså både cateringdrift og cafe, og det er god plass i senterets andre etasje. – Vi leier også ut lokalet, og kan dessuten ta bordbestilling, forteller de. – Og vi tar imot menyforslag, legger de til. Lekkert & Godt har vært på Fromritoppen siden 2008, og i fem år før det drev de catering fra andre lokaler. Cafeen har åpent hverdager fra klokken 11 til 19, og klokken 13 til 19 i helgene.

Evys Fotklinikk På Fromritoppen er man så heldige å ha en autorisert fotterapeut på senteret. Evy Torsvik er dermed å regne som helsepersonell. Det var i september 2009 at Evys Fotklinikk etablerte seg på Fromritoppen med sin autoriserte klinikk. – Det jeg driver med her er fotterapi, som er behandling og forebygging av fotproblemer. Det være alt fra velvære til alvorlige komplikasjoner i

føttene, forteller Evy. Hun er opprinnelig fra Kjerrgarden, men har drevet klinikk både i Strusshamn og Kleppestø – og har hele 26 års fartstid som fotterapeut. – Jeg trives veldig godt på Fromritoppen, og synes det er fint å kunne ha jobben min i nærmiljøet. Jeg er heldig som har et takknemlig yrke og får positive tilbakemeldinger. Den hyggelige praten med klientene mine beriker alltid arbeidsdagen min litt ekstra, smiler hun.

Soneterapi med Cecilie Cecilie Sannes er sone- og muskelterapeut, og har sine lokaler i andre etasje på Fromritoppen. – Her behandler jeg alt fra små barn til eldre. Vi får være med på en liten fot-massasje sammen med Lenea Johanne Sannes Sellevåg – barnet til Cecilie, som stiller opp til ære for fotografen. – Jeg synes det er litt deilig. Og så kiler det litt, smiler jentungen. Cecilie fra Herdla har drevet som sone- og muskelterapeut på Fromritoppen siden januar 2012, og det er ingenting å si på markedet.

– Jeg har fulle dager og har akkurat så mye jobb som jeg klarer, forteller hun. Soneterapi er en gammel behandlingsform der en utfører en bestemt trykkmassasje på soner som finnes på føttene. Muskelterapi er klassisk massasje kombinert med triggerpunktbehandling og tøying. Cecilie er sensor ved soneterapeututdannelsen i Bergen, og har også hatt klinikk i sentrum. Flere av hennes gamle kunder fra byen ble «med» til Askøy Soneterapi på Fromritoppen da hun flyttet virksomheten.

Gratis klemmer på kjøpet I 20 år har Jane Haugland drevet klesforretning på Fromritoppen. Det gjør butikken hennes til en av de eldste på hele Askøy. Først kjent for «Janes Klesloft», nå som «Janes AS». I butikken på Fromritoppen selger hun klær til både herre og dame – fortrinnsvis i kategorien fra 30 år og oppover. – Jeg har spesialisert meg på kjoler, og akkurat nå føres det hele 75 ulike typer her i butikken. Dette feltet er vi veldig gode på, forsikrer hun. Kjoler både til hverdag og fest. Også stor mote fra 42 til 56 er en av de viktige tingene butikken satser på.

32

– Personlig service er viktig, og det vektlegger vi her i butikken. Og ikke minst får alle kundene en god klem. Det er det viktigste av alt, ler Jane. Da vi var innom butikken til Jane sto en tilfeldig kunde i prøverommet og overhørte samtalen vår. Etter hvert stakk hun hodet ut og sa at hun ikke kan få skrytt nok ut av Jane og hennes butikk. – Vi har kunder fra hele Askøy, forteller Jane. Jane arrangerer motevisninger for lag og organisasjoner, også utenfor Askøy. – Så da kommer gjerne kunder derfra fra både Sotra, Bergen og Lindås. Det er folk som gjerne har lett over hele byen etter klær, og som kommer til meg og sier at jeg har reddet festen deres, smiler hun.


Trefelling/skogsrydding/kapping?

VI HJELPER DEG • Alt innen hagearbeid • Trefelling/skogsarbeid • Muring

• Graving • Vedlikeholdsarbeid • Fasadespyling

Salg av plenkrutt for mosefri plen (kan levere hjem til deg): Grønskekrutt: Til bruk mot grønske, lav og mose på terrassar, gardsplassar, murar, kledning, takpanner, gravsteinar, stoff, markiser, båtkallesjer, plast, tre med meir. Klar til bruk på tørr overflate.

Plenkrutt: Den beste gjødsel mot mosefri plen.

Klipping av plen og hekk Utleie av maskiner og redskaper.

Kontakt oss i dag for et godt tilbud.

Sotra Skog AS

Tlf: 934 21 464. post@sotraskog.no www.sotraskog.no

Vi opparbeider hage/uteareal - med alt som skal til av graving, planering, muring, plen/ferdigplen, beplantning, snekring av terrasse mm. Vi skaffer til veie alt som trengs og gjør hele eller deler av jobben for deg.


JUSSPALTEN KONKURRANSEKLAUSULER

Fra 1. januar 2016 kom det ny lovregulering for konkurranseklausuler som legger store begrensninger for arbeidsgiver.

Store endringer for konkurranseklausuler TEKST EIRIK ESPELID

JUSSPALTEN av Eirik Espelid

Jeg er oppvokst på Askøy, bor i Kleppestø og har mer enn 10 års erfaring som advokat, og har en rekke klienter fra Askøy. Jeg jobber i Advokatfirmaet Espelid for både små og mellomstore bedrifter, samt for privatpersoner med blant annet arbeidsrett, skifte etter skilsmisser og strafferett (forsvareroppdrag).

Kontaktinformasjon: Tlf. 971 54 330 post@advokatespelid.no www.advokatespelid.no Adresse: Storebotn Næringspark 55G, 5309 Kleppestø

34

I 2015 skrev jeg en artikkel om konkurranseklausuler. Slike klausuler brukes av arbeidsgivere for å hindre arbeidstakere i å begynne konkurrerende virksomhet i en viss tid etter fratredelse, eller for å hindre at den ansatte tar med seg kundekretsen. Det har vært diskutert om dagens regelverk gir arbeidsgivere for store muligheter til å beskytte seg på arbeidstakerens bekostning. Fra 1. januar 2016 kom det ny lovregulering for slike klausuler, som legger store begrensninger for arbeidsgiver. De nye reglene er nå tatt inn i arbeidsmiljøloven, der de naturlig hører hjemme. Etter min mening er endringene så store at jeg tror bruken av slike klausuler vil falle kraftig. Bruken må i alle fall legges om og tilpasses de nye reglene. Aller viktigst er endringen som pålegger arbeidsgiver å kompensere arbeidstaker økonomisk dersom en slik klausul skal benyttes. Dersom en konkurranseklausul gjøres gjeldende, skal arbeidsgiver betale arbeidstakeren kompensasjon tilsvarende 100 prosent av arbeidstakerens arbeidsvederlag opp til 8 G (1G = ca. kr 90 000), og deretter minst 70 prosent av arbeidstakerens arbeidsvederlag over 8 G. Kompensasjonen beregnes på grunnlag av opptjent arbeidsvederlag de siste 12 månedene før oppsigelses- eller avskjedstidspunktet. Det kan gjøres fradrag med inntil halvparten av kompensasjonen

for arbeidsvederlag eller arbeidsinntekt som arbeidstaker mottar eller opptjener i perioden konkurranseklausulen har virkning. Dette betyr at det er blitt betydelig mindre attraktivt for arbeidsgivere å operere med konkurranseklausuler. Av betydning er det også at slike klausuler nå kun kan avtales med maksimalt ett års varighet, og de må inngås skriftlig. Tidligere ble det i enkelte tilfeller akseptert at de hadde varighet over flere år. Det er det nå slutt på. Det er også presisert at klausulen bare kan påberopes så langt det er nødvendig for å ivareta arbeidsgivers «særlige behov for vern mot konkurranse». Videre heter det at en konkurranseklausul ikke kan gjøres gjeldende dersom det er arbeidsgiver som sier opp den ansatte. Unntak gjelder dersom oppsigelsen skyldes mangler ved den ansattes arbeidsprestasjon. En annen viktig endring er at ansatte nå kan be om en uttalelse fra arbeidsgiver om og i hvilken grad en slik klausul vil bli gjort gjeldende. Dersom dette ikke gjøres, vil klausulen ikke kunne påberopes av arbeidsgiver. For arbeidsavtaler som allerede er inngått før loven trådte i kraft, er det gitt overgangsregler, som innebærer at en eksisterende arbeidsavtale med en konkurranseklausul innen den 1. januar 2017 må tilpasses de nye reglene.


DIN FLISEBUTIKK I GODVIK Stort utvalg i kvalitetsfliser fra Spania og Italia. Kom innom og se vår store utstilling

Kun 5 minutter fra Askøy

ALT TIL HAGEN OG UTEPLASSEN

Vi hjelper deg om du vi gjøre jobben selv, eller få flisene ferdig lagt av profesjonelle fagfolk.

ai:

ut m d u b l i t e j n a p Kam

Skiferstruktur Ardesia Grigio

Dragon Grey

frostsikker, inne/ute 30x60

frostsikker, inne/ute 30x30

frostsikker, inne/ute 30x60

pr. m2

pr. m2

pr. m2

229,- 199,- 259,Hos oss får du også det beste innen flisemonteringsutstyr. Weber - Saint Gobain

Sand - Sement Veigrus - Skjellsand Kvit singel Forskalingsstein m.m Jord - Bark

Online bestilling

www.solsviksandindustri.no Alle produktene våres kan også leveres i Big Bags.

Tlf. 46 90 26 41 Leirvikåsen 45, 5179 Godvik (Bergen Malingfabrikk)

Tlf.: 56 33 53 17


ESELØRET AV HALDIS PETERSEN

ESELØRET TEKST HALDIS PETERSEN, ASKØY FOLKEBIBLIOTEK

Etter eit par dagar på personalsamling med avslutning på Herdla, er det godt å vera tilbake på kontoret på Kleppestø. For nokon «mai du skjønne milde» var det langt i fra på Herdla! Det bles og rigna småjevlar så du vart frosen til beinet. Men no ser det ut til at vergudane har tenkt å ta til vetet og gi oss litt sol og varme. Håpar i alle fall det for mine nysette poteter si skuld! Nok om veret. Eg har ikkje fått lest så mykje eg ville i det siste, men har i alle fall lese ein fantastisk god kriminalroman. Den og ei anna småartig bok om ein prest har eg tenkt å presentera denne gongen.

TROLIG UTRO AV EIGIL STEINSFJORD SNØFUGL FORLAG 2015 Presten Jan Vik har vore erklært død, men etter ei veke i koma slår han brått augene opp og er tilbake i livet. Han har hatt ein merkeleg «ut av kroppen»- opplevelse som slett ikkje stemmer med det han lærde som teologi-student for 40 år sidan. Men han elskar å vera prest og stå på preikestolen og bli motteken med godord etter gudstenesta. Og han er glad i menigheten sin, særleg i dei han får vera sjelesørgjar for. Ei av dei er Marie som har opplevd noko som ho er redd

EN FEMTE ÅRSTID AV TORKIL DAMHAUG CAPPELEN DAMM 2016

Forteljinga strekkjer seg over ein periode på 38 år. Det er fotball-VM i 1978. Arbeidarane på ein takpapp-fabrikk i ein tettstad ikkje langt frå Oslo, har rigga seg til med fjernsyn på jobben og teke seg ein dram eller to for å lada opp til kampen. Dette er sjølvsagt strengt forbudt, men sjefen er borte, og når katten er borte dansar musene på bordet, som kjent. Og det fatale skjer. Ei grusom dødsulukke som raskt blir dyssa ned. Sikkerheten var ikkje på topp, men her gjeld det å spara pengar. 38 år seinare treffer me fire ungdommar som samlar seg i den no nedlagde fabrikken. Dei fleste av dei rusar seg og gjer noko dumt i det dei bestemmer seg for å stengja ein femte klassekamerat inne i fabrikken og lata han vera der om natta. Dette får fatale følgjer for dei fire ungdommane. Ein annan person me blir kjent med i denne romanen er ein av dei mest ufyselege, vondskapsfulle typane eg kan hugsa å ha møtt på i krimlitteraturen: Mannen har utført eit grusomt

36

kan kosta henne jobben. Som venn og sjelesørgjar er Jan Vik på heimebesøk. Marie betrur seg, og byr på raudvin, og det eine fører til det andre…. Dette var ei merkeleg bok. På den eine sida er det djupt tragiske hendingar som blir betrudd presten, men på den andre sida er boka skriven på ein underfundig og vittig måte som fleire gonger får meg til å humra og le. Me har kanskje lett for å tru at prestar er eit eige dystert og alvorleg folkeslag, men denne presten er ein heilt vanleg mann med både sterke og svake sider. Og i tillegg er han til de grader humoristisk opp i all elendigheten. Dette var ei litt annaleis bok enn dei eg plar lesa. Ganske underhaldande, vil eg sei.

mord, men har vist svært god oppførsel i fengselet og har greidd å manipulera både legar, psykolog og prest til å tru at han er blitt eit nytt og betre menneske, og no er han sluppen ut av fengselet etter ti års soning. Dette skal og få fatale følgjer for dei fire ungdommane. Forteljarstemma til ungdommane er Anne. Ho bur saman med mora, foreldra er skilde. Ein dag er Anne sporlaust forsvunnen. Far hennar er politi, og han er villig til å gjera alt for å finna dottera, enten det er innanfor eller utanfor lova. Litt etter kvart går det ille med alle dei fire ungdommane, og me anar at alt dette vonde har ein tilknytning til dødsfallet i fabrikken i 1978. Me kan ikkje unngå å tenkja tanken om «fedrenes synder» etter kvart som handlinga skrir fram mot ein svært så overraskande slutt. Dette er den beste kriminalromanen eg har lese på lenge, sjølv om den til tider var både mørk og dyster. Kan anbefalast!


NYTT KJØKKEN? Ditt nkjøkke på senter Askøy

Besøk våre lyse trivelige 500m2 med utstillinger fulle av ideer og inspirasjon. Sammen med våre dyktige konsulenter finner vi de beste løsninger med tanke på det praktiske og det estetiske. Sett av noen timer og bli med å utforme ditt nye kjøkken, som vi tegner og viser på store skjermer. Bestill gjerne time på forhånd, så slipper du å vente. Vi har god gratis parkering helt til inngangsdøren.

Askøy Kjøkkensenter as www.askoykjokken.no Juvikflaten

5

Juvikflaten // Tlf. 56 14 24 50 // post@askoykjokken.no // Åpningstider: Alle dager 10-16.30 // Torsdag 10-19 // Lørdag 10-15 10-20 L

Naust til salgs - sentralt på Askøy

10-15

Flott naust i Marikoven til salgs. Naustet er oppført i 2014 og er oppført på kai i betong. Naustet har parkeringsplass like ved og har fast båtplass ved flytebrygge. Det er gode dybdeforhold. Naustene har en grunnflate på 40m2 og loft, totalt 54m2. Interessert? Ta kontakt på tlf. 917 11 131

Fantastisk mulighet

TVEIT EIENDOM www.tveiteiendom.no

PUSSE OPP BADET?

La Bademiljø være din partner når du skal pusse opp badet. Vi har erfarne baderomskonsulenter og rørleggere som gir deg råd underveis og leder prosessen fra inspirasjon til ferdig bad. “Vi hjelper deg til å få et bad etter din smak og ditt budsjett til den beste kvaliteten” Vi har stengt lørdag 14. mai (pinseaften)

Andersen & Sønn Rørleggerforretning AS Tlf: 56 15 19 70 / Juvik / 5300 Kleppestø / post@rorandersen.no / www.bademiljo.no Åpningstider: Mandag-fredag 09:00-17:00 Torsdag 09:00-19:00 Lørdag 10:00-14:00


Hva skal du på 17. mai? TEKST OG FOTO | EMILIE L. NESE

Elise Antonsen – Jeg skal i tog med resten av russen. Så blir det familiebesøk. Etterpå må jeg ta meg litt inn igjen til eksamen. Går sikkert bra.

38


HVA SKAL DU PÅ 17. MAI?  13 PÅ GATEN

Espen Daae Abrahamsen

Malin Tyssebotn

Jo-Marius Haraldsen

Andreas Tuen Bjørke

HERDLA

OS

FLORVÅG

– Jeg skal lese til eksamen. Har ikke tid til noe annet!

– Skal på treff i byn med all russen. Siste russedagen.

– Jeg skal feire 17 mai med mine tre barn på Os.

– Skal feire på Florvåg skole og gå i tog.

Cathrine Nerdgård

Britt Eikeland

Magne Teigland

Nga Le

ASKØY

KLEPPESTØ

ERDAL

JUVIK

– Vi reiser tidlig til byn med mann og barn. Første gang for oss. Vi har en buekorpsgutt som går i Nordnes bataljon. Han skal vi se på.

– Har masse planer. Skal feire litt med barnebarn på Kleppestø barneskole. Reiser muligens til byen en tur. Og inviterer kanskje min bror på middag.

– Vi skal være helt tradisjonell. Håper det blir fint vær så vi kan være ute. Skal besøke barn og barnebarn.

– Skal feire med familien i Oslo. Det er første gang vi feirer sammen der.

Torstein Olsen

Tore Hauge

Cecilie Hansen

André Solli Amundsen

MARIKOVEN

FOLLESE

– Jeg har bursdag på 17 mai. Skal til Kroatia med fruen og ett vennepar.

ERDAL

SKJELVIK

RAMSØY

– Jeg har aldri feiret 17 mai. Skal ikke i år heller. Det er barnas dag.

– Vi skal feire på Hop skole og gå i tog.

– Har ikke peiling. Sikkert til byn med noen venner.

39


POESIHJØRNET AV PER BERG

Per Berg er musiker og poet fra Askøy.

Du virker ikke frisk for tiden Det har gått så lang tid siden Jeg har sett deg le og smile Kanskje du har begynt å tvile Du har gått fra kjærlig hulder Til en kald og bitter skulder Du har vendt deg til å leve Med en streng og anspent kjeve Du som var en lystig kvinne Slamrer dører hardt i sinne Påstår ting fra løse luften Du har kuttet løs fornuften Vi to eide hele verden Noe rart har skjedd på ferden Virker som om tiden tærer Virker som du bygger gjerder Nå er julen rett rundt svingen Jeg tror jeg har funnet tingen Som vil gagne begge parter. Du skal få en hjertestarter

40


Din guide til

Helse og velvære START NÅ:

SOMMEREN ER PÅ VEI! VI GIR DEG FØRSTE MÅNED GRATIS Strusshamn senter 2. etg. Telefon: 52 69 52 22 askoy@sprekogblid / www.sprekogblid.no/askoy

FØTTENE TRENGER FAGFOLK

Bestill din time i dag! 56 15 00 50 eller fixit.no •Hår •Brudepynting •Make-up •Parykker •Hair Extention Velkommen til oss i 3. etage i Amfi Senter på Askøy.

«Stimulerer kroppens naturlige ressurser» METTE H. TROLIE

Medlem av Akupunkturforeningen/Sykepleier Telefon: 915 76 154 Rundetårnet, Kleppestø kai

Stiv nakke? Spenningshodepine? Vonde og stive muskler? Ryggplager? Vi behandler og forebygger muskelproblemer ved hjelp av massasje og muskelterapi. KONTAKT OSS PÅ TELEFON!

40 20 99 00

Juvikflaten 14A, 5308 Kleppestø e-post: liv@muskelterapeuten.com

VI HAR GAVEKORT!

Fordypning innen diabetes. Har du problemer med føttene dine? Fordypning innen diabetes. Har du problemer med føttene Vi tilbyr behandling, pleiedine? og velvære. Vi tilbyr behandling, pleie og velvære. Vi tilpasser også såler. Tilpasser også såler.

Iris Nilsen, autorisert fotterapeut Verkstedet senter, Klampavikveien 4B, Kleppestø Tlf. 56 14 70 23 · www.irisfotklinikk.no

Muskel- og leddbehandling • Hodepine/svimmelhet • Idrettsskader • Lumbago • Isjias

• Stive skuldre • Nakkesmerter • Tennis- og golfalbue • Musearm

Naprapatene Knut Anders Strand, Ida Winger Svendsen og Kathrine Iversen Myhrstad er medlem av Norges Naprapatforbund og holder til ved Energi Treningssenter på Juvikflaten.

Telefon 402 06 600 • www.naprapatkompaniet.no


SÅNT SOM SKJER MED YNGVE JOHNSEN

Taxi-gøy i Moskva D E L 3 – E N T R I O LO G I

D

et er litt rart at man sitter igjen med en hel haug med taxi-minner etter en tur til Moskva. Det er ikke dét – Moskva hadde mye spennende og kuriøst å by på. Men taxiene-turene ble nærmest surrealistiske. Først og fremst fordi sjåførene ikke kunne et eneste ord på engelsk. Og da mener jeg nada. Jeg har i de to siste numrene av «Sånt som skjer» fortalt om forviklinger tilknyttet språkproblemene som oppsto. Men i denne siste delen av taxi-triologien skal vi over til noe så snuskete som pirat-taxi-virksomheten i den russiske storbyen. Pirat-taxi, faktisk. Det kan selvsagt høres noe skrullete ut at voksne og anstendige mannfolk fra Vesten kaster seg inn i en piratdrosje når man er på besøk i Moskva. Men det har en (nokså) naturlig forklaring. Synes nå jeg. For dersom tilbudet er elendig, så nytter det ikke å bare stå og vente på bedre tider. Det har seg sånn at taxiene i Moskvas gater ikke bare kjøres rundt av lite språkkyndige sjåfører – men de er også en ganske stor mangelvare i bybildet. Det er knapt ledige drosjer å oppdrive. Mens det derimot krydde av piratdrosjer. Da vi sto på en taxi-holdeplass for å vente på en bil, så stanset det kontinuerlig gamle Lada-er og Trabant-er med sjåfører med svære glis (glis rundt munnen, altså. Lada-ene var ikke særlig til glis). Med spørrende øyne og selvforklarende armbevegelser prøvde de å lokke oss turister inn

42

i «doningene» sine – men uten hell. Tålmodige og lovlydige ventet vi på neste ledige bil med lys på taket. Inntil reisesjefen en gang fikk nok. Da hadde vi stått lenge nok, mente han. Det må ha vært en Lada fra sytti-tallet. Fyren bak rattet jublet som om han hadde vunnet i VikingLotto da han i Arbat District fikk napp av fire velvoksne karer fra Bergen og omegn. Vår reisesjef pekte på en lapp han hadde skriblet ned, og viste et kart på mobilen. Tommelen opp fra sjåføren. Destinasjonen var forstått (ja, denne gangen var det faktisk strake veien og ingen bomtur). Men du hendelse. Fire voksne mannfolk i sin beste førtiårskrise med en snittvekt på sikkert nærmere hundre kilo skulle stappes inn i en mørkegrønn Lada 2103. Det krydde av Lada-er i Moskva. Enten var det Lada, eller så var det fasjonable million-biler. Men ikke i pirat-bransjen. Der var det stort sett bare hauggamle Lada-er. Vi hadde allerede funnet ut at «lada» betyr «liten kjæreste» eller «fullkommen skapning». Jommen sa jeg brelett. Jeg har aldri vært så tett på kompisene mine som jeg var på denne turen. Vi var litt sent ute til bordbestillingen (noe som kan forklare reisedirektørens utålmodighet). Det var et godt stykke å kjøre også. Vi skulle til en annen del av byen, og hadde beregnet 20–30 minutter. Det ble verdens lengste halvtime, der vi tre «minste» satt oppå hverandre i baksetet. Men

det var noe annet som gjorde turen så minnerik som den ble. Det ble raskt dårlig luft i vognen, og jeg bestemte meg for å rulle ned vinduet noen centimeter. Og da snakket vi selvsagt om å rulle på ordentlig. Det var en sånn sveiv som bilene hadde før i tiden, og jeg humret litt for meg selv da jeg begynte å sveive. Men DER! Da jeg hadde fått vinduet litt på gløtt, så hørte jeg en knekkelyd, og hele ruten falt ned! Vinduet forsvant ned i døren, og den kalde Moskva-kvelden veltet inn i bilen med et voldsomt trøkk. Vi var på en motorvei i 100 kilometer i timen, og resten av passasjerene lurte på hva i alle dager jeg drev på med. Jeg forklarte situasjonen innimellom kastene. Sveiven virket ikke, og det var omtrent is-tapper som slo inn. Vi var kledd for en kveld på restaurant, ikke for en tur i Sibir! Sjåføren enset det knapt, han raste videre mot målet i høyt tempo. Jeg klarte etter hvert å nappe opp vinduet med forfrosne fingertupper, og fikk på en eller annen måte skubbet vinduet oppover. Men det gikk ikke helt opp. Det manglet ti centimeter, og jeg måtte bruke alle mine krefter for å holde det på plass. Kulden fortsatte å torpedere hodet mitt resten av turen. Hendene mine var helt ødelagt da vi kom frem. Dette var taxi-turen fra helvete. Middagen ble spist med gangsperre i armene. Men det er rart hvordan rødvin lindrer alt mulig.


VELVÆRE STARTER PÅ TOPPEN!

VI TILBYR REHABILITERING AV HUND OG KATT

Høyt kvalifiserte frisører hyggelige omgivelser. Oppsett av hår til bryllup og selskap.

For timebestilling: 56 15 04 02 eller fixit.no

W.I. Hårstudio Du finner oss i Esso-bygget i Kleppestø

-Fysioterapi -Laser -Massasje -Stretching -Balansebrett -Kavaletter -Kostholdsrådgivning -TENS -Varme/kuldebehandling

www.askoykraft.no e-post: kraftsalg@askøy-energi.no Tlf. 56 15 19 33

DIN DØGNÅPNE STASJON PÅ ASKØY

Poliklinikk • Laserbehandling Digitalrøntken • Kirurgi Tannbehandling • Ultralyd Laboratorium • Rehabilitering etter operasjon eller skade • Hundemassasje

www.trollvet.no

Vår veterinær Hege Thorsen er NVH sertifisert terapeut i fysioterapi og rehabilitering av hund og katt. Vår hundemassør og klinikkassistent Connie Pettersson er og NMBU sertifisert terapeut i fysioterapi og rehabilitering.

ÅPNINGSTIDER:

Kontakt oss for priser og behandlingstilbud.

Man-fredag kl. 14.00 - 21.00 Tirsdager, kun timebestilling Lørdag kl. 14.00 - 17.00

LOKAL STRØM – LIKE BILLIG, BARE NÆRMERE

• • • •

Tlf. 56 15 62 40 www.trollvet.no trollvet@gmail.com Holmedalen 2B Kleppestø Følg oss på Facebook

DITT LOKALE REGNSKAPSBYRÅ

NYSMURT

BAGUETTE FRANSK

49,SURDEIG

59,-

› Alt innen regnskap og økonomi › Nettbasert regnskapsprogram › Elektronisk levering av bilag

Tlf. 975 54 760

post@exactregnskap.no

Velkommen til oss!

TILBUDET ER GYLDIG T.O.M 23. MAI

SHE LL /7- E LEVE N

KLEPPESTØ

www.exactregnskap.no · Storebotn 10B, 5309 Kleppestø


BRENDERUP 3205SB KAMPANJE PRIS

10.790,-

3205SB er en pålitelig tilhenger med brems og et stort kassemål, nedfellbar framlem for transport av bl.a. lange materialer. Takket være det brede utvalget av tilbehør kan du tilpasse din tilhenger til mange forskjellige formål. Totalvekt 1000 kg.

TRANGT I BILEN? KJØP EN HENGER! ÅPNINGSTIDER PÅ LAGERET: Man, tirs, ons 7-18 • Tors til fre 7-20 • (Lør 9-16)

Stillegående elektrisk hekksaks med kraftfull, vibrasjonsdempet motor på 500 watt for formklipping og tynne grener. Håndtaket er justerbart i 5 trinn som gir høy arbeidskomfort.

1990,-

STIHL 129 PLUS HØYTRYKKSPYLER BESTSELGEREN!

VIKING GRESSKLIPPER Klipper med Elektrisk MB 545 VE

start, oppsamler 60L, klipper opp til 1200 kv/m plen, klippebredde 43 cm. Best i test 2015

6990,-

Effektsterk elektrisk hekksaks på stang, kort versjon. Brukes særlig til klipping av høye og brede hekker. Saksen har stor tannavstand, optimal knivgeometri og effektive motorer med overlastvern. Utstyrt med justerbar knivbjelke +45° og -80°.

Arbeidstrykk: 135 Bar Vannmengde: 500 l/t Effekt: 2.3 kW Lengde på slange: 9 m armert Maks temperatur: 60 Grader strømspenning: 230 V Vekt: 20 kg

VIKING KOMPOSTKVERN GE 105

3590,-

2990,-

JOTUN TREBITT TERASSEBEIS. 3 LITER

DRYGOLIN PLUSS OJEMALING/DEKKBEIS

Terassebeis med UV-filter som motvirker gråning og oppsprekking. Inntil 3 års holdbarhet.

379

Allsidig elektrisk kompostkvern som både kutter og kverner.

Meget værbestandig Holder fargen lenge Ekstra beskyttelse mot svertesopp

STIHL HEKKSAKS HLE 71K

STIHL ELEKTRISK GRESSTRIMMER FSE 52

Lett, stille og kraftfull elektrisk trimmer i moderne og funksjonell design.

890

899

Tilbudene gjelder tom. 31. mai eller så langt beholdningen rekker. Forbehold om trykkfeil.

STRUSSHAMN SENTER / Åpningstider butikk: 8-20, Lør. 9-16. / Åpningstider lager: 7-18, Tors. 07-20, Lør. 9-16 / Tlf. 56 15 12 60 / www.askoy-byggsenter.no

www.tasats.no

STIHL ELEKTRISK HEKKSAKS HS 61

AskøyMagasinet 5 · Mai 2016  
AskøyMagasinet 5 · Mai 2016  
Advertisement