__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Grátisz

XXIV. évfolyam, 15. szám

BARANYA MEGYEI INGYENES, INFORMÁCIÓS ÉS HIRDETÉSI LAP

2020. június 5., péntek

Visszatértek a divatba a kilencvenes évek formái, ismét a keskeny darabok hódítanak

A napszemüveg divat is, és védelmet is nyújt Az idei nyáron a divat a figyelemfelkeltésről szól a kiegészítők terén is: a különleges, geometrikus formájú táskák hódítanak, csakúgy, mint a napszemüvegek esetében. Visszatértek a divatba a kilencvenes évek keskeny napszemüvegei, leváltva a hos�szú évek óta középpontban álló oversize fazonokat. A vékony napszemüvegek lezser hatást keltenek, és nagy előnyük, hogy az összes arcformára létezik megfelelő modell. A keskeny cat eye

napszemüveg például az ovális és a hosszúkás arcformához ideális. A szögletes arcforma kemény vonalait legjobban egy kerek vagy ovális napszemüveggel ellensúlyozhatjuk. Idén különösen divatosnak számítanak a retró stílusú kerek napszemüvegek játékos mintájú keretekkel. A pilóta-napszemüveg pedig egy örökzöld kedvenc. Választáskor azonban nemcsak az aktuális divatot kell szem előtt tartani, hiszen a napszem- Válogassunk a keretek között!

üveg ma már nemcsak divatcikk, hanem egészségünk szempontjából fontos védőeszköz. Éppen ezért nagyon fontos a jó minőségű napszemüveg viselete. A jó napszemüveg ismérve, hogy lencséje maximális védelmet biztosít a napsugárzás káros hatásai ellen, csökkenti a szembe jutó fény erősségét, egyenletesen szűri a különböző színeket, erősíti a kontrasztokat, nem torzít. A 100%-os UV-szűréssel nem rendelkező napszemüvegek vi-

szont kifejezetten károsak. Ezek is csökkentik a szembe jutó fény erősségét, de nem képesek kiszűrni a káros ultraibolya-sugárzást. A napszemüvegek viselése során a kisebb fényerő hatására a pupilla kitágul, így az UV-szűrővel nem rendelkező napszemüveg viselése esetén a káros sugarak még nagyobb mennyiségben jutnak a szembe. A nem ellenőrzött minőségű napszemüvegek használata ezért fokozottan veszélyes lehet.

Szőnyegtisztítás

akár háztól házig!

Vállaljuk nagy teljesítményű porológéppel darabszőnyegének portalanítását, atkamentesítését és szakszerű tisztítását

PLUSZ MOSODAI SZOLGÁLTATÁS!

06-20/969-3933

Hosszúhetényi nyílászárógyártó üzemünkbe MUNKATÁRSAT KERESÜNK. Az önéletrajzokat az allas@ablakmanufaktura.hu e-mail-címre várjuk. Érdeklődni a 06-70/316-7710-es telefonszámon lehet 8–16 óra között.

ől ius 5 -t 2 0. jún g tar t 0 2 ió c *A z ak . június 18 -i 2 02 0

A Szigetvári Kórház MŰTŐS SZAKASSZISZTENST keres. További információ a 06-73/500-513-as számon, pályázatok beadása a munkaugy@szigetvarkorhaz.hu e-mail-címen.


2  KULTÚRA

2020. JÚNIUS 5., PÉNTEK

Múzeumi mesterkedések, túrák a Mecsekben, bűvészek és kézműves játékok lesznek

Válogathatunk idén a kultúrnapközik között

A járvány miatt megfogyatkozott szabadságok tovább nehezítik a nyári családi gyermekmegőrzést. Érdemes tehát résen lenni, mert már lehet jelentkezni a színes tematikájú kultúrtáborokba, napközikbe. A nyári napközis időszak június 16-tól indul hivatalosan és a több héten át zajló kultúreseményeket a Pécsi Kulturális Központ szervezi az Apáczai művelődési házban. Idén sokkal több lesz a szabadtéri program, kirándulások indulnak többek között Malomvölgybe, Égervölgybe, a Tettyei Mésztufa-barlangba, a Zsolnay Negyedbe is. A gyerekeket ezúttal a tavalyinál kisebb csoportokba szervezik (együtt maximum húsz fő lehet) és reggel héttől délután 16 óráig tart a napi program. Június 29-én indul az első turnus, és hat hét után, augusztus 7-én zárul a napközis foglalkozások sora. Ezt követően szaktáborok is lesznek, például vasútmodellezőknek, legózóknak, társasjátékozóknak. Azért június 29. az induló időpont, mert a tankerületek június 26-ig eleve biztosítják a gyermekmegőrzést. Ami a kulturális programokat illeti, fellép itt többek között a A felsősök általában kedvelik a természetjárást, a túrázást, a táborozást

Hangabanda, bűvész tart bemutatót, kézműves foglalkozások keretében pedig fát faraghatnak, csuhézhatnak, varrhatnak a fiatalok, továbbá a Janus Pannonius Múzeum bőröndben hoz el kisebb természettudományi bemutatót, illetve különböző könyvtári, irodalmi foglalkozásokat is szerveznek. Emellett Múzeumi „Mesterkedő” címmel a Janus Pannonius Múzeum is szervez napközit július 6–10. között a Várostörténeti Múzeumban. Itt például kincskeresés lesz, valamint a Tímárházban „pécsi iparosok” szerepjáték, továbbá városi és terepi kirándulások olyan helyszíneken, mint a Hőerőmű, a Zsolnay Negyed, a kesztyűmanufaktúra, Pécsbánya, valamint a Mecsek. Aki pedig még mindig nem tud választani, annak a figyelmébe ajánljuk a Pécsi Vakáció kiadványt, mely tartalmaz minden térségi gyermeknapközit és tábort (kisvasutas, kézműves, színjátszó, számítógépes, lovas, focikaland stb. táborokat). Az összeállítás a Pécsi Kulturális Központ honlapján (www. pecsikult.hu), valamint Facebook-oldalán érhető el.

PROGRAMAJÁNLÓ MARGÓ IRODALMI FESZTIVÁL (ONLINE). IDŐPONT: 2020. JÚNIUS 3–7. 14.00–22.00. Helyszín: Margó Irodalmi Fesztivál közösségi oldalain (link a tartalomban) Kedves Margósok! A rendkívüli helyzetben a Margót június 3–7. között online valósítjuk meg. Sokféle szempontot kellett mérlegelni, de az elmúlt évtizedek olvasással töltött idejéből egy dolgot megtanultunk: az irodalom minden szélsőséges élethelyzetben segít jobban megérteni magunkat és a társadalmunkat, és erre most nagy szükségünk van. 2011 óta mindenféle helyzetet megoldottunk már, hogy az irodalmat és az olvasást ünnepeljük. A jó hírünk az, hogy most sem lesz ez másként! Főtámogatónkkal, a Bookline-nal közös felelősségünknek érezzük, hogy minél több olvasó számára eljuttassuk a kortárs magyar irodalom és az olvasás élményét. 50 programmal készülünk a Margóra, új kötetét mutatja be Erdős Virág, Fiala Borcsa, Krusovszky Dénes, a friss Aegon Irodalmi Díjas Nádasdy Ádám, Selyem Zsuzsa, Spiró György, Szentesi Éva és Tompa Andrea, valamint találkozhattok az idei Libri irodalmi díjasokkal és Bereményi Gézával is. További részletek hamarosan!

KÖZVETÍTÉS:

www.margofeszt.hu/hu www.facebook.com/margofeszt/ www.instagram.com/margofeszt/ HÍREK, INTERJÚK, BELEOLVASÓK, RECENZIÓK:

https://konyvesmagazin.hu/ www.facebook.com/konyvesmagazin/ www.instagram.com/konyvesmagazin/ JÚNIUS 6–7. SZOMBAT–VASÁRNAP PELLÉRD (Szőlőhegy-Hegyderék Diófás dűlő): III. Levendulaszüret a Bocz Családi Gazdaságban. Programok: levendulaszedés (2 literes papírzacskót adunk), fotózási lehetőség egész nap, levendulás étel- és italkülönlegességek: sütemények, házi levendulaszörp, levendulás kávé, kertkóstoló, kertbejárás a gazda vezetésével, „csináld magad” DIY kézműves lehetőség alapanyagokkal, szerszámokkal: levendulabuzogányt, illatpárnát lehet készíteni, termelői termékek kóstoló- és vásárlási lehetőséggel: levendulaszörp, levendula-aromavíz, levendulával töltött illatpárnák, továbbá egyéb házi szörpök, csatnik, illóolajok, virágvizek és medvehagymás termékek. Gyerekjátszó: trambulin, homokozó, babaház, hinta, teknősök. Közel 600 tő levendula, csodás pécsi panoráma! Időpont: 2020. 06. 06–07. 9.00–17.00 óráig. Helyszín: Pellérd-Szőlőhegy,

Diófás dűlő. Pellérd falut dél felé elhagyva Aranyosgadány irányába kell fordulni, kb. 2 km-t kell haladni a szőlőhegyi „Hegyderék” buszmegállóig, innen ki van táblázva. Az utolsó 300 méter kövezett földút, autóval járható. A Google-térképen meg van jelölve a hely. NAGYON FONTOS!!!!! KÉRJÜK, HOGY A COVID-HELYZETRE VALÓ TEKINTETTEL MINDENKI OLVASSA EL AZ ALÁBBI TÁJÉKOZTATÓNKAT! A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött a 06-30/6781909-es számon vagy a boczcsaba1@gmail.com e-mail-címen. Jelen esetben, bármen�nyire is sajnáljuk, 20 fő/órára szeretnénk szűkíteni a résztvevők számát az esetleges torlódások elkerülése miatt, ezért arra kérjük látogatóinkat, hogy ezt a jelentkezésnél vegyék figyelembe! Természetesen lehet bármeddig maradni, csak kb. érkezesi időt szeretnénk kérni a jelentkezésnél. Örülünk, hogy megkezdődött a Covid–19 után az élet, mi minden szükséges intézkedést megteszünk a vendégeink biztonságáért.

A központi rendeletek és irányelvek ránk is érvényesek, így kérjük az alábbi óvintézkedések betartását: • Kérjük, hogy mindenkinél legyen szájmaszk! Mivel hatalmas kertünkbe és nyitott teraszunkra látogatnak el, nem szükségszerű használni, de ha az időpontfoglalásokat többen nem tartják be, esetlegesen előfordulhat, hogy megnövekszik a látogatók száma. Ilyenkor szükség lehet rá. • Háziállat hozható, de kérjük arra ügyeljenek, hogy a levendulabokrokba ne ugráljanak bele. Nálunk egy nagyon barátságos tacskó „őrzi” a területet, a gyerekek kedvence. • Van lehetőség bankkártyás fizetésre, 15 ezer forint ös�szegig PIN-kód beütése nélkül érintésmentes a fizetés. • Kézfertőtlenítő-szert természetesen mi is kihelyeztünk. • A tárgyakat, asztalokat naponta többször is fertőtlenítjük. • Kérjük, egymás között a min. 1,5 m fizikai távolságot tartsák be!

A kert autóbusszal is megközelíthető. A legközelebbi megálló (300 m – 2 perc gyalog) neve: Hegyderék! Pontos és aktuális információk a www.menetrendek.hu oldalon találhatóak. TRAKTORRAL IS LEHET JÖNNI.

Pécs és Pellérd között van kerékpárút: https://merretekerjek.hu JÚNIUS 6., SZOMBAT BIKAL (ÉLMÉNYBIRTOK): Júniusi programok a Bikali Élménybirtokon. Szombatonként középkori kézműveskedéssel, rejtélyes kódfejtéssel és szórakoztató előadásokkal készülnek az élménybirtok lakói! A hölgyeknek és az uraknak Zina kurtizánunk szerelmi okítást tart, az aprónépre pedig különféle, kacagtató, zenés előadás vár! A nap zárásaként szurkolj kedvenc lovagodnak a lovagi tornán! Fedezd fel újdonságainkat is! Bikalon vár az újabb családi kaland! (10.00). JÚNIUS 7., VASÁRNAP VÁSÁRCSARNOK (Bajcsy-Zs. út 31.): Bababörze a vásárcsarnokban. Úgy nő a gyerek, mintha húznák, és még nem állt össze a tavaszi ruhatára? Jöjjön el a gyerekholmik börzéjére a pécsi vásárcsarnokba! (6.00–14.00).


GASZTRONÓMIA

2020. JÚNIUS 5., PÉNTEK

  3

A délies fűszerek olyan gazdagon ízesítik az ételeket, hogy sótartóra nincs szükség

A friss zöldség a mediterrán konyha alapja

A mediterrán konyha sok paradicsomot és különböző zöldségeket használ fel az egyes fogások elkészítéséhez és a megfelelő tálaláshoz is

A mediterrán konyha nem merül ki a spagetti mellé kínált jól befűszerezett paradicsommártásban, ennél sokkal változatosabb. A Földközi-tenger vidékén a szinte városonként, falvanként változó ízek kimeríthetetlen kincsesbányát jelentenek a mediterrán finomságok kedvelőinek. A sokszínűség ellenére azonban több közös is van ezekben az ételekben: friss, szezonális alap-

anyagokból – zöldségekből, gyümölcsökből – készülnek, a vörös húsok helyett a szárnyasok és a tenger gyümölcsei kapnak helyet a tányéron, és persze vaj helyett az olíva kerül előtérbe. Amennyiben tehát egy igazi mediterrán fogást szeretnénk elkészíteni, először is szerezzünk be a szezonnak megfelelően jó sok padlizsánt, mángoldot, spenótot, paradicsomot, articsókát

ELADNÁ vagy KIADNÁ? HIRDESSE MEG INGATLANÁT AZ ÚJ DUNÁNTÚLI NAPLÓBAN ÉS A GRÁTISZ SZUPERINFÓBAN*

999 forintért * az ár az áfát tartalmazza, az ajánlat csak a csütörtöki Új Dunántúli Napló és a pénteki Grátisz Szuperinfó csomagra értendő, 2 sorig. 1 sor 42 karakter. Az akció visszavonásig és csak ingatlanra érvényes.

vagy hüvelyeseket. Ezek elengedhetetlen hozzávalói egy délies jellegű vacsorának. A zöldségeket mindenképpen nyersen vagy enyhén párolva fogyas�szuk, így megőrizhetjük a bennük lévő tápanyagokat. Nem kell bonyolult ételekre gondolni, hiszen például spenótból, paradicsomból és uborkából elképesztően finom salátát lehet készíteni pár szem fekete olajbogyó-

val és néhány kocka feta sajttal. A nyári melegben pedig biztosan jól fog esni a gazpacho nevű, paradicsomos, uborkás, paprikás, fűszeres friss zöldség krémleves. Ha pedig inkább a görög konyhát kedveljük, akkor is törekedjünk az egyszerűségre, nem kell más a tányérra, mint egy kis sajt, olajbogyó, dió, sült paprika és egy kis könnyű mártás, és kész is az úgynevezett mezzes.

A finom fogások kulcsa a fűszerezés, a mediterrán fűszerekkel – például a rozmaringgal, a korianderrel, a fokhagymával, a borssal, a fahéjjal, a babérlevéllel, a bazsalikommal, az oreganóval – nem kell szűkmarkúan bánni, mehetnek bátran az ételekbe. Ezek olyan gazdagon fogják ízesíteni a fogásokat, hogy a sótartóra nem is lesz szükségünk.


4  EGÉSZSÉG

2020. JÚNIUS 5., PÉNTEK

A kezeletlen allergia tünetei rosszabbodhatnak, szövődményként asztma is kialakulhat

Itt az idő, el kell kezdeni a parlagfű irtását

A parlagfű hazánk leggyakoribb gyomnövénye: virágpora több allergiás megbetegedés kiváltója, mint az összes többi allergén növényé együttvéve. Irtását már most célszerű megkezdeni. Megjelentek ugyanis az első parlagfűkezdemények, ami az allergiásoknak még nem okoz kellemetlen tüneteket, ám a földtulajdonosoknak már akad tennivalójuk. A védekezésre mind mechanikai, mind vegyszeres lehetőségek adottak. Valamennyi ingatlan tulajdonosának, használati, haszonélvezeti és kezelési jogával rendelkezőnek kötelezettsége a parlagfű elleni védekezés. A hatékony gyomirtás szükségességét többek közt az indokolja, hogy e növény pollenje több millió embernél vált ki allergiás reakciókat, Fontos tudni, hogy az allergiás tünetek erősségét befolyásolja az egyéni érzékenység mellett az is, hogy az adott pollen milyen koncentrációban van jelen. Ez függ az időjárási viszonyoktól is, és azt eredményezheti, hogy a tünetek évenként különböző erősségben jelentkezhetnek. A nem meg- Ha minden évben ugyanabban az időszakban „náthásodunk meg”, érdemes allergiatesztet kérni

Suzuki Varga

márkakereskedés és szerviz alapítva: 1992.

VÁLTS HIBRID FOKOZATBA!

felelően kezelt allergia tünetei rosszabbodhatnak, szövődményként asztma is kialakulhat, ezért fontos, hogy időben keressük fel a szakorvost. Akkor is ajánlott szakemberhez fordulni, ha a korábban használt szerek már nem segítenek. A szénanátha tünetei részben eltérnek a „sima” nátháétól. Míg utóbbit nem kíséri szem-, fül-, vagy orrviszketés, könnyezés, addig előbbit igen. Gyanúra adhat okot az is ezen túlmenően, ha valaki minden évben szinte ugyanakkor betegszik meg. A szénanátha mellett pollenszezonban a bőrtünetek megjelenése vagy rosszabbodása is gyakori panasz. A légúti tünetek mellett ugyanis ugyanaz a pollen okozhat ekcémát is. A tünetek enyhítése érdekében javasolt többek között a gyakori hajmosás. A pollenek ugyanis a hajban megtapadva egész nap, de a párnára jutva éjszakai alvás során is irritálhatják a bőrt. Emellett az öltözködésre is érdemes figyelni: pamutból készült ruhadarabokat célszerű viselni műszálasak helyett.

A Szántódi Gyógyszertár VASÁRNAP is NYITVA tart!

Nyitva: Hétfő: 8-18 Kedd: 8-18 Szerda: 8-18 Csütörtök: 8-18 Péntek: 8-18, Ügyelet 18-20 Szombat: 8-14 Vasárnap: 9-13

Szántódon közforgalmú gyógyszertárunkba

GYÓGYSZERÉSZ

munkatárs jelentkezését várjuk, lakhatási lehetőséggel. Ha szeretne fiatalos, lendületes, jó hangulatú csapatban, kiemelt bérezés, plussz juttatások mellett dolgozni, jelentkezzen az alábbi elérhetőségen:

szantodgyogyszertar@t-online.hu

Szántód, Május 1. utca 10. (Az Aldi mellett) Tel.: (+36) 84/568-490 • www.szantodgyogyszertar.hu

Új Suzuki Vitara és S-Cross 48 V hybrid modellek most 5 140 000 Ft-tól elérhetők a Suzuki Varga kereskedéseiben. SUZUKI VARGA

Az elérhető változatokról kérjük érdeklődjön kereskedéseinkben. E-mail: suzukilanycsok@gmail.com www.suzukivarga.hu 7761 Kozármisleny, Vadvirág u. 4. Tel.: 06-72/570-926 7759 Lánycsók, az 57. út mellett Tel.: 06-69/364-494 Nyitvatartás: h.–p. 8.00–17.00, szo.: 8.00–12.30


SZOLGÁLTATÁS

2020. JÚNIUS 5., PÉNTEK

  5

Ha magunk keressük meg a szakembert, adjunk pontos leírást arról, mit szeretnénk

Segít a döntésben, ha árajánlatot kérünk Azok, akik nagyobb felújításra készülnek otthonukban, tudják, hogy az komoly költségekkel jár. Természetes, hogy mindenki úgy akar ezen spórolni, hogy közben elvárja a minőségi munkát. Éppen ezért nem érdemes rögtön az első szembejövő hirdetésre igent mondani. Mielőtt döntenénk, nézzünk körbe a piacon, így akár több tízezer forintot is megspórolhatunk. Szerencsés az, aki éppen ki szeretné festeni a lakást, és van festő ismerőse, akiben megbízik. Ilyenkor biztos lehet benne, hogy jó munkát végez jó áron. A legtöbben azonban nem vagyunk ilyen kiváltságos helyzetben, így teljesen ismeretlenül kell keresgélünk a szakembereket között. Az internetnek köszönhetően már könnyebben utána tudunk nézni, ki hogyan dolgozik, hiszen sok szakembernek külön honlapja van, ahova felteszi a referenciamunkáit. Ez már egy jó támpont lehet, de ha biztosra szeretnénk menni, kérjünk árajánlatot is. Ez még nem kö- Érdemes több árajánlatot is bekérni, és összehasonlítani az egyes számsorokat APRÓHIRDETÉSEK

A hirdetések szövegét minden esetben a hirdető ügyfeleinktől készen kapjuk, ezért az abban foglaltakért a kiadó semmilyen anyagi, illetve jogi felelősséget nem vállal.

SZOLGÁLTATÁS

Műanyag nyílászárók, bejárati ajtók, redőnyök, szúnyoghálók készítése, javítása, harmonikaajtók széles választéka folyamatos akciókkal, ingyenes felmérés. Tel.: 06-70/432-8669 Energetikai tanúsítvány. 06-70/2787345 *570444*

Kertépítés,

fenntartás,

sövény-

nyírás, kertészeti munkák. K. T. kert.

Komplett házak, nyaralók takarítáALBÉRLETET KÍNÁL sát pincétől a padlásig, költöztetést Diósi úton 1 nagyszoba kiadó csak vállalunk. 06-70/246-3257 *578051* hölgyeknek. 35 E Ft/hó. 06-70/571Lakáskiürítést, lomtalanítást vál- 4387 *577607* lalok. Hagyatékfelvásárlás. Tel.: 0670/310-8045 ÁLLAT *572831*

Lakás-, fürdőszoba-fel­ újítás, festés-mázolás, víz- villanyszerelés, kőművesmunkák.

GYORS ÉS PRECÍZ MUNKAVÉGZÉSSEL, GARANCIÁVAL. Tel.: 06-30/529-1075 INGATLAN

06-70/940-4887 *577938*

ÁCS-, BÁDOGOS-, KŐMŰVESMUNKÁK TETŐFEDÉS, -JAVÍTÁS, LÉC-, CSERÉPCSERE, LAKÁS-, FÜRDŐSZOBA-FELÚJÍTÁS, VÍZVEZETÉK-SZERELÉS, FESTÉS-MÁZOLÁS INGYENES ANYAGBESZERZÉSSEL, DÍJMENTES TÖRMELÉKELSZÁLLÍTÁSSAL. 70/577-3423 • 30/355-7715

Vörös tojótyúk házhoz szállítva 750 Ft/db. 06-20/204-2382 *578089*

Hatékony apróhirdetések alacsony áron! Több mint 30 rovatban hirdethet akciósan, nagy kedvezménnyel

Megjelentetheti lapjainkban: Dunántúli Napló, Grátisz Szuperinfó és online felületünkön: www.bama.hu

Bővebb információt felvevőirodáinkban kaphat.

VEGYES Dunnákat, párnákat 29.000 Ft/ kg-ig, mindennemű hagyatékot vásárolok. Hívásra házhoz megyek. 0630/244-6471

WWW.BAMA.HU

+36-72/505-079

*578084*

Folyó- és palackosbor-vásár a Radó Pincében! Pécs, Kisdeindolhegyhát dűlő 69. 06-30/378-5201

*576956* Pacsirta utcában többgenerációs családi ház eladó. 06-30/600-7544 Gázpalackot vásárolnék (oxigén, *572798* acetilén, PB, stb.). 06-20/259-8656 Villány belvárosában 3 szobás, össz*576286* komfortos családi ház olcsón eladó. VÁSÁROLOK ezüstöt, gyalupadot, 06-30/549-0559 *575783* bontóasztalt, fateknőt, dunyhát, porcelánt, hagyatékot, szarvas­ LAKÁS Pécs-belvárosi, tégla, 70 nm-es, fel- agancsot. Értesítésre házhoz me­ újított lakásomnak tulajdonost kere- gyek. Ramosné 06-30/979-8398, 74/465-699. sek. 06-20/315-0509 *578254*

telez semmire, de segít felmérni a lehetőségeket. A legtöbben ingyenesen biztosítják ezt a szolgáltatást, a szakemberek kijönnek, felmérik a munkát, majd mondanak egy árat. Pontosabban jó esetben nemcsak egy árat mondanak, hanem részletezik is a költségeket. Ez természetesnek tűnhet, de a tapasztalatok azt mutatják, sokan elfeledkeznek erről. Mindent fel kell tüntetni, ami hatással lehet a végső költségekre és a minőségre, hiszen ez alapján tudjuk majd összehasonlítani a kapott ajánlatokat. Sok esetben már interneten keresztül is meg lehet keresni a szakembert, ilyenkor nekünk kell leírni, mire is lenne szükségünk. A dolgot megkönnyítheti, ha fényképet is mellékelünk a megkereséshez. A pontos leírásra nagyon kell figyelni, hiszen ez segít átlátni a szakembernek, hogy mennyire komoly a megkeresés, és a részletesebb leírás alapján sokkal pontosabb összegekkel lehet kalkulálni.

*578078*

Grátisz A Mediaworks Hungary Zrt. in­for­má­ci­ós és hir­de­té­si he­ti­lap­ja Felelős kiadó: DR. SZABÓ LÁSZLÓ elnök-vezérigazgató Főszerkesztő: FÜLÖP ZOLTÁN Szerkesztő: HAJDU ZSOLT, KASZÁS ENDRE Megyei üzletszervezési vezető: LÓCZI SZIDÓNIA Kiadja a Mediaworks Hungary Zrt. Szerkesztőség és kiadó: 7621 Pécs, Kisfaludy u. 6.; 7601 Pf. 134 Telefon: 06-72/505-035 A hirdetésfelvétel telefonszáma: 06-72/505-034 Nyomda: Mediaworks Hungary Zrt., 1225 Budapest, Campona u. 1. Felelős vezető: BERTALAN LÁSZLÓ nyomdaigazgató Adatvédelmi irányelveink a bama.hu internetes oldalunkon olvashatók. ISSN 2062-8293


6  OTTHON/LAKÁS

2020. JÚNIUS 5., PÉNTEK

A klímatisztítást házilag is elvégezhetjük, gyorsan, olcsón, de a hasznos tanács jól jön

Évente egyszer szánjunk rá időt és pénzt

Felértékelődött napjainkban a baktériumok, vírusok elleni védelem, a fertőtlenítésre érdemes odafigyelni minden területen. Nem csak a koronavírus miatt, egyéb életveszélyes kórokozók is akadnak. A lakásban az egyik ilyen veszélygóc lehet a klímaberendezés, mely egész otthonunkban elterjesztheti a fertőzést. A klímatisztítást ezért érdemes évente legalább egyszer szakképzett kezekre bízni, ám ha gyorsan, olcsóbban szeretnénk megoldani, elvégezhetjük mi is. Az egyik legfontosabb kiindulási pont, hogy kifejezetten erre a célra gyártott légkondíció tisztító spray-t használjunk, mert különben többet árthatunk, mint használunk ezzel a tevékenységgel. A teendők a következők. Első lépésben áramtalanítsuk a készüléket, megelőzve a baleseteket. Ezután a beltéri egységben található fedőlapot nyissuk fel, majd a mögötte található porszűrőt vegyük ki. A hőcserélő fém lamelláit, azaz a szűrő mögötti hűtőbordát alaposan fújjuk be a klímatisztító spray-vel, majd hagyjuk hat- A beltéri egység vékony lamellái között könnyen megtelepszenek a gombák

ni a habot legalább húsz percig. Amíg áll a hab, jut idő arra, hogy a porszűrőt szappanos vízzel átmossuk, majd hagyjuk megszáradni. Ha ez megtörtént, helyezzük vissza a helyére a porszűrőt, zárjuk le a klíma előlapját. Valószínűleg a klíma a tisztítás után egy kevés ideig kellemetlen szagot fog fújni, ám ez gyorsan elmúlik. Érdemes az éves ismétléseket pontosan végrehajtani, ezért írjuk fel, mikor esedékes a következő tisztítás. A koszos berendezés ugyanis jelentősen rontja a hatásfokot és a fertőzésveszélyen túl a készülékünk élettartamát is megrövidíti. A kültéri egység tisztítására is szükség van, a kettőt együtt érdemes elvégezni. Ennek a takarítása sokkal egyszerűbb. Csupán áramtalanítani kell a készüléket, majd a kondenzátor fal felőli oldalát alaposan kiporszívózni. Ráadásul a szakember által végzett takarítás mellett több érv szól. A készülékre érvényes garancia feltétele, hogy klímaszerelő végezze el a karbantartást.

A Suzuki Szigetvár új szolgáltatása

VÁRJUK

TISZTELT ÜGYFELEINKET a 7621 Pécs, Kisfaludy Sándor u. 6. alatti hirdetésfelvevő irodánkban.

Hirdetésfelvétel: ÜZEMBE HELYEZTÜK MÁSODIK FÉNYEZŐKABINUNKAT! Vállaljuk teherautók, kisbuszok fényezését, karosszéria javítását gyári technológia szerint. Kabinunk hossza 8 m, szélessége 4 m, magassága 3 m. Szakmailag folyamatosan képzett csapatunk várja meglévő és leendő ügyfeleit. SUZUKI SZIGETVÁR márkakereskedés és márkaszerviz

7900 Szigetvár, József Attila u. 66/3. (MOL-kút mellett) Tel.: 06-73/456-789, mobil: 06-20/490-6028 Nyitva: h.–p.: 7–16-ig, sz.–v.: zárva. www.suzukiszigetvar.hu

72/505-079 Előfizetés:

72/505-097 NYITVA: H–CS: 8.00–15.30 P: 8.00–13.00


SPORT/SZABADIDŐ

2020. JÚNIUS 5., PÉNTEK

  7

Az elmúlt hetekben megszaporodtak az utakon a biciklisek, vigyázzunk jobban rájuk!

Elkerülhető lenne a sok kerékpáros baleset

Beköszöntött a jó idő, egyre többen közelítik meg a munkahelyüket kerékpárral, vagy indulnak hétvégén biciklitúrára. A kerékpár környezetkímélő közlekedési eszköz – ezért is választják sokan. Emellett olcsó a fenntartása és testedzésnek sem utolsó. Arról nem is beszélve, hogy a közlekedési dugók is kikerülhetők velük. Annak érdekében, hogy balesetmentesen élvezhessük a két keréken való suhanást, elengedhetetlen néhány szabály ismerete. A KRESZ szerint az egy nyomon haladó járműveket nem egy nyomon haladó járművel a saját sávjukban is előzhetjük, ha erre a feltételek adottak és a megfelelő, biztonságos oldaltá-

volság rendelkezésre áll. Amellett, hogy meg kell győződni arról, hogy nincs-e záróvonal, nem tiltja-e tábla az előzést, nem veszélyeztetjük-e a szembejövő forgalmat vagy nincs-e egyéb akadálya az előzésnek arra kell legjobban figyelni, hogy megfelelő távolságot tartsunk autónkkal a kerékpárostól. Itt elsődleges szempont a magunk és a másik közlekedő testi épsége. A legtöbb biciklis baleset a kanyarodási szabályok be nem tartása miatt következik be. Sokan nem foglalkoznak vele, hogy körültekintés után, teljesen kinyújtott karral, időben kell jelezni az kanyarodási irányt és utána minél rövidebb A gyerekek is szívesen bringáznak, vigyázzunk rájuk

ILOSFAI BÚTOR

KANAPÉK

ÁGYKERETEK

GARDRÓBSZEKRÉNYEK

idő alatt és a lehető legrövidebb útvonalon kell végrehajtani a kanyarodást. Emellett ne feledjük, hogy a jelzőlámpák, például a tilos jelzés, a kerékpárosokra is vonatkozik. A közlekedési szabályok betartása mellett az is fontos, hogy kerékpározásra alkalmas állapotban üljünk biciklire. Emellett indulás előtt a járművet is ajánlott ellenőrizni. Fontos, hogy a kerékpár kormányberendezése masszív legyen, és jól működjön a fékberendezés. Ajánlott a bukósisak, a térd- és a könyökvédő használata, illetve lakott területen kívül és korlátozott látási körülmények között a láthatósági mellény viselése is.

Pécsi új, 100 és 130 m2-es, kulcsrakész lakások eladók. Pécsi 4 szobás családi ház eladó. Pécsen új építésű társasházban lakások leköthetők.

Tel.: 06-30/464-8484.

Egyes bútorok

10%

SZEKRÉNYSOROK

a megújult Baranya megyei hírportál

kedvezménnyel

VIRÁGTARTÓK

Az akció 2020. június 1-től június 30-ig, illetve a készlet erejéig tart.

ilosfaibutor.hu • Pécs, Siklósi u. 22. Tel.: 72/413-059, 30/650-2926, 30/144-2221 • Nyitva: h–p: 8.30–17.30, szo: 8.00–13.00

Hírek percről percre

www.bama.hu

ÜGYELET Háziorvosi ügyelet: Pécs és kistérsége települései lakosai számára: hétköznap 15.00 órától reggel 7.00 óráig; szombat, vasárnap és ünnepnapokon 0.00–24.00 óráig: Pécs, Ifjúság útja 13. (TSZDK-szint, megközelíthető a Honvéd utcai klinikai személybejárat felől) Tel.: 72/515104 (ügyeleti időben). Házigyermekorvosi ügyelet: Pécs és kistérsége települései lakosai számára: hétköznap 15.00 órától reggel 7.00 óráig; szombat, vasárnap és ünnepnapokon 0.00–24.00 óráig: Pécs, József Attila u. 7. Tel.: 06-72/535-999 (PTE – Gyermekgyógyászati Klinika). Pécs és kistérségének települései: Abaliget, Aranyosgadány, Áta, Babarcszőlős, Bakonya, Baksa, Berkesd, Birján, Bisse, Bogád, Bosta, Csarnóta, Cserkút, Egerág, Ellend, Garé, Görcsöny,

Gyód, Husztót, Keszü, Kisdér, Kisherend, Kovácsszénája, Kozármisleny, Kökény, Kővágószőlős, Kővágótöttös, Lothárd, Magyarsarlós, Nagykozár, Ócsárd, Orfű, Pécs, Pécsudvard, Pellérd, Pereked, Pogány, Regenye, Romonya, Siklósbodony, Szalánta, Szava, Szemely, Szilágy, Szilvás, Szőke, Szőkéd, Tengeri, Téseny, Túrony. Sürgősségi ellátást igénylő esetekben: Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Sürgősségi Orvostani Tanszék Pécs, Ifjúság útja 13. Tel.: 72/535-850, mindennap 0.00–24.00 óráig. Fogászati ügyelet: Pécs és kistérsége, valamint Komló és kistérsége települései lakosait: a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Fogászati és Szájsebészeti Klinika látja el a Pécs, Dischka Győző utca 5. szám alat-

ti telephelyén, szombat, vasárnap és ünnepnapokon 7.00– 17.00 óráig, telefon: 06-72/535900/37443 mellék. Sürgős ellátást igénylő szülészeti és nőgyógyászati esetekben: Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Pécs, Édesanyák útja 17, tel.: 72/536000. Gyógyszertárak: Pécs: SIPO Zsolnay (Zsolnay V. u. 8.), Mohács: Szent Ferenc, Komló: Szilvás, Szigetvár: Oroszlán, Siklós: Hollós, Bóly: Panacea, Sásd: Szent György, Szentlőrinc: Fehér Kereszt. Hétvégén nyitvatartó gyógyszertárak: Arany Kehely (Citrom u. 10. Tel.: 06-72/510-185, szo: 8.00–12.00), Arany Sas (Széchenyi tér 2. Tel.: 06-72/532-504, szo: 8.00–13.00), Árnyas (Ár-

nyasliget u. 2., Tel.: 06-72/746185, szo: 8.00–13.00), Á rkád (Bajcsy Zs.u.11/1. Tel.: 0672/516-077, szo: 7.00–20.00), Bonus (Kossuth tér 5., Tel.: 0672/511-245, szo: 8.00–13.00), Fortuna (Faludi F. u. 24. Tel.: 0672/252-003, szo: 8.30–12.30), Berek (Berek u. 4/1. Tel.: 0672/526-655, szo: 7.30–13.00), Gyöngyszem (Surányi M. u. 19., Tel.: 06-72/555-660, szo: 7.30– 12.30), Homeopatika (Siklósi u. 37. 06-72/526-563, szo: 8.00– 17.00), Koronás Kígyó (Szabadság út 44., Tel.: 06-72/333-077, szo: 8.00–12.00), Kincses (Kincses u. 1. Tel.: 06-72/526-883, szo: 8.00–17.00), Melinda (Nagy Imre út 30. Tel.: 06-72-436-022, szo: 8.00–12.00), Mozsonyi (Bajcsy-Zs. u. 6. Tel.: 06-72/315604, szo: 7.00–14.00), Napsugár (Irgalmasok u. 18. Tel.: 06-

72/511-726, szo: 7.30–14.00), Olíva (Nagy I. u. 39., Tel.: 0672/526-592, szo: 7.30–12.30), Pannon (Ifjúság útja 2. Tel.: 0672/332-819, szo: 8.00–12.00), Pécs Plaza (Megyeri út 76. Tel.: 06-72/785-979, szo: 9.00– 20.00), Primula (Ybl M. u. 9. Tel.: 06-72/788-802, szo: 8.00– 13.00), Rézangyal (Budai Vám 1. Tel.: 06-72/538-007, szo: 8.00– 20.00), Rozsnyai (Diana tér 16. Tel.: 06-72/438-092, szo: 7.00– 12.00), Sipo Patika (Ny-i Tesco, Makay I. u. 5. Tel.: 06-72/510763, szo: 8.00–20.00), Vitamin (Ybl M. u. 12/A, Tel.: 06.72/551122, szo: 8.00–13.00), Zsolnay (Zsolnay V. u. 8. Tel.: 06-72/516760, szo: 7.00–13.00), Zsongorkő (Pellérdi u. 52., Tel.: 0672/525-180, szo: 9.00–12.00).


8  HIRDETÉS

2020. JÚNIUS 5., PÉNTEK

Profile for szuperinfo

Pécs 2020.06.05  

Pécs 2020.06.05  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded