Feti 2021

Page 1

ŠOLSKO LETO 2020/2021

1


1. val

ZAKAJ SE JE RODIL

FETI-19 ?

Naš vsakdanji svet se je 13. marca 2020 bliskovito zaustavil, kot se je veličasten Titanik, ki je trčil ob ledeno goro. Veličastna ladja se je začela potapljati ter potonila. Mi smo trčili ob nevidno, skrivnostno zapreko, ki je imela moč ledene gore. In nismo se potopili. Zatekli smo se v svoje domove in na toliko različnih načinov, kot je ljudi, iskali poti, kako smiselno, izvirno, udobno, ustvarjajoče preživeti v družbi s samim seboj. Pred vašimi očmi je v črke ujet le drobec drobca dogajanja tega obdobja. Je dokaz, kaj vse človeško bitje zmore in prenese ter ustvari ob še tako silovitem trku z neznanim.

2. 9. 2020

prof. Nadja Seražin

Zgornji zapis je nastal po pljusku 1. vala epidemije. A cunami covida-19 je udaril še drugič. Komaj smo se spet na pol usedli v šolske klopi in postavili pred table, je 19. 10. 2020 šola spet postala bivališče duhov. Šele 15. 2. 2021 so vanjo znova vstopili le maturanti in nekateri drugi posamezniki. Zdaj, ko nastaja Feti-19, smo že v marcu, a na šolskih hodnikih še vedno ni mladostniške radoživosti in igrivosti. Srčno si želim, da zdaj, ko to bereš, si že sredi običajnega ritma na šoli.

5. 3. 2021

Mentorstvo in lektoriranje: Nadja Seražin

prof. Nadja Seražin

Grafično oblikovanje: Danijela Purgar Tisk: Nagode & Co., d. n. o. Naklada: 1000 izvodov

2

3


ZUNANJI SVET JE ZAMRL IN DAL PROSTOR

16. 3. 2020

notranjemu, razmišljujočemu.

Razmišljam …

je naslov leta 2000 nagrajene zbirke esejev Edvarda Kovača, ki se mi zdi, da dobro odraža stanje zadnjega obdobja, v katero nas je postavilo življenje s koronavirusom. Oddaljenost, distanca, umik v svoj svet − vse to nas zaznamuje, a vendar vidimo, kako človek na drugačne načine – kljub predpisani oddaljenosti – išče bližino s sočlovekom, kajti nismo ustvarjeni kot volkovi samotarji, ampak kot družbena bitja, bitja odnosov. Tako da kljub vsemu nova realnost, ki je prepredena s skrivnostno boleznijo, omejitvami, odpovedjo, negotovostjo in tudi strahom zase ter za svoje bližnje, v nas še bolj prebuja hrepenenje po bližini, po še bolj pristnih in iskrenih odnosih, pa upanju, gotovosti, optimizmu. Pravzaprav je neverjetno, kakšna življenjska moč se prebuja prav v težkih okoliščinah – kako se prav v težkih razmerah kaže volja do življenja, ki išče in ustvarja nove poti, nove svetove … ki USTVARJA … Z umetniki, ki so najboljša umetniška dela ustvarili prav v težkih razmerah in so prav te umetnine preživele vse čase in nagovarjajo ljudi vseh časov – lahko tudi danes rečemo, da ŽIVLJENJE zmaguje oz. da ga odkrivamo v novih oblikah, novih odtenkih … Dejstvo je, da nam je obdobje epidemije veliko vzelo, da nas je soočilo z odpovedmi, na katere nismo bili vajeni, da tudi vam – dragi dijaki – nismo mogli dati vsega, kar smo na šoli načrtovali in kar bi želeli … toda upam in želim, da smo kljub vsemu ohranili voljo do življenja in verjamem, da bomo vse zamujeno z dobro voljo in pogumom nadoknadili … Tudi prispevki v tem glasilu potrjujejo in kažejo na življenjsko moč, ki se še posebej odraža v mladosti, dobrohotnosti, v želji po gradnji mostov, po bližini … in nagovarja tudi druge, tako da pogumno in ustvarjalno naprej! mag. Silva Kastelic, ravnateljica

4

Sem večni optimist, zato rada gledam gor in naprej. Kamorkoli v življenju grem ali sem, vedno gledam na svet s pozitivne plati. Ker živim v mestu, sicer nimam možnosti gledati neba, kot bi ga lahko gledala z vasi. Ampak to se spremeni, ko pridem k fantu. Živi na vasi oz. v predmestju, kjer so trate tako dolge, kot je dolga pot, ki nas še čaka zaradi korone. Ampak te trate niso tako dolge, kot je veliko naše vesolje. Tu na vasi je odprto nebo, obkrožajo pa ga gozdovi. Vsak dan lahko gledam zvezde na nebu in Severnica še nikoli ni bila tako velika, kot ko sem nanjo gledala z okna svoje sobe v mestu. Njen sijaj je prečudovit. S fantom sva polna športnega duha, čas rada preživljava v naravi, ker vsak dan doživiva nekaj nepozabnega. Da preidem k bistvu, kar hočem reči, je to, da se velikokrat sprašujem o tistem zgoraj, o zvezdah, luni in pogled na nebo sredi noči je tako očarljiv, da se moja čeljust skoraj dotika tal. Smo res drobcena bitja v tem velikem osončju. Vse od atoma do velikanskih zvezd kot je Antares. Zdi se mi, da v vesolju nismo sami. Morda nikogar ni v našem osončju, ampak kdo smo mi, tako zelo majhni, da bi poznali to veliko črnino polno zanimivih zvezd in planetov. Kdo smo mi, tako zelo majhni, da bi bili zmožni vse to vedeti in raziskati? Nihče ne ve in mogoče nikoli ne bo. Morda so milijon svetlobnih let stran prebivalci nekega planeta. Če je vesolje veliko, očarljivo in neverjetno, kaj je potem naše telo? Res smo majhni, kaj pa naše misli? Problemi so za vse enako veliki. Nekomu se svet sesuje, ko dobi slabo oceno. Nekomu pa se ne bo sesul, tudi če gre za smrt bližnjega. Kdo ima pravico reči, da ima tisti s slabo oceno majhen problem? Popolnoma nihče. Ampak kaj, ko nas misli popeljejo tako zelo daleč. Sama vem to iz izkušenj. Kako? Prestala sem težko otroštvo, najstništvo, ampak vem, da bo moja prihodnost lepša. Kljub temu da so zaradi moje preteklosti ostale posledice. Nisem pa človek, ki bi hitro obupal. Prav nasprotno, skoraj nikoli ne obupam. Spomnim se, da sem obupala le takrat, ko sem bila na koncu z življenjem in depresijo. Nisem pa naredila konca. Misli nas popeljejo tako daleč, da jih sama velikokrat primerjam z osončjem, vesoljem; vsak problem, ki ga imam (sem imela), pa mi predstavlja eno samo zvezdo na nebu. Še vedno imam prijatelje, ki gredo čez težko obdobje v življenju, med njimi je tudi moj fant. Ampak kot pravi pregovor, da po dežju vedno posije sonce. Trudim se biti to sonce za nekoga, ki potrebuje luč in pozitivno energijo tudi v zelo težkem obdobju, pa tudi, če ga prestajam sama. Torej problemi so v primerjavi s svetom majhni, a za nas veliki. V naših glavah se pletejo dolge mreže obupa, veselja, žalosti, itd. Vendar pa, če bi sami nase gledali z Lune, bi verjeto stvari videli drugače. D. K.

5


Junaki in junakinje 1. vala

6

1. a s prof. Tanjo Ahac.

1. c s prof. Matejo Potočnik.

1. b s prof. Mojco Kotnik.

1. d s prof. Marjano Dolinar. 7


1. e s prof. Tanjo Štuhec.

8

1. k s prof. Natašo Osojnik.

1. f s prof. Tanjo Gašperlin.

2. a s prof. Katjo Peršič.

1. g s prof. Lucijo Mejač Petek.

2. b s prof. Simono Demšar. 9


2. c s prof. Majdo Treven.

10

2. f s prof. Ksenijo Lovrec.

2. d s prof. Jelko Bršalija.

2. g s prof. Juretom Šifrerjem.

2. e s prof. Mojco Zabukovec.

2. k s prof. Katarino Gradišar Seifert. 11


3. a.

3. b s prof. Mojco Mursa.

3. c s prof. Ido Tarman Šmit. 12

3. d s prof. Janjo Jakša.

3. e s prof. Urško Mlakar.

3. f s prof. Vlasto Pivk. 13


14

3. g s prof. Alešem Lavričem.

4. b s prof. Damjano Kozino.

3. k.

4. c s prof. Nadjo Seražin.

4. a s prof. Nevenko Kralj.

4. d s prof. Špelo Flerin. 15


4. e s prof. Natašo Spindler.

Učteljski zbor.

Večino časa preživim zunaj na soncu, poleg tega pa si vsak dan vzamem nekaj časa in se posvetim učenju na daljavo. nn

Sestri s svetilko smo celo leto namenili, a življenja ovinek je hôtel, smo sleherni dan se do tal ji priklonili. prof. Nadja Seražin

Te razmere mi niso prav nič všeč. Cel dan sem sama doma in zelo mi je dolgčas, ne vem več, kaj naj počnem, zato vsak dan hodim na sprehode in preživim več časa zunaj. Ampak vedno najprej

4. f s prof. Aleksandro Soršak.

poskrbim za šolske zadeve.

V teh dolgih dnevih preživljam čas večinoma doma. Ko je lepo vreme, hodim tudi v naravo na sprehode, večinoma sama ali s prijateljico (1,5 metra razdalje). Veliko gledam

Teh razmer ne maram, ker bi raje hodila v šolo in na prakso sedaj, ne pa junija ali pa julija (upam, da ne pride do tega). Čeprav sem doma, se zbudim že ob osmih in da imam kaj od dneva, čim prej naredim šolske obveznosti, da imam potem čas le zase. Veliko hodim v gozd s psom in delam, kar me sprošča, tudi kakšno serijo si pogledam. nn

Zaradi trenutne situacije, moramo biti ves čas doma in se držati ukrepov. Zato imam veliko časa zase. Počnem stvari, ki jih po navadi ne uspem zaradi prenatrpanega urnika. Poleg obveznosti za šolo, preživim veliko časa v naravi in kuhinji.

filme in sem na telefonu, seveda pa tudi pišem dnevnik za slovenščino, če že moram (hihi). Zelo sem slabe volje in se počutim kot ujeta. Upam, da bo tega čim prej konec. Veseli me edino to, da veliko več časa preživim z družino.

Svoje dni preživljam z družino, upoštevam navodila, naj ostanemo doma. Veliko časa porabim za učenje na daljavo, ampak si tudi vzamem čas za sprehod v naravi.

4. g s prof. Jasmino Mauko Dimovski. 16

v17 17


Čas starih, dobrih dnevnikov je spet zažarel.

18

Rojstni dnevi so postali topli prazniki družine.

19


23. 3. 2020

26. 3. 2020

Ga. ministrica s poklonom in spoštovanjem.

Tople misli

SO POSIJALE OD VSEPOVSOD. Spoštovana gospa Kastelic, v teh težkih in nevarnih časih COVIDA-19 se pogosto spomnim na vas in vašo šolo, poslanstvo, ki ga opravljate s tem, ko izobražujete in vzgajate dijake za tako plemenit poklic, kot je poklic zdravstvenega delavca.

Prepričana sem, da iz vaših vrst prihajajo vsi ti srčni in pogumni junaki, ki vsakodnevno pomagajo in rešujejo življenja najbolj pomoči potrebnim.

Vrednote, na katerih temelji poslanstvo vaše šole, zdaj dejansko živijo, kot še nikoli prej v zgodovini samostojne države RS.

V veliko čast mi je sodelovati z Vami in Od naj b olši, in dijakov. profesorjev Vašim timom dne 2020

-04-10 10

:41

Želim si, da vsi ostanete zdravi! In potem..., ko vse to mine in nastopijo lepši čas, se ponovno srečamo, obogateni z novimi izkušnjami, spoznanji in pogledom na življenje.

S spoštovanjem,

Nina Ana Jäger

20

21


j di

m o ak

M

22

d oj

lo i ž o et

. I L O Š

j e s

O P

o e b lnic s a či , d ih u prav a l n e m . ed let ise ko izv o sp e n h a ,s o, ek em vl o s li pr zav pra adiv k a r o la ve r, am ti, ig če o de h po ne b S t e . i a v ro om etn , da ošilj eveč sp kz b e e t in ern ela eli p a pr m vs o la tr č k ed nt o če apr v i za vseg dela veli i h V šn i, m i z j k i e g o r a s a a l k o op . ru er bit o, d šo es ta na t e kl d o f li l k i k r o , a šo ta mi n dila lsk pr enj te elila v o a š o m č a s se al av šam edim 3., ve o na e za izir to i, n s a j e o r čil n 0. Z r r o a 2 a . g Ko oge, r j t n g po ka hi a l ka na pak aj or olj , ki g pet elji na se n ne m se b , am d, s o m n elo nes učit en, se k da in se edn d a ike en, d n m v a o d i v e l s d k o a a v na ji t čez te mi br mpa itelj . 3 d n so n k a d e r 6 a a e n č e 1 r ad anj lo, go u jka e, ka asl očit v e me aj n v l a p d s z e a e n v d na zl uč ra kup em kot po nih ra pone edila sem buj s n n i in e e d r č i a d r r e a a t n čim O o t r n n a e p o e z j v l i p a n r m i lo e e k a av se jn kš rad ode zm lo in pr m, d bol a i a s T a a n i, z pr o. e r v šo izn ede šol ak odit o t p r t aj v p d g m az ni. bil mo č. A rila a bo i n e d j p e o d je je. vš ho em ava mo am, n a or ko h ni or i. Up e vr a n fes lo m p g l o s s č g o a pr pa mo in d sm le i z se a k st mo mo elu, bo j mi no i d s u e pr kem m va s l a šo reš u. al , 1. b g o m P k ić se nov o a m ek di Vi la R j Le

i vn e n

d ko

3 16.

d

0 02 2 . .3 0 o2

27. 3. 2020

SVET JE POTIHNIL, SPREGOVORILA JE

POEZIJA. Vi rus Vedno smo tožili, zakaj moramo v šolo iti, a zdaj do nje res ne moremo več priti. Šola nenadoma zaprla je svoja vrata in izpraznila se je pred šolo trata. Virus s Kitajske svoj pohod je začel, vedeli pa nismo, da bo tudi Slovenijo zadel. Vsem v kosti vlil nam je strah, zato se zdaj po šolskih klopeh nabira prah. Nihče več tam ne sedi in vsak dijak lahko do pol desetih spi. Čeprav spanec dobro nam paše, vemo, da težko zlezli bomo iz te hude kaše. Zdaj šolo opravljamo preko spleta in se žalostimo zaradi odpovedi šolskega izleta. Zaradi virusa odpadla nam je praksa, zato bojimo se, da bomo leto kasneje prišli do faksa. Da bi šolo v počitnice podaljšali – bog ne daj, raje zato preko spleta delamo zdaj. A virus zaustavil nas ne bo, šolanje na daljavo itak, da bo šlo. Še sam virus na uspehu zavidal nam bi, ampak še prej pregnali ga bomo mi. Koroni skupaj rekli bomo stop in se čim prej vrnili v šolsko klop. Covid odgnali bomo stran, da končno spet zaživeli brezskrben pomladni bomo dan. Da ustavimo korono, ostali bomo doma in tako bo epidemija hitro zgodovina bila.

26. 3. 2020

Pohvala in priznanje STA OB PRAVEM TRENUTKU VREDNA TRIKRAT VEČ. Dragi vsi, kot mama vašega dijaka bi se vam rada zahvalila za ves trud, podporo, pomoč, ki jo nudite našim otrokom. Vem, da vam ni lahko in da takšno poučevanje otrok na daljavo pomeni za vas še mnogo več angažiranosti, predanosti. Hvala vam. Ste krasna ekipa. Pazite nase in ostanite zdravi.

3. c oz. Nejla Turkanović

23


Avtoportret

Kovač Zoja, 1. d

Mahkovec Maša, 1. d

Neshevska Anastasija, 1. d

Pe†anin Ajla, 1. d

m o j e p o č u tj e v k a r a n t e n i Demšar Blažka, 1. g

Sipoš Mehle Blaž, 1. e

Kostrečević Sonja, 1. b

Dizdarevič Lea, 1. b

Hribar Urška, 1. b

Mrak Maruša, 1. d

Polišnik Lana, 1. f

Frank Žiga, 1. g

Gashi Ardi, 1. e Peršin Zala, 1. d

Polak Ela, 1. f

Česen Eva, 1. e

Porič Majda, 1. f

Ibričič Lejla, 1. d

24

Ipavec Nika, 1. c

Koren Tilen, 1. c

Slevec Anja, 1. b

25


29. 3. 2020

PROBLEMI SO SE PREIMENOVALI

V IZZIVE. NAREDI SI SA M S VOJO M A SKO. Potrebe po maskah so v času epidemije ogromne, zato jih primanjkuje po vsem svetu. Zaloge pa ne zadostujejo niti za zdravstvene delavce, ki jih nujno potrebujejo pri svojem delu, niti za ostale zaposlene, ki bi jih potrebovali za lastno varnost ter varnost drugih. Ker zaščitnih mask v lekarnah še vedno ni dovolj na voljo in so omejene tudi dobave, si lahko maske za ta vmesni čas izdelate kar sami. Tako smo tudi v 3. G sprejeli izziv »NAREDI SI SAM SVOJO MASKO«, ki nam ga je dala učiteljica Patricija Valentina Raspotnik. Za takšno masko potrebujete le kuhinjske papirnate brisače, dve elastiki in papirnat robček za notranji sloj, ki se dotika obraza. Izdelave se lotite tako, da dva lista trislojnih ali tri liste dvoslojnih brisačk prepogibate v »harmoniko«. Na obeh straneh masko nato zvežete ali s spenjačem pripnete elastiko. Ko masko namestite na obraz, gube raztegnite čez nos in brado. Če je uspelo nam, bo tudi vam! Bil je drugačen način dela kot samo prepisovanje snovi, vendar smo se ob njem zabavali, se zamotili, pokazali svojo inovativnost in spretnost ter se z izdelavo mask zahvalili vsem zdravstvenih delavcem, ki se v teh časih koronavirusa žrtvujejo za nas. Tudi mi bomo enkrat nosili svoje zaščitne maske in takrat se bomo z nasmehom spominjali tega izziva, ki nam je popestril čas v karanteni.

4. 4. 2020

Zahvale in pohvale staršev SO POSTALE STALNICA . Spoštovana gospa ravnateljica, tudi Vam in vašim zaposlenim želimo mi kar se da vesele praznike z željo, da se spočijete in dobite nove moči za naprej. Pohvale ste deležni vsi. Vaši profesorji se zelo trudijo za naše otroke, zato jih pohvalite in če se da, tudi nagradite. Lep pozdrav!

Zaradi takšnih razmer se na žalost ne moram družit s prijatelji. Hodim v službo, ker delam v živilski trgovini, te pa niso zaprte. Večino dni preživim v gozdu, lovim žabice ter skrbim za hišne ljubljenčke. Seveda ne pozabim na šolo, ker vem, kako zelo je pomembno delati sedaj, da ne bo potrebno kasneje. Ker pa je čas bolj pomladanski, se spravim tudi na kolo. Posvečam se raznim hobijem, kot so glasba in pisanje. Daša

Katarina Krafogel, 3. G

26

27


Kljub vsemu prostemu času se mi še vedno zdi, da ga nimam dovolj, saj imam sto in eno idejo, lahko pa delam le eno stvar naenkrat …, vsak dan hodim v naravo, počivam, ohranjam stike s prijatelji… in sedaj ko to pišem, se prvič posvečam tudi šoli. Mai

Virus šel ni še v pozabo, a narejen bil je na Kitajskem. zato nadejam se, da bo le za enoletno uporabo. prof. Nadja Seražin

Največ časa sem doma. Trikrat na dan grem v gozd s sosedovim psom, ki je začasno pri nas. Med sončnimi dnevi pa grem rada tudi na kolo. Lara

28

za človeško bližino. On Fri, 10

:

, > wrote

at 10:34 Apr 2020

o mo ra e, in čas, k v a k o r i t viha ba zelo za M oji vsi, ko je tre , s ča je ki naj v življ enju so dn evi, počivati. i a p st i o m n a z v e d obv rljivi. Pre g led e na mi in naše jemn o ma zn iki, n e iz a i r il p b s e i n st o lnje En mesec sti in na p i obvezn o n z a r p o bod anje. in živeli v ko preprič i prij etn o il t u č o vaše vers p i v seb , da bi se vanj :) Želim vam njim. n ih SREČE v o n o p vašim b liž m ju e n s a v v i o d k u a t prič amenjam re želj e n M oje dob eso rica vaša prof

mo

Spoštovana gospa profesor,

1

Svoj tako imenovani prosti čas preživim pred hišo na sončku, peljem psa na sprehod in naredim kako domačo nalogo. Malo tudi berem knjigo in se tako izoliram. Priznam, da ponoči ne spim dobro, saj čez dan ne porabim veliko energije. Kljub vsem razmeram se trudim ostati mirna. Ivana

Ko vsak dan v šolo smo hiteli, dijaki deset mesecev počitnic bi imeli. Ko se jim želja ta na pol je uresničila, znenada gromozanska ljubezen do pouka jih je pičila. prof. Nadja Seražin

TUDI VELIKA NOČ JE DALA PRILOŽNOST

10:4

V takšnih situacijah, kot je ta, veliko časa preživim doma s svojimi najbližjimi. Ker pa je ležanje doma pretežko, si dan popestrim s kakšnim sprehodom v naravi. Luka

10. 4. 2020

Še lani mama je vpila: “Pa saj pred računalnikom boš zgnila!!!” Letos poje ji nov hit: “Samo za računalnikom moraš bit!” prof. Nadja Seražin

Od n dn aj bo e2 020 lši, -04 -10

Na trinajstega, joj, nas vojno stanje je zajelo, ker virusinji Korončici je do konca prekipelo. Da je ta pojav ženskega spola, se mi utrne, ker le ženska cel svet lahko na glavo zvrne. prof. Nadja Seražin

najlepša hvala za vse vaše želje. Razredu sem poslala projekcijo Drevo življenja, ampak čakam na odgovore. Meni je zelo všeč. Hvaležni smo, da mislite na nas in nam nekaj lepega zaželite. Tudi mi vam želimo srečo, predvsem pa zdravje. Upamo, da se čim prej vidimo, ker vas pogrešamo. Lep pozdrav ter ostanite zdravi! Vaš 1. e

29


OPIS

13. 4. 2020

ZDR AVJE SMO SPET ZAČELI NABIR ATI V NAR AVI.

Pljučnik ZA VSAKO BOLEZEN OBSTA JA R ASTLINA .

• trajnica • razširjena v Evropi • pegasti dlakavi listi

• odpre rozaste cvetove • pozneje postanejo vijolični • zdravilna rastlina proti pljučnim težavam

UPORABNI DELI RASTLINE Nabiramo cvetočo zel brez korenin ali spomladi liste.

RABA V LJUDSKI MEDICINI • pri kašlju z majhnim ali velikim izmečkom • pri gripi, krvavih izmečkih, pljučnici • pri bronhitisu in pri pljučni tuberkulozi • zdravi hripavost in vnetje s hudim kašljem • iz pepele sežgane rastline so izdelovali lugza izpiranje ran in tvorov

RABA V FARMACIJI • v obliki čaja kot zel • za blažitev dražečega kašlja pri obolenjih dihalnih poti • uradna medicina pljučnika ne uporablja

ČAJ PLJUČNIK • Dve čajni žlički pljučnika prelijte s skodelico vrele vode (150 ml), dobro premešajte, pokrito pustite stati 5-10 minut in nato precedite. • Skodelico sveže pripravljenega čaja pijte večkrat dnevno.

“KORONA ČAS V NARAVO PO ZDRAVJE OKOLI NAS!”

JANJA ROBNIK, 1. A MENTORICA: NIKICA GRKMAN APRIL 2020

30

OKUŽBE SEČIL • v pomoč pri hitrejšem premagovanju okužbe sečil • odplakne škodljive mikroorganizme in bakterije iz telesa

Viri in literatura: https://www.gorenjske-lekarne.si/svetovanje-clanek/pljucnik-navadni https://www.bodieko.si/pljucnik https://sl.wikipedia.org/wiki/Navadni_plju%C4%8Dnik

31


17. 4. 2020

NA MATURANTSKEM PLESU NISMO PLESALI,

smo pa z maturanti izvirno, bolj osebno praznovali.

Dragi dijaki zaključnih letnikov, drage maturantke in dragi maturantje, spoštovani razredniki, spoštovani starši in sodelavci, Svetovna zdravstvena organizacija je v počastitev 200. obletnice rojstva Florence Nightingale leto 2020 razglasila za leto medicinskih sester in babic – toda ostajamo brez besed, ko zremo v ta neverjeten scenarij »praznovanja«, za katerega je poskrbel koronavirus; da cel svet z velikim spoštovanjem in hvaležnostjo občuduje zdravstvene delavce, ki rešujejo življenja in so junaki našega časa. Zares so junaki našega časa! V resnici je to junaštvo v službi človeka pri medicinski sestri, tehniku zdravstvene nege, bolničarju-negovalcu in pri vseh zdravstvenih delavcih prisotno vse čase – od Florence Nightingale naprej – toda včasih se nam zamegli pogled in ne vidimo v pravi luči tega poklica. Ta trenutek pa je ŽIVLJENJE poskrbelo, da je v celotni svetovni javnosti pred našimi očmi ta poklic, za katerega ste se tudi vi izšolali, zablestel kot biser. Vrstijo se številne javne zahvale, ki kažejo na srčnost, strokovnost in prizadevnost zdravstvenih delavcev in v eni izmed njih, ki jo je napisal gospod Martin Mursa, beremo: “Celotni ekipi se od srca zahvaljujem za ves trud in požrtvovalno delo, ki so ga in ga še vlagajo v moje zdravljenje. Spoznal sem, da so to zares junaki našega naroda, saj nam rešujejo življenja, pri tem pa nosijo naprodaj svoje zdravje. Opravljajo zelo plemenito delo in zato jih neizmerno cenim. Ko se trudijo za ozdravitev pacienta, ne osrečijo samo njega, ampak vse njegove domače, sorodnike in prijatelje. Zares najlepša hvala vsem, ki ste se in se še trudite z mano. Želim vam, da v boju s koronavirusom rešite še veliko življenj. Ob tem pa vam želim, da tudi sami ostanete zdravi. ”

32

Med te junake vstopate tudi vi, dragi maturantje in drage maturantke, ki končujete šolanje prav v tem posebnem letu 2020, ki bo šel v zgodovino kot leto posvečeno vsem ljudem v belem in v modrem; kot leto posebnih preizkušenj za vse človeštvo; kot leto, ko se človek vrača k svojemu bistvu – BITI ČLOVEK, biti človek za drugega, solidaren … Dragi mat ura nt je, trenutno kaže, da se bomo navzven poslovili skromno in preprosto, morda brez blišča maturantskega plesa, kar je velika odpoved, ampak sprejmimo to odpoved kot znamenje, da ste posebna generacija, ki odhaja v življenje okrepljena in utrjena navznoter – z vsem človeškim kapitalom, ki ga je dalo obdobje izolacije, s skromnostjo in preprostostjo, ki bosta zagotovo prinesli tudi veselje in praznovanje ob svojem času. Dragi maturantje, želim, da se veselite svojih dosežkov in da usmerite vse svoje moči v to, da boste čim bolj uspešno zaključili šolanje. Prepričana sem, da vam bo uspelo. Obenem vam čestitam za odločitev, da ste izbrali poklic v zdravstvu in vam želim, da v duhu našega slogana Z ZNANJEM IN S SRCEM pogumno vstopate med junake našega časa. Na šoli puščate zelo močan pečat – s svojim udejstvovanjem na različnih področjih ste ustvarili ogromno presežkov in iz leta v leto smo se čudili vsem vašim talentom, ki jih niste hranili zase, ampak ste z njimi bogatili in razveseljevali vse nas. Hvala vam za to! Veseli smo, da smo del poti prehodili skupaj – bili ste dobra družba. Spoštovani starši, zahvaljujem se vam za zaupanje in za dobro sodelovanje ter vam čestitam, ker vaši otroci postajajo odrasli in so pripravljeni tako za poklicno življenje kot za nadaljnji študij. Tega se lahko veselite. Spoštovani razredniki, spoštovani sodelavci, prepričana sem, da se bomo od naših maturantov lahko primerno poslovili. Želim, da se najprej vsi srečamo na praznovanju ob podelitvi maturitetnih spričeval in ko bodo razmere dopuščale, najdemo priložnost, da bomo skupaj praznovali. 33


Tudi zaposleni na Srednji zdravstveni šoli Ljubljana smo junaki našega časa in zelo sem ponosna na ekipo sodelavcev, ki je v teh izrednih razmerah tudi zablestela kot biser, tako da se vsakemu posebej zahvaljujem, ker ste vzorniki našim mladim in ker tudi vi svoje delo opravljate Z ZNANJEM IN S SRCEM. Želim vsem, da se veselimo tega, kar nam je podarjeno in kar imamo ter da ne gledamo samo na to, kar nam manjka … in želim, da v tej luči osmislimo tudi to našo trenutno odpoved, da se aprila ne bomo srečali na maturantskem plesu. mag. Silva Kastelic, ravnateljica

20. 4. 2020

ZLATE ROKE so predano šivale za druge.

Lara Stegnar, dijakinja 4. f, z veseljem sporoča, da teh 82 zaščitnih mask potuje jutri v Dom sv. Jožefa Celje.

4. 5. 2020

VELIKANSKA POMOČ je porodila velikansko hvaležnost. Zahvala na strani FB Doma sv. Jožefa Celje.

Večino časa preživim doma, delam stvari za šolo, se družim z družino, ob lepem vremenu pa se odpravim v naravo. Patricia

34

35


20. 4. 2020

23. 4. 2020

DRUŽINE SO SKUPAJ SEDELE ZA MIZO IN JEDLE SVEŽE PRIPRAVLJENO HRANO.

Piščanec z omako in rižem. Opisala bom, kako se naredi piščanca v omaki s paradižnikom, papriko in drugo zelenjavo in kot prilogo še riž.

4 osebe Sestavine

1

1h

2 kozarca omake 2 vrečki riža 1 čebula 1 par piščančjih prsi začimbe po želji 1 čajna žlička olja

Najprej vzamemo veliko plitvo posodo, v katero damo čajno žličko olja in razporedimo po celi posodi. Nato narežemo čebulo na čim manjše koščke. Potem prižgemo štedilnik na največjo moč.

2

Nato dodamo čebulo in počakamo, da se prepraži (da postane rjava).

3

Medtem narežemo piščančje prsi na tanke male rezine in jih operemo. Nato jih damo v posodo in začinimo po želji. Jaz najraje z vegeto, z začimbo pečeni piščanec, s curryem, soljo in poprom.

4

Piščanca kuhamo pol ure oz. do takrat, ko ni več roza v notranjosti. Potem dodamo omako ter zmanjšamo na sredinsko moč.

5

Medtem ko se piščanec kuha z omako, damo zavret vodo v veliko globoko posodo. Ko zavre, dodamo vrečko riža, ki se kuha od 10 -15 minut. Ko je skuhan, ga vzamemo iz posode.

6

Vse to serviramo še toplo. Dober tek.

Sara Dolničar, 1. b P. S.: Tega postopka nisem prepisala s spleta, saj ga znam na pamet. To jed večkrat tudi sama pripravim. Recept pa so mi povedali starši. 36

ČEZ NOČ SMO VSI POSTALI UČENCI.

odmev z izobraževanja: vodenje na daljavo Včeraj sem se po naključju udeležila Telekomovega video izobraževanja Vodenje na daljavo. Namenjeno je bilo sicer vodjem, a moram priznati, da sem ugotovila, da zelo veliko nasvetov lahko uporabim pri pouku na daljavo, saj dejansko vodimo razred. Na predlog ge. ravnateljice sem se odločila pridobljeno, še sveže znanje, podeliti s kolektivom. Predavanje je potekalo v Zoom okolju, predavatelj je bil Voranc Kutnik iz Corpo hub. V decembru je imel Zoom 10 milijonov uporabnikov, v marcu 200 milijonov. Uporaba spletnih orodij, ki smo jih prej počasi sprejemali, je kar naenkrat postala naša vsakdanja realnost. Upoštevati pa moramo, da ljudje potrebujejo različno količino časa za uporabo spletnih orodij in da ima doma vsak drugačno situacijo. Kako izboljšati svojo komunikacijo v video srečanjih? Kam gledamo? Nismo pristni, če ne gledamo sogovornika. 20 % časa v resnici gledamo – preverjamo sebe. Če izklopimo svojo sliko – hide self wiew, potem sogovornikom lahko namenimo večjo pozornost in več časa. Dogovoriti se je potrebno, ali bomo uporabljali kamero ali ne. Pomen znakov z rokami: dvignjen kazalec – imam komentar, dva dvignjena kazalca – imam repliko na pravkar povedano, obe dlani – tihi aplavz. Lahko uporabljamo tudi kartice z znaki kave, odmora, strinjanja, nestrinjanja. Priporoča uporabo orodij za skupno delo: jam board (google brezplačen, enostaven), mentimeter (na menti.com za merjenje mnenja), treelo (brezplačen za simulacijo), miro in miurel sta vrhunski orodji (mogoče imen nisem čisto prav zapisala). Delo po skupinah omogoča: break out rooms – določiti je potrebno sogostitelja – gostitelj lahko prehaja po sobah – skupinah. Po 45 minutah nastopi virtualna utrujenost, zato se priporoča kratek odmor pri podaljšanju. Obravnavo teme je koristno razdeliti v več manjših delov, kar pa zahteva od vodje več priprave. Opažajo, da so video konference lahko celo učinkovitejše od običajnih sestankov, ker razvijemo veščine jasnega izražanja in pozornega poslušanja (trening poslušanja), udeleženci si ne segajo v besedo. Nekako je prisoten mit, da ljudje doma »zabušavajo«, zato je pomembno zaupanje, da bodo delali – se učili, kolikor lahko in takrat, ko lahko. Priporočajo nek način beleženja dela za dvig transparentnosti in predvsem za prepoznavanje, kje kdo rabi pomoč, kje se je zataknilo (pri nas eA, v podjetjih Whats up, Slack). Koristno je izoblikovati protokole – enostavne timske dogovore o tem, kaj drug od drugega pričakujemo – ICC: I – informacije (katere, kje so), C - comunication (kje, kdaj, kaj uporabimo, odzivni čas), C – colaboration (sodelovanje, vedeti, kaj kdo dela). V teh časih je pomembno, da ne prekinemo neformalne komunikacije in kako jo zagotoviti. Lahko video konferenco odpremo prej in omogočimo neformalen pogovor v čakalnici, lahko jo pustimo nekoliko dlje odprto, predlagamo, da udeleženci prinesejo in pokažejo svojo skodelico kave, knjigo, ki jo pravkar berejo, kaj so skuhali, prinesli s počitnic … Sedanje stanje zaznamuje social distancing, spremenimo ga v distant socializing. Lahko pokažemo sliko dnevne sobe, družine, hišnega ljubljenčka – to zbliža ljudi. Pohvala nam dvigne moralo in nam da občutek vrednosti in dobrega dela. Zanimiv je sistem »bonusly«, v katerem vsak zaposleni dobi 100 točk, ki jih deli sodelavcem po svojem občutku in videnju. Veliko teh navodil smo v preteklem mesecu preizkusili v video srečanjih z dijaki in sodelavci in morda nam ta zapis olajša video komunikacijo. Nekaj navodil lahko koristno uporabimo tudi pri vodenju pouka na daljavo. prof. Karolina Jenko

37


23. 4. 2020

Komunikacija je bila prisrčno sproščena. Pozdravljeni spoštovana gospa profesorica,

z Maksom in Tarikom sedimo na klopci in vas prisrčno pozdravljamo ter upamo, da berete kakšno dobro knjigo. Ne pozabite trenirati svojih možgančkov, zato vam pošiljamo uganko. Slep človek ima na mizi 4 tablete. 2 rdeči in 2 modri. Vzeti mora 1 rdečo in 1 modro. Nevarno je, če naenkrat vzame 2 rdeči ali 2 modri. Na otip so tablete enake. Kako bi mu svetovali, da reši to zagato? Pošiljamo vam lepo vreme in še lepše pozdrave. Lara, Tarik in Maks, 3. C

10. 5. 2020

IZDELOVALE SO SE

MASKE. NAREDI SI SAM SVOJO MASKO.

Trenutne so izredne razmere zaradi pandemije novega virusa s seboj prinesle nove ukrepe in prepovedi, ki smo se jih zaradi svoje varnosti in varnosti drugih prisiljeni držati. Zaradi večje uporabe zaščitne opreme, predvsem zaščitnih mask, ne samo zdravstvenih delavcev, ampak tudi drugih ljudi, je teh povsod začelo primanjkovati. Zato nas je naša profesorica Patricija V. Raspotnik pri predmetu Kakovost v zdravstveni negi izzvala, naj si sami doma s pomočjo video posnetkov izdelamo pralno masko, ki jo lahko večkrat uporabimo. Sama sem ta izziv z veseljem sprejela, kajti ne samo da nam trenutni ukrepi narekujejo nošenje mask v trgovinah in da so zaloge teh že zdavnaj pošle, ampak se lahko z maskami za večkratno uporabo tudi izognemo nepotrebnim odpadkom, ki jih že tako ali tako proizvedemo veliko preveč. Nikoli si nisem mislila, da je izdelava maske tako preprosta. Zanjo potrebujemo le kos blaga (priporočljivo je, da je blago bombažno, da ga lahko operemo na visoki temperaturi) in dve elastiki, ki bosta masko držali na svojem mestu. Na dveh koncih blaga zavežemo elastiki in maska je izdelana. Preprosto, kajne? V teh časih je zares pomembno, da stopimo skupaj in da se držimo vseh ukrepov, saj bomo le tako dovolj močni, da premagamo korono. Ostanite torej doma, družite se s svojo družino, počnite stvari, za katere prej niste imeli dovolj časa. Skupaj nam bo uspelo! Tjaša Miklavčič, 3. g

38

12. 5. 2020

PRAZNIKI IN PROSLAVE SO SI UTRLI NOVO POT DO LJUDI.

Vošči lo ob med narod nem d nev u med ici nsk i h sester i n babic Spoštovani sodelavci, dragi dijaki in spoštovani starši,

ob današnjem MEDNARODNEM DNEVU MEDICINSKIH SESTER IN BABIC voščimo s spodnjima voščilnicama najprej vsem iz našega strokovnega tima ZN in vam sporočamo, da smo vam izredno hvaležni za vaše delo. Obenem pa je to voščilo namenjeno vsem medicinskim sestram, babicam, tehnikom zdravstvene nege, bolničarjem-negovalcem – vsem zdravstvenim delavcem. ČESTITKE OB PRAZNIKU! Z veseljem lahko spodnji voščilnici, ki sta nastali pod mentorstvom prof. Patricije V. Raspotnik in dijakov ter zaposlenih, posredujete naprej. Pri izdelavi je pomagala skupina dijakov, še posebej se je zavzela Nejla Turkanović iz 3. c. Animirana voščilnica pa je avtorsko delo dijakinje Iris Slijepčevič iz 3. b in je unikatna. Filmska voščilnica: https://youtu.be/BsBsLrn0mBg Risano animirana voščilnica: https://youtu.be/UHrUvwwU6fs Lepo vas pozdravljam, mag. Silva Kastelic, ravnateljica 39


13. 5. 2020

Dijaki in dijakinje so profesorice in profesorje zagledali v drugačni luči. Spoštovani profesorji razrednega učiteljskega zbora 1. d in spoštovana gospa ravnateljica! Kot veste, preživljamo čas, ki smo ga prej imeli za šolo, doma zaradi razmer, ki se dogajajo po celem svetu. Ker imamo zaradi tega več prostega časa, smo se odločili, da vam napišemo zahvalno pismo. Kljub temu da je tako nam kot tudi vam težko v teh časih, se trudite šolanje na daljavo narediti lažje, kot se zdi. Radi bi se zahvalili profesorjem za vse delo, ki ga naredite, in ves trud, ki ga vložite v šolanje na daljavo. Mislimo, da se zelo trudite, da bi nam omogočili čim lažje pridobivanje znanja preko spleta in različnih predavanj ter učnih listov. Kot pravi misel neznanega avtorja: »Najbolj dragoceno darilo, ki ga lahko daš sebi in drugemu, je tvoj čas«. Ker nam vi ponujate tako veliko svojega časa, da bi mi lažje razumeli in lažje delali, smo vam iz srca hvaležni. Radi pa bi se vam tudi zahvalili, ker se nam prilagajate in ker ste potrpežljivi z nami. Ker nam omogočate veliko načinov za lažje in bolj sproščeno delo. Zahvalili bi se vam tudi, ker nas podpirate in nam dokazujete, da lahko veliko naredimo sami, s tem pa nas učite o samostojnem življenju. Ker nas učite o samoorganizaciji, ki jo bomo kasneje v življenju tudi potrebovali. Ker nas, če je treba, tudi pohvalite, ali pa nas spomnite na kakšne naloge, ki smo jih pozabili ali pa jih še nismo naredili. V teh časih je tudi pri nas zmeda, ki jo tudi malo umirjate in zaradi vas ni videti tako velika. Zahvaljujemo pa se vam tudi za hitre odgovore in pomoč ter razlage preko elektronske pošte, saj vemo, da jih na dan dobite veliko in je na vse težko odgovoriti. Modrost še enega neznanega avtorja je: »Največja nagrada za človekov trud ni tisto, kar boš zanj dobil, temveč tisto, kar boš postal«, zato se vam zahvaljujemo, ker nam z vašim trudom omogočate, da bomo postali nekaj imenitnega. Radi pa bi se zahvalili tudi gospe ravnateljici, ki nas skozi vso to krizo spodbuja in nas opogumlja, da ni vse črno-belo; nam piše po elektronski pošti, nas podpira in nam dviguje moralo. Radi pa bi jo tudi pohvalili, saj v vsaki elektronski pošti zasledimo, da najde vsaj nekaj dobrega v tej krizi. Zahvalili pa bi se tudi naši razredničarki, prof. Marjani Dolinar, za izjemno lepe želje, za podporo in pohvale, ki nam jih daje. Za lepe misli na razrednih urah, za odprtost za vse naše težave. Ker ste se z nami pripravljeni pogovarjati o tem, kakšen dan smo imeli ali kako smo preživeli počitnice. Ker se nam prilagajate, kakor se da, in ker verjamete v nas in nas vsakič znova motivirate, da delamo po svojih najboljših močeh. Hvala vam, da lahko te okoliščine preživimo z vami in vašim optimizmom. Misel neznanega avtorja pravi: »So malenkosti, kot so nasmeh, prijazen pogled, prisrčen pozdrav, prijazna prošnja ali zahvala, ki gradijo veličino dneva«, zato hvala, ker gradite večino našega dneva s prijazno elektronsko pošto, z nasmehi in s prijaznimi pogledi, s prisrčnimi pozdravi in lepimi mislimi. Hvala! Radi pa bi zaključili z risbo in mislijo Nevilla Goddarda: »Vse, kar pošljemo v življenje drugih, se spet vrne v naše«, kar naj bi pomenilo, da se vam bo ves trud, ki ga vlagate v naše učenje, povrnil skozi življenje. In misel neznanega avtorja: »Ko se življenje spremeni in postane težje, spremeni sebe in postani močnejši«. Še enkrat bi se zahvalili tako profesorjem, kot tudi ravnateljici za podporo in trdo delo, ki ste ga že in ga še boste vložili. Vaš 1. D: Medina, Lovro, Taya, Grega, Nina, Eva, Ula, Maruša, Majra, Hatixhe, Zoja, Milena, Manca, Kim, Ervina, Neja, Ajla, Anastasija, Aid, Lara, Loti, Sara Muhić, Sara Mahmić, Nino, Živa, Gaja, Taraja, Lejla, Pia.

40

13. 5. 2020

Z velikanskim ponosom smo zrli na naše dijake. UKC LJUBLJANA KO za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo Zaloška cesta 2 1000 Ljubljana T: (01) 522 30 71

Srednja zdravstvena šola Ljubljana Poljanska cesta 61 1000 Ljubljana T: (01) 300 16 11 Ravnateljica: mag. Silva Kastelic 2. nadstropje, pisarna 214 d

POHVALA ZA SPODBUDNO IN VESTNO DELO Spoštovana gospa ravnateljica, kot bivši dijak SZŠ Ljubljana, zdaj zaposlen kot TZN v UKC Ljubljana na Nevrološki kliniki, oddelku vaskularne nevrologije in intenzivne nevrološke terapije, bi rad v imenu vseh zaposlenih na omenjenem oddelku pohvalil dijakinjo SZŠ Ljubljana Beti Žužek, 4. c, ki je v času izbruha epidemije COVID-19 pri nas opravljala študentsko delo. V času teh izrednih razmer se je naš oddelčni kolektiv znašel v hudem krču, v smislu daljših bolniških staležev sodelavcev in omejitve kadra zaradi spremenjenjih pogojev dela. Kot mentor dijakinje Beti Žužek sem imel čast z njo sodelovati in jo uvajati v sistem dela na našem oddelku, kjer v sodelovanju s širokim spektrom zdravstvenih sodelavcev, ki sestavljajo naš tim, diagnosticiramo in zdravimo možganskožilne bolezni. Dijakinja se je odlično vključila v naš tim, pokazala je izjemno mero učenja, samoiniciative, predanost delu, že pridobljeno strokovno znanje v času praktičnega in teoretičnega dela v okviru šole, predvsem pa empatijo in toleranco do nevroloških pacientov, ki po mojih izkušnjah v 10-letni praksi v zdravstvu, spadajo med najzahtevnejše. V času spoznavanja dijakinje ne samo kot delavke, temveč tudi njenih osebnostnih lastnosti, bi rad dodal še, da ima velik potencial za dosego zastavljenih življenjskih ciljev. Kaže velik interes, da po končani srednješolski izobrazbi nadaljuje študij na Visoki šoli za zdravstvo, njena sposobnost integriranja in osebna zrelost pa ji bosta pripomogla k dojemanju smisla samega poklica medicinske sestre. Želim ji osebno ter v imenu mojega kolektiva obilo uspeha pri maturi ter prijeten oddih po napornem zaključku šole, ki bo več kot zaslužen. Prosim, da pohvalo v tej obliki posredujete tudi v vednost njeni mentorici praktičnega pouka ter razredničarki. S spoštovanjem in prijetnimi pozdravi. Primož Hribar

41


27. 5. 2020

Nadpovprečno delo je bilo opaženo in pohvale, zahvale so deževale.

27. 5. 2020

Neskončno časa in neskončno idej za kratkočasenje. Tako si je dijakinja krajšala koronadolgočasje.

NIJZ SE JE ZAHVALIL TAKO ... Spoštovana gospa Soršak,

še vedno imam v izredno lepem spominu obisk na vaši šoli na dan, ko ste obeležili dan zdravja. Vidim, da tradicijo bogatega “šolskega utripa” še naprej zvesto ohranjate in ste še vedno zelo aktivni, tako kot šola, vaši dijaki in nenazadnje tudi vi osebno in vaše sodelavke, sodelavci. Zaradi tega sem toliko bolj vesela, da ste vključeni v naš program SMZŠ. Dovolite, da vam čestitam za vse uspešne aktivnosti, ki ste jih tako dijaki kot pedagoški delavci izvedli med poukom na daljavo. Kljub temu da je bilo poučevanje okrnjeno oz. prilagojeno, se niste dali motiti in ste naprej proaktivno delovali. - Hvala za donacijo mask, verjamem, da so bile predvsem v najbolj kritičnem času nadvse dragocena pridobitev za tiste, ki so jih nujno potrebovali. - Veseli me, da kljub omejenemu gibanju v času epidemije covid-19 niste obupali nad prepotrebnim gibanjem. - Pohvala dijaku Benjaminu Avscu za koristen strip. Bi ga mogoče lahko v mojem imenu prosili za dovoljenje, da strip delim tudi z ostalimi Zdravimi šolami in kot primer dobre prakse na naši spletni strani? - Prispevke z vaše šole sem tudi sama že večkrat zasledila v reviji Mol in se jih razveselila. - Z zanimanjem sem si ogledala tudi posnetke oddaje LJUBLJANA TV in si razširila obzorje. V svojem intervjuju ste izpostavili veliko pomembnih vidikov in spomnili na bistveno v življenju posameznika. Mislim, da bi bilo izredno škoda, če ne bi vaših izkušenj, idej in prispevkov delili tudi z ostalimi Zdravimi šolami. Zato vas lepo prosim za dovoljenje, da jih lahko posredujem preko mreže Zdravih šol in objavimo na naši spletni strani. Vse dobro še naprej vam želim. mag. Branka Đukić, univ. dipl. inž. živil. tehnol. Delovna skupina za nenalezljive bolezni in krepitev zdravja Območna enota Ljubljana DS NNB Zaloška cesta 29, SI-1000 Ljubljana www.nijz.si

42

5. 6. 2020

so rica, d ovite ga prof e že li preču Naša d ra aj in vam z a o n m a e h n a r d vam m em b ra v ce l razre da se se pt od prli o, e m in pa šč u n e si V u ri sl ov po čitn ice. b omo pri ega leta. lo pi, kjer og od kih t d o v šo lske k o t a b e d o iv im n ka kšn o za eha v teh m ve liko sm Že limo va d n e h. tu robn ih vaš 3. c

Veliko toplih besed je bilo izrečenih.

Jezikovne koronske zagate virus imenujemo in zapišemo korónavírus. Bolezni rečemo in jo zapišemo côvid-19 (široki o) oziroma korónavírusna bolezen. Sklanjamo koronavirus, koronavirusa, kronavirusu, koronavirus, o koronavirusu, s koronavirusom covid-19, covida-19, covidu-19, covid-19, o covidu-19, s covidom-19

Okužimo se s koronavirusom.

Zbolimo

za covidom-19 oziroma koronavirusno boleznijo.

Cepimo se proti bolezni ne virusu. Epidemija zajame le ožje območje (npr. pokrajino, državo ...). Pandemija zajame širše območje (npr. več držav, celin …). Npr.: epidemija ali pandemija covida-19 ali koronavirusne bolezni. Ko se gremo testirat, je negativen/pozitiven

izvid ne test.

Prirejeno po: https://svetovalnica.zrc-sazu.si/topic/4235/kako-pisati-in-sklanjati-izraze-koronavirus-in-bolezen-covid19-ali-koronavirusna-bolezen-2019

43


24. 6. 2020

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport, prof. dr. Simona Kustec, NAS JE NENEHNO BODRILA, SE ZAHVALILA IN POSTAVILA POSLANSTVO UČITELJIC IN UČITELJEV NA POSEBNO MESTO V NAŠI DRUŽBI.

Dijaki in dijakinje so profesorice in profesorje zagledali v drugačni luči.

Svet je potihnil, spregovorila je poezija.

Prazniki in proslave so si utrli novo pot do ljudi.

Nadpovprečno delo je bilo opaženo in pohvale, zahvale so deževale.

Izdelovale so se maske – na sto in dva načina.

Z velikanskim ponosom smo zrli na naše dijake.

Družine so skupaj sedele za mizo in jedle sveže pripravljeno hrano.

Na maturantskem plesu nismo plesali; smo pa z maturanti izvirno, bolj osebno praznovali.

Zahvale in pohvale staršev so postale stalnica.

Veliko toplih besed je bilo izrečenih. Čez noč smo vsi postali učenci.

Pohvala in priznanje sta ob pravem trenutku vredna trikrat več.

Dijakom se je tožilo po šoli. Problemi so se preimenovali v izzive.

Tudi velika noč je dala priložnost za človeško bližino.

Tople in lepe misli so posijale od vsepovsod.

Zunanji svet je zamrl in dal prostor notranjemu, razmišljajočemu. Neustavljiva želja in prvinska potreba po dotiku …

Komunikacija je bila prisrčno sproščena. Zdravje smo spet začeli odkrivati v naravi.

Ga. Ministrica s poklonom in spoštovanjem …

44

Zlate roke so predano šivale za druge.

Neskončno časa in neskončno idej za kratkočasenje.

Čar starih dobrih dnevnikov je spet zažarel.

Rojstni dnevi so postali topli prazniki družine.

45


2. val

20. 11. 2020

Ob slovenskem zajtrku SO Z EKRANOV KAPLJALE NAŠE SLINE.

Namesto lačnega vrveža ob slovenskih dobrotah le naši lačni oddaljeni pogledi … Foto: Darja Ciber

21. 11. 2021

Širjenja obzorij ne prepreči nobena zapora ali omejitev.

Dijakinji Patricija Bajt in Anamarija Vidergar, 4. c, sta na državnem tekmovanju iz sladkorne bolezni dobili zlato priznanje. To je vrhunski dosežek, na katerega smo zelo ponosni. Čestitamo tudi mentoricama prof. Marjani Dolinar in prof. Lučki Gorjan.

26. 11. 2020

Šola v naravi

je postala mala malica.

47


6. 12. 2020

MIKLAVŽA nič ne ustavi

Zbornico brez življenja je obiskal, na osamljene mize darilca oddal. Foto: Darja Ciber

10. 12. 2020

Dobrih misli NA NAŠE STAREJŠE JE BILO NESKONČNO VELIKO. Med številnimi ustvarjalnimi delavnicami je bila tudi ta, na kateri so dijaki na pobudo prof. Helene Poplas Petelin in v sodelovanju s prof. Tanjo Gašperlin, prof. Klavdijo Pavlin in prof. Janjo Jakša pisali pisma in izdelovali voščilnice za oskrbovance domov Tisje, Škofljica in Šiška. 48

49


12. 12. 2020

Praktični pouk

je postal junaški pouk.

18. 12. 2020

Delila se je PRIJAZNOST, ki prija vsem. Dijaki in dijakinje 4. f, pod mentorstvom prof. Nataše Spindler, so odnesli novoletne paketke v dom za starejše v Mengeš. Odziv je bil izjemno lep in zaposleni so bili veseli. V zahvalo so tudi oni dijakom pripravili presenečenje.

ZAHVALILI SO SE NA SVOJEM FB:

Naši dijaki, pod mentorstvom prof. Vlaste Pivk Zajc, so bili na praktičnem pouku neprecenljiva pomoč izčrpanim zdravstvenim delavcem.

Dom sv. Katarine, 18. december ob 03:41 Danes so nas v okviru projekta Prijaznost presenetile Daša, Lucija, Tjaša, Manca, Sabina in Eva - dijakinje Srednje zdravstvene šole iz Ljubljane. Za zaposlene so pripravile simpatična darilca. Draga dekleta, hvala za vašo pozornost.

15. 12. 2020

POUČEVANJE NA DALJAVO

pedagoški iznajdljivosti NE PUSTI POČIVATI.

Računalnik, računalnik pred mano povej, katera fotka za zoom bo okej?? prof. Nadja Seražin

Ringa ringa raja, zoom nam pa nagaja. Škratek Zoomčič pa priteče, vse nas z zveze ven pomeče. prof. Nadja Seražin

Foto: prof. Karolina Jenko 50

51


20. 12. 2020

Razveselili smo se

osamljene šolske lepotice. Mimo nje letos niso hodili naši občudujoči pogledi, a s svojo svetlobo je posijala v prav vsak naš dom.

Moja babica pravi:

0,5 kg moke “Lepo je peči, še 0,25 kg margarine lepše pa je deliti. ” 2 jajci 20 dag sladkorja 10 dag kokosove moke ali orehov ali kakava 0,5 zavojčka pecilnega praška

zmešamo skupaj, dodamo orehe ali kokos, moko in pecilni

Brž jelenčke Božiček v Belgijo pognal,

prašek. Vse skupaj dobro premešamo in zgnetemo. Testo naj počiva 1 uro, potem ga razvaljamo,

nam zvrhan koš ljubkih stekleničk poslal.

oblikujemo rogljičke ali z modelčki izrežemo piškote in jih odložimo na pomokan pekač ali papir za

prof. Nadja Seražin

peko. Pečemo v pečici na temperaturi 120 C za 20 minut oz. dokler niso pečeni. 0

Foto: Darja Ciber

Novoletna darilca

SO NAVDUŠEVALA PO SVOJI IZVIRNOSTI.

Pri pouku predmeta skrb za starostnika je kot primer medgeneracijskega sodelovanja nastala Novoletna kuharska knjiga, ki so jo oblikovale dijakinje 1. k pod mentorstvom prof. Karoline Jenko. Recepte so jim zaupale njihove babice in dedki, o katerih so vnukinje dodale drobne misli. Sodelovala je tudi razredničarka prof. Sabina Kosednar. Tu vam serviramo le par sladkosti naših dragih starih staršev.

Moji mehki medenjaki Recept prispeval: Elvis Jušić.

50 dag moke 1 čajna žlička sode bikarbone 15 dag margarine 2 jajci 15 dag segretega in ohlajenega medu ščep cimeta

Sestavine:

Margarina se stopi, dodamo malo soli, jajca in sladkor

da bi v Uniji evropski cepivo nam dali.

Sestavine:

Recept prispevala: Sara Fink.

Postopek:

Željo edino Božičku poslali,

23. 12. 2020

Kokosovi kifeljčki

Jorkširski puding Recept prispevala: prof. Sabina Kosednar.

Sestavine: 255 g moke pol žličke soli 2 žlički masla 2 jajci 4 žlice pečenkine omake

Postopek: V kozici na nizki temperaturi stopimo maslo. Pazimo,

Moj dedek v Bosni skrbi za babico.

da se nam ne začne peniti ali da ne porjavi! Jajci ubijemo v skodelico in ju razžvrkljamo. Moko in sol presejemo v večjo skledo. V sredini naredimo majhno jamico, v katero vlijemo mleko, maslo in razžvrkljani jajci. Vse sestavine z ročnim mešalnikom zmešamo v gladko in tekočo maso brez grudic. Skledo nato pokrijemo in pustimo maso stati 1 uro. Pečico segrejemo na 230 C. V vsako vdolbinico pekača za mafine vlijemo žličko do dve pečenkine 0

Postopek: Iz naštetih sestavin zamesimo testo in ga damo v vrečko ali folijo. Počiva naj 1 uro ali več v hladilniku. Nato iz testa oblikujemo kroglice poljubne velikosti in jih dajemo v pekač, obložen s peki papirjem. Pečemo pri 180 stopinjah 12 - 15 minut.

52

omake in pekač postavimo v ogreto pečico za 5 minut. Nato ga previdno vzamemo iz pečice in vsako vdolbinico napolnimo s pripravljeno maso. Napolnimo jo do 1/3. Pekač za 15 minut postavimo nazaj v pečico. Nato znižamo temperaturo na 175 C in pečemo 0

še 15 do 20 minut. KO je pečeno, pustimo, da se pudingi rahlo ohladijo. Nato jih serviramo na krožnike in postrežemo.

53


26. 12. 2020

Državni praznik

SE JE DIJAKOV TOKRAT DRUGAČE DOTAKNIL. Risano-animirano voščilnico je mojstrsko oblikovala dijakinja Iris Slijepčević, 4. b, pod mentorstvom prof. Patricije V. Raspotnik in prof. Tanje Štuhec. Ogledate si jo lahko na šolskem Youtube kanalu: www.youtube.com/watch?v=XRkZNegHYSA

9. 1. 2021

Laboratorijske vaje tudi v kozicah.

Biologija vaje – barvila v listih zelenih rastlin.

Anatomija vaje – koža kot čutilo.

Foto: Kaja, Larisa, Naja, Tinkara, Natalija in Kaja

10. 1. 2021

Vsak dosežek

Če bi za mesec vsak, kar smo doma, svečke tortne šteli, bi ob četrti že lahko se greli. prof. Nadja Seražin

v tem času je trikrat več vreden. Na šolskem tekmovanju iz znanja psihologije je Patricija Bajt, 4. c, dosegla bronasto priznanje in se uvrstila na državno tekmovanje, ki bo potekalo v marcu. Mentorici sta bili prof. Maja Klančič in prof. Tamara Radoševič. 54

55


15. 1. 2021

Za ogrevanje en receptek …

Na informativi smo se okitili z zlato medaljo.

Že od petka, 15.1. 2021 se na spletni strani INFORMATIVE vrti kratek oglas naše šole in ravnokar sem izvedela, da smo zasedli prvo mesto – MOST POPULAR po številu ogledov. prof. Aleksandra Soršak, pomočnica ravnateljice

15. 1. 2021

Različne generacije so si nadele predpasnike za istim štedilnikom.

SIMBIOZA SKUPNOST je projekt, ki spodbuja medgeneracijsko sodelovanje, povezovanje in učenje. Aktivnosti so povezane s področjem informacijskokomunikacijskih tehnologij, športom, kulturo, kuhanjem, z učenjem ročnih spretnosti, ali pa druženjem s starejšimi. Naša šola je drugo leto vključena v projekt. Lani je prof. Urška Mlakar z dijaki prostovoljci izvedla računalniške delavnice za starejše na naši šoli in v DSO Vič – Rudnik. V tem šolskem letu smo projekt razširili še s telovadbo za starejše, ki jo bo vodila prof. Jasmina Mauko Dimovski. V zadnjem času, ko se zaradi omejitev, dejavnosti niso izvajale, smo v okviru projekta zbirali najljubše recepte profesorjev, dijakov, njihovih staršev, babic … Sodelovale so dijakinje: Anesa Veseli, Anita Markelj, Lejla Mujić, Eva Avsec, Eva Šenk, Lea Čebašek, Manca Pajek, Neža Zavrl, Sara Fink, Špela Kunc, Tara Miklobušec, Tinkara Lavrič. Želimo vam uspešno in prijetno praznično peko! Povezava na KNJIŽICO RECEPTOV, ki so jo dijak pripravili v okviru projekta Simbioza Skupnost. Obsega več kot 1000 receptov. simbioza.eu/ blog/simbioza-knjizica-receptov-je-koncnopripravljena.

Najbolj zdravi piškoti le iz dveh sestavin. Anita Markelj Sestavine (za 30 manjših piškotkov)

• 2 večji banani, • 120 g mletih ovsenih kosmičev. Olupljeni banani položimo v skledo in ju stremo z vilicami. Postopoma vmešamo toliko ovsenih kosmičev, da dobimo trdo zmes. Iz nje oblikujemo kekse, pri čemer si pomagamo z žlico ali/in dlanjo. Sproti jih polagamo v pekač, ki ga nazadnje položimo v ogreto pečico na 200 stopinj za 15 minut, da se keksi rjavkasto obarvajo. Ko so pečeni, se morajo ohladiti, nato pa rečem samo še: “Veselo sladkanje brez slabe vesti!”

2. 2. 2021

Vedoželjnost ne pozna besede “ZAUSTAVITEV“.

Na državnem tekmovanju Ekokviz, ki je potekalo preko spleta, so nas častno zastopali Pia Kukovica, 3. e, Patricija Fašing, 2. g, Nik Kokol, 3. d in prejeli SREBRNA priznanja. Vsem trem iskrene čestitke za izkazano znanje, pogum, borbenost in dodatno delo, ki ste ga zmogli v teh zapletenih časih.

12. 2. 2021

Športni dan, ki ni bil zaspan.

Aktiv športnih profesoric in profesorjev si je zamislil individualni športni dan. Kolikor je dijakinj in dijakov, toliko je bilo različnih poti. Nekaj dokaznega gradiva vas čaka spodaj.

prof. Nataša Osojnik in prof. Nevenka Kralj, koordinatorici prostovoljnega dela

“Gospa profesor, moj sin vas tako zelo pogreša!”

“Verjamem, gospa, brez dijakov se tudi meni že meša!” prof. Nadja Seražin

Foto: Ana Žerni

56

Foto: Ivana Klemenčič

57


16. 2. 2021

Naš pust je letos odganjal vse, razen zime ne.

Foto: Lejla

Foto: Eva Pešak

POGLED NA LEPOTO JE V NAS PREBUJAL Foto: Gabrijela Vukan

Foto: Naja Germadnik

upanje in svetlobo.

Foto: prof. Urška Mravlje

Jadramo na drugem valu meseca že dva debela, prosimo, da v virus z jasnega udarila bi strela. prof. Nadja Seražin

Foto: Matej Mitrovič

58

Foto: Danaja Vidrih Simčič

59


Pogled na lepoto je v nas

prebujal upanje in svetlobo.

Novoletna darilca

Miklavža nič ne ustavi …

so navduševala po svoji izvirnosti.

Delila se je

Razveselili smo se osamljene šolske lepotice.

prijaznost, ki

Dobrih misli na naše starejše je bilo neskončno veliko …

prija vsem.

Dan državnosti se je dijakov

Poučevanje na daljavo

tokrat drugače dotaknil.

Praktični pouk je

postal junaški pouk.

pedagoški iznajdljivosti ne pusti počivati.

Naš pust je letos odganjal Šola v naravi je

vse, razen zime ne.

postala mala malica. Ob slovenskem zajtrku so z

ekranov kapljale naše sline.

Športni dan, ki ni bil zaspan.

Vedoželjnost ne pozna besede “zaustavitev” .

Na informativi smo se oktili z

zlato medaljo.

Različne generacije so si nadele

predpasnike za istim štedilnikom.

Vsak dosežek v tem času je

trikrat več vreden.

Laboratorijske vaje tudi v kozicah.

Širjenja obzorij ne prepreči nobena zapora ali omejitev.

60