BYEN Magasinet 1-24

Page 1

1/24
Nå troner K8 over Breiavatnet s. 78 Dette er «Mitt Stavanger» s. 12 Deguy 50 år s. 56 Fyller Stavanger med innhold s. 62 Stavangers humor-storstue s. 36 Hva skjer? Lille store Stavanger
Magasinet

Snowflake hands

A hallmark of TUDOR divers’ watches since 1969

Manufacture Calibre

MT5602-U with 70-hour “weekend-proof” power-reserve, silicon hair-spring, COSC-certification and Master Chronometer Certification from METAS

What is it that drives someone to greatness? To take on the unknown, venture into the unseen and dare all? This is the spirit that gave birth to TUDOR. This is the spirit embodied by every TUDOR Watch. Some are follow. to dare.

41 millimetre case in 316L stainless steel

Five-year transferable guarantee with no registration or periodic maintenance checks required

MARKENSGATE 20 – KRISTIANSAND ASKELAND.NO
BLACK BAY

Stavanger Sentrum AS Østervåg 6, 4006 Stavanger stavangersentrum.no

Daglig leder

Kristin Gustavsen kristin@byen.no

Administrativ leder

Linn Therese Bjørkhaug linntherese@byen.no

Prosjektmedarbeider

Ragnhild Brandsøy ragnhild@byen.no

Prosjektmedarbeider

Roar Holter roar@byen.no

Design og trykk

Aksell

Innholdsprodusenter

Syde AS

Stavanger Sentrum AS

Om BYEN Magasinet

BYEN Magasinet er en høykvalitets guide for alle som ønsker å utforske Stavanger sentrums pulserende liv og mangfold. Her får du oversikt over det brede utvalget av butikker, restauranter, puber, kultursteder, arrangementer og andre opplevelser i Stavanger sentrum. Du vil også møte nye prosjekter og stemningsrapporter fra flere av våre dyktige sentrumsaktører.

Velkommen til BYEN Magasinet!

Nå holder du den aller første utgaven av BYEN Magasinet i hånden! Vårt mål er å bringe deg nærmere hjertet av Stavanger sentrum, med sitt brede utvalg av butikker, restauranter, puber og kultursteder.

Byen vår er både en liten by med lokale skatter og en internasjonal by som kan overraske deg på nivå med større byer i Europa. Alt dette på kanten av store naturopplevelser. Selv om du bor eller jobber i – eller nær Stavanger sentrum, kan vi garantere deg at du fortsatt har mange oppdagelsesferder til gode. Dette gjelder også deg som ikke kjenner byen vår så godt fra før – velkommen til oss!

Vi håper denne utgaven blir en guide for alle som ønsker å utforske byens pulserende liv og mangfold. Du vil også møte nye prosjekter og stemningsrapporter fra flere av våre dyktige sentrumsaktører.

Ønsker dere alle god lesning og nyt en strålende sommer i Lille, store Stavanger!

Kristin Gustavsen Daglig leder

2041 0699 NO - 1470 3 Stavanger Sentrum

En møbelbutikk av det helt unike slaget

Møbelgalleriet har helt siden 1986 vært en del av bybildet i Stavanger sentrum. I dag finner du butikken i det tidligere Utenriksterminalbygget på Strandkaien. Butikken er sentralt plassert like ved byens storstue, Stavanger konserthus, og med en storslått utsikt til Vågen.

HJEMMEBESØK

Vi tilbyr individuell rådgivning og kommer på befaring til ditt hjem eller kontor/arbeidsplass i Stavanger og omegn. Ved å se helheten danner vi oss et bilde av dine ønsker og behov og utarbeider forslag til møblering og belysning. Ta kontakt for en avtale. Vi gir deg inspirasjon til fornying.

Nedre Strandgata 89, Stavanger | Tlf. 51 51 02 90 | moebelgalleriet.no

Et utrolig flott kjøpesenter midt i Stavanger sentrum. Vi har det du trenger til hverdag og fest

1 time gratis parkering som er unikt i Stavanger sentrum, fordi vi ønsker å gjør handleopplevelsen enklest mulig for våre kunder.

Vet du hva et Herbarium er? Svaret får du selvfølgelig inne hos oss! Legg merke til blomstene vi har rundt på senteret, et lite hint.

Normal åpner hos oss i juni, det ser vi frem til.

MEDIEGÅRDEN

FRA
3300

MEDIEGÅRDEN

GAVELISTEN

Skal dere gifte dere?

I Illums Bolighus kan dere enkelt opprette gavelisten med alt fra tidløse klassikere til det nyeste på markedet – og dele den lett med deres gjester.

Se hvordan på www.illumsbolighus.no eller skann QR-koden her:

Vi gratulerer dere med den kommende anledningen og ønsker lykke til med bryllupet.

OSLO, GLASMAGASINET STORTORVET ∙ OSLO, VIKATERRASSEN BERGEN, BERSTADHUSET ∙ STAVANGER, ARKADEN TORGTERRASSEN TRONDHEIM, MERCURSENTERET TLF 22 01 55 10 ∙ WWW.ILLUMSBOLIGHUS.NO

Innhold

Dette er «Mitt Stavanger» 12

Hos MagasinBlaa har du det som fisken i vannet 16

Reis i tid, året rundt 22

Flere bruker Stavanger sentrum nå enn før 26

20 kroner ble til en suksess i 20 år 34

Stavangers humor-storstue . . . . 36

Museet som har åpent sju dager i uka 40

Sommerfin med lin og denim 44

Cruiseturistene gir liv til sentrum

50 år med kvalitetsklær og personlig service

Vet du hva et herbarium er?

Fyller Stavanger med innhold 62

Byen i bilder 68

Fra bruktbutikker til high fashion . 72

Nå troner K8 over Breiavatnet 78

Søte dyr og merkelige vesener 84

84 40 62 34 16 52
11 Stavanger Sentrum

↑  Jubileumsutstillingen «Mitt Stavanger» åpner på Stavanger museum 20. juni. Gjør deg kjent med byens historie – gjennom denne spennende utstillingen – og være klar til 900-årsjubileet braker løs i 2025. Illustrasjon: Benjamin Hikethier/MUST

Dette er «Mitt Stavanger»

Jubileumsutstillingen «Mitt Stavanger» åpner på Stavanger museum 20. juni. Gled deg til å vandre gjennom 900­års historie, i en utstilling som skal omslutte, berøre og engasjere deg.

Mitt Stavanger» er en helt unik utstilling, ulikt alt museet har jobbet med tidligere, forteller prosjektleder for jubileumsutstillingen, konservator ved Stavanger museum Mette Tveit.

Utstillingen blir en viktig brikke i feiringen av 900­årsjubileet, Stavanger2025.

– Målet er at besøkende får en stemning fra de ulike århundrene og få følelsen av hvordan det har vært for vanlige mennesker å leve i byen på ulike tidspunkt. Hverdagsmennesker, kaller vi dem, fordi

det er de vanlige folkene, ikke overklassen eller de mektigste som presenteres. Her ønsker vi å fortelle folk flests historie, forteller Mette Tveit.

Åtte ulike rom er bygd opp i tredje etasje på Stavanger museum. Hvert rom er en utstilling, med mennesker, gjenstander og tidsånden fra hvert sitt århundre. Mellom rommene skal publikum «reise i tid» fra århundre til århundre.

– Hvert rom, altså århundre, er skapt av en kunstner som jobber sammen med museets fagfolk om å fortelle historien.

↑  I dag er stillhet sjelden. Noen bruker hodetelefoner for å ta verden inn i form av musikk eller podcast, for andre hjelper de til med å stenge verden ute – i søken etter ro. Foto: Belén Navazo Hourcade/MUST

– « REDAKSKJONELL ANNONSE Stavanger Sentrum 12

Kombinasjonen kunst og kulturhistorie er noe av det som gjør at vi er sikre på at denne utstillingen er unik, forteller Tveit.

Mange kunstnerne involvert

Maiken Stene som jobber med det kunstneriske uttrykket i den aller tidligste delen av den 900 år lange historien. Stene jobber med tekstil og maleri og skaper med det en illusjon av natur og skog, siden Stavanger knapt kunne kalles en by på 1100­1200­tallet, selv om Domkirken ble bygd og sto ferdig i 1125. Og Domkirken er nettopp grunnen til at Stavanger i 2025 skal markere 900 år.

John Raustein er kunstneren som skaper rammen rundt 1300­1400­tallet. Hans utgangspunkt er datidens tro på at sølv hadde en beskyttende kraft, både mot sykdom som svartedøden og andre onde krefter.

«Det er en utstilling som skal kunne oppleves på flere nivå, hvor vi håper alle vil bli trigget på hvert sitt vis.»

Mange reiste, fra bygdene til byen, fra byen og videre til Amerika.

Elin Reboli Melberg viser masseproduksjon, økt forbruk og utvalg, teknologi og utvikling i sin installasjon i utstillingsrommet viet 1900­tallet. Her nærmer vi oss vår egen tid og mange vil ha minner om gjenstandene som både er en del av kunstinstallasjonen og utstillingen.

Linda Lamignan tar oss inn i nåtiden. 2000­tallet er fremdeles et ungt århundre, preget av teknologisk omveltning og stort alvor. Et videoverk og installasjoner av gylden kjetting og 3D­printede objekter gir mulighet for ro og refleksjon, både om tiden vi lever i, historien som ligger bak oss og framtiden foran oss.

Trigge nysgjerrighet

– Vi er stolte og utrolig glade for at disse veldig dyktige kunstnerne er med oss i arbeidet med jubileumsutstillingen, sier Mette Tveit. Hun understreker likevel at «Mitt Stavanger» ikke er en kunstutstilling.

↑  En liten barnelue – hva kan et slikt velkjent plagg fortelle oss om hvordan livet som nybakt mor kunne arte seg på 1800-tallet? Foto: Belén Navazo Hourcade/MUST

Marit Victoria Wulff Andreassen er kunstneren som underbygger historien om 1500­1600­tallet i Stavanger. Hun er kjent for sine detaljerte, ofte store tegninger. I «Mitt Stavanger» har hun malt en lang, lang flette direkte på veggene i utstillingsrommet.

Nils­Thomas Økland skaper en innholdsrik krambod hvor varer fra den store verden frister. 1700­tallet preges av handel og økonomisk oppsving, men det var likevel et underliggende mørke som Økland formidler fra dette århundret.

Arne Nøst levendegjør 1800­tallet ved projisering av film på en mengde gjenstander som forteller om flytting og reising. Aldri har befolkningsveksten vært større enn gjennom dette århundre.

– Det er en utstilling som skal kunne oppleves på flere nivå, hvor vi håper alle vil bli trigget på hvert sitt vis. Noen vil være nysgjerrig på å vite mer om det som skjedde, de skal kunne finne mer kunnskap ved hjelp av QR­koder og en katalog. Andre vil bli berørt av hverdagsmenneskenes historie, mens noen vil kanskje treffes av gjenstandene fra museets samling. Opplevelsen av kunstverkene kan være det som berører deg sterkest når du beveger seg gjennom rommene.

Komponist Nils Henrik Asheim spiller også en viktig rolle for opplevelsen. Han komponerer et verk som skal fylle ut opplevelsen av tiden, lokke publikum videre eller få dem til å stoppe opp og til og med være med og påvirke musikken selv.

Hva er «Mitt Stavanger» for deg? Spørsmålet får en egen vegg i utstillingen – og du er velkommen til å bidra med ditt svar! 

↑  Denne lysestaken har lyst opp bibelvers for prester i Domkirken. Hvem skar ut ansiktene og hvem malte de gyllne krøllene tilbake i 1658? I utstillingen «Mitt Stavanger» kan du finne svar. Foto: Belén Navazo Hourcade/ MUST

REDAKSKJONELL ANNONSE 13 Stavanger Sentrum

GANT SUMMER SHOP

BERGEN SENTRUM / LAGUNEN STORSENTER

Hos MagasinBlaa har du det som fisken i vannet

Du kan gjøre en god fangst på MagasinBlaa.

Bare ikke i det flotte saltvannsakvariet.

Det er derimot gratis å oppleve!

Vi er stolte av akvariet vårt. Det har vært her helt siden starten i 2002, og er en del av Magasin Blaas sjø­profil. Vi har jo blått som navn og farge, da vi ligger ved den blå promenade og ved sjøen, sier senterleder Kristine Bergseteren.

MagasinBlaa ligger rett ved sjøkanten, rett over Stavanger Aftenblad­bygget og mellom Norsk Oljemuseum og Fiskepiren. Akvariet på 12.500 liter finner du rett ved Kiwi i første etasje.

– Det er kjekt å kunne tilby en gratis aktivitet for barn og voksne. «Imponerende,

tøft, heftig, stilig, elsker det!» er ord vi hører i kundeundersøkelser, og det setter vi pris på. Noen ønsker at akvariet var litt lysere, så vi ser på hvordan det kan løses.

Hva svømmer rundt? Det vil variere, men det er norske arter som steinbit, rødspette, lyr, piggvar, torsk, kråkebolle, sjøkreps og sjøpølse. Til og med hai har de hatt i akvariet på et tidspunkt.

– De mates med frosne reker, som legges ned i hele pakker. Saltvannsfiskene passes på av Lundsvågen naturskole, så de er i gode hender, sier Bergseteren.

Sjel og atmosfære hos SO

Det er ikke bare akvariet som har vært på Magasin Blaa lenge.

– Vi konkurrerer jo med netthandel, og da må en også tilby en opplevelse og personlig service. Det får du hos oss. Noen av de som har vært med lengst er:

• SO. En unik butikk for kvinner med skandinavisk design­fokus på klær, sko, vesker og tilbehør. Samtidig har de lagt mye sjel i hvordan lokalet ser ut, med mange grønnplanter og et delikat prøverom­område.

«Vi har mange dyktige butikksjefer som brenner for det de holder på med. Da opparbeider de seg også en trofast kundekrets.»

REDAKSKJONELL ANNONSE
↑ En av Déjà Vus mest populære retter er salaten med tempura av kongereker.
–Stavanger Sentrum 16

• Deja Vu Delikatesser. De er en veldig populær lunsj­spot og velkjent for sine tapas­ og fiskeretter Signaturretten er salaten med tempura av kongereker.

• United Colors of Benetton. Den eneste i regionen. De er mest kjent for ull og basisplagg i regnbuens farger, men er også gode på årets store trend lin. Du finner også helårsplagg her.

Ellers er det en blanding av nye og mer kjente butikker som Claire, Floriss, Haust, Traktøren, Valør, Kiwi, samt tjenester innen frisør og øyehelse.

Oppdag Verksgata

MagasinBlaa vet de ikke er blant de største sentrene, men synes de har funnet sin nisje. De er stolte av at kundene sier de er elegant, sofistikert, fint og koselig.

– Vi ligger i et flott område. Verksgata har også virkelig blomstret den siste tiden. Rett over oss ligger Bolia, slakter Idsøe har åpnet restaurant og i samme gate finner du også kafeene Molina og Kanelsnurren. Fiskepiren har blitt konsertsted, og second hand­butikken Stas og Fjas tiltrekker seg også mange.

Kristine Bergseteren har troen på samarbeid og å dra lasset sammen i sentrum. Nå håper senterlederen at enda flere har lyst å besøke denne delen av sentrum.

– På en storbyferie er du gjerne villig til å gå litt, mens her synes mange det er langt til oss. Vi har tatt tiden. Vi er bare en 6 minutters spasertur fra byterminalen. Kommer du med bil? MagasinBlaa har gangbro til 500 parkeringsplasser på Jorenholmen. 

REDAKSKJONELL ANNONSE
↑ MagasinBlaa har to innganger, denne er fra Verksgata.
17 Stavanger Sentrum
SO er en oase på mange nivå. Butikken er innredet med planter for å skape en god atmosfære.

Smykket ditt fins bare én gang. Sirlig formet etter en idé, eller edelsteinens lynne. Elegant og tidløst blir det med deg videre.

GULT GULL 18 K

VEGA ANHENG

GULT GULL 18 K

MED FERSKVANNSPERLER

MED BRILLIANTER

VEGA RING GULT GULL 18 K

GULT GULL 18 K

med brun eller hvit brilliant satt i hvitt eller gult gull smidd for hånd i eget
Ringer
verksted.
VELKOMMEN TIL EN HYGGELIG HANDEL KIRKEGATEN 3 | STAVANGER | BERNHARD-HANSEN.NO
Dulong • Gellner • Bea Jewellery • Bjørg Jewellery • Julie Sandlau
Helgstrand • Efva Attling Rivoir
Saint Maurice
Meister
VEGA CREOL ØRERINGER VEGA DIAMOND RING GULT GULL 18 K VEGA ARMRING

24 års drift har vist at vi har evnen til å fornye oss! Vinbaren, Festsalen, Mafiabordet, Bakrommet og Krystall er alle unike selskapslokaler i ulike størrelser for grupper mellom 8 – 200 gjester. I restauranten Nick & Jonnies som er åpen tirs­lørdag hver uke, kan du nyte herlige småretter, store hovedretter og et vinkart du blir glad av å lese. Nyt livet og kos deg sammen med venner og kollegaer hos oss!

GULLSMED BERNHARD HANSEN

Verkstedet til Bernhard Hansen har vært kjernen i bedriften siden 1906. Håndverkstradisjonene har blitt ført videre gjennom flere generasjoner og sitter bokstavelig talt i veggene, i hendene og i hodene våre. Alle smykkene i Astrid Hansens kolleksjon blir til på verkstedet med mange av de tradisjonelle teknikkene som har blitt videreført gjennom generasjoner. Gullsmed, Astrid Markhus Hansen, har drevet den ærverdige familiebedriften i Stavanger siden 1999 og tatt med seg den unike kunnskapen og erfaringen som har blitt videreført fra Astrids far, bestefar og oldefar. Gullsmed Bernhard Hansen står for tradisjon, håndverk, estetikk med en holdning til faget basert på stolthet og respekt.

Det norske merket BRGN har åpnet sin andre BRGN Concept Store midt i Stavanger sentrum, nærmere bestemt; Østervåg 25. Bak gatens fineste dører finner du vårens vanntette og vindtette nyheter til både kvinner og menn. «Norsk design, laget for norske forhold.» Med BRGN’s produkter er det ikke nødvendig å inngå kompromiss mellom mote og funksjonalitet.

GAFFEL & KARAFFEL BRGN
Stavanger Sentrum 20 NYTT I BYEN

Reis i tid, året rundt

Byens museer byr på så mange opplevelser, gjennom hele året, av så ulikt slag. Store kunstøyeblikk, møte med små og store kryp i naturen, en tidsreise gjennom historie, arkitektoniske perler og innblikk i byens industrihistorie, er bare noe.

Et supert tips er derfor å skaffe seg et årskort ved MUST­museene. Tre små museumsperler på Eiganes, de historiske bygningene Ledaal, Breidablikk og Holmeegenes er verd å besøke for deg som er nysgjerrig på ærverdige bygninger, familiehistorie eller påkostede interiører. De sommeråpne museene er i seg selv en tidsreise gjennom Stavangers borgerskap fra 1700­tallet og langt inn på 1900­tallet. Et besøk på Holmeegenes er som å tre inn i en tidskapsel hvor minner om bestemors hjem eller eget barndomshjem vekkes for deg som har levd gjennom siste halvdel av 1900­tallet.

Havet og fisken

På Stavanger maritime museum, i de autentiske sjøhusene og handelsgårdene midt i Vågen, opplever du hvordan Stavanger alltid har vært vendt mot

havet. Gjennom alle tider har havet vært selve livsnerven for folk og næring. På Stavanger maritime museum forstår du hvordan.

Gjennom alle tider

har havet vært selve livsnerven for folk og næring. På Stavanger maritime museum forstår du hvordan.

↑  Gamle trykkpresser blir levendeg jort på IDDIS Norsk grafisk museum og Norsk hermetikkmuseum. Få også med deg røyking av fisk i den gamle hermetikkfabrikken på utvalgte dager. Foto: Elisabeth Tønnesen/MUST

Fiske har også preget byen slik vi kjenner den. Millioner av bokser med sild og sardiner er sendt ut i verden fra Stavanger. Hver eneste en av disse hermetikkboksene skulle ha en fristende og fin etikett, en iddis. Dermed vokste den grafiske industrien fram. På IDDIS, Norsk grafisk

↑  Å klappe en hjort, er ikke enkelt ute i naturen. Men i utstillingen «Vår natur?» på Stavanger museum kan du enkelt kjenne på både tennene, pelsen og geviret til hjorten. Foto: Justyna Stachon/Impress/MUST

museum og Norsk hermetikkmuseum i Gamle Stavanger brettes denne fortellingen ut.

Kunst og natur

Stavanger kunstmuseum viser alltid kunstnerne Lars Hertervig, Kitty Kielland og Frida Hansen. I tillegg byr Kunstmuseet ved Mosvannet på skiftende utstillinger av interessant samtidskunst. På Kunstmuseet er det alltid noe nytt å oppleve.

På Stavanger museum med Norsk barnemuseum kan du i tillegg til barndomshistorie og den nye byhistoriske utstillingen «Mitt Stavanger», fordype deg i naturhistorien. Her blir du bedre kjent med – og kanskje dermed enda mer glad i – naturen nær oss, med alt som lever av små og store skapninger.

Alt dette – og mer til – ligger altså åpent for deg og ditt følge om du har MUST­årskort. Barn, ungdom og studenter er alltid velkommen, helt gratis på MUST­museene. 

REDAKSKJONELL ANNONSE Stavanger Sentrum 22

Vi tar vare på din øyehelse.

Visste du at hos oss blir alle bilder av øynene vurdert av en øyelege?

Har du fått øye på oss?
MagasinBlaa | 94 00 91 51 | oye@oyelegene.as

Lasagneform, Pillivuyt 1199,–

Vinum pinot noir vinglass, Riedel 849,–

Classic kinesisk kokkekniv, Kai Shun 4299,–

Kiritsuke, Yaxell Ran 3149,–

Sauteuse, Culimat Fra 1199,–

Elektrisk salt-/pepperkvern, Peugeot 1199,– pr. stk.

Kjøkkenmaskin, Ankarsrum 7490,–

Krabbebestikk, Pagurus 1799,–

Brødrister 4 skriver, Dualit 2699,–

Proline stekepanne, Demeyere

Fra 2499,–

Fine dining former, Plate-it 629,–

2 Plus trådløst termometer, Meater 1599,–

Kopper, Rice

Fra 69,–

Støpejernsgryte, Skeppshult

Fra 1699,–

Gravity duftlampe, Maison Berger 1099,–

www.traktorenstavanger.com post@traktoren.stavanger.no | 51 89 01 70 Magasinblaa Stavanger

Flere bruker Stavanger sentrum

nå enn før

Men spesielt én myte har vist seg vanskelig å knuse. Stadig flere av oss bruker byen. I fjor steg besøkstallet med 15 prosent mot året før, ifølge tall fra Telia.

Trenden har vært positiv i flere år, og vi ser at mange legger inn en bytur på lørdagen. Men det som er ekstra kjekt, er at vi i 2023 ser at veksten kommer på ukedagene, forteller daglig leder Kristin Gustavsen i Stavanger sentrum.

– Hva skyldes det, tror du?

– Det er nok en kombinasjon av at det er flere som bor eller jobber her og det gode utvalget av varer, tjenester og spisesteder. Vi er inne i en positiv spiral: Byen er levende fordi vi bruker den, og vi

bruker den fordi den er levende. Det aller meste finner du jo her i byen!

Likevel skeptisk? Ja, for det er jo så vanskelig å finne parkering i sentrum. Og så dyrt! Eller …?

Seiglivet myte

– At det er vanskelig å finne parkering i byen? Det er en myte.

Daglig leder Christian Tønnevold i Stavanger Parkering kunne ikke vært mer tydelig.

– Enkelte anlegg kan være fulle, men det vil alltid være ledig andre steder. Til og med på lørdager.

Så hvorfor tror folk det er så vanskelig?

– De mest populære stedene fylles fort opp, som Jorenholmen og Valberghallen. Da er det lett å tro at det ikke er ledig andre steder.

– Mitt beste tips er å sjekke stavangerparkering.no før du kjører. Der får du oversikt over P­anleggene og hvor det er ledig. Da unngår du letekjøring og kø.

For det er jo ikke dét du ønsker å bruke tiden på når du har bestemt deg for en bytur.

–REDAKSKJONELL ANNONSE Stavanger Sentrum 26
↑  Christian Tønnevold, Daglig leder i Stavanger Parkering.

Tre tips for enkel

parkering

Vit hvor P-mulighetene er De fleste av oss er vanedyr, men det finnes langt flere muligheter enn de mest populære plassene. Få oversikt over P­husene i sentrum på stavanger­parkering.no.

Sjekk hvor det er ledig

Her kan du også se hvor mange ledige plasser det er i P­husene i sanntid. Så sjekk gjerne før du kjører til sentrum for å unngå letekjøring og kø.

Aktiver kameraparkering

I alle P­husene til Stavanger Parkering er det nå skiltlesing. Kameraer leser registreringsnummer på bilen når du kjører inn og ut – og du trenger dermed ikke tenke på betaling på stedet.

Unngå letekjøring og kø. Sjekk hvor det er ledig:

↑  ØKER STADIG: Besøkstallene til Stavanger sentrum går rette veien.
27 Stavanger Sentrum

– Vi har et så flott sentrum her i Stavanger med alle muligheter. Med åtte P­hus i området, i tillegg til gateparkering, er det ikke rart at «Nærhet til opplevelser» ble et slagord for oss.

«Lille store Stavanger»

Det er ikke uten grunn at Kristin Gustavsen i Stavanger sentrum sier ja hver gang hun blir spurt om å være guide.

– Vi blir ofte blinde for vår egen by. Derfor er det så kjekt å vise frem Stavanger når det kommer gjester. Folk blir så imponert over både bredden og mangfoldet.

Gustavsen anbefaler alle å laste ned BYEN­appen. Der ligger det blant annet en eventkalender.

– Her er det noe for alle – barn, studenter og voksne. Ikke bare i helgene, men også i hverdager. Du skal jobbe godt for

ikke å finne noe kjekt å gjøre, legger hun til.

En annen ting gjester blir imponert over er den gode miksen av butikker og svært få tomme lokaler (i så fall skyldes det oppussing eller andre grunner til det, påpeker Gustavsen).

– Du kan være sikker på at det du trenger, det finner du i sentrum. Vi har handlegater med uavhengige butikker og steder helt unike for Stavanger, men også kjøpesentre og de store kjedebutikkene.

Og det er nettopp denne kontrasten som gjør Stavanger så unik, og som gjør sentrum så spennende, mener Gustavsen.

– som et halvt horn med ost og skinke –samtidig som du også finner Michelin­restauranter av høy internasjonal klasse. Og alt imellom. 

– Vårt slagord er «Lille store Stavanger». Vi er en liten storby og en stor småby. I sentrum finner du det som er helt nedpå

↑  STANGER DU OFTE HER?: Jorenholmen er et av P-anleggene som fort blir fullt, men det vil alltid være ledig et annet sted.
REDAKSKJONELL ANNONSE Stavanger Sentrum 28
↑  LILLE STORE STAVANGER: Stavanger er en liten storby og en stor småby og kan derfor by på det beste fra begge verdener.

Design

Kérastase Soleil shampoo 359,–Kérastase Soleil leave-in krem 495,–

Traktøren Kjøkkenutstyr Uknuselig vannmugge i polykarbonat 599,–

Kjøkkenutstyr Uknuselig vinglass i polykarbonat 159,–

Sommerfavoritter hos

MagasinBlaa

Butikkene har valgt ut noen av sine favoritter til sommerens eventyr. Til reising, hjemmehygge, stranden, fest eller kjølige sommerkvelder. Kom innom for flere av årets vår­ og sommertrender.

Haust Collection Omslagskjole 2999,– Modern Design Kérastase Soleil hårmaske 645,– SO ROTATE kjole 4700,– Claire Woman Strandveske 499,50,– United Colors of Benetton Ullcardigan 1199,– Valør DAY LHR 20’’ Suitcase 1399,– Traktøren Modern
Stavanger Sentrum 30 PRODUKTTIPS

VI

HAR BYENS MEST TRENDY REGNTØY

FØLG OSS PÅ INSTAGRAM

MAGASINBLAA

På MagasinBlaa er vi stolte over å ha ammerommet med byens «beste» utsikt og gullfarget gulv i 3. etasje. Her kan du følge med på seilbåtene, hurtigbåtene og den flotte utsikten mot bybrua. I tillegg til ammestol er det også mulig å stelle babyen på Stokke stellebenken. For å benytte deg av rommet kan du låne nøkkel hos United Colors of Benetton i 2. etasje.

Fra kompassrosen i 1. etasje svinger den nye vindeltrappen seg oppover alle de 3 etasjene på senteret. Og høyt i toppen henger munnblåste lamper fra Hadeland Glassverk. Lampene er inspirert av naturens skjønnhet som vann i bevegelse.

Stavanger Sentrum 32 NYTT I BYEN
Claire Déjà Vu Delikatesser Floriss Haust Collection Ifocus Øyeklinikk Kiwi Modern Design SO Traktøren Kjøkkenutstyr United Colors of Benetton Valør Øye Øyelegene Verksgata 2 i Lille store Stavanger

20 kroner ble til en suksess i 20 år

Det har vært hårete mål og en hårete suksess for bARe clinic. – Har du først startet med brasiliansk voksing, går du aldri tilbake, sier eier Guro Bergesen.

Jeg ønsket å ha en klinikk som var for alle, ikke bare rike 50­åringer. Et sted hvor alle følte seg velkommen og som ble en del av hverdagen til kundene våre. Du skal komme hit og «bare» fikse bryn eller «bare» ta hudpleie. Stemningen skal være mer som en amerikansk barbershop enn et spa. Men! Det vil selvfølgelig være stearinlys og lav musikk under massasje og hudpleiebehandlinger, sier Guro Bergesen.

Ekte, ærlig og direkte

«Guro sier de rette tingene på den rette måten til rett tid», sier en av de ansatte.

«Hun er direkte» sier en annen.

Det kjenner Guro seg godt igjen i. Den tidligere fenriken er ikke redd for å si hvor skapet skal stå.

– Jeg er direkte, og vil gjerne ha ansatte som også er det. Mottoet mitt er «Ekte,

ærlig og direkte». Vi skal ha det gøy sammen på jobb, så jeg går etter den type mennesker når jeg ansetter.

Gråter på en god måte

Det kommer sikkert derfor ikke som en overraskelse at jobbintervjuene i Kirkegata går rett på sak – men også rett i hjertene.

– Jeg sier til alle «fortell om livet ditt fra du er født til nå, og gjerne noe som har

–Stavanger Sentrum 34

«Jeg er direkte, og vil gjerne ha ansatte som også er det. Mottoet mitt er ‘Ekte, ærlig og direkte‘. Vi skal ha det gøy sammen på jobb, så jeg går etter den type mennesker når jeg ansetter.»

← bARe clinic feirer 20 år i Stavanger sentrum. Guro Bergesen er stolt over klinikken, som ikke er helt som alle andre. Bare ta turen til Kirkegaten 27 og se selv. Foto: Alf Ove Hansen/ Argus Media

påvirket deg til den du er i dag.» Jeg er ikke så interessert i hva de forteller, men mer hvordan de forteller det. Ofte begynner de jeg intervjuer å gråte. Og jeg får hjerte for alle, jeg skulle gjerne ansatt alle sammen. Når jeg startet bARe clinic for 20 år siden endte jeg opp med å ansette nesten alle jeg hadde til intervju, så vi ble et par hoder mer enn det jeg hadde tenkt.

Navn med dobbel betydning Navnet bARe clinic hender det at noen stusser over. Det betyr mer enn du tror.

– Det kommer av to ting. For det første skal man «bARe» gå og vokse seg. Og hvis du leser det på engelsk, så er du «bARe» etter voksing. Det er ingen hemmelighet at det er voksing som er det store hos oss og særlig brasiliansk voksing, forteller Guro.

Brasiliansk voksing er intimvoksing der håret i underlivet fjernes med voks. Du velger selv hvor mye hår du vil ha foran. Alt under og bak fjernes.

– Å starte med barbering etter brasiliansk, er som å gå tilbake til steinalderen, mener Guro Bergesen.

Har lært opp mange 16-åringer

Hun elsker å være på jobb og med sine ansatte, som hun ser på mer som en utvidet familie. Noen har vært her nesten like lenge som hun selv.

– Selv om vi ikke får støtte, kan jeg kalle oss selv en opplæringsbedrift. Veldig mange hos oss begynner når de er rundt 16 år. De får veldig grundig opplæring, for det er ofte deres første arbeidsplass. Når de begynner med behandlinger, har de opptil 70 % rabatt på behandlingene, sånn at de får øvd seg.

Det er viktig for Guro Bergesen at de er ærlige om det de selger.

– Du skal ikke betale full pris for en som ikke har masse erfaring.

Jubileumstilbud

20 år i sentrum skal markeres, og Guro Bergesen gleder seg!

– Når vi startet bARe clinic for 20 år siden hadde vi tilbud på 20 kr for voksing av legger i to uker. Jeg tenkte jeg skulle gjøre det samme igjen på selve dagen, lørdag 4. mai og ha drop­in kunder halve dagen og vokse legger for 20 kr. Så da er alle velkommen.

P.S: bARe clinic er ikke bare en klinikk for voksing, altså. De utfører også hudpleie, fotpleie, bryn, vippeløft og massasje. De har også en meget dyktig make­up artist samt en erfaren sykepleier som gjør filler­ og medisinske behandlinger. 

↑ Selv et positivt og «let it go»-menneske som Guro Bergesen har én ting hun ikke liker. - Jeg har dysleksi, så kontrakter med liten tekst som må leses nøye er terror! Foto: Alf Ove Hansen/ Argus Media

REDAKSKJONELL ANNONSE 35 Stavanger Sentrum

Stavangers humor­storstue

Det skjer så mye på Stavangeren, at det er ikke lett å ha oversikten. Men den får du nå!

Hva er viktig å få frem om Stavangeren? Vi er jo byens storstue! Og så er det mye som skjer her. Du, vi må også ha med Rudi, sier daglig leder Bente T. Fredriksen.

Hun har kontroll, og kan alle kriker og kroker etter å ha startet Stavangeren­karrieren i billettluka for 15 år siden og gikk gradene via baren til sjefsstolen (ja, bak baren altså, ikke foran!)

Rudi Bjørknes Gundersen er også et kjent navn, både for de som har vært artister på byens humorscene – og for deg som har vært publikum. Han har hatt regi og jobbet med sceneproduksjon i en rekke oppsetninger og forestillinger i Stavanger i 20 år. Men! Vi må starte på O store oversikten over hva du kan forvente deg om du går på et show eller en konsert i legendariske Stavangeren.

The one and only Pål M. Nå har det blitt et hus for alle generasjoner. Vi starter med nestoren over alle nestorer. «Heile byen kjenne han, han som leve av gammalt brød og vann.» Neida, han lever ikke av brød og vann – men vi vil påstå at hele byen kjenner han!

– Pål Mangor Kvammen er en av de mestselgende artistene i byen. Han når et stort publikum, men hovedtyngden er jo rundt hans egen alder. Fra 29+ altså…

–REDAKSKJONELL ANNONSE Stavanger Sentrum 36

«Karakteren June er ei dame mellom 50 og 60 som jobber på Servicekontoret i Stavanger kommune. Alle som er i nærheten av å identifisere seg med henne […] kommer for å se showet.»

Og mange av disse har sett alle showene hans de siste fire tiårene, sier Rudi.

– Pål ER jo Stavangeren. Det er han og Jon Arne Sægrov som har gjort huset til det det er nå. Nylig var «40 år som showman» ferdigspilt, men det var jo langt fra en adjø­forestilling. Pål har nok et langt sceneliv også foran seg. Han gir seg ikke så lett, sier Bente med en god latter.

Stavangeren er en helt spesiell scene, også bak scenen.

– Vi spiller, produserer og står for nesten alt som skjer på dette huset. Vi lager altså ting selv, der andre leier ut scener. For publikum mener jeg det betyr noe. Det gjør at vi er med på å både bevare, men også utvikle, Stavangerhumoren. Helt fra Ajax og Maktå på Straen til der vi er i dag. For nå skjer det mye hos oss, sier Rudi.

June «brobygger» Kommune

For Stavangeren skal ha noe for alle generasjoner, fra pensjonister og overgangsalder til snowflakes. Jan Rune Holdhus sitt alter ego June Kommune er en brobygger fra Mangor Kvammengenerasjonen til tiåret under.

– June Kommune er nok blitt en ufrivillig brobygger. Jeg tipper at Jan Rune, som ble 44 nylig, ikke har tenkt over det. Men det er noe vi på huset merker. Karakteren June er ei dame mellom 50 og 60 år som jobber på Servicekontoret i Stavanger kommune. Alle som er i nærheten av å identifisere seg med henne – og mennene deres – kommer for å se showet. Det er også publikum på min egen og Jan Runes alder, sier Rudi.

også i høst. Billettene flyr fort. FOMO­en har kommet tilbake etter covid, slår Bente fast.

Improbonanza for de glade 40-åringene

Hva skal så de i 40­årene og nedover le av da? No worries. Stavangeren got you covered! Skeptisk! Nisj! Improbonanza er svaret på alle latterdrømmene dine!

En arv fra Den store norske humorfestivalen, vekket til live igjen høsten 2022. Først med 70 tilskuere, til nå utsolgte forestillinger. For ja, det er forestillinger – men bare én per måned. Utsolgt, sier du. Nja, det kan vel ikke stemme. Bare et reklametriks!

Niks. For dette er improvisasjonsteater på høyt nivå!

– Artistene vi har på scenen, er vant til å være der og har noe å komme med. For det krever sitt å improvisere i to timer. Du får se seks artister, tre musikere og meg selv som host leke i to akter uten manus. Vi bruker publikum aktivt, samt dans og sang. Publikum synes det er ekstremt morsomt, sier Rudi.

↖ June

– Jan Rune er en av de mest aktive og populære komikerne i byen, så det er ikke rart at «Norges stasminister»­showet har tatt helt av. Det var ekstraforestillinger i vår, og det blir det

↑ Improbonanza bytter ut artistene på scenen fra gang til gang. Dermed får du som publikum noe helt unikt. Siste show før sommeren er 31. mai.

Kommune tok helt av i vår, og fortsetter humorreisen til høsten. Alle vil se Jan Rune Holdhus i «Norges stasminister»-forestillingen, så sikre deg billetter nå.
REDAKSKJONELL ANNONSE 37 Stavanger Sentrum

Du vil aldri se eller høre det samme noen gang igjen. For her bytter en ut artistene hver gang. Og hvem kan de så være?

– Et par gjengangere i improbonanza er ikke den helt ukjente duoen Ole Christoffer Ertvaag og Per Kjerstad. De har markert seg de siste ti årene, og her får du se dem i fri utfoldelse. For dem blir det et laboratorium. De trenger ikke forholde seg til regissører og manus og alt som de må ta hensyn til på teaterscener og filmsett, forteller Rudi.

De har også hatt med Eili Harboe fra Succession (og Stavanger), Stian Blipp og Janne Formoe. Malene Wadel kommer 31. mai.

– Det er ekstra kult å fly inn noen utenfra også, det blir litt ekstra wow ut av det, synes Rudi.

Improbonanzas datoer kunngjøres for øvrig bare for en måned av gangen.

– Det er fordi det må tilpasses artistenes aktuelle timeplaner. Så på slutten av månedens forestilling annonserer vi datoen for neste, sier Bente.

Ukjent og ung?

Ikke hvis Rudi ser deg!

Ok. Dette appellerer veldig til folk i alderen 30 til 40. Hva så med de kresne

↑ Rudi Bjørknes Gundersen er til stede høyt og lavt på Stavangeren. Blant annet som artist- og sceneansvarlig, som host under Improbonanza og med eget show.

00­erne, studentene, tenåringene? Stavangeren har tenkt på deg også!

– Vi har en scene i 2. etasje som heter Høyden, en ekte lekeplass for å teste ut hva som passer på den store scenen. Her var vi så heldige at vi havnet opp i en gjeng som heter Dønn Seriøs Kunst. Det ble to heidundrende revyer på deres premisser. Dønn Seriøs Kunst har litt av den samme galskapen som *Dozerne, og jeg elsker Dozerne, sier Rudi.

– Men får vi se disse unge, men erfarne kulturskaperne nå da?

– De har dratt til Oslo alle mann, men vi har planlagt at de skal komme tilbake når de er ferdig utdannet, sier Rudi bestemt.

I mellomtiden ligger ikke Stavangeren på latsiden. Stavanger ungdomsrevy – SMIL – er dannet. Audition var i vår, og en god gjeng mellom 14 til 18 er plukket ut.

– Vi fikk også en million kroner i utstyrsstøtte fra Sparebankstiftelsen til utstyr, og i august rundt skolestart blir det premiere, forteller Rudi.

For som vi sa innledningsvis: Stavangeren bevarer ikke bare det som folk elsker allerede, de utvikler også dagens og morgendagens talenter.

– Vi skal finne dem med skjulte evner, sørge for at de får gode vekstvilkår og får blomstre på byens storstue, sier Bente og Rudi.

Sjel og sjarm i storstua

For i byens storstue trives både ukjent og celebert besøk. I tillegg til egne produksjoner fungerer Stavangeren som et naturlig scenehus for festivaler og turnerende produksjoner, for eksempel nå i mai så har vi Maijazz som er en stor produksjon som bruker vår scene årlig. Noen ganger vil artistene også selv til det ærverdige, tidligere bedehuset med maks 424 sitteplasser – selv om de kunne solgt ut større scener.

– Artistene elsker intimiteten, å ha øyekontakt med et kvalitetsbevisst publikum og den deilige atmosfæren det gir. Vi er en liten organisasjon, som bryr seg på ekte om både gjester og artister – fra billettluka og bartendere til oss tre i ledelsen, sier Bente.

Og hun vet hva hun snakker om. Du husker starten på saken? Sjekk én gang til! Og så sjekker du stavangeren.no.

* Dozerne var en kabaret/revy­gruppe som ble stiftet i 1994 av Marianne Holter, Karsten Fullu, Arne Hovda og Hans Petter Jørgensen. Christian Eriksen ble med etter hvert. 

↑ Pål Mangor Kvammen er en av de mestselgende artistene i byen. Han når et stort publikum, men hovedtyngden er jo rundt hans egen alder. Fra 29+ altså…
REDAKSKJONELL ANNONSE Stavanger Sentrum 38

CONCEPT STORE ØSTERVÅG 25

M-F: 10-18 L: 10-16

↙ Alltid noe gøy å finne på hos Norsk Oljemuseum. Her kan du både leke og lære. (Foto: Justyna Stachon/Impress/Norsk Oljemuseum)

↑ Utstillingen «Det var en gang en reder…» åpnet i mars og står til midten av november. Den gir et innblikk i den norske riggnæringens opp- og nedturer gjennom mer enn 50 år.

Museet som har åpent 7 dager i uka

Har du vært på Oljemuseet bare én gang? Her endres mye ofte! Opplev filmer, nye utstillinger, delta i aktiviteter, eller gå på biblioteket, museumsbutikken eller kaféen.

Jeg var der en gang for sju år siden. Så jeg trenger ikke gå igjen, for jeg vet hva dere forteller». «Dere er jo bare for barn». «Dere er jo bare for voksne».

Siri I. Vinje er avdelingsleder publikum og marked ved Norsk Oljemuseum, og har mange historier på lager når vi skal avdekke museumsmyter.

– Det vanligste er at folk ikke vet at det er mye nytt som skjer hos oss. Vi har for eksempel to til tre nye utstillingsåpninger i året. Det er også ofte oppgraderinger på våre permanente utstillinger. Vårt mål er hele tiden å tenke hvordan vi kan forbedre disse. Boredekket blir som et resultat av det, oppgradert i juni. Vår klimaog miljø utstilling vil også bli endret, sier Vinje.

Her kan du leke og lære Så til de andre mytene. Oljemuseet er absolutt for barn, med interaktive utfordringer, redningsstrømpe og

leke­ og klatreplattformen «Småtroll» med helikopter på taket, samt at du kan kle deg ut som en oljearbeider. Dette er ikke et betraktermuseum – her kan du selv være en del av historien.

Men: Det er også mange aktiviteter for hele familien.

– Vi har bildequiz og aktivitetsark der alle kan lære noe sammen. Så har vi også vår helt unike museumsfilm «Oljeunge», regissert av anerkjente Arild Østin Ommundsen der blant annet Kristoffer Joner er med. Oljeunge er betegnelsen på barn som ble født i Stavanger­området i det tiåret da Norge ble en oljenasjon, fra slutten av 1960­tallet til slutten av 1970­tallet.

Vinje vil også anbefale «Ned i dypet». Det er en omsluttende filmopplevelse over ti flater. I denne utstillingen kan du teste ut flere interaktive spill.

« Stavanger Sentrum 40

Bli klokere i biblioteket

Oljemuseet er et industrimuseum. Her jobber det både forskere og historikere. Det kommer deg som besøkende til gode.

– Det mange i denne gruppen ikke vet, er at vi også har et bibliotek der du både kan låne bøker og magasiner – eller lese på stedet. Vi har en veldig stor samling knyttet til olje og gass, teknologi og industri. En del av vår jobb er også å utvikle industriminne.no­sidene.

Forskere på Oljemuseet publiserer også sine verk. I vår kom boken om riggnæringen. Utstillingen «Det var en gang en reder…» åpnet i mars og står til midten av november. Den gir et innblikk i den norske riggnæringens opp­ og nedturer gjennom mer enn 50 år. Den fokuserer på det menneskelige aspektet og ikke bare det tekniske.

25-årsjubileum!

I mai er museumsbygget 25 år, og da skal det skinne enda mer. Solceller kom sist år, og fremover skal det formidles mye kunnskap rundt denne energiformen. Blant annet skal du som besøkende kunne følge med på hvor mye kraft som produseres. Museet inviterer til jubileumsuke 20.–26. mai med mange kjekke aktiviteter.

Siri I. Vinje vil svært gjerne fri til lokalbefolkningen, uansett alder og interesser. Museet har fra 1. juni og ut august åpent hver dag fra 10 til 19. Med andre ord: god tid til et museumsbesøk og å kose seg i sentrum.

– Vår unike åpningstid gjør nok at mange har tenkt «nei, det tar vi en annen gang, for de er jo alltid åpne». Da kan du gå glipp av mye. Jeg får fremdeles henvendelser om dinosaur­utstillingen vår.

De gjorde et solid inntrykk, og var blant annet på taket vårt. Men de forsvant altså i 2022.

Hun håper at flere kommer innom oftere. Familie­årskortene for to voksne og tre barn får en altså mye moro for.

– Vi har faktisk bare stengt 7 dager i året!

PS: Turister er selvsagt også mer enn gjerne velkomne. NRK­serien «Lykkeland»

har blitt solgt til mange land, og det merker Norsk Oljemuseum.

– Vi får enormt med spørsmål fra turistene. Spesielt oljefondet fascinerer. Vi har forresten også bidratt til serien, blant annet med overlevingsdrakter og som konsulenter. Jeg vil tipse både lokale og turister om å bli med på Lykkeland­turen GuideCompaniet arrangerer. Den avsluttes selvsagt hos oss hvor du får fakta etter en fin tur ute! 

→ Test ut livet i oljebransjen! Småtroll-plattformen er populær. Foto: Justyna Stachon/ Impress/Norsk Oljemuseum

REDAKSKJONELL ANNONSE 41 Stavanger Sentrum
ECCO | VEJA | NEW BALANCE | UGG | CALA JADE | GABOR | TAMARIS | MOON BOOT | HØGL Domkirkeplassen 2, 4005 Stavanger

Tønnesen 1937 har vært et begrep for kvalitet og service i fire generasjoner. Vi vil takke for god mottakelse av vår nyeste butikk på Domkirkeplassen i Stavanger.

Vi er en bedrift bygget på kvalitet, kunnskap og service og kaller våre kunder våre gjester. Vi har flotte livstilsbutikker i Mandal, Kristiansand og nå også i Stavanger med fokus på sko, vesker og interiør.

Vi ønsker hver dag å gi våre gjester det lille ekstra og håper du trives. Er du fornøyd må du si det til dine venner. Er du misfornøyd håper jeg du sier det til oss. Vi lover å gjøre vårt beste for at du skal trives om du bare skal kose deg med en kopp kaffe, inspireres av nyheter eller ønsker å kjøpe noe fra vårt flotte utvalg. Vi er her for deg.

BILLI BI | BIRKENSTOCK | COLE HAAN | DR. MARTENS | PUMA | TRETORN | VAGABOND | MISSONI TONNESEN1937.no
Hilsen alle i Tønnesen 1937
Stavanger Sentrum 44

Sommerfin med lin og denim

Er du ekstra vågal, ta på deg denim­boots. Lave eller til knærne! Du finner dem hos Anna Malena i Østervåg.

Sentrum har en bred vifte med motebutikker. Felles for svært mange, er at lin og denim vil prege stativ og hyller. Vi har kikket innom tre unike butikker, som har lagt sin sjel i å plukke ut merker du ikke finner overalt.

Svale sommertrender

– Det vil gå mye denim, blåfarger generelt og mye pastell. Det er også enormt med blomster å se på bukser og overdeler. Blondekjolen er heller ikke trend­død, og med for tredje år på rad. Hos oss er det generelt en fargerik, bohemsk og casual stil. Mange velger oss i det daglige, for de vet vi har det fargerikt, sier eier Janne Pettersen hos Anna Malena i Østervåg.

Lengre bort i gata, finner du Grethe Falck­Pedersens butikk Sig & Sue. Med amerikanske røtter og sterk tilknytning til New York, er hun alltid langt fremme i trendskoene.

– Denim er populært. Jeg har tatt inn noen fantastiske vester, i myke pastellfarger fra Seventy + Mochi. Dette britiske

↑ Herreoverdel, Capone.

merket har plagg i økologisk bomull som er etisk lagd.

I tillegg er hun spent på når den amerikanske trenden med permanente armbånd skal komme hit.

– Permanente smykker har vært populært i USA i mange år. Jeg tilbyr det

«Det vil gå mye denim, blåfarger generelt og mye pastell. Det er også enormt med blomster å se på bukser og overdeler.»

← Skinnvesker fra Milano Amour, Stig & Sue.
45 Stavanger Sentrum

nå til mine kunder. Du kan for eksempel få tilpasset et armbånd helt perfekt, uten haspe. Så dette skal, som navnet tilsier, ikke tas av. Vi har både par og venninner som kommer innom for dette.

Hos Capone på Arkaden har de alltid god trend­kontroll. Den store trenden for både damer og herrer denne sommeren er bruk av lin i både bukser og overdeler.

– På herresiden ser vi en økende popularitet av strikkede overdeler som t­skjorter og kortermede skjorter. Retro­sneakers med lav profil, inspirert av gamle tennis­ og basketball­modeller fra merker som New Balance, Veja og Puma, er også svært ettertraktet denne sesongen, sier Bettina Alstadsæther.

Se opp for sommerens must-haves

Å være trendfin på føttene, har også Janne Pettersen hos Anna Malena troen på. Hun svarer kjapt på hva hun tror vi vil se på «alle» i sommer.

«Retro­sneakers vil definitivt dominere motebildet denne sommeren.»

– Cowboyboots i denim! Vi har både lav og høye modeller inne, og allerede i vår gikk det overraskende mye av den rosa varianten. Vi fører merkene Love

forever og Marta de Chateau, og derfra har jeg tatt inn modeller også i blåfarger og hvitt.

Anna Malena Capone tenker også sko når det kommer til sommerens må ha

– Retro­sneakers vil definitivt dominere motebildet denne sommeren. Retro­sneakers gir antrekket ditt et stilfullt og unikt preg. Med sitt tidløse og allsidige utseende blir linplagg også en favoritt blant mange.

«Cowboyboots i denim! Vi har både lav og høye modeller inne, og allerede i vår gikk det overraskende mye av den rosa varianten.»

Hos Sig & Sue har de troen på fargerike, små vesker fra Italia som er håndlaget.

– Normalt velger nordmenn trygge farger på vesker, men skinn­clutchene fra Milano Amour er populære. Firmaet bak består kun av kvinner, og de samarbeider med lokale kunstnere.

↓ New Balance 550, Capone.
Stavanger Sentrum 46
↑ Blomsterbukse, Anna Malena.

Våg litt mer, sentrum-shopper! Én ting er at trendeksperter og butikker har en formening om hva vi skal kle oss i. Men er sentrum­shopperne modige nok?

Janne Pettersen tar bladet fra munnen.

– Vi er ikke vågale nok. Jeg har også en nettbutikk, og der ser jeg at de kule tingene som skiller seg litt ut, forsvinner raskt til adresser på Østlandet. Mange siddiser er nok litt vel klassiske.

Hun håper også at en kan slutte med å legge begrensninger på seg selv.

– Vi har mest voksne kunder, og noen spør «kan jeg gå i dette, er jeg ikke for gammel?» Mitt ønske er at siddiser generelt om ikke annet vil teste ut en farge på en overdel. Du behøver ikke gå for en blomsterbukse med en gang.

Janne får støtte fra Grethe på Sig & Sue, som synes siddisene er veldig konforme når det kommer til klær.

– Kundene mine er mer vågale når det kommer til vesker og parfymer. På den annen side har du cruiseturistene, så for meg er Stavanger et unikt marked.

Capone synes siddisene er relativt godt oppdatert, men at de som nordmenn generelt er veldig uniformerte. Bettina Alstadsæther har noen gode råd med på veien.

– Menn kunne ha en litt mer loose bukse­passform, da det går mer og mer mot løsere bukser. Farge og mønster er alltid noe folk kunne ha vært tøffere på, samt tilbehør som ringer og armbånd. Damene er ofte litt tøffere og følger mer med i trendene, derfor er de ofte mer oppdatert og vågale. Men også de har absolutt mer å gå på. 

↑ Stig
eie
Falck-Pedersen.
& Sue
r, G r ethe
→ Denimvester, Stig & Sue.
47 Stavanger Sentrum
↓ Høye cowboy-boots, Anna Malena.

Fargerikt i sommer

Sommeren er den perfekte tid for å få frem friske og glade farger, både når det gjelder klær, tilbehør og gjenstander vi omgir oss med. Finn fargerik inspirasjon her.

Fjällräven Abisko Wool t-skjorte 899,– Øye Nano Vista, Baby Birdie brilleinnfatning til barn fra 1500,– Illums bolighus VITRA Akari 1AY bordlampe 4350,– Traktøren Reisenthel kjølebag 549,– Møblegalleriet Ceramic table, HAY 5920,–
48 PRODUKTTIPS
Deguy Sofie Linen bluse fra stenstrøms 2150,–Stavanger Sentrum

Akademikliniken er Nordens ledende privatklinikk for kosmetiske behandlinger

Velkommen på vårt Skin Center i Stavanger.

Våre kosmetiske sykepleiere har lang erfaring, og vi tilbyr en rekke hud-, laser- og injeksjonsbehandlinger.

www.akademikliniken.no | tlf.: 51 84 14 50

Salvågergata 3-5, 4006 Stavanger

Cruiseturistene gir liv til sentrum

De spør, shopper og forlenger sesongen for sentrumsbutikkene. Chili Chocolate hadde ikke klart seg uten cruisetrafikken.

Stavanger Sentrum 52
↑  Cruiseskipene fyller Vågen, og passasjerene sørger for travle dager i mange butikker. Foto: Stavanger sentrum

Klokka har så vidt passert åpningstid, men den første kunden er allerede i gang med å prøve sekker i Fjällräven­butikken. Det merkes også godt hos Oljemuseet og Chili Chocolate. Cruiseskipene gjør at brosteinsgatene på et blunk fylles med språk og folk av alle slag.

FJÄLLRÄVEN

Hva betyr cruiseturistene for dere?

De forlenger sesongen vår i begge ender. Høysesongen er normalt i skoleferien. Nå varer den fra april og ut september, sier butikksjef Sebastian Rødsand.

Hva kjøper de?

Det er alt fra de som skal ha noe med logo, og går for caps eller vesker – til de som kjenner merkevaren og skal ha nye bukser og matchende jakker til hele familien. Det er også nasjonale forskjeller. Nederlendere går for de oransje sekkene, spanjolene går for rødt. Nordmenn er mer tradisjonelle i fargevalg, og velger stort sett mellom svart, mørkerødt og mørkeblått.

Hva spør de om?

Det er alt fra spørsmål om spesifikke varer til hvordan navnet uttales. Vi har også flere som tar cruise flere ganger, og kommer innom for en prat eller en handel. Cruiseturistene er ikke bare en upersonlig masse med folk som trekker gjennom gatene.

↑  Fjällrävens «High coast-pocket» er populært blant turistene. Foto: Fjällräven

↑  Turistene spør mye om råvarene våre, og vi forteller at blåbærene er selvplukket, sier sjokolademaker Asle Østbø.

Chili Chocolate

OLJEMUSEET

Hva betyr cruiseturistene for dere?

Rundt 15 prosent av våre gjester er cruiseturister, så de betyr en god del. Dette er de som kommer i grupper eller de vi fanger opp er fra cruise, det er mulig tallet er høyere, sier Siri Vinje, avdelingsleder publikum og marked.

Hva kjøper de?

Vi har ingen direkte mål fra museumsbutikken og hos Bølgen & Moi, men de er absolutt innom begge steder. Cruiseturister legger igjen penger – ikke bare hos attraksjoner som oss, men vi ser at de kommer med poser fra andre butikker. Vi ser oftere og oftere at flere kommer tilbake noen år senere etter å ha vært på cruise til Stavanger og vil lære mer om regionen. Familier har også med barna for å leke eller så løser de oppgaver sammen i utstillingen.

Hva spør de om?

«Alt»! Fra Stavanger, regionen, hvordan vi lever, oljefondet til spørsmål som går direkte på våre utstillinger. Mange er overrasket over den balanserte fortellingen museet gir, og at vi har en utstilling om klima og miljø.

Hva betyr cruiseturistene for dere?

Det hadde vært tøft uten. Mandag til torsdag er det cruiseturister som er kundene våre. Vi ser med en gang på omsetningen om det er cruise eller ei.

Det løsnet skikkelig da GuideCompaniet la turene innom oss. Noen skip har også interne sider, der gjestene skriver sine anbefalinger. Vi solgte plutselig så store mengder med varm sjokolade med chili, at vi måtte spørre noen hvor de hadde hørt om oss. «Dere er anbefalt på sidene til Iona», var svaret, sier eier og sjokolademaker Asle Østbø.

Hva kjøper de?

Cruiseturistene tenker sjokolade som gaver hele året. Så de handler på en annen måte enn nordmenn, som er mer sesongstyrt og kjøper mest til høytider. Mest populært er konfekt med brunost, mynte eller akevitt samt trollsjokoladen vår. Mitt inntrykk er også at turister fra USA og andre steder er ellers mye mer bevisst og mer imponert over lokale butikker.

Hva spør de om?

De søker norske smaker, lurer på hva vi selv spiser og hvor de kan få kjøpt vafler. Turistene spør også om ingrediensene våre. De synes det er spennende at vi selv høster blåbærene vi bruker. Alle våre ansatte er drillet i historiefortelling. Det skal være en del av opplevelsen når du kommer til oss. Når vi forteller at det har vært bordell i Søregata, og at barnehagebarn synger om Anna Malena uten å vite hele historien, ler de godt. Vi har en egen «Anna Malena» ­konfekt. Utseende er som kjolen hennes, og fyllet er med søte bringebær like søt som henne. 

CHILI CHOCOLATE
53 Stavanger Sentrum
Foto:

BLANT ANNET DISSE FINE MODELLENE FRA NORSKE

OSMINE AF NOR

DEGUY.NO
NÅ FINNER DU MASSE NYE KJOLER I VÅRE BUTIKKER!

50 år med kvalitetsklær og personlig service

Sentralt plassert i Kong

Oscars gate i Bergen ligger Amanda / Deguy, «moren» til alle Deguybutikkene i Bergen, Stavanger og Oslo. Med en historie som strekker seg over 50 år, har Amanda / Deguy blitt et ikon i moteverdenen, og det er ikke uten grunn.

Vi hadde gleden av å snakke med Berit Aadland Senneseth og Marianne Aadland Stølen, andre generasjon av familiebedriften Svein Aadland AS, som inkluderer butikkene Amanda og Deguy. Sammen med butikkleder Mona Vindenes Ekerhovd, har vi lyttet til deres erfaringer, utfordringer og fremtidsplaner.

Trofaste kunder over flere generasjoner

En av de mest spennende aspektene ved å ha drevet i 50 år er, ifølge Berit,

å se de trofaste kundene som kommer igjen og igjen.

– Vi har en stor og fast kundegruppe som har vokst med oss gjennom årene, sier hun.

– Og ikke minst når vi treffer blink med kolleksjonene. Når kundene strømmer til for å handle sesongens kolleksjon, da vet vi at vi har lykkes. Vi har en stadig økende kundegruppe som har fulgt oss helt siden Amanda åpnet dørene 2. mai 1974, og har vært en viktig del av vår historie. Deres lojalitet og støtte har vært avgjørende for vår suksess, og vi setter stor pris på deres fortsatte tillit til oss, sier butikkleder Mona.

Personlig service er nøkkelen til suksess

I en tid der «fast fashion» og nettbutikker dominerer på mange fronter, har Amanda/ Deguy klart å holde seg relevant ved å fokusere på kvalitet og personlig service.

– Vi bruker ofte flere timer på å jobbe aktivt og med stort engasjement med våre kunder. Det er i prøverommene at handelen blir avgjort. Vi er ærlige og kommer gjerne med innspill på både hele antrekk, tilbehør og det å skape en basegarderobe tilpasset den enkelte, forklarer Mona.

– Og så vet vi gjerne hvilken stil den enkelte kunden har – og hvilke plagg som vil passe perfekt sammen med andre plagg de har kjøpt tidligere. Slik klarer vi å gi gode anbe

REDAKSKJONELL ANNONSE @deguy.no www.deguy.no Se mer: Stavanger Sentrum 56
↑ Mona V. Ekerhovd (f.v.), Marianne Aadland Stølen og Berit Aadland Senneseth er tre av drivkreftene bak suksessen til Amanda / Deguy

falinger og være en samarbeidspartner i innkjøpene, i stedet for å være selgere.

Det at kolleksjonene er klassiske og tidløse, og at plaggene gjerne varer mange sesonger, gjør også at mange av kundene ser verdien av å investere i kvalitetsplagg.

Amanda / Deguy har klart mesterstykket å bevare sin posisjon som en av Bergens mest elskede motebutikker over 50 år, og har også etablert seg i både Stavanger og Oslo. Med trofaste kunder og dedikerte ansatte ser fremtiden lys ut for dette ikoniske merket.

– Vi har vært svært flinke til å tilpasse oss kontinuerlig, sier Marianne.

– At vi appellerer til flere generasjoner nå, skyldes både vår langvarige innsats med å levere god service og vår oppbygde kundelojalitet.

– I forbindelse med Amandas feiring av sitt 50­årsjubileum, er vi stolte over å ha fått en ny kundegruppe –jenter fra 14 år og oppover. Hovedsakelig er det merker som Lois og Neo Noir som appellerer til de yngste kundene, i tillegg til vår tilstedeværelse på Deguy. no og i sosiale medier. For Amanda har sirkelen blitt fullendt: vi begynte med å betjene de yngste, og kundene har vokst sammen med oss. Amanda/Deguy har gjennomgått en tilpasningsprosess som vi har lykkes med.

Amandasekken – en klassiker med evig liv Amandasekken har vært en ikonisk del av Amanda/Deguy i 50 år.

Utvikling over 50 år Med syv butikker lokalisert i Stavanger, Bergen og Oslo, i tillegg til en nettbutikk tilgjengelig for hele landet, har Amanda/ Deguy store planer for fremtiden.

– Det er en bergensklassiker som «alle» skulle ha i flere tiår, sier Mona.

– Etterspørselen har gått litt i bølger, og selv om det har vært litt mindre etterspørsel de siste årene, vil den alltid være en del av vår spennende historie. 

↑ Leveté Room kåpe, 2599,–
REDAKSKJONELL ANNONSE 57 Stavanger Sentrum
↑ BUSNEL Valery Jacket Ecru 3499,–

Vet du hva et herbarium er?

Svaret henger på en vegg kun tre minutter fra Byterminalen. For nå blomstrer det alle steder hos Herbarium, med sin unike tilbudsflora fra butikker til park på taket!

Da jeg søkte på jobben som senterleder, måtte jeg google hva et herbarium egentlig er! Jeg ble ekstra glad da jeg fant ut at det var pressede blomster, fordi jeg elsker blomster.

Elise Kvamme har bakgrunn som digital markedsfører, og vet hvor viktig en merkevare er. Derfor var hun ikke i tvil om at kjøpesenteret Herbarium måtte utvikle navnet sitt enda mer.

Det du trenger til hverdag og fest – Herbarium har lenge brukt en ramme som kjennetegn, og vi har sagt at vi er rammen for en god handel. Rammen skal nå fylles med enda mer. Ikke alle vet at CMS Kluge og Stavanger kommune har kontor hos oss.

Så kommer du til Herbarium nå – som for øvrig ligger rett ved rådhuset som pusses opp – vil du merke at den nye merkevaren blomstrer på innsiden.

– Du vil se herbarier på veggene, du skal kunne lese i en bok om blomster og vi skal tenke på våre butikker som en del av et herbarium: vi vil ta vare på dem og vise dem frem.

Slagordet har Kvamme også endret litt på.

– Før het det «Alt du trenger til hverdag og fest». Vi har jo ikke klær og sko, så det ble ikke helt rett. Nå heter det «Det du trenger til hverdag og fest»!

Fra dyrebutikk til Sats

Har du ikke vært på Herbarium, får du her en kort oversikt over det varierte tilbudet: Dyrebutikken Pets, Princess, TilBords, Ark, Apotek1, Mester Grønn, Meny, Studio Alf frisør, Normal (fra juni), Vinmonopolet, Kanelsnurren, Sabrura, Sats, Norklinikken.

↑  Sa du gratis parkering? Ja visst! - Herbarium har noe helt unikt for Stavanger sentrum. Det er gratis å stå i parkeringshuset P-Herbarium i 1 time, sier senterleder Elise Kvamme.

Vinn varer hver måned – I vår startet vi også med en kvitteringskonkurranse. Midt på gulvet i første etasje står et monter dekorert med blomster og varer for flere tusen kroner. Allerede etter en uke var det ganske så fullt av kvitteringer. Vi trekker en vinner hver måned! sier Elise Kvamme.

«Ta med en kaffe fra Kanelsnurren og nyt utsikten til Valbergtårnet og bybrua!»

Følg med på Instagram, der senterlederen ikke er redd for å by på seg selv. Her får du se trekningen, få siste nytt og kanskje ser du henne sveve også.

– Ikke alle vet at vi har en park på taket med trampoliner og sittegrupper. Så ta med en kaffe fra Kanelsnurren og nyt utsikten til Valbergtårnet og bybrua! 

↑  Hver måned kan du vinne varer for flere tusen kroner. Ta turen innom Lars Hertervigs gate 6, rett ved inngangen til Gamle Stavanger og se etter herbarieesken.
REDAKSKJONELL ANNONSE Stavanger Sentrum 58
|
EDELBO |
|
|
11,
www.byrabinowitz.no
DICO BOOTS
| CAMPOMAGGI
SISSEL
MAISON HOTEL COFUR AYALA BAR
Breigata
Stavanger

BRUN OG BLID

Brun og blid SolApp ­ nytt design, enda enklere! Kom i gang og lys dagen din med Brun og blid SolApp. Få 20% ekstra soletid og gjør opplevelsen din enda bedre. Kjøp solkremer, beskyttelsesbriller, og andre produkter direkte fra automater. Appen er koblet til Vipps for enklere og tryggere betaling og fungerer som identifikasjon på at man er over 18 år. Den er gratis å laste ned.

HERBARIUM

Normal åpner på Herbarium i juni. En utrolig kjekk og nyttig butikk som alle trenger. Hos normal får du alt i fra chips og sjokolade til sjampo og sminke, et bredt utvalg av daglige varer vi alle trenger hjemme og litt unødvendige ting, som er kjekt å ha. På Herbarium får du 1 time gratis parkering, så her får tid nok til å handle det du trenger. Velkommen!

FJÄLLRÄVEN

Velkommen til din lokale Fjällräven­butikk, der vi tilbyr produkter som skaper langvarig glede. Fjällräven designer klær og utstyr for lang levetid. Jo mer du bruker det, desto sterkere blir båndet mellom deg og produktet. Skalljakken din beskytter ikke bare mot regnet, den løfter også humøret ditt under våte turer i villmarken. Dunjakken holder deg varm og blir din trofaste følgesvenn ved leirbålet. Teltet gir deg ikke bare ly, men også enestående utsikt som overgår femstjerners hoteller. Disse produktene fylles med minner om magiske øyeblikk i friluftslivet, som vekkes til live når du ser dem henge i gangen, garderoben eller utstyrsboden. Vi mener det er verdt å ta vare på dem, slik at du kan fortsette å elske dem i lang tid fremover. Velkommen til Fjällräven Brand Store i Stavanger, Nygata 1. Følg oss på Instagram @fjallravenstavanger.

Stavanger Sentrum 60 NYTT I BYEN

Fyller Stavanger med innhold

Utopia og Fiskepiren er opptatt av å gi byens innbyggere de gode opplevelsene og minner for livet. 30.­31. august går årets beste fest av stabelen i Bjergstedparken, og høstens program på byens nye storstue, Fiskepiren, tar form.

Utopia ble startet i 2017 som en byfestival som skulle gi popmusikk til folket og tiltrekke seg unge voksne fra byen, regionen og hele landet. Siden da har festivalen utviklet seg til å bli en av landets største musikkfestivaler med over 25.000 besøkende i 2023.

Verdensstjerner og nasjonale skatter

Allerede har store navn som Kygo, Mods, Gabrielle, Sigrid, Roc Boyz, Tix, Bjørn

«Festivalen tiltrekker seg mange unge voksne til regionen, vi skaper en identitet til byens innbyggere og en stolthet over å bo i byen. Utopia er utrolig viktig for studentene og for at folk skal se mot Stavanger som både en plass å studere, jobbe og bo.»

Eidsvåg, Victoria Nadine, Cezinando, Skaar, Ramón og Segertåget blitt annosert. Totalt skal over 30 artister bli lansert på tre scener, i tillegg til eget Silent Disco­område, mange aktiviter, matopplevelser og mye annet.

– Vi gleder oss noe vilt til å farge byen igjen i august med musikk, mennesker og store smil. I fjor ble vi utsolgt flere uker før festivalen sparket i gang, og regner med det samme vil skje igjen i år. Det har aldri vært så stort press på billetter som i år, så det viser at Utopia er her for å bli i mange år fremover, sier festivalsjef og gründer, Espen Knoph.

Tar over hele regionen

Utopia­stemning skal du få uansett hvor du befinner deg i byen den uken det skjer. Festivalen har blant annet

eget festivalhotell med DJ i resepsjonen, goodiebags på rommene, sen frokost, fest på takterrassen og mange kjekke aktiviteter. I tillegg fargelegges både flyplass og sentrumskjernen, og mange sentrumsaktører stiller seg bak arrangementet.

«Vi gleder oss noe vilt til å farge byen igjen i august med musikk, mennesker og store smil.»

– For oss er det utrolig viktig å få med oss det regionale næringslivet. Vi er dønn avhengig av det, men regionen er også dønn avhengig av et arrangement som Utopia. Festivalen tiltrekker seg mange unge voksne til regionen, vi skaper en identitet til byens innbyggere

↙ Mange aktiviteter og en stor park som fylles. Foto: Fabel Media / Siri Granheim
REDAKSKJONELL ANNONSE Stavanger Sentrum 62

og en stolthet over å bo i byen. Utopia er utrolig viktig for studentene og for at folk skal se mot Stavanger som både en plass å studere, jobbe og bo, sier Knoph.

Utopia har tilreisende fra over hele landet og fra verden som sådan, og allerede er det solgt rekordmange billetter til årets festival.

Noen av høydepunktene på programmet til Utopia:

• Kygo

• Gabrielle

• Mods

• Sigrid

• Bjørn Eidsvåg

• Roc Boyz

• Cezinando

• Stavangerkameratene

• Victoria Nadine

• TIX

…og mange flere. Følg med på utopiafest.no for flere artistlanseringer.

Fiskepiren – det neste kapitlet

Siden 2019 har Knoph og hans gjeng jobbet for å gi gode musikk og eventopplevelser også hele året. August 2023 så Fiskepiren lyset for første gang. Den gamle ventehallen for hurtigbåtene til by­øyene og enda lenger ut, er blitt transformert til et av landets flotteste konsert­ og eventhus. Et solid samarbeid mellom Stavanger Sentrum AS, Stavanger Havn, Kolumbus og kommunen har realisert prosjektet.

– Fiskepiren er et utrolig spennende hus med byens fineste beliggenhet og vakre omgivelser. Ekstra kjekt er det at huset skal være flerbruk til både fantastiske konsert­ og kulturopplevelser, eventer med høy klasse, messer, møter og konferanser. At vi ligger i krysningspunktet

med Stavanger sentrum, Stavanger øst og Pedersgata gir hele området et skikkelig løft!, sier daglig leder av Fiskepiren, Michael Holm.

Han ble ansatt mars i år for å bidra til at Fiskepiren skal få enda høyere aktivitet, etter en strålende start på livet fra fjor august.

↓ Unge voksne strømmer til Utopia. Foto: Fabel Media / Steffen Vidar Jenssen
63 Stavanger Sentrum
↑ Avslutningen fra Utopia 2023 med Karpe. Foto: Fabel Media / Steffen Vidar Jenssen

Fiskepiren har siden åpningen arrangert flere titalls konserter, store eventer og messer og blitt byens nye store møteplass. Dette gjør primus motor Espen Knoph veldig stolt.

– Det er høy aktivitet – noe som er utrolig viktig for byen. Det er også viktig

at vi er et godt supplement til alt annet og alle andre steder i byen. Stavanger drar stor nytte av alle som setter i gang ting, og blir vi en aktiv nok by, kan vi også bli en attraktiv nok by. Vi ønsker at de som sitter og vurderer studiested eller arbeidsplass, skal få øyene opp for Stavanger­regionen. Den generasjonen som nå skal velge jobb, har helt andre premisser enn før da ofte lønn og tittel var mest attraktivt. Nå ønsker de ofte å bo i nærheten av sin arbeidsplass og employer branding er viktigere enn noe, sier Knoph.

Programmet for sommeren og høsten begynner å ta form på Fiskepiren, men Holm har noen favoritter man ikke bør gå glipp av.

– Vi inviterer regionen til Fotball­EM på byens største storskjerm og beste lydanlegg, og vil vise alle kampene innendørs i vakre sommer­omgivelser. Det blir også Utopia Natt på Fiskepiren, Casiokids­comeback, New Jordal Swingers sin avskjedsturné, Vamp skal levere

gåsehud og mye mer. Altså noe for alle, sier Holm.

Kommende program på Fiskepiren:

• 11. mai: Byting

• 25. mai: FordRekord

• 1. juni: Champions League­finalen 2024

• 15. juni-14. juli: Fotball­EM 2024

• 30.-31. august: Utopia Natt

• 4. oktober: New Jordal Swingers avskjedskonsert

• 19. oktober: Casiokids

• 26. oktober: Vamp

• 8. november: STAUT

• 28. november: Ruben

• 21. desember: Skamfett Julaparty med Kriminell Kunst

Flere konserter annonseres fortløpende. Følg med på programmet på www.fiskepiren.no. For booking av eventer finner dere kontaktinformasjon på hjemmesiden. 

↑ Fiskepiren – Stavangers nye storstue. Foto: Fabel Media. Illustrasjon: MAD Arkitekter ↑ Come as you are. Foto: Fabel Media / Steffen
REDAKSKJONELL ANNONSE Stavanger Sentrum 64
Vidar Jenssen
Respekter HC-parkeringen Byen er til for alle

Design Azur Happysweeds paraply 599,–

Fjällräven

Grünten, støvel 4299,–

Klær for all slags vær

Selv om kalenderen sier sommer er det ikke alltid solen skinner. Men det er ingen grunn til å ikke være flott i stilen for det!

Fjällräven Abisko Wool t-skjorte 899,– BRGN Musk Blazer 2999,– Design Azur Hunter Tall boots 1499,– BRGN Duskregn Maxi Trench 4299,–
66 PRODUKTTIPS
Stavanger Sentrum

Vi ser deg, ser du oss?

Vi undersøker øye og syn på en grundig og trygg måte.

Visste du at hos oss blir alle bilder av øynene vurdert av en øyelege?

MagasinBlaa | 94 00 91 51 | oye@oyelegene.as

Har du et blinkskudd å dele med

oss?

kantnorge KANT

kantnorge Vel overstått Påske! Nå er det bånn pinne…☕☀ #lillestorestavanger

polka.grillogspiseri Stavanger, Rogaland

polka.grillogspiseri Start uken med en skamfull vri! �� På POLKA Grill & Spiseri forstår vi at mandager kan være tunge etter en deilig (eller travel) helg. Derfor…

Bruk emnetaggen #lillestorestavanger, så blir kanskje ditt bilde med i neste utgave av BYEN Magasinet.

Stavanger Sentrum

oyelegene.stavanger MagasinBlaa

oyelegene.stavanger Vi tar snart påskeferie, men vi vil informere om at 4 april kommer @officialmauijim kl 14-18. #lillestorestavanger

madewithhart Stavanger, Norway

madewithhart ��☀ Bryllup i juni? ☀�� Vi nærmer oss siste frist for målsøm dress og smoking til juni. Book nå for sikkert levering til den store…

pedersgata Stavanger, Rogaland

pedersgata Fina veret! ta turen te Pedersgadå! �� #lillestorestavanger

travelvancation Stavanger, Norway

travelvancation På vår siste tur stoppet vi i Stavanger, en virkelig allsidig by! Stavanger har en vakker gammelby med mange hvite trehus og et veldig…

68

Bli med, og følg oss gjerne på @stavangersentrum for å få med de siste oppdateringene i byen!

vaaland_dampbakeri Stavanger, Rogaland

vaaland_dampbakeri Visste du at vi har hele 5 utsalgssteder hvor du kan kjøpe nystekt og hjemmelaget brød og bakst? ���� #lillestorestavanger

utopiastavanger

Utopia Stavanger

iddismuseum Stavanger, Rogaland

mablisfestivalen

Stavanger, Norway mablisfestivalen Henda i været alle som ser frem til sol, sommer og mabliske øyeblikk ☀�� #lillestorestavanger

iddismuseum Sol og vår i gamle Stavanger! �� Kom og nyt solen på uteserveringen til @iddis_cafe_brasserie #lillestorestavanger

hanekamtom Stavanger, Norway

phtox.sxr Stavanger

utopiastavanger Lørdag 31. august blir en deilig godtepose, fylt med søt pop, salty hiphop, juicy…

hanekamtom I dag var du fin Stavanger #lillestorestavanger

phtox.sxr The colourful streets of Stavanger �� #lillestorestavanger

69 Stavanger Sentrum

MØBELGALLERIET

Palissade – sterke uten å være store, elegante uten å være skjøre. Hagemøblene fra HAY er designet av brødrene Ronan og Erwan Bouroullec og passer det norske klimaet helt perfekt. Nytt for i år er Soft Quilted Cushions om du har behov for mykere underlag. Det enkle, moderne designet gjør at Palissade passer fint inn i de fleste omgivelser. De kommer i en rekke beroligende farger og utførelser, samt galvanisert stål. Fås kjøpt hos Møbelgalleriet Stavanger

ARKADEN

Volonté på Arkaden er klar for vår­sesongen! «Det som gjelder nå er floralprint, lin, denim og farger» forteller Monica, butikksjef for Volonté. Butikken fylles med de nyeste trendene, og Volonté på Arkaden er klare for å ta sesongen med storm. «Vi ønsker å tilby våre kunder de nyeste, og fineste trendene. Floralprint, demin, det gode, gamle lin­settet og farger som skaper liv og røre, dominerer denne vår­sesongen og fyller butikken vår» smiler hun. Hun forteller også at kjoler er i vinden som aldri før, og at dette er noe som flyr av hyllene i butikken. «Tør å skille deg fra mengden, og bruk klær som gjør deg lykkelig».

ILLUMS BOLIGHUS

Oppgrader utendørsopplevelsen din med vårt utvalg av sommermøbler! Utforsk vårt brede utvalg fra HAY, &Tradition, Carl Hansen og vårt nyeste tilskudd Cane­line. Cane­line utendørskolleksjon er designet for en komfortabel livsstil utendørs. Møblene til allslags vær gir maksimal komfort og krever minimalt vedlikehold. Gjør deg klar til å nyte lange sommerdager og hyggelige kvelder utendørs. Besøk vår butikk i dag og la oss hjelpe deg med å finne de perfekte møblene for ditt uterom!

Stavanger Sentrum 70 NYTT I BYEN

Fra bruktbutikker til high fashion

Arkaden er det unike kjøpesenteret med ni innganger til gode kupp, det aller siste innen mote, kafé og Skandinavias største helsehub, midt i Stavanger sentrum!

Arkaden er virkelig et levende bysenter, og det skal godt gjøres å ta en tur til sentrum uten at du har vært innom. For senteret består av flere bygg med spennende arkitektur, fasader og lyse, åpne fellesarealer. Og selvsagt butikker. Utvalget skiller seg ut fra de fleste kjøpesentre, for her ønsker man å ha alt fra second­hand til high fashion.

25.000 bøker

En av dørene inn til Arkaden befinner seg i bakken mellom Havanna­magasinet og Dropsen. Her har det tidligere vært både restaurant, surfebutikk og skomaker.

Nå er det Gaute Roaldsøy som har fått plass for sine 25.000 bøker her. Her trives alt mellom to permer godt, da det er lite sollys langs veggene. Trives vil også de som er på jakt etter sjeldne skatter. Stavanger antikvariat byr på det

meste fra faglitteratur og Morgan Kane til gamle prekesamlinger.

– Jeg har alltid vært en samler, og også opptatt av merkelige ting. Så jeg reiser landet rundt og plukker det jeg vil ha. Hvor jeg får tak i bøkene? Det er alt fra dødsbo til folk som skal fra enebolig til leilighet som selger unna, sier Roaldsøy.

Barn plutselig glad i antikvariat Han har fulgt bokbransjen tett hele livet, og har ingen planer om å trappe ned. Bortsett fra at du finner ham én trapp ned i egen butikk. Og forresten, det er ikke bare butikk.

– Jeg har hatt noen bokkvelder, og ønsker å fortsette med det. Forresten er det også gøy å se hvordan barn presser nesene mot vinduene og drar foreldrene med inn hit. De føler seg umiddelbart hjemme, og det kan vi nok takke NRKs julekalender for, sier han.

Senterleder Cecilie Hektoen er veldig glad for å ha fått Stavanger antikvariat til Arkaden. Sammen med senterets andre bruktbutikk, passende kalt BruktBrukt. Second­hand­butikker har fått et stort oppsving, og blir stadig oftere å se også på kjøpesentere.

↖ Stavanger antikvariat byr på sjeldne bokskatter og dagens aviser. Følg også med for kveldsarrangementer her. Foto: Alf Ove Hansen/Argus Media

Stavanger Sentrum 72

– BrukBrukt er et samarbeid mellom

IVAR og Stavanger Kommune. Varene de selger her kommer fra IVAR sine gjenvinningsstasjoner. Her finner du leker, møbler, pyntegjenstander, sportsutstyr og mye mer. Butikken har et stort fokus på å ha inne varer til de ulike sesongene, og er kjent for å lage kreative og inspirerende utstillinger, sier hun.

High fashion

Stavanger Antikvariat og Brukt Brukt er noviser sammenlignet med Capone & Mrs. Capone. De har vært i Arkaden nesten like lenge som de 35 årene senteret har eksistert. Først var de en Marlboro Classic­butikk, for de som husker så langt tilbake.

Med på hele reisen har også concept manager og medeier Jo Svendsen vært.

– Capone er et sted både for de som følger med og vet hva de vil ha, men også for de som vil bli inspirert og trenger stylinghjelp fra vårt flotte personale.

Butikken har et stort utvalg både for dame og herre. Capone­navnet er så kjent i Stavanger, at her handler flere generasjoner.

– Vi ønsker å bekle alle fasene av hverdagen. Work – eat – sleep – repeat., sier han.

– Vi kan kle både mor og datter så vel som far og sønn. Vi tilbyr også målsøm på dresser, og har skredder som hjelper med justeringer. Ikke alle er A4.

Bidratt til norsk mote-vekst Capone er kjent for å ha en følsom trend­nese. Det har gjort at de har snust seg frem til motemerker lenge før de fleste og bidratt til at norsk fashion har vokst. De var blant de første som tok inn

Holzweiler, i den tiden de startet med ullskjerf på rull og kunstsamarbeid. De var også med på TiMo­bølgen, samt Pia Tjelta og Arnie Says. De har også vært sparringspartner til UBR­yttertøyet, som er fra Stavanger.

– I dag har vi fremdeles mye bra fra Norge, fra Blæst, BRGN og Johnny love til jewellery fra Tom Wood. Generelt har vi en veldig bra miks av internasjonale og skandinaviske merker, forteller Jo.

Selve butikken har de også lagt ned mye sjel i.

– Vi vil påstå at den har en look og atmosfære som er ganske så unik. For oss er også atmosfæren du handler i viktig. Det skal være en opplevelse å komme til Capone!

Helse for hele deg

Sist år ble det registrert hele 2,5 millioner besøkende på Arkaden. Ikke alle veiene fører til butikker. For Arkaden skjuler nemlig mer. En hyggelig Starbucks på gateplan, med plass til kaffepause eller en matbit.

To innganger fører til kontor­leietakere, legesenter og tannlege. Arkaden huser nemlig også Skandinavias største «helse­hub» midt i Stavanger sentrum, med helsestasjon, jordmor­tjeneste, tannlege, legesenter samt et yoga­ og pilates­senter.

Anette Bonnez på House of Movement ønsker alle aldre velkommen til seg.

– Vi har blant annet tilbud til mødre som vil styrke kroppen etter graviditet – og babyen får være med i studio. Vi har også Tai Chi, og trening for sprekfiser 60+. Den eldste er 86 år! 

↖ Du kan smykke deg med mye lekkert hos Capone. De ansatte hjelper gjerne til med styling. Foto: Alf Ove Hansen/Argus Media

↓ Arkaden er det unike kjøpesenteret med 9 innganger til gode kupp, det aller siste innen mote, kafé og skandinavias største helsehub, midt i Stavanger sentrum! Foto: Nathan W.Lediard

Arkadens butikker og spisesteder

• Bik Bok

• Brukt Brukt

• Capone & Mrs. Capone

• Cubus

• Din Sko

• H&M

• KICKS

• Lindex

• New Yorker

• Starbucks

• Stavanger antikvariat

• Vita

• Volonté

• Coop Extra

• Nikita

@arkadenstavanger

REDAKSKJONELL ANNONSE
73 Stavanger Sentrum

Gullsmed Bernhard Hansen

Grand Piccolo Marina armbånd, 18 K gult gull med ferskvannsperler 10 700,–

Galleri Askeland

Certina herre, DS-1 Powermatic 80 40mm automatikk ur i stål 9090,–

Evergreen Sally øredobber 1159,–

Gullsmed Bernhard Hansen

Kharisma Galaxy øreringer, 18 K gult gull med 58 brillianter 46 000,–

Gjør deg klar til fest!

Vår og sommer er ofte ensbetydende med fest og feiring. Finn både tilbehør, pynt og lekre antrekk til de gode feiringene.

Tønnesen 1937 Veske, Cala Jade 6000,–

Deguy Frida poplin kjole, Osmine af nor 1899,–

Bare Clinic

Priori Peel+Scrub skrubbkrem 120 ml 529,–200 ml 769,–

Galleri Askeland

Sif Jakobs Ferrara ring, 18k forgylt sølv med blanke zirkoner 1999,–

Stavanger Sentrum 74 PRODUKTTIPS

20 %

på én valgfri behandling med kode AK20

Gjelder ikke behandling med legemidler. Tilbudet kan ikke kombineres med andre tilbud, og rabattkoden er kun gyldig frem til 31. juli. Kan kun benyttes 1 gang per kunde.

TØNNESEN 1937

Med Slip­ins­teknologien fra Skechers får du både praktiske, komfortable og støttende sko. Dette er Skechers sin handsfree teknologi hvor du enkelt kan gli inn i skoen uten å bruke hendene. Kjøp ditt par hos oss på Tønnesen 1937.

Selv om våren fortsatt er i anmarsj, er trendene allerede i full blomst, og midt i rampelyset står den korte trenchcoaten for damer. Hos Deguy og Amanda finner du et nøye utvalgt sortiment fra blandt annet Neo Noir, Levete Room, Sand, PBO og Beaumont. Fra klassiske, lange trenchcoats til trendy kortversjoner, har Deguy og Amanda alt du trenger for å gi antrekket ditt et løft denne sesongen. Kom innom oss og la deg inspirere til å omfavne en av vårens største trender: Trench.

Midt i Søregata finne du en skjult skatt med byens mest trendy regntøy med merker som Blæst Rains og Hunter.

By Rabinowitz er en klesbutikk kjent for sitt fargerike utvalg og unike blanding av teksturer. Butikken tilbyr en kolleksjon i silke, bomull og lin med et snev av eleganse og stilfrihet. Med en ikonoklastisk tilnærming og en filosofi som fokuserer på ‘slow fashion’, legger By Rabinowitz vekt på kvalitet og bærekraft, og oppfordrer til et mer bevisst forbruk. Butikken er et skattekammer for deg som verdsetter individualitet og kreativitet.

DESIGN AZUR DEGUY
Stavanger Sentrum 76 NYTT I BYEN

Nå troner K8 over Breiavatnet

Det var i 2014 det først ble foreslått at det kunne bygges høyhus på tomta til Misjonskirken i Knud Holms gate 8. I denne stille og litt ukjente gata mellom Atlantic og blokkene i St. Olav har det siden skjedd noe stort og høyt.

Det er nå 10 år siden, det har vært en lang dags ferd mot bygget som nå troner over Breiavatnet. Den formelle reguleringsprosessen startet i 2016, rivingen av Misjonskirken i 2021 og i mars i år ble bygget offisielt åpnet av ordfører Sissel Knutsen Hegdal.

Allerede i januar var «nye» Misjonskirken på plass i sine lokaler i tredje etasje, og samtidig åpnet konferansesenteret Vella i den første underetasjen. Der er det gudstjenester hver søndag, resten av uken brukes lokalene til konferanser, seminarer og møtefasiliteter.

Et viktig premiss, både for utbygger Base og det politiske flertallet, var å bygge en takterrasse som er åpen for publikum. Her har Stavanger fått et unikt utkikkspunkt som allerede er godt besøkt. Mottoet for 16. etasje er «velkommen inn, velkommen opp».

– Vi er stolte av bygget vårt. I K8 har Base realisert et moderne og framtidsrettet næringsbygg, et fleksibelt bygg med klassifiseringer og digitale løsninger

som bidrar til det grønne skiftet. Her har vi skapt et bærekraftig bygg, økologisk, sosialt og økonomisk, sier prosjektleder Andreas Poulsson i Base.

K8 er ferdigstilt utvendig, men det gjenstår arbeider i en del av etasjene, slik at de siste leietakerne flytter inn etter sommerferien. Også utomhus gjenstår det arbeid med parken, her er det august som er estimert som ferdigstillelse. Parken vil naturlig henge sammen med Tivoliparken, her legges det til rette for gode møteplasser.

Byarkitekt Henrik Lundberg skrev nylig i Aftenbladet at de 600 nye arbeidsplassene i sentrum og den tilgjengelige takterrassen er viktige, positive tilskudd. Han kaller det et moderne, nytt bidrag i byens «lille Manhattan».

– Ja, K8 er utvilsomt med på å skape mer liv og røre i sentrum. Når det gjelder debatten før bygging, underveis og nå etter ferdigstillelse, der det noe vi ønsker velkommen. Vi opplever at de fleste er positive til resultatet, sier informasjonsansvarlig Lars Petter Einarsson i Base.

Info om K8

Byggherre: Base Property

Arkitekt: Schmidt Hammer Lassen

Totalentreprenør: Skanska

Bruksareal: 15.500 kvadratmeter.

Leietakere:

• SLB (tidligere Schlumberger)

• Helse Vest

• Deloitte

• Thommesen

• DNB

• Melberg Partners

• Asp Eiendom

• Café Ilo

• Seid Restaurant og Cocktailbar

• Vella Mango

– Hva er status for utleid areal?

– Alle etasjene er utleid, men vi har en liten anledning igjen i 9. etasje. Alle som har flyttet inn er fulle av lovord, det er mye skryt å få, veldig kjekt, sier markedsansvarlig Siri Ommedal.

Siri og Lars Petter sier det bare er å ta kontakt om noen ønsker en guidet tur.

– Absolutt, det er ingenting som er kjekkere enn å vise fram det vi har fått til her, sier de. 

Stavanger Sentrum 78
K8 ligger midt i Stavangers «lille Manhattan» og er blitt et nytt landemerke i Stavanger.

Hils på noen av de som holder til i K8

MISJONSKIRKEN

Et helt unikt samarbeid K8 er bygget på tomten til Misjonskirken, som har vært der siden 1962. I bytte for tomten eier kirken hele tredje etasje, samt konferansesenteret under bakken. Dette leier de ut til Base, som igjen leier det ut i markedet.

– Vi i Misjonskirken valgte en utradisjonell løsning ved å samarbeide med Base om en ny kirke på vår gamle kirketomt. Det vanlige er å bygge kirke uten samarbeidspartnere, men for oss ble dette spennende og helt unikt – både i Stavanger og på nasjonalt plan, sier pastor Sten Sørensen.

«Gudstjenestene søndag formiddag har vokst fra tiden på Forus da vi var 74 personer på gudstjenestene, til dagens gjennomsnitt på 128 personer.»

Han sier det har vært et fruktbart samarbeid, der en kirke i et høyhus med 600 arbeidsplasser gir dem uante muligheter. I byggetiden har Misjonskirken holdt til i lånte lokaler på Forus.

– Vi merker allerede etter to måneder at dette har gitt gode resultater. Gudstjenestene søndag formiddag har vokst fra tiden på Forus da vi var 74 personer på gudstjenestene, til dagens gjennomsnitt på 128 personer. Og vi har plass til langt flere. Vi gleder oss til fortsettelsen! sier Sørensen.

HELSE VEST

Helse Vest gleder seg over å være en del av bymiljøet I februar flyttet Helse Vest fra Forus til K8. De trekker fram en rekke fordeler med flyttingen.

– Vi hadde gledet oss lenge til å bytte kontorlokaler. Vi er 80 kollegaer og de nye lokalene legger godt til rette for bedre samarbeid på tvers av fag og avdelinger hos oss. Nærhet til kollektivtransport er også et stort pluss, i tillegg til at vi nå blir en del av bymiljøet i Stavanger, sier Bente Aae, kommunikasjonsdirektør i Helse Vest.

Bakgrunnen for flyttingen er at en leieperiode i Nådlandsbråtet på Forus går ut. I forbindelse med det ble det besluttet å flytte. De siste tre årene har en prosjektgruppe vurdert flere nye kontorsteder, og valget fall til slutt på K8.

Leiekontrakten i de nye lokalene går over 15 år og rammene for flyttingen har vært at den totale leiekostnaden for nye lokaler ikke skal være høyere enn dagens leiekostnader. Kostnaden er omtrent den samme.

Arealet går fra 3367 kvadratmeter på Forus til 1985 kvadratmeter i Stavanger sentrum.

79 Stavanger Sentrum
Pastor Sten Sørensen og Misjonskirken er fornøyde med en utradisjonell løsning.

Møbler og interiør fra de eksisterende kontorlokalene på Forus blir gjenbrukte i størst mulig grad. Det blir mindre plass, så alle møbler kan ikke bli med. Helse Stavanger tar i bruk gjenstående, gode møbler.

DELOITTE

K8 er et bygg som bidrar til nullutslipp

I Deloitte er de ansatte svært fornøyde med å ha flyttet inn i K8 etter en lang og spennende prosess. – Både K8 i sin helhet, og våre egne kontorlokaler fremstår utrolig bra, og kanskje enda bedre enn hva vi hadde sett for oss, sier partner Arnstein Antonsen i Deloitte.

Han peker på at viktige årsaker til å flytte til sentrum og K8 er bærekraft og miljøhensyn.

– Og så blir vi mer synlige og engasjerte når vi får moderne og fremtidsrettede lokaler, sier han.

Bærekraft og miljøhensyn er temaer som opptar Deloittes medarbeidere og kunder.

– Et nytt næringsbygg med topp miljøsertifisering, ressurseffektiv teknologi og nærhet til togstasjonen og øvrig næringsliv, svarer godt til dette. I tillegg til et klimavennlig bygg vil også våre

reisevaner bli mer klimavennlige ved økt bruk av kollektivtrafikk og gange/sykkel, sier Antonsen.

«Den nye arbeidshverdagen krever mer fleksibilitet og dynamikk og at vi tilrettelegger med funksjonelle kontorer som ivaretar behovene i den nye arbeidshverdagen.»

Etter pandemien fikk også Deloitte nye behov til hva et kontor skal være, og hva et kontor skal romme.

– Den nye arbeidshverdagen krever mer fleksibilitet og dynamikk og at vi tilrettelegger med funksjonelle kontorer som ivaretar behovene i den nye arbeidshverdagen. Vi vet at spesielt unge vektlegger en slik fleksibel arbeidshverdag. Dette er en utvikling vi tar på alvor, og som vi tror moderne kontorer i sentrum vil kunne bidra til å møte på en god måte, sier han.

Antonsen tror derfor på høy trivsel og at dette vil være et konkurransefortrinn for dem i rekruttering av yngre medarbeidere.

– Vi ønsker som selskap å være mer synlige og bidra mer aktivt i samfunns­

↑ Arnstein Antonsen (t.v.) i Deloitte og Andreas Poulsson i Base ute i sola på Tivolifjellet for en prat. ↑  Bente Aae og resten av staben i Helse Vest gleder seg over å ha blitt en del av bymiljøet i Stavanger.
Stavanger Sentrum 80
↑ Alle som kommer inn i K8 blir møtt av en luftig foajé som fungerer godt som en egen møteplass.

→ Leietakere som disponerer med enn én etasje kan binde arealene sammen med en trapp som dette.

debatten. Lokasjonen i sentrum i et bygg som K8 legger til rette for en slik ambisjon og at vi kan bidra til aktivitet og utvikling slik at vi får et levende sentrum, sier Antonsen.

DNB

Halverer arealet

DNB flytter i mai fra sine lokaler i Haakon VIIs gate og bort til byens nye høyhus, K8. For DNB Stavanger betyr det mye å flytte inn i byens nye signalbygg.

De nye lokalene samler alle bankens ansatte på to etasjer, fra de seks nåværende etasjene banken benytter. De nye lokalene vil sørge for at de ansatte kan samarbeide enda tettere mellom ulike forretningsområder, noe som vil komme kundene våre til gode.

– Vi gleder oss utrolig mye til å flytte inn i nye lokaler. Vi får et toppmoderne

kontor med alle fasiliteter og beholder vår sentrale plassering midt i Stavanger. Vi skal fortsatt ha åpen drop­in for våre kunder, med gode parkeringsmuligheter og praktisk tilrettelagte lokaler, sier banksjef for små­ og mellomstore bedrifter (SMB), Andreas Bøe.

«Vi gleder oss utrolig mye til å flytte inn i nye lokaler.

Vi får et toppmoderne kontor med alle fasiliteter og beholder vår sentrale plassering midt i Stavanger.»

DNB sine nye lokaler i 10. og 11. etasje representerer en fremtidsrettet arbeidsplass som tar hensyn til både miljø og brukervennlighet – både for ansatte og kunder.

– Et nybygg med stor konferansesal i underetasjen gir oss mange muligheter for spennende konferanser gjennom året – alt fra spareseminar som #HunInvesterer til Økonomiske Utsikter for næringslivet som vi nylig arrangerte, avslutter Bøe

VELLA

En kilde til energi og påfyll

Vella er det nye konferansesenteret i K8, med topp moderne fasiliteter og konferanseutstyr. Konferansesenteret består av tre saler med hele 5,5 meter takhøyde, som også kan slås sammen til ett stort L­formet rom.

Vella er norrønt og betyr noe fremsprudlende og fremstrømmende. Det er et opphav til livskraft og til følelser. En energikilde av strømmende lys, lyd og lukter.

81 Stavanger Sentrum

Even Isachsen, daglig leder Vella Mango, sier det er utrolig gøy å kunne ønske velkommen til arrangementer i disse flotte lokalene midt i Stavanger sentrum.

«Lokalene er veldig fleksible og passer til både store og små arrangementer, for private og for bedrifter.»

kan benytte til å skape en unik opplevelse for våre gjester, sier han.

Isachsen trekker fram samarbeidet med Matboden som sikrer deres gjester en kulinarisk opplevelse.

– Vår målsetning er at Vella som møtearena skal være en kilde til energi og påfyll, og at våre gjester skal ta med seg noe ut etter et besøk hos oss. Det kan være et godt minne, en unik matopplevelse, faglig inspirasjon eller en ny, forsterket relasjon.

– Vi er kjempestolte av produktet vi kan tilby. Lokalene er veldig fleksible og passer til både store og små arrangementer, for private og for bedrifter. I tillegg til konferansesenteret er det mange andre spennende lokaler på bygget vi

Even Isachen sier at alle kan ta kontakt og få en omvisning på bygget.

– Og da får de bli med opp og se utsikten i 16. etasje på kjøpet, sier han. 

↑ Fra venstre prosjektleder Tore Dahl, styreleder Alfred Ydstebø og daglig leder Even Isachsen.
Stavanger Sentrum 82
↑ Kafeen ilo har åpent fra tidlig om morgenen og er blitt et populært møtested på dagtid, men også på kveldene i helgene.

Det blir mye og god mat i K8!

De tre matkonseptene i K8, kafeen ilo i første etasje, personalrestauranten på mesaninen i andre etasje – og grillrestauranten Seid øverst i 16. etasje, drives alle av Matboden. De leverer også all møtemat og catering på bygget.

Det er med andre ord mye Siggi og Karl Erik i K8. De to partnerne og entusiastene har arbeidet på heltid med denne drømmen av en matdestinasjon de siste par­tre årene. I tillegg har den omfattende cateringvirksomheten deres økt i både omsetning og omfang, og nede på sjømathovedkvarteret deres på Fisketorget er det også stadig oppgraderinger.

Begrepet heltid betyr derfor ikke det samme for kvitsøybuen Karl Erik Pallesen og den islandske vikingen Siggi Ragnarsson som for folk flest.

– Det har vært enormt mye jobb, og det falt ei tåre da vi sto ved målet og åpnet Seid i mars, sier Karl Erik Pallesen, tidligere landslagskokk, tidligere kjøkkensjef ved Gastronomisk Institutt.

SEID

ILO

Åpent fra tidlig morgen og utover tidlig kveld mandag til torsdag. I helgene åpner Ilo klokken 11.00 og stenger kjøkkenet i 22.00­tiden.

Konsept: Alt fra påsmurte retter fra monter, til 3 til 5 retter på kveldene. Til lunsj er det gode retter med inspirasjon fra hele verden. God mat og drikke i kombinasjon – servert i flotte lokaler.

Han er mannen med de mange gode ideene, han som får folk med seg og som setter i gang prosessene. Siggi er den ærlige og direkte coachen med en unik evne til å holde hodet kaldt i stressende situasjoner. Hans styrke er å gjennomføre prosessene samtidig som han jobber strukturert for få ting på plass. Her er med andre ord alle steinene for et godt samarbeid på plass.

«Dette er etter vår

mening byens flotteste bygg med enormt potensial,

fantastiske leietagere og ikke minst en utbygger vi kjenner og stoler på!»

Åpent fra klokken 16.00 og utover sene nattetimer – tirsdag til lørdag. Kjører på med servering på uteserveringen fra sommeren av. Fokuserer på at gjestene skal kunne slappe av i fin atmosfære med spektakulær utsikt, fantastisk drikke, god service og god mat.

Konsept: Grillen står i sentrum i restauranten og mange av rettene kommer fra denne. Her er temaet god, rustikk mat med smak av grill og kjærlighet. Her er vinutvalget stort og vi har egen avdeling med cocktailer i norgestoppen.

– Karl Erik er god på å lage systemer, men ikke like god til å følge dem. Da er han heldig som har meg med på laget, ler Siggi.

Siggi er også kokk, har lang erfaring med å drive restaurantvirksomhet i store bygg, blant annet i Konserthuset. Han kan logistikk og vet å finne løsninger på hvordan ting kan gjøres i stor skala.

Ifølge de to var valget om å etablere et restaurantkonsept i K8 enkelt.

– Dette er etter vår mening byens flotteste bygg med enormt potensial, fantastiske leietagere og ikke minst en utbygger vi kjenner og stoler på! sier de. 

↑ Siggi og Karl Erik ønsker alle hjertelig velkomne til god mat & drikke, fin atmosfære og spektakulær utsikt på byens tak.
83 Stavanger Sentrum

Søte dyr og merkelige vesener

En fargerik fantasiverden med en knall rosa, gigantisk hund i sentrum utfolder seg på Stavanger kunstmuseum. Og vil du klappe, kose eller gre hunden, så vær så godt!

Den japanske kunstneren Misaki Kawais er inspirert av barns lek og kreative utfoldelse i utstillingen Moko Moko Club. Kawai kaller det «Art for play» og i sin filosofi åpner kunstneren opp for nye måter å erfare kunst på. Kunstverkene er ofte myke og lodne skulpturer. De kan virke barnslige og drømmeaktige, men er tett forbundet med både popkunstens univers og japansk samtidskultur. Hennes verk er fargerike, overdådige og humoristiske. Moko Moko Club er Misaki Kawais første utstilling i Norge.

Kostymer, dukker og musikk

Gjennom utstillingsperioden på Stavanger kunstmuseum, fra 25. mai 2024 til 2. mars 2025, skal det også bli flere ulike

workshops. Bli med på produksjon av kostymer, dukker, animasjon og elektronisk musikk!

«Gjennom sommeren får publikum mulighet til å bli kjent med tekstilkunst fra ulike tidsperioder på Stavanger kunstmuseum.»

– Vi viser samtidskunst som utforsker ulike former for deltakelse, samspill og lek, forteller kurator Helga Nyman ved Stavanger kunstmuseum. Moko Moko Club åpner opp for berøring og

vil være spennende for de aller yngste besøkerne, samtidig som vi alltid henvender oss til alle aldersgrupper og legger til rette for opplevelser på tvers av generasjoner. Etterpå kan publikum utforske egen kreativitet i verkstedet Studio Nona, gjennom å ta del i aktiviteter som er utviklet i samarbeid med kunstneren Misaki Kawai.

Utstillingen inngår i en serie utstillinger hvor Stavanger kunstmuseum, i samarbeid med kunstnere, retter seg spesielt mot barn og unge.

Store verk av mor og datter

Stavanger kunstmuseum viser også en stor utstilling av kunstnerne Synnøve Anker Aurdal (1908­2000) og Siri Aurdal

↑  Kom til Stavanger kunstmuseum og møt denne store, skjønne, rosa skulpturen av den japanske kunstneren Misaki Kawai. Du kan klappe den, gre den og kose med den. Foto: Helene Toresdotter/Malmö konsthall
REDAKSKJONELL ANNONSE Stavanger Sentrum 84
↑  Siri Aurdals store, men luftige skulptur vises på Stavanger kunstmuseum i sommer. Foto: Helene Toresdotter/Malmö konsthall

↑  Mor og datter Synnøve Anker Aurdal og Siri Aurdal hadde ulike uttrykk i sine kunstnerskap. I sommer vises de to sammen på Stavanger kunstmuseum. Foto: Adrian Bugge/Galleri Riis

(1937­). Mor og datter eksperimenterte begge med former og materialer i skulptur og tekstil.

Synnøve Anker Aurdal brakte vevkunsten inn i en ny tid med sin eksperimentering, mens datteren Siri Aurdal jobber med industrielle produkter fra bygg og industriproduksjon, ofte i store skulpturelle arbeider.

«Siri Aurdal var sterkt inspirert av strømninger i internasjonal kunst og var utrolig radikal for sin tid».

Aurdal var sterkt inspirert av strømninger i internasjonal kunst og var utrolig radikal for sin tid, forteller Hanne Beate Ueland, avdelingsdirektør for Stavanger kunstmuseum.

Store skulpturer av Siri Aurdal og fantastiske vevnader av Synnøve Anker Aurdal er på plass inne i hovedsalen på Stavanger kunstmuseum når utstillingen Bølger og måner åpner 15. juni. Noen av skulpturene har tidligere vært vist på Venezia­biennalen i 2017.

Opplev Frida Hansen

– Synnøve Anker Aurdal gjorde som Frida Hansen og Hannah Ryggen før henne og lot seg inspirere av eldre norske vevnader i sine nyskapende arbeider. Siri

Gjennom sommeren får publikum mulighet til å bli kjent med tekstilkunst fra ulike tidsperioder på Stavanger kunstmuseum. Da Synnøve Anker Aurdal startet sitt virke, var Frida Hansen en internasjonalt anerkjent tekstilkunstner. Hun fikk sitt gjennombrudd på Verdensutstillingen i Paris i 1900. Der var hun ble belønnet med gullmedalje

for å bruke tradisjonelle vevteknikker på en ny måte. Frida Hansen regnes i dag som en av Norges fremste kunstnere og Stavanger kunstmuseum viser alltid flere av hennes bemerkelsesverdige verk. 

↑  Verket Semper Vadentes fra 1905 er et imponerende høydepunkt i kunstnerskapet til den kjente Stavanger-kunstneren Frida Hansen. Foto: MUST

85 Stavanger Sentrum

Møbelgalleriet HAY, Palissade Dining Bench 7920,–

Traktøren Vacuvin bladåpner for gamle vinkorker 189,–

Bare Clinic Coola solkremspray til kroppen 449,–

Utetid!

Endelig er tiden her for å ta utestuen og naturen mer i bruk. Pynt opp i hagen til de koselige kveldsstundene og vær forberedt på solskinnsdagene med passende tilbehør.

Tønnesen 1937 Missoni håndkleserie fra 319,–

Øye Entourage solbrille 2899,–

Akademikliniken Day Maximal Sense SPF 50. Alle hudtyper, anti-age, fuktighet, UVA & UVB beskyttelse 445,–

Illums Bolighus Cilio, Salerno picnickurv 2229,–
Sentrum 86 PRODUKTTIPS
Stavanger
Hvaskjer?

Hotellet med hjemmefølelse

På den vakre bryggen i Stavanger, rett ved vannet og med utsikt over byen finner vår hotellperle. Vi byr alltid på frokost, fika og kveldsmat når du bor hos oss. Velkommen! Skagenkaien 28-30,

51 85 00 00 CLARION COLLECTION
BRYGGE
4004 Stavanger cc.skagenbrygge@strawberry.no +47
SKAGEN

Last ned

BYENappen i dag

Få oversikt over det som skjer i sentrum og få de ekstra gode fordelene i byen!

Velkommen

Til din lokale Fjällräven-butikk for vårens spennende nyheter!

Følg oss på Instagram @fjallravenstavanger

Fjällräven Brand Store Stavanger • Nygata 1

fjallraven.no

Ditt kjøpesenter

i hjertet av Stavanger Sentrum med det du trenger av mote, skjønnhet og helse

Visste du at en av våre mange hjertesaker er gjenbruk? Hos oss finner du både BrukBrukt og Stavanger Antikvariat!

@arkadenstavanger arkadenstavanger.no

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.