Presentatiegids SV Voorwaarts Twello - Seizoen 2017/2018

Page 1

PRESENTATIEGIDS

2017-2018 Jaargang 26Colofon

Voorwoord

Sportvereniging Voorwaarts

Daar zijn we weer. Voor de 26e maal in successie ligt er wederom een nieuwe presentatiegids. En iedere keer is het een feestje om de presentatiegids te maken en bij aanvang van het seizoen uit te geven. Want dit glossy magazine is het visitekaartje van onze prachtige omni-vereniging. Dat beseffen we ons wellicht niet altijd, maar bij het maken van de gids - en belangrijker - als u de gids leest, dan ervaren we weer even nadrukkelijk de omvang van onze vereniging en de rol die we met zijn allen vervullen. Althans, we hopen dat u dat zo ervaart.

Studio Response Zwaluwenweg 6 7384 SK Wilp Telefoon (06) 12 14 16 74

Eindredactie Rob Klunder

Redactie Paul Diks, Hans Haagen, Eric Klein Swormink Rob Klunder, Ralph Tip

Teksten Hans Haagen, Eric Klein Swormink, Rob Klunder, Ralph Tip en René Vorderman

Dank aan alle mensen die, op welke wijze dan ook, aan deze presentatiegids hebben ­bijgedragen is op zijn plaats. Maar ook dank aan alle leden, vrijwilligers en sponsors van ­Voorwaarts... want met zijn allen maken we de vereniging tot wat ie is... en daarvoor maken we dan graag weer dit magazine. Mooie vicieuze cirkel hoor! Met oranje-zwarte-groet, De redactie

In dit nummer o.a.: 11 - Handbaldames Voorwaarts voor uniek avontuur 15 - Selectie Handbal seizoen ­ 2017-2018 22 - De Buurtsportcoach van Voorwaarts verbindt mensen en organisaties 34 - Twee vrienden willen winnen met Voorwaarts 44 - Hoofdselectie Voetbal seizoen 2017-2018 52 - De 16-jarige Fleur is de derde in de familielijn die gymnastiekles bij Voorwaarts geeft 56 - De zaterdagochtend bij Voorwaarts... heerlijk, dat is mijn moment 59 - Kennis uit Aruba ingezet op de Duistervoordse beachvelden 61 - Volledige aandacht voor de jeugdige beachvolleyballers 67 - Hoofdselectie Volleybal Dames 69 - Marloes Leusink terug als trainer van Heren 1 73 - Hoofdselectie Volleybal Heren 11

15

22

34

44

56

52

61

67

69

Fotografie Evert v.d. Worp Fotografen

Ontwerp en advertentie exploitatie Studio Response

Oplage 2.000

Druk Ovimex, Deventer

Copyright Niets uit deze uitgave mag worden gekopiëerd en/of vermenigvuldigd zonder schriftelijke toestemming van uitgever.

73

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Uitgave

Een voorwoord is een voorwoord. En dat moeten we denk ik ook zo laten. Dus op deze plaats geen verdere uitgebreide bespiegelingen, maar vooral blij- en trotsheid. Ga er andermaal eens goed voor zitten en blader de gids op uw gemakkie door. De teamfoto’s, interviews met trainers, Voorwaarts-families en andere zeer lezenswaardige zullen moeiteloos uw aandacht vragen... en krijgen.

PRESENTATIEGIDS |

Opgericht 14 mei 1934 Kerklaan 2a 7391 AN Twello Telefoon (0571) 27 13 32

1Natuurlijk zitten er in ons clubgebouw vaker en meer voetballers dan

blokkeren de sponsorinitiatieven van de afdeling Voetbal de nood­zakelijke

Bagatelliseren

­beachers, gymnasten, handballers en volleyballers. Maar voor sporthal Jachtlust geldt het omgekeerde. En ja, bij sommige acties is de ene a ­ fdeling actiever dan de andere. Er spelen soms verschillende en misschien zelfs tegen­strijdige belangen. Neem de Volleybalspeeltuin waar kinderen ­spelenderwijs met een bal, niet specifiek een volleybal, leren omgaan.

groei van inkomsten, vanwege promotie naar de 1e divisie, bij de afdeling Handbal? Waarom en wanneer doen we welke grote investeringen? Denk aan de renovatie/verfraaiing van ons

Moeten we het dan bagatelliseren? Driewerf neen. Natuurlijk niet. Een vereniging leeft pas, of alleen, als er wat reuring is. In zowel positieve als negatieve zin. We juichen samen als er wat te juichen valt. Dan zijn we met zijn allen Voorwaarts. Trots

clubgebouw, de aanschaf van een

Kick Scholten, voorzitter Centraal Bestuur:

beregenings­installatie, de uitbrei-

“Bruggen naar verbinding. Coöperatief denken en doen!

ding van beachvelden en de aanleg

We hebben een hele mooie start gemaakt maar zijn nog

van een extra kunstgrasveld.

niet bij de finish....”

TEKST: ERIC KLEIN SWORMINK

We zijn verwend Zie hierboven enkele typische omni-perikelen. Probleem? Welnee! Noem het luxe-problemen. Of eerder uitdagingen, vanuit een momenteel financieel gezonde positie. Het Centraal Bestuur, met vertegenwoordiging van alle afdelingen, wikt en weegt en neemt beslissingen in het belang van de OMNI-vereniging. ­Toegegeven: het is niet altijd makkelijk. Maar we zitten er ook niet voor de “makkelijkheid”.

Wilco Kleine, voorzitter Beach: “Onze afdeling beach (voor de buitenwereld: ‘Beachsport Twello’) is de gezelligste en meest complete beachsport vereniging van Oost-Nederland!”

op het kampioenschap van Handbaldames 1, de Voorwaartsrol bij het Klompenfeest, de sfeer binnen de vereniging, de vele sponsors, de ­presentatiegids, de wedstrijd ­Voorwaarts-Go Ahead Eagles, de ontwikkeling bij Beach (loopt voorop in Nederland), het aantal leden, de uitvoering van de afdeling Gymnastiek, de inzet van alle vrijwilligers... en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar een lid, leider, commissielid of bestuurder mag soms ook best even mopperen of kwaad zijn. Dat tekent ook de betrokkenheid. Feedback op de juiste toon en aan de juiste mensen; daar worden we alleen maar beter van. Als vanuit die feedback een goed uitvoerbaar idee komt, dan zal geen bestuurder of mede-lid van Voorwaarts het blokkeren.

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Raakt de afdeling Volleybal daarmee de afdeling Gymnastiek in de flank? En

Daarbij zijn we, het centraal bestuur EN alle leden, een beetje verwend geraakt. Eén zaal-uur is niet meer voldoende. Dat moeten er twee zijn. En een afgelaste training van JO17-3 op veld 4 mag niet meer... het 1e elftal traint toch ook gewoon door op kunstgras?! En iedereen betaalt toch contributie? Waarom dan de één alle faciliteiten en de ander minder? Dat is een lastig punt en van alle tijden. Maar we zijn ook een beetje verwend geraakt... en mondiger.

3 PRESENTATIEGIDS |

Voorwaarts is een prachtige omni-vereniging!


Autoschadebedrijf De Wilde Vaassen Talhoutweg 36 - 8171 MB Vaassen - Tel. 0578-576777 - Website www.autoschade-dewilde.nl

Autoschadebedrijf De Wilde Twello Engelenburgstraat 2 - 7391 AM Twello, Tel. 0571-274804 - Fax 0571-273249

Kom vrijblijvend langs voor advies betreffende autoschade Wij herstellen voor alle verzekeringsmaatschappijen


Marike Smit, voorzitter Gymnastiek: “De leden van de afdeling Gymnastiek sporten in een omgeving waarin de veiligheid van een ieder voorop staat.”

Rob Klunder, voorzitter Handbal:

Daarmee komen we van tegen­ strijdige belangen naar één belang. Het belang van een gezonde omni-vereniging: financieel gezond en, wellicht nog belangrijker, gezond qua sfeer. Dat belang dienen we samen en komt ook prachtig naar voren in deze presentatie­gids. Voorwaarts vervult een belangrijke rol in de Twellose/Voorster-samenleving. Dat komt door het brede aanbod van onze omni-vereniging. Of je nu jong, oud, man of vrouw bent: je kunt er beachen, gymmen, handballen, voetballen en volleyballen. Recreatief EN prestatief. Met mooie ontwikkelingen op diverse gebieden: nieuwe disciplines bij de beach, walking voetbal bij de voetbal, de mooie rol van de OntspanningsCommisie en de afdeling Toneel, etc., etc. De vereniging is een sociaal platform voor de sporters, beweging voor jong en oud is goed, maar ook voor de vrijwilligers. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de “werkploeg”: een groep met wat oudere mannen en vrouwen die een paar keer per week op de accommodatie

“Handbal is een waanzinnig leuke en dynamische sport, vooral om te spelen, maar ook als toeschouwer kun je ervan genieten!”

zijn, deze prachtig onderhouden en onderling de grootste schik hebben. Hoezo sociaal platform? Als Centraal Bestuur willen we de belangrijke “omni-rol” koesteren. Daarbij kijken we zowel achter- als vooruit. In het eerste deel van het seizoen 2017-2018 nemen we met alle afdelingsbesturen samen de structuur en een aantal beleids­ aspecten onder de loep. We checken de statuten en huisregels, passen die wellicht zelfs wel aan, en schrijven een beleidsplan voor de komende 5 jaren. De kanttekening die we daar nu al bij maken is: de verantwoordelijkheid dragen we met zijn allen in de praktijk en niet op papier. We moeten c.q. willen Voorwaarts ook niet ingewikkeld maken. Dat is de afgelopen 83 jaar niet zo geweest en als het aan ons ligt wordt het dat ook in de komende decennia niet. Met gezond verantwoordelijkheids- en

Dick Laverman, voorzitter Voetbal: “Onze doelstelling is om jong en oud de gelegenheid te bieden om te voetballen.”

verenigingsgevoel en respect voor elkaar gaan we op weg naar 100 jaar Voorwaarts. We zijn een prachtige omnivereniging. Echt wel! We wensen iedereen een heel fijn en sportief seizoen.

Bestuur Beach

Voorzitter Wilco Kleine Secretaris Marieke Hessels Penningmeester Bart van Diepen

Gymnastiek

Voorzitter Marike Smit Secretaris Bianca Rensen Penningmeester Stef Gotink

Handbal

Voorzitter Rob Klunder Secretaris Mirjam Derksen Penningmeester Wim Aal

Voetbal Onno Bevers, voorzitter Volleybal: “Volleybal bij Voorwaarts voor iedereen: van jong tot oud, jongens en meisjes en van recreanten- tot divisieniveau!”

Voorzitter Dick Laverman Secretaris Dick Laverman Penningmeester Frank Berends

Volleybal

Voorzitter Onno Bevers Secretaris Kees Remie Penningmeester Léon Meijer

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Eén belang

5 PRESENTATIEGIDS |

Met vrijwilligers kan de uitvoering soms wel wat langer duren dan gewenst. Daar hoort een bepaald acceptatieniveau bij. Op dat vlak hebben we wel eens moeite met het dreigement “dan stop ik er toch mee”. Da’s te makkelijk. Samen zijn we Voorwaarts en samen moeten en kunnen we elk probleem oplossen.Twee oude rotten en een jonge hond, zo zou je de drie jeugdtrainers Lisette Niesink, Laurens Beekman, en Aniek Koers kunnen omschrijven. Maar je zou ze er misschien ook wel te kort mee doen. Handbaldieren zijn het wel. Alle drie. Ze zijn er mee opgegroeid en het laat ze niet los.

“Ik heb altijd jeugd getraind. Ik wil ook niet anders. Ik heb het gevoel dat ik ook beter met jongeren om kan gaan. Ik begrijp ze. Ze zeuren ook niet. Kinderen zijn in principe altijd vrolijk. En er is nog een ander voordeel, ik heb praktisch elk jaar een nieuw team.”

Laurens Beekman, trainer van de D1, weet waar hij over praat. Hij traint inmiddels zo’n 30 jaar de jeugd bij Voorwaarts. “Ik weet nog dat we in het begin met alle jeugdteams 1 keer in de week trainden en dat wilden uitbreiden naar 2 keer in de week met de selectieteams. Nou dat leverde wel wat weerstand van ouders op. Nu doen we niet anders. En zo zijn er wel meer dingen veranderd. Technieken en materialen bijvoorbeeld. Maar als ik kijk naar hoe ik er zelf in sta of hoe ik met de meiden om ga, daar ben ik volgens mij niet veel in veranderd. Mijn manier van trainen is ook niet heel anders volgens mij.”

TEKST: RALPH TIP

“Ik vind wel dat er meer veranderd is hoor”, vult Lisette Niesink van de C1 aan. “Als je kijkt naar hoe belangrijk kracht is geworden en voetenwerk. Dat was eerder veel minder. Er zit nu ook veel meer lijn in de opleiding en verder zijn kinderen gewoon veel mondiger geworden. Eerder deden ze gewoon wat je zei. Nu niet meer automatisch hoor.” Ook Lisette heeft er al de nodige jaren als trainer op zitten. En ook zij traint bewust de jeugd. “Het is mooi om ze dingen te leren en om ze echt vooruit te zien gaan.” De lijn in de jeugdopleiding is, het werd al even aangehaald, heel belangrijk bij Voorwaarts! “Vroeger werd er meer per team getraind. Nu hebben we een hele duidelijke lijn die is afgestemd op Dames 1. We willen op dezelfde manier spelen. Als je in de C1 speelt kun je qua systeem daarna zo in de B1 spelen, want je weet hoe we spelen. Dat is echt een bewuste keuze geweest in het technisch beleidsplan. Helma, de trainer van Dames 1, traint ook af en toe jeugdteams, dat is heel goed. En natuurlijk heb je binnen de bepaalde grenzen dan nog wel vrijheid, dat moet ook. Want spelplezier blijft het belangrijkste, zeker bij de jongste jeugd.

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Het succes van Dames 1 is prachtig; Eerste Divisie spelen met een selectie die zo goed als helemaal bestaat uit zelf opgeleide spelers. De jeugdopleiding van de afdeling handbal heeft dus mooi werk gedaan. Maar het is nog lang niet klaar, zo vinden de trainers. “We gaan door, want er zit echt nog meer talent aan te komen hoor!”

7 PRESENTATIEGIDS |

Er komt nog wel wat talent bij Voorwaarts aan hoor!


PRESENTATIEGIDS |

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

8

trouwen & catering

maakt er een feest van!

www.boode.nl

EnjoyBoode

élke avond en élke zondag open! *

RUIME KEUZE UIT 150 TOPMERKEN

UW AUTO OF FIETS GRATIS E-LADEN

GENIET IN ONS FASHION CAFE

UITERAARD GRATIS PARKEREN

* maandag t/m vrijdag

MODEMALL WILP 5.000 M2 MODE EN LIFESTYLE RIJKSSTRAATWEG 38 T 0571 261 755 WWW.PIETZOOMERS.COM


9

“Ik speel met mijn team heel erg offensief”, zegt Laurens Beekman. “Ik hoor dan wel eens ouders roepen dat de kinderen meer moeten zakken omdat ze anders te veel tegengoals krijgen en niet winnen en daardoor dus ook geen kampioen kunnen worden. Maar daar gaat het gewoon niet om. Ik vind het dan ook heel goed dat er bij handbal in die jongste jeugd niet meer aan ranglijsten gedaan wordt. Dat persé moeten winnen op jonge leeftijd werkt averechts. En te fanatieke ouders... dat moet je meteen de kop indrukken!” Lisette Niesink knikt bevestigend: “Mijn dochter Luna had er in de F jeugd heel veel moeite mee dat mensen om het team heen zo met de stand bezig waren. Daar kon ze echt niet van slapen. Zij wilde en wil gewoon lekker handballen. Leren is veel belangrijker dan winnen. En leren doe je juist zo veel in die eerste jaren. Daar moeten we ons op richten. Dat winnen en die standen, dat komt later wel.” Laurens Beekman heeft daarin zijn eigen leus: “P + P = P ofwel Plezier en Passie geeft Prestatie en dan komen de punten vanzelf.” Waar Lisette en Laurens Beekman

al heel veel ervaring hebben op het trainersvak, daar komt Aniek Koers net kijken. Ze is 20, handbalt vanaf haar 5e en speelt sinds vorig jaar vast in Dames 1. Als student van het CIOS in Arnhem, de sportopleiding, neemt ze komend seizoen de meiden van A1 onder haar hoede. “Ja die zijn net iets jonger, dan ik zelf ben, maar daar heb ik geen moeite mee. Ze kunnen van mij ook veel hebben omdat ik dichtbij ze sta. Het is ook veilig om er als trainer tussen te staan, maar als het nodig is sta ik er wel boven hoor. Het moet wel serieus zijn. Maar dat pikken ze echt wel hoor. Ik had vorig seizoen de B1 en toen deed zich wel iets grappigs voor. Eén van de meiden liep zo van de training weg om haar bidon te vullen. Ik zei toen: Vraag je dat niet meer tegenwoordig…? Vanaf dat moment werd het elke keer netjes gevraagd hoor. Ik heb ook wel bewust voor oudere jeugd gekozen. De allerjongsten hebben gewoon nog een hele andere belevingswereld, daar ben ik snel op uitgekeken. Bij de oudere jeugd heb ik het gevoel dat ik meer mezelf kan zijn.” Aniek Koers mag dan nog niet zo veel ervaring hebben, ze voelt zich al wel thuis als trainer bij Voorwaarts. “Als trainer van de A1 moet ik ook veel overleggen met de trainer van Dames 1, Helma. Ik kan veel van haar

leren, gebruik ook wel oefeningen die wij in Dames 1 ook van haar krijgen. Maar ik zoek ook zelf, ik bedenk zelf. Mijn doel met de A1 is heel duidelijk. Ik moet meiden klaar stomen voor Dames 1. Spelers beter maken. We spelen in de Topdivisie, dat is het op een na hoogste niveau van Nederland. Nou daar kun je wel leren hoor.” Best vreemd eigenlijk want Aniek Koers leidt dus haar eigen concurrenten op. “Haha, ja dat is wel zo ja…maar dat vind ik geen probleem, het is allemaal voor Voorwaarts.” De jeugdopleiding van Voorwaarts zorgt de laatste jaren voor een constante aanvoer van talenten. Niet alleen voor Dames 1 maar ook daarbuiten. Ellen Schutte, Alineke Ros, Kim Peters, Romy ten Cate en Lisa Oosterwijk stroomden de laatste jaren allemaal door naar de Eredivisie. “Onze opleiding is sterk. En we hebben een goede uitstraling, dat is ook belangrijk. We hebben veel sfeer, een goede aanhang, we stralen als club plezier uit en dat werkt! Er zijn ook oud handballers bij betrokken, ouders haken aan en willen helpen, zo hoort het. En er komt nog steeds talent aan hoor, toekomstige speelsters voor Dames 1, zeker weten. Als we er maar geduld mee hebben en houden. We moeten ze niet te vroeg willen brengen, dan komt het echt goed!”

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

FOTO RONNY TE WECHEL

PRESENTATIEGIDS |

Eigenlijk is winnen dan ook nog helemaal niet belangrijk. Kinderen hoeven ook helemaal niet eerste te staan, dat zit vaak bij de ouders.”


PRESENTATIEGIDS |

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

10 “Toen ik hier bij Voorwaarts kwam zei ik dat je in principe drie jaar bij een club moet blijven en niet langer.”


Ze hebben het beiden nog niet meegemaakt, spelen in de

en speelster Alineke Ros aan een nieuw, spannend en uniek avontuur met Dames 1.

TEKST: RALPH TIP

De trainster begint aan haar derde seizoen bij Voorwaarts. “Ik weet wat je wilt vragen”, zegt ze meteen. “Toen ik hier bij Voorwaarts kwam zei ik dat je in principe drie jaar bij een club moet blijven en niet langer. Maar ach, bij mijn vorige clubs bleef ik ook 4 jaar. Je weet het niet. We kijken dit jaar of er basis is om verder te gaan, dat moet ook in de loop van het seizoen blijken. Als er geen klik meer is, moet je stoppen, maar de klik is er op dit moment absoluut nog!” Het ‘huwelijk’ tussen Helma Meijerman en Voorwaarts is voorlopig dus een meer dan goed huwelijk dat beide partijen nog steeds uitermate goed bevalt. Helma Meijerman schreef afgelopen seizoen met Dames 1 geschiedenis door het het kampioenschap in de Tweede Divisie en de promotie naar de Eerste Divisie. Voorwaarts speelt zo maar op het één na hoogste niveau van Nederland. Die Eerste Divisie is voor beiden onbekend terrein: “Ik ben erg benieuwd, ik heb geen idee wat we moeten verwachten. Maar dat is ook niet erg, laten we er maar lekker onbevangen in gaan net als we in de Tweede Divisie hebben gedaan. Het wordt gewoon leuk en het wordt een leerzaam jaar. Ik vind de plek waar we eindigen ook niet zo belangrijk. Doel is wel dat we net iets meer bereiken dan puur handhaving. Maar als je bijvoorbeeld kijkt naar ZAP, de ploeg die het jaar voor ons kampioen werd, die zijn gewoon bij de bovenste vijf geëindigd afgelopen seizoen.” Ook voor speelster Alineke Ros is de

Eerste Divisie nieuw: “Ik heb de afgelopen jaren alleen Eredivisie gespeeld met Dalfsen. Ik ben ook erg benieuwd. Maar ik heb er ontzettend veel zin in.” Alineke Ros kwam uit de jongste jeugd van Achilles Apeldoorn naar Voorwaarts, speelde op haar 13e al in Dames 1 onder Ludia ten Cate en werd dan ook snel gescout door Dalfsen. Op haar 15e vertrok ze en werd in Salland 6 keer landskampioen met die ploeg. Het ging zo goed dat ze zelfs deel uit maakte van Jong Oranje en geselecteerd werd voor het Nederlands team. Totdat een tumor in haar been roet in het eten gooide: “Ja dat was

Na Ellen Schutte dus een tweede speelster met eredivisie-ervaring die terug keert op het oude nest. Een welkome aanvulling voor de selectie van trainster Helma Meijerman: “Ja natuurlijk. Ze is nog maar 21, maar brengt al zo veel ervaring mee. Dat is heel erg mooi voor de groep. Onze basis mocht ook wel wat breder worden, zeker als je bekijkt dat we het seizoen zijn geëindigd met enkele zware blessures.”

“Het wordt in elk geval een uniek seizoen met twee fantastische derby’s tegen Kwiek uit Raalte.” enorm schrikken. We wisten eerst niet wat het was. Er werd gedacht aan overbelasting. Ik heb toen meer rust genomen, maar het ging niet weg. Uiteindelijk bleek het dus een tumor te zijn in mijn scheenbeen. Ik ben er toen een seizoen uit geweest. Daarna ben ik nooit meer op dat oude niveau geweest. Ik merk het nog steeds wel een beetje, ik voel het nog steeds. Dat is ook de reden dat ik niet meer elke dag kan trainen en dus ook de reden dat ik naar Voorwaarts terug ben gekomen. Het is maar één stapje

Het wordt in elk geval een uniek seizoen met twee fantastische derby’s tegen Kwiek uit Raalte. Die ploeg degradeerde namelijk uit de Eredivisie. “Ik vind het echt jammer dat ze gedegradeerd zijn, Kwiek hoort in de Eredivisie, maar het is natuurlijk geweldig dat wij tegen ze mogen spelen. Eén ding is zeker, het zal beide keren helemaal vol zitten. In Raalte is er altijd een hele mooie sfeer, maar reken er op dat wij hier ook sfeer kunnen maken, dat hebben we afgelopen seizoen wel gezien!”

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Eerste Divisie. En dus beginnen trainster Helma Meijerman

lager, maar wel duidelijk minder trainen. Ik ben Voorwaarts altijd blijven volgen en had ook nog veel contact met bijvoorbeeld Melissa van Delsen en Sharin Aal. Ik kwam ook af en toe nog wel kijken. Toen ik voor mezelf de beslissing had genomen om bij Dalfsen te stoppen kreeg ik een berichtje van Jeroen van Delsen, de vader van Melissa. Hij vroeg me of ik zin had om terug te komen naar Voorwaarts.”

11 PRESENTATIEGIDS |

Handbaldames Voorwaarts voor uniek avontuur


PRESENTATIEGIDS |

12

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO


Selectie Handbal Voorwaarts Twello | Seizoen 2017-2018 | Landelijk 1e Divisie

13 PRESENTATIEGIDS |

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLOSeizoen 2017-2018

Helma Meijerman Trainer/Coach

Silvia Vredegoor Teambegeleidster

Sharin Aal Hoek

Laura Deijk Opbouw

Melissa van Delsen Opbouw

Merlin Fakkert Cirkel

Suzanne Groenen Keepster

Patricia Hendriksen Hoek

Brigitte Huis in ‘t Veld Keepster

Aniek Koers Opbouw

Alineke Ros Hoek

Ellen Schutte Hoek

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Selectie Handbal

PRESENTATIEGIDS |

Lizet Klunder Cirkel

15


PRESENTATIEGIDS |

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Alg. ad. 190x135 (halveA4liggend_Opmaak 1 03-05-16 16:41 Pagina 1

16

EIGENTIJDS

BETROKKEN

TOONAANGEVEND

DICHTBIJ

TRANSPARANT

HERKENBAAR

Thuis in de Stedendriehoek Van den Belt makelaars is een deskundig, eigentijds en toonaangevend makelaarskantoor gevestigd in Twello. Wij zijn zeer betrokken bij al onze klanten en zijn door onze centrale ligging in de gemeente Voorst altijd dichtbij. Voor gewoon een kop koffie of vrijblijvend adviesgesprek kunt u te allen tijde bij ons binnen komen lopen. Wij helpen u graag.

Dorpsstraat 19, 7391 DC Twello Telefoon (0571) 273377 info@vdbeltmakelaars.nl www.vdbeltmakelaars.nl

THE WORLD BEHIND your CURTAINS. . .

Bekende eigenschappen van de Forest gordijnrails zijn: • Eenvoudig te buigen met simpele buigapparaten • Snelle installatie d.m.v. Smart Klick ® technologie • Multifunctionele, uitwisselbare steunen • Inklikbare glijders • Geruisloos openen en sluiten van de gordijnen

W

W

W

.

F

O

R

E

S

T

G

R

O

U

P

.

N

L

Forest Group Nederland B.V. tel.: +31 (0)570-622850 fax: +31 (0)570-625284


17 PRESENTATIEGIDS |

In dit artikel wordt het eerste mannenhandbalteam doorgelicht dat in 1984/1985 kampioen werd van de tweede klasse. Betrokkenen schetsen het team en het tijdsbeeld waarin het zich bewoog. Wij zochten uit wat er van de spelers is geworden. Nog nooit presteerden de handbalvrouwen van Voorwaarts zo goed als de huidige lichting. Het team speelt komend seizoen in de eerste divisie; het een-na-hoogste niveau van Nederland. Een ongekende prestatie voor de handbalsters die niet heel lang geleden nog uitkwamen in de tweede klasse. Ad Hoek geniet van het succes. “Drie jaar geleden voorspelde ik al dat dit team makkelijk kan meedraaien in de eerste divisie”, zegt de voormalig trainer van Voorwaarts’ handbalmannen. “En ze gaan bij de eerste vier eindigen, let maar op. Het is een ijzersterk team, met speelsters die op het allerhoogste niveau hebben gehandbald, én een heel fijne meidengroep. Ze komen bij elkaar op verjaardagen en gaan samen naar feesten en concerten.”

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Tekst: René Vorderman


PRESENTATIEGIDS |

18

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Vrienden Hij ziet een parallel met de handballers die in 1985 kampioen werden van de tweede klasse. Ook dat was een vriendengroep. “Terwijl dat niet per se nodig is”, vindt Joop Pol, de spelverdeler van toen. “Je hoeft niet bij elkaar op de verjaardag te komen om een sterk collectief te zijn. Maar zo gauw je met je tas bij de sporthal komt, ben je onderdeel van het team. Wij hadden onderling veel lol. Na wedstrijden gingen we het café in en we kwamen bij elkaar over de vloer. Op maandagavond, na de training, werd het weleens laat in de kantine van de Jachtlust. Als een van de vrouwen belde waar haar man toch bleef, zeiden we steevast dat hij nét weg was.” Vanaf 1965 heeft Voorwaarts een handbalafdeling, pas in de jaren zeventig kwam er een mannentak die inmiddels allang weer ter ziele is. Telde de handbalbond op zijn hoogtepunt in de jaren negentig 120.000 leden, nu zijn dat er nog maar 60.000. Het vrouwenhandbal floreert als nooit tevoren, de mannen zijn er massaal

mee gestopt. Een verklaring hebben Pol en Hoek zo een-twee-drie niet. Wel weet Pol dat van de twaalf teams in de tweede klasse van 1984/1985 alleen Heeten en Achilles (Apeldoorn) nog een mannenafdeling hebben. Dé wedstrijd voor Voorwaarts was natuurlijk de dorpsderby tegen V&K. Als import-Twellonaar leerde Hoek al snel hoe het werkte. “Woonde je boven de wetering dan was je voor V&K, woonde je eronder dan was je voor Voorwaarts.” De trainer verpandde zijn hart aan de roomskatholieken. “V&K vond ik een arrogante vereniging, Voorwaarts een warm bad.” Dat vonden doelman Erik Nikkels en speler Robbie Ruis blijkbaar ook, want zij maakten de omstreden overstap van het wit-blauw naar het oranje-zwart.

Foefjes Tijdens de sportieve burenruzies zat de sporthal stampvol. “Je mocht van iedereen verliezen, behalve van V&K”, verwoordt Pol het motto. Hoek: “En we hebben ook praktisch nooit van ze verloren. In het begin een paar keer, maar daarna speelden we V&K gewoon weg. Dat was een strijd hoor. En dan kwam het aan op foefjes.” Waarbij Hoek geen middel schuwde. “Op een gegeven moment mocht de tijd niet meer stilstaan bij een blessurebehandeling.

otorlaarzen

Handballen op ­m

aan nale toernooien Tijdens internatio elterss Ga seizoen – in het eind van het s wa – rt Nederwee nijveen, Borger of h zic rt ne rin ef. Pol he het lolbroekerij tro n va ns fo Al uatie met een hilarische sit n ofdrol. “We ware ho de Wolferen in lle do n Weert, ee wezen stappen in een elkaar kwijt er ied avond waarop n we e ochtend moeste was. De volgend voor f vij Om ndballen. om negen uur ha kig luk ge r nog, maa negen sliepen we ns fo Al ld. ast het ve stond de tent na om ochtend: precies die s arriveerde pa en en ho tsc or ek zijn sp negen uur. Hij ble n zij op r aa m dus is hij te zijn vergeten, n.” lle handba motorlaarzen gaan


De Vedette brugden, cirkellopers, snelle mensen en een steengoede keeper.” Én Laurens Beekman, die net dat beetje extra bracht. Hoek: “Laurens was een topsporter tot en met. Z’n techniek, z’n lichaamsbeheersing, z’n balcontrole… allemaal perfect.”

De spelers Het gros van de spelers van de kampioensploeg uit ’85 woont nog altijd in Twello, tenzij hieronder anders aangegeven. Geboren Hagenaar Ad Hoek (1945) is handbaltrainer in ruste, net als Clemens Niesink (1959), die werkt als automonteur en voorzitter is van de technische commissie van Voorwaarts. Bob Harmsen (1956), niet meer actief in het handbal, werkt bij de Belastingdienst. Laurens Beekman (1961) is onder meer handbaltrainer van de jeugd van Voorwaarts.

Ad Hoek: “Het is een beetje raar om te zeggen, want ik ben z’n partner, maar wij hadden met Erik natuurlijk een baas van een keeper.” Met zijn lange armen was voor Nikkels geen hoek onbereikbaar. Belangrijkste kwaliteit was zijn lef. Nikkels was voor de duvel niet bang. Ging in de baan staan van loeiharde schoten. Pakte de bal, controleerde deze razendsnel en zette onmiddellijk een tegenaanval op. De aanvallers hoefden alleen maar weg te sprinten, Nikkels gooide de bal op maat in hun handen. De doelverdediger, tot een jaar of vijf terug als onder meer keeperstrainer actief in de handballerij, was in het dagelijks leven teamleider kassa van ’s lands grootste grootgrutter. In zijn functie bezocht hij filialen in heel Oost-Nederland. Nu doet hij het rustiger aan. Waar homoseksualiteit in het voetbal nog altijd een taboe lijkt, ondervonden Hoek en Nikkels nooit problemen met hun relatie. Hoek: “Ook als scheidsrechter – ik heb landelijk gefloten in de eredivisie voor mannen en vrouwen – heb ik er nooit last van gehad. Iedereen wist dat ik homoseksueel was, zoals dat ook bij John Blankenstein in het voetbal algemeen bekend was. Toen Erik mijn pad kruiste, is er iets ontstaan tussen ons. Of ik viel voor zijn keeperskunsten?” Lachend: “Ja, hij ving prachtig mooi de bal op.”

Joop Pol (1960) werkte bij zwembad De Schaeck en zet zich nu in voor het Kulturhus achter sporthal Jachtlust. Alfons van Wolferen (1961) is woonachtig in Ruurlo. Paul Mulder (1959) werkte in het verleden bij de Belastingdienst en heeft nu een administratieve baan. Carlos Perez Vasquez (1962) is fysiotherapeut in het Duitse Ahaus, net over de grens bij Twente. Wil Remie (1948) is gepensioneerd. Hij werkte bij V&D. Robbie Ruis (1959) woont in Deventer en is vrachtwagenchauffeur bij Defensie. Van Roman Rijka (1959) en Peter Horstink (1954) is niet bekend waar ze wonen. Rijka heeft een carrière bij het GAK achter de rug, Horstink is technisch geschoold. Erik Nikkels (1965); zie kader. Cees van den Berg (1954) was een tijd recreantencoach bij de handbal en werkte in garages.

19

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Lekker warm Pol combineerde handbal enige tijd met voetbal. “Eind jaren zeventig kwam het zo uit dat ik op een dag moest voetballen en handballen tegen Diepenveen. Stak ik zo over van het ene naar het andere veld. Ik was fanatiek, kon niet kiezen. Door een enkelblessure, die vaak opspeelde op bevroren voetbalvelden, koos ik voor handbal. Lekker warm in de zaal.” Bovendien was hij wat traag voor voetbal. “Ik was een speler met inzicht, maar de handelingssnelheid lag niet hoog. Voor m’n gevoel kon ik beter handballen dan voetballen.” Hij is nog altijd actief als trainer - thans veertig jaar, terwijl Pol al vijftig jaar lid is van Voorwaarts. Vorig seizoen trainde hij dames 3 en de meisjes-A1 (ongeslagen kampioen) en -B2. Komend seizoen verruilt hij de twee jeugdteams voor Klarenbeek 1. Ook Beekman is bij Voorwaarts actief als trainer. Hoek: “De basis voor het huidige succes van de handbalvrouwen is door Laurens gelegd. Veel speelsters zijn onder hem veel beter geworden. Destijds was hij als speler belangrijk voor ons; nu is hij de meest begeerde trainer van de afdeling oost.”

Erik Nikkels Twello, 21 september 1965

PRESENTATIEGIDS |

Wil Remie stond op doel en ik zei tegen hem ‘doe net of je geblesseerd bent’. We stonden met één doelpunt voor en het publiek van V&K kon me wel aan de schandpaal nagelen. We wonnen en sindsdien ben ik eigenlijk nooit de favoriet van V&K-leden geweest.” Frappant genoeg ging Hoek wel in op de vraag van de aartsrivaal om de ploeg aan het eind van het seizoen te coachen. “Alleen om ze uit de brand te helpen hoor”, merkt de gewezen oefenmeester droogjes op. “Ik moest ze behoeden voor degradatie.” Voorwaarts was ondertussen al kampioen. Vanaf het begin liep het dat seizoen gesmeerd. Met een uitgebalanceerde selectie zonder een zwakke schakel waren de oranje-zwarten bijkans onverslaanbaar. Pol: “Robbie was supersnel op de break en we hadden een keeper, Erik, die heel goed op de break kon gooien. Roman Rijka kon er ook wat van, een technische speler, net als Carlos Perez Vazquez. Noem hem gerust de Iniesta van ons team. Hij is de zoon van een Spaanse gastarbeider, maar gewoon in Nederland opgegroeid. Carlos was veruit de kleinste en we konden hem bereiken Staand, van links met stuiterballen laag naar rechts: aan de grond - terwijl Ad Hoek, we deden alsof we Clemens Niesink, op doel schoten.” Perez Vazquez ging Bob Harmsen, er op zijn beurt als de Laurens Beekman, Joop Pol, Alfons wiedeweerga met de bal vandoor, snel als van Wolferen, hij was. Hoek: “Carlos Paul Mulder, Carlos had een enorm goede Perez Vasquez. Gehurkt: balbehandeling én inzicht.” Wil Remie, Zo had elke speler zijn Robbie Ruis, Roman Rijka, kwaliteiten. Pol: “De Peter Horstink, ene wedstrijd gooide Clemens Niesink er Erik Nikkels, Cees van den Berg. acht ballen in, de andere wedstrijd benutte Robbie tien breaks. En in weer een ander duel waren we via Carlos gevaarlijk in de cirkel. Wij konden ons overal op aanpassen. We hadden spelers die grote afstanden over-


PRESENTATIEGIDS |

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

20

“Samen werken aan de mooiste verbouwingen dat is onze passie!”

AANBOUW VERBOUW NIEUWBOUW ONDERHOUD RESTAURATIE

T. 0571-841866

BOUWBEDRIJF-GROTERS.NL

Ook dit jaar weer een warme douche voor allen die Voorwaarts een warm hart toedragen

Gas - Water - Sanitair - Dakwerken Centrale Verwarming - Elektra Service en Onderhoud Voor Particulieren en Bedrijven


21 PRESENTATIEGIDS |

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Ontspanningscommissie

TEKST: HANS HAAGEN

‘Meer dan alleen klaverjassen en jokeren’ Het begon allemaal medio jaren zeventig. Dat lijkt al weer een eeuwigheid geleden inderdaad. Initiatiefnemers destijds waren onder meer Ton Bannink en Teunis Klein Swormink. De toenmalige ‘Carnavalscommissie’ ging over in de Ontspanningscommissie. De Klaverjas- en Jokeravonden kwamen van de grond. Deze vallen nu formeel onder de auspiciën van de OC maar de credits hiervoor gaan wat ons betreft toch echt naar de bekende organisatoren zelf. Elke keer is het weer een volle bak Van daar uit ontstonden initiatieven om meer activiteiten naast het sporten te organiseren. Inmiddels zijn die activiteiten niet meer weg

te denken binnen SV Voorwaarts. Binnen de vereniging zorgt de OC voor het familiaire gevoel wat past bij de club. De OC organiseert het hele jaar door activiteiten voor mensen van alle leeftijdsgroepen en van alle afdelingen van onze club. Tevens werken zij, samen met de Kantine Beheer Commissie en de verschillende besturen aan verbetering van afstemming en logistiek ten behoeve van de verschillende activiteiten. De ‘Dankjewel avond’ is een feest wat geïnitieerd wordt door het Centrale Bestuur, de invulling en aankleding wordt vormgegeven door de Ontspanningscommissie. Alle vrijwilligers zijn die avond dankzij de inzet van

SV Twello helemaal losgemaakt van hun taken. Het meest trots is de OC op Kerstbingo. Ieder jaar wordt er een nieuw thema bedacht met zeer fraaie decors en aankleding. Aan deze Kerstbingo wordt met veel plezier en veel inspanning gewerkt. Bij veel activiteiten zoals de Sinterklaasmiddag en het Jeugdcarnaval lopen allerlei leeftijdsgroepen van alle afdelingen door elkaar. Ook kinderen die niet sporten bij SV Voorwaarts zijn welkom bij deze activiteiten wat natuurlijk veel goodwill oplevert voor de vereniging. Kortom, de OC zorgt voor verbinding tussen alle afdelingen door ontspanning te bieden na alle inspanning. Alle activiteiten hebben hun eigen ‘kartrekkers’ die verzekerd zijn van de inzet van de OC zelf en de zogenaamde ‘hulpouders’ en barpersoneel. Ook dit seizoen zullen de bekende activiteiten weer voorbij komen, maar daarnaast blijft men broeden op nieuwe activiteiten. Kijk op www.voorwaartstwello.nl voor het programma van de Ontspanningscommissie in 2017-2018.


PRESENTATIEGIDS |

22

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO


Door samenwerkingsverbanden jong en oud in beweging krijgen

TEKST: HANS HAAGEN

Wilco Huisman is inmiddels een bekende naam binnen de sportwereld. Niet alleen binnen de gemeente Voorst maar ook in de omliggende regio. Naast het CIOS en Sportmanagement diploma, heeft hij in 2011 een eigen adviesbureau opgericht, Huisman Sport Management & Advies. SV Voorwaarts kwam bij hem terecht om een ­project te leiden waarbij de Horeca een nieuwe invulling moest krijgen. Binnen de Horeca van SV Voorwaarts speelt hij nog steeds een actieve rol. Naast de werkzaamheden binnen SV Voorwaarts werkt hij als adviseur en projectmedewerker voor verenigingen, gemeenten en bonden. Eén van de bonden is de KNVB. Wilco is medewerker G-voetbal binnen de KNVB district Oost, een onderdeel waar hij veel voldoening uit haalt, vooral het enthousiasme en plezier wat deze doelgroep uitstraalt. Het buurtsportcoachschap is een traject dat door de gemeente Voorst is opgezet om sporten en bewegen in de gemeente Voorst te stimuleren. Vanuit die samenwerking levert SV Voorwaarts omni breed een mooie bijdrage aan het tot stand komen van diverse sport- en beweeg activiteiten voor jong en oud. Doordat SV Voorwaarts binnen haar omnivereniging diverse sporten aanbiedt, liggen er veel kansen om nieuwe ­activiteiten op te pakken. Daarnaast zorgt de prachtige accommodatie, met kunstgrasvelden en een beachveld, welke toegankelijk is voor iedereen, voor veel mogelijk­heden. Wilco geeft aan dat de buurtsportcoach het sporten stimuleert, coördineert en initiatief neemt om samen met andere sectoren zoals onderwijs, welzijn, zorg en jongerenwerk tot een passend aanbod te komen. De buurtsportcoach werkt nauw

samen met andere buurtsportcoaches in de Gemeente Voorst. Vanuit het team Voorst Actief worden ook gemeente overstijgende activiteiten opgepakt zoals de voorrondes van het NK knikkeren en de Nationale Sportweek.

Nieuw sport- en beweegaanbod Een van de succesvolle activiteiten die afgelopen voorjaar is gestart is het zogenaamde ‘Walking Football’. Dit is wandelend voetbal voor 60 plussers. Naast het actieve gedeelte is het sociale component even zo belangrijk. Meer informatie over het Walking Football leest u verderop in de gids. Nog een voorbeeld van verbinden is de ­samenwerkijng met Trimenzo. Oudere buurtbewoners betrekken bij de vereniging zou je niet verwachten maar geeft een p ­ ositieve uitstraling voor de club. Met zorginstelling Trimenzo en Mens en Welzijn Voorst voert de buurtsportcoach wekelijks beweegactiviteiten uit in de nieuwe ‘Beweegtuin voor ouderen’. Op een mooie zonnige dinsdagochtend zijn er wel 18 deelnemers die een rondje maken langs de toestellen of een potje jeu de boules spelen. Het eerste schoolvolleybaltoernooi in de gemeente Voorst, gekoppeld aan het Vierhofstedentoernooi, kende maar liefst 15 teams. Een mooi begin om de komende jaren verder uit te bouwen. Door de inzet van de buurtsportcoach verzorgt SV Voorwaarts naast haar eigen sporten een belangrijke rol in de samen­ leving. SV Voorwaarts wil een open club zijn, een ontmoetingsplek waarbij ze eigen leden, regelmatige bezoekers van de club en de buurtbewoners uitnodigt om te sporten en om bij de vereniging betrokken te raken en te blijven.

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Vanaf 1 januari 2017 coördineert Wilco Huisman de werkzaamheden als Buurtsportcoach binnen SV Voorwaarts. Wilco zet de grote lijnen uit en bepaalt het beleid, waarbij Rick Timmermans en Kick Pol in de uitvoering van de diverse projecten een actieve rol spelen. Deze twee enthousiaste jonge mannen zijn tevens beide ook jeugdtrainer en lid van SV Voorwaarts.

PRESENTATIEGIDS |

De Buurtsportcoach verbindt mensen en organisaties

23


PRESENTATIEGIDS |

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

24

Hietweideweg 4

Een goede adviseur scoort altijd!

7391 XX Twello 0571 27 33 55 info@snpadviseurs.nl www.snpadviseurs.nl

voorheen:


25 PRESENTATIEGIDS |

De Toneelgroep gaat al 33 jaar Voorwaarts

TEKST: HANS HAAGEN

De eerste aanzet voor de oprichting van de toneelgroep werd gegeven bij het 50-jarig jubileum van Voorwaarts (in 1984), toen er een revue op de planken werd gebracht. De initiatiefnemers waren Meriam Pol en Ben Berends. Zij wisten binnen de vereniging menig lid uit de diverse afdelingen enthousiast te maken om deel te nemen en er een groot succes van te maken. Dat succes duurt inmiddels al 33 jaar lang voort. De rol van de toneelgroep binnen Voorwaarts is die van ontspanning bieden aan alle leden. Maar ook komen er vanuit de regio veel toeschouwers die geen lid van Voorwaarts zijn naar de voorstellingen. Zo kunnen we de club weer meer uitstraling geven en laten zien dat er meer is dan alleen de sportafdelingen en dat er veel meer te doen is. De Toneelgroep is mooi complementair aan de sportafdelingen. Ook zij spelen een spel. Wanneer je beter kijkt, zijn er meer overeenkomsten met de andere afdelingen van Voorwaarts dan je zou denken. Net als bijvoorbeeld onze voetballers, traint ook de toneelgroep iedere week om beter te worden. Ze leren technieken en foefjes om steeds beter te kunnen spelen. Je in het zweet werken tijdens een wedstrijd kennen ze

ook. Bij hen heet dat een uitvoering. De groep heeft ook een trainer, alleen noemen zij die regisseur. Na de ‘training’ drinken ook zij een glaasje in het clubgebouw. En zo kunnen we nog even doorgaan met vergelijkingen en er steeds meer achter komen dat toneelspelen ook echt topsport is. Een van de hoogtepunten was de uitvoering ‘Bella Italia’ in 2011. Daar heeft de groep zeer goede herinneringen aan. Iedereen had een rol van een typetje en het stuk had enorm veel humor. Er wordt niet maandelijks vergaderd, alleen bij noodzaak en bij belangrijke zaken voor de uitvoeringen. Evalueren doen zij meestal gelijk de week nadat de laatste uitvoering achter de rug is. De planning wordt vooraf gemaakt door de regisseuse Gerda Reinders. Er wordt

geoefend vanaf de eerste week september tot aan de uitvoeringen. Soms twee keer per week, meestal in het begin om de tekst zo snel mogelijk er in te krijgen zodat je dan de rol goed kunt gaan inkleden. Nog een voorbeeld van complementair zijn aan de rest van de vereniging is het meedraaien met de kantinediensten en ze staat ook op het Klompenfeest achter de tap. Komend seizoen staat ‘De tante van Charlie’ op het programma. Een klucht naar Brandon Thomas, vertaling Jon van Eerd, 4 dames en 5 heren. In deze gloednieuwe bewerking wordt de butler des huizes overgehaald zich als tante uit te geven. Of de butler nu wil of niet, hij moet als vrouw door het leven. Dit is aanleiding tot een reeks fantastische en hilarische gebeurtenissen. Een toneelavond waarbij één ding vast staat: de lach zal niet van de lucht zijn! De toneelgroep is nog op zoek naar een jongeman van rond de dertig om een rol te vervullen in het stuk ‘De tante van Charlie’. Hij moet lef hebben, een beetje gek zijn en jong! Voorheen werd er gespeeld bij de Vier Seizoenen en zelfs in de kantine van SV Voorwaarts. Maar sinds heel wat jaren wordt er met plezier opgetreden bij Brasserie Korderijnk. Wanneer je eenmaal geweest bent bij een voorstelling blijf je deze bezoeken. Het is een mooi avondje uit.

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Een mooie en gezellige avond uit!


PRESENTATIEGIDS |

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

26

JOHNWIJNBERGEN.NL KUNSTSTOF BAKKEN EN PALLETS Nieuw en gebruikt


Als de competities op de velden afgelopen zijn,

evenementencomplex. De sfeer van een gezellige camping hangt wekenlang overal op het park rond, maar om die sfeer te creëren moeten er wel beheerders zijn. En juist daar heeft Voorwaarts er een paar enthousiastelingen van rondlopen. Ze zijn er dag in, dag uit en stemmen er zelfs hun eigen vakantie op af.

TEKST: ROB KLUNDER

Ze staan aan de vooravond van de evenementenperiode wanneer Henk Gerrits, Karel Siemerink en Johan Schutte op een donderdagavond aan de bar van de kantine zitten. Het is bijna wekelijkse prik voor dit trio, dat dankzij de gezamenlijke band met Voorwaarts ook buiten de club om een soort vriendengroepje is

geworden. Elke donderdag komen ze even samen. De condens drupt ondertussen van een glas ijskoud speciaal biertje, dat voor hen op de toog staat. Ze praten met elkaar. Zoals vrienden dat met elkaar doen. Maar ondertussen overleggen ze ook. Want naast de linkerhand van Henk ligt een klapper, vol met papieren. Hij

De maanden mei en juni. Misschien wel de drukste, maar gezelligste maanden van het jaar bij Voorwaarts. De champagnevlekken van verschillende kampioenschapsteams zijn dan net opgedroogd, maar o.a. het familievoetbal-, Brinta Boys-, BiBasoen het Vierhofsteden-toernooi (VHT) staan al weer op de rol. Het ­Twellose sportterrein verandert dan ook in een soort mini-camping. Mensen komen er recreëren. Ze sporten en slapen er zelfs, maar daar moet het sportpark wel op ingericht zijn. En juist daar zorgt de zelfbenoemde ‘evenementencommissie’ voor.

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

wordt sportpark De Laene omgetoverd tot een waar

slaat de klapper open en een strakke tabel met allerlei kleurtjes wordt direct zichtbaar. “Dit is de barbezetting voor de komende weken. Ken je nog iemand wie wil helpen? We hebben de bezetting namelijk nog niet helemaal rond”, wordt direct de vraag gesteld, terwijl hij door de pagina’s in zijn klapper bladert.

27 PRESENTATIEGIDS |

Beheerders van alle Voorwaarts-evenementen


PRESENTATIEGIDS |

28

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO


29 PRESENTATIEGIDS |

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Ze sjouwen met materialen, regelen dat producten op tijd op de juiste plek zijn en zijn het eerste aanspreekpunt bij calamiteiten. “Wij faciliteren eigenlijk alles voor deze evenementen. Van de inkoop van alle frisdrank, tot en met het regelen van barpersoneel en van het opzetten van een partytent tot het aanleggen van een elektriciteitshaspel”, zegt Johan, die zelf veelal met elektriciteit in de weer is.

een plan op gemaakt om zo efficiënt mogelijk te werken en in te kopen. De afdelingen weten ons nu steeds beter te vinden”, zegt Henk. “Neem nou houten klapbankjes. Die kunnen we mooi gebruiken hier op het sportpark bij alle festiviteiten. Maar de afdeling gym kan ze bij een evenement ook gebruiken in de sporthal. Zo zoeken we altijd naar oplossingen die voor heel Voorwaarts het beste zijn.”

De drie heren worden in hun zelf­ benoemde ‘evenementencommissie’ vergezeld door Cees van Bussel, Johan Nijendijk, Jasper van Mourik en Henk Massink. “Iedereen heeft eigenlijk zijn eigen specialiteit waar diegene druk mee is. Samen komt het dan in een trechter allemaal bij elkaar”, beschrijft Karel het team, dat door Johan juist als hecht wordt omschreven. “We weten wat we aan elkaar hebben en het scheelt dat willekeurige vrijwilligers al gauw bereid zijn om paraat te staan en te helpen.” De commissie is inmiddels dan ook meer dan bekend bij alle afdelingen van de club. Sterker nog; de commissie probeert de afdelingen met elkaar te verbinden. “Vorig jaar hebben we met alle afdelingen bij elkaar gezeten om hun wensen in kaart te brengen. Naar aanleiding van dat gesprek hebben we daar

Van een echte voorzitter wil het trio binnen hun commissie niet spreken, maar Henk is volgens Karel wel min of meer de motor van hun groep. “Die voorzittersrol is niet zoveel werk, maar iemand moet even iedereen bij elkaar roepen voor een vergadering. We vergaderen slechts een paar keer per jaar. Dan moeten we even duidelijke afspraken maken voor wanneer de toernooiweken er weer aankomen. Het echte werk komt daarna pas, tijdens de weekenden zelf.” Want dat de heren druk zijn tijdens deze weken, dat wordt wel duidelijk wanneer je ze tijdens de toernooien over het park ziet lopen. Herkenbaar, met felgroene shirts zijn ze overal zichtbaar. Ze weten alles, ze regelen alles. Want als iedereen geniet, genieten zij ook. Al daar gaat er wel veel tijd in zitten. Johan: “Je bent soms hele dagen en

hele weekenden op het sportpark. Dan stap je ’s ochtends om acht uur het terrein op en doe je ’s nachts zelf de lichten uit. Je slaapt alleen thuis, meer niet. Het is wel intensief, maar hartstikke leuk”. Henk kan zich nog goed andere jaren herinneren, waarin er geen tijd was om even naar huis te gaan. “Die dagen vliegen voorbij, er is altijd zoveel te doen. Dan ga je niet naar huis. We hebben één keer de kleedkamers gebruikt om even snel te douchen en op te frissen om ’s avonds weer te ondersteunen.” En het thuisfront van de heren? Dat heeft zich blijkbaar allang neergelegd bij hun fanatisme om de club te helpen. “Daar weten ze niet beter dan dat wij hele dagen bij Voorwaarts zijn”, zegt Karel. “Deze dagen zijn toch zo leuk, dan zijn we graag bij de club!” Ook Henk kijkt ondanks die enorme drukte uit naar de deze weken. “We passen onze vakantie er altijd op aan. Dan kijken we in de agenda wanneer de evenementen bij Voorwaarts zijn en blokken we dat af. Daarna kijken we pas verder. Mijn vrouw vindt het immers ook harstikke leuk om te helpen. En als het VHT-toernooi dan afgelopen is, dan valt het doek en keert de rust weer terug.”


PRESENTATIEGIDS |

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Al jarenlang een trotse leider

30

Werken met jongeren en lekker in de buitenlucht actief zijn. Het zijn twee eigenschappen die bij Richard Koers diep in zijn DNA verankerd zitten. Juist bij Voorwaarts kan hij die twee elementen combineren. Als leider van een voetbalteam kan hij zijn energie meer dan goed kwijt. Want hij wil de jeugd graag iets meegeven. “Jongeren iets leren vind ik mooi. Ze moeten zich ontwikkelen, ze moeten

TEKST: ROB KLUNDER

groeien.” De 62-jarige Richard is een bekend gezicht in Twello. Naast zijn activiteiten bij Voorwaarts is hij al 37 jaar practicumdocent op de AOC Oost. Groene vingers had de altijd goedlachse ­Twellonaar dus al een tijdje, toen hij ruim twintig jaar geleden onverwachts werd benaderd om het voetbalteam van zijn zoon Jorick te trainen. “Jorick zat in de D3 en dat team had destijds geen trainer. Je wil die kinderen ook niet in de kou laten staan, dus ik zei ja. Ik dacht, als je een bloemstukje kan maken, dan moet het geven van training toch ook wel lukken?” Vanaf dat moment heeft hij altijd jeugdteams onder zijn hoede

gehad. Werken met de jeugd vindt hij immers fantastisch. “De jeugd iets leren vind ik belangrijk. Het is mooi om te zien dat ze zich ontwikkelen. Maar gezelligheid is ook altijd belangrijk hoor. Ik heb eigenlijk alleen maar leuke teams getraind. Ik probeer vaak gelijk aan hen te zijn, al moet je er als leider soms ook wel boven staan.” Jarenlang ging Richard op pad met jongens­teams, maar op een gegeven moment vond hij het mooi geweest. Toch werd hij twee jaar terug opnieuw gepolst. Nu om de meiden O15 te begeleiden. “Vlak voor mijn vakantie vroeg mijn buurman of ik

leider wilde worden. Ik was zestig jaar en vond het eigenlijk wel mooi geweest. Zoek maar een jonger iemand zei ik, maar ze wilden me toch hebben. Ik kon er tijdens mijn vakantie mooi over nadenken. Ik was nog geen vijf minuten thuis, stond hij al in mijn tuin voor een antwoord.” Zijn antwoord is inmiddels bekend en Richard heeft er tot op heden geen minuut spijt van gehad. Komend


31 PRESENTATIEGIDS |

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

seizoen wordt zijn derde seizoen met de meiden, dat dan meiden O17 is. “Het is hartstikke leuk en we hebben al veel bereikt! We waren het eerste meidenteam van Voorwaarts dat ooit kampioen is geworden! Gingen we met z’n allen de platte wagen op. Prachtig.” Het begeleiden van een meidenteam is natuurlijk wat anders dan een

jongensteam. Het maakt hem echter niets uit van welk team hij leider is. “Al staat de paus voor mij. Als hij maar een Voorwaarts hart heeft!”, zegt hij met een joviale lach. Toch ziet hij wel verschillen tussen een jongens- en meidenteam. “Voordat een training begint moet eerst de hele week met elkaar worden besproken en wordt er over jongens gepraat.” Richard laat ze vaak even gaan, waarna hij roept dat

het ‘hier geen bejaardensoos’ is. Hij verwacht immers dat iedereen tijdens de training wel zijn of haar best doet. “In het veld moet je wel knokken, en dan geef ik ze ook wel eens op hun sodemieter. Maar daarna moeten we weer plezier hebben met elkaar. Wat je verder daarnaast doet, maakt mij niets uit. Al ga je een cursus rietvlechten ofzo doen. Maar in het veld gaan we er samen voor!”


PRESENTATIEGIDS |

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

32 Samen met Vense Projecten (af)bouwen aan een goed eindresultaat!

Dagje uit? Met een Of alleen groep op stap? groepsvervoer nodig?

TCR Tours is gastvrij in groepsvervoer!

Keurmerken

www.venseprojecten.nl

t 0572 - 35 35 35 | i www.tcr-tours.nl | e info@tcr-tours.nl


Op naar een leven lang voetballen!

Voor 60-plussers is het nu mogelijk om met deze variant

vorm van Walking Football, een voetbalvariant die speciaal is ontwikkeld om 60-plussers op een verantwoorde manier te laten bewegen. Buurtsportcoach Wilco Huisman heeft deze nieuwe vorm van voetballen nu ook geïntroduceerd bij SV Voorwaarts. En het is een succes!

TEKST: HANS HAAGEN

Tijden veranderen. De samenleving verandert, evenals de voetballers en hun wensen. Dus is de vraag: hoe speel je hier als vereniging op in? Naast het blijven werven van jeugd zien veel clubs nu ook een andere doelgroep ontstaan binnen het voetbal: 60-plussers. En het is niet vreemd dat dit veelal oud spelers zijn van de vereniging die hun club niet los

kunnen laten, maar ook het spelletje niet. Van oorsprong is deze vorm van voetbal een Engelse vondst. Zeg maar de zogenaamde ‘Old Stars’ zoals die door de Eredivisie CV in samenwerking met het Nationaal Ouderfonds is uitgerold bij de BVO’s. De naam zegt het al, het is voetbal zonder rennen. Een spelvorm die de fysieke gesteldheid van 60-plussers respecteert,

“Maar is Walking Football nog wel voetbal?” vragen veel mensen zich af. “En is dat leuk dan?”, hoor je vaak. Volgens de deelnemers welzeker, want Walking Football hanteert dezelfde regels als het reguliere voetbal met een aantal ‘kleine’ uitzonderingen. Behalve dat er niet mag worden gerend, is er geen buitenspel en zijn er geen keepers. Niet rennen houdt in dat er altijd één voet aan de grond blijft. Ook mogen er geen slidings gemaakt worden en de bal mag niet boven heuphoogte komen. De spelregels zijn bedoeld om de fysieke belasting laag te houden zodat blessures worden voorkomen. De praktijk wijst het al uit: deelnemers voelen zich fitter en hebben meer sociaal contact. Weer lekker ouderwets in de kantine zitten en praten over van alles en nog wat, net als vroeger! Met Walking Football kan de vereniging met deze doelgroep ook nog de accommodatie beter benutten omdat deze sporters gewoon overdag het sportcomplex gebruiken. Momenteel spelen er bij SV Voorwaarts wekelijks op vrijdagmiddag veel enthousiaste mannen en zelfs dames aan de Laene. Er zijn plannen om ook op vrijdagavond te gaan spelen. Inmiddels is ook de eerste oefenwedstrijd tegen FC RDC Deventer gespeeld. Rick Timmermans verzorgt de trainingen. Iedereen is welkom en kan deelnemen! Geef dit door aan uw vader, opa, buurman of kom samen met iemand naar een proeftraining in het nieuwe seizoen, voor meer informatie kunt u terecht bij buurtsportcoach Wilco Huisman. Of kijk op de website van SV Voorwaarts.

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

lekker ouderwets een potje te voetballen. Dit gebeurt in de

waardoor een leven lang voetbal mogelijk wordt. En een spelvorm waarbij spelplezier en plezier maken met elkaar voorop staan. Zodat deelnemers niet alleen fysiek maar ook mentaal fit worden en blijven.

PRESENTATIEGIDS |

Walking Football overgewaaid vanuit Engeland naar ‘de Laene’

33


PRESENTATIEGIDS |

34

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Twee vrienden willen winnen met Voorwaarts Het vlaggenschip van Voorwaarts staat komend jaar onder leiding van het nieuwe trainersduo Kick Maatman en Resit Schuurman. De twee vrienden, die allesbehalve een onbekende zijn in het voetbal, gaan proberen een ‘vechtmachine’ te maken van het eerste elftal. En als het

TEKST: ROB KLUNDER

met frivool voetbal kan, dan heel graag.

Het is de eerste zondag van juli als de voetbalvelden aan de Kerklaan er onbespeeld bij liggen. Een groep beachsporters volleybalt iets verderop, op dat moment de enige bewoners aan sportpark de Laene. Toch heeft de hoofdselectie zojuist de eerste training van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt. Kick Maatman en Resit Schuurman hebben de nabespreking afgerond en nestelen zich op de loungebank van bestuurskamer 1. Het is een plek waar het nieuwe trainersduo van Voorwaarts komend seizoen ongetwijfeld vaker zal komen. De karakteristieke fotowand van de bestuurskamer, die inmiddels pal in hun gezichtsveld ligt, symboliseert de geschiedenis van de club, maar doet nu dienst als decor om de blik op de toekomst te richten. De wand trekt bijna vanzelfsprekend de aandacht van het duo, dat de eerste weken goed is ontvangen in Twello. “Die muur ziet er heel gaaf uit. Je kan merken dat Voorwaarts een club is dat alles goed op orde heeft. Misschien nog wel beter dan menig hoofdklasser. De faciliteiten zijn goed, het veld ligt er fantastisch bij en alles is goed geregeld. Voorwaarts is echt een grote club waarbij ze weten wat ze doen”, beschrijft Kick zijn eerste ervaringen aan de Kerklaan.

De 38-jarige eindverantwoordelijk heeft direct goede woorden over voor zijn nieuwe club. Een lekkere kennismaking weliswaar, maar de Deventenaar kan het ook in perspectief plaatsen. Acht jaar lang was hij de eindverantwoordelijke bij De Gazelle, waarin hij de ploeg met drie achtereenvolgende kampioenschappen naar de 2e klasse dirigeerde. Daarna maakte hij van Rohda Raalte vier jaar lang een stabiele hoofdklasser en nu loopt hij al twee jaar fulltime bij de beloften van Go Ahead Eagles rond. Dat laatste blijft hij ook komend jaar doen. De wedstrijd- en trainingsdagen liggen precies om en om. “Het is goed te combineren en ik zal alleen op woensdag vrij zijn. Maar dat is geen probleem.”

Visie van Voorwaarts Kick wordt bij Voorwaarts de opvolger van Ronald Dekker, die Voorwaarts na drie seizoenen door de voordeur heeft verlaten. Volgens de visie van Voorwaarts blijft een trainer vaak maar maximaal drie jaar bij de club uit Duistervoorde en zo ook dit keer. Voorwaarts ging op zoek naar een nieuwe trainer en klopte aan bij Kick. De rasechte Deventenaar twijfelde niet toen de Twellonaren

zich bij hem meldden. “Voorwaarts was er van op de hoogte dat ik weer een nieuwe club zocht. We hebben daarna een aantal gesprekken met elkaar gevoerd en het gevoel was erg goed. De club werkt veel met eigen jeugd en die visie spreekt mij erg aan. Ik hoefde dan ook niet lang na te denken om hier te tekenen.” Tijdens de gesprekken werd ook de verdere invulling van de technische staf ingekleurd. Assistent Guido Ben Boubaker heeft het eerste elftal ook verlaten en dus ontstond ook daar een open plek. Kick dacht direct aan zijn maatje en oud professioneel voetballer Resit Schuurman, wie hij al van jongs af aan goed kent. “Het was voor mij geen harde eis wie mijn assistent zou worden, maar toen ik hoorde dat


35 PRESENTATIEGIDS |

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

er wel een plek vrij was, had ik direct een wens. In dat geval wil ik ‘Schuur’ meenemen, zei ik toen.”

Twee vrienden Kick en Resit kennen elkaar al tientallen jaren. Meer dan twintig jaar terug speelden Kick en Resit al samen, in het Deventer Elftal, (een team dat is samengesteld uit spelers van Sallandse clubs) en sindsdien is het contact nooit meer verloren gegaan. Vorig seizoen speelden ze nog samen in het eerste van De Gazelle, maar nu zijn de voetbalschoenen opgeborgen. Voor de eveneens 38-jarige Resit betekent het een eindstation na een lange reis van 325 wedstrijden betaald voetbal langs o.a. NEC Nijmegen, FC

Twente, Heracles Almelo en Go Ahead Eagles. En eigenlijk was hij ook wel een beetje klaar moet voetballen, tot Kick ineens bij Go Ahead Eagels weer voor hem stond. “Nadat ik mijn professionele carrière had beëindigd kreeg ik nog aanbiedingen van hoofdklassers. Maar ik vond het wel mooi geweest allemaal. Tot Kick mij overhaalde om bij de Gazelle te spelen en iets bij Go Ahead Eagles te gaan doen. Ik liep een tijdje mee als zijn assistent en de klik was er. Daarna ben ik de cursus Trainer/Coach 3 gaan volgen en ik word steeds fanatieker.” Resit twijfelde dan ook niet om met zijn maatje mee te gaan naar Voorwaarts. Ondanks dat de Deventenaar genoeg velden en stadions van de binnenkant heeft gezien, maakt de

stap naar Voorwaarts toch het nodige los in zijn omgeving. “Ik heb heel veel positieve reacties gehad over deze stap. Het geeft aan dat het beeld over deze club echt heel goed is.”

Vechtmachine met frivool voetbal Terwijl het gesprek in de bestuurskamer voortkabbelt, druppelt de selectie afgemat het clubhuis uit. Het is een jonge maar enthousiaste groep, zo heeft het kersverse trainersduo al ontdekt. Misschien is het wel één van de jongste selecties ooit die Voorwaarts komend seizoen vertegenwoordigt. Beide heren zien er desondanks genoeg perspectief in. “De eerste training belooft in ieder


PRESENTATIEGIDS |

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

36

Zeedijk 41 | 7397 NS Nijbroek | 0571-292734 | info@paintball-nijbroek.nl

0144693.pdf 1

30-3-2015 16:40:45


37 PRESENTATIEGIDS |

FOTO ERIK PASMAN

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

geval goeds. Het is een jeugdige groep, maar wel een groep die echt wil. Gelukkig maar, want ik stoor me er echt aan als spelers het in het veld laten lopen. Iedereen moet weten wat van diegene verwacht wordt. We hebben fanatiek getraind, maar tegelijkertijd ook veel gelachen. En dat is precies hoe we willen werken”, geeft de oefenmeester een duidelijk signaal naar zijn groep af. Kick heeft in het verleden al aangetoond goed overweg te kunnen met jeugdige spelers en ook bij GAE werkt hij succesvol met de talenten. Hij promoveerde immers vorig seizoen nog met Go Ahead Eagles O17. Prestaties uit het verleden bieden uiteraard geen garantie voor de toekomst, maar Kick en Resit zijn positief gestemd. Het afgelopen seizoen is Voorwaarts een stabiele tweedeklasser gebleken. Een prestatie die het trainersduo wil evenaren, maar een echte doelstelling uitspreken vinden ze op dit moment te vroeg. “Uiteraard willen we winnen. Dat staat altijd voorop. We moeten een vechtmachine worden dat qua verdediging strak staat. Vanuit het hart voetballen en als het in de eindfase met frivool voetbal kan, dan heel graag. Maar spreken van een kampioenschap is niet realistisch. Dat wordt, zeker met het vertrek van

enkele jongens, wel lastig.” Kick doelt op het vertrek van goalgetter Bruce Schotman, routinier Joost Hulsebos en allrounder Dave Bijsterbosch. “Maar als we ons tijdens het seizoen kunnen ontwikkelen, hoog eindigen en stiekem een periode kunnen pakken, dan zou dat erg mooi zijn.” Het voetbaldier in de oefentrainer ontwaakt langzaam. Want waar hij ook is, over voetbal praten doet hij graag. En als dat met Resit kan, dan is het helemaal top. “Wij zijn best wel voetbalminded. We praten veel over voetbal en af regelmatig appen we over de voetbal. Onze partners zijn het wel gewend”, stelt Resit iedereen met een knipoog gerust. Niet onwaarschijnlijk, want voetbal staat toch wel centraal in beide gezinnen. De oudste dochter van Kick voetbalt bij Sportclub Deventer, terwijl Resit elke zaterdag bij Schalkhaar zijn zoontje aanmoedigt. De clubs in Deventer kennen ze dan ook goed. Juist daarom vinden ze het ergens wel jammer dat de echte derby’s er dit jaar niet inzitten. Zo is Schalkhaar gepromoveerd terwijl Helios een stapje terug heeft gedaan. Het betekent automatisch dat de nieuwe competitie indeling er voor zorgt dat Voorwaarts in de 2e klasse I naar de regio’s rond Nijmegen en ­Doetinchem moet afreizen.

Resit: “Voor de sfeer eromheen is het jammer dat die Deventer ploegen ­allemaal weg zijn. Al neemt dat wellicht ook wat onderlinge spanning weg.”

Uitgerekend tegen Go Ahead Eagles Toch staat er komend seizoen minstens één wedstrijd tegen een Deventer ploeg op het programma. Go Ahead Eagles komt namelijk al midden in de zomer op bezoek aan De Leane. Uitgerekend de club die het duo zo nauw aan het hart ligt. Kick blijft komend seizoen naast zijn functie bij Voorwaarts immers nog verantwoordelijk voor Go Ahead Eagles O19 en Resit beëindigde zijn professionele loopbaan juist bij Kowet, daar waar hij ook startte. “Het is wel heel toevallig dat juist dit onze eerste wedstrijd van het seizoen wordt. Het is een hele leuke bijkomstigheid en erg leuk voor de club en supporters.”, zegt Resit, die ook nog veel bekenden bij het Deventer voetbalbolwerk heeft. “Het is een leuk treffen en volgens mij is alleen Xandro Schenk nog aanwezig waarmee ik gespeeld heb. Maar het moet vooral het begin van een mooi seizoen worden.”


PRESENTATIEGIDS |

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

38

randen?” b r e v n ë ie r r! “Calo rieën per uu 50 calo Tuinieren - 3

Hoveniersbedrijf Isidorushoeve “Johnny Dijkman” Rijksstraatweg 189 7391 MN Twello T: 0571-274926 / 06-51935827 E: isidorushoeve@gmail.com W: www.hoveniersbedrijfisidorushoeve.nl


Indeling 2e klasse I 2017-2018

Concordia Wehl

Spero

DVC ‘26

Union

Germania

Varsseveld

Leones

Voorwaarts Twello

Orion

vv Vorden

SDOUC

WAVV

Aanvang wedstrijden: 14.00 uur Sportcomplex De Grindslag Doesburgeweg 20 7031 JC Wehl 0314 - 681798 www.concordia-wehl.nl

Aanvang wedstrijden: 14.00 uur Sportcomplex De Nevelhorst Vincwijcweg 12 6941 RG Didam 0316 - 221919 www.dvc26.nl

Aanvang wedstrijden: 14.30 uur Sportpark Noord Nijmeegse Baan 5 6561 KE Groesbeek 024 - 3972081 www.germaniagroesbeek.nl

Aanvang wedstrijden: 14.00 uur Sportcomplex Het Zijvond Zijveld 8 6658 DG Beneden-Leeuwen 0487-591940 www.sv-leones.nl

Aanvang wedstrijden: 14.00 uur Sportpark Mariënbosch Nijmeegsebaan 143 6525 DX Nijmegen 024-3606102 www.sv-orion.nl

Aanvang wedstrijden: 14.30 uur Sportcomplex De IJsselweide Anton Tijdinklaan 7 7071 CX Ulft 0315-681084 www.sdouc.nl

Aanvang wedstrijden: 14.00 uur Sportcomplex De Bakenberg Bakenbergseweg 256 B 6816 PC Arnhem 026-3707670 www.smlarnhem.nl

Aanvang wedstrijden: 14.00 uur Sportcomplex De Pas Oost Groenestraat 42 6662 BJ Elst 0481-375710 www.svspero.nl

Aanvang wedstrijden: 14.00 uur Sportcomplex De Kluis Kluisestraat 2 6581 KW Nijmegen 024-3556521 www.unionvoetbal.nl

Aanvang wedstrijden: 14.00 uur Sportcomplex Oberink Westelijke Oude Aaltenseweg 4 7051 HL Varsseveld 0315-241036 www.scvarsseveld.nl

Aanvang wedstrijden: 14.00 uur Sportpark De Laene Kerklaan 2a 7391 AN Twello Telefoon (0571) 27 13 32 Website: www.voorwaartstwello.nl

Aanvang wedstrijden: 14.00 uur Sportcomplex ‘t Grote Veld Oude Zutphenseweg 11 7251 JX Vorden 0575-551966 www.vvvorden.nl

Aanvang wedstrijden: 14.00 uur Sportcomplex Ketwich Verschuur Peppelsteeg 2 6708 NZ Wageningen 0317-410401 www.wavv.nl

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

SML

Aanvang wedstrijden: 14.00 uur Sportcomplex Deventerweg Deventerweg 55 7203 AD Zutphen 0575 - 517988 www.azczutphen.nl

PRESENTATIEGIDS |

AZC Zutphen

39


PRESENTATIEGIDS |

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

40

Een nieuwe speler op de markt... Hielke Engeltjes Boomspecialist & Tuinservice

Een nieuwe speler met verfrissende ideeĂŤn. Een jong dynamisch bedrijf met een professionele kijk op uw bomen en tuin. Hielke Engeltjes Boomspecialist & Tuinservice kenmerkt zich door een betrokken en enthousiaste aanpak van uw boom & tuin. Bij ons bent u op de juiste adres voor boomadvies en aanplanten van nieuwe bomen. Tevens zijn wij gespecialiseerd in boomonderhoud, snoeimethoden, kappen van bomen en het verwijderen van boomstronken. Ook kunnen wij de kapvergunning voor u regelen. Wilt u meer weten of een vrijblijvende afspraak? Bel Hielke Engeltjes op (06) 15 58 25 04


Zondag 2e klasse I Oost

26 november 2017 Spero - Union Concordia - WAVV Varsseveld - SML Voorwaarts T - Germania SDOUC - AZC DVC ‘26 - Orion Leones - Vorden

18 maart 2018 Concordia SDOUC Orion Vorden Leones Varsseveld DVC ‘26

- Spero - WAVV - Voorwaarts T - Union - SML - Germania - AZC

1 oktober 2017 Vorden DVC ‘26 Orion Leones AZC SML SDOUC

- Voorwaarts T - Concordia - Union - Spero - Germania - WAVV - Varsseveld

3 dececember 2017 Germania - SDOUC Orion - Leones WAVV - Spero SML - Concordia AZC - Varsseveld Union - Voorwaarts T Vorden - DVC ‘26

25 maart 2018 Germania Union WAVV AZC Voorwaarts T Orion SML

- Spero - Concordia - Varsseveld - Vorden - Leones - SDOUC - DVC ‘26

8 oktober 2017 Spero Concordia WAVV Union Germania SML Voorwaarts T

- DVC ‘26 - SDOUC - Orion - Leones - Vorden - AZC - Varsseveld

10 december 2017 Spero - SML Concordia - AZC Varsseveld - Orion DVC ‘26 - Leones Voorwaarts T - WAVV Germania - Union SDOUC - Vorden

1 april 2018 DVC ‘26 Vorden SDOUC Spero Concordia Varsseveld Leones

- WAVV - Orion - SML - Voorwaarts T - Germania - Union - AZC

15 oktober 2017 Orion SDOUC Varsseveld Vorden DVC ‘26 AZC Leones

- SML - Spero - Concordia - WAVV - Voorwaarts T - Union - Germania

17 december 2017 WAVV - Germania Union - DVC ‘26 AZC - Spero Orion - Concordia Vorden - Varsseveld SML - Voorwaarts T Leones - SDOUC

8 april 2018 Voorwaarts T Concordia Union Spero Germania WAVV Varsseveld

- Vorden - DVC ‘26 - Orion - Leones - AZC - SML - SDOUC

22 oktober 2017 Spero Concordia Varsseveld Vorden Leones SDOUC DVC ‘26

- Germania - Union - WAVV - AZC - Voorwaarts T - Orion - SML

28 januari 2018 Spero Concordia Varsseveld WAVV Voorwaarts T Germania SDOUC

- Orion - Vorden - Leones - Union - AZC - SML - DVC ‘26

15 april 2018 Orion Vorden Leones Union AZC SML DVC ‘26

- Spero - Concordia - Varsseveld - WAVV - Voorwaarts T - Germania - SDOUC

29 oktober 2017 Spero WAVV Voorwaarts T Union SML Germania AZC

- Concordia - SDOUC - Orion - Vorden - Leones - Varsseveld - DVC ‘26

4 februari 2018 Vorden Leones DVC ‘26 AZC SDOUC SML Orion

- Spero - Concordia - Varsseveld - WAVV - Voorwaarts T - Union - Germania

22 april 2018 SDOUC Leones Spero Concordia Varsseveld Voorwaarts T DVC ‘26

- Germania - Orion - WAVV - SML - AZC - Union - Vorden

5 november 2017 Concordia - Voorwaarts T Orion - AZC Varsseveld - Spero Leones - WAVV SDOUC - Union DVC ‘26 - Germania Vorden - SML

18 februari 2018 DVC ‘26 SDOUC Orion Leones Vorden AZC Varsseveld

- Spero - Concordia - WAVV - Union - Germania - SML - Voorwaarts T

13 mei 2018 Union WAVV SML Germania AZC Orion Vorden

- Spero - Concordia - Varsseveld - Voorwaarts T - SDOUC - DVC ‘26 - Leones

19 november 2017 WAVV - DVC ‘26 Orion - Vorden SML - SDOUC Voorwaarts T - Spero Germania - Concordia Union - Varsseveld AZC - Leones

4 maart 2018 SML Spero Concordia WAVV Voorwaarts T Union Germania

- Orion - SDOUC - Varsseveld - Vorden - DVC ‘26 - AZC - Leones

20 mei 2018 Germania DVC ‘26 Spero Concordia Varsseveld Voorwaarts T SDOUC

- WAVV - Union - AZC - Orion - Vorden - SML - Leones

11 maart 2018 Voorwaarts T ZC Spero WAVV Union Germania SML

- Concordia - Orion - Varsseveld - Leones - SDOUC - DVC ‘26 - Vorden

27 mei 2018 SML AZC Orion Leones WAVV Union Vorden

- Spero - Concordia - Varsseveld - DVC ‘26 - Voorwaarts T - Germania - SDOUC

Wedstrijdprogramma 1e periode Wedstrijdprogramma 2e periode Wedstrijdprogramma 3e periode

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

24 september 2017 Spero - Vorden Concordia - Leones Varsseveld - DVC ‘26 WAVV - AZC Voorwaarts T - SDOUC Union - SML Germania - Orion

PRESENTATIEGIDS |

Wedstrijdprogramma 2017-2018

41


PRESENTATIEGIDS |

42

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO


Hoofdselectie Voetbal Voorwaarts Twello | Seizoen 2017-2018 | 2e Klasse I

43 PRESENTATIEGIDS |

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO


2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Seizoen 2017-2018

44

Hoofdselectie Voetbal

PRESENTATIEGIDS |

Kick Maatman Hoofdtrainer

Resit Schuurman Assistent Trainer

Tino Broekhof Teammanager

Marieke ten Have Verzorgster

Sammie Fiddani Verdediger

YoĂŤl Finke Keeper

Ismar Maglajlic Middenvelder

Nando Manuputty Middenvelder

Mark Mulder Verdediger

Daan Stormink Middenvelder

Matthijs Straatman Verdediger

Joey Teering Aanvaller


45 PRESENTATIEGIDS |

Hans van Eck Keeperstrainer

Herman Bril Assistent scheidsrechter

Ton Clemenkowff Assistent scheidsrechter

Luuk Grieving Middenvelder

Robin Hafkamp Keeper

Matthijs Kamphuis Verdediger

Nick Linthorst Middenvelder

Niels Pereboom Verdediger

Rick te Riele Middenvelder

Simon Rutgers Aanvaller

Bas Ruysch Aanvaller

Mutaties Seizoen 2017-2018

Rick Timmermans Middenvelder

Nino Wattimena Verdediger

Vertrokken David Bos Davy Bijsterbosch Jelmer Clemenkowff Sil Fiddani Joost Hulsebos Bruce Schotman

Kon. UD SP Teuge Gestopt Go Ahead Eagles Lager elftal csv Apeldoorn

Nieuw YoĂŤl Finke Nando Manuputty Daan Stormink

csv Apeldoorn Eigen jeugd Eigen jeugd

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Jan Selhorst Teammanager


PRESENTATIEGIDS |

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

46

Woudweg 7, Teuge | Weteringstraat 4, Twello Telefoon: 055-3231210 | info@haverkamp.nl I.v.m. 2 vestigingen graag contact opnemen om een afspraak te maken.


Voorwaarts JO19 | 4e Divisie F ATC ‘65 | AZSV | Bon Boys | DZC ‘68 | ST Germanicus/CSVC | Longa ‘30 | PH | Rigtersbleek | Rohda Raalte | TVC ‘28 | Vogido

47 PRESENTATIEGIDS |

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Voorwaarts JO17 | Hoofdklasse L Berkum | Colmschate | DOS Kampen | DVS ’33 | FC Zutphen | Lelystad’67 | SV Nieuwleusen | Robur et Velocitas | SDC Putten | UNICUM | VVOG | ZAC


PRESENTATIEGIDS |

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

48

Beste service én persoonlijk advies Altijd bij u in de buurt! En natuurlijk bezorgen wij ook op afspraak bij u thuis! Expert Twello

Duistervoordseweg 11 (0571) 271346

Badkamers

Keukens

Wand- vloertegels

40 jaar 2 5000 m showroom

Badkamers, keukens en tegels

Kom langs of maak online een afspraak op gijsbertsbv.nl Vlijtseweg 190 | 7317 AM Apeldoorn | Tel.: 055 5219175

Wellness en meer...


Voorwaarts JO15 | 1e klasse 09

49 PRESENTATIEGIDS |

Colmschate | Diepenveen | Groen Wit ‘62 | Kon. UD | Overwetering | Schalkhaar 2 | Sportclub Deventer | SP Teuge | SV Twello | Wijhe ‘92

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Voorwaarts JO13 | 1e klasse 07 Be Quick Zutphen | Colmschate | Diepenveen | Heeten | Helios | Overwetering | Sportclub Deventer | SV Twello | Warnsveldse Boys | Wijhe ‘92


PRESENTATIEGIDS |

50

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO


Voorwaarts JO11 | 1e klasse 08

51 PRESENTATIEGIDS |

Apeldoornse Boys | Go Ahead Deventer | Groen Wit ‘62 | KCVO | Overwetering | Robur et Velocitas | Schalkhaar 2 | Sportclub Deventer | SP Teuge | WSV

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Voorwaarts JO9 | 1e klasse 2 Colmschate | csv Apeldoorn | Go Ahead Kampen | HHC Hardenberg | Robur et Velocitas | Rohda Raalte | SVI | SP Teuge | WSV


PRESENTATIEGIDS |

52

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

De 16-jarige Fleur is de derde in de familielijn die gymnastiekles bij Voorwaarts geeft Ze is pas zestien jaar oud, maar eigenlijk is ze al niet meer weg te denken bij de gymnastiekafdeling. Fleur Havekes begon enkele jaren geleden als ‘hulpje’ op de zaterdagochtend, maar beschikt komend seizoen waarschijnlijk al over de diploma’s om zelfstandig groepen te leiden. En daarmee treedt ze in de voetsporen van haar moeder én oma, die ook beide leidster bij de gymnastiek van

TEKST: ROB KLUNDER

Voorwaarts waren. Toeval of niet, maar op een chronologische manier schuiven de drie dames aan. Van links naar rechts zoeken Fleur Havekes (16), moeder Rian Havekes (45) en oma Ria Bloemenkamp (69) een plekje aan tafel. Het trio heeft een bijzondere band met Voorwaarts, de club die zij al jarenlang een warm hart toedragen. Sterker nog, soms zelfs langer dan ze zelf weten. Want wanneer Fleur wil beginnen te vertellen dat ze vroeger heeft gehandbald bij Voorwaarts, wordt ze direct aangevuld door haar moeder. “Toen je drie jaar oud was ben je eerst begonnen met kleutergym. Daarna ging je pas handballen.” De wenkbrauwen van Fleur beginnen licht te fronzen. “Ow ja? Ben ik al zo lang bij Voorwaarts betrokken?”, zegt ze met een glimlach. Die appel is blijkbaar niet ver van de boom gevallen. Want het gymnastiekvirus kreeg Fleur van haar moeder Rian, wie het virus weer overnam van haar moeder Ria. Jaren geleden was oma Ria al leidster bij Voorwaarts. Ze nam de toen nog kleine Rian geregeld mee naar de sporthal. Rian: “Mijn box was de omgekeerde kast. Dan was mijn moeder leiding aan het geven en

had ze de kop van de kast (een gymnastiektoestel) omgedraaid. En dan kon ik daarin staan. Zo is het vroeger allemaal begonnen.” Nu, decennia later, is het dus Fleur die het meest betrokken bij Voorwaarts is. Het oranjezwarte hart heeft Fleur duidelijk geërfd van al haar voorouders. Want de club speelt een belangrijke rol in de familie Haveks/Bloemenkamp “Ja, er zijn wel meer mensen in de familie lid van Voorwaarts. Mijn man was altijd lid van de voetbal, bij de handbal zijn wat familieleden actief en gymnastiek vertegenwoordigen we dus ook. De club wordt altijd uitvoerig besproken. Voorwaarts speelt best wel een grote rol in onze familie”, weet oma Ria te vertellen. Fleur is dan ook in een echt Voorwaartsnest opgegroeid. “Ik kan mij geen andere club dan Voorwaarts voorstellen in mijn leven”, zegt ze nu al. De liefde voor de club probeert ze over te brengen tijdens de gymnastieklessen op zaterdag. Dan kan Fleur haar energie helemaal kwijt. Ze is niet bang en ze zet stiekem al echt de lijnen uit. Fleur begon enkele

jaren geleden echt als assistent op de zaterdagochtend. “Vanwege allerlei blessures ben ik gestopt met handballen. Toen las ik in het clubblad dat ze mensen zochten voor de gymnastiekleiding. Dat leek mij wel erg leuk, dus heb ik direct gereageerd.” Dat ze echter zo enthousiast zou worden als dat ze nu is, had ze destijds zelf ook niet gedacht. Want de zestienjarige vindt het inmiddels zo leuk, dat ze zich er verder in is gaan ontwikkelen. Ze is zelfs hard op weg om zelfstandig groepen les te mogen geven. “Ik heb twee cursussen gevolgd voor assistent leidster gymnastiek en volg nu een opleiding zodat ik straks ook zelfstandig voor een groep mag staan.” Om die ambitie kracht bij te zetten volgt ze niet alleen een opleiding, maar wil de zestienjarige thuis ook nog wel eens gymnastiekboeken pakken die haar moeder vroeger al doorbladerde. ’s Avonds worden ze van voor tot achteren gelezen en stiekem geeft ze die boeken soms ook de voorrang boven haar studieboeken. Rian moet haar dochter soms wat afremmen. “Fleur is liever met gymnastiek, met de voorbereidingen van de les en met haar opleidingen bezig. School staat dan nog wel eens op het tweede plan.” De opleiding die Fleurt volgt, wordt in Zwolle gegeven. Rian brengt haar dochter zonder moeite die kant op. Het kost natuurlijk de nodige reistijd, maar die benut het duo optimaal. “In de auto praten we regelmatig over de gymnastiek. Dan vraag ik aan m’n moeder hoe zij dingen vroeger deed. We kunnen heel veel overleggen en dat is best fijn.” Maar ook buiten de auto om wordt er regelmatig over gymnastiek gesproken. Zo heeft Fleur samen met het gymnastiekteam meerdere ideeën over de toekomst


dezelfde uitdagingen en problemen. Dat vind ik wel mooi om te zien.” Ook Ria ziet die overeenkomsten.“ Als ik Fleur bezig zie dan denk ik; dat is precies haar moeder.” Door de prominente positie die

53

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Voorwaarts binnen Twello vervult zijn Fleur, Rian en Ria ook een bekend gezicht in Twello. Dat brengt soms bijzondere momenten met zich mee, ervaart Rian. “De kinderen aan wie Fleur lesgeeft komen we natuurlijk ook wel eens tegen, bijvoorbeeld in de supermarkt. En dan roepen ze: ‘Kijk, dat is juf Fleur!’ Dat is toch schattig!”. Fleur, Rian en Ria worden niet voor niets herkend. Meerdere generaties zijn met hen als leidster opgegroeid. En dat is nog steeds zichtbaar, zegt Rian. “Het is niet zo dat ik alle mensen binnen de club ken, maar mensen kennen wel de verbindingen. Voorwaarts is wat dat betreft echt persoonlijk he? Fleur geeft nu bijvoorbeeld les aan de kinderen van de kinderen die ik in mijn lessen had. Heel bijzonder.” Het lesgeven aan kinderen, dat is iets dat Fleur graag wil blijven doen. Al grapt haar oma stiekem dat ze het wel heel mooi zou vinden als Fleur ook volwassenen les zou geven. Ze ziet het al helemaal zitten. “Dat zou zo leuk zijn. Dan kom ik bij jou sporten Fleur!”

PRESENTATIEGIDS |

van de gymnastiekafdeling, van bijvoorbeeld het organiseren van evenementen tot de invulling van de lessen. Uiteraard worden die plannen ook thuis met moeders besproken. “Ik kan me nog herinneren dat we daar tot diep in de nacht over gesproken hebben. Ik vind het super knap dat iemand van zestien jaar dat al kan”, zegt haar moeder trots. Wanneer Fleur op die momenten haar plannen altijd vertelt, valt Rian wat op. “Fleur en ik kijken hetzelfde tegen bepaalde dingen aan. We herkennen allebei


PRESENTATIEGIDS |

54

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO


TEKST: ROB KLUNDER

Wilma heeft net haar maandag­ avondles essentrics afgesloten in het Kulturhus in Twello, wanneer ze aan tafel aanschuift om over haar passie(s) te praten. Wilma is sinds twee jaar verbonden aan de Twellose sport­ vereniging. Via-via kwam ze in contact met Voorwaarts. Het bleek een perfecte match, want ondertussen geeft ze wekelijks vier uur les aan Voorwaarts-leden. Naast de lessen essentrics verzorgt ze ook de les Dance for Fun en gaat ze nog eens een uur met de allerkleinste meiden op pad om te dansen. En dat alles combineert ze ‘nog even’ met het runnen van twee bedrijven, welke ze zelf heeft opgezet. Maar ze doet alles met plezier. Dat blijkt wel uit de manier waarop ze enthousiast over alles vertelt. “Alles wat ik doe, doe ik graag. Het kost wel veel tijd, maar het is mijn passie. En dan is het ineens helemaal niet erg meer dat het veel tijd opslokt.” Tien jaar lang woonde Wilma in Frankrijk. Ze was destijds toe aan wat avontuur en koos er voor om te emigreren. In die periode kwam ze ook in aanraking met essentrics, een sport waarvan de oorsprong officieel in Canada ligt. Wilma werd gevraagd om lessen hierin te geven. Ze volgde cursussen en opleidingen op dit gebied en nu heeft ze het dus ook bij Voorwaarts geïntroduceerd. “Essentrics is een kwalitatief fitnessprogramma, waarbij het keihard werken is. Bij fitness zorgen apparaten voor stabiliteit, maar bij essentrics moet je zelf voor die stabiliteit in je lichaam zorgen. Je bent constant bezig om je spieren te verstevigen en te verlengen.” Inmiddels is ze uit enthousiasme van haar stoel opgestaan om enkele oefeningen voor

te doen. Vanaf haar telefoon klinkt ondersteunende moderne muziek. “Het is een full body- workout. De muziek is ondersteunend, waarop je met vloeiende bewegingen werkt aan je stabiele lichaamshouding. Het is niet zomaar wat. Zelfs de Canadese ijshockey-ploeg beoefent het, dus dat zegt wel genoeg.” De in Apeldoorn woonachtige Wilma weet waar ze het over heeft. Tijdens de kleine beetjes vrije tijd die ze

heeft duikt ze de studieboeken in, kijkt ze filmpjes of is ze actief met een internationaal essentrics-netwerk. “Ik hou ervan om me ergens in te bekwamen. Stil zitten kan ik niet, ik ben eigenlijk dagelijks wel met essentrics bezig. Ik moet soms mijzelf echt dwingen om de verplichte dingen, zoals mijn administratie, ook nog te doen. Anders komt het er niet van.” Het is tekenend voor haar, dat ze zoveel voor haar passie én voor Voorwaarts doet. De samenwerking tussen Wilma en ­Voorwaarts blijft dan ook nog wel even bestaan. “Voorwaarts is ambitieus en dat ben ik ook. Zo lang zij blij met mij zijn, ben ik ook blij met de club. Dan ben ik zeker niet weg te krijgen want ik vind het hier geweldig!”

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Essentrics is één van de nieuwe onderdelen waarmee Voorwaarts vorig jaar is gestart. Het bleek een succes, want het aantal aanmeldingen liep gestaag op en inmiddels zijn er al bijna twee volle klassen die wekelijks actief aan het bewegen zijn. Deze lessen staan onder leiding van Wilma Albertus, die haar draai binnen Voorwaarts helemaal gevonden heeft.

55 PRESENTATIEGIDS |

Een bevlogen avonturier die voor haar passie leeft


PRESENTATIEGIDS |

56

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Er zijn van die families waar het lijkt of er oranje-zwart bloed door de aderen stroomt. Alles ademt Voorwaarts. De familie Groot Koerkamp bijvoorbeeld. Vader Clemens (47) voetbalt bij de 45+, zit in de financiĂŤle commissie en is lid van de Business vrienden van Voorwaarts. Moeder Miranda (44) doet aan Essentrics en maakt deel uit van het bestuur van de afdeling gymnastiek. Zoon Robin voetbalt en de drie dochters Loes (9) en Kim en Anouk, de tweeling van 7, doen aan turnen. Een echte Voorwaarts familie dus.

‘De zaterdagochtend bij Voorwaarts...


Bang zijn de jongste meiden niet. “Turnen is leuk omdat je nieuwe dingen kunt leren.” Beiden vinden ze de brug het leukste onderdeel. Logisch ook eigenlijk als tweeling. Dan vind je toch hetzelfde leuk…”Nee hoor, Anouk lust veel meer dingen met eten dan ik”, zegt Kim. “En Kim knoeit meer”, zegt Anouk.

TEKST: ROB KLUNDER

heerlijk, dat is mijn moment’ De komst van de kinderen zorgde er dus bij beide ouders voor dat de band met oranje zwart weer werd aangehaald. Zoon Robin is het langst lid. “Die gymde al met de luier aan toen hij 3 en half was.” Hij kan er zichzelf weinig meer van herinneren: “Ik zat bij juf Loudi, ik heb geen idee of ik dat leuk vond. Daarna ben ik gaan voetballen bij de mini-league en toen naar de F6. Daarna ging ik naar de F2, toen werden we kampioen. En toen E5 en E2. Ik speel mid-mid.” De keuze voor Voorwaarts was bij de familie Groot Koerkamp een logische, zegt Robin: “Het is heel dicht bij ons huis en mama had er ook al bij gezeten en iedereen die net als ik op de Martinusschool zit, zit ook bij Voorwaarts, dus ook heel veel bij mij uit de klas.” Mooier wordt het niet”, zo vult vader Clemens aan: “Met vriendjes bij Voorwaarts voetballen. Geweldig toch!” Na Robin werd ook Loes lid van Voorwaarts. Ook zij begon al jong met gymmen bij juf Loudi (Kamperman). “Ik geloof toen ik 3 was al. En daarna ben ik gaan turnen. Ik vind turnen echt leuk, alleen de laatste tijd is het een beetje saai. Dat komt omdat ik alle oefeningen al ken.” Moeder Miranda vult aan: “Ja maar er komen nu nieuwe juffen en daar kun je vast weer een heleboel nieuwe dingen van leren hoor.” Loes knikt: “Daar had ik nog niet aan gedacht.” Loes stond tijdens clubkampioenschappen en wedstrijden met andere clubs inmiddels meerdere malen op het podium. Leuk, maar niet het belangrijkst. “Ik weet niet in welk onderdeel ik het beste ben, maar ik vind de sprong het leukste onderdeel. Waarom weet ik niet. Dat vind ik gewoon.” Net als Loes turnen ook haar jongere zusjes Kim en Anouk. “Ze zijn heel erg lenig”, zegt broer Robin. “Dat hebben ze van mama.” Moeder Miranda lacht: “Ik weet niet of ze dat van mij hebben. Ik turnde wel vroeger. Maar ik denk dat het meer aanleg is. Ze maken heel makkelijk salto’s. Ze staan ook alleen maar op hun kop. Thuis ook overal, bij de stoel, bij de muur , het maakt ze niets uit.” “Ze gaan zelfs met de radslag naar de koelkast als ze een toetje gaan halen”, vult vader Clemens aan.

week werk.” Clemens geniet van die sfeer bij Voorwaarts. “Ik geniet echt van de momenten bij ­Voorwaarts, die club neemt een centrale plek in ons leven in. Je kent iedereen, het is een uitlaatklep naast ons drukke werk. En we zijn ook maatschappelijk betrokken, we willen iets terug doen. En natuurlijk vinden we het ook gewoon leuk om dingen te organiseren. Voorwaarts is ook gewoon echt een mooie club. Er staat echt iets bij Voorwaarts. Je ziet dat je met vrijwilligers echt iets kunt doen.” Enthousiasme is er genoeg bij Clemens en Miranda. “Ik heb in de 4 jaar dat ik nu in het bestuur van de afdeling gymnastiek zit geen vergadering gemist volgens mij. Dat is gewoon echt heel leuk en ook gezellig. We proberen ook steeds weer nieuwe dingen te bedenken. Het is best veel werk hoor, als je bijvoorbeeld naar de jaarlijkse uitvoering kijkt, maar het is gewoon superleuk om te doen.” Clemens vult haar aan: “Ik heb laatst het E kamp georganiseerd. Naar Hengelo, we hebben twee trekkershutten gehuurd daar, ouders allemaal mee. Dat is ook weer leuk als die het met elkaar kunnen vinden. Dat is natuurlijk ook een gegeven. Kijk eens wat voor belangrijke rol Voorwaarts speelt in heel veel gezinnen in Twello. Voorwaarts lijkt ook belangrijker te worden. Ook als je kijkt naar nevenactiviteiten, zoals de Klompenfeesten waar een heleboel vrijwilligers van Voorwaarts ook weer heel actief zijn. Voorwaarts is financieel gezond en heeft ook ambitie, daar hou ik van. Het blijft wel jammer dat we niet met alle afdelingen op 1 locatie zitten. Dan zouden nog meer een omnivereniging zijn, al heeft de beach daar al wel voor gezorgd hoor!” Het oranje zwart van Voorwaarts neemt dus een belangrijke plek in bij het gezin Groot Koerkamp. Zo belangrijk dat op de dag van het 12 en half jarig huwelijk door Clemens gewoon gevolleybald wordt bij het Vier Hofsteden Toernooi: “Ja dat hoort er bij, ik heb dat zelf jarenlang georganiseerd. Ik zei tegen Miranda, ’s avonds houden we wel een feestje, maar ik wil wel volleyballen bij het VHT, er zijn nou eenmaal van die Voorwaarts-tradities waar je niet omheen kunt…”

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Maar sport neemt dus een belangrijke rol in in het leven van de familie Groot Koerkamp. Zeker in het weekend: “De zaterdagochtend langs de lijn bij Robin, dat is mijn moment, de rust, de sfeer, dat is echt even ontstressen na een zware

57 PRESENTATIEGIDS |

“Ik liep er al wel, ook aan de Laene, maar heb nooit zelf gevoetbald. Ja zaalvoetbal dat wel. Maar toen de 35+ en 45+ kwam ben ik pas gaan voetballen. Een jaar of zeven geleden nu.” En dat bevalt Clemens Groot Koerkamp uitstekend: “Ja heerlijk die beweging op de vrijdagavond, alleen dat rennen op het veld is al lekker en het klikt ook goed met de mannen die meedoen.” Clemens’ vrouw Miranda turnde van haar 4e tot haar 18e al bij Ria Bloemenkamp en Joke Klunder (nu Van Schie). Door haar studie stopte ze. “Maar ik kwam natuurlijk tussendoor wel bij Voorwaarts op de feesten en zo.”


PRESENTATIEGIDS |

58

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO


TEKST: ROB KLUNDER

De 28-jarige Evelien kan met recht een ware duizendpoot genoemd worden. Want eigenlijk is al haar vrije tijd wel ingedeeld. Ze beseft het zelf maar al te goed. “Ja, ik moet altijd wat te doen hebben, want stilzitten kan ik inderdaad niet. Ik moet echt bewegen, anders word ik onrustig”, zegt ze lachend, terwijl ze uitkijkt op de beachvelden van Voorwaarts. De zandbak lonkt, de plek waar ze het liefst volleybal speelt. “Als ik echt moet kiezen tussen beach of zaalvolleybal kies ik altijd voor beachvolleybal. Dat is toch echt het leukste. Beachvolleybal is veel bewegelijker. Je bent maar met z’n tweeën en je moet samen een heel groot veld verdedigen. Je hebt heel snel de bal weer terug en daardoor moet je steeds scherp blijven.” De in Apeldoorn woonachtige Evelien is speciaal naar Voorwaarts gekomen omdat juist hier beachvolleybaltraining gegeven wordt. “In Apeldoorn liggen weliswaar verschillende beachvelden, maar daar hebben ze geen trainingsmogelijkheid. Dat is er bij Voorwaarts wel. Daarom kom ik naar Voorwaarts toe. ” Mensen in Apeldoorn probeert ze ook over te halen naar Twello te komen, al gaat dat nog wat lastig. “Vooralsnog zijn het vooral mensen uit Twello die heel actief beachvolleyballen, maar er komen langzaam maar zeker ook wat mensen van buiten het dorp. Daar ligt nog een uitdaging.” Evelien, die economiedocent op het Veluws College Walterbosch is, nestelt zich tot die tijd tussen de Twellonaren. Ze is lid geworden van de beach-

commissie, waarbij ze heel specifiek een eigen taak heeft. “Ik ben er voor verantwoordelijk voor de indeling van de trainingsgroepen en het maken van de trainingsschema’s Dat was nog een grotere klus dan ik vooraf dacht.” Niet gek, want inmiddels trainen er

al ongeveer 140 beachvolleyballers wekelijks op hun eigen niveau. Het geeft aan dat het beachvolleybal bij Voorwaarts een behoorlijke groeispurt kent. Met een schuin oog kijkt Evelien naar de huidige velden. De stijging van het aantal leden is natuurlijk prachtig, maar het brengt voor Evelien ook een uitdaging met zich mee. De zandbak aan De Laene wordt langzamerhand te klein. “Met de groei die Voorwaarts doormaakt wordt het volgend jaar wel weer puzzelen. Het zou mooi zijn als we op den duur nog meer velden kunnen aanleggen. Want de groei zet goed door.”

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Als er iemand over een waar volleybalhart beschikt, dan is het wel Evelien Koopman. Al enige tijd is ze op hoog niveau actief bij het Apeldoornse Dynamo, maar sinds enkele jaren is ze ook enthousiast lid van de beachafdeling van Voorwaarts. Ze speelt zelf in de hoogste beachvolleybal groep, geeft al een aantal jaar beachvolleybaltraining en is sinds dit jaar zelfs lid geworden van de beachvolleybalcommissie. “Want als je bij een club betrokken bent, vind ik ook dat je iets moet doen voor die vereniging.”

59 PRESENTATIEGIDS |

Ware duizendpoot kan haar passie bij Voorwaarts beoefenen


PRESENTATIEGIDS |

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

60

KINDEROPVANG Locatie SV Voorwaarts Kerklaan 2 in Twello

Welke sport past bij jou? Bij BSOsport kinderopvang gaat het niet om prestaties, maar staat juist het plezier in bewegen centraal. Elke week komen er andere sport en spel activiteiten aan bod onder begeleiding van gediplomeerde sportbegeleiders. Hierdoor is het aanbod gevarieerd en maken de kinderen kennis met veel verschillende sporten. Elke week is anders! Een goed moment om te ontdekken welke sport bij uw kind past!

www.bsosport.nl ● 06 15 59 55 66 ● info@bsosport.nl

Our energy Your power Bredenoord brengt de energie om succesvol en krachtig te kunnen ondernemen. Juist daar waar energie niet altijd zeker en vanzelfsprekend is. Bredenoords energie zorgt ervoor dat haar klanten kunnen werken zoals zij dat willen. Gegarandeerd! Overal ter wereld, vandaag en morgen. • • • •

Betrouwbaar 24/7 support Snel en flexibel Duurzame oplossingen

www.bredenoord.com

+31 (0)55 301 85 01 rental@bredenoord.nl


Het gesprek met het tweetal, dat tijdens het succesvolle beachtoernooi plaatsvindt, komt net lekker op gang als het duo beseft dat ze eerst de prijsuitreiking nog moeten verzorgen. “We hebben hele leuke prijzen voor de deelnemers. Nu reiken we bijvoorbeeld hele luxe bidons uit, want we proberen het altijd voor zo leuk en cool mogelijk te maken voor de jeugd”, kan Leonie nog net even vertellen voordat ze het zand inspringt richting het ereschavot. In de hoek van het beachveld staat een oranjezwart podium, dat de werkploeg op speciaal verzoek van Leonie en Chantal heeft gemaakt. “Ja, we willen er dan ook altijd wat van maken. Als we iets doen, dan moet het ook goed zijn en niet iets halfbakken” benadrukt Chantal. Liefst 24 teams zijn inschreven voor deze dag, waarbij sommigen uit heel Nederland komen. De reacties die Chantal en Leonie krijgen zijn bijzonder leuk. Chantal: “We krijgen veel complimenten over de organisatie en voor het complex hier. Ze vinden dat we het hier bijzonder goed voor elkaar hebben. Dat trekt ook mensen aan.”

Het zorgt er automatisch voor dat het toernooi inmiddels tegen het plafond aan zit qua inschrijvingen. Want de jeugdtak van de beachvolleybal zit bij Voorwaarts in de lift. Qua aantallen en qua ontwikkeling van de jeugd. Want het niveau van de jeugd zit al op het niveau van het Junior Beachcircuit. Enkele teams op het toernooi vertegenwoordigen Voorwaarts. En met meer dan 60 beachvolleyballertjes begint het langzamerhand druk te worden op het beachvelden aan de Kerklaan. “Ja, we groeien nog steeds en daar zijn we zoals je ziet behoorlijk druk mee. Maar het is hartstikke leuk om te doen”, zegt Leonie. Het tweetal probeert met beachvolleybal in te spelen op de wensen van de leden. “We proberen altijd in contact met de leden te blijven. Vorig jaar hebben een enquête gehouden wat de jeugd binnen Voorwaarts wil. Met die resultaten zijn we aan de slag gegaan”, legt Chantal de basis van al hun plannen uit. Zo hebben ze speciaal voor de jeugd traininigsshirts geregeld. “Het is een extraatje voor de leden, maar zo blijven we wel dicht bij de leden staan.”

TEKST: ROB KLUNDER

Chantal trok de kar in eerste instantie alleen, maar kwam er als snel achter dat ze het niet alleen kon. Bij haar vriendin Leonie, wie al vanaf het eerste uur actief was binnen de beachafdedling van Voorwaarts, vond ze een maatje om er een duo-taak van te maken. Dat doen ze inmiddels al drie jaar met volle overgave en Leonie vindt het dan ook super leuk. “Je moet het ook leuk maken voor jezelf. Nu kunnen we mooi vergaderen met een wijntje erbij. Het kost allemaal de nodige tijd, maar het is het zeker waard.”

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Een nationaal beachvolleybaltoernooi voor de jeugd. Ook dat organiseert Voorwaarts sinds afgelopen jaar. Het toernooi maakt onderdeel uit van het Junior Beach Circuit, dat door de nationale bond NEVOBO wordt toegewezen. Beachvolleybal voor de jeugd krijgt namelijk veel aandacht bij Voorwaarts. En dat is mede te danken aan de enthousiaste inzet van Chantal de Croon en Leonie Hutten.

61 PRESENTATIEGIDS |

Volledige aandacht voor de jeugdige beachvolleyballers


PRESENTATIEGIDS |

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

62

WWW.HAPPYBUS.NL adv SV Twello2:adv SV Twello

22-08-2012

(055) 522 60 59 of (06) 51 55 03 86

21:02

Pagina 1

BIEZE, UW MAKELAAR DIE SCOORT! Een DOELTREFFENDE waardebepaling van uw woning?

Bieze Makelaars

Veilingstraat 22 - 7391 GM Twello Telefoon 0571 - 27 44 94 twello@bieze-makelaars.nl

w w w . b i e z e - m a k e l a a r s . n l


TEKST: ROB KLUNDER

Met de voeten nog onder het zand, zet ze haar zonnebril even op haar hoofd. De 24-jarige Marjolein heeft net een groep mannen stevig onderworpen aan een pittige training beachtennis. Ze kijkt nog even over haar schouder achterom om te zien hoe de groep de training afsluit met een partijvorm. Haar leerlingen liet ze even daarvoor tijdens een oefening letterlijk alle hoeken van het veld het zand induiken om de ballen terug te slaan. “Mooi he? Het is zo’n lekker bewegelijk spelletje. Het terugslaan van ballen is niet eens zo zwaar, maar je moet wel alle kanten op rennen en duiken. Dat maakt beachtennis zo leuk.” Marjolein is sinds vorig jaar enorm verknocht aan het spelletje. Een klein half jaar heeft de 24-jarige op Aruba gewoond. Ze verhuisde in de nazomer van 2016 voor haar afstudeerscriptie naar de andere kant van de wereld, maar vond al snel een bezigheid voor naast haar studie. “Beachtennis is op Aruba heel populair. Het is één van de populairste sporten. Dus ja, ik heb dat met studiegenoten natuurlijk ook gedaan.” Het beviel Marjolein zo goed, dat ze wekelijks vier á vijf keer de zandbak instapte om een balletje te slaan. Ze deed zelfs mee aan toernooien. “Na verloop van tijd hebben wij verschillende toernooitjes ook gewonnen. Als je veel traint kan je je heel snel ontwikkelen in deze sport.” Bij terugkomst in Nederland speurde Marjolein gauw over het internet. Ze zocht een plek waar ze haar nieuwste hobby een vervolg kon geven. De in Nijbroek woonachtige kwam al gauw bij op het digitale thuis van Voorwaarts uit. Daar zag ze staan dat de club beachtennis aanbood.

“­ Voorwaarts is echt uniek in de regio met de beachvelden. Dat merkte ik tijdens de zoektocht wel. Dus ik nam direct contact met de club op, omdat ik graag wilde spelen.” Tevens stond er op de website een vacature voor instructeur beachtennis. Het oog van Marjolein viel op die vacature, zeker aangezien ze zich in de slotfase van haar opleiding aan de Academie

L­ ichamelijke Opvoeding (ALO) bevindt. Het lesgeven bij Voorwaarts is dan ook een perfecte aanvulling op haar studie als sportdocent. “Mijn ervaringen vanuit Aruba wil ik graag delen. Dat komt hier mooi samen met mijn opleiding als sportdocent.” Naast de lessen die Marjolein geeft, is ze inmiddels ook nauw betrokken bij de organisatie van verschillende toernooien. Zowel in voorjaar als in de zomer organiseerde ­Voorwaarts al meerdere beachtennis-toernooien. Het werd een succes. “Vanuit het hele land kwamen er teams die zich inschreven. En niet de minste, want er waren top-10 spelers uit Nederland aanwezig. Het geeft aan dat Voorwaarts het goed voor elkaar heeft!”

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Wie denkt dat de beachvelden van Voorwaarts alleen maar gebruikt worden voor handbal en/of volleybal heeft het mooi fout. Beachtennis is het jongste onderdeel van de beachafdeling en de populariteit hiervoor groeit sinds vorig seizoen flink. De aanmeldingen hiervoor beginnen steeds meer binnen te stromen en inmiddels worden er al twee volledige groepen getraind onder leiding van Marjolein Nooteboom. De sportdocent in spé probeert haar expertise over te brengen welke zij heeft opgedaan in het land waar beachtennis mateloos populair is: Aruba.

63 PRESENTATIEGIDS |

Kennis uit Aruba ingezet op de Duistervoordse beachvelden


PRESENTATIEGIDS |

64

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO


Selectie Volleybal Dames Voorwaarts Twello | Seizoen 2017-2018 | 3e divisie

65 PRESENTATIEGIDS |

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO


PRESENTATIEGIDS |

66

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Wilco Kleine, trainer volleybal dames voorwaarts Stiekem had hij er al wel eens over nagedacht om trainer te worden van Dames 1. Maar de combinatie van zelf spelen in Heren 1, zijn voorzitterschap van de beachafdeling, een klein kind thuis en zijn werk hielden hem tegen. Sneller dan verwacht staat hij er dan toch. Wilco Kleine is de nieuwe trainer van de volleybaldames van Voorwaarts. “Deze groep verdient gewoon een goede trainer.”

Gek is het eigenlijk niet. Wilco Kleine is al zo’n 15 jaar trainer. Hij trainde beach, zaal, dames, heren, jeugd, ervaring genoeg dus: “Ik heb ook een aantal trainersopleidingen gedaan, maar het meeste heb ik geleerd van mijn jaren in de topdivisie en van de goede trainers die ik daar heb gehad. Ik vind het erg leuk om nu weer met een seniorenteam te kunnen werken. Met een ervaren seniorenteam kan je veel meer doen aan spelsystemen en tactieken. Het gaat om het creëren van een echt team, waarin iedereen zo veel mogelijk in z’n kracht staat en zo goed mogelijk kan bijdragen aan de teamprestatie. Dat vind ik erg leuk, de prestatie staat veel meer centraal.” De volleybaldames van Voorwaarts bleven afgelopen seizoen maar net in de Derde Divisie. Daar ligt dus een mooie uitdaging voor de nieuwe trainer: “Ik ben er van overtuigd dat we het dit jaar beter moeten kunnen doen en uiteindelijk in de bovenste helft terecht moeten kunnen komen. We hebben een aantal nieuwe meiden en willen ons spelsysteem op een paar punten gaan aanpassen. Dus of we echt om de hoogste plaatsen mee kunnen gaan doen, dat ligt eraan hoe snel we daarin kunnen schakelen en hoe snel we echt een goed team kunnen worden. De nieuwe speelsters zorgen echt voor een goede impuls bij Dames 1. Daar zijn we erg blij mee! De komst van nieuwe speelsters kan erg goed bijdragen aan de scherpte binnen een groep en dat lijkt ook hier zeker het geval! Met Esmee Plat als spelverdeelster en Paula Speckmann als midden (beiden talentvolle jonge speelsters), Eva Hamhuis als ervaren passer-loopster en Annemiek Kemkes als ervaren diagonaal/midden zijn we over de volledige breedte versterkt!“ Naast de komst van nieuwe speelsters is ook de technische staf van Dames 1 uitgebreid. Marcel de Ronde traint het team één keer in de twee weken en coach op de momenten dat Wilco Kleine zelf met Heren 1 moet spelen. Daarnaast krijgt ook Mark van Triest een belangrijke rol in de begeleiding

van Dames 1. Hij vult op de dinsdagen het fysieke en conditionele gedeelte van de trainingen in. Kortom, het heeft even geduurd, maar er staat nu een prachtige staf voor ons eerste damesteam! De nieuwe ‘baan’ als trainer van Dames 1 betekent wel dat de activiteiten als voorzitter van de afdeling Beach van Voorwaarts op een lager pitje moeten: “Klopt, tot het einde van de zaalcompetitie in april zal ik mij volledig richten op Dames 1. Zoals het nu lijkt blijf ik wel voorzitter van de afdeling, maar neem ik wat meer afstand van de sporten. Helga Blauw neemt het voorzitterschap van de beachvolleybalcommissie van mij over. Geen probleem volgens mij. We hebben de organisatie binnen de afdeling goed op orde met hele goede vrijwilligers dus dat komt wel goed.”


Wilco Kleine Trainer/coach

Floor Deten Midden

Kirsten Drenth Midden

Chantal van Gelder Diagonaal

Eva Hamhuis Passer/loper

Lisanne Jansen Holleboom Spelverdeelster

Marloes Leusink Passer/loper

Erica Manenschijn Libero

Esmee Plat Spelverdeelster Op de foto ontbreekt: Laurie Bruinsma

Paula Speckmann Midden

Ruth Wattimena Passer/loper

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Seizoen 2017-2018

PRESENTATIEGIDS |

Hoofdselectie Volleybal

67


PRESENTATIEGIDS |

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO Badkamers

68

Wand- vloertegels

Behang- woonaccessoires

abc BADKAMERS

BADKAMERS

Kom kijken en informeer naar al onze aanbiedingen

MARKTSTRAAT 1 | 7391 DB TWELLO | TEL: 0571 271 388

MAAK ONLINE EEN AFSPRAAK OP ABCBADKAMERS.NL

FLORA 243 | 7422 LP DEVENTER | TEL: 0570 650 700

Stockholmstraat 2 7418 GG Deventer Tel. 0570 622124


En dus begint ze aan een nieuwe periode bij Heren 1. Zo’n tien jaar geleden deed ze dat ook al eens. “Toen ben ik er een beetje bij toeval in gerold, maar dat waren 3 hele mooie jaren. Na die drie jaren was het ook mooi geweest. We waren beiden toe aan iets anders. Dat het nu weer op mijn pad kwam is alleen maar heel mooi. We waren in de technische commissie aan het zoeken naar een nieuwe trainer en één van de leden vroeg me: Is dat niet wat voor jou? Eerst dacht ik, ach dat heb ik al gedaan en wat moet ik mannen als

Harmen Arendshorst en Wilco Kleine die op het hoogste niveau hebben gespeeld, nou technisch nog bijbrengen? Maar toen we er verder over spraken kwamen we tot de conclusie dat het misschien wel meer gaat om teammanagement, om het maken van doelstellingen en afspraken. En dat vond ik wel een hele mooie uitdaging. Dat past ook goed bij mij. En bovendien, dit is voor mij ook bijna een nieuwe groep. Er zijn er nog maar 3 over van de selectie van destijds.” “Ik ben wel meteen gesprekken aan gegaan met de spelers. Kijk het is voor mij geen bezigheidstherapie. We gaan echt kijken wie op welke positie het best tot zijn recht komt. Zonder de vorige trainer af te willen vallen wil ik het wel minder vrijblijvend maken dan vorig seizoen. Toen was er iets meer ruimte voor de jongens om daar te spelen waar ze zelf wilden. Ik wil wel het maximale uit dit team halen. En dan moeten we iedereen op hun sterkste positie gebruiken. Dat betekent misschien ook wel dat je concessies moet doen aan het teamproces. Dat is dan maar zo. We hebben wat dat betreft ook wel luxe, er zijn meerdere spelers die op verschillende posities kunnen spelen.”

TEKST: RALPH TIP

Heren 1 eindigde vorig seizoen bij het debuut in de Derde divisie op een verdienstelijke 3e plek. “Als dat nu al haalbaar was moet dat tenminste de doelstelling zijn voor komend seizoen. Ik denk dat we er met de komst van de nieuwe libero Jacco Lemmen passend ook sterker op zijn geworden. Van de andere kant moeten we er ook wel een beetje blanco in gaan, want we komen in een andere regio terecht. We kennen de meeste tegenstanders dus niet.” Angst om als vrouw voor een mannelijke spelersgroep te staan die weet wat ze wil heeft Marloes Leusink in elk geval niet: “Nee hoor, ik weet ook heel goed wat ik wil. Je zult mij niet schreeuwend voor zo’n groep zien staan, maar ik ben echt wel aanwezig. Ik pak mijn momenten wel.”

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Eerlijk is eerlijk; met pijn in het hart moest ze de spelers van Heren 3 vertellen dat ze daar ging stoppen: “Dat vond ik echt wel moeilijk. Heren 3 is echt een hele leuke groep, super enthousiast, dankbaar voor de trainingen die je geeft, een groep die wil leren, ze zuigen op wat je zegt. Ik vond het echt wel moeilijk om ze na 2 seizoen te moeten verlaten, maar mijn volleybalhart zei me dat ik deze kans niet moest laten liggen.”

69 PRESENTATIEGIDS |

Marloes Leusink terug als trainer van Heren 1


PRESENTATIEGIDS |

70

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO


Selectie Volleybal Heren Voorwaarts Twello | Seizoen 2017-2018 | 3e divisie

71 PRESENTATIEGIDS |

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO


PRESENTATIEGIDS |

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

72

TRAFFIC Luchtfotografie • Video • 3D mapping • Workshops

Mozartstraat 118, Twello Tel: 06 4201 3506

www.dronetraffic.nl info@dronetraffic.nl


Marloes Leusink Trainer/coach

Gideon Baksteen Middenaanvaller

Enno Boersma Spelverdeler

Mark Brul Middenaanvaller

Rutger de Croon Passer/loper

Bart van Diepen Middenaanvaller

Wilco Kleine Passer/loper

Jacco Lemmen Libero

Maarten Schilpzand Diagonaal Op de foto ontbreekt: Harmen Arendshorst Passer/loper

Teun Stroeve Spelverdeler

Eric Tijhuis Diagonaal

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Seizoen 2017-2018

PRESENTATIEGIDS |

Hoofdselectie Volleybal

73


PRESENTATIEGIDS |

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

74

Raccordement 8b, 7391 BT Twello

Twello

Medisch Centrum Terwolde ‘het Groene Hart’ Leliestraat 6, 7396 AN Terwolde

Huisartsenpraktijk Roessingh Voorst Schoolstraat 11, 7383 CC Voorst

Huisartsenpraktijk F.Y. Kuypers Wilp

Rijksstraatweg 55, 7384 AC Wilp

Praktijk voor fysio- en manuele therapie Sportfysiotherapie, fysiofit Arbeids- en bedrijfsfysiotherapie

www.bonhof.com

Machine- en Materiaalverhuur

Zorg en revalidatie na een sportblessure is een onderdeel van ons zorgaanbod. Kijk op www.deboombosch.nl voor meer informatie.

Tel: 0571 -275871 Fax: 0571 -274622


TEKST: RALPH TIP

“Volleybal is bij de jongste jongens ook vaak onbekend. Heel veel jongens gaan automatisch nog op voetbal omdat dat nou eenmaal logisch is, omdat hun ouders altijd gevoetbald hebben of omdat hun vriendjes ook bij voetbal gaan. Ze moeten geconfronteerd worden met volleybal, zien hoe leuk het is, dan kan het gaan werken.” Kristelien de Roo praat er vol enthousiasme over. “We leggen bij Voorwaarts daarom de focus op dit moment ook echt even op de jongens. We zetten er ook bewust trainers op van Heren 1. Dat zijn mannen die goed kunnen volleyballen en die ook als voorbeeld kunnen gaan dienen. Vorig seizoen hebben we jeugdteams ook al eens meegenomen naar de wedstrijden van Heren 1. Dan zien ze hoe leuk het is.”

Smashen is leuk, zeker voor jongens Lisette Gudde vult aan: “Volleybal is op jonge leeftijd nog anders dan later. Je maakt echt stapsgewijs kennis met de regels. Dat is ook wel logisch want volleybal is een hele technische sport. Dat moet je dus ook langzaam opbouwen. Je leert eerst vangen en dan overspelen en dat wordt steeds iets meer. Dat kan kinderen in het begin wat tegenhouden. De volleybalbond denkt daarom ook na over veranderingen. Zo zal er meer nadruk gelegd worden op het smashen. En dat vinden kinderen leuk, zeker jongens!“ “Weet je, de jongste teams groeien bij ­Voorwaarts. We gaan komend seizoen van 6 naar 8 teams, maar het zijn vooral meisjes. We zien wel dat een

aantal ­seniorleden die volleyballen nu zoons hebben gekregen. We hopen dat dat volleyballers worden over enkele jaren!” Maar Voorwaarts wacht niet alleen maar op die kinderen van volleyballende ouders, zegt Kristelien de Roo: “We willen onze aandacht nu vooral richten op jongens uit Groep 3 t/m 8 van de basisschool. We gaan clinics geven op scholen. We hebben op dit moment in de oudste CMV groep (Cool Moves Volley) 3 jongens. Ons doel is om die groep uit te breiden zodat we volgend jaar een jongens C team hebben. De 3 die we nu al hebben gaan er ook zelf aandacht voor vragen. Ze gaan spreekbeurten houden over volleybal. Wij gaan op onze beurt een actie om hen heen bouwen. We gaan met de jongens ook een oproep doen in de media. Teun Stroeve, al jaren vaste waarde in Heren 1, gaat ze trainen. We willen echt laten zien aan de jongens uit Twello en omgeving hoe leuk volleybal kan zijn.”

Volleybalspeeltuin En er zijn meer initiatieven om de jeugd naar het volleybal te trekken. Eline BeversSpijker begint in het nieuwe seizoen met de volleybalspeeltuin: “Idee is om kinderen vanaf ongeveer 4 jaar kennis te laten maken met de balsporten. Vangen, gooien, schieten, we zorgen er voor dat ze vooral heel veel balcontact krijgen. We maken ze balvaardig. Kinderen gaan vaak op gym als ze zo jong zijn. Dat is ook prima. Maar als ze met een bal willen spelen dan is de volleybal­ speeltuin een ideale nieuwe manier binnen ­Voorwaarts.” Eline deed aan handbal en volleybalt nu al weer een aantal jaren. “Andere sporten binnen onze club kunnen hier ook van profiteren. We initiëren het nu vanuit de volleybal en we hopen natuurlijk dat er kinderen van hier uit doorstromen naar het CMV volleybal. “

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Waarom gaan er meer meisjes dan jongens volleyballen? Het is een vraag die volleybalminnend Nederland al een tijd bezig houdt. Heeft het misschien te maken met de successen van de meiden van het Nederlands team van de laatste jaren en hun actieve campagne op social media? Succes trekt immers aan! Wie het antwoord weet en de oplossing heeft mag het zeggen. Feit is dat ook bij Voorwaarts meer meisjes dan jongens volleyballen. Op zich helemaal niet erg hoor, maar Kristelien de Roo, Mark van Triest en Lisette Gudde willen meer jongens aan het volleyballen krijgen!

75 PRESENTATIEGIDS |

Voorwaarts zet in op volleyballende jongens!


PRESENTATIEGIDS |

76

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Business Vrienden van Voorwaarts Seizoen 2017-2018 MELKTECHNIEK WILP B.V.

ADAS

Groep.nl

Houtwal Beheer BV

C.V. • DAKBEDEKKING • GAS • WATER • SANITAIR • RIOOLONTSTOPPING

HORSTINK

Arbeidsrecht & Coaching

Elizen

Consultancy

Rowlin Beheer BV VAN DE POEL

JOHNWIJNBERGEN.NL KUNSTSTOF BAKKEN EN PALLETS Nieuw en gebruikt

ADVIES

interieurarchitecten


Business Vrienden van Voorwaarts

TEKST: ERIC KLEIN SWORMINK

onderling bij ernstige zaken (bijvoorbeeld bij een ziekte). Als bestuur zullen we er alles aan doen om dat te koesteren, maar waarschijnlijk kost dat weinig moeite omdat de leden ons wel scherp houden. Formule Eén van de zaken die aan het bovenstaande doel een belangrijke bijdrage moet leveren is de formule. Daar moeten we niet te veel aan tornen, hooguit vanuit voortschrijdend inzicht soms een beetje bij sturen. Want die formule blijft even mooi als simpel: 60% van de “contributie” van de Business Vrienden is voor Voorwaarts en 40% wordt gebruikt voor activiteiten. Heel transparant en doeltreffend. Voor Voorwaarts een prachtige bijdrage en van die 40% organiseren we de ene

Op de naastliggende pagina treft u de logo’s van de 83 Vrienden van ­Voorwaarts aan. Kijk op www.voorwaartstwello.nl bij het tabblad BVvV gerust even naar de bijdragen die de Vrienden aan Voorwaarts hebben geleverd en de activiteiten die er zijn geweest. In het afgelopen seizoen hebben we o.a. een bijdrage geleverd aan: - Schoolhandbal - Pupillen-voetbaldagen - Accommodatie - Presentatieavond Bjorn Kuipers voor ­vrijwilligers SV Voorwaarts

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Het is zeker niet alleen business. Misschien kenmerkt ons cluppie zich wel meer als Vriendengroep. Eerlijk gezegd, en wellicht wat ­onbescheiden, hebben we daar 8 jaar geleden ook wel over nagedacht. Vandaar de naam Business Vrienden van Voorwaarts. Een bewuste keuze van de combinatie Business en Vrienden. Maar dat het dan ook zo uitpakt... daar zijn we heel blij mee en trots op. Natuurlijk wordt er tijdens de activiteiten “genetwerkt” en zoeken de Vrienden elkaar op als een mede-lid iets kan leveren. Maar veelal is het de gezelligheid tijdens de activiteiten die de boventoon voert en ligt het “zaken doen” er niet dik bovenop. Daarnaast is er een welhaast vanzelfsprekende warmte en attentheid van de leden

77 PRESENTATIEGIDS |

Zeker niet alleen “business”

keer een bedrijfsbezoek, de andere keer een aansprekende gastspreker, dan weer een borrel + hapje op een leuke locatie of bijvoorbeeld een activiteit als karten of golfen. Maar natuurlijk ook de leuke reizen. Na uitstapjes naar Barcelona, Maastricht, Swansea, Krakau, en Amsterdam zijn we in oktober 2016 met 70 leden naar Berlijn geweest. In het seizoen 2017-2018 sparen we voor een volgende reis (voor in het seizoen 2018-2019).


PRESENTATIEGIDS |

78

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO


Wie zijn wij?

Lijnvas Lijnvast

Onze Lijnvastmarkeerwagens en belijningsmiddelen staan onder voortdurende controle en worden allen in Nederland geproduceerd. Onze kwaliteit en en service staan alom bekend. Heeft u vragen of wilt u een demonstratie, bel of mail ons gerust even.

Dick de Jonge adviseur

Wij staan voor u klaar! Jerrald en Jordy zijn onze buitendienst medewerkers. Zij demonstreren met alle

Lijnvast B.V. Engelenburgstraat 12 7391 AM Twello

055 - 54 22 779 info@lijnvast.nl www.lijnvast.nl

modellen markeerwagens en weten alles over belijning.

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Jordy Scholten 06 - 57 76 62 55

79 PRESENTATIEGIDS |

Jerrald ter Mate 06 - 11 19 55 78

Lijnvast ontwikkelde in de beginjaren '80, samen met de K.N.V.B., de NOC*NSF en de Sportstichting van de T.U. te Delft een belijningssysteem dat het belijnen van sportvelden totaal zou veranderen. Men was gewend aan het belijnen met droge of natte kalk, nu ging men belijnen met een spuitsysteem en een belijningsmiddel wat voor de belijner gebruiksvriendelijker en gemakkelijker aan te brengen is. Het belijningsmiddel Lijnvast werd getest door T.N.O. waarna Lijnvast het product kon gaan vermarkten. Ook werden er markeerwagens voor ontwikkeld. Bij deze ontwikkelingen werden en worden gebruikers geraadpleegd. Mannen en vrouwen met ervaring in belijnen. Onze kracht is dat wij ons uitsluitend bezig houden met sportveldbelijning. Samen met u hebben wij ons systeem verder ontwikkeld en proberen wij zoveel mogelijk aan uw wensen te voldoen.


PRESENTATIEGIDS |

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

80

Team Univé Twello wenst alle sporters en vrijwilligers veel plezier dit seizoen. Maak er samen een sportief jaar van!

Univé Twello Schoolstraat 41 | T (0571) 27 71 49 E twello@unive.nl unive.nl

Daar plukt ú de vruchten van!


Kleding- en kleedkamersponsors

Consultancy

De Wegenscanners

Demo Clean

KLEEDKAMERSPONSORS

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Elizen

PRESENTATIEGIDS |

KLEDINGSPONSORS 2017-2018

81


PRESENTATIEGIDS |

Dagelijks bestuur

Voorwaarts

Voorzitter

informatief

Kick Scholten Penningmeester Jos Oosterwegel Secretaris Ans Hendriks Sportpark “De Laene” Kerklaan 2A 7391 AN Twello Postbus 134

Toneel

7390 AC Twello Telefoon (0571) 27 13 32

Voorzitter

Website

John IJsseldijk

www.voorwaartstwello.nl

Penningmeester

Facebook

Madelon Bouwmeester

SV Voorwaarts Twello Twitter

Jaarlijks 5 uitvoeringen in januari

@SVVoorwaarts info@voorwaartstwello.nl

Ontspannings commissie

Kantinebeheerscommissie Wilco Huisman

2017 Beach

info@beachsporttwello.nl

Voorzitter

Accommodatiecommissie

Leo Harmsen

Hans Berenschot

Penningmeester

PR-Communicatie-Sponsoring Voorwaarts OMNI

Mieke Kamperman De eerste nieuwjaarsbijeen-

Eric Klein Swormink

komst in 1977 vormde de aan-

Jan Timmermans

leiding voor het ontstaan van

Ruben Veldman

de OC. Deze commissie orga-

Gymnastiek

info.gymnastiekvoorwaarts@gmail.com

Handbal

secretaris.handbal@voorwaartstwello.nl

Voetbal

secretaris.voetbal@voorwaartstwello.nl

Volleybal

voorzitter.volleybal@voorwaartstwello.nl

niseert een jaarlijks een aantal

Aantal leden 2017

activiteiten, zoals potgrondactie, kaartmiddagen/-avonden, nieuwjaarsreceptie, fietstocht,

Aanmelden nieuwe leden

jeugdcarnaval, feestmiddagen, sinterklaasfeest, etc.

VOLLE YB AL

300

1.055

228

298

ALGEM EEN

306

Beach

www.beachsporttwello.nl

H AC BE

288

HANDBA L

VOETBA L

s e p t e m b e r

E-mailadres afdeling

E-Mail

M GY

82

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Business Vrienden van Voorwaarst Hans Groot Koerkamp, Edwin Huis in ’t Veld, Eric Klein Swormink, Kick Scholten, Jan Timmermans en Hans de Vroome

Gymnastiek

info.gymnastiekvoorwaarts@gmail.com

Handbal

leden.voorwaarts@gmail.com

Voetbal

ledenadm.voetbal@gmail.com

Volleybal

tc.volleybal@voorwaartstwello.nl


Social Media

Beach

Beach

2012

Facebook Beachsport Twello Instagram Beachsport Twello

Gymnastiek

1942

Facebook Voorwaarts Gym

Handbal

Handbal

1965

Facebook Voorwaarts Handbal

Voetbal

Voetbal

1934

Facebook Voorwaarts Voetbal

Volleybal

Twitter @DeLaene

1957

Volleybal

Leeftijd jongste lid

Instagram Voorwaarts Volleybal Twitter @volleybaltwello

Voetbal

2,5 jaar

6 jaar 4 jaar

Volleybal

5 jaar

Leeftijd oudste lid Beach

54 jaar

Gymnastiek Handbal Voetbal

85 jaar

80 jaar 94 jaar

Volleybal

70 teams 24 teams 4 teams 9 teams

Gymnastiek Jeugd

• Peutergym (vanaf 2,5 jaar) • Jongensgym (groep 1/2) • Kleutergym (groep 1/2) • Turnen • Dans (vanaf 4 jaar) • Ballet (vanaf 4 jaar) • Streetdance (vanaf 11 jaar) • Sport & Spel (vanaf groep 3)

Volwassenen

• BodyFit 50+ • Dames gym 50+ • Essentrics • Dance for Fun 35+ • Perfect Pilates • Relaxercise • Fusion Dance Work-out

Handbal

74 jaar

Wedstrijdsport Dames 2 teams Breedtesport Dames 2 teams Breedtesport Dames Recreanten 1 team

Jeugd (12 teams)

Wedstrijdsport A jeugd Wedstrijdsport B jeugd Wedstrijdsport C jeugd Breedtesport D jeugd Breedtesport E jeugd Breedtesport F jeugd Breedtesport H jeugd

w w w.

Gymnastiek

voorwaartstwello.nl

5 jaar

Handbal

Beachvolleybaltraining Beachvolleybalcompetitie Beachhandball Beachtennistraining

Senioren (6 teams)

Facebook Voorwaarts Volleybal

Beach

Beach

1 team 2 teams 2 teams 2 teams 2 teams 2 teams 1 team

Voetbal

Pupillen (20 teams) JO13 JO12 JO11

JO10 JO9 JO8

Junioren (13 teams) JO19 JO17 JO15 MO19 MO17 MO15

Senioren (17 teams) Veldvoetbal Zaalvoetbal Senioren 35+ Walking football

Volleybal

Dames Heren Jeugd CVM (Cool Moves Volley) Recreanten

3 teams 1 team 4 teams, waarvan 1 meidenteam 4 teams, waarvan 1 meidenteam 3 teams 5 teams

3 teams 3 teams 4 teams 1 team (meidenteam) 1 team (meidenteam) 1 team (meidenteam)

12 teams 3 teams 1 team 1 team

8 teams 4 teams 5 teams (12 t/m 18 jaar) 8 teams (6 t/m 12 jaar) 6 teams

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Gymnastiek

Aanbod sport

PRESENTATIEGIDS |

Afdeling opgericht

83


PRESENTATIEGIDS |

84

2017-2018 | SV VOORWAARTS TWELLO

Marktteam Gemeente Voorst In de bankenwereld is de laatste jaren veel veranderd. De digitalisering maakt de lokale bank minder zichtbaar. Met het bestaan van marktteams wil de Rabobank een echte dichtbij-bank blijven.

TEKST: RABOBANK FOTO SVEN SCHOLTEN

Binnen Rabobank Apeldoorn en omgeving zijn er drie marktteams, die actief en betrokken in hun gebied aan het werk zijn. Zij verzorgen bijvoorbeeld de Rabo Thuis Service voor klanten die niet in staat zijn om naar een kantoor te komen of online te bankieren. En ze komen langs voor specifiek advies op maat, bijvoorbeeld bij het aanvragen van een hypotheek. Binnen de bank zijn de volgende marktteams actief: Apeldoorn, Ugchelen en Uddel; Gemeente Voorst en Beekbergen, Hoenderloo, Lieren, Eerbeek en Loenen. Edwin Boekhorst, directeur Bedrijven, maakt onderdeel uit van marktteam Gemeente Voorst: ‘De Rabobank gaat met het inzetten van marktteams terug naar haar ‘roots’. Terug naar een maatschappelijk betrokken, laagdrempelige bank in het dorp, waar mensen werken die weten wat er leeft. De lokale bank speelde lang een belangrijke rol in het dorp en de regio. Iedereen bezocht regelmatig een bankkantoor. Maar tijden veranderen. Klanten bankieren tegenwoordig vooral online en komen zelden meer in een bankkantoor.’ Marktteam Gemeente Voorst is actief in Twello en de omliggende dorpen en wordt vertegenwoordigd door, op de foto van links naar rechts, Edwin Boekhorst, Niek Siero, Wouter Beke, Wim Gerritsen, Joris Braakhekke, Marianne Grieving, Jacques Rietberg, Martijn van der Sluis en Michel Holthuis.

Het marktteam Gemeente Voorst bestaat uit adviseurs van verschillende afdelingen van de bank, zoals adviseurs MKB, Private Banking, Hypotheken en Dagelijkse Bankzaken. De medewerkers in het team zijn bekende en vertrouwde gezichten in de omgeving. Bijvoorbeeld omdat ze er wonen, lid zijn van een vereniging en er veel klanten kennen. De adviseurs van het marktteam zijn aanwezig én bekend binnen de diverse netwerken in de gemeente Voorst en haar omgeving. ‘Door letterlijk dichtbij te zijn, horen zij welke vragen klanten en leden hebben en wat er in Voorst en de omliggende dorpen speelt. Ze delen kennis en brengen partijen bij elkaar: kortom ze zijn de ogen en oren van de bank binnen dit deel van het werkgebied. We hebben regelmatig overleg met elkaar over lokale economische en sociale issues en over hoe wij daarin een rol kunnen spelen. Met het marktteam behoudt onze bank in de gemeente Voorst en de omliggende dorpen haar eigen gezicht’, vertelt Edwin Boekhorst enthousiast.


Uw club ĂŠn de buurt versterken.

Waardoor iedereen wint.

Rabobank Apeldoorn en omgeving ondersteunt S.V. Voorwaarts S.V. Voorwaarts brengt jong en oud in beweging. Met een verbindende kracht die veel verder gaat dan sport alleen. Want de vereniging betekent ook veel voor Twello en omgeving en dat ondersteunen wij van harte.

Ontdek alles over de Rabobank en sport op Rabobank.nl Een aandeel in elkaar


Verzekerd samen scoren! UnivĂŠ Twello Schoolstraat 41 | T (0571) 27 71 49 E twello@unive.nl unive.nl

Daar plukt Ăş de vruchten van!