11 minute read

På Bokskogens GK tränar medlemmarna året runt

Porten öppnas, säsongen är snart i gång och Andreas Winkle kan på bästa sätt förbereda sig inför säsongens alla rundor hemma på Bokskogen GK.

LADDA FÖR SÄSONGSSTART

Tack vare ny teknik och inomhusstudios har golf blivit en året-runt-sport. På Bokskogens Golfklubb i Skåne tränar juniorer med elitdrömmar och seniorer som vill fila på svingen för att vara startklara när säsongen drar i gång.

AV Tomas Hagfeldt FOTO André de Loisted

Ännu ett vedträ läggs in i elden i braskaminen. Klockan är snart 13.00. Det är dags för kurs, lektion och träning. Bengt, Håkan och Ulf är på väg in i värmen från vinterkylan med golfbagarna på ryggen.

Därefter är det Inga-Lills, Andreas och Filips tur.

Sex golfare är här med olika förutsättningar och målsättningar, men med den gemensamma viljan att bli bättre.

Möjligheten finns på hemmaklubben – till och med under vinterdagar som denna, under veckor och månader då greenerna där ute är avstängda och den bästa träningen sker inomhus, inne i värmen där glöden och passionen för golfen ständigt hålls brinnande.

Vi är i Skåne. På Bokskogens Golfklubb. Hos Fredrik Tillgren och hans team i Bokskogen Golf Academy. Inne i den 230 kvadratmeter stora studion där golfens alla viktigaste delar tränas och utvecklas.

Från svingteknik till puttning, rörlighet och mental träning. »Boosta din golf under vintersäsongen« är parollen som gäller.

Syftet är att få en bättre och ännu roligare golfsäsong 2021.

– Visst är det skönt här inne? säger Inga-Lill Lellky. Framför allt är det fantastiskt att få chansen att bli bättre, tillägger hon. Inomhusträningen betyder oerhört mycket för mig.

– Jag har spelat golf i 35 år, det här är första gången jag går en kurs för att kunna ta min golf till en ny nivå. Allt har blivit roligare igen, säger Håkan Bengtsson.

– Samtidigt längtar man mer än någonsin efter att få komma ut på golfbanan, att slå en lugn fade som landar mjukt mot flaggan längst uppe på greenens högersida. Det är mitt favoritslag, säger Filip Grave, 12 år, med handicap 2,6.

En året runt-sport för många

Svenska Golfförbundets sammanställning visar att fler än 11 miljoner rundor spelats på svenska banor under 2020. Någon siffra för antalet »rundor« och slag under vinterhalvårets månader finns inte. Vad vi vet är att den ständigt växer, och att trenden är tydlig – golf har blivit en året-runtsport för många.

Antalet akademier ute på klubbarna, liknande Bokskogens, blir allt större. Nyheter om nya hallar och studios för spel i simulatorer – på drömbanor såsom Pebble Beach och St Andrews – dyker ständigt upp på hotell, shoppingcenter och i alla typer av lokaler i snart varje svensk stad.

Tekniska hjälpmedel gör det roligt och skapar möjligheter

Varmt, behagligt, trevligt, kul – men också ett effektivt sätt att utveckla svingtekniken. Dagens alla högteknologiska mätinstrument skapar möjligheter till utveckling och stimulans, såväl svingtekniskt som mentalt, dessutom med individuellt utprovade drivers, järnklubbor och putters.

Det är på utslagsmattor, i gym och på puttmattor den svenske golfaren får sin vinterträning. Särskilt ett år som detta då golfresorna till värmen ställts in. Avancerad hjälp kan fås tack vare den ständiga utvecklingen av digitala analysverktyg, grafik, kraftplattor, radar- och videosystem.

Bokskogen använder sig av Trackman och Smart2Move, kraftplattan Swing Catalyst och fysträningsverktyget Kinexit.

Även den mentala utvecklingen kan mätas i appen Focus Band. Konceptet FlowMo – bäst sömn, rätt flow – är tränaren Patrick Oderlings koncept som gör Bokskogens helhetskoncept unikt.

Allt det mätbara och grafiskt tydliga – siffror, hastigheter, vinklar, spinntal, kraftkällor, resultat av den mentala träningen – ökar kunskapen. Vad fungerar? Vad fungerar inte? Snabbt syns svaret.

Som sämst håller vi i gång spelet under ett långt säsongsuppehåll. 

Som bäst kommer vi till första tee som bättre golfare när den efterlängtade vårsolen lyser upp såväl tillvaron som golfbanan.

Vår bästa tid är alltså nu.

Förr ställdes golfbagen i ett förråd för förvaring mellan november och april. Ett och annat bananskal och kexchokladspapper hittades när den efterlängtade nyheten började spridas: »Greenerna är öppna!«

De hårdast satsande hittade lokaler där näten kunde hängas upp. Avståndet från mattan till nätet var några meter. De som hade kontroll över sin bollträff kunde nöta sin svingteknik men bara drömma om utomhuspremiärens längre bollflykter. Redan på 1970-talet fixade Sven Tumba ett större golftält för stockholmarna.

I Skåne, exempelvis på drivingrangen på Malmö-Burlöv, stod Johan Gullstrand och golfpolarna med frusna händer och slog hårda bollar ut mot det isiga fältet. Johan är i dag en av instruktörerna på Bokskogen Golf Academy.

– Vi fick i alla fall stå under tak och vi åkte dit så ofta det var möjligt. Vi slog bollar, värmde oss med varm choklad, slog fler bollar, tvättade dem i varmt vatten. Om det var snö skottade vi fram målområden att sikta mot. Vi byggde snögubbar på rangen, de blev perfekta siktmärken, berättar Johan.

Trenden talar sitt tydliga språk – golfen har blivit en året-runt-sport för många
Bokskogens tränare Johan Gullstrand har full koll på Andreas Winkles siffror och statistik.
Foto: André de Loisted
Alla medel är tillåtna när golfsvingen ska förbättras inför säsongen. 
Foto: André de Loisted
Inga-Lill Lellky ser till att förbättrad rörlighet och kraft gör rundorna ute på banan ännu roligare.
Foto: André de Loisted

Om Bokskogens GK:

Bildad: 1963. Antal hål: 36 (Gamla banan + Kungsbanan). Golf Academy: Fredrik Tillgren, Johan Gullstrand, Camilla Lindén, Hampus Nilsson, Patrick Oderling. Akademin bjuder Bokskogens medlemmar med hcp 37 och högre på utbildning. Nytt 2021: Öppnande av The Inn at Bokskogen för boende och golfpaket med middagar på Maderiet.

Bengt Lang drillas av Johan Gullstrand på en av golfstudions mattor. Den här kursdagen slås inte många slag med boll. Men resan mot en längre och rakare bollflykt har startat.
Foto: André de Loisted

Träningen var utvecklande för en stark generation av svenska golfare, på sitt sätt, men kan inte jämföras med dagens möjligheter.

Andreas Winkle är tacksam:

– Ja, här är vi lyckligt lottade. Tidigare slog vi mot ett nät inne i en paintballarena i Malmö – men det är naturligtvis en helt annan grej att träna här inne i studion. Jag ändrade min sving för tre år sedan. Här får jag svaren på att den funkar. Hela tiden kollar jag upp mina positioner i svingen, jag kan jobba grundligt och så ofta jag kan.

Även på scorekortet syns resultatet. Andreas har just nu handicap 3 och siktar mot den svenska touren när det äntligen blir spel också utomhus, där utanför på greenerna bakom Bokskogens studiovägg.

Porten öppnas. Kyligare luft sveper in i studion för en stund. Men Andreas kan slå bollar med full kraft ut mot drivingrangen. Den här dagen blir det ett träningspass tillsammans med Johan Gullstrand. Både bollflykten och grafiken på skärmarna visar att 19-åringen är på rätt väg, att all fys- och rörlighetsträning på gymmet skapar förutsättningar för både längd och kontroll.

– Jag orkar träna mycket. Det är viktigt. Ibland är jag ensam och står här och nöter, ibland hänger jag med kompisarna. Vi gör verkligen allt vi kan för att komma så väl förberedda till säsongsstarten som möjligt.

Filip Grave, 12 år, plockar fram puttern och lägger upp sina bollar på studions puttinggreen av konstgräs. Den är helt platt. Utan lutningar. Här är det viktigare att nöta in en puttstroke att lita på och att få möjligheten att prova ut en putter med en längd, lie och loft som passar din rörelse. 

När greenen dressas och vältas rullar det cirka 10–11 på stimpen. Ungefär som en snabb svensk sommargreen.

12-årig YouTuber med 2,6 i handicap

– Det är klart att jag längtar till sommaren, säger Filip. På sommarlovet lär jag vara här varje dag. Det finns ju inget roligare än att spela golf och att hänga med kompisarna här på klubben.

Filip fick sin första golfklubba när han var ett och ett halvt år – en liten plastklubba från macken. Hela släkten spelar och den årliga släktfejden med 20-talet deltagare får inte missas. Annars spelar han gärna med klubbkompisarna.

Tillsammans med Malte Dahlqvist har han startat Youtubekanalen »Filma Golf« där det unga radarparet tar med sina följare till olika banor och lottar ut priser som de fått av Peter Hanson, vännen, förebilden och Ryder Cup-stjärnan från Bokskogen.

– Peter frågar alltid hur det går och så, säger Filip.

Andreas Winkle och Filip Grave är två av Bokskogens lovande juniorer. Deras största förebild finns på hemmaklubben, Ryder Cup-spelaren Peter Hanson.

Hur går det, då? Filips handicap har sänkts till 2,6. I senaste herrKM gick han den första rundan på 70 slag från gul tee, ett under par. Han har vunnit ungdomstävlingar i Spanien, Danmark och Tyskland, kommit tvåa i Skottland. Årets mål är Champion of Champions Junior Invitational i Irland i augusti.

– Den spelas på Tulfarris Golf Club. Det är vatten till vänster på ettan. Det ska bli så kul, säger Filip.

En timme fylld av svingteknik

Motivation och drivkraft. En golftokig 12-åring hittar den lätt. Inne i Bokskogens svingstudio brinner lågan också när Bengt Lang, Håkan Bengtsson och Ulf Möller tar vinterns andra lektion av åtta i Bokskogens »Boost camp«. 

I dag drillas de av Fredrik Tillgren och Johan Gullstrand. Det blir en timme fylld av svingteknik med grepp, uppställning och uppvridning i fokus.

Golfen betyder ju så mycket för mig. Jag vill gärna spela bättre.

Med händerna i rätt vinklar på greppet ökar svinghastigheten. Rörelsen blir friare. Med möjligheten till ökad kraft med högerhanden blir farten högre och svingspåret rakare.

– Tänk att jag spelat golf så länge men aldrig tänkt på att jag kan lyfta klubban på det här sättet, säger Håkan. Ett mål är att få så mycket kunskap om min sving att jag sedan kan jobba med den på egen hand. Golfen betyder ju så mycket för mig. Jag vill gärna spela bättre.

Det är gruppträning för tre deltagare. Fler vill man inte ha i pandemitider. Det jobbas enligt Bokskogens koncept, samtidigt individuellt anpassat med noggranna mätningar av varje deltagares biodynamiska förutsättningar.

Rörlighet är en viktig del av träningen: »Träna bättre och spela mer med en skonsam sving.«

– Jag är 66 år i dag och vill spela tills jag är 80. Gärna ännu längre. Men då måste jag ha en sving som kroppen klarar av, säger Ulf. Därför älskar jag den här kompletta träningen. Målet i år är att spela minst 100 rundor och att gå under 80 slag var femte runda i stället för fem gånger på en säsong.

– Ett mål är att kunna spela utan rädsla, tillägger Bengt. Det är skönt att kunna kontrollera svingen, att veta ungefär var man hamnar. Det ger en frihetskänsla. Jag hoppas få den känslan i sommar tack vare vinterträningen.

Fredrik Tillgren gillar det han hör:

– Ju bättre vi blir, desto roligare blir golfen. Det är den enklaste sammanfattningen av vad vi vill åstadkomma här på akademin.

– Den stora massan av svenska golfare håller sin golf på ungefär samma nivå, år efter år. En stor del blir en aning sämre, några få förbättrar sig. Om vi kan höja allas nivå kommer antalet ronder att öka dramatiskt. Det skulle betyda mycket för klubbarnas ekonomi, bättre medlemskap, fler greenfeerundor, fler luncher på restaurangerna, fler bokade nätter på golfhotellen … att behålla fler golfare, inte minst alla dem som började eller kom tillbaka under 2020.

Vi gör allt vi kan för att komma så väl förberedda till säsongsstarten som möjligt
Med hjälp av kraftplattor får Andreas Winkle full koll på viktens förflyttning under svingen.
Fredrik Tillgren visar Håkan Bengtsson hur en bättre baksving skapar förutsättningar för rörlighet och en snabbare svinghastighet.

På Bokskogen har man på kort tid ökat intresset för lektioner och utbildning. Numera är det en till två veckors kötid för att få en tid hos akademin.

Om vi kan höja allas nivå kommer antalet ronder att öka dramatiskt

Fredrik Tillgren berättar om ett äldre par på klubben. Mannen var förtvivlad. Inte över sitt eget spel, snarare över hustruns. Hennes sving hade tappat fart. Bollen lyfte inte. Hon kunde inte spela det tionde hålet med ett vattenhinder framför utslagsplatsen. Hon funderade på att sluta.

– I stället tog hon tre lektioner, berättar Fredrik. Hon fick bollen att flyga 30 meter längre och 10 meter högre. Med en järnsjua kom hon över vattnet på tian och tyckte att golfen var rolig igen. Tillsammans med sin man kunde hon fortsätta att spela och göra sköna golfresor.

Detta på tal om drivkraft.

Roligare golf efter att ha vågat ta steget att börja träna

Inga-Lill Lellky tar plats på utslagsmattan. I dag är hon här ensam, annars spelar hon gärna tillsammans med de nya väninnorna i Bokskogens damgrupp.

Tack vare träningen har jag fått en helt ny kunskap om golf
Inga-Lill Lellky har sänkt sin handicap från 36 till 23 – och fått ett helt nytt självförtroende på banan.
Foto: André de Loisted

– Vi är ett gäng som har hittat varandra här ute. Jag är så glad att jag vågade ta mig hit och det var viktigt att få börja i en grupp och därigenom bygga en relation med tränarna. Tack vare träningen har jag fått en helt ny kunskap om golf, det är så fantastiskt roligt, säger Inga-Lill.

Inga-Lill har sänkt sin handicap från 36 till 23. Nästa mål är 19,9. Att spela bättre golf har blivit lika viktigt som umgänget ute på banan.

– Nu törs jag spela med alla, allra helst med dem som är något bättre än jag.

Inga-Lill slår några avslutande wedgeslag. 

– När man plötsligt förstår vilka fina slag man kan slå runt greenerna får golfen ytterligare ett lyft. Tidigare hade jag inte ens en wedge i bagen, nu har jag tre. Min sambo lade plötsligt 5 000 kronor på bordet och sa att jag skulle köpa wedgar, säger Inga-Lill.❍

Tänk att jag fyllt 60 och vet att jag kan bli en bättre golfare. Jag kan träna året runt. Det är ju helt otroligt. 

Inomhusträning nära dig!

Golfklubbar satsar allt mer på att erbjuda mer träning under vinter månaderna. I dag finns inomhushallar med simulatorer och mätinstrument i så gott som varje svensk stad. Titta på möjligheterna hos din hemmaklubb och i din hemstad!

☛ Indoor Golf Group har träningscenter i Borås, Karlstad, Västerås, Östersund, Helsingborg, Kungsbacka, Malmö, Sisjön, Uppsala, Örebro och Stockholm. Flera öppningar är på gång. 

☛ Ruff Indoor Golf har tre anläggningar i Stockholm och finns även i Gävle och Västerås.

☛ Ullna Indoor Golf är Skandinaviens största golfhall.

☛ Innesvingen i Kungälv och Mölndal. Elmia Golfcenter och A6 Golfcenter i Jönköping.

☛ Linköpings golfcenter och HoleIn-1 i Norrköping.

☛ Halmstad Golfarena.