Tidningen Nr 2 2024

Page 1

TIDNINGEN

Erika Nyström, Produktchef Nöt

Värmestress

hos nötkreatur

Victor Ebel - Spannmålschef i Svenska Foder

Hur agerar vi bäst 2024?

Möt oss på sommarens mässor! Logården • Borgeby Brunnby • Falsterbo

Viktoria Hertrich föreståndare grisstallarna Råbelöfs gods

TIDNINGEN|01|2024 1
Ett magasin från Svenska Foder för svensk lantbruksnäring 02|2024
Rätt sorts rengöring gör skillnad i resultatet

Förändringen börjar idag

Vi i Svenska Foder har precis varit delaktiga i en mässa, Lantbruket i centrum, som gick av stapeln i Lidköping.

Det är en helt nystartad mässa som precis som vi menar att lantbruket bör vara en central del av den hållbara utvecklingen. Vi bör vara i centrum, eftersom vår näring är den viktigaste idag. Lantbruket är samhällsbärande

– OCH samhällsutvecklande. Det är ett faktum.

Det här är viktigt att påminna sig om. Speciellt i ett land som Sverige, där lantbruket historiskt blivit styvmoderligt behandlad. Att så är fallet betyder inte att det inte kan förändras framöver. Det vi gör idag blir morgondagens historia. Allt beror på hur vi agerar.

I vår koncern har vi lyft upp hållbarhet som ett av de viktigaste områden i framtidens lantbruk. Vår koncern vill vara en aktiv del i att förändra för att förbättra, för att skapa vår gemensamma framtid: Creating the Future. Alltså ha agens, eget driv, och själv vara en fundamental del i att skapa en bättre framtid för våra barn.

Det här är en lustfylld utmaning. Inget annat än inspirerande. Förändringsarbete är svårt. Det tar tid. Dock ska man komma ihåg extra noga: det går, allt är möjligt – om man gör arbetet konkret och målmedvetet. Förändring börjar i det vi gör varje dag. Varje liten förändring innebär ett steg i rätt riktning. Det ska vi omfamna.

Vi ska ställa oss frågor om hur vi gör saker - och om vi skulle kunna göra detta annorlunda? Vår energiförbrukning är en konkret sak, som vi dagligen jobbar hårt med hur vi ska förbättra. Hur värmer vi upp våra anläggningar? Hur producerar vi vårt foder effektivt och i rätt tid med fokus på kunden OCH hållbarhet?

Förändring kan också innebära utveckling av sortmaterialet på utsäde. Ett hållbart och effektivt sortmaterial ska kunna utnyttja fältets fulla potential - istället för att slösa bort de insatser som görs på fältet.

Det betyder både rätt management ute på gård, och sortmaterial och andra insatsvaror som ser till att plantorna får bästa möjliga förutsättningar att leverera resultat. Foderutvecklingen! Skapar fodret vi producerar en hållbar tillvaro, både ekonomisk och miljömässigt, för våra kunder? Har du tankar och nya idéer om det här – ta upp det med din säljare, eller din kontakt i Svenska Foder. Vi finns här och är redo att diskutera och tänka tillsammans med dig! Det är så vi kan uppnå verklig förändring, och skriva en historia som är långsiktig!

Att få vara en viktig del i att driva framtidens lantbruk framåt och få vara del i en bransch som kommer att vara avgörande för att vi ska nå de miljömål som satts upp i Europa – det är ett stort, och ett spännande arbete.

Nu går vi in i ännu en intensiv period och börjar förbereda oss inför skörd 2024. Jag önskar er alla lycka till och hoppas att få se er på någon av de mässor vi är med på. Vi ses på Logården 19 juni, Borgeby 26-27 juni,Brunnby 3-4 juli, Falsterbo 6-14 juli och Elmia Lantbruk i oktober.

Kom och prata framtid med oss!

Carsten Klausen VD Svenska Foder carsten.klausen@svenskafoder.se

TIDNINGEN

UTGIVNING

Tidningen ges ut av Svenska Foder AB och distribueras i ca 16 000 ex till kunder, rådgivare, skolor, återförsäljare, anställda med flera. Tidningen ges ut 4 ggr/år.

ANSVARIG UTGIVARE

Johan Andersson/Redaktör johan.andersson@svenskafoder.se

010-130 29 84

INNEHÅLL

TEXTPRODUKTION

INHOUSE Svenska Foder

GRAFISK PRODUKTION

INHOUSE Svenska Foder

OMSLAGSBILD

Viktoria Hertrich föreståndare grisstallarna Råbelöfs gods

Foto: Svenska Foder

ÖVRIGA BILDER

Svenska Foder AB, DLG och Colourbox, om inte annat anges

TRYCK

Stibo Complete

ANNONSERING

Johan Andersson, 010-130 29 84 johan.andersson@svenskafoder.se

KONTAKTA OSS

marketing@svenskafoder.se

Växeltel. 0510-828 00

NÄSTA NUMMER

Nästa nr beräknas vara ute v. 41, 2024.

LEDAREN
SVANENMÄRKET Trycksak 5041 0004
TIDNINGEN|02|2024 3
4 TIDNINGEN|02|2024

TIDNINGEN

02|2024

3. LEDAREN | Förändringen börjar idag

8. KONCERN | DLG och BioCirc öppnar upp för avtal om biomassa

10. UTSÄDE | SU Joran - Höstvetet för stabilitet och mångsidighet

15. SPANNMÅL | Hur agerar vi bäst 2024?

16. SPANNMÅL | Bibehåll spannmålskvaliteten

Boka dimning inför skörden!

17. VALL | En god investering med nyetablerad vall

18. VÄXTSKYDD | 5 tips inför höstrapssådd

21. VÄXTSKYDD | Håll koll på sniglarna i god tid!

22. VÄXTSKYDD | Rätt utförd höstbekämpning nästintill gratis

24. GÖDNING | Starta höstgrödorna på bästa sätt för odlingssäkerhet och bästa ekonomi

33. NÖT | Det låga pH:t gör stalosan unikt

38. GRIS | Flexibilitet som gör skillnad

40. HÄST | Foderstaten är en helhet - hitta rätt till din känsliga häst

43. KORSORD | Vinn fina priser i sommarkrysset

VÄRMESTRESS HOS

NÖTKREATUR

HYVEGA - DEN NYA GENERATIONEN HYBRIDVETE

42

RÄTT SORTS RENGÖRING GÖR SKILLNAD I RESULTATET

VAD FINNS I MIN SILO? INSYLO FÖRENKLAR DIN VARDAG

Natacha Hammer är nyanställd fjäderfäsäljare i Västra Sverige

Natacha Hammer är uppvuxen på gård och har hållit på med hästar hela livet. När hon flyttade hemifrån började hon arbeta med travhästar, men fick ganska snabbt ett erbjudande om en tjänst på en grisgård –med suggor och smågrisar. Här blev Natacha kvar några år innan hon träffade sin sambo och började arbeta på hans gård med slaktkycklingar och växtodling.

”På gården insåg jag snabbt vikten av noggrannhet och att insatser i rätt tid har stor betydelse för resultatet. Att nu få arbeta tillsammans med duktiga producenter och tillsammans hitta lösningar på utmaningar känns som ett helt rätt steg för mig. Jag har ett stort intresse för lantbruk, och hur man kan göra saker mer effektiva för att uppnå de resultat man vill ha. Att dessutom få jobba i ett drivet

Natacha Hammer har tävlat i landslaget för trav och fritiden ägnar hon sig fortfarande gärna med att träna och tävla med sina travhästar. 12

team med en enorm kompetens och att få utveckla mig själv samtidigt, det kan faktiskt inte bli bättre. ”

TIDNINGEN|02|2024 5 INNEHÅLL
28
34

Den säkra standardlösningen mot örtogräs i höstraps - när du vet att rapsen är uppkommen!

Belkar bekämpar ett brett spektrum av örtogräs i höstraps på hösten efter uppkomst. Viktiga arter som blåklint, baldersbrå, vallmo, snärjmåra, lomme, penningört, plister, näva m.fl. bekämpas i en behandling.

Behandling från BBCH 12 0,25 I/ha.

Splitbehandling från

BBCH 12 0,25 I/ha x 2, med minst 3 veckor intervall från BBCH 16

Senare behandling från

BBCH 16 (0,5 I/ha)

Använd alltid växtskyddsmedel med försiktighet. Läs alltid etikett och produktinformation före användning. Observera alla varningsfraser och symboler.

ArylexTM active är ett kommersiellt handelsnamn för halauxifen-methyl.

Svenskt

Växtskydd

Mycket god effekt 95-100%

God effekt 85-94,5%

Plister Lomme, Nävaarter, Snärjmåra, Kamomill, Penningört

Lomme, Blåklint, Penningört, Kamomill, Snärjmåra, Nävaarter, Plister, Penningört, Vallmo

Baldersbrå Våtarv

Blåklint, Snärjmåra, Plister, Kamomill, Vallmo Lomme, Baldersbrå, Nävaarter, Penningört

Emma Lübeck (Västra Sverige) 076-881 80 01

Lovisa Bergkvist (Södra Sverige) 076-881 34 37

Våtarv

Darko Kosoderc (Östra/Mellersta Sverige) 076-881 32 80

corteva.se TM.®.SM. Varumärken och servicemärken tillhörande Dow AgroSciences, DuPont eller Pioneer och deras anknutna bolag eller respektive ägare. ©2024 Corteva
KONTAKT facebook.com/cortevaSE
Moderat effekt 70-84,9%
Blåklint, Baldersbrå, Vallmo
6 TIDNINGEN|02|2024

UTBLICK

Färgglada grödor gör ogräsrensningen lätt?

Föreställ dig en värld där ogräsrensning blir superenkelt - är det möjligt? Ja, forskare jobbar just nu med att piffa upp grödor med livfulla färger och unika bladformer, vilket gör att de sticker ut från irriterande ogräs. Hur gör de detta? Jo, genom fiffig genredigering lägger de till pigment som antocyaniner (tänk blåbär) och karotenoider (finns i morötter). Denna färgglada makeover gör inte bara grödor visuellt distinkta utan förbereder dem också för enkel identifiering av smarta ogräsrobotar, tränade med den senaste AI-tekniken. Detta banbrytande tillvägagångssätt - som kombinerar genetiskt mixtrande med högteknologiska lösningar för hållbart lantbruk - har publicerats i magasinet Trends in Plant Science.

Men! Det finns mer! Grödorna stoltserar också med motståndskraft mot miljöutmaningar, vilket banar väg för en klimattålig skörd. Kan vi i framtiden få se fält med miljövänliga, högavkastande grödor – ja, det låter lovande. Och inte heller handlar det enbart om utseende, utan det handlar också om rena hälsofördelar – där antocyaninrika växter avvärjer skadedjur och sjukdomar, medan karotenoider boostar vår kost.

Naturligtvis finns det fortfarande arbete kvar att göra, så är det ju. Man finjusterar de olika delarna just nu och förfinar också tekniker för att förbereda ogräsrobotar med stor precision.

Så, här är en framtid där jordbruket inte bara är effektivt utan också en fröjd för ögonen – och planeten!

Källa: Science Daily

Skål för banbrytande teknik!

Forskare från NTU Singapore har knäckt koden kring bryggeriers förbrukade spannmål och kan nu extrahera över 80 % av dess proteinpotential! Denna maltiga rest, som vanligtvis slängs bort efter ölbryggningen, har visat sig ha en enorm outnyttjad proteinråvara. Genom att återanvända spannmålsresterna till kosttillskott eller till och med kosmetika, minskar denna innovation inte bara avfallet utan levererar också hållbara produkter – en trend som allt fler av världens globala konsumenter vill ha mer av.

Dessutom, med sin antioxidantrika profil, är den en win-win för både hudvård och miljö. Skål för att förvandla avfall från öltillverkning till hållbarhet - via banbrytande teknik!

Källa: Science Daily

OM VÄRLDEN TIDNINGEN|02|2024 7
KONCERNAKTUELLT 8 TIDNINGEN|02|2024

DLG och BioCirc öppnar upp för avtal om biomassa

Ett robust samarbete mellan DLG och BioCirc gör det möjligt för lantbrukare att göra avtal om leverans av biomassa till produktion för hållbar energi – och samtidigt blir det möjligt att investera i BioCircs samlade portfölj av nuvarande energiaktiviteter och framtida energiprojekt. På så vis närmar sig lantbruket ytterligare näringarna som bidrar med den gröna omställningen.

Genom ett strategiskt samarbete vill DLG och

BioCirc säkra att värdet som lantbruket levererar till den hållbara energiproduktionen förblir i näringen. Därför presenterar parterna nu en modell där lantbrukarna kan göra avtal om leverans av gödsel, få en avgasad produkt tillbaka med lägre klimatavtryck och samtidigt kunna investera i BioCircs nuvarande energiproduktion och framtida energiprojekt, som kan säkra en grön lokal produktion av el, gas, bränsle och värme.

VD i BioCirc Group, Bertel Maigaard, säger:

-Tillsammans med DLG har vi gjort ett grundligt arbete, där vi gemensamt har haft en önskan om att lantbruket får del av det värde som näringen också hjälper till att skapa. Därför är jag nöjd över att vi har hittat en modell, där lantbrukaren, förutom att teckna avtal på biomassa också får möjlighet att investera i BioCircs palett av energiprojekt, som sträcker sig långt utöver den lokala biogasanläggningen som man levererar till.

Två typer av avtal

Det kommer att finnas två typer av avtal om leverans av biomassa, som kunderna och ägarna av DLG kan ingå med BioCirc. Det är dessa typer av avtal som ger lantbrukarna möjlighet att investera i BioCircs pågående energiaktiviteter och framtida landbaserade cirkulära energikluster - där bland annat biogasproduktion, sol- och vindenergi samt tekniker som elektrolys, metanolproduktion och bioraffinering av gräs planeras.

En konkret åtgärd med konkreta reduktioner

Det är knappt ett år sedan som DLG gjorde sin hittills största investering i den gröna omställningen och blev en del av ägarkretsen på BioCirc. Precis de här stora ambitionerna och synergierna mellan de båda bola-

gen är också något andelsbolaget ser fram emot att kunna utveckla för sina ägare och kunder, som har efterfrågat samarbete kring att kunna leverera biomassa.

-Idag är lantbrukaren både livsmedels- och energiproducent. Därför är det också naturligt och viktigt för oss att vi får våra 26 000 ägare närmare värdekedjan och de synergier som finns mellan DLG och BioCirc. Det här är startskottet för att en större del av lantbrukets biomassa kan ingå i produktionen av CO2-neutral energi och bidra positivt till ett lägre klimatavtryck på den gödsel som lantbruket kör ut i fält, säger Jesper Pagh Koncern-COO och tillfogar:

-Lantbruket är redan idag en förutsättning för att vi som samhälle når våra mål för en grön omställning, och det här är ännu en konkret åtgärd där näringen levererar konkreta reduktioner.

Potential att avgasa mer gödsel

Idag är det cirka 25 procent av danskt lantbruks husdjursgödsel, som uppgår till 10 miljoner ton, som levereras till en biogasanläggning. Därmed finns det fortfarande gigantisk potential att ännu mer gödsel kan användas till energiproduktion och samtidigt bidra med gödningsvärdet inom växtodlingen.

OM BIOCIRC

Huvudägare i BioCirc är kapitalförvaltaren Maigaard & Molbech och det danska kooperativet DLG som ägs av 25 000 danska bönder.

BioCirc äger och driver åtta biogasanläggningar i Danmark idag och är en av de största biogasproduktionsföretagen globalt.

Företagets kärna är biogasproduktion och de utvecklar, äger och driver cirkulära energikluster. Målet är att uppnå en säker grön omvandling.

KONCERNAKTUELLT
TIDNINGEN|02|2024 9

SU Joran - Höstvetet för stabilitet och mångsidighet

Hälsa hösten välkommen med SU Joran, vårt nyaste höstvetetillskott denna gång från förädlaren Nordsaat Saatzucht GmbH som ska ta plats på svenska fält. SU Joran har presterat i officiella försök sedan den första skörden 2019. Med en kombination av hög och stabil avkastning och stabila kvarntekniska egenskaper, är SU Joran nyckeln till en framgångsrik skörd.

SU Joran har genomgått rigorösa tester och har ständigt levererat på en nivå som lever upp till våra förväntningar. Med ett kortare strå och goda stråegenskaper ges förutsättningar för en odling med hög lönsamhet. Sorttypen premieras av en gynnsam bestockning, vilket är avgörande för dess förmåga att sätta många ax per kvadratmeter. En tidig etablering på hösten stöder starkt bestockningen och skapar en solid grund för att säkerställa en hög skördenivå.

Förutom dess agronomiska fördelar har SU Joran visat upp sig som en pålitlig sort, även inom kvarntekniska områden. Med mycket hög falltalsstabilitet och godkända bakningskvaliteter blir SU Joran en strategisk investering för att öka den övergripande lönsamheten i odlingen.

SU Joran är en investering i gårdens framtid. Dess breda egenskaper ger sorten flexibilitet och mångsidighet för en rad olika användningsområden. Oavsett om du är ute efter att maximera din skörd, producera eget foder, leverera brödvete till den svenska industrin eller delta på exportmarknaden, kommer SU Joran att vara din pålitliga följeslagare.

Utforska de oändliga möjligheterna med SU Joran och omfamna en framtid av lönsamhet, tillförlitlighet och kvalitet på din gård.

Varför inte testa i höst och låta SU Joran bli nyckeln till din framgång! Nyckeln till framgång!

10 TIDNINGEN|02|2024 UTSÄDE

Effektiva ogräslösningar

– för höstbekämpning

FOKUS PÅ ÖRTOGRÄS

Mateno Duo

0,35 l/ha

FOKUS PÅ ÖRTOGRÄS, ÅKERVEN OCH VITGRÖE

Mateno Forte Set

Mateno Duo 0,35 l/ha + Cadou 0,035 l/ha

FOKUS PÅ GRÄSOGRÄS

Mateno Duo

0,35 l/ha + Prosulfokarb 1,5-3,0 l/ha*

*Dos beroende på gräsogräs i fältet.

// Mateno Duo är marknadens bredaste örtogräsprodukt för höstbekämpning – även effekt på blåklint och spillraps.

// Mateno Forte Set = Mateno Duo + Cadou. Mateno Forte Set vässar effekten på åkerven och vitgröe.

// Mateno Duo och Mateno Forte Set kan användas dagtid utan restriktioner gällande munstycksval eller skyddsavstånd.

Medlem i Svenskt Växtskydd. Använd växtskyddsmedel med försiktighet. Läs alltid etikett och produktinformation före användning. Observera alla varningsfraser och symboler. Läs mer om Mateno Duo och Mateno Forte Set på www.cropscience.bayer.se

TIDNINGEN|02|2024 11 UTSÄDE

Hyvega - Den nya generationen hybridvete

Hyvega blir den första hybridvetesorten från Saaten Union att introduceras på den svenska marknaden. Det är en sort som passar alla jordtyper och har en hög avkastningsstabilitet i kombination med bra bakningskvaliteter (A). Niklas Ingvarsson, produktchef Utsäde berättar om sorten och hybridveteodlingens fördelar.

12 TIDNINGEN|02|2024 UTSÄDE

Fördelarna med hybridvete är att man får ett djupare rotsystem, en snabbare utveckling, bättre bestockning och ett större ax, berättar Niklas Ingvarsson. Dessa egenskaper ger sorten fördelen av en robusthet och stark växtkraft.

-Framförallt under osäkra förhållanden som klimatstress och högt sjukdomstryck, ger hybridvete en jämnare och mer stabil avkastning, fortsätter han. Vi upplever även i Sverige stora klimatvariationer under en säsong, och hybridvetet kan komma att bli en odling som bättre kan uppfylla våra krav på en säker och stabil avkastning.

Robust och frisk

Hybridvete är en korsning mellan två olika klassiska marknadssorter, som är särskilt utvalda för sina specifika egenskaper. Det man strävar efter är att få en robust och frisk planta med stor sjukdomsresistens.

- Hybridvete är en ny och spännande odling för den svenska marknaden, säger Niklas. Sorten Hyvega, som vi säljer, ska man så tidigt – helst i början av september för att man ska uppnå full potential.

-Vi säljer Hyvega i units om 500 000 kärnor per unit, fortsätter han. Sorten sås med 3 units/ha, vilket ger cirka 150 plantor per kvadratmeter.

I Sverige för första gången

För intresserade odlare rekommenderar vi att börja i liten skala med en storsäck som räcker till ca 8 hektar för att bekanta sig med hybridvetet och lära sig odlingstekniken. Saaten Union har lång erfarenhet av hybridveteförädling och har arbetat med denna produkt i mer än 30 år – något som lett till hybridvetesorter med lite senare mognad, speciellt anpassad till den tyska och nordeuropeiska marknaden. Nu introduceras den alltså i Sverige för första gången.

-Det här är något man absolut ska testa i mindre skala, om man är nyfiken, säger Niklas. Du får uppleva en ny odlingstyp som vi kommer att få se mer av framöver.

Bra bestockning och god vinterhärdighet Landén Agro på Charlottenlunds gård sådde sorten i höstas som en del i 6Tolv-projektet. Såhär långt är erfarenheterna goda.

-Vi sådde vete efter den 16 augusti, berättar Max Landén. Såmängden var låg, bara 80 kg/hektar. Härefter har vi gjort plant och skotträkning två gånger. Den 20 november i fjol och den 4 mars i år. Vi ser en bra bestockning på fältet. Antalet plantor per kvadratmeter var 187 stycken och bara några få hade försvunnit efter vintern. Antal skott låg på 737. Det hände alltså inte mycket efter vintern.

-Den 20 april gav vi en rejäl kvävegiva på 220 kg N/ ha, och denna giva kommer att kompletteras med hjälp av styrfil framöver.

Välutvecklat rotsystem

Mats Kilany, växtsäljare i Svenska Foder, som följer och driver projektet tillsammans med Landén Agro tycker att Hyvega visat tydliga tecken på bra resultat.

-När vi jämför plantor ser vi ett mer välutvecklat rotsystem hos Hyvega, säger han. Det gör sorten mindre torkkänslig – och kan då sås på lättare jordar och kan tåla högre temperaturer. Vinterhärdigheten har också visat sig vara bra.

-Dessutom kan vi hålla en låg utsädesmängd på 5080 kg/ha beroende på såmaskin. I försök utomlands har hybridvetesorterna gett 5-10 % högre skörd gentemot konventionell vete. Det ger en bra utväxling på det sådda, med god hjälp av en hög kväveeffektivitet – något som också är gynnsamt för miljön.

Mats Kilany är nyfiken på hur sorten tar sig ut nu resten av året, men det ser onekligen än så länge bra ut.

-Jag tror mycket på den här sorten, och jag är spänd på hur den fortsätter att utveckla sig. Det blir intressant att följa.

Niklas Ingvarsson Produktchef Utsäde niklas.ingvarsson@svenskafoder.se

- Hybridvete är en ny och spännande odling för den svenska marknaden.

Sorten Hyvega, som vi säljer, ska man så tidigt –helst i början av september för att man ska uppnå full potential.

Niklas Ingvarsson

Produktchef Utsäde

UTSÄDE TIDNINGEN|02|2024 13

Svensk mikronäring

– från Piteå till Adelaide

NoroTec Soft Fruit

• Flytande NPK lösning med mikronäring

• Bra till dina bär och frukter – komplexbunden

Mangan

NoroTec Raps

PRODUKTER Bladbehandling

NoroTec™ Mangan

NoroTec™ Mangan/Koppar

NoroTec™ Mangan/Magnesium

NoroTec™ Potatis

NoroTec™ Raps

NoroTec™ Spannmål

NoroTec™ Universal

NoroTec™ Koppar

NoroTec™ Magnesium

NoroTec™ Zink

NoroTec™ Foliar Smart

NoroTec™ Soft Fruit

Flytande Bor 150

Effekt+ (pH-sänkare)

Ekovett (vätmedel)

PRODUKTER Utsäde

NoroTec™ Mangan

NoroTec™ Koppar

NoroTec™ Zink

NoroTec™ Winter Crop

14 TIDNINGEN|02|2024 Följ oss NoroTec™ mikronäring bäst i tester NoroTec AB | Telefon: 0411-406 60 | För mer info se: www.norotec.se
• NoroTec
• NoroTec
Universal
Flytande Bor 150
Ny
produkt! Ny produkt!

Hur agerar vi bäst 2024?

Det blev en lång vår, kall och våt på sina håll. Det ledde till en långdragen vårsådd. För lantbruket 2024 är det viktigt att få en fin volymskörd med bra kvaliteter, efter ett år som 2023 – med låg skörd. Victor Ebel - Spannmålschef i Svenska Foder – har ett råd: koncentrera dig på det du kan påverka.

-Det är så många faktorer som vi inte kan kontrollera som påverkar spannmålsmarknaden, säger Victor Ebel. De geopolitiska spänningarna som egentligen pågått sedan Covid-19 och Rysslands invasion av Ukraina har därefter fortsatt med krig i Gaza och nya spänningar mellan Kina och Taiwan – vad kommer de att innebära under 2024?

-I år får vi också lägga till valet i både USA och Argentina, fortsätter han. Vilka återverkningar kommer dessa respektive val få på spannmålsmarknaden? Hur kommer väderleken att spela roll runt om i världen – får USAs veteodling tillräckligt med regn? Vad innebär det om Rysslands och Ukrainas skördar blir bra – hur ser exportförmågan ut? Vilka förutsättningar har Sydamerika för sin spannmålsodling?

Den vanligaste frågan Victor får är: ”Vad tror du om utvecklingen av prisbilden på spannmålen?”

-Det är en svår fråga att svara på, eftersom det är så många parametrar som spelar roll, säger han. Generellt är det ju utbud och efterfrågan som dominerar prisbilden – har vi brist på spannmål går priset upp, har vi överskott går det ner. Men vi har också alla oroshärdar med storpolitik som spelar roll, förutom då såklart hur de olika skördarna påverkas av väderlek och årsmån. Dessutom handlar det om fraktkostnader, om kronan stärks eller inte, och övergångslagerna i EU är större än väntat och om konsumtionen sjunker.

-Många frågor står och väger, säger Victor. Men det är inget vi själva kan påverka, varken Svenska Foder eller den enskilde lantbrukaren. Istället måste vi titta på vilka förutsättningar vi faktiskt har, och hur vi ska agera i den marknad som är just nu.

Victor har under lång tid haft ett motto: Aktiv riskstyrning! Han menar att det är fortsatt det bästa sättet att hantera sin spannmålsodling.

-På samma nivå som att göra allt för att dina grödor ska få de bästa förutsättningarna ute i fält, så ligger riskstyrning av spannmålen, säger han. Ett rätt management av sin totala växtodling, gör all skillnad på sista raden. Riskstyrning har varit och kommer fortsatt att vara den enskilt viktigaste faktorn för ett lönsamt skördeår 2024. Knyt alltid ihop affärerna. Sälj av din spannmål för att köpa dina insatsvaror, koppla samman intäkterna med utgifterna.

-Du kan också bestämma dig för att riskstyra genom att hela tiden vara med i marknaden genom att sälja av spannmål i mindre poster regelbundet för att följa marknaden, fortsätter han.

Behovet av en god skörd 2024 är stor i Sverige

-Vi behöver en volymskörd med goda kvaliteter under 2024, säger Victor. Och förutsättningarna finns, om inte väderlek ställer till det alltför mycket. Professionalismen i den svenska växtodlarkåren är stor idag, och blir bättre för vart år. Branschen har lärt sig av sina misstag, och det gör att vi kan ta steg framåt och bli riktiga affärsmän inom spannmålshandeln. Vi i Svenska Foder jobbar hårt för att hitta rätt avsättning till bäst priser för den fina kvalitetsvara som produceras i Sverige.

-Jag ser fram emot ett bra växtodlingsår 2024, trots en litet trög och sen start, avslutar Victor Ebel.

SPANNMÅL TIDNINGEN|02|2024 15
Victor

Bibehåll spannmålskvaliteten - Boka dimning inför skörden!

Inför skörd är det viktigt att dina lager är fria från skadedjur av olika slag. Den nya skörden är din viktigaste intäkt och något du måste ta vara på bästa vis. Om du har haft problem tidigare med baggar och andra skadedjur, är det väl värda pengar att låta Nomus utföra en ”kalldimning” i dina silos.

-Vi har ett gott samarbete med många lantbrukare idag kring att ”kalldimma” spannmål, berättar

Johan Hagstedt som är skadedjurstekniker på Nomus. Vi använder något som vi kallar Raketen, som ser ut ungefär som en lövblås, som är ett speciellt anpassat dimningsaggregat som kan tillverka en finfördelad dimma för bästa resultat. I aggregatet blandas vatten och produkten k-biol - en insekticid – som är till att förebygga eventuella angrepp av skadedjur i framtida spannmål som ska lagras.

-Det här är en långtidsverkande behandling, som alltså även inaktiverar

kommande angrepp, fortsätter Johan. Den här behandlingen görs på konventionella gårdar. Om man har en ekologisk produktion, har vi andra medel att använda.

Att städa noggrant

Men Johan menar att det som kommer först är att städa ordentligt och noggrant. Bara så kan man få de resultat man vill uppnå.

-Du ska se till att städa omsorgsfullt i silomiljö, och även i angränsande utrymmen som inlastningsfickor, elevatorgropar och ändlägen på transportband. Sen ska du givetvis hålla koll på din vara när den väl är inne i huset – hålla koll på temperaturförändringar och fukt. Gör man det kan man bibehålla rätt värde på sin spannmål – växtodlingen är inte slut förrän varan är såld, till rätt pris.

Kalka för ökad skörd Omya Calciprill

Granulerad kritakalk som enkelt sprids med centrifugalspridare och ger snabb pH-höjning.

För ytterligare information och rådgivning, vänligen scanna QR koden.

SPANNMÅL 16 TIDNINGEN|02|2024
effekten av din gödning
Maximera
®

En god investering med nyetablerad vall

”Investera i din vall för stabil och ökad produktion." Det säger Beatrice Andersson, tillförordnad produktansvarig för vallfrö.

-Vallens avkastning och kvalité minskar i regel med ökad ålder, som sedan påverkar din produktion, menar Beatrice. Därför är det alltid rätt beslut att investera i din vall för ett högkvalitativt grovfoder som ger en ökad och jämn produktion inom mjölk och tillväxt.

-Räkna alltid på hela kalkylen, då du funderar på om du ska lägga om dina vallar, fortsätter hon. Vi ser att en nyetablerad vall är en god investering i hela din verksamhet – det är det vi tillsammans vill uppnå.

Etablera vallen rätt

En rätt etablerad vall är den viktigaste åtgärden för att lyckas med sin vallodling. En dåligt etablerad vall kommer att ge dig en låg skörd. En annan effekt av dålig etablering kan vara stor ogräsmängd i vallen. Ogräsen sänker skörden, sänker kvaliteten och kan vara osmakliga eller i värsta fall giftiga. En tät vall däremot ger inte lika mycket plats till ogräs utan håller sig ren och fin.

-För oss på Svenska Foder är den rent praktiska hanteringen i produktionen väldigt viktigt, konstaterar Beatrice. Vi vet att allt inte blir som planerat, men det kan man ta höjd för. Saker och ting måste fungera i verkligheten. Eftersom vi hela tiden för en nära dialog med våra odlare, har vi i våra OptiVall-blandningar sett till att ha två sorter av de viktigaste arterna i vallfröblandningen.

-Vid tuffa förhållande inom odlingen satsar vi på 2 sorter i våra blandningar som kompletterar varandra för att bidra till en bra och näringsrik skörd, fortsätter hon. Och om förutsättningarna för odlingen inte är optimal, vilket såklart inträffar ibland, då har man två sorter som backar upp varandra väl.

-Sorterna Rhonia och Lischka i timotej till exempel. Båda sorter med god avkastning men med olika genetik och egenskaper som bidrar till en bredd i vallblandningen och ger ett bra slutresultat.

OptiVall matchar dina krav OptiVall-konceptet har precis de ingredienser som behövs för en lönsam vallodling som genererar resultat i din produktion. OptiVall står för starka vallfröblandningar med hög kvalitet och väl provat sortmaterial i Sverige. Vallfröblandningarna innehar spetsade egenskaper, bred genetisk sortvariation och ett sortiment som passar från norr till söder.

RUNDBALSNÄT

Nätet med utmärk täckning och hög dragstyrka. Balarna kan lindas med färre varv och du får fler balar på en rulle. Vi erbjuder ett passande nät till alla maskintyper.

PRESSGARN

Hög dragstyrka garanterar starka knutar och hållfasta balar. Det mjuka garnet ökar livslängden av balningsmaskinens metalliska bruksdelar. Vad än du balar, lyckas det alltid med Piippos garn.

Beatrice Andersson t. f Produktansvarig Vallfrö beatrice.andersson@svenskafoder.se

HYBRID EDGE MASTER

Piippos populäraste rundbalsnät. Upfyller förväntningar på hög

Möt oss i

Svenska Foders monter J57 på Borgeby!

Foder återförsäljare! Läs mera om Piippos produkter på piippo.fi/sv/

VALL TIDNINGEN|02|2024 17
RUNDA ELLER KANTIGA, BALA MED Kontakta
din närmaste Svenska

VÄXTDOKTORN

5 tips inför höstrapssådd

Strax efter skörden i höst, är det viktigt att etablera höstrapsen. Därför har jag satt samman 5 nyttiga tips som du kan ha med dig då det blir dags.

1. Kalka före etableringen av höstrapsen

eller använd Calciprill vid sådden

I växtföljder med mycket raps är det stor risk för uppförökning av klumprot. Rekommendationen är 4 eller 5 rapsfria år i växtföljden. Andra faktorer som påverkar uppförökningen är dålig dränering, tidig sådd och lågt pH i fält. Danska försök från hösten 2022 visar att kalkning innan etablering av höstraps, eller Calciprill placerad i samband med sådd kan reducera angreppen av klumprot. Vi ser en signifikant statistisk minskning av klumprot då vi använder kalk men inga skillnader mellan kalktyper.

2. Tidig ogräsbehandling ger flexibilitet

Belkar är en superprodukt för ogräsbehandling i höstraps och vår huvudrekommendation. Men det kan också ge utmaningar, eftersom det inte går att blanda spillsäd- och gräsogräspreparat eftersom det ska gå 7 dagar mellan behandlingarna. Centium för uppkomst är ingen nyhet, men kanske en glömd möjlighet? 0,25-0,33 l /ha Centium har bra effekt på våtarv, snärjmåra, lomme, plister, veronika med flera. Detta är en bra grundbehandling som kan följas upp med Gajus eller Belkar.

Landsförsöken i Danmark 2023, 5 försök.

3. Nyhet för 2024 är ogräspreparatet Gajus

Gajus används vid 1-4 bladstadiet med 2,25 l/ha och har både jordoch bladverkande effekt. Produkten har bra effekt på svinmålla, förgätmigej, skatnäva, näva, bladersbrå, blåklint, rödplister, snärjmåra m.fl. Detta preparat skall användas i kombination med t.ex. Centium eller eller reducerad dos av Belkar. (Det finns en begränsning på användning av pikloram som finns i både Gajus och Belkar.)

VÄXTSKYDD 18 TIDNINGEN|02|2024
Höstraps Tidpunkt % utan angrepp % svåra angrepp Klumprot index (0-100) Obehandlat 41,0 41,2 50,3 300 kg Calciprill 110 Placerad i samband med sådd 51,0 32,5 40,5 3 tons jordbrugskalk Nedharvat innan sådd 51,5 33,0 41,0 LSD 8,11 6,3 6,43

4. Använd Biostimulanten BlueN

BlueN är en bakterie som kan samla kväve från luften och därmed förse rapsen med extra kväve. BlueN sprutas ut när höstrapsen har 4-6 blad och bakterien vill kolonisera sig i plantan under loppet av 2-3 veckor. Bakterien vill leva i plantan så länge den är vid liv och det betyder att när plantan växer samlas kväve upp från luften. BlueN som används på hösten har under 2022 bidragit med ett merutbyte i försök från danska Flakkebjerg försöksstation på 163 kg standardvara. Europeiska resultat har visat på merutbyten i 74 % av försöken, där man i genomsnitt skördat ett merutbyte på 200 kg/ha. De positiva resultaten från 2022 var samma 2023. Under 2023 har BlueN testats i fem storskaliga försök hos lantbrukare på fem olika lokaler i Danmark. I alla fall hade man en positiv respons med ett genomsnittligt merutbyte på 196 kg standardvara. Merutbytena från Danmark stämmer överens med de europeiska resultaten.

5. Caryx på hösten är en försäkring

mot utvintring

Vintern 22/23 var på många håll riktigt hård mot rapsen och stora arealer utvintrade. En effektiv tillväxtreglering bör planeras och utföras innan rapsen blivit för stor. Behandlingen säkrar att tillväxtpunkten håller sig nära jorden så att frosten därmed inte kan göra skada på hjärtskottet.

Flera faktorer har inflytande på risken för sträckning av tillväxtpunkten.

• Tätt bestånd > 40 pl/m2

• Tidig sådd

• Rikligt med gödning > 60 kg N/ha

• Radsådd

• Sortens tendens att höja tillväxtpunkten

Om så bara en av ovanstående punkter passar in på din rapsodling, användes 0,5-0,7 liter Caryx per ha redan när rapsen har 3-5 örtblad.

TIDNINGEN|02|2024 19 VÄXTSKYDD
Obehandlat område Merutbyte kg/ha Snitt

Hög attraktionskraft och snabb effekt

■ Långvarig linsbetesstabilitet och färghållning

■ Ingen dammbildning

■ Mycket goda spridningsegenskaper

■ Användning sområde: Jordbruk, Vinodling, Humleodling, Gräsmarker, Grönsaksodling, Fruktodling, Prydnadsväxtodling, Ej odlingsbar mark

■ Endast 6 kg/ha = 60-66 granulater/m²

Kan anvandas aven inom jordbrukekologiskt

■ Kan också användas i närvaro av bin, insekter, hus- och nyttodjur

■ Upp till 5 behandlingar per gröda och år

FERREX® är ett registrerat varumärke som tillhör frunol delicia®

GmbH/Tyskland. Registrerad design: 4 01 08 884.7

Försäljning Sverige: www.svenskafoder.se

Använd bekämpningsmedel försiktigt. Läs alltid etiketten och produktinformationen före användning läsa. Observera varningar

snigelmedel

Kontakta sälj idag! 020-83 00 00

Du hittar smörjmedel

Lös alla dina lantbruksaffärer tryggt och smidigt på ett och samma ställe.

svenskafoder.se

hos
& diesel
oss!
Läs
våra energiprodukter
villkor!
mer om
&
SVF-Energiannons-175x150mm.indd 1 2024-05-08 09:46:48 20 TIDNINGEN|02|2024 VÄXTSKYDD
Förpackningsstorlek: 20 kg påse Reg.nr. 5340 (gäller till 31 december 2031)
230515_004_FRUNOL_UNNA_Anzeige_Ferrex_swedisch.qxp_Layout 2
16.05.23 14:58 Seite 1

Håll koll på sniglarna i god tid!

Det är avgörande att börja bekämpa sniglarna tidigt om man ska uppnå en optimal bekämpning – och före sniglarna har orsakat en oåterkallelig skada i fältet. Här får du några tips och råd på hur du bäst håller borta sniglarna för att verkligen optimera din skörd. Viktigt inte minst ett år som i år! Vi pratar med Lars Olsen.

Ett sätt att minska snigelangreppen är att se till att jorden är svart från skörd till etableringen av höstrapsen.

-Om du stubbharvar i det översta lagret och glyfosatsprutar ogräset hjälper det till att reducera antalet sniglar i fält, säger Lars Olsen.

Inte bara fuktiga fält ger sniglarangrepp

Ojämna, knöliga fält och fuktiga jordar orsakar ofta snigelangrepp.

-Men var uppmärksam på att sniglar även förekommer under torra förhållanden, fortsätter han. Åkersnigeln kan överleva en långvarig torka i djupare jordlager, vilket gör att snigeln därför alltid är närvarande.

-När därför minsta fukta uppträder, som morgondagg eller när växtmaterial i form av en ny rapsväxt tar fart, framkallar det snigelaktivitet. Därför ska man var uppmärksam på spår efter sniglar i fält direkt efter skörd. Det är bra att titta under växtrester, i hålrum kring jordkoker och kring rötterna. Sniglarnas storlek kan variera från nykläckta på några få millimeter till vuxna sniglar på cirka fem centimeter. Snigelägg kan finnas vid rötterna i stubben och i hålrum i jorden.

Håll ögat på

-Det är bra att hålla ett uppmärksamt öga på sina fält för att snabbt upptäcka eventuella snigelangrepp. Man kan eventuellt sätta upp

snigelgömma i sina fält, där man tillexempel kan använda spannmål som lockbete. En snigelgömma kan vara en träskiva eller en svart plastsäck med stenar för att inte den ska blåsa iväg.

-Om det förekommer sniglar i dina fält bör man använda snigelgift i samband med sådden. Det är viktigt att bekämpningsmedlet inte blandas i utsädet, utan att det sprids på markytan. Då får man bästa effekt på sniglarna, säger Lars.

Ett snigelmedel med bra effekt är Ferrex. Lägger man cirka 6 kg Ferrex per hektar gör det stor skillnad. Men se till att hålla koll på att att Ferrex-kornen försvinner. Om de gör det gör du ytterligare en uppföljande behandling – det bör vara minst sju dagar mellan två behandlingar.

Angreppen slutar bara vid hård frost

Snigelmedlet Ferrex har en god hållbarhet i regn och effekten bevaras även efter 60 mm regn.

Angreppen av sniglar kan fortsätta långt in på hösten, först vid hård frost under flera nätter stannar aktiviteten av.

Det är bra att även hålla koll på övriga grödor i dina fält.

TIDNINGEN|02|2024 21 VÄXTSKYDD

Rätt utförd höstbekäm

Johannes Lübeck, produktchef Växtskydd hur vi bäst höstbekämpar under kommande säsong. Det finns många fördelar och pengar att tjäna i en väl utförd höstbehandling. Det är kort sagt inget att tveka på. Men om du gör det? Läs vad Johannes säger, så kanske du ändrar dig?

Mateno Duo introducerades hösten 2021 i Sverige och har sedan dess stärkt sin position om att vara en självklar del för höstbehandling av spannmål mot ört- och gräsogräs. Året efter introducerades Mateno Forte Set (Mateno Duo + Cadou) som ytterligare tillförde effekt vad gäller de ”lättare gräsen” såsom vitgröe och åkerven - dessutom möjlig att köra dagtid i jämförelse med konkurrerande Boxerbehandling.

-Nu tre säsonger senare kan vi konstatera att Mateno Duos inträde har varit mycket lyckat och att vi har goda erfarenheter med mycket goda effekter på ogräs som blåklint, vallmo och spillraps, konstaterar Johannes. Sedan flera år i Sverige finns det en debatt om DFF-användande på hösten ur bla. miljöhänsyn. Genom att använda Mateno Duo på hösten i stället för ren DFF, säkerställer vi en mycket god effekt på flera ogräs trots mindre mängd aktiv substans DFF per ha som använts.

-Detta är viktigt för möjlighet till fortsatt höstanvändande av substansen då det ur ett resistensperspektiv behövs i verktygslådan hos våra lantbrukare, fortsätter Johannes.

Plocka bort spillrapsen tidigt Mateno Duo tillför också en säkrare effekt på spillraps. Det här är ett ogräs som under senare tid blivit allt vanligare i våra växtföljder, då raps odlas mer intensivt som följd av god ekonomi i odlingskalkylen.

-Att plocka bort spillrapsen redan tidigt på hösten minskar risken för att uppföröka klumprotsjuka, säger Johannes. En förutsättning för att även i framtiden kunna odla raps med god lönsamhet i synnerhet som avbrottsgröda i spannmålsdominerade växtföljder.

-Vi ger grödan möjlighet till en bättre övervintring genom mindre konkurrens med ogräs om växtnäring och utrymme. Onödigt frodiga bestånd har större risk för att angripas av utvintringssvampar (snömögel).

Lübeck produktchef Växtskydd

VÄXTSKYDD 22 TIDNINGEN|02|2024
Johannes

pning nästintill gratis

Varför ska vi höstbehandla vår höstspannmål? Det finns många skäl till att höstbehandla sin spannmål menar Johannes.

-Vi ger grödan möjlighet till en bättre övervintring genom mindre konkurrens med ogräs om växtnäring och utrymme, säger han. Onödigt frodiga bestånd har större risk för att angripas av utvintringssvampar (snömögel). Ogräs som står kvar under vintern bygger på beståndets frodighet vilket ökar risken att drabbas.

-Vi vet dessutom med oss att vi tappar skördepotential om vi låter gräsogräsen stå kvar till efterföljande vår obehandlade under höst och vinter, fortsätter Johannes. Något vi inte kan ta igen även om man sprutar bort dem på våren därefter.

Större behandlingsfönster med en höstbehandling Genom att höstbehandla spannmålen får vi möjlighet till ett större behandlingsfönster under efterföljande vår för uppföljande komplettering. Tendensen under flera år, framförallt i Mellansverige, har varit långa och kalla vårvintrar med växlande tillväxt som gjort det svårare att nå ett lyckat resultat på flera håll.

-Med en insats efter behov på hösten får du som lantbrukare möjlighet att fokusera mer rätt under våren, säger Johannes. Det ger dig som lantbrukare möjlighet att kanske senarelägga ogräskörningen på våren tillsammans med tillväxtreglering/svampkörning för att bygga en god skörd och därmed bra odlingsekonomi.

-Det ger dig också möjlighet att även få med mer vårgroende ogräs som kommer lite senare på våren om du inte behöver ut tidigt och ”jaga” stora och mer svårbekämpade ogräs såsom blåklint, baldersbrå och spillraps – ogräs som har en tendens att börja växa tidigt efter vintervilan.

Du kan välja en mer kostnadseffektiv lösning som uppföljande behandling och som på totalen blir mer ekonomiskt intressant i din odlingskalkyl, säger Johannes.

Med en höstbehandling använder man substanser med annan verkningsmekanism än de mer traditionella i spannmålsdominerade växtföljder vilket är bra. Fler olika substanser med olika verkningsmekanismer ger över tid en uthållig växtskyddsanvändning med bra effekter. Ogräsresistens är generellt platsspecifik och det är därmed viktigt att förebygga detta genom kloka preparatval över tid på sina fält.

Sist men kanske viktigast är att vi tyvärr ser en ökande spridning av bla. svårbekämpade gräsogräs såsom renkavle i hela landet. Det gör att vi på dessa fält måste höstbehandla som ett verktyg av flera för att över tid ha en fungerande odling.

-Växtskydd ensamt löser inte det här utan andra odlingsåtgärder såsom växtföljd, jordbearbetning och maskinsamarbete måste klokt funderas igenom och hanteras rätt, säger Johannes. Tillsammans med rätt bekämpningsplan, så har man alla möjligheter att lyckas bra.

-Att bekämpa sina ogräs i höstspannmålen på hösten är mer eller mindre gratis, fortsätter han. Odlar vi så satsar vi genom att ge grödan bästa möjliga förutsättningar till god övervintring, hög skörd och därmed god odlingsekonomi. Insats ger resultat.

VÄXTSKYDD TIDNINGEN|02|2024 23
Höstraps
skörd och oljehalt LG Arnold och DK Expose
med hög

Starta höstgrödorna på bästa sätt för odlingssäkerhet och bästa ekonomi

I de allra flesta fall behöver höstsäden gödslas med fosfor för att inte tappa skörd. För att få fullt utbyte skall den tillföras på hösten. Har man inte har hög kaliumstatus kan även kalium vara viktigt. På lätta jordar eller vid högt pH kan mangantillgången på hösten vara helt avgörande för övervintringen. Det är därför viktigt att planera rätt start av höstsäden för en odlingssäker odling och bästa ekonomi.

Fosforeffekter

Om fosfortillgången är låg vid höstsädens tidiga tillväxt försämras bestockning och rottillväxt. Det leder till tunnare bestånd, sämre växtnäringsupptag och större risk för uppfrysning. När vi gjort försök med höstgödsling av vete och korn ser vi att ju besvärligare höst vi har ex. torrt eller sen sådd ju större skördetapp får vi om vi fuskat med höstgödslingen.

Om vi odlar höstvete på jordar med fosforstatus lägre än mitten av klass III blir denna effekt ofta mycket tydlig. I höstkorn gäller det ännu längre upp i markstatus.

Kalium

Svag kaliumtillgång riskerar övervintringen av grödorna. Oftast är det inget överhängande problem men på delar av fält med riktigt lätta jordar eller efter vallbrott kan det bli mycket tydligt. Efter en vall som oftast tömmer marken väl på tillgängligt kalium är det extra viktigt att hamna rätt med kaliumtillförsel hösten efter vallbrott.

Mangan

Manganbrist på hösten kan vara mycket allvarligt för höstsädens övervintring. Problemen finns ofta på delar av skiften med riktigt lätta jordar eller vid höga pH-värden.

För dessa förhållanden har vi plockat fram vår NPK med mangan för höstgödsling. Nytt för i år är att den är något justerad i sammansättning och istället för YaraMila Höst 8-10.5-20 Mn heter den nu 9-1220 Mn.

Denna NPK ger manganeffekt på två sätt. Dels genom den direkta mangangödslingen och dels genom att den kvävemängd som tillförs är till 90% ammonium-kväve som ger en sur omgivning kring gödselkornet som frigör mangan från marken och håller tillfört mangan tillgängligt för plantan.

Behövs kväve på hösten?

Kvävegödsling på hösten till stråsäd rekommenderar vi inte som separat åtgärd. Som en liten del i en höst-NPK verkar det trots allt vara positivt.

Sannolikt för att det förbättrar upptag av fosfor och mangan.

Kväve på hösten är ju annars en risk ur miljö- och klimatsynpunkt och vi rekommenderar därför inte höga höstgivor av NPK utan stannar vid 20 kg P/ha som då ger 14-16 kg N/ha vilket bör vara en nivå som grödan har möjlighet att ta upp. Vilken produkt som passar bäst beror på markförhållanden.

Höstsäd på stallgödselgårdar

Flytgödsel i stråsäd utnyttjas ju i allmänhet bäst vid vårspridning eftersom kväveinnehållet är högt och fosforhalten i allmänhet ganska låg. Har man höga fosfortal i marken, hög klass III eller högre, är det inget problem alls med att underhålla fosforgödslingen genom att sprida flytgödsel med släpslang på våren i höstsäd. Om man har fält med låg fosforstatus , upp till låg klass III, finns det stor risk att man tappar en hel del skörd om man inte höstgödslar fosfor. Bästa strategin är där att lägga minst halv giva YaraMila Höst vid sådd för att ge grödan en bra start och tillsammans med flytgödseln på våren sakta höja marktillståndet till en nivå där men kan sluta med höstgödslingen.

24 TIDNINGEN|02|2024 GÖDNING
Ingemar Gruvaeus, Chefsagronom Yara Sverige.

Höstgödslingsalternativ

YaraMila Höst 9-12-20 Mn

YaraMila Höst 10-14-12

NP 13-23

”Manganbrist på hösten kan vara mycket allvarligt för höstsädens övervintring. Problemen finns ofta på delar av skiften med riktigt lätta jordar eller vid höga pH-värden.

Ingemar Gruvaeus, Chefsagronom

Jordar med låg kaliumstatus ex, sand, mo-jordar och många lerjordar i Skåne. Jordar med högt pH.

med måttlig kaliumstatus ex. lättleror eller styvare jordar och bortförd halm.

med hög kaliumstatus ex. Mellansvenska mellan-styvleror.

med låg kaliumstatus ex, sand, mo-jordar och många lerjordar i Skåne och kväverik förfrukt som raps eller ärtor.

TIDNINGEN|02|2024 25 Gödselmedel kg/ha P K N S Mn Var passar den ? kg/ha kg/ha kg/ha kg/ha kg/ha
172 20 34 16 2,2 0,9
143 20 18 14 1,7 0 Jordar
87 20 0 11 0,0 0 Lerjordar
P 20 100 20 0 0 1,2 0 Lerjordar
mellan-styv-
PK
182 20 38 0 2,7 0 Jordar
VÄXTSKYDD
Yara
med hög kaliumstatus ex. Mellansvenska
leror och kväverik förfrukt som raps eller ärtor.
11-21

NYTT & NYTTIGT OM VÄXT

NYHET!

Crocant

– höstrapshybrid med gott skydd

Har du problem med klumprot i dina fält, då är Crocant - en ny höstrapshybrid med klumprotresistens – sorten för dig. Med en hög oljeskörd, god vinterhärdighet och en snabb tillväxt på hösten. Tänk dock på att du bara sår Crocant på klumprotresistenta på fält med konstaterad smitta, för att bevara klumprotgenetiken. Sorten rekommenderar vi för odling i södra, mellersta Sverige och i Svealand.

• Hög oljeskörd

• Vinterhärdig

• Hösttillväxt - snabb

• Klumprot-, Phoma- och TuYV-resistens

Det högavkastande rågvete Bilboquet

Bilboquet är ett högavkastande rågvete av rågkaraktär som vi gärna slår ett slag för. Sorten har god stråstyrka och ett längre strå är även karaktäristiska drag för sorten samt en låg sjukdomsmottaglighet.

• Högt avkastande rågvete med rågkaraktär

• God stråstyrka med längre strå

• Låg sjukdomsmottaglighet

NYHET!

Slå ett slag för rågvetet Bilbouquet!

SU Bebop är en stabil populationsråg

SU Bebop är populationsrågen med visserligen lägre avkastningspotential än hybriderna - men som visat på en god stabilitet på lokaler med låg avkastningspotential eller varierande markförhållanden. Det är en sort som passar bäst i lågintensiva odlingssystem, men som ändå kan leverera i svåra lokaler. Sorten har ett långt strå och håller en god kärnkvalitet. Lämpar sig även väl som mellangröda.

• Stabila skördar

• Långt strå

• Goda kärnkvaliteter

26 TIDNINGEN|02|2024 TIPS, RÅD OCH PRODUKTER

NYTT & NYTTIGT OM FODER

En stor nyhet på 70 kilo!

Nu finns vår populära slickbalja Deltamin Slick Vitlök även i en stor balja på 70 kg för de som har större grupper av djur på bete. Deltamin Slick Vitlök är en extra smaklig slickbalja som är speciellt anpassad för mjölk- och köttdjur på bete. Det höga melassinnehållet i Deltamin Slick Vitlök gör den mycket smaklig och gynnar därmed konsumtionen. Baljan har en tillsats av vitlök som verkar avskräckande för flugor och bitande insekter. Innehåller även organiskt selen för bättre råmjölkskvalitet och överförsel till kalven. Tillåten inom ekologisk/ KRAV-produktion. Vår nya stora balja på 70 kg går att lyfta i sina stabila handtag med hjälp av traktor eller minilastare.

För högre foderintag & foderutnyttjande

Deltamin Slick Vitlök Nu 70 kg

Maximal potential

Hög temperatur och andra stressfaktorer kan försämra fåglarnas foderintag och foderutnyttjande. Då kan det vara bra att stötta dem lite extra. Vi har flera bra produkter för det här. Här är några:

Intra Calferol Är ett flytande tillskottsfoder innehållande kalcium, vitamin D och magnesium vilket stöttar bildandet av äggskal och skelett.

Protaq LF3 Organiska syror har antibakteriella effekter och extra tillskott kan förebygga de obalanser i tarmens mikrobiota som stress ger upphov till. Protaq LF3 är en flytande produkt med antibakteriell verkan innehållandes syror för användning i dricksvattnet.

Deltavit Multi Flytande multivitamin med selen. Verkar som antioxidant och minskar de negativa effekterna på näringsutnyttjande och immunförsvar som orsakas av värmestress.

Stalosan F i grisningsavdelningen

Stalosan F kan hjälpa att förbättra produktionsresultat både i betäckningen och grisningsavdelningen. Med sina miljöförbättrande egenskaper minskas smittrycket i avdelningen vilket leder till en ökad dräktighetsprocent samt en bevisad minskad förekomst av juverinflammationer. Använd Stalosan F under grisningsperioden och dagarna efter. Den pH-sänkande effekten förbättrar både stallmiljön och smågrisarnas skydd mot spädgrisdiarré. Stalosan F bidrar bidrar till att minska dödligheten med upp till 10 %. Praktiska försök har visat att läkemedelskostnaderna kan minska med upp till 50 %. En frisk gris i en bra stallmiljö växer bättre, behöver färre medicinska behandlingar och får ett jämnare foderintag. Det är väl inte mycket att tveka på!

För bättre produktionsresultat

TIDNINGEN|02|2024 27 TIPS, RÅD OCH PRODUKTER

Värmestress hos nötkreatur

Värmestress är ett mycket kostsamt problem för nötkreatursindustrin runtom i världen. Därför görs stora insatser för att studera konsekvenserna av värmestress och hitta lösningar för att förebygga detta. Erika Nyström, Produktchef Nöt berättar om hur värmestressen påverkar djuren och ger några förslag på hur man kan möta utmaningen.

28 TIDNINGEN|02|2024 NÖT

Värmestress kan vara klinisk eller subklinisk, berättar Erika. Klinisk värmestress kan vara försvagande och till och med dödlig men det finns hälso- och produktionseffekter från subklinisk värmestress, något som är mer förekommande här i Sverige med vårt klimat.

-Djur kan minska sin kroppsvärme på 4 olika sätt: Strålning, Konvektion, Ledning och Avdunstning. De tre första mekanismerna fungerar bara om lufttemperaturen är lägre än kroppstemperaturen. Under sommaren när lufttemperaturerna antingen närmar sig eller överstiger kroppstemperaturen är avdunstning (svettning, andning) den enda mekanismen som finns kvar. Och vid hög luftfuktighet minskar även möjligheten till avdunstningskylning.

Därför är Temperature Humitidy Index (THI) (se tabell på nästa sida) ett viktigt mått för att förutsäga värmestress hos nötkreatur. Värmestress kan vara klinisk med tydliga tecken av påverkan så som andning med öppen mun, dreglande och att de börjar vingla. Vid subklinisk värmestress kanske nötkreatur inte visar några yttre tecken, men effekterna på produktiviteten kan vara betydande.

Konsekvenser för djuren

Vuxna mjölk- & köttdjur Vid ökande omgivningstemperaturer väljer kon aktivt att konsumera mindre fiber och mikrobpopulationen i vommen skiftas för att minska värmeproduktionen inifrån vommen. Det medför ett lägre vom-pH med minskat acetatkoncentration och ökad laktatproduktion. Lägre vom-pH ger i sin tur en försämrad fibernedbrytning.

-Detta ger det vi brukar kalla för fetthaltsdepression i mjölken som är vanligt att se sommartid i mjölkbesättningar, säger Erika. Ett minskat torrsubstansintag totalt sett leder också till sänkt mjölkavkastning och för både mjölk- och köttdjur – sänkt fertilitet. Värmestress ger också ett sänkt immunförsvar vilket gör korna mer mottagliga för infektion vilket kan ses genom t.ex. högre celltal.

Sinkor

Även om sinkor är mindre känsliga för värmestress så blir även de negativt påverkade vid varmare temperaturer. De får sänkt ts-intag, minskad juvertillväxt, försämrat immunförsvar och en sämre start på laktationen om de utsatts för höga temperaturen både under tidig sintid och strax innan kalvning.

-Sinkor som är värmestressade veckorna innan kalvning har visat sig föda kalvar med lägre vikt som också växer sämre, fortsätter Erika. En del av denna försämrade tillväxt tros delvis bero på sämre immunförsvar hos kalvarna.

Värmestressade sinkor ger sämre överförsel av immunglobuliner till kalvarna. Kvigor som föds från sinkor som varit värmestressade har dessutom visat sig svårare att få dräktiga och avkastar mindre vid första laktation, ca 5 kg/dag mindre.

-Det är alltså viktigt att se till att inte bara de mjölkande korna utsätts för värmestress utan även se om sina sinkor sommartid, konstaterar hon.

Kalvar

Hos kalvar leder värmestress till minskad tillväxt orsakat av lägre torrsubstansintag. Värmestress påverkar också råmjölkskvaliteten negativt. Råmjölk av dålig kvalitet leder till ökad sjukdom och minskad tillväxt hos kalvar.

Förebyggande åtgärder

För att minimera problemen som kommer av värmestress går det vidta en hel del åtgärder.

-Nötkreatur behöver tillräcklig skugga och obegränsad tillgång till färskt, rent vatten, säger Erika Nyström. Kallt vatten är bäst om möjligt. Trågkällor måste ha tillräckligt med kapacitet för att hantera

TIDNINGEN|02|2024 29 NÖT

antalet djur, men inte så mycket att vattnet står och blir varmt. God omsättning i ett tråg hjälper till att hålla vattnet svalt och rent, vilket uppmuntrar vattenintag och håller djuren svalare.

I stallar hjälper det mycket med god ventilation och gärna fläktar. Står korna länge i uppsamlingsfålla i väntan på mjölkning är det där man bör fokusera på att placera fläktar.

-Ett bra tips är också att sätta upp - inte bara vanliga termometrar i stallet - utan termometrar som även mäter luftfuktighet och ger ett THI-värde, avslutar Erika.

När det gäller utfodring går det också hjälpa korna genom att:

• Stötta vommen med jäst och vombuffer

• Hålla uppe vätskebalansen i kroppen genom extra elektrolyter

• Minska värmeutvecklingen i vommen genom att tillföra energi i form av vomskyddat fett

• Stötta immunförsvar och hålla nere smittrycket i kons närmiljö

Temperatur- och luftfuktighetsindex

Med hjälp av THI, temperatur- och luftfuktighetsindex, kan du avgöra graden av värmestress som korna upplever.

THI-tabellen är baserad på Collier et al., 2012 Källa: www.vxa.se/fakta/styrning-och-rutiner/mer-om-mjolk/varmestress/

Produkter som hjälper vid värmestress

Deltamin Värme

Mineralfoder anpassat för att motverka värmestress hos korna. Deltamin Värme innehåller en särskild blandning av mineraler, antioxidanter och levande jäst. Samspelet mellan dessa upprätthåller saltbalansen i kroppen, stabiliserar vommen och främjar foderintaget och fibernedbrytningen. Tillsammans ger detta en minskad effekt av värmestressen hos kon. Utfodra 200 g/dag när temperaturen överstiger 20 grader. Börja helst några dagar innan för att minska risken för den initiala värmestressen.

LipoFoss 60-30

Ett kalkfett med optimal kombination av palmitinsyra och oljesyra.

LipoFoss 60-30 är det självklara valet för dig som vill öka din produktion utan att det ska ske på bekostnad av halter hull och fertilitet. Mixas in i fodret med en giva på 200-550 g/ko/dag. Levereras i 1200 kg storsäck .

Läs mer om Stalosan (på nästa uppslag) som håller nere smittrycket sommartid när bakterier frodas i stallarna.

Erika Nyström Produktchef Nöt erika.nystrom@svenskafoder.se

THI 68 - 71 Tröskel till lindrig värmestress

• Fler än 60 andetag per minut.

• Mjölkavkastning börjar minska.

• Försämrad fertilitet märks av.

• Kroppstemperatur 38,5˚C.

THI 72 - 79 Lindrig värmestress

• Fler än 75 andetag per minut.

• Kroppstemperatur högre än 39˚C.

THI 80 - 88 Måttlig värmestress

• Fler än 85 andetag per minut.

• Kroppstemperatur högre än 40˚C.

• Dödsfall ökar.

THI 90 - 99 Kraftig värmestress

• 120-140 andetag per minut.

• Kroppstemperatur högre än 41˚C.

NÖT
30 TIDNINGEN|02|2024

Hästar är vår passion. Vi drivs av att ge varje häst det den behöver för att må bra och prestera på topp. Som en del av Salinity har vi nästan 200 års erfarenhet av salt bakom oss.

Våra saltstenar pressas i Falkenberg med en speciell högtrycksmetod, vilket möjliggör naturligt tåliga och hållbara saltstenar utan inblandning av bindemedel. Utgångspunkten är alltid oraffinerat bergsalt, med eller utan extra elektrolyter, spårämnen och vitaminer. Läs mer om våra produkter och välj den sten som passar din hästs behov bäst på equisalt.se Ett livsviktigt tillskott till din häst

equisalt.se

/equisaltsverige

/Equisalts

TIDNINGEN|02|2024 31

Enkel öppning

Enkel återvinning

Minskar förluster

Bli fri från skadedjur

Teckna marknadens bästa avtal!

I SKADEDJURSAVTALET INGÅR

• Marknadens bästa avtal

• Direktkontakt och besök av våra tekniker

• Högklassigt skadedjursskydd

• Låsbara betesstationer i plåt

• Alla åtgärder och besök dokumenteras

Nomus erbjuder förmånliga serviceavtal för lantbruk, livsmedelsföretag, industrier, fastighetsbolag och försäkringsbolag.

Nomus arbetar inom områdena skadedjursbekämpning och brandskydd. Vår verksamhet bygger på kompetens, kunskap, noggrannhet och god service med lång erfarenhet .

Skadedjursavtalet omfattar förebyggande bekämpning, och om olyckan ändå skulle vara framme, så gör våra tekniker en effektiv insats.

Genom vår nära anknytning till lantbrukssektorn har vi goda kunskaper inom bekämpning av gnagare, vi utför dimning mm. Vi tillverkar vårt eget rått/ musgift för bästa effekt.

32 TIDNINGEN|02|2024 NÖT film och filminslagning silotite.com
iF l m &Film wrapping Silotite.com Minskat koldioxidavtry c k F ö r bättradåtervinningsbarhet 6609 Svenska Foder_F&F 215x125 SE.indd 1 26/04/2024 13:36 RING OSS 0510-828 00 www.nomus.se

Det låga pH:t gör stalosan unikt

Sjukdomsframkallande bakterier trivs i allmänhet bäst vid höga pH. De flesta dör när pH sjunker under 4. Det är därför djuren utsöndrar ett surt sekret talg, som har ett pH omkring 4,5-5,5. Talget bildar en skyddande hinna på huden och luftvägarna. Denna hinna skyddar mot skadliga bakterier. Allt som skadar hinnan, exempelvis basiska produkter som ammoniak, kalk, tvättmedel och liknande minskar djurens skydd mot infektioner.

I stallmiljö finns det mycket ammoniak som i sig har ett högt pH och därmed kan lösa upp det skyddande sekretet och dessutom skada själva huden som blir mindre elastisk och motståndskraftig. Det gör att infektionsrisken ökar. Genom att använda Stalosan F, Stalosan Grön eller Stalosan Dry med ett lågt pH neutraliseras ammoniaken, huden skonas, och stallmiljön blir bättre. Stalosan förstärker djurets naturliga försvar. Strömaterial så som torv och spån har i sig ett lågt pH vilket gör att en hygienprodukt med lågt pH minskar risken för att pH neutraliseras vilket kan gynna bakterier. Resultatet blir minskad infektionsrisk utan att skapa antibiotikaresistenta bakterier och förutsättningarna för en högre produktion förbättras.

Stalosan F

Desinfektionsmedel som avdödar mikrooganismer och binder fukt från djurens liggytor. Stalosan F består enbart av aktiva substanser som alla spelar en avgörande roll och bidrar till produktens direkta desinficerande effekt. Stalosan F har en god verkan mot såväl bakterier och svampar som virus och parasiter. Stalosan F minskar också luftens innehåll av ammoniak, vilket ger en bättre stallmiljö samt kan minska frekvensen av luftvägsinfektioner hos kalvarna. Stalosan F har även en hämmande effekt på antalet flugor.

Stalosan Grön

Upptorkande och pH-sänkande hygienpulverprodukt som är godkänd för användning inom ekologisk produktion. Pulvret består av naturliga lersilikater vars egenskaper sänker pH och håller nere smittrycket i stallet och jobbar tillsammans med djurens egen skyddsbarriär – huden – för att hålla djuret friskt.

Stalosan Dry

Desinfektionsmedel med hög fuktabsorbtion som binder ammoniak. Stalosan Dry är ett kostnadseffektivt hygienpulver med en mjuk struktur som ger en hög djurkomfort på liggplatserna. Stalosan Dry är lätt försurande vilket gör att djurens egen motståndskraft bibehålls och stallmiljön förbättras då den binder ammoniak. Kombinationen minskar utvecklingen av skadliga ämnen och ger en torrar stallmiljö. Vid högt smittryck i stallet kan Stalosan Dry med fördel kombineras med Stalosan F för ökad antimikrobiell kontroll.

Läs mer om vårt rengörings- & desinfektionssortiment?

NÖT
TIDNINGEN|02|2024 33

”Det är klart att det är roligare att gå till jobbet när djuren mår bra och när man istället kan lägga tiden på att få dem att växa.

Rätt sorts rengöring gör skillnad i resultatet

Råbelöfs Gods, som ägs av familjen Murray och ligger strax utanför Kristianstad i Skåne, bedriver växtodling, djurhållning, skogsbruk, jakt och bostadsuthyrning. Det är en gård som har anor från 1400-talet och ligger på mark som odlats i tusentals år. VD för

Råbelöfs Fideikommiss AB och Råbelöfs Godsförvaltning AB är Erik Baeksted. Men den vi träffar denna gång är Viktoria Hertrich är föreståndare för såväl sugg- som slaktsvinsstallarna på godset. Vi ska prata om vikten av rengöring och desinficering.

34 TIDNINGEN|02|2024 GRIS
Viktoria Hertrich, föreståndare Råbelöfs gods

Vi har ett helintegrerat system med 800 suggor och 7 000 slaktsvinsplatser i verksamheten, berättar Viktoria. Det är ett veckosystem, varje vecka samma rutiner, samma upplägg. Det är det tydligaste systemet. Och det gör det också enklare när man får nya medarbetare här som ska läras upp.

Viktoria kom till Råbelöf 2022, och började sin fulltidsanställning som föreståndare 2023 i juni.

-Jag trivs mycket bra med arbetet här på Råbelöf, säger hon. Det finns såklart utmaningar, men det är också det som ger mig inspiration och arbetsglädje. Vi har ett så bra team här, där alla tar ansvar för sina uppgifter, och lyfter frågor om det är något som inte fungerar lika bra.

-Med sådana medarbetare kan man också ta steg framåt och utvecklas, och det är ju det vi vill göra här, fortsätter Viktoria.

Avvänjningen en utmaning

En utmaning som man har haft på Råbelöf sedan zinkförbudet 2022 är vid avvänjningen av smågrisarna.

-I och med att vi arbetar i ett veckosystem, har vi alltid unga djur som

är mottagliga för smitta, framförallt E. coli-bakterier. Avvänjningsdiarré har varit vårt största problem tidigare.

Hur adresserar man då detta? Jo, man får gå metodiskt till väga.

-Det är givetvis många olika delar som spelar in, säger Viktoria. Management, att vi gjort en investering i väggvärme - en tilläggsvärme i form av element med uppvärmt vatten - som gör att vi kan ha både ventilation och värme samtidigt. Det ger självklart bättre luft och bättre förutsättningar för smågrisarna. Det handlar också om det foder vi utfodrar med – Smågris Prime Cool – som vi ser gett resultat. Vi har sänkt både dödlighet och antalet behandlingar markant i tillväxten.

Tvätta rätt

-Men en viktig del av framgången i avvänjningen tror jag har varit hur vi rengör våra stallar idag jämfört med tidigare, konstaterar hon.

Tillsammans med Madelene Eklund, grisfodersäljare på Svenska Foder och DLG:s Søren Hedemann Andersen diskuterade man behovet av rengöring och desinficering av stallarna.

-Søren hjälpte oss med upplägget, såg till att vi fick ett tvättschema som berättade vilka mängder vi behöver använda, hur länge produkterna ska hinna verka, för att få resultat i stallar i vår storlek, säger Viktoria.

Råbelöfs Godsförvaltning AB

• 25 anställda, varav 10 i grisproduktionen

• 2 500 hektar växtodling (som drivs som handelsbolag i samarbete mellan Råbelöf, Ströö och Karsholm) - säljer allt, inget går till foder. Maltkorn, specialvete, raps, råg och vall till amkorna.

• 300 amkor

Grisproduktion:

• 7 000 slaktsvinsplatser

• 800 suggor - Suggstallarna är inredda med enhetsboxar, där smågrisarna stannar från grisning till uppemot 30 kg vikt. Därefter förs de över till slaktsvinsstallarna, eller säljs som smågrisar.

• Helintegrerad produktion, grisning varje vecka och en årlig produktion av cirka 23 000 slaktsvin.

GRIS TIDNINGEN|02|2024 35

Kenosan, Virocid, Stalosan

-Tidigare tvättade vi bara med vatten, och en annan desinficeringsprodukt, berättar Viktoria. Nu tvättas stallet helt rent. Först med Kenosan – en såpa som ser till att fettlagret luckras upp. Man kan verkligen se hur det löses upp. I det här fettlagret finns smitthärdar som man självklart vill få bort. Kenosan hjälper till att trycka bort bakteriefloran. Att såpa och tvätta tar cirka 1 ½ timme max. Det vill säga – det är ingen större insats. Med tanke på vad det gör.

Därefter desinficeras stallarna med Virocid, något som tar ungefär 20 minuter.

-Dessutom lägger vi Stalosan efter avväjningen, fortsätter Viktoria. Vi har enhetsboxar och grisarna går kvar i samma box de är födda i efter avvänjning. Jag tror det är kombinationen av alla de här insatserna, som har gett våra förbättrade resultat.

Goda resultat ger roligare jobb

-Vi har också rent managementmässigt sett till att det är en person - i den mån det går - som har hand om avvänjningen. Det gör att en så-

dan person får bättre insyn i denna del av produktionen, vilket också gör att vederbörande kan agera fort, när man upptäcker förändringar.

Tidigare flockbehandlade Råbelöf sina avvänjningsgrisar. Idag punktbehandlar man kanske i 10 av de 36 boxarna i varje stall. En punktbehandling innebär att man kanske bara tar en gris eller flera grisar i en box - men inte hela kullen. Det är en stor förbättring för alla inblandade.

-Visst gör vi ibland en flockbehandling, men det är ca en 1/3-del av hur vi tidigare gjort, säger Viktoria. Det är en förbättring arbetsmässigt, djurvälfärdsmässig och pengamässigt, säger Viktoria. Och inte minst psykiskt för den som arbetar med avvänjningen.

-Det är klart att det är roligare att gå till jobbet när djuren mår bra och när man istället kan lägga tiden på att få dem att växa. Det är peppande att se att man kan flytta fram sina positioner inom sitt ansvarsområde, och jobba med andra saker, för att ytterligare komma framåt, avslutar Viktoria.

RENGÖRING ÄR A OCH O

Stalosan F

Torrdesinfektion som skapar optimala sanitära förhållande i djurstall under produktionsperioden. Antibakteriell effekt, avdödar bakterier, virus, svampar och parasiter, sänker andelen ammoniak, kan användas när det är djur i stallet.

Kenosan

Rengöringsmedel för större stallar och inredning. Framtagen för att klara av de svåraste miljöerna i djurstallar. Mycket effektivt och drygt skumrengöringsmedel. Extremt smutsupplösande även i de svåraste miljöerna. Enkelt att applicera tack vare att det bildar ett kraftigt skumlager på ytan.

Virocid

För desinfektion av tomma, rengjorda stallar, inredning, utrustning, transportmaterial osv. Kraftfullt och snabbverkande, tar död på alla mikroorganismer som virus, bakterier, svampar och sporer.

GRIS 36 TIDNINGEN|02|2024
Viktoria Hertrich är föreståndare för såväl suggsom slaktsvinsstallarna på Råbelöfs gods.

Optilab - Alltid med fokus på säkra & snabba analyser

DAGS FÖR EN GROVFODERANALYS?

Beställ din närings- och hygienanalys enkelt via vår webbshop. Svar direkt till din mail.

Till webshopen

Vi är en komplett analyspartner med över 40 års erfarenhet och kunskap inom lantbruksbranschen. Testa oss gärna! Kontakta oss så berättar vi mer! 0510-54 53 91

Torr desinfektion av kläckägg utan risk för embryot

www.kersia-group.com

TIDNINGEN|02|2024 37 GRIS
Behöver du hjälp att hitta rätt produkt?

Flexibilitet som gör skillnad

Vårt suggfoderkoncept Futura lanserades i hösten -23, med fokus på hållbarhet och flexibilitet beroende på mål och förutsättningar. Lisa Stensson är nybliven Produktchef Gris som ser många fördelar för producenterna med Futura.

38 TIDNINGEN|02|2024 GRIS

Futura sätter fingret på vad som är intressant med foderutveckling för mig: att den alltid fortsätter utvecklas, eftersom den lyssnar till såväl praktiska erfarenheter som forskning. Och vi har verkligen tagit till oss av båda delar när vi satte samman detta koncept.

Svenska Foders säljteam har en hög kunskapsnivå vad gäller råvaror och råvarusammansättningar, och vilka nivåer som funkar bra i fodren – rent näringsmässigt. Men det är också de som är närmst kunden, som har den direkta dialogen med kunden och som ser det praktiska arbetet ute på gård - och detta är erfarenheter som tagits i bruk i det nya sortimentet.

Futura består idag av 9 olika foder som går att kombinera i över 100 olika kombinationer.

-Våra säljare är också foderoptimerare, och deras kunskaper har vi vävt in i Futurakonceptet. De känner sina kunder, hur de arbetar och vad som kan funka ute på den specifika gården Denna kunskap har vi utnyttjat när vi utvecklat fodren, säger Lisa.

-Det som stod högst på listan när vi skulle skapa det nya sortimentet var just gårdsperspektivet och hög flexibilitet.

Futura består idag av 9 olika foder som går att kombinera i över 100 olika kombinationer. Det gör det alltså väldigt flexibelt. Flexibilitet innebär ju många valmöjligheter, men för den sakens skull blir det inte mer komplicerat, menar Lisa Stensson:

Suggans specifika behov i fokus

Hållbarhet för sugga, & miljö

Fokus på produktionsekonomi

-Det som stod högst på listan när vi skulle skapa det nya sortimentet var just gårdsperspektivet och hög flexibilitet.

-Futura är ett tydligt sortiment som vem som helst kan förstå och följa, säger hon. Det enda man behöver göra upp för sig själv är vilken nivå man vill placera sig på, antingen för produktionen som helhet eller om man vill lägga lite extra fokus på visa delar. Dessutom har du som kund ett stort, och nära stöd och en stor erfarenhets- och kunskapsbank i säljarna. Kommunikationen mellan säljare och kund är också det sätt som vi gemensamt kan utmana våra invanda tankar och komma med nya idéer och lösningar på problem – för att uppnå bättre resultat på gårdsnivå.

Mottot för Futura är Hållbarhet – för sugga, ekonomi och miljö. Vad innebär det här i praktiken?

-Det primära i suggproduktionen är prestation och långsiktig hållbarhet, säger Lisa. Futura skapar möjligheten för producenterna att anpassa utfodringen till vad man har för ålderssammansättning eller andra förutsättningar.

-Du vill t.ex. slippa att överutfodra de suggor som inte behöver lika mycket som de unga suggorna, fortsätter hon. Eftersom vi har delat upp Futura i tre olika nivåer – Frisk, Vital och Elit – skapar vi en möjlighet att välja vad som passar just för din specifika produktion.

Den optimala lösningen finns, den ser bara olika ut för alla gårdar, men också för olika perioder och djurgrupper. Med Futura stängs inga dörrar om du vill ändra något i ditt upplägg.

-Ser dina förutsättningar annorlunda ut, eller om du vill nå dina resultat på ett annat vis, kombinerar du bara andra delar av konceptet, avslutar Lisa.

FRAMTIDENS SUGGFODER ÄR HÄR!

Med Futura skapar vi en ny klar och tydlig indelning av våra suggfoder: Frisk, Vital och Elit. Alla foder inom respektive indelning håller en hög kvalitet. Indelningen skapar också möjlighet för dig att välja vad som passar just din produktion. Futura stänger inga dörrar.

Den optimala lösningen finns och den ser olika ut för alla gårdar. Kanske fungerar din produktion – både ekonomiskt och produktionsmässigt - bäst om merparten av din utfodring av suggorna görs med Frisk, men att du använder Elit för de områden i din produktion som du vill lyfta lite extra. Kanske tvärtom. Det viktiga är att du nu får en större flexibilitet, som ger dig precis rätt pusselbitar för att lyckas i ditt företagande. Det hjälper vi dig gärna med!

TIDNINGEN|02|2024 39 GRIS
Lisa Stensson Produktchef Gris

Foderstaten är en helhethitta rätt till din känsliga häst

Får din häst lätt fång? Har den kanske EMS (ekvint metabolt syndrom) eller går lätt upp i vikt? Är den extra känslig? Då behöver du vara uppmärksam och se över så att utfodringen anpassas till just din häst. Svenska Foder har tagit fram HippoLowCarb Sund - ett kraftfoder anpassat för hästar känsliga för snabba kolhydrater, med endast 3 % socker och 4 % stärkelse. Erika Nyström, Produktchef Häst berättar mer om vad som är viktigt i fråga om utfodring till en känslig häst.

Precis som det talas om mycket om olika dieter för människor idag, ser vi samma diskussioner även för hästar. Det är en viktig diskussion. Men det är viktigt att skilja på vad som verkligen är farligt för en häst, och vad som inte är det. Hästar är individer. Det betyder i praktiken att olika behov kräver olika foder.

-Sockerhalten i ett vallfoder till en frisk häst som hålls igång och motioneras regelbundet spelar inte någon egentlig roll för hästens hälsostatus, säger Erika Nyström, Produktchef Häst i Svenska Foder. Men har du en häst som är känslig, eller som har någon typ av ämnesomsättningssjukdom – ja, då är det självklart en helt annan fråga.

En häst som är insulinresistent (EMS – Ekvint metabolt syndrom) har en störning i ämnesomsättningen som gör att de inte kan hantera stora mängder socker och stärkelse utan högt insulinpåslag – något som ökar risken för fång. Fång är en smärtsam sjukdom som innebär att hästen får en inflammation i hovens lamellager – vilket kan uppträda då man byter foder, eller vid betessläpp eller utfodring av stora mängder socker och stärkelse. En häst som har EMS eller fång bör inte utfodras med kraftfoder alls. Men det finns många hästar som inte är kliniskt sjuka där ägarna ändå ser tendenser till känslighet och därför vill minska tillförseln av snabba kolhydrater.

- Jag får allt oftare frågan om hur mycket socker som ingår i våra mineralfoder från våra kunder, säger Erika. Jag tolkar det som att medvetenheten kring vilka problem som snabba kolhydrater kan orsaka för hästen har ökat. Dock är inte mineralfodret det stora problemet

- våra mineralfoder innehåller en mycket begränsad mängd socker och stärkelse. Och med de låga givor som mineralfoder utgör i den dagliga foderransonen så spelar sockermängden i mineralen marginell roll för hästens hälsa.

Istället menar Erika Nyström att vi bör vara uppmärksamma på foderstaten i sin helhet.

-Eftersom mineralerna utgör så liten del av den dagliga foderransonen spelar socker- och stärkelseinnehållet i dem en mindre roll jämfört med grovfodret och eventuellt kraftfoder som utfodras.

Det är helt enkelt mycket viktigt att analysera sitt vallfoder för att säkert veta att man utfodrar sin häst med ett foder som håller låg sockerhalt.

Till de hästar som inte har en sjukdomsbild och som ändå är känsliga för stora mängder snabba kolhydrater, där man kanske vill eller behöver ge en viss mängd kraftfoder – vad gör man med dem?

-Man ger dem HippoLow Carb Sund, säger Erika. Det är ett foder som vi utvecklat för att bidrar med en långsam och skonsam energi till hästen - och som därför går att använda i lite större givor om grovfodret i perioder behöver begränsas. Fodret innehåller ingen havrekärna och har utformats till hästar som är känsliga för havre.

HÄST 40 TIDNINGEN|02|2024

Däremot har man tillsatt havrekli som istället bidrar med gynnsamma fiber och förlänger hästens ättid. Att förlänga hästens ättid är ett bra sätt att hålla blodsockret i schack. Även att ge mindre mängd foder vid fler utfodringstillfällen är ett hälsosamt sätt att minska påfrestningen på kroppen och hålla nere insulinnivåerna.

-Linfrökakan och den levande jästen som även det ingår, har en positiv effekt på hästens maghälsa, fortsätter hon. Och grönmjölet och melassen ger fodret den där extra fina smakligheten som förhöjer välbefinnandet hos hästen. Dessutom ingår bland mycket annat, biotin i fodret, vilket stärker hovarnas kvalitet.

HippoLowCarb Sund

HippoLowCarb är ett nytt foder utvecklat av Svenska Foder för hästar som är extra känsliga för snabba kolhydrater. Susanne Edlund, säljare för häst på Svenska Foder berättar: ”Många hästar kan vara känsliga för foderstater med snabba kolhydrater därför har vi tagit fram detta foder med låg socker- och stärkelsehalt.”

HippoLowCarb Sund är bättre lämpat än många andra kraftfoder till hästar som lätt får fång, har EMS eller är väldigt lättfödda. Fodret innehåller nämligen ingen havrekärna och är utformat till hästar som är känsliga för havre. Det innehåller även levande jäst och linfrökaka för en god mag- och tarmhälsa. Susanne pekar också ut att HippoLowCarb Sund innehåller biotin, vilket stärker hästens hovar. ”Hippo Low Carb Sund är ett riktigt hälsofoder” säger Susanne.

ETT PELLETERAT FÄRDIGFODER MED BEGRÄNSAD NIVÅ AV ENERGI OCH NORMAL PROTEINNIVÅ

HippoLowCarb Sund är ett sojafritt kraftfoder anpassat för hästar som är känsliga för snabba kolhydrater med endast 3 % socker och 4 % stärkelse.

Fodret lämpar sig därför bättre än många andra kraftfoder till hästar som lätt får fång, har EMS eller är väldigt lättfödda.

HippoLowCarb Sund bidrar med långsam och skonsam energi och går därför även bra att använda i lite större givor om grovfodret i perioder behöver begränsas.

Erika Nyström Produktchef Häst erika.nystrom@svenskafoder.se

HÄST TIDNINGEN|02|2024 41

Vad finns i min silo? INSYLO förenklar din vardag

lNSYLO är ett smidigt övervakningssystem för din silo. Du får en överblick på din fodervolym, samt andra parametrar i silon, som är av vikt för ett kvalitativt foder över tid – t.ex fuktighet och förekomst av höjdkurvor. Och bäst av allt: den är enkel att installera och du får via en app möjlighet att följa din silos både via telefon och dator, något som ger trygghet och effektivitet för alla i personalen.

Det finns flera fördelar till att du borde installera Svenska Foders övervakningssystem för dina silos. Andreas Holm, fjäderfäsäljare i Svenska Foder berättar om hjälpmedlet som alla med silo bör vilja använda.

-Det här systemet ger en överblick över din foderförbrukning som du kommer att ha stor nytta utav i din produktion - och det är också ett smidigt och tidsbesparande hjälpmedel, säger Andreas Holm. En trygghet för dig som har stallar på flera olika platser. Dessutom mäts fukt och temperatur. Genom att ha bättre kontroll kring fodret i silon, får du också en bättre och snabbare möjlighet att agera – för att undvika hälsoproblem inne i stallet, senare.

-Systemet består av två kameror, fyller Andreas i. En av kamerorna tar en okulärbild och den andra tar en bild som är som en höjdkarta. Då handlar det såklart om att man får koll på ojämn fördelning i silon t.ex. häng. Du får ett säkert och praktiskt hjälpmedel att hålla detta under daglig uppsikt. Du får ett tydligt estimat, en kurva på din förbrukning,

ETT SMART SÄTT ATT HANTERA

DIN FODERSILO

Ett smart övervakningssystem som håller järnkoll på din fodervolym genom en innovativ 3D-kamera.

Systemet mäter också temperatur och fuktighet och temperatur inne i silon så att du kan optimera dina lagerförhållanden.

All information lagras i molnet som du har direkt tillgång till via din system-app.

Du har tillgång till informationen när du vill, var du vill, via din app

och du kan ställa in nivåer på när du vill ha en varning – så att du vet exakt när det dags att beställa nytt foder.

Systemet monteras på silotoppen. Enheten är självförsörjande med hjälp av solceller och all information lagras via en molntjänst som man har tillgång till när man vill. Genom att använda siloövervakning med Insylo, så får du en snabb tillförlitlig överblick på sina silos fyllnadsgrad, i realtidtrygghet och över tid. Detta ger både kostnadseffektivitet och en produktionssäkrande effekt. Det här en produkt som går att använda för dig som lantbrukare som hanterar foder oavsett djurslag.

-Det viktigaste med denna tjänst är, kort sagt, att du får järnkoll på ditt foder: hela tiden har du kontroll på hur mycket foder du har i dina silos och kan beställa i lugn och ro när det behövs fyllas på, säger Andreas Holm. Du håller enkelt uppsikt över din förbrukning via din telefon, och behöver inte vara orolig för att missa en foderbeställning.

För en bekymmersfri vardag! LÄS MER!

FODER 42 TIDNINGEN|02|2024

Vi lottar ut 3 presentkort från Djur&Natur Butik värda 500 kr, 300 kr och 200 kr. Skicka ditt svar senast den 31 juli 2024 till: Svenska Foder, Box 673, 531 16 Lidköping eller maila orden i de färgade rutorna till marketing@svenskafoder.se. Märk kuvertet eller mailet med ”Sommarkrysset"

Korsordsskapare: Emma Pålsson
Namn:.................................................................................................................................................................. Adress:................................................................................................................................................................. SOMMARKRYSSET

SVENSKA FODER AB

Välbalanserade och smakliga slickbaljor till olika djurslag!

DELTAMIN SLICK SIN

Smaklig slickbalja för sinkor på betet. Det höga melassinnehållet i Deltamin Slick Sin gör den mycket smaklig och gynnar därmed konsumtionen. 20 kg.

DELTAMIN FÅR SLICK

Smaklig slickbalja med mineraler anpassade för får utan något tillsatt koppar och passar därför även raser som är känsliga för koppar. 10 kg.

HIPPOSELECTION

MINERAL SLICK

Ett smakligt mineralfoder som förser hästarna med de makrooch mikromineraler de behöver under betesperioden. 10 kg.

DELTAMIN NÖT SLICK

Deltamin Slick Nöt innehåller höga nivåer av viktiga mikromineraler, inklusive selen, för att gynna både fruktsamhet och tillväxt. 10 kg.

DELTAMIN SLICK VITLÖK

Smaklig slickbalja speciellt anpassad för mjölk- och köttdjur på bete. 10 kg.

Alingsås Jordnära AB • Charlottenberg Charlottenberg Pet Product AB • Ed Autodelar i Ed • Eksjö Eksjö Lantbruksservice AB Eslöv Trollenäs Lantmannaaffär AB • Falköping Djur&Natur • Floda Djurnära • Färgelanda Granans Foder & Natur • Göteborg Naturnära Foder i Tuve AB Kil Wermlands Skogsförråd AB • Laholm Gårdsservice Mjölkman AB • Lidköping Djur&Natur • Mellerud, Djur&Natur • Mjölby StallMagasinet AB Munkedal Munkedals Kvarn • Nossebro Djur&Natur • Nyköping Stigtomta Kvarn AB • Partille Hästson AB • Skara Djur&Natur • Skurup Landäng AB Skövde Djur&Natur • Staffanstorp Djur&Natur • Sundsvall Djur&Natur • Svenljunga Axving AB • Sölvesborg Stallbyggen AB • Tollarp Årröds Gårdsbutik Tomelilla Djur&Natur • Tommarp Järrestads Härads Lantmannaförening • Vallåkra Vallåkra Lantmannaaffär • Vankiva Bröderna Lantz Vara Slättens Foder & Trädgård • Vimmerby Vimmerby Foder AB • Vårgårda Djur&Natur • Åseda Åseda Bygg & Järn Älmhult Carl Nilsson Maskin AB • Örkelljunga Örkelljunga Lantmannaaffär • Östersund Djur&Natur

44 TIDNINGEN|01|2024 XXXX POSTTIDNING B-PRIORITAIRE RETURADRESS:
BOX 673, 531 16 LIDKÖPING
Se
sortiment
online på www.djuronatur.se
vårt
& handla
djurochnatur.se
HÄR HITTAR DU DIN NÄRMASTE BUTIK!

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.