Eric magazine

Page 1

ERIC. DIT BEN IK

TO THE POINT RUSTIG & CONSCIËNTIEUS MAAKT TIJD VOOR MENSEN

NET EVEN ANDERS

Oké zijn als kompas

Het kan en je mág Verder Vanuit Vertrouwen

Durf jij?

Toegevoegde waarde leveren Wat kost dat?

Eric Magazine

1


DIT BEN IK

2

Eric Magazine


DIT BEN IK

Ik heb je alleen helpen herinneren

wat je al wist Uit ‘De Alchemist’ van Paulo Coelho

Eric Magazine

3


DIT BEN IK

“ LEIDINGGEVENDEN die zijn vergeten wat zij ook alweer in de WERELD wilden zetten, moedig ik aan om het BESTE uit ZICHZELF te halen”

Dit magazine is een eigen uitgave met beperkte oplage. Kopiëren mag, maar laat het even weten. Vraag ook Eric naar de digitale versie van dit magazine. Dit magazine is gemaakt in samenwerking met de Kairos Consultancy. Vind, vertel, verkoop jouw ware verhaal. Wil jij ook een blad maken? Neem even contact met ons op, wij helpen je graag (susan@kairos-consultancy.com).

4

Eric Magazine

Eric Doornik verdervanuitvertrouwen@upcmail.nl 06 26 99 99 27


Inleiding

Durf je talenten te delen

Hoe zou het zijn als iedereen zonder belemmeringen zijn talenten durft te delen met de wereld? Helemaal jezelf zijn met alles wat er is ĂŠn wat er niet is? Het lijkt mij geweldig. Mogelijkheden zijn oneindig, kansen in overvloed. OkĂŠ zijn als kompas. Een utopie? Wellicht. Mijn persoonlijke ervaring is echter dat het kan. Deze ERIC is daar het tastbare bewijs van. Met deze ERIC laat ik zonder belemmeringen mijn talenten aan iedereen zien. Aan jou. En zeker ook aan mijzelf. Het magazine is voor mij niet alleen een magazine. De ERIC staat symbool voor het resultaat van mijn eigen persoonlijke ontwikkeling: van een verlegen jongetje tot een trotse man die zijn talenten deelt met de hele wereld! Net als bij eenieder gaat ook mijn ontwikkeling met vallen en opstaan. Met een lach en een traan. En desondanks (of is het dankzij?) ben ik trots op het resultaat. In deze ERIC deel ik de stappen die ik heb genomen in mijn eigen ontwikkeling. Dat is het fundament van mijn visie op persoonlijke ontwikkeling, wat inmiddels mijn vakgebied geworden is. In dit magazine laat ik je zien waar ik voor sta en hoe ik mijn begeleiding vorm geef. Ik heb met ontzettend veel enthousiasme gewerkt aan dit magazine. Met datzelfde enthousiasme begeleid ik mensen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Met als resultaat dat ook zij hun volgende stap met vertrouwen nemen. Verder vanuit vertrouwen!

Eric Magazine

5


DIT BEN IK

Wat weegt een sneeuwvlok? ‘Vertel me eens wat een sneeuwvlok weegt’, vroeg een koolmees aan een duif. ‘Niets meer dan niets’, was het antwoord. ‘In dat geval moet ik je een wonderbaarlijk verhaal vertellen’, zei de koolmees. ‘Ik zat eens op de tak van een dennenboom, vlakbij de stam, toen het begon te sneeuwen. Niet hevig, geen razende sneeuwstorm, nee, gewoon zoals in een droom, zonder geweld. Daar ik toch niets beters te doen had, begon ik de sneeuw-vlokken die op de naalden en twijgjes van mijn tak neerdaalden te tellen. Ik was precies bij nummer 3.741.952 toen de 3.741.953e sneeuwvlok op die tak viel – niets meer dan niets, zeg je, maar de tak brak af.’ Na het verhaal te hebben verteld, vloog de koolmees weg. De duif, sinds de tijd van Noach een autoriteit in vredeszaken, dacht een tijdje over het verhaal na en zei ten slotte in zichzelf: ‘Misschien ontbreekt er nog maar de stem van één mens om tot vrede in de wereld te komen.’

6

Eric Magazine


DIT BEN IK

IN DEZE

Eric

8

Levenslijn

10

Thema’s in mijn leven

12

Artikel Afstoffen, waarom dat laagje stof ons in de weg zit

18

Dit ben ik

20

Column Toegevoegde waarde, hoeveel kost ?

22

Dit ben ik ook

26

Eric door andere ogen

30

Inspiratie Het boek en persoonlijke ontwikkeling

32

Duik Dieper! Meer over NLP, Transactionele Analyse en Systemisch werken

34

Hiervoor kun je bij mij terecht

Eric Magazine

7


Ik leer, ik groei, ik leef!

HIER BEN IK! 1969 - 1977

SAMENWONEN 1990 -1999

Op 23 december 1969 ben ik geboren in Etten-Leur. Ik word verwelkomd door mijn ouders en zus. Ruim anderhalf jaar later met de geboorte van mijn broertje is het gezin compleet. Wij zijn vaak bij opa en oma Doornik. Met mijn vader als oudste van 11 kinderen is het er altijd druk en gezellig. Waarbij de Indische rijsttafel nooit ontbreekt! jaartal In maart 1977 verhuizen wij naar Apeldoorn waar mijn vader gaat werken bij Centraal Beheer.

1976

Elke dag reis ik samen met drie andere studiegenoten van Apeldoorn naar de HEAO in Arnhem. EĂŠn van die studiegenoten is Ineke. Na een half jaar worden wij verliefd op elkaar. Voordat wij afstuderen in 1994 gaan wij samenwonen in Arnhem. Na het afronden vinden wij allebei direct een baan. Naast het werk genieten wij van vakanties naar verre landen. In 1997 kopen wij ons eerste huis in Apeldoorn. Weer terug naar onze families en vrienden.

1985

1994

GEZIEN WORDEN Mijn lagere school is een Jena-plan school. Hier word ik uitgedaagd om meer van mijzelf te laten zien. Best spannend voor een verlegen jongentje. Na de lagere school wil ik graag naar de LTS. Dat sluit mooi aan bij mijn Technisch Lego hobby. Het is toch MAVO geworden. Gevolgd door MEAO en HEAO. In deze periode werk ik ruim 7 jaar bij Albert Heijn. Een leuke en leerzame tijd. Hier is de basis gelegd voor mijn leidinggevende loopbaan.

8

Eric Magazine

HET LEIDINGEVEN KRIJGT VORM 1994 - 2009 Na mijn studie start ik bij Delta Lloyd in Arnhem. Anderhalf jaar later word ik gevraagd om onderdeel te worden van een nieuw op te starten team in Amsterdam. In 1999 rond ik mijn Management Development traject af en start mijn leidinggevende loopbaan bij Delta Lloyd Groep. Startend bij Delta Lloyd in Amsterdam, daarna van OHRA in Arnhem, terug naar Delta Lloyd in Amsterdam om vervolgens naar ABN Amro Verzekeringen in Zwolle te gaan. Mijn loopbaan bij Delta Lloyd Groep stopt bij het team Recruitment in Amsterdam. Ik heb inmiddels 11 verschillende teams mogen aansturen.

1998


LEVENSLIJN

ESMEE GEBOREN 2000

LISE GEBOREN 2002

WORDEN WIE JE AL BENT 2009-2017 Ik sta aan het begin van de volgende fase in mijn eigen persoonlijke ontwikkeling. Durven te laten zien waar ik voor sta, wat ik belangrijk vind, kansen herkennen en oppakken. Net als bij iedereen gaat dit met vallen en opstaan. Zowel privé en zakelijk brengt dit mij dit veel moois: mijn vriendin Monique en een mooie baan bij Rabobank. Verder vanuit vertrouwen!

2009

2010

WIE BEN IK? 2009

OP NAAR DE VOLGENDE FASE VERDER VANUIT VERTROUWEN Bij Rabobank krijg ik veel kansen die mij steeds dichter bij mijn zakelijke droom brengen: mijn zelfstandigheid als begeleider bij persoonlijke ontwikkeling. Na twee jaar de functie van Manager Arbeidsmobiliteit te hebben vervuld ben ik in februari 2017 gestart met mijn eigen coachpraktijk ‘Verder vanuit Vertrouwen’. Op naar de volgende fase!

2011

Heden

Ik heb mijn baan bij Delta Lloyd Groep opgezegd om als zelfstandig coach te starten. In de afgelopen 14 jaar heb ik veel ervaring opgedaan in het begeleiden van medewerkers in hun persoonlijke ontwikkeling. Een spannende periode. Ook privé: in dit jaar besluiten Ineke en ik na 19 jaar uit elkaar te gaan. Wij zijn uit elkaar gegroeid. De dag dat wij dit vertellen aan Esmée en Lise is de slechtste dag uit mijn leven. Een nieuwe fase in mijn leven breekt aan. Wie ben ik?

De 14 teams die ik van 1998 tot 2017 heb aangestuurd

Eric Magazine

9


THEMA’S IN MIJN LEVEN

GEZIEN

worden

Tot de middelbare school was ik heel verlegen.

Ik heb beide kanten van de medaille ervaren. Ik kan mij dan ook

Om niet al te veel op te vallen, richtte ik mij veel op de ander. In

voorstellen hoe het is om jezelf niet te durven laten zien. En

deze periode heb ik geleerd om te ontdekken wat de drijfveren en

tegelijkertijd heb ik ook de ervaring hoe het is om de schroom

motieven van de ander zijn. Een belangrijke eigenschap voor een

en angst aan de kant te zetten. Hier is vertrouwen voor nodig.

begeleider bij persoonlijke ontwikkeling. In mijn begeleiding gun ik die ander dat vertrouwen om zichzelf Dit is de positieve kant ervan. De achterkant van de medaille is

te laten zien. Ik kan je uit eigen ervaring zeggen dat het heerlijk

dat ik te weinig gezien werd: wie ik was, wat ik wilde en wat ik

is!

goed kon. In de jaren na mijn studietijd heb ik hier belangrijke stappen ingezet. Tijdens mijn opleiding bij Phoenix zei ik dat mijn angst om afgewezen te worden als ik mijzelf zou laten zien, groot was. Tja, zei mijn begeleider, als jij jezelf niet laat zien, is er ook niets om van te houden….

‘Net even anders’ is de rode draad in mijn werkzame leven. Het startte reeds tijdens mijn parttime baan bij Albert Heijn. Ik was geen vakkenvuller. Ik werkte in het magazijn om het werk voor de vakkenvullers voor te bereiden. Mijn eerste baan bij Delta Lloyd was Acceptant Schadeverzekeringen. Niet de gebruikelijke verzekeringen, maar verzekeringspakketten. Later als Schadebehandelaar behandelde ik schades van een geselecteerde groep klanten die in een afgescheiden deel van de administratie waren vastgelegd. Een verzekeringsafdeling binnen een lokale Rabobank is net even anders dan reguliere afdelingen. In mijn rol als Manager Arbeidsmobiliteit begeleidde ik boventallige collega’s uit de doelgroep Senior Kader, waaronder lokale bankdirecteuren. Dit heeft mij geleerd om net even anders naar de situatie te kijken. Ik ben dan ook in staat om op een net even andere manier een passende oplossing te vinden. Soms is het goed om buiten de kaders te kijken en te zoeken om écht waarde toe te voegen voor de klant.

Net even anders

10 Eric Magazine


Ontdekken

WAARDE

toevoegen

‘My favourite words are possibilities, opportunities and curiosity. I think if you are crurious, you create opportunities, and then if you open the doors, you create possibilities.’ Een mooi quote van Mario Testino. ‘Ontdekken’ lees ik op verschillende manieren. Het kan gaan over de mogelijkheden in de zakelijke omgeving. Over klanten, over de eigen organisatie en een ieders

Welke waarde voeg ik toe voor de klant? Een vraag die mij in

loopbaan. En vanzelfsprekend gaat het ook over het

het verleden bezig hield. En nog steeds bezig houdt. Als ik

ontdekken van de mogelijkheden in het privéleven.

voorheen samen met vele collega’s door het grote gebouw

Voor mij persoonlijk gaat de belangrijkste manier van

van mijn werkgever liep, vroeg ik mij met enige regelmaat af

het woord ‘Ontdekken’ over het ont-dekken (zichtbaar

hoe mijn toegevoegde waarde voor de klant werd vast-

maken) van hetgeen iemand weerhoudt om met ver-

gesteld. Was die toegevoegde waarde gelijk aan het salaris wat ik verdiende? Deze vraag helpt mij om te blijven kijken

trouwen in het leven te staan. Door als begeleider een ander te helpen bij het ont-

waar de toegevoegde waarde van mijn handelen voor de

dekken, ont-dek ik ook een deel van mijzelf. Dit gaat

klant zit. De toegevoegde waarde laat zich vaak niet alleen in

altijd gepaard met mogelijkheden, kansen en nieuws-

euro’s uitdrukken. Ik ben dan ook benieuwd hoe de klant de

gierigheid. Als wij er met vertrouwen net even anders

toegevoegde waarde ervaart.

naar kijken, ontdekken wij dat de mogelijkheden oneindig zijn.

Vertrouwen Als kleine baby heeft de kraamhulp mij in bad kopje onder laten vallen. Hier is in mijn onbewuste het besef ontstaan dat vertrouwen een heel belangrijk basisbeginsel is. Dit heb ik ervaren bij het behalen van mijn

zwemdiploma: op mijn rug zwemmen vond ik erg spannend. Ik heb er dan ook langer over gedaan om mijn A-diploma te halen. Met dank aan een goede zwemleraar is het mij gelukt. Gedurende mijn loopbaan als leidinggevende heb ik mijzelf ingezet om een setting van vertrouwen te creëren, zodat mijn teamleden zich vertrouwd voelden om de volgende stap in hun persoonlijke ontwikkeling te durven maken. Deze manier van omgang met mensen past zo bij mij, dat ik mijn bedrijf ‘Verder vanuit vertrouwen’ heb genoemd.

Eric Magazine

11


FEATURE ARTICLE

Afstoffen!

WAAROM DAT LAAGJE STOF ONS IN DE WEG ZIT

‘Mijn grootste angst is niet dat ik onvolmaakt ben, maar dat ik heel veel te brengen heb.’ Dit is één van de belangrijkste ontdekkingen gedurende mijn loopbaan. Door mijn talenten niet altijd volledig te delen, waren ze in de loop van de tijd onder het stof geraakt. Afstoffen Vanwege mijn valse bescheidenheid, maar ook omdat ik bang was te worden afgewezen. Dat belemmerde mij om prachtig, talentvol en energiek te zijn. Iedereen heeft zo zijn eigen stoflaagje. Gelukkig heb je daar niet altijd last van. Maar als het in de weg zit, is het goed om een stofdoek ter hand te nemen. Dat kan op verschillende manieren. Door het lezen van een boek, het volgen van een training of opleiding, de begeleiding van een coach of door een therapie te starten. Ik koos voor de combinatie van een coach en een intensieve leergang. Met name tijdens mijn drie jarig leerproces bij Phoenix Opleidingen vond ik de manier om mij van het stof te verlossen. De kern van mijn boodschap is: “Oké zijn als kompas”. Dit is mijn vertrekpunt waarop ik nog steeds in het leven sta. Dit maakt dat de inauguratietekst van Nelson Mandela mij raakt. Zeker nu ik ervaar hoe mooi het is om oké te zijn. Je vrij voelen! Ik heb gemerkt dat het belangrijk is dat mensen zich oké voelen. Ze kunnen zich vrijer bewegen, zowel

12 Eric Magazine

privé als zakelijk. Ik spreek het liefst met mensen af in een omgeving waar zij dat ervaren, zodat zij zichzelf kunnen zijn. Ik geloof in drie uitgangspunten die nodig zijn om je vrij te voelen: I. Slaap goed II. Doe je best III. Heb lol Ook, of misschien wel juist, als je je baan verliest of niet lekker in je vel zit. In mijn begeleiding besteed ik veel aandacht aan deze drie uitgangspunten. Om vertrouwen te creëren, energie los te maken en je stevig durven te voelen. Dat gaat niet ontstaan als je slecht slaapt, je niet voor de volle 100% inzet en bent vergeten dat je gedurende het begeleidingstraject lol mag hebben. In mijn rol als leidinggevende en executive coach hebben mijn teamleden, klanten en ik de afgelopen jaren ervaren dat de drie uitgangspunten universeel zijn. Onafhankelijk van leeftijd, ervaring, achtergrond, functie, opleidingsniveau is gebleken dat dit voor eenieder geldt. En dat vind ik mooi. Omdat het laat zien dat wij allemaal mens zijn. >>


DIT BEN IK

Doe je best Slaap goed

Heb lol

Eric Magazine

13


DIT BEN IK

Oké zijn als kompas! ZO ERVAAR JE DAT DAGELIJKS

Kies je voor begeleiding bij jouw persoonlijke ontwikkeling, dan help ik jou graag bij jouw ontwikkelproces.

Oké zijn als kompas Kies je voor begeleiding bij jouw persoonlijke ontwikkeling, dan help ik jou graag bij jouw proces. Er zijn verschillende aanleidingen om voor begeleiding van een coach te kiezen. Persoonlijke ontwikkeling Je zit niet goed in je vel. Je slaapt slecht slaapt, hebt geen energie en alles is te veel. Jouw persoonlijke thema’s zitten in de weg. Het kan gaan over eigenwaarde, afwijzing, conflicthantering, onzekerheid of begrenzen. Het persoonlijk begeleidingstraject dat ik inzet, is afgestemd op wie jij bent en gericht op jouw thema. Gedurende het traject begeleid ik jou door de vier fasen van ontwikkeling: Fase 1 Onbewust – onbekwaam: je merkt dat je er zelf niet uitkomt. Je hebt geen zicht wat de oorzaak is en wat te doen. Fase 2 Bewust – onbekwaam: er ontstaat inzicht en bewustwording. Verborgen patronen worden herkenbaar. Fase 3 Bewust – bekwaam: je ontdekt handvatten om met het nieuwe inzicht om te gaan. Belemmerende patronen en gedragingen doorbreek je. Je werkt aan nieuw gedrag en vaardigheden. Belemmerende overtuigingen worden ingeruild voor ondersteunende overtuigingen. Fase 4 Onbewust – bekwaam: je hebt jezelf de nieuwe situatie eigen gemaakt. Je bent en voelt je oké. Je gaat verder vanuit vertrouwen. Arbeidsmobiliteit Je zoekt een nieuwe baan. Vanwege een reorganisatie of omdat je zelf jouw werk tegen het licht wil houden. Ik 14 Eric Magazine

ondersteun mensen van werk naar werk. Het beoogde resultaat van het begeleidingstraject is dat je als kandidaat een nieuwe werkomgeving vindt. Ik begeleid je bij: • het vaststellen van een helder en persoonlijk aanbod naar de arbeidsmarkt • het analyseren en het herkennen van de kansen op die markt • het presenteren van jouw aanbod aan (potentiële) werkgevers • het voeren van effectieve netwerk- en sollicitatiegesprekken Energiegesprek Je loopt rond met een onbeantwoorde vraag over jouw persoon(lijkheid). Je hebt behoefte om deze vraag eens met iemand te bespreken en te onderzoeken. Onder het genot van een wandeling, een kop koffie of een lunch filosofeer ik samen met jou over jouw vraag. Daarbij ben ik verbindend, betrokken en onbevooroordeeld. Mijn vragen zijn eigenzinnig, prikkelend en eerlijk. Bij ons afscheid heb jij energie om jouw eigen volgende stap te maken.

Thema’s waar ik je bij kan helpen Eigenwaarde, afwijzing, conflicthantering, onzekerheid of begrenzen Van werk naar werk, herkennen van kansen op de arbeidsmarkt, voeren van effectieve netwerkgesprekken.


DIT BEN IK

Verder Vanuit Vertrouwen VAN WERK NAAR WERK - PERSOONLIJKE ONTWIKKELING

Bij mijn begeleiding maak ik gebruik van drie stromingen. Neuro-LinguĂŻstisch programmeren, transactionele analyse, systemisch werken. Ik ben gecertificeerd om met deze stromingen te werken. Ondersteunende tools die ik inzet zijn Talenten Motivatie Analyse (TMA Methode), Insights Discovery en de Coverworkshop.

Eric Magazine

15


DIT BEN IK

16 Eric Magazine


Een probleem zonder doel ... is slechts een klacht Wiebe Veenbaas

Eric Magazine

17


ERIC Onbevooroordeeld

Samen Betrokken

Verbindend

Eerlijk Dit zegt mijn groene kant over mij Eric is rustig en consciëntieus. Anderen bewonderen zijn ontspannen levensinstelling. Hij treedt alles en iedereen open, ruimdenkend en onbevooroordeeld tegemoet, ook zichzelf. Hoffelijk, attent en medelevend als hij is, kan Eric doorgaans onopvallend maar zeer effectief relaties met anderen aangaan. Eric kan goed anderen helpen hun doelstellingen en resultaten te realiseren en zal anderen aanmoedigen om het beste uit zichzelf te halen. Door zijn sociale, vriendelijke en hartelijke houding is hij het meest op zijn plaats wanneer hij op praktische wijze van dienst kan zijn. Hij creëert een plezierige, flexibele en veilige omgeving en zal een noodsituatie aangrijpen om een helpende hand te bieden.

18 Eric Magazine

Tref je mij op een slechte dag? Dan ben ik wat naïef en te goed van vertrouwen en mis ik scherpte in ons gesprek.


DIT BEN IK

DIT BEN IK

Prikkelend

Eigenzinnig

Vol ideeën Enthousiast

Ruim denkend

Dit zegt mijn gele kant over mij Eric is geïnteresseerd in het ontdekken van mogelijkheden die verder gaan dan wat bekend, geaccepteerd of voor de hand ligt. Hij heeft een originele geest en zal die ten behoeve van anderen gebruiken. Eric zal alternatieve gezichtspunten respecteren en alhoewel hij het met die punten niet eens hoeft te zijn, zal hij deze wel in overweging nemen. Alhoewel hij zeker oog heeft voor de feiten, heeft hij meer interesse in het vinden van een creatieve oplossing voor een probleem, dan voor het daadwerkelijk oplossen daarvan. Eric zal meestal de ideeën en opvattingen van anderen aanhoren, naar waarde inschatten en accepteren, zelfs als deze ongewoon of vreemd lijken.

Tref je mij op een goede dag? Dan gaan wij samen op zoek naar een oplossing en is geen idee gek genoeg.

“Hij heeft een originele geest” Eric Magazine

19


DIT BEN IK

Durf jij het aan? Benieuwd naar mijn ervaring met de Prijs Bepaling Achteraf? Vraag mij en wij kijken of het bij je past.

20 Eric Magazine


COLUMN

TOEGEVOEGDE WAARDE LEVEREN Hoeveel kost dat?

‘Wat heeft het begeleidingstraject met Johan opgeleverd?’ Een mooie vraag, al zeg ik het zelf. Als begeleider bij persoonlijke ontwikkeling heb ik zeker een beeld van wat dit traject Johan heeft gebracht. In mijn werkkamer (klinkt beter dan ‘kantoor’, zeker omdat het een kamer-en-suite is met uitzicht op onze mooie tuin) overdenk ik met de zon op mijn gezicht deze vraag. ‘En misschien nog veel belangrijker: wat is voor hem de toegevoegde waarde van mijn begeleiding?’ Het zaadje van deze vraag is jaren geleden gepland. Ergens in 2008 had ik een afspraak met Marc in zijn nieuwe kantoor. Hij rondde een telefoongesprek af op het moment dat ik binnenkwam. Al wachtend zag ik een brochure van een trainer liggen. Ik bekeek de brochure. Welke trainingen zij aanboden ben ik allang vergeten. Wat me vooral is bijgebleven, is dat zij het aan hun klant overlieten welke prijs zij bereid waren te betalen nadat de training was afgerond. ‘Wat mooi!’ was mijn eerste gedachte. En die gedachte heeft mij sinds dat moment niet meer losgelaten. Hoe mooi is het om betekenisvol te zijn. Om talentvol en fantastisch te zijn. Om de aandacht te richten op hetgeen waar het echt over gaat: toevoegen. En hoe mooi is het dan om de kandidaat de vrijheid te geven om de toegevoegde waarde die hij ervaart, te laten vertalen naar een prijs. Ik geloof er niet in dat het uurtarief van een begeleider wordt berekend op basis van de kostprijsberekening zoals ik dat destijds op school heb geleerd: variabele kosten, vaste kosten, winstmarge. Mijn uitgavenpatroon is op geen enkele manier een indicator voor de kwaliteit van mijn dienstverlening. Terwijl de kwaliteit van mijn dienstverlening cruciaal is voor de toegevoegde waarde. Waarom zou ik mijn uitgavenpatroon dan als uitgangspunt nemen voor mijn prijs? Het belangrijkste is welke toegevoegde waarde mijn kandidaat heeft ervaren. Ik geloof dat de kandidaat bereid is een prijs te betalen voor die ervaring. Laat ik het noemen: Prijs Bepaling Achteraf (PBA). Op deze manier houd ik samen met mijn kandidaten focus op wat echt belangrijk is: toegevoegde waarde leveren!

Eric Magazine

21


Ook dit ben ik BBQ TedX Bergen Quotes Kaasplank Mc Gregor Apeldoorn Zonnig type Alfa Romeo Houtkachel Borrelnoten Familie-man Kronkelwegen Technisch lego Suske en Wiske Motown muziek Frikadel Speciaal Mooie schoenen Italiaanse meren Cubaanse sigaren Mannen-weekend Drakenbootfestival Onder onze veranda Vriend van Monique Phoenix Opleidingen Wandelen in het bos Inspirerende boeken Vietnamese loempia Kerstkaartenschrijver Heel goede non-klusser Toekomstige wereldreiziger Temple Run 2 en Hungry Shark Thaise en Indonesische keuken Trotse vader van EsmĂŠe en Lise Leukste oom die grappen maakt Peeze koffie (en die van Monique) Als laatste vertrekken bij een feestje Overal overzichtjes in Excel van maken Mountainbiker in het Limburgse landschap Oh ja, en ik hou van structuur zoals je ziet ;)

22 Eric Magazine


DIT BEN IK

Eric Magazine

23


“Wie ben ik om briljant te zijn?

Maar wie ben jij om dat niet te zijn?�

24 Eric Magazine


DIT BEN IK

Onze grootste angst is niet dat we onvolmaakt zijn Onze grootste angst is dat we mateloos krachtig zijn Het is ons licht, niet onze schaduw, die ons het meest beangstigt We vragen onszelf: “Wie ben ik om briljant te zijn, prachtig, talentvol, fantastisch?�

Maar wie ben jij om dat niet te zijn? Je bent een kind van God Jezelf klein maken bewijst de wereld geen dienst Er is niets verlichts aan je klein te maken, opdat andere mensen zich bij jou niet onzeker zullen voelen

We zijn allemaal bedoeld om te stralen als kinderen We zijn allemaal geboren om de glorie van God die in ons is, te openbaren Die is niet alleen maar in sommige van ons, die is in iedereen! En als wij ons licht laten stralen, geven we onbewust andere mensen toestemming hetzelfde te doen

Als wij van onze eigen angst bevrijd zijn, bevrijdt onze aanwezigheid vanzelf anderen. Inaugaratie Nelson Mandela

Eric Magazine

25


DOOR ANDERE OGEN

“ERIC HEEFT EEN GOED GEHEUGEN.. Hij weet je bij de les te houden” Hij is volhardend, zacht voor de ander, maar hard voor de kwaal.

Hij bezit de kunst van écht luisteren Ilse de kort, HRM Business partner en TMA Professional In zijn rol als coach is Eric een kundig professional die op een prachtige wijze telkens weer ruimte biedt voor reflectie, inzicht en bezinning. De kunst van echt luisteren is een vaardigheid die we allemaal kunnen gebruiken. Bij Eric is dat een natuurlijke kracht, dat maakt hem een professional in zijn vak en biedt vertrouwen als er een hulpvraag is of een wens voor verandering. Eric is in staat vooral ruimte te bieden om tot inzicht te komen, waarbij verbinding een voorwaarde is om dit te kunnen doen. Naast zijn vakmanschap is Eric een bevlogen mens, met het hart op de juiste plek en bovenal een geweldig gevoel voor humor wat het zeer plezierig maakt om samen met hem een ontwikkelpad te bewandelen en verder te gaan vanuit vertrouwen. Daarnaast is ERIC EEN BEVLOGEN MENS, MET HET HART OP DE JUISTE PLEK EN BOVENAL EEN GEWELDIG GEVOEL VOOR HUMOR.

Altijd attent en alert 26 Eric Magazine

Oprecht, luisterend oor en ter zake kundig Inez Schepers, Pretty Tall Ik ken Eric als een lief persoon die oprecht begaan is met mensen. Hij heeft de gave de vinger op de zere plek te leggen en dit vervolgens op een nuchtere en positieve manier te benaderen. Dan denk je bij jezelf: “Hé, zo had ik het nog niet bekeken”. En daar is dan geen speld tussen te krijgen. Af en toe is het wel vervelend om de spiegel voorgehouden te krijgen, maar het is toch fijn dat iemand op deze manier het beste uit jezelf naar boven kan halen. Eric is een mensenmens WAAR HIJ TE MAKEN KRIJGT MET ZAKELIJKE AFSPRAKEN, VERLIEST HIJ NOOIT DE PERSOONLIJKE ASPECTEN UIT HET OOG Daar kan ik nog veel van hem leren. Want ik ben altijd erg doel- en resultaatgericht, en vergeet af en toe dat er nog meer is dan werk. Na een goed gesprek met Eric is dat weer helder.


DOOR ANDERE OGEN

Je gaat bij hem vanzelf meer vertellen Frans Roodbol, vriend en docent/loopbaanbegeleider Hotelschool Amersfoort Laat ik beginnen met dat Eric een prettig persoon in de omgang is. Hij is laagdrempelig, easy going met een vleugje humor. Hij geeft je het gevoel dat als je de diepte niet in wilt of durft dat hij het onderwerp laat rusten. Eric is Eric en maak zichzelf niet belangrijk. Zijn kwaliteit is dat je vanzelf toch meer gaat vertellen doordat hij op de juiste momenten de juiste vragen weet te stellen. Zijn vragen zijn subtiel, vriendelijk, maar recht op het doel af. Hij verleidt je als het ware om te gaan praten. Eric geeft vertrouwen, oordeelt niet en reflecteert. Hij gaat de verschillende emoties niet uit de weg. Illusies en overtuigingen weet hij met een grap bloot te leggen en de pijn ontvangt hij in een warm bad. Eric creëert daarmee ruimte om tot de werkelijke pijn te komen, wat vervolgens weer inzicht geeft.

Denk niet dat het bij een gesprek blijft. Eric heeft een zeer goed geheugen en weet je daarmee goed bij de les te houden. Dit maakt hem een uitstekend coach. Hij monitort, geeft op een directe, weliswaar vriendelijke manier feedback en zet aan tot bewegen. Zijn kwaliteit is dit op open en vragende wijze te doen. Hij is volhardend, zacht voor de ander, maar hard voor de kwaal. Ik adviseer iedereen, die vast zit in zijn/haar eigen illusies, het even niet weet of een stap wil maken ZEKER IN GESPREK TE GAAN MET ERIC

Eric is iemand die luistert en zich inleeft in je situatie, iemand die bereid is buiten de gebaande paden te zoeken en eens niet de geëigende weg bewandelt. En dan ben je boventallig... Maud de Rochemont, coachee Rabobank Voor mij viel de keuze op een begeleidingstraject voordat ik definitief de bank zou verlaten. Als Manager Arbeidsmobiliteit kreeg ik Eric Doornik. Beter had ik het niet kunnen treffen. Mijn behoefte was groot aan iemand die niet alleen zorgde dat ik als bijna ex-medewerker van de bank onder zijn begeleiding een goed heenkomen zou zoeken. Ik had sterk de behoefte aan iemand die mij als mens zag, zich richtte op wat voor mij van belang was in deze fase van mijn (arbeids)leven en vanuit die behoefte aan het werk zou gaan. Dit vraagt dan ook een speciale op maat gesneden aanpak van de Manager Arbeidsmobiliteit. Iemand die luistert en zich inleeft in je situatie, iemand die bereid is buiten de gebaande paden te zoeken en eens niet de geëigende weg te bewandelen. In Eric heb ik daarin een perfecte sparringpartner gevonden. Altijd met respect, geduld, meedenkend en enthousiast tips gevend. Maar de zeer prettige gesprekken zullen mij vooral bijblijven. Ik heb het als zeer prettig ervaren dat er ruimte was om mijn eigen weg te kiezen. Dat ik geen druk hoef te voelen, maar dat ik mijn aandacht mocht richten op datgene wat voor mijn toekomst van belang is. >> Eric Magazine

27


DOOR ANDERE OGEN

>> Dat er daarnaast ook ruimte en tijd mag zijn voor verwerking, gaf heel veel opluchting. Naast de vele zaken die mij zijn bijgebleven in onze gesprekken is het vooral dat Eric aangaf “te handelen vanuit vertrouwen”. Dat gaf mij richting. Vertrouwen op een goede begeleiding van Eric, vertrouwen in mezelf, vertrouwen in mijn keuzes, er op vertrouwen in periodes van onzekerheid dat het goed komt. Ik kijk terug op een mooie tijd bij de bank, mede door de inbreng van Eric, en ik zie met veel vertrouwen mijn toekomst tegemoet.

Iemand waar je op kan bouwen, met aanstekelijke schaterlach Martine van Ommen, executive coach Bij Eric is het ‘goed ontmoeten’. Natuurlijk Eric zelf met zijn wijsheid, scherpe opmerkzaamheid, plagende humor en open/niet oordelende belangstelling en aandacht. Maar ook jezelf, want bewust of onbewust komt er in de ontmoeting spiegeling van jezelf, met een vleugje Eric. In het contact is er even een mini cocon waarin je wordt uitgenodigd te komen of te zijn met je verhaal. Eric stapt gelijkwaardig in en prikkelt met zijn nieuwsgierigheid. Maar gericht op jou, niet voor eigen glorie of vullen van een eigen behoefte, want hij is zeer bescheiden als mens. Mooi hoor! Van origine een echte regelaar, pragmaticus en vast ook van de structuur en plichtsgetrouwheid. Nu steeds meer een organisch werkend man, neemt zaken zoals ze komen, wendbaar en moedig genoeg om ook eens dwars te denken en dit te laten horen. En nog steeds iemand waar je altijd op kunt bouwen. Met een zeer aanstekelijke schaterlach. Van vele markten thuis en daarop inzetbaar. Maar meest geïnspireerd en genietend als hij als coach/adviseur andere stevige professionals en leidinggevenden een stap verder kan helpen. Wordt uitgedaagd als er iets te overwinnen is, als hij even flink moeite moet doen voor bijvoorbeeld een stevige klant. Betreffende loopbaan, arbeidsmobiliteit, werkeffectiviteit en bij levensvragen. Daarmee kan hij ook afdelingen of organisaties verder brengen. Zijn belanrijkste kwaliteiten (moet ik echt kiezen?): MAN VAN ZIJN WOORD EN MAN VAN HET HART SERIEUS WANNEER NODIG, MAAR BRENGT LICHTHEID ALTIJD DICHTBIJ REALLY CARES FOR PEOPLE TRUSTING

28 Eric Magazine


DIT BEN IK

Eric Magazine

29


ARTIKEL

Waarom veranderen (meestal) mislukt Mar tin Appelo

“ De formule voor duurzame verandering is als volgt: d = F(iD x D x iA). De letters en tekens staan voor: duurzame (d) gedragsverandering is een functie (F) van innerlijke drang (iD), discipline (D) en interne attributie (iA). Duurzaam veranderen lukt alleen wanneer je op alle drie de factoren boven de 0 scoort. Ervaar je geen drang, heb je geen discipline, of schrijf je de oorzaak van mislukking aan anderen toe, dan kun je het wel schudden. Het heeft dan geen zin om met verandering aan het werk te gaan.”

Ik geloof in verder vanuit ver trouwen.

De verborgen dynamiek van familiebanden Ber t Hellinger

“ Omdat er geen manier is om wat er gebeurd is ongedaan te maken, moet hij ervoor zorgen dat er iets goeds uit voortkomt. Schuld verdwijnt geleidelijk als schuld haar doel heeft bereikt, namelijk een verandering ten goede.”

Ik geloof in compassie naar jezelf én naar de ander.

30 Eric Magazine


INSPIRATIE

Het boek & persoonlijke ontwikkeling heeft een speciale plek

De creatiespiraal Marinus Knoope

“Het is de persoonlijke ervaring en niet het inzicht op zichzelf, die tot een wezenlijke verandering leidt. Doorleef je eigen onaangename emoties en ontdek wat voor moois ze voor jou kunnen betekenen.”

Ik geloof dat het worden wie je bent gaat via het aanvaarden van wie je niet wil zijn. Ik geloof in compassie naar jezelf én naar de ander

De herontdekking van het ware zelf

Ingeborg Bosch

“ De oude pijn zal pas ‘wegwaaien’ als we hem onder ogen zien, erkennen en voelen. De gedachte dat hij vanzelf kan verdwijnen als we hem maar loslaten, is een uiting van de afweer van ontkenning van behoefte.“

Ik geloof in het probleem to-the-point en bij de kern aanpakken.

S ynchroniciteit De innerlijke weg naar leiderschap Joseph Jaworski

“Heb je ooit, zoals ik soms, het gevoel dat je door verborgen handen wordt geholpen wanneer je je ziel en zaligheid volgt?’ ‘Voortdurend! Het is wonderbaarlijk. Als gevolg van het feit dat die verborgen helpende handen er aldoor zijn, heb ik zelfs een soort bijgeloof ontwikkeld – namelijk dat je, mét het volgen van je ziel en zaligheid, op een soort spoor komt dat er altijd als was, dat op je wachtte, en dat het leven dat je zou moeten leven het leven is dat je dan leidt. Als je dat inziet begin je mensen te ontmoeten die zich in datzelfde veld bewegen en die deuren voor je zullen openen. Ik zeg dus: volg je ziel en zaligheid en wees niet bevreesd, dan zullen er deuren voor je opengaan op plaatsen waar je dat allerminst had verwacht.“

Ik geloof in het volgen van je ziel en zaligheid.

Eric Magazine

31


DIT BEN IK

Duik dieper!

Meer over de stromingen Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP), Transactionele Analyse en Systemisch Werken

Het begeleiden van mensen in ontwikkeling is een professie. Het vraagt een grondig begrip van hoe ontwikkeling verloopt en kennis over onderwerpen als persoonlijkheid, communicatie, motivatie, drijfveren, persoonlijk leiderschap, relaties tussen mensen en de invloed van systemen op mens en organisatie. In mijn begeleiding werk ik met drie stromingen: Neuro-Linguïstisch Programmeren, Transactionele Analyse en Systemisch Werken. Deze stromingen benaderen elk op hun eigen wijze de persoonlijkheid van mensen. In dit artikel licht ik elke stroming kort toe. Wil je meer weten over deze theorieën en hoe ik ze gebruik? Vraag mij naar het hele artikel. Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) Neuro-Linguïstisch Programmeren, beter bekend als NLP, staat voor hoe wij de wereld om ons heen waarnemen en hoe wij daar vervolgens op reageren. Neuro verwijst naar de interactie tussen de zintuigen en ons centrale zenuwstelsel. Luïngistisch verwijst naar de taal en non-verbale communicatiesystemen die wij gebruiken om onze gedachten en onze werkelijkheid betekenis te geven. Programmeren verwijst naar het ontdekken van onze automatische denk- en

Dit is een uittreksel

Vraag mij naar het hele artikel! 32 Eric Magazine

gedragspatronen en het vermogen om ze te veranderen. Transactionele Analyse (TA) Transactionele Analyse (TA) is een persoonlijkheidstheorie dat inzicht geeft in hoe mensen psychologisch gestructureerd zijn. De theorie is gebaseerd op het drie-


Veel dingen kunnen pas gezegd worden in een sfeer van respect en vertrouwen. Wanneer mijn kandidaat mijn partner is in het onderzoeken van ervaringen, dan ontstaat er een dialoog tussen gelijken.

DIT BEN IK

Mijn vrijheid om eigenzinnig te zijn is een gevolg van mijn vertrouwen in de ander en dat levert ons beiden heel veel op.

delige model van ego-toestanden. Een ego-toestand is een samenhangend geheel van gedragingen, gedachten en gevoelens. Het is de manier waarop wij op een bepaald moment een deel van onze persoonlijkheid laten zien. De meest fundamentele vooronderstelling binnen TA is dat mensen OK zijn. Dit betekent dat jij en ik beiden waarde en waardigheid als mensen hebben. Ik aanvaard mijzelf als mijzelf (‘ik ben OK’) en ik aanvaard jou al jou (‘Jij bent OK’). Jij bent OK. Op sommige momenten gedraag je je niet-OK. Als je dat doet, dan volg je de strategieën waartoe je als klein kind hebt besloten. Deze strategieën waren destijds de beste manier om te overleven en om te krijgen wat je nodig had van een wereld die wellicht vijandig overkwam. Als volwassenen volg je soms eenzelfde strategie, hoewel dat niet productief of zelfs pijnlijk kan zijn. Indien sommige van deze kinderlijke strategieën voor jou als volwassene onaangename gevolgen heeft, dan kun je besluiten deze strategieën op te sporen en voor nieuwe en meer adequate strategieën kiezen. Systemisch Werken De definitie van Systemisch Werken is: ‘het aan het licht brengen van de dynamieken in het systeem van herkomst’. Veel van onze onbewuste overtuigingen, gedragingen en patronen vinden hun oorsprong in het systeem (gezin van herkomst) waarin wij zijn opgegroeid. Wij hebben de bekrachtigende en beperkende patronen meegenomen. Deze patronen komen wij in ons huidige leven weer tegen binnen de nieuwe systemen, bijvoorbeeld in onze relaties of op het werk. Hier kunnen verstrikkingen ontstaan die een belemmerend effect hebben. Met behulp van Systemisch Werk wordt duidelijk waarom een familie of organisatie belemmerend werkt. Jouw eigen positie binnen het systeem wordt in kaart gebracht. Het innemen en herkennen van jouw eigen plaats binnen het systeem, geeft inzichten die leiden tot acceptatie. Het is mijn bedoeling niet om de ervaringen van mijn kandidaten te veranderen, maar om hun aandacht te richten op hun primaire gevoelens, die een voorwaarde zijn voor het vinden van hun eigen oplossingen.

Mijn vijf basisprincipes 1. Zien 2. Partners in dialoog 3. Goed en kwaad overstijgen 4. Vrijheid 5. Verschillende gevoelens onderscheiden

Eric Magazine

33


DIT BEN IK

Hiervoor kun je bij mij terecht

UITDAGENDE BEGELEIDING VANUIT RUST

OM ECHTE VRIJHEID TE ERVAREN OM TE DOEN WAT JE WILT DOEN

OM TE ZIJN WIE JE WILT ZIJN

W W W. K A I R O S - C O N S U LTA N C Y. C O M 34 Eric Magazine


DIT BEN IK

I have learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel MayaAngelou

Eric Magazine

35


DIT BEN IK

Het vermogen tot anders waarnemen of denken is belangrijker dan de kennis die men heeft vergaard David Bohm

36 Eric Magazine


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.