Tidningen Succé Nr 10 Oktober 2021

Page 16

SUCCÉ MÖTER

Sissela Kyle

Etta på listan

Sissela Kyle - Den högt uppskattade komikern och prisbelönta skådespelaren är nu ute på turné igen. Efter ett långt pandemiavbrott ligger föreställningen ”Etta på listan” återigen på topp! Det är en kaxig humorshow kring fenomenet listor. Vare sig det gäller Kyles egna betraktelser i tillvaron eller frågor kring vad som är på gång i samhället i stort som smått, listas skådespelarens personliga reflexioner med stor humor och underfundighet i denna show. När Sissela inte själv står på scen jobbar hon hängivet inom teatern även som regissör. Berätta om ”Etta på listan” – hur kom du upp med idén, vad handlar den om? – Det är helt enkelt sådant som rör sig i mitt huvud. Det är som en programförklaring kring sådant som jag tänkt på, skrattat åt eller kanske förfasat mig över. Enkelt förklarat, ”Etta på listan” är sådant som ligger ”top of my mind”. Alla saker jag funderar på, bland dem utser jag en etta på listan men det är bara en form för sådant jag tycker jag vill prata om. Det kan vara allt från filmkyssar på TV och film, om att vara sig själv och allt vad det innebär, till att handla om polariseringar i samhället. Framförallt är det också en hyllning till alla de olika komedienner jag uppskattar. Jag härmar ganska mycket och leker att jag är olika personer. Det är ett helt galleri av olika personporträtt som jag vill förmedla. Det här med att göra listor, är du en sådan som skriver ner listor

16

också över allt du behöver göra? – Alltså, det finns personer som är så där med nördlistor. Sådan är jag inte, jag är definitivt ingen kalenderbitare. Jag är mer åt praktisk-i-livet-listorhållet. Det underlättar att göra listor om du är orolig på natten. Jag kan stiga upp nattetid och rada punkter som reder ut hur jag ska angripa något. Vad ska jag börja med? Hur ska jag ta tag i det här? Det blir som en krycka i livet att få saker på pränt. Oftast skriver jag i mobiltelefonen om jag behöver packa eller fixa en inköpslista. Vidare, visst har även jag ägnat mig åt sådana där bäst- och sämstlistor en gång i tiden. Från det att jag gick i skolan och listade de gulligaste killarna i plugget till vilka är de godaste sillarna? Vilket är det äckligaste godiset? Topplistor kan bli ganska roliga om man vill spetsa till det.

ganska mycket. Premiären var i Stockholm för precis två år sedan. Vi var på flera platser runt om i landet, sista föreställningen var i mars 2020 innan allt avstannade. Nu har vi faktiskt lagt till några fler städer, förutom de platser vi inte hann med men som så klart ligger kvar. Det är roligt för många har valt att behålla sina biljetter från innan turnéstoppet även fast det fanns möjlighet att få pengarna tillbaka. De platser som kommit till är bland annat Malmö, Västerås, Täby och Sundsvall med flera. Det är en rejäl turné!

teaterfestival med så mycket folk, där var jag otroligt aktiv. Det är det som är så roligt i branschen, jag älskar att möta folk och publik. Nu senast är jag också aktuell med en soppteaterföreställning på Stadsteatern i Stockholm ”Korten på bordet”. Jag står för regi, min man Per Naroskin har skrivit manus. Redan nästa höst kommer det dessutom upp en färdigregisserad föreställning med Riksteatern som kommer att resa runt om i landet. Jag jobbar med flera olika grejer där fokus ligger på min roll som regissör.

Sitter manuset eller känns det som att du får börja om från början? – En del får jag göra om, för det är faktiskt kul att ha möjlighet till att kunna göra det. Med mig på scen har jag flera enormt eminenta musiker som spelar till mitt berättande. Det är en jätteduktig tjej som heter Sara Niklasson, en riktig multimusiker. Ny medverkande för i år är också sångerskan Jennie Abrahamson. De sjunger en del själva och medverkar i allt det instrumentala. Det är fantastiskt kul, säger Sissela entusiastiskt.

Hur började ditt teaterintresse? Vilket kom först, teatern eller komiker? – Jag har älskat teater sedan jag var liten. Min stora dröm som barn var att bli skådespelare och det var en självklarhet att börja scenskolan som 21-åring. Jag känner mig tacksam och som en av de lyckligt lottade som får hålla på med det jag mest av allt alltid har velat göra. Komikerdelen kom i samband med att jag började spela fars och sedan utvecklades jag åt det hållet också. Jag kom att sitta som medverkade i ”Parlamentet” på TV bland mycket annat. Det var kul att jobba med Johan Glans i ” Nisse Hults historiska snedsteg”, hur roligt var inte det? minns Sissela.

prisbelönad skådespelare av rang. Hon har tilldelats en Guldmasken hela fem gånger samt fått en Kungens medalj för sina konstnärliga insatser. – Ja, jag är utbildad skådespelare och har jobbat mycket i yrket genom åren. Jag var chef för Parkteatern i Stockholm en tid. Det var som en stor kringresande

KYLE ÄR EN

”Etta på listan” hade premiär redan 2019 och Sissela gjorde flera föreställningar innan pandemin lade på locket. Nu har du tagit upp tråden igen efter ett långt corona-break. Hur känns det? – Ja, jag hade hunnit spela showen

Fortsättning på sidan 18


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.