Tidningen Succé Nr 8 Augusti 2020

Page 12

SUCCÉ MÖTER

Josefin Johansson

Färgstarka och vetgiriga Josefinito

Josefinito! Så lyder Josefin Johanssons artistnamn, ett alter-ego med vilket hon i sommar har släppt singeln ”Not my favourite”. En upptempo-låt med starka europopinfluenser. Mer musik utlovas framöver. Den minst sagt färgstarka och vetgiriga TV- och radiopersonligheten har en bred karriär som standupartist, programledare och kan även titulera sig som barnboksförfattare. I september kommer Josefin Johansson att leda riksfinalen av ”P4 Nästa” där åtta talangfulla vinnarbidrag som skickats vidare från 25 lokala P4-kanaler tävlar om förstapriset. Den mångfacetterade komikern Josefin Johansson sjunger lika bra som hon skämtar. Hon är mångsysslaren som sjunger och jobbar som standup-komiker samt leder program i TV och radio. 2018 utsågs hon till Årets kvinnliga komiker på Svenska Standupgalan och vann SVT:s ”På Spåret” tillsammans med Johar Bendjelloul. Josefin har bland annat medverkat i ”Pang Prego”, ”Morgonpasset Sommar” och ”Allsång på Skansen”. Karriären inleddes på Sveriges Radio P3. Efter ”Pang Prego” startade Josefin en radiopodd som fick namnet Josefinito. Där har programledaren under de senaste fyra åren bjudit in olika vänner, både kända och okända namn, Emma Knyckare, Shirley Clamp, Jesper Rönndahl med flera. Den senare är en välbekant komiker som Josefin har arbetat mycket tillsammans med i olika radiosammanhang. Redan 2016 släpptes ett musikprojekt, Ep:n ”Sings like a Girl” under artistnamnet Josefinito. Hon har alltid varit fascinerad av eurodisco och var sångare i ett band, Dave Cave, som benämns som ett Electro- popband. – Det stämmer, jag kan säga att jag alltid sysslat med musik fast vid sidan av på ett sätt. Jag trodde att man var tvungen att välja, antingen fick man vara kul på scen eller så fick man sjunga vackert. På senare år har jag insett att det går att kombinera. Det är faktiskt helt möjligt för mig att syssla med både standupkomik och även sjunga och göra musik. Jag kan ägna mig åt mina största intressen, humor och musik. Under hela det senaste året har jag känt att jag har velat komma tillbaka till trygga och bekanta toner. Jag har velat var nära det som känts familjärt för mig och det är 90-talsmusiken. Den står för något behagligt som man kan luta sig tillbaka till, eurotechno funkar som en trygg, varm famn för mig, berättar Josefin. Vad handlar ”Not my favourite” om? – Så här ligger det till... Förra sommaren var en rätt så omfattande Tindersommar för min del, helt personligen.

12

tramsiga. Sedan var den bara där, ”Not my favourite”! Den bara dök upp och vi märkte att det är ju på riktigt! Det är musik som vi själva kan tänka oss att lyssna på. Det är vår första singel och en låt som vi vill att folk ska ta på allvar och lyssna på! Vi kommer absolut att släppa fler låtar. Från och med 2018 är Josefin programledare för SVT:s ”Smartare än en femteklassare”. För två år sedan deltog hon i ”På spåret” tillsammans med Johan Bendjelloul. Då kammade de hem första pris och den senaste säsongen av det populära frågesportprogrammet avslutades med att de knep en andraplats. Hur kommer det sig du kan så mycket om all världens geografiska platser? Hur har du tillskansat dig alla kunskaper som du sitter inne med? – Det underlättar att vara standupkomiker kan jag säga! Dels reser man väldigt mycket runt hela Sverige. Det känns som om jag har suttit mer i bil och på tåg på väg till olika gig mer än jag har stått på scen. Jag kan på rak arm säga att jag vet hur de flesta tågstationer ser ut i hela Sverige. I min bransch har jag också jobbat en del som konferencier på olika företag och man snappar upp grejor hela tiden. Jag gör efterforskningar innan om jag ska göra ett gig på till exempel en företagsfest. Ta en alarmfirma! Då måste jag lära mig hur ett alarm fungerar och det är uppbyggt. Eller, aha! Så här fungerar svetsning eller jaha, såhär monterar man en cykel, om man nu råkar befinna sig hos en cykelleverantör, vem är VD till exempel? Jag vet lite om mycket om man säger så.

Jag träffade mycket folk, grabbar alltså. Det var väl kul och glatt på alla sätt och vis. Men efter ett tag insåg jag ganska snabbt att alla killar inte är kompatibla hur gärna man än vill och hur snälla de än är. Den här låten handlar om att man gör till slut upp med alla killar på en och samma gång! Så att alla förstår att alla inte kan vara min favorit! Det är första gången som jag på allvar gör musik, utan att jag med min vana trogen försöker lägga på ett ironiskt filter och utan att rädda mig genom att försöka skämta mig ur situationen. Det är ju det som jag har livnärt mig på de senaste 10-15 åren. Att skoja och tramsa. Jag vågar sjunga om uppriktiga känslor och om saker jag tycker och tänker på riktigt. Det var inte helt lätt - att gå från tramsigheter till det uppriktiga! Så det är en hälsning till alla Tinder-

dejtare därute att om det inte klickar så kör man den låten? – Exakt! Jag skulle vilja säga att den är adresserad direkt, rakt upp och ner! Kommer det släppas fler låtar framöver? – Ja, jag sitter och skriver för fulla muggar! Jag är i studion då och då tillsammans med min kompis och producent Robin Rudén. Vi fann varandra på en uteservering för många år sedan (dock inte på Tinder) och vi upptäckte att vi båda två älskar eurodisco. Jag började göra djupdykningar i filmer och dokumentärer om olika band som ”Aqua” med flera. Robin och jag skickade videos och låtar fram och tillbaka till varandra och helt plötsligt insåg vi att detta gemensamma intresset vi hade, där borde vi ju bara befinna oss i! Först började vi göra låtar på skoj som var lite

HON ÄR UPPVÄXT i Stubbabo i Halland och studerade teater i Halmstad på estetiska programmet under gymnasieåren. Därefter gick hon teaterlinjen på Fridhems Folkhögskola i Svalöv. Har varit en del av den svenska standupscenen i över 10 år och har roat publiken i både England, Tyskland och Japan. – Jag är uppvuxen på landet och där fanns inte så mycket kulturmöjligheter. Där fanns kommunala musikskolan och Riksteatern kom väl på ett och annat besök då och då, mer var där inte. Jag visste väldigt lite om de olika kulturformer som fanns. Men så hade jag en lärare i svenska som uppmuntrade mig att söka till teaterlinjen i Halmstad när gymnasievalet stod inför dörren. Okej, tänkte jag. Kommer jag inte in så blir det väl samhällsprogrammet i Gislaved, skämtar Josefine.

Fortsättning på sidan 14


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.