Tidningen Succé Nr 05/06 Maj/Juni 2019

Page 16

SUCCÉ MÖTER

Andreas Weise

Stjärnornas stjärna

Stjärnornas stjärna Andreas Weise är en sångare i världsklass. Det är en modern artist med rötter starkt förankrade i traditionell swing- och soulmusik. Genom åren har han sjungit i så gott som de flesta av våra mest folkkära Tv-program och musikalsammanhang. Men aldrig har han väl blivit så uppmärksammad och erkänd som efter sina fantastiska framträdanden i TV4:s ”Stjärnornas Stjärna” vilka gav honom titeln i finalen där han bevisade att han bemästrar det mesta inom alla genrer.

ANDREAS BÖRJADE sjunga vid sex års ålder och var redan då inspirerad av amerikanska förebilder som Frank Sinatra och Sammy Davis Jr. Som barn satt han och knåpade ihop egna dikter som han satte egen musik till. Trots sitt stora intresse för musik gick han inga musikskolor. Han är inte klassiskt skolad utan har på egen hand utvecklat sin röst och sångstil som mest lutat åt jazz, soul och pop. Han är en tenor med fullt register och har beskrivits som en så kallad crooner. Han har turnerat i en kritikerrosad hyllning till Frank Sinatra med bland andra Christer Sjögren.

Grattis till vinsten, hur känns det idag? – Jomen, det är ju helt fantastiskt! Jag har väl landat lite nu i den här chocken som kom över mig. Jag kanske inte ska säga att jag blev chockad för det låter ju som om jag inte var medveten om någonting, skrattar Andreas Weise. Men det blev lite av en överrumplande känsla då det var en oerhörd tuff final efter en lika tuff arbetsperiod under hela tävlingen.

Hur började allt? – Mamma försökte dra iväg mig på musikskolor men det var ingen som ville ha mig där så jag har spelat mig till och utvecklat min röst helt själv. Det är klart att där fanns en grundtalang, men jag har verkligen slipat på den i många år nu. Jag höll på att skicka in låtar till skivbolagen frekvent när jag var i yngre tonåren. Jag gnetade på med låtskrivandet och jobbade som säljare i några år tills jag vid 23 års ålder tänkte att det var dags att ge upp det och ägna mig åt musiken på heltid istället. Det där med att vara en crooner. Det finns knappt några sådana kvar idag. De som finns är på världsnivå. Det är ett epitet som tilldelats mig och som jag absolut anammar. Men det är inte hela bilden. Men jag älskar verkligen den musiken och den representerar min uppväxt.

Det låter som om du inte själv riktigt först ville tro på vart det skulle landa? – Jag satsade mitt hårdaste någonsin på det här programmet. Jag har alltid jobbat hårt, men så här mycket har jag aldrig tidigare fått slita i något TVsammanhang. Jag kände väl på mig att det var det som krävdes för att kunna nå så långt som möjligt. i Idol redan 2010 och blev först då relativt uppmärksammad i media. Där utmärkte han sig genom dels som entertainer, dels genom sitt sätt att klä sig och val av klassiska låtar. Året därefter deltog han i ”Let’s Dance”. 2012 släppte han ett debutalbum och efter det gjorde han flera framträdanden under sommaren både i ”Allsång på Skansen” och ”Lotta på Liseberg” . Därefter följde han upp karriären genom att medverka i Diggiloo. 2013 var han körledare i TV4:s Körslaget och 2015 framträdde han i Melodifestivalen med låten ” Bring out the Fire”. 2019 var det dags att ta hem storseger i ”Stjärnornas Stjärna. Han är van vid att jobba med stora produktioner men har inte jobbat lika mycket som soloartist. ANDREAS MEDVERKADE

Är det dags nu? – Ja, det kan man absolut säga. Jag har hållit på med showbiz i nio år och turnerat non-stop. Jag vet att jag besuttit en talang och att jag har kapacitet, det har jag själv haft koll på. Jag behövde nog en sådan här vinst och nå den framgången den här gången. Så att svenska folket också får se vad jag kan leverera. Det är ju så, man måste bevisa sig och jag tycker själv att jag har gjort det gång på gång men ibland

SID 16

Vad säger pappa Arne Weise om framgången? – Jag har faktiskt inte hunnit prata med honom ännu. Han är 89 år nu och måste få ta det lugnt men det kommer nog snart tillfälle till det också. Men han mår rätt okej, det känns skönt.

behövs det rätt tajming och att hamna i rätt sammanhang och för mig verkar det som att ”Stjärnornas Stjärna” var det rätta för mig. ”Stjärnornas Stjärna” är en musikalisk mångkamp där åtta etablerade artister inför en livepublik framför tolkningar av kända hits från helt andra musikstilar än de vanligtvis är vana vid att framföra. Andreas fick i uppgift att sjunga ”Without you” och frågan är om inte Avicii själv ler i sin himmel över den fantastiska tolkningen. Vilket av bidragen som du framförde

är du mest nöjd med själv? – Oj, svårt att säga. Jag tycker nog att latin-låten var roligast att sjunga. ”Without you” var också rolig för det är ett häftigt nummer på sätt och vis. Du har tidigare sagt att du inte var så säker på att du skulle klara av att sätta den? – Nej, det var jag verkligen inte. Jag hade sagt innan att bara det inte blir en sådan typ av låt så är jag lugn, men så blev det och det funkade ju! Ibland blir det bättre när man känner att man jobbar i underläge, då skärper man till sig lite extra!

Vad har du för intressen som inte har med jobbet att göra? – Golf! Där är jag väl en fullkomlig fanatiker. Jag är inte på den nivån att jag tävlar, jag har 11 i handicap. Det jag har lärt mig av golfen är att i musikbranschen som handlar så mycket om fokus på det egna jaget att man blir mer ödmjuk när man kommer ut på golfbanan. Där behöver man inte tänka på en miljon saker och på egot utan det är bara att hålla fokusera på golfspelet, det är min avkoppling.

Fortsättning på sidan 18