Tidningen Succé Nr4 April 2019

Page 16

SUCCÉ MÖTER

Hanna Hedlund

Allt och lite till...

Hanna Hedlund är känd som en av Sveriges flitigaste musikalartister. Den folkkära sångerskan har även ofta synts i många flera olika sammanhang, hon har medverkat i Melodifestivalen, Diggiloo, Så ska det låta, Allsång på Skansen och mycket mera. Hon har också medverkat i juryn i ”Talang” ihop med Bert Karlsson. Hanna är egen låtskrivare vilket resulterat i en skiva och håller som bäst på att ta fram nya låtar till ett andra album. Hedlund ledde kör Bollnäs i ”Körslaget” som hon tog hem segern med. Hon har spelat en framträdande roll i Pernilla Wahlgrens mycket uppskattade show, ”Kort, Glad och Tacksam”, en föreställning som spelats Sverige runt från januari 2018 fram till nu. NU KAN VI även se Hanna spela rollen som den ogenerade och lite smått skvallertokiga Tessan, ett nytillskott i komediserien ”Finaste familjen”, som sänds på TV4. Serien hade premiär under våren för tre år sedan och i april 2019 gick startskotten för en tredje säsong med David Hellenius och Tommy Körberg i huvudrollerna. – Att få göra en humorserie har stått på min bucket-list länge. Jag har hållit på med allt annat känns det som, utom att ha en renodlad skådespelarroll på TV.

SID 16

Det här är min första så det känns extra roligt, säger Hanna Hedlund. skildrar något ängsliga samtidsfenomen med träffsäker humor och hög igenkänningsfaktor utifrån en övre medelklasskultur som serien skickligt driver med. I den tredje säsongen har Magnus (David Hellenius) och Johanna (Helena af Sandeberg) återförenats och flyttat till förorten Jakobsberg. På andra sidan staketet har de grannarna Tessan och Kenny som alltså spelas av Hanna Hedlund och Fredde Granberg, mer känd från ”Ronny och Ragge”. – Tessan är en väldigt rolig karaktär att spela. Hon älskar glamour, skvaller och vardagslyx och är inte direkt blyg av sig. Hon älskar sitt jobb, sin man Kenny och att festa loss. Hon är lite påflugen. Det blir ett speciellt liv när man bor sådär inpå varandra. Jag tror många kan känna igen sig. Jag bor själv i radhus och jag har sagt till mina grannar att om jag är så där jobbig och ni känner igen er, så förlåt! ”FINASTE FAMILJEN”

sångerskorna i Alcazar. Hanna och Lina gick skilda vägar efter Melodifestivalen och men har ett gemensamt projekt idag. – Ja, jag blev för mycket storasyster, jag är ju äldst. Dessutom var det ju jag som hade börjat sjunga offentligt innan henne så jag liksom introducerade henne och hade väl för många bestämda åsikter och ville ta hand om henne. Vi var så barnsliga, på en fotosession kunde vi börja bråka om vilken klänning vi skulle ha på oss! Det togs till en nivå där vi bara inte kunde fortsätta tillsammans, skrattar Hanna. Vi fick välja, antingen jobbar vi ihop och ses inte övrig tid, eller lägger vi ner samarbetet och fortsätter vara systrar och bästa kompisar, vi valde det senare. Fast vi har ett projekt ihop idag. Det heter ”Lattas Döttrar” och vi uppträder tillsammans en gång om året under sommaren på två allsångskvällar i en hembygdsgård hemma där vi är uppväxta. Det är redan utsålt! på sociala medier där hon vill lyfta fram kvinnorelaterade frågor som till exempel förlossningsskador och våld mot kvinnor i nära relationer. – Ja, det stämmer. Jag har varit ganska öppen med det. Jag drabbades själv av den typen av skador och visste inte alls vad det innebar. Jag fick en jättebra läkare, han menade att man behöver HANNA ÄR AKTIV

HANNA ÄR FÖDD och uppvuxen i Kilafors i

Hälsingland. Det var där hon inledde sin karriär som jazz- och vissångerska. 2000 tävlade hon i Melodifestivalen med sitt bidrag ”Anropen Försvunnen”. Två år senare framträdde hon med låten ”Big Time Party” tillsammans med sin syster Lina Hedlund, känd som en av

belysa det mer, man ska inte behöva bli begränsad för att vi fött barn! Det är faktiskt 2019, vi måste komma längre i den frågan. Det finns mycket man kan göra, men som ingen velat tala om. Sedan har jag velat sprida ordet kring kvinnojourernas arbeten runt om i landet. Kvinnojouren ”Kerstin” i mitt eget närområde på Lidingö har i dagarna öppnat en kampanj för att få upp ögonen för våld mot kvinnor. Vi är överrepresenterade och ligger över rikssnittet i landet! Då måste man på riktigt se att det här är ett problem som inte bara finns i socialt utsatta områden. Många går runt i en vacker fasad och blir utsatta för våld, flera känner sig tvungna att stanna kvar i destruktiva förhållanden eftersom det råder en så stor bostadsbrist och man kanske sitter i en ekonomisk beroendeställning. Kvinnojourens kampanj går ut på att få folk att våga prata och ställa frågor. Att grannsamverkan fungerar bättre och att man vågar knacka på om man misstänker att något inte står rätt till. Det gäller ju överallt, bortom kultur och arv. Ja, bortom allt! Vi är ju alla bara människor.

Fortsättning på sidan 18


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.