Tidningen Succé Nr 12 December 2018

Page 3

KRÖNIKAN

Endast mamman är vaken

Villa Tyresö

Tidig morgon. Alla sover förutom jag. Julpappret prasslar när jag rullar ut det på bordet och lägger presenten däri. Efter några inslagna paket ser jag ett mönster. Shit, vad jag har köpt många böcker till mina nära och kära. Speciellt min bebis Theodore har en stor hög med fyrkantiga, platta paket. Böcker alltså. Är jag världens tråkigaste mamma? Teo vaknar till och jag tar honom i min famn. Jag vill ge honom allt som jag fick av min mamma, så jag läser en saga. Min lilla unge ligger tätt intill. Med pigga ögon och joller på tungan. Han fattar ingenting, men han hör rytmen. Han lyssnar på melodin i min röst och en dag kommer han att förstå. Jag tänker läsa för honom tills han ber om nåd någonstans i tjugofem-årsåldern. FÖR ATT BARN lär sig läsa är superviktigt. Det är som tandborstning, en vana som måste grundläggas tidigt och sen underhållas varendaste dag. De som inte kan läsa hamnar utanför. Samhället blir knepigare att ta sig in i, svårt att klara av och att högläsa för sina barn är en så enkel och mysig grej som hjälper barnen på vägen. Vi vet allt det där. Vad som faktiskt gör en barnbok bra är en annan femma. Utgivningen har dubblerats sedan år 2000 och tusentals barnböcker publiceras varje år. Mycket är bra och en del helt lysande, men det är inte bara topparna utan även dalarna som blivit djupare. Det är en djungel som kan vara klurig att hitta rätt i och att välja rätt är viktigt eftersom det finns så mycket konkurrens om den tid vi spenderar med barnen. Varje minut som läses ur en medioker bok är tid tagen från att läsa en som är riktigt bra. När det diskuteras Augustnomineringar finns pedagogik alltid med som ett grundelement.

Många böcker handlar om att övervinna rädsloroch ta sig igenom svårigheter. Texterna håller barnet i handen och visar försiktigt hur livet kan vara och det är toppen! Samtidigt innebär det att ett ansvar har lagts på författarnas axlar. Ett gammalt ideal ligger kvar och skvalpar som gör att vi känner ett krav på oss att hela tiden vara nyttiga. Inför kommande verk känner jag mig urtrött på det. Nu vill jag skriva experimentellt, något som varken är fostrande eller utlämnande. Helt ansvarslöst och med så mycket fantasi jag bara kan. För en bra bok är den bok som ett barn tycker om att läsa. Om du frågar Edvin, 6 år gammal, om vad han önskar vid en sagostund är svaret: ”En lagom lång bok som är rolig och helst handla om Minecraft, slime och sockerpopcorn.” Det ni, aspirerande författare och skribenter. Där har ni något att bita i.

Boken ska vara en förebild. Hjälpa och ge stöd.

KRUSAR SNÖRET SÅ fint jag kan. Nej, jag är inte en tråkig mamma. Inte alls. Några av mina klappar kommer kanske att hålla livet ut, älsklingsboken som läses om och om igen. Stilla natt på radion. Julen är här och snön lyser vit på taken. Endast en boktokig mamma är vaken.

God jul önskar A-hus

Bygg och designa ditt energieffektiva hus online www.a-hus.se

BOKEN SKA VARA en förebild. Hjälpa och ge stöd. Min egen bok faller i den kategorin. Alltså, inte som intressant för Augustpriset, men den innehåller det där pedagogiska. Jag skrev den med känslan att vilja lära barnen något viktigt.

ANNA LUNDGREN

BOR: Nordanå utanför Malmö.

Charlotta E. Carlsson 0703-09 59 65 charlotta.e.carlsson@a-hus.se

FAMILJ: Sambo Mattias, sonen

Östra Köpmansgatan 36, 371 32 Karlskrona

Theodore och bonusdotter Elise.

YRKE: Grafisk formgivare

på Mustasch Reklambyrå och skriver barnböcker.

FAVORITPLATS: Abisko. INSTAGRAM: annaerika.lu.

TRÄHUS FRÅN DEROMEGRUPPEN SID 3


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.