Tidningen Succé Nr 9 September 2018

Page 16

SUCCÉ MÖTER

Adolphson & Falk

Ett halvt sekel att fira

Adolphson & Falk firar 50 år som duo. Ett halvt sekel har de spelat tillsammans och det ska firas med ett nytt album. Den nya skivan heter just ”50” och släpps den 5 oktober. I samband med detta blir det även en jubileumsturné och en hel rad nostalgikonserter utlovas! Konceptet bygger på en tillbakablick fylld av gyllene hits och olika musikaliska samarbeten, blandat med historier från när det hela begav sig. Förhistoriska låtar från en fördatorisk tid blandas med sprillans nytt material. – Upptakten till detta är att Tomas och jag står inför ett jubileum i år. Vi har spelat ihop i hiskeliga 50 år. Vi träffades i lumpen på Försvarets Radioanstalt 1968 och har hållit ihop på olika sätt sedan dess. Först träffades vi och bara pratade om vad vi skulle hitta på, boka några konserter och sådär, gärna med några nyinspelningar. Sedan menade vårt skivbolag, Playground att vi skulle göra ett helt nytt album också, så vi satte vi igång med det. Det är nio spår på skivan och sju av dem är helt nyskrivna. Den äldsta låten på plattan är från 1973, berättar Anders Falk. genombrottet kom i samband med ett medverkande i Sveriges Radios stora 80-talssatsningar, både radioprogrammet Eldorado med Kjell Alinge och Metropol som leddes av Niklas Levy och Ingvar Storm. I Eldorado blev singeln ”Blinka Blå” en stor hit som följdes upp av skivan ”Med rymden i blodet”. 1984 fick gruppen en stor hit med julsången ”Mer Jul”, där samplade ljud från Kalle Anka och hans vänner som hälsar god jul hörs i bakgrunden. Varje fredag inledde Metropol sitt program med en signaturmelodi skriven av Adolphson & Falk, vilken blev omskriven som 80-talets nya helgmålsringning. Vi minns: ”Genom radions skval hör du toner som talar till ditt rätta jag - Metropol!” – Tomas och jag skickade ett kassettband till Eldorado. Det blev singeln ”Mer Jul”. Vi gjorde flera specialare till programmet och det var radioproducenten Lars-Göran Nilsson som var ”pappa” till hela projektet. Eldorado var precis nystartat då, 1980, då vi skickade kassetten till honom. Sveriges Radio hade precis fått en rejäl budget som skulle gå till en satsning på ny svensk musik. Internationellt hade synthen börjat bubbla i slutet på 70-talet med band som Kraftwerk bland andra. Hela musikbranschen hade börjat jobba med trummaskiner utomlands, ta Phil Collins ”In the air tonight” till exempel. Men inte i Sverige riktigt ännu. 70-talet var det stora progg-året hemma och syntmusik var nästan lite tabu. Man menade att synten tog över musikernas jobb och det var nästan lite skämmigt. Det var mest DET STORA

SID 16

Vad gör ni när ni inte skriver musik? – Både Tomas och jag har alltid haft vanliga jobb vid sidan om. Jag jobbar som landskapsarkitekt, mest åt Stockholm Stad. Tomas gick Chalmers och är civilingenjör. Innan vi slog igenom med musiken hann vi göra klart våra utbildningar. Vi har aldrig känt behov att behöva ut och spela för att tjäna uppehället. Vi har haft en vilja att kunna spela fritt, under vissa perioder lite mer och ibland lite mindre. Det har funkat bra. Nästa år fyller vi 70 år och bägge jobbar fortfarande som fria konsulter inom våra respektive yrken. Under turnén i december ska jag vara helt ledig och jag räknar med att kunna lägga lite mer tid åt musiken framöver.

gitarrock som gällde. Eldorado på Sveriges Radio ville lansera det här nya. Vi i Adolphson & Falk var den första svenska gruppkonstellationen som lyckades kommersiellt med syntmusik. Bortsett från Abba såklart. Både ”Mer jul” och ”Blinka blå” lever kvar väldigt starkt även idag. för gruppens framgångsrika elektroniska sound, förutom producenten Lars-Göran Nilsson, var Greg FitzPatrick. Han spelade en avgörande roll för duon i början av 80-talet när allt drog igång. De mer eller mindre bodde i studion och producerade en mängd låtar som blev Sveriges första och största synthits. Denne Sveriges okrönte syntkonung och pionjär kommer självklart att närvara som gäst på scen under Adolphson & Falks kommande turné. – När det var dags för Eldorados sista program kom Kjell Alinge kom på idén att låta lyssnarna komma in med önskemål och tips på tema där vi skulle skriva speciallåtar. Konstiga saker. Alinge själv önskade sig en jullåt och då satte vi oss och skrev ”Mer Jul”, det var inte mer med det. Då hade Greg hade kommit in i bilden och just köpt sig en synt av märket Prophet. Han var den som importerade och var generalagent för synthesizers i Sverige på den tiden. Gregs affär låg precis intill vår studio. När han köpt in en sprillans ny maskin lyfte han bara in den till oss och vi provade oss fram. Det var helt underbart, minns Anders förtjust. Abba gjorde pop och vi gjorde ren syntpop, även om Benny Andersson använde väldigt mycket synt på slutet. När Sveriges Radio bjudit in oss som låtskrivare började vi ragga musiker. Vi kom att producera ihop med Anders Eljas en keyboardist som jobbade mycket med Abba. Han hade varit med dem på AV STOR BETYDELSE

deras turné i USA där han och Benny hade köpt en varsin dyr Prophet. Radion blev så eld och lågor att de bjöd in oss på en heldags mixning med Michael B Tretow, Abbas ljudtekniker på den tiden. Eldorado älskade det för plötsligt fick de in ett helt nytt sound. Adolphson & Falks texter kretsar i stor utsträckning kring radioteknik, astronomi och människans samhörighet med kosmos och på senare år existentiella betraktelser över människans tillvaro. Duon har vunnit Metro Tekniks omröstning om bästa svenska tekniklåten med ”Blinkar Blå”. De var även aktuella med singeln ”Tyngdlös” tillsammans med Christer Fuglesang. Hur kom det sig att det växte fram ett sådant starkt rymdmotiv? – Här kommer Lars-Göran Nilsson in i spelet igen. Han sa åt oss, eller mig som skrev texterna då, att skriv gärna lite annat än om kärlek och sådant där. Gärna nåt om framtiden! Det tyckte både han och jag att det var roligare. Jag började läsa in mig på science fictionböcker. Jag skrev ”Mr Jones maskin”, ”Rymden i blodet” och ”10010”. Det var kul! ”Blinka Blå” var ett specialuppdrag för Eldorado och även ”Bärande våg” skrevs som en special. Till slut gick det så bra att Sveriges Radio inte kunde fortsätta samarbeta med oss på samma sätt. Det skulle uppfattats som reklam för oss som band. Då gjorde vi plattan Rymden i blodet där ”Stockholms serenad” var den enda låten utan rymdtext. Den sålde guld och året var 1982. Dioder var inte lika självklara på den tiden. Det var verkligen en fördatorisk tid vi levde i. En kul grej är att om man tittar noga på skivomslaget står det att den är utgiven och producerad 2084.

Adolphson & Falk siktar framåt. Men när man firar jubileum är det lätt att blickarna vänds bakåt i tiden, det hör ju till. Jubileum skänker per automatik en viss nostalgikänsla. Det är väl aldrig helt fel? – Inte alls! Det tillhör, det är så det ser ut i livet. Framförallt gillar publiken att titta bakåt. När vi är ute och spelar lägger vi naturligtvis till nya låtar, men folk kan texterna på allt det gamla, de minns och sjunger med. Vi är så otroligt tacksamma. Det kommer fram mycket bra ny musik idag, men tittar man på biljettförsäljningen är det ofta när folk kan artisten, låtarna och texterna som man vill se konserten. Musiken är en av de starkaste bärarna av nostalgi. Som ett kulturarv. Vi får brev från personer som säger sig ha hittat tröst i vår musik på ett sätt som jag inte tänkte när jag skrev dem. Man tolkar på olika sätt. Men jag skrev faktiskt lite medvetet så att det skulle vara lite olika lager i texterna. Vissa menar att en del till och med kunde tolkas religiöst, det fanns flera skikt i dem som människor kunde ta till sig. Vi har varit med under en väldigt stark period när den nya musiken trädde in. Vi var med i starten och vi blev själva bärare av det eftersom vi fick vara med. Vi är så otroligt tacksamma för det idag, avslutar Anders Falk.

GUNILLA STRÖMBERG MAURO RONGIONE

ADOLPHSON & FALK FÖDDA: 1949. YRKE: Sångare och låtskrivare. AKTUELL MED: Jubileumsturné

och nytt album ”50”, release 5 oktober.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.