Tidningen Succé Nr8 Augusti 2016

Page 4

SUCCÉ

Nielsens vintips

Vinhösten är snart här

SID 4

· Privata vinprovningar: Hemma hos. · Privata/Restauranger: Mat och vinprovning i kombination. · Restauranger: Hjälper till med att sätta vinlistor och utbilda personal. · Restauranger och hotell som vill arrangera vinprovningar. För info och bokningar, kontakta Lars på 0706 - 59 64 62, eller gå in på vår hemsida: http://larsnielsen.wix.com/nielsenvinkonsult F-skattsedel.

LARS NIELSEN VINKÄNNARE

Côtes du Rhône Terre de Mistral Reserve

Rött bag in box, ekologiskt Raccolto Nero D’Avola Cabernet Sauvignon, (32452) 239 kr. Detta vin är gjort på druvorna Cabernet Sauvignon och Nero d’Avola (ekologisk) som har fått växa nere på Sicilien i Italien men lagras och förpackas i Simrishamn på Nordic Sea Winery. Ett trevligt vin med mycket smaker, inslag av mörk bärfrukt och lite mjukare strävhet och integrerade fattoner som gör det intressant. Passar till de mesta i köttväg och man kan vara generös med tillbehören. Mycket prisvärt!

Rött mellanklass ekologiskt Ett mycket prisvärt mellanklassvin från producenten Les Vignerons d’Estezargues i Rhone dalen i Frankrike. Vinet heter Côtes du Rhône Terre de Mistral Reserve (2167) 79 kr. Det är gjort på druvorna Grenache, Syrah, Carignan och Mourvédre. Ett medelfylligt vin som är ganska okomplicerat i min stil, inslag av björnbär, fänkål, plommon och peppar. Passar bra till det mesta i grillväg som smakrika rätter på gris som med fördel legat i marinad och funkar även bra till lamm med smakrika tillbehör.

Dryckeskonsult Lars Nielsen erbjuder:

Alto Pina Reserva

Torres las mulas 2015

Vitt bag in box, ekologiskt Det här vinet kommer från en av dom större producenterna i världen som heter Miguel Torres, som började sin bana i Katalonien i Spanien. Efterhand som företaget expanderat så har man tittat på platser utanför spanien och ett land som legat nära hjärtat är Chile. Här produceras prestigeviner och enkla viner med stor framgång. Vinet jag valt heter Torres las mulas 2015 (6029) 219 kr gjord på druvan Sauvignon blanc, vinet är torrt men fruktdrivet med bra syra och inslag av äpplen, citrus och nässlor som hänger kvar bra i munnen. Ett rakt och okomplicerat vin som passar många i stilen. Passar till skaldjur, då gärna färska med tillbehör som majonnäs smaksatt med citrus. Funkar också till kräftorna. Passar även bra till ljus fisk som är pocherad eller stekt. Prisvärt!

Vitt vin mellanklass Här har ni ett friskt och trevligt vin från Loiredalen i Frankrike och från området Muscadet de Sèvre-et-Maine. Producenten som gör vinet heter Gadais Père & Fils. Vinet heter Muscadet de Sèvre-etMaine Sur Lie (2275) 79 kr och är gjort på druvan Melon de Bourgogne. Det är ett torrt vin med bra syra och frukt, inslag äpplen, citrusfrukter, grape, mineraler och en trevlig örtig ton. Passar bra till skaldjursförrätter. Varför inte pocherad rödtungerullad fylld med räckor, finstrimlad morot och en trevlig vitvinssås, samt en potatispuré smaksatt med färska örter som citronmeliss.

Muscadet de Sèvre-et-Maine Sur Lie

Jag har tagit ut några favoriter i mellanklass som jag tror ni kommer gilla och som ligger riktigt bra i prisvärdighet. Det är viner till er som till exempel funderat på vin till kräftorna och allroundviner till er som fortfarande vill lägga något på grillen. Titta in på lars-vin.com om ni vill titta på recept och drycker.

Rött vin mellanklass Här kommer ett bra vin i mellanklass som är mycket prisvärt, kommer från området Peninsula de Setubal i Portugal från producenten Vinko. Vinet heter Alto Pina Reserva (6024) 69 kr och är gjort på druvorna Castelão, Aragonez och Tourig a nacional. Medelfylligt till fylligt vin med generös frukt och balanserade syror, inslag av plommon, mörka körsbär och tydliga fattoner. Passar bra till allt från fläskkött till nötkött med smakrika tillbehör.

Raccolto Nero D’Avola Cabernet Sauvignon

Det har varit en varm sommar med varierat väder med regn och sol. Nu säger de som vet att hösten snart är här, men åt andra sidan så är det inte så farligt. Det finns inte bra eller dåligt väder när man har ett gott glas vin i handen samt en god måltid med trevligt sällskap. Som sagt så testar man inte så mycket vin på sommaren, då är det mitt jobb på Mr & Mrs Hansson i Kalmar som gäller.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.