Tidningen Succé Nr4 April 2016

Page 1

Nr 04

2016

April

Succé Karlskrona/Ronneby

www.succeblekinge.se

KRÖNIKAN

Vad är egentligen fördomar? VINTIPS

Viner till sol och värme REPORTAGE

Resan gick till Nepal och Bhutan

SOL, SÅNG, MUSIK OCH GLÄDJE Succé möter Björn Skifs

KARLSKRONA Borgmästaregatan 15 ; 0455 - 267 00 ; www.specsavers.se


SUCCÉ VÄLKOMMEN TILL PORSLINAN! Hos oss kan du kolla på konserter, se på film, spela X-Box eller Wii, göra läxan, spela biljard, mingla, repa, surfa på våra datorer eller trådlöst med egen, se på utställningar, delta i workshops, fika, spela sällskapsspel, vara med på LAN m m. Medlemsavgiften per termin är endast 30 kr.

ÖPPETTIDER: Söndag - Måndag: 15 00 - 21 30 Tisdag - Torsdag: 09 00 - 21 30 Fre: 15 00 - 23 00 Lör: 18 00 - 23 00 (jämna lördagar stängt) DU HITTAR OSS PÅ: Östra Hamngatan i Karlskrona 0455-169 22 | www.porslinan.se Porslinan - Ungdomens Hus på

Half a century Gooner Som ganska liten grabb fick jag ett löfte av min pappa. Jag skulle få ett komplett fotbollsställ. Alltså tröja, byxor och strumpor i samma utförande som ett riktigt och existerande lag. Vilket som. Valet var helt mitt eget. Vi stegade in hos en av Malmös största sporthandlare och här fanns matchställ från världens alla hörn. Märkligt nog så tog inköpet inte så lång tid. För plötsligt hängde det framför mig: Stället med den röda tröjan med långa, vita ärmar. Vita kortbyxor och röda strumpor med vit kant överst. På bröstets vänstra sida satt ett klubbmärke med en bild föreställande en gammal, klassisk kanon i vitt på röd botten. Idag är denna kanon oftast guldfärgad men på den tiden alltid i vitt. Totalt sett var detta alltså det som tilltalade mig rent estetiskt som liten grabb. Jag hade, vad jag minns, inget favoritlag innan vi gick in i sportaffären men när vi lämnade den hade jag alltså förvandlats till en ”Gooner” och allt pekar på att förvandligen är livstidslång... på någon som håller på ”The Gunners” som är smeknamnet på Londonlaget Arsenal Football Club. ”Gunners” från kanonen då, naturligtvis. Nu har jag aldrig varit sådär tok-engagerad i min supporterroll. Har aldrig varit i London för att se dem spela. Är till och med rätt dålig på att följa de TV-sända matcherna om sanningen ska fram. Men det är ”mitt” lag i alla fall och så har det varit i snart ett halvt sekel! ”GOONER” ÄR SMEKNAMNET

DEN HÄR TRYCKSAKEN ÄR UTDELAD AV SVENSK DIREKTREKLAM OCH KLIMATKOMPENSERAD HELA VÄGEN FRÅN PRODUKTION TILL DISTRIBUTION.

gång för alla att jag aldrig påverkas så där fruktansvärt mycket av idrottsresultat. En förlust knäcker mig inte och en vinst är i och för sig roligt men inte avgörande för mitt välbefinnande. I det stora hela är idrottsliga resultat rätt betydelselösa, om man säger så... Det är inte heller någon förlust eller dålig tabellplacering som stått för den största NU ÄR DET SÅ EN

besvikelsen i mitt förhållande med Arsenal FC. Nej, den största besvikelsen kom några år efter besöket hos sporthandlaren i Malmö. EN ANNONS I EN tidning talade om att man kunde beställa supporterprylar direkt från Arsenal i London. Coolt! (Om du nu undrar varför jag inte beställde över nätet så är svaret att ingen hade kommit på själva Internet vid tillfället...). Fyllde i mina uppgifter samt en beställning på den vackra T-shirt som fanns på bild i annonsen. Sprang till närmst belägna brevlåda (inget Internet - Inget mail...), postade och började min väntan. En väntan som varade i tre veckor sedan kom en lapp från Tullverket. Ett paket kunde hämtas hos dem som var skickat från London, England. Nog tyckte jag att paketet var väl litet innan jag öppnat men förstå min besvikelse när man packat ner en ”Tie” istället för ”T-shirt”. Precis; Tie = Slips! Jättefin visserligen, röd med en massa vita kanoner på. Men slips! Inget plagg för en tuff kille som snart skulle bli tonåring... Den tyngsta förlusten för mig blev alltså förlusten av en snygg T-shirt som istället blev till en, för alltid, oanvänd slips. Men är man riktig supporter kommer man över även de tyngsta förluster och så här nästan ett halvt sekel senare är jag medlem nummer sextiofyra i den lokala gruppen Arsenal Karlskrona!

REDAKTION ROLAND LUNDGREN Chefredaktör 0708-93 58 35 roland@succeblekinge.se

EVA MELLQVIST Säljare/Skribent 0704-85 90 61 eva@succeblekinge.se

CELINE TENNEVALL Säljare 0709-10 35 94 celine@succeblekinge.se

GUNILLA STRÖMBERG Skribent gunilla@succeblekinge.se

IDA LILJEGREN Formgivare 0709-57 85 86 ida@succeblekinge.se

GRAFISK PRODUKTION Ida Liljegren Roland Lundgren TIDNINGEN SUCCÉ Nya Skeppsbrogatan 7 371 33 Karlskrona

info@succeblekinge.se www.succeblekinge.se www.facebook.com/succe TRYCK: MittMedia Print. UPPLAGA: 34 000 ex. OMRÅDE: Karlskrona och Ronneby. Även i tidningsställ på strategiskt utvalda platser. DISTRIBUTÖR: Svensk Direktreklam. OMSLAGSFOTO: Peter Knutson.

ROLAND LUNDGREN ROLAND@SUCCEBLEKINGE.SE

NÄSTA SUCCÉ I DIN BREVLÅDA 21 - 22 MAJ www.facebook.com/succe

SID 2

För mer Succé tills dess besök oss på nätet: www.succeblekinge.se

Eventuell skatt på vinster i tävlingar och utlottningar som anordnas av Succé betalas av vinnaren.

DENNA TIDNING PRODUCERAS OCH DISTRIBUERAS UTAN BIDRAG ELLER SKATTEMEDEL.


KRÖNIKAN

F

Självklart tar de upp en del tid, men i gengäld får man mer arbetskraft och framförallt se en människa växa och utvecklas, kanske till en framtida medarbetare? Är praktikanter inte rätt för ens verksamhet så kan man åtminstone bidra med kontakter som en nyanländ kan behöva, för det är en djungel där ute.

de flesta personligheter. De ledsna, de glada, de som kan svenska efter en månad, de som aldrig vill lära sig, de som skitar ner och de som är arga på sina landsmän för att de inte sköter sig. Det är en salig bunt med individer med olika personligheter. Är inte vi exakt likadana? Eller är vi svenskar identiska?

Men som jag nämnde tidigare så behöver man inte ge så mycket av sin tid om man inte vill. Att bli Språkvän räcker. Det är ett nytt koncept för Karlskrona, men finns i andra städer. Man matchas ihop med en person som man har liknande intressen med och förhoppningen är att en vänskap ska uppstå. Om inte så har man fått möjligheten att lära känna en ny människa och det är ju inte så pjåkigt. Men om man inte ens vill lägga en timme i veckan så kommer man långt med att enbart ha ett öppet sinne. Det vinner vi alla på, men framför allt du själv.

N DE

G Å S E FJÄ

R

RÄKFROSSA

RENT PRIVAT SÅ FINNS

Jag försöker inte få folk att gilla varandra, det är inte vad mitt jobb går ut på.

få folk att gilla varandra, det är inte vad mitt jobb går ut på. Jag försöker få folk att acceptera och förstå varandra för att vi ska få en fantastisk framtid att leva i, där vi alla accepteras för vad vi är. För vi ska inte sticka under stolen med att de här nya medborgarna i Karlskrona är en guldgruva för oss, det vi måste lära oss är att ta den potentialen till nytta. Och det ligger inte på ett bord, det ligger på allas.

det många härliga initiativ, särskilt inom föreningslivet. Många fotbollsföreningar gör ett enormt stort och viktigt jobb, men även andra som exempelvis Lions som har cykelverkstäder med ensamkommande. Oerhört uppskattat från flera håll.

/F

M

Det handlar ofta om okunskap och generalisering. Och visst finns det fall där det gått fel. Men det vore synd om vi låter dem representera den stora massan. Sen finns det kulturella skillnader och attityder. Men här har vi alla en skyldighet. Det hjälper inte att sitta hemma i sin soffa och yttra negativa tankar på Facebook, det finns bättre tillvägagångssätt. Och med det sagt vill jag lägga till att vi alla inte behöver ge av vår tid för att bidra till ett mer enat samhälle, det räcker att man har ett öppet sinne. Att man verligen funderar på var fördomarna kommer ifrån och om de i grunden stämmer.

JAG FÖRSÖKER INTE

SA O M B O

RÄK

”Bara kriminella kommer hit”. ”De ensamkommande barnen är egentligen inte barn”. ”De som kommer hit gör det för alla bidragen man får”. Jag har jobbat som integrationsarbete i några veckor och möts av fördomar varje dag, mer eller mindre förklädda. Men alla har i princip fördomar. Frågan är vad alla fördomar gör med oss? De för oss inte samman i alla fall.

JAG HAR MÖTT

S RO

RD

Vad är egentligen fördomar?

Följ med M/F Gåsefjärden ut i vår vackra skärgård och njut av en härlig räkfrossa ombord. DATUM: 12–14 maj, 19–21 maj, 24–27 augusti samt 9–10 september kl. 18.00. Förbokas på telefon 0455-783 30.

Lä s m e r o m vå r a eve n t p å w w w. a f fa r sve r ke n . s e

Skärgårdsmingel

DET KAN AFFÄRSMÄSSIGT innebära att man

öppnar upp för praktikanter, jag själv får fyra inom kort. Praktikanter är ingen börda utan en fantastisk tillgång!

EELIN DAHLQUIST ÅLDER: 27. BOR: Hässlegården FAMILJ: Maken Johan och barnen

EELIN DAHLQUIST

SKÄRGÅRDSMINGEL Ta med dig vännerna eller kollegorna på en skärgårdstur utöver det vanliga! Livemusik, bar och tilltugg ombord. DATUM:

Freddan, 4 år och Björk, 3 år.

7 maj kl. 17.00 och 28 maj kl. 18.00.

YRKE: Integrationssamordnare

Förbokas på telefon 0455-783 30.

i Karlskrona.

INTRESSEN: Familjen och

mitt jobb. Tiden som återstår går till att träffa vänner.

UDDA TRIVIA: Enligt maken

är det att hitta på en tredje lösning när bara två finns.

Tel 0455-783 30. www.affarsverken.se

SID 3


SUCCÉ

Nielsens vintips

Viner till sol och värme

SID 4

Dryckeskonsult Lars Nielsen erbjuder: · Privata vinprovningar: Hemma hos. · Privata/Restauranger: Mat och vinprovning i kombination. · Restauranger: Hjälper till med att sätta vinlistor och utbilda personal.

För den kräsne Det här vinet kommer från sydvästra Frankrike från området Madiran och där finns en av Frankrikes största vinprofiler Alain Brumont. Brumont gör viner som håller mycket hög klass, vinet kommer från egendomen tillika namnet på vinet som heter Chateau Bouscassé (2204) 125 kr. Det är gjort på druvorna Tannat, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc. Vinet är fylligt med strama syror och generös frukt med rostade fattoner

· Restauranger och hotell som vill arrangera vinprovningar. För info och bokningar, kontakta Lars på 0706 - 59 64 62, eller gå in på vår hemsida: http://larsnielsen.wix.com/nielsenvinkonsult

Chateau Bouscassé

F-skattsedel.

Cline Zinfandel

Mellanklass rött Detta vin kommer från Chile och producenten Miguel Torres som är känd för sina viner från Katalonien i Spanien och som även investerat i anläggningar i Chile med framgång. Vinet heter Torres Las Mulas Carmenère (2362) 87 kr, gjort på

LARS NIELSEN VINKÄNNARE

Runt hundralappen Detta vin kommer från USA och området Kalifornien, producenten heter Cline Cellars och vinet Cline Zinfandel (22283) 99 kr, gjord på druvorna 75% Zinfandel, 13% carignan, 6% mourvèdre, 3% barbera samt 3% övriga druvsorter. Ett mycket trevligt vin som är lätt att gilla med varm kryddig frukt, det är medelfylligt med bra syra och mycket generöst i frukten. Ett allroundvin som kan användas till mycket och gör sig helt rätt till grillade variationer av nötkött. Vi provade den till en smakrik viltgryta med ris till, ha gärna lite svart vinbärsgelé till det. Prisvärd.

antini Farnese Sangiovese

Monti Garbi Soave 2012

Vitt vin mellanklass Ett vår och -sommarfriskt vin från Mosel-

Rosé alkoholfritt Detta är ett roligt vin för er som vill ha ett alkoholfritt alternativ, det kommer från producenten Jacob’s Creek Wines i Australien och vinet heter Unvined Rosé (1907) 59 kr. Gjort på druvan Shiraz och det är ett fruktigt vin med bra syra, inslag av hallon, jordgubbar och vinbär. Passar bra som ett sällskapsvin men är heller inte fel till sallader, skaldjursrätter och fisk.

och inslag av svarta vinbär, lavendel, plommon och en örtkryddig grön ton, passar till nötkött och vilt. Vi provade den till Oxfilé Tournedos med bacon och mandelpotatispuré från fredagskocken Mattias Larssons recept. http://recept.se/recept/oxfile-tournedos-med-bacon-och-mandelpotatispure.

Rött mellanklass ekologiskt Det här ekologiska vinet kommer från Marche i Italien från producenten Farnese och vinet heter Fantini Farnese Sangiovese (2344) 79 kr och gjort på druvan Sangiovese. Ett medelfylligt vin med generös frukt och angenäma syror. Trevliga inslag av körsbär, röda vinbär och lakrits som kommer fram i underton. Passar bra till smakrika rätter på gris, lamm men funkar bra till nötkött. Vi provade det till lammracks med lite blandade såser på vitlök, rödvin och en tomatsås med lite hetta i, kör gärna lite potatis, ramslök och sparris till det. Prisvärd.

Torres Las Mulas Carmenère

Vitt bag in box Detta är en av mina favoriter på box när det gäller vita viner, riktigt trevligt och prisvärt vin. Det kommer från producenten Tenuta Sant’ Antonio i Italien och området Venetien. Vinet heter Monti Garbi Soave 2012 (2078) 225 kr. Vinet är gjort på den traditionella druvan i området som heter Garganega som ger friska smakrika viner med bra syra, vinet har inslag av päron, citrus och tropisk frukt. Vinet passar bra till sommarsalladen med till exempel fetaost blandat med olivolja och toppat med lite citrus. Det funkar bra till skaldjur och det mesta i fiskväg. Prisvärt

Rosé mellanklass Den här rosén kommer nere från Languedoc-Roussullion och producenten är Foncalieu. Vinet heter Puycheric Syrah Rosé (2209) 69 kr och är gjort på druvan Syrah. Vinet är friskt och smakrikt med inslag av hallon, jordgubbar och ett något örtigt inslag. Passar bra till smakrika fiskrätter som gärna får ligga på grillen med smakrika tillbehör, det är heller inte dumt till sommarsallader med skaldjur eller något kallskuret i. Prisvärd.

Puycheric Syrah Rosé

GUD VAR SKÖNT ATT sol och värme är på gång! Det gör att man blir gladare och piggare vilket behövs. Jag har haft en fantastisk månad med roliga vinprovningar och utbildningar. Det som har varit lite fokus just nu är roséviner och det finns ett stort urval på systembolaget. Jag har tagit med ett riktigt bra matrosé och kommer att ha med bra alternativ på rosé i varje nummer genom hela sommarhalvåret. På boxar blir det bara ett förslag idag men det är ett riktigt prisvärt alternativ från Italien. Såklart har jag även hittat riktigt prisvärda viner för grillen, för nu har väl de flesta plockat fram grillen ur garaget. Håll nu till godo med goda viner och matinspiration.

Saar-Ruwer i Tyskland. Producenten heter Moselland och vinet är Moselland Riesling Spätlese (6657) 69 kr. Gjort på druvan Riesling. Det är ett friskt halvtorrt vin, intensiv i syrorna och en mycket generös frukt som följer syrorna bra och en behaglig sötma. Passar bra till att bara sitta med och njuta av en varm sommardag men passar utmärkt till rökt/ gravad lax och kallskuret. Vårens och sommarens sallader göre sig ej besvär där man kan använda ex skaldjur och färskost. Eller en kycklingsallad med sparris och knaperstekt bacon som i små bitar rörs ihop med olivolja och toppas med riven parmesan, gott. Prisvärt.

Moselland Riesling Spätlese

Detta hade nu tappats upp på fina flask-karaffer, fem av dem såldes på Royal Opera i London och bröderna Kuuttanen som driver importfirman Symposium i Malmö var på plats. De köpte en flaska för summan 250 000 kronor. Det var ca 60 personer som under två dagar fick prova varsin centiliter av den, ett dyrt centiliterpris men vilken upplevelse alla fick.

druvan Carmenère. Detta är ett medelfylligt vin med bra karaktär i både frukt och syror. Inslag av mörka bär, plommon och moreller. Passar bra till det mesta man lägger på grillen med smakrika tillbehör. Vi provade det till grillad entrecôte med vitlökssmör och vårens primörer till det. Prisvärt.

Unvined Rosé

Först måste jag få berätta om pricken över i:et denna månad när det gäller provningar. Jag har fått prova den äldsta och dyraste whiskyn som existerar och som kommer från Speysides Mortlach Distillery. 1939 så fylldes ett fat upp med 500 liter av John Urquhart på Gordon & MacPhail och 75 år senare hade innehållet dunstat till 70 liter.


Vår på Utkiken

med Karlskronas bästa utsikt!

Lunchbuffé vardagar 11.00-14.00

På vardagarna serverar vi en uppskattad lunchbuffé med vällagad mat och det finns alltid ett stort urval av sallader.

Måndag

Grekisk/ Italiensk buffé

Tisdag

Mexikansk buffé

Onsdag

Orientalisk buffé

Lyxig helgbuffé 12.00-15.00

Bli bortskämd med vår stora helgbuffé där vi serverar potatisgratäng, fläskfilé, kyckling, paj, ugnsbakad lax, grönsaker och såser. Lite lyxigare och här finns något för alla smaker!

Torsdag

Amerikansk buffé

Fredag Svensk buffé

Lör-Sön

Stor helgbuffé

Söker du rum i härlig miljö?

Vi har konferens/mötes/kurslokal med utsikt över vackra Karlskrona som gör dina möten inspirerande och kreativa. Ring eller maila så hjälper vi dig gärna!

Den 21 maj har vi på Utkiken 12 års jubileum! Det firar vi genom att lördag och söndag 21-22 maj bjuda alla buffégäster på tårta. Den 23-27 maj serverar vi dessutom vår härliga lunchbuffé till 2004 års pris, 75 kr/vuxen.

Kom och fira med oss!

Morsdag söndag 29 maj! Vi serverar stor lyxig morsdag-buffé inkl dessert, mineralvatten och kaffe. 249 kr/vuxen 12.00-16.00.

Varmt välkommen till oss! /Maria med personal Kärleksstigen - Bryggareberget, KARLSKRONA · 0455 -137 70 www.utkikenkarlskrona.se · info@utkikenkarlskrona.se

SID 5


SUCCÉ

Det händer i maj! South Swedish Rally 5-7 maj start och mål Stortorget Karlskrona. South Swedish Rally körs i år för den 41:e gången. Besök hemsidan för uppdaterad information: www.southswedishrally.com Trädgårdsmässa 7 - 8 maj Wämöparken Inspirationsmässa inför sommarens trädgårdar och balkonger med mässingsorkester i Wämöparken. Mattorg med livsmedel från lokala gårdar. Serveringar, föredrag, trädgårdsexperter, expertpanel, barnaktiviteter, hästskjutsar. På söndagen finns Lisa Syrén på scenen. Fri entré och gratis parkering. Se hela programmet på: www.blekingetradgard.se Konstrundan i Blekinge 7-8 maj Konstnärer som bor och verkar i Blekinge öppnar återigen upp sina ateljéer för utställning, försäljning och gemenskap. Se medverkande konstnärer på: www.konstrundaniblekinge.se

Karlskrona Vårmarknad 21 maj Stortorget Karlskrona Upplev lokala producenter av råvaror, blommor och hantverk. Se mer på: www.karlskronacity.net Flera av Karlskronas guidade turer startar under maj månad. För information se: www.visitblekinge.se

Vårmarknad. Vacker skottkärra gjord av Interflora City.

Kustvägens sparrissafari.

Kustvägens Sparrissafari 21-22 maj Lördag: 10:00 - 17:00 Söndag: 10:00 - 15:00 Kustvägen från Torhamn till Kristianopel karta och mer info på: www.kustvagensydost.se För fler evenemang och upplevelser, besök: www.visitblekinge.se

Trädgårdsmässa i anrika Wämöparken.

Pärldagar på Scandic i Karlskrona

Vill du visa att ditt företag finns?

mellan klockan 13-17 följande söndagar: 8 maj och 5 juni

Vill du synas i ett positivt, trovärdigt och lokalt media finns det inte så många alternativ. Kontakta oss på Succé så ser vi till att du får ut mer av din marknadsföringsbudget. Du når oss på 0708 935 835 eller info@succeblekinge.se. Besök gärna vår hemsida för mer information, www.succeblekinge.se. Nr 5/6

2015

Maj/Jun

i

Succé Karlskro

na/Ronneby

www.su

cceblekinge.se

BILEN

Nr 4

2015

April

y Succé Karlskrona/Ronneb

www.succeblekinge.se

Nya Vol vo XC90 KRÖNI KAN Sagorna min mu räddade sik

SAGA H AR SK FI LM H IS RIVIT TORIA

KRÖNIKAN

En färsk Karlskronit

Nr 03

VINTIPS

Prisvärda boxviner

2014

Nr 08

Augusti

y Succé Karlskrona/Ronneb

www.succeblekinge.se

Klipp

Karlskron ut! a Pride´s program

VINTIP S

Vår- och försomma rviner

2016

Mars

Succé Karlskrona/Ro Succé nnebymöte www.succeble

r Saga Becke kinge.se r

KRÖNIKAN

Elaka kamraten är tillbaka BILEN

Citroën Cactus

BILEN

Nya Kia Sorento

KARLSKRONA

Borgmästarega tan 15 ; 0455

POLISEN - 267 00

Mötet med Hanna

; www.sp

ecsavers.se

TILLBAKA TILL SOM MARÖN

MR LADIES NIGHT OCH MR LAS VEGAS Succé möter Martin

Succé möter Isa Tengblad

Bruttonationallyck i Lyckans Trädg an ård

KRÖNIKAN

Viner med trevlig t ursprung

VINTIPS

KARLSKRONA Borgmästaregatan

15 ; 0455 - 267 00 ; www.specsavers.se

MODE

Vårkänslor

FÖRST KARLSK RONA SEDAN BROADW AY Succé möter Rennie

KARLSKRONA

SID 6

Borgmästaregatan 15 ; 0455 - 267

00 ; www.specsave

rs.se

Mirro och Karl

Dyall

KARLSKRONA Borgmästaregatan

15 ; 0455 - 267 00 ; www.specsavers.se

Stenmarck

Vill du också vara med och hjälpa till? Alla är välkomna till våra pärldagar! Det finns ingen åldersgräns utan det är bara att ta med sig familjen, vännerna, grannen, chefen eller kollegorna och komma till oss. Ingen föranmälan behövs och ni kan stanna så länge ni själva vill. I gengäld för tiden ni lägger får ni kärlek, fika och en massa nya bekantskaper. På pärldagarna kan ni också passa på att pärla armband till er själva – dessa armband måste pärlas enligt samma princip som de övriga, men ni kan anpassa storleken så att de passar er själva eller den ni vill ge armbandet till. Under pärldagen går det även att köpa armband – vi tar kort, inte kontanter.

Så tveka inte – kom var med oss och gör skillnad! Kom och pärla med oss!


SUCCÉ

LYX ÄR VÅR LÄGSTA NIVÅ

Köp valfri stylingprodukt från Style Masters

129 kr (rek pris: 189kr)

Studentkostym

Riksgallerian, Ronnebygatan 40, 0455 - 121 30 www.salongetage.se

VI KLIPPER INTE HÅR, VI KLIPPER

DIG!

1699 kr

Begränsat antal! Finns i marin och svart.

GILLA OSS PÅ

FACEBOOK www.facebook.com/ etage.karlskrona Ronnebygatan 49 Karlskrona, tel 0455-100 31

Nu är vi äntligen färdiga med Pandora shop in shop.

Charms från 299:Armband 749:-

Välkommen och låt dig inspireras.

Ringe fra 299 kr.

Hängsmycke 399:-

499:-

Örhängen 449:-

.

Wachtmeister Galleria KARLSKRONA Telefon: 0455-240 90 www.georgessmycken.se

SID 7


SUCCÉ

Våren startades redan 7 april! Ooops, they did it again! Lia Hagberg & Co bjöd in till en proffsigt genomförd vårvisning på Scandic Karlskrona. Förutom flera av Karlskronas butiker äntrade den australienske frisören Steve Perry catwalken tillsammans med Lyko. Steve är frisören som klipper storheter som bland annat Bruce Springsteen, Noomi Rapace och Britney Spears. I Bohlins Guldsmedsaffärs monter fanns återigen designern Lars Wallin och visade sina smycken.

SUPPORT YOUR LOCAL STORE!

SID 8


SUCCÉ

Mellan hägg och syren Det riktigt spritter i naturen just nu. Så innerligt fort allt slår ut, blåsipporna lyste i backarna redan för flera veckor sedan och skogsbrynen är just nu som vita hav av vitsippor. Nu inträder snart den där perioden som brukar kallas ”mellan hägg och syren”, en alldeles, alldeles underbar tid. Kan meddela att häggen hemma hos mig är sprickfärdig och kommer inom några dagar att lukta sååå gott. Det finns ett uttryck som heter stängt mellan hägg och syren. Det har sitt ursprung i att skomakerier stängde just denna period eftersom skomakargesällerna skulle ge sig ut på vandring. Såna var skråbestämmelserna förr. Själv har jag i flera år sagt att jag ska vara ledig mellan hägg och syren, men det blir inget av med det i år. Finns alldeles för mycket på gång i stan och vem vill missa det. den 30 april är butikerna öppna som en vanlig lördag i de flesta fall fram till klockan 16. Då bjuds det på Ballongjakt – shoppa, smäll en ballong och se vad som göms i den. Ett erbjudande? Kanske rabatt på en vara? Det är ett 25-tal butiker i City som deltar i ballongjakten. Håll ögonen öppna efter vita och orange KarlskronaCity-ballonger. PÅ VALBORGSMÄSSOAFTON,

som vanligt från Klaipeda-platsen och beräknas finnas på plats från klockan 11. Sedan kommer tåget gå alla lördagar fram till skolavslutningen (10/6) för att sedan från och med den 13 juni köra måndag-lördag med start kl. 11.00. MINNS NI FÖRRA årets Vårmarknad? Det var en utökad torghandel med ÄN N U mer blommor och lökar än vanligt, dessutom med inslag av mat och annat spännande. Nu kör vi igen. Lördag den 21 maj blir det ny Vårmarknad på Stortorget i Karlskrona. Så, för min del blir det inget stängt mellan hägg och syren i år, men jag tänker njuta av våren, vara med på ALLT som händer i city, strosa på torget, shoppa och smälla ballonger, fika på någon uteservering och allt annat man kan göra denna underbara vår i världens vackraste Karlskrona. Mer information finns som vanligt på: www.karlskronacity.net

det Rally-S M med Karlskrona som utgångspunkt. Start, mål, och serviceplats finns på Stortorget i Karlskrona. Häftigt! Skulle inte förvåna mig om Nallen och Grodan kommer att synas i vimlet. DEN 5-7 MAJ ÄR

PÅ FREDAN DEN 6 MAJ, som är en klämdag, startar vårt vackra blå Citytåg att rulla sina populära rundturer. Citytåget utgår

LOTTA HAUFFMAN

VERKSAMHETSCHEF, KARLSKRONA CITY

lotta@karlskronacity.net

STUDENTKOSTYM Finns i marin och svart.

2 495:Vit studentskjorta

499:-

SNART KÖR CITYTÅGET IGEN! Mer info: www.karlskronacity.net

Ronnebygatan 37, Karlskrona | Tel. 0455 - 102 38 Öppettider: Mån - Fre 10.00 - 18.00 Lördag 10.00 - 15.00 Följ oss på - Carl XI Mode

SID 9


SUCCÉ

Resan gick till Nepal och Bhutan Drömmen om Nepal och Bhutan hade funnits länge, det blev bara aldrig tid och jag tog god tid på mig att ta beslutet. När sedan min vän Catharina sa att hon också ville åka dit tog vi tillsammans det kloka beslutet att ge oss av. Väl hemma igen är intrycken fortfarande färska, tankarna snurrar på och jag har blivit mer öppen i mitt sinne än jag någonsin varit. Jag funderar mycket på livet och hur jag bäst kan leva det. Jag funderar också på hur det kan se så olika ut beroende på var vi har turen eller oturen att bli födda och just den funderingen gör mig lite ledsen och förtvivlad. kungadöme vid foten av Himalaya som är självständigt (blev självständigt från Indien 1949). De flesta invånare är buddhister och de värnar mer än något annat folk om sina traditioner, naturen och sitt land. Invånarantalet är ca 800 000. De har nästan ingen kriminalitet och det är förbluffande vackert. Människorna är vänliga, varma och omtänksamma. Fram till 1975 var Bhutan helt stängt för omvärlden och vi visste mycket lite om dem, de visste lika lite eller mindre om oss. Nu ger man inresetillstånd för ca 14000 turister per år. Känns fint att vi fick vara en del av dem. Bhutan har gått från underutvecklat, låg levnadstid och fattigt till ett land med hög bruttonationallycka. En hög procent av barn som går i skolan, en ökad livslängd och mycket duktiga på att producera vattenkraft och exportera elkraft. BHUTAN ÄR ETT LITET

i Paro till huvudstaden Thimphu gick över de fantastiskt vackra bergen till Puhnaka. En hisnande bussfärd på vägen dit i regn och snö och i strålande solsken på vägen hem. Vackrare är svårt att hitta. Den tuffa vandringen upp till Tigernästet var värd varenda ansträngning. Ett fantastiskt land… Tillbaka till kaoset i Kathmandu och Nepal gick flygresan, vi lyfte från Paro i solsken och frisk luft och landade i grådisigt Kathmandu, där solen sällan kommer igenom föroreningarna i luften över staden. FÄRDEN FRÅN FLYGPLATSEN

NEPAL ÄR SEDAN 2008 kallat demokrati, finns väl vissa tveksamheter där tror jag. Landet har ca 28 miljoner invånare, ett tiotal olika folkgrupper och fyra av fem nepaleser räknar sig som hinduer. Många barn går inte i skolan och även av de som går i skolan slutar ofta tidigt för att de behövs hemma i jordbruket. Undernäring och spädbarnsdöd är vanligt och medellivslängden låg. Nepal räknas som ett av världens fattigaste länder. Trots kaos, trots fattigdom och sviterna efter jordbävningen så är det en stark upplevelse att se Kathmandu, dess omgivning och dess folk. Vänliga människor, desperata människor, tiggande barn och mycket som är svårt att se utan att fundera över livet. Varför det är så ofantligt orättvist blandas med en känsla av spänning och förväntan.

SID 10

Många vackra platser och mycket hopp om att det ska bli bättre. Starkaste upplevelsen var besöket i en liten by utanför Kathmandu, en av de hårdast drabbade byarna av jordbävningen 2015. Husen hålls upp av träpålar, sprickorna ser ut att kunna få husen att rasa när som helst och så står det en blomma på balkongen, så förstår man att människorna bor kvar. En del bor i tält andra i skjul. När vår buss stannar kommer ett tiotal barn emot oss och ler försiktigt och förhoppningen i deras ögon går inte att ta miste på. Vi vandrar runt i byn och då och då känner jag en liten hand i min och sorgsna bruna ögon ser på mig. De väntar tålmodigt när vi lämnar våra kassar med färgpennor, block, målarböcker, ballonger, pärlor och pärlbrickor och kläder med mera. De ställer upp sig på ett fint led och väntar… När mannen som skall dela ut sakerna ger den lille pojken som står först en penna, ett block och en ballong ser han ut som om lyckan är total och jag känner hur det knyter sig i magen. Jag förstår på riktigt hur viktigt det är att ge, att bry sig om sina medmänniskor och att dela med sig. VI RESTE I EN HÄRLIG grupp av danskar, norrmän och svenskar med Temaresor och träffade fantastiska människor på resan. Vår guide Jesper var otroligt kunnig och engagerad. TACK för att just jag hade möjligheten att uppleva dessa fantastiska länder, möta dessa härliga människor och få med mig så mycket som jag skall bära med mig resten av livet. Saker som jag hoppas och tror gör mig till en mer ödmjuk människa, mer tacksam och med kunskaper och kraft att leva livet så bra som jag bara kan. För mig, för min familj och för omvärlden och också en människa som har styrkan att säga ifrån och stå för det som är rätt i hjärtat. Jag kommer att tänka på de stora bruna ögonen under resten av mitt liv och jag skall göra det jag kan för att hjälpa.

Nepal behöver ditt stöd och din hjälp! Hjälp någon du med, jag lovar att det värmer även ditt hjärta…

MARIA STRANDQVIST

Marias resa gick till Nepal och Bhutan. En resa som satte sina spår när de mötte det jordbävningsdrabbade Nepal. Ett land där befolkningen tillsammans med flera hjälporganisationer arbetar med att bygga upp landet och dess byar som fullständigt rasat samman. På www.tukinepal.org och www.fairenterprise.net kan du läsa om och förstå varför Maria ville dela med sig av sin resa. Där kan du även se hur du kan stötta arbetet av återuppbyggnaden av Nepal tillsammans med det nepalesiska folket.


SUCCÉ

21 MAJ KL 10 - 16 2016 STORTORGET, KARLSKRONA

Välkomna till Karlskronas Vårmarknad! En trevlig dag med fokus på torghandel, Lokala hantverk, blommor och mat. Kom in och upplev genuin marknad, shoppa, Fika och umgås i city. ARRANGÖRER:

STUDENTKOSTYM 1000

KRONO R RABAT T

Slimmad studentkostym från

Svart, marinblå eller antracitgrå

3599 KR ord 4.599 kr

Begr. antal. Först till kvarn..!

– STILSPECIALISTEN –

www.nymansherr.nu

Ronnebygatan 39, Karlskrona - Tel. 0455 - 102 98 ÖPPET: MÅNDAG - FREDAG 10-18, LÖRDAG 10-15

SID 11


SUCCÉ

2för1 märkesglasögon från 1595:-

Mellisdags! Små barn behöver äta ofta, gärna varannan eller var tredje timme – inga stora mål men något litet för att fylla på förråden. Mellanmål, alltså mål mellan de stora måltiderna, är bra för oss även när vi blir äldre.

Inkl. solglasögon med din styrka

Spara 500:Boka din synundersökning på specsavers.se

Karlskrona Karlskrona Borgmästaregatan 15, 0455-267 00 Borgmästaregatan 15, 0455-267 00 Köp 2 för 1 märkesbågar från 1595 kr och få färg (ord. pris 250 kr) och UV-skydd (ord. pris 250 kr) på köpet i ett av paren. Enkelslipade Köp 2 för 1 märkesbågar 1595 kr ochKan få färg (ord. pris 250 och UV-skydd (ord pris 250 Gäller kr) på till köpet i ett av paren. Enkelslipade standardglas (index 1,5)från ingår i priset. ej kombineras medkr) andra erbjudanden/rabatter. 28 augusti 2016. ©2016 Specsavers. standardglas (index 1,5) ingår i priset. Kan ej kombineras med andra erbjudanden/rabatter. Gäller till 28 augusti 2016. ©2016 Specsavers

Välkommen till Millans Café! VI FINNS MITT PÅ STORTORGET I MILITÄRHEMMETS FASTIGHET

SALLADSBUFFÉ kl 11 - 14

Rosa, Lina, Mimmi, Madeleine och Linda HOS OSS ERBJUDS BL A: · Kroppkakor från Skeppsgossen ·Torsdagar: Ärtsoppa · Toast ·Hemgjorda smörgåsar · Varmkorv ·Salladsbar AVHÄMTNING: · Räkmackor · Baguetter · Frallor

· Kroppkakor · Sallader m.m

· Gym · Relaxavdelning med dusch och bastu · Sittgrupp för 8 personer

NU ÖPPNA R VI VÅ R H Ä R L I GA UTESERVER I N G! OBEGRÄNSAD SURF & GRATIS WIFI CAFÉ MED LEK OCH PYSSELHÖRNA · Samlingsalar för upp till 150 personer · Sammanträdesrum · PC-kanon · Trådlöst Internet Öppet: Mån - tors 8 -18 · Fre 8 -16 Stortorget 1, Karlskrona · Tel: 0455 - 142 35 www.militarhemmet.se

SID 12

Varför mellanmål? Kroppen strävar alltid efter att vara i balans och vill hålla en jämn blodsockerkurva för att undvika dippar och akut hunger. Genom att äta regelbundet och äta mat som är av bra kvalité (såsom grönsaker, proteinrika livsmedel, och fullkornsprodukter), blir blodsockerkurvan jämnare. Sockerrika produkter, som man ofta blir sugen på när blodsockret är lågt, får sockerkurvan att skjuta i höjden – men den dalar lika fort och man blir snabbt hungrig igen. Typiska sockerrika produkter är godis, bullar och kakor men också vitt bröd, ljus pasta och vitt ris. Kroppen mår bättre om blodsockerkurvan ligger på en jämn nivå istället för att åka berg- och dalbana. Mellanmål kan minska den akuta hungern och jämna ut blodsockerkurvan så att vi klarar av att äta i lugn och ro istället för att stressa eller slänga i oss maten. Välj bra mellanmål. En frukt är alltid ett bra mellanmål men komplettera gärna med något, ett äpple räcker inte om middagen är flera timmar bort. Ät gärna frukten tillsammans med lite kvarg, keso eller fil. En grov smörgås, naturella nötter, frukt, kokta ägg, keso, kvarg, fil och yoghurt är bra förslag på mellanmål. Proteinrika livsmedel har den utmärkta egenskapen att de mättar bra och ger en varaktig mättnadskänsla. Planera och ge det tid! Planera din dag och var förberedd. Tänk gärna utanför ramarna ibland. En stekt kycklingfilé eller några stekta ägg kan också vara ett bra mellanmål som mättar länge. Makrillburkar, bönor, bars (utan massa socker och sötningsmedel helst), kesoburkar med nötter och proteinpudding kan också vara bra att ha som backup då planeringen sviker. Kom ihåg att det kan ta ett tag för kroppen att vänja sig vid att äta oftare än vad den gjort. Efter några veckor brukar kroppen reglera det bättre

och påminna genom en kurrande mage var 3:e timma. Att äta ungefär var 3:e timma är bra för de flesta och framförallt bra för blodsockernivåerna, energinivån, viktminskning(förutsatt att man inte fortsätter äta jätteportioner till lunch och middag). Det är bra för den som vill öka i muskelmassa och har uppsatta träningsmål. För en piggare kropp och knopp helt enkelt. Tips på mellanmål: ● 2 dl bär, 4 valnötter. ● 1 dl fil, 1 dl hallon. ● 1 liten påse minimorötter, 2 dl havredryck. ● 5 cocktailtomater, 4 oliver. ● Ris a´la proteinmalta-0,5 dl keso, 0,5 dl kesella, kanel, 0,5 hackad apelsin, 5 russin(blanda). ● 75 g tonfisk i vatten, 0,25 paprika. ● 2 stjälkar selleri, 4 cocktailtomater. ● 1 dl naturell yoghurt, 0,5 tärnat äpple, kanel. ● 2 dl blåbär, 1 dl minikeso, 1 msk sesamfrön. ● 10 gurkstavar, 0,5dl keselladip (kesella+spiskummin ex). ● 5 oliver, 5 cocktailtomater, 2 skivor rökt kalkon. ● 1 kokt ägg, 1 msk kaviar eller majonnäs. ● 2 skivor a 1 cm leverpastej med 6 inlagda gurkskivor. ● 3 skinkrullar med soltorkad tomat (rulla in en soltorkad tomat i varje skinkskiva, klart). ● 1 apelsin, 2 katrinplommon, 5 mandlar. ● 2 finncrisp med 1 skivor rökt kalkon och en tomatskiva på vardera kex. ● 1 dl minikeso, 1 persika. ● En skiva rådbröd med 0,5 mosad avocado.

SANDRA ANDERSSON HÄLSOCOACH, WELLNESS STUDIO


SUCCÉ

Härliga vårnyheter!

Öppettider mån-fre 11-18, lördag 11-15

Hantverkaregatan 9 Karlskrona info@alvashus.se www.alvashus.se

Ronnebygatan 49 Karlskrona, tel 0455-100 31

SID 13


Dagens

Àla carte

Fullständiga rättigheter

0455 - 30 80 84

Lapa C-vitaminer hos oss -

Uteserveringen har öppnat! Öppet hela dagen. Välkomna!


SUCCÉ

VEP-kväll på Råbergs Bil Ungefär 400 VEP ”Very exlusive person” såg helt nya Mercedes E-klass tjusigt glida in i bilhallen. Stämningen var på topp med underhållning, bubbel och trevligt mingel.

Riktiga skönheter, nya Mercedes E-klass rullades in.

Hoglands Svenne Karlsson tillsammans med Råbergs försäljningschef Kenny Geiverz.

Råbergs Bils säljare, Niclas Alfzon och Alexander Steén.

Jörgen Wahlqvist och Råbergs Bils VD Magnus Klasson.

Kvällens konferencier Marcus Fredriksson grillade KHK:s Pelle Hånberg.

Sugna på nya Mercan kanske? Jan och Marie Lennartsson, Lennandia & Eventparlamentet.

På scen,The Mellowtones.

Många var nyfikna på nya Mercedesen.

I vimlet skymtades Per-Henric Fridolfsson.

ALLT DU BEHÖVER TILL DIN BIL Välkommen in i vår butik. Vi har det mesta du kan tänkas behöva till din bil och kanske till och med saker som du inte ens vet om att du behöver.

T!

NYHE

DRÄGER ALCOTEST 3820 Den första alkomätaren som riktar sig mot den privata marknaden och är godkänd för den professionella standarden.

VARTA PROFESSIONAL STARTER Passar utmärkt till båtar och husvagnar med mindre motorer eller förbrukare. Batteriet är slutet och underhållsfritt. 75 AH.

BATTERILADDARE CTEK MXS 5.0 En proffsladdare som passar åkgräsklipparen, båten, bilen, motorcykeln, husbilen m.m. 1,2 Ah upp till 110 Ah.

THULE XPRESS 970 Lättmonterad hållare för två cyklar. Hopfällbar och mycket lättstuvad.

CT 56305

KI D8324923

812071000 B912

695:-

2695:-

695:-

695:-

(995:-)

(995:-)

TH 970

(880:-)

AUTOEXPERTEN I KARLSKRONA Verkstadsgatan 6, tel. 0455 -155 00 Öppet mån–fre 07–17, lör 09–13

SID 15


SUCCÉ MÖTER

Björn Skifs

med sol, sång, musik och glädje

Björn Skifs är i farten! I sommar kommer ”Badrock” tillbaka till Borgholm. 30 år har gått sedan Björn Skifs förverkligade drömmen om att samla ihop svensk artistelit på Öland för att mixa det bästa som finns. Sol, sång, musik och glädje. Resultatet blev en kritikerrosad nöjesinstitution och folklig tradition för flera generationer. Den minst sagt rutinerade sångaren uppträder även på Skansen ihop med Tommy Körberg i augusti, för att sedan avrunda året med sina populära soloföreställningar på Göta Lejon i Stockholm till hösten. Det är i samband med Borgholms 200-årsjubileum som arrangörerna för festligheterna ringde upp Björn Skifs för att föreslå en återförening av Badrock. Det blir en unik reunion av originalgänget med Mats Ronander, Sanne Salomonsen och Tommy Nilsson. Anders Berglund är med precis som förr och håller i bandet bakom artisterna. Lisa Nilsson är bokad och klar och Nina Söderquist är med som årets rookie.

och gjorde konserter. De mixade mysiga kvällar med mat, fiske och bad. Då tänkte jag att jag att det där skulle jag vilja göra en gång. Jag pratade om det med en lokal arrangör från Borgholm som jag kände sedan tidigare och frågade om vi inte skulle köra en sådan grej på Slottsruinen och han tände på idén. Så blev det att vi samlade några sommarlediga artister och på den vägen blev det, berättar Björn.

Frågan är om det var Björn Skifs som var initiativstagare till Badrock när det begav sig från början. Hur var tanken bakom det som kom att kännetecknas som något av familjefest kombinerat med bra musik? – Ja, det kan man väl säga att det var, så jag får nog skylla på mig själv där! Jag hade en gammal idé sedan 70-talet redan. Jag hade sett en film som hette ”Mad dog and Englishmen”. Det var en dokumentärfilm om ett gäng artister som gjorde turné i Amerika. De tog med sig hundar, ungar och familjer runt i bussar

Vad tror du blir skillnaden i år mot när ni turnerade med Badrock förr? – Ja, det är nog svårt att svara på innan vi gjort det. Men vi kommer att följa en del traditioner och vissa låtar kommer att dyka upp igen. Men det är klart att vi har blivit 30 år äldre också men det har vi försökt dölja så gott det går, säger Björn lika skojfrisk som alltid.

SID 16

Det är uppenbart att publiken uppskattar dina framträdanden. Det blev flera extrainsatta föreställningar av sommarens Badrock.

– Ja, vi trodde väl att det kunde bli två konserter. Men tydligen har det bokats på så det blev fyra, sen fem och nu är vi uppe i 7 bokade föreställningar till sommaren. Herregud, det är ju kanon! Hur ofta får du förfrågningar av den här typen från olika eventskapare? – I första hand får jag erbjudande att uppträda som ensam artist. I det här fallet med hela eventet ”Badrock” är det en engångsföreteelse, som en del av Borgholms jubileumsfest. Annars vill jag inte hålla på att turnera så mycket, jag har rest färdigt nu. Vi höll på i sju somrar med Badrock på 80-talet men den här gången blir det bara denna sommar. Vad har du mer på gång förutom Badrock? – Just nu är jag på Göta Lejon och uppträder vissa kvällar i månaden. Det kommer jag att fortsätta med till hösten i oktober-december. Jag gör en show som heter ”Lite nu och då”. Det är en föreställning där jag uppträder med fem musiker. Ibland kommer det gäster och hälsar på och det blir lite skönt snack sådär helt opretentiöst. Det har funkat jättebra och passa mig helt perfekt, berättar Björn. Sedan blir det ”Revanschen på Skansen” också i sommar ihop med Tommy Körberg, Hur gick det till?

Skönt avslappnat berättar Björn med den självsäkerhet som bara en artist av den kalibern under senare hälften av sitt yrkesliv kan uppvisa: - Det var så att Tommy kom och hälsade på mig när jag uppträdde på Göta Lejon en kväll. - Varför får inte jag vara med och sjunga? frågade han. - Det finns så många andra bra artister, svarade jag lite på skämt sådär. - För 50 år sedan möttes du och jag i Sveriges Radios popbandstävling på Skansen, det kommer du väl ihåg? Jag kom tvåa, replikerade Körberg. - Ja, det var 1966. Mitt band ”Slamcreepers” vann den gången. - Är det inte dags att jag får en revansch, tyckte Tommy och fortsatte att säga att han bokat Sollidenscenen på Skansen den 26 augusti, nu 50 år senare. - Har du gått och ruvat på den där förlusten i alla dessa år din gamla galning, jag vet inte om jag är ledig då, sa jag. - Det vet jag, jag har redan pratat med din fru, svarade Tommy Körberg. - Det var bara att acceptera, det är klart jag antar den utmaningen, berättar Björn Skifs men är noga med att betona att det inte är någon tävling utan mer ett musikaliskt möte med lite spexartade inslag.

Fortsättning på sidan 18


Hela Blekinge. Hela sommaren. Sommarkortet tar dig genom hela Blekinge mellan den 15 juni-15 augusti och gäller på alla bussar och tåg, samt Sturköpendeln.

Endast

625 kr! Från den 9 maj köper du Sommarkortet här: Webshopen på blekingetrafiken.se Karlskrona Hemmakväll, Parkgatan 3 Järnvägscaféet, Järnvägsstationen Ronneby Pressbyrån, Järnvägsstationen Karlshamn Tågkiosken, Järnvägsstationen Olofström Direkten Nöje, Östra storgatan 20 Sölvesborg Pressbyrån, Järnvägsstationen

We’ll take you there! SID 17


SUCCÉ vem skrev ”Hooked on a feeling”? – Haha, ja det stämmer. Därför har jag satsat på en särskild frågestund under mina framträdanden på Göta Lejon. Då kör jag en stund med öppen frågestund för publiken där de får ställa vilka frågor som helst. Både lite privatare och det som rör jobbet så att säga. Det var en kille som hette Mark James som skrev min låt som hamnade etta på Billboard. Han var en låtskrivare i USA som bland annat skrev Elvis fina ”Suspicious Mind” Men det är inte så himla märkvärdig tycker jag. Han skrev låtar till en massa artister… Men det är lite kul att du frågar för den är på tapeten nu igen i och med en ny Disneyfilm ”Guardians of the Galaxy” (2014). Den har nu gått över hela världen så låten lever vidare! Björn, din sång och din röst som bara är din, lika rock’n rollsträv som i nästa stund len som soulmusiken, håller den måttet? – Absolut! Den har sjunkit något med åren men inte mycket, jag sjunger inte de högsta tonerna längre men håller hyfsat. Tack och lov har jag lärt känna min röst och vet vad den kan och idag kan jag rent av vara nöjd!

Fortsättning från sidan 16 Det låter som att det blir en hel del nostalgi med? – Ja, det blir som med ”Badrock”, det blir så när man blir äldre, skrattar Björn. Det är kul att gå tillbaka ibland och möta människor som man jobbat med och träffat förr i tiden. Men det är klart man inte vill köra gamla låtar utan vi framför nya alster också.

bara för att man blir äldre och håller på att bli trött och sådär. Så länge publiken tycker att det håller det jag gör så fortsätter jag. Den känslan i att dela en stund med publik och musikanter, den är jättesvår att slå tycker jag, avslutar Björn Skifs.

Det är sagt att du sällan tackar ja till att göra just sådana. Inte heller verkar du vara så sugen på att tacka ja till ” Så ska det låta” eller ”Så mycket bättre”. Är det så att man kommer till en punkt att man har hängt med så länge att man redan hunnit svara på allt för länge sedan? Tröstlösheten i att ”ska vi ta det en runda till”? Som till exempel

Vad är det som du fortfarande tycker är roligt och vad är det som dels driver dig framåt och samtidigt håller dig kvar som artist? – Ska man försöka koka ner det så är det mötet med publiken tillsammans med musiken som fortfarande är den stora lyckan för mig. Det är det som är det häftiga. Det är inget man slutar med

GUNILLA STRÖMBERG FOTO: PETER KNUTSON, CAROLINE ROOSMARK OCH MATS BÄCKER

BJÖRN SKIFS

FÖDD: 20 april 1947 i

Vansbro, Dalarna. BOR: Stockholm. FAMILJ: Fru Pernilla, sönerna

Oliver och Jonathan Skifs. FILMER: Strul, Drömkåken. YRKE: Sångare, skådespelare. MOTTO: Det är roligt att leva

för då får man se hur det går.

Succén fortsätter The Renault Way

3 års fri service + 4 vinterhjul + 5 års garanti

Köp en Renault av valfri modell så bjuder vi två personer på en weekend i vackra Paris!** Premien utbetalas i form av ett presentkort hos BIG Travel i Karlskrona.

Renault CAPTUR

Renault KADJAR

Från

Från

144 900 kr (värde upp till 28 100 kr) * Privatleasing från 2 190 kr/mån

189 900 kr (värde upp till 24 300 kr) * Privatleasing från 2 749 kr/mån

Succén från invigningen fortsätter! Du kan möta våren och sommaren i en ny Renault, där tre års fri service, fyra vinterhjul och fem års garanti gör bilköpet extra tryggt. Dessutom bjuder vi nu på en härlig upplevelse - ett resepresentkort på 6.000:- hos BIG Travel! Och med privatleasing får du allt till en fast månadskostnad. Kort sagt: vi har tänkt lite längre, så att du kan njuta mer av stunden. *Erbjudandet har ett värde från 20 800 kr till 28 100 kr och består av 3 års fri service, 4 vinterhjul och 5 års garanti. Värde på fri service: Captur 6 800 kr, Kadjar 7 800 kr. Värde på vinterhjul: Captur 12 300 kr, Kadjar 16” vinterhjul ingår till alla versioner med undantag för 4x4-versioner, värde upp till 13 000 kr, 17” vinterhjul ingår till 4x4-versionerna, värde upp till 16 500 kr. Dessutom utgår en nybilsrabatt på 9 000 kr för Renault Captur. Gäller t o m 30/4 2016 och kan inte kombineras med andra erbjudanden eller företagsstöd. Bränsleförbrukning vid blandad körning liter/100 km: Captur 5,1-5,5 Kadjar 3,8-5,6 l/100 km. CO2-utsläpp gram/km: Captur 113-125, Kadjar 99-129 g/ km. Finansiering med Renault Relax Privatleasing: 0 kr kontant, 36 mån, garanterat restvärde. Inga uppläggnings- eller aviavgifter. Körsträcka 15 000 km/år. inkl. service. Kostnad för försäkring tillkommer. Erbjudandet gäller t o m 30/4 2016 och kan inte kombineras med andra erbjudanden eller företagsstöd. Gäller ej Bose versioner.Alla angivna priser är rekommenderade cirkapriser och lokala avvikelser kan förekomma. Renault reserverar sig för eventuella tryckfel. Bilarna i annonsen kan vara extrautrustade. ** Resepresentkort hos Big Travel till ett värde av 6.000:-. Gäller privatpersoner t o m 30/4. Kan ej kombineras med andra avtal eller rabatter. renault.se

Gullbernavägen 22 0455-615 840 www.ahlbergbil.se

SID 18

Måndag -onsdag 9-18 Torsdag 9-19 Fredag 9-17 Lördag10-15


SUCCÉ

Ahlberg Bil - äntligen invigt! Då var det klart! Europas modernaste Volvo, Renault och - Daciaanläggning är invigd enligt konstens alla regler. Invigningshelgen firades med tävlingar och massor av kul för både barn och vuxna.

Självklart var det många människor som ville se ”nya” Ahlberg Bil.

Johan Ahlberg strålade mer än vanligt.

Anna Gabris, ny säljare för Renault.

Fantastiska öppna ytor.

Ballongtjejer roade med ballongtrix.

Magnus Berg, styrde upp insamlingen till Stödkassen Karlskrona.

FR ITI DSH US FÖR KUST, FJÄLL, SKOG OCH SJÖ

Ett arkitektritat hus anpassas efter tomtens speciella förhål­ landen och den omgivande miljön. Därför skapar vi våra fritidshus just utifrån de fantastiska landskapssk:iftningar vi har i vårt land - kust, fjäll, skog och sjö. Kontakta Stefan Johansson tel 076-001 35 55 eller Stefan Bergman tel 070-249 40 55 så berättar vi mer! www.gotenehus.se ● Kontakta Stefan Johansson tel 076-001 35 55 eller Stefan Bergman tel 070-249 40 55.

VärsåsVillan WWW VARSASVILLAN.SE

SID 19


SUCCÉ

Snart är det dags igen! Otaliga är de gånger då jag besökt Trummenäs Udde och träffat många människor som byggt nytt hus. Det som har varit extra roligt är att ”nybyggarna” är i så olika åldrar. Här har både barnfamiljer, pensionärer och par med utflugna barn satt sina bopålar. Det bådar gott för alla människor i området! Jag möter Jörgen som flyttade in i december med sin hustru Rosita. Jag kan helt enkelt inte låta bli att hoppa ur bilen för en pratstund. Jörgen står och vattnar på det som ska bli en skön grön gräsmatta och visar mig baksidan på huset. De stora fönsterpartiet vetter mot viken där de kan njuta av både morgonsol och en fantastisk utsikt. Hur jag än försöker så vill han inte vara med på bild, men det var ett trevligt möte.

som flyttat in efter maj förra året inte vet är att snart är det dags för lite festligheter. Efter flera visningar av både tomter och hus så är det Trummenäsdagen som ligger i pipelinen. VAD FLERA AV DE

i Karlskrona som kan ge en dos extra livskvalitét. Då möter du representanter för husföretagen som är etablerade och om du vill så kan du få en fin ansiktsmålning, en grillad korv och en rad olika aktiviteter i det fina vädret som beställts för just det tillfället. Ta i trä men det håller vi självklart tummarna för! EVA MELLQVIST

FÖR ER SOM GÅR i flytt eller byggtankar och inte har besökt Trummenäs, sätt en bock i kalendern söndag den 22 maj. Då är det återigen event på udden och fler har möjlighet att utforska en av de platser

Nu bygger vi för fullt på Trummenäs Udde

Trummenäsdagen 22 maj Välkomna!

På Hem1 får du tillgång till ett team av professionella husbyggare, från arkitekt till inredare. Vår uppgift är att få din personlighet att ta plats mellan väggar och tak, utifrån och in. Så att ditt hus verkligen känns som du. Det kallar vi äkta valfrihet. Välkomna på Trummenäsdagen 22 maj!

SID 20

tIHaET! k Ä VALFR www.hem1.se


SUCCÉ LENNANDIA

Söndag 22 maj klockan 12–15 • Grillad korv • Tomtvisning • Träffa mäklarna • Se visningshus ...och andra aktiviteter

Varmt välkommen till

TRUMMENÄSDAGEN 2016 DE SISTA 22 TOMTERNA HAR SLÄPPTS UTE PÅ TRUMMENÄS UDDE. Vill du uppleva Karlskronas nya

villaområde så missa inte Trummenäsdagen söndag den 22 maj. Välkommen på husvisning och aktiviteter för hela familjen. Redan nu kan du läsa mer om Udden och tomterna på trummenäsudde.se

www.trummenäsudde.se

byggt flera A-hus i et. Passa på att ta en extra dessa!

BAKOM PROJEKTET STÅR CA FASTIGHETER & SKÄRGÅRDSUDDEN

TRÄFFA OSS PÅ TRUMMENÄSDAGEN! Söndagen 22 maj kl 12-15 är det dags för Trummenäs dagen på Trummenäs Udde! Vi visar vår fina villa Styrsö som är under byggnation. Kom förbi så bjuder vi på fika! Adress: Gårdariketsväg 26, 373 02 Ramdala

Varmt välkomna! Charlotta E Carlsson 0703-09 59 65 charlotta.e.carlsson@a-hus.se

SID 21


BILEN

Årets Bil 2016 Innovation, passion och vision… En stjärna är född enligt Opel och Astra betyder ju faktiskt stjärna på latin. Astra är även ett tyskt varumärke för öl men det är en helt annan historia. Själv har jag väl inte haft något direkt förhållande till Opel, inte mer än att jag med nyblivet körkort fick låna min pappas svarta Opel Rekord. Bilen som ibland fick startas med ett välriktat slag på startmotorn med en hammare. Idag kan jag bara minnas känslan, det var som att åka båt i sjögång och jag tror vi ska vara tacksamma för att den tidens fordon är förbi. En bil som parkerar sig själv, en bil som håller dig innanför körbanans markeringar, en bil som talar om för dig när du ska ta en paus. Det är tilltalande och flera av dessa funktioner och många fler finns redan idag. Men en bil utan ratt … en bil som kör sig själv. En bil utan ratt!!! Där skriker hela mitt inre, -NEJ, det känns för skrämmande! Det vill jag inte testa, tyvärr där fegar jag ur! HÄR FINNS EN MÄNGD säkerhets- och hjälpsystem samt utrustningsfinesser som tidigare bara funnits i större och dyrare bilar. Kan vara därför som den körde om motståndarna i Årets Bil. Det tål att jämföras med vad du får för pengarna när du funderar på att köpa/byta bil.

och den är pigg. Inredningen är enkel och snygg, här har man inte krånglat till det. Jag har tidigare

ASTRAN KÄNNS SPORTIG

undrat lite över tricket att tillverka en bil som är några centimeter mindre på alla håll och hur den blivit rymligare invändigt. Det går uppenbarligen alldeles utmärkt. Allt i inredningen och hanteringen av bilen känns väldigt logisk. Som tillval kan du välja AGR-stolar (ergonomiska) i framsätet med inbyggd massage och ventilation. Då får du en mängd inställningsmöjligheter, inklusive ländryggsstöd och justerbara stolsdynor med minnesfunktion för dina personliga inställningar och för en bra körställning. Här finns även Opel Eye som standard, ett system med flera smarta funktioner som hjälper föraren med till exempel indikering av framförvarande fordon, trafikskyltar och varnar med ett litet ryck i ratten om du vinglar över strecken i körfältet.

ger en mer bekväm mörkerkörning, är det mycket trafik och mörkt så slipper du att hela tiden vara beredd att blända av och på. NYA ASTRA HAR REDAN vunnit flera internationella utmärkelser sedan lanseringen i höstas, bland dem återfinns SAFETYBEST 2015 och Golden Steering Wheel 2015. Den har också fått maximala fem stjärnor i krocktester utförda av Euro NCAP. Årets bil utsågs för första gången 1964 och vinnaren var då Rover 2000 mycket på grund av sina avancerade tekniska lösningar. Idag är det 57 motorjournalister från 22 europeiska länder som utser den mest nydanande bilen. EVA MELLQVIST FOTO: ROLAND LUNDGREN

dagtid så hade jag inte möjlighet att testa körning i mörker med de adaptiva LE D-strålkastarna. De justeras automatiskt så att du kan köra med helljuset påslaget utan att andra förare blir bländade. Jag utgår ifrån att det EFTERSOM JAG KÖRDE

㈀㈀ⴀ㈀㐀 䄀倀刀䤀䰀⸀

䘀刀䔀䐀䄀䜀  ㈀㈀⼀㐀㨀   㤀⸀  ⴀ ㄀㜀⸀ 䰀혀刀䐀䄀䜀  ㈀㌀⼀㐀㨀  ㄀ ⸀  ⴀ ㄀㔀⸀ 匀혀一䐀䄀䜀  ㈀㐀⼀㐀㨀  ㄀㄀⸀  ⴀ ㄀㔀⸀ SID 22

㐀㔀㔀 ⴀ ㌀  㤀㜀 㘀 眀眀眀⸀戀椀氀攀砀瀀漀欀欀爀漀渀愀⸀猀攀

嘀䤀 䘀䤀一一匀 䘀혀刀 䄀吀吀 䐀唀 䘀䤀一一匀글


SUCCÉ

Har du missat något nummer? Nr 11

2015

Novemb

er

Succé

Karlskro

Läs tidigare Succéer på vår hemsida, www.succeblekinge.se KRÖ

na/Ron

neby

www.su

cceb

lekinge

Svensk

NIK AN

Missa och de jag träffa vä de d ggen örren Dock ? attrakside - En tiv m ötesp BILEN lats Renau lt - Stic Kadja män ker ut fr r gden ån REPORT AGE

ST T IGEYRKA NOM

RAK

Succé möter Lena Philip sson

KAR

LSKRON

A Borg

mästare

gata

n 15 ;

0455

- 267

00 ; ww

.se

Buffémat till festen

w.sp

ecsa vers.se

Italiensk

155 kr/pers

165 kr/pers

Marinerad fläskfilé, kycklingklubbor, kassler, rostbiff, currypickles, vattenmelon, druvor, brieost, blandsallad, smör och bröd.

Prosciuttoskinka, vitlöksmarinerade räkor, pastrami, napolisalami, olivmix, pepperoni, gorgonzola, basilikayoghurt, melon, druvor, blandsallad, smör och bröd.

Internationell TIDNINGEN SUCCÉ OCH NICKLASTORP GK BJUDER IN TILL

ÅRETS HETASTE 2-MANNASCRAMBLE

27

Alla alternativ inkluderar potatissallad eller potatisgratäng

160 kr/pers

Thaimarinerad kycklingfilé, lufttorkad skinka, rökt kalkonbröst, gravad lax, pickles, brieost, vitlöksyoghurt, hovmästarsås, druvor, blandsallad, smör och bröd.

CATERING FESTVÅNING LUNCHSERVERING

Storeklimp, Gullberna Park | 0455 - 801 30

www.kallarmastaren.se

AUGUSTI

Varje lag består av två spelare med ett spel-hcp som är 25 % av lagets totala spel-hcp. Båda spelarna slår ut från tee och därefter väljer laget från vilken bolls läge man vill fortsätta att spela och markerar denna.

STARTAVGIFT: 150 KR/PERSON TÄVLINGSGREENFEE: 0 KR Anmäl dig redan nu på www.golf.se

HJÄLP SYRIEN! Swisha valfri gåva till 123 000 46 48 eller sms:a AKUT SYRIEN till 72 900 och skänk 100 kr. Genom att sms:a eller swisha godkänner du att bli kontaktad av Röda Korset. Dina personuppgifter hanteras enligt PUL.

SID 23


SUCCÉ

KONSTANT VARIERAD – HÖG INTENSITET – FUNKTIONELLA RÖRELSER

I samarbete med: I samarbete med:

LANDBROGATAN 15 www.crossfitkarlskrona.se

Blekinges enda Crossfit-anläggning! KRYSSA MED KARLSKRONA MÖBLER 15.00

ÄTER

GIFT 14/9

RIKE

TABLOIDEN

OAVGJORT

ARNE SVAN

SVAGHET

Vi drar tre rätta lösningar som alla vinner presentkort från Karlskrona Möbler enligt följande: 1:a pris: 500:2:a pris: 300:3:e pris: 200:-

GÄRESTAD

FÖR PLANTA

TEMPO LURADE

STÄDMAN

KNYCKTE

ÄTTLING 3,14

LAGNING

SÄLJER UT

UTROP SKÅNEORT

KRÄFTDJUR

AVGÅ

KNOCKA

NR 12

FÅRLÅT

KLAVERTRAMP KAN PRATA GOJA

KRAFT

SIESTA

TADEL

FOGEORD

JORDLAGER

KNIPSLUG

MODERN

KILOGRAM

UTAN VINST

VALUTA KOLIK MÅTT FÖRR

REPLIKERA

GREPPA

SID 24

Stort grattis till förra månadens vinnare: Britt-Marie Lindström, Karlskrona (500:-), Marie Gunnarsson, Jämjö (300:-) och Ove Andersson, Lyckeby (200:-).

DINERA

SENSITIV

Adress:

Vid fler inskickade lösningar deltar det först inkomna bidraget.

SKÅDA

SVAVEL

Namn:

OBS! Vi tar emot ett tävlingsbidrag per person.

TILL FLERA

TENN

REGELBUNDEN

ÄR EJ TROENDE

SKICKA DITT SVAR TILL: Tidningen Succé Nya Skeppsbrogatan 7 371 33 Karlskrona.

LYSANDE REKLAMPLATS

NR 18

ORIENTERAD

E M VI VILL HA DITT SVAR SENAST DEN 12 MAJ!

Vinsterna kommer med posten.


SUCCÉ

Vi har rätt däck till rätt pris!

På Toyota i Karlskrona möter du Bengt-Göran ”BG” Nilsson och Paul ”Palle” Ahlgren som för en del är välbekanta ansikten.

Toyota är tillbaka i Karlskrona!

Garage- eller förrådsrensning? Vårstädning i trädgården? Det finns många anledningar till att hyra ett gallersläp, vi har det Du behöver. För fyra timmar betalar Du 195 kronor. Behöver Du större täckta släp så har vi även detta till mycket bra priser.

För tillfället är de en aning trångbodda men inom en snar framtid tas det första spadtaget för att bygga en ny modern Toyota-anläggning på Ronnebyvägen. Området är i förändring och flera företag är redan etablerade.

Adress: Aura Företagspark, Lumavägen, Karlskrona europcar.se Telefon: 0455 - 38 38 00 E-post: karlskrona@europcar.se Hemsida: www.bilcharter.se

A R Ö K V O R P T T A VÄLKOMMEN L I R P A 0 3 5 2 R VÅR A HYBRIDE TOYOT A ÄR TILLBA K ARLS K A I K RO N A !

AURIS HYBRID ACTIVE PLUS Månadskostnad från

RAV4 HYBRID ACTIVE Månadskostnad från

PRIUS LIFE Månadskostnad från

YARIS HYBRID ACTIVE Månadskostnad från

1.424kr/mån* MED TOYOTA FLEX BILLÅN

1.814 kr/mån*

2.311 kr/mån*

1.299 kr/mån*

MED TOYOTA FLEX BILLÅN

MED TOYOTA FLEX BILLÅN

MED TOYOTA FLEX BILLÅN

AURIS TOURING SPORTS HYBRID ACTIVE PLUS Månadskostnad från

1.491 kr/mån* MED TOYOTA FLEX BILLÅN

HYBRIDKRAFT ÅT ALLA! *FINANSIERING VIA TOYOTA FINANCIAL SERVICES: EXEMPEL PÅ MÅNADSKOSTNAD MED TOYOTA FLEX BILLÅN, 35 MÅNADER, KAMPANJRÄNTA 1,95% (ORD. RÖRLIG RÄNTA 3,95% JAN - 16), 30% KONTANT/INBYTE, 44% SLUTBETALNING/GARANTERAT ÅTERKÖPSVÄRDE PÅ AURIS HSD, 45% PÅ YARIS HSD/PRIUS OCH 54% PÅ RAV4 HSD. TOTAL KÖRSTRÄCKA OM MAX 4.500 MIL. DET GARANTERADE ÅTERKÖPSVÄRDET ÄR BASERAT PÅ ORD. PRIS. EFFEKTIV RÄNTA VID ETT BILPRIS PÅ 100.000 KR OCH ETT GARANTERAT ÅTERKÖPSVÄRDE/SLUTBETALNING PÅ 42% ÄR 3,41%. UPPLÄGGNINGSAVGIFT OCH AVIAVGIFT TILLKOMMER. BRÄNSLEFÖRBRUKNING OCH CO2-UTSLÄPP VID BLANDAD KÖRNING: 3,0 -5,0 L/100 KM OCH 70-117 G/KM. MILJÖKLASS EURO6. BILARNA PÅ BILDERNA ÄR EXTRAUTRUSTADE. MED RESERVATION FÖR EV. PRISÄNDRINGAR, AVVIKELSER OCH TRYCKFEL.

KARLSKRONA Ronnebyvägen 3, Tel: 0455-31 91 30

Måndag - Torsdag 09.00 - 18.00 Fredag 09.00 - 17.00

www.toyotakalmar.se

SID 25


BEGAGNADE BILAR I LAGER

RÄNTA NYTT & BEG

3,33 %

KIA SPORTAGE 2.0CRDI AWD KOMFORT -15 2 700 MIL, BLÅ METALLIC Komfortpaket, Dragkrok, Automat, Sidosteg.

KIA RIO 1.2 EDITION KOMFORT -13 3 700 MIL, VIT Rattvärme, AC, Larm, Yttertemperaturmätare.

259 000 KR

KIA CEE´D SW 1.6CRDI KOMFORT -15 1 100 MIL, BEIGE METALLIC Diesel, Dimljus, ACC, Vinterhjul, Elspeglar. 189 000 KR

105 000 KR

BMW 318 D TOURING*SPORTLINE* -15 1 600 MIL, VIT Diesel, Harman/Kardon Högtalarsystem....................269 900 KR

KIA CEE´D SW 1,6 CRDI SPECIAL EDITION -14 2 605 MIL, BRUN METALLIC Diesel, Navigator, ACC, Elhissar..................................184 900 KR

KIA SPORTAGE 2.0CRDI AWD SPECIAL EDITION -14 2 000 MIL, SVART METALLIC Taklucka, Hasplåt fram & bak, Skinnklädsel...............289 000 KR

BMW 320 D TOURING*DIESELVÄRMARE* -11 12 800 MIL, GRÅ METALLIC Sportstolar, Farthållare, Utfällbar dragkrok...............159 000 KR

KIA CEE´D SW 1,6 CRDI SPECIAL EDITION -14 4 130 MIL, SVART METALLIC Rattvärme, Rails, Motorvärmare...............................175 000 KR

KIA VENGA 1,4 CRDI EX -11 3 390 MIL, RÖD Diesel, Elhissar fram, Elspeglar..................................109 000 KR

BMW X1 2.0D XDRIVE -12 8 200 MIL, SVART METALLIC Diesel, 4WD, Larm, Komplett ifylld servicebok.........205 000 KR

KIA CEED´SW 1.6CRDI KOMFORT -13 6000MIL VIT Komfortpaket, Rattvärme, Dimljus............................159 000 KR

KIA VENGA 1.4CRDI EX -12 7 900 MIL, RÖD METALLIC Diesel, Larm, Komplett ifylld servicebok....................114 000 KR

CHEVROLET KALOS 1,4 AUTOMAT -07 6 670 MIL, RÖD METALLIC AC, Yttertemperaturmätare, CD..................................44 000 KR

KIA CEE´D SW 1.6CRDI KOMFORT -13 7 100 MIL, SILVER METALLIC Diesel, ACC, Yttertemperaturmätare.........................159 000 KR

LEXUS RX 450 HYBRID -12 7 010 MIL, VIT PEARL El/Bensin, 4WD, Keyless Go, Elstyrd baklucka...........379 900 KR

CITROËN C1 1,0 NORDIC EDITION -14 2 950 MIL, VIT AC, Elhissar fram, AUX, CD...........................................85 000 KR

KIA CEE´D SW 1.6CRDI KOMFORT -10 10 700 MIL, BEIGE METALLIC Diesel, Elhissar, Komfortpaket......................................85 000 KR

MITSUBISHI OUTLANDER 2.2 DI-D -11 5 500 MIL, RÖD METALLIC 7 sits, Navigator, 4WD, Diesel, ACC............................189 000 KR

CITROËN C3 1,2 STEEL EDITION -14 1 150 MIL, VIT Parkeringssensorer bak, Elhissar, Farthållare............109 000 KR

KIA CEE´D SW 1.6CRDI KOMFORT -14 1 750 MIL, RÖD METALLIC Diesel, Automatisk växellåda, ACC.............................179 000 KR

NISSAN JUKE 1,6 DIG-T 4X4 -12 7 380 MIL, BLÅ METALLIC Automatisk växellåda, Backkamera, Larm.................169 000 KR

CITROËN C3 1.2 VTI NORDIC EDITION -13 4 800 MIL, SVART METALLIC Elhissar, Bluetooth, Parkeringssensorer bak...............99 000 KR

KIA CEE´D SW 1.6CRDI KOMFORT -15 730 MIL, SILVER METALLIC Elhissar, Elspeglar, Regnsensor, Vinterhjul.................189 000 KR

RENAULT CLIO III 1,2 FLEX FUEL -10 9 490 MIL, SILVER METALLIC Diesel, ACC, Rails, AUX-anslutning.............................109 000 KR

FORD FIESTA 1,0 TITANIUM -14 815 MIL, GUL METALLIC Active City Stop, ACC, Elspeglar.................................119 000 KR

KIA PRO_CEE´D 2.0CRDI -08 16 000 MIL, RÖD Diesel, Nybytt kamrem/vattenpump, ACC...................69 900 KR

SKODA ROOMSTER 1,6 TDI -12 1 600 MIL, SILVER METALLIC Diesel, Harman/Kardon Högtalarsystem....................109 000 KR

FORD FOCUS 1,6 TI-VCT FLEXIFUEL -12 8 100 MIL, MÖRKBLÅ METALLIC Bensin/etanol, ACC, Regnsensor, Dimljus...................99 000 KR

KIA SORENTO 2.2CRDI PREMIUM PACKAGE -11 6 500 MIL, BRUN METALLIC Diesel, Automatisk växellåda, 4WD, Rails..................199 000 KR

TOYOTA YARIS 1,0 5D -12 1 340 MIL, RÖD METALLIC AC. Elhissar fram, Färddator, CD.................................119 000 KR

KIA CEE’D GT 1.6 TURBO -15 990 MIL, RÖD Sportstolar, 204hk, Sportavgas..................................205 000 KR

KIA SPORTAGE 2,0 CRDI AWD KOMFORT -12 10 040 MIL, VIT Diesel, Larm, Xenonstrålkastare.................................194 000 KR

VOLVO V70 2,4 -03 32 500 MIL, SILVER METALLIC ACC, Farthållare, Multifunktionsratt, Rails..................29 900 KR

KIA CEE´D SW 1,6 CRDI PREMIUM -12 7 380 MIL, GRÅ METALLIC Dragkrok, Farthållare, Färddator, Larm......................105 000 KR

KIA SPORTAGE 2.0CRDI AWD KOMFORT -12 10 150 MIL, ORANGE Komfortpaket, Extraljus, Automat, Drag....................189 000 KR

VOLVO V70 D3 R-DESIGN -13 2 470 MIL, RÖD Diesel, ACC, Regnsensor, Skinnklädsel.......................249 000 KR

VÄLKOMMEN TILL OSS!

KENNY 0735 - 10 16 25

Vi är anslutna till

VIKTOR 0708 - 11 31 31

PETER 0705 - 11 31 31

HASSAN 0736 - 75 12 42

Gullbernavägen 21 i Karlskrona. Telefon 0455 - 578 90, www.rudvi.se Öppet Mån - tors 10 - 18, fre 10 - 17, lör 11 - 14


SUCCÉ

Nya öppettider i bilhallen! På FordonsCompaniet hittar du din begagnade bil med det där lilla extra och företaget satsar stort på bland annat cabrioleter. De tar även hem bilar efter önskemål från Tyskland och har ett gott samarbete med större tyska bilföretag. Bilarna som importeras kontrolleras noga innan de tas in till Sverige. Nu har bilhallen öppet på bestämda tider och på plats finns säljare Kjell Bank. Behöver du ett extra färdmedel som är lätt att ta med på till exempel semestern? Då ska du testa den lilla batteridrivna elscootern MiniMove. Den är lätt att hantera och enkel att fälla upp och ihop. Finns i svart och vitt. Klart roligare än en cykel, du kan testa MiniMove och beställa den på FordonsCompaniet!

EVA MELLQVIST

VI HAR BILAR FÖR ALLA Diesel, ACC, Elhissar, Farthållare..............................157 500 KR

CHEVROLET TAHOE 5.3L V8 -07 6 200 MIL, SVART

4WD, GPS, Dimljus, Farthållare, ACC........................249 000 KR

PEUGEOT 508 2,0HDI ALLURE -11 14 100 MIL, VIT

AUDI A4 2.0T AVANT -07 10 700 MIL, GRÅ METALLIC

HONDA CIVIC 1.8 SPORT 5D -06 15 000 MIL, BLÅ METALLIC

SAAB 900 2.0T TALLADEGA -97 8 700 MIL, RÖD METALLIC

AUDI S4 4.2 CABRIOLET *QUATTRO* -04 12 500MIL, SVART METALLIC

KIA PICANTO 1,0 ECO EDITION -11 5 500 MIL, SVART METALLIC

AC, Yttertemperaturmätare, Larm................................79 900 KR

SAAB 9-3 1.8T SPORTCOMBI -07 9 600 MIL, GRÅ METALLIC

Automatisk växellåda, ACC, Farthållare.......................79 900 KR

BMW 120 D CABRIOLET -08 13 800 MIL, SILVER METALLIC

MERCEDES-BENZ C 36 AMG -96 19 300 MIL, SILVER METALLIC

Automatisk växellåda, AC, Taklucka.............................79 900 KR

SAAB 9-3 1.8T SPORTCOMBI -06 12 500 MIL, BLÅ METALLIC

ACC, Avtagbar dragkrok, Larm.....................................69 900 KR

BMW 330 D TOURING -01 27 500 MIL, SILVER METALLIC

MERCEDES-BENZ CLS 500 -05 5 880 MIL, RÖD METALLIC

Automatisk växellåda, Elspeglar, Larm GPS.............199 900 KR

SAAB 9-5 2.3T SPORTCOMBI -09 18 300 MIL, BLÅ METALLIC

Sportstolar, Delläder, Motorvärmare.............................59 900 KR

BMW M3 CABRIOLET *SMG* -02 15 000 MIL, CARBONSVART METALLIC

MERCEDES-BENZ E 500 -03 12 900 MIL, SILVER METALLIC

SKODA OCTAVIA II 2.0FSI -06 17 100 MIL, SVART METALLIC

BMW X5 4.4IA -03 18 200 MIL, BLÅ METALLIC

MINI COOPER 1.6 CABRIOLET -05 9 500 MIL, SILVER METALLIC

Sportstolar, Yttertemperaturmätare, Larm....................99 000 KR

SUBARU IMPREZA 2.5 WRX STI -06 6 750 MIL, SILVER METALLIC

4WD, ACC, Skinnklädsel, Elhissar.............................179 900 KR

BMW Z3 2.2I ROADSTER -01 12 500 MIL, BLÅ METALLIC

MINI COUNTRYMAN S TURBO -11 4 500 MIL, BRUN/VIT

TOYOTA AVENSIS 2.0 D4D KOMBI -07 12 900 MIL, GRÅ METALLIC

CADILLAC ESCALADE 6.2 ESV -07 12 000 MIL, SVART

Parkeringssensorer, Rattvärme, ACC, Larm...............329 900 KR

PEUGEOT 207 CC 1.6HDI CABRIOLET -07 14 800 MIL, SVART METALLIC

Diesel, Dimljus, AC, Elspeglar......................................69 900 KR

VOLKSWAGEN BEETLE 1.6 -00 16 500 MIL, GUL

CHEVROLET EXPRESS VAN 5.4L V8 -04 9 700 MIL, SVART/SLIVER METALLIC

PEUGEOT 307 5D 1,6 EDITION -04 5 100 MIL, SILVER METALLIC

VOLVO V70 2.4D MOMENTUM -10 7 200 MIL, BRUN METALLIC

AUDI A3 1.6TDI SPORTBACK -13 5 980 MIL, SILVER METALLIC

Automatisk växellåda, Motorvärmare...........................99 500 KR

Automatisk växellåda, Skinn/Sportstolar.....................169 900 KR

Diesel, AC, Elhissar, Farthållare.................................149 900 KR

Automatisk växellåda, Skinnklädsel.............................29 900 KR

Sekventiell växellåda, Inbyggd mobiltelefon...............169 900 KR

ACC, Farthållare, Sportstolar, Larm.............................69 000 KR

Skinnklädsel, Stolvärme fram, Facelift.......................107 900 KR

Automatisk växellåda, Skinnklädsel, AC, 4WD...........164 900 KR

Gullbernavägen 10, 371 47 Karlskrona Telefon: 0455-59555 www.fordonscompaniet.se

ACC, Stolsvärme fram, Farthållare, Färddator..............59 900 KR

ACC, Regnsensor, Parkeringssensorer.....................109 900 KR

4WD, ACC, Farthållare, Skinnklädsel........................199 900 KR

Farthållare, Yttertemperaturmätare, ACC.....................44 900 KR

Öppettider: Mån-Tors 10-18, Fredag: 10-17, Lördag: 11-14, Söndag: Enligt överenskommelse

Diesel, Automatisk växellåda, Bluetooth....................139 900 KR

ACC, Dragkrok, Skinnklädsel, 1 ägare.........................49 900 KR

Xenonstrålkastare, Farthållare, C-lås...........................59 900 KR

Diesel, ACC, Skinnklädsel, Larm...............................105 000 KR

AC, Elspeglar, Dimljus, Stolsvärme fram......................42 500 KR

Diesel, Automatisk växellåda, ACC, Larm..................179 900 KR


Sporten

från insidan

med föreningarnas egna ord!

Kommunernas roll i elitidrotten, kommer FK Karlskrona lyckas i år och HIF Karlskrona. Kommunernas roll i elitidrotten brukar ju diskuteras ganska så flitigt och diskussionen spretar ganska så duktigt. Min egna syn i detta är att om man är en kommun som är offensiv, som vill att kommunen skall växa och ta nästa steg så är kommunens delaktighet i elitidrotten jätteviktig. Man kan alltid diskutera fram och tillbaka hur stort marknadsvärdet är men att Karlskrona uppmärksammas i riksmedia flera gånger i veckan är självklart viktigt och lyckas man i kommunens marknadsföring knyta an till turism och andra bra saker som händer kan man få till en riktigt spännande marknadsmix och förmedla att Karlskrona är en kommun där det händer. Det finns alltför många kommuner som går på halvfart och som tappat sin förmåga att satsa på framtiden. Jag hoppas verkligen att Karlskrona kommun fortsätter på den inslagna vägen och jobbar i högt tempo på alla fronter, inte minst den som gäller elitidrott.

– När man pratar med människorna i FK Karlskrona så kan man inte annat säga än att förväntningarna på denna säsong är stor. Man vill vinna serien, man vill få fotbollen att bli het, man vill leverera ännu en säsong med ett positivt ekonomiskt resultat och utveckla den enorma ungdomsskatt som man sitter på och det här kräver en hel del. Känslan är att man kommer lyckas i år. Känslan är att publiken kommer hitta till Västra Mark och gör man 2-2 med någon minut kvar som man gjorde i premiären nere mot Rosengård så förstärks känslan att i år kommer man ha flyt. FK KARLSKRONA

Jag tror att den nye ordförande Peter Adaktussons första år kommer bli magiskt. – i skrivande stund är HIF Karlskrona inne i sitt viktigaste kval någonsin. Man jagar inget utan man skall försvara sin plats i högsta eliten och jag siar in i framtiden och säger att HIF Karlskrona vinner den där serien med 3-2. När du läser detta så vet vi om jag hade rätt eller inte. För HIF Karlskrona är det dags att ta nästa steg och börja utmana uppåt i Sverigeeliten. Det där är ingen lätt uppgift men det finns en kille som kommer göra skillnad för handbollen i Karlskrona och det är landslagets Tobbe Karlsson. Om han väljer att spela något år i klubben så är jag övertygad om att det är starten på en ny era oavsett vilken nivå klubben befinner sig på.

Med sin blotta närvaro på plan skulle Tobbe Karlsson göra skillnad. Så är det…

HIF KARLSKRONA

Ha det!

MIKAEL JOHANSSON BEAVERBLOGG@SUCCEBLEKINGE.SE WWW.KARLSKRONAKANALEN.SE/BLOGG/176

Sju SM-medaljer är nytt rekord för KTK! Äntligen har våren tagit fart. Vitsipporna pryder skogarna och solen börjar värma vårt bleka vinterskinn. På Karlskrona tennisklubb är det febril aktivitet med att iordningställa de sista utomhusbanorna. Snart kan vi Karlskronabor förlänga kvällarna med lite tennis utomhus, så skönt det ska bli. Inom den internationella tennissfären pågår förberedelserna även där. Vår vackra stad Karlskrona står som värd för ITF Karlskrona Future mellan den 30 april och den 7 maj. En internationell proffstävling där endast deltagare som kvalificerar sig genom internationella förbundet deltar. En tävling där de åtråvärda ATP-poängen jagas. blir som vanligt avstampen för vår utomhus sässong. Vaktmästarna arbetar stenhård med att ITF KARLSKRONA FUTURE

SID 28

säkerställa att våra utomhusbanor håller toppkvalitet även i år. Alla är hjärtligt välkomna ut till ABB Arena under dessa dagar för att följa elitens jakt på ära och berömmelse. Finalen spelas lördagen den 7 maj. Samtidigt som ITF Karlskrona Future går in på sin sista spelas Kalle Anka Cup för barn och ungdomar i tennisskolan. Triggade av proffspelarna går Karlskronas yngre ståltheter ut och kämpar med den glöd och charm som vi oftast bara ser hos barn.

FÖR OSS ÖVRIGA SOM känner att det där med tennis kanske verkar kul så hålls även ”Tennisens Dag – Prova På Dag”. Även detta sker lördagen den 7 maj. En familjedag där alla kan vara med och prova på tennis, köpa säsongskort för utomhussäsongen till rabbatterat pris just denna dag, det kommer finnas special priser i vår shop osv. Eftermiddagen kvällen avslutas sedan med ”invigningsdubbeln”. Vi trycker ut det sista av gruset på banorna och låter tennisklubbens medlemmar drabba samman i en dubbelturnering.

den 7 maj i din kalender. Det kommer finnas något för alla smaker och vi hoppas så klart att du som Karlskronabo upptäcker även stadens fina BOKA IN LÖRDAGEN

tennisklubb. Vi finns här för dig, och vi spelar med hjärta och värme. Ibland går det bra, ibland mindre bra men leendet på våra läppar finns där alltid och vi delar det gärna med dig. Varmt välkomna! You only live once, but you get to serve twice! JOHAN SÄFSTRÖM LEDAMOT KARLSKRONA TENNISKLUBB


2 970kr/månad* Ingen förhöjd första hyra Service ingår under hela leasingperioden Försäkring ingår första året

Bekymmersfritt bilägande.

Privatleasa Ford Focus! Nu har vi extra bra erbjudande på ett fåtal bilar vi har hemma.

FORD FOCUS TITANIUM "RÅBERGS EDITION"

Utrustad med 125hk EcoBoost, 5-dörrars, designpaket 17”, LM-fälgar, spoiler bak, mörktonade rutor, bluetooth, eluppvärmd vindruta, parkeringssensor bak, etc.

FRÅN

2 970kr/mån

Go ford.se Further

Aviavgift och uppläggningsavgift tillkommer.

2 970kr/månad*

OBS! Begränsat antal bilar. Först till kvarn.

Ingen förhöjd första hyra

Service ingår under leasingperioden Försäkring ingår första året

Verkstadsgatan 2 • 371 47 Karlskrona tel. 0455-33 66 00 • www.rabergsbil.se

Strömsbergsvägen 1 • 392 43 Kalmar tel. 0480-42 51 00 • www.rabergsbil.se

*Beräknas på körsträcka 1500mil/år, 36månader, garanterat restvärde, 45kr i aviavgift, 0kr uppläggningsavgift, service ingår. Mån.kostnader gäller privatleasing via Ford Credit och är baserade på angivna rekommenderade kampanjpriser samt en rörlig leasingavgift. Maxperiod 36 mån. Lokalt serviceavtal och ett års fri Ford Försäkring ingår. Kostnader för skatt och vinterhjul tillkommer. Återförsäljaren garanterar restvärdet.

SID 29


SUCCÉ

SUCCÉ ELLER FIASKO SUCCÉ

FOTO : FG J

1

Europcar Karlskrona När du ska hyra bil kan du numera fråga efter ”Min stora dag”-Golfen hos Europcar i Karlskrona. Det innebär att för varje mil du kör med den går tre kronor direkt till stiftelsen Min stora dag. Vilket innebär att ju längre du kör, desto mer bidrar du till svårt sjuka barns drömmar... Så ring, boka och hyr sen!!! (Bilden: Jocke Erlandsson och Marcus Elmström med Min Stora Dag-bilen)

2

John Olsson och reklambyrån Compani 56 som roddar event på ett imponerande sätt! Fick vi senast erfara när det var premiärdags för nya Mercedes E-klass på Råbergs Bil. Skulle man till att sätta ett betyg på planering och genomförande blir det en klar... - Succé!

3

Milan Djelevic Den före detta Karlskronabon stod nyligen som pristagare av Guldspaden 2016. Ett pris som anses vara Sveriges finaste journalistpris och som delas ut av Föreningen Grävande Journalister. Av någon anledning rapporteras inte så mycket om det här i våra lokala medier. Men nu vet ni... Grattis Milan!

4

Uteserveringarna är här! Absolut säkraste vårtecknet för stadsbor är alla färdigställda uteserveringar som bara står och väntar på att invaderas. Det kommer en sommar. Det kommer en sommar snart!!!

5

Damfotboll i Blekinge Tre(!) blekingelag som alla spelar i division ett den här säsongen. Har det hänt förut...? Hur som helst en given succé för hela vårt län. Lycka till Asarums IF, Karlskrona FF och Lörby IF!!!

Grattis Jocke. Ni på Europcar Karlskrona toppar Succélistan! – Tack så mycket!!! Vad kul att få så bra respons! Ni har ju ganska nyligen börjat hyra ut Min stora dag-bilen. Hur har reaktionerna varit hittills? – De som hyrt bilen tycker att det är ett jättebra initiativ. De är glada att kunna hjälpa till. Betalar man mer än vanligt när man hyr just den här bilen? – Nej, man hyr den som vilken bil som helst och vi försöker ju ta Min Stora Dag-bilen så ofta det går till alla som vill. Det är ju inte alla städer i Sverige som kan erbjuda Min stora dagbilen. Hur kommer det sig att man kan hyra den av er? – Alla Europcar-stationer fick frågan och vi tvekade inte en sekund! Kan man hjälpa någon med en sådan enkel sak som att hyra ut en bil så klart vi ställer upp.

Tack Jocke och lycka till med uthyrningen!

TIPSA OSS!

FIASKO Kommunens biltjuvsbilister Se upp för bilar försedda med ”Karlskrona.se”. De håller nämligen på att segla upp till en av våra största trafikfaror! Allt för många vittnar om biltjuvsliknande körningar och ouppmärksamhet i trafiken. Om man nu måste busköra så ska man inte göra det bland andra människor och definitivt endast med eget fordon. Aldrig med andras...

Bli först med nya Tiguan! Den bromsar för faror, hjälper till att hålla dig i rätt fil och tar dig hela vägen fram till målet. Nya Tiguan är en tuffing som värnar om både kära och nära. Säkrare, rymligare och mer äventyrslystet än någonsin. Välkommen att beställa redan idag!

Finns det någon eller något du tycker borde ligga på Succéeller Fiaskolistan? Maila ditt eget förslag med en kort motivering till: Succé - succe@succeblekinge.se Fiasko - fiasko@succeblekinge.se

FJÄRRSTY RD PARKERIN GS­ VÄRMAR E PÅ KÖPET* **

BILLÅN FRÅN

TDI 190 DSG7 4MOTION Pris från 332 200 kr.

LEASING FRÅN

2350

1870

KRONOR*

KRONOR**

Blandad förbrukning från 5,4 l/100 km, CO2-utsläpp från 141 g/km (avser TDI 150 manuell, uppgifter för samtliga motorer ej tillgängliga för närvarande). Miljöklass EU6. *Volkswagen Billån 36 mån, 30% kontant, 50% restskuld, rörlig ränta baserad på VWFS basränta. (eff. rta. 3,27% jan 2016). **Volkswagen Leasing 36 mån (exkl moms), 30% särskild leasingavgift, 50% restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (jan 2016). Uppläggnings- och administrationsavgift tillkommer. Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. Varje Volkswagenåterförsäljare är fri att sätt sina egna priser. Bilen på bilden är extrautrustad. ***Erbjudandet gäller till och med april, 2016.

KARLSKRONA Blåportsgatan · Tel 0455 - 38 80 00 KARLSHAMN Vekerumsvägen 3 - 5 · Tel 0454 - 38 80 00 Måndag - torsdag 9 - 18, fredag 9 - 17, lördag 10 - 13 www.jeppssons.se

SID 30


Vi har hus för hela livet!

SOLBERGA FLEX+

2-plan / 177 m² / 6 Rum & Kök

Solberga har en form som sticker ut i vilket villaområde som helst. Exteriören andas ”kubism” med en touch av rådande stiltrender. De varierande fasadpanelerna ger huset ett dynamiskt och livfullt uttryck tillsammans med den stilrena formen. Den invändiga takhöjden på hela 2,6 meter skapar en luftig atmosfär och bidrar till en härlig känsla av rymd. Huset är gavelställt för att även passa smala tomter.

Kontakta Rickard Blomgren 0455 - 800 08 · 0708-34 42 58 · rickard.blomgren@eksjohus.se

Eksjöhus Försäljningskontor i Karlskrona Silvervägen 7

Vi finns på Trummenäsdag en 22 maj!


kia.com

Helt nya Kia Optima arbetar hdrt fur familjen Jobbet i all cra, men den viktigaste tiden cr den du spenderar tillsammans med din familj. Helt nya Kia Optima cr utvecklad fur dig och de du bryr dig mest om. Den cr rymlig, scker och full av innovativ teknik bdde pd inHeltKom nya Kia arbetar hdrt familjen och utsidan. in till dinOptima Kia-handlare och anmcl dittfur intresse fur vdr storkombi som kommer efter sommaren. cra, men tiden du spenderar tillsammans med din familj. Helt nya Kia Optima Provkur Jobbet Optimai all Sedan idag den fur viktigaste att uppleva hurcr enden familjebil kan vara nufurtiden!

cr utvecklad fur dig och de du bryr dig mest om. Den cr rymlig, scker och full av innovativ teknik bdde pd inoch utsidan. Kom in till din Kia-handlare och anmcl ditt intresse fur vdr storkombi som kommer efter sommaren. Provkur Optima Sedan idag fur att uppleva hur en familjebil kan vara nufurtiden!

1.7 CRDi DCT-7 GT LINE BUSINESS

1.7 CRDi DCT-7 KOMFORT REK CA. PRIS FRDN 312.900 KR

FURMDNSVCRDE FRDN 1.896 KR/MDN*

Kampanjpris frdn: 282.900 kr

Innehdller bl.a. autobroms, aktivt filuvervakningssystem, helljusassistans, eluppvcrmd 1.7skyltscanning, CRDi DCT-7 adaptiv GT LINEfarthdllare, BUSINESS lcderratt, sjclvparkeringssystem, dudavinkelvarning, varning fur bakomvarandeFURMDNSVCRDE trafik vid backning,FRDN automatisk av bak1.896uppning KR/MDN* luckan, Harman Kardon - ljudsystem, 8� navigation med backInnehdller bl.a. autobroms, aktivt filuvervakningssystem, kamera samt exteriurt och interiurt sportpaket.

Lanseringspaketet innehdller 18�� lcttmetallfclgar, FURMDNSVCRDE FRDN 1.700 KR/MDN* Harman Kardon - ljudsystem, aluminiumpedaler, DCT-7 aktivt KOMFORT REK CA. PRIS FRDN 312.900 KR Innehdller 1.7 bl.a.CRDi autobroms, filuvervakningssystem,

Lanseringspaket Optima Sedan 9.900 kr

dudavinkelvarning, eluppvcrmt bakscte, elinstcllbar furarstol med minne, helljusassistans, instegslister Lanseringspaket Optima Sedan 9.900 i aluminium, lcderklcdsel, panoramasoltak, sjclvLanseringspaketet innehdller 18�� lcttmetallfclgar, parkeringssystem, solgardiner i bakdurrarna och helljusassistans, skyltscanning, adaptiv farthdllare, eluppvcrmd Harman Kardon - ljudsystem, aluminiumpedaler, Innehdller10.000 bl.a. autobroms, aktivt filuvervakningssystem, KOMBITILLCGG KR varning fur bakomvarande trafik vid backning. dudavinkelvarning, eluppvcrmt bakscte, elinstcllbar lcderratt, sjclvparkeringssystem, dudavinkelvarning, varning fur skyltscanning, adaptiv farthdllare, eluppvcrmd lcderratt, ISG Begrcnsat antal. furarstol med minne, helljusassistans, instegslister bakomvarande trafik vid backning, automatisk uppning av bakskyltscanning, adaptiv farthdllare, eluppvcrmd lcderratt, ISG start och stopp, xenonljus, 7�frdn: navigation med backkamera och Kampanjpris 282.900 kr parkeringssensorer fram och FRDN bak. 1.700 KR/MDN* FURMDNSVCRDE

luckan, Harman Kardon - ljudsystem, 8� navigation med backkamera samt exteriurt och interiurt sportpaket.

start och stopp, xenonljus, 7� navigation med backkamera och parkeringssensorer fram och bak.

KOMBITILLCGG 10.000 KR

kr

i aluminium, lcderklcdsel, panoramasoltak, sjclvparkeringssystem, solgardiner i bakdurrarna och varning fur bakomvarande trafik vid backning. Begrcnsat antal.

Bilgatan 12, Stockholm Bilgatan 12, Stockholm Gullbernavägen �ppettider: Mdn �ppettider: Mdn - Fre, 8 �- Fre, 17. 8 � 17. 21 i Karlskrona. Telefon 0455 - 578 90, www.rudvi.se Lur � Sun, 11 � 15. � 123 45 67. Lur � Sun, 11 � 15. Tel: 08 �Tel: 1230845 67.10 - 18, Öppet Mån - tors fre 10 - 17, lör 11 - 14 www.aterforaljarebil.se www.aterforaljarebil.se Alla erbjudanden gcller levererade bilar t.o.m. 31 maj 2016 eller sd ldngt lagret rccker. Fur Optima SW gcller ordertecknande t.o.m 31 maj 2016. Vid bestcllning leverans frdn oktober 2016. Erbjudandena kan ej kombineras med andra rabatter eller

Alla erbjudanden gcller levererade bilarendast t.o.m.lagerbilar. 31 maj 2016 eller sd ldngt lagret motsvarar rccker. Furden Optima gcller t.o.m 31 maj 2016. Vid bestcllning leverans frdn oktober 2016. Erbjudandena30.000 kan ej kombineras med andrablandad rabatter eller furetagsavtal och gcller *Kostnaden fur furaren skattSW denne fdrordertecknande betala per mdnad fur bilfurmdnen baserat pd en marginalskatt pd 50%. Vcrde Lanseringspaket, kr. Brcnslefurbrukning kurning furetagsavtal och gcller endast *Kostnaden fur furaren motsvarar den 116-126 skatt denne betala cr pergjorda mdnad fur EU-kurcykel bilfurmdnenoch baserat pd en marginalskatt pdBilarna 50%. Vcrde Lanseringspaket, 30.000 kr.Med Brcnslefurbrukning blandad tryckfel. kurning g/km.fdr Testerna enligt miljuklass Euro 6. Optima SW. pd bilden kan vara extrautrustade. reservation fur eventuella Kia Optima 1.7 CRDilagerbilar. DCT-7 Sedan till SW; 4,4-4,8 l/100 km, CO2-utslcpp Kia Optima 1.7 CRDi DCT-7 Sedan till SW; 4,4-4,8 l/100 km, CO2-utslcpp 116-126 g/km. Testerna cr gjorda enligt EU-kurcykel och miljuklass Euro 6. Optima SW. Bilarna pd bilden kan vara extrautrustade. Med reservation fur eventuella tryckfel.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.