Tidningen Succé Nr4 April 2016

Page 22

BILEN

Årets Bil 2016 Innovation, passion och vision… En stjärna är född enligt Opel och Astra betyder ju faktiskt stjärna på latin. Astra är även ett tyskt varumärke för öl men det är en helt annan historia. Själv har jag väl inte haft något direkt förhållande till Opel, inte mer än att jag med nyblivet körkort fick låna min pappas svarta Opel Rekord. Bilen som ibland fick startas med ett välriktat slag på startmotorn med en hammare. Idag kan jag bara minnas känslan, det var som att åka båt i sjögång och jag tror vi ska vara tacksamma för att den tidens fordon är förbi. En bil som parkerar sig själv, en bil som håller dig innanför körbanans markeringar, en bil som talar om för dig när du ska ta en paus. Det är tilltalande och flera av dessa funktioner och många fler finns redan idag. Men en bil utan ratt … en bil som kör sig själv. En bil utan ratt!!! Där skriker hela mitt inre, -NEJ, det känns för skrämmande! Det vill jag inte testa, tyvärr där fegar jag ur! HÄR FINNS EN MÄNGD säkerhets- och hjälpsystem samt utrustningsfinesser som tidigare bara funnits i större och dyrare bilar. Kan vara därför som den körde om motståndarna i Årets Bil. Det tål att jämföras med vad du får för pengarna när du funderar på att köpa/byta bil.

och den är pigg. Inredningen är enkel och snygg, här har man inte krånglat till det. Jag har tidigare

ASTRAN KÄNNS SPORTIG

undrat lite över tricket att tillverka en bil som är några centimeter mindre på alla håll och hur den blivit rymligare invändigt. Det går uppenbarligen alldeles utmärkt. Allt i inredningen och hanteringen av bilen känns väldigt logisk. Som tillval kan du välja AGR-stolar (ergonomiska) i framsätet med inbyggd massage och ventilation. Då får du en mängd inställningsmöjligheter, inklusive ländryggsstöd och justerbara stolsdynor med minnesfunktion för dina personliga inställningar och för en bra körställning. Här finns även Opel Eye som standard, ett system med flera smarta funktioner som hjälper föraren med till exempel indikering av framförvarande fordon, trafikskyltar och varnar med ett litet ryck i ratten om du vinglar över strecken i körfältet.

ger en mer bekväm mörkerkörning, är det mycket trafik och mörkt så slipper du att hela tiden vara beredd att blända av och på. NYA ASTRA HAR REDAN vunnit flera internationella utmärkelser sedan lanseringen i höstas, bland dem återfinns SAFETYBEST 2015 och Golden Steering Wheel 2015. Den har också fått maximala fem stjärnor i krocktester utförda av Euro NCAP. Årets bil utsågs för första gången 1964 och vinnaren var då Rover 2000 mycket på grund av sina avancerade tekniska lösningar. Idag är det 57 motorjournalister från 22 europeiska länder som utser den mest nydanande bilen. EVA MELLQVIST FOTO: ROLAND LUNDGREN

dagtid så hade jag inte möjlighet att testa körning i mörker med de adaptiva LE D-strålkastarna. De justeras automatiskt så att du kan köra med helljuset påslaget utan att andra förare blir bländade. Jag utgår ifrån att det EFTERSOM JAG KÖRDE

㈀㈀ⴀ㈀㐀 䄀倀刀䤀䰀⸀

䘀刀䔀䐀䄀䜀  ㈀㈀⼀㐀㨀   㤀⸀  ⴀ ㄀㜀⸀ 䰀혀刀䐀䄀䜀  ㈀㌀⼀㐀㨀  ㄀ ⸀  ⴀ ㄀㔀⸀ 匀혀一䐀䄀䜀  ㈀㐀⼀㐀㨀  ㄀㄀⸀  ⴀ ㄀㔀⸀ SID 22

㐀㔀㔀 ⴀ ㌀  㤀㜀 㘀 眀眀眀⸀戀椀氀攀砀瀀漀欀欀爀漀渀愀⸀猀攀

嘀䤀 䘀䤀一一匀 䘀혀刀 䄀吀吀 䐀唀 䘀䤀一一匀글


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.