Tidningen Succé Nr2 Februari 2016

Page 16

SUCCÉ MÖTER

Molly Sandén

med en känsla som berör

Molly Sandén äntrar scenen igen med låten ”Youniverse” i den sista deltävlingen av Melodifestivalen 2016 i Gävle. Det är en artist med stort engagemang i frågor som berör vår samtid. Molly vill gärna förmedla viktiga budskap, oavsett om hon bestiger höga berg i insamlingskampanjer eller skriver egna låtar som sticker ut. Låten ”Freak” och dess uppmärksammade video väckte starka reaktioner. Senast du var med i Melodifestivalen var 2012. Då kom du femma. Hur tänker du inför ditt deltagande i år? – Det känns kul! Förra gången stod jag på en mer instabil plattform i mitt liv. Det hade hänt jobbiga saker, både på det personliga planet och karriärmässigt. Då var jag som en maskin och gick mest på rutin. Idag är jag mycket mer harmonisk och har landat i mig själv. Jag mår bättre nu och låten jag framför förmedlar en mer hoppfull känsla. ”Youniverse” handlar om att vi lätt delar in oss i grupper. Vi vänder oss emot varandra och separerar oss i stället för att jobba tillsammans på och för denna planet. Budskapet i låten skapar en vikänsla som jag gillar, berättar Molly. Vem har skrivit låten? – Jag själv, tillsammans med Danny Suacedo och John Alexis. Molly Sandén singeln ”Freak”. Den föddes efter år av dålig självkänsla och elaka kommentarer om I AUGUSTI 2014 SLÄPPTE

SID 16

hennes vikt. I videon där Molly tog av sig kläderna och inte skämdes för att visa sin för övrigt helt normala kropp ville hon föra kampen vidare mot helt sjuka och trådsmala kroppsideal. Efter att ha varit utsatt för tyst mobbning i unga år men också öppen hånfullhet där hela trådar på Flashback kommenterade hennes kropp på det mest vidriga sätt skrev hon låten. Inte bara för sig själv utan för alla som på något sätt känner sig utsatt och otillräcklig. ”Freak” blev ett sätt att ge tillbaka, berättar Molly. – Freak kommer alltid att vara en hjärtelåt för mig. Den handlar om min relation till min egen kropp och att jag faktiskt tyckte att det var fel på mig. Jag trodde att det var jag som skulle ändra på mig hela tiden. Att det var okej att jag var retad och mobbad för hur jag såg ut. Den summerar en tid i mitt liv när jag var mycket yngre och stundtals mådde väldigt dåligt. Även om jag har vuxit mig starkare sedan dess och kommit ifrån de negativa tankarna finns det spår kvar av de här känslorna. Jag vill hjälpa andra och

lyfta fram frågan och prata om det så att andra som befinner sig i den situationen kan få en röst. Jag märkte att det fanns efterfrågan också. Det var många som skrev till mig på sociala medier att: ”Då du ser ut som jag, det får mig att må bättre” och att: ”Jag vet att du tagit dig igenom det här, det gör mig starkare”! Genom mitt yrke som artist har jag möjlighet att nå ut till folk och då tycker jag det är mitt ansvar att göra någonting bra. Nästan som en skyldighet faktiskt. Det jag är mest stolt över idag är ”Freak” som jag gav ut helt själv och där jag var min egen boss. Jag släppte den på eget bolag och gick min egen väg. Det var faktiskt inte så många som trodde på den. Du känner dig mer harmonisk idag, du är starkare och har vuxit. Är det så att styrkan kommer först när man gått igenom en kris? – Exakt, det är utanför din egen comfort-zone som magin händer. Det är när man är i botten som man oftast kan fatta de viktigaste besluten. Om vissa personer ska bort ur ens liv eller om man ska börja göra något annat. Även om man inte ser det just då utan först efteråt fattar det. Man behöver göra en djupdykning för att komma till nya insikter i livet.

Vilka har inspirerat dig som artist? – Beyoncé och Adele är självklara artister som jag har lyssnat mycket på. Jag inspireras av starka kvinnor och starka röster. Beyoncé är som bekant idag mycket uppmärksammad för sitt tydliga politiska budskap, både i sina texter och ofta provokativa framförande på scen. Även i den svenska, traditionella schlagervärlden märks en positiv trend. Flera viktiga värdegrunder i samhället uppmärksammas numera av många artister som med hjälp av sitt kändisskap vill förmedla bra budskap. Är det något du kan känna igen dig i? – Ja, jag brinner för så himla mycket. Ibland är det nästan som om jag vill lägga band på mig själv. Jag kan inte gå hela vägen i allt. Jag väljer ut mina hjärtefrågor En av dem är det här med bra och dålig självkänsla. Det budskapet vill jag föra vidare, att alla ska få vara och se ut som man vill. Jag vill att vi kommer till rätta med det här med sociala medier och näthat. Att folk sitter och sprider elaka kommentarer, det är alldeles för vanligt idag, tyvärr. Vi måste sprida mer kärlek till varandra.

Fortsättning på sidan 18


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.