Tidningen Succé Nr11 November 2015

Page 16

SUCCÉ MÖTER

Lena Philipsson med styrka rakt igenom

är det Lena själv som står för både text och musik. Hon är tillräckligt slipad och säker nog att leverera eget material. Tidigare har hon haft ett nära samarbete med Orup bland andra.

Lena Philipsson berör. Just nu är den roliga och underfundiga sångerskan aktuell med en ny skiva, ”Jag är ingen älskling” som släpptes tidigare i höst. Det är ett djupare och mer personligt album där Lenas erfarenheter genom livet satt eftertänksamma spår. Den har fått mycket fina recensioner och efter nyår sätter hon upp en krogshow med samma titel på Cirkus i Stockholm.

PÅ ”JAG ÄR INGEN ÄLSKLING”

Har du släppt samarbetet med Orup? – Ja, jag har låtit andra göra mycket åt mig ett tag. Men denna gång kände jag mig mer mogen att försöka skriva själv igen. Jag hade ingen lust att fråga om någon nytt samarbete med någon. Orup och jag jobbade intensivt och nära. Det startade 2 00 4 när han gjorde två skivor till mig och en till oss tillsammans, vi gjorde en show ihop och därefter en turné. Men sedan känner man att man har vänt på alla stenarna och då är det naturligt att man går åt olika håll musikaliskt. Men det var ett härligt samarbete det blev en magisk stämning i det vi gjorde. Men nu är jag sugen på att fortsätta på den här linjen och skulle kunna göra en helt egen skiva till framöver, det är verkligen som om jag kommit igång nu, avslutar Lena Philipsson.

Skivan i sig kan verka lite mörkare. Ett flertal av texterna bygger på krossade hjärtan och kraschade relationer. Det var länge sedan Lena Ph dansade i neon och tiden då kärleken var evig kan verka ha runnit ut, men inte för gott. ”Jag är ingen älskling och du är ingen vän”, sjunger Lena på senaste skivan och även om sista låten heter ”Adjö och farväl” är det ingen uppgiven känsla som förmedlas, snarare tvärtom. ”Mirakel” som är det starkaste spåret på skivan kan fortfarande ske. Det finns en djupt personlig kaxighet bakom texterna i kombination med nyvunnen ödmjukhet inför livet och kärleken. Lena Ph är en stark låtskrivare som inte värjer för vare sig sanningar eller motstånd. Rakt på sak, utan omskrivningar och ärlig rakt igenom. PÅ SCEN ÄR VI VANA vid att se Lena i full fart, stark positiv och framförallt begåvad med mycket humor. Ibland tänker man inte på att på att man inte alltid ser när clownen gråter. – Jag tror att de flesta människor har alla de här olika sidorna i sig. Till största delen är det klart att jag visar upp den bekymmerslösa sidan av mig. Så är det, instämmer Lena. För mig har det blivit att när jag skrivit mina låtar har jag blottat någonting annat och jag känner att det var viktigt för mig att göra just det just nu. Jag vill ta fram lite av den känslan i krogshowen också.

Det här med att du kan vara så förbaskat kul, charmfull och rolig, var ifrån kommer den sidan? Har det något att göra med att du varit gift med Måns Herngren? – Nä du! Det kommer från min pappa. Han har en förmåga att skoja till det ganska råbarkat och på ett svartsynt sätt. Det har vi tagit efter, vi alla barn. Humorn är min eget förhållningssätt till livet. Jag vill gärna säga något som spräcker den fina bubblan. Det är premiär i februari. Hur ser konceptet ut? – Jag har ett sexmannaband med mig. Det kommer bli en konsertshow där jag framför flera av de nya låtarna plus några av de äldre så klart.

SID 16

Gunilla Strömberg Foto: Anna-Lena Ahlström Grejen är att det är jag som kommer att spela och vara en del av bandet, på piano. Jag kommer spela själv mer än jag normalt har brukat göra. Jag tänker musikaliskt hela tiden, jag vill att det ska svänga ordenligt. Det är lätt att tänka sig, speciellt om man är tjej, att jomen visst nu sitter hon där vid pianot hela tiden, då blir det stilla och fint. Men det blir ingen stillsam föreställning trots ballader. Det kan bli finstämt emellanåt men med ett sexmannaband bakom sig kan allt hända. Jag vill vara med och fläska på när det är värsta öset på bandet. Det blir alltså inte alls bara sådär nära och intimt, det är för tjejigt tänkt. Jag kan inte sitta still vid pianot för länge, skrattar Lena. Kommer det att bli en turné ut i hela landet med krogshowen? – Kanske det, men jag tar en sak i taget. Vi får först se om det här funkar och om det gör det så varför inte? Jag tar ingen publik för given, men jag åker gärna ut och spelar. Hur kommer det sig att du inte lanserat dig utomlands? – Jag tror ett försök gjordes kring slutet av 80-talet. Jag var i Italien en gång. Grekland, Norge och Finland vid något tillfälle. En annan gång satt jag vid ett kontor i England och skulle skriva

kontrakt. Men nej, jag vågade inte det, det var inget för mig. Jag kunde inte riktigt se mig själv i en lägenhet i London. Mitt självförtroende tyckte att det räckte med allt jag hade hemma i Sverige. Sen vet jag inte om det hade lyckats, det hände inget och jag hade inte längtan efter det heller. Men förr skrev jag många låtar på engelska. Fast mest för att jag tyckte det var roligt att sjunga engelska texter. Vilken har varit den största kraschen i ditt liv? – Det har jag inte lust att prata om nu, det känns lite onödigt. Man kan gott konstatera att jag har gjort några vändor, absolut! Det är aldrig roligt när man går isär, så är det ju. Okej, vi tar det från andra sidan. Vilken är din största lycka i livet? – Jaa… min största lycka? Om vi bortser från barnen och sådant är det musiken som varit min största lycka. Det är fantastiskt att få jobba med någonting som var en hobby från början. Den innefattar så mycket kreativitet och skaparlust. Det är en ynnest att få uttrycka sig känslomässigt via musiken. Jag är glad och tacksam över att ha fått möjlighet att få jobba med det här så länge. Nästa år är det 30-årsjubileum, konstaterar Lena.

LENA PHILIPSSON FÖDD: 19 januari 1966, Vetlanda. BOR: Stockholm. FAMILJ: Ensamstående, en son 22 år, en dotter 16 år. ANNORLUNDA TALANG:

Har en lång vass tunga inte bara språkligt, kan lägga tungspetsen på nästippen! MOTTO: Sen dör vi..! Man

ska inte bry sig så mycket om vad andra tycker. AKTUELL MED: Krogshowen

”Jag är ingen älskling” på Cirkus i Stockholm. Februari 2016.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.