Tidningen Succé Nr 5/6 Maj/Juni 2015

Page 16

SUCCÉ MÖTER

Saga Becker

har skrivit svensk filmhistoria!

Saga Becker har skrivit svensk filmhistoria! När hon tog emot priset för ”Årets bästa kvinnliga huvudroll”, Guldbaggen 2015 gjorde hon det som den första transpersonen genom tiderna. Det är ett erkännande som spelar stor roll och har välkomnats i hela HBTQ-världen, inte minst av transrörelsen. ”Nånting måste gå sönder” heter filmen som skapat rubrikerna. Saga Becker gör rollen som den transsexuella Benjamin/Elli vars identitetsresa som transsexuell har slagit hela världen med häpnad. Saga från Ronneby växte upp som kille, men bestämde sig tidigt för att leva fullt ut som den hon är, att identifiera sig som människa i det transrörelsen kallar en ”icke-binär” värld. Det vill säga, att leva i en verklighet som är hennes egen och som inte bygger på enbart tvåkönsnormativa värderingar. Erkännandet hon fick genom sin filmkarriär och genom att våga bryta normer var inte lätt, priset har varit högt. HUR BESKRIVER DU DIN EGEN RESA?

– Som kille var det både skamligt och fult att vara så flickig som jag, det snackades skit och folk skrek bakom ryggen på mig. Det tog lång tid för mig att inse att jag var transperson, jag visste väl att jag gillade killar fast jag själv var kille, men inte riktigt vad eller vem jag var. Det fanns ingen utbildning direkt för det i skolböckerna, orden genus eller trans fanns liksom inte. Inget i biologiböckerna synkade med hur jag kände mig. Om man under skolåren stötte på begreppet transsexualitet eller transidentitet var det i negativt färgade samanhang, ofta i samband med prostitution, knark eller annat elände. Det skapade en enorm förvirring hos mig, jag hade svårt att få ihop det och mådde verkligen skitdåligt, berättar Saga. som 19-åring och inledde en könsidentitetsutredning som blev en vändpunkt för henne. Tillsammans med utbildad vårdpersonal fick hon hjälp med att komma till botten med hur hon upplevde sig själv och hur hon förhöll sig till omvärldens SAGA KOM UT

SID 16

påtryckningar och förväntningar. – Jag upptäckte att jag faktiskt kunde sluta att ändra på mig hela tiden och att det inte var något större ”fel” på mig som den jag är. Det är det som ofta är transidentifierade personers stora bekymmer, att känna att man måste ändra på sig för att passa in. Idag skulle jag aldrig få för mig att ens försöka leva ett vanligt och tråkigt svenssonliv. Inte fan klankar jag ner på dem, men jag är queer till hundra procent och tänker aldrig mer leva enligt normerna för och hur en människa är. Jag är trött på att vara rädd och har slutat med det. Jag tänker aldrig mer be om ursäkt för min existens. sedan är nästan att betrakta som en sannsaga, hur en bok och en filmroll ytterligare lade grunden för den ”sanna” Saga. Hon råkade läsa en annons i tidningen QX där man sökte en person som skulle spela huvudrollen i en filmatisering av en bok som betytt mycket för Saga i hennes sökande efter en tryggare identitet som transperson. Hon åkte till Stockholm, gick på casting och fick rollen. – Jag tänkte inte överhuvudtaget, jag hade definitivt inte förväntat mig det. Inte att det skulle bli så stort och att det skulle påverka så mycket som det gjorde, berättar Saga. All den kärlek och allt det hopp som har kommit efteråt är så himla fantastiskt! Dels betyder det jättemycket för transpersoner men den skänker också hopp till alla queer som inte känner att de passar in i samhällets äckliga heteronormer. DET SOM HÄNDE

HBTQ-RÖRELSEN ÖVERLAG HAR KOMMIT EN BRA BIT PÅ VÄGEN DEN SENASTE TIDEN I VÄSTVÄRLDEN OCH I SVERIGE. VARI LIGGER DEN STÖRSTA UTMANINGEN IDAG?

– Den största utmaningen tror jag är att få en så enhetlig och sann bild som möjligt. Att vi transpersoner också får representationer från alla olika håll av olika personligheter. Inte bara från några få personer som kommit ut tidigare. Det är inte bara vita medelklassbögar och en handfull flator som är htbq-rörelsen. Det är så mycket mer, därute finns så många fler.

vet i stället för att vilja ta livet av sig efter att ha sett den. På så sätt har den alltså räddat liv. Vi har satt igång något som håller på att hända i världen. Ibland har jag svårt att själv ta in vad det är jag har gjort och bidragit till. Det är stort, inget pris i världen kan toppa det, avslutar Saga Becker förhoppningsfullt.

GUNILLA STRÖMBERG FOTO: JANNE JONASSON

SÅ DET HANDLAR OM ATT FÖRA KAMPEN VIDARE?

– Ja, herregud! Det här är på liv och död för många. Förra året mördades 250 personer i världen för att de var just transpersoner. Det handlar om rena hatbrott där dessutom mörkertalet är ännu större. Även om vi kan tyckas ha det bra här i Sverige så är det långtifrån okej. Jag har vänner som blir spottade på och får glåpord efter sig. I Sverige 2015. Att vi ska kunna leva öppet överallt i Sverige är bullshit. Det finns så många priviligerade människor som tar saker för givet och inte vill, kan eller ens vågar sätta sig in i andra människors situationer. När det gäller just transpersoners vara eller icke-vara i samhället kan kampen jämföras med att vi idag befinner oss där hela gay-rörelsen var under 80-talet, förklarar Saga Becker. PÅ VAD SÄTT TYCKER DU ATT FILMEN HAR PÅVERKAT TRANSRÖRELSEN?

– Det sköna med ”Nånting måste gå sönder” är att det inte är en utbildningsfilm. Det är en film om en människa. Att huvudpersonen råkar vara trans är egentligen inte det primära om man tänker ett varv till. Det handlar om att fatta just detta. Att utvecklas som människa, att bli kär, att finna sig själv oavsett kön. Jag får mail varje dag från personer som tackar och förklarar att de valt li-

• Nånting måste gå sönder

är en svensk dramafilm från 2014 i regi av Ester Martin Bergsmark. Filmen bygger på Eli Levéns roman ”Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats” från 2010. I rollerna Saga Becker och Iggy Malmborg.

• Filmen har visats i över 40 olika länder och visats på filmfestivaler bland annat i USA och senast i Grekland.

SAGA BECKER FÖDD: I Ronneby, 1988. BOR: Stockholm. FAMILJ: Mamma, storasyster och två bröder. YRKE: Skådespelare

och författare. AKTUELL: Skriver på debutroman och är påtänkt för fler filmroller 2016..


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.