Page 1

VIA’rvsival su

Gids

Editie 54 - Jaargang 20


Redacteursrubriek Beste lezer, Na lang wachten is hier dan eindelijk de eerste Cavia van het collegejaar, om een beetje warmte te brengen in deze koude decemberdagen. Met een nieuwe Cavia komt ditmaal ook meteen een nieuwe coördinator/hoofdredacteur; namelijk ik. Na anderhalf jaar meegeholpen te hebben aan het maken van de Cavia onder leiding van Lennart, mocht ik een paar weken terug het stokje van hem overnemen. Hierbij wil ik Lennart bedanken voor zijn inzet als coördinator afgelopen jaren. Toen Lennart het thema voor deze Cavia tijdens de eerste vergadering van dit jaar opperde moest ik met enige schaamte bekennen dat ik nog nooit een aflevering van Ned’s Survival Gids had gezien. Hoewel het een van mijn actiepunten was om dit hiaat in mijn televisie-kennis in te halen moet ik u, de lezer, dat nog schuldig blijven. In deze nieuwe Cavia zullen een aantal nieuwe, en hopelijk terugkerende, rubrieken hun intree doen: een docenteninterview, waaraan ditmaal de nieuwe opleidingsdirectrice van informatica Inge Bethke heeft deelgenomen; De Keldergang, een rubriek waarin onze lezers aan het woord zijn en een kookrubriek waarin gekookt gaat worden met de spullen die te vinden zijn in de keuken van een via-lid. Ik wens je hierbij veel leesplezier toe! Robin Wacanno Hoofdredacteur

Colofon De Cavia is het blad van via, de studievereniging voor studenten van informatica, informatiekunde, kunstmatige intilligentie en gerelateerde masters aan de Universiteit van Amsterdam.

Redactie Florine de Geus Lennart Kerkvliet Djanira dos Santos Gomes Robin Wacanno Rosie Zheng

Met dank aan dr. I. Bethke Floris Heringa Stijn Marsman Nina Wagenaar

2

Bezoekadres

Kamer A0.10 Science Park 904 1098XH Amsterdam

Postadres

Postbus 94216 1090GE Amsterdam t.n.v. “Studievereniging via” (020) 525 7880 cavia@svia.nl


Voorwoord Voorzitter Lieve lezer, Welkom bij een nieuwe editie van de Cavia! De laatste (echte) Cavia waar ik als voorzitter een voorwoord voor mag schrijven, want hierna komt natuurlijk de almanak! Tevens is dit de eerste editie van onze kersverse Cavia-coordinator/-hoofdredacteur/chef pik: Robin! Ik wilde vragen om een groot applaus maar dat werkt niet zo goed in geschreven tekst. Het mag natuurlijk wel, dus Robin, als je iemand ziet klappen terwijl ie de Cavia leest: dat is voor jou! Mij is ter ore gekomen dat het thema van deze Cavia “survival gids, beetje á la Ned’s survivalgids” is. Ik weet nog heel goed dat ik rond groep 7/8 Ned’s Survival Guide zo tof vond dat ik er eentje voor mezelf ging schrijven. De middelbare school zat er namelijk aan te komen en hoe chill zou het wel niet zijn als ik daarvoor een echte eigen survival guide had. Naïef genoeg stonden daar dingen in zoals “doe altijd je huiswerk op tijd” en “zorg dat je licht hebt op je fiets”. Snel genoeg waren deze principes naast m’n wil om te leven in de prullenbak beland en is de tactiek “fuck it, we’ll do it live” het enige wat in m’n persoonlijke survival guide staat. Minder in de categorie “Ned’s Survival Guide” en meer in de categorie échte survival guide: vroeger hadden we thuis altijd zo’n survival boek geschreven door een ex-SAS soldaat (Britse elite-eenheid) met daarin alles van een hut bouwen met bladeren en welke bessen je kan eten tot hoe je een nucleaire aanval overleeft. Hoewel het heel interessant was om over te lezen, hoop ik dat we het nooit nodig zullen hebben. Het enige wat ik mee kan geven als er ooit een nucleaire aanval is: succes! Even afgedwaald, het kan gebeuren. Terug naar de Cavia: ik wens jullie heel veel leesplezier en tot in de almanak! Floris Heringa Voorzitter

3


Hoe Pimp Ik Mijn Laptop? Florine de Geus - Als student informatiewetenschappen kun je natuurlijk niet zonder: je laptop. De echte diehards plakken deze misschien vol met stickers van hun favoriete programmeertaal, studievereniging of techbedrijf. Dit is natuurlijk een goede manier om je eigen interesses te uiten aan de rest van de wereld, maar het is ook best een grote commitment. Zo’n sticker laat altijd vieze plakresten achter, dus als -ie er eenmaal op zit kun je hem niet zo makkelijk meer verplaatsen of verwijderen. Voor iedereen die -net als ik- last heeft van dit soort commitment issues heb ik een goede middag zitten brainstormen over oplossingen, en ik denk dat ik de perfecte oplossing heb gevonden. Dus, mocht je op een regenachtige middag niets te doen hebben of heel erg graag het werk dat je moet doen willen uitstellen, is dit een perfecte activiteit om je mee bezig te houden. Veel plezier!

Wat heb je nodig? • Je laptop (duh) • Kaftpapier in je favoriete kleur of patroon • Stickers en andere versieringen (vergeet de via stickers niet!) • Een schaar • Plakband of, nog beter, washitape dat met het kaftpapier matcht (je weet wel, van dat papieren plakband met een patroontje wat eigenlijk voor geen meter plakt). Helaas niet afgebeeld op de foto omdat ik was vergeten dat ik het had gekocht.

4


Stap 1: Knip het papier op maat Als eerste moeten we natuurlijk het papier waarmee we onze laptop gaan bedekken op de goede maat uitknippen. Als je zo’n hippe laptop hebt die volledig omgeklapt kan worden is deze stap makkelijk: leg je laptop uitgeklapt op het kaftpapier en knip dit papier met ongeveer 3 tot 5 centimeter ruimte aan de uiteinden af. Als je, zoals ik, een model hebt waarvan het scherm slechts zo’n 150 graden opengeklapt kan worden zul je de boel een beetje op het oog moeten inschatten. Ik kan hierbij niet genoeg benadrukken: beter te veel dan te weinig! Je wil genoeg ‘vlees’ hebben om de randjes aan elkaar vast te kunnen plakken.

Stap 2:

De inham

Als je op de middelbare school netjes je boeken kaftte zul je deze stap misschien herkennen: de inham. Bij boeken is deze bij de rug van het boek geplaatst, bij laptops bij het scharnier. Het doel van deze inham is om ervoor te zorgen dat je je laptop nog open en dicht kunt doen zonder dat het papier scheurt. Dat zou immers zonde zijn! Na het inknippen van de inham sta je voor een belangrijke keuze: knip je het resterende papier af, of vouw je het naar binnen? Beide methoden kennen voor- en nadelen. Bij het afknippen van het papier is het mogelijk om de inham nog wat te vergroten, mocht dat nodig zijn, maar het staat wel wat slordiger. Het omvouwen oogt een stuk professioneler, maar vereist wel dat de inham in een keer de juiste grootte heeft. De keuze is aan jou...

5


Stap 3:

De onderkant van je laptop

We beginnen rustig aan met de onderkant van de laptop. Deze kant is over het algemeen makkelijker dan de bovenkant, omdat er vaak meer ruimte tussen het toetsenbord en de rand van de laptop zit dan tussen het scherm en de rand van de laptop. Door met deze kant te beginnen, kun je alvast even oefenen om je straks voor te bereiden op het echte werk. Zet de laptop rechtop op het kaftpapier en zorg dat er minstens 3 tot 5 centimeter aan de randen over is. Als er op meer papier over is, knip deze dan af. Je wil immers je toetsenbord en touchpad nog wel kunnen gebruiken. Zoals je kunt zien op de foto heb ik een inham gemaakt ter hoogte van mijn touchpad, zodat deze nog volledig functioneel blijft. Vouw de hoekjes vervolgens om en plak deze vast. Je zult merken dat de inputpoorten aan de zijkant van je laptop niet meer bereikbaar zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig prima bluetoothapparaten beschikbaar, en kun je al je bestanden gewoon in de cloud zetten. De aux- en usbpoorten zijn dus niet meer nodig! Geavanceerde gebruikers kunnen er alsnog voor kiezen om het papier uit te snijden zodat deze poorten alsnog beschikbaar zijn, maar pas hierbij op. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje!

Stap 4: De bovenkant van je laptop Nu wordt het tijd voor het echte werk. De stappen zijn vergelijkbaar met die van stap 2, maar het bevestigen van het papier aan de bovenkant van je laptop zal waarschijnlijk lastiger zijn dan aan de onderkant, simpelweg omdat er vaak niet veel ruimte tussen het beeldscherm en de rand van de laptop zit. Als je het gevoel hebt nog niet helemaal klaar te zijn voor deze stap is dat helemaal geen probleem. Het is heel normaal als de eerste keer niet perfect gaat, want zoals bij heel veel dingen geldt ook hier: oefening baart kunst. Zoals je op de foto rechts zien, is het ook bij mij nog verre van perfect. Een kleine troost: uiteindelijk zullen de meeste mensen toch naar de achterkant van je laptop kijken en zul jij de enige zijn die elke keer geconfronteerd wordt met de fouten die je hebt gemaakt.

6


Stap 5: Check, check, dubbel check Als het goed is zou je laptop nu volledig bedekt moeten zijn in het kaftpapier. Nu is het tijd voor een testrondje. Check of je laptop nog wel functioneel is. Kun je ‘m nog aanzetten? Is je toetsenbord en touchpad nog bereikbaar? Kun je je beeldscherm nog (grotendeels) lezen? Probeer een klein programmaatje te schrijven. Lukt dit? Mooi! Dan ben je klaar om naar de laatste (en leukste) stap te gaan: het pimpen!

7


Stap 6: Pimpen maar! Bij deze stap mag je je creativiteit volledig de vrije loop laten! Wees creatief met stickers, viltstiften, plakletters, origami, noem maar op. Alles wat je er nu op plakt is immers toch niet permanent! Mislukt er iets? Geen punt, het enige wat je hoeft te doen is het kaftpapier op je laptop vervangen.

Protip: Let er voor je gaat versieren wel even op aan welke kant je laptop open gaat. Het ziet er immers nogal knullig uit als alles op zijn kop zou zitten‌

8


'More than a tech job' Meet Pieter Smorenberg, a 2017 Delft University of Technology graduate who recently found himself back at university, this time explaining to students how technologically fascinating his job is. Pieter studied precision and microsystem engineering, and now works as an applications engineer in customer support at ASML. He also spends some of his time as one of over 400 ‘ASML Ambassadors’, giving guest lectures at his alma mater university or promoting STEM among school-aged children in the region. “The more I tell people about working here, the more things I realize I appreciate about the company,” he says. “A lot of people don’t realize just how big ASML is. You realize it when you visit the campus. You see the big tower, the cleanrooms and parking lots; it’s impressive. And then at the complete other end of the scale, almost all of the metrics we work with here are at an atom level – no other company is producing such advanced chip-making equipment.” Pieter has also found more than a career at ASML. “There’s so much going on in our company. We have annual technology conferences where you can learn about what’s going on in your department, and across the company. You can develop your network, and learn a lot about what other people are working on, and get ideas for yourself.” Celebrating our technology isn’t the only way we have fun at ASML. “I go for drinks with the ‘Young ASML’ group for young ASML professionals,” Pieter says. “You get to meet colleagues from all kinds of different departments. It’s a really open-minded atmosphere, because everybody is there for the same reason: to share a good evening with each other.” As a customer support engineer, Pieter also gets to travel a lot to customers. “You learn a lot – socially and technically. It’s been an eye-opener for me. We’re diverse, in terms of education, background, and nationality, but we’re all working together as one team because we have the same goal: make this incredibly complicated technology a reality.” Want to help us make our technology a reality? Find out more at www.asml.com/careers

9


De Keldergang Rosie Zheng - De brugklas en het eerste jaar op de uni zijn twee dingen die een grote impact op je kunnen maken en waarvoor je misschien wel een survivalgids had willen hebben. Je dagelijkse omgeving wordt groter, je vriendenkring verandert en je ontwikkelt jezelf als persoon. Het kon wel eens zwaar zijn maar soms ook bijzonder goed verlopen. Dit verschilt per persoon. Voor deze editie stelde ik mensen rondom de kelder dan ook de vraag: “Hoe heb jij de brugklas en de overgang van de middelbare naar de uni overleefd?” “Ik heb de brugklas overleefd door al mijn boeken altijd in mijn tas te houden. Het kluisje werd niet echt gebruikt. Achteraf was dit niet heel slim. Op de uni ging het beter. Toen heb ik gewoon zeg maar nooit meer boeken gehaald alleen dan in het eerste blok en daarna gewoon alles als een PDF’je. Een laptop is stuk minder zwaar dan een boekentas. Nooit meer boeken is mijn tip.” - Ferdi “Ik heb de brugklas overleefd doordat ik een supergoede vriendin mee kon nemen naar de eerste. Dat was heel erg leuk want we waren allebei uitgeloot bij het Hermann Wesselink College en dat wisten we nog niet van elkaar. We kwamen naar elkaar toe en zeiden tegelijk: “ik ben uitgeloot” en daarna “wat fijn dat we uitgeloot zijn!”. Toen zijn we allebei naar onze tweede keus gegaan en we hebben de beste tijd beleefd daar. Ik was een keer blijven zitten dus ik voelde me al wat ouder dan de rest, dus dan heb je gewoon zin om ook mensen om je heen te hebben die even oud zijn als jij. Ik heb er helemaal geen moeite mee gehad om naar de universiteit te gaan. Ik voel me helemaal op mijn plek hier, echt superfijn.” - Yaël “Met roze koeken en 20 cent energy drinks van de Dekamarkt. Als je tussenuur had kon je naar de Dekamarkt, was vijf minuten fietsen. Gewoon omdat het lekker was. Tandarts was er niet blij mee. Voor de rest heb ik wel normaal gegeten want toen kookten mijn ouders nog voor me. Ik moest mijn eigen brood smeren en dat deed ik nooit dus toen werden het roze

10


koeken en energy tot ik op een gegeven moment van mijn moeder eten moest maken. Op de uni mocht ik bier drinken dus het werd niet gezonder. Ik heb een tussenjaar gehad, even weg van leren, beetje werken, beetje reizen, en dat is een van de beste keuzes die ik heb gemaakt. Ik had niet zo’n een zes maanden lange reis in Afrika maar ik ging op reis naar Coachella. Het was heel fijn om even een jaartje niet te leren. Daarna had ik er ook wel weer zin in.” - Floris “Ik was een beetje een alternatief persoon dus ik had altijd mijn bolhoedje op. Ik denk dat ik het overleefd heb door mezelf te zijn en een beetje open te staan voor iedereen. Al gaat het wel makkelijker als je nog superjong bent. Dat was wel een verschil met de universiteit maar daar was op zich iedereen ook wel heel open. Ik denk dat het makkelijker is om als kind vrienden te maken dan als volwassenen maar ik heb hier niet echt problemen gehad want via is gewoon supergezellig. Daar wordt je heel snel betrokken bij iedereen en alles. Ik heb zelf geen intreeweek gedaan maar heb alsnog veel superleuke mensen ontmoet.”

- Lotte

“Ja geen idee meer, is zo lang geleden. Ik ben blijven zitten ook dus ik heb er zeven jaar over gedaan. Dit is inmiddels mijn vierde jaar dus de brugklas is al meer dan tien jaar geleden toen ik daar begon. Brugklas was gewoon groep 8 versie 2. Waarschijnlijk was heel veel gewoon hetzelfde. Op mijn basisschool werd je nog wel redelijk op alles voorbereid. Ik heb open dagen bezocht en ik kende mensen die ouder waren en daar ging ik veel mee om dus die waren ook al van “zo is de middelbare school” dus daardoor wist ik het wel al een beetje. Van wat ik me kan herinneren ging het helemaal prima. De meest recente stap naar de universiteit ging eigenlijk ook wel prima. Wat veel uitmaakt is dat het heel gezellig was bij de via altijd. Op donderdag had ik toch college dus dan gingen we met mensen uit de werkgroep of mensen die we hadden ontmoet tijdens de intreeweek bier drinken op de borrel. Daar leer je veel mensen kennen en daardoor wordt via heel snel heel gezellig. Ik kom er nog steeds te vaak. Er moet dit jaar wel iets meer gestudeerd worden dus misschien wel iets minder gezellig doen bij via maar zal zeker nog wel langskomen. ” - Daan

11


“Ik was heel jong, 11, toen ik naar brugklas ging, want ik was een vroege leerling, maar ik was altijd heel enthousiast en ik denk dat dat heel erg heeft geholpen. Altijd aan het begin van het jaar was ik jarig dus toen werd ik 12, superhip, en ik weet nog dat ik toen alle mensen uit mijn groep had uitgenodigd voor mijn verjaardag. Dat was een beetje ongemakkelijk want ik had verder niemand uitgenodigd, alleen maar die mensen die ik die dag had leren kennen. Ik was echt de eerste maandag van school jarig. Ze kwamen allemaal, dat was heel gezellig en ze zijn nu nog steeds mijn vrienden. Verder was ik echt enthousiast over alles. Nieuw vind ik altijd heel erg leuk. Zo was ook de overgang naar de universiteit allemaal nieuw en leuk. Wel merkte ik dat ik gezelligheid heel belangrijk vond en ik ben ook toen meteen bij via gegaan. In mijn tweede jaar deed ik bestuur want in het eerste jaar had ik netjes al mijn vakken gehaald en daarna dacht ik: “yeey nu kan ik heel veel bier gaan drinken”. Dat was ook omdat ik weer wat nieuws wilde.” - Ghislaine “Ik was nog een beetje jong van geest toen ik in de eerste klas kwam. Ik had maar één vriend, dat was een beetje een autistische jongen. We zaten gewoon een beetje in de gang te chillen in de pauzes, hadden het over nieuwe video games die uitkwamen en hij introduceerde mij aan manga en anime. Behalve dat had ik nog altijd mijn bloempotkapsel en mijn bril want ik was nog bang voor de kapper. In de tweede had ik ook nog een beugel. Pas in de derde klas begon ik een sociaal leven te krijgen en toen is het allemaal heel hard gegaan. Van de middelbare naar de uni ging het dan allemaal ook heel soepel. Ik ben hier gekomen omdat een vriend van mij al hier studeerde, bij via ook. Dus ik kwam al borrelen bij via voordat ik hier studeerde dus toen was ik meteen al actief. Zorg ervoor dat je gezellig borrelt, zorg dat je in deze gezellige kelder bent en maak hier vrienden want er zijn hier heel veel leuke mensen die hele leuke passies hebben en mensen die het vroeger ook wat moeilijker hebben gehad, of juist niet, maar dat maakt geen flikker meer uit want je studeert nu gewoon.” - Alex

12


“Door vooral aan mijn vakken te zitten en voor de rest niet zoveel te doen. Pas na de brugklas ben ik wat meer met andere mensen gaan chillen en gaan gamen enzo maar in de brugklas zelf heb ik echt alleen maar gestudeerd. Toen ik naar de universiteit ging ben ik niet hier maar in Delft begonnen. Ik had daar toevallig een kamer gekregen maar toen was de overgang zo snel en Delft is een hele andere cultuur waar ik niet helemaal op voorbereid was. In het begin heb ik heel veel gestudeerd en niet echt gezellig gedaan en daarna viel ik juist in alleen maar gezellig doen en niet meer zoveel studeren. Toen heb ik niet alles gehaald en toen kwam ik naar de UvA toe. Die overgang ging goed maar ik had een jaar al niet gehaald dus wilde wel focussen op mijn studie dus ik ben in dat eerste jaar praktisch niet bij de via geweest. Nadat ik op kamers ging na mijn tweede jaar kwam ik er heel veel. Ik moet wel zeggen, ik denk dat veel eerstejaars het nog wel hebben, dat mensen het soms eng vinden om in de kelder te komen. Ik kende op een gegeven moment een paar mensen en ben gewoon gaan zitten en zo ben ik erin gerold.� - Bram

13


10 Om Waterdichte Redenen Je Werkcollege Te Skippen Florine de Geus & Djanira dos Santos Gomes - Soms zit het er gewoon echt even niet in. De borrel waarop je het rustig aan zou doen bleek toch wel heel erg gezellig, de treinen hebben vertraging of je voelt je gewoon echt niet lekker. Op een gegeven moment gaan deze redenen misschien een beetje oud aanvoelen, en wordt het tijd voor iets nieuws. Daarom hebben wij 10 gloednieuwe redenen bedacht die je zou kunnen gebruiken voor als dat werkcollege even niet goed uitkomt. Succes niet gegarandeerd.

14


15


Docenteninterview Robin Wacanno - In dit interview is het de beurt aan Inge Bethke, Voor menig informatica-student al bekend als docent van de vakken Discrete Wiskunde en Automaten en Formele Talen. Aan het begin van dit collegejaar heeft ze haar taak als voorzitter van de examencommissie verruild voor het opleidingsdirecteurschap en zo zal ze ook de komende jaren een belangrijke figuur zijn voor de informatici. Met deze recente taakwisseling leek het ons toepasselijk om dit eerste docenteninterview te gebruiken om de nieuwe opleidingsdirectrice eens beter te leren kennen. Wat en waar heeft uzelf gestudeerd? Ik ben in Darmstadt (Duitsland) met Informatica—toen nog met ponskaarten— begonnen en ben na mijn Vorstudium (bachelor) in Amsterdam verdergegaan met Logica. Wat vond u zelf het leukste aan uw studententijd? Tijdens mijn studententijd had ik de mogelijkheid om in het buitenland te studeren en zo een andere taal en cultuur te leren kennen. Ik kan iedereen aanraden om tijdens de studie internationale ervaring op te doen. Dat is niet alleen leuk maar ook goed voor je cv. De UvA heeft hiervoor de Erasmus- en Global Exchange-trajecten. Is er een docent die u is bijgebleven uit uw eigen studententijd? Ik heb tijdens mijn studie Logica les gehad van Dick te Jongh—een bevlogen docent. Afgelopen woensdag heeft het ILLC zijn 80ste verjaardag gevierd met een workshop. Hij is ‘still going strong’!

16

Denkend aan uw studententijd, wat zou u als overlevingstip geven aan onze lezers? Zorg voor een goede balans tussen je studie en je sociaal leven; laat je niet afleiden van je studie maar raak ook niet geïsoleerd. Sociale contacten kunnen je door moeilijke perioden heen helpen. Ziet u duidelijke verschillen tussen universiteiten in Duitsland en degene in Nederland? Heeft u een voorkeur voor een van de twee, en, zo ja, waarom? Het karakter van universiteiten in Duitsland


en in Nederland wordt door hun omgeving gevormd. Net als in Nederland heb je ook in Duitsland universiteiten met een internationale of provinciale uitstraling. In Duitsland heb ik naast Darmstadt de universiteiten in Stuttgart, Tübingen en Berlijn bezocht. Berlijn had duidelijk mijn voorkeur. Wat had u meer willen doen tijdens uw studententijd? Als ik meer tijd (en financiële middelen) had gehad, dan had ik wat breder willen studeren. Helaas was dat toen al niet eenvoudig. Waarom bent u naar de UvA in het bijzonder gekomen om onderzoek te doen/les te geven? Na mijn promotie heb ik ruim 10 jaar in het buiten- en binnenland aan verschillende universiteiten op tijdelijke contracten gewerkt. Toen ik toe was aan meer vastigheid kreeg ik een aanbod van de UvA dat ik graag accepteerde. Op welk door u gedaan onderzoek bent u het trotst? Waar ging dit onderzoek over? Met Jan Bergstra heb ik een tijdlang onderzoek gedaan naar deling door 0. We hebben laten zien dat je een `conservatieve uitbreiding’ krijgt als je het axioma x:0=0 aan de rekenkunde toevoegt, d.w.z. alles wat je al kon uitrekenen geldt nog steeds en je krijgt geen gekke dingen. Als je rekenen met deze uitbreiding implementeert dan voorkom je onvoorspelbaar gedrag. `trots’ is wellicht overdreven, maar het is een leuk en nuttig resultaat.

Waar zou u graag onderzoek naar willen doen, als er geen beperkende factoren waren? Met het onderzoek dat ik boven heb geschetst kun je nog lang doorgaan zeker richting toepassingen. Helaas zijn er inderdaad beperkende factoren, maar ik begeleid regelmatig eenvoudige vraagstukken hierover in afstudeerprojecten. Dat is leuk! Waarom wilde u opleidingsdirecteur worden? Ik ben een aantal jaren voorzitter van de examencommissie Informatica geweest die naast diplomeren, vrijstellen en het behandelen van onregelmatigheden ook de kwaliteit van de opleiding van buiten borgt. Ik was toe aan iets nieuws: de opleiding van binnen. Wat wil u bereikt hebben aan het einde van uw opleidingsdirecteursschap? Onder Rob’s leiding heeft de opleiding hoog ingezet op kleinschaligheid (tutorgroepen) en academische vorming (de AV-lijn en het afstudeerproject). De Keuzegids van dit jaar laat zien dat dat een goed besluit is geweest. Ik wil de ingeslagen weg vervolgen. Daarnaast wil ik de diversiteit van de opleiding verhogen. Met name de instroom van meisjes verdient meer aandacht. Ik hoop dat ik hieraan positief kan bijdragen. Komt u langs op de docentenborrel van via? Ja, graag!

17


Help, Ik Ga Op Kamers! Florine de Geus - Uiteindelijk zullen de meesten van ons eraan moeten geloven: het huis van je ouders verlaten en op jezelf gaan wonen. Of je nu op de RXL gaat wonen of in een luxe appartement in het centrum van Amsterdam (jaloers), voor de eerste keer naar je eigen plekje verhuizen is spannend maar vooral heel erg leuk! Wij hebben een aantal tips verzameld om het verhuizen nog makkelijker (en goedkoper te maken).

Tip 1

NEEM JE OUDERS OF ANDERE GEKWALIFICEERDE PERSOON MEE NAAR DE IKEA

Misschien een erg voor de hand liggende tip, maar deze is essentieel. Naast het feit dat je ouders of andere gekwalificeerde personen over het algemeen over een auto beschikken om je nieuw aangeschafte meubels naar je kamer te verplaatsen, weten zij ook waar je op moet letten bij het aanschaffen van deze meubels en andere artikelen. Een matras vergeet je zelf niet zo snel, maar een toiletborstel wellicht wel. Misschien dat ze zelfs aan het een en ander willen bijdragen...

Tip 2

DE IKEA HEEFT EEN KOOPJESHOEK!

Hoewel nogal onhandig gepositioneerd, namelijk helemaal bij de kassa’s, heeft de Ikea een koopjeshoek waar meubels die bijvoorbeeld in de showroom hebben gestaan voor lagere prijzen worden aangeboden. Voordat je aan de volledige wandelroute begint en het hele zelfbedieningsmagazijn leeghaalt, is het zeker aan te raden om hier eerst even rond te kijken.

Tip 3

SOMMIGE DINGEN ZIJN HET WAARD OM WAT MEER GELD VOOR TE BETALEN

Toen ik op kamers ging en meubels bij elkaar aan het zoeken was, leek het mij een goed idee om de meest goedkope vurenhouten stellingkast bij de Gamma te kopen en te gebruiken als boeken-/ algemene spullenkast. Nadat ik deze met veel moeite in elkaar had gezet werd het al snel duidelijk dat deze kast de housewarming niet zou overleven. Ik heb er gekozen de kast aan de houtkachel van mijn ouders te schenken en ben diezelfde week nog naar de Ikea gereden om een beter modelletje te kopen, en daar heb ik tot op de dag van vandaag nog geen spijt van gehad.

18


Tip 4

KOOP KOOKSPULLEN BIJ DE ACTION, XENOS OF BIG BAZAR

Bij deze winkels zijn kookspullen stukken goedkoper, en vaak van prima kwaliteit. Vooral de pannen bij de Action zijn goed. Let er wel ook hierbij weer op dat als het er uit ziet alsof het snel kapot gaat, dit waarschijnlijk ook het geval is. Maak daarnaast ook een uitstapje naar Chinatown! Als je op zoek bent naar een wok of ander kookgerei kun je dit hier stukken goedkoper vinden!

Tip 5

ZORG VOOR WAT BASIC GEREEDSCHAP

Zelfs als je niet handig bent, is het wel gewoon erg handig om wat gereedschap in huis te hebben. Bij de Ikea kun je voor niet al te veel geld een setje kopen met in ieder geval het meest essentiële gereedschap. Daarnaast heeft de Action prima gereedschap, vaak een stuk goedkoper dan bij de bouwmarkt. Zorg daarnaast voor bandenplaksetje en leer, als je dat nog niet kan, hoe je een fietsband moet plakken (of zorg dat je bevriend bent met mensen die dit kunnen). Dat scheelt weer een tripje naar de fietsenmaker!

Tip 6

ALS JE EEN KOELKAST MOET KOPEN, NEEM ER DAN EEN MET EEN VRIESVAKJE

Je hebt dan misschien wat minder ruimte voor bier in je koelkast, maar je kunt wel je maaltijden invriezen. Zeker als je voor één persoon kookt is het veel voordeliger om maaltijden voor meerdere personen te koken en deze in porties in te vriezen. Is meteen makkelijk voor als je een keer geen zin hebt om te koken.

19


In deNinaKeuken bij... Wagenaar Djanira dos Santos Gomes en Rosie Zheng Zou jij het overleven met je voorraadkast, als er een sneeuwstorm van een week uitbreekt waardoor je niet naar buiten zou kunnen? Voor deze Cavia kookten wij een culinaire survival-maaltijd bij niemand minder dan Nina Wagenaar. Er gold één belangrijke regel: alles moest gemaakt worden met wat er al in huis te vinden was. Speciaal voor jullie hebben we natuurlijk alles wat er goed en fout ging vastgelegd.

Nina's Survival Stash Op het balkon van Nina zijn diverse verse kruiden te vinden: zelfverbouwde munt, peterselie en zelfs minitomaatjes. Ook de voorraadkast, koelkast en vriezer zijn goed gevuld. Een voorraad blikjes, potjes en sausjes waar de Appie u tegen zegt. Fun fact: alles is vegan! (Iets spannender fun fact: we worden van tevoren gewaarschuwd voor eventueel vergaan voedsel - gelukkig valt het uiteindelijk heel erg mee, op een blik kokosmelk met onleesbare datum na.) Een blikje in de keukenkast levert ons de mooiste kruidenverzameling, een grote bak uien en knoflook (essentials) en een uitgebreide keuze aan rijst, quinoa en pasta. En nog mooier natuurlijk: een ware afwasmachine in de keuken. Aangezien er voedsel te vinden is voor een heel weeshuis, en aangezien Nina dringend van haar overvloed aan eten af moet (“Marie Kondo that in een mooi gerechtje wat wel joy

20


sparkt”, aldus Nina), besluiten we om het niveau een beetje op te hogen: we koken een volledig driegangenmenu, bestaand uit een voor-, hoofd- en nagerecht. Voor de studenten onder ons die het zich kunnen veroorloven om te koken op recept, en voor zolang we de supermarkt nog fysiek kunnen bereiken (wees die sneeuwstorm

Voorgerecht :

Ingredienten - 3 pers. -

Olijfolie Limoensap 2 uien Italiaanse kruiden 4 knoflookteentjes Zout 2 puntpaprika’s Peper 1 blik tomatenblokjes Gerookte-paprikapoeder Cajun-kruiden in een spannend bakje Verse peterselie, bij voorkeur van Nina’s

Stap 1

Laat een beetje olijfolie heet worden in de pan en gooi dan de fijngesneden ui en knoflook erbij. Hier naar schatting de paprikapoeder, cajun-kruiden en italiaanse kruiden aan toevoegen (en waarschijnlijk later meer), en bak het geheel.

voor!), volgen hieronder drie uitgelezen receptjes voor die ene avond waarop jij al je vrienden gaat inpakken met je kookkunsten! De totale bereidingstijd inclusief het opeten zelf schatten we op 2 uur, als je met zijn tweeën kookt en met zijn drieën eet tenminste. Marie Kondo zou trots zijn!

Paprika-tomatensoep met haver-kookroom werkt, en pak dan de staafmixer erbij: tijd om te pureren! Zet intussen je medechef hard aan het werk met het hoofdgerecht.

Stap 4

De finishing touch! Verdeel de soep over de kommetjes, giet met je meest chef-waardige elegantie de kookroom eroverheen en garneer met verse peterselie. Het resultaat! Als voorgerecht flansten wij een fancy paprika-tomatensoep in elkaar, met haver-kookroom en wat peterselie van het balkon om het af te maken.

Stap 2

Voeg de tomatenblokjes en (naar smaak) limoensap toe en laat de soep even sudderen.

Stap 3

Voeg een beetje heet water toe, laat nog even sudderen terwijl je hard aan het hoofdgerecht

21


Hoofdgerecht :

Ingredienten - ~3 pers. -

22

2 uien 5 knoflookteentjes Vegan bacon (eventueel vervangen door iets passenders gezien de kruiden) 1 blik kikkererwten 1 blik kokosmelk (liefst niet over datum) Heel veel (bevroren) doperwtjes Veel (bevroren) paprikareepjes 1 blikje maïs Pandanrijst (+/- 2 kopjes) Limoensap Ras el Hanout-kruiden Rode curry-kruiden Gele curry-kruiden in een spannend bakje (niet op de foto want later toegevoegd in nood) Komijnzaad Kurkuma Zout Peper Cashewnoten voor eroverheen Sriracha en/of sambal voor erbij Gebakken uitjes voor erbij

Geïmproviseerde curry met vegan bacon en kikkererwten

Stap 1

Snijd de uien en knoflook en wok deze samen met de kruiden goudbruin in een grote pan met wat olijfolie. Kook ondertussen de rijst volgens de verpakking (of, als je hem extra lekker wil: per kopje rijst 4 kleine bergjes zout en iets minder dan twee kopjes water; dit roerend aan de kook brengen, eventueel met gedroogde knoflooksnippers, en dan op laag vuur 20 minuten koken met deksel).


Stap 2

Voeg de vegan bacon toe en laat warm worden. Voeg vervolgens de doperwten en bevroren paprika toe en wok tot alles wat zachter is geworden en niet meer bevroren is. Als laatste mogen de kikkererwten en de maĂŻs erbij.

Stap 3

Dit is het moment waar je in paniek raakt: er bleek opvallend veel paprikapoeder in de bacon te zitten en dit was geen positieve toevoeging aan de Aziatische invalshoek van het gerecht. De makkelijkste oplossing: meer kruiden! Wij kozen voor een bakje gele currykruiden en dit ging opvallend goed. Nu voeg je ook de kokosmelk toe om de saus romig te maken (die ene met onleesbare datum, hou het spannend). Maak op smaak met limoensap en laat dit pruttelen voor zo’n 10 minuten.

Stap 4

Verdeel het gerechtje en de rijst over de borden en strooi er wat gebakken uitjes en cashewnoten overheen ter garnering. Voor de liefhebbers van pittig eten kan er wat (of veel) sriracha of sambal worden toegevoegd. Heb je nog steeds honger? Dan kun je nu aan het nagerecht beginnen.

23


Nagerecht

Koffie-karamel havermout met kersen, honing en kaneel

:

Ingredienten - 3 pers. -

12 kersen (diepvries, vers, wat je wilt) Havermout Half pak Alpro soja ethopian coffee & soya caramel blend 2 bananen Honing en/of dadelstroop

Stap 1

Verwarm de Alpro soja Ethopian coffee & soya caramel blend in een klein pannetje, zonder het te laten koken.

Stap 2

Voeg de havermout toe en roer tot de gewenste dikte is bereikt. Laat nog even doorpruttelen als je hem dikker wilt, voeg wat meer soyamelk toe als je hem juist wat dunner wilt.

Stap 3

Verdeel de havermout over de kommetjes en garneer met de kersen, honing en/ of dadelstroop (wij gingen uiteindelijk voor honing), en kaneel. Bananen zijn waarschijnlijk ook lekker, maar wij hebben die uiteindelijk buiten wegen gelaten, toen bleek dat een driegangenmenu toch wel redelijk vullend was. De survival-tip

24

van deze avond? Hamsteren is eigenlijk toch wel slim! Want wie wil er nou niet kunnen opscheppen (haha) met een 3-persoons driegangenmaaltijd, wanneer de gemiddelde student op een houtje moet bijten vanwege die sneeuwstorm van een week? Neem daarom een voorbeeld aan Nina en sla eens dat extra pak Alpro soja ethopian coffee & soya caramel blend in, want ooit redt het je leven.

Wil jij nou ook dat wij bij jou zo’n heerlijke maaltijd in elkaar flansen? Stuur een mailtje naar cavia@svia.nl en wie weet staan wij voor de volgende editie in jouw keuken!


Horoscopen Ram

Stier

Hoe klein je ook bent, jij ramt jezelf overal wel doorheen. Aangezien dit toch een net wat zwaardere tijd gaat worden (die goudgele pilsjes hebben je portemonnee wel significant lichter gemaakt dit jaar), is het echter slim om te overwegen je eetpatroon wat meer op de hamstertijd aan te passen. Het advies van de sterren? Een dieet van twee eiwitshakes per dag en anderhalve rauwe koe per week. Denk ook aan de sportschool, want je kunt fysieke inspanning verwachten bij je eerstvolgende tentamen.

Deze maand ga jij jouw Clarabella Koe vinden, stier. Waar, vraag je? In het gras aan de overkant, natuurlijk. Dus als je haar echt voor je wil winnen zul je een drastische beslissing moeten nemen. Deze actie zal moed van je vergen, en verdriet, bloed, zweet en tranen. Het is niet voor iedereen weggelegd. Het zal een barre tocht worden en je zal meermaals denken: ik kan het niet, ik geef het op. Maar - en ik kan dit niet genoeg benadrukken - denk aan je koe: ze heeft je nodig. Het is tijd voor Missie Nikhef.

Tweelingen

Kreeft

Tussen jou en je andere (betere?) helft is het altijd survival of the fittest. Gelukkig heb jij een gezonde dosis Darwin op zak en vormen de Galapagos-eilanden voor jou geen verrassing meer. Moeiteloos zul jij van nu af aan excelleren in de evolutionaire tactieken die je dag voor dag ontwikkelt in de schoolbanken. Het duurt niet lang meer, of jij zet met casual quantum computing dubbele espresso’s in je hoorcollegepauze (terwijl je andere helft nog bij Sjeel staat te suffen).

Of moet ik zeggen Dora the Ex-splorer?? Wanneer was de laatste keer dat jij zonder Google Maps de weg hebt gevonden? Van nu af aan is het afgelopen met de iPhone: terug naar de natuur en lees dagelijks de horoscoop, want iedereen weet dat de sterren je de weg wijzen als geen ander. Het staat in de sterren. Letterlijk. Natuurlijk heb je recht op een pratende rugzak en een aapje, maar die mag je zelf regelen.

25


Leeuw

Maagd

Step up your game, kerelmanbro. Dit is al de derde keer dat die Weegschaal je felbegeerde frikandelbroodje moeiteloos voor je hongerige snuit wegkaapt. Weet je nog Katy Perry? Zelfs die kon het beter. En sterker nog: ook in de liefde zal jij alleen geluk hebben als je nu gelijk achter de vrouwtjes aan gaat (maar breng snacc). Vecht voor die troon in de voedselketen!

De komende maand zul jij geen overlevingstactieken nodig hebben, maagdelijke schoonheid die je bent. Met je lieijke glimlach zal jij iedere docent en student in je macht hebben. Je kunt net zo goed gelijk met je bijbaantje stoppen, want je hoeft maar met je vingers te knippen of je wordt op handen gedragen. Ook in de liefde zit je helemaal gebakken: heb je gezien hoe die knappe vissen steeds naar je knipoogt van achter zijn laptop? (En als hij een TA is, kan prima toch)

Weegschaal

Schorpioen

Voor jou is vanaf nu de aanval de beste verdediging. En dan bedoel ik niet het wegstelen van de frikandelbroodjes van leeuw, nee, wie jij moet verslaan is leeuw zelf. Hij komt toch al achter je aan, dus je kunt hem maar beter voor zijn. Morgen tijdens hoorcollege is zijn zwakke moment: zijn aandacht zal volledig liggen bij zijn mobiel. Maak hier gebruik van en versla hem soepel en slim. Wie had dat gedacht, weegschaal bovenaan de voedselketen?? Het zal de stand van Mercurius wel weer zijn.

26

Laten we eerlijk zijn: jij bent niet bepaald geliefd hier. Dat ligt minder aan je stralende persoonlijkheid, meer aan je stekende schorpioenstaart. Het is tijd om hem af te hakken. Bovendien, zo mooi stond hij ook weer niet. Gooi hem in de eerste de beste prullenbak en zorg dat hij nooit meer terugkomt.Natuurlijk ben je nu wel de zwakste schakel van alle sterrenbeelden, want je hebt je verdediging uit het raam gegooid. Dit is het moment om je overlevingstactieken te overdenken.


Boogschutter

Steenbok

Toch jammer dat jij jouw sterrenbeeld geen eer aan doet. Al die kansen die je had om te leren boogschieten, maar je koos voor de laptop. In dit Hunger-Gamesiaanse tijdperk zul je het extra zwaar hebben, vooral sinds Stier en Leeuw je nu voorbij klimmen in de voedselketen. Bij gebrek aan boog-skills moet je nu slim zijn en je coalities bedachtzaam samenstellen (hint van het universum: vermijd maagd en vissen, dat brengt alleen maar ongeluk).

Alles verliep voor jou vlekkeloos, totdat je grote rivaal en natuurlijke vijand op het toneel verscheen: het gevreesde vak linalg. Eerste keer? Zorg voor goede camouflage en kijk de kat uit de boom, zodat je ongestoord een tactiek kunt bedenken. Vijfde keer? Benader het vak als een oude bekende en steek het dan bikkelhard in de rug. EN PAK HEM BIJ ZIJN NEK!!!! (N.B. dit orakel stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele mentale en/of fysieke verwondingen bij opvolging van het gegeven advies)

Waterman

Vissen

Nu is het menens, waterman: gelukkig heb jij hier je hele leven voor getraind. Barre tijden staan jou te wachten. Met niet meer dan 3 pakjes YumYum noodles per dag zul jij je tentamens, je dagelijkse vitamines ĂŠn je dagelijkse plezier binnen moeten halen. Alleen zolang de maan dikker is dan je duimnagel heb jij zo nu en dan recht op een toffifee (raadpleeg het dichtstbijzijnde orakel bij twijfel).

De sterren liegen er helaas niet om: zonder de hulp van je vrienden had jij het nooit tot hier aan toe gehaald, kuddedier dat je d’r bent. Gelukkig ben je altijd even snel en behendig: heb je ooit in de rij hoeven staan voor een broodje? Precies. Glad ben je ook zeker, met je onweerstaanbare pick-up lines en Aquaman-charmes (nog meer dan waterman?? Deze maand wel!). Ga zo door en vergeet niet af en toe die harinkjes te eten voor je Omega 3 level.

27


Overleven op een universiteit betekent natuurlijk ook omgaan met de docenten. Om daarbij een handje te helpen kun je hun namen in de volgende alignment chart zetten om zo een goed overzicht van hun persoonlijkheden te hebben.

Evil

Neutral Good

Lawful Neutral Chaotic

Lawful: Toewijding, of misschien iets te veel daarvan. Bijvoorbeeld, zo’n docent begint en eindigt altijd de hoorcolleges precies op tijd, ongeacht de situatie. Neutral: De gewoonlijke stand van zaken bij personen. Deze soort docenten zijn niet overdreven in hun kenmerken. Chaotic: Extreme docenten: ze vergeten bijvoorbeeld constant hun materiaal of houden veel te lange monologen waar ze later aan toevoegen dat het niet belangrijk is voor de toets. Good: Het type docent dat je absentie door de vingers ziet, of misschien zelfs op tijd dingen nakijkt. Evil: Deze docenten zijn kwaadaardig: gedateerde memes op de dia’s, stiekem toch iets op de toets zetten wat niet is besproken en aan lachende studenten vragen wat er zo grappig is.

28

Profile for Vereniging Informatiewetenschappen Amsterdam

Cavia 54 - VIA's Survival-gids  

Advertisement