__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

MARS 2017 - MARS 2018

FRAMTIDS GUIDE STUDENTUMS

DIN GUIDE INFÖR, UNDER OCH EFTER STUDIERNA

MICHAELA FORNI TALAR UT OM KARRIÄR, ÅNGEST OCH DUKTIG-FLICKA-SYNDROMET

HANNA PERSSON "JAG KOLLADE PÅ SERIER NÄR JAG FICK STUDIEÅNGEST"

JESPER SALÉN LADE SKÅDISKARRIÄREN PÅ HYLLAN OCH BLEV LÄKARE


STUDENTUMS FRAMTIDSGUIDE

2

INNEHÅLL

SID 12

SID 20

SID 6

INFÖR STUDIERNA

UNDER STUDIERNA

5 — UTBILDNINGSTYPERNA LÄR DIG SKILLNADERNA MELLAN UTBILDNINGSFORMERNA

12 — EKONOMITIPS FIXA DIN STUDENTEKONOMI

6 — JESPER SALÉN FRÅN SKÅDESPELARE TILL LÄKARE

14 — HANNA PERSSON OM FOTNOTER, FÖRSTA TENTAN OCH ATT LIGGA PÅ SOFFAN

8 — STUDENTBOENDE BOSTADSSITUATIONEN I SVERIGE JUST NU

16 — DISTANSFÖRHÅLLANDEN HÅLL RELATIONEN VID LIV UNDER STUDIETIDEN

10 — STUDIEORTSTESTET TA REDA PÅ VILKEN STUDENTSTAD SOM PASSAR DIG

20 — BÄSTA BAKISMATEN FÖR DIG MED HÅL I FICKAN 22 — LIFEHACKS SÅ LÖSER DU UTMANINGARNA SOM STUDENT 24 — MILJÖTIPSEN DE ENKLA TIPSEN TILL EN GRÖNARE PLANET

STUDENTUM.SE ÄR SVERIGES STÖRSTA SÖKTJÄNST FÖR EFTERGYMNASIALA STUDIER. VÅR VISION ÄR ATT HJÄLPA ALLA MÄNNISKOR ATT HITTA RÄTT UTBILDNING.


STUDENTUMS FRAMTIDSGUIDE

3

facebook.com/Studentumsverige @Studentumsverige Studentum Sverige

SID 28

EFTER STUDIERNA

SID 14

VI SOM GJORT GUIDEN

26 — BLI GRYM PÅ VAD SOM HELST DET ÄR ALDRIG FÖR SENT ATT BYTA BANA 28 — MICHAELA FORNI OM KARRIÄR OCH DUKTIG-FLICKA-SYNDROMET

LAYOUT ERIKA BERGLUND

30 — EXAMENSPEPP FEM SAKER ATT SE FRAM EMOT EFTER EXAMEN

SKRIBENTER ANDREA KARLSSON ERIK HOLMSTRÖM HANNA FREDRIKSSON LINNÉA FREDIN PETRA BROHÄLL ALEXANDRA ROLF

32 — CV-SKOLA SKRIV DET BÄSTA CV:T OCH PERSONLIGA BREVET 34 — NÄTVERKANDE BLI EN EFFEKTIV NÄTVERKARE

STUDENTUM SVERIGE HOVSLAGARGATAN 3 BOX 7165, 103 88 STOCKHOLM 08-509 106 00 INFO@STUDENTUM.SE WWW.STUDENTUM.SE

SID 26


STUDENTUMS FRAMTIDSGUIDE

4

FÖRORD G

rattis till ditt exemplar av Studentums Framtidsguide! Precis som namnet skvallrar om är detta en guide inför din framtida studietid. Tidningen är indelad i tre olika sektioner: inför studievalet, under studie-tiden och efter studierna. Vi ger dig tips, råd, information och inspiration inför alla tre perioder av ditt liv. Vi som ger ut Studentums Framtidsguide

heter Studentum.se. Studentum.se är Nordens största söktjänst för eftergymnasiala studier, vi har över 8000 utbildningar samlade på vår site. Vi gör det lätt för våra besökare att hitta, jämföra och välja utbildning. Studentum.se är helt enkelt länken mellan skolorna och utbildningsdeltagarna. Låt dig inspireras, trevlig läsning! ■

Petra Brohäll, Kommunikationschef

REDAKTIONEN SVARAR VILKET ÄR DITT BÄSTA OCH ROLIGASTE STUDIEMINNE?

ANDREA KARLSSON

ERIK HOLMSTRÖM

KOMMUNIKATÖR/ PROJEKTLEDARE MÄSSTURNÉ ─ Solen som aldrig gick ner i Norrbotten, festerna som aldrig tog slut och nätterna vi spenderade på taken av studentbostäderna i midnattsolen, med allsång som ekade mellan husen.

ERIKA BERGLUND

KOMMUNIKATÖR/PR-ANSVARIG

KOMMUNIKATÖR/GRAFISK FORM

─ Alla första maj-picknickar i Vårdbergsparken vid universitetet i Åbo. Bubbel, brieost och andra delikatesser man annars inte unnade sig, tillsammans med studiekompisarna och vårens första solstrålar!

─ Sittningarna, grillkvällarna och temafesterna som avslutades med hejdlös skönsång på dansgolvet på kåren i Sundsvall. Måste också säga att det inte var fel att dra till L.A och San Francisco och göra ex-jobb heller!

HANNA FREDRIKSSON

LINNÉA FREDIN

KOMMUNIKATÖR

KOMMUNIKTÖR

─ Första skoldagen på min utbildning. Jag var glad att jag hittat något jag kände mig sugen på att plugga och efter många års paus efter gymnasiet var jag så taggad på att gå i skolan igen, något jag aldrig trott!

─ Jag hade alla mina kompisar i samma kvarter – det var helt fantastiskt! Vi hade alltid dörrarna upplåsta och kom och gick hos varandra som vi ville. Det fanns alltid någon att hänga med! Det saknar jag idag.


5

VILKEN UTBILDNINGSTYP ÄR DU? av ANDREA KARLSSON

UNIVERSITET & HÖGSKOLA Det finns en mängd universitet och högskolor runt om i landet, från Luleå i norr till Malmö i söder. Läs en treårig kandidatutbildning, en fyraårig magister eller en femårig master i det ämne som intresserar dig. PASSAR DIG SOM: Är mer teoretiskt lagd och vill uppleva det klassiska studielivet med nationer, billig öl och nollning.

YRKESUTBILDNING Utbildningar som bedrivs av privata utbildningsanordnare inom allt från friskvård till bartender. Utbildningarna kan vara från ett par veckor till ett par år långa och är oftast avgiftsbelagda. PASSAR DIG SOM: Snabbt vill få en examen eller certifikat inom ditt intresseområde.

FOLKHÖGSKOLA En av folkhögskolans viktigaste uppgifter är att ge en god grund för fortsatta studier och arbetsliv. Här finns både studieförberedande linjer, så kallade Allmänna kurser, och eftergymnasiala utbildningar – mycket inom de estetiska ämnena. PASSAR DIG SOM: Vill läsa upp dina betyg från gymnasiet (på samma sätt som på Komvux), fördjupa dina kunskaper i ett visst ämne eller läsa en yrkesinriktad utbildning.

YH-UTBILDNING Står för yrkeshögskoleutbildning och är kvalificerade utbildningar som matchar dig mot arbetslivets behov. Utbildningarna är omkring två år och innehåller en stor del praktik där du kommer i kontakt med dina framtida arbetsgivare. PASSAR DIG SOM: Snabbt vill få en examen och komma ut på arbetsmarknaden – och dessutom vara säker på att det finns jobb.

KOMVUX Komvux står för kommunal vuxenutbildning och består av allt från enskilda kurser i Matte 2 till yrkesinriktade gymnasiala program, så kallade Yrkesvuxprogram, som ger dig ett yrke. Anmälan görs via din hemkommun, där du även får veta om du blir beviljad till studier eller inte. PASSAR DIG SOM: Vill läsa upp betyg från grundskolan eller gymnasiet för att komma in på din drömutbildning.

UTLANDSSTUDIER Pluggar du på universitet kan du passa på att läsa en termin utomlands. Eller varför inte ta hjälp av en utlandsagent som hjälper svenska studenter att ansöka till skolor utomlands? PASSAR DIG SOM: Är nyfiken på andra kulturer, vill lära dig nya språk och träffa människor från hela världen.

DISTANSSTUDIER Du vet väl att allt fler utbildningar idag kan läsas flexibelt på distans? PASSAR DIG SOM: Jobbar vid sidan av studierna, vill kombinera föräldraledigheten med plugg eller bor utomlands men vill studera i Sverige.

INFÖR STUDIERNA

STUDENTUMS FRAMTIDSGUIDE

Kan jag söka studiestöd för min utbildning? Kontakta Centrala Studiestödsnämnden (CSN) för att få svar på din fråga.


STUDENTUMS FRAMTIDSGUIDE

6

JESPER BYTTE FIKTION MOT VERKLIGHET av PETRA BROHÄLL foto ERIKA BERGLUND

JESPER SALÉN ÄR ETT VÄLKÄNT NAMN I DEN SVENSKA FILM- OCH TEATERVÄRLDEN. HAN DEBUTERADE REDAN 1993 I KÅDISBELLAN MEN DET VAR GENOM SÅPOPERAN VITA LÖGNER HAN SLOG IGENOM. STUDENTUM TRÄFFAR JESPER FÖR ATT PRATA OM DAGEN DÅ HAN BESTÄMDE SIG FÖR ATT LÄMNA SKÅDISLIVET OCH BLI LÄKARE.

– DET VAR ETT LÅNGSAMT växande

missnöje, tror jag. Skådisyrket är inte ett klassiskt yrke på det sättet, där du efter examen automatiskt har ett jobb. Oavsett tidigare jobb eller utbildning är det många andra som bestämmer om du ska få rollen eller inte - regissören, producenten och finansiärerna. Man har ingen makt och det är så otroligt låg sannolikhet att man får jobbet. Jesper tar en sipp av kaffet och säger att han så här i efterhand tydligt förstår att han mådde dåligt under ganska många år. På pappret hade han ett av världens mest eftertraktade jobb men det var samtidigt någonting som inte stämde i livet. – I efterhand förstår jag att jag kände mig utsatt som skådespelare. Man bedöms alltid efter sitt ”senaste gigg” och eftersom skådespelaryrket är prestationsbaserat kopplas det lätt ihop med självkänslan. Jobbet är avhängt av ständig bekräftelse från andra, exempelvis recensioner. Mitt psyke pallade inte riktigt det. – Sedan har vi den ekonomiska trygghetsaspekten också, att inte veta när nästa lön kommer är vidrigt. Man måste ju betala hyran! Även om man gör ett snabbt filmjobb och får 100 000 kronor i ett bräde har man ingen aning om när man får nästa filmroll eller hur länge pengarna ”måste räcka”.

MED EN LÄKARMAMMA har Jesper sett läkaryrket på nära håll under sin uppväxt och han medger att han först avfärdat yrket, då det verkade jobbigt och äckligt. Däremot har intresset för de naturveten-

JESPER SALÉN ÅLDER: 38 år. BOR: På Södermalm, Stockholm. GÖR: Blev känd skådespelare 1993 genom filmen Kådisbellan, såpoperan Vita Lögner, tonårsrullen Festival och den Oscarsnominerade filmen Ondskan. Han bytte spår, utbildade sig till läkare och jobbar idag på läkarsajten Kry.se.


STUDENTUMS FRAMTIDSGUIDE

skapliga ämnena alltid funnits och det var först vid 20-års ålder som han på riktigt började bli intresserad av läkaryrket. Problemet med läkarprogrammet var dock de höga antagningskraven. Jesper saknade fullständiga betyg från gymnasiet och för att komma in på läkarprogrammet måste man ha läst naturämnena. Det var helt enkelt två berg att bestiga; han måste bli behörig och samtidigt få tillräckligt höga betyg för att komma in på utbildningen, något han trodde var omöjligt. När kom vändpunkten?

– Jag minns det tydligt, jag jobbade på en skola under några år som fritidsledare, det var skärtorsdag, jag hade precis blivit dumpad och stod där allmänt uttråkad i datasalen och installerade datorer. Jag visste att jag inte ville vara fritidsledare för resten av mitt liv och jag förstod att jag inte skulle bli yngre, så jag drog ner till Komvux samma dag och anmälde mig till alla kurser jag behövde för att få behörighet till läkarprogrammet. – När jag började plugga på Komvux gick min ångestnivå ner med 95 procent. Det gjorde underverk för mitt psyke! Depressiviteten och ångesten har aldrig kommit tillbaka på samma sätt sedan dess, säger han men understryker hur kul skådespeleriet är, men inte som ett jobb att vara beroende av, i alla fall inte för mig. Stämde dina förväntningar på läkarprogrammet överens med verkligheten?

– Nej inte alls, jag var faktiskt rädd att jag inte skulle klara första terminen. Jag hade inga studiemeriter alls, hade aldrig skrivit ett examensarbete, ingenting. Men det gick jättebra och jag blev till och med nominerad för bästa examensarbete, så min studietid var enormt positiv. Bara att klara en tenta har slagit varenda bra recension från skådisgrejer och betyder jättemycket mer för självkänslan. Vad gör läkaryrket värt fem och ett halvt års studier?

– Mötet med människor! Du utvecklar verkligen din förmåga att kommunicera. Sedan gillar jag de praktiska små tingen, som att skära bort födelsemärken. Jag mår bra av att vara där livet händer, att vara nära liv och död är både magiskt och

7

läskigt, säger han och fortsätter: – Just ja, jag fick förlösa ett barn – det var råcoolt. Jag minns att jag fick fostervatten överallt, men inte brydde mig. Det var bara fint, här kommer ett liv liksom. ÄVEN OM DET VAR 10 ÅR sedan som Jesper var en aktiv skådis kommer folk fortfarande fram till honom och vill prata om hans skådespelarkarriär, vilket han tycker är en komplimang. Dock fanns det en rädsla att folk skulle tänka ”Här kommer kändisläkaren” när han väl valde att skola om sig. – Därför är det fint att få positiv feedback på mina läkarkunskaper och min kapacitet i yrkesrollen. De komplimangerna blir jag såklart mest stolt över. ■

JESPER OM STUDIETEKNIK & STUDIESTRESS:

• Klarar du tentorna vet du att du pluggat tillräckligt. Klarar du inte tentorna måste du plugga mer, men ”övergör” det inte. • Plugga något du tycker är kul. Folk som tänker ”Jag ska bli läkare” för att det verkar ”creddigt” men inte har ett intresse, får det tufft. • Var inte stressad, ta några mellanår om det behövs och fundera på vad du vill. Sedan behöver man ju inte vänta tills man är över 29 år som jag var innan man börjar plugga. • De flesta ströjobb man har innan studierna är svinbra erfarenheter, oavsett vad man vill bli. Restaurangjobb skapar exempelvis stresstålighet medan ett lärar- eller sjukhusvikariat ger förståelse för andra människor.

JESPERS TIPS FÖR ATT KOMMA IN PÅ LÄKARPROGRAMMET:

• Gå en Högskoleprovkurs på nätet och öva dig på gamla högskoleprov. Time management är viktigast vid Högskoleprovet! • Jag kom in på läkarprogrammet via Karolinska Institutets PIL (prov- och intervjubaserat urval för läkarprogrammet) som då krävde minst 1.7 på högskoleprovet. • Luras inte av ”snacket”. Många som pluggar till läkare vill att det ska låta som att det är superjobbigt. Ställ frågor till dem som ser avslappnade och glada ut.


STUDENTUMS FRAMTIDSGUIDE

8

BOSTADSSITUATIONEN BEKÄNNER FÄRG av ANDREA KARLSSON Grönt i norr och rött i storstäderna. Så skulle man kunna sammanfatta bostadssituationen i Sverige just nu. Varje år granskar Sveriges förenade studentkårer, SFS, bostadssituationen i landets studentstäder inför höstens terminsstart. År 2016 ingick 33 städer i undersökningen. De olika färgerna rött, gult och grönt talar om hur tryggt boendet är baserat på bland annat kontraktsformen för bostaden, boendeformen, att bostaden är belägen inom 30 minuters avstånd från skolan och att hyran inte överstiger 35 procent av studiemedlet. 15 hp = rätt till boende Ett tryggt boende enligt SFS innebär även att man ska ha tillgång till bostaden senast 30 dagar efter att man anmält sitt intresse. Alla studenter med en studietakt på minst 15 högskolepoäng per termin ska enligt SFS erbjudas boende. Detta oavsett om studenten är folkbokförd i kommunen sedan tidigare eller inte. Här är kartan över bostadssituationen just nu.

Borlänge Borås Eskilstuna Falun Gävle Halmstad Helsingborg Jönköping Kalmar Kristianstad Linköping Norrköping Visby Västerås Östersund

Karlshamn Piteå Skellefteå Sundsvall Trollhättan Örnsköldsvik

4 TIPS PÅ HUR DU HITTAR STUDENTBOSTAD

Göteborg Karlskrona Luleå Lund Malmö Skövde Stockholm Umeå Uppsala Växjö Örebro

Källa: SFS bostadsrapport 2016 Bostadssituationen för landets studenter

Bostadssituationen ser dyster ut i delar av Sverige. Men ta det lugnt! Studentum har samlat tipsen på hur du hittar bostad i städerna med störst brist. Kolla skolans bostadsutbud Många skolor, studentkårer eller studentorganisationer har bostäder eller rum i internat som de hyr ut lite billigare till studenter. Kontakta även kommunen eller skolan för att kolla om det finns bostadsgaranti i den stad du ska plugga i.

Ställ dig i bostadskö I vissa städer borde du ha gjort det redan när du föddes, men oftast räcker det med några månaders kötid. Många bostadsköer är gratis, men i en del fall kan du vara tvungen att betala en slant. Använd sociala medier Sociala medier är en perfekt kanal att använda sig av för att skaffa en studentbostad. Skriv en statusuppdatering om ditt desperata behov av tak över huvudet och locka med en hejdundrande inflyttningsfest så är problemet löst inom kort.

Ta till nödlösningar I allmänhet är trycket på bostäder som störst precis i början av terminen. Snika in dig hos en bekants bekant, bo på hostel eller coachsurfa de första veckorna på terminen. Ett annat alternativ är att provisoriskt ta en bostad lite utanför stan tills andra möjligheter uppstår.


STUDENTUMS FRAMTIDSGUIDE

9

INA BYTTE BRANSCH LÄSTE IN MATTEN PÅ DISTANS Ina Edmark har arbetat som flygvärdinna men bytte nyligen bransch och är nu på röntgenavdeningen i Kristianstad. Anatomi har alltid fascinerat henne och den stora drömmen är att studera vidare och lära sig mer inom ämnet. Det som bromsat drömmen är att hon saknat matte. Nu när matte 2 är avklarad på NTIskolan så är drömmen levande igen! HUR KOMMER DET SIG ATT DU VALDE ATT STUDERA PÅ KOMVUX? – Jag har alltid varit fascinerad av anatomi och det är någonting som jag länge önskat ta till en högre nivå. Det som satt stopp för mina drömmar att läsa vidare är att jag har saknat kunskaper i matte. HUR ÄR DISTANSSTUDIER ANNORLUNDA ÄN TRADITIONELL KLASSRUMSUNDERVISNING? – Att studera på distans har gått bra. Dock så kräver det disciplin och att man sätter fokus på målet och mitt mål var ju såklart att bli godkänd för att nu kunna söka in

på högskola/universitet. Vissa kapitel var svårare än andra och jag fick ibland kämpa hårt för att förstå. Många timmar har gått åt att titta på mattevideos och att samtidigt ta stöd av min distanslärare. Vi har haft genomgångar via telefon då vi räknat tillsammans när jag kört fast. I VILKEN TAKT HAR DU STUDERAT? – Jag skulle ha gjort kursen på 20 veckor men gjorde den på 7, att jag klarade den på mindre tid var för att jag fick möjligheten att sitta hemma full tid och koncentrera mig enbart på detta. Annars hade jag nog behövt mina 20 veckor. NU NÄR DU HAR MATTEN I BAGAGET – HUR SER DRÖMMEN OM FRAMTIDEN UT? – Jag kommer nu att plugga vidare inom vård på högskola eller universitet för att nå ett av mina mål som är att få jobba med just sjukvård men med mera ansvar. Kanske kommer jag tillbaka till NTI igen för att öka på vissa kunskaper bara för att jag har funnit glädjen i att plugga igen.

WWW.NTI.SE INFO@NTI.SE #NTISKOLAN


STUDENTUMS FRAMTIDSGUIDE

10

STUDENTUMS STUDIEORTSTEST av ALEXANDRA ROLF

Du kanske vet vad du vill plugga, men vet du VAR? Studentlivet är ju så mycket mer än bara kursplaner, grupparbeten och tentor – så se till att välja studieort med omsorg. Gör Studentums studieortstest här!

Fråga 01

Fråga 03 JAG TRIVS BÄST NÄR JAG FÅR VARA: 1. På landet, eller i alla fall någonstans där jag får lite lugn och ro. 2. I storstan, eller någonstans där det händer något! 3. Spelar egentligen inte så stor roll, så länge jag har mina vänner där. 4. Hemma.

Fråga 04 ÄR DET VIKTIGT ATT BO NÄRA SKOLAN?

NÄR HELGEN KOMMER VILL JAG: 1. Komma ut i naturen eller grotta ner mig i mina intressen. 2. Måste jag välja? Det finns alltid något kul att göra - sport, kultur och resor är bara exempel. 3. Hänga med kompisar och dricka billig öl! 4. Umgås med familjen och nära vänner.

Fråga 02

1. Nära? Bo på skolan vore ju nice! 2. Jag har inga problem att ta mig en bit för att komma till skolan. Det kan vara rätt skönt att få komma därifrån när man väl är ledig. 3. Gärna i närheten, så länge jag kan cykla överallt så är jag nöjd. 4. Jag blir gärna hemundervisad.

Fråga 05 SÅHÄR KÄNNER JAG INFÖR ATT TRÄFFA ANDRA STUDENTER:

JAG SER STUDIER SOM: 1. En möjlighet att fördjupa mig inom mitt intresse, helst tillsammans med personer som älskar samma saker som jag. 2. Visst vill jag plugga, men inte bara hänga upp mig på det i flera år. Det finns ju mycket annat att uppleva, bortsett från skolan och att hänga med andra studenter. 3. En chans att lämna hemstaden och göra något nytt. Nya vänner och nudlar – here I come! 4. Något nödvändigt, men inte nödvändigtvis något som behöver förändra livet allt för mycket.

1. Jag träffar gärna nya människor som har samma intresse som jag. 2. Nytt folk är kul, men det behöver inte bara vara andra studenter. 3. Har hört att det är under studietiden man hittar vännerna för livet, jag är peppad! 4. Klart att det kan vara kul att träffa nya människor, men jag känner att jag har de nära vänner jag behöver!

FLEST 2:OR – STORSTADSLIRAREN FLEST 1:OR – FOLKISNÖRDEN

Att ha ett stort utbud av både aktiviteter, utbildningar

Du har starka intressen och verkar gilla livet på

och nya människor är viktigt för dig! Storstadsfläkten går

landet- leta efter skolor på landsbygden eller i någon

utan tvekan att kombinera med studentlivet! Kika när-

av de mindre städerna. Eftersom du dessutom

mare på de svenska storstäderna, eller varför inte leta dig

uppskattar att umgås med andra som har samma

utanför Sveriges gränser när det är dags att plugga?

intressen och gillar tanken på att bo på skolan så är folkhögskolestudier ett bra alternativ för dig!

FLEST 4:OR – HEMMARÅTTAN FLEST 3:OR – DEN KLASSISKA STUDENTEN

Du känner dig rätt nöjd med livet som det är nu och

Du är en klassisk student! Studentlivet med

är inte beredd att göra allt för stora förändringar för

kårhus, studentföreningar, nudlar och en massa

att börja plugga. Ett tips är att kika på distansutbild-

nya kompisar lockar! Du borde kika närmare på

ningar, utbudet av sådana växer ständigt och om du

några av de stora studentstäderna i Sverige.

väljer en sådan kan du plugga där det passar dig bäst

Uppsala och Lund är klassiska exempel.

– hemma!


www.hermods.se

Plugga Komvux på Distans – när och där du vill! Distans, klassrum eller både och Gymnasiekurser, Grundläggande och SFI Yrkesutbildningar

Gratis och CSNberättigat

Kursstarter varje månad

www.hermods.se

En snabbare väg till Drömjobbet! 9/10 får jobb efter en YH-utbildning på Hermods

Ansök senast

15/5

Alla Hermods YH-utbildningar drivs i nära samarbete med företag Gratis och CSN-berättigat


STUDENTUMS FRAMTIDSGUIDE

NDER STUDIERN

12

FIXA DIN STUDENTEKONOMI av ANDREA KARLSSON

Nudlar, bryggkaffe och reaköp. Alla vet vi hur det är att leva som student, med ständigt tom plånbok. Här är tipsen på hur du får en bättre studentekonomi.

PLANERA Gör en månadsbudget. Det finns massor av appar för att hjälpa dig med din budget. Exempel är: Handy Budget, Smart Budget, Tink och Lyxfällan v2.

SÄTT UPP MÅL Har man något konkret att jobba mot är det mycket lättare att spara. Sätt upp ett mål och en tidsram. Vad sägs om en festival i sommar?

HANDLA BILLIGT Mat hör till studenternas största utgifter. Gör det till en sport att jaga låga priser, köpa storpack och basvaror som håller länge.

BOSTADSBIDRAG OCH CSN Om du är 18-28 år kan du få bostadsbidrag och som student har du i många fall rätt till studiestöd och lån. Ta kontakt med Försäkringskassan och Centrala Studiestödsnämnden (CSN) för att ta reda på vad just du kan få.

VÅGA SÄGA NEJ Som student har du inte alltid råd med utekvällar och resor, hur tråkigt det än låter. Det betyder dock inte att du behöver ha tråkigt. Bjud hem kompisarna istället för att käka ute.

MINSKA SMÅUTGIFTERNA Undvik impulsköp, dra inte ditt kort i onödan! Ha koll på småutgifter som kaffe och uteluncher, det är de som äter upp din budget. Men unna dig även något ibland, lägg då in utgifterna i din budget.

TA INTE SMS-LÅN! Man tror ju inte att detta tips ska behövas, men det kan inte nog understrykas hur kortsiktigt och dumt SMSlån är. Det kan bli en skuldfälla du får leva med länge.

BO KOLLEKTIVT Halvera dina boendekostnader genom att bo tillsammans med en eller flera. Nya vänner kommer på köpet. EXTRAJOBBA OCH SOMMARJOBBA Som student är du ofta ledig på loven och under röda dagar. Passa på att jobba extra för att dryga ut din inkomst. UTNYTTJA RABATTER OCH REOR Håll koll på reorna och gör dina inköp då istället för till ordinarie pris. De flesta företag har även rabatter på sina produkter för studenter. Fråga alltid i kassan om det gäller just där! SÖK STIPENDIER En mängd universitet, stiftelser och företag delar ut stipendier till ambitiösa och kreativa personer. Ett vanligt krav för att ansöka om stipendier är att du ska ha bra betyg men det kan också förekomma att du ska studera en viss inriktning, vara aktiv inom studentlivet eller härstamma från ett särskilt område.


Vill du ha jobb?

Gå en av våra YH utbildningar! Vatten- och miljöteknik

Drifttekniker, Kraft & Värme/Process

Projektör, Ledningsnät/ VA

Fastighetstekniker 2

Rörnätstekniker, Ledningsnät/VA

Processtekniker med livsmedelskompetens

Logistiker, arbetsledning och flerpartslogistik

Lokförarutbildning

Stockholm (Järfälla), Sundsvall, Hallsberg, Vara Stockholm (Järfälla)

Sundsvall, Stockholm, Vara Örebro

Örebro

Alingsås Örebro

Huddinge, Hallsberg och Göteborg

Redovisningsekonom Örebro

Läs mer på www.skys.se

Vill du arbeta som Kvalificerad Signaltekniker? I Falköping kan du läsa vår ettåriga YHutbildning som ger dig kunskaper om järnvägens signalanläggningar, regelverk och säker järnvägstrafikering. Du kommer att bli en viktig resurs för framtida järnvägsprojekt.

Intresserad av Guldsmedsyrket? På Lärcenter kan du läsa från grunden. Förberedande guldsmed och Yrkeshögskoleutbildningen YH Guldsmed.

www.lärcenter.nu


STUDENTUMS FRAMTIDSGUIDE

14

HANAPEE SLÅR ETT SLAG LIGGA PÅ SOFFAN av LINNÉA FREDIN foto ERIKA BERGLUND

LUSTSTYRDA VAL OCH ETT STORT FOKUS PÅ ATT MÅ BRA HAR TAGIT HANNA PERSSON DIT HON ÄR IDAG. NYCKELN ÄR ATT GE SIG SJÄLV UTRYMME ATT TA DET LUGNT IBLAND. – DET VÄRSTA JAG VET ÄR FOLK SOM TROR ATT DE MÅSTE VARA UPPTAGNA FÖR ATT VARA LYCKADE, SÄGER HON.

DET ÄR EN GRÅ januaridag 2017. Vi sitter i Filmhusets lunchrestaurang och ser ut över Stockholm genom panoramafönster. Hela förmiddagen har Hanna intervjuat studenter som vill göra praktik på hennes redaktion på SVT, där hon bland annat arbetar som producent och programledare. De tar bara in personer som läser en eftergymnasial utbildning. – Det är ett enkelt sätt att mäta kunskap. Om de läser på en högskola eller går en YH-utbildning så vet vi vad de kan. De har också fått med sig nya sätt att se på saker som kan vara bra för vår verksamhet, säger hon. HON SJÄLV LÄSTE medievetarprogrammet

på Södertörns Högskola och har efter det läst en termin i genusvetenskap på Stockholms universitet. – Jag hade aldrig något kall så det fanns inget självklart val. Vissa brinner ju för att bli till exempel läkare, men jag var lite mer flytande. Jag visste att internet var kul och att det antagligen bara skulle bli större än det redan var, berättar hon och tar en tugga av sin lunch. Efter att inte ha kommit in på journalistprogrammet på Stockholms universitet föll

HANNA PERSSON ÅLDER: 28. BOR: Södermalm, Stockholm. FAMILJ: Pojkvännen Anton, mamma, pappa, syskon. GÖR: Programledare, producent och utvecklare på SVT. bloggar som HanaPee och har en podcast med Martin Huss Knave. PLUGGAT: Medievetarprogrammet på Södertörns Högskola och Genusvetenskap 1 på Stockholms Universitet.


STUDENTUMS FRAMTIDSGUIDE

15

FÖR ATT DET VÄRSTA JAG VET ÄR FOLK SOM TROR ATT DE MÅSTE VARA UPPTAGNA FÖR ATT VARA LYCKADE!

valet till slut på ett nystartat program på Södertörns högskola. Hennes pojkvän ville väldigt gärna till Stockholm, och Hanna ville väldigt gärna vara med sin pojkvän. Dessutom kände hon sig färdig med hemstaden Sundsvall. – Jag behövde se något annat än Sundsvall för att utvecklas som person och komma vidare i livet. Att följa med min kille och börja plugga var ett bra sätt att ta steget. ATT KOMMA TILL ETT nytt

ställe där du är anonym och får börja om från början är en befrielse för många, men Hanna kände tvärtom. Hon är uppvuxen i en liten ort utanför Sundsvall där alla kände alla och hon hade många kompisar. Att börja om från början blev en ofrivillig snabbkurs i artigt småpratande. – Det jag minns som jobbigt från studietiden är till exempel att sitta själv i matsalen och käka lunch. Jag var jättedålig på saker som att ta i hand och kallprata och hade allmänt outvecklade "social skills", berättar hon och lägger till att det är bra att komma utanför sin bekvämlighetszon. – Det är så du utvecklas! Först kommer utmaningen sedan belöningen. Det är så du kommer framåt och det är lite det livet går ut på, säger hon.

HANNA KOMMER INTE från något akademiskt hem. Hennes föräldrar uppmuntrade hennes framtidsplaner, men kunde inte ge henne några konkreta tips på bra skolor eller hur man ansöker till dem. Att ta sig in i universitetsvärlden som hon ständigt känt sig exkluderad ifrån var lärorikt i sig, och hon tror att hon hade haft någon form av utbildningskomplex om hon inte hade gjort det. – Det kändes som att jag stack hål på bubblan och tog mig in i de fina salongerna. Och sedan insåg jag att det inte var så himla svårt. Visst, tentor kan vara jättesvåra och det tar väldigt lång tid att skriva en C-uppsats, men jag klarade ju det. Hon skrattar lite och fortsätter: – Jag minns min första tenta, det var ju en chock! ”Vad är en fotnot?” liksom. Det var också väldigt mycket svåra ord överallt. Men det är ingenting att vara rädd för. Ord är bara ord, säger hon.

inte sitt liv mer än tre månader i taget. Att sätta upp mål är något hon mest ser som ett sätt att skapa eventuella hinder för sig själv. Livet är här och nu och hennes val är luststyrda. – Sådan var jag när jag pluggade också. Om jag hade en jättestressig tentaperiod och kände att jag fick ångest av skolböckerna tog jag en dag ledigt och kollade på serier. Det är så fantastiskt! Jag vill verkliÖVERLAG PLANERAR HANNA

gen slå ett slag för att ligga på soffan! Hon tänker efter lite och fortsätter: – Det är ett stort fokus på att alla ska vara superlyckade och må så himla bra hela tiden. Är det verkligen så farligt att må lite dåligt och ligga på soffan ibland? Det värsta jag vet är folk som tror att de måste vara upptagna för att vara lyckade! Men du verkar själv ganska upptagen?

– Skriv inte att jag är upptagen för det är jag verkligen inte, säger Hanna och skrattar. Det är för mig som det är för många. Vi visar hela tiden upp vad vi gör på till exempel Instagram eller Snapchat, för att det ser bra ut. Vi visar inte upp vår dötid, och det blir förvirrande för många. Jag har massor av dötid och jag älskar det! I sommar är det tio år sedan du tog studenten. Motsvarar ditt liv idag de förväntningar du hade då?

– Nej! Det är mycket bättre! Jag har jättekul på jobbet och längtar dit när jag inte är där. Bloggen är mer som ett intresse och det är en lyx att folk fortfarande följer mig och vill lyssna på vad jag har att säga. – För tio år sedan trodde jag att jag skulle ha typ fyra barn och bo i hus vid det här laget, men jag är inte alls redo för det, säger hon och tillägger: – Men jag visste att jag skulle vara känd på något sätt, men inte hur. ■


STUDENTUMS FRAMTIDSGUIDE

16

BLI ETT PROFFS PÅ DISTANSFÖRHÅLLANDEN av ERIKA BERGLUND

En del anser att distansförhållanden stärker kärleken och därför är nyttigt för relationen, medan andra aldrig skulle kunna tänka sig att ha sin partner längre än ett stenkast bort. Studentum har i alla fall samlat de bästa tipsen för hur du får ditt distansförhållande att hålla.

något att se fram emot och längta till! Med tiden upptäcker ni er egen tidsmässiga smärtgräns. Är det två veckor? En månad? Ett halvår? Hitta den och försök att inte tänja på den för mycket. Paradoxalt nog så krävs det en hel del rutin och struktur för att leva ostrukturerat.

Du kanske precis hittat din drömutbildning 60 mil norr om Stockholm och din partner jobbar sedan tidigare i södra Sverige. Ni försöker hålla er relation vid liv genom telefonsamtal men ensamheten börjar göra dig tokig. Ett distansförhållande kräver planering, en tajt och välfungerande kommunikation, struktur och en plånbok som klarar en hel del resor. Bägge parterna behöver göra det bästa av situationen och vara beredda att satsa. Bli ett distansrelationsproffs så här:

Kommunicera. Kommunikation är a och o i alla förhållanden, men extra viktig när man fysiskt är långt ifrån varandra. Den fysiska närheten måste ersättas med ord, ni måste bli grymma på att visa uppskattning, tacksamhet och kärlek i enbart kommunikationen. SMS, Skype, telefon – vad som passar er bäst.

Planera. Boka in telefondejter - och håll dig till dem! Gör upp en plan över när ni ska ses och hur ofta. Bestäm också hur ni fördelar kostnaderna för resorna. Planera in när ni ska träffas långt i förväg, då har ni

till att ha inför er helg

liknande förväntningar tillsammans.

Njut av din tid för dig själv. Ta tillvara på de saker som faktiskt är sjukt skönt med att bestämma allt själv. Även om det är väldigt fint att dela vardagen med någon annan så har du möjlighet att planera din tid precis som du vill. Ät vad du vill till middag, tryck en hel chipspåse om du känner för det, titta på dina favoritserier. Ta ett tre

SKYPE, SMS, TELEFON - EN TAJT, VÄLFUNGERANDE KOMMUNIKATION ÄR A & O

Rätt förväntningar. Diskutera i förväg hur ni tänkt tillbringa tiden när ni ses. Det kan lätt bli spänt och laddat om ni inte ser

timmar långt bad, ta upp all plats i sängen och passa på att träna. Tillbringa tid med vänner, även de som din partner kanske inte älskar att umgås med. Sätta en deadline. För att ni båda ska se ljuset i tunneln måste ni i den mån det går sätta ett ungefärligt slutdatum för ert distansförhållande. Det här är bränslet för att orka och få den extra energi som behövs för att hålla relationen vid liv under tiden ni inte kan bo tillsammans. Peppa varandra. En dag är en av er ledsen medan den andra är peppad. Se till att finnas där och stötta den andra då. Ge och ta emot energi när det behövs helt enkelt! Överraska. När man fysiskt är nära varandra är det relativt lätt att visa sin uppskattning. På distans är det mer utmanande. Ett litet brev, ett foto i brevlådan, en liten present eller ett spontanbesök betyder väldigt mycket. Håll ut och bit ihop. Tanken är ju inte att ni ska ha ett distansförhållande för evigt. När det känns tufft; håll ut och bit ihop och kom ihåg – detta är endast tillfälligt.


VI FINNS I ÖVER 50 STÄDER. HITTA DIN UTBILDNING PÅ ASTAR.SE

ASTARS UTBILDNINGAR TAR DIG MOT NÄSTA JOBB! VÅRA UTBILDNINGSOMRÅDEN:

. RESTAURANG OCH BAGERI . HOTELL OCH TURISM . EKONOMI OCH SÄLJ . ADMINISTRATION OCH IT . INDUSTRITEKNIK OCH FORDON . FASTIGHET OCH VVS . VÅRD OCH OMSORG . BARN OCH FRITID

VI KAN UTBILDNING OCH JOBB INOM VILKET YRKE BLIR DU NÄSTA STJÄRNA?

www.astar.se

Astar är ett av Sveriges största utbildningsföretag. Vi erbjuder yrkesutbildningar med praktik i arbetslivet. Du får även stora möjligheter till jobb genom vårt nära samarbete med företag och organisationer. På Astar är vi övertygade om att alla människor har en talang inom sig. Vi utvecklar den talangen och gör dig till en stjärna i arbetslivet.


STUDENTUMS FRAMTIDSGUIDE

18

FRÅN B2C TILL B2B ANTON UTBILDADE SIG TILL SÄLJARE

Anton Åkerling är 25 år, född och uppvuxen i Örebro och tidigare studerande vid YH-utbildningen Marknadsinriktad företagssäljare. En utbildning som kan liknas vid de idag ansökningsbara utbildningarna Sales & Marketing B2B och Sales Management B2B på Affärshögskolan. Anton ville bygga vidare på sina säljkunskaper och byta inriktning från B2C (business to consumer) till att nischa sig mot försäljning mellan företag – B2B och sökte sig därför till YH-utbildningen i Örebro. I somras tog Anton sin examen och arbetar idag som marknadsansvarig på filmproduktionsbolaget Takeoff AB. VAD FICK DIG ATT VÄLJA JUST DEN HÄR UTBILDNINGEN? – Jag ville avancera och lära mig arbeta med en mer långvarig säljprocess. Jag hittade den här utbildningen och tyckte att den var en snabb och bra väg mot mitt mål. Utbildningen är dessutom direkt förankrad till näringslivet vilket absolut är ett plus. Utbildarna kommer från näringslivet på en post i ett företag eller är konsulter, ofta ledarskapskonsulter. De vet vad som kommer att förväntas av oss när vi tagit examen och ska ut i arbetslivet. – Vi blir upplärda som om vi vore en del av arbetslivet redan nu och det tycker jag är riktigt bra. Vi blir behandlade mer som att vi är branschkollegor än studenter. VAD JOBBAR DU MED NU? – Jag sitter nu på min nya arbetsplats, ett filmproduktionsbolag som heter Takeoff AB, där jag är marknadsansvarig. Jag säljer film åt företag, tja, ett jobb där jag uteslutande fokuserar på B2B.

– Anledningen till att jag kom in på företaget var att de hade fått nys om Affärshögskolan, blev nyfikna och sökte sig till skolan. Annars hade jag nog aldrig hittat dem, så jag är otroligt glad för att Affärshögskolan syns här i Örebro så att företag som Takeoff kommer i kontakt med oss studerande för en framtida rekrytering. VILKA PERSONLIGA EGENSKAPER TYCKER DU ÄR VIKTIGA I YRKESROLLEN? – Man får väldigt bred kunskap under sina studier, men jag tror att nyckeln är nyfikenheten. Är du nyfiken har du hamnat helt rätt, det finns otroligt mycket kunskap hos utbildarna och ute på LIA-platserna. Bara man söker efter det och är öppen för det, då kan man gå hur långt som helst. VAD BLIR MAN EFTER UTBILDNINGEN? – Många av mina tidigare medstuderande har valt en inriktning som är mer riktad mot marknadsbiten. Men en del tog steget som jag och fokuserade på sälj. Säljare är inget man blir om man vill sitta still och göra samma sak varje dag. Det handlar om att ha höga målsättningar och då finns det oändliga möjligheter i branschen. I höst startar vi en mängd utbildningar inom bl.a. ekonomi, inköp, marknadsföring och försäljning.

HOS OSS KAN DU LÄSA FÖLJANDE UTBILDNINGAR UNDER 2017: • • • • • • • • • • • •

Affärsinriktad Redovisningsekonom – Karlstad Affärsinriktad Redovisningsekonom – Gävle Affärsinriktad Redovisningsekonom – Jönköping Facility Manager – Göteborg Facility Manager – Stockholm Inköpare/Upphandlare – Västerås IP-paralegal – Distans (Karlstad) Lönekonsult – Distans (Gävle) Lönekonsult – Uddevalla Sales & Marketing B2B – Linköping Sales Management B2B – Örebro Säljare KAM – Göteborg

Läs mer och ansök på affarshogskolan.se/utbildning


Sista ansökningsdag 28 april

Agil projektledare logistiker eller automationsingenjör? På vår hemsida hittar du ett stort urval av YH-utbildningar inom bl.a. IT, teknik, bygg och logistik. Hitta utbildningen för din framtid på teknikhogskolan.se/utbildningar


20

BÄSTA BAKISMATEN

STUDENTUMS FRAMTIDSGUIDE

av PETRA BROHÄLL

FEST IGÅR? ONT I HUVUDET OCH ILLAMÅENDE IDAG? FRUKTA EJ – VI HAR SAMLAT VÅRA BÄSTA BAKISMATTIPS. FÖR ATT TILLFREDSSTÄLLA ALLA OLIKA PLÅNBÖCKER HAR VI OCKSÅ VALT ATT DELA IN BAKISMATEN I TRE OLIKA PRISKLASSER, BARA EN SÅN SAK!

PS.

ALLA RÄTTER GÅR SJÄLVFALLET ATT ANPASSA MED LAKTOSOCH GLUTENFRIA PRODUKTER

För budgetplånkan

(alternativt till dig som inte orkar gå till affären) • • •

PASTA DELLA KYLSKÅPSRESTER Ta den pasta du har hemma (snabbmakaroner eller tagliatelle, strunt samma). På med riven ost (eller sno från någon annan i studentkorridoren) + ös på ketchup + rikligt med flingsalt + svartpeppar. Det är förstås godare med köttfärssås men när budgeten stramar -underskatta inte klassikern ketchup! Har du créme fraiche eller grädde kan du med fördel sleva i några matskedar av detta också, för den lyxiga krämigheten.

• • •

SCONES MED SMÖR OCH SYLT (FÖR VISST ÄR MARMELADEN SLUT?) Sätt ugnen på 250°C och blanda vetemjöl (4 dl), bakpulver (2 tsk) och salt i en bunke. Finfördela därefter smör (50g) i mjölblandningen. Tillsätt mjölk (2 dl) och rör ihop till en kladdig deg. Klicka ut 8 bullar eller en längd på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter sedan är det KLART. Servera med MYCKET smör och något sött – typ marmelad, sylt eller hasselnötskräm!

FATTIGA RIDDARE MED HASSELNÖTSKRÄM, BANAN OCH STRÖSSEL • Vispa ihop ägg (2 ägg), mjölk (1 dl), florsocker (1 tsk) och kanel (1 krm) i en bunke. • Skala och skiva en banan. • Lägg brödskivorna (4 skivor) i äggblandningen i cirka 30 sek. • Stek dem i smör i en stekpanna på medelvärme tills de är gyllene. • Bred hasselnötskrämen på de fattiga riddarna, lägg på bananskivorna och toppa med strössel (för visst har du något strössel över från födelsedagsfirandet?)


För dig som har några kronor över

(och vill lyxa tillFRAMTIDSGUIDE bakisdagen) STUDENTUMS

21

PANNKAKA/ VÅFFLOR Mjöl, ägg och mjölk, salt och smör har du förmodligen hemma. Däremot är ju pannkakor ingenting utan det göttiga on top: sylten, grädden, glassen och bären.

Släng ihop pannkakorna enligt konstens alla regler (det går superbra att använda en vanlig stekpanna istället för pannkakslägg) och spring ner till närmsta affär för inhandling av lyxiga pålägg. Det är du värd en dag som denna!

• • • •

VARMA MACKOR Ta valfritt bröd, smeta på rikligt med smör och mycket ost på ena mackan. Smeta på ketchup på den andra smörgåsen och lägg på lite stekt bacon (NOM!) Krydda rikligt med grillkrydda eller örtsalt och peppar. Skjuts in i ugnen/grillen/micron tills osten smält.

• • •

ENKELMANSPIZZAN Smeta på tomatpuré + ketchup på tortillabrödet (från senaste fredagstacosen). Lägg på riven ost, champinjoner, strimlad påläggsskinka eller kalkon, krydda med salt, peppar och oregano (det är den som är tricket). Lägg den härliga pizzan i en stekpanna på relativt hög värme, lägg på ett lock så att osten smälter - Voilá!

För dig med ett göttigt cashflow •

PIZZA MED BEARNAISESÅS Gå till stans bästa pizzeria, beställ din favvopizza och lägg till den magiska meningen ”Extra bea tack” – vi lovar att du inte kommer att bli besviken.

SUSHI Köp sushi – just nu behöver du fylla på din kropp med salt och kolhydrater (som finns i riset) och fett (som finns i både lax och avokado).

• • •

CARBONARA TILL DIG OCH DE DU FESTADE MED IGÅR (4 PERSONER) Koka spaghettin (300g). Skär fläsket (150g) i små tärningar och stek det knaprigt i smör i en stekpanna. Vispa ihop grädde (0,5 dl), salt, en hackad vitlök och riven ost (1,5 dl). Rör ner fläsk- och ostblandningen i den kokta spaghettin och rör kraftigt till en krämig konsistens. Strö över resten av osten (1,5dl) och peppar. Servera pastan med rå äggula – som den mästerkock du är!

Fortfarande inte bättre?

DÅ HAR VI ETT SISTA ALTERNATIV: PÅ’T IGEN BARA – BLANDA EN BLOODY MARY

• 1 st citronskiva(or) + 1 cl pressad citronsaft • 1 st blekselleristjälk(ar) • Tomatjuice • 2 stänk tabasco och 4 stänk worchestershiresås • Sellerisalt, svartpeppar, salt • 6 cl vodka


22

av ERIK HOLMSTRÖM

[LIFEHACK]

s. - et; pl. - s = Ett helt nytt användningsområde för en pryl du trodde var värdelös, eller en helt ny och oväntad lösning på ett vardagsproblem

Den genomsnittliga studenten ställs inför minst dubbelt så många utmaningar som den vanliga medborgaren, enligt egen erfarenhet. Allt från att det helt plötsligt är slut på tid att plugga till den där tentan som det var ”långt kvar till”, eller att det plötsligt är precis lika tomt på mat i kylskåpet som det är tomt på kontot. Studentlivet kräver alltså många kreativa lösningar på små och stora problem.

02 Har du ”vin-och-bokseminarium” hemma hos dig och inser att du saknar en vinöppnare? Nemas problemas, winelover! Ta en nyckel som är någorlunda ”vass” och tryck ner i korken i 45 graders vinkel. Sedan, med stil och finess, lirka upp korken genom att dra nyckeln uppåt och skruva samtidigt.

Lugn, vi har svaren. Varsågod!

01

Ska du värma pizza-resterna från gårdagen? Ställ in ett glas med vatten i micron tillsammans med pizzan så blir den som nygräddad istället för blöt och sladdrig.

03 Ska du på sittning men saknar ett strykjärn till skjortan? Lugn. Ta en kastrull eller stekpanna med så tjock botten som möjligt och värm den tills den blir ”strykjärnsvarm”, sedan är det bara att stryka loss! Använd botten som strykjärn, men se bara till att gårdagens carbonara inte sitter kvar under kastrullen. 05

Gillar du pannkakor till frukost dagen efter en sen kväll på kåren, men är för lat för att gå upp och laga det? Förbered pannkakssmet i en gammal rengjord ketchupflaska som du förvarar i kylen, redo att stekas på morgonen. Det enda alternativet som slår det här är att träffa en morgonpigg och matlagningsglad partner. Om vi ska vara ärliga, vilket är mest troligt?

04

Har studentbudgeten gjort dig så snål att det tar emot att slänga bort tomma toapappersrullar? Använd dem en gång till: Måla dem och limma fast stående rullar på en platta som du sedan kan använda som pennställ på skrivbordet. Eller varför inte linda ditt garn runt en rulle så slipper du trassel i stickningspåsen. Eller använd dem för att organisera kablarna i tekniklådan. Ingenting är omöjligt med ett förråd fullt av tomma toapappersrullar!

06 Tycker du att det känns som ett (dyrt) miljöbrott att hålla städskrubben välfylld? Du vet väl att vinäger, salt och vatten kan ersätta nästan alla dyra och kemikaliefyllda rengöringsmedel? Nej, det doftar kanske inte ”fresh summer breeze” eller ”arctic citrus infusion”, men det klarar du dig nog utan om du tänker efter.


STUDENTUMS FRAMTIDSGUIDE

23

TA ETT GAP YEAR UTOMLANDS Att lära känna världen är en investering i din framtid. Personer med utlandserfarenhet på sitt CV tjänar i genomsnitt mer än de som saknar utlandserfarenhet. I dagens tuffa arbetsklimat är dessutom språkkunskaper utöver ditt modersmål något som förväntas av dina framtida arbetsgivare. Även CSN har uppmärksammat detta och har en specifik pott, utöver potten för högskolestudier, som är till för språkstudier utomlands. Studiemedel för språkstudier uppgår till en bra bit över 200 000 kronor. Samtliga studenter med svenskt medborgarskap kan söka. Maximalt har du möjlighet till 80 veckors studiemedel för språkstudier utomlands. Hitta ett alternativ som passar dig. EF erbjuder inte bara renodlade språkstudier utan även praktik utomlands samt examensförberedande kurser för både Cambridge och TOEFL. VAD ÄR ETT GAP YEAR? Söker du en förändring? Vill du göra något nytt, kanske wild and crazy men ändå något som du kan ha nytta av i framtiden? De flesta yrkesverksamma idag har ett så kallat Gap Year på CV:t. En period då de gjort något annorlunda, ofta utlands-

relaterat. Det visar att du är nyfiken och ambitiös. NÄR PASSAR ETT GAP YEAR? Egentligen alltid, mellan gymnasiet och högskolan, som paus i studierna, mellan studier och arbete eller som en paus när du är anställd. Du har som anställd i Sverige rätt enligt svensk lag att ta tjänstledigt för språkstudier på obegränsad tid. Ett Gap Year passar som bäst när vardagen känns som ett ekorrhjul. Har du en hunger för att lära dig nya saker, möta nya kulturer och träffa nya vänner. Då är det helt rätt i tiden att ta ett Gap Year. VARFÖR SKA DU GE DIG SJÄLV EN LÄNGRE PERIOD? Ett Gap Year med EF är mellan 6 och 12 månader. Dels kräver CSN att du reser minst 13 veckor för att du ska få söka studiemedel. Dock är huvudanledningen till att så många väljer att åka på ett Gap Year att man verkligen ska hinna komma in i en ny kultur och hinna känna sig som en riktig ”local”. Språkutvecklingen kommer upp i en helt annan nivå när man stannar över 6 månader. När du börjar drömma på det nya språket, när du ibland får leta efter det svenska ordet för något, då har du kommit till punkten då du är ett med språket.

FÖR MER INFORMATION BESÖK: WWW.EF.SE/STUD2017

EF erbjuder sju olika språk i över 50 olika städer i världen. Du har möjlighet att kombinera flera städer under ditt Gap Year med EF.


STUDENTUMS FRAMTIDSGUIDE

24

REBECKA ENGSTRÖM GÖR DET GRÖNA TILL DET NYA SVARTA av PETRA BROHÄLL Klimatfrågan har länge behandlats som ett ångestframkallande och svårgreppbart forskningsområde. Det ville Rebecka och Tobias Engström ändra på. Över en frukost för snart fyra år sedan diskuterade de varför klimatfrågan inte riktigt når ut. Diskussionen ledde till att Rebecka och Tobias startade organisationen Stormvarning. Med Stormvarning har klimatfrågan lyfts på alltifrån Malmöfestivalen till Moderna Museet, och involverat artister som Little Jinder, Titiyo, Tomas Andersson Wij, Weeping Willows, Petra Marklund och många fler. Målet är att klimatfrågan ska bli mainstream och självklar. Studentum har bett Rebecka Engström, doktorand inom integrerad naturresursmodellering, om sina tips på hur man lever ett klimatvänligt studentliv.

SNACKA OM DET! • Snacka med vänner om dina tankar kring klimatförändringarna – 8 av 10 svenskar har klimatångest, så om du tycker det är en deppig fråga är du garanterat inte ensam. Och det är mycket lättare och roligare att göra något tillsammans, oavsett om du vill förstå frågorna bättre, starta en egen rörelse eller bara bli bättre på att cykla och handla second hand. • Ta upp klimatfrågan på släktmiddagen: Varför inte utbilda din morbror och faster lite? REBECKAS KONSUMTIONSTIPS • Lägg pengar på sånt som inte tär på planeten (köp konsertbiljetter istället för prylar). • Om det känns svårt att avgöra vad som är hållbart och inte, försök att gå omkring med frågan ”är det rimligt” i bakhuvudet (från ”är det

OM STORMVARNING

S

tormvarning är en plattform som lyfter snacket om klimatförändringarna på ett lättbegripligt och modernt sätt tillsammans med artister och forskare. För let’s face it: ingen får gåshud av en forskningsrapport. Vill du höra mer om klimatfrågan på nära håll? Gå till ditt universitet eller din kommun och be dem kontakta Stormvarning för ett event nära dig! 

rimligt att den här nya tröjan kostar 50 kronor?” till ”är det rimligt att det är billigare att flyga än att åka tåg”) Känns det orimligt är det troligen inte helt hållbart. Låna, köp begagnat och sälj vidare, låna ut och dela (tänk bilpooler, grannens borrmaskin, fritidshus och festkläder).

TIPS PÅ HUR DU KAN ENGAGERA DIG • Börja där du står. Vad kan du göra som medborgare (rösta, vara stolt över de val du gör, demonstrera) och med det du gör om dagarna (jobb, intressen, studier). Hur kan stället du jobbar på bli mer hållbart? • Lista på några bra informationkällor finns på Stormvarnings hemsida. Det finns också massvis med bra dokumentärer både på Netflix och SVT Play.

Läs vidare på: stormvarning.org


SATS söker 100 nya tränare! -Är du en av dom? SAFE EDUCATION erbjuder marknadens mest omfattande och gedigna licensutbildningar. •

Lic. Personlig tränare • Lic. Gruppträningsinstruktör

ANMÄL DIG IDAG! safe-education.se

Bli pilot på Sveriges största pilotskola för både flygplan och helikopter

Integrerad Trafikflygarutbildning Flygplan, 2 starter per år

Integrerad Helikopterutbildning, 1 start per år

YH-utbildning

THE SKY IS THE LIMIT

Helikopterpilotutbildning, start hösten 2017 och 2018 14 platser årligen. Ansökningsinformation på hemsidan. facebook.com/SvenskPilotutbildning instagram.com/svenskpilotutbildning

www.svenskpilotutbildning.se


STUDENTUMS FRAMTIDSGUIDE

FTER STUDIERN

26

BLI GRYM PÅ VAD SOM HELST av LINNÉA FREDIN

Om underbarnet Mozart hade levt idag hade han klassats som medioker bland dagens hårt tränade, unga pianister. Idag vet forskare mer om vad som krävs för att bli grym på något – och hur vi kan uppnå framgång inom vad som helst. 10 000 timmar. Det är vad du behöver lägga ner på någonting för att prestera på elitnivå. Anders Ericsson, professor i psykologi vid Florida University, har studerat olika personers banor i livet och kommit fram till följande: Övning ger verkligen färdighet Ju mer tid du lägger ner på något, desto bättre blir du! Gör något du älskar! Om du inte älskar det du gör är det osannolikt att du kommer lägga ner tillräckligt mycket tid på det för att faktiskt bli grym. Lista dina bedrifter Idag lever många med föreställningen om att du måste ha talang för att kunna lyckas inom något. Forskning visar nu att det inte är så. Framgången ligger i övningen och din beslutsamhet. Naturligtvis underlättar det om du har en fallenhet för det du vill bli grym på, men det är inte avgörande. Mikaela Aare arbetar som karriärvägledare och driver företaget Vägledningsverkstan där hon vägleder personer som söker utbildning och arbete oavsett var i livet de befinner sig. Hon vet att många personer har mycket mer potential än vad de själva tror. – För att inse hur bra du faktiskt är brukar jag tipsa de jag träffar om att göra listor! I det vardagliga livet är det så lätt att fokusera på det dåliga.

Skriv ner 10–15 saker du faktiskt gjort jäkligt bra den senaste månaden! Du kommer att bli imponerad av dig själv, säger hon. Följ inte strömmen Mikaela understryker vikten av att våga testa olika saker. Om du hoppar av en utbildning är det aldrig ett misslyckande – snarare tvärtom! – Att veta vad som inte är rätt är minst lika viktigt som att veta vad som är det, säger hon. Att våga hoppa av en utbildning eller byta bransch är en styrka. Du följer inte strömmen, du gör din grej! Det är viktigt att påminna sig själv om det. Att det är viktigt att känna passion för det du gör är ingen myt. Mikaela möter många som pratar om vad andra tycker om deras utbildningsval eller yrkesval, men det spelar egentligen ingen roll. Du ska göra något som får dig att må bra och som du tycker är roligt. – Det kan ibland vara svårt att veta exakt vad som får dig att bli peppad. Men jag brukar ställa frågan: Vad får dig att känna ”Wow, nu är jag inne i ett bra flow!” och ”Nu känner jag ett härligt driv!”. Där finns svaren du söker, säger hon. Ingenting är definitivt Valet av utbildning kan för många kännas övermäktigt och som det viktigaste valet i ens liv, något som Mikaela vill avdramatisera. – Det kommer alltid kännas som att det val du har framför dig är det viktigaste du kommer att göra. Det

kändes säkert likadant när du valde gymnasium, och sen visade det sig att det inte var så slutgiltigt som du först trodde. – Det enda vi vet om framtiden är att vi inte kan planera den, säger hon. – Samhället förändras hela tiden och det dyker alltid upp nya jobb och nya möjligheter. Ingenting är så definitivt som det kanske verkar. Det är aldrig för sent att byta bana och hitta din inneboende potential!

MIKAELAS TRE TIPS FÖR DIG SOM VILL BYTA BANA 1. Gör en lista med saker du brinner för, dina intressen och kompetenser. Det gör ingenting om det blir väldigt brett. Det är viktigt att du gör listan själv och inte utgår ifrån vad andra säger att du är bra på eller borde göra. 2. Prata om listan med nära och kära och bolla idéer. I det här skedet är det jättebra med tips. 3. Sortera ut utbildningar och potentiella yrken du är intresserad av, med hjälp av det du kommit fram till. Träffa en karriärvägledare som kan hjälpa dig med en action plan.


STUDENTUMS FRAMTIDSGUIDE

27


28

STUDENTUMS FRAMTIDSGUIDE

”IDAG ÄR JAG MIN EGEN CHEF – OCH JAG ÄR SNÄLL” av ANDREA KARLSSON foto ERIKA BERGLUND

FÖRFATTARE, BLOGGARE, ENTREPRENÖR OCH INFLUENCER MED ÖVER 94 000 FÖLJARE PÅ INSTAGRAM. MEN ÄVEN STRESS, ÅNGEST OCH UTBRÄNDHET. STUDENTUM TRÄFFAR MICHAELA FORNI, 27, FÖR ATT PRATA OM KARRIÄR, DUKTIGFLICKA-SYNDROMET OCH OM HENNES SYN PÅ FRAMGÅNG. ”JOBBA HÅRDARE ÄN ALLA ANDRA”,

MICHAELA FORNI ÅLDER: 27 år. BOR: På Östermalm, Stockholm. PLUGGAT: Medie- och journalistikprogrammet på gymnasiet och kurser i Modevetenskap på Stockholms universitet. Även ledarskapskurser i arbetslivet. GÖR: Bloggare, egenföretagare, författare. Aktuell med sin tredje bok ”Jag är inte perfekt, tyvärr”.

”kom först på morgonen och gå sist”, ”ge aldrig upp!”. Det är det klassiska receptet på framgång som Michaela och säkert många med henne har fått höra från framgångsrika företagare, kändisar och handböcker. – Men jag håller inte alls med om detta, säger hon och sträcker på ryggen. – Det handlar inte om antalet timmar du sitter på kontoret, utan hur du jobbar och vad du väl gör när du är där! Men det har tagit ett tag för henne att komma till den insikten. Michaela är född och uppvuxen i Nacka utanför Stockholm och har gått på Nacka gymnasium, en skola med 2 200 elever. Själva lärandet har aldrig varit svårt och hon har gillat att plugga. Hon gick medie- och journalistiklinjen med många kurser i svenska och textkommunikation, ett spår hon fortsatte med efter studenten. – Jag hade planer på att bli svensklärare då jag har alltid har gillat att skriva och det var ett konkret yrke som jag kände till, förklarar hon.

BLOGGEN, SOM HON STARTADE redan 2004, var ett sätt att få utlopp för kärleken till ord och lusten till att uttrycka sig och har idag


STUDENTUMS FRAMTIDSGUIDE

imponerande 120 000 läsare i veckan. Någon svensklärare blev hon inte (åtminstone inte ännu), men däremot författare. Hennes tredje och senaste bok ”Jag är inte perfekt, tyvärr” släpptes i september 2016 och är enligt henne själv en bok om ångest, oro och konsten att vara snäll mot sig själv. – Skrivandet har gått som en röd tråd i allt jag har gjort och ord betyder mycket för mig. Ord stannar kvar och jag har stor respekt för dem. Orden hon använder formas redan innan hon sätter dem på pappret, beskriver hon. Texterna växer fram under dagen och efter 13 år av bloggande ser hon livet i form av blogginlägg. – Min blogg är väldigt genomtänkt och planerad och allt jag upplever blir till inlägg i mitt huvud. Det låter kanske konstigt, men det är det enda sätt att tänka som jag känner till. HON ÄR AMBITIÖS och har höga krav på sig själv, det är tydligt. Hon omger sig av andra framgångsrika kvinnor och män och är en influencer på flera områden. I sin egen bok kallar hon fenomenet ”prestationsprinsessor”, vilket traditionellt brukar kallas för ”duktig flicka-syndromet”. Men att försöka uppnå perfektionism i allt man åtar sig kommer till ett pris, något som Michaela fick erfara redan vid 26-års ålder. – Jag gick in i väggen och hade mycket ångest. Sociala medier har gett oss känslan av att vi aldrig är bra nog och vi jämför oss ständigt med andra. Som kvinna kommer jag även från en bakgrund där jag börjar på minus jämfört med en man, vilket gör att jag måste jobba hårdare. Plus den traditionella roll som kvinnor alltid har haft när det kommer till sysslor i hemmet. Det tär. Hon tar en kort paus och rätar på sig. – Det är lätt att fastna i att må dåligt över att man inte räcker till, men jobbet ligger hos oss själva. – Vi kan inte förbjuda andra att lägga upp retuscherade bilder på sociala medier, men vi kan bestämma oss för att inte påverkas av det. Man kan strunta i att scrolla ibland! ÅNGEST VAR ÄVEN grundidén till hennes bok och hon var mitt uppe i den tärande känslan under skrivandet, förklarar hon. – Och jag har fortfarande ångest! Många vill att allt ska vara som i en film; först mår man dåligt, tar tag i det och sedan mår man toppen men så ser inte livet ut. Vi kommer in på balans och den

29

roll det har i livet för att man ska må bra. – Balans för mig är att inte känna mig ägd och styrd och att inte ägna hela min vakna tid åt jobbet. Jag vill kunna njuta av både jobb och fritid. Om det är för mycket som skaver måste man göra något åt det. Det kan vara allt från en otrivsam arbetsplats, dåligt ledarskap eller för mycket ansvar. – I dag är jag min egen chef – och jag är en snäll chef mot mig själv! Vad säger ordet karriär dig?

– Olika saker egentligen. Tidigare betydde det att jag skulle visa andra att jag hade lyckats och förklara hur mycket jag minsann tjänar på mitt jobb, men när jag blev utbränd insåg jag att jag inte visste för vem jag skulle visa allt detta. Idag betyder karriär att göra något roligt och att tjäna pengar på det. – Jag jobbar inte med resultat i faktiska siffror, men jag har en drömlista och mitt mål är att trivas och att folk i min närhet ska göra det. Och jag tycker jag går framåt rätt bra ändå. ■


STUDENTUMS FRAMTIDSGUIDE

30

5

SAKER ATT SE FRAM EMOT EFTER EXAMEN av LINNÉA FREDIN

ATT SLUTA PLUGGA ÄR BÅDE FANTASTISKT OCH FRUKTANSVÄRT PÅ SAMMA GÅNG. HÄR ÄR PEPPEN DU BEHÖVER FÖR ATT INTE BLI EN EVIGHETSSTUDENT.

100% ledig

När du är ledig är du ledig. Lämna jobb-telefonen på jobbet och var 100 procent fri på kvällar och helger. Ingen tentaångest nattetid med andra ord!

Betald semester

Glöm slitiga sommarjobb med dålig timlön. Chilla på en strand hela semestern istället. PS. Du kommer ha råd att resa till schyssta ställen när du inte längre pluggar! Bra va?

Behåll stöldbegärlig mat Ingen kommer sno din mat ur det gemensamma kylskåpet i studentkorridoren för du kommer ha ett helt eget kylskåp! I ett helt eget kök! I en lägenhet med helt egna möbler! Vardagslyx utan dess like! Använd dina kunskaper

Istället för att läsa om hur du ska göra något får du faktiskt göra det. Och den snabba utvecklingen som oftast följer är magisk!

Ingen skörbjugg

Slipp äta ansjovis, blodpudding och havregrynsgröt. Du har faktiskt råd att gå ut och äta på fina restauranger. Alltså: God mat på riktigt. Med varierande smaker.

L

! A K YXKÄ

KRÖNIKA DET KOMMER ATT BLI FANTASTISKT!

M

ars 2012. Det är två månader kvar till min examen. Jag står i mina föräldrars kök och fulgråter. Mamma gör sitt bästa för att lugna. Jag försöker förklara att jag inte vill lämna min universitetsbubbla, att jag inte vill ut i verkligheten, men det är svårt att höra vad en fulgråtande yngling säger. Imorgon är det släktkalas. Dit kommer det välmenande familjemedlemmar som brukar berätta för mig hur spännande det är att ta steget ut i arbetslivet. De kunde inte haft mer fel. I snart tre år har jag pluggat. Kunnat styra över min egen tid och levt sida vid sida med mina klasskompisar. Vi har läst ihop, käkat middag ihop, netflixat, tränat och sovit ihop. Nu är det snart över. Jag ska lämna mitt studentliv. För vad? En delad andrahandslägenhet, ett deltidsjobb över sommaren och allt ansvar det innebär att vara vuxen. Jag fulgråter. Januari 2017. Det har gått snart fem år. Mina kompisar har flyttat till olika städer och jobbar med olika saker. Några har barn. Några är singlar. Livet har dragit oss åt olika håll. Men vi har det förbannat bra! Ja det finns dalar i vuxenvärlden, och ja jag saknar mina kompisar och ja det är ibland svårt att styra över min tid. MEN - Jag har ett roligt heltidsjobb med kollegor som får mig att skratta varje dag och en bostadsrätt som sparkar min studentlägenhets lilla rumpa! Och en lön som gör det möjligt att hälsa på mina saknade kompisar när helst jag vill. Det är så lätt att glömma att förändring i nio fall av tio leder till något bättre. Och hade jag kunnat (som jag önskar) hade jag åkt tillbaka i tiden, tagit mitt fulgråtande jags kinder i mina händer och sagt: ”Det kommer att bli fantastiskt. Du har galet bra saker framför dig. Det finns ingenting att gråta över.”

Linnéa Fredin, Kommunikatör


STUDENTUMS FRAMTIDSGUIDE

31

FRÅN VAKTMÄSTARE TILL LÖNE & EKONOMIKONSULT Rickard Sjöberg ville byta riktning i livet och sökte till Yrkeshögskolan i Mölnlycke, YHiM. Ett och ett halvt år senare var han nyexaminerad och eftertraktad löne- och ekonomikonsult.

insyn i skolans koppling till näringslivet. – Det var motiverande att träffa bolagen som sitter med i ledningsgruppen och se hur mycket de faktiskt intresserar sig för studenterna.

– Jag ville lära mig hur det fungerar på större företag, att förstå grundstrukturerna. Och gärna jobba med människor. Mer än så visste inte Rickard Sjöberg om sina framtidsplaner när han började leta efter en utbildning. Han jobbade som akutvaktmästare men kände att han ville utvecklas.

UPPVAKTAD FRÅN FLERA HÅLL Efter sin första LIA-period blev Rickard erbjuden jobb där han gjort sin praktik. Men han ville slutföra sin utbildning och det dröjde inte länge innan ett annat företag matchade jobberbjudandet.

NÄRA ARBETSLIVET Rickard fick upp ögonen för olika utbildningar till ekonomikonsult och personaladministratör. Han kom in på YHiM med sin första ansökan och berättar att det var lite av en omställning. – Jag tror att de flesta som söker en YHutbildning gör det med ett tydligt mål. Därför finns det ett särskilt driv hos studenterna. Det var helt klart en omställning jämfört med det jag jobbade med tidigare. I samband med studierna på YHiM blev Rickard klassrepresentant och deltog i ledningsgruppens möten. Där fick han

WWW.YHIM.SE

Med två företag som tävlade om hans intresse kunde Rickard välja fritt. Lagom till examen tackade han ja till Alten där han nu jobbar som löneadministratör. Ett första steg i karriären, med målet att ta större roller i framtiden. – Det kändes lite konstigt att plötsligt ha två stora företag som sliter i en! Jag ser det som ett bevis för att en nischad, praktisk utbildning funkar. Alla behöver inte en master i ett tungt ämne, en YH-utbildning kan skapa enorma möjligheter. Är du intresserad av att läsa en YH-utbildning som Rickard? Kolla in YHiMs utbildningar på YHIM.se.

Yrkeshögskolan Syd Lärande och praktik i samverkan med arbetslivet

YH-utbildningar som leder till jobb! Studieort Hässleholm, 225 - 400 YH-poäng • • • • •

Studieort Olofström, 310 - 400 YH-poäng

Elingenjör – elkonstruktör (heltid) • Automations- & Robotingenjör (heltid) Elkraftsingenjör (heltid) • Verktygstekniker Entreprenadingenjör – Bygg & Anläggning (heltid) Entreprenör elinstallation med Allmän behörighet (deltid/distans) Internationell handelslogistiker (heltid/distans)

Ansök senast den 15 maj!

E-post: kansli@yhs.se

Telefon: 0451-26 85 81

Hemsida: www.yhs.se


STUDENTUMS FRAMTIDSGUIDE

32

SNABBSKOLA I CV OCH PERSONLIGT BREV SÅ FÅR DU REKRYTERARENS UPPMÄRKSAMHET av HANNA FREDRIKSSON

FRIDA BJÖRKMAN REKTYTERINGSANSVARIG

Att skriva sitt CV och personliga brev tycker många är krångligt, hur börjar man? Vad ska finnas med? Vad är klokast att undvika? Studentum har pratat med Frida Björkman, rekryteringsansvarig på Educations Media Group som delar med sig av sina bästa tips. Inledningen Börja med en summering av vem du är. Vid många ansökningar hinner inte rekryteraren läsa det personliga brevet och då kan de vara bra med en kort inledande text om dig, där du beskriver dina främsta styrkor. Arbetslivserfarenhet Det ska vara lätt för rekryteraren att se vad du har haft för arbetsuppgifter, skriv de gärna i punktform. Du behöver inte gå ner på detaljnivå, sex till åtta punkter räcker för respektive tjänst.

Lärdomar Skriv gärna under varje tjänst vad du främst utvecklade med dig själv i det yrket. Vad uppnådde du? Vad är du stolt över? Vilka kunskaper skaffade du? Information om arbetsgivaren Har du arbetat hos en arbetsgivare som inte alla känner till? Skriv en kort summering om vad företaget arbetar med, till exempel: ”Educations Media Group: ett företag som marknadsför utbildningar och kurser i världen”. På så sätt får man en tydligare bild av företaget och vilken bransch du har arbetat i. Specifika färdigheter Söker du en tjänst inom IT där det är viktigt med tekniska kunskaper? Ta med dina färdigheter i ditt CV så blir det lättare för en rekryterare att se vad för kunskaper du besitter. Övriga meriter Övriga meriter kan vara uppdrag i föreningar eller ideellt engagemang. Om du har meriter inom idrott, varit tränare eller liknande kan du även skriva det här. Har du körkort kan det vara bra att skriva ut det, då vissa tjänster kräver det.

NÅGRA SMÅ EXTRATIPS:

• Tänk på att det ska vara lätt att hitta dina kontaktuppgifter på ditt CV. • Bilden på ditt CV måste vara lämplig som CV-bild, har du ingen seriös, strunta i att lägga in en. • Gör ditt CV lättöverskådligt! Det ska vara enkelt för en rekryterare att läsa igenom. Satsa på struktur. • Referenser behöver man inte skriva ut, det räcker att skriva att det lämnas på begäran. • Vill du ha inspiration till utseendet på ditt CV? Det finns många bra CV-mallar i Word och går även att få idéer genom en enkel sökning på till exempel Pinterest. • Vad ska du undvika? Stavfel! Låt en kompis, förälder eller kollega gå igenom ditt CV innan du skickar in det. Fyra ögon är bättre än två.


STUDENTUMS FRAMTIDSGUIDE

33

Tänk på att följa upp din ansökan till företaget! Har du inte fått någon återkoppling – ring till den rekryteringsansvariga. Det visar att du är intresserad!

Personligt brev Inledning Undvik att börja ditt personliga brev med det vanliga ”Hej! Jag heter Anna och är 20 år”. Börja istället med att summera dig själv i en mening som går rakt på sak, ”Målinriktad student söker nya utmaningar i mediebranschen”. Varför söker du den här tjänsten? Berätta varför du söker jobbet, vad är det som lockar dig till att ansöka om tjänsten? Vad är det med företaget som lockar? Berätta vad du kan bidra med Berätta vad du kan bidra med till just det företag som du sökt dig till. Skriv vilka färdigheter och kunskaper som du har, använd gärna exempel, ”Jag tror att jag kan bidra med teamkänsla, detta är något jag arbetat mycket med genom mina tidigare anställningar samt från min tid som fotbollsspelare”. Använd dig av annonsen Dra nytta av annonsen som lagts ut. Finns det några nyckelord som nämns där som du kan använda i ditt personliga brev? Läs på En rekryterare älskar om personen som söker en tjänst är påläst. Ett tips är att gå in på företagets hemsida och läs - vad är visionen, vilka är företagets värderingar samt läs på generellt om branschen. Går det, ta med detta i ditt personliga brev, det visar på att du verkligen är intresserad

av tjänsten och har koll på vad företaget faktiskt sysslar med. Personligt Ett CV ska vara ren fakta om dig, vilket gör att detta inte behöver vara personligt till varje företag. Ett personligt brev bör däremot vara just personligt, så detta behöver du ändra för varje tjänst du söker. Ju mer påläst och intresserad du verkar, desto mer intresserad kommer också rekryteraren att bli. Vad är planen? Söker du en tjänst som ligger i annan ort eller i annat land? Förklara i ditt personliga brev vad din plan är. Är du är villig att flytta? Har du redan ett satt datum när du ska flytta? Har du vänner i närheten som du kan bo hos om du inte har boende? De här frågorna dyker annars upp hos en rekryterare om man ser att en kandidat bor i Malmö men sökt en tjänst i Stockholm. Vad ska du undvika? Du behöver inte ta upp vad du gjort i detalj på varje tjänst du haft. Beskriv istället de färdigheter du sammantaget har fått. I ditt CV finns alla arbetsuppgifter, så det behöver du inte upprepa. Än en gång, kolla stavfel!

När du skickar in ett CV eller ett personligt brev, skicka in det som en PDF-fil. Det ger ett mer seriöst intryck än Word.


STUDENTUMS FRAMTIDSGUIDE

34

NÄTVERKA DIG TILL TOPPEN av ANDREA KARLSSON

70 procent av alla kvalificerade tjänster tillsätts efter rekommendation. Men hur skapar man ett bra nätverk och hur hittar man nyckelpersonerna? Är du nyligen utexaminerad, ung eller av andra orsaker ny på arbetsmarknaden? Har du inte haft möjlighet att göra det tidigare, är det nu hög tid att börja bygga på ditt professionella nätverk. Att ha kontakter inom olika branscher är grunden för en framgångsrik karriär. Även om du själv är ekonom är det guld värt att känna duktiga jurister eller systemutvecklare. Bäst som det är sitter du med ett stort utvecklingsprojekt i knäna – och då behövs många kompetenser. Det kan dessutom vara just systemutvecklaren som känner din drömarbetsgivare. Ta därför som vana att alltid vara trevlig med de människor du kommer i kontakt med, både över mail, telefon och öga mot öga. Du vet aldrig när den personen kommer i din väg. Var aktiv på LinkedIn Ett andra väldigt enkelt knep att bygga ett rikt nätverk är den sociala webbtjänsten LinkedIn. Inget nytt under solen,

men om du inte har tagit den på allvar ännu, är det hög tid nu. Allt fler arbetsgivare lägger ut sina platsannonser här och det är ett vanligt forum att bli headhuntad ifrån. Gilla och dela artiklar och inlägg från intressanta arbetsplatser för att skapa nya kontakter. Det största felet majoriteten gör när man ska skaffa sig kontakter är att gå in med för höga förväntningar. Man förväntar sig att alla ska be om att få hjälpa dig. Det handlar istället om att stanna upp och tänka efter; vad kan jag ge dig, vad kan jag bidra med? En viktig framgångsfaktor för att lyckas som nätverkare är viljan att hjälpa andra. Tjänster och gentjänster med andra ord. Nyfikenhet öppnar dörrar En annan viktig framgångsfaktor är att utbilda och utbildas i ditt eget nätverk.

Du bär själv ansvaret för att få andra att veta vem du är, vad du kan och vad du vill. Genom att ställa frågor till intressanta personer du möter, om vad de gör och vilka intressen de har, ställs samma frågor tillbaka. Utgå inte ifrån att ens dina närmaste har full koll på dina kompetenser. Ett sista tips för att bli en effektiv nätverkare är att skaffa dig en mentor. Genom ett mentorskap får du tillgång till den andra personens kunskaper, erfarenheter och nätverk. Och var inte rädd för att själv bli mentor, det är garanterat givande!

YH=JOBB VÄLKOMMEN TILL YRKESHÖGSKOLEMÄSSAN! Träffa Yrkeshögskolor från ditt område och hitta en utbildning som leder till jobb! ÖREBRO – 2 MARS CONVENTUM, DROTTNINGGATAN 42 GÖTEBORG – 9 MARS ULLEVI, RESTAURANG & KONFERENS, PARADENTRÉN MALMÖ – 15 MARS GLASKLART, DOCKPLATSEN 1 STOCKHOLM – 29 MARS PELARSALEN, NORRA LATIN, DROTTNINGGATAN 71B

LÄS MER PÅ WWW.STUDENTUM.SE/YHMASSAN


Dags att börja plugga? Då är valet enkelt. FASTPRIS STUDENT √ Fria samtal √ Fria SMS och MMS √ 7 GB surf

195:/mån


Returadress: Studentum Sverige Box 7165 103 88 Stockholm

happystudents.se Vi på Happy Students vet hur tom en studentplåbok

ER T T A RAB OM S G I F Ö R D G A R! PLUG

kan vara, vi har alla varit där: nudelmiddagar, snodda toalettpappersrullar och drömmen om att för en gångs skull ha några kronor kvar på bankkontot i slutet av månaden. Därför har vi tagit fram en site med exklusiva erbjudanden och rabatter för dig som studerar för att förbättra din studentekonomi.

COMING SOON

Profile for studentum.se

Studentums Framtidsguide 2017  

Studentums Framtidsguide är ett studentmagasin för dig som står inför ditt studieval, är mitt uppe i studierna eller vill ha guidning ut i k...

Studentums Framtidsguide 2017  

Studentums Framtidsguide är ett studentmagasin för dig som står inför ditt studieval, är mitt uppe i studierna eller vill ha guidning ut i k...

Profile for studentum
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded