__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

MARS 2018 - MARS 2019

FRAMTIDS GUIDE STUDENTUMS

DIN GUIDE INFÖR, UNDER OCH EFTER DINA STUDIER

HAPPY JANKELL ”JAG VILL JÄTTEGÄRNA JOBBA MED KATE WINSLET”

DANIEL PARIS AVUNDAS NOLLNINGAR, SITTNINGAR OCH LIVET I KORRIDOR

CLARA HENRY OM YOUTUBE, MELODIFESTIVALEN OCH FÖRFATTARKARRIÄREN


FRAMTIDSGUIDEN

2

INNEHÅLL

SID 18

SID 9

INFÖR STUDIERNA

UNDER STUDIERNA

6 – HAPPY JANKELL OM POWERLADIES, FÖRFATTARDRÖMMEN OCH RESPEKTEN FÖR YRKET

18 – FIXA TVÄTTEN OCH KÖKSBESTYREN DET DU BEHÖVER VETA NÄR DU FLYTTAR HEMIFRÅN

9 – BRAINSTORMING IDÉSPÅNA DIG TILL RÄTT STUDIEVAL

20 – DANIEL PARIS OM SOCIONOMSTUDIER, SOCIALA MEDIER OCH ATT VÅGA GÖRA SIN EGEN GREJ

10 – STUDENTEKONOMI VAD ÄR CSN?

22 – HJÄRNMAT ÄT DIG TENTAREDO

12 – BEHÖRIGHETSGUIDEN FIXA FÖRKUNSKAPERNA DU BEHÖVER

24 – ALLA RÄTT! FEM TIPS PÅ HUR DU LYCKAS PÅ TENTAN

14 – STUDENTBOSTÄDER VÄLJ ETT STUDENTBOENDE SOM PASSAR DIG (OCH FYLL

27 – RÄDDA DIN KRISANDE STUDENTEKONOMI FÖRSLAG PÅ HUR DU FÅR LITE EXTRA KLIRR I KASSAN

DET MED MUST HAVES!) 16 – STUDENTUMS SKOLTEST TESTA DIG SJÄLV

STUDENTUM.SE ÄR SVERIGES STÖRSTA SÖKTJÄNST FÖR EFTERGYMNASIALA STUDIER. VÅR VISION ÄR ATT HJÄLPA ALLA MÄNNISKOR ATT HITTA RÄTT UTBILDNING.

28 – KURSLITTERATUR BLI ETT LITTERATURPROFFS

SID 6


FRAMTIDSGUIDEN

3

facebook.com/Studentumsverige @Studentumsverige Studentum Sverige

SID 32

EFTER STUDIERNA

SID 20

VI SOM GJORT GUIDEN

30 – STARTA EGET! SÅHÄR BLIR DU EN ENTREPRENÖR VID EXAMEN 31 – HJÄLP, JAG ÄR VUXEN! CRASH COURSE TILL VUXENLIVET

LAYOUT ERIKA BERGLUND

32 – CLARA HENRY OM JULMUSTVIDEON, DET EGNA BOLAGET OCH DRÖMPROJEKTEN

SKRIBENTER LINNÉA FREDIN ANDREA KARLSSON EVELINA THÖRN SOFIE MÖLLER JOHANNES JINDER HANNA FREDRIKSSON

34 – HANTERA DINA KOLLEGOR EN SNABB PERSONLIGHETSANALYS 36 – LYCKAS PÅ DIN ARBETSINTERVJU SÅHÄR LANDAR DU DRÖMJOBBET 38 – KRAVEN PÅ ATT VARA LYCKAD INSTAGRAM VS. VERKLIGHETEN

STUDENTUM SVERIGE STUDENTUM SVERIGE KARLAVÄGEN 104 BOX 7165, 103 88 STOCKHOLM INFO@STUDENTUM.SE WWW.STUDENTUM.SE

SID 22


FRAMTIDSGUIDEN

4

FÖRORD Ä

ntligen! Studentums Framtidsguide är här! Fylld med inspiration och tips inför dina kommande studier – en av de mest spännande perioderna i ditt liv. I årets tidning kan du bland annat läsa om vad Daniel Paris tyckte om sin tid som socionomstudent och vad Happy Jankell har för tips för dig som drömmer om en framtid som skådespelare. Utöver det förbereder vi dig även inför ditt kommande liv som nyexaminerad. Vad är egentligen viktigast på en arbetsintervju och hur handskas du på bästa sätt med kollegor du inte kommer överens med?

Vi som gör Studentums Framtidsguide är siten Studentum.se. Vi är Nordens största söktjänst för eftergymnasiala utbildningar. Här finns över 8000 utbildningar samlade. Vi gör det lätt för våra besökare att hitta, jämföra och välja utbildning. Vi är helt enkelt länken mellan dig och skolorna! Under 2017 har vi även startat en helt ny site med studentrabatter och erbjudanden – HappyStudents.se. På så sätt finns vi även här för dig när du påbörjat dina studier. Hoppas tidningen inspirerar dig! ■

Petra Brohäll, Kommunikationschef

REDAKTIONEN SVARAR VAD JAG ÖNSKAR ATT JAG VISSTE NÄR JAG PLUGGADE...

EVELINA THÖRN ─ För mig blev allt mycket lättare när jag insåg att det inte var hela världen att skippa en föreläsning eller inte lusläsa alla böcker inför tentan. Det går ändå, så sätt rimliga krav på dig själv!

ANDREA KARLSSON

ERIKA BERGLUND

─ Hur snabblagat, billigt och näringsrikt det är att äta gröt till middag! (OBS! Tar tre minuter i mikron och toppas med fördel med lite bär, nötter och mjölk – vips har du täckt hela kostcirkeln!)

─ Med risk för att låta som en oldie nu men pluggtiden går sjukt fort, särskilt i en universitetsbubbla. Till er nya studenter kan jag bara säga: Njut och testa ALLT ni tycker verkar spännande!

SOFIE MÖLLER

LINNÉA FREDIN

─ Det är fine att ta det lite lugnt ibland! Tänk om jag vetat att det hade varit okej att ta en ledig dag emellanåt och att jag kunnat göra det utan att få dåligt samvete.

─ Att företag behöver praktikanter lika mycket som studenter behöver en praktikplats. Skicka spontanansökningar till företag du är intresserad av att göra praktik på. Något av dem kommer garanterat nappa!


FRAMTIDSGUIDEN

5

JUST NU!

av ERIKA BERGLUND

EN STARK RÖST I MEDIEBRUSET Du har väl inte missat att följa Assholesonline på Instagram? Linnéa Claesson som står bakom kontot öppnar sina följares ögon genom att informera om näthat, trakasserier och orättvisor. Dessutom ger hon svar på tal som dryper av girl power, humor och kärlek.

HÅLL KOLL PÅ SARAH Efter att medverkat i TVprogrammet På spåret vintern 2017 blev Sarah Klang snabbt ett musiknamn att hålla koll på. Hon beskrivs som Sveriges svar på Adele, men jämför sig själv mer med Amy Schumer. 2018 kommer hennes debutalbum – som vi längtat!

TOMB RAIDER Vår egen stjärna Alicia Vikander spelar den äventyrliga Lara Croft i en ny version av klassikern Tomb Raider. Filmen har premiär i mars 2018 och av trailern att döma har vi en kanonfilm framför oss!

EGENSKAPERNA SOM ARBETSGIVARNA RANKAR HÖGST Nyligen släppte LinkedIn en rapport baserad på 2 000 företagsledares svar på frågan om vilka egenskaper de värderar högst hos sin personal. Kompetenser inom IT är mycket eftertraktade. Du som är kunnig inom systemutveckling, webbutveckling eller mjukvaruprogrammering kommer inte att ha några problem att hitta jobb. Inte heller du som är duktig på UXdesign, marknadsföring eller sökordsoptimering kommer att gå arbetslös. Har du satsat på något annat? Lugn! 57 procent av företagsledarna svarade att rätt personliga egenskaper värderas högre än rätt utbildning. Lägg lite krut på dina ledaregenskaper, din kommunikativa förmåga, din samarbetsvilja och lär dig att prioritera din tid så kommer du bli en eftertraktad medarbetare!

VARVA PLUGG MED SERIER! Saknar du Game of Thrones? I januari i år hade serien Britannia premiär på HBO Nordic. Serien beskrivs som en mastodontproduktion och särskilt lättslukad för ett GOT-fan. Vi kan också glädja er med att säsong två av succéerna Handmaid’s Tale, Ozark och Westworld släpps 2018. Hurra för tv-kvällar!

EN ANNAN ALICE I mars 2018 släpps Liane Moriartys bok En annan Alice. Författaren har tidigare släppt böcker som Öppnas i händelsen av min död och Stora små lögner (som blev tv-serien Big Little Lies). En annan Alice handlar om en kvinna som vaknar upp efter ett hårt fall och inser att hon har glömt de senaste tio åren av sitt liv.


FRAMTIDSGUIDEN - INFÖR STUDIERNA

6

EN POWERLADY I OLIKA VÄRLDAR ATT SE VUXNA LEKA SIG IGENOM SIN ARBETSDAG FICK HAPPY JANKELL ATT REDAN SOM BARN INSE ATT HON VILLE BLI SKÅDESPELARE. - DRÖMMEN HADE VARIT ATT SPELA ROSE I TITANIC ELLER KATNISS I HUNGER GAMES. DE ÄR BÅDA POWER LADIES, FAST I OLIKA VÄRLDAR! av LINNÉA FREDIN foto ERIKA BERGLUND

utanför kaféets fönster täcks Stockholm av ett tunt lager snö. Happy tar med sig lite av snön in när hon möter oss, hälsar och beställer frukost. Hon berättar att hon spontanlussade för sin pojkvän som ska upp till Umeå för att jobba med Musikhjälpen idag. - Först snoozade jag 180 gånger, sen hittade jag en stenhård lussekatt i köket och slet åt mig ett stearinljus från vår adventsljusstake, säger hon och skrattar. Sen gick jag in i sovrummet och ropade ”tipp tapp!” Själv är hon nyligen hemkommen från Sydamerika. En resa hon gjorde i ett Instagramsamarbete. Något hon ser som ett privlegium och som är en följd av hennes uppmärksammade skådespelarkarriär. På några år har hon blivit ett välkänt namn i den svenska filmbranschen. Eftersom Happy har släkt i teatervärlden lockades hon redan i femårsåldern av tanken på att bli skådespelare. - Jag var med på teatrar som barn och såg att alla vuxna där lekte på jobbet. De fick liksom betalt för att leka. Och jag var ju ett barn som älskade att leka. Självklart ville jag bli skådespelare, berättar hon. DET ÄR LUCIA

flertal filmer och teateruppsättningar bakom sig. När vi ses håller hon på att nöta in ett manus inför en föreställning på en teater i Stockholm. IDAG HAR HAPPY ETT

- Det är bra för mig att spela teater, säger hon. Det är en slags grund. Jag har filmat mycket och det är ganska stressigt, man kör på en gång utan att hinna repa. På en teater får man två månader på sig att repa och göra det man älskar. Det är lätt att tappa bort sig när man filmar. Vad krävs för att du ska tacka ja till en roll?

- Jag vet inte riktigt, jag är ung och sökande! Jag kan tacka ja även om det inte känns hundra procent rätt. Rollen kan utveckla mig som skådespelare, säger Happy och berättar att hon har blivit ifrågasatt om varför hon har tagit vissa projekt. - Kulturvärlden har ett nålhålsöga för vad som är fint och fult. Jag har gjort båda! Det handlar om att beröra människor, oavsett om min roll utmanar dem eller får dem att skratta. Hon dricker lite av sitt kaffe och funderar på om hon har några drömroller. - Jag tror att jag har mer drömsammanhang. Jag skulle vilja spela en klassiker på Dramaten och jobba med människor som jag ser upp till. Jag vill jättegärna jobba med Kate Winslet, säger hon och ställer ner koppen. Hon berättar att hon har ett brett spektrum men att det finns ett samband. - Om jag tänker på roller som redan är

gjorda skulle jag vilja spela Rose i Titanic eller Katniss i Hunger Games. De är båda power ladies, men i olika världar. Skådespelare arbetar i projekt, vilket passar Happy alldeles utmärkt och hon drar ofta nytta av det i sitt privatliv. När det gäller en begränsad period orkar hon ge allt. - När jag gick i nian fastnade jag för Grey's Anatomy och ville bli läkare i Seattle. Jag pluggade jättemycket. Men när nian var slut hade jag släppt den drömmen, berättar hon och fortsätter: - Jag gick in i rollen som en högt presterande student och sen var jag klar med den och ville vara någon annan. Men jag fick bra betyg så det var jättebra! På vilka andra sätt kan du ha nytta av att vara skådespelare?

- Jag är jättebra på att ljuga, säger Happy och skrattar. När det väl behövs kan det vara bra. Jag skulle också kunna manipulera människor, men jag utnyttjar inte det. Ibland känner jag mig som en trollkarl


HAPPYS BÄSTA TIPS TILL DIG SOM VILL BLI SKÅDESPELARE:

• • • •

Kolla utbildningar! Teater finns på både gymnasie- och grundskolenivå, men också på allt från folkhögskolor till privata scenskolor. Bli medlem på Statist och Filmcafé. Det är två stora siter där det söks efter skådespelare och statister. Ta ett statistjobb. När du är på inspelningen kan du presentera dig för producenten och berätta att du vill bli skådespelare. Så vet folk vem du är. Gör en showreel! Spela in när du tolkar en scen ur din favoritfilm eller läser en monolog. Det räcker att spela in med telefonen, det behöver inte vara så komplicerat.

som inte får använda sina krafter, som Harry Potter när han inte får trolla utanför skolan. FÖR ETT PAR ÅR SEDAN LÄSTE Happy en skrivarlinje på en folkhögskola i Stockholm. Hon berättar att hon vill skriva mer, både utveckla manus och skriva skönlitterärt. - På skrivarlinjen fick jag en enorm respekt för yrket författare, berättar hon. Jag hade en idé och jag hade en talang för berättandet. Men det gäller att inte ta sig vatten över huvudet. Det är svårt och tidskrävande att skriva, säger hon och berättar att hon tror att många väljer en utbildning baserat på vad de har för intressen och att det är viktigt att gå tillbaka till sitt grundintresse när man sedan börjar jobba, för att hitta glädjen igen. - Jobb kan ha en klang av tristess. Man behöver gå tillbaka till grundkänslan till varför man har valt just det jobbet, och sen applicera den!

”Att ge sig själv tiden att utvecklas är det finaste som finns”

Happy Jankell ÅLDER: 24 år BOR: Stockholm FAMILJ: Mamma, pappa, syster och pojkvän GÖR: Skådespelare

Utöver skrivarlinjen har Happy läst en teaterkurs på London Academy of Music & Dramatic Art (Lamda). En kurs passar henne bättre än en klassisk utbildning på en scenskola. - Jag kan ge allt en kort period. Tre månader passar mig bättre än tre år. Utbildning idag kan se ut på tusen olika sätt, säger hon och berättar att hon får ut mycket av att resa. När hon reser och träffar andra människor och får nya intryck får hon ett bredare känslospektrum, som hon har nytta av i sitt jobb som skådespelare. På Lamda kompletterade hon sina kunskaper genom undervisning i bland annat gestaltning och textbearbetning. - Vi hade fighting tre gånger i veckan, vi improviserade mycket och lärde oss att lyssna på varandra. Du måste verkligen lyssna när du är skådespelare. Vem som helst kan leverera repliker, men du måste lyssna på din motspelare, säger och hon tillägger: - Och jag vågade vara dålig! Det var ingenting som filmades eller visades upp för publik. Vi diskuterar ifall det går att bli färdiglärd. Happy tror att många som pluggar tror att de kommer att vara det efter examen, men att kunskap är en färskvara som måste uppdateras. Speciellt kreativitet behöver hållas aktiv även när utbildningen är slut. - Jag kommer alltid att vilja plugga! Det är så jag håller igång min respekt för yrket och utvecklas. Att ge sig själv tiden att utvecklas är bland det finaste som finns. ■


8

FRAMTIDSGUIDEN - INFÖR STUDIERNA

FÖRÄLSKELSEN LEDDE TILL EN NY KARRIÄR Mitt uppe i karriären valde Magnus Weidmar att sätta jobbet på paus. Av en enda anledning: Magnus hade blivit handlöst förälskad - i att knacka kod. - Jag har inte ångrat det en dag, bara önskat att jag gjort det tidigare, berättar han. Magnus arbetade som IT-projektledare när han gick en kurs i programmering och blev handlöst förälskad. - Programmering är den perfekta kombinationen av kreativitet, problemlösning och praktiskt genomförande. Med mer kompetens i back-end kod skulle jag kunna bli en än mer kompetent projektledare. Besluten att lära sig mer, satte han jobbet på paus och sökte utbildningen till webbutvecklare hos EC. - När jag researchade EC Utbildning innan jag bestämde mig för att söka läste jag precis en sådan här intervju och tänkte ”Gud vilken kliché”. Tjejen som blev intervjuad vittnade om gemenskap och stort engagemang från både kursledare och utbildningsledare. Faktum är dock att

Vektoriserad Annons Studentum VT2018.indd 1

det stämde väldigt väl in på verkligheten, utbildningen präglas av stöd i alla de former. Jag har sedan start trivts väldigt bra på EC. HAR DU FÅTT JOBB REDAN? - Jag blev erbjuden jobb redan på min första praktikperiod som jag utförde på företaget. Idag arbetar jag som Full Stack Application Developer på Sogeti. Det är lätt att få jobb om du visar att du har en vilja att utvecklas och ett eget driv. Jag får flera jobberbjudande i veckan på Linkedin. VARFÖR TYCKER MAN BÖR SÖKA TILL EC? - Tycker du om att knacka kod, eller vill arbeta med något praktiskt och kreativt, så sök! Detta måste vara den absolut snabbaste vägen till ett jobb där man får jobba praktiskt och kreativt och dessutom till en lön som är riktigt bra jämfört med många andra branscher. Jag har inte ångrat det en dag, bara önskat att jag gjort det tidigare, avslutar Magnus.

EC ÄR STÖRST I SVERIGE PÅ YH-UTBILDNINGAR INOM IT Vi finns i Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg, Örebro, Västerås och Växjö. Läs mer på www.ecutbildning.se.

2017-12-20 14:09


av LINNÉA FREDIN

BRAINSTORMA DIG TILL ETT BESLUT Sugen på att plugga vidare men vet inte till vad? Att veta precis vad du vill direkt är fantastiskt, men att luska ut vad du vill läsa kan vara minst lika roligt – om du gör det på rätt sätt. Här är tre effektiva sätt för att komma fram till ett beslut.

LOVE BOMBING Tid: Det beror på hur många ni är. Särskilt bra om: Ni är många som inte vet vad ni vill bli. Du behöver: Sällskap. Varför: Om du befinner dig i en positiv miljö är det lättare att vara öppen för nya idéer. Hur: Fokusera på en person i taget. Låt hen berätta om sitt problem, ta in det och bombardera sedan personen i fråga med idéer på hur det kan lösas. Det är viktigt att alla idéer är positiva och realistiska. Personen i fokus får inte vara negativ eller kritisera förslagen. Lyssna med ett öppet sinne och skriv ner allt! När ni är klara får nästa person berätta om sitt problem och ta emot kärleksbombningen!

SIX THINKING HATS Tid: 45 – 60 minuter. Särskilt bra om: Du har ett hum om vad du vill bli, men är osäker på om det är en bra idé. Du behöver: Sällskap, något att anteckna med (för den som gärna går all in: hattar i sex olika färger). Varför: När vi tänker blandar vi ofta ihop känslor och fakta. För att kunna se frågan från olika perspektiv är det bra att styra tänkandet och ta en sak i taget. Hur: Formulera problemet: t.ex. ”Är det en bra idé att läsa till socionom?” Tänk igenom problemet ur sex olika perspektiv (hattar). Glöm inte att skriva ner allt ni kommer fram till. • Den vita hatten är neutral och gillar fakta. Ställ dig frågan om du har all information du behöver? Behöver du ta reda på något? • Den röda hatten är eldig och känslosam! Vad säger din magkänsla om en framtid som socionom? • Den svarta hatten är pessimistisk och dömande. Lyft fram negativ kritik. • Den gula hatten är en riktig solstråle! Fokusera på alla fördelar och möjligheter. • Den gröna hatten är kreativ, tänker utanför boxen och gillar nya idéer. Ta nu ett steg tillbaka från det klassiska sättet att se på ditt studieval. • Den blå hatten ser helheten och gillar röda trådar. En bra hatt att ta på sig i slutet av brainstormingen. Se över det ni har skrivit ner. Vad har ni kommit fram till?

KREATIVT ROLLBYTE Tid: Allt från 5 minuter till 5 timma. Särskilt bra om: Du vill se din situation utifrån. Du behöver: Sällskap och lite fantasi. Varför: Genom att försöka se situationen utifrån kan du lättare ta till dig andras råd om ditt utbildningsval. Hur: Det finns två sätt att nå resultat med ett kreativt rollbyte: • Första sättet är att byta roll med den som hjälper dig att brainstorma. Låtsas att du är t.ex. din pappa och att din pappa är du. Säg det som din pappa brukar säga till dig och lyssna på vad han svarar när ni har ombytta roller. Här har du möjlighet att få perspektiv. • Det andra sättet är att gå in i rollen som brandman, sjuksköterska, jurist eller det du funderar på att bli för att

se hur det känns. Känns det naturligt att vara på väg till brandstationen, ägna morgondagen åt att döma i ett rättsfall eller hjälpa sjuka personer som verkligen behöver dig? Fundera över hur ditt liv ser ut i den tagna rollen och känn efter ordentligt.


FRAMTIDSGUIDEN - INFÖR STUDIERNA

10

CSN – VAD ÄR DET? av JOHANNES JINDER Grattis i förskott till ditt positiva antagningsbesked! Det är dags för dig att sadla om till student. Det innebär många positiva förändringar, och nya saker att hålla reda på. En av dem är vad CSN är och hur det fungerar.

CSN står för Centrala studiestödsnämnden och är den nämnd som tar beslut om och betalar ut studiemedel till alla studenter som studerar i Sverige. Studiemedel är ett samlingsnamn för de bidrag och lån du som studerar på eftergymnasial nivå i vissa fall har rätt till. Bidraget får du som studerar av CSN och är ingenting som ska betalas tillbaka efter examen. Utöver bidraget kan du ansöka om lån. Du kan själv välja hur mycket lån du vill ta och behöver alltså inte ta hela lånet om du inte vill/behöver. Hur mycket du kan låna beror på i hur stor utsträckning du studerar, alltså om du studerar på deltid eller heltid. Du som studerar på universitet eller högskola kan få studiemedel i högst 12 terminer.

Vad innebär det att en utbildning är CSN-berättigad? När en utbildning ger dig möjlighet att som student ansöka om studiemedel kallas det för att den är CSNberättigad. I princip alla utbildningar är CSN-berättigade så länge du studerar på minst halvtid i minst tre veckor, med undantag för privata yrkesutbildningar.

Såhär mycket studiemedel får du per vecka om du studerar på heltid och tar maxlån: Bidrag: 712 kr Lån: 1 792 kr Totalt: 2 504 kr

Ansök i god tid – hanteringen av din ansökan kan ta tid Du ansöker om studiemedel på CSN. se. Här kan du också hitta en bra introduktionsvideo som visar steg för steg hur du gör. Tänk på att vara ute i god tid så att eventuella frågetecken och hinder kan lösas innan utbildningen startar. Om du använder dig av bank-ID eller annan e-legitimation går hanteringen av din ansökan snabbare. Du kan ansöka om ditt studie-

Utökade lån och tilläggsbidrag – för dig som behöver mer! Tilläggsbidrag: Bidraget är till för dig som har vårdnad om ett barn som är under 18 år. Tilläggslån: Ett lån du kan söka från året du fyller 25. Lånet är till för dig som har arbetat tidigare och haft en viss inkomst, och gör övergången till studier lättare. Merkostnadslån: Ett extralån för dig som under studietiden har utökade kostnader, till exempel om du under en period studerar utomlands.

De här utbildningstyperna är CSNberättigade: • Komvux • Universitet- och högskoleutbildningar • Högskolans basår • Yrkeshögskola • Konst- och kulturutbildningar • I många fall utlandsstudier

medel för hela året istället för en termin i taget. Då slipper du gå igenom ansökningsprocessen oftare än nödvändigt. Bocka av checklistan för att casha in För att ditt studiemedel ska betalas ut krävs det att du: 1. Har blivit antagen och registrerat dig till utbildningen. Registreringen sker oftast på skolans hemsida. 2. Anmält dig till Swedbanks kontoregister. Detta gör du på Swedbanks hemsida. 3. Lämnat en studieförsäkran. Ungefär två veckor innan utbildningen startar måste du logga in på ”Mina sidor” hos CSN och lämna en studieförsäkran.


11

Du som är under 29 år kan ansöka om bostadsbidrag hos Försäkringskassan. Men glöm inte att anmäla om du byter typ av bostad eller förändrar din inkomst, för att undvika att bli återbetalningsskyldig.

Du intygar därmed att uppgifterna som du lämnade i din ansökan stämmer och att du tänker börja studera på den skola och utbildning du angivit. Utbetalningarna från CSN sker i förskott och den första utbetalningen kommer i samband med att du börjar studera. Övriga utbetalningar sker den 25:e varje månad. Får jag tjäna pengar samtidigt som jag får studiemedel? Det går absolut bra att jobba under tiden som du studerar, men det finns en gräns för hur mycket du får tjäna för att ha rätt till studiemedel. Gränsen för hur mycket du får tjäna under varje termin kallas för fribelopp. Hur högt ditt fribelopp är beror på hur många veckor du studerar under ett kalenderhalvår. Som inkomst för fribeloppet räknas: • Lön • A-kassa • Föräldrapenning • Inkomst av näringsverksamhet • Inkomst av kapital Om du studerar på heltid är fribeloppet mellan 60 000 och 73 000 kronor per kalenderhalvår. Ditt exakta fribelopp presenteras i ditt ansökningsbeslut. Skulle din inkomst förändras under studietiden är det viktigt att du anmäler det till CSN. Hur och när betalar jag tillbaka mitt lån? Den del av studiemedlet som du har lånat måste betalas tillbaka när du har tagit examen. En av många fördelar med CSN är att du inte behöver börja betala tillbaka ditt lån förrän en termin efter du fick studiemedel. Det betyder

alltså att om du tar examen i juni 2018 börjar du betala tillbaka i januari 2019. Månadsbeloppet du ska betala tillbaka beror på hur mycket du har lånat. En person som tar ut fullt studiemedel för en kandidatexamen (tre års studier) betalar tillbaka mellan 600-800 kronor per månad.


FRAMTIDSGUIDEN - INFÖR STUDIERNA

12

BLI BEHÖRIG FÖR DIN DRÖMUTBILDNING av LINNÉA FREDIN

Att vara behörig till en utbildning betyder att du har rätt förkunskaper för att kunna ta till dig undervisningen. För att plugga på eftergymnasial nivå krävs i regel en avklarad och godkänd gymnasieutbildning där du har läst minst grundläggande nivå i svenska, matte och engelska. Det kallas för grundläggande behörighet.

eller läsa ett basår som innehåller de kurser du behöver.

fullständiga gymnasiebetyg, grundläggande behörighet.

alltså

Universitet och högskolor använder sig av olika urvalsgrupper när de antar studenter till sina program. Det allra vanligaste är att 2/3 av alla studenter antas baserat på gymnasiebetyg och 1/3 antas baserat på resultat från högskoleprovet. Ett högskoleprovsresultat är giltigt i fem år. Du som gör ett högskoleprov VT 2018 kan använda dig av ditt resultat fram till HT 2023.

Komvux står för kommunal vuxenutbildning och anordnas på uppdrag av Sveriges kommuner. Här kan du läsa både enskilda kurser och längre yrkesprogram. Gemensamt för dem är att de ges på gymnasial nivå. För att vara behörig krävs att du är folkbokförd i den kommun du söker ut-

ETT HÖGSKOLEPROVSRESULTAT ÄR GILTIGT I FEM ÅR.

Olika utbildningar har olika behörighetskrav, precis som olika utbildnings-typer. Om du t.ex. vill läsa en hög-skoleutbildning till civilingenjör inom teknik och fysik krävs att du utöver grundläggande behörighet är godkänd i matematik 4, fysik 2 och kemi 1. Om du vill läsa en folkhögskoleutbildning till journalist krävs en avklarad treårig gymnasieutbildning, men arbetserfarenhet är meriterande och kan ge dig ett försprång om det är många som söker.

Yrkeshögskolors förkunskapskrav varierar utbildningar emellan, men gemensamt för alla är att du behöver grundläggande behörighet från gymnasiet. För att söka vissa utbildningar krävs utöver dina gymnasiebetyg arbetsprover eller att du deltar i intervjuer som skolan håller i. Antagningsprocessen varierar mellan olika skolor. Det är en bra idé att kontakta de skolor du är intresserad av att läsa på och fråga dem hur antagningen går till, samt vad din ansökan ska innehålla.

Universitet och högskolors förkunskapskrav finns bland annat redovisat på skolornas hemsidor och på deras presentationer på Studentum. se. Universitet och högskolor antar i regel studenter baserat på deras gymnasiebetyg eller resultat på högskoleprovet. Genom att se över vad de studenter som antogs senast hade för betyg/resultat kan du skapa dig en uppfattning om vad du behöver. Om du saknar vissa kompetenser för att vara behörig kan du bland annat att läsa gymnasiekurser på komvux, läsa en allmän kurs på en folkhögskola

Folkhögskolor har olika typer av utbildningar: allmänna kurser, profilerade kurser och yrkesutbildningar. Förkunskapskraven varierar mellan dem. På allmänna kurser är det upp till skolan själva att avgöra vilka av de sökande som behöver studieplatsen mest. Profilerade kurser kan ha vissa krav på särskilda förkunskaper såsom arbetslivserfarenhet eller tidigare studier. När du söker till profilerade kurser ombedes du ibland också att skicka in arbetsprover. För att läsa en yrkesutbildning på en folkhögskola krävs

bildning i, har fyllt 20 år, inte har betyg i de ämnen du vill läsa samt att du har möjlighet att ta till dig undervisningen.

SÅHÄR SÖKER DU TILL OLIKA TYPER AV SKOLOR! Komvux: Via den kommun du är skriven i Yrkeshögskolor: Ansökan skickas direkt till skolan eller i vissa fall till yh-antagning.se Folkhögskolor: Ansökan skickas direkt till skolan Universitet/högskola: Ansökan sker via antagning.se Privata yrkesutbildningsanordnare: Ansökan skickas direkt till skolan


HERMODS YRKESHÖGSKOLA EN SNABBARE VÄG TILL DRÖMJOBBET!

Bli färdigutbildad inom 2 år Studera på distans eller i klassrum 9 av 10 får jobb efter avslutad utbildning Kostnadsfritt och CSN-berättigat

HERMODS KOMVUX STUDERA NÄR OCH DÄR DET PASSAR DIG!

På distans eller i klassrum eller både och Över 200 fristående kurser och yrkesutbildningar Kostnadsfritt och CSN-berättigat


ETT ETT STUDENTBOENDE STUDENTBOENDE SOM SOM PASSAR PASSAR DIG! DIG!

av JOHANNES JINDER

Har du kommit in på ditt förstahandsval på universitetet? Eller har du blivit antagen till YH-utbildningen som du drömt om så länge? Grattis! För väntar roliga tider. Särskilt spännande blir det för dig som ska flytta. Förbered dig redan nu!

Det finns olika typer av studentboenden. I mindre studentstäder finns ofta en bostadsgaranti vilket innebär att skolan hjälper dig att hitta en bostad som du kan bo i under tiden du pluggar. Du som ska flytta till en större stad behöver vara lite mer kreativ i ditt bostadsletande. Kollektiv, inneboende eller andra hands-lägenheter i angränsande städer är vanliga bostäder för studenter i till exempel Stockholm. Fler köer ger större chans För att få en studentbostad behöver du ställa dig i bostadskö hos de företag som hyr ut studentbostäder i den stad du ska flytta till. Det är bra att göra lite research, det finns ofta flera företag som hyr ut studentbostäder i din nya stad. Ju fler köer du står i desto högre är chansen att du får en bostad du kan trivas i. Du måste inte vara antagen student för att stå i bostadskö, men du måste vara antagen för att söka en bostad. Tänk på att det är väldigt många som söker precis innan terminen startar, så var ute i god tid! Studentkorridoren – För den utåtriktade Du som bor i studentkorridor har ett eget sovrum men delar gemensamma utrymmen som kök och vardagsrum med dina grannar. I vissa fall delar du även badrum med en eller två andra. Om du får tag i ett rum i en studentkorridor har du en social tid framför dig! Det är ofta middagshäng i köket och fester i TV-rummen. Här är det lätt att få nya vänner för den som är utåtriktad. Men tänk på att försöka haffa

en bra hylla i kylen och fack i frysen när du flyttar in. Märk den med ditt namn så ingen misstar din mat för sin egen. Särskilt lätt hänt när midnattshungern slår till på festerna. Studentettan – För dig som vill ha något eget En studentetta är en komplett lägenhet, om än ganska liten. Här har du ditt eget kök eller kokvrå och behöver inte dela badrum med någon annan än inbjudna gäster. En studentetta är ofta runt 20 kvadratmeter, men kan i princip vara allt mellan 10 – 30 kvadratmeter. Det är vanligtvis universitet och högskolor som erbjuder studentettor vilket gör att det kan finnas regler kring boendet som att du måste läsa ett visst antal poäng per termin. Reglerna gör att det är en kortare kö till den här typen av studentboenden. Studentlägenheter – För dig som älskar Friends och New Girl En studentlägenhet är precis vad det låter som - en lägenhet för studenter. Den kan vara i princip hur stor som helst och delas ofta med andra. Du får ditt eget rum, men till

skillnad från korridorslivet är din ytterdörr i hallen och inte bredvid sängen. Du kan själv samla ihop ett gäng kompisar och leta studentlägenhet eller söka ett rum via annonser och lära känna dina nya roomies på plats. Perfekt för dig som lockas av tanken på att vara omgiven av vänner, precis som i dina mest sedda sitcoms.


Vad kostar en studentbostad? Hyran för studentbostäder varierar mellan olika platser i landet och olika typer av boende. Ett rum i en korridor eller i en delad lägenhet kostar mindre än en studentetta. Men oavsett vilken typ av boende du väljer kommer hyran alltid att vara den största utgiften under din studietid. En bra tumregel för dig som tar 100 procent av både lån och bidrag är att bostadshyran inte bör överstiga 50 procent av din inkomst. Studentbostäders hyror är ofta anpassade efter en students ekonomi och är något lägre än vanliga boenden.

5 MUST HAVES I DIN STUDENTLÄGGA! MIKROVÅGSUGN Oavsett om du är en duktis och har lagat matlådor eller behöver värma bakispizzan kommer du att behöva en mikrovågsugn. Det kommer också kvällar med hetspluggande och då är det perfekt att kunna värma en färdigrätt från Ica i mikron!

KORKÖPPNARE Det kommer att bli en del festande under din studietid och det finns inte någon annan pryl som är mer välbehövlig på förfesterna. Tillsammans med kortleken är korköppnaren ett måste! Det finns en mängd olika varianter på korköppnare men se till att införskaffa en korköppnare som kan användas till både vin- och ölflaskor. VATTENKOKARE När höstkvällarna kommer smygande kommer också behovet av en vattenkokare. Det finns stunder då du verkligen behöver en kopp te eller bara måste fylla på energinivån med snabb-kaffe. Perfekt för dig som bor i en korridor och inte känner för att kallprata med grannarna när du ska hämta kaffe i köket. HANDHÅLLEN DAMMSUGARE I ett studentboende råder det stor platsbrist. Därför är den handhållna dammsugaren perfekt. Den tar väldigt lite plats och kan användas på små ytor. Ett tips är att gå ihop ett par klasskompisar och köpa en tillsammans för att spara pengar.

KAFFEBRYGGARE Om du inte är beroende av koffein när du börjar plugga blir du garanterat det! Hårt pluggande innebär långa dagar och nätter. Därför är det perfekt med en egen kaffebryggare i lägenheten. Införskaffa även en take away-mugg så du slipper lägga pengar på kaffe i skolans café.


FRAMTIDSGUIDEN - INFÖR STUDIERNA

16

STUDENTUMS SKOLTEST av LINNÉA FREDIN Tycker du att det är svårt att veta vilken typ av skola du vill läsa på? Velar du mellan universitet, yrkeshögskola, utlandsstudier och folkhögskola (för att nämna några)? JAG DRÖMMER OM EN SKOLA SOM:

1

2

Har utbildningar som varvar teori och praktik så jag blir väl förberedd inför mitt kommande yrkesliv.

Är anrik, erbjuder akademiska utbildningar och har nollningar för alla nya studenter.

3

4

3

4

Kan ge mig mer än bara undervisning.

Ligger nära en solig sandstrand så att varje dag känns som en semester!

NÄR JAG PLUGGAR VILL JAG BO:

1

2

Där jag bor idag! Jag vill inte ändra hela mitt liv bara för att jag ska börja plugga.

I studentkorridor eller i studentlägenhet nära campus.

På internat tillsammans med människor som har samma intressen som jag.

JAG LÄR MIG BÄST GENOM ATT:

1

2

Göra praktik på relevanta företag. Learning by doing är mina ledord.

Läsa mig till rätt information på egen hand. Jag studerar helst själv.

1

2

Två år!

3

4

3

4

3

4

Arbeta med händerna och samtala med intressanta individer.

EN UTBILDNING FÅR INTE VARA LÄNGRE ÄN: Finns det någon maxgräns för hur länge man kan plugga? Ingen kunskap är för tung att bära.

I en värdfamilj i ett annat land. Då kan jag öva på ett annat språk varje dag.

Ungefär två terminer. Jag vill hinna läsa den där keramikutbildningen också!

Möta nya kulturer och språk. Bara att komma utanför Sveriges gränser breddar mina kunskaper.

Det spelar ingen roll! Bara jag får se nya delar av världen.

EFTER UTBILDNINGEN VILL JAG:

1

2

Få jobb snabbt. Hela poängen med en utbildning är väl att det ska vara lätt att få jobb?

FLES

T 1:O

R-

E YRK

Forska och grotta ner mig i mitt favoritämne!

OL A GSK SHÖ

Du vill snabbt få en examen och komma ut på arbetsmarknaden! Du vill också vara försäkrad om att det finns jobb inom den bransch du är intresserad av. YH-skolors utbildningar startar bara när det finns ett tydligt behov av den kompetensen på arbetsmarknaden.

FLES

T 2:O

NIV R-U

ERS

/H ITET

Måste man veta det?

A KOL ÖGS

Du är teoretiskt lagd och peppad på studieliv med korridors-boenden, nollning och studentkårer! Universitet och högskolor finns i hela Sverige och erbjuder både enskilda kurser och längre utbildningar som ger dig en kanditat-, magister- eller masterexamen.

FLES

T 3:O

OL R-F

Bo utomlands ett tag. Manilla, Chicago, Madrid eller Rio de Janeiro. Det finns så många platser att se!

OL A GSK KHÖ

Du har starka intressen och älskar att umgås med männi -skor som delar dem. Du lockas också av en mer alternativ livsstil och trivs bättre på landsbygden än i en större stad. På en folkhögskola kan du både läsa studieförberedande kurser och längre yrkesutbildningar.

FLES

T 4:O

R

LA - UT

NDS

STU

DIER

Du är SÅ nyfiken på livet utanför Sveriges gränser och jättesugen på att spendera din kommande studietid utomlands. För dig finns det lika många alternativ som städer i världen. Ansökningar, visum och logistiska frågor kan du få hjälp med av en utlandsagent som hjälper svenska studenter att ansöka till skolor utomlands.


Yh-utbildningar inom ekonomi, försäljning och marknadsföring Ta nästa steg i karriären! På Affärshögskolan kan du utbilda dig till följande yrkesroller, med start redan i höst. • • • • • • •

Affärsinriktad konceptutvecklare Affärsinriktad redovisningsekonom Facility manager Inköpare och upphandlare IP-paralegal Lönekonsult Sales & Marketing B2B

Läs mer och ansök på www.affarshogskolan.se.

Ansök senast 15/5 Tandsköterska, medicinsk sekreterare, lärarassistent eller steriltekniker? Vårdyrkeshögskolan har yrkeshögskoleutbildningarna för dig som vill utbilda dig inom vård, hälsa, omsorg och pedagogik!

Yh-utbildningar inom teknik, IT, bygg, anläggning och logistik • • • • • • • •

Anläggningsingenjör väg och vatten Automationsingenjör Bygg- och anläggningsledare CAD-konstruktör inom mekanik Elektronikingenjör Elkraftsingenjör Fullstack developer.net Geodetisk mätningstekniker

• • • • • • • •

Green Logistic Management Ljud- och musikproducent Mjukvarutestare Processoperatör livsmedel Produktionsledare bygg Produktionsledare bygg och anläggning VVS-ingenjör m.fl. se www.teknikhogskolan.se

Till hösten startar Teknikhögskolan totalt 18 Yh-utbildningar på 9 orter runt om i Sverige, vi har även några utbildningar på distans.


FRAMTIDSGUIDEN - UNDER STUDIERNA

18

GRATTIS, DU HAR FLYTTAT HEMIFRÅN! av EVELINA THÖRN och LINNÉA FREDIN

DET HÄR BEHÖVER DU VETA! När du flyttar hemifrån är det mycket som är nytt. Om du dessutom börjar plugga samtidigt kan det ta lite tid att få kläm på alla nya delar i livet. Stekpannan diskas inte automatiskt, handfatet städar inte sig självt och tvätten går inte från smutsig till ren av magi! Men frukta ej! Vi hjälper dig! Håll koll på färg och temperatur Om inte målet är att tvätten ska bli missfärgad, krympa eller gå sönder så behöver du sortera den. När du sorterar

tvätten ska du hålla koll på två extra viktiga saker: färg och temperatur. Det räcker inte att tvätta allt som är vitt tillsammans, för den vita t-shirten från Filippa K ska inte tvättas i samma temperatur som dina vita lakan. Beroende på hur ömtåliga kläder du har behöver du vara mer eller mindre noga när du sorterar din tvätt. Har du många tunna blusar eller dyra skjortor är det värt att läsa tvättlappen en extra gång, men om du mest tvättar vanliga t-shirts och jeans så behöver du inte var riktigt lika försiktig.

LILLA GRADSKOLAN 30/40 grader All tvätt som ska tvättas i 40 går att köra i 30, men all tvätt som ska köras i 30 går inte att köra i 40! Vanligtvis tvättar du till exempel jeans, t-shirts, skjortor och blusar i 30/40 grader. 60 grader 60 grader passar bra för till exempel strumpor, underkläder, färgade lakan och handdukar. 90/95 grader I 90/95 grader ska du endast tvätta vit tvätt som är i 100% bomull, som till exempel lakan, handdukar, strumpor och underkläder.


Att vara ny i köket kan vara skrämmande för många. De flesta av oss har bott hemma fram till studiestarten och inte behövt göra mer i köket än att äta. Är det nu dags att lära sig sautera, ångkoka och griljera? Nej, chilla. Du behöver inte imponera på någon när du är ny i köket. Du behöver bara se till att du blir mätt. Lär dig att koka upp vatten, avgöra när en stekpanna är tillräckligt varm och hur diskmaskinen fungerar. Det räcker. Resten kommer när det kommer.

VAD SKA KOKAS? Oftast kokar vi tillbehören till maten. Pasta, potatis och ris är exempel på saker som ska kokas. • •

Pasta läggs i rikligt med kokande vatten som hälls av när pastan är mjuk. Du kan antingen följa koktidsanvisningen på förpackningen eller testsmaka på pastan för att se när den är mjuk. Potatis blir klar snabbare om den är skuren i mindre bitar. Den läggs i kallt vatten och kokas tills den är mjuk. Testa att sticka en gaffel i en potatis efter ett par minuter. Om den är mjuk är den klar, annars låter du det koka lite till. Häll av vattnet när potatisen är klar. Ris suger åt sig vatten och sväller under kokningen. Därför är det viktigt att du mäter upp hur mycket vatten du behöver i förhållande till riset. På risförpackningen finns instruktioner över mycket ris och vatten du behöver för antalet portioner du vill göra.

VAD SKA STEKAS? Du kan i princip steka allting, även pasta och ris (al dente och risotto!), men i början räcker det att behärska de enklaste stekningarna av t.ex. falukorv, omelett eller tofu. •

Falukorv och liknande korvar ska först skalas från skinnet och skivas i 1 cm tjocka skivor för att stekas i medelhög värme tills den får färg - då ska den vändas. Om du vill kan du provsmaka en liten bit innan du tar korvskivorna från värmen för att kontrollera att den är genomstekt (varm) och krispig på utsidan. Omelett görs av ägg och mjölk och steks i ett par minuter på medelhög värme. Häll i smeten i en mindre stekpanna och låt den vara tills ovansidan har stelnat. Då låter du den glida över på en tallrik. En omelett går att göra i oändliga variationer! Testa

att ha i svamp, färska örter eller ost (för att nämna några exempel). Tofu behöver kryddas ordentligt. Ett tips är att göra en marinad av olja och de kryddor du älskar och låta tofun dra i den nån timme innan du steker. Tärna, skiva eller smula sedan ner den i en stekpanna och stek på medelhög värme tills tofun är gyllenbrun. TIPS! Blanda i lite redning (vatten och mjöl) i stekskyn. Snabbt sätt att skapa en sås till maten.

INVESTERA I DET HÄR FÖR EN GOD START I KÖKET: •

• • • • • • • •

Kastruller – gärna en liten för såser och tevatten och en större för pasta och soppor Stekpanna Ugnsfast form Knivar – en slät för grönsaker och kött och en taggig för bröd Glas, tallrikar och bestick (så du kan äta ordentligt!) Potatisskalare Osthyvel Skärbräda Diskborste och diskmedel


”STÅ PÅ DIG, GÖR DET DU VILL OCH SKIT I VAD FOLK TYCKER” av HANNA FREDRIKSSON

DANIEL PARIS SLOG IGENOM STORT NÄR HAN MEDVERKADE I PROGRAMMET UNG & BORTSKÄMD ÅR 2010 OCH ÄR IDAG EN AV SVERIGES STÖRSTA SOCIALA MEDIER-PROFILER.

DANIEL HAR ALLTID PLUGGAT MYCKET och har haft det lätt för sig i skolan. Hemma uppmuntrades han att studera och han känner sig privilegierad över att ha föräldrar som gav honom de bästa förutsättningarna för att kunna fokusera på skolan, som tillslut skulle leda fram till en universitetsexamen.Vägen dit var dock inte spikrak. Även om studier alltid varit något som Daniel haft lätt för var den sociala biten knepigare. Under gymnasietiden kom han aldrig till sin rätt. - I gymnasiet var jag ganska mobbad, eller väldigt. Det var en stor skola och jag var inte uppskattad där. Folk viskade och pekade i korri-dorerna, det är jobbigt när man är så ung. Jag tampades med många saker men jag hade ingen att prata med. Jag kände mig isolerad och ensam, berättar han. NU ÄR DET ÖVER TIO ÅR sedan

Daniel gick ut gymnasiet men när det kommer på tal minns han det som igår. - Jag var så förvirrad när jag tog studenten - vad ska jag göra? Jag har inget jobb, inte råd att köpa en lägenhet, ingenting på gång. Vill jag plugga? Kommer jag in? Det var skitjobbigt att inte veta vad jag ville göra. Jag sökte dock några utbildningar och kom in på det jag trodde att jag ville, juristprogrammet. Efter bara några dagar insåg dock Daniel att det inte alls var vad han ville göra och hoppade av två år i rad.

Daniel Paris ÅLDER: 29 år BOR: I Vasastan i Stockholm PLUGGAT: Socinomprogrammet på Stockholms universitet GÖR: Programledare och sociala medier-profil


FRAMTIDSGUIDEN - UNDER STUDIERNA - Alla sa att det var mitt livs största misstag men jag ville verkligen inte. Efter det sökte jag till socionomprogrammet och kom in. Då körde jag på det, jag kände direkt att jag hade gjort rätt! Att det blev socionom var dock inte en lika stor slump som det kanske kan låta som, poängterar han. - Jag har alltid velat hjälpa människor. Det har alltid varit min drivkraft! Jag vill utveckla människor så att de kan nå sin fulla potential och hjälpa dem som hamnat snett. Jag har det bra men så är det inte för alla och jag tror det var därför socionomprogrammet kändes som en naturlig väg att gå, säger han. inte är direkt anknutet till den socionomutbildning han läste känner han ändå att han har stor nytta av det han lärde sig under sin universitetstid. - Vi läste mycket psykologi, pedagogik och beteenden hos människor. Det har lärt mig hur jag pratar med och bemöter folk både i mitt privata liv och i mitt arbete. Det är ovärderligt! - När man får perspektiv på världen förändrar det ens personlighet jättemycket. Jag är inte alls samma person som innan jag pluggade, jag är mycket mer förstående nu, förklarar han. ÄVEN FAST DANIELS JOBB IDAG

SOM SOCIALA MEDIER-PROFIL går

Daniels jobb ut på att hjälpa folk, sprida sunda värderingar och inspirera människor att uppnå deras fulla potential. Han vill vara den förebild han själv saknade. - När jag växte upp fanns det aldrig någon plats för mig – inte bara i skolan utan om jag bläddrade i en tidning eller tittade på TV såg jag aldrig någon som var lik mig. Det fanns inget internet, inga communities, inga bloggar, inga sociala medier. Jag trodde att jag var själv. Därför är representation väldigt viktigt för mig. Jag vill att alla ska känna att de får vara som de vill, säger han och fortsätter: - Med dagens konservativa krafter som drar fram, slår det hårdast mot sådana som mig som sticker ut från normen. Där vill jag verkligen påvisa att man inte behöver be om ursäkt för sin existens – det har jag gjort i hela mitt liv och jag fattar inte varför! NÄR VI KOMMER IN PÅ STUDENTLIVET menar

Daniel att han inte har särskilt många historier. - Jag kan avundas de som flyttar till en annan stad och verkligen lever studentliv och bor i korridor. Jag ser bilder på Facebook av folk som är på gasque, sittningar och umgås med kompisar från hela Sverige. Jag kan sakna att jag aldrig hade ett sådant studentliv, säger han. Daniel tycker att det är viktigt att man vågar göra sin egen grej. Han har stött på en del som varit rädda för att satsa på det de verkligen vill.

21 - Följ din egen röst! Det är det jag har gjort även när det var som jobbigast. Det är lätt att välja det kompisarna väljer. Stå på dig, gör det du vill och skit i vad folk tycker. NÄR VI PRATAR OM VAD DANIEL har för drömmar och mål i framtiden är han säker. - Jag vill leda Melodifestivalen! Det är kul och det är Sveriges största nöjesprogram. Jag hoppas att jag får fortsätta jobba med det jag gör. Jag känner att jag har fått min revansch som jag aldrig riktigt trodde jag skulle få, säger han. - Jag vill fortsätta skapa minnen både i och utanför jobbet, få se mina syskonbarn växa upp och i framtiden kanske bilda min egen familj. Hur nu den ser ut. Men han har också större förhoppningar om framtiden, som inte rör familj eller karriär. - Jag hoppas att vi vänder den här turbulenta perioden som är i världen just nu. Där ligger ansvaret på mig och människor i min situation som har stora plattformar som andra läser. Oavsett hur världen ser ut och vad dess ledare säger så ska vi försöka skapa en accepterande plats för väldigt många människor, och kanske är det på nätet det händer, avslutar han. ■


N ÖR TH A LIN VE av E

ÄT DIG SMART

Önskar du ibland att det fanns en genväg för att få svaret på den där tentafrågan att fastna? Eller att du kom ihåg lite mer av vad föreläsaren sa förra veckan? Visste du att det finns mat som faktiskt ökar vårt fokus, förbättrar minnet och gör att vi har lättare att ta till oss ny information? Mat som gör oss smartare!

Fet fisk, nötter och avokado är exempel på mat som innehåller omättade fetter som isolerar nervbanorna i hjärnan. Ju bättre isolering desto rakare och snabbare kan signalerna gå. Det innebär helt enkelt att du får bättre minne och bättre inlärningsförmåga. En piggare och snabbare hjärna Mat som är rik på magnesium vidgar blodkärlen i hjärnan så att blodet kan ta sig genom hjärnan och kroppen lättare, vilket innebär en piggare och snabbare hjärna. Magnesium hittar du bland annat i gröna bladgrönsaker och baljväxter. Folater är den naturliga motsvarigheten till folsyra, och bidrar positivt till inlärning och minne. Du får i dig folater genom de flesta frukter och grönsaker. Forskare vid Örebro universitet och Karolinska institutet har i en studie kommit fram till att det finns ett direkt samband mellan betyg och intaget av folater hos barn och ungdomar. Det är viktigt att äta sina grönsaker! Det är inte bara något vuxna sa när vi var små. Håll dina rutiner Det räcker inte bara att äta vissa livsmedel för att betygen ska gå från E till A, dina matvanor i stort påverkar också din förmåga att lära dig nya saker och ta in information. För att maximera effekten kan du även: •

Äta regelbundet! Sprid ut måltiderna under dagen så att du äter med jämna mellanrum, och håll dina rutiner. Hålla blodsockernivån jämn. Ät mellan-mål mellan dina tre större målti-

der och välj en frukt eller en knäckemacka istället för t.ex. choklad. Äta frukost! Frukosten är hjärnans första bränsleintag för dagen. Kickstarta motorn med en redig skål gröt! Du kommer igång bättre, håller igång längre och kan ta in mer om du startar dagen med en bra frukost.

CHECKLISTA

– Få i dig den här smartmaten:

• • • • • • • • • • • •

Fet fisk Spenat Bönor Avokado Nötter Frön Fullkorn Frukt Bär Grönsaker Kål Rotfrukter


FRAMTIDSGUIDEN

23

A SE NSÖ 26 NA K A S 20 PRI T 18 L !

Vatten- och miljöteknik, 400 Yh poäng

Drifttekniker, Kraft/Värme, 400 Yh poäng

Rörnätstekniker, Ledningsnät/VA, 300 Yh poäng

Logistiker, Arbetsledning & flerpartslogistik, 430 Yh poäng

Fastighetstekniker 2, 400 Yh poäng Alingsås

Specialistundersköterska-Demensvård, 215 Yh-poäng Örebro

Gävle och Örebro •

Specialstundersköterska-Palliativ vård, 210 Yh-poäng Örebro

Distansutbildning •

Lokförare, 220 Yh poäng Göteborg

Örebro och Gävle •

Redovisningsekonom, 400 Yh poäng Örebro

Stockholm (Järfälla), Sundsvall och Hallsberg

Specialistundersköterska - Psykisk ohälsa, 200 Yh-poäng Örebro


24

5

FRAMTIDSGUIDEN - UNDER STUDIERNA

TIPS PÅ HUR DU FÅR A PÅ TENTAN

av SOFIE MÖLLER

Oavsett om du redan har skrivit jättemånga tentor innan eller om det är första gången kan det vara svårt att veta hur du fixar högsta betyget. Men lugn, här är tipsen du behöver för ett A!

Planera pluggandet Hur trist det än låter så är planering grunden till bra betyg. Gör ett schema där du skriver upp hur många timmar per dag du ska plugga och när. I början kan du tänka på att lägga ungefär lika mycket tid på att plugga som du skulle jobbat under en arbetsdag. Det är jätteviktigt att också planera in mellispauser och tid för annat – tv-spel, träning eller en runda på stan? Vad fungerar bäst för dig? I soffan hemma, i det gemensamma korri-dorsköket, på ett fik eller på biblioteket? Själv eller tillsammans med andra? Testa dig fram för att se var och hur du lär dig bäst. Var inte rädd för att variera dig. Nya intryck gör att du minns lättare.

Ta hand om dig själv Glöm inte bort att ha roligt även under tentaperioderna, att tänka på annat är bra för inlärningen. Unna dig en utgång med kompisarna eller åk hem till familjen och bli bortskämd. Bara att prata om annat med kompisarna en timme kommer göra att du slappnar av. Och glöm inte att sova! Gör något kul av det Försök göra tentapluggandet roligt! Samla kompisarna och ha en frågesportskväll om det ni ska lära er. Lägg en tia var och skramla ihop till en billig vinflaska som vinnaren får. Förhör varandra på gymmet, den som svarar fel får göra tjugo armhävningar.

Läs in gymnasiet med Allmän kurs på Långholmens folkhögskola i Sundbyberg •

Ett alternativ till Komvux/VUX

Gymnasiekurser

Grundskolekurser

Svenska som andraspråk

Kursstarter höst & vår

Fira efteråt! Det viktigaste av allt är att fira när tentan är gjord! Tänk på att även om du inte får ett A så har du gjort ditt bästa och är värd en riktig pangkväll. Om det skulle gå riktigt illa så får du snart får en chans till omtenta och det är också värt att fira!

Alla kan utbilda sig, hitta din utbildning på www.langholmens.fhsk.se •

Våra utbildningsområden - Författarskola - skrivkurs, distans halvtid

BEHÖRIGHETSGIVANDE & CSNBERÄTTIGAD

- Författarskola - skrivkurs, distans heltid - Litterär gestaltning - skrivkurs, halvtid - Ledarskapet & gruppen, distans - Permakultur - odla ihop - Konst, helg

Långholmens Folkhögskola i Sundbyberg - Utbildning - Konferens


5

FRAMTIDSGUIDEN

25

LIFEHACKS SOM RÄDDAR DIN STUDENTEKONOMI

VI VET HUR STRESSANDE DET ÄR. VI HAR VARIT DÄR. NUDELMIDDAG, GRÖTLUNCH OCH ”LÅNAT” TOALETTPAPPER. VI VILL ATT ALLA STUDENTER SKA HA RÅD ATT SÄTTA GULDKANT PÅ SIN TILLVARO – OAVSETT INKOMST!

TA CYKELN ISTÄLLET

BLI MEDLEM PÅ HAPPY STUDENTS

Tåg och buss i all ära men det kostar. Om du väljer cykeln istället för kollektivtrafik kan du spara 5 – 10 procent av din

Den nya siten Happystudents.se har mängder av rabatter och erbjudanden för dig som pluggar! Spara 50% på hotell, 5% på all kurslitteratur, 20% på hårprodukter eller upp till 70% på träningskläder. Bli medlem idag och shoppa med gott samvete!

inkomst varje månad. På en termin har du sparat ihop till en weekendresa. Dessutom får du massor av gratis motion varje dag och kan spara ytterligare när du skippar gymkortet.

HANDLA INTE HUNGRIG Du måste äta och du måste äta bra. Det är viktigt. Genom att researcha recept innan du handlar och göra en ordentlig plan undviker du dyra spontanköp. Också viktigt att handla när du är mätt och belåten och undvika den värsta hungertimmen precis innan kvällens middag.

TTE A B A MODE NTR BÖCKER & TIDNINGAR E Å D P TU S DATORER & TELEFONI EKONOMI & FÖRSÄKRING HEM & INREDNING SKÖNHET & HÄLSA STREAMINGTJÄNSTER & PRENUMERATIONER SPORT & FRITID RESOR

SÖK STIPENDIER Många skolor, institutioner och privatägda företag har stipendier att söka. Många är relativt okända och har därför ganska få sökande. Ägna lite tid på att leta rätt på dem och gör en riktigt bra ansökan. Det kan vara värt det!

NS F I N M: O R IN

LÅT KORTET STANNA HEMMA PÅ FESTKVÄLLEN Ju fler öl – desto sämre konsekvenstänk. Det är sen gammalt. För att undvika chocken när du ser igenom kontot på söndag morgon bör du lämna kortet hemma. Ta ut det du kan tänka dig att spendera under kvällen i kontanter. För den riktigt omdömeslösa kan det vara bra att ta bort Swish.


Ansök i dag på www.nti.se

Komvux på distans Bli behörig till högskola & universitet Personlig lärare från start till betyg Fler än 250 kurser Kostnadsfritt CSN-berättigade Välj studietakt själv www.nti.se

Folkhögskolan är en möjlighet för dig som vill vidare. Hos oss kan du få grundskole- och gymnasiekompetens! Ett alternativ för dig som vill arbeta kreativt i mindre grupper. Ansökan öppen till den 15 maj! OBS! Hösten 2018 flyttar vi in i nya, fräscha lokaler på Ultuna.


27

FRAMTIDSGUIDEN - UNDER STUDIERNA av HANNA FREDRIKSSON

RÄDDA DIN KRISANDE STUDENTEKONOMI Var chaufför!

Om du har körkort kan du tjäna lite extra pengar genom att vara Uberchaufför. Speciellt om du vill köra de dagar och tider då det är som mest eftertraktat med taxi, typ lönehelger, superregniga kvällar eller den största guldgruvan: nyårsafton!

SKAFFA KOLL!

För att aldrig uppleva att saldot på kontot är noll krävs det att du har lite koll på din ekonomi. Idag finns det smidiga sätt för det. Aldrig provat appar som Tink? Gör det!

Panta!

Ta hand om hundAR & kids

eller icke-studerande vän som vill bli av med sina tomburkar? Hämta upp dem också! De slipper bära burkar och flaskor, du får pengar. Win win!

Att vara hund- eller barnvakt kan kanske kännas som en ynglings jobb men du som är student är ofta hemma när ingen annan är det. Utnyttja det och kolla om någon i området behöver någon som går ut med hunden eller hämtar barnen från dagis.

Visst har du burkar och flaskor som ligger och skramlar där hemma? Kanske har du också någon närboende familjemedlem, släkting

HYR UT!

Växla in

Ska du plugga utomlands ett tag? Eller göra praktik i en annan stad? Hyr ut ditt rum eller din lägenhet. Samtidigt som du tjänar en slant har du någon som vattnar blommorna och ser efter ditt boende

Hur ofta hittar du inte utländska pengar som ligger och skräpar från senaste resan? Växla in!

RENSA & SÄLJ!

Sälj saker du inte behöver. Skapa ett konto på till exempel Blocket och Tradera och sälj, sälj, sälj! För lat? Använd Sellpy! En persons skräp är en annan persons skattkista!

Tjäna pengar på dina åsikter Delta i betalda undersökningar. Företag vill ha dina åsikter – och de är beredda att betala för dem. Du som inte är rädd för att gå all in kan delta i kliniska undersökningar.

Roligt sparande

Att hålla i dina pengar är lättare om du sparar till något speciellt eller har pengarna på ett särskilt sparkonto. Idag finns det appar som till exempel Dreams. Där kan du spara tillsammans med vänner eller låta appen föra över pengar till ditt sparkonto veckovis.

Tentavakta!

I större studentstäder behövs det vakter som övervakar studenter när de skriver salstentor.

SÄLJ BÖCKERNA!

Låt inte gammal kurslitteratur samla damm. Sälj den! Är böckerna i bra skick kan du få en bra slant.


28

BLI ETT

LITTERATURPROFFS! av EVELINA THÖRN

Studier på eftergymnasial nivå är inte samma som på gymnasial nivå. Ett exempel är kurslitteratur som du nu måste hålla koll på, leta upp och köpa – helt själv. Det kan vara både svårt och dyrt om du inte har koll på dina alternativ. Inför varje ny kurs du ska läsa får du en kursplan. Där hittar du bland annat föreläsningsschema, tider för seminarier, vad som krävs av dig för att bli godkänd och listan över kurslitteratur. Men se upp! På listan av kurslitteratur finns både obligatorisk litteratur och så kallad referenslitteratur. Skillnaden mellan dem är stor, vilket många får lära sig den hårda vägen. Den obligatoriska litteraturen behöver du för att kunna genomföra uppgifterna under kursen. Det som står i den obligatoriska litteraturen kan till exempel tas med på tentor eller komma upp på seminarier. Du behöver läsa den obligatoriska litteraturen för att bli godkänd. Referenslitteratur är däremot frivillig litteratur för den som vill bli extra insatt i ett visst ämne. Det kan vara till exempel uppslagsverk eller biografier. Du måste inte lägga pengar på referenslitteraturen om du inte själv vill. LETA LITTERATUR! Miljövänligt och begagnat Det finns flera siter där man kan köpa kurslitteratur begagnat, både från privatpersoner och företag som köper in begagnade böcker och säljer vidare. Det är inte bara bra för miljön utan även för plånboken! Exempel på siter där du kan köpa begagnad kurslitteratur är Kurslitteratur.se, Campusbokhandeln.se och Bokus.se.

Sätt upp lappar i skolan Att sätta upp fysiska lappar kan kännas förlegat i dagens digitala samhälle, men det är väldigt effektivt! Din skola är fylld av elever som precis har läst de kurser du ska läsa! Sätt upp en lapp med en lista på kurslitteratur du vill köpa och ditt telefonnummer. Någon kommer garanterat att nappa! Köp i butik – fysisk eller online Om ovanstående alternativ sviker dig kan du alltid vända dig till de traditionella butikerna, till exempel Adlibris.se och Bokus.se. Däremot kan det vara bra att tänka på att priserna kan skilja sig mellan olika butiker och att vissa butiker har studentrabatt. Många bäckar små!

VÅRA BÄSTA LITTERATURHACKS: Dela men någon i klassen Något man kanske inte tänker på, men som ofta fungerar väldigt bra, är att man kan köpa en bok tillsammans med någon annan som läser kursen. Att dela på böcker kan verka lite trixigt, men om båda är med på att kanske kopiera någon sida, plugga med lite framförhållning och framförallt plugga mycket tillsammans så kan kostnaden halveras. Sälj kurslitteraturen du är klar med Detta säger sig ju självt – böckerna gör ingen nytta i din bokhylla efter att du är klar med kursen! Sälj dem vidare. Det är som sagt både bra för miljön och plånboken. Om du inte vill hålla på att lägga ut annonser själv finns det flera butiker som köper in böcker och sedan säljer vidare. Ofta hittar du dem på campus på större universitet och högskolor.

Köp flera böcker av samma person Om du köper en begagnad bok av någon i skolan, kolla vad hen pluggar. Det kan ju faktiskt vara så att hen pluggar något liknande och har fler böcker som du kan köpa.


FRAMTIDSGUIDEN

29

VI TÄNDER STJÄRNOR VARJE DAG

ASTARS UTBILDNINGAR TAR DIG TILL DITT NÄSTA JOBB! VÅRA UTBILDNINGSOMRÅDEN:

. RESTAURANG & BAGERI . HOTELL & TURISM . EKONOMI & SÄLJ . ADMINISTRATION . INDUSTRITEKNIK & FORDON . FASTIGHET & VVS . VÅRD & OMSORG . BARN & FRITID . EL & ENERGI

INOM VILKET YRKE BLIR DU NÄSTA STJÄRNA?

VI FINNS I ÖVER 60 STÄDER. HITTA DIN UTBILDNING PÅ ASTAR.SE

010-43 44 000 | INFO@ASTAR.SE | ASTAR.SE


EGENFÖRETAGARE VID EXAMEN! av LINNÉA FREDIN

Sugen på att starta eget? Gör det under studietiden! Som student har du fast inkomst, mycket tid över och ett brett nätverk – fantastiska tillgångar för en framtida entreprenör. Men hur gör du rent praktiskt och vad ska du tänka på?

Börja med att testa din affärsidé på andra! Prata med vänner, familj, klasskompisar och allra helst – personer i din bransch. Känner du en entreprenör? Toppen! Be hen vara ditt bollplank och guide. Du kan också vända dig till bland annat Skatteverket, din hemkommun eller Arbetsförmedlingen för att få tips och råd. Affärsplan, budget och USP Gör en tydlig affärsplan och budget. Det är väldigt viktigt att du har en genomtänkt affärsplan innan du drar igång. Den ska på ett strukturerat sätt beskriva hur du tänker arbeta med ditt företag och är ett viktigt stöd i förhandlingar med finansiärer. Lägg också tid på att researcha marknaden för din produkt. Vad är din produkts USP (Unique Selling Point)? Registrera ditt företag Det finns en rad olika bolagsformer att välja mellan. Vad du väljer beror på om du startar eget ensam eller tillsammans med andra och vilka förutsättningar du har. Oavsett vilken företagsform du väljer behöver du ansöka om F-skatt hos Skatteverket. Därefter kan du registrera ditt företag hos Bolagsverket (gäller alla företagsformer förutom enskild näringsverksamhet). Tänk på bokföringen Alla företag måste ha en ordnad bokföring. Den hjälper dig att hålla koll på företags finanser. När du bokför verifierar du alla affärshändelser i ditt företag. Det kan vara in- och utbetalningar, förändringar av skulder eller överföring mellan konton.

Alltså allt som förändrar företagets ekonomi. Många tvekar inför att starta företag just på grund av bokföringen och administrationen som krävs – men låt inte det hindra dig! Endast en googling bort hittar du mängder av pedagogiska guider om bokföring. Sprid ordet! Marknadsföring är det jätteviktigt för dig som är ny företagare. Tala om för världen att ditt företag finns! Se till att företaget blir omnämnt i media Är du duktig på att skriva? Eller kompis med en journaliststudent? Toppen! Skapa ett pressmeddelande om ditt nya företag. Generellt sett gillar man kombinationen student och entreprenör, så tryck på det! Skapa en snygg hemsida En hemsida är ditt digitala skyltfönster. Se till att göra en snygg, enkel och lättnavigerad hemsida som ser professionell ut. Välj därför ett publiceringsverktyg som är enkelt och visuellt. Det är viktigt att din hemsida är responsiv (alltså att den automatisk anpassar sig efter den enhet besökaren använder) eftersom många använder smartphones och surfplattor. Gör ditt företag synligt i sociala medier Skapa en Facebooksida för ditt företag! Du som har en marknadsföringsbudget kan skapa facebookannonser. Det är också en bra idé att försöka skapa samarbeten med influencers. En rekommendation från en influencer kan vara avgörande för många konsumenter.

FÖRDELAR MED ATT STARTA EGET FÖRETAG SOM STUDENT: • Som student kan du styra över din egen tid – plugga på kvällarna så du kan ta möten på dagarna. • Du har en fast inkomst i form av studiemedel under företagets uppstartsperiod. • Som student kan du knyta viktiga kontakter med både klasskompisar, kårmedlemmar, lärare, föreläsare och folk i din bransch. • Du tar examen med en värdefull erfarenhet på CV:t.


IN FR ED N N ÉA LI av

HJÄLP, JAG ÄR VUXEN! ELLER? När studietiden är över förväntas du snabbt greppa vuxenlivet, kanske i en annan takt än vad du hade tänkt dig. Nu är det dags att ta itu med saker som bolån, försäkringar och pension. Men lugn! Det låter värre än vad det är. Välkommen till vår crash course till vuxenlivet! Vad ska lönen räcka till? Det är lätt att känna sig rikast i världen när första lönen kommer in på kontot. Men försök att hålla i dina pengar och lägg in det här i din vuxenbudget: • Hemförsäkring - Hur omfattande försäkring du behöver avgör du själv. • Studielånsamortering - Du kan i viss mån själv styra över hur ofta och hur mycket du vill betala tillbaka på dina lån från CSN. • Pensionsspara - Vi vet, det låter väldigt avlägset med pension. Men ju tidigare du börjar spara desto bättre kan du ha det på ålderns höst. Din bank kan hjälpa dig att starta ett sparande.

A-kassa - Även om du är nyanställd och har noll planer på att stå utan jobb är det bra att vara medlem i en a-kassa. Du vet aldrig vad som kommer att hända framöver. Buffertsparande - Tre månadslöner i en buffert till oplanerade utgifter kommer att ge dig en

mycket du skulle kunna lägga på ditt boende. 2. Ta kontakt med olika banker och ta reda på vilken ränta de kan erbjuda dig. Be om lånelöfte från den bank som ger dig bäst villkor. Tänk på att räntan är något som går att förhandla! 3. Gå på visningar för de lägenheter

ekonomisk trygghet.

som passar dig. 4. Om du är intresserad av en lägenhet även efter visning kan du lägga ett bud hos mäklaren. Om det är flera intresserade blir det budgivning. 5. Om du vinner budgivningen ses du och säljaren hos mäklaren för att skriva kontrakt. I samband med det sätts handpenningen in på säljarens konto (så ha den redo!). Resten av pengarna förs över när du flyttar in. 6. Grattis – du är bostadsägare!

När hinner jag träffa mina vänner? Heltidsjobb ger dig mindre tid att hänga med dina vänner än heltidsstudier eftersom ni alla kommer vara på olika platser på dagarna. Omställningen från studier till jobb märks tydligt i ditt sociala liv. Försök att hitta nya sätt att umgås: köp gymkort på samma ställe, luncha med de du jobbar i närheten av eller samåk till jobbet med de som bor i ditt område. Starta gruppchattar så att ni kan prata med varandra under era arbetsdagar. Och glöm inte att ge det lite tid! Hur köper jag en lägenhet? För dig som flyttar till en större stad är det ofta svårt att få tag i en hyresrätt. Det kan verka svårt att genomföra ett bostadsköp, men det behöver det inte vara. Jättemånga personer köper bostäder varje dag, och de gör såhär: 1. Gör en budget baserat på hur mycket pengar du får in varje månad. På det sättet får du snabbt koll på hur

Hur tar jag körkort? Busskort i all ära, men att kunna hyra en bil och köra vart du vill är en fantastisk frihetskänsla som hör vuxenvärlden till. Börja med att ansöka om ett körkortstillstånd som ger dig rätten att övningsköra. Om du känner någon som kan hjälpa dig med övningskörningen behöver hen gå en handledarutbildning och ansöka om ett handledartillstånd. Om du ska ta alla dina lektioner på en körskola kan du fråga de som jobbar där om det finns ett paketpris när du bokar många lektioner på samma gång. Du som har möjlighet att ta ledigt i två veckor kan gå en intensivkurs där du på en kan lägga allt ditt fokus på körningen. Glöm inte att kolla priserna! Körkort är en dyr historia och genom att göra lite research kan du ofta spara ett par tusenlappar.


32

FRAMTIDSGUIDEN - EFTER STUDIERNA

APOTEKARNES JULMUST BLEV HENNES BREAK text & foto EVELINA THÖRN

FRÅN GLAD OCH PEPPIG TILL NEDTONAD OCH "VANLIG". YOUTUBESTJÄRNAN, FÖRFATTAREN OCH PROGRAMLEDAREN CLARA HENRY BERÄTTAR OM LIVET SOM OFFENTLIG PERSON OCH EGEN FÖRETAGARE. - JAG SKILJER JÄTTEMYCKET PÅ OFFENTLIGA OCH PRIVATA CLARA

- JAG HAR ALLTID TYCKT VÄLDIGT MYCKET OM ATT SKRIVA och försöka vara rolig. När jag började blogga var det annorlunda eftersom alla de stora bloggarna var modebloggar. Det lockade inte mig. Sen märkte jag vartefter att vissa saker blir roliga i tal och andra i skrift. - Youtube började som ett bra komplement till bloggen men blev sen min största inkomstkälla under flera år, säger hon. Att vara rolig blev Claras nisch och hon berättar att den första Youtubevideon hon gjorde som blev viral och stor, det som var början till allt, var en video om julmust. - Videon hette ”Apotekarnes julmust” och handlade om julmust. Jag gick från att ha haft ca 50 läsare på bloggen till att plötsligt ha över 1 000 prenumeranter och kände bara att nu måste jag göra någonting av det här, ta vara på min chans! YOUTUBEKANALEN HAR ÖPPNAT många dörrar och idag driver Clara ett aktiebolag där hon frilansar som bland annat programledare, föreläsare och komiker. - Det finns egentligen bara fördelar med att driva eget företag när man jobbar inom den här branschen. När man jobbar med tio olika projekt samtidigt måste man ju kunna fakturera, konstaterar hon. För att sköta de ekonomiska bitarna som ingår när man driver ett eget företag så har hon tagit hjälp av en revisor. - Det passar perfekt för mig som är så

Clara Henry ÅLDER: 23 år BOR: På Södermalm, Stockholm FAMILJ: Mamma, pappa, lillebror, lillasyster, pojkvän och katt AKTUELL MED: Skriver just nu på sin andra bok


33

FRAMTIDSGUIDEN - EFTER STUDIERNA

totalt ointresserad av ekonomi. Jag skickar iväg allt till min revisor och hon löser allt, hon är fantastisk, säger hon. Clara berättar att fördelarna med anställningsformen är många. Hon är ofta fri att bestämma mycket över sin egen tid och kan anpassa sina arbetsdagar efter annat som händer i livet. Alla spännande projekt som hon blir erbjuden eller själv arbetar fram och pitchar är någonting som hon tycker är väldigt kul, men det finns även en del nackdelar. Hur lång tid framöver vet du att du har jobb?

- Shit, det vet jag ju inte! Det är jag rädd för hela tiden. Det är den där kriskänslan som man har när man börjar tvivla lite. Då känns det som att ”när ska folk komma på att jag inte är så rolig egentligen?”, säger hon. Clara skrattar lite och förklarar att hon själv är väldigt nöjd med det hon gör, men även om hon gör bra och underhållande innehåll/videos så finns ändå känslan kvar av att tittarna ska ”komma på” att hon är precis som alla andra och tappa intresset. - Jag tänker att det är ganska sunt att ha den inställningen istället för att bara anta att man kommer få ha coolaste jobbet på Sveriges Television hela livet. Det är ju som upplagt för att det ska gå åt skogen! - Då är det väl bättre om jag istället går runt och är livrädd och väldigt ödmjuk inför mina jobb, säger hon. Skiljer du mycket på privata och offentliga Clara?

- Jag skiljer jättemycket på dem! När jag jobbar är det som att jag trycker på on-knappen på allt som är glatt, peppigt, framåt och roligt och så köttar jag under en begränsad tid. Det blir väldigt intensivt, jag är egentligen en ganska nedtonad person. Hon funderar lite och fortsätter: - Jag kan tänka mig att det är ganska stor skillnad på att till exempel vara artist och ha Youtube som jobb. Som artist står du på scen och går in i din roll, sen när du kommer hem är du bara du. Mitt jobb som youtuber innebär att jag sitter hemma och pratar med en kamera om saker som jag personligen har tänkt på. Jag är bara jag! Det blir en skev form av offentlighet, berättar hon.

"JAG ÄR BARA JAG! DET BLIR EN SKEV FORM AV OFFENTLIGHET"

Att bli igenkänd på tunnelbanan eller utstirrad när man går på stan är ingenting som hon har vant sig vid, då är hon privata Clara. - Samtidigt som jag tycker att det är lite jobbigt att bli igenkänd när jag går på stan på fritiden är det ju det bästa som finns när folk kommer fram och vill prata efter en föreläsning eller föreställning. Då jobbar jag och går in i min offentliga roll. - Då är jag mer beredd på att folk ska känna igen mig, vilja ta bilder och prata. Jobbar du mycket med drömmar och mål inom karriären eller tar du det mer som det kommer?

- Jag har alltid haft väldigt mycket drömmar om vad jag vill göra, och jag har också haft det stora privilegiet att få bocka av listan ganska effektivt, säger hon. Clara berättar om sin första bok och sina uppdrag som programledare för både SVT och Sveriges Radio. Senast så var det som en av tre programledare för Melodifestivalen, det största TV-projektet inom nöje man kan jobba med i Sverige.

- Vissa saker vågar jag knappt drömma om för att jag vet att det är så avlägset, men så händer det ändå! Då är det lätt att börja ifrågasätta vad jag ska göra härnäst, hur ska jag toppa det här? Hon tänker efter en stund och berättar sedan att hon tror att det är viktigt att ha i åtanke att hon inte hela tiden måste överträffa sig själv. Det går i perioder och ibland är det okej att allt hon gör inte är det coolaste hon har gjort. - Till exempel den här månaden så har jag bara fyra jobb som ska göras. Jag kommer inte synas någonstans och det kommer inte hjälpa min karriär men jag kommer få en inkomst, säger hon. Har du något nytt drömprojekt nu efter Melodifestivalen?

- Ja, jag vill ju verkligen jobba med TV. Mitt drömgig hade varit något mysigt litet kulturprogram ungefär som Kobra. Jag skulle vilja ha mitt eget Kobra, det är verkligen en dröm, avslutar hon. ■


FRAMTIDSGUIDEN - EFTER STUDIERNA

34

SÅ HANTERAR DU DINA KOLLEGOR – EFTER DERAS PERSONLIGHET av ANDREA KARLSSON

KÄNNER DU IGEN DIG SJÄLV OCH DINA KOLLEGOR? HÄR ÄR PERSONLIGHETSTYPERNA UTIFRÅN DISC-MODELLEN:

Varför krockar det alltid med din chef och varför fungerar ditt samarbete med en viss kollega så bra? Att arbeta tillsammans med personer som du själv inte har valt kan ibland kännas som en kamp och ibland som en fullträff. Lär känna de olika personlighetstyperna här.

Att vara ute i arbetslivet och samarbeta med personer som du inte själv har valt kan leda till en del missförstånd och konflikter. Vad är det som gör att du trivs så bra ihop med vissa av dina kollegor och mindre bra med andra? För att bättre förstå oss själva och människor runt oss finns det väldigt mycket forskning på personlighetstypsområden. En av de vanligaste personlighetsmodellerna är forskaren William Moulton Marstons forskning om DISC-modellen från år 1928. Modellen delar in människor i fyra färger baserat på beteendestilarna D (dominant), I (inflytande), S (stabil) och C (konformitet).

RÖD PERSON (DOMINANT)

GUL PERSON (INFLYTANDE)

I ett nötskal: Rättfram, beslutsam, målinriktad

I ett nötskal: Social, kommunikativ, teambyggare

Kan uppfattas som: - Krävande - Kontrollfixerad - Ensamvarg

Kan uppfattas som: - Obetänksam och slarvig - Självupptagen - Statussökande

Så här pratar du med en röd person: - Håll dig kort och prata snabbt - Var tydlig med målet och betona resultatet - Var lösningsorienterad

Så här pratar du med en gul person: - Var målande, mångordig och humoristisk - Ha en positiv ton och var entusiastisk - Behåll kontrollen

Så har du ett möte med en röd person: - Kom i tid, undvik personliga ämnen och var effektiv

Så har du ett möte med en gul person: - Ge beröm, skämta, var personlig men var noga med uppföljning

Beröm hen för: -Det fina resultatet hen uppnått

Beröm hen för: - Hur kommunikativ och social hen är

Det här blir en röd person stressad av: - Att vara i en beroendeställning - Närma sig ett eventuellt misslyckande - Långsamma processer

Det här blir en gul person stressad av: - Att känna sig utanför - Bli avvisad, både privat och på jobbet - Få ett nej

Positiva drag hos en röd person: - Starka ledare med ambitiösa mål - Väldigt snabbtänkt - Självsäker

Positiva drag hos en gul person: - Väldigt optimistisk till naturen - Har massor av energi - Fantasifull


35

FRAMTIDSGUIDEN - EFTER STUDIERNA

GRÖN PERSON (STABIL)

BLÅ PERSON (KONFORMITET)

I ett nötskal: Lugn, lojal, teamplayer

I ett nötskal: Strukturerad, noggrann, professionell

Kan uppfattas som: - Väldigt mån om att vara tillmötesgående - Rädd för förändringar och otrygghet - Konflikträdd Så här pratar du med en grön person: - Var lyhörd och inkännande - Ställ många frågor - Undvik att vara dominant

Kan uppfattas som: - Byråkratisk - Perfektionist - Konservativ Så här pratar du med en blå person: - Var faktabaserad och tydlig - Beskriv det du vill säga kritiskt och mycket detaljerat - Var noga med att lyssna

Så har du ett möte med en grön person: - Vänta in personen i lugn och ro och visa uppskattning för arbetet

Så har du ett möte med en blå person: - Kom förberedd och skippa kallpratet

Beröm hen för: - Hur viktig teamplayer hen är

Beröm hen för: - Arbetet hen har utfört

Det här blir en grön person stressad av: - Konflikter - Otrygghet - Snabba och plötsliga förändringar

Det här blir en blå person stressad av: - När det är ont om tid - Eventuella misslyckanden - Ogenomtänkt handlande

Positiva drag hos en grön person: - Väldigt lätt att komma överens med - Lugn och avslappnad - Har mycket tålamod

Positiva drag hos en blå person: - Mycket välorganiserad - Noggrann - Väldigt professionell

TESTA TESTA DIG DIG SJÄLV!

För att ta reda på mer om de olika personlighetstyperna och luska ut vilken du är kan du läsa boken Omgiven av idioter av Thomas Eriksson. I boken hittar du en grundlig genomgång av de olika personlighetstyperna, både genom presentationer av forskning och analyser av verkliga händelser. Du kan också göra ett personlighetstest på 16personalities. com. Testet bygger på en teori om att alla människor kan delas upp i 16 olika personlighetstyper. Det tar ungefär en kvart att göra testet, men svaret är väldigt användbart och en ögonöppnare för många.

Källa: Discanalys.com


36

ANSTÄLL MIG! Hur ska man klä sig? Vilka frågor kommer de att ställa? Och hur förbereder man sig på bästa sätt? Du är inte den enda som blir svettig vid tanken på en arbetsintervju. Här är den stora guiden för hur du ruskar av dig nervositeten och kirrar jobbet.

av ANDREA KARLSSON

- Att förbereda sig för en arbetsintervju är A och O. Det märks väldigt tydligt i en intervjusituation om kandidaten är förberedd eller inte. En kandidat som läst på om företaget, tjänsten och har frågor om positionen visar i många fall större engagemang under intervjun, säger Frida Björkman, rekryteringschef på EMG – Educations Media Group och fortsätter: - Ta reda på vad företaget jobbar med, vad är visionen, värderingarna, hur är kulturen? Vad strävar de efter? Och vad innebär tjänsten du söker, var i tjänsten ligger dina styrkor och dina utmaningar? Jobbsökandet idag ser annorlunda ut än förut. Du är inte där för att uteslutande bli utfrågad, du är även där för att få en bättre bild av tjänsten du söker. Det är en ömsesidighet, förklarar Frida. Håll koll på ansökningarna Ett konkret tips för att lättare kunna ställa relevanta frågor är att ha en struktur i sitt jobbsökande. Det är vanligt att man söker många jobb samtidigt när man har ut-examinerats och det är därför lätt att glömma bort exakt vilken tjänst man har sökt var. - Skapa ett dokument där du skriver ner

vilka jobb du har sökt, vem du har varit i kontakt med på respektive företag och spara ner jobbannonsen. På det sättet har du möjlighet att gå tillbaka till den om du blir kallad på intervju. - Förutom dina egna frågor är det viktigt att du har en överskådlig bild av företaget innan du kommer till intervjun. Besök företagets hemsida, sociala medier och gör en googlesökning för att bilda dig en uppfattning, uppmanar hon. Och klädseln då? Hur viktig är den och hur ska man tänka? - Klä dig för det jobb du söker. Söker du en tjänst som elektriker kan det dyka upp ett frågetecken hos rekryteraren om du kommer med kostym och portfölj. Söker du däremot en tjänst som advokat kanske det är mer passande. Är man osäker kan man alltid kolla på företagets hemsida eller sociala medier för att se om de har några bilder på medarbetarna. - Rent generellt gäller det dock att se hel och ren ut, som man så vackert brukar säga. När det kommer till första intrycket på intervjun kan det vara svårare att påverka. Här handlar det mer om att faktiskt

försöka vara sig själv. En bra ice breaker kan vara att tacka ja till kaffe, te eller vatten – det skapar en lite mer avslappnad stämning inför intervjun. Värderingar allt viktigare Enligt Frida går rekryteringskulturen mer och mer mot värderings- och attitydinriktning än mot ren kompetensinriktning. - Såklart kollar rekryterare på vad man har för examen och tidigare arbetserfarenhet, men allt fler företag sätter stort fokus på personens attityd och personlighet, säger Frida och betonar att det givetvis är olika stort fokus på betyg och examen i olika branscher. Oavsett brukar man inte behöva ha med sig avgångsbetyg, examenspapper eller liknande på själva intervjun, menar hon. Ha is i magen Väl klar med intervjun kan det vara svårt att veta om man ska återkoppla på något sätt eller inte. Enligt Frida brukar detta framkomma i slutet av intervjun på så sätt att rekryteraren berättar om processen, hur många som har intervjuats och vad som händer framöver gällande återkoppling. Om det inte framkommer kan man själv


FRAMTIDSGUIDEN - EFTER STUDIERNA

höra av sig till rekryteraren för att höra vad status är, men försök dock att vänta i cirka tio dagar – annars har företaget knappast hunnit fatta något beslut. Om du är med i andra rekryteringsprocesser kan du vara tydlig med det direkt. Det är ingenting negativt. - Då brukar nämligen rekryterare påskynda processen. Och får du under processens gång information om en annan rekryteringsprocess som du är med i är det uppskattat om du berättar detta för de andra företag du har sökt jobb hos, avslutar hon.

5 VANLIGA FRÅGOR SOM OFTA STÄLLS PÅ EN INTERVJU: 1. Varför sökte du tjänsten? Vad lockade dig med just vårt företag? 2. Vilka är dina bästa kvalifikationer/egenskaper som kan appliceras i denna roll? 3. Finns det några kvalifikationer/egenskaper som du skulle vilja utveckla hos dig själv? 4. Var ser du dig själv om 5–10 år? 5. Varför tycker du att vi ska välja just dig för denna tjänst?

37

5

TIPS PÅ HUR DU

VÄSSAR DIN

LINKEDIN-PROFIL

Arbetsförmedlingens hemsida i all ära, men idag sker en stor del av rekryteringarna och headhuntingen av kompetent personal via yrkesnätverket LinkedIn. Här är tipsen på hur du vässar din profil för att få drömjobbet.

1

Ha en fullständig profil Grunden till en god digital närvaro är att du har en fullständig LinkedInprofil. Se din sida som ditt digitala CV och håll den uppdaterad. Om du är intresserad av jobb, kryssa i att du är ”open to new opportunities” i din profil. Det kommer inte synas på din offentliga LinkedIn-profil men rekryterare, som har rekryteringsversionen av LinkedIn, kan se att du är öppen för jobbförslag.

2

Beskriv och exemplifiera En jobbtitel säger inte särskilt mycket om vad jobbet verkligen innebär. Lägg till en kort beskrivning under varje jobberfarenhet du har, där du beskriver de huvudsakliga arbetsuppgifterna samt vad du har bidragit till (exempelvis ökad försäljning, en ny hemsida, en broschyr eller liknande). Har du till exempel jobbat med försäljning, skriv mer ingående om vad för sorts försäljning du har sysslat med. Du kan också ladda upp intyg, utmärkelser eller liknande från varje arbetsgivare.

3

Välj språk efter arbetsmarknad Ska man skriva på svenska eller engelska? Svaret beror på vilken arbetsmarknad du är intresserad av. Är du öppen för en karriär utomlands - skriv på engelska! Men vet du med säkerhet att du vill jobba på svenska, för ett svenskt företag, finns det ingen orsak till att skriva på något annat språk.

4

Skapa kontakter med rätt personer Antalet kontakter på LinkedIn har egentligen ingen betydelse. En framgångsrik LinkedIn-profil handlar snarare om att ha rätt kontakter. Vilka företag är du intresserad av? Vilka kontakter kan hjälpa dig i ditt jobbsökande? Skapa kontakt med dessa personer och skicka samtidigt ett kort meddelande där du förklarar varför du skickat en kontaktförfrågan (exempelvis ”Hej, jag är nyfiken på ert företag och följer gärna dina uppdateringar här”). Fokus är på kvalitet, inte kvantitet.

5

Komplettera med ett personligt brev En bra profilsida på LinkedIn är grunden, men om du aktivt söker ett jobb bör du komplettera ditt digitala CV med ett personligt brev. I det personliga brevet berättar du mer om varför du söker just den tjänsten och vad du kan tillföra på företaget.

PS

Tänk på att många rekryterare ofta googlar sina kandidater. Har du något publicerat i andra sociala kanaler som du inte vill att en rekryterare ska ta del av, se då till att ta bort det eller ändra inställningar så att det inte ligger offentligt!


KRÖNIKA KRAV PÅ ATT VARA LYCKAD

E

n vanlig dag i mitt liv: Klockan ringer sex på morgonen så jag hinner ta en joggingtur innan jag cyklar till jobbet. Jag mår så himla bra av att röra på mig, det ökar produktiviteten! Jag är oftast först på plats på jobbet för att förbereda mig inför förmiddagens möten, jag älskar innovativa och spännande möten! På lunchen testar jag och mina kollegor ett nyöppnat raw food-ställe. Vi diskuterar resplaner – sommar i Montenegro, skidsemester i Chamonix, shoppingweekend i New York. Efter jobbet tar jag en AW med mina närmaste kompisar, vi delar på en flaska bubbel och diskuterar företagsidéer. När jag kommer hem kokar jag te till mig och min pojkvän och plockar fram favoritboken – Processen av Kafka. En bra bok hjälper mig att slappna av efter en lång dag, och verkligen ladda för nästa. Jag lägger en fuktmask i ansiktet som jag sover med. Haha! Skoja! Jag snoozar i en halvtimme och håller på att försova mig. Struntar aktivt i att packa träningsväskan så jag slipper gå till gymmet. Tränger mig förbi äldre och gravida för att få en sittplats på tunnelbanan (så trött!?). Kommer till kontoret sist av alla och mumlar ursäkter alla redan har hört. Förmiddagens enda möte är en genomgång i hur vi tidsrapporterar i den nya excelmallen. Jag glömde lunchlådan hemma och köper en färdigrätt på Coop med-

TRÄNA, IDROTTA OCH KOMPLETTERA GYMNASIET

an kollegorna micrar sin mat. Under lunchen diskuterar vi hur dyrt det är att åka tåg nu för tiden. Efter jobbet åker jag direkt hem och tar en lång powernap i soffan. Min pojkvän kommer hem med två portioner pad thai som vi äter framför en serie vi redan har sett. Jag glömmer att sminka av mig innan vi går och lägger oss. Och helt ärligt – jag mår så jäkla bra! Antagligen bättre än jag gjort än om jag pressat mig till att vakna sex, träffa vänner varje dag, tömma kontot på raw food-luncher eller läsa pretentiösa böcker istället för att streama sitcoms. För att bevisa.. ja, vadå egentligen? Jag tror att det är dags att tagga ner lite och acceptera att bara för att vår vardag inte ser ut som en influencers Instagramflöde så betyder inte det att vi inte är lyckade. Sitt ner på tunnelbanan, ta en powernap, ät färdigmat till middag – det är okej! Du har all potential att lyckas ändå. För vi är lyckade när vi är lyckliga. Punkt slut.

Linnéa Fredin, Kommunikatör

HÄLSA-IDROTT-LEDARSKAP en utbildning för dig söker ett alternativ till andra skolformer, behöver läsa in gymnasiet eller bygga på tidigare studier och vill skaffa dig behörighet för högskola eller arbetslivet

KURSSTART 27 AUGUSTI 2018 www.lillsved.se


TRÄFFA YRKESHÖGSKOLOR FRÅN DITT OMRÅDE OCH HITTA EN UTBILDNING SOM LEDER TILL JOBB!

FR E NT I RÉ! ÖREBRO – 2 MARS CONVENTUM, DROTTNINGGATAN 42 GÖTEBORG – 9 MARS BREWHOUSE, ÅVÄGEN 24 MALMÖ – 15 MARS GLASKLART, DOCKPLATSEN 1 STOCKHOLM – 28 MARS PELARSALEN, NORRA LATIN, DROTTNINGGATAN 71B

LÄS MER PÅ WWW.STUDENTUM.SE/YHMASSAN

Vill du arbeta som Signaltekniker?

Intresserad av Guldsmedsyrket?

I Falköping kan du läsa vår ettåriga YH-utbildning som ger dig kunskaper om järnvägens signalanläggningar, regelverk och säker järnvägstrafikering. Du kommer att bli en viktig resurs för framtida järnvägsprojekt.

På Lärcenter kan du läsa från grunden. Förberedande guldsmed och Yrkeshögskoleutbildningen YH Guldsmed.

www.lärcenter.nu


Returadress: Studentum Sverige Box 7165 103 88 Stockholm

Avsändare: 21 grams AB 006648 Box 90166 120 22 Stockholm

m e l d e Bli m

s y p p a på h

e s . s t n tude

Profile for studentum.se

Studentums Framtidsguide 2018  

Studentums Framtidsguide är ett studentmagasin för dig som står inför ditt studieval, är mitt uppe i studierna eller vill ha guidning ut i k...

Studentums Framtidsguide 2018  

Studentums Framtidsguide är ett studentmagasin för dig som står inför ditt studieval, är mitt uppe i studierna eller vill ha guidning ut i k...

Profile for studentum
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded