__MAIN_TEXT__

Page 1

Stora karriärmöjligheter

Josefin Karlsson vet vad hon vill – hon ska bli marknadschef. Hon har studerat marknadsföring och försäljning, vilket kommer att hjälpa henne att nå chefsjobbet. - Kombination av rätt utbildning och personlighet gör att man når dit man vill. Josefin berättar mer om Försäljningsakademien. Sid 21.

Kina - framtidens turism Turismbranschen växer. Så gör även intresset för Kina som resmål samtidigt som kinesernas resande till Europa ökar. - Det känns extra spännande att vi åker dit och knyter kontakter redan nu i ett tidigt skede. Läs Marias resedagbok från studieresan till Kina med Swedish College of Travel & Tourism. Sid 19.

Ett centrum för lärande

Stort kursutbud, många kursstarter, distansstudier, modern datautrustning, kunniga lärare, studieverkstäder, kostnadsfritt, studiemedel, Söders hjärta, Medborgarplatsen, Skanstull. Läs mer om Åsö Vuxengymnasium. Sid 28.

Kunskaper inom färg och form Frisöryrket kräver kunskaper inom färg och form, vilket Petra Friholm, nyutbildad frisör genom Scandinavian Hair Academy, bevisat att hon har. - Det mest spännande under utbildningen var slutprovet när man skulle visa upp sina kunskaper, minns Petra. Petra berättar mer om Scandinavian Hair Academy. Sid 31.

Ett yrke till sjöss

Catrin Palmqvist efterfrågar ett praktiskt arbete och vill ha kontakt med väder, vind och vatten. - Sjöfartstutbildning vid Högskolan på Åland känns mycket naturligt. Åland är ju en ö så vem annars har koll på havet om inte öborna här? Läs mer om Högskolan på Åland och en spännande framtid till sjöss. Sid 9. Foto: Erik Lundback

Investera i dig själv - Plugga vidare! Möjligheterna är oändliga. I StudentumGuiden, som du håller i din hand, finner du en mängd läsvärda artiklar om några av dessa möjligheter. Det är nämligen precis vad en utbildning är en möjlighet att påverka ditt liv och därmed din framtid. Vänd blad och låt dig inspireras!

Kvalificerad Mäklarassistent Mäklarsamfundets assistentutbildning motsvarar den gamla utbildningen till fastighetsmäklare, innan den fick högskolestatus. Under sju månaders distansutbildning får du alla de kunskaper som krävs för att utföra mäklarassistentens alla arbetsuppgifter. Läs mer om Mäklarsamfundet. Sid 30.


2

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

UNIVERSITET & HÖGSKOLA -

det finns knappt 40 statliga universitet och högskolor i Sverige man kan läsa antingen en hel utbildning (program) eller fristående kurser. Program är oftast mellan 3-5 år långa, kurser kan vara allt från 5-20 veckor långa antagning sker i huvudsak på betyg (minst grundläggande högskolebehörighet krävs) eller högskoleprovsresultat avgiftsfria och studiemedelsberättigade man söker till universitet/högskolor den 15 oktober och 15 april via www.studera.nu

FOLKHÖGSKOLA -

det finns knappt 150 folkhögskolor i Sverige och ansökan sker till respektive folkhögskola inte bunden till traditionella ämnesuppdelningar och behöver inte följa centralt utformade kursplaner. Arbetar ofta med temastudier och projektarbeten även studieförberedande kurser, ofta kallade Allmän kurs, efter vilken man kan få grundläggande behörighet för högskolestudier finns inom en mängd områden, allt ifrån dans och konst till vård och pedagogik oftast avgiftsfria och CSN-berättigade

STUDIER UTOMLANDS -

studier utomlands är en möjlighet att förbättra sina språkkunskaper, uppleva en annan kultur, träffa nya vänner samt få en extra merit inför arbetslivet välj mellan en kortare språkkurs, en termin på universitet eller en hel utbildning utomlands du kan åka på egen hand (free mover), genom ett utbytesprogram vid ett svenskt universitet eller ta hjälp av en utlandsstudie- eller språkreseförmedlare språkkurser längre än 13 veckor i Europa är CSN-berättigade. Om språket inte pratas i Europa får du studiemedel för språkstudier även utanför Europa kontakta CSN för att få veta om skolan du vill studera på är CSN-berättigad

KY-UTBILDNING

- nära samarbete med näringslivet och andra utbildningsanordnare, som exempelvis högskolor. Är anpassade för att möta näringslivets behov på arbetskraft - kostnadsfria och CSN-berättigade - ansökan görs till respektive KY-utbildare/skola, grundläggande högskolebehörighet krävs, ibland även speciella förkunskaper - vanligen mellan 1-3 år långa och leder till en kvalificerad yrkesexamen - 1/3 av utbildningen består av arbetsplatsförlagda perioder, sk LIA (Lärande i Arbete)

VUXENUTBILDNING/KOMVUX -

du måste vara över 20 år för att kunna komplettera kurser du saknar från grundskolan eller gymnasiet det finns även kortare yrkesutbildningar, så kallade påbyggnadsutbildningar inom till exempel ekonomi, data/IT, vård eller barn och fritid avgiftsfria och studiemedelsberättigade vill du veta mer om vuxenutbildning ska du vända dig till din egen kommun

många yrkesutbildningar drivs av privata utbildningsföretag som ordnar kurser och utbildningar inom många områden och på olika nivåer privata utbildningar har ofta någon form av kursavgift och man får oftast inte studiemedel från CSN andra typer av yrkesutbildningar finns också, vilka ofta är CSN-berättigade antagningskraven samt ansökningsdatum varierar och ansökan skickas till respektive skola

Gör ditt utbildningsval lite lättare!

Foto: Simon Gustafsson

StudentumGuiden ges ut av Studentum som driver Sveriges mest använda söktjänst för dig som letar efter utbildning. På vår hemsida www.studentum.se har vi samlat information om tusentals utbildningar världen över, så att du lätt kan hitta en utbildning som passar just dig. På hemsidan samlar vi även in betyg och kommentarer från tidigare studenter, på så sätt får du insideinformation från dem som vet bäst. Du kan också enkelt räkna ut ditt gymnasiesnittbetyg, delta i diskussionsforum, beställa hem information och ställa frågor till oss. Med hjälp av StudentumGuiden hoppas vi kunna inspirera dig till att studera vidare genom våra intressanta reportage. På detta uppslag hittar du kort information om olika utbildningstyper och kan även läsa vad tidigare studenter tycker om den utbildningstyp de valt. Vi hoppas att detta kan hjälpa dig till rätt val av utbildning. Vi vet att utbildningsvalet är ett viktigt och ibland mycket svårt val och det är därför Studentum finns – för att göra ditt utbildningsval lite lättare!

Ly�k� ����!

SID 10-11 SID 13-19 SID 20-28 SID 28

YRKESUTBILDNING -

SID 4-9

SID 29-35

Hitta rätt utbildning! - 5 steg till din drömutbildning

1. Vad vill du studera? 3. Vilken typ av Till att börja med måste du tänka utbildning vill du gå? igenom viket ämnesområde du vill studera och senare även arbeta inom. För att vara motiverad att läsa en hel utbildning är det viktigt att man tycker att ämnet är intressant. Ställ dig frågor som: Vad är du intresserad av? Vad tycker du är roligt? Vad är ditt mål? Vart vill du vara om fem år?

Med tillräckligt med information är det lättare att komma fram till vilken utbildning som passar dig och dina behov bäst. Hur långa är dem? Vad kostar dem? Är de CSN-berättigade? Vad är antagningskraven på de olika utbildningarna? När börjar de och när ska man ansöka? Vad ingår i kursplanen? Vilken examen får man?

Det finns olika typer av utbildningar och någon av dem kanske passar dig bättre. Ovan hittar du information om vad som karakteriserar de olika utbildningstyperna.

4. Samla information 5. Ansök! 2. Var vill du studera? och jämför När du väl har Du bör också tänka igenom var du vill studera. Vill du bo kvar i din hemstad? Trivs du bäst i en stad nära havet? Uppskattar du att ha nära hem till familj och vänner? Eller ser du fram emot att flytta till andra sidan Sverige eller utomlands? Vill du bo i en studentstad med gamla traditioner eller i en ung studentstad med utvecklingsmöjligheter?

Med mer kött på benen kan du lättare göra ett bra val. Samla därför information om olika utbildningar, yrken och branscher. Det finns säkert många utbildningar du idag inte ens känner till och det kan hända att just en av dessa är din drömutbildning! På www.studentum.se kan du jämföra utbildningar och beställa hem information från olika skolor.

bestämt dig för vilken utbildning som passar dina krav och intressen bäst, så är det bara att skicka in din ansökan. Ansökningsdatum och tillvägagångssätt skiljer sig beroende på vilken typ av utbildning du väljer. Kontakta skolan för att få information om ansökan och datum. Vi på Studentum önskar dig lycka till!

Channa Hirsch Projektledare Studentumguiden channa@studentum.se Ps. Om du har några synpunkter, tips eller idéer på information som du saknar i tidningen, eller om du som utbildningsanordnare skulle vilja medverka i höstens upplaga av Studentumguiden, är du välkommen att höra av dig till mig!

Avsändare: Studentum AB Torstenssonsgatan 4, 11456 Stockholm Telefon: 08-509 106 00 Fax: 08-509 106 99 www.studentum.se info@studentum.se

Projektledare/Key Account Manager: Channa Hirsch Textansvariga: Tove Videfors och Susanne Hansson Grafisk Formgivning/Produktionschef: Lina Eriksson Omslagsfoto: Erik Backlund

Tove, Channa, Susanne och Lina Foto: Simon Gustafsson


Foto: Erik Lundback

Vad är det bästa med att studera på universitet? Universiteten har fattat att det inte är ett måste att använda sig av den klassiska katederundervisningen för att kunna bedriva en framgångsrik utbildning. Utbudet av universitetsutbildningar på distans har breddats och är ett mycket bekvämt och tilltalande alternativ. Det finns en frihet i att studera på distans, genom att kunna välja ett eget upplägg för hur du vill använda din tid.

Några tips till den som ska börja plugga: Börja plugga! Det är faktiskt jättekul. Med det urval som finns, hittar man garanterat något som passar just en själv. Lägg lite tid på att gå igenom vad du gillar. Man ska ju inte heller vara rädd för att prova något alternativt sätt att studera. Att gå på universitet och föreläsningar är ju bara ett sätt att få en utbildning. Det finns en drös av olika pedagogiska stilar på utbildningarna nu.

Varför valde du universitetsstudier på distans? Ekonomi och intresse. Jag valde att studera på distans därför att det gav mig frihet att jobba under tiden plus att jag tyckte att upplägget på kurserna var utformat för den livssituation jag befann mig i. Den uppsjö av intressanta och smart utformade utbildningar som fanns att välja på gjorde också valet lätt.

Se även till att vara förberedd rent mentalt. Man behöver finna den där extra motivationen och självdisiplin är ett ganska viktigt ledord också. Glädjen och självförtroendet av att ha lämnat in en uppgift i tid, som man är klar med och stolt över, överträffas av få känslor. Alltså, var redo mentalt så löser sig det praktiska.

Yanto, 27

Vad är det bästa med att läsa på folkhögskola? Det bästa är att man får ta mycket eget ansvar. Lärarna finns där som handledare. Det finns väldigt många olika folkhögskolor med olika speciella inriktningar, och i den jag går får vi välja väldigt fritt vad vi vill göra. Vi lägger upp en individuell planering så att var och en ska hinna med eller få ut det den vill. Man tänker och reflekterar mycket öppet över allt man lär sig, och man kommer nära sina klasskamrater på ett bra sätt tack vare det. Man lär sig att allt är upp till en själv, inte bara i skolan utan överhuvudtaget.

Rebecka, 22 Hur kommer det sig att du valde att studera utomlands? Jag kände att jag ville göra något mer av min fyraåriga högskoleutbildning i Sverige och bestämde mig för att läsa en termin vid ett college i Florida, USA. Vad är det bästa med att plugga utomlands? Att allt är nytt, spännande och intressant och att man vill få ut så mycket som möjligt av sin vistelse. Man får kunskap och erfarenhet av ett annat lands kultur. Allt spännande utanför plugget från nya kompisar, ny stad, egen lägenhet, till såklart

Några tips till den som funderar på att plugga utomlands: Förbered dig så bra du kan, men var beredd på att man inte kan förbereda sig för allt vad din resa har att erbjuda, go with the flow! Resan kommer troligen vara bland det bästa du varit med om i ditt liv så åk och njut. Min resa gav mig mina bästa minnen någonsin och riktiga vänner för livet. Hade jag fått chansen igen hade jag inte tvekat en sekund!

Ulrika, 25

Josefin, 21

Sverige är bäst på vuxenutbildning! I Syrien och många andra länder måste man gå alla utbildningar i följd. Hoppar man av gymnasiet så är det kört och man har inte möjlighet att utbilda sig som vuxen.

Vad är det bästa med att vara student? Att känna att man gör någonting för sin egen skull. Hur kommer det sig att du valde just en KY-utbildning? För att man får lära sig så mycket praktiskt, vilket är toppen för alla som inte är direkta "plugghuvuden". Jag var osäker på vad jag ville göra efter gymnasiet, och då kändes ett år ändå inte så bortkastat om det skulle visa sig att jag valde fel. Några tips till den som ska börja plugga: Våga satsa! Du behöver inte vara tvärsäker på vad du vill bli. Med KY får du tillfälle att pröva, resten är upp till dig...

Hur kommer det sig att du valde just vuxenutbildning? Jag ville arbeta med ekonomi och utbildningen jag valde var bra upplagd och hade med alla ämnen som jag behövde. Vad är det bästa med att vara student? Man har mycket mera frihet när man är student. Jag kunde vara med mina barn på ett helt annat sätt än när man jobbar. Några tips till den som ska börja plugga: Välj rätt utbildning som passar just dig. Försök analysera vad just du är bra på.

Hur kommer det sig att du valde en yrkesutbildning? För två år sedan så bestämde jag mig för att bli fotograf. Efter tio år inom vården gjorde jag en helomvändning och ville jobba med något jag verkligen brann för. Jag hittade min utbildning på nätet och gick dit på öppet hus, sen var jag såld. Vad är det bästa med att gå en yrkesutbildning? Att lärarna är yrkesverksamma och har koll på branschen. Kontakterna man knyter under skoltiden är också viktiga.

Erik, 30

Vad är det bästa med att vara student? Det bästa med att vara student är att man lär sig någonting man själv valt att lära sig. Man får chansen att utvecklas inom någonting man tycker är intressant. Det är också skönt att man får koncentrera sig helt på sig själv.

även kunskapen du får av att studera som du sen ska använda i det jobb du verkligen vill ha.

Vad är det bästa med KY-utbildning? Det bästa är att utbildningen innefattar så mycket praktik, jag tror definitivt det är det bästa sättet att lära sig. När man får pröva på ett yrke så pass tidigt, minskar även risken att man går "fel" utbildning. Att KY-utbildningar ofta är kortare än universitetsutbildningar är också ett stort plus. Dessutom skapas ju dessa utbildningar pga ett behov, vilket både näringslivet och studenterna tjänar på.

Vad är det bästa med vuxenutbildning? Undervisningen var PBL-baserad (problembaserad undervisning) och byggde mycket på att man skulle arbeta i grupp, vilket var bra. Det bästa med vuxenutbildning är att det aldrig är för sent att utbilda sig till det man vill bli i vuxen ålder.

Hur kommer det sig att du valde en folkhögskola? Jag blev sjuk under andra året i gymnasiet och fick hoppa av. Först då fick jag veta att det fanns någonting som hette folkhögskola. Jag tyckte att det verkade roligt och seriöst, så jag läste om gymnasieskolan som Allmän kurs och nu läser jag litteratur på folkhögskolan.

har fotat omslaget till Studentumguiden

Evelyn, 34

Vad är det bästa med att vara student? Man lär sig att strukturera upp sina dagar och ta eget ansvar. Eftersom det är mycket eget arbete så kan man lägga upp dagarna lite som man vill. Sen så finns tjugofyra andra fotografer i klassen som befinner sig i samma situation som du själv, vilket kan vara skönt eftersom man då har någon att vända sig till vid eventuella funderingar kring framtiden. Några tips till den som ska börja plugga: Det är en relativt kort period i ditt liv så se till att gå in i det helhjärtat, det har du tillbaka sedan. Ta reda på så mycket som möjligt om skolan innan du börjar där, prata inte bara med lärare utan även med gamla elever som gått utbildningen före dig.

3

Foto: Erik Warolin

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se


4

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

UNIVERSITET/HÖGSKOLA Teknik för människor ger IT-jobb Spetskompetens och vidareutbildning lönar sig

Hon ville bredda sig och sticka ut. Biblioteksoch informationsvetaren Sara-Lena Wiktor satsar på data- och systemvetenskap. Efter att ha tagit examen i biblioteks- och informationsvetenskap trodde hon att det skulle vara en lätt match att få jobb. Verkligheten visade en annan sida. Text: Susanne Hansson

hunnit ändras drastiskt, berättar Sara-Lena. Idag läser hon fristående kurser vid Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) vid Campus ITuniversitetet i Kista. Här finns IT-utbildningar som fokuserar på människa och samhälle, där broar byggs mellan samhällsvetenskap, humaniora och beteendevetenskap. Utbildningarna fokuserar på design av system och hur tekniken används. För att bibehålla hög kvalitet, utvärderas och förändras utbildningarna baserat på ökad kunskap i forskningen och på krav utifrån. Sara-Lena Wiktor satsar på spetskompetens. - Med mina tidigare erfarenheter från medieprogrammet på gymnasiet, hade jag förhoppningen om att kunna kombinera detta med biblioteks- och informationsvetenskap och då arbeta som exempelvis IT-bibliotekarie eller systembibliotekarie. När jag sedan väl var färdig med min utbildning hade arbetsmarknaden

En pilot i design

Annette Ek studerade linjen för IT och kommunikationsvetenskap (ITK) i tre år vid DSV. Hon ville läsa en utbildning där det fanns en balans mellan det tekniska och designen. Hon hittade rätt. - ITK-linjen gavs första året på DSV när jag sökte vilket betydde att det var lite av en satsning. Kursbeskrivningen lät som om den

skulle kunna passa mig eftersom den kombinerade systemvetenskap, beteendevetenskap och design.

Spetsad utbildning allt vanligare

Både Sara-Lena och Annette valde att vidareutbilda sig för att nå en Med en kandidatexamen från ITK- spetskompetens inom sitt område. linjen flyttade Annette sedan till En utbildningsstrategi som blir allt London där hon gick en ettårig mag- vanligare och något som verkar vara isterutbildning i Human Computer ett smart drag om man lyssnar på Interaction (HCI) with ergonomics på Sara-Lena. University College, London. - För att inte vara en i mängden, med - Utbildningen på DSV gav mig en samma grundutbildning som många mycket bred grund att stå på men andra bibliotekarier, bestämde jag jag kände att jag saknade en special- mig för att nischa mig för att lättare isering, säger hon och fortsätter: kunna sticka ut när jag sökte arbete och därmed lättare få jobb. Med - De kurser på DSV som fokuserade mitt intresse för datorer föll det sig på kommunikation och interaktion naturligt att läsa vidare inom datamellan människor och system var de och systemvetenskap, säger hon. som intresserade mig mest. Att båda är nöjda med sin utbildning Den erfarenhet och kunskap som går inte att ta miste på. Annette studerat sig till gjorde att hon - Jag skulle rekommendera både fick jobb direkt efter utbildningen. institutionen och utbildningen för att Idag arbetar hon på BAE Systems de erbjuder en vänlig och inbjudande (British Aerospace Engineering omgivning samtidigt som det har en Systems) i norra England där hon bra studiemiljö. Lärarna är lätta att utvecklar och utvärderar strids- ta kontakt med vilket hjälper om flygplanet Eurofighters cockpit. Ett man vill utvidga sina akademiska arbete som hon själv beskriver som kontakter. Det är också lätt att få sitt drömjobb. kontakter ute i arbetslivet eftersom

DSV är så välkänt, vilket i sin tur underlättar när det blir dags att söka jobb eller vidare studier, säger Annette.

"

"Jag blir lite imponerad av mig själv"

- Det bästa med utbildningen är att jag faktiskt har lärt mig så mycket som jag gjort. Jag blir lite imponerad av mig själv. Även om man inte är särskilt bevandrad inom IT kan man lära sig otroligt mycket, säger Sara-Lena och ler. Läs mer på www.dsv.su.se.

dsv.su.se

Studera på Norra station i Hässleholm Här bedrivs idag högskoleutbildning och kvalificerad yrkesutbildning. Utbildningarna är anpassade till näringslivets behov och finner sig därför i ständig utveckling. Vi erbjuder dig en studiemiljö som hjälper dig att lyckas med studierna!


5

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

UNIVERSITET/HÖGSKOLA

Gotland – ön där studenterna trivs!

Text: Tove Videfors

Högskolan på Gotlands vision är ”Hela studenten – hela vägen” och motiveringen till utmärkelsen SFS Studentkommun lyder: ”Arbetet omfattar allt det som är viktigt för en students vardag om det så handlar om studier, fritid eller studenters ekonomiska situation.

Den arbetsmodell som studentkår, kommun, näringsliv och högskola använder i sitt samarbete har lett till spännande utbildningar, goda kontakter med arbetsliv och en nära relation mellan högskola, studenter och omgivande samhälle.”

Speldesign & Grafik

Emma Johansson kommer från Linköping och läser nu andra året på Högskolans utbildning Speldesign & Grafik. Hon tyckte först att det var ovant att bo på en ö, men fick snabbt vänner och kom in i studentlivet. – Visby är inte en så stor studentstad, men det finns mer än tillräckligt med studentaktiviteter för att kunna engagera sig så pass mycket att man inte hinner med skolarbetet, skojar Emma. Själv är hon mer intresserad av datorer och att utveckla nya spel.

– Jag gick Konst & Form på gymnasiet och har alltid gillat dataspel. Utbildningen Speldesign & Grafik innehåller många praktiska projekt och man får möjlighet att utveckla egna spel under utbildningens gång, berättar Emma.

"

”Det var väldigt häftigt att se folk spela ens egna spel!” Gotland Game Awards

spelindustrin. Det var väldigt häftigt att se folk spela ens egna spel!

spelet som verktyg kan lära sig arbetsprocesser inom en specifik bransch, t ex timmerindustrin. MöjligSpelbranschen är den största och heterna är oändliga, avslutar Don. snabbast växande branschen inom nöjesindustrin. Högskolans mål är Emma har ett år kvar på utbildningen. att vara i framkant inom ämnet spel- Framtiden ser ljus ut för henne – utveckling och har i år börjar arbeta spelbranschen skriker efter personal med Serious Games. Serious Games och då främst tjejer. handlar om att använda dataspel vid bland annat rehabilitering av sjuka Läs mer om Högskolan på Gotland och skadade eller som läromedel. www.hgo.se. – Serious Games är den snabbast växande delen av spelindustrin, berättar Don Geyer som är programansvarig för utbildningarna inom speldesign.

Hon beskriver drömmande känslan av att se folk i branschen spela ens – Spel används allt mer inom sjukvård och utbildning. Ett område egna dataspel. är simulering, där man genom spel – Vi har en tävling varje år som kan lära sig köra bil eller styra heter Gotland Game Awards. Där flygplan. Det finns också spel där får vi ställa ut våra spel, både för man kan träna teambuilding och allmänheten och för folk inom ledarskap och andra där man med SMÅLAND REKLAMBYRÅ

Gotland har blivit utsedd till SFS Studentkommun 2007–2008. Detta tack vare ett tidigt och bra välkomnande av blivande studenter och att studenterna sedan får hjälp ända ut i arbetslivet.

Full av kreativitet ? Är du en av de många som begåvats med en kreativ kraft som aldrig sinar? Tycker du om att påverka ditt liv och leda utveckling i en riktning som du själv väljer? Kanske bor det en entreprenör i dig? I så fall ska du nu läsa extra noga. I höstas startade Entreprenörsakademin i Västervik, den första i sitt slag i Sverige, som innefattar utbildningar på olika nivåer inom entreprenörskap. Från och med hösten 2008 startar en ettårig magisterutbildning på Högskolecentrum i Västervik med tillgång till verksamma företagsledare och entreprenörer som mentorer! Vad som mer händer fram till dess i form av spännande seminarier och aktiviteter kan du läsa mer om på www.entreprenorsakademin.com. Resterande högskoleutbildningar i Västervik finner du på www.hogskolan.vastervik.se

Mål 2 Södra

Europeiska Unionen EG:s Strukturfonder


6

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

UNIVERSITET/HÖGSKOLA ”Jag ville ta examen från ett välkänt universitet”

Teknik och människa i samma utbildning - Utvecklingsmöjligheterna som röntgensjuksköterska är många eftersom tekniken hela tiden utvecklas. Samtidigt kan man specialisera sig mycket inom radiografins värld. Det är väldigt stimulerande! - Just blandningen mellan teknik och människa var anledningen till att jag valde den här utbildningen, förklarar Patrik Castillo från Göteborg. Vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Sahlgrenska Akademin, den hälsovetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet, studerar Patrik Castillo och Sofie Kvist, Patrik till röntgensjuksköterska och Sofie till sjuksköterska. - Jag vill ta examen från ett välkänt universitet. Jag vill att mina kommande arbetsgivare direkt ska veta var och vad jag har studerat, förklarar Sofie. På Sahlgrenska Akademin finns undervisning och forskning inom

vårdvetenskap, medicin, odontologi och farmaci. Akademin har ca 4000 studenter på grundnivå och 1000 doktorander. På institutionen för vårdvetenskap och hälsa finns fyra utbildningsprogram, fristående kurser och uppdragsutbildning på grund- och avancerad nivå samt forskarutbildning.

Teknisk utveckling inom Röntgensjuksköterskeprogrammet och biomedicin. Det är väldigt ger en akademisk yrkesutbildning varierande vilket gör att man inte vården Patrik är intresserad av att arbeta med datortomografi- och magnetkameraundersökningar efter sin utbildning.

- Dessa undersökningar innehåller mycket teknik och kan avbilda allt ifrån skelett till vävnader i hjärna och hjärta. Det är ett riktigt spännande område som jag vill försöka mig på.

Patrik ser också den här utbildningen som en bra grund och som helt rätt i tiden. - Vården utvecklas ju mer och mer inom det tekniska området så det Sofie valde att läsa Sjuksköterske- känns helt rätt att läsa en utbildning programmet efter en tid inom som innehåller mycket teknik, hemtjänsten. Hon blev inspirerad men ändå har människan och dess upplevelser i fokus, förklarar han. av en arbetskamrat. - Jag arbetade inom hemtjänsten och mitt område fick en ny Nytt och modernt upplägg sjuksköterska. Han var helt på utbildningarna suverän - hjälpsam, lugn och med I och med Bolognaprocessen har stort engagemang i patienterna, både Sjuksköterskeprogrammet och berättar Sofie som då bestämde sig Röntgensjuksköterskeprogrammet för att bli sjuksköterska. fått nya upplägg.

röntgen-

hinner bli mätt på ett ämne för då kommer nästa, förklarar Sofie.

Programmets huvudområde är radiografi och man fokuserar på radiologiska undersökningar och behandlingar utifrån patientens behov och förutsättningar. - Utbildningen till röntgensjuksköterska innehåller många spännande ämnen – radiologi, anatomi, strålningsfysik, omvårdnad och mycket mer.

Sjuksköterskeprogrammet är tre år och vid examen får man sjuksköterskelegitimation. Man kan sedan studera vidare och bli barnmorska eller specialistsjuksköterska, till exempel distriktssjuksköterska, vilket Sofie funderar på att göra.

och legitimation sjuksköterska.

som

- Jag skulle vilja jobba inom äldrevården. Utbilda mig till distriktsSedan kan man specialisera sig och sköterska och läsa fler kurser om arbeta med så mycket inom röntgen, just äldre och äldrevård. berättar Patrik, som menar att Göteborgs universitet och Sahlgrenska Läs mer om Sahlgrenska Akademin Akademin är ett spännande och på www.caresci.gu.se. välkänt lärcentrum både i Sverige och Text: Tove Videfors internationellt. Precis som Röntgensjuksköterskeprogrammet integrerar Sjuksköterskeprogrammet teori och praktik. - Utbildningen varvar praktiska moment med exempelvis omvårdnad

GraphiX Center i Gävle Ett spännade center för utbildning och forskning om digitala specialeffekter och visualisering. Här har Högskolan i Gävle samlat resurser för utbildningen Creative Computer Graphics (Digitala specialeffekter) och forskning kring visualisering. Allt detta bildar en spännande studiemiljö där du som student har tillgång till egen arbetsstation dygnet runt, året runt, VR-lab och biograf för projektpresentationer m.m.

Läs mer på:

www.CreativeComputerGraphics.se www.pluggadata.nu www.hig.se OBS: Bilden är en manupilation


7

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

UNIVERSITET/HÖGSKOLA Kristins bästa minne: Förra året fick jag och fyra klasskamrater stipendium att åka till Sydafrika och studera i fyra veckor och därifrån har jag många fina minnen. Högskolan Väst har ett utbyte med Rhodes University i Grahamstown i Sydafrika, där vi läste kursen ”Ekonomisk geografi i ett lokalt perspektiv”. Under vår tid i Sydafrika reste vi även runt en del, bland annat till Kapstaden. Vi lärde känna många studenter på Rhodes University, vissa av dem kom sedan till Högskolan Väst på utbyte. Genom att resa och träffa människor i olika kulturer utvecklas man oerhört mycket som person och den här tiden var en jätterolig del av min utbildning!

Internationell utbildning i Sveriges modernaste studiemiljö Högskolan Väst fanns från början i tre städer – Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg. Under 2008 kommer allt att samlas på ett helt nybyggt campus i Trollhättan, vilket Kristin Björk, student på Internationella programmet för politik och ekonomi (IPPE), tycker är jättebra. - Jag älskar det nya campuset!

Arbeta på Rädda Barnen, FN eller SIDA

Globaliseringen medför att olika delar av världen blir politiskt och ekonomKristin läser Internationella program- iskt sammanlänkade och företag, met för politik och ekonomi (IPPE), ett myndig-heter och organisationer treårigt program med statsvetenskap möter då nya behov och utmaningar. som huvudämne. - Jag ville gå en utbildning som var internationell och med statsvetenskap som huvudämne och det hittade jag på Högskolan Väst, förklarar Kristin sitt val av utbildning. Nu när Kristin har läst två år på skolan känns det som helt rätt val.

Alla utbildningar på Högskolan Väst kommer att fortsätta, enda skillnaden är att allt finns under samma tak och i helt nya lokaler.

- I och med detta har vi Sveriges modernaste studiemiljö, förklarar - Utbildningen har just de komponentAndreas Johansson, informatör på er jag vill ha - statsvetenskap och ekonomi med en internationell touch. Högskolan Väst, stolt.

Campuset ligger mitt i Trollhättan och nära till det mesta, som butiker, träningsanläggning med mera.

Kristin Björk är 24 år och har studerat på Högskolan Väst i två år. - Jag älskar campuset i Trollhättan! Det är ljust, öppet och fräscht, berättar hon glatt.

Det nya campuset är byggt efter studenternas behov för att skapa en kreativ och utvecklande studietid. Lokalerna är fulla av inspirerande och luftiga studieplatser.

Under utbildningen läser studenterna minst en termin utomlands. Kristin ser utlandsstudierna som en stor merit vid framtida jobbansökningar. - Vi får läsa en termin utomlands och det ser jag som en väldig fördel för - Det finns gott om datorer, grupprum, framtiden. Det är bra att kunna visa mikrovågsugnar etc. Maten i cafeterian att man klarar sig själv i främmande situationer, menar hon. är mycket fräsch och alltid god.

"

”Just nu skulle jag vilja få ett jobb inom EU, det är drömjobbet”

Organisationer som efterfrågar kompetens för gränsöverskridande omvärldsanalys och samverkansarbete är till exempel FN, EU, OECD, WTO, Amnesty, Rädda Barnen, Röda korset, Sida, Exportrådet, Utrikesdepartementet och Sveriges ambassader.

För Kristin är EU målet efter utbildningen. - Just nu skulle jag vilja få ett jobb inom EU, det är drömjobbet, ler hon. - För att nå dit måste jag ha en bra utbildning. Läs mer på www.hv.se.

Internationella programmet för politik och ekonomi (IPPE) tar upp ämnen som gör studenterna lämpade att arbeta med just detta. - Kurser vi har är Politisk Filosofi, Makroekonomi, Europas Ekonomiska Geografi och Rättvisa, Identitet och Medborgarskap bland annat, berättar Kristin.

Text: Tove Videfors

SPRÅKVETARPROGRAMMET

Du Foto Hans E Ericson

formar din utbildning efter dina intressen och behov. får bra språkvetenskaplig grund. väljer fritt bland universitets breda språkutbud. får gedigna kunskaper och färdigheter i minst ett språk. kommer i kontakt med olika språkyrken. kan göra frivillig praktiktermin. kan vistas utomlands under en termin genom universitetets utbytesprogram.

För mer information, besök www.moderna.uu.se/sprakvetarprogrammet/


8

Hela denna bilaga är en annons frün www.studentum.se

UNIVERSITET/HĂ–GSKOLA

John-Eriks rüd till dig som funderar pü att bÜrja studera efter en längre tid av arbete:

Idag sÜker sig allt fler studieintresserade personer till yrkesutbildningar och det rüder stor efterfrügan pü yrkeslärare. JohnErik Sundbäck är en av dem som valde att ta steget ifrün en bekväm arbetssituation till livet som lärarstudent. Efter münga ür inom hotell- och restaurangbranschen tog JohnErik äntligen beslutet att fÜrändra sin livssituation och vidga sina vyer. Idag läser han Lärarprogrammet inriktning Yrke, skola och arbetsliv (LYS) vid GÜteborgs universitet. Ett program som passar John-Erik som handen i handsken. - Jag kände att jag ville dela med mig av mina kunskaper som ett ganska lüngt arbetsliv har bidragit till, berättar John-Erik.

det är en yrkesutbildning och den sammanfaller med mitt yrke inom restaurangbranschen. Eftersom den är upplagd pü en flexibel studiegüng har vi inget fullspäckat schema utan en stor del hemuppgifter istället.

Allt fler kommuner idag behÜver behÜriga lärare med süväl teoretisk Samhället och skolan har pü münga som praktisk kompetens. Med sätt fÜrändrats under de senaste üren. utbildningens yrkesmässiga tänkande Detta har som fÜljd skapat en radikal utvecklas de studerande i sin fÜrändring även i lärarutbildningen. yrkesroll sü att de sedan kan planera och genomfÜra yrkesfÜrberedande GÜteborgs universitet bejakar arbets- undervisning i gymnasieskola och marknadstrender och fokuserar pü kompetensutveckla de som redan dess fÜrändringar fÜr att pü sü sätt arbetar inom yrket. skapa det ultimata utbildningsutbudet. Idag sÜker sig allt fler mot - Vi läser olika moment, exempelvis just yrkesutbildningar, en trend som att handleda i yrkeslivet, professionsatt genomfÜra inriktningen Yrke, skola och arbetsliv ämneskunskap, utbildning i arbetslivet och andra tagit fasta pü. - Jag valde utbildningen fÜr att branschinriktade ämnen. Vi har

münga grupparbeten och senare i utbildningen har vi även praktik. Framtiden ser ljus ut fÜr lärarna. Behovet av yrkeslärare fÜrväntas Üka de närmaste fem üren. En framtid som även John-Erik ser optimistiskt pü. - Nog kommer det finnas ett jobb som yrkeslärare fÜr mig. Utbildningen är sü pass bred och täcker in sü mycket inom büde skola och arbetsliv, berättar han.

1. Fundera Üver din livssituation. Du müste vara villig att kompromissa. Ekonomin exempelvis kommer att fÜrändras. 2. Jobba extra 3. Ta med dig dina kunskaper frün arbetslivet och skapa en ny karriär. 4. Tveka inte. BÜrja plugga.

Nervositeten att bÜrja studera när du kommit en bit in i arbetslivet är Läs mer om lärarutbildningen pü vanligt bland münga. UndersÜkningar pü www.ufl.gu.se. visar dock hur viktigt det är med en utbildning i grunden och att büde Text: Susanne Hansson vidareutbildning och spetskompetens leder till bättre arbetsfÜrhüllanden. - Jag avrüder ingen att bÜrja plugga fÜr det ger en helt ny dimension till livet, ler John-Erik nÜjt.

(ORTONOM - Vill du bli biolog med det globala näringslivet som arbetsplats? (ORTONOMUTBILDNINGEN är en bred biologisk utbildning där man studerar faktorer som püverkar växter, frün hur frÜet utvecklas till vilka insekter som kan angripa plantorna. )ôUTBILDNINGENôKOMBINERASôDJUPôBIOLOGISKôKUNSKAP om växter med markvetenskap, fÜretagsekonomi, marknadsfÜring och teknologi vilket ger en unik yrkesutbildning inom trädgürdssektorn. (ORTONOMPROGRAMMET läser du pü SLU i Alnarp, centralt placerat mellan MalmÜ och Lund.

Mer information:

WWWSLUSE


n

9

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

UNIVERSITET/HÖGSKOLA Världens hav som din arbetsplats Många drömmer om att resa jorden runt. Det finns flera sätt att resa jorden runt på – man kan flyga, luffa, lifta eller varför inte välja en utbildning som kommer att ta dig världen över? Text: Tove Videfors Att skaffa sig en utbildning inom sjöfartsbranschen skapar en spännande framtid till sjöss. Catrin Palmqvist går första året på Högskolan på Ålands sjökaptensutbildning. Hon drömmer om ett arbete med världshaven och dess hamnar som arbetsplats.

skolan har både ett eget skolfartyg och såväl bryggsimulator som maskinrumssimultator. Våren 2005 fick skolan ett nytt skolfartyg, Michael Sars, som ger eleverna erfarenhet av ett stort fartyg redan innan de ska ut på praktik. - De studerande får en storbåtskänsla som de har i bagaget när de ska ut på sin första praktik, förklarar Göran Påvals, lektor vid högskolan. Som en del av utbildningen åker studenterna iväg på praktik i olika omgångar. Praktikplatserna varierar, allt från Eckerölinjen till världens största lyxkryssare ”Freedom of Seas”.

"

”Jag vill vara på sjön, arbeta på havet och ha kontakt med väder och vind”

- Efter utbildningen vill jag allra helst arbeta med segelfartyg blandat med andra handelsfartyg. Att få vara kapten för en råseglare som åker ut på långfärd med trainees, det vill säga intresserade och frivilliga elever, och en kunnig besättning är mitt mål, berättar Catrin med ett drömmande leende. - I september hade vi en segelpraktik som var mycket lärorik Hon fortsätter förklara sina yrkes- och häftig. Det var tre segelfartyg drömmar. och skolfartyget som for på en - Jag vill vara på sjön, arbeta på skärgårdsturné och vidare norrut, havet och ha kontakt med väder och berättar Catrin entusiastiskt. vind. Alltid något nytt bakom nästa hörn. Inte bara sitta inomhus på På Högskolan på Åland finns flera ett vanligt kontorsjobb. Just nu är sjöfartsinriktade utbildningar behovet av kunnigt befäl stort och – maskinbefäl, sjökapten och möjligheterna att välja var man vill elektroteknik med den speciella jobba är inte alls lika begränsade inriktningen fartygsautomation. som de varit förut. Kompetensen För Catrin känns det självklart eftersöks bland annat hos rederier, att läsa till sjökapten på en skola i försäkringsbolag och mäklerier. närheten av havet.

Skolfartyget Michael Sars

Utbildningarna på Högskolan på Åland är mycket praktiska och

- Sjöfartsutbildning på en ö känns mycket naturligt, vem annars har koll på kraven från havet om inte öborna?

Vad är Högskolan på Åland? • Skolan ligger ca 5 timmar från Stockholm. • Skolan har praktiska utbildningar inom sjöfart och teknik samt inom ekonomi, turism och vård. • Alla lektioner hålls på svenska. • Utbildningarna är CSNberättigade. • Skolan har eget skolfartyg där studenterna direkt kan För mer info besök www.ha.ax

Utbildning för dig i arbetslivet Sök, jämför och hitta din utbildning bland 4 000 utbildningar från 400 arrangörer på www.utbildning.se! utbildning.se är Sveriges största söktjänst för utbildningar som riktar sig till dig i arbetslivet.

Kontakta oss för kostnadsfri rådgivning: 08-509 106 80 eller info@utbildning.se


10

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

FOLKHÖGSKOLA

FRITIDSLEDARUTBILDNING För dig som vill: • ge andra en stimulerande fritid • främja positiva relationer mellan människor • bidra till växande och utveckling • fungera som en länk mellan människor och samhälle • utveckla dig själv och ditt ledarskap Sök vår två-åriga yrkesutbildning. Du studerar på högskolenivå men utbildningen är förlagd till folkhögskolor. Det ger unika möjligheter till spännande möten med människor – i sig en skola för livet. Du blir efterfrågad på arbetsmarknaden och kan komma att arbeta med människor i alla åldrar. Flest jobb finns inom fritidssektorn, men du kan också arbeta inom omsorgen, skolan eller behandling. Sista ansökningsdag: 15 april. Läs mer på www.fritidsledarutbildning.nu

Vill du lära dig teckenspråk? Vill du utforska svenska språkets rikedom? Vill du möta människor med olika språk och kultur? Vill du bidra till ett mer jämställt samhälle? Vill du ha ett modernt yrke?

Bli tolk. Södertörns folkhögskola erbjuder tolkutbildning för dig som är nybörjare i teckenspråk och för dig som redan är teckenspråkskunnig. Utbildningens mål är att ge dig kompetens att arbeta som tolk mellan svenskt teckenspråk och talad svenska. Men också att tolka för personer med dövblindhet. I utbildningen, som är 4-årig, ingår bl. a. teckenspråk, svenska, engelska och tolkning samt praktik med handledning. Utbildningen berättigar till studiemedel. Södertörns folkhögskola finns i Handen, 20 minuter med pendeltåg från Stockholms central. Nytt hösten 2008: intensivkurs/preparandkurs i teckenspråk (heltid), kurs i skrivtolkning, handledning m.fl. för teckenspråkstolkar. Ansökningshandlingar och information finns på vår hemsida www.sodertorn.fhsk.se


11

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

FOLKHÖGSKOLA

Ett yrke där din prestation möjliggör kommunikation mellan människor. Där den ena dagen aldrig är den andra lik och där du hela tiden utvecklar din allmänbildning. Text: Tove Videfors Tolka ett bröllop, ett sjukhusbesök, ett polisförhör, en föreläsning på universitetet eller ett möte på en flyktingförläggning. Med sin variation och sina olika inriktningar gör yrket att den ena dagen aldrig är den andra lik. Yrkets olika inriktningar ger möjlighet att arbeta som olika typer av tolk; skrivtolk, kontakttolk eller teckenspråks- och dövblindtolk.

”En stor mängd social interaktion” Titti

Flodin har arbetat som teckenspråksoch dövblindtolk i 22 år och har hunnit med ett flertal olika arbetsgivare –

Umeå Tolkcentral, Sveriges Dövas Riksförbund, Tolkcentralen i Falun, Stockholmstolkarna m fl. – Arbetsuppgifterna är i grunden desamma var du än jobbar. Att tolka för döva i allt som rör deras vardag, berättar Titti.

Idag är hon anställd på Stockholms universitet där hon arbetar med att tolka för döva universitetsstudenter. – Det viktigaste i mitt arbete idag är att hålla en hög kvalitet i tolkningen så att studenten inte missar information bara för att jag som tolk inte uppfattar eller förstår vad som sägs.

Therese Sjöberg arbetar också som teckenspråks- och dövblindtolk och är anställd av Tolkbyrån i Uppland AB. Therese är mycket nöjd med sitt val av yrke. Det finns både privata tolk- – Tolkyrket erbjuder en enorm förmedlingar och landstingsägda variation som gör att man inte tolkcentraler. Arbetet kräver att tröttnar. Det innefattar också en du är flexibel, allmänbildad och stor mängd social interaktion, social. vilket jag tycker är både skoj och utmanande, förklarar Therese – Att vara flexibel är viktigt för vårt entusiastiskt. jobb, eftersom det hela tiden styrs av andras behov och planering. Dina uppdrag kan ändras flera gånger per dag och du vet sällan vilken situation du hamnar i, förklarar Titti.

Kvalificerat yrke och perfekt extrajobb

Förutom teckenspråk- och dövblindtolk finns det även kontakttolk. Denna typ av tolk talar minst två språk flytande och tolkar oftast mellan sitt modersmål och ett annat språk, t ex mellan spanska och svenska. Kontakttolkar arbetar för en eller flera tolkförmedlingar. Det råder brist på kvalificerade kontakttolkar och behoven ser inte ut att minska. Utsikterna att få uppdrag är därför mycket goda för den som har en kvalificerad utbildning som kontakttolk. Kontakttolkar förmedlas av kommunala och privata tolkförmedlingar i hela Sverige.

Något som många inte vet är att kontakttolk är ett perfekt extrajobb under t ex studietiden. Det kan också vara ett komplement för vårdpersonal, polis, fritidsledare etc att utbilda sig till.

Så om du talar minst två språk flytande, utbilda dig till kontakttolk och låt dina språkkunskaper göra nytta! Grundutbildningen finns på folkhögskolor och studieförbund bland annat som distansutbildning. Folkhögskolor och studieförbund där du kan utbilda dig till tolk:

Teckenspråk- och dövblindtolk 4 år • Felllingsbro folkhögskola • Härnösands folkhögskola • Nordiska folkhögskolan • Strömbäcks folkhögskola • Södertörns folkhögskola • Västanviks folkhögskola • Önnestads folkhögskola Kontakttolk 1-2 år • Wiks folkhögskola • Härnösands folkhögskola • Katrinebergs folkhögskola • Åsa folkhögskola • Studieförbundet Vuxenskolan i Botkyrka /Salem • Medborgarskolan i Malmö • Folkuniversitetet i Göteborg Mer information hittar du på: www.blitolk.nu www.tolk.su.se

blitoulk. n

Studera på Brunnsvik Brunnsvik är en folkhögskola med hundraåriga anor och traditioner i Dalarna, cirka sju kilometer från Ludvika. Skolan är inrymd i en antal olika faluröda hus i en lång sluttning ned mot sjön Väsman. I ett av husen bor de elever som valt att läsa i internatform. Men Brunnsvik finns inte bara i Dalarna. En liten del, närmare bestämt musikpedagoglinjen, finns i Motala i Östergötland. På Brunnsvik läser du i din egen takt. Studierna bygger till stor del på grupp- och temaarbeten. Beroende på tidigare utbildning får du grundläggande behörighet för högskolestudier efter ett till tre års studier. Vi har en allmän kurs med samhällsprofil och en med läs- och skrivsvårighetsprofil för dig som har svårt att läsa och skriva. Utöver de allmänna linjerna har Brunnsvik även en folkbildningslinje samt ett stort utbud av korta kurser och andra utbildningsaktiviteter.

0240-66 73 00 – info@brunnsvik.se – www.brunnsvik.se


12

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

STUDIER UTOMLANDS

Plugga på svenska i Finland En internationell studiemiljö, ett brett utbildningsutbud och engagerade lärare lockar många studenter till Arcada, en välkänd svenskspråkig högskola i Helsingfors. Utbildningarna skräddarsys efter marknadens behov och högskolans nära samarbete med arbetslivet ökar jobbchanserna avsevärt både nationellt och internationellt. Text: Susanne Hansson

en reflektionsstund tillsammans med läraren. Simuleringsundervisningens variationsmöjligheter är näst intill oändliga.

ergoterapiutbildningen. Det är brist på ergoterapeuter i Finland, vilket gör det till ett bra framtidsyrke, berättar Tove.

- Simuleringarna är roliga och oerhört lärorika. Simuleringscentret används alltid flitigt av studenterna. Gruppen fungerar bra tillsammans och vi har en fin stämning och trivs med varandra.

Som svenskspråkig klarar du dig mycket långt i Helsingfors. Det finns ca 7000 svenskspråkiga högskolestudenter i Helsingforsregionen.

Albert Björkestam fick idén att studera till akutvårdare under sin tjänstgöring som medicinalunderofficer i armén. Han visste tidigt att han ville arbeta med sjukvård och då var steget till Arcadas akutvårdarutbildning inte särskilt stort.

Vad som är bäst och roligast med Arcadas utbildning har Albert svårt att definiera. Simulerad verklighet Ett viktigt arbetsmoment i akut- - Jag tror inte att jag kan sätta vårdarutbildningen är simulerings- fingret på vad som varit bäst eller undervisningen som bygger på roligast, det är en helhet som verklighetstrogna situationer där uppstått med en underbar grupp i studenterna får en känsla av vad ett intressant utbildningsprogram. akutvårdarens arbete går ut på rent konkret. Tove drömmer om

Ergoterapi motsvaras i Sverige av arbetsterapi vars syfte är att hjälpa människor att förbättra sin aktivitetsförmåga samt att skapa möjligheter för dem att vara aktiva och utvecklas.

- Akutvårdsutbildningen är ett mycket bra alternativ. Utbildningen grundar sig på praktik, simuleringar och praktiska övningar där nästan alla kurser utgår från ett prehospitalt perspektiv (ambulanssjukvårdarens synvinkel). Just nu finns det bra möjligheter att få arbete.

Simuleringsundervisning är i sin enklaste form en övning av olika ingrepp, exempelvis intubering och hjärt- och lungräddning. Undervisningen innehåller också en stor del kommunikation. Inlärningen sker genom ett aktivt deltagande där varje övning avslutas med

framtiden

Tove Werner är student på Arcada sedan 2005. Alternativet att läsa på svenska i Finland och de goda framtidsutsikterna lockade henne till ergoterapiutbildningen. - Arcada driver elva utbildningsprogram på svenska, däribland

Praktik ökar valmöjligheterna

Att utbildningen blandar teori med en stor mängd praktik understryker Tove som något positivt. - Eftersom jag ännu inte valt vilket område jag vill jobba inom gör praktiken det möjligt att prova på lite olika saker innan man bestämmer sig. Arcada erbjuder en bred bas och en flexibilitet inom både ergoterapi och rehabilitering, säger Tove.

Tove har stora drömmar inför framtiden. - Förhoppningsvis kommer ergoterapiutbildningen hjälpa mig att starta eget företag i framtiden. Arcada • Arcadas studentantal uppgår till 2500, av vilka drygt 10 % kommer från utlandet. • Arcada erbjuder utbildning inom företagsekonomi, media, teknik, turism, idrott samt social- och hälsovård • Av totalt elva utbildningsprogram är åtta svenskspråkiga och tre engelskspråkiga. • Det finns ett aktivt studieliv på svenska i Helsingfors • Du får studiemedel från CSN för studier i Finland • För ansökan och mer information om Arcada, besök www.arcada.fi.


Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

STUDIER UTOMLANDS

13

Student i en världsmetropol Julie Tran, 22 år, älskar sitt liv. Efter gymnasiet tog hon sitt pick och pack och lämnade den grå vardagen i Sverige för att åka utomlands och studera. Nu är det istället Paris som gäller. Med sin storstadspuls, sitt röda vin och sitt Eiffeltorn. Text: Susanne Hansson

Julie läser på AUP, The American University of Paris. AUP är en amerikansk skola i Paris där 1100 elever från 95 länder studerar varje år. Skolan ligger centralt beläget vid kanten av Eiffeltornet. Julie läser en bachelor i Internationella Relationer och Internationell Ekonomi, en utbildning som hon själv tycker skapar en otrolig frihet och ljusa framtidsutsikter.

Trots sitt fullspäckade schema varje dag ser Julie till att utnyttja Bild: Boel Ferm dygnets alla timmar. Hon pluggar, shoppar, fikar och strosar runt i stadens mysiga kvarter. Allt för att få ut så mycket som möjligt av det pulserande Paris.

- Ofta går jag förbi något mysigt ställe innan skolan börjar och köper en smaskig viennoise au chocolate till frukost, säger hon och fortsätter. Det är det bästa med dessa små bagerier. Att de öppnar så tidigt. På kvällarna brukar jag och mina vänner promenera runt mycket i Paris. Det är alltid mycket folk i farten och det finns oändligt många mysiga kvarter med sina egna små specialiteter att upptäcka.

Innan Julie fann kärleken till Paris och AUP hann hon bo både i födelseorten Eskilstuna och studera International Baccalaureate (IB) vid Katedralskolan i Linköping.

- För mig var det ett naturligt steg efter gymnasiet. Jag hade fortfarande mycket som jag ville lära mig och var sugen på mer kunskap. Ett av mina krav var att lära mig franska flytande.

Drömmen gick i uppfyllelse

- Jag visste hela tiden vart jag skulle, berättar Julie.

diskussioner för att ge studenterna ett så brett och objektivt perspektiv som möjligt, på både utbildningen och verkligenheten. Förberedelserna och funderingarna inför framtiden är ständigt närvarande. - Med alla kontakter och med den internationella inriktning som AUP ger, är chanserna till jobb i framtiden mycket stora, säger Julie med trygghet i rösten.

AUP strävar efter att bli den ledande skolan i såväl Europa som världen. Både intellektuellt som kulturellt. Genom ett internationellt samarbete med andra skolor, som University of California och New York University, skapas en större valfrihet för både - Att bo och studera i Paris har alltid studenter och lärare att kunna göra varit min dröm. Det har gett mig en utbyten, på en eller två terminer. enorm frihet att utvecklas och skaffa erfarenheter. Det är klart att språket Vad tror du att det finns för möjligheter alltid är svårt i början men om man i framtiden? minglar runt i Paris, träffar och pratar - Oändliga möjligheter! Det är ju upp till med olika människor, och inte bara mig att hitta ett jobb efter utbildningen engelsktalande, så lär man sig franska sompassarmig.Alladessagrupparbeten snabbt. Det finns så många fördelar har gett mig massor av erfarenheter om med Paris. En sak du inte får uppleva hur det kan bli i det verkliga livet när i Sverige är livet i en världsmetropol! jag kommer resa runt och jobba med människor Amerikanskt från andra länder utbildningssystem AUP följer det traditionella och kulturer. amerikanska systemet som bygger på att utbilda studenterna i så - Paris är bara många områden som möjligt. Alla startpunkten för utbildningar hålls på engelska min karriär. När eftersom franska inte är ett jag är klar med språkkrav vid antagningen. utbildningen Språket i kombination med det vill jag arbeta stora utbudet av kurser skapar en för en Non Govermental stor valfrihet för studenterna. Organisation - Jag hade två krav förutom att jag (NGO). Jag vill ville lära mig franska. Det ena var att ha ett arbete där jag får direktkontakt jag föredrog det amerikanska, mer med behövande och utsatta liberala systemet och det andra var människor, säger hon. att jag helst ville studera och bo i en Men än är det inte riktigt dags för internationell miljö. AUP hade allt! Julie att ta steget ut i arbetslivet. AUP:s utbildningar är starkt Ett litet tag till kan hon fika med verklighetsförankrade där semin- sina vänner och njuta av det härliga arierna oftast är debatter eller olika studentlivet i Paris. Hon flyttade till Frankrike direkt efter studenten där hon fick jobb på en fransk stormarknad (Carrefour) samtidigt som hon studerade franska på Sorbonne i Paris.

Kaj Zackrisson har studerat franska på INSTED i Chamonix.

Fakta om American University of Paris • The American University of Paris (AUP) är ett amerikanskt universitet i Paris, Frankrike med 1,100 studenter. Klasserna är små (20-25 studenter per kurs) och undervisningen är interaktiv och sker på engelska. Franska är inte ett krav. • Det går att välja mellan 15 Majors och 26 Minors. • Möjligheten att studera 1-2 terminer som utbytesstudent finns. • Utbildningen är CSN-berättigad och ekonomisk hjälp finns tillgängligt; elever kan få upp till 50% avdrag på skolkostnaderna. • AUP’s studenter kan åka till partneruniversitet i USA, University of California Berkeley, UCLA, New York University med flera, i 1-2 terminer. • Studenter med fullständigt slutbetyg från gymnasieskolan och som har 15.0 (VG) eller högre i snitt på sitt avgångsbetyg från gymnasiet, får 30 ”advanced credits” - vilket motsvarar 1 års studier, vilket innebär att studenten kan ta sin Bachelor’s degree på 3 år istället för 4 år. • För mer information om AUP, besök www.aup.fr eller kontakta Anna Törnqvist på anna.tornqvist@aup.edu eller +33 (0)1 40 62 07 20.

Språkstudier, skidåkning, surfing! Gör som Kaj Zackrisson, världskänd extremskidåkare - kombinera språkstudier på INSTED med din favoritsport! INSTED erbjuder studiemedelsgodkända utbildningar i franska och spanska av hög kvalitet på fyra spännande platser i Europa: • FRANSKA I CHAMONIX MONT-BLANC. Staden i de franska Alperna är idealisk att studera i om du gillar skidor, snowboard, klättring eller andra alpina sporter. Skolan är öppen året runt. • FRANSKA I BIARRITZ. Det var på vågorna utanför de fantastiska stränderna här i sydvästra hörnet av Frankrike som man först började surfa i Europa. Skolan är öppen 31 mars - 31 oktober, 2008. • SPANSKA I SAN SEBASTIÁN. På stränder och rev i och kring den vackra baskiska staden San Sebastián hittar du perfekta förhållanden för vågsurfing. Skolan är öppen året runt. • SPANSKA PÅ TENERIFFA. Puerto de la Cruz på vulkanön Teneriffa är en utmärkt plats att lära dig spanska om du söker de bästa förhållandena för vågsurfing. Skolan är öppen året runt.

Läs mer på www.insted.se


14

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

STUDIER UTOMLANDS

Har du en dröm att bli läkare, men det är omöjligt att uppfylla den i Sverige? Då har du möjligheten utomlands. Polen har erbjudit medicinutbildningar sedan mitten av 90- talet och landet är i dag ett populärt land för skandinaviska studenter. God gemenskap, hög kvalitet på studierna och lång utbildningserfarenhet är positiva omdömen som gör att allt fler söker sig hit. Du kan studera till läkare, tandläkare eller farmaceut.

Kanske är det du som är student i Polen till hösten? Medical University of Bialystok og Medical University of Lublin, är två trevliga universitet. Vill du veta mer surfa in på www.akuttmed.no eller www.medisinutdanning.no

Intresserad av hotell- och restaurangbranschen? Studera på svenska på Åland! Hotell- och restaurangbranschen erbjuder Dig mångsidiga, intressanta och stimulerande arbetsuppgifter i varierande arbetsmiljö både här hemma och utomlands. Vi erbjuder följande grundutbildningar: * Servitör * Hotell- och konferenspersonal Inträdeskrav till båda grundutbildningarna är student- eller gymnasieexamen. Vi erbjuder även påbyggnadsutbildningar för att ge kvalificerad yrkeskunskap: * Köksmästare * Sommelier Köksmästare är en påbyggnadsutbildning för kockar. Denna utbildning ger dig ”kvalificerad yrkeskunskap” och beredskap att axla ett ansvar på mellan- eller chefsnivå. Sommelier/vinkypare är en påbyggnadsutbildning för Dig som avlagt servitörexamen. En sommelier är en servitör som specialiserat sig på vinkunskap. Till Ålands hotell- och restaurangskola söker du senast den 6 juni 2008. Ansökningsblankett och mera information hittar du på vår hemsida: www.ahrs.ax. Du kan också ringa till kansliet tfn +358 18 26044 eller skicka e-post till info@ahrs.ax.

Välkommen!


15

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

STUDIER UTOMLANDS

Sandra Henggeler

tog sin examen från The Hotel School år 2004. Vad gjorde du innan du började utbildningen? Jag tog ett sabbatsår för att resa och utforska vad jag ville göra med mitt liv och komma på vad det var jag ville studera.

En bred turismutbildning i ett av världens populäraste resemål The Hotel School Sydney utbildar proffs inom turism, service och ledarskap. Skolan erbjuder en genuin universitetsbakgrund som är välrenommerad internationellt och lägger grunden för en framgånsrik karriär. The Hotel School Syndey ingår i ett unikt samarbete mellan Southern Cross University och Mulpha hotellportfolio Hayman, InterContinental Sydney, Hyatt Regency Sanctuary Cove, Hilton Melbourne Airport, Sanctuary Cove och Bimbadgen Estate Wines. Betalda praktikperioder är en av de saker som gör skolan attraktiv. En annan är att den ligger i hjärtat av Sydney, nära till hamnen, operahuset och botaniska trädgården. Skolan startades 1998 i nära samarbete med InterContinental Sydney men har numera, på grund av stor efterfrågan, samarbete med många ledande hotell och turistorganisationer både i Sydney och runt hela jorden. Läsåret 2006/2007 hade The Hotel School

Sydney 370 registrerade elever, varav 300 från Australien och resterande utspridda på 32 olika nationaliteter. Länge har Schweiz varit ansett som världens mest gästvänliga land, men numera räknas Australien som det nya och mer innovativa värdlandet när det gäller utbildningar inom turismen. Dess infrastruktur av hotell i världsklass, vidd av utbildningar, nytänkande inom presentation och genuina gästvänlighet ger Australien förutsättningen att vara den perfekta platsen för att studera. Programmet på The Hotel School Sydney fokuserar framförallt på användarvänlighet, träning i ledarskap och vidareutveckling i en ständigt föränderlig global affärsverksamhet.

Den treåriga utbildningen innehåller bland annat:

Du passar inom turistbranschen om:

• Vidareutveckling på arbetsplatsen • Personalhantering inom turism och service • Mat- och dryckeshantering • Ekonomi och finansiering • Turism i teori och praktik

• Du gillar att kommunicera med och hjälpa folk

The Hotel School i Sydney är välkänd för: • Att erbjuda verkliga jobbmöjligheter under pågående utbildning • Välutbildade studenter till arbetslivet • Hög kvalitet på utbildningen • Nära samarbete med hotell- och turistnäringen

• Du uppskattar varierade arbetsuppgifter • Du är passionerad i ditt arbete, disciplinerad och initiativrik • Du är ambitiös Läs mer om The Hotel School på www.hotelschool.scu.edu.au

Hur relevant var kursen för din karriär? När jag gick sista året på The Hotel School insåg jag att det var utvecklingsfrågor jag ville jobba med. Under tiden jag studerade insåg jag inte vilken betydelse min examen hade för min nya karriär. När jag väl hade tagit min Master of International Relations och började arbeta, insåg jag att denna examen faktiskt var en fantastisk grund för vilken karriär som helst. Det faktum att man faktiskt får en Bachelor of Business och dessutom lär sig vilken betydelse kundservice har och förmågan att läsa av människor, det är en livsuppgift som jag kan tacka The Hotel School för. För min del har det varit fantastiskt. Hittills har jag kunnat kombinera min passion för service med min passion för miljö och utveckling. Vad gör du idag? För tillfället arbetar jag för WWF-Australien på ett projekt som heter Earth Hour. Earth Hour är en miljökampanj som ökar medvetenheten om global uppvärmning. Det bästa med att studera på The Hotel School? Ur mitt perspektiv tycker jag att det är fantastiskt hur The Hotel School även uppmanar till en miljömedvetenhet inom ledarskap för att få framtida servicepersonal och föreståndare att förstå betydelsen av att endast lämna "små fotspår" efter sig.


16

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

STUDIER UTOMLANDS

Alexandra har arbetat utomlands med hjälp av Blueberry. "Efter gymnasiet visste jag inte alls vad jag ville göra. När jag hittade Blueberrys program med 6 veckors förberedande språkkurs samt hjälp med att hitta arbete så kändes det som en perfekt kombination. Efter språkstudierna fick jag jobb på Zara på Oxford Street. Jag var jätteglad med tanke på att jag inte hade någon erfarenhet av att jobba i klädaffär. Efter att jag hade jobbat där i 3 veckor så var jag lyckligt lottad att få ett erbjudande om att jobba som sales assistant i en Chanelbutik, en tvärgata från Zarabutiken. Managern var ute på spaning efter ny arbetskraft och jag servade henne den dagen, vilket verkligen bevisar att London är fullt av möjligheter."

Vill du ha betalt arbete i Europa eller Australien? Här finns chansen att finansiera en tid utomlands, förbättra språket och få en mycket bra merit till ditt CV. Läs mer: www.blueberrysprak.nu/utlandsarbete eller ring 08-442 67 60.

Massageterapeut Internationell inriktning

Uttrycket att förena nytta med nöje har aldrig passat bättre än för vår utbildning till massageterapeut med internationell inriktning. Eller vad sägs om en utbildning som delvis är förlagd till Natal i Brasilien! Så kallad Swedish Massage är ett välkänt begrepp utomlands så efter denna utbildning kan du ha hela världen som arbetsplats! Yrkesutbildning Efter vår utbildning till massageterapeut kan du jobba professionellt som massör. Du får god kunskap om hur skador

Telefon: 013-137506

uppstår, förebyggs och behandlas och du får verkligen lära dig att söka orsaker till de problem dina kunder har, allt detta baserat på en mycket god kunskap om människans anatomi och fysiologi när det gäller skelett och muskler.

Studera utomlands Utbildningen är dels förlagd till vår skola i Linköping och dels till Natal i Brasilien. Du bör så klart vara intresserad av att resa och uppleva nya kulturer för att gå denna variant av vår yrkesutbildning.

Certifiering Vi är medlemmar Branschrådet Svensk Massage och i utbildningen ingår att göra Branschrådets certifieringsprov. Klarar du dem får du titeln “Av Branschrådet Svensk Massage Certifierad Massör” vilket idag är den enda titel inom massagebranschen i Sverige som är skyddad och seriöst kvalitetssäkrad.

Natal och Brasilien Under vistelsen i Brasilien är kursen förlagd till Ponta Negra, en modern och välordnad stadsdel en bit utanför Natals centrum med underbara stränder och omvittnad livsglädje. Vi bor på ett litet hotell med lugnt läge några minuters promenad från stranden. Gå gärna in på www.vikingtour.com.br för att se bilder på det lilla hotellet och också lite information om vad man kan göra i Natal.

Stranden i Ponta Negra

Lektion utomhus i värmen!

www.massageutbildningar.se

Stor chans till jobb direkt efter i Magaluf...

2v givande utbildning i solen - ett minne för livet, med världen som arbetsplats

Plugga till bartender på Mallorcas populära bartenderskola - www.bartender.se - info@bartender.se - Tel. 08 28 71 85


Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

STUDIER UTOMLANDS

17

Perfekt blandning av språk, marknadsföring och resor - Jag är väldigt intresserad av språk så när en kompis frågade om jag ville följa med henne så kunde jag bara inte tacka nej, berättar Kristiane Muren glatt. Och vem tackar nej till en utbildning där man får språkkunskaper, marknadsföring och resor i ett? Text: Tove Videfors Kristiane Muren och Julia L. Herault har båda valt att studera utomlands, men på olika sätt. Möjligheterna är stora, både när det gäller land, skola och kurser att välja mellan. - Jag är väldigt äventyrslysten och tycker att marknadsföring och interkulturell kommunikation verkar intressant och användbart i framtiden, berättar Julia. Hon valde därför att skaffa sig en utbildning kombinerat med en jorden runt resa. - Vi har besökt Mexico, USA, Fiji, Australien och Thailand under sex veckors tid. I Thailand har skolan sitt centrum så där stannade vi ungefär 15 veckor, förklarar Julia.

utbud av kurser, flexibla studier och Scandinavian School of möjligheten att vara utomlands är ju Management inte fel, skojar hon nöjt. Hur går detta till då? Vilken skola läser tjejerna på? Jo, Scandinavian Kristiane studerar i Jerez de la School of Management (SSM) är Fontera i Spanien. Hösten 2008 en norsk högskola som är godkänd öppnar skolans nya, stora campus, av norska motsvarigheten till Campus El Sabio, med hög och Högskoleverket. SSM har sedan modern standard – studentboende även skolor i Spanien och Thailand, i dubbelrum, utomhuspool, ytor där man som student har möjlighet för idrottsaktiviteter både inne och att läsa sin utbildning. Man kan ute, SPA, gym, restaurang, 18-håls alltså kombinera studier i Norge, golfbana med mera. Spanien och Thailand terminsvis.

"

”Man får möjlighet att kombinera ett språk med att resa och lära känna ett annat land” Julias erfarenheter från sina studier och resan jorden runt är många. Det hon hoppas ta med sig hem till Norge är lugnet. - Tidsperspektivet i Asien är helt annorlunda. Det finns ingen stress där! Jag hoppas jag kommer att klara av att ta med det lugnet hem, skrattar Julia. Hon avslutar med att betona att alla minnen och erfarenheter från resan aldrig kommer att försvinna.

- Det var fyra upplevelserika månader fyllda av intryck som kommer att Både Kristiane och Julia läser en Vare sig du läser i Norge, Spanien finnas i mitt minne för alltid. ettårig utbildning, marknadekonom- eller samtidigt som du reser jorden programmet. Den är på högskolenivå runt kan du ta ut samma examen efter OUT Studies Abroad och de får ECTS-poäng som gäller på avslutade studier. Undervisningen OUT Studies Abroad, som står bakom Scandinavian School of Management, alla högskolor och universitet i hela sker på svenska och norska, men i erbjuder också helt nya utbildningar inom Sports Management, Golf Europa. Spanien kan du även välja att studera Management och International Tourism Management i samarbete Under resan genomför studenterna spanska. med University of Central Lancashire, samt Interactive Media Design ett projekt med olika problem- De kan sedan bygga på utbildningen, - Många av oss kunde inte spanska och Business studies with entrepreneurship i samarbete med Napier lösningscase inom Intercultural med ett eller två år, för att få en alls när vi kom hit, men efter 3-4 University i Edinburgh. Även här kan du kombinera ditt favoritämne Communication. På plats på skolan i bachelorexamen. Detta kan de månader kunde vi förstå det mesta, med intresset för språk och utlandsstudier. Thailand studerar man olika kurser göra antingen i Sverige eller i Stor- berättar Kristiane. britannien, på något av samarbetsinom marknadsekonomi. Dessa utbildningar är treåriga, undervisningen är på engelska och man universiteten. Om man sedan väljer att studera till läser merparten av utbildningen på Campus el en bachelorexamen på ett samarbetsEttårig utbildning till Sabio, i Jerez de la Fontera, och avslutar - Det som skiljer studierna här med universitet i England förbättrar man marknadsekonom sedan utbildningen i antingen England Kristiane valde däremot en annan, att plugga i Sverige eller Norge är att även sina engelskkunskaper ännu eller Skottland.* minst lika spännande, väg till man får möjlighet att kombinera det mer. Erfarenhet från två europeiska Läs mer på www.out.no. med språk, och inte minst möjlighet länder och kunskap inom både det utbildning. - Mest av allt var det spanskan som att resa och lära känna ett annat spanska och det engelska språket gör dig *Subject to validation extra attraktiv på arbetsmarknaden. lockade! Men skolan har också bra land, menar Kristiane.


18

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

STUDIER UTOMLANDS

Hör du till en av dem som vill bli läkare eller veterinär, men inte riktigt når upp till de höga ansökningskraven i Sverige? Ge inte upp. Det finns ett alternativ som blir allt vanligare bland svenska och skandinaviska studenter – läkar- och veterinärutbildning utomlands. Text: Tove Videfors Christina Obel, 23 år från Stockholm, visste vad hon ville utbilda sig till och bestämde sig för att göra detta utomlands.

Universiteten i Budapest erbjuder utbildningar till bland annat tandläkare, läkare, apotekare och veterinär.

- Veterinär har varit ett drömjobb för mig så länge jag kan minnas. Att komma in på veterinärutbildningen i Sverige är ju väldigt svårt på grund av de få platserna och höga söktrycket så jag bestämde mig för att söka mig utomlands. Jag hade hört många positiva omdömen om veterinärutbildningen i Ungern, både från veterinärer i Sverige och från före detta studenter på universitetet i Ungern, berättar hon.

Svenskar och skandinaver finns det gott om på skolorna - Sverige och Norge är två av de tio länder med flest ansökningar till skolorna. Skolorna är därför mycket vana vid att ta hand om utländska studenter och Christina tycker inte att det var något större problem som nyinflyttad i Budapest. - Det är givetvis alltid svårt att flytta ensam till ett nytt land. Ännu svårare

när man inte behärskar språket i det nya landet, men man vänjer sig snabbt vid den nya livsstilen, kulturen och människorna. Man lär direkt känna många nya kompisar på universitet. Att plugga utomlands är både kul och lärorikt. Och Budapest ligger ju inte alltför långt ifrån Sverige. - Något mycket positivt är att det är snabbt och enkelt att ta sig hem till Sverige på loven. Flygtiden är ca 2 timmar, konstaterar Christina.

Bra internationellt rykte

Universitetet där Christina studerar heter Szent Istvan University och ligger centralt i Budapest. - Universitetet är beläget i gamla och vackra 1700-tals byggnader i centrala Budapest, berättar hon. Utbildningen och universitetet har ett gott rykte och lärarna är mycket kunniga och pratar bra engelska. Christina tror att erfarenheten av veterinärutbildning utomlands på

engelska är en stor merit. - Veterinärutbildningen i Ungern har ett gott internationellt rykte. Att utbildningen är på engelska öppnar ju också många fler dörrar till framtida jobb. Hon fortsätter att berätta hur det är att studera på engelska. - Att studera på engelska brukar inte vara något problem för svenskar som har en hög engelsk språknivå. Det tar dock lite tid att lära sig det akademiska språket. Även på svenska universitet använder man mycket engelsk litteratur eftersom mycket kurslitteratur helt enkelt inte översätts till svenska. Om man däremot är intresserad av att lära sig ungerska när man ändå bor i Budapest så finns även den möjligheten på universitetet. - Universitetet erbjuder kurser i ungerska. Det är dock en valbarkurs och alltså inte obligatoriskt för veterinärstudenter. För medicinstudenter, som gör praktik på

ungerska sjukhus, är det dock obligatoriskt att lära sig ungerska.

Legitimationen giltig i Sverige

Veterinärutbildningen i Ungern är en 5,5 år lång utbildning. Under de första åren varvas teori med praktiska inslag och under sista terminen gör man sin praktik på en veterinärmottagning. Man kan då välja att göra praktiken i sitt hemland. Efter det sista, stora provet – State Exam – är man färdigutbildad veterinär.

- Efter avklarat State Exam har man samma rättigheter att jobba inom alla EU-länderna som till exempel en veterinär med examen från Sverige eller Spanien. Det finns alltså inga hinder att få ett jobb i exempelvis Sverige med en ungersk examen.

Studera till läkare, psykolog, tandläkare eller veterinär i Ungern! Utbildningar sker på Semmelweis Medical University - Medical University Pécs - Medical University Szeged - St.István Veterinary University

Hon har däremot andra planer än arbete i Sverige efter sin examen. - Jag vill eventuellt arbeta i England ett par år efter min examen. England ligger i täten i Europa inom veterinärmedicinsk forskning. Jag tror att det skulle vara väldigt lärorikt och spännande att få vara en del av det.

Engelskspråkiga program inom medicin, tandvård, farmaci, hälsovård, veterinär, medicin och psykologi, godkända inom EU Premedical Preveterinary * Preparatory courses * McDaniel College Programs Antagningsprov sker 29/3 och 10/5, på Elite Hotel Stockhom Plaza, Birger Jarlsgatan 29, Stockholm För mer information kontakta Károly Zimborás, Representant för Sverige: Tel: + 36 1 214 77 14 e-mail: karoly.zimboras@tetalap.hu

Läs mer om veterinär- och läkarutbildningar i Ungern på www.studyhungary.hu.

www.ef.dk

Läs mer på www.studyhungary.hu

Teknisk Erhvervsskole Center

Bliv professionsbachelor i optometri i København – Du kan studere optometri i København – bare 50 minutter fra Malmö Som optometrist kan du fx arbejde i en optikerforretning enten som ansat eller selvstændig. Du foretager synsprøver, vejleder kunder og tilpasser og sælger kontaktlinser, briller og andre synshjælpemidler. Har du en gymnasial uddannelse med Engelsk B, Matematik C og Biologi C samt enten Kemi C eller Naturfag C, kan du blive optaget på uddannelsen til optometrist. Uddannelsen tager 3½ år – 2 år på skole og 1½ år i praktik. Optometristuddannelsen giver 210 ECTS-point (European Credit Transfer System). Du søger ind på uddannelsen gennem Den Koordinerede Tilmelding, KOT. Tilmeldingsskemaet er tilgængeligt på hjemmesiden www.optagelse.dk. Du skal tilmelde dig senest den 15. marts 2008, kl. 12.00. Få mere at vide – kontakt Ebbe Hargbøl, tlf. +45 38 17 70 00, eller esh@tec.dk eller klik ind på

www.tec.dk Nordre Fasanvej 27 DK-2000 Frederiksberg Telefon +45 38 17 70 00 www.tec.dk


19

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

KVALIFICERAD YRKESUTBILDNING

Sverige - Kina – en utmaning i resebranschen

Vår Kinaresa varade i nio dagar och blev en häftig vecka med blandade upplevelser, allt från hönsfötter på lunchbordet till viktiga affärsmöten med stora reseföretag. Läs gärna utdrag ur min dagbok och låt dig inspireras! Text: Maria Sörbu Utbildningen vi läser, Svenska Reseproducent-utbildningen, är en 2-årig KY-utbildning på Swedish College of Tourism & Travel (SCoTT). I utbildningen fokuserar vi mycket på Kina. Tendensen är att Kina som resmål är på stark uppgång. I framtiden räknar vi med att det kinesiska resandet till Europa kommer att öka avsevärt och vi kommer att upptäcka att Kina har så mycket mera att ge än storstädernas shopping. Därför känns det extra spännande att vi får åka dit och knyta kontakter med reseföretag och turismutbildningar redan nu under utbildningstiden.

12 jan 2008

Anländer till Beijing kl 14.15 lokal tid. På flygplatsen möter Mr Zijian upp oss och vi får en guidad transfer till Capital Hotel i centrala Beijing. Rummen på hotellet är verkligen jättefina. Stora sängar och fräscht badrum, känns riktigt lyxigt! Kl 18.30 samlas vi för en gemensam välkomstmiddag på hotellet, en äkta kinesisk buffé. Många spännande rätter, bland annat den berömda Pekingankan.

13 jan 2008

Kl 10.00 åker vi buss ihop med Mr Zijian och får en guidad tur runt i Beijings alla hörn. Från bussen ser vi allt från den förbjudna staden, den blivande OS-staden och den allra minsta gatan bland Beijings Hutonger (den äldre delen av staden). Sen är det shopping som gäller! Det är riktigt billigt i Kina om man handlar på de berömda marknaderna. Det man ska tänka på är att det man handlar är kopior och att man inte ska betala överpris som de lätt kan få en att göra. Vi får hjälpsamma tips angående prutning med mera. Bussen väntar på oss utanför marknaden så nu är det som att vara i himlen! På kvällen träffas vi för att gå igenom morgondagens arbetsuppgift, det första affärsmötet med CYTS, en av Kinas största researrangörer. Alla är taggade och laddade för det är nu det gäller!

14 jan 2008

Frukost kl. 07.00, sen tar vi tunnelbanan till CYTS. Vi blir vänligt mottagna och besöket börjar med en rundtur i den 20 våningar höga byggnaden med en fantastisk utsikt över miljonstaden. Alla är jättenervösa, men mötet går galant trots lite språksvårigheter. Det blir riktigt bra stämning och alla kommer bra överens. Till lunch blir vi verkligen introducerade i den kinesiska matkulturen. På bordet hamnar allt från kyckling i olika former, jättestarkt och inte så jättestarkt (?!), musslor, räkor och

en bubblande gryta med hönsfötter! Ja, här äter man verkligen allt! När vi är mätta på hönsfötter är det dags för nästa möte. Vi håller en kort presentation och sedan är diskussionerna i full gång. Även detta möte känns jättebra. Det drar ut lite på tiden, men det är visst bara positivt när det gäller kinesisk affärskultur. Kvällen är fri och de som vill shoppa gör det. Resten slappar på hotellet. Vi somnar nöjda, trötta och mycket stolta över våra prestationer efter en lång dag.

15 jan 2008

Sen är det dags för ett besök på BIT, Beijing Institute of Tourism. Ett roligt möte med massa andra studenter! Vi håller vår presentation och sedan är det mingel som gäller. Nu är det lättare att prata och ställa frågor om hur de lever, hur det fungerar för dem, både ekonomiskt och praktiskt, tips på sevärdheter, det dagliga livet i Kina med mera. Flera byter mailadresser för kontakt i framtiden och nöjda med dagens upplevelser åker vi tillbaka till hotellet. Kvällen avslutas med en mat- och barrunda. Vi måste ju prova Beijings uteliv…

"

”När vi är mätta på hönsfötter är det dags för nästa möte” 16 jan 2008

I dag ska vi få en guidad tur genom Den förbjudna staden. Vi har hittills haft riktigt tur med vädret, bara klarblå himmel och sol, men riktigt kallt. Vi tar oss igenom Den förbjudna staden och dess palats, som enligt en myt består av totalt 9999 ½ rum. På kvällen är det mys på hotellet. Några besöker poolen, andra bara slappar och dricker jasmine-te, ett te som finns överallt i Kina. Ska visst vara bra när maten blir lite för stark.

17 jan 2008

Nu har vi två stora dagar framför oss, fullspäckade med viktiga möten. I dag börjar vi med ett frukostmöte på Radison SAS Hotell tillsammans med viktigt affärsfolk. Det är intressant, men lite svårt att förstå språket.

"

”Alla är taggade och laddade för det är nu det gäller”

Idag ska vi besöka Tempel of Heaven. Det är riktigt kallt i Beijing i januari så tjocka jackor behövs. Tempel of Heaven är jättevackert, men det är lite svårt att njuta fullt ut när den nordliga vinden biter i kinderna.

Därefter träffar vi Yvonne Chan från Svenska Handelskammaren. Det är mycket trevligt och givande. Hon pratar svenska och stöttar oss i våra idéer.

18 jan 2008

Kl. 10.00 träffar vi Visit Sweden och Gunilla Sjöberg. Efter ett himla trixande med taxin kommer vi äntligen fram. Vi presenterar vad vi visat kineserna under veckan. Efter en äkta kinesisk lunch är Hon tycker om vårt arbete och våra det dags att träffa Kim Nixon på idéer. Visit Sweden finns i många Svenska Exportrådet. Intressant länder och Gunilla kan vara till stor att höra hur hon jobbar för svenska hjälp för oss alla i framtiden. Perfekt företag som vill etablera sig i Kina. kontakt! Det är faktiskt lite skönt att träffa svenska... Efter lunch tar vi oss till andra delen av staden och gör ett besök hos Vi hinner med en timmes vila Lotus Travel och Scandinavian Propå hotellet, sen ska vi på middag spectives. Båda dessa företag jobbar tillsammans med Simon Elegant med resor mellan Sverige och Kina. och hans fru Chee Yoke Ling. Vårt uppdrag här är att presentera Simon är redaktör för TIME, en stor vårt arbete och våra idéer. Till slut internationell tidning med fokus förstår de (språkproblem igen…) och på utlandsrapportering, och bor i det blir ett lyckat möte. Språket är Beijing. Middagen blir jättelyckad! inte det lättaste här i Kina.

På kvällen är det dags för avslutningsmiddag. Den intar vi på hotellets restaurang, italiensk mat. Mycket gott! Tacktal från alla inblandade och förberedelser inför hemresan.

Det har varit en riktigt häftig vecka med blandade upplevelser, allt från hönsfötter på lunchbordet och hissnande taxifärder bland Beijings motorvägar till viktiga affärsmöten med stora reseföretag.

Svenska Reseproducentutbildningen • • • • • • • • •

Inriktning på paketering och produktutveckling inom rese- och turistindustrin Modern utbildning med fokus på Kina, med möjlighet till studieresa och praktik i Kina Kurser som ingår: Turism- och resandevetenskap, presentationsteknik, engelska, destinationsgeografi, resebranschkunskap, paketera och produktutveckla resor, destinationskunskap Kina, guidning, interkulturell kommunikation och krishantering mfl. Utbildningens längd: 2 år, 80 KY-poäng Samarbete med Högskolan Dalarna, utländska universitet i Europa, USA och Australien samt reseföretag både i Sverige och utomlands. Utbildningen är CSN-berättigad och kostnadsfri Utbildningen drivs av Swedish College of Tourism & Travel, som även driver utbildningarna Svenska Turism- och skidlärarutbildningen och Svenska Hälso- och turismutbildningen. Swedish College of Tourism & Travel (SCoTT) ligger i Orsa Läs mer på www.orsa.se/scott


20

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

KVALIFICERAD YRKESUTBILDNING

CAROLIN HELLESTAM PROJEKTLEDARE SWECO PROJEKTLEDNING AB, KY-EXAMEN

Carolin valde den snabba vägen till en ny karriär. Genom en Kvalificerad Yrkesutbildning på IHM fick hon kunskap och färdigheter som kvalificerar henne till flera spännande jobb. Letar du efter en effektiv yrkesutbildning som ger dig praktisk erfarenhet längs vägen och som dessutom rankas högt av näringslivet? Utbildningarna är avgiftsfria, bedrivs på heltid och är CSN-berättigade. Välkommen till IHM Business School!

”Jag var nog extra flitig och målmedveten. Det gav resultat. Och jobb.”

Vill du också ge karriären en flygande start? Läs mer om våra Kvalificerade Yrkesutbildningar på www.ihm.se eller ring oss på 0200-24 00 24. Utbildningar inom marknadsföring, ledarskap, kommunikation och ekonomi


21

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

KVALIFICERAD YRKESUTBILDNING

"

”Kombination av rätt utbildning och personlighet gör att man når dit man vill”

EKONOMI

M E DI A

Intresset för KY-utbildningar har växt mycket de senaste åren. På FörsäljningsAkademien utanför Göteborg har man valt spännande inriktningar på sina tre KY-utbildningar. Text: Tove Videfors

Utbildningarna fokuserar på marknadsföring med tre olika perspektiv – teknisk försäljning, försäljningsekonomi eller internationella affärer. FörsäljningsAkademien drivs av Vuxenutbildningen vid Härryda Kommun. Samarbetet med näringsliv, organisationer och högskolor/ universitet är starkt. Lärarnas kompetens är mycket viktig och flera av lärarna kommer från bland annat Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Jonas jobbar idag som Account Manager på FABEC AB, ett företag som utvecklar och tillverkar elektronik för specifika kundbehov.

Även Josefin Karlsson, från Orust, har studerat på FörsäljningsAkademien och menar att LIAperioderna är viktiga. - Det jobb jag har idag har jag fått genom kontakter som jag knöt under de arbetsplatsförlagda perioderna. Jag var bland annat på Volvo Personbilar Sverige AB En av dessa är Christina Waldensjö. och på Renault. Nu jobbar jag som Hon menar att begreppet marknads- Affärsutvecklare/Marknadsförare på föring ofta missförstås. Hon förklarar Volvia Försäkringar. att marknadsföring är så mycket mer än bara trycksaker och annonser. Josefin arbetar bland annat med koordinering och uppföljning av - Marknadsföring är till 80% annat projekt samt tar fram marknadsän reklam. Mycket tid läggs på och mediaplaner, broschyrmaterial förarbetet, på analys, strategi och och trycksaker. taktik. Annonser, trycksaker och - Jag är väldigt nöjd med mitt jobb butiksmaterial är bara slutprodukten som jag har idag. Jag känner att jag i ett marknadsföringsarbete, menar utvecklas där för varje dag som går. Christina, lärare vid Företags- Josefin har stora drömmar som hon ekonomiska institutionen på Handels- alldeles säkert kommer att nå. högskolan vid Göteborgs universitet. - Jag kommer definitivt att bli marknadschef någon dag, skrattar ”Du får ett bra nätverk på köpet” hon. Och det är just analys, strategi och taktik som studenterna lär sig under - Kombinationen av rätt utbildning, utbildningen och sedan får praktisera i mitt fall Marknadsföring och under sina LIA-perioder. Jonas Försäljning på FörsäljningsAkaGembäck gick utbildningen Teknisk demin, och ens personlighet gör att försäljning och marknadsföring man når dit man vill. Jag tror att och tog examen 2006. Han anser min arbetsplatsförlagda tid och mina att LIA-perioderna ger mer än erfarenheter därifrån har hjälpt mig arbetslivserfarenhet, man skapar och kommer att hjälpa mig vidare i sig även ett eget kontaktnät redan arbetslivet. under studietiden. - Den här utbildningen ger inte bara För mer information, besök jobb – du får ett bra nätverk på köpet. www.molnlyckeakademierna.se.

S Ä K E R HE T & I T

Som högskolan, fast snabbare. Och med jobb efteråt. Målet med våra kvalificerade yrkesutbildningar är att du ska få jobb efter utbildningen. Ett bra jobb med bra betalt. För att det ska lyckas vill vi se till att du lär dig sådant som efterfrågas på marknaden. Och att du blir så duktig att arbetsgivarna står i kö för att anställa dig. Välkommen!

SMSa: SÖK KY till 71160 för broschyr eller ring 020-220 250. www.academedia.se Sök senast 15:e maj


22

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

KVALIFICERAD YRKESUTBILDNING BÄST I VÄST? Riksrekryterande aktuella Kvalificerade Yrkesutbildningar i Uddevalla: • HÄLSA, HÄLSOVÄGLEDNING OCH FRISKVÅRD • HÖGRE SKRÄDDERI OCH ATELJÉKONFEKTION • SKRÄDDERI • TURISM Reseledare • Resekonsult • Receptionist • VÅRD OCH OMSORG Psykiatri • Geriatrik • Rehabilitering • Habilitering

Välkommen till Uddevalla - hjärtat i Bohuslän. Vuxenutbildningen 0522-69 78 32 www.kyuddevalla.se vuxenutbildningen@uddevalla.se

Vuxenutbildningen uddevalla

SVENSK MÄSTARE? Gör som Håkan, SM-finalist i uttagningarna till Yrkeslandslaget. välj en KYutbildning vid Yrkeshögskolan Syd i Hässleholm eller Olofström. 90-100% har ett kvalificerat och välavlönat jobb efter avslutad utbildning. Utbilda dig på heltid 80 KY-poäng till: -

Anläggningsingenjör Automationsingenjör Byggnadsingenjör Design- & Produktutvecklare Elkonstruktör Produktionstekniker Produktionsutvecklare Tekniker Industriell IT - Datakommunikation

Eller deltid 40 KY-poäng:

0454-975 28 0451-26 85 81

www.yhsyd.org

- Byggsamordnare - Morgondagens ledare - Produktionstekniker

Det här borde jag ha gjort för länge sedan! Välkommen till Yrkeshögskolan i Helsingborg

Nära samarbete med arbetsgivare, lärande i arbete, möjlighet att bygga nätverk och stora chanser till arbete är några bra argument för att läsa en kvalificerad yrkesutbildning hos oss. Våra utbildningar med start hösten -08 Designteknik ......................................................... 80 KY-poäng, 2 år Elteknik ................................................................. 80 KY-poäng, 2 år Fastighetsteknik-fastighetsbildning ...................... 40 KY-poäng, 1 år Handledare i social omsorg ................................... 40 KY-poäng, 1 år Internationella transporter & logistik .................... 80 KY-poäng, 2 år Kart- och mätningsteknik ..................................... 80 KY-poäng, 2 år Kvalificerad busstekniker ..................................... 60 KY-poäng, 1.5 år Januari 2009 Geriatrik och demensvård ..................................... 40 KY-poäng, 1 år Sista ansökningsdag är den 15 april!

www.helsingborg.se/ky

Kontakta oss gärna för mer information! info.yhs@helsingborg.se 042-10 51 00


23

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

KVALIFICERAD YRKESUTBILDNING Studera mot fastighetsbranschen på distans

Funderar du på att utbilda dig, men vill inte sluta jobba eller flytta från din hemstad? Då kan KY-utbildningen Fastighetsteknik/ Bovärd i Eslöv vara distansutbildningen för dig. Den breda utbildningen öppnar många dörrar du inte trodde fanns.

Bjarne, om du skulle förklara för en blivande elev vad som var bäst med utbildningen, vad skulle du säga då?

Bjarne Ivarsson, 30 år från Lund, var en av dem som valde att läsa den tvååriga KY-utbildningen Fastighetsteknik/Bovärd, i Eslöv.

med mer ansvar, befogenheter och mer stimulerande uppgifter. Idag jobbar jag som fastighetsansvarig på Heimstaden i Landskrona.

bovärd, kundvärd, husvärd eller fastighetstekniker.

Efter att ha arbetat i många år som vaktmästare på Lunds kommuns fastighets AB kände Bjarne att det var dags för något nytt. Anledningarna till vidareutbildning på en av Eslövs kommuns KY-utbildningar var många, men enkla.

Fastighetsteknik/ Bovärdsutbildningen lockar allt fler kvinnor

- Lärarna var bra på så sätt att de själva varit ute i arbetslivet och därför vet vad de talar om. Klassen var en bra mix av olika bakgrund, erfarenheter och åldrar och utbildningen leder verkligen till jobb direkt efter utbildningens Flexibiliteten och möjligheten slut för majoriteten av eleverna. att kunna studera på distans gör Text: Susanne Hansson det möjligt för alla med snabb internetuppkoppling att läsa vidare oavsett var du befinner dig i landet.

- Jag tyckte det verkade vara en trevlig skola med bra stämning. Den tvååriga utbildningen passade mig perfekt. Jag ville ha ett arbete

Fastighetsbranschen är fortfarande mansdominerad, men utbildningen lockar allt fler kvinnor. En av anledningarna är yrkets stora variation på arbetsuppgifter. Fastighetsteknik/bovärd är en bred utbildning, vilken kan leda till anställning som bland annat

Eslövs kommun, som driver KYutbildningar inom ekonomi, vård och omsorg, fastighet, elkonstruktion, produktionsteknik och socialpsykiatri, har arbetat mycket med att göra utbildningarna tillgängliga för studenter ifrån hela landet.

KY i Eslöv Utbildningar på distans eller i bunden form som erbjuds av KY i Eslövs kommun är: • Elkonstruktion för Europamarknaden • Fastighetsteknik - bovärd • Kvalificerad redovisningsekonom • Kvalificerad vård och omsorg • Produktionstekniker • Socialpsykiatri psykosocialt rehabiliteringsarbete Läs mer på www.eslov.se/ky

Mälarakademin KY Västerås - Kvalificerad Yrkesutbildning sedan 1997 Välkommen in…

Produktionsutveckling

Elkraftteknik

KVALIFICERAD YRKESUTBILDNING

För mer information www.vasteras.se/ky ky@vasteras.se

Redovisningsekonom

Affärsturism - Ledarskap

Socialt behandlingsarbete inriktning KBT

MÄLARAKADEMIN • KY Västerås •


24

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

KVALIFICERAD YRKESUTBILDNING Effektiv utbildning mot ett framtidsyrke Efter en KY-utbildning på Sälj&Marknadshögskolan öppnar sig ett antal positioner inom många olika branscher – det är bara din egen ambitionsnivå som sätter gränserna. Antagning pågår till följande KY-utbildningar med start hösten 2008: Internationell säljare/marknadsförare 80 KY-poäng: Stockholm, Göteborg, Örnsköldsvik Key Account Manager 40 KY-poäng: Stockholm (distans, halvfart) Välkommen med din ansökan på www.smhsverige.se Sista ansökningsdag är 18 april För ytterligare information: 08-705 62 00

Utbildningar med fokus på arbetslivets krav idag och imorgon Reseledare och Internationell Tour Manager (80 KY-poäng)

ger dig mer än bara en snabbkurs i reseledarkunskap, den ger dig en karriärmöjlighet inom hela Rese- och Turistindustrin. Du blir även Internationell Tour Manager med möjlighet att se världen.

Internationell Resekonsult – TRAC (80 KY-poäng)

den enda KY-utbildningen med både internationellt IATA/UFTAA-Diplom och TRAC. Du får också andra spetskompetenser i paketering, inkommande arrangemang, incentives och flygbolag.

Projektledare – Mötesdesign (80 KY-poäng)

Mötesindustrin är den snabbast växande delen inom Rese- och Turirindustrin. Detta område är sannolikt det mest kvalificerade området inom Rese- och Turistindustrin. Karriärmöjligheterna och lönen ligger i topp i branschen!

Travel Education Centre Albert Engströms Gata 7A 761 46 Norrtälje 0176-28 60 40 www.tecab.com info@tecab.com

Travel Education Centre

Jing Svedberg

Går på Reseledar- och Tour Managerutbildning. Andra året studerar hon vidare och blir Tour Manager. ”Jag är en helt annan person nu än innan jag började den här utbildningen! Skolan har gett mig enorma kunskaper och livserfarenheter som jag har nytta av i framtiden och i min kommande karriär! Jag tycker att oavsett vilket jobb man får, bör man skaffa sig det viktigaste – social kompetens!"

Logistikprogrammet – snabbfilen till arbetslivet

Satsa 2 år och du är efterfrågad på arbetsmarknaden.

Affärslogistik 80p Kvalificerat Inköp 80p Transportledare 80 p Studieort Norrköping eller Stockholm LOGISTIKPROGRAMMET Norrköping 011-15 39 40 011-15 79 03 info@logistikprogrammet.org Stockholm 0734-35 08 05 0705-65 49 40 kista@logistikprogrammet.org

www.logistikprogrammet.org

Tack för det logistikprogrammet! Martin Kreutz, Business Navigator IKEA, Jönköping


25

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

KVALIFICERAD YRKESUTBILDNING De utbildade sig – och fick jobb Att utbildning ger jobb, är Annika Kjellkvist, Pontus Nermark och Mikael Waltner tre levande bevis på. Alla har utbildat sig i Vatten- och Miljöteknik på en 2-årig KYutbildning och har redan hunnit långt i sina karriärer. Det verkar vara stor efterfrågan på utbildade VA-personer.

Annika Kjellkvist, Pontus Nermark och Mikael Waltner är tre tidigare studenter, som alla direkt efter utbildningen fått anställningar inom vatten- och miljöbranschen. Pontus får idag möjlighet att varva kontorsjobb med arbete ”ute på fältet”, Mikael har redan hunnit gå vidare till konsultsidan och Annika har avancerat och bytt jobb från en kommun till en annan. Sedan 2003 bedrivs Vattenoch Miljöteknik på heltid som KY-utbildning i Hallsberg. Utbildningen anordnas av Blue Peak AB på uppdrag av SKY, Stiftelsen för KY-utbildning i Mellansverige. Utbildningen vänder sig till dem som önskar få en kvalificerad yrkesutbildning för en framtida karriär med inriktning vatten och miljö.

”Spännande, utmanande och trivsamt”

Annika arbetade tidigare som projektledare på posten. Numera är hon anställd som drifttekniker i Skövde kommun. – Det är stora skillnader mot mina tidigare jobb. Mitt jobb nu är mycket spännande, utmanande och väldigt trivsamt, förklarar Annika och tänker tillbaka på hur det var innan hon studerade. Hon ansåg att det var dags att göra något nytt och beslutade sig för KY-utbildningen i Vatten- och Miljöteknik.

I hennes arbetsuppgifter ingår drift och skötsel av kommunens vattenverk och avloppsreningsverk samt optimering av gasproduktionen för kommunens fordon.

- Utbildningen passade mig perfekt från dag ett. Den medförde möjlighet till fritt studerande och man hade nära kontakt med VA-branschen under hela utbildningstiden, förklarar Mikael.

– Det är många och varierande arbetsuppgifter, med allt från processteknik, provtagning och analyser till den dagliga driften och underhållet, berättar Annika entusiastiskt.

Han arbetar idag som konsult på ett företag med inriktning processautomation i Örebro. Redan innan han fick det här jobbet var han på sex anställningsintervjuer på ett halvår. - Jag märkte att intresset är stort ute i kommunerna för dem som har rätt utbildning till drifttekniker, förklarar han.

”Jag trivs oerhört bra med mitt nya liv”

Pontus hade tröttnat på skiftjobbet hos Järnverket. Han valde att utbildade sig och fick direkt efter utbildningens slut anställning på Karlskoga Energi & Miljö AB som VA-ingenjör på det kommunala

"

”Intresset är stort ute i kommunerna för dem som har rätt utbildning till drifttekniker”

bolagets projekteringsavdelning. Där arbetar han nu med projektering och dimensionering av ledningsnät, och varvar kontorsjobb med arbete ”ute på fältet”.

Praktikperioderna i utbildningen gjorde han på Stockholm Vatten AB och fick sedan en projektanställning på försöksoch forskningsanläggningen i Hammarby Sjöstad. Där arbetade han som mät- och processtekniker och skötte driften av VAanläggningen.

Alla tre konstaterar att utbildningen blivit lite av en vändpunkt i deras liv. Arbetsmarknaden inom vatten-, miljö- och processområdet har varit mycket bra efter att de slagit igen skolböckerna, och alla tre har idag intressanta arbetsuppgifter med framtida utvecklingsmöjligheter.

– Jag sitter både på kontoret och är med på arbetsinsatser ute i ”verkligheten”. Det är viktigt att – Det var tid att röra på sig och följa med bland ”gubbarna” ute KY-utbildningen i Vatten- och i rörgravarna för att se att allt Miljöteknik motsvarade det jag stämmer, förklarar Pontus som är sökte – en utbildning som varvar mycket nöjd med sin utbildning. teori med praktik och där man - Jag trivs oerhört bra med mitt ofta erbjuds arbete efter fullgjord nya liv, ler han. skolgång.

För att bli antagen till utbildningen krävs grundläggande behörighet för högskolestudier, eller motsvarande kunskaper. Utbildningen är öppen för alla åldrar och personer med arbetslivserfarenhet kan med fördel söka. Intervjuer och tester avgör antagning.

Första jobbet blev ett vikariat som drifttekniker i Töreboda kommun, med driftoptimering inom avloppssidan som huvuduppgift.

praktikperioder, s.k. lärande i arbete. Utbildningen startar i april och september 2008.

Under vikariatsperioden blev Annika erbjuden ett nytt arbete och hon är numera anställd som drifttekniker i Skövde kommun.

Studierna bedrivs på heltid eller

Stort intresse i kommunerna deltid på distans och varvas med Mikael hade för två år sedan, då han började utbildningen i Vattenoch Miljöteknik, arbetat med olika typer av administrativa arbeten samt lager- och butiksarbeten under en längre tid. Av en slump såg han en annons om KYutbildningen, och sökte, och sedan gick allt som på räls.

Läs mer på www.bp-miljo.se.

Studiekamraterna Ulrik, Linda och Erik, som också fått jobb i branschen, i aktion på rötkammartoppen.


26

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

KVALIFICERAD YRKESUTBILDNING

Drömjobb inom IT-branschen Databasarkitektur, modellering och administration lockade Åsa Sahlström till den ettåriga utbildningen ”Avancerad databashantering”, numera ”Business Intelligence”, i Helsingborg. En utbildning som ledde raka vägen till drömjobbet. Text: Susanne Hansson Praktik blandat med teori och forskning inom tillämpad IT. EC Utbildningen ”Business Intelligence” har förutom den traditionella skolundervisningen, två praktikperioder - en kortare och en längre. Verklighetsbaserade arbetsuppgifter är en självklarhet för att förbereda studenterna på det kommande arbetslivet.

"

"Det allra roligaste var praktiken och att utbildningen lett till mitt drömjobb"

Utbildning utbildar cirka 500 studenter på fyra olika orter i Sverige. Det finns en mängd olika utbildningar att välja mellan varav åtta är KYutbildningar inriktade mot IT och databranschen. Att EC Utbildning följer arbetsmarknadens konjunktur är oerhört viktigt för eleverna. Idag finns det ett konkurrenskraftigt produktionsbehov att fylla på samhällets IT-marknad. Ett behov som EC täcker upp.

Att Åsa rekommenderar utbildningen till andra studenter råder det inga tvivel om. -Ja absolut! Det allra roligaste var praktiken och att utbildningen lett till mitt drömjobb. Under skoltiden får man en ovärderlig kontakt med lärarna och deras kompetens kombinerat med Tiden på skolan varvas med bra och grundläggande kurser gör praktiska och teoretiska tentor utbildningen oerhört bra. och grupparbeten. EC Utbildning satsar helhjärtat på sina lärare och Och hur ser framtiden ut? deras hjälp spelar en central roll i -Jag har startat en egen firma, Åsa Sahlström satsade helhjärtat på IT och fann drömjobbet. "ProgrammeraMera" och mitt undervisningen. första uppdrag är att bygga ett Praktiktiden och den höga utbild- en förståelse för databashantering -Varje kurs avslutas med en tenta skräddarsytt affärssystem för ett ningsnivån inom SQL och Reporting ökar jobbchanserna för utbildning- alternativt ett större arbete. De företag som heter Instore Business enskilda arbetena vi gjorde varvades AB.Framtidsutsikterna ser väldigt Services var skäl nog för Åsa att ens studenter. börja dagspendla mellan Malmö - Jag har en annan KY-utbildning i med både spontana och planerade goda ut, ler Åsa. och Helsingborg. Utbildningen informationsteknik i grunden, men grupparbeten. Tillsammans med Avancerad databashantering riktar ville utöka mina kunskaper med en LIA-perioden blev det en bra balans Läs mer om EC Utbildning och KYutbildningarna på sig främst till den som redan har bra grundläggande utbildning inom i undervisningen. www.ecutbildning.se. erfarenhet inom IT. SQL och Reporting Services, program som idag används av ett stort antal Idag råder en brist på kompetent företag. Jag har redan hunnit arbeta Utbildningar baserade på personal inom IT-sektorn, något i över 1 år med att färdigställa en marknadsbehov som EC Utbildning tagit fasta på ”Labdatabas” till det företaget som jag EC Utbildning är en del av EC-gruppen i sitt utbildningsutbud. Genom att praktiserade på under utbildningen, – ett högteknologiskt kunskapsföretag skapa en fundamental kunskap och berättar Åsa. som arbetar med utbildning, utveckling

UTBILDNING MED MÖJLIGHETER

Företagande med inriktning franchising (60 KY-poäng)

Mat, kläder, kontorsvaror eller leksaker? Vilken affärsidé drömmer du om att förverkliga? Utbildningen ger dig kunskaper och verktyg för att lyckas. En tredjedel av tiden följer du företagare i deras vardag och får en god inblick i livet som egen företagare.

Försäkringshandläggare (60 KY-poäng)

Vill du arbeta nära kunder och ge service och vägledning? Både Försäkringskassan och den privata försäkringsbranchen behöver dig. Kombinera teori i Oskarshamn och Gävle med självstudier på hemorten och praktik inom de aktuella verksamheterna.

Drift- och underhållstekniker (80 KY-poäng)

Är du intresserad av att jobba med drift och underhåll i framtidens energibransch? Här finns ett stort behov av kvalificerade tekniker. Den 2-åriga utbildningen ger dig en bred teoretisk bas att stå på och gott om praktisk träning.

Sista ansökningsdag 15 april * För mer information www.oskarshamn.se/nova * 0491-76 42 96 eller 0491-882 76


27

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

KVALIFICERAD YRKESUTBILDNING Spännande uppdrag på riktigt - Sedan jag var liten har jag haft drömmen om att bli en framgångsrik affärsman. Den här utbildningen är verkligen ett steg i rätt riktning, berättar Henrik Nilsson. Och det kan man inte annat än att hålla med om, speciellt eftersom han fick sitt drömjobb direkt efter utbildningen. Text: Tove Videfors Henrik är 21 år och kommer från Skåne. Han läste samhällsvetenskapliga programmet med internationell inriktning på gymnasiet. Nu, två år efter studenten och med en utbildning rikare, har han ett jobb han verkligen trivs med.

som Nordisk service ansvarig för GPS/GPRS system på GE, General Electric.

- Jag har ett jobb jag trivs väldigt bra med och det är mycket tack vare min utbildning. Service Management ligger helt rätt i tiden eftersom - Mitt drömjobb har till stor del att företag går från produkttänket till göra med det jag arbetar med idag. servicetänket. Företag börjar allt Att hjälpa människor att hitta rätt mer fokusera på sin service gentemot produkter som är anpassade efter kunden. Självklart ville jag gå en modern utbildning och utöka mina deras vardagsbehov. chanser att få ett intressant arbete, Henrik jobbar som försäkrings- förklarar hon. säljare på Trygg-Hansa och hans utbildning, Business Management, Ängelholms Högre Utbildningar gav honom de rätta verktygen och samarbetar med Campus Helsinggjorde honom anställningsbar direkt borg och Lunds Universitet. Detta gör att utbildningarna ger en del efter examen. högskolepoäng och samtidigt bjuds - Utbildningen hjälpte mig med externa lärare in från universitetet. verktygen och kunskapen jag behövde för att nå mitt mål. Jag - Lärarna håller hög kvalitet, menar såg den här utbildningen som min Henrik och Anna håller med. chans att uppnå det jag alltid har - Att det är en blandning av KYhaft drömmen om att arbeta som – och högskolepoäng är bra. Vissa ämnen läser vi genom Campus säljare. Helsingborg och Lunds Universitet, som till exempel marknadsföring, organisationslära, ekonomistyrning Helt rätt i tiden Utbildningen Business Management och entreprenörskap. ges av Ängelholms Högre Utbildningar och är en KY-utbildning ”Mitt bästa minne är på två år. Förutom Business uppdragen” Management finns två andra Det som är speciellt för KYutbildningar – Redovisningskonsult utbildningar är LIA-praktiken, som och Service Management. Även skolan helst vill benämna Uppdrag. dessa utexaminerar anställningsbara Under LIA-praktiken är studenterna studenter, vilket Anna Skog, 26 år, ute på riktiga uppdrag på företag. håller med om. Anna gick Service Management, en utbildning som Uppdragen kan vara inom marknadsligger rätt i tiden. Idag jobbar hon föring och kommunikation, till

Ge

Efter utbildning Service Management fick Anna jobb som Nordisk service ansvarig på GE, General Electric. exempel att undersöka och föreslå förbättring för ett bankkontors internkommunikation, göra attitydundersökningar åt ett företag eller arrangera event och seminarier.

företag med allt från nulägesanalyser För mer information om Ängelholms till processkartläggning och sedan Högre utbildningar besök hemsidan se att detta är till stor hjälp i deras www.ahu.nu. verksamhet är verkligen spännande, berättar Anna entusiastiskt.

Uppdragsperioderna får studenterna att komma ut i arbetslivet på riktigt och där knyta kontakter. - Mitt bästa minne från utbildningen är resultaten av alla de uppdrag vi gjorde. Att få chansen att hjälpa

Hon avslutar med att ge kommande studenter ett viktigt råd: - Ta till vara på uppdragstillfällena och bygg upp ett nätverk. Skaffa dig erfarenhet under de perioderna. Det är ofta detta som leder till ditt drömjobb.

ger vi dig oss din tid, så

en framtid!

ögvilt”

lare är idag ”h

uktionsutveck

er och prod re, robotteknik

utveckla gkonjunktur. IT tvara. Sverige är i hö s som en bris se an till jobb. Vi knaden och ng som leder på arbetsmar assad utbildni np da vi Utbildningdi ri. in st h h teknisk indu målinriktad oc oc en IT du om r in få n n sborge de arbete knaden. Läs Hos Utbildning r till kvalificera på arbetsmar te é m en m ud no st l re ta g t stort an xå och har hö har utbildat et lstuna och La l Örebro, Eski til a gd rla gsborgen.se fö in arna är www.utbild på ar ng ni ld bi KY ut mer om våra

en -08

ed start höst

ningar m Aktuella utbild

KY-poäng stekniker, 85 n o ti a m to u a Laxå skilstuna och • Robot och rter, Örebro, E Utbildningso

-poäng cklare, 85 KY na och Laxå e tv su n o ti k u ilstu • Prod rter Örebro, Esk Utbildningso

rgen.se tbildningsbo .u w w w : fo in För mer n AB Utbildningsborge 50 14 4 67 901 Tel: ningsborgen.se E-post: ky@utbild


28

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

KVALIFICERAD YRKESUTBILDNING KVALIFICERAD YRKESUTBILDNING

UTBILDNINGAR SOM LEDER TILL ARBETE! 9 av 10 får arbete efter avslutad KY-utbildning!

Den 25 augusti startar vi följande åtta kvalificerade yrkesutbildningar i Stockholm:

• • • • • • • •

• Ett ”modernare” alternativ till högskola • Lärare från näringslivet • 1/3 av utbildningen sker i arbetslivet • Kostnadsfri och studiemedelsberättigande

Databasutvecklare, 60 p Systemadministratör, 80 p Redovisningsekonomi på distans, 40 p Programmerare, 80 p Originalare, 60 p Säkerhetsprojektledare, 80 p Datasäkerhetstekniker, 80 p Web Application Developer, 60 p

Läs mer på www.jensenyrkeshogskola.se eller ring 08-450 22 00 JENSEN education VINNARE AV STOCKHOLMS STADS KVALITETSPRIS

ANSÖK SENAST 16 MAJ!

VUXENUTBILDNING/KOMVUX De flesta vuxenstuderande i Stockholm väljer att studera på Åsö Vuxengymnasium.

Du är också välkommen. Åsö Vuxengymnasium erbjuder ett stort kursutbud, många kursstarter, distansstudier, tillgång till modern datorutrustning och en lärmiljö för vuxna. Undervisningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Åsö Vuxengymnasium ligger mitt i Söders hjärta vid Götgatan, granne med Studentskrapan, nära till Medborgarplatsen och Skanstulls tunnelbanestation. Åsö Vuxengymnasium Ett centrum för lärande

Åsö Vuxengymnasium Blekingegatan 55 www.asovux.se info@asovux.se tel. 08-7027400

Byggare – ett framtidsyrke

ByggSoft växel 0500-47 68 00 Rune Nygren 0704-44 08 02 eller 0500-47 68 00 www.byggsoft.se

De närmaste 10 åren kommer ca 70 000 byggare att gå i pension.

Utbildningsföretaget ByggSoft har funnits i Skövde sedan 1986. Basen i verksamheten är grund- och fortbildning till anläggningsarbetare, betongarbetare, golvläggare, murare, plattsättare och träarbetare.

ByggSoft har kontinuerlig intagning och varje deltagare har sin egen studieplan. Du kan gå en utbildning på ByggSoft genom Arbetsförmedlingen eller KomVux.

ByggSoft


29

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

YRKESUTBILDNINGAR

Är du intresserad av en framtid inom restaurangbranschen? Vill du ha ett fartfyllt och socialt extrajobb? Eller är du bara nyfiken och intresserad av att veta mer om olika spritsorter, öl och vin? Text: Tove Videfors Ida Rådsten och Max Carmichael deltar just nu på den fyra veckor långa bartenderutbildningen med Europeiska Bartenderskolan. Max kommer från Sundsvall och har arbetat som bartender och servitör i ett år efter gymnasiet. Max vill vidareutvecklas inom bartenderyrket för att senare kunna jobba i en bar utomlands. - Att jobba i en cocktailbar utomlands är drömmen, förklarar han. Max fortsätter att berätta om bartenderutbildningen och han menar att man lär sig mycket intressant även om man inte vill fortsätta jobba som bartender. - Man får mer förståelse för olika spritsorter och lär sig bakgrunden. Det är väldigt intressant och allmänbildande även om man inte vill jobba i branschen. Ida arbetar genom ett bemanningsföretag med inriktning på restaurangbranschen. - Jag har jobbat som servitris på olika jobb, bland annat på Hasseludden och Sundbygård. Bemanningsföretaget märkte sedan att de behövde personal med mer spritkunskaper, att personalen även måste klara av bar och avec till exempel. Därför passar den här utbildningen perfekt. Den är väldigt intensiv och man lär sig mycket på kort tid, berättar Ida.

fortsätta arbeta på bemanningsföretaget, men drömmen är att starta eget. - Jag gick på Rytmus musikergymnasiet och är väldigt intresserad av musik. Därför vill jag starta eget, och kunna kombinera bar och musik. - Jag har stora planer, men det ligger ganska långt fram i tiden, tillägger hon med ett leende. Max tror att den här utbildningen är ett mycket bra och viktigt steg för att nå sitt drömjobb. Det är en välansedd utbildning, både i Sverige och utomlands och många bra och kända bartenders har gått på skolan tidigare. - Vi har också väldigt bra lärare som har lång erfarenhet och är duktiga på sina områden. De har tävlat en hel del både nationellt och internationellt, berättar Max.

”Nähä, oj, jag missade”

Utbildningen är mycket praktisk och eleverna övar hela dagarna på att blanda drinkar. På Europeiska Bartenderskolan används färgat vatten istället för riktig sprit när eleverna testblandar.

Detta för att de verkligen ska kunna träna ordentligt och mycket och inte behöva vara rädda för att spilla ut eller slösa på sprit. Eleverna tränar Utbildningen har hållit på i drygt på olika stationer för att sedan sätta två veckor. När Ida är klar ska hon ihop allt bakom baren ”på riktigt”.

- Det roligaste är när man ska sätta ihop allt det praktiska i baren och man tror att man kan det jättebra efter all övning. Men man märker snart att, ’nähä, oj, jag missade’, skämtar Max som menar att det är mycket att lära sig och att det är upp till varje person hur duktig man blir under utbildningens gång. - Vi har hårda lärare som vill vårt bästa, men i slutändan är det upp till dig själv hur mycket du lär dig och hur duktig du blir. Ida håller med om det och menar att det bästa med utbildningen är att det aldrig blir tråkigt. - Det är aldrig någon dötid, utan det är action hela dagarna. Eftersom vi lär oss nya saker hela tiden så har man inte tid att hamna efter eller skjuta upp någonting.

"

”En krävande och intensiv utbildning med mycket roligt under tiden”

Under den här kursen deltar även en kille från Rumänien. Han heter Radu Zuzac, pratar inte så mycket svenska än och är i Sverige för att spela fotboll. - Jag spelar i IFK Uppsala, men tyvärr är jag skadad och kan inte spela så mycket just nu. Hur kommer det sig att du går den här bartenderutbildningen? - I Rumänien jobbade jag lite på en cigarrklubb. Där serverades det mycket cognac och öl. Ingen cocktailbar direkt, skrattar han. - Jag ville lära mig mer professionellt hur det går till i en bar och jag hörde talas om Europeiska Bartenderskolan både i London och i Stockholm. Det fungerar jättebra med språket, lärarna hjälper mig när jag behöver översättning till engelska.

Palle Rosén, tidigare SM- och EM-mästare i bartending, lär en av studenterna hur man blandar en perfekt Mojito.

Radu trivs i Sverige och kan tänka sig att stanna. - Jag skulle vilja jobba i en cocktailbar eller på en klubb. Vad heter det där stället nu då? Just det, Café Opera vore roligt att jobba på.

Flera skolor, samma kursplan

Europeiska Bartenderskolan har funnits i sju år och finns på flera platser i Europa – Stockholm, Malmö, Göteborg, London och Kos. På de olika skolorna gäller samma kursplan och man lär ut och arbetar på samma sätt. - Vi strävar efter att lära eleverna effektivitet i baren, man måste kunna planera sitt arbete för att blir en riktigt bra bartender. Det handlar om att vara noggrann och arbeta stiligt samtidigt som det ska gå snabbt och kunden ska få sin service, förklarar Palle Rosén, en av grundarna till skolan. Viktigt att lära sig för att bli så effektiv som möjligt är freepouring, det vill säga att hälla rätt mängd sprit utan att använda ett mätglas. Mycket träning ligger på denna del. Förutom drinkkunskaper lär sig eleverna bland annat om gästhantering, alkohollagar, kassahantering och baretik, men självklart också freepouring och flairing. - Det är mycket som ska läras ut under kort tid. Därför är det en krävande och intensiv utbildning, men eleverna har mycket roligt under tiden, menar Palle som även undervisar i ett flertal ämnen. - De elever som börjar hos oss har ofta ganska olika bakgrund. En del kommer direkt från gymnasiet medan andra arbetar som servitris eller servitör och vill vidareutbilda sig. Vissa ser bartenderyrket som ett perfekt extrajobb under till exempel studietiden och väljer att gå kursen för att lättare få extrajobb. - Vår utbildning är välkänd både i Sverige och utomlands så många som börjar hos oss har blivit rekommenderade av någon kompis eller arbetskollega. Man behöver inga förkunskaper för att gå utbildningen, utan man lär sig och övar på plats. Efter slutförd utbildning får man ett diplom på engelska som fungerar om man vill jobba utomlands. Och det är ju precis vad Max ska göra, jobba i en cocktailbar utomlands.

"

För mer information, läs mer på www.bartenderskolan.com.

”Vi strävar efter att lära eleverna effektivitet i baren”


30

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

YRKESUTBILDNINGAR

Ser du en framtid inom skönhetsbranschen? Då är det här någonting för dig. Utbildningen på Academy of Divine Beauty omfattar make up, handvård/naglar, spa pedikyr, hårstyling/ hårförlängnig samt fransförlängning/fransböj. Med dessa fem yrkesutbildningar i bagaget är möjligheterna oändliga för våra terapeuter. I takt med att branschen har vuxit har även kraven på våra terapeuter ökat. Både att utföra och att kunna erbjuda olika typer av behandlingar. Man ska må bra, slappna av och uppleva Spa-känslan under ett och samma tak. Vår vision och målsättning är att vara den främsta skolan i sitt slag. Vi håller en mycket hög standard på lärare, utbildningsinnehåll och praktik. Academy of Divine Beauty är godkänd av SANSA - Swedish Association of Nail Schools & Agents. Efter färdig utbildning och examen är du diplomerad Skönhetsterapeut. För mer information, kontakta oss på 08-722 85 72 www.academyofdivinebeauty.com kurs@academyofdivinebeauty.com

Satsa på ett skapande yrke! Utbilda dig till Florist - ett kreativt och aktat hantverksyrke Munkeröds Floristutbildning ger dig en yrkesinriktad utbildning inom blomsterbinderi. Tycker du om färg- och form samt att arbeta med dina händer – då är detta något för dig! Denna bransch blir aldrig ”omodern” – det finns alltid en anledning att ge bort blommor. Under utbildningen får du lära dig det mesta som du behöver veta för att du skall känna dig kompetent i din roll: Buketter, bröllop/begravningsbinderi, dekorationer, färg- och form, textning, exponering m.m. Vissa veckor är förlagda som praktik i butik. Du behöver inte ha några förkunskaper för att söka utbildningen. Grundutbildningen är 20 veckor lång och påbyggnadsutbildningen 24 veckor. Nästa utbildningsstart till florist har vi i augusti och september 2008. Munkeröds Floristutbildning finns i Göteborg, Stenungsund, Stockholm och Bålsta. Prova om detta är något för dig genom att gå en av skolans kortkurser i vår. Rekvirera vårens program. Munkeröds Floristutbildning www.floristutbildning.se Stenungsund 0303-69040 Stockholm 08-7269277

KVALIFICERAD MÄKLARASSISTENTUTBILDNING Den enda av sitt slag i Sverige

Utbildningen gör dig till en kvalificerad assistent, som kan utföra de flesta arbetsuppgifterna i en mäklartjänst. Studierna sker deltid på distans, med undantag för fyra internat, och innehåller: • • • •

Juridik – fastighetsrätt, civilrätt, familjerätt Ekonomi – beskattning, ekonomi, bostadsrätter Byggnadsteknik/fastighetsvärdering med areaberäkning Fastighetsförmedling – förmedling, lagstiftning, etik

För mer information se www.maklarsamfundet.se/utbildning eller ring 08-735 62 00 MÄKLARSAMFUNDET UTBILDNING


31

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

YRKESUTBILDNINGAR Privata frisörskolor finns det många av i Sverige. En del är korta, en del långa, en del dyra och så en som är CSN-berättigad – Scandinavian Hair Academy. Text: Tove Videfors

M�� v�� �� ��i���…

Petra Friholm, elev på skolan, har precis avklarat sitt slutprov där domare bedömer elevernas kunskaper i färg och form.

berättigad. Lärarna kommer från yrkeslivet och är specialanpassade efter kursernas innehåll och klassens kunskaper. Petra förklarar att hon har mycket att Petra Friholm har just läst klart tacka dem för. sista terminen på Scandinavian Hair Academy i Malmö. - Våra lärare har varit underbara, - Mitt drömjobb är att arbeta som alla på sina sätt. De är bra på att frisör inom tv och film, men även lära ut och är själva välutbildade hyra en stol på en salong. Jag får se - några har till och med tävlat var jag tar vägen nu när jag är klar mycket. De är måna om att hjälpa med utbildningen, men karriären oss på vägen så gott det bara går. är det bara jag själv som kan sätta stopp för. Vill jag så når jag dit jag vill! säger en optimistisk, nyligen färdigutbildad frisör. Frisörutbildningen på Scandinavian Hair Academy är tre terminer lång. Vanligtvis är frisörutbildningar kortare, men på Scandinavian Hair Academy vill man få med hela bredden av vad frisöryrket innebär och har därför valt att hålla utbildningen på tre terminer.

"

”Skolan och utbildningen känns ordentlig och professionell” - Jag valde den här skolan för den kändes, och känns fortfarande, ordentlig och professionell. Den är på 1,5 år, vilket känns mycket bättre än många andra privata skolor som bara är på nio månader. Jag upplever det som att jag får en mer grundlig utbildning här, förklarar Petra. Förutom att utbildningen är professionell är den även CSN-

"

...ja, jag såg bilden i en bok för ungefär ett år sedan och gi ck och grubblade i två veckor om mitt långa, mörka hår skulle ry ka och istället bli ko rt och ljust. V alet blev det rätta för mig - jag klip pte av 25 cm svalland e hår till de t jag har nu och jag ha r inte ångrat mig en enda gång. D et bästa är at t den här frisyren verk ligen känns som jag och jag trivs hur bra som helst med min nya frisyr .

”Det mest spännande under hela utbildningen var slutprovet”

Valet att vä lja just yrke t frisör var rätt fö r mig efters om jag vet att jag passar i de n rollen. Jag älskar att arbeta m ed mina händer och fr ambringa nå got som hjälper en pe rson att lyfta fram sin personlighet mer, genom valet av frisyr. Det är roligt att träf fa alla sorters män niskor och få ta mig an deras hå r, om de vi ll klippa sig, färga elle r om de ska på stora, roliga fester.

Stora kunskaper inom kreativ färg och form

Förra veckan hade Petra sitt stora slutprov, något som hon har sett fram emot länge. - Det mest spännande för min del under hela utbildningen var slutprovet förra helgen. Jag såg verkligen fram emot det länge och det var hur roligt som helst, berättar Petra entusiastiskt. Under slutprovet får eleverna bevisa för externa domare att de har alla de kunskaper som krävs inom färg och form och att klarar av de praktiska moment som ingår i utbildningen. Eleverna visar upp olika klippningar, färgningar och håruppsättningar och får sedan betyg av domarna. - Man får fixa en hårmodell själv och sedan går domarna runt och granskar de olika momenten. Det gick jättebra för mig, jag fick flera VG och MVG, säger Petra stolt.

Sedan några år tillbaka ha r jag en mak up utbildning e , så min visi on är att ar som flitig fr beta isör och kom bi nera detta m sminket, både ed på salong oc h inom filmmusikbransc och hen. Så om nå gra år ser ni namn rulla fö mitt rbi i eftertexte rna! ;)

/Pe�r�

Läs mer om Scandinavia n Hair Acade www.h-aka my på demin.se.

Osteopati - ett framtidsyrke med anor Visste du att värk i rygg och nacke kostar staten 90 miljarder per år? Vem tar reda på den primära orsaken till varför smärtan uppstår? Utbilda dig till Osteopat på Stockholm College of Osteopathic Medicine. Osteopati är en manuell medicinsk behandlingsform som grundades 1874 i USA av Doktor Andrew Taylor Still. I USA är osteopater läkarlegitimerade och i större delen av Europa är professionen en del av primärvården. I Sverige finns 130 registrerade Osteopater – internationellt ca 100,000. Som osteopat behandlar du hela kroppen med ett brett spektra av behandlingstekniker för patientens olika tillstånd och behov - allt efter en omfattande undersökning och differentialdiagnostik. Stockholm College of Osteopathic Medicine är beläget i centrala Stockholm och har nyrenoverade lokaler med utsikt över Karlbergskanalen. Utbildningen är en modern heltidsutbildning över 5 år och ger dig ett utvecklande, socialt och mentalt tillfredställande yrke. Vår utbildning gör dig till en professionell osteopat och framgångsrik företagare. Vill du veta mer om Osteopati och utbildningen, välkommen att besöka hemsidan på www.scom.se eller ring 08-653 43 03


32

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

YRKESUTBILDNINGAR

Ett stort medicinskt ansvar och mycket fysisk närkontakt Som tredje största primärvårdgivare i världen har en kiropraktor ett mycket stort ansvar inför sina patienter. Utbildningen kan jämföras med läkarutbildningen – det är en hög och gedigen medicinutbildning som även är mycket användbar internationellt. Foto: Simon Gustafsson Text: Tove Videfors

Martina Sammagård från Falkenberg studerar tredje året på Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Hon är sedan tidigare utbildad massageterapeut och har alltid varit intresserad av människokroppen. - Jag kom i kontakt med kiropraktorer i mitt yrke som massageterapeut och yrket ligger helt rätt i tiden. Företagshälsovård växer mycket på företagen och folk vid datorer får problem med kroppen. På Skandinaviska Kiropraktorhögskolan studerar idag ca 200 personer på den femåriga utbildningen till Legitimerad Kiropraktor. Många av studenterna har en framgångsrik idrottskarriär bakom sig, eller är fortfarande aktiva.

kroppen och jag har fått mycket hjälp två börjar man behandla varandra i och bra resultat av en kiropraktor klassen. Innan dess genomgår varje med ett tidigare ryggproblem. person ett fysiskt test för att upptäcka eventuella, dolda skador eller besvär.

”Studenterna måste öva, öva, öva”

Skandinaviska Kiropraktorhögskolan har funnits sedan 1983 och finns idag i fina och ljusa lokaler i Solna, intill Råsunda. I lokalerna finns ett bibliotek, ett kafé, mindre studierum, större föreläsningssalar dit gästföreläsare bjuds in och så den speciella tekniksalen. I tekniksalen får studenterna öva behandlingar på sina klasskompisar. Salen är full av britsar, där studenter får praktisera sina nya kunskaper.

- Det roligaste minnet från utbildningen är nog den absolut första behandlingen man fick göra, skrattar Alexandra Lind, student på skolan, när hon tänker tillbaka på hur hon var som nybörjare. Martina instämmer.

- Första behandlingen gick inte lika bra som nu, om man säger så. Jag fick behandla nacken på en klasskompis. Han har inte fått några skador än i alla fall, skojar Martina.

"

- Utbildningen kombinerar teori och praktik hela tiden. Praktiken ger en - Jag har spelat mycket golf och förklaring till teorin, svåra latinska besökt en hel del olika terapeuter ord blir logiska då man direkt får med mina idrottsrelaterade fysiska möjlighet att tillämpa det man lärt skador. De som har kunnat hjälpa sig. Studenterna måste öva, öva, öva. mig bäst är kiropraktorer, berättar Kiropraktoryrket kräver koordination, Henric Singemo från Nyköping, som förklarar skolans rektor Gordana även han studerar tredje året. Gedin. Tredje största primär- Detta och att utbildningen och yrket vårdgivaren i världen fungerar mycket bra utomlands var Gordana fortsätter att glatt förklara Kiropraktiken är den tredje största anledningar till att jag valde den här att studenterna måste vänja sig vid primärvårdgivaren i världen vägen, fortsätter han. att ta på varandra. efter läkare och tandläkare. Med - Det kan vara ovant i början, men primärvårdgivare menas de inom Även Camilla Hovdal från Oppdal utbildningen och yrket kräver mycket vården som har befogenhet att ställa i Norge har fått bra hjälp av fysisk närkontakt. egna diagnoser, som exempelvis en kiropraktorer och denna erfarenhet läkare. För detta krävs det en gedigen gjorde att hon valde utbildningen. Första året på utbildningen är det medicinsk kunskaplig grund och det - Jag har alltid varit intresserad av mest teori och först i slutet av år är ett stort medicinskt ansvar.

”Det behövs en mix för att hjälpa människor”

Utbilda dig till nagelterapeut 10 års JUBILEUM 2008 Nya utbildningsorter:

Nyköping, Halmstad & Orsa

Varför Bio Sculpture Gel? Enkelt att lösa upp Nagelstärkande behandling Ger flexibla naglar Minimal filning Doftfri Permanenta färger French manicure Naturella naglar

Mer Info: Bio Sculpture Sverige AB

011-36 66 88

www.biosculpture.nu


Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

YRKESUTBILDNINGAR

- Till exempel är en sjukgymnast inte en primärvårdgivare eftersom han eller hon oftast inte får ställa några egna diagnoser. Däremot är det en del sjukgymnaster som just därför väljer att vidareutbilda sig till bland annat kiropraktor, förklarar rektor Gordana. I de fem utbildningsåren ingår ATtjänstgöring. Inom Norden gäller samma regler för kiropraktorer och deras utbildning, vilket gör att det inte är några som helst problem att arbeta i till exempel Norge eller på Island. I alla de nordiska länderna har kiropraktikyrket mycket hög status. Om man vill arbeta i ett annat land är det bäst att kontrollera vilka regler som gäller. - Det beror på landets sjukvårdssystem, men det brukar inte vara några problem, berättar Gordana. Efter avslutad utbildning är det vanligt att starta eget företag, ofta ihop med andra för att bilda ett komplett rehabiliteringsteam. Man samarbetar då ofta med både läkare, sjukgymnaster, psykologer, beteendevetare med flera. - Det behövs en mix för att hjälpa människor. Kiropraktorer kan idag arbeta inom både privat och offentlig sektor. Och företagshälsovården är mycket stor nu, förklarar Gordana.

"

”Svåra latinska ord blir logiska när man direkt får möjlighet att tillämpa det man lärt sig”

Alexandra tycker att det ska bli mycket spännande och roligt att börja arbeta efter utbildningen. - Allt låter så himla roligt. Jag vill börja jobba nu, säger hon skrattande under diskussionen om framtida arbetsmöjligheter. - Helst av allt vill jag starta eget ihop med andra terapeuter. Det behövs Camilla Hovdal och Alexandra Lind studerar i skolans eget bibliotek. ett samarbete mellan olika experter så att vi kan komplettera varandra. Vad gör en kiropraktor? Sjukgymnaster till exempel är ju experter på sitt område, och vi på vårt, förklarar hon vidare. En kiropraktor söker den bakomliggande orsaken till fysiska Henric har nyligen hört ett radioprogram som gjorde honom optimistisk inför framtida arbeten. - Jag hörde på radio att 80-talisterna är de som snart kommer att få mycket problem med rygg och nacke. Vår utbildning ligger verkligen i tiden.

Egen patientklinik

Skandinaviska Kiropraktorhögskolan har även en egen patientklinik där studenterna under sitt sista år på utbildningen får komma ut i arbetslivet ”på riktigt”. Kliniken drivs helt och hållet av studenterna på skolan, men det finns alltid en handledare på plats som står som ansvarig.

besvär. Kiropraktorn ser alltid till helheten vid behandling av onda ryggar och nackar, stela muskler och leder, ömmande armbågar och axlar. En kiropraktor arbetar med sina erfarna händer och dämpar alltså inte symptomen med tabletter.

Först görs alltid en undersökning av patienten, genom samtal och med hjälp av kiropraktorns händer. Utifrån detta kan en diagnos ställas och rätt behandling tillsättas. Genom så kallad justering, kan en kiropraktor bland annat öka en leds rörlighet med ett snabbt tryck. En kiropraktor kan också ge rehabilitering, tips om träning samt kostråd. under patientbesöken. Under sitt sista år på skolan ska alla studenter ha ett visst antal patienttimmar – minst 50 nybesök på kliniken ska studenterna klara av.

till kliniken och patientbesöken, berättar rektor Gordana. På kliniken finns även en rehabiliteringsavdelning där kiropraktorerna kan demonstrera övningar för sina patienter.

- Stor vikt under utbildningstiden Ihop med handledaren går student- läggs vid undersökningstekniken. Man Läs mer om Skandinaviska erna igenom dagens patienter och måste lära sig att ta patienter och ställa Kiropraktorhögskolan på handledaren finns alltid till hands diagnoser redan innan man kommer www.kiropraktik.edu.

33


34

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

YRKESUTBILDNINGAR

INTERNATIONAL FÖR

MAKE

MAKEUP-ARTISTER.

UP

CENTER

VI

ERBJUDER

ÄR

EUROPAS

LEDANDE

DIG

MÖJLIGHETEN

TILL

SKOLA EN

UNIK

OCH ARTISTISK KARRIÄR DÄR DU HAR MODELLER, FOTOGRAFER OCH STYLISTER SOM NÄRMASTE KOLLEGOR. BEHOVET AV DUKTIGA MAKEUP-

YRKE

ARTISTER ÖKAR STÄNDIGT I TAKT MED ATT NYA MEDIER VÄXER FRAM.

KANSKE ETT

f ör d ig

Tel: 08-588 322 02 Fax: 08-588 322 09

International Make Up Center startade i Sverige men finns idag representerad runtom i övriga Europa och branschen känner till vår höga internationella standard. Besök gärna vår hemsida för mer information och adresser till din närmaste skola. Just nu har du även möjlighet att besöka lärarledda lektioner där du kan ställa frågor till både elever och lärare. Boka via info@internationalmakeupcenter.se

info@internationalmakeupcenter.se

www.internationalmakeupcenter.se


35

Hela denna bilaga är en annons från www.studentum.se

YRKESUTBILDNINGAR Gör din hobby till ditt yrke Vad vore bättre än att kunna kombinera sitt intresse med sitt yrke? Annica Gustafsson inspirerar dig till en framtid inom träningsvärlden.

Tävla med World Class Educations VINN VALFRI UTBILDNINGSPLATS 2008! Nu har du chansen att vinna en utbildningsplats hos World Class Educations. Skicka ett e-mail med namn, e-post och telefonnummer och berätta med max 5 meningar varför just du skall vinna! Vinnarna presenteras på World Class Educations hemsida senast 1 maj 2008. Skicka ditt tävlingsbidrag till utbildning@worldclass.se.

i Jakobsberg... Själv drömmer Annica om att starta eget. - Målet är att en dag ha min egen träningsanläggning, gärna inom World Class.

Vägen dit är kort och intensiv Vad många kanske inte tänker på är att ett arbete som gyminstruktör eller gruppträningsinstruktör inom exempelvis aerobics, kan ta dig långt i din karriär, speciellt om du har hjälp av internationella nätverk. Annica Gustafsson från Sundbyberg skulle aldrig välja något annat jobb. - Det bästa med mitt jobb idag är att ständigt få vistas i en sådan positiv miljö med människor som strävar efter att bli sundare och friskare. Att få möjlighet att utbilda mig och jobba på World Class, som är ett så starkt varumärke i Sverige och i Europa, känns självklart, förklarar Annica glatt.

Åsa Eriksson är en av World Class Educations populära lärare och även utbildad danspedagog.

Annica arbetar som platschef och gruppträningsinstruktör på World Class i Jakobsberg. Hon fortsätter entusiastiskt att berätta om sitt jobb och sina framtidsdrömmar. - Träning och hälsa ligger så rätt i tiden. Du kan jobba med vad du vill. Har du bestämt dig för den här branschen så finns det så otroligt många vägar att välja. Personlig tränare utomlands, gruppträningsledare på din lilla hemort, platschef på Worldclass

För att kunna arbeta som instruktör eller tränare krävs oftast en utbildning. Annica har gått ett flertal sådana genom World Class Educations. - Min första utbildning var till areobicsinstruktör. Sen kunde jag liksom inte sluta, det finns så himla många roliga gruppträningsklasser att välja mellan, skrattar Annica. - Efter det har jag gått spinning, power pilates steg 1 och 2, core, afro, dance camp… Utbildningarna har varit korta och intensiva, allt för att få ut maximalt av varje kurs. - Alla utbildningar är väldigt Annika "in action" intensiva - först tuffa med intressanta teoridagar och sedan praktik med mycket energi och rörelser, förklarar Annica och fortsätter berätta om det roligaste med utbildningarna. - Allt det praktiska är otroligt kul. Att få lära sig hur man lägger upp ett pass, hur man analyserar musiken och vilken pedagogik man kan använda. Att komma hem och vara så himla nöjd med sig själv

och bara längta till nästa dag då man får fortsätta där man slutade.

MOVE ON – Live your dream

Utbildningarna på World Class Educations har funnits sedan 2002 och eftersom träningskedjan World Class finns i stora delar av Europa har man möjlighet att knyta kontakter även utanför Sverige.

- Arbetsmarknaden för tränare och instruktörer har sedan 90-talets mitt vuxit enormt. Vi utbildar både våra egna instruktörer, men det är även många andra gym, föreningar, idrottsklubbar, privatpersoner och företag som kontaktar oss för instruktörsutbildningar, berättar Dorotka Baburin, vd för World Class Educations.

Mottot "MOVE ON – Live your dream" förklarar Dorotka med att man ska våga satsa på det man verkligen brinner för. - Vi vill inspirera personer till att våga skapa sig ett yrke i träningsbranschen även om man kanske har ett helt annat arbete idag eller om man bara har träning som hobby. Läs mer om World Class på www.worldclass.se/utbildning.


The Language of Business

EBS London is one of the UK’s largest & leading private business schools. Through our innovative programmes and corporate links, we consistently achieve a near 100% employment rate amongst our graduates.

BA (Hons) in International Business or International Events Management: �

Choice of seven business majors including: Law, Finance, Economics and Management Combined with one or two languages: Choose a language from: French, German, Portuguese, Spanish, Italian, Russian, Japanese or Mandarin Chinese

Study abroad: 70 partner institutions across all continents

Work experience: links with 6,500 companies worldwide

European Business School London Regent’s College, Inner Circle, Regent’s Park, London NW1 4NS, UK

EBS London offers 6 Master Degrees: �

MBA International Business

MSc Global Banking & Finance

MA Entrepreneurial Management

MA International Marketing

MA Human Resources

MA International Business

Tel: +44 (0) 20 7487 7505 Fax: +44 (0) 20 7487 7425 Email: ebsl@regents.ac.uk

www.ebslondon.ac.uk

Profile for Studentum.se

studentumguidenVT2008  

StudentumguidenVT2008

studentumguidenVT2008  

StudentumguidenVT2008

Profile for studentum
Advertisement