Lästråden Smakprov

Page 1

K A SM

V O PR

Lästråden Vardagsnära texter med tillhörande frågor


Lästråden Boken vänder sig till dig som kan läsa. Du kan arbeta på egen hand eller tillsammans med någon. Du får läsa texter som handlar om din omvärld och vardagliga händelser. I några av texterna finns fakta om djur, våra årstider och olika miljöer, som du sedan kan ta reda på mer om. Innan du börjar läsa ska du läsa de ord ur berättelsen som finns i en ruta. Det är bra om du vet vad orden betyder så att texten blir lättare att förstå. När du har läst texten ska du svara på fem frågor. Svara med hel mening och kom ihåg stor bokstav och punkt. Till exempel: Vad äter älgen? Älgen äter löv, barr och kvistar. Vilken årstid var det? Det var vinter. De första svaren hittar du i texten. Någon fråga får du fundera ut själv och den sista frågan vänder sig till dig. Jag önskar dig lycka till! Maria Oljans författare Åsa Horn, STUART Reklambyrå & Print Grafisk form

OBS! Kopieringsförbud Skolcopys arbetsböcker är avsedda för engångsbruk, varför all kopiering är förbjuden enligt lag. © 2019 Maria Oljans och Skolcopy AB Utgivningsår 2019 Tryckår 2019 ISBN 978-91-85427-71-0


Innehåll Sidan Klart Rättat Jag

2

Familjen

3

Olika bostäder

4

På landet

5

Först var jag ledsen...

6

Våren

7

Sommaren

8

Hösten

9

Vinter i byn

10

Min bästa vän

11

Edwin går till skolan

12

Rönnen

13

Bengt bakar

14

Våra olika måltider

15

Astrid Lindgren

16

Pippi Långstrump

17

Ugglan

18

Simons plånbok

19

Skogen

20

Älgen

21

Martinas hund

22

På vårdcentralen

23

Din kropp

24

Månen

25

Sagan

26

Sabas första sommarjobb

27

Blomman

28

Hos tandläkaren

29

På tryckeriet

30

Egen berättelse

31

Egen berättelse

32


Familjen Johan är 12 år. Hans familj består av mamma, pappa och en lillasyster som heter Tilda. De bor i en lägenhet nära skolan. Pappa Hamid är född i ett annat land men har bott här i Sverige i 20 år. Han jobbar i en matbutik. Mamma Pernilla jobbar på ett kontor. Johans kompis Filip har en familj där de är två personer, pappa och Filip. Ibland bor Filip hos sin mamma och nya bonuspappa. Han har två familjer. Det kan vara många i en familj eller bara två. Barn kan också bo med två mammor eller två pappor. Farmor, farfar, mormor och morfar tillhör också släkten eller familjen, fast du kanske inte bor hos dem. Förr bodde fler generationer tillsammans men det är inte så vanligt nu. Det viktigaste är att ha en familj där du känner dig trygg.

lägenhet matbutik kontor bonuspappa mormor farfar släkten generationer trygg

Hur ser Johans familj ut? Hur länge har pappa Hamid bott i Sverige? Var jobbar mamma Pernilla? Beskriv Filips familj. Beskriv din familj.

Lästråden 48 | Lästråden

OBS! Kopiering förbjuden

Lästråden | 3


Hösten Efter en skön sommar börjar trädens och buskarnas löv bli gula, orange och bruna. Till slut faller de ner till marken. Kvällarna blir mörkare och luften känns kall och klar.

buske faller ide fågelstreck söder Afrika mogna skörda tröska foder reflex

Våra flyttfåglar samlas och flyger i fina fågelstreck söderut till varmare länder. Ofta flyger de till Afrika där de stannar över vintern. På våren återvänder fåglarna till Sverige igen. Tänk att de kan hitta tillbaka och flyga så långt! Alla frukter, bär och grönsaker mognar. Nu är det tid att skörda och samla till vintern. På åkrarna mognar havre, råg, korn och vete. Det är våra fyra sädesslag. Bonden tröskar och torkar säden som sedan säljs eller sparas till foder åt djuren. Av säd görs också olika sorters mjöl eller gryn. Potatisen är färdig och kan tas upp ur jorden. Det börjar mörkna tidigare på kvällen och då är det bra att bära reflex. Naturen går till vila och allt vissnar ner. Några djur förbereder sig för den långa vintern. Igelkotten och björnen går i ide. Snart kommer snö och kyla. Då är vintern här. Vilka färger får löven på hösten? Skriv något man kan skörda på hösten.

Hur klarar igelkotten vintern? Hur kan du förbereda dig för vintern?

OBS! Kopiering förbjuden

Vad kan man göra av havre och vete?

9


Min bästa vän Jag har en kompis som heter Olle. Han gör mig glad och vi skrattar mycket. Jag kan lita på Olle. När jag berättar något för honom, vet jag att han inte berättar det vidare. Han säger aldrig något elakt till mig. På helgerna brukar vi titta på film, spela spel, äta chips, popcorn eller godis. Det är mysigt. Vi tycker om att bada så vi går ofta till simhallen. Ibland är andra dumma mot Olle och retar honom. Då blir jag ledsen och vill säga till de andra men jag vågar inte! Olle vet att jag gillar honom och att jag är hans bästa vän. Jag känner att jag måste bli modigare så jag kan försvara honom mot de som retas. Jag blir rädd att de också ska reta mig. Varför är jag så feg? Det är mitt mål att bli modigare. Man kan alltid bli bättre på något och jag vill bli bättre på att försvara min bästa vän!

kompis

lita på

elak

simhall reta gilla helg modig försvara feg mål

Varför är Olle en bra kompis? Vad tycker de om att göra? Varför tror du att andra retar Olle? Vad är berättarens mål? Har du försvarat en vän någon gång?

OBS! Kopiering förbjuden

Lästråden | 11


Älgen Älgen är vårt största, vilda djur som lever i skogen i Sverige. Den kallas också för ”Skogens konung”. Den kan väga ungefär 700 kg och bli nästan 2 m hög. Älgfamiljen består av tjur, ko och kalv. Älgen äter gräs, löv, barr och kvistar. Varje höst är det älgjakt i Sverige. Då bestäms hur många älgar som får skjutas. Älgarna får inte bli för många eftersom de förstör skog och är en trafikfara. Jägaren bör ha jägarexamen och måste även ha jaktlicens på sina gevär för att få skjuta. Älgtjuren har horn som den fäller varje vinter. Sedan växer ett nytt horn ut. Älgtjuren, som har ett stort horn med många taggar, är ett mycket ståtligt djur!

djur vilda 700 kg 2 m barr kvistar jägare trafikfara jaktlicens gevär ståtlig

Hur hög kan en älg bli? Älgfamiljen består av: Varför får älgarna inte bli för många?

OBS! Kopiering förbjuden

Vad kallas älgen?

Har du sett en älg?

Lästråden Lästråden | | 217


Skolcopys läromedel Svenska Lästråden ABC

FÖRSTA TRÅDEN A

Lästråden Vardagsnära texter med tillhörande frågor

Namn:_______________________

OBS! Kopiering förbjuden

Första tråden A | I

Ordbanken

Röda tråden Skriv och öva

A

Röda tråden Läs och svara

A

Svenska för nybörjare

Licens nr 30410203 STUART Print, Avesta, 2016

Engelska v

Fourth Step Texts and Accompanying Exercises

Step by Step-serien Licens nr 341203 Centrumtryck AB, Avesta, 2013

v

Further Steps

Fifth Step

A Walk Through English Grammar

Texts and Accompanying Exercises

Step by Step-serien Licens nr 341203 Centrumtryck AB, Avesta, 2013

Step by Step-serien Licens nr 341203 Centrumtryck AB, Avesta, 2013

Geografi, Historia, Religion

Uppdrag Historia

Matematik 9 MATTEKOLLEN övningar inför nationella prov i åk 9

www.skolcopy.se · info@skolcopy.se · 0225 -126 72 · du hittar oss även på


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.