Stormossen asiakaslehti 2023

Page 1

Julkinen
tiedote, jaetaan kaikkiin kotitalouksiin. ASIAKASLEHTI 2023

Tulevaisuus alkaa nyt

Tulevaisuuden jätelajittelu on kiertokulkuista. Emme voi sulkea silmiämme siltä, että tulevaisuutemme tarvitsee uusia ympäristötekoja – niin pieniä kuin suuriakin. Yksi näistä teoista on materiaalikohtainen lajittelu, jotta materiaaleja voidaan käyttää yhä uudelleen.

Tulevaisuuden jätelajittelu tuo myös mukanaan muutoksia, jotka voivat alussa tuntua hankalilta. Me Stormossenilla teemme kovasti töitä sen eteen, että tuntisit olosi turvalliseksi myös näissä muutoksissa. Olemme koonneet tähän lehteen kaiken tiedon, jota tarvitset järjestääksesi tulevaisuuden jätelajittelun omassa kodissasi.

Jätehuoltoyhtiö

Stormossenin asiakaslehti jaetaan kaikkiin Vaasan, Mustasaaren, Isonkyrön, Vöyrin, Maalahden ja Korsnäsin kotitalouksiin.

4041 0948

Painotuote

Stormossenin asiakaslehti 2023

Vastaava toimittaja: Nina Lindman

Tekstit ja tuotanto: Annika Ekholm

Suomen käännökset: Wasa Translations

Kuvat: PicMi

Taitto ja grafiikka: Studio Andrei

Paino: UPC Print

ISSN: 1458-3305

Yhteystiedot:

Stormossen

Stormossenintie 56, Koivulahti

info@stormossen.fi

Puh: 010 320 7600 (vaihde)

www.stormossen.fi

facebook.com/stormossen

Instagram: stormossen

linkedin.com/company/stormossen

tiktok: @stormossenoy

Onko sinulla kysyttävää?

Jos sinulla on jätteeseen ja lajitteluun liittyviä kysymyksiä käy kotisivuillamme, kysy asiasta chatissamme tai lähetä meille sähköpostia osoitteeseen info@stormossen.fi.

2
Koska sillä on väliä.

Kolme onnellista ja intohimoista lajittelijaa.

Kaikki mitä sinun tulee tietää tulevaisuuden jätelajittelusta.

Saammeko esitellä: autonomiset hyötykäyttöasemat.

4 | PÄÄKIRJOITUS Luomme yhdessä kiertotalouden ketjut

Kristiina Kuosma ja Johanna Penttinen-Källroos ovat biojätekukkulan kuningattaria.

12 | POISTOTEKSTIILIT Kehruulla kankaalle uusi elämä

14 | LAJITTELUPUUHAA

5 | LYHYESTI Rakenna oma jätekatoksesi, päivä Mossenilla ja huutokauppakeisari Minimossenilla

6 | UUDET JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYKSET Oppaasi biojätelajitteluun

8 | KIERTOTALOUDEN KETJUT Biojätteen palveluksessa

10 | LAJITTELUVINKKEJÄ

Onnellisten lajittelijoiden lajitteluvinkit

Biojätevisa, Taita biojätepussi sanomalehdestä

15 | AUTONOMISET HYÖTYKÄYTTÖASEMAT

Tulevaisuuden hyötykäyttöasemat ovat avoinna silloin kun sinulle sopii

16–18 | AIKATAULUT Kompostimulta, Mikromossen ja Ekobiili

3 SISÄLTÖ
15 10 8 6

LUOMME YHDESSÄ

KIERTOTALOUDEN KETJUT

UUDET JÄTEMÄÄRÄYKSET merkitsevät muutoksia meille kaikille. Muutoksia, jotka edellyttävät meiltä jonkinlaista tapojen muuttamista riippumatta siitä, työskentelemmekö Stormossenille vai olemmeko poliittisia päätöksentekijöitä, kunnan virkamiehiä tai asukkaita. Sinä, joka asut omakotitalossa, aloitat biojätteen lajittelun; sinä, joka asut kerros- tai rivitalossa, aloitat lisäksi kartonki- ja muovipakkausten lajittelun. Syynä tähän on, että meidän kaikkien täytyy ryhtyä ajattelemaan kiertotalouden näkökulmasta eikä lineaarisesti – myös jätehuollon osalta. Meidän täytyy viimeistään vuoteen 2035 mennessä saavuttaa EU:n tavoite yhdyskuntajätteen 65 prosentin kierrätysasteesta. Tällä hetkellä kierrätysasteemme on noin 35 %.

VAIKKA UUSI JÄTELAKI AIHEUTTAA meille jätealalla suuria muutoksia, se ei edellytä aivan yhtä paljon yksittäiseltä henkilöltä. Täytyy vain kääriä hihat ja ryhtyä lajittelemaan. Jos onnistut saavuttamaan lajittelussasi hyvän tason, voit puolittaa jätelajittelusi hiilijalanjäljen. Voimme saada aikaan tämän muutoksen yhdessä. Kiertotalouden ketju ei ole heikointa lenkkiään vahvempi. Jokaisen täytyy tehdä ketjussa osuutensa saavuttaaksemme täydellisen kiertokulun.

PAIKALLISET KIERTOKULUT myös vahvistavat omaa huoltovarmuutta. Stormossen kehittää biokaasun ja mädätysjäämän tuotantoaan biojätteen osuuden kasvaessa; biokaasulaitokseen on nimittäin suunnitteilla kolmas reaktori. Keväällä Stormossen toteuttaa paikallisten maanviljelijöiden kanssa pilottihankkeen, jossa testataan lietteen mädätysjäämän soveltuvuutta lannoitteeksi. Tällä tavoin liitämme kaupunki- ja maaseutualueet jälleen yhteen ketjuun toimittamalla lannoitteen sinne, mistä se on peräisinkin. Toinen esimerkki vahvasti kasvavasta kiertokulusta ovat Vaasan kaupungin biokaasubussit, joita liikennöi nykyisin peräti 21 kappaletta.

MEILLÄ ON KAIKKI EDELLYTYKSET saavuttaa kierrätystavoitteet yhteisvoimin. Haluamme Stormossenilla palvella asiakkaitamme niin hyvin kuin voimme, ja pyrimme tekemään jätelajittelusta kaikille mahdollisimman helppoa. Jos tarvitset lajitteluapua, voit käydä tutustumassa Stormossenin ohjeisiin kotisivuillamme, kysyä neuvoa chatissa tai puhelimitse taikka osallistua asukkaille suunnattuihin tiedotustilaisuuksiin syksyllä. Jokainen lajiteltu jäte on askel oikeaan suuntaan.

Toimitusjohtaja, Stormossen

4 PÄÄKIRJOITUS
AIMO LATVALA

Rakenna oma jätekatoksesi

Jätehuoltomääräysten muuttuessa pihoille tarvitaan enemmän jäteastioita. Ehkä haluat myös tyylikkäät puitteet astioille? Stormossenilla on valmiita ohjeita erikokoisten jätekatosten rakentamiseen erilaisten tarpeiden mukaan. Napsauta Stormossenin verkkosivustolla kohtaa Lajittelu → Lajittelu kotona → Rakenna jäteastiakatos, niin löydät ohjeet sekä omakotitaloille että asuntoyhtiöille.

Huutokauppakeisari

Minimossenilla 6.5.

150 tuotetta kahdessa tunnissa. Se on tavoitteena, kun huutokauppakeisari Aki Palsanmäki pitää Heli-vaimonsa kanssa huutokaupan Minimossenilla lauantaina 6. toukokuuta klo 12–14. Kaikki huutokaupattavat esineet ovat nähtävillä samana päivänä klo 11 alkaen. Esineet löytyvät myös Minimossenin kotisivuilta www.minimossen.fi viikkoa aikaisemmin.

Päivä Mossenilla 22.4. klo 10–14

Haluatko nähdä omin silmin, miten biojäte käsitellään mädätysjäämäksi Stormossenin biojätelaitoksessa? Samalla voit myös oppia kaiken tarvitsemasi tulevaisuuden jätehuollosta. Jaossa on biojätepusseja ja Mosse Metsätonttu on paikalla lasten nurkkauksessa Stormossenilla Koivulahdessa, Stormossenintie 56. Huom! Hyötykäyttöasema on suljettu.

5 LYHYESTI
Kuvat: Ellinore Karp

Oppaasi biojätelajitteluun

Tulevaisuuden jätelajittelu alkaa 1.10.2023. Silloin on jätelain mukaisesti aika aloittaa biojätteen lajittelu myös omakoti- ja pientaloissa (1–4 asuntoa) alueella A. Poltettavan jätteen seassa biojätteestä on enemmän haittaa kuin hyötyä, koska märkä jäte palaa huonosti.

Biojätteen lajittelu on ekoteko niin itsellesi, lähiympäristöllesi kuin tuleville sukupolville.

JOS ASUT ALUEELLA A, TEHTÄVÄSI ON VALITA YKSI ALLA OLEVISTA

VAIHTOEHDOISTA BIOJÄTTEEN LAJITTELUA VARTEN:

1.

OMA BIOJÄTEASTIA

Tämä vaihtoehto ei vaadi sinulta toimenpiteitä. Stormossen tuo automaattisesti pihallesi 140 litran biojäteastian ja biojätteen tyhjennys alkaa kahden viikon välein 1.10.2023 alkaen. Tyhjennysväli voi olla joka neljäs viikko talviaikaan (1.11.–31.3.). Tyhjennys

maksaa 8,56 €/kerta. Astioita aletaan jakaa kesän aikana.

Jos lajittelet biojätteen jo nyt, voit jatkaa samaan malliin. Sinun ei tarvitse irtisanoa sopimustasi nykyisen jätteenkuljetusyrityksen kanssa. Jos omistat astian itse ja haluat jatkaa sen käyttöä Stormossenin astian sijaan, ilmoita asiasta Stormossenille asiakaspalvelu@stormossen.fi tai 010 320 7600 viimeistään 31.5.2023.

2. YHTEINEN ASTIA NAAPURIN KANSSA

Jos haluat yhteisen biojäteastian naapurisi kanssa, tee hakemus Vaasan seudun jätelautakunnan kotisivuilla www.jatteet.fi viimeistään 31.5.2023. Riittää, että yksi osapuoli tekee yhteisen hakemuksen.

Jos teillä on jo jätelautakunnan hyväksymä ja voimassa oleva päätös yhteisestä poltettavan jätteen astiasta, oletamme, että haluatte yhteisen jäteastian myös biojätteelle. Tällöin erillistä ilmoitusta ei tarvitse tehdä. Mikäli jompikumpi osapuoli haluaa oman biojäteastian, ottakaa yhteyttä Stormosseniin asiakaspalvelu@stormossen.fi tai 010 320 7600 viimeistään 31.5.2023.

3.

OMA YMPÄRIVUOTINEN KOMPOSTORI

Voit lajitella biojätteesi ympärivuotiseen suljettuun ja lämpöeristettyyn kompostoriin. Kompostori voi olla yhteinen naapurin kanssa. Myös bokashin käyttö on sallittua. Tämä menetelmä vaatii jälkikompostoinnin suljetussa kompostorissa.

Kompostointi-ilmoitus tehdään jätelautakunnan kotisivuilla www.jatteet.fi viimeistään 31.5.2023. Jätelautakunta tekee jatkuvasti kompostitarkastuksia. Saat kotiisi kirjeen kaksi viikkoa ennen tarkastusta.

MITEN

TOIMITAAN POLTETTAVAN JÄTTEEN OSALTA?

Valitset edelleen itse poltettavan jätteen kuljetusyrityksen.

Biojätteen erilliskeräyksen myötä poltettavan jätteen tyhjennysväliä on mahdollista pidentää jopa 12 viikkoon 1.10.2023 lähtien. Osoitathan poltettavan jätteen tyhjennystä, tyhjennysväliä ja kuljetusta koskevat kysymykset suoraan valitsemallesi jätteenkuljetusyritykselle.

Monilokerokeräys nykyisessä muodossaan päättyy 30.6.2023. Monilokeroiden tulevaisuus on vielä avoinna, mutta saamme keväällä lisätietoa. Mikäli monilokerokeräys jatkuu 30.6.2023 jälkeen, sisältyy keräykseen biojätteen, metallin sekä muovija kartonkipakkausten keräys. Monilokeroasiakkaiden tulee joka tapauksessa tehdä sopimus poltettavan jätteen kuljettamisesta valitsemansa kuljetusyrityksen kanssa 1.7.2023 lähtien.

6 UUDET JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYKSET
ENTÄ MONILOKEROASTIA?

Kyllä, kaikilla alueen A asukkailla tulee olla ratkaisu biojätteen lajitteluun. Jos tuotat hyvin vähän biojätettä, voit jakaa astian naapurin kanssa tai kompostoida jätteen.

En tuota yhtään biojätettä. Täytyykö minun hankkia biojäteastia?

Jos asun alueella B, enkö saa lajitella biojätettä?

Myös alueen B asukkaat saavat luonnollisesti lajitella biojätteensä. Ota yhteyttä osoitteeseen asiakaspalvelu@stormossen.fi tilataksesi astian ja tyhjennykset 1.10.2023 lähtien.

Millainen kompostori hyväksytään?

Kompostorin tulee olla suljettu ja lämpöeristetty, jotta tuhoeläimet eivät pääse sen sisältöön käsiksi. Voit ostaa kompostorin kaupasta tai rakentaa oman, jos yllä mainitut kriteerit täyttyvät.

MITKÄ IHMEEN ALUEET A JA B?

Vaasan seudun jätelautakunta on päättänyt, että biojätteen erilliskeräys omakoti- ja pientaloissa (1–4 asuntoa) koskee Stormossenin toiminta-alueella postinumeroalueita, joissa on vähintään 200 asuinkiinteistöä. Myös ne alueet, joiden kautta jäteauto joutuu ajamaan päästäkseen yli 200 asuinkiinteistön alueelle, sisältyvät alueeseen A. Alueen B asukkaiden on mahdollista liittyä biojätteen keräykseen samoin ehdoin kuin alueen A asukkaat. Stormossen on kilpailuttanut biojätteen kuljetukset alueella A. Nämä kuljetusyritykset voittivat urakat postinumeroalueittain:

EKOKULJETUS, JNH, OY:

65100, 65170, 65200, 65300, 65380, 65410, 65450, 65460, 65470, 65480, 65520, 66100, 66140, 66160, 66200, 66220, 66240, 66260, 66270, 66280, 66290, 66580, 66590, 66600, 66640, 66660, 66710, 66730, 66800, 66810, 66830,

URBASER, OY:

61500, 61550, 65350, 65370

66430, 66440, 66500

OY, YMPÄRISTÖHUOLTO, EKOMAN:

65230, 65280, 65320, 65610, 65630, 65650, 65710, 65730, 65760, 65800, 66510, 66520, 66530, 66540, 66550, 66560

SINULLE, JOKA ASUT HUONEISTOSSA

Jos asut kerros- tai rivitalossa, jossa on vähintään viisi huoneistoa, pääset nauttimaan koko lajittelutarjonnasta omalla pihallasi. Biojäte, poltettava jäte, paperi, paristot sekä erilliset asiat muovi-, kartonki-, metalli- ja lasipakkauksille muuttuvat taloyhtiöille pakollisiksi 1.7.2023. Ei kuitenkaan hyödytä mitään, että astiat ovat pihalla, jos kaikki joka tapauksessa päätyy poltettavaan jätteeseen. Suunnittele oman kotisi jätteiden lajittelu, jotta voit hyötyä pihan kaikista astioista ja parhaassa tapauksessa pienentää taloyhtiösi jätekustannuksia. Tämän lehden mukana tulee lajitteluopas, josta saat lajitteluohjeet kotiasi varten.

Bio- ja pakkausjätteiden keräys siirtyy jätelain mukaisesti Stormossenin vastuulle 1.7.2023. Stormossen hoitaa siitä alkaen myös kuljetuksiin liittyvän asiakaspalvelun ja laskutuksen. Oheisesta listasta voit lukea, mikä yhtiö kuljettaa sinun asuinalueesi biojätteet. Pakkausjätteiden kuljetusurakan hoitaa 1.7.2023 alkaen L&T Ympäristöpalvelut Oy. Valitsette edelleen itse poltettavan jätteen kuljetusyrityksen.

UUDET JÄTEHUOLTOMÄÄRÄYKSET
7
Maalahti Korsnäs Isokyrö
Mustasaari
Vöyri Vaasa  Alue A  Alue B

Biojätteen palveluksessa

Kysy heiltä mitä tahansa molekyylirakenteista tai prosesseista, joissa biojäte muutetaan biokaasuksi ja kompostimullaksi. Stormossenin käyttöpäällikkö Kristiina Kuosma ja ympäristö- ja laatupäällikkö

Johanna Penttinen-Källroos ovat biojätekukkulan kuningattaria.

8
KIERTOTALOUDEN KETJUT

Stormossenin esikäsittelylaitoksesta kuuluu jyrinää ja pauhua, kun laitokseen saapuu biojätettä. Biojätepussit avataan ja murskataan, ulos pursuaa ruoantähteitä ja banaaninkuoria. Kristiina Kuosman ura Stormossenilla alkoi juuri täältä.

– Aloitin Stormossenilla kesätyöntekijänä tekemällä jäteanalyyseja, hän kertoo.

Vuosittaisissa jäteanalyyseissa Stormossenille kuljetettaviin roskapusseihin tehdään pistokokeita ja pussien sisältö analysoidaan. Tarkoituksena on selvittää, miten hyvin kodeissa lajitellaan jätteet.

Stormossenin ympäristö- ja laatupäällikkö Johanna Penttinen-Källroos kertoo, että biojätteen laatu on parantunut merkittävästi vuosien mittaan.

– Kun aloitin työt, biojätteen joukossa oli vaikka mitä. Mattoja, ben sakanistereita – aivan kaikkea! Tänä päivänä valtaosa jätteestä on lajiteltu

oikeanlaisiin pusseihin. Nykylajittelun yksi suurimmista virheistä on se, ettei esimerkiksi pakkauksia tyhjennetä biojätteestä, hän kertoo.

Johanna tietää, mistä puhuu, sillä hän vastaa lopputuotteen laadusta eli siitä, että kompostimulta täyttää Elintarvikeviraston ja ELY-keskuksen asettamat vaatimukset. On tärkeää, että koko prosessi toimii ja biojäte lajitellaan mahdollisimman hyvin.

Myös Kristiina on pannut merkille erot menneisyyden ja nykyisyyden välillä. Hänen uransa alussa niin kutsuttu karkeajäte kuljetettiin loppusijoituspaikkaan tai tuttavallisemmin kaatopaikalle. Nykyisin loppusijoituspaikkaan ei viedä lähes yhtään jätettä. – Jäteala muuttuu ja kehittyy jatkuvasti. Täällä ei ole yhtäkään tylsää päivää, sillä meidän täytyy aina kehittää toimintaamme ja pyrkiä täyttämään säännöstön vaatimukset ympäristön vuoksi, hän sanoo.

KEHITYSPOTENTIAALI KASVAA

Biojätteen määrä lisääntyy pian runsaasti, sillä biojätteen keräys muuttuu kohta pakolliseksi useimmissa Stormossenin toiminta-alueen kotitalouksissa. Tämän takia biojätteen kierrätykseen tarvitaan lisää lihasvoimaa. Stormossenin biojäteprosessin yhteydessä on sijainnut 1990-luvulta lähtien kaksi reaktoria: yksi biojätettä ja toinen puhdistuslaitokselta tulevaa lietettä varten. Molemmat reaktorit tuottavat biokaasua ja mädätysjäämää, joka puolestaan muutetaan kompostimullaksi.

Vuonna 2025 otetaan käyttöön kolmas reaktori, jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan. Tällöin puhdistuslaitoksen liete siirretään uuteen reaktoriin ja kahta alkuperäistä reaktoria käytetään biojätettä varten.

– Tarvitsemme lisää kapasiteettia, ja voimme lisätä biokaasun tuotantoa kolmannella reaktorilla, Kristiina kertoo.

Kehitys kulkee eteenpäin myös kompostimullan osalta. Stormossen toteuttaa tänä keväänä pilottihankkeen paikallisten maanviljelijöiden kanssa, jotka pääsevät testaamaan mädätysjäämän soveltuvuutta lannoitteeksi.

– Useat maanviljelijät ovat olleet kiinnostuneita mädätysjäämästä lannoitteena. Tuntuu hyvältä, että voimme yhdessä luoda kiertokulkuisen kokonaisuuden, sanoo Johanna.

Myös kompostimullan myynti uudistuu, kun Stormossen aloittaa yhteistyön Soraterminaalin kanssa.

Jotta ympyrä voisi jatkaa pyörimistään, meidän täytyy palata alkuun. Se, mitä laitat biojätepussiin kotonasi, vaikuttaa koko kiertokulkuun pöydästäsi maahan ja takaisin pöytääsi. Ja entä pussi, millaista pitää käyttää? Stormossen jakaa ilmaiseksi paperisia biojätepusseja, sillä ne ovat ympäristöystävällisiä eivätkä ne sisällä mikromuoveja.

9 KIERTOTALOUDEN KETJUT
– Tarvitsemme lisää kapasiteettia, ja voimme lisätä biokaasun tuotantoa kolmannella reaktorilla.
KRISTIINA KUOSMA, KÄYTTÖPÄÄLLIKKÖ, STORMOSSEN

Voiko jätteiden lajittelu tehdä onnelliseksi? Kyllä, vastaavat Stormossenin

Maailman onnellisin lajittelija Vaasan seudulla -kilpailun kaikki kolme finalistia.

Kuten tiedämme, maailman onnellisin henkilö asuu Vaasassa. Näin ollen myös maailman onnellisin lajittelija löytynee läheltä. Stormossen järjesti syksyllä 2022 sosiaalisessa mediassa kilpailun, jossa etsittiin maailman onnellisinta lajittelijaa Vaasan seudulla. Osallistujien joukosta valittiin kolme finalistia, joista äänestyksen ja himoitun tittelin voitti vaasalainen Essi Latva-Korpela. Esitimme hänelle ja kahdelle muulle finalistille kolme kysymystä, ja tässä ovat heidän inspiroivat vastauksensa:

Millä tavalla

jätteiden lajittelu tekee sinut onnelliseksi?

Miten aloitit lajittelun?

Mikä olisi vinkkisi ihmiselle, jonka mielestä on hankalaa tai tylsää lajitella?

1. Olen luova järjestelijä-luonne. Tulee hyvä mieli, kun tavaroille on paikkansa. Sama pätee myös roska-astiaan.

Tuntuu, että ihmiset möyhöttävät oikeuksistaan, mutta unohtavat, että niiden myötä tulevat myös velvollisuudet. Kierrättäminen on helpoin tapa tehdä oma osuutensa. En voi pelastaa koko maailmaa, mutta omalla toiminnallani ja arkeni ympyröissä voin tehdä pieniä ja merkittäviä valintoja.

2. Kotikotona meillä on aina lajiteltu ja se on tullut minulle itsestäänselvyytenä. Vanhempani hankkivat kompostorin jo 90-luvun puolivälissä. Myöhemmin sain omaan lajitteluuni vauhtia eräältä ystävältäni, jonka kanssa tapasimme viedä yhdessä pussikaupalla muoveja Lidlin pihan keräykseen. Pian sen jälkeen silloinen taloyhtiöni hankki muovinkeräysastian.

3. Lajitteluhan on kuin Tetristä, kiva peli. Nakkaa vain oikean palikan oikeaan paikkaan. Lajittelun aloitus vaatii pientä suunnittelua (mm. jäteastiat ja niiden sijainti), mutta sen jälkeen voikin alkaa pelaamaan.

LAJITTELUVINKKEJÄ
10

1 Jätteiden lajittelu on tänä päivänä tärkeää. Kun lajittelemme huolellisesti, vähennämme jätehuoltoa ja näin ollen myös jätehuoltomaksuja. Säästämme ympäristöä. Lisäksi olen iloinen, jos joku muu hyötyy jätteistäni.

2. Lajittelimme lapsuudenkodissani 1970-luvulla paperit. Keräsimme myös muovisia lannoitesäkkejä 4H:n kautta. Lisäksi panttasimme pulloja ja rahoilla ostin ensimmäisen nuottitelineeni. Ennen kuin kengät ja vaatteet heitettiin pois, otimme niistä talteen kengännauhat, napit ja vetoketjut.

Muutin perheeni kanssa omakotitaloon 2000-luvun alussa. Siitä lähtien olemme kompostoineet. Aluksi kompostoimme puutarhajätteet, sitten biojätteen ensin bokashissa ja nyt kompostissa. Aloitin muovinkeräyksen heti kuultuani siitä. Minulla on kellarin rappusilla muutama lajittelusanko, joihin lajittelen lasin, metallin, paristot, elektroniikan, suihkepullot ja steariinin, minkä lisäksi muovipakkauksille on yksi suurempi sanko.

3. Paras vinkkini on aloittaa käyttämällä pieniä lajittelusankoja sisätiloissa. Jos asut rivi- tai kerrostalossa, kaikki lajitteluastiat löytyvät pihaltasi. Jos puolestaan asut omakotitalossa, suosittelen hankkimaan biojätteen lämpökompostorin.

Anna munakartongit jollekin, joka myy munia kappaleittain. Lahjoita tyhjät kahvipaketit henkilölle, joka tekee niistä laukkuja. Vie lasipurkit, vanhat tapettirullat, vahakankaat jne. kouluihin tai päiväkoteihin askartelumateriaaliksi.

1. Jätteiden lajittelu tekee minut onnelliseksi, koska tiedän niiden menevän materiaalina uusiokäyttöön eikä vain jätteeksi tai poltettavaksi. Koen tekeväni oman osani kiertotalouden saavuttamiseksi.

2. Olen oppinut lajittelemisen omalta äidiltäni ja olen laajentanut lajiteltavia materiaaleja sitä mukaan, kun se on tullut mahdolliseksi (esim. muovipakkaukset ja poistotekstiilit). Olen siis lajitellut aina.

3. Lajittelemalla annat valmiille materiaalille uuden elämän ja vähennät jätteen syntymistä. Sekajäte vähenee oleellisesti esim. muovi- ja kartonkipakkausten lajittelulla.

Vinkkinä voisi olla myös ajatustapa ”jos jaksan tuotteen ostaa ja tuoda kotiin, jaksan sen myös lajitella”.

11 LAJITTELUVINKKEJÄ

POISTOTEKSTIILIT

Kehruulla kankaalle uusi elämä

Rikkinäisestä villapaidasta

voi kehrätä uutta villalankaa, josta voi neuloa uuden

paidan. Eikö olekin nerokas kiertokulku? Ja mikä parasta

– olemme vasta tämän

kehityksen alussa.

Pirtin kehräämössä Mikkelissä kehrätään ahkeraan kuiduilla, jotka ovat sekoitus suomalaista lampaanvillaa ja poistovillatekstiilejä. Tuloksena on ekologinen kierrätetty lanka, jota voidaan käyttää uusissa neuleprojekteissa.

– Kierrätys on päivän sana. Tartuimme heti tilaisuuteen, kun meiltä tiedusteltiin kierrätettyjen lankojen valmistamista, kertoo Pirtin kehräämön toimitusjohtaja Päivi Hämäläinen.

Hankkeen taustalla on Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (LSJH), joka ylläpitää maailman ensimmäistä asukkaiden poistotekstiilien jalostuslaitosta Paimiossa Turun lähettyvillä. Kun jäteyhtiö pohti, mitkä tuottajat voisivat käyttää tekstiilikuituja, nousi mm. Pirtin kehräämö esille. – Olen vaikuttunut siitä, miten rohkeasti he lähtivät mukaan pilottiprojektiin. Meillä oli vain teoreettisia suunnitelmia, ei käytännön neuvoja, kertoo LSJH:n kiertotekstiilien asiakkuusvastaava Anna Garton.

12
Kuvat: Pirtin kehräämö

LYHYET KUIDUT VAATIVAT MUITA MATERIAALEJA

Pirtin kehräämön tarina ulottuu 70 vuoden taakse, ja kehräämö osallistui jo 1960-luvulla erilaisiin villateollisuuden kehityskokeiluihin. Tarjous käytettyjen villatekstiilikuitujen sekoittamisesta kehräämön lankoihin osui sopivaan aikaan, sillä suomalaisen lampaanvillan saatavuus on laskussa. Käytettyjen villakuitujen ja tuoreen lampaanvillan sekoitus on osoittautunut onnistuneeksi konseptiksi.

– Tekstiilikuidut ovat hyvin lyhyitä, vain muutaman millin pituisia, joten ne vaativat toista yhdistävää materiaalia. Villa sopii tähän hyvin, Päivi Hämäläinen kertoo.

Pirtin kehräämö myi syksyn 2022 käsityömessuilla Tampereella ensimmäiset kierrätetystä villalangasta valmistetut keränsä. Vastaanotto on ollut hyvä, ja nyt yrityksen valikoimasta löytyy myös mattolankaa.

– Mattolanka on oivallista. Se ei huovu, minkä lisäksi se on kestävämpi kuin puhdas lampaanvilla, Hämäläinen sanoo.

HAUSSA URANUURTAJIA

Mitä muita kehittämismahdollisuuksia poistotekstiilit tarjoavat? LSJH:n Anna Garton on toiveikas tulevaisuuden suhteen.

– Olemme vasta tämän kehityksen alussa. Etsimme jatkuvasti uusia koti-

maisia tai pohjoismaisia yhteistyökumppaneita, jotka voisivat kehittää ja käyttää uudelleen tekstiilikuituja, hän kertoo. Jos sinulla on poistotekstiileille kehitysideoita, ota rohkeasti yhteyttä LSJH:hon. Ehkä sinunkin tulevaisuutesi alkaa nyt?

POISTOTEKSTIILIT OVAT UUSI JÄTELAJI

Vaatejätteen vähentämiseksi kannattaa miettiä omia kulutustottumuksiaan. Korjaa, kunnosta ja kierrätä olemassa olevat vaatteet. Voit myös lahjoittaa tekstiilejä ja vaatteita avustusjärjestöille taikka myydä niitä kirppiksillä. Rikkinäiset tai muuten käyttökelvottomat vaatteet tulee lajitella poistotekstiileihin. Poistotekstiilejä voi viedä kaikille Stormossenin hyötykäyttöasemille, Minimossenille ja Mikromossenille.

Poistotekstiileihin kuuluvat kuivat, puhtaat, käyttökelvottomat vaatteet sekä kodintekstiilit, kuten:

• Takit, housut, hameet ja paidat

• Lakanat, pyyhkeet ja pöytäliinat

Myös puhtaat ompelujäämät, tilkut ja langat kelpaavat poistotekstiilikeräykseen, kunhan ne on pakattu omaan muovipussiinsa erilleen muista tekstiileistä. Huomioithan, että tekstiilien tulee olla kuivia ja ne tulee pakata tiiviisti muovipusseihin tai muovisäkkeihin likaantumisen ja kastumisen ehkäisemiseksi.

Mitä poistotekstiilikeräykseen ei saa laittaa?

• Luteiden tai muiden tuholaisten pilaamia tekstiilejä

• Voimakkaasti haisevia, homeisia, märkiä tai öljyisiä tekstiilejä

• Alusvaatteita, sukkia, sukkahousuja

• Mattoja, kenkiä, laukkuja, vöitä tai sadevaatteita

• Peittoja, tyynyjä

• Pehmusteita, pehmoeläimiä

Lahjoita hyväkuntoiset eteenpäin ja lajittele huonokuntoiset poltettavaan jätteeseen.

MITÄ POISTOTEKSTIILEILLE TAPAHTUU?

Poistotekstiilit lajitellaan Stormossenin toiminta-alueella

Lintuvuorella teollisuushallissa. Sen jälkeen ne kuljetetaan

LSJH:n Paimion laitokseen, jossa niistä valmistetaan tekstiilikuituja mm. oheisessa artikkelissa kuvailtua villalankaa varten.

13 POISTOTEKSTIILIT
– Kierrätys on päivän sana.
PÄIVI HÄMÄLÄINEN, TOIMITUSJOHTAJA, PIRTIN KEHRÄÄMÖ

BIOJÄTEVISA

Kuka on teidän perheen biojätemestari? Eniten pisteitä saanut voittaa.

1. Mikä seuraavista ei kuulu biojätteeseen Stormossenin toiminta-alueella?

A. Talouspaperi B. Munankuoret C. Teepussit

2. Kuinka monta Vaasan kaupungin bussia kulkee biokaasulla?

A. 12 B. 19 C. 21

3. Stormossenin biokaasulaitos aloitti toimintansa 1990-luvulla. Se oli silloin lajissaan:

A. Euroopan ensimmäinen B. Euroopan toinen C. Euroopan kolmas

4. Kuinka pitkän matkan voit ajaa biokaasuautolla kilolla biojätettä?

A. 0,6 km B. 1,4 km B. 2,3 km

5. Miksi biojätteiden lajittelussa pitää käyttää paperipusseja?

A. Koska niitä saa ilmaiseksi

B. Koska ne sopivat biojäteastiaan

PAPERIPUSSI ON PARAS

Stormossen suosittelee käyttämään paperisia pusseja biojätteelle. Paperipusseja voi hakea ilmaiseksi kaikilta hyötykäyttöasemilta, Vaasan kansalaisinfosta (uusi osoite Teräksenkuja 1), Vaasan kaupunginkirjastolta, Vähänkyrön yhteispalvelupisteestä, Ekosopista (uusi osoite Hovioikeudenpuistikko 20), SPR-kirppikseltä Vaasan keskustasta, Folkhälsanin Retrobazar&kirppikseltä Sepänkylästä sekä Minimossenilta ja Mikromossenilta. Voit myös käyttää tyhjää jauhopussia, perunapussia tai muuta kotoa löytyvää paperipussia, tai ikkunatonta kirjekuorta.

TAITA BIOJÄTEPUSSI SANOMALEHDESTÄ

1 4

2 5

Irroita lehden aukeamat toisistaan ja käännä lehden sivut pystysuuntaan.

Aseta vähintään neljä aukeamaa pystysuunnassa limittäin niin, että lehdistä muodostuu yksi iso lehti.

C. Koska ne ovat ympäristöystävällisiä

3 6 7

Käännä alareunasta leveyssunnassa n. 10 cm taite ylöspäin.

Käännä lehti nurinpäin niin että taite tulee pöytää vasten.

Taita lehti kolmeen osaan, niin että taitteet menevät päällekkäin.

Käännä päällimmäinen taite alemman taitteen sisään.

Käännä lehti niin, että taitettu reuna osoittaa ylöspäin. Sujauta alareuna taitteen sisään.

14 LAJITTELUPUUHAA
1 3 2 4 Limittäin Vastaukset: 1 B, 2 C, 3 B, 4 B, 5 C
Poista niitit!

Tulevaisuuden hyötykäyttöasemat

ovat avoinna silloin kun sinulle sopii

”Minne tämä menee?” on tavallisin asia, jota hyötykäyttöaseman hoitaja Kim Löfbackalta kysytään. Kun Stormossen laajentaa autonomisia asemiaan, lisääntyy asiakkaiden vapaus ja vastuu lajitella oikein.

Stormossenin hyötykäyttöasema

Maksamaalla avattiin autonomisena asemana toukokuussa 2022. Se tarkoittaa, että asiakkaat voivat vierailla asemalla arkisin silloin, kun se sopii heille parhaiten. Tämän ansiosta Maksamaan aseman asiakasmäärät ovat vuonna 2022 kasvaneet 111 prosentilla edellisvuoteen verrattuna.

– Toiminta on Maksamaalla ylittänyt odotukset. Monet asiakkaat haluavat kuitenkin tulla torstaisin, kun paikalla on henkilökuntaa, kertoo hyötykäyttöaseman hoitaja Kim Löfbacka.

Torstaisin mm. Löfbacka on paikan päällä Maksamaalla opastamassa asiakkaita oikeille konteille.

– Ehdottomasti yleisin kysymys on ”Minne tämä menee?”.

LAJITTELU ALKAA JO KOTONA

Löfbacka, joka on työskennellyt hyötykäyttöasemalla vuodesta 2008 lähtien, kertoo lajittelun alkavan peräkärryn täyttämisestä kotona. Lajittelua koskeviin kysymyksiin voi jo lajitteluvaiheessa saada apua lukemalla Stormossenin kotisivuilta löytyvät lajitteluohjeet taikka kysymällä neuvoa chatista tai puhelimitse.

– Puu ja pahvi vaikuttavat olevan hankalia jätelajeja. Suuri osa niistä päätyy poltettavaan jätteeseen, Löfbacka kertoo.

Kun puu ja pahvi lajitellaan oikein, ne voidaan kierrättää polttamisen sijaan. Tällöin myös päädytään lähemmäs EU:n tavoitetta kierrätysasteen korottamisesta nykyisestä 35 prosentista 65 prosenttiin vuoteen 2035 mennessä.

MAALAHTI JA VIKBY SEURAAVANA VUOROSSA

Stormossen hyödyntää Maksamaalta saatuja kokemuksia seuraavassa vaiheessa, kun myös Maalahden ja Vikbyn hyötykäyttöasemat muutetaan autonomisiksi. Maalahtelaiset ja vikbyläiset voivat kesäkuusta lähtien itse avata hyötykäyttöasemien portit Stormossenin asiakaskortilla.

– Asiakkaat ovat Maksamaalla osoittaneet, että he kantavat vastuunsa yhtä hyvin kuin aiemmin. Pitkällä aikavälillä kaikki Stormossenin hyötykäyttöasemat muuttuvat autonomisiksi, kertoo Stormossenin toimitusjohtaja Aimo Latvala.

Rebecca Aspling vierailee tänään Maalahden hyötykäyttöasemalla. Hänelle ”autonomisen aseman” käsite on uusi, mutta se kuulostaa juuri hänelle sopivalta.

– Voisin vierailla asemalla silloin, kun se minulle sopii, hän kertoo. Hänen vastauksensa vahvistaa Kim Löfbackan kokemukset.

– Tämä on varmaan tulevaisuudessa arkipäivää, hän sanoo.

Voit vierailla Stormossenin hyötykäyttöasemilla niin usein kuin haluat Stormossenin asiakaskortilla.

MAKSAMAAN

HYÖTYKÄYTTÖASEMA

ma–pe klo 9–18.30

Henkilökunta paikalla torstaisin klo 12–19

VAASAN PUUTARHAJÄTEASEMA

Avoinna huhti-joulukuussa

ma–su klo 7–21

Seuraavat aukioloajat ovat voimassa KESÄKUUSTA 2023 lähtien

MAALAHDEN

HYÖTYKÄYTTÖASEMA

ma–pe klo 7–19

la klo 9–17

Henkilökunta paikalla ma, ke, pe klo 9–17

VIKBYN

HYÖTYKÄYTTÖASEMA

ma–pe klo 7–19

la klo 9–17

Henkilökunta paikalla tiistaisin klo 9–17

15 AUTONOMISET HYÖTYKÄYTTÖASEMAT
Stormossenin autonomiset asemat

Stormossen × Soraterminaali

Stormossenin kompostimulta saa uuden jakelijan

Uusi myyntipaikka ja uudet aukioloajat, mutta samat tutut ja luotettavat

tuotteet. Muutoksen taustalla on yhteistyö, jonka Stormossen ja Soraterminaali aloittavat kompostimullan puitteissa.

Stormossenin kompostimultaa on kahta erilaista: yhtä puutarhaan biojätteestä valmistettuna ja toista nurmikolle, puskille, marjapensaille, puille ja perennoille lietteen mädätysjäämästä valmistettuna. Soraterminaali valmistaa vuodesta 2023 lähtien kompostimultaa Stormossenin reseptin mukaisesti. Stormossen vastaa tuotteiden laadusta jatkossakin. Tuotteita testataan huolellisesti koko prosessin ajan ja ne ovat turvallisia käyttää. Elintarvikevirasto on hyväksynyt tuotteet.

Stormossenin kompostimultaa myydään 2.5.2023 lähtien Soraterminaalissa Stormossenin jätekeskuksen läheisyydessä Koivulahdessa. Myynnissä on valmiita 500 kilon tai 1000 kilon kompostimultasäkkejä. Suurempia määriä voi hakea suoraan Soraterminaalista tai tilata kotiin Soraterminaalin verkkokaupan kautta osoitteessa www.soraterminaali.fi.

OSTA STORMOSSENIN KOMPOSTIMULTAA

SORATERMINAALISTA 2.5.2023 LÄHTIEN

Osoite: Djupsjö skogsväg 1

Aukioloajat: Maanantai–lauantai klo 8–19

Maksu pankkikortilla, MobilePaylla, käteisellä tai laskulla

PERÄKÄRRYHINNASTO

Peräkärry 500 kg 35 €/kärry

Jarrullinen peräkärry 1 000 kg 45 €/kärry

ILMAN LASTAUSAPUA

Peräkärry 500 kg 25 €/kärry

Jarrullinen peräkärry 1 000 kg 35 €/kärry

PUUTARHAMULLAN TONNIHINNAT

Puutarhamulta 30 €/tonni

16 Kokkolantie Djupsjöskogsväg Kuoppatie Stormossenintie
KOMPOSTIMULTA Onko sinulla kysyttävää? Soraterminaali puh. 040 623 9747 Stormossenin vaihde 010 320 7600 (ma–pe klo 10–14) Beställ ditt material enkelt via vår webshop! www.grusterminalen.fi SödraFulmossvägen

Mikromossenin aikataulu ja pysähdyspaikat

huhti–kesäkuu 2023

Mikromossen on pop up -hyötykäyttöasema, joka kiertää Vaasan seudulla.

Tämä palvelu on luotu sinulle, jolla ei välttämättä ole autoa tai peräkärryä ja

siten mahdollisuutta vierailla hyötykäyttöasemilla kovin usein. Tuo sen verran jätettä, kuin mitä itse pystyt kantamaan paikalle. Muistathan ottaa

Stormossenin asiakaskortin mukaan.

VAASAN KESKUSTA

Rantakatu, Kruunumakasiinin leikkialue

Tiistai 25.4., 20.6. | klo 16–17

Kuntsi modernin taiteen museo, Kirjastokadun puoli

Tiistai 25.4., 20.6. | klo 17.30–18

Vaasan tori

Tiistai 30.5. | klo 16–18

Itäinen kasarmintori, P-paikka

Tiistai 9.5. | klo 16–17.15

Vaasan kaupunginkirjasto, P-paikka

Ratakatu 1

Tiistai 9.5. | klo 17.45–18.30

Vaasan vanha linja-autoasema

Tiistai 23.5. | klo 16–16.30

HIETALAHTI JA SUVILAHTI

Lemonsoft Stadion, VPS jalkapallo-ottelu

Lauantai 29.4. | klo 16–20

Lauantai 26.5. | klo 17–19

Hietalahden koulu

Tiistai 16.5. | klo 16–17

Suvilahden koulu

Tiistai 16.5. | klo 17.30–18.30

MELANIEMI JA RISTINUMMI

Lidl Melaniemi, Rinki-ekopiste

Tiistai 18.4. | klo 16–17.15

Ristinummen koirapuisto

Tiistai 18.4. | klo 17.45–18.30

SEPÄNKYLÄ

Ellyn tori

Perjantai 12.5. | klo 16–20

Sepänkylän nuorisoseura, Rinki-ekopiste

Tiistai 23.5. | klo 17–17.45

Huomaathan, että myös ekobiili on liikkeellä touko-kesäkuun ajan. Aikataulu löytyy tämän lehden keskiaukeamalta.

VASTAANOTAMME:

Poistotekstiilit

⋅ Puu (alle metrin pätkät)

⋅ Poltettava jäte

⋅ Muovipakkaukset

Metalli

⋅ Lasipakkaukset

⋅ Kartonkipakkaukset ja pahvi

⋅ Käyttökelpoiset tekstiilit

⋅ Keramiikka ja kaakelit

⋅ Vaarallinen jäte (mm. paristot, akut, energiansäästölamput, loisteputket, maali-, liima- ja lakkajätteet, aerosolit)

⋅ Pienet sähkölaitteet ja elektroniikkaromu (ei isoja kodinkoneita, kuten jääkaappeja)

Voit myös lahjoittaa hyvässä kunnossa olevia pieniä esineitä kierrätysgalleria Minimossenille pop up -hyötykäyttöasema Mikromossenilla.

17
AIKATAULU

Ekobiili ajaa

2.5.–8.6.2023

Ekobiili vastaanottaa vaarallista jätettä, metalliromua ja sähkö- sekä elektroniikkaromua veloituksetta – ihan kotikulmillasi! Pysäkille ei saa jättää romua odottamaan kuljetusta, joten odotathan autoa, jotta jätteesi päätyvät kyytiin.

VAARALLINEN JÄTE:

Jäteöljyt, loisteputket, energiansäästölamput, paristot, akut, liuottimet, lakat, liimat, maalit, kyllästys- ja torjunta-aineet, lääkkeet, emäksiset pesu- ja puhdistusaineet ja hapot.

METALLIROMU:

Metalliesineet, polkupyörät, moottorit, vanteet, kiukaat, keskuslämmityskattilat, öljysäiliöt, kattilat, paistinpannut, tyhjät maalipurkit ja säilykepurkit.

SÄHKÖ- JA ELEKTRONIIKKAROMU:

Kodinkoneet, kylmälaitteet, televisiot, tietokoneet, viihde-elektroniikka ja sähkötyökalut.

Öljynimuauto kiertää Maalahdessa 2.–4.5., Vöyrillä 8.–10.5. ja Isossakyrössä 24.5. Puh. 010 7551 625.

Ekobilen kör

2.5-8.6.2023

Farligt avfall, metallskrot samt el- och elektronikskrot kan föras avgiftsfritt till ekobilen när den kör i dina hemknutar. Kom ihåg att vänta på bilen. Dumpa inget avfall på hållplatsen i förtid.

FARLIGT AVFALL:

Spillolja, lysrör, energisparlampor, batterier, ackumulatorer, lösningsmedel, lack-, lim- och färgrester, impregneringsmedel, bekämpningsmedel, mediciner, basiska tvättoch rengöringsmedel och syror.

METALLSKROT :

Alla slags metallföremål, cyklar, motorer, fälgar, bastuugnar, centralvärmepannor, oljecisterner, metallverktyg, kastruller, stekpannor, tomma målfärgsburkar och konservburkar.

EL- OCH ELEKTRONIKSKROT:

Hushållsmaskiner, kylapparater, TV-apparater, datorer, underhållningselektronik och elverktyg.

Oljesugbilen är med i Malax 2–4.5, Vörå 8–10.5 och Storkyro 24.5. Tel. 010 7551 625.

MALAX/MAALAHTI

Tisdag/Tiistai 2.5.

16.00–17.30 Bergö, Bredhällan båthamn/venesatama

18.45–20.00 Molpe (Korsnäs), båthamn/venesatama

Onsdag/Keskiviikko 3.5.

16.00–17.00 Långåminne, Björneborgsvägen/Porintie 1854 (Häggviks lager/Häggvikin varasto)

17.30–19.00 Övermalax, Viasvägen 3 (Bröderna Hemmings lager / Veljekset Hemmingin varasto)

Torsdag/Torstai 4.5.

16.30–18.00 Petalax, UF:s P-plats/NS-talon P-paikka

18.30–19.30 Nyby, Nybyvägen 17, mittemot Nybygården/ Nybygårdenin vastapäätä

20.00–20.30 Ollas, P-plats/P-paikka, Björneborgsvägen/ Porintie 3164

VÖRÅ/VÖYRI

Måndag/Maanantai 8.5.

17.00–17.30 Palvis, Neste Riksåttan

17.45–18.15 Kaitsor, HMK Trading

19.00–20.00 Rejpelt/Rekipelto, ekopunkt/ekopiste, Rejpeltvägen/Rekipellontie 129

Tisdag/Tiistai 9.5.

17.00–17.45 Rejpeltvägen 9 / Rekipellotien 9, P-plats/P-paikka

18.15–19.00 Kaurajärvi, f.d. Andelshandeln / ent. Osuuskauppa, Keskisvägen/Keskisentie 1

19.15–19.45 Pettersbacka/Petterinmäki, P-plats/ P-paikka, Aknusvägen/Aknuksentie 2

Onsdag/Keskiviikko 10.5.

15.30–16.30 Stråkaviken

17.00–17.30 Särkimo, brandstation/paloasema

17.45–18.15 Kvimo, ekopunkt/ekopiste, Kvimovägen/ Kivmontie 224 (Maxmo Hembageri)

18.45–19.15 Nabben, P-plats/P-paikka

19.45–20.00 Kärklax, Kärklaxvägen 332, butikens ekopunkt/ kaupan ekopiste

Torsdag/Torstai 11.5.

14.30–15.00 Komossa, UF-lokalens ekopunkt / NS-talon ekopiste

15.15–16.00 Kimo bruks museum/Kimon ruukion museo, P-plats/P-paikka

16.30–17.00 Österby, ekopunkt/ekopiste, Jeppovägen/ Jepuantie 712

18.00–18.30 Oravais/Oravainen ABC

19.00–19.30 Hellnäs, båthamn/venesatama

19.45–20.00 Oxkangar, ekopunkt/ekopiste, Österövägen/ Österöntie 581

18 AIKATAULU / TIDTABELL

KORSHOLM/MUSTASAARI

Måndag/Maanantai 15.5.

16.30–17.00 Koskö, Hembygdsgården

17.15–18.00 Norra Jungsund, UF-lokalen/NS-talo

18.15–19.00 Singsby, UF-lokalen/NS-talo

19.15–20.30 Karperö, sportplanens P-plats / urheilukentän

P-paikka

Tisdag/Tiistai 16.5.

13.00–13.30 Köklot, fiskehamnen/kalasatama

14.30–15.00 Söderudden, fiskehamnen/kalasatama

15.45–16.15 Norra Vallgrund, Vallan

16.30–17.00 Södra Vallgrund, butiken/kauppa

17.45–19.00 Björköby, UF-lokalen/NS-talo

19.30–20.00 Raippaluoto, brandstationen/paloasema

Onsdag/Keskiviikko 17.5.

16.45–17.15 Vassor, UF-lokalen/NS-talo

18.00–18.30 Österhankmo, UF-lokalen/NS-talo

18.45–19.15 Västerhankmo, skolan/koulu

19.45–20.30 Petsmo, fiskehamnen/kalasatama

Fredag/Perjantai 19.5.

16.45–17.30 Skatila, UF-lokalen/NS-talo

18.00–19.00 Helsingby, UF-lokalens P-plats / NS-talon P-paikka

19.30–19.45 Solf/Sulva, Tackholmsvägen/Tackholmintie, P-platsen vid Pulsen / Pulsenin P-paikka

Måndag/Maanantai 22.5.

17.00–17.45 Smedby/Sepänkylä, UF-lokalens ekopunkt / NS-talon ekopiste

18.00–18.30 Kvevlax/Koivulahti, UF-lokalen/NS-talo

18.45–19.15 Kuni, ekopunkt/ekopiste

VAASA – VÄHÄKYRÖ/LILLKYRO

Tiistai/Tisdag 23.5.

16.15–17.00 Merikaarto/Merikart, Kotasen varasto/lager, Kolkintien risteyksessä/Golkasvägens korsning

17.15–18.00 Keskusta/centrum, Kotasen puutyö

18.15–19.00 Tervajoki, koulun P-paikka/ skolans P-plats

ISOKYRÖ/STORKYRO

Keskiviikko/Onsdag 24.5.

17.00–17.30 Lehmäjoki, Lehmäjoen Huoltamo Mäkynen

18.00–19.00 Keskusta/centrum, urheilukentän P-paikka/ sportplanens P-plats

19.30–20.30 Orisberg, Yhteistalo, Seljäntie 507

21.00–21.30 Tervajoki, asema/station

KORSNÄS

Måndag/Maanantai 29.5.

14.00–15.00 Harrström, Strandvägens rastplats / Rantatien lepopaikka

15.15–16.00 Taklax, skolan/koulu

16.15–17.00 Korsnäs kyrkby, UF-lokalens P-plats / NS-talon P-paikka

17.30–18.30 Korsbäck, skolan/koulu

VAASA/VASA

Tiistai/Tisdag 30.5.

16.00–17.00 Palosaari/Brändö, Kulmakadun ekopiste / Vinkelgatans ekopunkt

17.15–18.00 Palosaari/Brändö St1

18.15–18.30 Vaskiluoto/Vasklot, esiintymisalue Tropiclandian takana / scenområdet bakom Tropiclandia

18.45–19.30 Sundom, Öjbergin P-paikka / Öjbergets P-plats

Keskiviikko/Onsdag 31.5.

16.45–17.15 Asevelikylä/Vapenbrödrabyn, pallokentän P-paikka/bollplanens P-plats

17.30–18.00 Teeriniemen koulu ja päiväkoti / Orrnäs skola och daghem

18.15–19.00 Huutoniemi/Roparnäs, K-Supermarket P-paikka/P-plats

19.15–19.45 Huutoniemen koulu/Roparnäs skola

20.00–20.30 Melaniemi/Melmo, Lidl P-paikka/P-plats

Maanantai/Måndag 5.6.

16.00–16.30 Ristinummi/Korsnäståget, Vanhan Vaasan kadun ja Emännänkadun kulma / Gamla Vasagatans och Husmorsgatans korsning

16.45–17.15 Ristinummi/Korsnäståget, Koirapuiston P-paikka / Hundparkens P-plats

17.30–18.00 Vanha Vaasa / Gamla Vasa, Variska

18.15–18.30 Höstvesi/Höstves, ekopiste/ekopunkt

18.45–19.45 Vanha Vaasa / Gamla Vasa, Rauniogrillin P-paikka/P-plats

Tiistai/Tisdag 6.6.

17.00–17.30 Gerbyn tori / Gerby torg, Gerbyn rantatien ja Mäntymaantien kulma / korsningen mellan Gerby strandväg och Tallmarksvägen

17.45–18.15 Isolahden koulu / Storvikens skola

18.30–19.15 Minimani P-paikka/P-plats

Keskiviikko/Onsdag 7.6.

17.00–17.45 Suvilahti/Sunnanvik, P-paikka moottoritien ja Rinnakkaistien välissä/ P-plats mellan motorvägen och Parallellvägen

18.00–18.30 Hietalahti/Sandviken, Ravikadun P-paikka/Travbanans P-plats

18.45–19.15 Kasarmintori/Kaserntorget, Kasarminkadun puolella/på Kaserngatans sida

19.20–19.45 Kalaranta/Fiskstranden

19.50–20.15 Sisäsatama/Inre hamnen

Torstai/Torsdag 8.6.

17.00–17.30 Västervik, venesatama/båthamn

18.00–19.00 Vanha linja-autoasema/Gamla busstationen

19.30–20.00 Runsor, Runsorintie/Runsorvägen 194, kirjastoauton pysäkki / bokbussens hållplats

AIKATAULU / TIDTABELL
Öljynimuauto mukana / Oljesugbilen är med
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.