Stiho Magazine nr. 2 2020

Page 1

NUMMER 2

| 2020

Vaessen maakt 450 m2 terras van Fiberon Totaal Bouw Made renoveert Vlaamse schuur wedi: natte ruimtes makkelijk en snel gerealiseerd

AC Borst Bouw BV renoveert 104 jarenvijftigwoningen


3

AC Borst: ‘De woningen krijgen energielabel A in plaats van D/E.’

450 m2 terras voor Nationaal Tennis Centrum

8

‘Reno Het duurt nog zeker

6

Nieuws

12

een jaar voordat alle bewoners aan de Poelven in Castricum weer in hun huis

TBM renoveert monumentaal pand

kunnen, maar daar krijgen ze veel voor

WELKOM

terug: een volledig gerenoveerde woning

Het leek in december allemaal nog zo ver weg, maar vanaf februari kregen we ook in Nederland te maken met het coronavirus. Om de maatregelen kon je ook op jouw Stiho-vestiging niet heen. De dagelijkse bak koffie kon even niet, overleggen gebeurt op 1,5 meter afstand en er mogen maar een beperkt aantal klanten in de winkel zijn. In het begin was dat zeker niet makkelijk, maar samen met jullie – de klanten – houden we de bouw gezond en daar bedanken we jullie voor.

met energielabel A in plaats van D/E.

10

Op de bouwplaats

19

We zijn benieuwd hoe jij deze periode ervaren hebt. Wil je er iets over kwijt? Mail dan naar stihomagazine@stiho.nl.

Productnieuws

Veel leesplezier! De redactie van Stiho Magazine

Colofon

18

Lezersvraag & antwoord

16

Op bezoek bij wedi

Concept en vormgeving: O2 Communicatie, Utrecht Redactie: Stiho Ivo van Berkel, Jasper van den Hoed, Henk Oskam, Hans Rochat, Rick van Schaik, Renzo van Vliet, Jos Voorn Tekstbureau Vleuten Astrid Bijl O2 Communicatie Marjan Dolfing, Charlotte Moerkerken Druk: BakkerBaarn, Baarn Fotografie: Rob ter Bekke, De Bilt Revontuli, Nieuwegein


noveren is communiceren’ In een smalle straat waar aannemer AC Borst met 30 man en 23 ketenpartners werkt aan de renovatie van 104 woningen, zou je verwachten dat het er vol staat met busjes en bouwmaterialen. Dat valt reuze mee. Bewoners kunnen de auto nog gewoon kwijt en de bouwplaats straalt rust uit. In de keet spreken we projectengineer Cor de Boer en uitvoerder Arie van der Boon.

Bestek en tekeningen vooraf aangeleverd Voor Cor is het niet de eerste keer dat hij aan dit project werkt. Cor: “Zo’n 25 jaar geleden werkte ik ook aan de renovatie van deze woningen. In maart 2019 werd het project van woningcorporatie Kennemer Wonen ons opnieuw gegund na een aanbesteding. Eind september zijn we gestart. In dit project komen zowel nieuwbouw als renovatie samen, dat gebeurt niet zo vaak. Daardoor komen alle disciplines voorbij. Alle woningen worden gerenoveerd en asbest wordt gesaneerd. Binnen worden de badkamers en keukens vervangen, op de verdiepingsvloer wordt een zwevende betonvloer aangebracht in verband met geluid en brandwerendheid. Bij de 98 duplexwoningen in het plan krijgen de bovenwoningen een dakterras en de woningen op de begane grond krijgen een aanbouw en een andere indeling. Aan de buitenzijde worden de achtergevels geïsoleerd en voorzien van steenstrips. De daken worden volledig gerenoveerd en op elke woning komen zes PV-panelen. Er komen nieuwe kunststof kozijnen en koudebruggen worden geïsoleerd. Dit gaat de bewoners fors schelen in de energiekosten.”

‘ Bij dit project komen nieuwbouw en renovatie samen, dat gebeurt niet zo vaak.’

Op weg naar gasloos en energieneutraal Arie: “Met de duurzaamheidsambities van de overheid in het vooruitzicht zie je dat woningcorporaties veel woningen nu al gaan renoveren. Gasloos lukt nog niet overal, maar beter isoleren wel.

3

Cor de Boer (links) en Arie van der Boon

STIHO MAGAZINE

ONDERNEMER IN DE BOUW

AC BORST BOUW BV RENOVEERT 104 JARENVIJFTIGWONINGEN


De woningen gaan van energielabel D naar A, dat scheelt flink in de energiekosten Tijdens de dagstart zitten alle voorlieden samen aan tafel. Door dagelijks naar de planning te kijken is het mogelijk om snel te schakelen.

PLANNEN MET KYP AC Borst werkt al jaren met planningssysteem KYP, wat staat voor Keep Your Promise. Tijdens de dagstart zitten alle voorlieden van alle partijen samen aan tafel. Er wordt gekeken naar gisteren (wat ging er goed, wat moet worden opgepakt), naar vandaag (wat staat er voor vandaag op de planning, wie doet wat en zijn er knelpunten) en naar morgen. Tijdens de dagstart worden zaken getackeld en afspraken gemaakt. Doordat er dagelijks naar de planning wordt gekeken, is het mogelijk om snel te schakelen. Daarnaast maakt deze 80 procent van ons werk bestaat uit renovatieopdrachten. Omdat we met veel partners werken, is goed overleggen een must. Renovatie is communicatie!” In de keet hebben Arie en de voorlieden van alle partijen een dagelijkse dagstart van een kwartier. “We bespreken de planning. Wat loopt er goed, wat hebben we niet gehaald en waarom niet? Het kan gebeuren dat de timmerman niet verder kan, omdat hij wacht op de installateur. We bespreken dan de knelpunten en hoe we dat kunnen oplossen. We werken hiervoor met KYP (zie kader, red.).”

manier van werken ook inzichtelijk of er ruimte over is bij sommige partijen. Arie: “Zo had een van onze partners tijd over. We zetten hem nu ook in voor andere werkzaamheden, waardoor alles soepel blijft lopen.” In de keet hangt de dagplanning op papier, maar het systeem staat ook op de pc, laptop en telefoon, zodat je altijd en

De communicatie met bewoners verloopt via een bewonersbegeleider. Cor: “Dat is belangrijk, want mensen zitten tijdelijk in een wisselwoning en moeten soms twee keer verhuizen. Dat heeft impact. We hebben met bewoners en omwonenden een app-groep. Als er ergens een bus op een onhandige plek staat, dan wordt dat

4

overal kunt zien hoe de planning ervoor staat. “Werken met dit systeem betekent voor iedereen dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt. Een keten is tenslotte zo sterk als de zwakste schakel.”


direct opgelost. Tegelijkertijd kunnen wij bewoners laten weten wanneer de straat bijvoorbeeld tijdelijk is afgesloten vanwege groot materieel.”

Just in time leveren Omdat er wordt gewerkt in een woonwijk, is het wenselijk om er zo min mogelijk met groot materieel te komen. Stiho levert alle bouwmaterialen voor het casco werk, van dakplaten

en dakpannen, kalkzandsteen, metselstenen, mortel, folie tot gipsplaten, balkhout, geïsoleerde kantplanken en raamdorpelstenen. Cor: “Stiho zorgt ervoor dat al deze materialen gecombineerd kunnen worden aangeleverd. Dat is handig, want zo kunnen we telkens bouwmaterialen verwerken en komt de krappe ruimte niet onnodig vol te staan. Stiho denkt op logistiek vlak mee en dat is nodig bij een project als dit. Zo beperken we met elkaar de logistieke

bewegingen en dat is ook belangrijk wegens de eisen rond stikstof, die voortvloeit uit de ontheffing voor de flora en fauna.” In februari 2021 zijn alle bewoners teruggekeerd naar hun woning. Of Cor er bij de volgende renovatie over 25 jaar weer bij is? “Ik hoop dan met pensioen te zijn,” lacht hij.

STIHO MAGAZINE

ONDERNEMER IN DE BOUW

Omdat er wordt gewerkt in een woonwijk, is het wenselijk om er zo min mogelijk met groot materieel te komen. Zo kunnen bewoners de auto nog gewoon kwijt en straalt de bouwplaats rust uit.


HAVEBO SL COMBINATIEVLOER

NIEUW!

DE STATUS VAN JE ORDER BEKIJKEN Wanneer komt mijn levering? Waar is mijn laatste factuur? Het antwoord op deze vragen vind je heel makkelijk in ‘Mijn Account’ op stiho.nl of in de Stiho Bestel app. Daar kun je 24 uur per dag bij op je laptop of je mobiel. Je kunt nu ook de status van je bestelling bekijken. Download de app Je weet dan meteen of deze is door de QR-code te scannen. verwerkt, betaald, geleverd óf wat de verwachte levertijd is.

SOLATUBE

SL staat voor Systeemvloer Light. Zo’n vloer is inderdaad licht, want de liggers van dit systeem wegen een tiende van betonnen liggers. Je kunt een SL-ligger gebruiken als vervanger van de traditionele betonligger. Havebo heeft meer dan 90 verschillende liggerlengtes en een breed assortiment EPS vulelementen. Ideaal voor renovatiewerk, verbouwingen en aanbouwen. De SL-Combinatievloer is zowel droog als nat af te werken. In een droge situatie kan een woonkamervloer in één dag vervangen worden. Ook zijn de stalen liggers en betonliggers onderling uitwisselbaar. Zo kun je een moeilijk bereikbaar gedeelte van een vloer eventueel deels met stalen en betonnen liggers maken. De stalen liggers hebben net als de hoeklijnen een Magnelis beschermlaag. Deze zorgt ervoor dat de stalen liggers tot 10 keer beter beschermd zijn tegen corrosie dan verzinkt staal. Artikelnummer 348925

6

VLAKKE KOEPEL

Nieuw van Solatube is hun Ø 35 cm vlakke koepel. Deze vervangt de bekende ronde koepel, ziet eruit als een traditioneel dakraam en zorgt voor een goede daglichtopbrengst. De Solatube kan worden toegepast op alle Ø 35 cm hellend dak doorvoeren. De vlakke koepel heeft geïntegreerde Raybender technologie, die zorgt voor maximale lichtvangst, ook bij laagstaande zon. Daarnaast blokkeert het glas UV-straling van buitenaf en zijn de isolatiewaarden verbeterd.

Meer weten of bestellen? Scan de QR-code.

STIHO MAGAZINE


HET IJZERSTERKE ALTERNATIEF VOOR OKOUMÉ NU VERNIEUWD

VERNIEUWD

RhinoPrime is in 2016 door Stiho geïntroduceerd als dé innovatie op het gebied van plaatmateriaal voor een exterieure toepassing. Een ijzersterk alternatief voor onder andere Okoumé multiplex. Inmiddels is RhinoPrime doorontwikkeld. Het resultaat: RhinoPrime kleurklaar. RhinoPrime kleurklaar heeft een vernieuwde toplaag die garant staat voor hoogwaardig eindresultaat. De plaat heeft aan beide zijden een MDO-coating, die vervolgens is afgewerkt met aan één zijde een grijze en aan één zijde een witte, universeel overschilderbare grondverflaag. Het resultaat is een toplaag van 210 g/m2 die je na licht opschuren direct kunt afwerken.

RhinoPrime kleurklaar wordt gemaakt van een Europese, snelgroeiende houtsoort. Het is een multiplex die de duurzaamheid van Berken, Hardhout en Okoumé multiplex overtreft. Daarnaast voldoet het aan alle eisen van deze tijd. RhinoPrime kleurklaar is FSC® gecertificeerd, je krijgt er 15 jaar garantie op en de plaat heeft een lage CO2 footprint. Wil je RhinoPrime kleurklaar producten bestellen of zoek je meer informatie? Online of op jouw vestiging helpen we je graag verder! Artikelnummers 352391 t/m 352399

Meer weten of bestellen? Scan de QR-code.

ISOVER

SYSTEMROLL EN SONEPANEL Isover ontwikkelde nieuwe glaswol op basis van gercycled glas met natuurlijke binder voor Systemroll 700 en 400 en Sonepanel. Het materiaal laat zich prettig verwerken, want de glaswol is jeuk- en stofvrij. Isover noemt zijn vernieuwde producten PLUS by Isover. Je herkent ze aan het Soft Touch-logo op de verpakking.

Meteen het assortiment bekijken? Scan de QR-code.

Meer informatie of direct bestellen? Ga naar stiho.nl

NIEUWS

RHINOPRIME KLEURKLAAR:


Het terras van het Nationaal Tennis Centrum de Kegel in Amstelveen is geheel uitgevoerd in Fiberon.

VAESSEN MAAKT 450 M2 TERRAS VOOR NATIONAAL TENNIS CENTRUM

‘Een Fiberon terras is kleurvast, slijtv Een terras leggen terwijl je topsporters ziet trainen, hoe vaak maak je dat mee als aannemer? Bij Vaessen staan ze niet te kijken van een sporter meer of minder, want het bedrijf is actief in de sportbouw. Voor het Nationaal Tennis Centrum de Kegel in Amstelveen legden ze voor de topsporters een buitenterras van Fiberon, een houtkunststof-composiet met veel gunstige eigenschappen.

Adrian Dikmans: “Fiberon is kleurvast en onderhoudsarm, ideaal op een terras waar ook eten en drankjes worden geserveerd.”

8

Adrian Dikmans was als projectleider betrokken bij dit werk. Opdrachtgever Netjes Beheer B.V. heeft Vaessen gevraagd om voor het Nationaal Tennis Centrum een ontwerp te maken, dat bestaat uit een nieuwe parkeerkelder met daarbovenop het tenniscentrum met indoor banen, vergaderruimtes, fitness- en kleedruimtes, gravel buitenbanen en een horecagelegenheid met groot buitenterras. De Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond gebruikt de accommodatie als het nationale


Fiberon is een houtkunststofcomposiet en biedt de look-and-feel van hout gecombineerd met de voordelen van de PermaTech® afwerkingslaag. Deze is ongevoelig voor krassen en aantrekken van vuil. Anders dan bij hout splinteren of scheuren Fiberon delen niet. Daarnaast biedt Fiberon 20 jaar garantie. De planken kunnen worden geschroefd of gelegd met clips. De clips zijn gemaakt van zwart RVS, zodat ze nauwelijks zichtbaar zijn tussen de planken. De Fiberon planken zijn aan weerszijden gegroefd.

vast en niet glad’ trainingscentrum waar toptennissers uit heel Nederland trainen.

Alternatief voor houten vlonderdelen Adrian: “Het buitenterras is gemaakt van Fiberon delen. Dat was in eerste instantie niet de bedoeling, want er zouden houten vlonderdelen komen die een eenheid moesten gaan vormen met de composiete borstwering en gietvloer binnen (betonlook). Het nadeel van houten vlonderdelen is echter dat deze na verloop van tijd glad worden, zeker onder vochtige omstandigheden of wanneer het vervolgens ook nog vriest. Je krijgt dan gevaarlijke glijpartijen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar alternatieven. Zo kwam ik met Ivo van Berkel van Stiho in gesprek over Fiberon.”

belangrijk. “Op de kanaalplaatvloer kwam een dakbedekkingspakket en daarbovenop de Fiberon delen. Een uitdaging was de afschotisolatie. De vlonder mocht namelijk niet onder afschot zijn en moest dus netjes uitgevuld worden. Het water dat over het terras loopt, moet over het dakbedekkingspakket naar de afvoer toe gaan. Het uitvullen van het terras was dus een aandachtspunt, ook omdat we moesten aansluiten op een schuine betontrap en een ronde gevel. We hebben bekeken hoe bij de aansluiting de naad zo min mogelijk zichtbaar zou zijn tussen de Fiberon delen en de borstwering. Het uitvullen van de kunststof onderconstructie op rubberen in hoogte verstelbare staanders ging naar wens. Daarbovenop kwamen de Fiberon delen; je kunt de planken direct schroeven op de onderconstructie of aan elkaar verbinden via een clipsysteem dat specifiek ontwikkeld is voor Fiberon. Wij hebben gekozen voor het laatste, zo zie je geen schroeven. Je zaagt Fiberon net als gewoon hout. In drie weken tijd was het 450 m2 grote terras gerealiseerd.”

Kleurvast, slijtvast en niet glad “Stiho adviseerde me Fiberon Xtreme R12,” vervolgt Adrian, “omdat het slijtvast is, zijn kleur behoudt en bestand is tegen alle weersinvloeden. Het wordt niet glad als het vriest en regent dankzij de slipbestendige en onderhoudsvrije PermaTech® toplaag. Daarnaast is Fiberon ideaal voor een horeca-omgeving, omdat het eenvoudig schoon te maken is. Vuil en vet trekken er niet in, je krijgt geen vlekken wat je bij hout vaak wél hebt. Bovendien hoef je er dankzij de toplaag slechts beperkt onderhoud aan te plegen.”

Verwerking Omdat het terras op de eerste verdieping kwam, bovenop de winkelruimten, was de opbouw erg

De klant is tevreden, besluit Adrian. “Ik heb echt van iedereen complimenten gekregen over hoe het eruitziet. Ze zijn er heel gelukkig mee. Geweldig toch, dat Kiki Bertens, Robin Haase en Paul Haarhuis deze zomer een kop koffie gaan drinken op ‘ons’ terras?”

Meer weten? Scan de QR-code.

STIHO MAGAZINE

ONDERNEMER IN DE BOUW

OVER FIBERON


ZANDVOORT

komende in Zandvoort voor t aan het perron rk we ge rdt ingsbedrijf B.V. wo em nn “Hier Boonzaaijer Aa n va i rlu me tim aranduba, evenementen. De n, Itauba en Mass rduurzaamd vure ve er hi n ke er rw ve C.� dit alles onder FS

j

Boonzaai

ijf B.V.

gsbedr n i m e n n a er A

Op de bouwplaats Aan welk project werken onze klanten? En met welke materialen? Ze vertellen het in deze rubriek. Ook een keer in deze rubriek? Mail naar stihomagazine@stiho.nl.

10


OP DE BOUWPLAATS

ALKMAAR

“Ik heb voor ee n werk een ka pconstructie en gemaakt met diverse wande SLS regelwerk, n met daar tuss 400 isolatiero enin Isover sy llen. Aan de vo stemroll orzijde van de gebruikgemaa ze HSB-wand kt van YBS Su heb ik perquilt isolat een flexibele iedekens 40 m meerlaagse is m dik. Dit is olatiedeken op heb je een da reflectiebasis. mpscherm en Hiermee isolatie in 1 pr oduct.”

STADSKANAAL

Bouwbedrijf

P.J. Schuurman

s

Peter Schuurmans

ROTTERDAM

Hoogeveen. Op Groningen, Emmen en “Ik werk bij SW BV in e, omdat dat me nd school. Ik doe Bouwku maandag ga ik naar nnenwereld te ma l wennen om in een interesseert. Het is we staan. Ik maak nd beide benen op de gro werken, je moet met hier keukenkastjes.”

rman

SW BV

e Reina Fledd

“We verbouwen hier 1 woning naar 2 woni ngen. Ik verwerk hier de Combifor systeemvloer van Duofor.”

Danny van Leeuwen

Bouw-en Aannemingsbedrijf D. van Leeu

wen

STIHO MAGAZINE


TOTAAL BOUW MADE HERSTELT MONUMENTALE WOONBOERDERIJ IN OUDE GLORIE

’Van niets iets maken, daar zit onze passie’ In het Brabantse Oosterhout staat midden in de stad de prachtig gerenoveerde Vlaamse schuur waar Totaal Bouw Made ruim 1,5 jaar met hart en ziel aan heeft gewerkt. Gemakkelijk was dit project niet, maar dat vindt Berny Verhaard, mede-eigenaar van Totaal Bouw Made, eigenlijk wel het allerleukst.

De Vlaamse schuur: een monument

Berny Verhaard: “De Vlaamse schuur was op meerdere vlakken een mooie uitdaging.”

Normaal gesproken gaat de redactie van Stiho Magazine naar het project toe, maar vanwege de maatregelen rond het coronavirus vindt dit interview plaats via Microsoft Teams. Zo zitten we – weliswaar op afstand – toch samen aan tafel. Berny is een oude rot in het vak, sinds 1989 werkt hij in de bouw als projectleider. In 2008 begon hij voor zichzelf. De 12 medewerkers van Totaal Bouw Made werken voor gemeentes, bedrijven en particulieren, vooral in de regio rond Made.

12

“We willen onze klant zo veel mogelijk werk uit handen nemen. Zo kunnen wij ook het tekenwerk doen. Vaak is dat wenselijk, omdat het soms wel lijkt alsof vooral de complexe werken op ons pad komen”, lacht Berny. “De Vlaamse schuur is op meerdere vlakken een mooie uitdaging.” De opdrachtgever gunde Totaal Bouw Made de opdracht, omdat deze tevreden was over een eerder werk dat TBM gedaan had: de Mariakerk in Oosterhout, die werd getransformeerd tot kantoorpand. De opdrachtgever kocht de grond en alle panden naast de Mariakerk, waaronder de Vlaamse schuur. “Van de schuur was niet veel over, die stond op instorten. De oorspronkelijke eigenaar had het pand verwaarloosd, omdat het op de nominatie stond gesloopt te worden om zo plaats te maken voor een appartementencomplex. De gemeente greep echter in en gaf aan dat het ging om een gemeentelijk monument en dat de schuur gerestaureerd moest worden. We hebben het pand toen eerst veiliggesteld, zodat het niet verder kon instorten. Van niets iets maken, daarin zit mijn passie.”

Nieuwe elementen in oude stijl Een landschapsarchitect had het tekenwerk in grote lijnen uitgewerkt, Totaal Bouw Made heeft de maatvoering in detail verder uitgewerkt. “Dat was complex, omdat er in de Vlaamse schuur een aantal hoogteniveauverschillen


ONDERNEMER IN DE BOUW

WAT IS EEN VLAAMSE SCHUUR? Vlaamse schuren kom je vooral tegen in Noord-Brabant en in Antwerpen. Ze werden na de middeleeuwen vaak gebruikt door boeren, als opslagruimte voor hun materialen, het hooi, maar ook om het vee te stallen. Sommige Vlaamse schuren zijn wel een paar honderd jaar oud.

STIHO MAGAZINE


‘Alles in dit project was maatwerk, Stiho heeft ons daar echt bij geholpen’

‘We restaureerden een monumentaal pand dat op instorten stond, dat was een echte uitdaging.’

zitten. De entree is hoger dan de toiletruimte een paar meter verder. En weer verderop is de ruimte weer hoger. Dat vraagt om goed tekenwerk, ook omdat er vloerverwarming moest komen in de verdiepingsvloer. Dit was moeilijk vanwege de vele hoogteverschillen. Alle vloeren zijn in hout (zichtwerk) uitgevoerd, zodat verslepen erg moeilijk was. Het hout konden we ook alleen op het werk op maat zagen, omdat het precisiewerk was vanwege de afwijkende maten overal. Zo is het dakbeschot bevestigd op boomstammen, die allemaal anders zijn van maatvoering.” Authentieke spanten worden gecombineerd met nieuwe eiken delen.

14

De architect gaf aan welke materialen hergebruikt moesten worden. Maar al gauw bleek dat veel


ECOLOGISCHE ISOLATIE EN KLIMAATFOLIE Voor de Vlaamse schuur is een natuurlijke en ecologische isolatie gebruikt. In de wanden gaat het om een flexibele houtvezel isolatie en in de vloeren om kokosvilt. Daarnaast is er voor de wanden klimaatfolie gebruikt. Het grote voordeel van houtvezelisolatie is dat het in de winter isoleert tegen kou en in de zomer tegen de warmte. Dat zorgt voor een prettig leefcomfort. De toepassing van kokosvilt onder de cementdekvloeren zorgt voor een reductie van contactgeluid, voor trillingsdemping en het voegt thermische isolatie toe.

materialen dusdanig waren aangetast door houtrot, boktorren en houtwormen, waardoor hergebruik vaak niet mogelijk was. “Een aantal authentieke spanten hebben we wel kunnen conserveren”, vertelt Berny verder. “De nieuwe elementen hebben we in oude stijl verwerkt, zoals de kapconstructie. Vroeger werden boomstammen zoals ze waren van top naar stam gebruikt, dus van smal naar breder uiteenlopend. Er waren meer bijzonderheden. Zo moest het dakbeschot worden gemaakt van populierenhout, is er eiken gebruikt voor de balklagen en de verdiepingsvloer, Douglas zwarte vlotdelen voor de gevel, speciaal

gemixte gevelstenen aan de plint van de woning en de schoorsteen, en is er in de vloeren en wanden ecologische isolatie gebruikt.”

Kennis en kunde via partner Berny: “We hebben daarom meteen in de beginfase Stiho betrokken bij het project, omdat we een partner nodig hadden die ons kon helpen om aan deze bijzondere materialen te komen. We werken al lang samen en kunnen op ze bouwen, zeker als het gaat om materiaalkennis. Met name het populierenhout was een uitdaging. Stiho leverde dit aan ons.

Het werd teruggedroogd, geschaafd, voorzien van mes en groef en werd toen bij ons geleverd. Hiervoor heb je niet alleen knowhow nodig van het hout, maar ook van afvalrisico’s wegens het spinthout dat in populieren zit. Voor de stenen gold hetzelfde. Stiho ging voor dit project samen met ons en onze opdrachtgever naar stenenfabriek Vogelenzang. Zij maakten een sortering op maat. Doordat Stiho de kennis en kunde in huis heeft, hebben wij dat daarmee ook. Zo’n partnerschap is onmisbaar bij een dergelijk project.”

STIHO MAGAZINE


WEDI: NATTE RUIMTES MAKKELIJK EN SNEL GEREALISEERD

Gegarandeerd 100% waterdicht Het van origine Duitse bedrijf wedi timmert al bijna 40 jaar aan de weg. Het hoofdkantoor is net over de grens gevestigd in Emsdetten. We bellen met Dennis Platteel, die verantwoordelijk is voor wedi in de Benelux. wedi is ooit begonnen als tegelzettersbedrijf. De familie wedi vroeg zich af of een badkamer maken niet sneller kon: een vlakke, kant-en-klare waterdichte wand om te betegelen zou ideaal zijn. Zo ontwikkelden zij uiteindelijk een plaat die dit mogelijk maakte en die bovendien makkelijk te monteren was. Hoewel de grondstoffen voor de plaat inmiddels zijn veranderd en de plaat verder is ontwikkeld, is het basisidee nog

16

hetzelfde. Dennis: “Wij noemen onze platen ook wel Lego voor volwassenen. Ons assortiment laat zich heel makkelijk en snel verwerken, dat is ons doel. En we beloven dat onze producten 100% waterdicht zijn. We willen aannemers verder helpen om efficiënter te werken. Daarom zijn we er happy mee dat onze producten door Stiho verkocht worden, omdat Stiho hetzelfde doel heeft.”


licht Dennis toe. “Die houdt het oppervlak waterdicht, ook als het beschadigd is. Daarnaast beschermt de hardschuimkern tegen vocht en schimmel achter de muur. De materialen zijn maatnauwkeurig en vormstabiel. Met een wedi plaat, manchet en wedi 610 lijm- en afdichtmiddel kun je met 3 producten een waterdichte bak maken met 10 jaar garantie op waterdichtheid.”

Assortiment Het wedi assortiment is uitgebreid. Zo zijn er bouwplaten (verkrijgbaar in diverse diktes), Iboard (om hangtoiletten aan te bevestigen), hoek- en ombouwelementen, inloopdouches (vanaf 20 mm hoogte), geluidsisolatiematten en Preline elementen (platen met sleuven voor warmwaterverwarming). Daarnaast zijn er speciale lijm, band, rozetten en manchetten.

Direct betegelbaar

Dennis Platteel, Country Manager Area Benelux bij wedi Benelux

De wediplaat is direct betegelbaar en met de juiste instructies ook geschikt voor stucwerk. Dennis vervolgt: “Een badombouw maken op de traditionele manier is een tijdrovende klus. De badombouw en douchebak die wij leveren heeft verstelbare pootjes om het bad of de douchebak op hoogte te stellen. Je bent dan in maximaal een uurtje klaar. De toiletombouwplaat heeft voorgeboorde gaten voor de doorvoer en bevestigingsbouten. En de kant-en-klare douchevloer heeft al het juiste afschot. De kern en afwerking zijn waterdicht, de goot of put is geïntegreerd en kan dus niet lekken.”

Druksterkte De combinatie van de speciale harde XPS en hoogwaardige wapeningslaag zorgt voor een enorme druksterkte van 0,25 N/mm2 oftewel bijna 250 kg/m2. De druk moet wel verdeeld worden door bijvoorbeeld een tegel in verband met het voorkomen van hoge puntlasten. De treksterkte is nog hoger oftewel 0,45 N/mm2. Dat betekent dat grootformaat tegels en zelfs een glazen deur of radiator aan de wediplaat gemonteerd kan worden, wél in combinatie met wedi montageset. De plaat van 50 mm dik in 600 mm, 900 mm of 1200 mm breed mag daarmee toegepast worden als vrijdragende scheidingswand. Zo’n wand – die net zo sterk is als een gemetselde wand – is in 15 minuten gemonteerd en kan daarna direct betegeld of gestuukt worden. wedi geeft 10 jaar garantie op waterdichtheid. Dennis besluit: “Het is toch geweldig dat een werk dat eerst dagen kostte, nu bij wijze van spreken in een ochtend kan worden uitgevoerd? We zien dat zowel grote bouwbedrijven als kleinere aannemers enthousiast zijn over onze producten. Daar doen we het voor!”

Meteen het assortiment bekijken? Scan de QR-code.

Je kunt met 3 producten een waterdichte bak maken met 10 jaar garantie op waterdichtheid.

Modulair systeem wedi is een modulair systeem waarmee je naar wens een badkamer of toilet kunt maken of renoveren. De verschillende wedi producten zijn op elkaar afgestemd en kant-en-klaar te gebruiken – van eenvoudige bouwplaten en afgewerkte douche- en badkamerelementen tot montage- en afdichtingstoebehoren. Door te kiezen voor op elkaar afgestemde producten voorkom je lekkage op kwetsbare plekken in de douchehoek, kraan, put, wand en vloeraansluiting. Hoe kan het materiaal waterdicht zijn? “Dat komt door de blauwe XPS-hardschuimkern,”

STIHO MAGAZINE

OP BEZOEK BIJ...

Dennis: ‘Wij noemen onze platen ook wel Lego voor volwassenen. Ons assortiment laat zich heel makkelijk en snel verwerken, dat is ons doel.’


LEZERSVRAAG

Vraag & antwoord Kan ik zaagbladen laten slijpen en repareren? Door je gereedschap in topconditie te houden, blijft je werk van topkwaliteit. Het regelmatig laten slijpen van je zaagbladen verlengt de levensduur en het gebruiksgemak. Op een van de Stiho-bouwpleinen kun je je gereedschap laten slijpen. Het gaat dan langer mee, je werkt makkelijker en nauwkeuriger. Dat geldt zeker ook voor zaagbladen. Als je een zaagblad hebt dat één of meer tanden mist, dan worden deze gelijk op een professionele manier bevestigd. Dat is altijd goedkoper en efficiënter dan een nieuw zaagblad kopen. De Stiho-bouwpleinen werken samen met Leitz Slijpservice. Het te slijpen

Danny Wielders

Giebels specialist Stiho-bouwplein Haarlem Waarderpolder.

gereedschap wordt op een vaste dag opgehaald. Een week later ligt dit weer vlijmscherp voor je klaar.

Wat is projectcertificering volgens de FSC® standaard? Vernieuwde standaard In de vernieuwde projectstandaard is continue certificering mogelijk. Deze biedt als het ware een bedrijfscertificering en als onderneming ben je gecertificeerd om meerdere projecten onder het FSC-keurmerk uit te voeren.

Lagere administratieve last

Sinds 1 februari 2020 is de vernieuwde standaard voor projectcertificering van het FSC-keurmerk van kracht. In de voormalige projectstandaard kon je als aannemer kiezen voor projectcertificering in plaats van bedrijfscertificering. Deze was toegespitst op een enkel project: een vluchtige en kostbare manier van certificeren. Kostbaar omdat de certificering alleen geldig was voor dat specifieke project, waarbij de betrokkenheid van de certificerende instantie groot was. Hierdoor lagen de certificeringskosten op een project hoger dan die van een bedrijfscertificering voor een heel jaar.

18

De administratieve last is ook lager. Met voldoende onderliggende stukken, zoals het bestek, de tekeningen en een calculatie van het benodigde volume, kun je aan het eind van het project een zogenaamde projectverklaring afgeven.

Projectcertificering alleen voor hoofdaannemer Projectcertificering is alleen voorbehouden aan bouwbedrijven die het project direct opleveren aan de opdrachtgever. Als je als onderaannemer bijvoorbeeld de afbouw verzorgt op een bouw, kan je helaas geen gebruikmaken van projectcertificering. De reden hiervoor is dat alle

schakels in de keten vóór de laatste schakel duidelijk traceerbare FSC-claims moeten afgeven. Dit om de betrouwbaarheid van het systeem te kunnen borgen. En in deze keten wordt de hoofdaannemer door FSC International als laatste stap gezien. Onderaannemers certificeren gewoon volgens de bekende 40.004 standaard. Stiho kan jou helpen met het behalen van FSC project- of bedrijfscertificering. Bekijk de mogelijkheden van de Stiho FSC® Netwerkclub.

d Jasper van den Hoe Category manager hout & plaat bij Stiho

Meer weten of direct aansluiten bij de Stiho FSC® Netwerkclub? Scan de QR-code.

Ook een vraag voor onze Stiho- en Giebels-experts? Mail naar lezersvraag@stiho.nl


PRODUCTNIEUWS

Meer weten of bestellen? Scan de QR-code.

Rockroof Sidefix Base

Novoferm zoldertrap

Rockroof Sidefix Base is een steenwol isolatiedeken (ca. 25 kg/mÂł) die geschikt is voor thermische, akoestische en brandwerende isolatie tussen de houten

Ga je een vlieringtrap plaatsen, dan heeft Novoferm daar een mooie oplossing voor. De trap is er op elke gewenste plafondhoogte (240-280 cm)

regels met vaste tussenafstanden van 450 en 600 mm in hellende daken. De bekleding is versterkt met een glasdradennet en heeft hechtranden.

en kan met het Quick fit systeem door 1 persoon gemonteerd worden. Het luik is zelfsluitend.

Artikelnummer 349528 en de 349530

Artikelnummer 178616, 122890, 127844, 122891

Utherm Premium WALL LE

Albazon ontweringswater eikenhout

Voor slanker isoleren ĂŠn betere energieprestaties heeft Unilin de Utherm Premium WALL LE. Deze isolatieplaat heeft een lage lambda waarde van 0,020 W/m.k. Vanwege de goede isolerende eigenschappen is een slankere muuropbouw mogelijk dan bij gebruik van traditionele materialen.

Met dit gebruiksklare ontweringswater verwijder je ijzerverkleuringen op eikenhout en douglas. Je brengt met een kwast in 1 of 2 lagen aan. Behandel het onderdeel bij voorkeur geheel. Het kan enkele minuten duren voordat het resultaat zichtbaar is. Overtollig ontweringswater met voldoende water wegnemen. Artikelnummer 353569

Meer informatie? Vraag ernaar bij de vestiging of kijk op stiho.nl


#THUIS IN DE BOUW Jouw werk in de picture? Stuur je foto naar stihomagazine@stiho.nl

Klant: Bouwbedrijf De Muijnck te Woudenberg Project: Woonhuis Plaats: Zoelmond Stiho-materiaal: Fermacell vloerplaten, diverse plaatmaterialen, vuren balken, gipsplaten Toepassing: Dampopen folie en gesloten gevelbekleding

Klant: Du Prie Project: Het Arsenaal Plaats: Leiden Stiho-materiaal: Circulair yellow pine (van oude kozijnen), circulair merbau (stootranden gangen en ziekenzalen ziekenhuis Veghel) Toepassing: Lambrisering trappenhuizen en traptreden

Klant: Bouwbedrijf Leda Project: Woning Plaats: Amsterdam Stiho-materiaal: Spinvliesfolie Toepassing: Wachtgevel

Je vindt Stiho in de volgende plaatsen Stiho-bouwplein Alkmaar Stiho-bouwplein Amsterdam Amstel Stiho-bouwplein Amsterdam Houthavens Stiho-bouwplein Beverwijk Stiho-bouwplein Den Bosch Stiho-bouwplein Groningen

Stiho-bouwplein Haarlem Waarderpolder Stiho-bouwplein Haarlem Zuid Stiho-bouwplein Hilversum Stiho-bouwplein Nieuwegein Stiho-bouwplein Schiedam Stiho-bouwplein Tilburg

Extra informatie over producten in dit Stiho Magazine kun je vinden op stiho.nl.

Stiho-bouwplein Utrecht Stiho-bouwplein Zwolle Stiho Helmond Stiho Wijchen Stiho De Zeeuw Poeldijk

Copyright 2020 Stiho B.V. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke

Kijk op stiho.nl voor de openingstijden en adressen.

PEFC/30-32-304

toestemming van de uitgever.