Stiho magazine nr 1 2021

Page 1

NUMMER 1

| 2021

Een terugblik op 95 jaar Stiho Evertsen Bouw realiseert duurzaam horecapaviljoen Geïntegreerde zonne-energiesystemen van BMI Monier

Henry Beentjes bouwt Amerikaanse barn met oude eiken balken


Henry Beentjes: “Dit is het werk van mijn leven”

3

6

8

‘Dit

Stiho 95 jaar!

18

Nieuws

Lezersvraag (& antwoord)

WELKOM

Midden tussen de weilanden in Castricum verrijst een bijzonder gebouw: een barn, die gaat dienen als gastenverblijf. Het bijzondere aan het pand is het materiaalgebruik. De

Stiho bestaat dit jaar 95 jaar! En wie jarig is, trakteert. Daarom maak je kans op allerlei mooie prijzen en kun je sparen voor gave cadeaus.

opdrachtgever koos

Daarover heb je vast de berichten in de nieuwsbrief en op stiho.nl al

voor oude eiken

voorbij zien komen. In dit jubileumjaar denken we samen met onze

balken, waarvan

leveranciers ook aan Habitat for Humanity, waarmee we al vele jaren samenwerken (p. 10). En hoe Stiho ooit begon? Dat lees je op p. 8. Verder in dit nummer: productnieuws, slimme tips én de prijsvraag! Veel leesplezier! De redactie van Stiho

sommigen wel 38 bij

10

38 cm dik zijn. Geen van deze balken is gelijk aan een andere.

Stiho & Habitat for Humanity

Bouwen betekent hier dus letterlijk

19

12

Productnieuws

maatwerk. Zzp’er Henry Beentjes ziet het als een puzzel die stukje voor stukje

Evertsen: “Een stukje geschiedenis van de Noordoostpolder”

20 Winnen!

14

Zonne-energiesystemen van BMI Monier

wordt gelegd.

Colofon Concept en vormgeving: O2 Communicatie, Utrecht Redactie: Stiho Ivo van Berkel, Henk Oskam, Hans Rochat, Rick van Schaik, Marco Smolders, Renzo van Vliet, Jos Voorn, Malu Wimpel, Brian van de Beek, Jurre Lenting (stagiair). Tekstbureau Vleuten Astrid Bijl O2 Communicatie Marjan Dolfing, Charlotte Moerkerken Druk: BakkerBaarn, Baarn Fotografie: Rob ter Bekke, De Bilt en Revontuli, Nieuwegein


is het werk van mijn leven’ Henry: “Op mijn 21e ben ik voor mezelf begonnen. Het woord zzp’er bestond toen nog niet. Ik heb altijd vooral voor particulieren gewerkt. Interieurwerk, aanbouwen, verbouwingen. In de loop der jaren kwam daar steeds meer werk bij. De projecten werden steeds groter. Ik heb wel eens overwogen om mijn bedrijf uit te breiden en mensen aan te nemen, maar uiteindelijk werk ik nog steeds voor mezelf. Dat bevalt me toch het beste.” Voor deze barn werkt Henry samen met zijn neef Rens Veldt, ooit beroepsmilitair en sinds 2001 werkzaam in de bouw.

HENRY BEENTJES AL

37 JAAR ZZP’ER

Combinatie van oud en nieuw Henry: “De opdrachtgever en ik kennen elkaar al lang, we hebben al vaker samengewerkt. Maar zoiets als dit heb ik nooit eerder gemaakt. Sterker nog, het is door niemand ooit eerder gemaakt. Voor zowel de architect en de constructeur als voor mij is dit werk een uitdaging. De constructeur dacht na het berekenen zelfs dat het nooit zou worden gemaakt. En toch staan we nu hier.” Een project als dit vraagt van Henry dat hij elke dag aanwezig is. Andere opdrachten neemt hij nu niet aan. Daarvoor is het te intensief.

“ Zoiets als dit is nog nooit eerder door iemand gemaakt.”

Voor de barn worden vooral natuurlijke materialen gebruikt. Zo komt er een sedumdak op de barn en is voor de isolatie en dakplaten gekozen voor Isovlas. De balken zijn geleverd via Frank Pouwer Historische Bouwmaterialen en kwamen van Franse boerenbedrijven. Stiho leverde de Isovlas dakplaten, Isovlas isolatie, al het overige hout, folie, EPDM en straks de leemstuc voor binnen. Zo is het project een combinatie van oud en nieuw.

Balken van 30 bij 30 Wat dit project zo uitdagend maakt, is - naast het materiaalgebruik - de grootte van de barn

3

STIHO MAGAZINE

ONDERNEMER IN DE BOUW

ZZP’ER HENRY BEENTJES BOUWT AMERIKAANSE BARN IN CASTRICUM


‘Het duurt even voordat je door zo’n bouwtekening heen kunt kijken’

De opdrachtgever koos voor oude eiken balken. Alles is met eikenhouten deuvels verbonden.

(9 bij 20 meter), de lijnen en de stramienen. Bovendien moet de barn gebouwd worden zonder fossiele bouwstoffen. Henry: “Het duurt even voordat je door zo’n bouwtekening heen kunt kijken. Het is niet ‘gewoon’ houtskeletbouw. Veel balken zijn 30 bij 30 cm of groter.” Rens: “De grootste balken moest ik rondom verjongen. Daar ben je al snel een ochtend mee bezig. Inzagen om de 2 cm, beitel erbij, dat werk.” Stiho leverde niet alleen materialen, maar adviseerde ook over de dakplaten én regelde de machines die Henry en Rens nodig hebben om alle balken ambachtelijk te kunnen construeren. Henry: “We gebruiken bijvoorbeeld een kettingzaag van Mafell. Dat is een forse investering en zo’n machine kun je ook niet zomaar ergens kopen. Stiho-bouwplein Alkmaar heeft ons daarbij geholpen, dat vond ik echt een goede service. Ik kom sinds ik voor mezelf begon bij Stiho. Ik heb inmiddels een band met de mensen. En de materialen zijn goed. Er is oprechte interesse over en weer en de mensen van het Stiho-bouwplein komen langs als ik met een nieuw project bezig ben. Dat voelt goed.”

Passen en meten “Omdat alle balken een andere afmeting hebben, is het

4

letterlijk passen en meten”, vertelt Henry. “Je moet goed nadenken over hoe je alle balken zo optimaal mogelijk kunt gebruiken en vooral ook hoe je alles in elkaar kunt laten passen. Elke balk had een andere kop- en lengtemaat. Het waren er ook niet maar een paar. Van de grootste balken hebben we er wel zo’n vijftig verwerkt voor de constructie. Je hebt het dan nog niet over het spantenwerk. Bovendien werd niks geschroefd: alles is met eikenhouten deuvels verbonden.” Rens: “Van zulke dikke balken worden normaal gesproken tafels gemaakt. Wij bouwen er een hele barn mee.” Henry: “Je moet continu bijstellen. Zo waren we wel een dag bezig met het contramallen van een balk, zodat hij strak tegen een wand komt.” Rens vult aan: “Als het eenmaal gebeurd is, zie je er niks meer van, maar het duurt een tijd voordat het perfect is. Daar moet je tegen kunnen. Je moet flexibel zijn.”

Op regiebasis Henry’s tip voor collega-ondernemers: “Een project als dit kun je het beste aannemen op regiebasis. Alles is immers maatwerk en de uren kunnen vooraf niet exact gecalculeerd worden.” Inmiddels is het project zo ver gevorderd dat Henry verwacht de barn komend voorjaar te kunnen opleveren. “Dit is de klus van mijn leven, ik zou het zo wéér doen.”


ONDERNEMER IN DE BOUW

ISOVLAS Materialen uit herwinbare natuurproducten: in alle sectoren is deze ontwikkeling in volle gang. Vlas als hoogwaardig isolatiemateriaal is een voorbeeld van biobased innovaties voor de bouw. De voordelen van vlas: • Vlas is herwinbaar. • Vlas haalt CO2 uit de atmosfeer en slaat het op. • Vlas is van nature temperatuur- en vochtregulerend. • Vlas bevat geen schadelijke stofdeeltjes. • Vlas is recyclebaar. Isovlas bouwisolatie is biobased, Cradle to Cradle, gemaakt van natuurlijke vlasvezel, duurzaam, CO2 neutraal, natuurlijk vocht- en temperatuurregulerend en sterk geluidwerend. Het rot niet en verweert niet. Isoleren met vlas is (met name in Duitsland) al meer dan 80 jaar een beproefd alternatief voor andere vormen van isolatie.

“ Van zulke dikke balken worden normaal gesproken tafels gemaakt. Wij bouwen er een hele barn mee.”

Van links naar rechts: Henry Beentjes, Marcel Schavemaker (vestigingsmanager Stiho-bouwplein Alkmaar) en Rens Veldt.

STIHO MAGAZINE


NIEUW: TRACK & TRACE BIJ STIHO ‘Hoe laat komt mijn bestelling?’ Vanaf nu kun je de status van je bestelling zien én wat de verwachte levertijd is. Waar? In je ‘Mijn Account’-omgeving, maar ook via de Stiho Bestel app. Kijk bij ‘Order- en factuur-historie details’.

Scan de QR-code om de Stiho Bestel app te downloaden.

STIHO MAGAZINE OOK DIGITAAL Scan de QR-code en bekijk het digitale magazine.

QOQON KEUKEN& BADKAMERSTUDIO In 2019 sloten Bouwcenter Filippo Midden en Bouwcenter De Zeeuw Poeldijk zich aan bij DSG, waarvan ook Stiho deel uitmaakt. Daarmee kwamen er zes Stiho-bouwpleinen bij: in Amersfoort, Barneveld, Deventer, Ermelo, Nijkerk en Veenendaal. De keuken- en badkamershowrooms maakten een frisse start onder de naam Qoqon. Qoqon is een plek waar woondromen werkelijkheid worden. Bij Qoqon zijn zowel particuliere als zakelijke klanten van harte welkom. Bij Qoqon is men gewend om samen te werken met aannemers en bouw- en klusbedrijven – van kleine tot grote projecten en van nieuwbouw tot renovatie. Qoqon verzorgt het studioproces, maakt de offertes, maakt tekeningen in 3D en 2D, en Scan de QR-code en ontdek Qoqon. levert die compleet aan.

6

CEMBRIT PERMABASE Cembrit PermaBase is een onbrandbare, lichte, met glasvliesweefsel versterkte cementgebonden bouwplaat. Een ideale steunplaat voor onder andere sierpleister, het lijmen van steenstrips, natuursteen of keramische tegels in buitentoepassingen met een gewicht tot 73 kg/m2 en onder bepaalde voorwaarden ongeventileerd toe te passen. De plaat is ook geschikt als backing board in vochtige ruimten voor het rechtstreeks aanbrengen van keramische tegels. De plaat is volledig recyclebaar, makkelijk te verwerken, te versnijden en is rond te zetten tot een radius van 2 meter. Verder is de plaat schokbestendig, vormstabiel, heeft hij een uitstekende treksterkte en drukweerstand, en een hoge vochtresistentie, waardoor hij niet zal rotten, delamineren of zwellen bij blootstelling aan vocht. Artikelnummer 348010

STIHO MAGAZINE


Knauf Brio is een droge dekvloer ter egalisatie van oude of ruwe bouwkundige vloeren in combinatie met egalisatiekorrels. Het is een homogene, massieve onbrandbare gipsvezelplaat met rondom aangefreesde verbindingslippen met een zeer nauwkeurige pasvorm voor een vlakke vloer. Er is geen droogtijd nodig. De elementen zijn relatief dun en licht in gewicht en hebben een handzaam formaat van 60 x 120 cm. Je verbindt de platen onderling met de Brio overlappingslijm. Schroeven of nieten op regelmatige afstanden waarborgen dat deze verbindingen vlak en strak blijven tijdens het uitharden van de lijm. De typen Brio 23 of 23WF zijn ook geschikt als basis voor het infrezen van leidingen voor vloerverwarming. Ideaal bij renovatie en verduurzaming van bestaande gebouwen. Beeld: Knauf

Artikelnummers 352904 en 352903

VELUX DAKKAPEL: VERGUNNING VAAK NIET NODIG

BORGH FACAFIX

GEVELMONTAGESYSTEEM

Het aanvragen van een vergunning voor het plaatsen van een dakkapel kan een langdurig en kostbaar traject zijn. Met een Velux dakkapel is dit traject meestal niet nodig. Dat zit zo. Omdat de Velux dakkapellen niet meer dan 60 cm ten opzichte van het dakvlak uitsteken, hoef je hier in de meeste situaties geen omgevingsvergunning voor aan te vragen. Voorwaarde hierbij is wel dat de dakkapel overal meer dan 0,5 meter van de randen van het dakvlak ligt (de zijkanten en de onder- en bovenkant). Controleer altijd via www.omgevingsloket.nl of er aanvullende eisen gelden in jouw situatie. De dakkapel is leverbaar in Basis-uitvoering (dichte bovenzijde) en in Serre-uitvoering (dakramen in de bovenzijde).

Nu te bestellen bij Stiho: het Borgh Facafix assortiment + toebehoren. Het Facafix gevelmontagesysteem is ontwikkeld voor het aanbrengen van een zelfdragende houten draagstructuur na plaatsing van een ononderbroken isolatieschild. Deze draagstructuur wordt bevestigd met één horizontale gevelschroef om de gevel gemakkelijk uit te lijnen en een diagonale gevelschroef voor stabiliteit en kracht. De houten draagconstructie staat niet in contact met de isolatie, waardoor er een optimale gevelventilatie ontstaat. De voordelen op een rij: • Sterke reductie thermisch verlies • Hoge isolerende waarde door ononderbroken isolatieschild • Snel en efficiënt uitlijnen van de gevel • Zelfdragende structuur • Spanningsvrije Scan de QR-code montagetechniek. en bekijk het filmpje Artikelnummers 354845 over Borgh Facafix. t/m 354895

Meer informatie of direct bestellen? Ga naar stiho.nl of bestel via de Stiho Bestel app.

PRODUCTNIEUWS

KNAUF BRIO


1926-2021

Stiho 95 jaar! Dit jaar viert Stiho haar 95e verjaardag! Ben je nieuwsgierig naar het verhaal achter Stiho en hoe het ooit allemaal begon in een werfkelder in Utrecht?

Het is 1926. De Bijenkorf opent het eerste warenhuis in Den Haag, de allereerste Hema opent de deuren in Amsterdam en na een militaire staatsgreep wordt Portugal een rechtse dictatuur. In deze ‘roaring twenties’ worden de rumba, de charleston en de foxtrot gedanst. Het is ook het jaar waarin de dan 26-jarige Gerrit Sybrand Pelt het houthandeltje Harff aan de Oudegracht in Utrecht overneemt. Geen makkelijk besluit, maar zijn verloofde Risje Mulder stuurt hem een telegram: ‘Nu of nooit!’. Gerrit koopt de houthandel voor 5.000 gulden.

‘Bij ons ligt klaar wat u zoekt’ Het doel van de NV Stichtsche Houthandel: ‘... de handel in vuren, grenen en fijnere houtsoorten, triplex,

OUDEGRACHT, UTRECHT

multiplex, en eternietplaten en aanverwante artikelen (...) en het verrichten van alle handelingen en werkzaamheden die met dit doel in verband staan.’ Op het bord aan de Oudegracht staat: ‘Bij ons ligt klaar wat u zoekt’. Het hout dat Gerrit inkoopt, komt met dekschuiten naar de Oudegracht. Van daaruit gaat het met handkarren of paard en wagen naar de klant. Pas vele jaren later zal de Stichtsche Houthandel in vrachtwagens investeren.

1929-1954 In 1929 breekt een wereldwijde crisis uit, maar de zaken gaan nog goed. In 1931 breidt Gerrit uit met een fijnhouthandel aan het Visschersplein 1a in Utrecht. In 1940 heeft de Stichtsche Houthandel veertien grachtenkelders en drie pakhuizen. Maar de Duitse bezetter legt de handel aan banden. Er kan weliswaar hout worden geïmporteerd uit het neutrale Zweden, maar alleen met goedkeuring van Duitsland én de bereidheid om aan Duitsland te leveren. De oorlog laat zijn sporen na, maar het bedrijf blijft overeind. In 1948 brengt Gerrit alle bedrijfsonderdelen onder op een terrein aan de Wittevrouwensingel in Utrecht. Zo’n nieuw begin vraagt om een nieuwe naam! In 1950 wordt het bedrijf omgedoopt tot Stiho. En als in 1954 zoon Pieter Gerrit - Piet - in de zaak komt, investeert het bedrijf in een vrachtauto. Levertijd: een jaar!

1965: eigen machinale Al in de jaren 50 staat Stiho erom bekend dat het allerlei voorbewerkt hout op voorraad heeft. De concurrentie heeft alleen ruw hout liggen en bewerken duurt minimaal een week. Stiho laat het hout eerst elders voorbewerken, maar in 1965 komt er een eigen machinale.

8


STIHO IN BEELD

WEERDSINGEL OOSTZIJDE, UTRECHT

1970: revolutionair opslagsysteem In de jaren 70 wordt het gros van de materialen bezorgd, maar er komen steeds meer klanten zelf hun materialen halen. Nog een opvallend feit: Stiho bedenkt een revolutionair nieuw systeem voor houtopslag. Hout werd eerst opgeslagen in pakken van 1 x 1 meter x de lengte. Stiho bedenkt dat het handiger is om die pakken in vieren te splitsen. De handvoorraad komt op pakhoogte en de rest op voorraad erboven. Zo kunnen in een

OPROEP: JOUW VERHAAL! Heeft jouw bedrijf ook een lange geschiedenis? Dan schrijven we jouw verhaal graag op en delen we dat met andere lezers. Stuur een mail naar stihomagazine@stiho.nl.

beperkte ruimte veel meer verschillende maten en dus kubieke meters hout worden opgeslagen. Het hout wordt voortaan op lengte geordend, niet meer op kopmaat. Hiermee wordt Stiho één van de efficiëntste houthandels van Nederland. De concurrentie zal dit systeem uiteindelijk kopiëren. Er komen zelfs houthandelaren uit het buitenland kijken!

Spijkenisse, Eindhoven, Utrecht en Amsterdam. En bij het 75-jarig bestaan van het bedrijf in 2001, organiseert de directie geen jubileumfeest, maar een bouwreis naar de Filipijnen, waar in één week 76 huizen worden gebouwd. Stiho is samen met een aantal Bouwmaatvestigingen en Baars & Bloemhoff onderdeel van De Stiho Groep (sinds 1 januari 2020 DSG).

1989-2001

2009-heden

We maken weer een sprong – naar 1989. In dat jaar stijgt het personeelsbestand met de overname van SEN (Southern Evans Nederland, hierin zaten hout- en bouwmaterialenhandels) in één klap van 240 naar 400. Vanaf het begin in 1986 is Stiho betrokken bij Bouwmaat Nederland. In 1994 heeft het bedrijf veertien vestigingen en 400 medewerkers. In 2000 neemt Stiho Baars & Bloemhoff over in

In 2009 wordt het eerste Stiho-bouwplein geopend: de vestiging Amsterdam Amstel. 2 jaar later opent het tweede Stiho-bouwplein: Amsterdam Houthavens. Inmiddels telt Stiho 23 vestigingen. In 2019 sloten Bouwcenter Filippo Midden en Bouwcenter De Zeeuw Poeldijk zich aan bij DSG. Daardoor heeft Stiho nu een landelijk netwerk van vestigingen en is er altijd wel een Stiho bijGroen jou in de Nick enbuurt. Roel Aartse Tuijn.

STIHO MAGAZINE


Draag jij een steentje bij op afstand? Al 20 jaar organiseren we in samenwerking met Habitat for Humanity ieder jaar één tot twee Bouwreizen met klanten, leveranciers en DSG-medewerkers. We bouwen dan huizen en voorzieningen voor mensen die het zo hard nodig hebben. In jubileumjaren pakken we dit zelfs groter aan, met meerdere Bouwreizen naar meerdere Habitat-projecten. Helaas zit een Bouwreis er dit jaar door alle coronamaatregelen niet in. Tóch dragen we ons steentje bij – op afstand. Samen met Habitat for Humanity hebben we een passend doel gekozen. We gaan ervoor zorgen dat jonge mannen en vrouwen in Oeganda opgeleid kunnen worden tot heuse vaklieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan timmerman of meubelmaker. Met deze kennis kunnen zij bouwen aan een betere toekomst voor zichzelf en voor hun omgeving. Lees er alles over op www.stiho.nl/helpjemee.

Deze leveranciers feliciteren Stiho met het jubileum. En om er een extra feest van te maken,

doors & frames

10


STIHO 95 JAAR IN DE BOUW

deden zij een mooie donatie aan Habitat for Humanity.

Wil je een donatie doen voor dit goede doel? Ga naar stiho.nl/helpjemee of scan de QR-code.

STIHO MAGAZINE


Maarten: “De gevel en het dak zijn volledig bekleed met in totaal 16 m3 FSC Recycled® eikenhout, afkomstig van oude bielzen van treinsporen. Je ziet de boorgaten nog zitten.”

Deze steiger wordt opgebouwd en is nog niet gebruiksklaar.

12


Dit pand vertelt het verhaal van de Noordoostpolder’ Vanaf de voorkant lijkt het op een barak, maar vanaf de achterkant op een glazen kas. Het nieuwe horecapaviljoen in het centrum van Emmeloord vertelt een stuk geschiedenis van de Noordoostpolder, maar dan in een modern jasje. De bouw van dit demontabele pand is een project dat Evertsen Bouw op het lijf geschreven is: innovatief, duurzaam en met héél veel hout. In 2020 deed de gemeente Emmeloord een aanbesteding voor de bouw van hét nieuwe horecapaviljoen van de stad en stralend middelpunt van het grote plein: De Deel. De opdracht werd gegund aan Evertsen Bouw. “Wij wilden de gemeente inspireren door ze te laten zien wat je allemaal van hout kunt maken en dan ook nog eens duurzaam”, vertelt Maarten van Pijkeren, directeur van Evertsen Bouw. “Dat is gelukt.”

EVERTSEN BOUW BESTAAT AL

44 JAAR

Drooglegging Noordoostpolder Het winnende concept kwam van de architect waar Evertsen Bouw mee samenwerkt. “Het paviljoen vertelt het verhaal van het ontstaan van deze streek. De houten gevel is gemaakt in de oorspronkelijke vorm van barakken, waarin arbeiders tijdens de drooglegging van de Noordoostpolder in de jaren 30 veelal woonden”, vertelt Maarten. “Als je aan de kop van het gebouw staat, zie je de barak daarin terug. Halverwege loopt het gebouw volledig over van hout naar glas. Dat heeft als effect dat als je aan de staart van het gebouw staat, het lijkt op een kas. Dit type kassen is typerend voor deze streek, waar veel akkerbouw voorkomt.”

STIHO MAGAZINE

ONDERNEMER IN DE BOUW

EVERTSEN BOUW REALISEERT DUURZAAM EN DEMONTABEL HORECAPAVILJOEN


‘We zoeken de uitdaging op en als we erin geloven, gaan we er vol voor’ Duurzaam hout Eén van de eisen van de gemeente was dat het pand een goed doorzicht moest creëren vanaf het plein naar het centrum. “Het pand mocht niet gesloten worden, dus we hebben veel glas gebruikt om die openheid te creëren”, vertelt Maarten. “Daarnaast hebben we natuurlijk veel hout gebruikt, waar mogelijk zonder milieubelasting.” “De kolommen zijn van gelamineerd vuren, de vloeren van massief kruislaaghout en onder het dak zit Bilinga-hout met duurzaamheidsklasse 1”, vertelt André Elbertsen (verkoper buitendienst bij Stiho). Maarten vult aan: “Maar het meest bijzonder zijn toch wel de gevel en het dak zelf: die worden volledig bekleed met oude bielzen van treinsporen.”

Boorgaten Het advies voor het gevelhout kwam van Stiho. André: “Maarten legde me het concept voor en toen zijn we samen op zoek gegaan naar de beste oplossing. Via

Maarten van Pijkeren, directeur Evertsen Bouw (links) en André Elbertsen, verkoper buitendienst bij Stiho.

een partner van ons kwam ik op een hele lading eikenhouten spoorbielzen. Maarten en ik waren direct enthousiast. De bielzen zijn doorgezaagd in de lengte en daarna opnieuw bewerkt. Je ziet de gaten nog waar de bouten hebben gezeten. Het hout wordt circulair weer toegepast en heeft hier een tweede leven gekregen.”

Geheel demontabel

André: “De spoorbielzen zijn doorgezaagd in de lengte, en daarna opnieuw bewerkt. Het hout heeft hier een tweede leven gekregen.”

14

“Naast een reeks strikte eisen had de gemeente ook een hoge duurzaamheidsambitie voor dit pand. Om daaraan te voldoen hebben we onder andere het hele pand demontabel gemaakt. Alles wat je hier ziet, zou


ONDERNEMER IN DE BOUW

opnieuw kunnen worden gebruikt”, vertelt Maarten. “We hebben niet altijd de makkelijkste weg gekozen en vaak ook de uitdagingen opgezocht. Kijk maar naar de gevel, de open keuken en de raamconstructie. Dat zijn niet de dingen die heel vaak voorkomen, maar we hebben er altijd in geloofd en zijn er vol voor gegaan. Daar ben ik trots op.” Het pand is in december 2020 opgeleverd. Het paviljoen opent dit voorjaar de deuren.

OOK HOUT MET EEN VERHAAL? VRAAG ONS ADVIES! De eikenhouten spoorbielzen zijn afkomstig van Bouwfactor uit Gorinchem, een partner van Stiho. “Zij leveren unieke en duurzame houtproducten met een verhaal, waardoor we hout een tweede leven kunnen geven”, vertelt André Elbertsen (verkoper buitendienst bij Stiho). “Er is van alles mogelijk. Om zo veel mogelijk opties open te houden, wil ik klanten adviseren om tijdig bij ons aan te kloppen. Dan kunnen wij bouwtechnisch meekijken en adviseren.” Maarten vult aan: “Omdat Stiho bij dit project in een vroeg stadium is aangehaakt, kon de constructie nog worden aangepast op basis van hun advies voor de gevel. In een later stadium was dat niet meer mogelijk geweest.” Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag het aan je contactpersoon bij Stiho.

STIHO MAGAZINE


OP BEZOEK BIJ BMI MONIER

Eenvoudig te verwerken, net zo snel én dak met geïntegreerd zonne-energiesy

Daan de Mooij, productmanager Roof

Robert van Wijngaarden,

System Components, Solar, Insulation

rayonmanager bij BMI Monier.

and Special Products bij BMI Benelux.

Stel: je krijgt de vraag om een energiezuinige woning te bouwen. Wat doe je dan met de kap? Die maak je ook zo duurzaam mogelijk. Met een zonneenergiesysteem. BMI Monier heeft daar perfecte oplossingen voor, die snel en eenvoudig te realiseren zijn. Oók voor zzp’ers in de nieuwbouw en verbouw. BMI Monier is onderdeel van BMI, dat staat voor Braas Monier Icopal. BMI heeft een lange geschiedenis. Al meer dan 150 jaar maken ze daksystemen voor platte en hellende daken: dakpannen én componenten. Rayonmanager Robert van Wijngaarden: “Wij leveren alles wat je nodig hebt om een compleet dak te maken. Voor hellende daken met betonnen en keramische dakpannen of stalen dakpanelementen. Voor platte daken met een bitumen of kunststof dakbedekking.

16

En verder alles wat je nodig hebt, van panhaken tot de thermische isolatie. Sinds eind jaren 90 maken we ook zonne-energiesystemen. Daar is steeds meer vraag naar – ook vanwege de eisen die de overheid stelt.”

Zonne-energiesysteem in plaats van dakpannen Productmanager Daan de Mooij: “We richten ons vooral op geïntegreerde zonne-energiesystemen, een


het BMI Monier PV Premium systeem geleverd. Een medewerker van Norbert Kok volgde bij BMI de training om het dak probleemloos te kunnen plaatsen.

technische combinatie van zonne-energie en dakbedekking. De zonne-energiesystemen nemen de functionaliteit van de dakpannen daarbij volledig over. Op de plek van de zonne-energiesystemen liggen dan ook geen dakpannen.”

BMI Monier PV Premium

PV-SYSTEEM IN PREFAB-DAK? Daan: “Een geïntegreerd systeem kan zelfs worden toegepast in een prefab-dak. De enige restrictie ten opzichte van een gewoon pannendak is dat er een beperktere latafstand is ter plaatse van waar het BMI Monier PV Premium systeem wordt toegepast – overigens geldt dit niet voor het BMI Monier PV InDaX systeem. De leverancier van de

BMI Monier heeft twee soorten zonneenergiesystemen: BMI Monier PV Premium en BMI Monier PV InDaX. Daan: “Het BMI Monier PV Premium systeem is een panmodel-gebonden oplossing. Hierbij worden de zonne-energiemodules als ‘gewone’ dakbedekking verwerkt. De modules worden in het dak geïntegreerd, wat esthetisch een perfect plaatje én gemiddeld per m2 vrijwel evenveel energie als traditionele zonnepanelen oplevert. Het systeem is ontwikkeld voor drie dakpanmodellen: Tegalit, Tuile Plat en Signy-Finnez. De modules vervangen in de breedte zes à zeven en een half dakpannen – afhankelijk van het gekozen dakpanmodel – en in de hoogte één, zoals Bouwbedrijf Kok heeft gedaan (zie foto project, red.). Dit systeem is geschikt voor nieuwbouw en renovatie.”

BMI Monier InDaX Daarnaast is er het universeel geïntegreerde systeem BMI Monier PV InDaX. Deze zonneenergiemodules hebben een standaard formaat en zijn onafhankelijk van het panmodel in te dekken. Daan: “Het komt erop neer dat je ze indekt als een dakraam. Ook dit systeem is geschikt voor nieuwbouw en renovatie. Bijzonder is dat je de modules van boven naar beneden monteert, zonder aanpassingen te doen aan de dakconstructie. Ook bij dit systeem vervangen de PV-modules de dakpannen.”

prefab-kap kan hiermee prima

Steeds betaalbaarder

rekening houden.”

Robert: “De vraag naar geïntegreerde systemen groeit. Dat komt doordat opdrachtgevers het

steeds belangrijker vinden dat het dak er ook mooi uitziet. De nu zo populaire zwarte pannen combineren perfect met de geïntegreerde zwarte PV-panelen. Daarnaast worden PV-systemen steeds betaalbaarder. Deels omdat wij efficiënter kunnen produceren, maar ook omdat een geïntegreerd systeem meteen door de dakdekker mee-ingedekt wordt. Er is niet een dakdekker én een zonnepanelenleverancier nodig. Ons systeem is voor de dakdekker makkelijk te verwerken.” Kun je het hele dak vol leggen met deze panelen? Daan: “In de praktijk komt dat niet vaak voor, maar het kan zeker. Omdat het systeem moet aansluiten op dakpannen, moeten alleen de bovenkant, zijkant en onderste rand aansluiten met dakpannen.”

Praktijktraining in 2 uur Kom je bij Stiho voor een daksysteem van BMI Monier, dan kan jouw Stiho contactpersoon je daar alles over vertellen. Stiho collega’s volgen regelmatig trainingen bij leveranciers, zodat ze weten waar ze over praten. Als Stiho-klant kun jij in de BMI Academy in Montfoort vervolgens een praktijktraining doen van 1,5 à 2 uur om te leren hoe je de panelen installeert. Ook Bouwbedrijf Kok volgde er een training voor het project op de foto.

Garantie Een dak met een geïntegreerd zonneenergiesysteem gaat lang mee. BMI Monier geeft een productgarantie van 12 jaar. Daarnaast is er een vermogensgarantie na 10 jaar en na 25 jaar. Na 25 ja ar moet het systeem nog steeds 80% van de energie opwekken van wat er destijds geïnstalleerd is. Na die 25 jaar blijft het systeem presteren. Daar krijg je energie van!

STIHO MAGAZINE

OP BEZOEK BIJ...

duurzaam: ysteem

Bouwbedrijf Kok bouwde deze woning voor een particulier. Via Stiho werd


LEZERSVRAAG

Vraag & antwoord Wanneer gebruik ik hoge of lage veiligheidsschoenen? In principe zijn veiligheidsschoenen verplicht bij elke klus en op elke bouwplaats. En veiligheidsschoenen zijn er in allerlei soorten en maten. Wanneer gebruik je nu hoge en wanneer lage schoenen? Dat hangt af van je werk.

Win een kledingset! Kijk snel op de achterpagina en doe mee aan de prijsvraag. Je maakt dan kans op een complete kledingset naar keuze t.w.v. € 347,-, € 260,- of € 215,- euro.

Makkelijk bewegen Moet je werk doen waarbij je veel moet knielen, dan raden we je een laag model aan. Wanneer je een hoge werkschoen hebt, kun je je voeten immers minder makkelijk bewegen. Een veiligheidslaars of een veiligheidsschoen met een hoog model is aan te raden wanneer je bezig bent in de bouw. Deze schoenen geven namelijk extra bescherming en steun aan de achillespees.

Is er een geschikt Velux gootstuk voor vlakke betonpannen?

Jeroen Stenger Productspecialist IJzerwaren en Gereedschappen

Het oog wil ook wat De bekende veiligheidsschoen is een robuuste, zwarte schoen. Maar tegenwoordig zijn er ook veiligheidssneakers in allerlei kleuren verkrijgbaar. Kun je na je werk meteen door naar dat etentje of de kroeg in. Staat er dan iemand op je teen, dan merk je daar niks van!

Scan de QR-code en ga meteen naar alle schoenen.

Henk Oskam

Productspecialist Bouwstoffen

Er is steeds meer vraag naar de toepassing van Velux dakramen in vlakke betonpannen. Deze dakpan heeft een moderne uitstraling en is erg gewild. Is er een geschikt gootstuk voor? EDW Tot voor kort werd er een EDW gootstuk voor gebruikt. Dit gootstuk wordt bij alle geprofileerde dakpannen toegepast. Maar: bij vlakke betonpannen ging dit niet vanzelf. De panlatten rond het venster onder de gootstukken moesten dan 10 mm worden verjongd (ingekeept). Als het venster dan ook 10 mm dieper werd ingebouwd, kwamen de pannen netjes langs het raam te liggen, zonder dat de pannen omhoog kwamen te staan. Bij Velux bedachten ze daar wat op en ontwikkelden ze een nieuw gootstuk: EDT.

18

EDT Het EDT gootstuk is speciaal ontwikkeld voor daken met vlakke dakpannen met een dikte van 15-40 mm. Door het vlakke aluminium profiel aan de onderzijde van dit gootstuk ontstaat een uniform en esthetisch geheel. De vlakke pannen links en rechts onderin liggen daarbij vlak. De pannen liggen aan de zijkant vlak bij een afstand van 60 mm. Wanneer het dakraam en het gootstuk 10 mm dieper in het dak worden geplaatst (door het verjongen van de panlat), dan kan de dakpan op een kortere afstand van het dakraam worden gelegd zonder scheef te liggen. Het gootstuk is geschikt voor standaard inbouwdiepte en geschikt voor een dakhelling tussen 15 en 90 graden.

Ook een vraag voor onze Stiho- en Giebels-experts? Mail naar stihomagazine@stiho.nl


PRODUCTNIEUWS

Bribus ladekast

Houten klapschraag

Nu bij Stiho: Bribus ladekast met bestekbak en inlegbodem. Ladekast Eco 1 wit heeft een romphoogte van 720 mm. De kast heeft één lade bovenin,

De klapschraag is ideaal om materialen (zoals planken of plaatmateriaal) op te leggen en te bewerken, te monteren of te meten. Ze zijn gemaakt van vurenhout, lekker licht, zeer stabiel en ze nemen weinig ruimte in.

waarin een bestekbak kan, met twee voorraadladen eronder (50 cm en 60 cm breed). Voor de spoelkasten is een kunststof inlegbodem beschikbaar. Artikelnummers 359906, 359907, 359902, 346851, 324345, 324346

Artikelnummer 359824

Scan de QR-code en bekijk het vlog over dit onderwerp.

Mengstaaf type DLX

YBS superquilt isolatiedeken 40 mm

Deze mengstaaf is speciaal ontwikkeld voor het mengen van dunbedmortel, vloeibare coatings en voor metselwerk met geringe voeg. Door de twee boven elkaar liggende turbineschoepen wordt klontervorming voorkomen. Ook verkrijgbaar: verlengstukken van 100 en 400 mm.

Flexibele en meerlaagse isolatiedeken op reflectiebasis. Geschikt voor het isoleren van spouwmuren, voorzetwanden, platte- en hellende daken en als vloerisolatie. Dampscherm en isolatie in één product. Daardoor ook goed toepasbaar als na-isolatie.

Artikelnummers 372897, 372898, 373131, 373132

Artikelnummer 316154

Meer informatie of direct bestellen? Ga naar stiho.nl of bestel via de Stiho Bestel app.


Stuur het antwoord op onderstaande vraag vóór 1 juni naar stihomagazine@stiho.nl en maak kans op één van de drie kledingsets. PRIJSVRAAG:

In welk jaar is Stiho begonnen? 1e prijs

Win!

Kledingset t.w.v. € 347,- euro Veiligheidsschoenen – jas mét je logo – riem – muts – werkbroek – boxershort – T-shirt

2e prijs

Eén van de drie kledingsets

Kledingset t.w.v. € 260,- euro Veiligheidsschoenen – jas mét je logo – riem – muts

3e prijs Kledingset t.w.v. € 215,- euro Veiligheidsschoenen – jas mét je logo

De prijswinnaar wordt in het volgende nummer bekendgemaakt.

Je vindt Stiho in de volgende plaatsen Stiho-bouwplein Alkmaar Stiho-bouwplein Amersfoort Stiho-bouwplein Amsterdam Amstel Stiho-bouwplein Amsterdam Houthavens Stiho-bouwplein Barneveld Stiho-bouwplein Beverwijk Stiho-bouwplein Den Bosch Stiho-bouwplein Deventer Kijk op stiho.nl voor de openingstijden en adressen.

Stiho-bouwplein Ermelo Stiho-bouwplein Groningen Stiho-bouwplein Haarlem Waarderpolder Stiho-bouwplein Haarlem Zuid Stiho-bouwplein Hilversum Stiho-bouwplein Nieuwegein Stiho-bouwplein Nijkerk Stiho-bouwplein Schiedam

Extra informatie over producten in dit Stiho Magazine kun je vinden op stiho.nl.

Stiho-bouwplein Tilburg Stiho-bouwplein Utrecht Stiho-bouwplein Veenendaal Stiho-bouwplein Zwolle Stiho Helmond Stiho Wijchen Stiho De Zeeuw Poeldijk PEFC/30-32-304

Copyright 2021 Stiho B.V. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.