Page 1

NUMMER 1 | 2018

6

Op bezoek bij Promat: expert in brandwerendheid

3 12

18

5 redenen om voor Accoya te kiezen

Woningtransformatie energiezuiniger wonen

Van glazen kas naar ThermoHout


3

Renovatiespecialist Coen Hagedoorn

6

Renova Coen H

Promat: Gezond en veilig wonen en werken

8

In de wijk Poelenburg in Zaandam laat woningcorporatie

Productnieuws

Rochdale zeven flats

WELKOM

renoveren.

Onze klanten hebben veel mooie projecten. We plaatsen ze op LinkedIn, Facebook en Instagram. Wil je jouw project ook laten zien? Deel het dan met #thuisindebouw. Voor dit Stiho Magazine dronken we koffie in de keet met Coen Hagedoorn en vertelt Promat ons alles over brandwerendheid. Daarnaast is er veel productnieuws en kun je lezen over Accoya. O ja: vanaf nu zit het magazine niet meer in plasticfolie, veel beter voor het milieu!

Coen Hagedoorn

Productnieuws

17

Bouwgroep voert de werkzaamheden uit. In de keet drinken we koffie met projectleider Geert van der Wardt van

16

Vragen, opmerkingen of een mooi project om te laten zien? Mail naar stihomagazine@stiho.nl. Veel leesplezier!

Coen Hagedoorn Bouwgroep en Product Service Specialist Theo Haartmans van Vandersanden.

Tips van de kenners

12

Bijzondere ontwikkeling 14 woningen in CPO-project

10

Van het Stiho-bouwplein

18

Accoya: unieke houtsoort voor buiten

Colofon Concept en vormgeving: O2 Communicatie, Maarssen Redactie: Stiho Paul Basten, Jan Buiter, Jasper van den Hoed, Jan Jaap de Jong, Henk Oskam, Hans Rochat, Jos Voorn Tekstbureau Vleuten Astrid Bijl O2 Communicatie Laura van Lith, Marjan Dolfing Druk: BakkerBaarn, Baarn Fotografie: Rob ter Bekke, De Bilt (foto’s via Stiho)


vatie 7 flats in Zaandam door Hagedoorn Bouwgroep Poelenburg had in het verleden niet altijd een positief imago, maar nu de flats aan de Dodoneausstraat en de Clusiusstraat bijna allemaal zijn gerenoveerd, heeft de wijk een heel andere uitstraling gekregen. Geert: “De transfor­ matie van de woningen heeft een enorme impact op het welzijn van bewoners. Niet alleen de buitenschil van de woning is aangepast, ook vanbinnen zijn de mensen er enorm op voor­ uitgegaan. Ze krijgen een nieuwe badkamer en keuken, de kozijnen, plafonds, liften en verwar­ mingsketels worden vervangen, we saneren asbest en de woningen worden beter geïsoleerd. Dat verhoogt het wooncomfort. Er waren veel ventilatie- en vochtproblemen, die zijn straks allemaal opgelost.”

ONDERNEMER IN DE BOUW

ENERGIEZUINIGER EN COMFORTABELER WONEN

Ketensamenwerking Het project is Coen Hagedoorn op het lijf geschreven. Geert: “We zijn een echte renovatie­ specialist. We doen graag binnenstedelijke, complexe projecten. Voor dit project deden we in september 2015 mee met de tender. We maakten een plan voor de hele wijk – 336 woningen, verdeeld over vier deelprojecten. Het ging om een aantal torenflats en portiekwoningen. Het plan moest niet alleen de technische aspecten bevatten, ook de bewonerscommunicatie maakte er deel van uit. Tot slot viel het architectuur­ gedeelte – dus hoe de buitenkant van de panden eruit kwam te zien – ook onder onze verantwoor­ delijkheid. We kregen de opdracht, gingen een ketensamenwerking aan met Rochdale en eind 2015 startte het ontwerptraject. Alles bij elkaar kostte het maken van het plan een jaar. Begin 2017 zijn we gestart met de uitvoering van het eerste deelproject. Inmiddels zijn daarvan

3

Coen Hagedoorn Bouwgroep is in 1974 opgericht en is tot op de dag van vandaag een echt “Doordat Stiho alHet betrokken in familiebedrijf, met 400we medewerkers. bedrijf richt zichde vooral op de renovatiemarkt. Daar- ze al calculatiefase, konden naast is Coen Hagedoorn Bouwgroep marktleider vroeg sturen op maatwerkdetails.” in dagelijks onderhoud en mutatieonderhoud. Hun kracht is dat zij met 14 vestigingen de markt lokaal kunnen bedienen.

STIHO MAGAZINE


‘In tien dagen pakken we de hele woning aan: we vervangen de keuken, badkamer en kozijnen, saneren asbest en vervangen plafonds’ 96 woningen gerealiseerd. In mei 2017 startten we met het tweede deeltraject. Van de 144 woningen zijn er nu 80 gereed. Eind 2018 moet alles zijn afgerond in de wijk.”

De bewoner staat centraal “We zien dat bij dit soort projecten de bewoner steeds belangrijker wordt. We grijpen behoorlijk in in het leven van mensen, want alle werkzaamheden worden uitgevoerd in bewoonde toestand. Alleen de mensen met een medische indicatie krijgen een wisselwoning. In tien dagen tijd pakken we de hele woning aan. We plannen daarom letterlijk alle partijen per uur in. Zo staat ’s ochtends iemand de entreekozijnen eruit te slopen, aansluitend haalt hij de badkamervloer eruit en ‘s middags haalt hij het plafond uit de woning. Die planning is strak, alle partijen zijn op elkaar ingespeeld. We starten elke dag per deeltraject een woning op én leveren elke dag een woning op.”

VAN G- NAAR A-LABEL De energetische opdracht was om de woningen gemiddeld naar een A-label te brengen. De oude situatie was dat ze op een E-, F- en zelfs G-label zaten. Geert: “In de torenflats zaten nog centrale ketelhuizen, die woningen hebben we individueel verketeld. We namen isolerende maatregelen, zoals het inpakken van de kopgevels en de plinten. Daarnaast hebben we overal alle kozijnen vervangen. Ook de kopgevels, plinten en langs­ gevels van drie flats moesten beter geïsoleerd worden en esthetisch verbeterd worden. We hebben verschillende mogelijk­heden afgewogen en kozen uiteindelijk voor het E-Board van Vandersanden.” Theo: “Dit is een compleet pakket met isolatiepanelen, keramische gevel­steenstrips, lijm en geïsoleerde slagpluggen/schroeven in één pakket. Het is ideaal voor dit project, omdat je hiermee de uitstraling krijgt van een traditionele metselbaksteen. Het systeem is een EPS-200, dat betekent dat het een vrij dichte, mechanisch sterke en water­afstotende plaat is. Deze wordt gelijmd en mechanisch bevestigd op de ondergrond en verankerd aan het buitenblad. Dankzij de haaklasverbinding zijn de platen onderling waterdicht. Het lijkt een beetje op click-laminaat.” Geert: “We hadden natuurlijk ook de spouwmuur kunnen volblazen met na-isolatie en de gevel opnieuw kunnen voegen, maar uiteindelijk levert dat niet dezelfde kwaliteit en Rc-waarde op als

Alle kozijnen worden vervangen en ook vanbinnen worden de woningen grondig aangepakt.

4

bij het E-Board-systeem.”


Steenstrips Op de gevels is E-Board bevestigd (zie kader), een gevelisolatiesysteem met keramische steenstrippen. Dit wordt door Stiho geleverd. Theo: “Een van de voordelen van dat systeem is dat het eenvoudig en snel te verwerken is. Een kopgevel van 180 m2 maak je in zo’n tien dagen tijd. Daarnaast kun je heel makkelijk reliëf in gevels aanbrengen, omdat de steenstrips in verschillende diktes leverbaar zijn. De standaarddikte is 20mm, maar we hebben voor dit project ook 28mm gebruikt, zodat verspringende elementen in de gevel mogelijk zijn. Je ziet ook dat architecten daarom steeds vaker kiezen voor steenstrips. Muizentrapjes, verspringende stenen, het was een beetje in de vergetelheid geraakt, maar nu komt het weer terug. Daarnaast is het systeem eenvoudig te monteren. Wij verzorgen opleidingen voor monteurs. Het systeem wordt ook populairder omdat er steeds minder metselaars zijn.” Voorlopig zijn Geert en Theo nog op de bouw te vinden. Geert: “In totaal is er straks 4500 m2 aan steenstrips verwerkt. Het is echt een meerwaarde voor de wijk. De mensen wonen in een mooier pand. Het doet ons goed dat de bewoners blij zijn en dat raakt me wel, want het is nogal wat als je hele woning op z’n kop gaat.”

Vandersanden is het grootste keramische familiebedrijf van Europa met negen productie­locaties en 600 medewerkers. Ze maken gevelbakstenen, geveloplossingen, straatbakstenen en ecologische steenstrippen. De ambitie is het meest innovatieve bedrijf in de baksteensector te zijn.

STIHO MAGAZINE


PROMAT IN HOUTEN: EXPERT IN BRANDWERENDHEID

‘Gezond en veilig wonen Deze maand gaan we op bezoek bij Promat, leverancier van brandwerende bouwoplossingen. In gesprek met Carel Frumau (Sales Manager) en Johan Bijvank (Product Manager). De missie van Promat is mensen gezond en veilig laten wonen en werken. Johan: “De brandveiligheid van een gebouw is opgedeeld in drie aspecten: bouwkundig, installatietechnisch en organisatorisch. Wij zijn gespeciali­ seerd in het bouwkundige deel. Denk daarbij aan het beschermen van de draagconstructie bij brand en zorgen dat een brand zich in het gebouw niet onbegrensd kan uitbreiden. Dat doe je met brandcompartimenten. Ook vluchtwegen horen daarbij en het afdichten van doorvoeringen. Die materialen leveren wij.”

6

Veilig vluchten “Het Bouwbesluit bepaalt voor een groot deel aan welke eisen onze producten moeten voldoen. Het Bouwbesluit omschrijft gebruiksfuncties, zoals ziekenhuisfuncties en winkelfuncties. Elke functie heeft zijn eigen brandwerend­ heidseisen. Die regelgeving is uitsluitend gericht op de mogelijkheid om te vluchten en de beheersbaarheid van de brand. Het behoud van het gebouw komt op de tweede plaats. Daardoor kan bedrijfscontinuïteit in gevaar komen. Bij Promat maken we oplossingen die


Via de groothandel

en werken’

Promat is vooral bekend van de Promatect H (voor staalbescherming) en de Promatect 100 (voor plafonds en wanden). Carel: “Die verkopen we met name via de groothandel, zoals Stiho. Met Stiho werken we al sinds de jaren 80. Zij kennen onze producten inmiddels zo goed, dat ze er ook goed advies over kunnen geven. Dat komt bijvoorbeeld door de kennissessies die Stiho organiseert voor zijn mede­werkers. Ook een specialist van Promat op de bouw krijgen, behoort tot de mogelijkheden. Samen voegen we waarde toe voor onze klanten.”

Wat maakt de Promatect platen brandwerend? voldoen aan brandwerendheidseisen en daarnaast het risico dat het gebouw volledig afbrandt zo veel mogelijk beperken.”

Getest advies Promat test de producten bij onder andere Efectis (een erkend laboratorium voor brand­ testen) of in de eigen testomgeving. Carel: “We bouwen daar constructies na zoals wanden, plafonds, doorvoeringen en staalconstructies. We hebben dan ook wel pyromanen in dienst,” lacht Carel. “Brand is zeer indrukwekkend, een haast onbegrijpelijke natuurkracht.” De klanten van Promat zijn divers. Het kan de ontwerper van een gebouw zijn, maar ook degene die gecontroleerd heeft hoe de constructie van een

gebouw is gemaakt. Carel: “In dat hele bouwproces vervullen wij een rol: we zitten vaak al vanaf het begin aan tafel. Geteste adviezen geven is een belangrijk deel van ons werk. Tot slot adviseren we het montagebedrijf over de beste verwerking van onze materialen. We bieden ook opleidingen aan.”

Trends Carel: “Op het vlak van brandwerendheid zie je dat de oplossingen steeds breder worden. Was vroeger de keuze uit niets doen of een brandwerende plaat monteren, tegenwoordig zijn er zelfs brandwerende verven en brand­ werende mortel.” Johan: “Je hoort vaak dat regelgeving steeds strenger wordt. Eigenlijk

Een plaat bestaat uit vezels die sterkte geven en een vulmiddel. De opbouw van de plaat noemen we de matrix. Bij de Promatect H bestaat die uit cement en een vulmiddel van hogetemperatuur­bestendige mineralen, waaronder mica. Samen levert dat een sterke plaat op die stootvast, vochtongevoelig en bestand is tegen de hoge temperaturen van brand. Promatect 100 is bedoeld voor comparti­menteringen en vraagt om een glad uiterlijk. Het heeft een gipsmatrix en een vulmiddel dat bestaat uit Promaxon, de door Promat zelf gefabriceerde grondstof. De producten worden gemaakt in het Belgische Tisselt.

STIHO MAGAZINE

OP BEZOEK BIJ...

valt dat wel mee. Wat wél zo is, is dat de bewustwording in de bouw toeneemt. Dat komt door branden die zijn ontstaan, maar ook door betere communicatie over brandveiligheid. Je moet niet vergeten dat het Bouwbesluit een minimaal niveau is. Het streven is steeds vaker om boven dat niveau te komen. Naast het Bouwbesluit spelen Europese normen een rol. In de toekomst verwacht ik dat duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Daarom voldoen onze fabrieken aan milieu­ normen als ISO 14001. Maar brandveilig bouwen is op zich een duurzame activiteit. Als je een total loss en herbouw kunt voorkomen, is dat winst voor het milieu.”


FAAY PG SEAL BAND Via het dak gaat onnodig veel warmte verloren. Door dakisolatie kun je dit zo veel mogelijk voorkomen, bijvoorbeeld met de PG Roofing panelen van Faay voor schuine dakwanden. PG Roofing is een isolatiepakket dat bestaat uit een PIR plaat in diverse dikten met een aluminium cachering, een dampremmer aan de warme zijde en een 9.5 mm gipsplaat als afwerking. Dit thermisch isolerend voorzetelement biedt een maximale isolatie van Rc 3,70. De platen worden tegen het dakbeschot bevestigd. De panelen kunnen prefab afgewerkt worden met wit vinyl. Voor het afdichten van voegen en naden is er PG Seal band. Dit polyurethaanschuim zorgt voor duurzame luchtdichte aansluitingen. Door PG Seal band te combineren met PG Roofing panelen ben je verzekerd van een lage Qv10 luchtdoorlatendheid en de hoogste luchtdichtheidsklasse (klasse 4) volgens de NEN-EN 12207. Artikelnummer 340280

FESTOOL ISOLATIEZAA Met de Festool ISC 240 isolatiezaag zaag je isolatiematerialen met een perfect resultaat. Of het nu gaat om zagen uit de vrije hand of geleid met geleiderail. Denk hierbij aan materialen als mineraalvezel- of natuurvezelisolatiemateriaal of PUR-isolatieplaten. De ISC 240 isolatiezaag overtuigt op het gebied van mobiliteit, gebruiksgemak en efficiëntie. Vanaf mei 2018 verkrijgbaar bij Giebels!

AMARILLO Maak van de zolder een slaapkamer of kantoor

ELLIOTTI CONSTRUCTIEUNDERLAYMENT

Isover Amarillo is een nieuw, alles-in-een zolderisolatiesysteem met een strakke, stootvaste afwerking zónder tussenprofielen. Met dit systeem maak je van een ‘rommelzolder’ snel een mooie kamer. Amarillo zorgt voor een goede warmteen geluidsisolatie. De hoge isolatiewaarde (Rc ≥ 3,5) levert een flinke energie­ besparing op. Bovendien is een goed geïsoleerde zolder een efficiënte stap naar minimaal energielabel B. Het Amarillo-systeem bestaat uit drie onderdelen: witte, metalen profielen voor montage op de gordingen, glaswol isolatieplaat (aan twee zijden voorzien van een zacht comfortvlies met handige snijlijnen) en witte, stootvaste, dampremmende houten panelen. Apart afwerken en schilderen is niet nodig. Artikelnummer 339173

Door de wereldwijde vraag naar constructie-underlayment is er druk op de beschikbaarheid daarvan. Daarom hebben we naast Radiconstruct nu ook een Elliotti construct in ons assortiment opgenomen. Deze constructieplaat heeft een dikte van 18mm en is opgebouwd uit zeven fineerlagen. De plaat heeft een formaat van 244x122cm en is aan de langszijde voorzien van een tong en groef. De plaat is geschikt voor binnentoepassing. • Kwaliteitsklasse voorzijde: C+. Eventuele toegestane gebreken zoals open kwastgaten zijn met plamuur (putty) dichtgesmeerd. • Kwaliteitsklasse achterzijde: C. Open gebreken en scheuren zijn toegestaan.

Artikelnummer 166182

8

STIHO MAGAZINE


PRODUCTNIEUWS

AG

WATERKEREND ZONNEPANEELPLATFORM VAN ISOBOUW

IsoBouw komt nu met het eerste dakelement dat volledig voldoet aan de eisen die gelden voor zonnepalen bij een indaksysteem. Met SlimFix Solar is het dak klaar voor zonnepanelen en ondertussen waterdicht. SlimFix Solar is een waterkerend zonnepaneelplatform waarop direct alle gangbare zonnepanelen kunnen worden bevestigd. De waterkerende laag maakt de dakconstructie waterdicht. De speciale profilering zorgt voor ventilatie van de onderconstructie en een optimale ventilatie en koeling van de zonnepanelen. Dat komt de levensduur van de dakconstructie ten goede en verhoogt het rendement van de zonnepanelen. De solar-installateur instal­ leert in feite een opdaksysteem, maar dan zonder de gebruikelijke dakhaken. Daar waar geen zonnepanelen komen, kunnen dakpannen verwerkt worden op de vertrouwde dakelementen. Het solar dakelement is leverbaar in Rc 6.0 en 7.0 voor renovatie (SlimFix Solar) en nieuwbouw (SlimFixXT Solar).

STIHO MAGAZINE Zonder plasticfolie

Misschien is het je opgevallen dat dit Stiho Magazine niet in plasticfolie is verstuurd. Een logische stap, omdat we bij Stiho duurzaamheid ontzettend belangrijk vinden. We brengen zo geen extra plastic meer in het milieu en bovendien is de papieren adresdrager ook overbodig geworden. Sowieso wordt Stiho Magazine gedrukt op FSC-papier. Zo dragen we weer een steentje bij aan een duurzamere wereld.

Bestel deze artikelen ook eenvoudig op stiho.nl


Van het Stiho-bouwple Waarom breng jij een bezoek aan het Stiho-bouwplein? Onze klanten geven antwoord op deze vraag. Voor de materialen, diensten, gezelligheid, het advies of…? Lees verder!

“Ik kom hier al sinds mijn 13e, toen ik nog leerling was. De sfeer is hier altijd prettig. Vandaag haal ik zakken Goudband, voorstrijk, stucloper en tape.” Byron van Gelderen, Stuc- en spuitbedrijf van Gelderen Stiho-bouwplein Alkmaar

“Ik bouw een designkeuken en heb scharnieren en eiken delen nodig. En voor het stucwerk bij een andere klant een elektrische kachel. Als kleine ondernemer vind ik het grote assortiment prettig.” Danny Morsch, Morsch Bouw Stiho-bouwplein Haarlem Waarderpolder

“Ik kom een vest van Helly Hansen kopen. Tussen de bedrijven door, want het is druk. Gelukkig heb ik net weer twee medewerkers aangenomen om de drukte aan te kunnen.” Hans van Tartwijk, Elka bouw Stiho-bouwplein Nieuwegein

“Vandaag kom ik voor maar één ding: een kozijn-deurcombinatie en vijf 2x3”.” Ferry Spel, Ernstige Zaken Stiho-bouwplein Amsterdam Amstel

10


“Vandaag is het nieuwjaarsontbijt. Komt goed uit, want ik kom een offerte bespreken. Stiho-bouwplein Utrecht is heel toegankelijk voor zzp’ers, ik word goed geholpen.” Rudolf van der Meulen, De Blokhuttenbouwer Stiho-bouwplein Utrecht

“Ik neem hier straks ijzerwaren, hout, deuren en sloten mee. De service hier is uitmuntend. Er wordt goed met me meegedacht. En op vrijdag komen we natuurlijk voor de snacks!” F. Koper, Koper Management Support Stiho-bouwplein Tilburg

“Ik kom hier graag vanwege de persoonlijke aandacht, gezelligheid en de heerlijke koffie. En voor de Bison High Tack lijm!” Frank Jakobs, Firma Duits isolatie Stiho Wijchen

“Vandaag kom ik kozijnhout en raamhout ophalen. Daar ga ik weer wat moois van maken!” Wim ter Laan, Wim ter Laan Bouw Renovatie Onderhoud Stiho-bouwplein Groningen

STIHO MAGAZINE

VAN HET STIHO-BOUWPLEIN

ein


ONTWIKKELING VAN 14 WONINGEN IN CPO-PROJECT

Van glazen kas naar Op het terrein van de voormalige Utrechtse veemarkthal verrijst het project Het Kashuis. Veertien duurzame woningen die in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) worden gebouwd. Anders dan de naam doet vermoeden is het niet een kas die de uitstraling van de gevel bepaalt, maar Stiho’s ThermoHout Vuren. Eén van de vele keuzes die de architect en bewoners hebben gemaakt. We praten over alle uitdagingen, tegenvallers en vooral mooie momenten tijdens dit ‘CPO-project in uitvoering’ met Danny van Kessel (architect bij cc-studio), Wilgo van ’t Bosch (projectleider bij

12

aannemer Van Bekkum), Corstiaan van Meijeren (werkvoorbereider bij Van Bekkum), Mark Ham (uitvoerder bij Van Bekkum) en Stiho-collega én toekomstig bewoner Erik Helfferich.


STIHO IN BEELD

ThermoHout Duurzaam wonen Bij de nieuwbouwontwikkeling van het voor­malige veermarkthalterrein is het noordwestelijke deel aangewezen voor CPO: woningen die zonder projectontwikkelaar door de toekomstig bewoners zelf worden ontwikkeld. Al snel ontstond het plan voor duurzame woningen in een kas. In 2014 is dat plan verder ontwikkeld, maar bleek de kas financieel niet haalbaar. Werk aan de winkel dus. Erik: “We hebben daarna eerst gekeken naar een oplossing met een halve kas, maar ook dat was een brug te ver. Dat was een flinke

Vlnr: Erik Helfferich, Mark Ham, Danny van Kessel, Corstiaan van Meijeren, Wilgo van ’t Bosch.

tegenvaller voor de bewonersvereniging; we moesten terug naar de tekentafel.” Architect Danny van Kessel vond de oplossing in gevels die aan de straatkant in stuc zijn uitgevoerd, met een overgang naar ThermoHout Vuren aan de zijde van de binnenplaats. Helemaal passend bij het duurzame karakter van de woningen.

Stiho ontwikkelde een speciaal profiel om het ThermoHout zo te bewerken dat de gevel voldoet aan brandklasse D. Dagkantaftimmering wordt binnenkort aangebracht.

STIHO MAGAZINE


‘ThermoHout is ideaal voor geveltoepassing. Eenvoudig te verwerken en licht.’ ThermoHout als oplossing ThermoHout Vuren is een typisch voorbeeld van ‘best of both worlds’: uit snelgroeiende bossen, lage transportkosten door de Scandinavische herkomst, FSC®-gecertificeerd en zowel economisch als ecologisch ontzettend duurzaam door thermische modificatie. Danny: “Dat dit hout thermisch is verduurzaamd in plaats van met chemicaliën maakt het extra interessant en aantrekkelijk.”

OVER THERMOHOUT Voor ThermoHout wordt hout gebruikt dat van nature een lange levensduur heeft. Door het hout door en door te verhitten – zogenaamde ‘thermische modificatie’ – wordt de levensduur verlengd en de dimensiestabiliteit verbeterd. Houtsoorten die normaal alleen geschikt zijn voor binnen­gebruik (risicoklasse 1), kunnen dan ook

Advies op maat

onbeschut buiten worden toegepast (risicoklasse

Mede dankzij het advies van Stiho is de uiteindelijke houten gevel tot stand gekomen. Naar aanleiding van de brand in de Londense Grenfell Tower nam de brandweer het eerste gevelontwerp met ThermoHout nog eens nauwkeurig onder de loep en keurde het alsnog af. Danny: “De vergunning was al binnen en de ruwbouw stond toen het telefoontje van de

3). En tegen een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Brede toepassing Naast vuren vinden ook ‘mindere’ houtsoorten uit FSC-beheerde bossen op deze manier een bredere toepassing. ThermoHout is weliswaar niet compleet vergelijkbaar met hardhout, maar wel voor dezelfde doeleinden te gebruiken. Bijvoorbeeld voor gevels, stelkozijnen en tuinhout, maar door de hoge dimensiestabiliteit ook voor interieurbouw. Door de behandeling is het hout heel stabiel geworden, werkt het minder en heeft het een mooie bruine kleur gekregen. Onbehandeld zal het in een onbeschutte buitentoepassing vergrijzen.

Nauwkeurig proces De verhitting waarmee ThermoHout tot stand komt is een duurzaam proces waarbij geen chemicaliën worden gebruikt, maar alleen warmte. Dat proces is vakwerk: de verhitting komt heel nauw om te zorgen dat het hout gelijkmatig wordt verwarmd en afgekoeld zodat het niet scheurt. Het resultaat is een economisch en ecologisch Artist impression van Het Kashuis met de witte gestucte gevel aan de straatzijde en de gevel van ThermoHout aan de zijde van de binnenplaats (bron: cc-studio).

14

zeer duurzame houtsoort.

r meer informatie

Zie www.thermohout.nl voo


brandweer kwam…” Op aanraden van Stiho is daarna de switch gemaakt van een open naar een gesloten gevelbekleding. Stiho ging de uitdaging aan om binnen de prijsstelling, binnen de bestaande detaillering en met het beschikbare hout een oplossing te vinden die aan de complexe regelgeving voldoet en niet te veel veranderde aan de uitstraling van de gevel. Dat is gelukt door het profiel, de oppervlaktebewerking en de houtmaten aan te passen. De achterkant van het hout is minder glad geschaafd en met een speciaal zelf­ontwikkeld profiel is al het hout in de eigen machinale verwerkt. Een proces dat door de minimale veerkracht van het hout uiterst nauwkeurig kwam. Danny: “Dit was voor alle betrokkenen de eerste keer dat we dit deden, maar het resultaat mag er zijn! De samenwerking in dit proces was heel constructief. Je hoopt op een partij die adviseert

zoals Stiho heeft gedaan, maar in de praktijk tref je die helaas niet altijd. Niet iedereen in de bouw heeft dat ‘wij-gevoel’, terwijl dat het werk zo mooi maakt.”

“Nu komt het goed” Aannemer Van Bekkum blijft nuchter onder alle veranderingen die het project gaandeweg heeft doorstaan. Wilgo: “Voor de uitvoering vallen de consequenties wel mee. De voorbereiding had een grotere impact, omdat we moesten blijven rekenen en uitzoeken. En omdat we op een bijzonder moment ingestapt zijn.” Wilgo en Erik vertellen samen hoe Van Bekkum deze opdracht een aantal jaren geleden heeft binnengehaald. Erik: “De oorspronkelijke aannemer ging failliet op het moment dat de aanneemovereenkomst getekend zou worden. Dat was bijna het einde van het project.” Een paar uur later vertelde Erik dit verhaal aan een

Stiho-collega die hem op Van Bekkum wees. “Dezelfde dag nog zaten we aan tafel en binnen een week was alles rond!” Wilgo: “Dat was uitdaging nummer één: instappen in een project dat je zelf niet hebt voorbereid en dat zo snel mogelijk van start moet. Maar nu we aan het bouwen zijn, komt het allemaal wel goed.” Uitvoerder Mark Ham heeft dan ook heel wat uitdagingen getackeld: “We werken aan een project, maar wel met 14 individuele, unieke woningen. Het lijkt allemaal hetzelfde, maar iedere woning is in ieder detail anders. De kozijnen bijvoorbeeld: soms half grenzend aan gevelstuc, verschillende neggematen, andere geluidswerendheid in glas, wel of geen roosters en dagkanten…” Voor Corstiaan een mooi leerproces: “Dit was mijn eerste project ooit als werkvoorbereider. Maar wel één waarin al het mogelijke is gebeurd volgens mij!”

STIHO MAGAZINE


ZO DOE JE DAT

Tips van de kenners Houtreparatie met Repair Care

Repair Care levert totaaloplossingen in duurzaam houtherstel en -onderhoud. De basis van Repair Care is epoxy. Waarom repareren met epoxy? Epoxy is ontzettend sterk: het heeft een dubbel zo grote trek- en druksterkte als beton, een bijzonder groot hechtvermogen en het is bijzonder waterbestendig en elastisch. Dit maakt epoxy een zeer betrouwbaar product. Wat is het voordeel van zuivere epoxy? Epoxy heeft een bijzondere eigenschap: hoe dikker de laag, hoe sneller deze uithardt. De epoxy’s van Repair Care zijn zogenaamde

zuivere epoxy’s. Dit betekent dat er geen vulstoffen zijn toegevoegd. Hierdoor kun je reparaties na het uitharden meteen schuren (dit hoeft slechts minimaal) en overschilderen. Zitten er gevaren aan epoxy? Niet wanneer je er veilig mee werkt. Dat betekent: aanraking met de huid voorkomen zolang het product nog zacht is. Dit kán namelijk een allergische reactie veroorzaken. Is het product eenmaal uitgehard, dan vormt aanraking geen risico meer. Mocht je onverhoopt iets inademen, dan kan dat geen kwaad, zo heeft onderzoek van TNO uitgewezen.

FSC Certificering in 5 stappen Goed voor het milieu én de duurzame uitstraling van jouw bedrijf: haal je FSC Certificaat. Dat kan heel eenvoudig bij Stiho in 5 stappen die samen minder dan 4 uur duren. 1. Geef op jouw Stiho-vestiging aan dat je het FSC Certificaat wilt behalen. 2. De Stiho-vestiging legt contact met Bouwbinder. 3. Daarna volgt er telefonisch overleg tussen Bouwbinder en jou om vast te stellen hoe de certificering het best aangevlogen kan worden. 4. Bouwbinder maakt met jou een afspraak en stuurt je ruim voor de afspraak de documenten voor de certificering. 5. Tijdens de afspraak vertelt Bouwbinder wat je moet doen om volgens de richtlijnen van FSC te werken en worden de FSC procedures opgesteld. Bouwbinder neemt de FSC audit af en bij geschiktheid meldt Bouwbinder je aan bij de certificeerder. Je komt dan in de FSC database en voilà: je bent klaar! Daarna volgt jaarlijks een audit.

Kies eenvoudig de juiste gipsplaatschroef Een gipsplaatschroef of snelbouwschroef is zwart gefosfateerd en heeft een trompetkop om bescha­diging van de gipsplaat te voorkomen. De gefosfateerde laag zorgt ervoor dat de snel­bouw­- ­schroeven niet gaan roesten na het stucen. De schroef is verkrijgbaar in verschillende draadvormen: • schroef met fijne draad, te gebruiken bij bevestiging van gipsplaat op metal stud; • schroef met grove draad, geschikt voor

16

bevestiging van gipsplaten op een houten constructie; • schroef met extra freesribben onder de kop en Hi-Lo schroefdraad, specifiek voor Fermacell. Hi-Lo (High-Low) staat voor de dubbele spoed met ‘hoog’ en ‘laag’ schroefdraad. Gebruik voor de bevestiging van een enkele gipsplaat schroeflengte 25mm en voor dubbele gipsplaten 35mm. Als je geen bandschroeven

gebruikt maar losse gipsplaatschroeven, gebruik dan een altijd een gipsplaatbit voor het schroeven op de juiste diepte.

Artikelnummer gipsplaatbit: 118787

STIHO MAGAZINE


PRODUCTNIEUWS

Comfortgarantie

Red Devil One Time kant-en-klaar

Steel Blue werkschoenen zorgen voor een lagere belasting van je

Red Devil One Time is een superlichte renovatiepasta. Deze pasta zakt

voeten, knieĂŤn, heupen en onderrug. De opbouw van de zool zorgt voor een goede schokdemping, alsof je op sportschoenen loopt. Steel Blue garandeert 100% comfort. De eerste 30 dagen niet tevreden?

niet uit, is zeer elastisch en scheurt niet. Ook is hij snel overschilderbaar met alle gangbare verven. De droogtijd is afhankelijk van de laagdikte en de luchtvochtigheid.

Dan krijg je gewoon je geld terug. Artikelnummer 333435

Artikelnummers 339305 en 339306

Isolatieglas voor Stiho stapeldorpeldeuren

Polymeerkit wedi 610

Dit isolatieveiligheidsglas is aan de buitenzijde gelamineerd (inbraakwerend) en aan de binnenzijde gehard. Beglazingstape en spacers worden standaard meegeleverd. Voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit en NEN-norm 3569 met betrekking tot letselschadeveiligheid. Artikelnummers 331758 t/m 331807

Wedi garandeert dat waterdichte platen 100% waterdicht zijn door hun speciale wedi 610 polymeerkit tussen de naden en kimnaden toe te passen en deze aan de voorzijde af te strijken. Met wedi 610 is een ander afdichtingssysteem niet meer nodig. Artikelnummer 329876

Meer informatie? Vraag ernaar bij jouw vestiging of kijk op stiho.nl


Sinds het begin van dit jaar is Stiho officieel Accoya® distributie­ partner. Deze gemodificeerde naaldhoutsoort is nog niet zo bekend, maar er zijn al schitterende projecten opgeleverd waar Accoya is toegepast.

5 REDENEN OM VOOR ACCOYA TE KIEZEN

Accoya: unieke houtso Accoya wordt gemaakt van de radiata pine, een naald­ boom die vooral voorkomt op het zuidelijk halfrond. Het hout van de radiata pine heeft van nature een lage duurzaamheid en wordt daarom gemodificeerd, via een proces dat ‘acetyleren’ heet.

Acetyleren werkt zo Het proces ziet er als volgt uit: de stammen van de radiata pine worden gezaagd en vervolgens teruggedroogd tot

ca. 10% vocht. Vervolgens gaan de houten delen in een grote ketel, waarbij onder vacuum en druk azijnzuur­ anhydride – een sterke concentratie keukenazijn – in het hout wordt gebracht tot in de kern. De azijnzuuranhydride reageert met de houtcellen waardoor het hout andere eigenschappen krijgt. Tot slot wordt met een vacuüm­ methode het azijnzuur uit het hout gehaald. Deze modificatie zorgt ervoor dat de celstructuur van het hout voor micro-organismen niet meer herkenbaar is en daarmee ‘onverteerbaar’ is geworden. Tijdens de modificatie worden geen houtvreemde stoffen toegevoegd, het Accoya hout is dus niet giftig. Het kan gewoon behandeld worden als natuurlijk hout. Het behandelde radiata pine wordt vervolgens verkocht onder de merknaam Accoya®.

De vijf kenmerken van Accoya 1. Hoge dimensiestabiliteit Hout zet uit en krimpt door opname en afgifte van vocht in de celwand. Maar doordat het Accoya hout geacetyleerd is, is er in de celwand vrijwel geen ruimte meer voor vochtopname. Accoya heeft daarmee een hoge dimensiestabiliteit.

Atletiekaccommodatie in Vught - Bouwbedrijf Hendriks Gemert.

18

2. Lange levendsduur Accoya kun je qua duurzaamheid (rotbestendigheid) vergelijken met de beste tropische loofhoutsoorten – of is zelfs duurzamer. Die duurzaamheid zorgt ervoor dat Accoya uitstekend toegepast kan worden in een onbeschutte buitentoepassing. Zoals de foto’s laten zien is het zeer geschikt voor geveltimmerwerk, maar er kunnen ook schuttingen en tuinmeubelen van worden gemaakt. Wie besluit om Accoya te gebruiken op de gevel, mag ervan uitgaan daar zeer lang mee te kunnen doen: bij grond­ contact wordt een niet-rot-garantie gegeven van 25 jaar.


STIHO IN BEELD

oort voor buiten Funfact: van hout naar zilveruitjes

Afvalbrengstation Veenendaal - Van Spanje’s Aannemersbedrijf BV.

Onbeschut buiten en zonder grondcontact is er een niet-rot-garantie van 50 jaar.

gebruikt, het heeft van nature een lichte kleur die na verloop van tijd vergrijst.

3. Onderhoudsarm Door de hoge dimensiestabiliteit heeft behandeld Accoya een langere onderhouds­ interval ten opzichte van andere houtsoorten. Het hout werkt nauwelijks en daardoor heeft ook de verf niet veel te verduren. Overigens kan Accoya ook onbehandeld worden

4. Eenvoudige verwerking Het hout is eenvoudig te verwerken vanwege het relatief lage gewicht. Ook is het gemakke­ lijk te bewerken, hier heb je geen speciaal snijgereedschap voor nodig en bij het bewerken komt er vrijwel geen spanning vrij. Ook schuren gaat prima, in tegenstelling tot veel andere houtsoorten haart Accoya niet op. Wel is het zo dat je bij de verwerking van het hout rekening moet houden met een zeer geringe hoeveelheid zuur die in het hout achter blijft, vergelijkbaar met eikenhout. Metalen kunnen bijvoorbeeld gaan oxideren. Kies daarom altijd voor RVS bevestigings­ materiaal. 5. Ecologische duurzaamheid Gebruik je Accoya, dan geeft dit een lage milieubelasting. Accoya is FSC gecertificeerd,

Na het acetyleren blijft er als restmateriaal azijn over. De azijn wordt gezuiverd en kan opnieuw opgewerkt worden naar azijn­ zuuranhydride. Er komen bij het modificatieproces geen afvalstoffen vrij. Het azijnzuur dat wordt gebruikt is hetzelfde als in de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie wordt gebruikt.

heeft het Cradle to CradleGold certificaat behaald en voldoet hiermee ruimschoots aan de eisen zoals deze gesteld worden in projecten uitgevoerd onder bijvoorbeeld BREEAM of LEED.

Accoya op voorraad Een groot aantal klanten van Stiho heeft Accoya al toegepast, zoals je kunt zien op de foto’s. Bij Stiho vind je vier ruwe kopmaten en twee profielen op voorraad, waarvan de langste lengte 4.80 m is. Onze eigen machinale kan daaruit legio producten produceren waarbij de focus met name op diverse gevelprofielen ligt. Het Accoya dat Stiho levert, is foutvrij. Wil je meer weten over Accoya? Vraag ernaar op jouw vestiging of kijk op stiho.nl voor extra informatie.

STIHO MAGAZINE


#THUIS IN DE BOUW Jouw werk in de picture? Stuur je foto naar stihomagazine@stiho.nl

Klant: Vakwerkhuis en Aannemersbedrijf De Muijnck Project: Historisch woonhuis Plaats: Culemborg Stiho-materiaal: Accoya Toepassing: Balkonhek

Klant: Aannemersbedrijf Haarlemse Timmerwerken Project: Renovatie twee appartementen Plaats: Amsterdam Stiho-materiaal: Hout, plaat en isolatiemateriaal Toepassing: Totale renovatie: nieuwe voorzetwanden, wandisolatie, herstel balklaag van plafond en uitbouw plaatsen

Klant: Harmes Bouwbedrijf Project: Renovatie bovenverdieping monumentaal pand Plaats: Heemstede Stiho-materiaal: Hout, plaat en stucplaten Toepassing: Plafond en voorzetwanden

Je vindt Stiho in de volgende plaatsen Stiho-bouwplein Alkmaar Stiho-bouwplein Amsterdam Amstel Stiho-bouwplein Amsterdam Houthavens Stiho-bouwplein Beverwijk Stiho-bouwplein Den Bosch Stiho-bouwplein Groningen

Stiho-bouwplein Haarlem, Waarderpolder Stiho-bouwplein Haarlem Zuid Stiho-bouwplein Hilversum Stiho-bouwplein Nieuwegein Stiho-bouwplein Schiedam Stiho-bouwplein Tilburg

Extra informatie over producten in dit Stiho Magazine kun je vinden op stiho.nl.

Stiho-bouwplein Utrecht Stiho Helmond Stiho Wijchen Stiho Zwolle

Copyright Stiho B.V. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming

Kijk op stiho.nl voor de openingstijden en adressen.

PEFC/30-32-304

van de uitgever.

Stiho magazine nr.1 2018  
Stiho magazine nr.1 2018  

Voor dit Stiho Magazine dronken we koffie in de keet met Coen Hagedoorn en vertelt Promat ons alles over brandwerendheid. Daarnaast is er ve...

Advertisement