Page 1

Laurent Chétouane

Χορός Δεκέμβριος 9 → 11

sgt.gr


Laurent Chétouane

KHAOS Χορός Δεκέμβριος 9→11

ής διεθν γωγή α ρ α συμπ

Κεντρική Σκηνή | 20:30 Διάρκεια: 75 λεπτά

Πώς μεταφράζεται το χάος στη χορογραφία; Υπάρχει τρόπος να είναι πραγματικά χαώδης μια χορογραφία, δηλαδή να μην επαναλαμβάνει κανένα μοτίβο ή φράση και να ανοίγεται στο άγνωστο; Ερωτήματα όπως αυτά, που έχουν διατυπωθεί και σε παλαιότερα έργα του Laurent Chétouane, βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας του δουλειάς, σε διεθνή συμπαραγωγή της Στέγης. © 2016, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση sgt.gr


Αν η πραγματικότητα γύρω μας αρχίζει και προσομοιάζει όλο και περισσότερο στο χάος, αν κάθε μας προσπάθεια να επαναφέρουμε την τάξη μάς οδηγεί ακόμα πιο βαθιά σε αυτό, τότε θα πρέπει να μάθουμε να το αναγνωρίζουμε, να σκεφτόμαστε πάνω σε αυτό και να δημιουργούμε με αυτό, γιατί σύντομα θα είναι το μοναδικό μοντέλο μας για το μέλλον. Το KHAOS είναι ένα καλλιτεχνικό πείραμα, που επιχειρεί να πάει κόντρα στο ρεύμα της «χαοφοβίας», να ενσωματώσει το χάος και την αστάθεια που επιφέρει και να το κάνει δημιουργικό, δηλαδή απολαυστικό για τους χορευτές και για το κοινό. Χάρη σε ένα ειδικά σχεδιασμένο σύστημα ηχείων, η ακουστική σύλληψη του έργου δημιουργεί ασταθείς χώρους «μουσικού χάους» για τους θεατές και τους ερμηνευτές – τέσσερις χορευτές και τρεις μουσικούς. Η μουσική αφετηρία του πειράματος είναι κομμάτια των J.S. Bach, John Cage και Wolfgang Rihm, συνθετών που έβαλαν στο παιχνίδι της σύνθεσης το άγνωστο και το ανεξέλεγκτο. O Λωράν Σετουάν επανατοποθετεί το χάος στο ρόλο της γενεσιουργού δύναμης και μας προτείνει μια εντελώς ξεχωριστή εμπειρία, που θα μας κάνει να ξαναδούμε στη διασάλευση της τάξης την ευκαιρία να αναδυθούν μπροστά στα μάτια μας νέοι κόσμοι.

Χορογραφία: Laurent Chétouane και οι χορευτές Μουσική Σύλληψη: Laurent Chétouane και οι μουσικοί Χορευτές: Bilal Elhad, Mikael Marklund, Kotomi Nishiwaki, Tilman O’Donnell Μουσικοί: Mathias Halvorsen (πιάνο), Tilman Kanitz (τσέλο), Artiom Shishkov (βιολί) Σχεδιασμός Φωτισμών: Jan Maertens Σχεδιασμός Ήχου: Johann Günther Σχεδιασμός Κοστουμιών: Lydia Sonderegger Δραματουργία: Marten Weise Βοηθός Σκηνοθέτη: Sarah Blumenfeld Βοηθός Σχεδιασμού Κοστουμιών: Anna Philippa Müller Παραγωγή: Christine Kammer, Hendrik Unger

Μουσική: J.S. Bach, Allemande και Chaconne από το Partita No. 2 Wolfgang Rihm, Klavierstück No.1, op.8a © Universal Edition AG Wien John Cage, Études Boreales, Νos. 3 και 4 για σόλο τσέλο Θερμές ευχαριστίες στους Jean-Luc Nancy και Jean-François Peyret για τη δραματουργική υποστήριξη. Μια παραγωγή του KHAOS GbR σε συμπαραγωγή με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (Αθήνα), το HAU Hebbel am Ufer (Βερολίνο), το Tanzquartier (Βιέννη), το Kaaitheater (Βρυξέλλες) και το Kampnagel (Αμβούργο).

Χρηματοδοτείται από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Πολιτιστικό Ίδρυμα και το Basisförderung Berlin / Δήμαρχος Βερολίνου – Καγκελαρία Γερουσίας – Πολιτιστικές Υποθέσεις Με την υποστήριξη του Dock11/ Eden***** (Βερολίνο) Πρεμιέρα: 11 Νοεμβρίου 2016, HAU Hebbel am Ufer, Βερολίνο

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Τρίτη 6 & Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου Masterclass από τον Laurent Chétouane Σάββατο 10 Δεκεμβρίου Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές


φωτογραφία © Thomas Aurin


Laurent Chétouane Ο Λωράν Σετουάν γεννήθηκε το 1973 στο Σουαγιό της Γαλλίας. Αρχικά σπούδασε μηχανικός στη Γαλλία κι έπειτα, θέατρο στη Σορβόννη στο Παρίσι και σκηνοθεσία στην Ακαδημία Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Φρανκφούρτης στη Γερμανία. Από το 2000 συνεργάστηκε ως σκηνοθέτης με πολλά σημαντικά θέατρα στο Αμβούργο, το Μόναχο, τη Στουτγάρδη, τη Βαϊμάρη, την Κολονία, την Αθήνα, το Όσλο και το Παρίσι. Συγχρόνως, από το 2006 άρχισε να χορογραφεί, παρουσιάζοντας τα έργα του στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Ιταλία, την Ελβετία, την Τουρκία, την Ιαπωνία και τη Ρωσία. Παράλληλα διδάσκει σε πολλές ακαδημίες και πανεπιστήμια: ως επισκέπτης καθηγητής, για ένα έτος, στο Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ (έδρα Christof Schlingensief) της Γερμανίας, αλλά και στο Γκίσεν, το Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη, το Αμβούργο, τη Λειψία και το Όσλο. Στα έργα του, Tanzstücken #1 έως #4. διερευνά την αναγκαιότητα και τη σημασία της κίνησης. Το ντουέτο M!M είναι μια σπουδή στη φιλία, που χορογράφησε ο Σετουάν το 2013, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων, έρευνα που συνεχίστηκε με το 15 Variations of Openness.

Το 2008 του απονεμήθηκε το βραβείο RUHR.2010 Wild Card για τα έργα του Tanzstück #1: Bildbeschreibung von Heiner Müller (Κομμάτι χορού #1: Εικόνα περιγραφής του Χάινερ Μύλλερ). Τον ίδιο χρόνο, το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας του απένειμε το βραβείο για τους ιδιαίτερα ξεχωριστούς νέους καλλιτέχνες. Είναι η πρώτη φορά που ο Λωράν Σετουάν παρουσιάζει χορογραφικό του έργο στην Ελλάδα. Ωστόσο, στο παρελθόν έχουν παρουσιαστεί δύο έργα σε δική του σκηνοθεσία: η περφόρμανς Εγκλεισμός πάνω σε κείμενα του Χάινερ Μύλλερ, στο πλαίσιο της Μπιενάλε Θεσσαλονίκης ““Heterotopias” (2007), και το θεατρικό έργο Λεόντιος και Λένα του Georg Büchner, στη Σκηνή Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού Θεάτρου (2010).


Στη Θεογονία του Ησίοδου, το Χάος, η Γαία και ο Έρως αποτελούν τη γενεσιουργό δύναμη του κόσμου. Σε άλλες εκδοχές της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας, το Χάος προϋπήρχε όλων. Η Βίβλος ξεκινά με τη φράση «εν αρχή ην το χάος».


ΧΟΡΗΓΟΊ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑΣ

ΜΕ ΤΗΝ YΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ YΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

ΔΙΕΎΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑΣ & MARKETING ΤΜΉΜΑ ΕΚΔΌΣΕΩΝ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ


Πώς μεταφράζεται το χάος στη χορογραφία; Πώς η διασάλευση της τάξης δημιουργεί την ευκαιρία να αναδυθούν νέοι κόσμοι; Η διεθνής συμπαραγωγή της Στέγης, KHAOS, μετά την πρεμιέρα της στο Βερολίνο έρχεται στην Αθήνα.

2016 → 17

sgt.gr

LAURENT CHÉTOUANE | KHAOS  

Χορός στη Στέγη | Laurent Chétouane | KHAOS | 9-11 Δεκεμβρίου 2016 | Κεντρική Σκηνή | www.sgt.gr/gre/SPG1786