Page 1

colorexpert Produktsystem • Färger • Utbildning • Marknadsföring

Hollister‘s bygger unika motorcyklar

Högre prestanda Innovativa material Leasing & Fordonsparker Långsiktiga fördelar Rengöring & Skötsel Rent färgbyte Marknadsföring Bättre reklam

2013 Spies Hecker – helt enkelt närmare.


2

colorexpert

Redaktionellt

Innovation för motivation Joachim Hinz, Brand Manager Spies Hecker

Bästa läsare,

Praktisk hjälp

Tid är pengar, brukar man säga. I det dagliga arbetet har tidspressen blivit påtaglig. I dag ska allt göras snabbare och med ännu högre kvalitetskrav. Kraven på lackeringsbranschen ökar ständigt. Nu måste verkstäderna prestera allt mer för att kunna överleva i den hårda konkurrensen. Trots denna press förväntar sig kunden en förstklassig reparation och perfekt service.

Professionellt bruk av produkten är också en viktig aspekt av arbetet i verkstaden. Vi stöttar dig i arbetet med nya tekniker samt vid introduktion av en professionell kulörhantering. I vårt Training Center och i din verkstad delar våra experter med sig av sin tekniska expertis. Alla är lika välkomna, verkstadsägare som unga lärlingar. Vi lägger stor vikt vid att uppmuntra den yngre generationen. Tävlingen WorldSkills i Leipzig, Tyskland, under juli månad, var utan tvekan årets globala höjdpunkt i branschen. Den var en tydlig illustration av potentialen hos reparationslackeringssektorn. Unga människor är stolta över sin yrkesskicklighet och sina arbeten. Deras yrkeskunskap uppskattas och det finns en framtid för fordonsyrken – en källa till motivation i det dagliga arbetet. Jag önskar dig en stunds trevlig läsning.

Morgondagens trender – dagens lösningar Oavsett om det gäller tidspress, nya material eller det ökande antalet speciallacker, har det alltid varit en viktig princip för Spies Hecker att vara öppen för aktuella och framtida trender och kunna presentera lämpliga lösningar. Vårt nya Performance System är ett modernt produktsystem som kombinerar pålitliga resultat med ökad effektivitet vid reparationslackeringar. Den nya färgmätaren ColorDialog Delta-Scan och den nya mjukvaran CRplus med visuell kulörjämförelse är andra exempel på innovation inom reparationslackering.

Joachim Hinz Brand Manager Spies Hecker

colorexpert – Tips och information för billackerare • © Spies Hecker GmbH, 50858 Köln, Tyskland • Horbeller Str. 17 • Email: Patrick.Kreuz@deu.spieshecker.com • Internet: www. spieshecker.com • Ansvarig utgivare: Karsten Jürs • Redaktion: Patrick Kreuz, Christian Simmert • Layout: Adfactory GmbH, Düsseldorf • Text: Mediaservice GmbH, Neuss • Lektör: LLINGUA, Gelsenkirchen • Bilder: Spies Hecker, CH Coatings AG, ITW Finishing Systems and Products, Hedson Technologies AB, Metalak B.V. • Eftertryck, även i utdrag, endast efter tillstånd. Alla data och all information om lämplighet och användning av våra produkter är icke bindande och befriar inte användaren från sitt ansvar att göra egna prov om lämplighet för avsedd användning och metod. De angivna produktnamnen i de enskilda artiklarna är huvudsakligen registrerade varumärken.


3

Hi-TEC Performance System

Hi-TEC Performance System – ett system att lita på Lackerare som använder Hi-TEC Performance System har definitivt en fördel. Det är vad lackerare från olika länder intygar. Syftet med innovativa färgprodukter är att öka arbetsprocessens effektivitet. Det anpassade Hi-TEC Performance-systemet består av Permasolid ® HS Performance Surfacer 5320, Hi-TEC Baslack 480 och HS Klarlack 8034, 8055 och 8650. ”Detta system bidrar till att optimera arbetet i verkstaden”, förklarar Frank Barduna, chef för Technical Service International. “Med produkter som är perfekt anpassade till varandra reduceras risken för lackeringsdefekter”. Många Spies Hecker-lackeringsverkstäder i hela världen har redan gått över till det nya Performance-systemet.

att applicera och är speciellt tillförlitligt vid intoning”. Även Gary Almond från UK är imponerad: “Jag funderar nu på att byta till Hi-TEC på ytterligare en verkstad”.

Stabil grund

Kostnadseffektiva klarlacker

Nya Permasolid® HS Performance Surfacer 5320 utgör en perfekt grund. “Produkten är lätt att applicera och erbjuder en utmärkt vertikal stabilitet och enastående slipegenskaper”, berättar den tyska lackeraren Holger Regel.

Professionell från underlaget till topplacken Alexander Dehnert uppskattar också Hi-TEC Performance-systemets positiva egenskaper. Det krävdes inga större anpassningar vid införandet av det nya lacksystemet i hans verkstad. “Hi-TEC är fantastiskt enkelt

I Hi-TEC Performance System ingår tre klarlacker. Önskar du snabb torkning och optimala resultat även under mindre optimala sprutboxförhållanden, är Permasolid® HS Optimum Plus Klarlack 8650 ett bra val. Den är idealisk för både Speed Repairs och för individuella hellackeringar. Universell och flexibel applicering – klarHS Perfomance- Mixing Colour 480 Surfacer 5320

lacken för dagligt bruk. Detta är tydliga fördelar med Permasolid® HS Klarlack 8055. Oavsett om det gäller en bilfront eller en hellackering så framgår dess allroundegenskaper med tillförlitlig applicering och snabb torkning tydligt. Permasolid ® HS Klarlack 8034 kännetecknas av att den är lätt att applicera och att den lämpar sig speciellt bra för lackering av stora ytor, till exempel för hellackeringar eller lackering av en hel fordonssida. Om högglans eller exklusivitet efterfrågas är Permasolid® HS Klarlack 8034 den idealiska lösningen. Kunderna som använder det nya systemet är helt överens: samtliga tre klarlacker har bra utflytningsegenskaper, utmärkt glans och är lätta att polera. De kan appliceras i 1,5- eller 2-skikt efter behov. Vid införande av systemet får du hjälp av Spies Heckers tekniker, hos dig eller i ett av våra 55 Training Centers – med allt från grunderna i färgteknik till modern kulörhantering, så verkstaden är perfekt rustad att möta framtiden.

HS Clear Coat 8034 eller HS Clear Coat 8055 eller HS Optimum Plus Clear Coat 8650


4

colorexpert

Motorcyklar

Berömda bågar Cobra, Phantom och Pink Panther – Hollister´s bygger storslagna motorcyklar. Samspelet mellan krom och stål gör att designen hos denna chopper verkligen skiljer sig från mängden. Motorcykeln har en egen aura. Alla som sätter sig på en motorcykel från Hollister´s bjuds på en unik mc-upplevelse. I Schwarzwald, Tyskland, bygger Volker Sichlers team specialbeställda motorcyklar och små serier för hand. Typiska kännemärken är den låga sittställningen och det dramatiskt svängda styret. Hollister´s motorcyklar andas kvalitet och finess.

På jakt efter den perfekta formen Allt – ramar, detaljer och hjul – tillverkas på plats och monteras för hand. Det är kvaliteten som räknas. Framgångssagan började för den första tyska tillverkaren av handtillverkade motorcyklar när de byggde om en Harley 1986. “Vi skapade en egen stil för 25 år sedan och är ständigt på jakt efter den perfekta formen”, förklarar den passionerade motorcyklisten och ägaren Volker Sichler sin filosofi. Han är utbildad ingenjör och berättar att hans förkärlek till motorcyklar och deras design går tillbaka till hans tidigaste barndom. “Vi bygger specialbyggen med kvalitet in i minsta detalj samt våra Twin- och Classic-mc – i en blandning av nostalgi och custom”.

Byggda för hand Perfektion är den röda tråden, från grundidén till det sista lackskiktet på motorcykeln. Hos Hollister´s bygger tre experter och idealister dessa unika maskiner. De går in för sitt arbete med kropp och själ. “Vitsen är att omvandla idén till en verklig maskin så att ägaren direkt upplever motorcykelns själ”, betonar Sichler. “Vi skapar en mycket speciell körupplevelse”. Utöver cykelns design och prestanda, fokuserar dessa mekatronikexperter och plåtkonstnärer även på säkerheten. “Hollister´s är en av få motorcykeltillverkare som har ett EC-godkännande”. Tack vare detta är det lättare att nå ut på den europeiska marknaden.


5

Hollister‘s

Motorcykelentusiasterna är sålda Strategin har lyckats, år 2002 utsågs Hollisters Phantom till världens vackraste motorcykel på Daytona Bike Week. Sedan dess har affärerna tagit fart med alltfler kunder som visat intresse för handbyggda motorcyklar. “Vi säljer nu våra motorcyklar till många europeiska länder och övriga världen, till exempel

Indien, Saudiarabien och Australien”, säger Hollister´s. Bland motorcyklister rankas Sichler och hans team som en av världens mest kreativa och tillförlitliga motorcykelbyggare. “Easy Riders” kan här få sina specialbyggda motorcyklar med fälgar, färgdesign och unika lädersittdynor efter egna önskemål. Och allt detta med en nästan kuslig detaljkvalitet.

Cobra! Hollister´s älskar utmanande projekt. Cobran har utvecklats speciellt för Spies Hecker med en designidé från naturen. “Lackeringens design har inspirerats av ormens fjäll”, förklarar Sichler. Ram, ståldetaljer och Hollister´s typiska svängarm görs alla på plats. Till och med aluminiumfälgarna och ekrarna är handgjorda och omsorgsfullt lackerade.

Hi-TEC för extra lyster Cobran kännetecknas av dess överdådiga krom, breda och låga styre och djupröda, transparenta designlackering. “Vi applicerade flera skikt klarlack för att uppnå denna lyster. För att uppnå önskad kvalitet förlitade vi oss på det nya Hi-TEC Performance System från Spies Hecker. Det finns inga andra alternativ än bästa material och hantverk om perfektion ska uppnås”, säger Sichler.

Cobra i Spies Hecker-kalendern 2014 Kalenderprojektet “Passion 2014” var spännande för Sichler, liksom produktionen av en separat video. Spies Hecker dök upp i produktionsverkstaden och utställningshallen med en fotograf och ett filmteam. “Det känns ovant att det pågår så mycket här, när det annars är så lugnt”, förklarar 48-åringen med glimten i ögat. “Detta är en fantastisk hyllning till vårt arbete. Jag ser redan fram emot 2014-års kalender”. Tekniska data Motor: Prestanda: Vikt: Hjul:

TP 121, 2,1 liter 90 kW / 120 hk 285 kg 11 tum (fram), 11,5 tum (bak)


6

colorexpert

Speciallackeringar

Midnight Sky

Hot Magenta

Komplicerad teknik Trestegslackeringar, tonad klarlack och mattlack – listan på kulörer och speciallacker växer ständigt. Vad innebär detta för lackeraren? “Inom produktionslackeringen går trenden mot specialpigment av typ chromoflair, pärleffekt och xirallic-effekt och även matt klarlack. Trestegslackeringar, i vissa fall med tonad klarlack, förekommer också”, förklarar Frank Barduna, expert hos Technical Service International. Detta utgör nya utmaningar vid reparationslackering av fordon. Han hävdar att, “det stora flertalet av de lacksystem som används i dessa nya typer av lackeringar kan repareras i lackeringsverkstaden med konventionella metoder – om anvisningarna för reparationslackering följs”. Enligt experterna krävs extra arbete endast för den matta klarlacken. De kostnadseffektiva lackeringsmetoderna för att begränsa reparationsytan kan inte tillämpas på den matta klarlacken för närvarande. Det krävs således mycket mer arbete för att utföra en sådan reparation än med konventionell klarlack. Samma princip gäller för flerstegslackeringar. Frank Barduna förklarar: “Om ett fordon förses med en trestegslackering i produktionen måste trestegslackeringen även tillämpas i reparationsverkstaden. När det gäller tonat klarlacksskikt måste, utöver kulör och effekt, även antalet skikt fastställas med provplåtar”. Har denna trend nått ut till lackeringsverkstäderna? Frank Barduna: “Naturligtvis ändras ingenting över natt på

en lackeringsverkstad”. Hursomhelst utvecklar Spies Hecker allt oftare reparationsinstruktioner och blandningsrecept för speciallackeringar. Efterfrågan har ökat markant. Midnight Sky, Ultimate Green, Hot Magenta och Rouge Flamme – listan på reparationssystem för specialeffekter blir allt längre.

Vad behöver lackeraren känna till? Vid reparationslackering med tonad klarlack måste speciella steg vidtas vid lackering. Ta till exempel Ford: “För kulören Hot Magenta har vi utvecklat en egen speciell lackeringshandledning”, förklarar Frank. “En originaltrogen lackering kan endast utföras om lackeraren följer dessa riktlinjer”. För kulörer med tonad klarlack tillhandahåller Spies Hecker våra speciella Permasolid klarlacksadditiv. För Fords Hot Magenta används till exempel Permasolid Clear Coat Color Additive 9042. För lackering av specialkulörer finns dessutom extra mixfärger att tillgå. För Fords Midnight Sky, krävs Permahyd Hi-TEC mixfärg WT312 Magic Fire. För Chevrolets Dynamic Orange används till exempel Hi-TEC mixfärg WT383 Brillant Orange. Specialkulörer med mycket speciella pigment kan beställas färdigmixade hos

Spies Hecker-återförsäljare, så det finns ingen anledning för lackeringsverkstäder att ligga på lager av produkter som de kanske inte behöver. Det är dock av största vikt att kulören identifieras så snart fordonet kommer in för att säkerställa en problemfri lackeringsprocess och transparent kostnadsberäkning.


7

Ultimate Green

Matta ytor Vid reparation av matta ytor krävs stor noggrannhet vid planering av processen och under arbetet. Produkterna som används för lackeringen ska inte reduceras till sprutviskositet förrän strax före applicering. “Var extra noga med omrörningen”, poängterar Frank Barduna. “Appliceringen är i grunden jämförbar med applicering av klarlack – lackskiktet måste appliceras

Rouge Flamme

extremt jämnt”. Spies Heckers Permasolid Matt Component MA 110 gör det möjligt att anpassa klarlackens glans till originallackeringens.

Avancerad teknisk expertis I framtiden får lackeraren allt oftare räkna med att applicera tre- eller flerstegskulörer och reparationstonad klarlack samt

speciallacker med hjälp av anpassade lackeringsprocesser. Dessutom pressas kostnaderna i verkstäderna. Företagen kan endast klara detta genom att arbeta effektivt och använda avancerad teknik. Enligt Frank Barduna kan “digitalt kulörhantering, senaste blandningsrecept från Internet och noggrant planerade processer göra det möjligt för lackeringsverkstaden att uppnå hög teknisk standard och effektiv drift”.

Matt Clear


8

colorexpert

Color Dialog Delta-Scan

Fördelarna med digital teknik Utvecklingen inom elektronisk färgmätning sker med stormsteg – och ger lackeraren möjlighet att arbeta ännu effektivare. Två företag berättar om sina inledande erfarenheter av ColorDialog Delta-Scan. Det dagliga arbetet i lackeringsverkstaden styrs alltmer av hård- och mjukvara. Men vad exakt är det som tekniken åstadkommer? Vilka är fördelarna för lackeraren? Stefan Klein är verkstadschef hos E. Kranz lackeringsverkstad i södra

Tyskland. Han provade färgmätaren Spies Hecker ColorDialog Delta-Scan innan den lanserades på marknaden. Hans slutsats: “Med det nyutvecklade mätinstrumentet har det blivit mycket lättare att identifiera effektkulörer, eftersom nya ColorDialog Delta-Scan självständigt mäter effektgraden hos originallackeringen”. Hos E. Kranz används färgmätaren på alla fordon. I verkstaden repareras i snitt 40 bilar med krockskador per vecka. Mario Wiesner ser även potentialen för arbetsbesparing med den innovativa tekniken i arbetsprocessen. Lackeringen hos Brechlin-verkstaden i östra Tyskland har redan använt färgmätaren och färgmjukvaran CRplus ett tag nu. “På grund av den ökade tidspressen har denna teknik blivit oumbärlig, eftersom den leder mig till rätt blandningsrecept fortare”, betonar han och fortsätter: “Genom att alltid använda instrumentet och mjukvaran är det möjligt att upprätthålla kvaliteten och vinna fördelarna”.

Helt enkelt närmare Mjukvaran är lika viktig som den elektroniska färgmätaren. När originalfärgen har mätts upp med det elektroniska instrumentet, överförs data inom några sekunder till ColorTint HD PC-systemet med hjälp av Spies Hecker-mjukvaran CRplus. På skärmen jämför lackeraren den uppmätta kulören med sökresultaten i receptdatabasen. Med hjälp av resultaten hittar du snabbt matchande färgrecept. Ytterligare en fördel är att: “som resultat av funktionen ‘förslag på materialåtgång’ minimeras materialspillet”, förklarar Wiesner. Men du bör fortfarande spruta en provplåt.

Framåtblick “I framtiden kan jag se blandningsrum helt uppkopplade mot nätet”, säger färgexperten Dietmar Wegener. Redan nu är Spies Hecker ColorTint HD PC-systemet och dess mjukvara WiFi-kompatibelt. Det är tänkbart i framtiden, att våra kunders erfarenheter av blandningsrecept kan sparas i en databas på nätet så att anslutna verkstäder kan hitta andra lackerares bedömningar av enskilda recept – och på så sätt hitta rätt recept snabbare”. “Våra kunders förtroende bygger på den enkla och tillförlitliga tillämpningen av dessa system – en viktig faktor när tekniken blir alltmer komplicerad”, sammanfattar Dietmar Wegener.


9

Kulörernas topplista

Vitt drar förbi Enligt Global Color Popularity Report lackas de flesta bilarna i Europa, liksom tidigare år, i neutrala kulörer. Vitt har avancerat och gått förbi svart och därmed tagit ledningen för första gången. Grått håller tredjeplatsen före silver på fjärde plats. Neutrala kulörer dominerar även globalt. Vitt ligger, liksom förra året, i topp på listan. Samtidigt har de närmaste positionerna ändrats från 2011 till 2012, då svart ryckt till sig andraplatsen från silver. Ett annat anmärkningsvärt faktum är att effektlackeringar i svart har ökat från 11 till 15 procent. Vilken effekt kommer denna utveckling i färgsektorn att ha på lackeringsverkstäderna? Frank Barduna hos Spies

Automotive Color Popularity 2012.

Top Vehicle Colors – Europe.

White 24 % (Solid 2 % / Pearl 22 %) Black 23 % (Solid 4 % / Effect 19 %)

Gray 15 %

Silver 14 %

Blue 8 %

Red 6 %

Brown / Beige 6 %

Green 1 %

Yellow / Gold 1 %

Others 2 %

Heckers Technical Service International förklarar: “Vitt blir alltmer en trendsättare. Här finns en stor efterfrågan på effektkulörer. En blick på produktionslinjerna visar fortsatt förekomst av pärleffektlacker i ljusa kulörer. Tonad klarlack på röda och blå kulörer är också på uppgång”.

Inför 2014 års kalender Inför nästa års kalender har Spies Hecker återigen bjudit in alla lackeringsverkstäder att presentera sina bästa arbeten. “Responsen var även denna gång överväldigande”, sammanfattar Peter Wingen hos Marketing International gensvaret. Vi har fått in spännande bidrag från många länder. Spies Hecker-teamet har besökt verkstäder i hela Europa och tagit bilder på en mängd olika typer av bilar, allt från en Corvette Sting Ray till en sjuttiotalsbuss. “Almanackan var späckad, vi reste 4 200 kilometer på en vecka”, berättar Peter Wingen. Besök gjordes i Tjeckien, Frankrike, Tyskland, Polen, Schweiz och Slovakien, inget avstånd var för långt för lacktillverkaren i jakten på unika kalenderbilder. Vad kan då verkstäderna förvänta sig att se i 2014 års kalender? “I den nuvarande kalendern blev vi snart varse att det fanns ett stort intresse för klassiska fordon, både unga och gamla”, förklarar Peter Wingen och tillägger: “Den här gången har vi medvetet fokuserat på sextio- och sjuttiotalsfordon”. Vi kan se fram emot det kommande året med spänd förväntan.


10

colorexpert

Högre prestanda

Nya utmaningar Spridningen av innovativa material vid fordonskonstruktion, som aluminiumlegeringar, kolfiber, fiberkompositer och härdat stål, har följder för reparation och reparationslackering.

Aluminium

“Framtidens verkstäder kommer att mötas av material som skiljer sig från dagens. På fordon kommer vi att se material som är okända för oss idag”, säger en övertygad Frank Barduna från Technical Service International. Detta påverkar reparationsmetoder och verkstadsutrustning. Han anser att man kan se vissa trender redan idag. Som till exempel 0,4 mm tjocka motorhuvar av höghållfasthetsstål – reparation av bulor kräver en omsorgsfull process. Eller ultratunna hybridmetallplåtar med limförband – dessa får inte utsättas för värme under reparationen och bulor är svåra att avlägsna.

Kolfiber – framtidens material Kolfiber, plast, massor av olika metalllegeringar och dessutom allt fler olika bilmodeller – allt detta ökar kraven på flexibilitet hos verkstäderna. Den kanske allra största förändringen för verkstäderna kommer med den ökade användningen av kolfiber. Inget är så lätt och starkt som kolfiber. “Därför får vi räkna med att bilindustrin kommer att använda detta material i ökande omfattning, särskilt i samband med alternativa

drivlinor med lägre utsläpp. Men denna förändring kommer endast att få en gradvis effekt under de närmaste åren”, säger Frank Barduna. De verkstäder som tidigt anpassar sig tidigt till dessa mer komplicerade reparationsmetoder har definitivt en fördel.

Nya reparationsmetoder Är det då möjligt att reparera moderna material som kompositer och kolfiber? Eller är det bättre att byta ut sådan delar? “Om en reparation är möjlig är beroende av vilket material som använts och skadans storlek. Här är det viktigt att följa tillverkarens reparationsanvisningar. När det gäller GRP (glasfiberarmerad plast) finns det fortfarande ett stort behov av information om skadebedömning och möjliga reparationsmetoder”, anser experten. För andra material, som kortfiber-GRP för stötfångare, finns det mycket bra reparationsmetoder. Verkstäderna träffar allt oftare på fordonsdelar av aluminium. Och det finns starka förbehåll vid reparation av dem. Vad måste man tänka på när man åtgärdar bulor i karossdelar av aluminium? Fyra väldigt viktiga punkter: 1. Tillräckligt utrymme. 2. Rätt verktyg. 3. Matchande


11

Materials

utrustning för borttagning av bulor. 4. Nödvändig kunskap och skicklighet för ett professionellt resultat.

slutsatsen är, att om du vill åtgärda bulor i aluminium så behöver du separat utrustning som används enbart för aluminium.

Se upp vid reparation av aluminium När du reparerar karosseridelar av aluminium måste du se till att plåthammaren inte avger ståldamm eller gnistor så att aluminiumdelen förorenas, eftersom det kan orsaka kontaktkorrosion. Ständig separering krävs. Det krävs även separata verktyg. Hammare, hyvlar, tvingar, block och filar som används för reparation av aluminium får inte komma i kontakt med stålpartiklar, därför är det så viktigt med separata verktyg för reparation av bulor. “Vidare får slipmaskinen och dammutsuget endast användas för aluminium”, betonar experten. Fiberskivor och plattor av rostfritt stål är idealiska. Den tydliga

Ökande behov av utbildning

När det gäller aluminium, handlar det speciellt om uppvärmning. Det beror på att bulor endast kan avlägsnas med hjälp av induktionsvärme eller öppen låga. “Detta är det enda sättet att avlägsna bulor ur metallplåt som är djupare än i stål”, förklarar Frank Barduna. “Här gäller det att använda rätt kombination av värme, dragkraft och plåtverktyg.” Vidare kommer sammansättningen av personal i verkstaden att förändras. “Redan idag bör verkstäderna tänka på att ha en specialist på aluminium eller till exempel fordonselektronik i verkstadsteamet för att vara redo för befintliga, och speciellt kommande utmaningar”, är Frank Bardunas avslutande råd.

Ännu viktigare än verktygen är trots allt kunskaperna. De nya tekniska utmaningarna kräver ytterligare utbildning i lackeringsverkstäderna.

Kolfiber


12

colorexpert

HS Premium Surfacer 5310

Classic-systemet

Mixing Colour 280

HS Clear Coat 8030 eller

HS Clear Coat 8055 eller HS Optimum Plus Clear Coat 8650

Spies Hecker Classic System Spies Hecker Classic System: en tillförlitlig lösning för lackeringsverkstaden. Erkänd kvalitet och tillförlitlighet, det är vad Spies Hecker Classic System står för. Det består av HS Permasolid ® Premium Surfacer 5310, vattenspädbara Baslack Serie 280/285, HS Klarlack 8030 och 8055 och HS Optimum Plus Klarlack 8650. Samtliga produkter är anpassade till varandra och bidrar till en tillförlitlig lackeringsprocess. “Med sina kvalitetsegenskaper erbjuder detta universella system tillförlitliga resultat vid billackering – från underlaget till topplacken”, betonar Frank Barduna från Technical Service International. Den beprövade 2K HS Sanding Surfacer 5310 utgör den perfekta grunden “med sin extremt långa brukstid, utomordentliga slipningsegenskaper, utmärkta vertikala stabilitet och höga täckförmåga”, sammanfattar Frank Barduna några av produktens viktigaste egenskaper.

Enkel applicering Den klassiska vattenbaserade Baslack 280/285 uppfyller VOC-kraven och bygger på en speciell PU-dispersionsteknik. Den kan användas till alla solida kulörer och effektlacker och kännetecknas av bra täckning. Appliceringen är

enkel – materialet reduceras till sprutviskositet med Permahyd® avjoniserat vatten. Materialet har ingen brukstid, så överblivet material kan användas vid senare tillfälle. Tack vare sin utomordentliga täckförmåga ökar Permahyd® Baslack Serie 280/285 verkstadens effektivitet.

Effektiv och miljövänlig Förhållandena varierar mellan verkstäder – endast exakt anpassade High Solid-klarlacker uppfyller kraven för en bländande ytfinish och kan appliceras effektivt. Spies Heckers sortiment av Classic-klarlacker består av produkter som kan anpassas precis till verkstadens förhållanden. “Permasolid® HS Klarlack 8030 uppvisar briljant glans och god täckning”, förklarar Spies Hecker-experten och tillägger: “HS Klarlack 8055 kan användas för alla typer av reparationer”. Den balanserar perfekt mellan snabb torkning och hög glans. Permasolid® HS Optimum Plus Klarlack 8650 är en högkvalitativ High Solid-klarlack. Den ger optimala appliceringsegenskaper även vid mindre gynnsamma

sprutboxförhållanden, som till exempel vid låga torktemperaturer.

Hög kulörprecision Spies Heckers ColorDialog Spectro är den idealiska introduktionen av färgmätning för lackerare. Systemet är snabbt, enkelt och exakt och gör det enklare att hitta rätt färgrecept. Moderna lösningar för alla lackeringsarbeten – Spies Hecker Classic System skapar de bästa förutsättningarna för tillförlitliga reparationslackeringar.


13

Maskering

Maskera på rätt sätt Det finns få arbetsmoment som har så stor betydelse på lackeringens kvalitet som maskeringen. Därför måste maskeringsprocessen fingranskas i verkstaden. Maskeringen är en av de mest arbetskrävande processerna i verkstaden. Först vid avmaskeringen kan du se om maskeringen har varit bra. Tidspress eller felaktiga rutiner kan orsaka misslyckade lackeringar. “Ta den tid som krävs och undersök hela maskeringsprocessen”, är det råd som Frank Barduna från Technical Service International har att ge. “Optimera sedan varje steg i processen. Vad som är viktigt, är att använda rätt material på rätt ställe, lämpliga arbetsprocesser och en noggrann applicering av maskeringsmaterial och tejp”.

Noggrann maskering Att optimera processen innebär att undvika att utföra moment dubbelt, eftersom det kostar tid och därmed pengar. Även vid grovmaskering kan man spara mycket värdefull tid om

man använder rätt maskeringsfilm. “En maskeringsfilm som är lätt att skära till, sluter tätt mot bilens konturer och har bra färgvidhäftning minskar lackerarens arbetsbelastning”, säger Frank Barduna. En fullständig maskering av fordonet och att hela maskeringen kan sitta kvar tills arbetet har slutförts, är en stor hjälp för de som rutinmässigt måste avlägsna översprutning. Endast noggrann maskering ger fullgott skydd. Maskeringskraven växlar ständigt på grund av fordonsmodellernas mångfald. “Konturer och vinklar varierar idag mycket mer mellan olika modeller än de gjorde tidigare”, säger experten och talar av erfarenhet. Dagens tejp måste vara mycket mer följsam. “Du uppnår bästa möjliga resultat genom att noga välja rätt tejp speciellt för den valda tillämpningen” är rådet Frank Barduna ger. För att få en mjuk kant bör du till exempel välja rörformad skumtejp.

Se upp vid avmaskering Noggranna förberedelser betalar sig när det gäller den efterföljande avmaskeringen. Här finns det också ett antal punkter du bör lägga på minnet. Det är viktigt att du går tillväga på rätt sätt när du avlägsnar den självhäftande tejpen. Barduna: “Det är bäst att dra av tejpen från den lackerade ytan i en vinkel på 90° över den olackerade ytan för att undvika limrester. Temperaturen är också viktig – lätt uppvärmt är klistret mer flexibelt och enklare att ta bort”.


14

colorexpert

Leasing & Fordonsparker

Skräddarsydd service Den som kan erbjuda skräddarsydda tjänster till leasingföretag och fordonsparksansvariga vinner i längden. Varför skulle verkstäder intressera sig för affärer med fordonsparker? Jo, för att marknaden växer och bra verkstäder efterfrågas. Inte bara privata kunder och försäkringsbolag, utan även leasingföretag och fordonsparker är beroende av professionella och snabba reparationer av krock- och karosseriskador samt effektivt fordonsunderhåll.

Professionella reparationer Principen är “korta avstånd, snabb service och omgående reparationer”. “Endast verkstäder som verkligen kan leverera bestående hög kvalitet når framgång”, eftersom fordonsparkskunder lägger mycket stor vikt vid professionella reparationer, garanterad mobilitet och professionell support.

Professionella skadereparationer “För fordonsparkskunder är det viktigt att skadereparationerna utförs professionellt i enlighet med tillverkarens anvisningar, eftersom kunden måste kunna bevisa detta för leasingföretaget”, säger Esther Baumhoff hos Spies Hecker Bodyshop Management International.

Mobilitet för fordonsförare Vid en olycka ska ersättningsfordonet på begäran köras direkt till platsen och det skadade fordonet bogseras bort. På så sätt förblir fordonsföraren mobil. Reparationstiden ska hållas så kort som möjligt. Det är viktigt för fordonsparkernas ledningsfunktioner att beställning av originalreservdelar, plåt- och lackeringsarbeten och rengöring av fordonet sker enligt förutbestämda regler.

Service Fordonsparks och leasingföretag fäster allt större vikt vid service på återlämnade fordon. Orsaken är att denna process ofta genererar höga extra kostnader, som i sin tur debiteras leasingföretaget eller belastar budgeten.

Spot Repair Stora och små bulor, repad lack och envisa fläckar på inredningen: “Om verkstaden utför service sakkunnigt, snabbt och ändå noggrant visar det verkstadens förmåga att ge en professionell allround-service”.

Investera i utrustning Många fordonsparksansvariga betonar vikten av bra utrustning. Många verkstäder investerar därför till exempel i speciella arbetsstationer för aluminiumarbeten eller Spot Repairs för att kunna vara rustade för reparation av mindre skador. Vidare är det viktigt att dokumentera utfört arbete. Förarnas nöjdhet med olika verkstäder kan utvärderas av fordonsparksoperatörer och leasingföretag via nätet. Detta förbättrar transparens och tydlighet. Fordonsparkernas ledningsfunktioner kan då göra en noggrann analys av process, skadeåtgärder och reparationstider.

Höga prestanda, stor potential Om du vill bygga upp fordonsparksverksamheten måste du vara effektiv, kommunikativ och strävsam. Utrustning, kunnande och service ska vara perfekt anpassat till förarnas och ledningsfunktionernas behov. Men det är värt besväret, betonar Esther Baumhoff. “Denna affärsgren har en enorm potential och kan ge dig en stor konkurrensfördel”.


15


16

colorexpert

Imponerande resultat

Porsche Centre i Johannesburg var en av de första verkstäderna i Sydafrika som införde Spies Hecker Permahyd® Hi-TEC 480 vattenbaslacksystem förra året. “I allt vi gör kommer kvaliteten i första rummet”, säger Porsche Body Shop Manager Owen Roberts som förklaring till sitt beslut. “Alla våra förväntningar har uppfyllts. Vi kan nu garantera att varje bil som vi lackerar är ett felfritt mästerverk”, säger en förtjust Owen Roberts”. Hans erfarenhet hittills är, att behovet av justeringar är mycket sällsynt med det nya systemet. Porsche-teamet upptäckte mycket snart att produkten är mycket enkel att applicera och uppvisar hög kulörprecision. “Med Hi-TEC utsprutningsadditiv blir utsprutningen verkligen enkel”, rapporterar verkstadschefen. Under introduktionen fick teamet full support av Spies Hecker. “En av våra lackerare tillbringade en vecka på Spies Heckers Training Center i Johannesburg, varefter lacktillverkaren introducerade systemet i våra lokaler”. Tack vare kortade processtider vid lackapplicering och snabbtorkande material har produktiviteten hos Owen Roberts team ökat markant med den nya vattenbaserade baslacken. De brukade lackera 130 bilar per månad, nu klarar man cirka 20% fler.

Porsche i Sydafrika


17

Energieffektivitet

Håll kostnaderna i schack Var förbrukar verkstaden mest energi? Vilka besparingar kan uppnås med modern teknik och förändringar i arbetsprocessen? Kompressorn tuffar på från tidig morgon till sen kväll. I sprutboxen surrar fläktarna och värmesystemet är på hela dagen. Allting är i ständig beredskap. Men det ständiga bruket av tryckluftsverktyg, sprutpistoler och sprutboxinstallationer kostar värdefulla pengar – för el, gas och olja. Följden är att ständigt stigande energikostnader tär på vinsten.

Tidskrävande men effektiv Det är hög tid för verkstaden att dämpa kostnadsspiralen. “Först och främst bör du noggrant analysera verkstadens faktiska energiförbrukning”, är det råd som Wolfgang Feyrer, Spies Heckers expert på energieffektivitet i verkstäder ger. I konkreta termer innebär detta att du måste “undersöka förbrukningen i varje del av verkstaden och i varje arbetsmoment”.

Hitta besparingspotentialen Fokus bör först och främst ligga på framställning av tryckluft, lackeringsoch torkutrustning samt verkstadsbelysning och -uppvärmning. Låt oss börja med tryckluftshanteringen, energiförbrukningen kan minskas radikalt genom att stoppa läckage i systemet. Följderna av läckage kan vara förödande, ett hål på tre millimeters diameter i tryckluftsnätet vid ett arbetstryck på 6 bar, innebär en förlust av 660 liter tryckluft per minut”, varnar Wolfgang Feyrer. “Det innebär i sin tur 30 000 liter per arbetsdag, eller drygt 6 miljoner liter per år vid 200 arbetsdagar”. I rätt perspektiv innebär detta att: samma energimängd skulle räcka för att

driva en sprutpistol i 220 timmar. Energimedveten drift innebär också effektivt utnyttjande av slangar. Ju mindre diameter, desto högre energiförbrukning. “Använd därför slangar med en invändig diameter på 9 millimeter. Detta medför en betydande minskning av energiförlusten och sänker kompressortrycket, vilket i sin tur också minskar energikostnaderna”.

Ha koll på processerna Små ändringar, stora effekter: denna princip gäller i hög grad för optimering av vissa arbetsprocesser, eftersom en systematisk planering av verkstadsprocesserna ofta kan medföra betydande besparingar. Ett bra exempel är reparation av småskador. Om Speed Repairs läggs på surfacer-arbetsstationen lättar trycket på sprutboxen och energiförbrukningen reduceras när de små ytorna torkas med infrarött eller ultraviolett ljus. “Appliceringen av primer, surfacer samt bas- och klarlack kräver ett tekniskt effektivt utsugssystem vid arbetsstationen”, förklarar Frank Barduna från Technical Service International. “Den professionella elimineringen av småskador kan då hanteras helt utanför sprutboxen”. Denna princip ger många fördelar eftersom sprutboxen då reserveras för enbart del- och hellackeringar. Detta ökar arbetsflödet. Verkstaden torkar punktutbättringar med UV- eller IR-teknik. “När man använder IR-teknik sänks energiförbrukningen, beroende på använt torksystem, med ungefär två tredjedelar jämfört med i sprutboxen”. Expertens rekommendation: “Titta över dina processer noga och beräkna din aktuella potential för besparingar”.

Tips för energibesparing Serva filtren regelbundet. Med ökande förorening av filtren i sprutboxen stiger effektförbrukningen och därmed energikostnaderna. Släck lamporna när de inte behövs. Det är allmänt känt att det finns rörelsedetektorer, men ofta finns det inte tid att installera dem. I de delar av verkstaden som sällan används, kan denna teknik ge välkomna effektbesparingar. Detsamma gäller för lysrör och LED-lampor.

Kontrollera tryckluften. Den största energitjuven är tryckluftssystemet. Vad kan du då göra åt det? Sök och eliminera läckage och reparera eller byt trasiga tryckluftsverktyg. Stäng alltid av kompressorn när den inte längre behövs och använd inte tryckluft för torkning eller kylning. Fundera på om det finns områden där du kan använda elverktyg i stället för tryckluftsverktyg. Avancerade sprutboxstyrsystem sparar energi. Tillverkarna av sprutboxar hävdar, att om ett sprutboxsystem med enbart lackerings- och torkningsfunktion förses med ett avancerat boxstyrsystem, kan förbrukningen av uppvärmningsenergi och el minskas med cirka 25%.


colorexpert

Rengöring & skötsel av sprutpistol

©SATA

18

Rent byte av kulör Perfekta lackeringar är endast möjliga med rena sprutpistoler. Allt måste ske snabbt. Frekventa färgbyten tillhör vardagen i sprutboxen. “Vid färgbyte måste sprutpistolen rengöras noggrant”, förklarar Jörg Sandner från Technical Service International. Färgrester i munstycke, luftkåpa och kanaler kan försämra kvaliteten och orsaka kulörfel vid lackering. Användning av automatiska rengöringsanläggningar rekommenderas om återanvändbara koppar används. “Om du använder engångskoppar fungerar det lika bra att rengöra pistolen manuellt”.

Rengöra sprutmunstycket Skölj först ur sprutmunstycket med lämplig rengöringsvätska. Var observant när du använder vattenbaserade rengöringsmedel: “Lackeraren måste säker-

ställa att de har ett neutralt pH-värde”, betonar experten. Om lackresterna ännu inte har torkat innebär rengöringen av sprutmunstycket inga problem. Vid delvis torkade färgrester måste du alltid använda lösningsmedelsbaserat rengöringsmedel. För att undvika att rengöringsmedel tränger in pistolhusets luftkanaler bör lackeraren låta sprutpistolen vara ansluten till tryckluftssystemet med ett minimalt luftflöde under hela rengöringen.

Ta bort och rengör sprutmunstyckets delar Börja med att ta bort färgnålen, lossa luftkappan och dra ut nålen ur pistolhuset, avlägsna sedan färgmunstycket. Jörg Sandner varnar: “Var försiktig i detta läge. Färgmunstycket är ömtåligt,

om du är slarvig när du tar ut eller sätter i färgmunstycket kan den ta skada”. Borsten får inte vara för hård och den får inte innehålla metalltrådar. Envetna föroreningar i färgmunstyckets hål avlägsnar du försiktigt med en specialborste eller nål. Skölj sedan färgmunstycket och luftkappan och torka dem med en blåspistol. “Det är extremt viktigt att allt rengöringsmedel avlägsnas och att de olika delarna torkas för att undvika risken för korrosion”.

En fråga om övning Rengöring av sprutpistolens delar kräver viss skicklighet. När du väl behärskar proceduren tar rengöringen bara några minuter. Det lönar sig, eftersom verktygsunderhållet är nyckeln till tillförlitliga processer i sprutboxen.


8330 / Wash Primer

Ny klarlack för lackering av nyttofordon Permafleet® HS Klarlack 8330 uppfyller kraven enligt VOC och säkerställer maximal flexibilitet vid lackering av nyttofordon. “Det som skiljer denna innovativa produkt från andra är dess höga vertikala stabilitet och dess antigraffitiegenskaper”, säger Arno Steyns, Spies Heckers nyttofordonsexpert. Färgen innehåller ett speciellt bindemedel från serielackerna. Dess utmärkta vertikala stabilitet är särskilt märkbar i svåra områden som på tankbilstillbehör. Tack vare dess antigraffitiegenskaper förblir lackeringens utseende oförändrat även efter flertalet rengöringar med starka graffitiborttagningsmedel – en viktig faktor för bussar i synnerhet.

Flexibelt och enkelt För graffitiskydd är blandningsförhållandet med Permafleet® VHS härdare 5:3. För standarlackeringar är blandningsförhållandet 3:1. Genom att använda olika VHS härdare kan klarlacken justeras mycket flexibelt – för att till exempel passa olika objektstorlekar. Klarlacken appliceras i 1,5 sprutslag eller i 2 sprutslag med 10 till 15 minuters avluftning mellan sprutslagen. Nya Permafleet® HS Klarlack 8330 ger en tillförlitligare lackering av nyttofordon och bidrar till att bevara fordonens värde.

Systemlösning på sprayburk Vid lackering och reparation av små objekt, som utvändiga backspeglar, plastdelar och tanklock, krävs en snabb och billig appliceringsmetod. Spies Hecker erbjuder ett komplett reparationslackeringssystem på sprayburk – plus från och med nu även Priomat Wash Primer 4075. “Vi har utökat vårt SprayMax-sortiment av reparationslacker så att vi kan förse verkstäderna med ett komplett system av 2K-produkter på sprayburk”, säger Frank Barduna från Technical Service International. Den nya produkten har lång brukstid och utmärkt korrosionsskydd. “Washprimer påskyndar även processen genom att uppnå god atomisering i kombination med minimal sprutdimma”, tillägger experten.

19


20

colorexpert

Marknadsföring

Bättre reklam Med rekommendationer, samarbete eller geomarknadsföring kan du effektivt rikta din reklam så att den drar mer uppmärksamhet till ditt företag. “Den bästa reklamen är rekommendationer från en kund”. För många verkstadsägare bekräftas detta påstående dagli-

gen. Nöjda kunder är verkstadens största tillgång. Om en bilist är nöjd, har förtroende för verkstadschefen och är imponerad av personalens hjälpsamhet, så vidarebefordrar han eller hon gladeligen företagets namn och adress till sina vänner och kollegor.

Förlita dig på rekommendationer Företagare bör utnyttja detta genom att förbättra sin marknadsföring av rekommendationer eller mun-mot-mun-metoder. Verkstäder med en stor andel privatkunder bör aktivt bygga upp nätverk och behandla sina stamkunder väl. Företagare satsar ofta mycket pengar på att vinna nya kunder. Den stora potentialen finns i redan befintliga kunder. Eftersom flertalet kunder väljer verkstad genom personliga kontakter, t ex på hemorten, i föreningen eller på jobbet, är det viktigt att skapa nätverk. Se till att bli känd och prata med folk. Verkstaden kan dra nytta av sina nöjda befintliga kunder för att skapa kontakter med nya kunder. Verkstaden får inte enbart nya uppdrag på detta sätt, utan kan även använda de nya kunderna som avstamp för ytterligare nya kunder. En förutsättning är dock att de är nöjda med arbetet och bemötandet. Verkstaden måste därför alltid försöka göra ett gott intryck. Till detta bidrar en öppen, välkomnande receptionsyta, en problemfri reparationsprocess och en tydlig och lättförståelig förklaring av priset.

Samarbete ger fördelar Du kan kommunicera verkstadens fördelar utåt ännu effektivare genom samarbete. Företagaren bör se sig om lokalt för att hitta företag eller organisationer med vilka ett samarbete skulle

kunna ge fördelar. Till exempel , lägga broschyrer om fordonsreparationer i en lokal modeaffär, eller i ett gym, här är möjligheterna oändliga.

Samverkan och socialt engagemang Även samverkan i samband med lokala evenemang kan fungera. En verkstad kan till exempel sponsra ett lokalt ungdomsprojekt i vilket en buss förskönas av ungdomar. Färgmaterialet sponsras av verkstaden med syfte att stärka ungdomskulturen. Alla som engagerar sig lokalt stärker sin image. Viktigt med sådana projekt är dock att de ska ha tydlig koppling till målning eller färg och att engagemanget publiceras i ett pressmeddelande. Kunder, föreningar och företag kan då genast sammankoppla verkstadens tekniska kunnande och sociala engagemang.


21

Trenden mot geomarknadsföring Med hjälp av geomarknadsföring kan kundgrupper definieras mer exakt på den regionala nivån och därför rikta sig mer specifikt. Identifiering av de egna kunderna på en stor karta kan ofta ge väldigt mycket. Områdena kan sedan delas upp ytterligare efter försäljning för att ta reda på var det lönar sig mest att söka nya kunder. Tillvägagångssätt • Ta en närmare titt på verkstadens upptagningsområde. Hur många potentiella kunder finns det där? Det kan vara lämpligt att bryta ner registreringssiffrorna till antal per postnummerområde.

• Om du vet hur många registrerade fordon det finns i området, är invånarnas köpkraft en viktig faktor. Ju högre medelinkomst, desto större potential för verkstaden. • Med hjälp av moderna mjukvarusystem är det möjligt att behandla och utvärdera denna information ner till grannskapsnivå. • Komplettera denna information med data om konkurrensen. Hur många konkurrerande verkstäder finns det här? Hur stora är de? • Ta med sådana faktorer som motorvägar och motortrafikleder i din undersökning. Floder, berg och motorvägar kan också begränsa upptagningsområdet.

I låginkomstområden lyckas du förmodligen bättre genom att annonsera om lågpriserbjudanden än i områden som domineras av dyra bilar. I priskänsliga regioner kan du annonsera erbjudanden om attraktivt prissatta Spot Repairs. Geomarknadsföring är ingen universallösning, men den kan hjälpa verkstäder att anpassa sina erbjudanden till den region de är verksamma i.

Spies Hecker i Dubai Mässan Automechanika i Dubai presenterade under tiden 11-13 juni 2013 innovationer inom bildels- och eftermarknadssektorn. Syftet med mässan är att skapa kontakter, identifiera trender och lära känna produkter. En av deltagarna var Spies Hecker, som visade kvalitet och innovativ teknik från Tyskland. “I vår 100 m2 stora monter hade verkstäderna möjlighet att se våra senaste produkter – allt ifrån färgmätaren ColorDialog Delta-Scan till det innovativa vattenbaslacksystemet Permahyd Hi-TEC 480. Vi hade många lovande samtal”, säger Clive Gray, Business Manager Middle East & Pakistan.

Framåtblickande produkter Spies Hecker erbjöd, med sin kraftfulla närvaro och sitt tydliga budskap på denna spetsmässa för leverantörer av verkstadsutrustning i Dubai, verkstäder i hela världen ett framåtblickande produktsortiment med kundanpassade tjänster.


22

colorexpert

Ekonomi

Håll kassaflödet igång Försenade betalningar, påminnelser, inkasso: verkstäder har ofta problem med försenade betalningar av förfallna fakturor. Hur kan företaget lyckas förbli solvent?

Försenade betalningar tillhör nästan vardagen för verkstäder idag. För företaget innebär det extra arbete och kostnader och kan utvecklas till en allvarlig ekonomisk belastning. “Verkstäderna bör i eget intresse ha en mer systematisk sätt”, är det råd managementkonsulten Herbert Prigge ger. Det är viktigt för företaget att fakturan skickas så snart arbetet är slutfört. För tid är pengar. På varje faktura ska det framgå tydligt när den ska vara betald. Du måste till varje pris undvika risken för insolvens, för då säger banken upp dina lån.

realistiska betalningsplaner och förhandla fram delbetalningar – och att fästa dem på papper så att uteliggande belopp kan reduceras åtminstone stegvis i fastställda intervall.

Effektiva påminnelser

krediterna.” Hursomhelst kan det hjälpa med regelbundna samtal med banken i sådana situationer. “Förse dem med din balansräkning eller verksamhetsanalys – innan läget blir kritiskt”, sammanfattar managementkonsulten.

“Uteliggande krav bör aldrig överstiga en månads omsättning”, är expertens orubbliga regel. “Skriv påminnelser i god tid. När du aktivt följer upp betalningsskyldiga, förstår de att företaget har god kontroll på sin affärsverksamhet. Kunden är förmodligen mer benägen att betala om påminnelsen kommer direkt efter förfallodagen”.

Var konsekvent Hur ska då verkstaden hantera tröga betalare bland försäkringsbolagen? “Det hjälper alltid att prata, diskutera situationen med din kund och lägg fram saken tydligt”, säger Herbert Prigge. Brister i betalning måste alltid följas upp. Det är frågan om att prata med den betalningsskyldige och arrangera

Ta larmsignaler på allvar Situationen kan bli besvärlig för företaget när orderingången eller lönsamheten minskar mer än inkomsterna. När kostnaderna börjar överstiga intäkterna, då är det nästan för sent. “Då får du fundera på att lägga om lånen eller ändra check-

Sälja fakturor Andra orsaker till flaskhalsar i likviditeten kan vara bristande överblick över förfallna fakturor och att fakturor inte alltid skrivs i tid. I det fallet bör verkstadsägaren ställa sig frågan om det inte vore bättre att lämna över bokföring och redovisning till ett utomstående bolag. “Det kostar kanske 2 till 3 procent av aktuell fakturasumma. Kanske kan du även erbjuda en kassarabatt för att påskynda betalningen. Båda dessa åtgärder är effektiva”, säger Herbert Prigge. En annan möjlighet för verkstaden är att sälja sina fakturor.

Sammanfattningsvis kan man säga, att noggrant skött skuldhantering i kombination med systematisk redovisning kan förebygga ekonomiska problem och stimulera kassaflödet.


23

Frågesport/Sociala medier

Det är du som är färgexperten! Anser du att du är en färgexpert? Testa dina färgkunskaper genom att besvara följande frågor:

applicera ett tjockt skikt. applicera ett lagom skikt. Ingenting påverkar den.

2. När en vattenbaserad baslack har avluftats, blir solida kulörer mer intensiva. blir metallickulörer ljusare. blir solida kulörer mörkare.

3. Hur tar du reda på om ett underlag är av aluminium? Skrapar med en kniv Använder en magnet Slipar försiktigt med grovt sandpapper

4. Hur ser du att en yta är galvaniserad? På klumparna på sandpappret På den silvriga kanten på den genomslipade metallytan På den mörka kanten på den genomslipade metallytan

5. Måste du alltid använda en mask med aktivt kolfilter när du applicerar en vattenbaserad baslack? Ja Nej Endast vid hellackering

6. Slipdamm och lackpartiklar kan tränga in i kroppen … vid inandning vid ögonkontakt vid hudkontakt

7. Vad är det viktigt att göra när du applicerar surfacer vått-i-vått? Applicera topplacken så snart surfacern har avluftats till matt finish. Använd alltid samma munstycksdimension (sprutpistol) för surfacer och topplack vått-i-vått. Använd alltid den snabbaste härdaren för surfacern så att du kan fortsätta arbetet snabbare.

8. Kan du korta surfacerns avluftningstid med blåsning? Ja, för att öka produktiviteten. Det är möjligt med en mindre munstycksdimension. Surfacerns lösningsmedelsavdunstning påverkas inte av blåsning.

9. Vad bör du tänka på när du tillsätter peroxid till spackel? För lite peroxid försämrar spacklets vidhäftning på galvaniserade underlag. Överdosering av peroxid bör undvikas. Ju mer peroxid, desto högre produktivitet.

10. De nya Permasolid VHS-härdarna kännetecknas av: reaktivitet. hög solidhalt på över 70%. lägre korslänkande densitet och elasticitet.

Svar: 1. Applicering av för tjockt skikt. 2. Blir metallic-kulörer ljusare. 3. Använder en magnet. 4. På den silvriga kanten på den genomslipade metallytan. 5. Ja. 6. Vid inandning, vid ögonkontakt & vid hudkontakt. 7.Använd alltid samma munstycksdimension (sprutpistol) för surfacer och topplackvått-i-vått. 8. Surfacerns lösningsmedelsavdunstning påverkas inte av blåsning. 9.Överdosering av peroxid bör undvikas. 10. Hög solidhalt på över 70%.

1. Lystern hos en metallic kan påverkas genom

Spies Hecker – helt enkelt närmare även på nätet

I ständig rörelse

Idag är de flesta människor aktiva i sociala nät, där de kan dela med sig av sina erfarenheter och åsikter till andra och utbyta kommentarer. Spies Hecker delar också med sig av sitt praktiska lackeringskunnande, rapporterar om spännande projekt som till exempel Hollister´s Spies Hecker Cobra eller presenterar sina kunders mästerverk från kalendern. “Vi uppskattar när lackerare visar oss bilder på sina senaste lackeringar – speciellt om de utförts med Permahyd Hi-TEC 480. Det illustrerar den passion som finns i lackeringsbranschen och vilka möjligheter det finns med våra vattenbaserade baslacker. En sann inspiration för framtida projekt”, förklarar Monika Fehn, eMarketing Lead EMEA hos Spies Hecker.

Speed Repair och digital kulörhantering på ett kortfattat och enkelt sätt. “Feedback och frågor från prenumeranterna visar att våra klipp berör våra lackerare – professionellt och personligt. Så Spies Hecker är verkligen helt enkelt närmare”, menar Monika Fehn. Spies Hecker på webben: www.spieshecker.se www.spieshecker.com www.facebook.com/spieshecker www.youtube.com/spiesheckercenter


Ta täten

– med Permahyd® Hi-TEC.

Få jobbet snabbare gjort med innovativa Permahyd® Hi-TEC 480 vattenburen baslack. 1,5-skikt är allt som behövs för att applicera Hi-TEC baslack korrekt, utan någon avluftning emellan. Efter en kort slutlig avluftning, är det klart för att applicera klarlack. Det är inte svårt att inse fördelarna med Permahyd Hi‑TEC 480; genom att ta bort extra väntetid, reduceras processtiden.

Spies Hecker – helt enkelt närmare. Axalta Coating Systems Sweden AB • Box 84 • 425 02 Hisings Kärra Tel: 031-57 68 00 • Mail: info@spieshecker.com • www.spieshecker.se

colorexpert 2013/2014 SWEDISH  
colorexpert 2013/2014 SWEDISH  

colorexpert 2013/2014 SWEDISH

Advertisement