Page 1

code

Nummer 1 2010

Reacties? Graag! Code Rood, Vijverhofstraat 65, 3032 SC Rotterdam, T (010) 243 55 57, E coderood@sp.nl, I rood.sp.nl

campagne editie Je hart zit links, klopt het nog? Tekst: Marc Smits

Binnenkort mag je, als je 18 jaar of ouder bent, naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Klinkt allemaal leuk en aardig, maar waarom zou je eigenlijk gaan stemmen? Doet het er wel toe? Is het ook niet erg saai, die gemeentepolitiek? Soms wel, maar toch is het de gemeenteraad die meebeslist over hoe jouw plaats eruit ziet. Daar wordt beslist hoe vaak de bus naar jouw school rijdt. Daar wordt bepaald of je een betaalbare woning kan vinden. En of armoede hard wordt bestreden, of dat ze het geld liever in prestigeprojecten stoppen. De verkiezingen van 3 maart zijn dus erg belangrijk. Wordt het de komende vier jaar socialer of asocialer? Wordt er de komende vier jaar naar je geluisterd of word je genegeerd? Jij mag het zeggen! Als je 3 maart naar de stembus gaat is het dus belangrijk dat je een partij kiest die echt wat voor jongeren doet. Jongeren hebben namelijk maar al te vaak niks aan de politiek. Zo heerst er in veel steden woningnood. Een betaalbare woning of kamer kun je nauwelijks vinden en huisjesmelkers krijgen vrij spel om daar een slaatje uit te slaan. Op andere plekken worden jongeren gezien als lastpakken die met een samenscholingsverbod of piepkastje van straat moeten worden gejaagd. En dat terwijl jongerencentra en hangplekken constant wegbezuinigd worden. Als je huid een kleurtje heeft, ben je ook vaak de klos. Je buurt heet vaak probleemwijk en je school geeft slecht onderwijs, terwijl rijke ouders hun kinderen naar een betere school kunnen sturen.

ROOD in actie voor betere arbeidsvoorwaarden van jongeren

De SP en ROOD vinden het schandalig dat woningnood bestaat en dat zwart en wit gescheiden van elkaar leven. Zeker in een rijk land als Nederland. En dat vindt de SP niet alleen tijdens de verkiezingen, maar altijd. De overheid moet de problemen aanpakken, in plaats van eindeloos lullen en zakkenvullen. Is er woningnood? Dan moeten er meer betaalbare huizen en studentenkamers komen en moet leegstand verboden worden. Is er niks te doen voor jongeren?

De SP zorgt graag voor een skatepark, jongerencentrum of een goed nachtnet, zodat jongeren ook in een grote stad uit kunnen gaan. Racisme en een tweedeling in de maatschappij horen helemaal niet thuis in Nederland. Scholen en wijken moeten gemengd zijn. Arm en rijk, wit en zwart horen niet gescheiden te zijn, maar moeten samenleven in mooie buurten en op de beste scholen. Woensdag 3 maart is een belangrijke

dag om je stem te laten horen. Jij mag zeggen of je in een plaats wilt leven waar het om mensen gaat of om geld. Of je samen wilt leven of apart. Of je een betaalbare woning kan vinden of toch nog een paar jaar op de wachtlijst moet staan. Op 3 maart heb jij die keuze. Ben jij jong, zit je hart links en klopt het nog? Dan heb je eigenlijk maar ĂŠĂŠn keuze. Stem op 3 maart SP!

1


code

enkele rood-kandidaten Op veel plaatsen in het land kun je op 3 maart op ROOD-leden stemmen die op een SP-lijst staan. Wij stellen er hier drie aan jullie voor. Veel meer kandidaten kun je vinden op onze website rood.sp.nl. In Nijmegen staat de 24-jarige Bart van Berkel op plaats 8 van de lijst. Hij is vijf jaar actief voor de SP en ROOD. Hij studeert politicologie. Waarom wil je eigenlijk de gemeenteraad in? “Ik ben inmiddels al vijf jaar lokaal actief in Nijmegen, heb veel acties gedaan. Ik heb gezien hoeveel je kunt bereiken als je op straat actief bent en met een sterke ploeg in de raad zit. Ik wil graag meehelpen om Nijmegen sociaal te houden.”

Waar ga jij je de komende vier jaar voor inzetten? “Wij willen dat er nog eens 1000 extra studentenwoningen komen om het tekort aan kamers aan te pakken en we zullen strijden voor beter openbaar vervoer. En we willen natuurlijk dat Nijmegen aangesloten wordt op het nachtnet!”

Wat hebben ROOD en de SP in jouw plaats voor jongeren bereikt? “We hebben geïnvesteerd in jongeren, in de wijken waarin ze leven. We hebben geïnvesteerd in buurthuizen, voetbalveldjes en speeltuintjes. Ook waren we in Nijmegen de eerste partij die begon met het aanpakken van ‘zwarte’ en ‘witte’ scholen. Zodat we straks weer samen naar school gaan in plaats van apart!”

Waarom moet ik SP stemmen? “De SP is de enige partij die bereid is naar jongeren te luisteren en daar in te investeren. Ook jongeren zijn afhankelijk van voorzieningen die de gemeente voor hen tot stand brengt.”

Bart van Berkel

In Delft is Lieke van Rossum lijsttrekker. Ze is 27 jaar en is adviseur Duurzaamheid. Ze heeft de afgelopen vier jaar voor de SP in de gemeenteraad gezeten. Ook is ze contactpersoon geweest van de ROOD-groep in Delft. Waarom heb jij eigenlijk voor de SP gekozen? “We zijn de enige partij die inziet dat het slecht is voor het land als we alles

maar aan ‘de markt’ overlaten. Daarnaast sprak de manier van werken bij de SP me aan. We dóén ook echt wat in plaats van alleen maar praten. Echt naar mensen luisteren en samen met mensen strijden voor een beter Nederland!” Waar hebben ROOD en de SP in Delft voor gestreden in jouw plaats? “We hebben met ROOD flink actie gevoerd voor genoeg gratis fietsenstallingen op het station. Dat was hoognodig. Daarbij jatte de gemeente ook nog de fietsen die buiten de rekken stonden terwijl er geen plaats was. Daar hebben we een flink punt van gemaakt!”

lieke van rossum 2

Wat is het belangrijkste punt waarvoor je wilt vechten de komende vier jaar? “Naast dat de gemeente zich natuurlijk in moet zetten voor studenten moeten ze zich ook eens druk maken om de jongeren die geen student zijn. Wij zijn de enige partij in Delft die wil dat er genoeg betaalbare woonruimte is voor de studenten én ‘niet-studenten’. Ook moet er eens serieus werk gemaakt worden van stageplekken voor bijvoorbeeld VMBO’ers.” Waarom moet ik SP stemmen? “De SP is een partij die strijd voor een beter Nederland. Zo binden wij de strijd aan met deze regering om te voorkomen dat we straks door moeten werken tot 67 jaar. Maar behalve stemmen kun je natuurlijk nog veel meer doen. De SP en ROOD binden graag samen met jou de strijd aan voor een beter Nederland. Dus ben je jong en links? Kom eens kijken bij ROOD of de SP!”


code Jimmy Dijk is 24 jaar en staat op nummer 6 van de SP-lijst in Groningen. Hij studeert sociologie en is al een paar jaar actief voor ROOD en de SP in Groningen. Waarom wil je eigenlijk de gemeenteraad in? “Omdat de SP ook buiten de gemeenteraad actief is. Dat klinkt misschien gek, maar wij zijn de enige partij die naast de gemeenteraad ook daadwerkelijk met mensen praat en met hen actie voert. Daardoor kunnen we in de gemeenteraad ook wat veranderen.” Wat heeft de SP in jouw plaats voor jongeren bereikt? “We hebben een einde gemaakt aan de schandalige praktijken rondom kameren woningbemiddelaars. Voor alleen al het zoeken van een woning vroegen zij honderden euro’s. Idioot natuurlijk. Dus hebben de SP en ROOD een actie opgezet en is er een einde gemaakt aan deze praktijken.”

Waarom moet ik op de SP stemmen? “Wij verliezen jongeren nooit uit het oog, zoals de meeste andere partijen wel doen. Naast het feit dat wij de actiefste politieke partij zijn, hebben wij ook nog een hele actieve ROOD-groep. ROODjongeren voeren al jaren acties om voor de belangen van jongeren op te komen. Zo organiseert ROOD ieder jaar de “Huisjesmelker van het Jaar-verkiezing” om de gevolgen van de woningnood onder de aandacht te brengen. En we hebben afgelopen jaren veel acties gevoerd voor een OV-jaarkaart voor MBO’ers.”

jimmy dijk

lokale Acties van ROOD Vergaderen tot je scheel ziet? Lekker borrelen en politiekje spelen om aan je cv te werken? Dat is niet waarvoor ROOD op de wereld is. ROOD voert strijd om misstanden aan te pakken en Nederland te veranderen. ROOD heeft de afgelopen tijd in veel plaatsen samen met jongeren de krachten gebundeld en laten zien dat actievoeren helpt. Enkele voorbeelden:

een en er zijn ondernemers die een discotheek willen neerzetten, maar de gemeente weigert keer op keer. Tijd voor ROOD om samen met de jongeren actie te gaan voeren. In een paar maanden tijd zijn er al bijna 2.000 handtekeningen opgehaald. ROOD Amersfoort vecht samen met de jongeren door totdat er in Amersfoort gedanst kan worden. www.disco33.nl

ROOD-Rotterdam tegen discriminatie

Voor veel jongeren was het een doorn in het oog dat Haarlem na een avondje stappen niet meer met de trein te bereiken was. ROOD-Haarlem bond de strijd aan en voerde actie voor aansluiting van Haarlem op het nachtnet. Inmiddels zijn er ruim 7.000 handtekeningen opgehaald en heeft de provincie al gezegd dat ze een nachttrein willen. ROOD-Haarlem zal met de jongeren strijden totdat de nachttrein rijdt.

Discotheek in Amersfoort

Geen topsalaris aan de Universiteit in Groningen

Iedereen moet zich in Rotterdam thuis kunnen voelen. Discriminatie bij bijvoorbeeld een discotheek mag niet. En bedrijven moeten de beste kandidaat aannemen. Daarom is ROOD-Rotterdam de campagne ‘Rotterdam is van ons’ begonnen. Omdat iedereen in Rotterdam Rotterdammer is en discriminatie niet hoort! www.rotterdamisvanons.nl In Amersfoort wachten de jongeren al sinds eind jaren tachtig op een discotheek. Het overgrote deel van de jongeren wil er

Nachttrein in Haarlem

Toen de nieuwe bestuursvoorzitter van de Universiteit in Groningen een kwart miljoen per jaar dreigde te gaan verdienen, kwam ROOD in verzet. ROOD klopte het geld uit de zakken van de toga’s en reed het geld van het bestuursgebouw naar de noodlijdende letterenfaculteit. Na de toenemende druk zag het bestuur alsnog van de salarisverhoging af. Dit zijn maar een paar van de voorbeelden die laten zien dat ROOD in staat is om zaken die jongeren aangaan zowel in de gemeenteraad als daarbuiten aan te pakken. Een stem op de SP zal ervoor zorgen dat het geluid van jongeren nog meer te horen zal zijn, de SP is de enige partij die echt voor jongeren opkomt!

3


code

JE HART ZIT LINKS, KLOPT HET NOG? Je hoort het steeds vaker. Jongeren zijn maar een stelletje egoïsten. Ze zijn doorgeschoten in hun individualisme en houden eigenlijk alleen maar van lol trappen. Mij valt op dat degenen die dat het hardst roepen zelf de meest egoïstische en asociale politici zijn die er maar rondlopen. En Balkenende, de grootste “die-jeugd-vantegenwoordig”-zeurpiet van allemaal, is volgens mij ook nog eens een saaie sul die zelf niet van een lolletje houdt. Hij ziet jongeren in ieder geval alleen maar als lastpakken die goed fatsoen moet bijgebracht worden.

Ik denk dat vooral Balkenende en zijn vriendjes zelf wat goed fatsoen kunnen gebruiken. Want wie laat de armen de crisis betalen? Wie laat de zorg van onze oma’s en opa’s verschralen? En wie staat er bij en kijkt er naar terwijl wijken langzaam verpauperen? Als ik zo om me heen kijk, dan zijn het echt niet de jongeren die egoïstisch zijn. Sterker nog, als ik zie hoeveel jongeren samen met ROOD actievoeren voor een beter Nederland, dan heb ik hoop voor de toekomst. In Amersfoort zijn honderden jongeren bezig met acties voor de komst van de eerste discotheek in de stad. In Haarlem heeft ROOD samen met jongeren een vuist gemaakt tegen discriminatie aan de deur van uitgaansgelegenheden. In Groningen worden kantoorpanden gekraakt om studenten huisvesting te bieden in tijden van woningnood. Veel politici mogen jongeren dan zien als lastpakken, de SP wil met jongeren werken aan een beter Nederland. Jouw hart zit ook links, maar klopt het nog? Wil jij dat het niet asocialer, maar socialer wordt? Wil jij dat de politiek wat voor jongeren gaat doen? Dan is de SP jouw partij. Laat van je horen en stem SP op 3 maart. Leon Botter, Voorzitter ROOD, jong in de SP

Machtiging Ik ben 16 jaar of ouder en jonger dan 28 jaar. Ik word lid van ROOD en de SP en machtig jullie het volgende bedrag per kwartaal af te schrijven als contributie:

kwartaalbijdrage

 5,– (minimum)

 10, –

anders 

(De minimale contributie per jaar is  5,– voor ROOD en  15,– voor de SP.)

Ik ben 14 of 15 jaar en ik word lid van ROOD (SP-lid worden kan pas vanaf 16 jaar) Ik machtig jullie het volgende bedrag af te schrijven als jaarlijkse bijdrage:

 5,– (minimum)

 10, –

anders 

naam

roepnaam

voorletters

adres postcode

code rood nummer 1 2010

4

plaats

telefoon

geboortedatum

e-mail

rekeningnummer

Als welkomstcadeau ontvang ik een T-shirt: dames heren S

M

datum

L

XL

XXL

handtekening Stuur deze bon terug naar: ROOD, Antwoordnummer 30542, 3030 WB Rotterdam

Je kunt deze machtiging stopzetten met een telefoontje of een e-mail aan de SP: 010 243 55 40 of administratie@sp.nl

m/v

IK BEN JONG EN LINKS EN SLUIT ME AAN OM TE KNOKKEN VOOR EEN BETERE WERELD!

Code ROOD - 1e kwartaal 2010  

Code ROOD is de jongerenkrant van ROOD, jong in de SP. Onze oude kranten, de A3 en de PageUP zijn in '07 samengevoegd tot deze nieuwe krant:...