__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

LØRDAG 23. NOVEMBER KL 11.00 - 20.00

Stavanger sakprosafestival 2019

NAZNEEN KHAN-ØSTREM SANNA SARROMAA BENTE KALSNES ESPEN HANA KAJA SCHJERVEN MOLLERIN FRANK ROSSAVIK GEIR OLVE SKEIE ØYSTEIN SKJÆLAAEN THURE ERIK LUND MÍMIR KRISTJÁNSSON MORTEN SØBERG ØYSTEIN VIDNES THOMAS HYLLAND ERIKSEN AON RAZA NAQVI MARTA TVEIT SANDEEP SINGH

1


STAVANGER SAKPROSAFESTIVAL 2019

LØRDAG 23. NOVEMBER KL 11.00 - 20.00

NFFO I SAMARBEID MED KÅKÅ OG SØLVBERGET

Stavanger sakprosafestival 2019 handler om å gå inn i sin tid. Vi byr på bøker og forfattere som spør: Har vi blitt gjennomteknologiserte nikkedukker i et digitalt kollektiv? Er det best å holde kjeft, eller vil kampen mot falske nyheter definere oss i framtida? Blir vi alle trygdebeist til slutt, vil skatteviljen øke på vegne av velferdssamfunnet? Er skilsmisse egentlig den viktigste og mest lærerike hendelsen i et menneskeliv? Vi får besøk av en rusforsker med doktorgrad i morgenpilsens sosiologi, men også en klink edru Espen Hana uten filter. Og hva kan språket, litteraturen, musikken og poesien bidra med i 2020? Kan nynorskens lys spres i vår tid? Hvordan formidler man et engasjert JA-menneske i denne underlige tid? Årets klassiker er Stefan Zweig, avsenderen av den kanskje viktigste boka om Europa: Verden av i går – en europeers bekjennelser. Ja, og så reiser vi blant gangstere, rabbinere, oligarker og rebeller i herrliga London. Kom, kom!

Arrangør er Norsk fagforfatter‑ og oversetterforening (NFFO) i samarbeid med KÅKÅ kverulantkatedralen og Sølvberget bibliotek og kulturhus. Billetter på sølvberget.no. Priser: 100 / 50 kr. Festivalpass 450 kr.

2


KL. 11.30 KÅKÅ KVERULANTKATEDRALEN

KL. 12.00 SØLVBERGET, MØTEPLASSEN

Gå inn i din tid, med Thomas Hylland Eriksen

Klassikerlørdag: Stefan Zweig

100/50

Østerrikeren Stefan Zweig (1881-1942) var forfatter, verdensborger og intellektuell superstjerne i sin tid. Etter nazistenes maktovertakelse i 1933 ble han tvunget til å forlate hjemlandet, og levde et omflakkende liv i eksil i Europa og Sør-Amerika. Forfatteren tok sitt eget liv i 1942, i fortvilelse over den politiske utviklingen i Europa. Øystein Vidnes er forfatter og litteraturviter og har nylig oversatt flere av Zweigs tekster.

Thomas Hylland Eriksen fikk i år Akademikerprisen for sin forskning og kunnskapsformidling. Hylland Eriksen er antagelig den mest kjente og brukte norske forsker i verden i dag. Hans viktigste tema er identitet, etnisitet, nasjonalisme, globalisering og klima. Han blir intervjuet av idéhistoriker og forfatter Dag Herbjørnsrud, om hvordan vi kan gå inn i vår tid i 2020.

GRATIS

KL. 12.30 SØLVBERGET, SALONGEN I 4. ETG.

Hva kjennetegner nynorsk skriftkultur? 100/50

I essayet Nynorskens lys undersøker Morten Søberg hva som kjennetegner nynorsk skriftkultur. Er den en langvarig påminnelse om at flertallet ikke alltid har rett? Er det noe kjettersk ved nynorsken? Og hvordan har dette påvirket skriftkulturen? Søberg intervjues av Klaus Mohn, rektor ved UiS.

3


KL. 13.00 KÅKÅ KVERULANTKATEDRALEN

Thure Erik Lund i samtale med Kaja Schjerven Mollerin 100/50

I anmeldelsen av Romutvidelser i Aftenposten sto det at Thure Erik Lund er en forfatter «som beveger seg kontinuerlig inn i den ubegripelige fremtiden. Det finnes ingen andre som ham i norsk litteratur, eller antageligvis verdenslitteraturen.» I denne essaysamlingen spør han blant annet om man kan spå framtidas språk? Og klimakrisen - er den noe å bale med for skjønnlitterære forfattere? Er det forresten mulig for natur og teknologi å smelte sammen? Lund intervjues av kritiker og forfatter Kaja Schjerven Mollerin. KL. 14.00 SØLVBERGET, MØTEPLASSEN KL. 13.30 SØLVBERGET, KINOSAL 6

Mímir Kristjánsson: Mamma er trygda 100/50

I boka Mamma er trygda forteller Mímir Kristjánsson historien om sin egen mor som har vært trygdet og levd med kreft i 23 år. Det er kjærlighet i denne teksten, skrev en anmelder, av den typen som får deg til å se klarere, med en formuleringsglede som tyter ut av sidene. Kristjánsson intervjues av Mari Rege, samfunnsøkonom som har forsket på oppvekst og familie.

4

Third Culture Kids. En håndbok i moderne flerkultur 100/50

Hvordan er det å vokse opp mellom kulturer? Vår tid trenger mennesker som har denne erkjennelsen. Hvordan er det å vokse opp uten å kunne se opp til noen som ser ut som deg selv? Hvordan er det å være usikker på hvor man egentlig kommer fra eller om man egentlig hører til? Antologien Third Culture Kids, redigert av Aon Raza Naqvi, er blitt en håndbok i moderne flerkultur hvor flerkulturelle selv får ordet, framfor å bli tolket, eller feiltolket, av andre. Møt skribent og Afrikakjenner Marta Tveit, humorist og journalist Sandeep Singh og forfatter Aon Raza Naqvi i samtale med Thomas Hylland Eriksen, sistnevnte en av Norges viktigste og mest anerkjente forskere på flerkultur.


KL. 14.30

KÅKÅ KVERULANTKATEDRALEN

Meningen med rus 100/50

Øystein Skjælaaen har forsket på og arbeidet med rusproblematikk i mange år. Boka Meningen med rus er et forsvar for ulike varianter av den rusen som beriker livet til veldig mange, men også et forsvar for den rusen som hjelper folk gjennom dagen. Skadepotensialet er udiskutabelt og godt belyst, men denne boken handler om hva rusen gir, ikke så mye om hva den tar. Skjælaaen intervjues av Amund Børdahl.

KL. 15.00

SØLVBERGET, SALONGEN I 4. ETG.

Musikk og hjernen 100/50

Geir Olve Skeie underviser om musikk og hjernen ved Grieg-akademiet i Bergen. Sammen med kollega Are Brean har han skrevet bok om musikkens fantastiske virkning på hjernen. Musikkens evne til raskt og ordløst å forene oss følelsesmessig, er helt unik. Vi lytter til musikk med hjernen, ikke ørene. Musikk aktiverer hjernens belønningssystemer og kan få hjernen til å forandre seg mer enn noen annen aktivitet. Skeie intervjues av Nils Henrik Asheim, musiker, komponist og organist ved konserthuset i Stavanger.

KL. 15.30

SØLVBERGET, KJELLEREN

Best å holde kjeft? 100/50

Står ytringsfriheten (som demokratiets bærende premiss) under et press vi ikke aner konsekvensene av? Frank Rossavik har fulgt utviklingen i samfunnsdebatten med særlig blikk på virkningene av selvsensur, enighet og ting man ikke «kan» si i offentligheten. Hvordan skape et bedre, åpnere og friere debattklima? Rossavik intervjues av Tom Hetland, historiker, kommentator og tidligere sjefsredaktør i Stavanger Aftenblad.

5


KL. 16.00

KÅKÅ KVERULANTKATEDRALEN

KL. 16.30 SØLVBERGET, MØTEPLASSEN

Kaja Schjerven Mollerin: Historien om Mor Godhjerta

Espen Hana - edru og uten filter

100/50

100/50

Med folkekjære dikt om alt fra loff, furukongler og trikkeskinner, til død, ensomhet og kjærlighet, har Mor Godhjertas glade versjon. Ja, blitt en klassiker. Kaja Schjerven Mollerin har skrevet en bok om Jan Erik Volds diktsamling, hvor hun levendegjør verket og den verden Mor Godhjerta ble skapt i. Schjerven Mollerin intervjues av filosof og retoriker Amund Børdahl.

I boka Espen Hana - edru og uten filter forteller Espen Hana om angst, musikk, drømmer og kvinner, fyll og håp, og det å velge vekk alkoholen. Det er en ærlig bok om fyll og svik, om den kvapsete, talentløse tjukkasen som vokste opp i angst og rus. Men også om kjærlighet, om familie og evne til forandring. Hana intervjues av Brita Strand Rangnes, kritiker og førstelektor ved UiS.

6


KL. 17.00

SØLVBERGET, KJELLEREN

Falske nyheter 100/50

Falske nyheter på internett og sosiale medier er et nytt og skremmende fenomen som truer demokratiet. Den nye boka til Bente Kalsnes, leder for Senter for tverrfaglig medieforskning, undersøker hvordan falske nyheter skapes og hvordan vi kan bekjempe dem. Kalsnes intervjues av Mímir Kristjánsson, politiker, politisk kommentator og forfatter.

KL. 17.30 KÅKÅ KVERULANTKATEDRALEN

Skilsmisseboken – en overlevelsesguide

KL. 19.00

KÅKÅ KVERULANTKATEDRALEN

London - byen som rommer hele verden 100/50

Nazneen Khan-Østrems nye bok om London er et storslått byportrett, et aktuelt tidsbilde og en innsiktsfull historiebok - en annerledes guide til en by som rommer hele verden. Det er også en bok om jakten på tilhørighet og drømmen om et bedre liv. Khan-Østrem intervjues av Aftenbladets Harald Birkevold.

100/50

Ca. 20.000 nordmenn skiller seg årlig. Skilsmisseboken - en overlevelsesguide, av historiker og politiker Sanna Sarromaa, er en åpen, morsom, illsint, informativ og forebyggende bok, hvor Sarromaa forteller om sin egen skilsmisse. Underveis snakker hun med psykologer, jurister, forfattere og nyskilte om hvordan man kan bli det hun kaller en «skilsmisseoverlever» - som bør «lytte til erfarne skilsmissefolk». Sarromaa intervjues av Jan Inge Reilstad, nyseparert festivalsjef.

7


Programoversikt Kl. 11.30 Gå inn i din tid, med Thomas Hylland Eriksen | KÅKÅ kverulantkatedralen Kl. 12.00 Klassikerlørdag: Stefan Zweig | Sølvberget, Møteplassen (Gratis) Kl. 12.30 Hva kjennetegner nynorsk skriftkultur? | Sølvberget, Salongen i 4. etg. Kl. 13.00 Thure Erik Lund i samtale med Kaja Schjerven Mollerin | KÅKÅ kverulantkatedralen Kl. 13.30 Mímir Kristjánsson: Mamma er trygda | Sølvberget, Kinosal 6 Kl. 14.00 Third Culture Kids. En håndbok i moderne flerkultur | Sølvberget, Møteplassen Kl. 14.30 Meningen med rus | KÅKÅ kverulantkatedralen Kl. 15.00 Musikk og hjernen | Sølvberget, Salongen i 4. etg. Kl. 15.30 Best å holde kjeft? | Sølvberget, Kjelleren Kl. 16.00 Kaja Schjerven Mollerin: Historien om Mor Godhjerta | KÅKÅ kverulantkatedralen Kl. 16.30 Espen Hana - edru og uten filter | Sølvberget, Møteplassen Kl. 17.00 Falske nyheter | Sølvberget, Kjelleren Kl. 17.30 Skilsmisseboken – en overlevelsesguide | KÅKÅ kverulantkatedralen Kl. 19.00 London - byen som rommer hele verden | KÅKÅ kverulantkatedralen Alle arrangementene tar ca 50 min. Alle arrangement koster 100 kr / 50 kr. Festivalpass 450 kr. Det er Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening som er arrangør, i samarbeid med KÅKÅ kverulantkatedralen og Sølvberget bibliotek og kulturhus. Medlemmer i NFFO slipper inn gratis. Kjøp billetter på sølvberget.no

8

Profile for Sølvberget, Stavanger bibliotek og kulturhus

Stavanger sakprosafestival 2019  

Lørdag 23. november er det igjen klart for Stavanger sakprosafestival. Årets festival handler om å gå inn i sin tid, gjennom tema som skilsm...

Stavanger sakprosafestival 2019  

Lørdag 23. november er det igjen klart for Stavanger sakprosafestival. Årets festival handler om å gå inn i sin tid, gjennom tema som skilsm...

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded