Solid House Magazine 2/2016

Page 1

SolidHouse M A G A Z I N E

ASUMISEN JA RAKENTAMISEN ERIKOISLEHTI

KAKOLANMÄEN ALUEELLE KOITTAA UUSI AIKA Lämpöä voi ottaa talteen myös jätevedestä

12

ASUNTOMESSUT TARJOAVAT LÄPILEIKKAUKSEN RAKENTAMISEEN JA ASUMISEEN

LAKI

VINKKIÄ SUJUVAMPAAN ARKEEN KOIRAPERHEESSÄ

KUKA VASTAA AIKAISEMMAN OSAKKEENOMISTAJAN VIRHEELLISESTÄ MUUTOSTYÖSTÄ? 1


2


PÄÄKIRJOITUS

Yksityiskohdat ratkaisevat Istuin kampaajalla. Suositussa kampaamossa palvellaan ihmisiä todella hyvin ja tunnelma on iloisen letkeä. Palvelua löytyy myös miehille, parturit leikkaavat miesten hiukset ja parrat. Sisään astui nuorehko mies ja istui läheiselle tuolille. Iloinen parturi otti hänet hyvin vastaan ja mies viihtyi. Hän istui tuolille ja alkoi kertomaan, kuinka tämä oli itse asiassa hänen ensimmäinen kertansa kun parturi ajaa ja muotoilee hänen partansa. Pikkuisen kokoinen nuori parturityttö jutusteli leppoisasti ja tilanne oli hyvin mukava. Sitten korviini särähti. Tyttö pyysi iloisesti ja kohteliaasti jos mies olisi vähän kyyristynyt? –Voitko olla vähän aikaa siinä asennossa - olen niin pätkä, etten muuten ylety, hihi. Mies teki työtä käskettyä. Vilkaisin sivulle ja asento ei näyttänyt kovin mukavalta. Tyttö jatkoi –Minulle käy aina näin, kun miehet on niin pitkiä ja minä lyhyt, että pitää vähän kyyristyä, että yletyn, ja naurahti perään. Mieskin naurahti. Näin helposti se käy. Asiakaslähtöisyyden unohtaminen. Korokejakkara olisi varmasti ollut jo ajat sitten hyvä hankinta. Iloinen asenne korjasi paljon, mutta mitä jos parturilla olisi ollut jakkara? Yksityiskohdat ratkaisevat asiakaskokemuksen onnistumisen. Onko ne hiottu itseä vai asiakasta varten? Yrittäjänä on hyvä miettiä, että puuttuuko minulta jossakin kohtaa ”jakkara”? Näillä ajatuksilla tänään kohden aurinkoista kevättä. Mukavia lukuhetkiä!

Leena Tuijula LKV, YKV

SOLID HOUSE MAGAZINE TIIMI

TOIMITUSJOHTAJA Teppo Tuijula 0500 530 942 teppo.tuijula@ solidhouse.fi

VASTAAVA KUSTANTAJA Leena Tuijula

ILMOITUSMYYNTI/ HAASTATTELUT Sanna Lehtosaari 044 974 8746 sanna.lehtosaari@ solidhouse.fi

ILMOITUSMYYNTI/ HAASTATTELUT Tiina Vikberg 044 974 8914 tiina.vikberg@ solidhouse.fi

ILMOITUSMYYNTI/ HAASTATTELUT Tiina Palkén 044 974 6225 tiina.palken@ solidhouse.fi

ILMOITUSMYYNTI/ HAASTATTELUT Emilia Lehtilä 044 074 8747 emilia.lehtila@ solidhouse.fi

TOIMITUS Henna Keränen

TOIMITUS Johanna Dahlgren

TOIMITUS Mia Heiskanen

TOIMITUS Madeleine Berner

MYYNTIPÄÄLLIKKÖ Tiffany Sanzone 044 974 8745 tiffany.sanzone@ solidhouse.fi TAITTO/ GRAAFINEN SUUNNITTELU Niina Ketonen

TAITTO/ GRAAFINEN SUUNNITTELU Linda Tuominen

3


20

4

Rakennusliike Asko Kokkonen

Rakennusliike Asko Kokkonen on erikoistunut erityisesti pääkaupunkiseudun jugendtalojen linjasaneerauksiin. Referenssilistalta löytyy mielenkiintoisia kohteita Venäjän tsaarin upseerien asuintalosta Donnerin suvun kiinteistöön.


30 KORJAUSRAKENTAMISESSA KAIVATAAN PITKÄJÄNTEISTÄ TAVOITETTA Suomessa saneerataan tällä hetkellä monenikäistä rakennuskantaa. Jopa joka kolmas taloyhtiö suunnittelee lähivuosille isoja remontteja julkisivujen, pihojen, ikkunoiden tai parvekkeiden osalta.

32 VESIKATON HUOLTAMINEN ON VELVOLLISUUS Pääkaupunkiseudulla vesikattojen ammattilaista työllistävät 80- ja 90-luvuilla rakennettujen kiinteistöjen vesikattosaneeraukset. Isoilta remonteilta vältyttäisiin, jos kattoa huollettaisiin säännöllisesti.

30

48 ÖLJY LÄMMITTÄÄ EDELLEEN NOIN 200 000 SUOMALAISKOTIA Fossiilisten polttoaineiden käyttöä pyritään rajoittamaan, mutta se ei silti poista öljyn hyviä ominaisuuksia. Vihreitä arvoja kunnioittavien onneksi myös öljyalalle tulee koko ajan uusia biotuotteita.

6 Kakolanmäki 18 Teema - Talotekniikka 36 Uusimaa 50 Varsinais-Suomi 76 Teema - Pinnat 94 Laki 96 Satakunta 100 Satakunta - Linjasaneeraus

32 48

SolidHouse M A G A Z I N E

ASUMISEN JA RAKENTAMISEN ERIKOISLEHTI

KAKOLANMÄEN ALUEELLE KOITTAA UUSI AIKA

Kannen kuva Consti Yhtiöt Oyj Seinäjoen Kirjasto

Lämpöä voi ottaa talteen myös jätevedestä

12

ASUNTOMESSUT TARJOAVAT LÄPILEIKKAUKSEN RAKENTAMISEEN JA ASUMISEEN

LAKI

VINKKIÄ SUJUVAMPAAN ARKEEN KOIRAPERHEESSÄ

KUKA VASTAA AIKAISEMMAN OSAKKEENOMISTAJAN VIRHEELLISESTÄ MUUTOSTYÖSTÄ? 1

Solid House Marketing Oy Martinkatu 5, Turku Lautamiehentie 3, Espoo Turuntie 1, Salo Y-tunnus 2585993-8 info@solidhouse.fi www.solidhouse.fi ISSN 2343-0249 ISSN 2343-0257

5


TEKSTI MIA HEISKANEN KUVAT TURUN KAUPUNKI & IDIS DESIGN 6


Kakolanmäen alueelle koittaa uusi aika RAKENNUSTYÖT OVAT KÄYNNISTYNEET KAKOLAN ALUEELLA NIIN UUDIS- KUIN KORJAUSRAKENTAMISENKIN OSALTA. TURUN KAUPUNGIN TAVOITTEENA ON, ETTÄ ALUEESTA KEHITTYY ELÄVÄ JA MONIMUOTOINEN KAUPUNKIKESKITTYMÄ.

7


KAKOLANMÄKI

K

akolan alue on laajuudeltaan ja rakennuskannaltaan ainutlaatuinen Suomessa. – Turun kaupungin näkökulmasta on hienoa, että Kakolanmäen alue on nyt lähtenyt rakentumaan ja kehittymään. Olemme myös huojentuneita siitä, että alueelle on löytynyt tasapainoinen yhdistelmä toimijoita, joilla on halu rakentaa alueelle uutta ja korjata vanhaa. Kaupungillakin on ollut Kakolanmäen alueella paljon pelissä, sillä olemme tehneet mittavia investointeja mm. katuverkoston infran rakentamiseen. Nyt näyttää siltä, että alueen rakentaminen edistyy aikataulussa ja toimijoilla on hyvä draivi päällä, Turun kaupungin kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen toteaa tyytyväisenä.

Arkkitehtuurikilpailu suunnittelun pohjaksi Se, että Kakolanmäellä ollaan nyt tässä pisteessä, on sisältänyt monenlaisia käänteitä vuosien varrella. – Kakolanmäen tulevaisuus nousi 2000-luvun alussa jopa useiden kuntavaalien keskeiseksi teemaksi, Hintsanen muistelee.

8


Valtion omistama Senaattikiinteistöt teki ensimmäisen suunnitelman Kakolan alueen tulevaisuudesta jo vuonna 2001. Hintsasen mukaan suunnitelma oli hyvä lähtökohta, mutta sen heikkoutena nähtiin liian tiivis rakentaminen. – Suunnitelman mukaan Kakolan alue olisi käytännössä rakennettu täyteen. Siksi esitimmekin kaupunginhallitukselle, että suunnitelma hyväksyttäisiin jatkosuunnittelun pohjaksi, mutta rakentamista kevennettäisiin 10 %:lla rakennusoikeudesta. Kaupunginhallitus ja -valtuusto päättivät kuitenkin käynnistää kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun, jotta suunnittelun tueksi saataisiin enemmän vaihtoehtoja. Kilpailu käynnistettiin vuonna 2004 ja siitä tuli Suomen kansainvälisin arkkitehtikilpailu, sillä saimme liki 60 ehdotusta Suomen rajojen ulkopuolelta. Kilpailun voitto jaettiin vuonna 2005 suomalaisen ja australialaisen ehdotuksen kesken.

Elämää 24/7 Suunnittelun pohjaksi valittiin suomalaisen arkkitehtitoimisto Helinin ehdotus. – Australialaisen toimiston ehdotuksessa oli kuitenkin toiminnallinen hienous, jonka halusimme ottaa kaavasuunnitelmaan mukaan. Heidän suunnitelmassaan niin kaikkiin olemassa oleviin, historiallisiin rakennuksiin kuin uudisrakennuksiinkin oli suunniteltu sekä asumista että muita toimintoja. Näin Kakolanmäestä syntyisi Turun kaupungin tavoitteiden mukaan alue, jossa on elämää 24/7.

Kiinnostaako korjausrakentaminen? Kun suunnitelma oli hyväksytty, nousi kaupungilla ja Senaattikiinteistöillä yhteinen huoli korjausrakentamisen kustannuksista. – Meillä oli jo kokemusta Turun Taidemuseon korkeiksi kohonneista korjauskustannuksista, ja Kakolan vankilahan edustaa samaa aikakautta. Olimme myös huolissamme, kiinnostaisiko vanhojen rakennusten kunnostaminen ja käyttöönotto rakentajia, toteuttajia ja kehittäjiä yhtä paljon kuin uudisrakentaminen. Pohdimme yhdessä Senaattikiinteistöjen

9


KAKOLANMÄKI

kanssa, miten voisimme varmistaa, että alueen vanhat rakennukset saadaan uuteen käyttöön. Senaattikiinteistöt ratkaisi asian siten, että he eivät luovuttaneet uudisrakentamisen tontteja, ellei toimija ottanut kontolleen myös osaa vanhasta rakennuskannasta. Kakolanmäellähän on lähes 50 000 kerrosneliömetriä suojeltua, vanhaa rakennuskantaa. Turun kaupunki yllättyi positiivisesti. – Maailma on näköjään muuttunut, sillä osa toimijoista oli selkeästi kiinnostunut uudisrakentamisesta, mutta joukossa oli myös paljon kiinteistökehittäjiä, joita kiinnosti vain korjausrakentaminen. Nyt suurinta osaa vankilan muuttamisesta asuin-, matkailu ja ravintolakäyttöön toteuttaa Verkaranta Yhtiöt Oy. He ovat erikoistuneet vanhan korjaamiseen. He haluavat keskittyä siihen ja ovat tästä syystä myyneet uudisrakennusoikeuksiaan muille rakennusliikkeille.

Korjataan maalaisjärjellä Kaupungin toiveissa on, että Kakolaa ei lähdettäisi ”ylikorjaamaan”, vaan että alueen korjaustoimenpiteet toteutettaisiin maalaisjärjellä. – Näin rakentamisen kustannukset pysyvät kohtuullisina, sillä Kakolanmäestä ei ole tarkoitus rakentaa luksusaluetta. Sellaiselle ei Turun mittakaavassa ole kysyntää. Toivomme myös, että alueella tulisi olemaan monipuolista ja kohtuuhintaista asuntotarjontaa, jotta siitä syntyy elävä ympäristö, jossa voivat asua kaikenikäiset ja eri elämäntilanteissa olevat ihmiset. Olisi myös hyvä, että Kakolanmäkeen syntyisi monipuolisia palveluita. Alueen päätoteuttajan ajatuksissa on ainakin kylpylän, ravintoloiden, panimon, leipomon, lastentarhan ja hotellin kaltaisia toimintoja.

Kakolanmäelle kulkee mäkiföri Kakolan alueen sijainti korkean mäen päällä on luonnollisesti vaativa. – Yksi kaupungin keskeisistä tehtävistä on alueen saavutettavuuden parantaminen, Hintsanen painottaa.

10


Kakolanmäelle aiotaankin rakentaa rinnehissi funikulaari, jota kutsutaan myös mäkiföriksi. Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi talousarvion, joka sisältää funikulaarin rakentamisen osana Kakolanmäen joukkoliikenneratkaisua. Kaupungin arvioiden mukaan Kakolanmäen joukkoliikenteen kytkeminen rinnehissillä on pitkällä aikavälillä kustannustehokkain tapa järjestää Kakolanmäen joukkoliikenne. Uuden bussilinjan käynnistäminen Kakolanmäelle olisi ollut haasteellista mäkisen ja mutkaisen reitin vuoksi, lisäksi rinnehissin ylläpitokustannusten arvioidaan olevan bussiliikennettä edullisemmat. Funikulaari aiotaan rakentaa vielä tämän vuoden aikana.

Kakolanmäkeen kaavailtu maamerkki puhuttaa Tuore keskustelua herättänyt aihe on Verkaranta Yhtiöiden Kakolanmäkeen ehdottama 26-kerroksinen tornitalo, josta kaavaillaan Turun uutta maamerkkiä ylimmän kerroksen näköalapaikkoineen ja ravintoloineen. – Kakolanmäen rakennuskorkeuteen vaikuttaa Museoviraston

kanta, jonka mukaan uudisrakentaminen ei saisi uhata sitä että vankilakokonaisuus on näkyvin osa aluetta. Nyt kaupungissa on virinnyt vilkas keskustelu, sillä alueen asemakaava ei sitä vielä mahdollista. Mielipiteitä on puolesta ja vastaan, mutta yleinen ilmapiiri tuntuu olevan aika myönteinen ehdotusta kohtaan. Pyrimme kaupungin taholta siihen, että saisimme ratkaistua asemakaavaprosessin tältä osin vielä kuluvan vuoden aikana.

Turun keskustan täydennysrakentaminen tiivistyy Hintsanen muistuttaa, että Kakolanmäen alue on selkeää Turun keskustan laajentumisaluetta. – Turun kaupunki pyrkii kasvamaan yhä lähemmäs Aurajokea ja merenrantaa, ja tavoitteena on täydennysrakentaa keskustan aluetta voimakkaasti. Keskustamaisen asumisen vetovoima on nousussa ja pyrimme tätä omalta osaltamme edistämään, sillä asuminen tuo keskustaan ympärivuorokautista elämää, joka puolestaan edistää kaupungin elinkeinoelämää.

11


POHJOLA RAKENNUS OY ALOITTAA LÄNSI-SUOMEN VALLOITUKSENSA TIINA VIKBERG TEKSTI HENNA KERÄNEN

12


KAKOLANMÄKI

J

uha Metsälän vuonna 1989 Tampereella perustama Pohjola Rakennus Oy on viimeisten vuosien aikana lähtenyt laajenemaan ympäri Suomen. Tytäryhtiöiden myötä konsernin liikevaihto on kasvanut nopeasti 86 miljoonasta tälle vuodelle budjetoituun 180 miljoonaan euroon.

Uusin tulokas konsernissa on Länsi-Suomen tytäryhtiö, joka aloittelee nyt varsinaista rakennustoimintaansa Mikko Kilven johdolla.

Tavoitteet korkealla Viime vuonna perustetun Pohjola Rakennus Oy:n Länsi-Suomen tytäryhtiön toiminta on lähtenyt käyntiin tarkalla strategian suunnittelulla. – Olemme miettineet porukalla, millainen toimija haluamme alueella olla ja mitä markkinat mahdollistavat, Kilpi kertoo. – Meillä on kolme tukijalkaa: omaperusteinen asuntotuotanto, neuvottelu-urakointi ja puhdas kilpailu-urakointi. Viimeinen on paras tapa mitata yrityksen toimintakykyä koko ajan. Jos menestymme kilpailumarkkinoilla, menestymme kaikessa muussakin, toimitusjohtaja toteaa. Tavoitteet ovat korkealla, sillä yritys haluaa olla viiden vuoden kuluttua yksi alueensa merkittävimmistä toimijoista. Ensimmäiset askeleet tavoitteen saavuttamiseksi on jo otettu, sillä urakkalaskenta käynnistyi viime vuoden loppupuolella ja maaliskuun alusta polkaistaan käyntiin myös ensimmäinen työmaa, Saton kerrostalokohde Kupittaalla. – Tänä vuonna lähtee rakenteille yli 200 asuntoa. Tällä hetkellä keskitymme siis selkeästi uudisrakentamiseen, mutta kun toiminta vakiintuu, tullaan kilpailu-urakointi suuntaamaan ennen kaikkea korjausrakentamisen puolelle, Kilpi suunnittelee.

Omaa asuntotuotantoa Kakolaan Yrityksen oma tuotanto alkaa Kakolasta, jonne rakentuu vuoden 2019 loppuun mennessä reilusti yli kaksi sataa uutta asuntoa yhteensä kolmeen kerrostaloon ja yhteen kaupunki rivitaloon. Asuntojen koot vaihtelevat 27 m² reiluun sataan neliöön ja talojen alta löytyy myös parkkihallit, kertoo hankekehitysjohtaja Sakari Elo. Kakolanmäki on nimenä tuttu ympäri Suomen vankilansa ansiosta. – Meni 150 vuotta ettei kukaan halunnut sinne, mutta nyt alueelle on tunkua, Elo naurahtaa. – Paikka on hieno ja kun vanha vankila laitetaan kuntoon, tulee sinne elämää. Mikäli myös alueelle suunniteltu funikulaari toteutuu, pääsee asunnoistamme kiinni julkiseen liikenteeseen heti ovelta, Kilpi ja Elo kertovat.

Kohtuuhintaisia asuntoja parhaille paikoille Pohjola Rakennus Oy haluaa profiloitua Länsi-Suomessa kohtuuhintaisten asuntojen rakentajana. – Jos meillä on hyvä paikka ja hieman halvemmat hinnat kuin muilla, pitäisi homman toimia, Kilpi toteaa. Kohtuuhintaisuuteen päästään mm. järkevän suunnittelun ohjauksen avulla. – Asuntorakentamisessa ei välttämättä kannata lähteä aina keksimään jotain uutta. Kun tehdään tutuilla tavoilla ja materiaaleilla sekä käytetään tuttuja suunnittelijoita, pystytään rakentamisen kustannukset ennustamaan tarkkaan. Silloin tulee myös hyvin vähän virheitä ja jälkikustannuksia, jolloin lopputulos on edullinen niin meille kuin käyttäjällekin, Kilpi lupaa.

Kehitämme kiinteistöjä ja alueita,

joissa ihmisten on hyvä asua. Pohjola Rakennus on suomalainen perheyritys. Tuomme laadukkaan asumisen yhä useamman ihmisen saataville toimimalla kustannustehokkaasti ja siirtämällä siitä saadun hyödyn asukkaille. Näistä syistä olemmekin kokoluokassamme Suomen kannattavin rakennusliike.

ASUNTORAKENTAMINEN Olemme rakentaneet jo 10 000 kotia.

ELOISA-SENIORIKODIT

Eloisa-asuntoja on valmiina/ rakenteilla jo 650.

TOIMITILAT

Kaikkiaan 100 000 neliötä rakennettua toimitilaa

INFRA

Kustannustehokasta infrarakentamista

Pohjola Rakennus Oy Länsi-Suomi • Linnankatu 36 C 15 · 20100 Turku · Vaihde 020 775 9600 · www.pohjolarakennus.fi HÄME | KESKI- JA ITÄ-SUOMI | LÄNSI-SUOMI | UUSIMAA | INFRA Pohjola_SolisHouse_196x130.indd 1

16.2.2016 8.4913


KAKOLANMÄKI

HARTELA RAKENTAA KAKOLANMÄKEÄ TIINA VIKBERG TEKSTI MIA HEISKANEN

Hartela on monipuolinen asuntorakentaja, joka uskoo vahvasti Kakolanmäen vetovoimaan. Nyt Kakolanmäkeen on jo valmistunut ensimmäinen valmis kerrostalokohde ja lisää on luvassa!

K

akolanmäki on Hartelan näkökulmasta hyvin kiinnostava alue, koska se sijaitsee niin lähellä Turun keskustaa. – Sijainti on toki aina tärkeä asia, mutta erityisesti tässä markkinatilanteessa keskustan läheisyys on Kakolanmäen selkeä valtti ja vahvuus, johon uskomme, Hartelan projektipäällikkö Ville Vairinen painottaa. Kakolanmäen sijainti onkin ainutlaatuinen korkean mäen päällä, mutta liki keskustaa. - Kun mäeltä laskeutuu alas, päätyy Eerikinkadun päähän, jonka varrelta löytyy kauppatori. Vairinen on iloinen, että Kakolanmäki herää jälleen eloon. – Alue on ehtinyt olla vuosien varrella pimeä ja autio mäki, mutta nyt sinne on jo syntynyt uutta elämää ja lisää on koko ajan tulossa. Uskomme, että Kakolanmäestä tuleekin monipuolinen ja elävä asumisen sekin erilaisten toimintojen keskittymä, vihreä ja viihtyisä alue. Kakolanmäessä kiehtoo alueen historia ja uskon, että tästä syystä siitä syntyy myös kiinnostava vapaa-ajanviettopaikka ihmisille. On myös hyvä, että Kakolanmäki ei tule olemaan valmiinakaan liian tiiviisti rakennettu.

Ensimmäinen kohde jo valmis Hartela on tunnettu rakentamiensa asuntojen korkeasta laadusta ja viimeistelyn tasosta. Hartela tarjoaa

14


Verkaranta Kiinteistöt Oy

Vanha vankila uuteen loistoon!

V

erkaranta Kiinteistöt Oy on vanhojen rakennusten peruskorjauksiin sekä saneerauksiin erikoistunut rakennusliike. Yrityksen hallituksen puheenjohtaja Olli Ojala on itse syntyperäinen turkulainen. Lapsuusvuosiaan hän on viettänyt Kakolan vankilan läheisyydessä, jonka johdosta hänen kiinnostus mittavaa vankilan korjausrakennusprojektia kohtaan heräsi. Kesäkuussa 2015 yritys osti Kakolan vankilakokonaisuuden.

ostajalle aina myös valinnanvaraa asunnon pintamateriaalien suhteen. – Sama linja jatkuu luonnollisesti myös Kakolanmäessä, jonne on jo valmistunut ensimmäinen kerrostalokohde As Oy Turun Kakolankallio 1. Kaiken kaikkiaan Hartelan kerrostalohankkeita tulee nousemaan Kakolanmäkeenkolme kappaletta. Asunto Oy Turun Kakolankallio 1 on arvoyhtiö, joka on varusteltu tasokkaasti. - Lähes jokaisella asunnolla on tilava lasitettu parveke, ja suunnittelussa on panostettu hyviin näkymiin. Erityisesti näkymät Port Arthuriin ovat upeat. Asunnoissa on asuntokohtainen lämmöntalteenottojärjestelmä, joka on itse säädettävissä ja jolla on korkea hyötysuhde. Ylimpien kerrosten asunnoissa on puolestaan hulppeat kattoterassit, joka tuo ripauksen luksusta arkeen, Vairinen kertoo.

– Peruskunto rakennuksissa on yllättänyt positiivisesti, rakennukset seisovat tukevalla kalliopohjalla ja ovat näin ollen pysyneet suorassa ja peruskorjauksia on myös tehty säännöllisin väliajoin, Ojala kertoo. Vanhoja korjattavia rakennuksia vankilakokonaisuudessa on noin 27 000 kerrosneliötä, mikä vastaa lähes kymmentä kerrostaloa. Alkuperäisen suunnitelman mukaan asuntoja on kaavailtu vankilarakennuksiin jopa 200 - 250, pinta-alan vaihdellen 20:stä aina 250 neliömetriin. Lisäksi kaavamuutoksen alla olevaan Kakolan Torniin on tulossa 50 - 100 asuntoa mikäli kaava vahvistetaan. Verkaranta Kiinteistöt Oy:n ensisijainen tavoite on purkaa vanhaa mahdollisimman vähän ja näin ollen pyrkiä säilyttämään rakennuksen historia. – Päällimmäinen ajatus on saada Kakola uuteen loistoon, uuteen käyttöön ja ennen kaikkea monenlaiseen käyttöön, kertoo Ojala. Asuntotuotannon lisäksi on vankilarakennuksiin suunnitteilla myös liiketiloja palvelemaan Kakolaa kokonaisuudessaan. Mittava korjausrakentamisen hanke työllistää Turussa useampana vuonna noin 100 rakennusmiestä. – Visio olisi saada hanke meidän osaltamme valmiiksi 5 vuoden päästä rakentamisen aloittamisesta. Haasteita vanhaa vankilaa saneerattaessa tuo esimerkiksi pienet ikkuna-aukot, joita joudutaan avartamaan satoja. Tämä on suurin julkisivuun näkyvä muutostyö, kertoo Ojala. Vastaisuudessa vankila-alueen portit toivottavat tervetulleeksi alueelle myös vierailijoita.

Kakolankallio 1:ssä on yhteensä 39 asuntoa kooltaan 27,5 - 118 m2. – Asuntoja on vielä vapaana, joten nyt on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä ensimmäisten joukossa asumaan upeaan Kakolanmäkeen. Tai jos haluaa ilmottautua kiinnostuneeksi seuraavista taloista, niin on tulevalla ostajalla mahdollisuus vaikuttaa asunnon ratkaisuihin ja pintamateriaaleihin, jotta kodista tulee juuri omien toiveiden mukainen!

15


KAKOLANMÄKI

HUIPPUASUNTOJA NOUSEE KAKOLANMÄELLE TIINA VIKBERG TEKSTI JOHANNA DAHLGREN

Historialliselle Kakolanmäelle rakennettavat asunnot kiinnostavat ihmisiä sijaintinsa ja rauhallisen ympäristönsä vuoksi. Asunnoista aukeavat lisäksi upeat näkymät Turun yli.

P

eab Oy on rakentamassa kulttuurihistoriallisesti merkittävän Kakolanmäen pohjoisrinteen tontille kaksi kerrostaloa sekä autopaikoitusyhtiön. Korkealaatuisesta rakentamisesta tunnetulla Peab Oy:llä on ollut omaa asuntorakentamistuotantoa Turun keskustassa jo aiemmin, ja yritys on tullut turkulaisille tutuksi sitä kautta: – Kun ihmisille tehdään koteja, rakentamisen täytyy olla laadukasta. Jos murheita kuitenkin tulee, niiden hoitaminen asukkaiden kanssa on oltava joustavaa, nopeaa ja toimivaa, Turun alueen yksikön johtaja Petri Valkeinen luettelee yrityksen periaatteita.

Asuntoja myös lapsiperheille Peab Oy:n laadukkaat kerrostalot, As Oy Turun Mathildan puisto ja As Oy Korkeavuori, tulevat muistuttamaan toisiaan niin tyyliltään kuin kooltaan. Mathildan puiston 68 asuntoa ovat keskimäärin kooltaan 45 m², mutta osa asunnoista on keskivertoa suurempia ja soveltuvat siten myös lapsiperheille. – Asuntojen koot noudattelevat aika lailla tämän päivän trendejä. Puhutaan kuitenkin kaupunkikodeista, vaikka ne ovatkin vähän väljemmällä alueella. Kolmioita ja neliöitäkin on, ja niitä on mennyt jo ihan mukavasti. Muutamia isompia asuntoja on vielä jäljellä, Valkeinen kertoo. Mathildan puiston ja Korkeavuoren väliin on rakenteilla pihakannen alapuolinen autopaikoitus, josta on suora kulkuyhteys asuntoihin. Autopaikat tulevat riittämään taloyhtiöiden asukkaille. Mathildan puiston rakennustyöt ovat alkaneet joulukuussa 2015, ja ne on tarkoitus saada valmiiksi keväällä 2017. Korkeavuoren rakennustöitä ei ole sen sijaan vielä aloitettu. – Sen tarkempi suunnittelu on vasta aluillaan. Rakentamisen on tarkoitus lähteä käyntiin Mathildan kanssa osittain limittäin, Valkeinen selventää.

16


Rakennuspalvelu J.Martti & Co Oy

Pioneerina Kakolanmäessä

R

akennuspalvelu J.Martti & Co Oy saneeraa pioneerina entistä Kakolan vankimielisairaalaa, joka on yhtiölle unelmien täyttymys.

Toimitusjohtaja Janne Martti kertoo, että yhtiö on ollut ensimmäinen toimija Kakolanmäellä. - Saneeraamme parhaillaan entistä Kakolan vankimielisairaalaa. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Ihastuimme oitis tähän vanhaan upeaan graniittilinnaan ja meille tuli vahva tunne siitä, että tästä voi syntyä jotain upeaa! Olen siitä edelleen hyvin vakuuttunut, sillä uskomme myös Kakolanmäen vetovoimaisuuteen, Kakolanmäki on ainutlaatuinen alue ylhäisessä yksinäisyydessään ja tällä hetkellä Turun ehdoton ykköspaikka, Martti hehkuttaa. Forenom Oy on solminut pitkäaikaisen vuokrasopimuksen kohteeseen. Asunnoista tulee Forenomin kategoriassa korkealaatuisia Suites-asuntoja, joihin ensimmäiset asukkaat toivotetaan tervetulleiksi 1.9.2016 alkaen.

Moderni ja historia yhdistyvät Mathildan puiston ja Korkeavuoren suunnittelussa on otettu huomioon alueen upeat historialliset maisemat ja lähiympäristöstä löytyvät materiaalit. Rakennusten julkisivut noudattavat modernia ja selkeää linjaa, joka on ollut lähtökohtana kohteen suunnittelussa. Valoisuutta asuntoihin tuovat suuret ikkunat, joista on esteetön näköala mm. merelle, Mikaelin kirkolle sekä Port Arhturin kattojen yli. Valoisat avarat näkymät avautuvat aina ensimmäisistä kerroksista alkaen. Parvekkeet ovat tilavat, ja osassa niissä yhdistyy sekä lasitettu umpiparveke että avoparveke.

Rauhallista kaupunkiasumista Peab Oy:n Mathildan puisto ja Korkeavuori -taloyhtiöt nousevat loistavalle paikalle lähelle keskustaa, keskelle vehreitä maisemia. Vierestä löytyy niin päiväkodit kuin koulutkin. Turun keskusta on noin 2 kilometrin päässä, ja matkaa satamaan on noin kilometri. Vaikka ydinkeskustan palvelut ovat kävelyetäisyydellä, on keskustaan rakentumassa myös hyvät liikenneyhteydet. Alueelle suunniteltu funikulaari eli kuljetushissi nostaa asuinalueen arvoa, mutta ei häiritse asuntojen näköalaa eikä tuo asukkaille meluhaittoja. Funikulaari on myös asunto-osakeyhtiöiden asukkaiden käytössä.

Yhtiö saneeraa nyt siis historiallisesta vankimielisairaalasta kohdetta, jonne valmistuu 37 asuntoa. Asunnoista 23 on yksiöitä ja loput kaksioita kooltaan 26 - 42 neliötä. – Asunnot ovat täysin moderneja ja korkealaatuisesti varusteltuja. Olemme myös kiinnittäneet erityistä huomiota kohteen turvallisuustekniikkaan. Graniittinen julkisivumateriaali tekee kokonaisuudesta täysin ainutlaatuisen, mutta myös sisätilojen käytävätiloissa voi aistia glamouria ja historian havinaa. Huoneistot ovat paitsi tasokkaita myös yksilöllisiä, sillä huonekorkeus on huimat 3,4 metriä. Vanha ja uusi yhdistyvät asunnoissa hienosti vanhan tiiliseinän, vaaleiden pintojen ja modernin keittiön ansiosta. Kaukolämpö puolestaan tasaa pakkashuiput ja ilmalämpöpumppu tuo asumiseen energiatehokkuutta. Kohteen ulkotiloihin ja ympäristöönkin on panostettu. – Puutarhaan rakennetaan kävelyreitit ja yläpihalle serpentiinipolku, jonne syntyy vihreä keidas. Puut ja rakennuksen julkisivu valaistaan, joten kokonaisuus on valmistuessaan huomiota herättävän upea!

Kakolanmäen uusi asuinalue on herättänyt Valkeisen mukaan ihmisissä paljon kiinnostusta. – Alue on ollut suljettu, joten ihmiset eivät ole päässeet näkemään mitä sieltä näkyy ja mitä siellä on. Nyt ihmiset pääsevät kokemaan alueen sijainnin läheisyyden. Alue tarjoaa modernia, rauhallista kaupunkiasumista. 17


TEKSTI MIA HEISKANEN KUVAT ILKKA KUULASMAA

LÄMPÖÄ VOI OTTAA TALTEEN MYÖS JÄTEVEDESTÄ

H

aastattelimme jyväskyläläisen As. Oy Puistokatu 25:n isännöitsijää Ilkka Kuulasmaata. – Kyseessä on hyvin tyypillinen linjasaneerausikäinen, vuonna 1957 valmistunut taloyhtiö, jossa on 40 asuntoa.

Kuulasmaa kertoo kyseisen taloyhtiön energiaremontista, jossa energiatehokkuutta on lähdetty parantamaan täysin uudella tavalla. – Jotain on tehtävä, jotta vastikkeet eivät karkaa käsistä. Täytyy muistaa, että talon lämmityskustannuksista noin 35 – 40 % kuluu lämpimän käyttöveden lämmitykseen, joten nyt puutumme myös tähän. Ensin otamme harakoille menevästä energiasta talteen noin 40 – 50 % ja sen lisäksi 30 – 35 % veden lämmittämiseen kuluvasta kokonaisenergiapotista. As. Oy Puistokatu 25:ssä on siis meneillään täydellinen linjasaneeraus, jonka yhteydessä toteutetaan energiaremontti ja kaksiviemärijärjestelmä. – Se tarkoittaa, että wc:hen menee oma putki ja harmaat, lämpimät vedet keittiöstä, kylpyhuoneesta, suihkusta ja astianpesukoneesta kulkevat omaa viemäriä alas. Harmaat vedet kulkevat lämmönjakohuoneessa olevaan pumppaamoon alakerrassa, josta ne ohjataan viemäriveden lämmönvaihtimeen, jossa niistä otetaan lämpö talteen. Samassa yhteydessä yhtiöön asennetaan poistoilmalämpöpumppu (PILP), johon kytketään Ecowec-hybridivaihdin jäteveden lämmön talteenottoon. – Poistoilmalämpöpumpun ansiosta emme siis enää aja lämmintä ilmaa ulos harakoille, vaan nappaammekin lämmön talteen ja esilämmitämme varaajalla käyttöveden, johon 18


TALOTEKNIIKKA

otetaan lisälämpöä kaukolämmöstä. Sen lisäksi hybridivaihdin ottaa talteen jätevedessä olevan lämpöenergian ja kierrättää sen edelleen hyötykäyttöön. Hybridivaihtimessa kiertää poistoilmalämpöpumpun primäärineste, joka sitoo spiraaliputkessa kulkevan, noin 30-asteisen jäteveden lämpöenergian, ja kierrättää sen takaisin kiinteistön ja käyttöveden lämmitykseen. Kuulasmaa kertoo, että kerrostalokiinteistössä yksi hybridivaihdin pystyy käsittelemään jopa 60 asunnon jätevedet.

Merkittävää energiansäästöä Kuulasmaa uskoo vahvasti kyseisen järjestelmän energiansäästöpotentiaaliin. – Kohteissa, joiden energiatehokkuutta on parannettu pelkästään poistoilmalämpöpumpulla, on onnistuttu puolittamaan kaukolämmön ostotarve. Tässä kohteessa energiansäästö on aivan jotain muuta, sillä saamme PILP-järjestelmällä ilmanvaihdon kautta hukattavasta lämmitysenergiasta talteen noin 40 – 50 % ja sen lisäksi jäteveden sisältämästä energiasta jopa 70 % yhdellä ja samalla lämpöpumpulla. 1960 – 2002 rakennettuja taloyhtiöitä on Suomessa arviolta 40 000. Jos kaikki parantaisivat tällä tavoin energiatehokkuuttaan, saataisiin valtakunnallisesti aikaan todella merkittävä energiansäästö.

Tukee kestävää kehitystä Jäteveden lämmöntalteenoton mahdollistava laitteisto sijaitsee As. Oy Puistokatu 25:n kellaritiloissa. – Se on tämän järjestelmän etu, sillä sen käyttöönotto ei vaikuta asukkaiden elämään. Vanhojen suojeltujen kiinteistöjen ulkonäkökään ei näin ollen vaarannu, eikä rakennuskaavoituskaan ole este järjestelmän käyttöönotolle. Lisäksi se on vastaus moniin ympäristöhaasteisiin sekä fossiilisten polttoaineiden, varsinkin kivihiilen käytön rajoittamiseen, Kuulasmaa toteaa. Edellä kuvattu järjestelmä asennetaan Kuulasmaan mukaan tämän vuoden aikana Jyväskylässä myös Puistokatu 13 ja 14 kohteisiin linjasaneerauksen yhteydessä.

Hukkaako taloyhtiösi lämpöenergiaa viemäriin? Lämmön talteenotto jätevedestä voi parantaa oleellisesti taloyhtiön energiatehokkuutta.

19


Rakennusliike Asko Kokkonen on erikoistunut erityisesti pääkaupunkiseudun jugendtalojen linjasaneerauksiin. Referenssilistalta löytyy mielenkiintoisia kohteita Venäjän tsaarin upseerien asuintalosta Donnerin suvun kiinteistöön. SANNA LEHTOSAARI TEKSTI MIA HEISKANEN

20


TALOTEKNIIKKA

ERIKOISALANA ARVOKIINTEISTÖJEN LINJASANEERAUKSET

R

akennusliike Asko Kokkonen Oy on vuonna 1989 perustettu, vaativiin linjasaneerauskohteisiin keskittynyt urakoitsija pääkaupunkiseudulla. – Erikoisalaamme ovat Helsingin keskustan arvokiinteistöt, eli ns. jugendtalot ja muut mittavaa ammattitaitoa edellyttävät saneerauskohteet, yhtiön toimitusjohtaja Asko Kokkonen kertoo ja jatkaa: – Yhtiömme palkkalistoilla on tällä hetkellä noin 40 henkilöä, joiden lisäksi vakituisilla työmaillamme työskentelee noin satakunta henkilöä. Tyypillisesti meillä on samanaikaisesti käynnissä 5 – 8 kohdetta. Yhtiön toiminta käynnistyi aikoinaan Nurmeksessa Jukka-talojen elementtipystytyksillä. – Kotipaikkamme on edelleen Nurmes, vaikka toiminta onkin painottunut pääkaupunkiseudulle. Pikkuhiljaa yhtiön toiminta siirtyi kohti Etelä-Suomea, jossa ryhdyttiin tekemään kerrostalojen sisäpuolisia töitä. Linjasaneeraukset tulivat Kokkosen mukaan kuvioon sattuman kaupalla ja ensimmäinen linjasaneerauskohde oli Espoon Tapiolassa sijainnut rivitaloyhtiö. – Pikkuhiljaa vuosien saatossa erikoistuimme arvokiinteistöjen linjasaneerauksiin. Sitä ei opita koulussa, vaan käytännön kautta. Opimme sen – useimmiten kantapään kautta, Kokkonen naurahtaa.

Vahvaa osaamista Tänä päivänä Rakennusliike Asko Kokkonen osaajineen enää harvoin opettelee asioita kantapään kautta; sen verran kokemusta on vuosikymmenten varrella kertynyt. Referenssilistalta löytyy niin Venäjän tsaarin upseereilleen rakennuttama asuintalo ja Donnerin suvun kiinteistö Helsingin Etelärannassa. Vanhin saneerauskohde on 1880-luvulta. – Kokemus ratkaisee jugendtalojen linjasaneerauksissa. Kokemuksen myötä tietää, mitä tällaisessa kohteessa voi tulla vastaan. Rakenteet voivat nimittäin olla vanhoissa arvokiinteistöissä millaisia tahansa. Se tarkoittaa, että suunnittelijakaan ei välttämättä tiedä mitä kylpyhuoneen seinien sisältä löytyy. 1900-luvun alussa rakennetuissa taloissa on myös tyypillisesti vuosikymmenten varrella tehty erilaisia saneeraustoimenpiteitä, joissa on voitu käyttää jopa asbestia. Jugendtalojen linjasaneeraukset ovatkin usein ns. peruskohteita työläämpiä, mikä luonnollisesti vaikuttaa projektin toteutusaikatauluun.

Laatu. Ammattitaito. Luotettavuus.

Perinteinen ratkaisu toimii parhaiten Kokkonen kertoo, että linjasaneeraukset toteutetaan arvokiinteistöissä yhä pääosin perinteisin menetelmin, vaikka ns. hybridiratkaisut eli sukittamisen ja perinteisen menetelmän yhdistelmät ovatkin pikkuhiljaa yleistymässä. – Mielestäni sukittaminen ei ole paras ratkaisu arvokiinteistöissä, sillä useimmiten vanhoissa kiinteistöissä joudutaan etsimään putkistolle vaihtoehtoisia reittejä ja ”säätämään”.

Asiakkaiden toiveet on otettava huomioon Kokkonen muistuttaa, että tekninen työ on vain osa linjasaneerausprojektia. – Hyvin olennaisena osana siihen liittyy myös kanssakäyminen asukkaiden kanssa. Se on hoidettava hyvin ja se onkin yksi työnjohtajiemme tärkeimpiä taitoja. Asukkaiden toiveet on otettava huomioon ja pienilläkin asioilla voi olla asukkaan kannalta todella suuri merkitys – oli sitten kyse vaikkapa wc-paperitelineen sijainnista. Vaikka arvokiinteistöt ovatkin monessa mielessä erityisiä, on niissä myös paljon hyviä puolia. – Oman kokemukseni mukaan arvokiinteistöjen asukkaat ymmärtävät mielestäni keskimääräistä paremmin, että linjasaneeraus parantaa kiinteistön arvoa ja saattaa sen teknisesti tähän päivään. Se antaa hyvän lähtökohdan tekijöillemme hoitaa oma osuutensa parhaalla mahdollisella tavalla.

Laatu ennen kaikkea Rakennusliike Asko Kokkonen Oy tunnetaankin kentällä työn laadusta, aikataulujen pitävyydestä, hyvästä käytöksestä ja rehellisyydestä. – Ne ovat yrityksemme arvot, joiden mukaan toimimme. Emme kilpaile aikataululla, sillä siitä kärsii laatu. Arvokiinteistöjen linjasaneeraukseen pitää muutoinkin varata enemmän aikaa tavallisen kerrostalokiinteistön linjasaneeraukseen verrattuna, sillä ne ovat kaksi täysin eri maailmaa, Kokkonen painottaa.

www.askokokkonen.fi 21


EMILIA LEHTILÄ TEKSTI HENNA KERÄNEN

Älykkäämpi koti taloautomaatiolla

T

aloautomaatio on yksi sähköalan nousevimmista trendeistä. Yksi merkittävä alan toimija on myös Urho Tuominen Oy -nimellä aikaisemmin tunnettu UTU Oy. Yritys on Porissa vuonna 1919 perustettu sähköalan monitoimiyritys, jonka slogan ”sähkön ammattilainen” kuvaa hyvin yrityksen toimintaa. UTU Oy:n toiminnan kantavana voimana on aina ollut sähkö, vaikka vuosien saatossa liiketoiminta onkin muuttunut.

Säästöä, asumismukavuutta, helppoutta Taloautomaation puolella UTU Oy on keskittynyt asuinrakentamisen taloautomaatioratkaisuihin. Se edustaa Suomessa mm. tunnettua Hageria, joka kehittää jatkuvasti laajalla kirjolla uusia taloautomaatioratkaisuja. – Automaatio on yksi keino saavuttaa energiatehokkuutta, UTU Oy:n toimitusjohtaja Olli Heinonen kertoo. Parhaimmassa tapauksessa kodista voi tehdä jopa itseohjautuvan, jolloin esimerkiksi valaistusta ja lämpöä ei tarvitse itse säätää. Valaistuksen voi asentaa ohjautumaan vaikkapa luonnonvalon, kellonajan tai läsnäolon mukaan. Osa järjestelmistä on jopa itseoppivia. – Taloautomaatio on parhaimmillaan silloin, kun loppukäyttäjä ei sitä huomaa, Heinonen naurahtaa. Helppokäyttöisyydestä kertoo myös se, että monia järjestelmiä voi käyttää keskitetysti eri päätteillä.

Houkutteleva ala UTU Oy:n pitkä historia on merkki ansioituneesta sähköalalla toimimisesta. Yritys toimii Suomessa maanlaajuisesti, minkä lisäksi sillä on sisaryritykset Baltian maissa sekä vientiä jopa Kiinaan saakka. Heinosen mukaan alaa ajavat eteenpäin energiansäästötrendit: – Tulevaisuudessa huomiota kiinnitetään energiantuottotapaan. Sähköautot ovat olleet tuloillaan jo pitkään, mutta niiden lyödessä läpi muutos voi olla yllättävän raju. Parinkymmenen vuoden päästä ihmettelemme bensa-autoja, Heinonen uumoilee. Taloautomaatio on myös tullut voimakkaasti alalle mukaan, ja se on tuonut mukanaan uusia toimijoita ja uusia toimintamalleja. – Uuden ajattelun kautta ala on melko voimakkaassa muutoksessa. Se on tullut myös selvästi houkuttelevammaksi alaksi nuorten parissa, Heinonen sanoo. Viime vuoden loppupuolella UTU Oy otti jälleen mittavan askeleen, kun se laajensi toimintaansa teollisuusautomaatiopuolelle ostamalla Beijer Electronics Suomen sisaryrityksen.

Asiakkaan on osattava vaatia Monista eduista huolimatta vain harvassa suomalaisessa kodissa hyödynnetään taloautomaatiota. Yksi syy tähän on Heinosen mukaan tiedonpuute: – Tavallinen kuluttaja ei välttämättä osaa vaatia automaatiota, koska on tottunut katkaisijoihin. Sama pätee design-sähkökalusteisiin. Kaikilta meiltä löytyy ne perinteiset valkoiset kytkimet, mutta niiden lisäksi on mahdollista saada aikamoisia vaihtoehtoja, Heinonen sanoo. Koska laitevalmistajan ja lopullisen käyttäjän välimatka on pitkä, erityistä huomiota alalla kiinnitetään koko jakeluketjun kouluttamiseen ja tiedottamiseen. – Jos automaatiojärjestelmät kiinnostavat, kannattaa kääntyä valveutuneen sähköurakoitsijan tai -suunnittelijan puoleen, Heinonen ohjeistaa. 22

Sähkön ammattilainen www.utu.eu


TALOTEKNIIKKA

T

urvallisuusalalla tärkeäksi noussut elinkaariajattelu näkyy Suomen suurimman yksityisen turvatekniikkaosaajan Turvakolmio Oy:n palvelutarjonnassa. Suuriin kohteisiin erikoistunut yritys toimittaa turvallisuusteknisiä järjestelmiä ympäri Suomen, sekä tarjoaa sopimuksesta asiakkailleen avaimet käteen -palvelulla urakoinnin, huollon sekä ylläpidon. – Tänä päivänä halutaan ostaa turvallisuutta ja turvallisuustekniikkaa palveluna. Asiakkaan ei tarvitse huolehtia mistään, ainoastaan käyttää laitetta. Palveluntarjoaja hoitaa muun, Turvakolmio Oy:n toimitusjohtaja Timo Lehtinen kertoo.

Turvallisuusala elää murrosaikoja

Kymmenisen vuotta sitten kameravalvonnassa tapahtui iso muutos, kun vanhasta analogitekniikasta siirryttiin digitaaliseen tekniikkaan. Sama digitalisaation murros on tapahtumassa kulunvalvonnassa, mikä tulee näkymään kulunvalvonnan yleistymisenä. Kun aikaisemmin kulunvalvonta korkeiden kustannuksien takia on ollut suurten organisaatioiden etuoikeus, ICT-tekniikan myötä järjestelmäkustannukset pienenevät puoleen ja samalla turvallisuustaso paranee. Lehtisen mukaan kulunvalvonta tulee leviämään ulko-ovilta myös toimistohuoneiden puolelle, jolloin yhdellä tunnisteella pystyy liikkumaan koko rakennuksessa: – Älykkäimmät järjestelmät, kuten maahantuomamme Salto, hyödyntävät olemassa olevia mekaanisia lukituksia. Kaapelointia ei tarvita, sillä tietoa kuljetetaan älykortilla lukolta lukolle. ICT-tekniikkaan siirtymisen myötä myös järjestelmien laajentaminen on yksinkertaisempaa. Maailma on muuttunut muutamassa vuodessa yhä turvattomampaan suuntaan. – Tekniikalla pystytään suojautumaan uhilta ja sitä kautta pystytään saamaan turvallisuutta ja turvallisuudentunnetta. Turvallisuus on tunnetila, Lehtinen sanoo.

Lämpöpumput ovat tätä päivää

N

Lisätiedot sivulla 112

äinä päivinä yhä useampi luopuu öljylämmityksestä ja vaihtaa tilalle sekä rahaa että luontoa säästävän lämpöpumpun. – Mitä aiemmin muutokseen lähtee mukaan, sitä nopeammin se myös maksaa itsensä takaisin, vakuuttaa Veli-Matti Rautanen IVT-Center Turusta. – Lämpöpumppuun sijoittamisella on aina vähintään 10 % tuotto, sillä kustannussäästöjen ohella se myös parantaa talon arvoa, mies jatkaa. Ruotsissa nuoret asunnonostajat kelpuuttavat nykyään vain maalämmöllä varustettuja taloja, ja sama trendi on rantautumassa myös Suomeen. – Öljylämmitteisiä taloja on yhä vaikeampi myydä. Kiinteistövälittäjien olisi hyvä toimia tässä tilanteessa asiantuntijoina ja puhua lämmitysjärjestelmän vaihtamisen puolesta, sillä se voisi piristää myös asuntokauppaa, Rautanen pohtii. Lämpöpumppua harkitseville IVT-Center Turku tarjoaa nyt entistäkin tehokkaampia ja ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja. Esimerkiksi A++ luokkaan kuuluva ilma-vesilämpöpumpun uusin versio valittiin Tekniikan Maailman testissä eniten säästäväksi järjestelmäksi. Pohjoisiin olosuhteisiin suunniteltu laite on myös aiempaa hiljaisempi. Uusien maalämpöpumppujen kompressorin teho puolestaan ohjautuu ulkolämpötilan mukaan. Mitä kylmempää ulkona siis on, sitä tehokkaammin laite tuottaa lämpöä sisälle taloon. – Kaikkiin laitteisiimme kuuluu markkinoiden kattavin takuu komponentteineen ja huoltotöineen. Tarjoamme asiakkaillemme myös erillisiä huoltosopimuksia, jolloin asiantuntijamme käy tarkistamassa lämpöpumpun toiminnan ja säädöt kerran vuodessa, Rautanen kertoo.

23


TALOTEKNIIKKA

NOPEA JA VAIVATON PUTKIREMONTTI ON TOTTA EMILIA LEHTILÄ TEKSTI MIA HEISKANEN

Miltä kuulostaa käyttövesi- tai lämpöverkon putkiremontti, joka kestää muutaman päivän, jonka aikana vesi ei katkea eikä remontin alta tarvitse muuttaa pois? KotiSunin toteuttamana se on täyttä totta.

K

otiSun Oy on perustettu vuonna 2006 Jyväskylässä. Ensimmäiset yrityksen tarjoamat palvelut olivat omakotitalojen huoltopalveluita. Yritys opittiin nopeasti tuntemaan asiakkaiden keskuudessa aidosti nopeasta ja pitkälle viedystä palvelumallista ja toiminta laajeni pikkuhiljaa valtakunnalliseksi. Nyt KotiSunin toimipaikkoja on jo 13 ympäri Suomen ja yhtiö työllistää reilut 200 työntekijää. – Tavoitteemme on ollut alusta asti tehdä asumisesta huoletonta ja tarjota omakotitaloasujalle laadukkaita remontteja mahdollisimman helpolla. Olemme tänä päivänä Suomen johtava omakotitalojen käyttövesi- ja lämpöverkkoremontteihin erikoistunut yritys, jonka vahvuutena on asiakaslähtöisyys. Hyvä maine on kiirinyt ja meidät tunnetaan luotettavana ja asiansa osaavana toimijana ympäri Suomen. Meillä on ainoana Suomessa 30 vuoden takuu meidän järjestelmälle, Turun KotiSunin aluemyyntipäällikkö Juha Rintala kertoo.

nopeasti, turvallisesti ja laadukkaasti

Tilaa maksuton kartoituskäynti ja sinulle selviää:

24

KotiSunin ydinosaamista ovat siis omakoti- ja rivitalojen käyttövesija lämpöverkostoremontit avaimet käteen -periaatteella. – Pääkohteitamme ovat 1940 – 1990-luvulla rakennetut talot ja taloyhtiöt. Tällä hetkellä suurin osa kohteistamme on 1960 – 1980-luvulla rakennettuja taloja. Koska putket ovat piilossa seinien ja lattioiden sisällä, niiden uusimiseen herätään useimmiten vasta siinä vaiheessa kun tapahtuu vesivahinko. – Putkiston uusimistarve kyllä tiedostetaan, mutta välttämättä asiaan ei osata tarttua eli poissa silmistä, poissa mielestä.

Helpot ja nopeat remontit Putkiremontteihin liittyy myös paljon negatiivisia mielikuvia. – Me teemme sen asukkaille mahdollisimman helpoksi. Ensin käymme läpi nykyisen käyttövesi- ja lämmitysjärjestelmän, jonka perusteella uusi putkisto suunnitellaan pintaan. Tästä syystä käyttövesiputkien uusiminen kestää vain 2 – 4 päivää. Uusi putkisto asennetaan ja vanha järjestelmä kytketään pois, tyhjennetään, kuivataan ja päät tulpataan ilman seinien tai lattioiden repimistä. Projekti on siis hyvin siisti ja nopea. Ja mikä parasta, vesi on asunnoissa poikki vasta viimeisenä päivänä muutaman tunnin ajan. Rintala kertoo, että samalla kun tehdään käyttövesiremontti, voidaan uusia myös vesikalusteita, öljykattiloita tai lämminvesivaraajia. – Voimme tarjota asiakkaille myös joustavan rahoituksen kaikkiin projekteihin.

PUTKIREMONTTI putkiston yleistilanne uuden järjestelmän reititys uusinnan tarpeessa olevat vesikalusteet kokonaisuuden hinta

Poissa silmistä, poissa mielestä

020 7669 940 www.kotisun.fi

KotiSun Lämpöverkkoremontti on puolestaan erityisesti vanhemmille omakotitaloille suunniteltu palvelupaketti. – Se on tarkoitettu asiakkaalle, joka haluaa teettää lämpöverkon uudistamisen mahdollisimman helposti, nopeasti ja alan kestävimmillä tarvikkeilla. Lämpöverkon uusiminen kestää myös noin 4 – 5 päivää ja se toteutetaan aivan samoin pinta-asennuksena ja avaimet käteen -toteutuksena. KotiSun tekee lämpöverkon uusimisprojekteja paljon myös keskellä talvea. – Vaikka lämmöt joudutaankin hetkeksi katkaisemaan, tuomme asuntoihin sähköpattereita katkoksen ajaksi, joten asunnot pysyvät mukavan lämpiminä remontin ajan.


TIINA PALKÉN TEKSTI HENNA KERÄNEN

Energiatehokkuutta parantavia ratkaisuja kiinteistöille

K

ovassa kasvussa olevan turkulaisen Eneom Group Oy:n päätoimialaa ovat poistoilman lämmöntalteenotto, kiinteistömaalämpö, talotekniikan automaatioratkaisut sekä etävalvontapalvelu. Kotimaiseen työvoimaan ja tuotteisiin luottava yritys tuottaa palveluita avaimet käteen-periaatteella tällä hetkellä Varsinais-Suomen alueen kiinteistöille ja taloyhtiöille. Toiminta on laajentumassa pääkaupunkiseudulle, Hämeeseen ja Länsi-Suomeen tämän vuoden aikana. Pääosa toiminnasta keskittyy saneeraukseen, eli toisin sanoen vanhojen kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseen uuden tekniikan avulla. Tämän päivän asiakkaat ovat erittäin valveutuneita ja haluavat pienentää sekä energiakulujaan että hiilijalanjälkeään. Eneom Group Oy:n ammattitaitoisen henkilöstön avulla molemmat onnistuvat helposti. – Meillä on töissä korkeasti koulutettua ja kokenutta väkeä, kertoo toimitusjohtaja Simo Nurmi. – Korkean luokan lämpöpumpputeknologiassa järjestelmät ovat monimutkaisia ja kaikki kiinteistöt erilaisia. Se vaatii perehtymistä kohteeseen, sillä jokaista ei voida toteuttaa samalla tavalla. Meidän joukostamme löytyy onneksi ne ammattilaiset, jotka osaavat kertoa miten kannattaa tehdä ja esittää konkreettisia toimenpide-ehdotuksia, Nurmi jatkaa. Eneom Group Oy myös kehittää jatkuvasti kokonaisuuksiaan ja nykyinen lämmöntalteenottoratkaisu onkin muuttunut paljon viimeisen vuoden kuluessa. – Kokonaisuudesta on saatu paljon tehokkaampi ja toimivampi, mikä voidaan todistaa myös mittaustuloksistamme. Emme jää vanhaan, vaan katsomme koko ajan eteenpäin ja selvitämme, olisiko markkinoille tulevista uusista ratkaisuista hyötyä asiakkaillemme, Nurmi summaa.

Ajattelemme kiinteistösi tulevaisuutta. Eneom Group tuottaa kiinteistöllesi ympäristöystävällisiä ja luotettavia energiaratkaisuja, jotka säästävät energiakustannuksissa ja tähtäävät pitkälle kiinteistösi tulevaisuuteen.

OTA YHTEYTTÄ 029 170 7101 www.eneomgroup.fi

25


Laatuun panostava LVI-urakoitsija taitaa myös haastavat konesalikohteet

U

udellamaalla vaikuttava PP-Putki Oy on kasvanut rivakasti kymmenen toimintavuotensa aikana panostamalla laadukkaaseen LVI-urakointiin. – Jos jotain teemme, teemme sen kerralla kuntoon. Mahdolliset takuutyöt hoidamme 100-prosenttisella varmuudella, linjaa yrittäjä Joni Peltola PP-Putki Oy:n palveluperiaatteita. Peltolalla itsellään on 15 vuoden asennuskokemus ja hänen työjälkensä näkyy mm. Suomen Pankin pääkonehuoneessa. Myös yrityksen asentajat ovat alansa rautaisia ammattilaisia. – Meillä on hyvä yhteishenki firmassamme, puhumme samaa kieltä ja arvostamme toistemme ammattitaitoa puolin ja toisin, Peltola kertoo. Aiemmin PP-Putki Oy urakoi pääosin pikkukeikkoja yksityisasiakkaille, mutta tänä päivänä asiakaskunta koostuu enimmäkseen rakennusliikkeistä, taloyhtiöistä ja yrityksistä. Palvelutarjontaan kuuluu yhä edelleen 24 tunnin päivystys, kuivatus, kosteuskartoitukset ja jälkivahinkotorjunta, mutta myös isot linjasaneerausurakat. Erikoisosaamista puolestaan löytyy konesalipuolelta, mikä erottaa PP-Putki Oy:n monesta muusta saman kokoluokan yrityksestä. – Ensimmäisen konesalin rakensimme Uspenskin katedraalin alle pilottikohteena, Peltola kertoo.

www.pp-putki.com • p. 010 2327 200

Taajuusmuutos työllistää telealan yrityksiä

PP-Putki Oy:n tämänhetkinen vankka osaaminen perustuukin juuri rohkeuteen tarttua uusiin haasteisiin. – Yrittäjä on itse oma vihollisensa. Jos ei uskalla mennä eteenpäin, ei myöskään kehity, Peltola pohtii. Myös PP-Putki Oy:n tulevaisuus on täynnä tavoitteita, joista osa liittyy nimenomaan yrityksen erikoisosaamisalueeseen. – Konesalipuolella haluamme tarjota jatkossa yhä laajempaa kokonaisuutta ja myydä asiakkaillemme kaiken laitteita myöten, Peltola kertoo.

P

ohjois-Suomesta alkanut haja-antenniverkkojen taajuusmuutos käynnistyy pääkaupunkiseudulla vuoden 2016 loppupuolella. Syy tv-kanavien uudelleen järjestämiseen johtuu mobiilidatasta, jolle leikataan taajuusaluetta television puolelta. Jotta taajuussiirtymä tulisi onnistumaan jouhevasti, pääkaupunkiseudulla telealan yritykset ovat jo alkaneet tehdä tärkeitä valmistavia töitä: antennit suunnataan antennimastolla kohti lähetysasemaa sekä nykyiset päävahvistimet tarkastetaan ja tarvittaessa uusitaan. – Taajuusmuutos ja esivalmistelut koskevat myös kohteita joissa on ollut linjasaneeraus lähiaikoina. Tämä aiheuttaa ajoittain sekaannusta taloyhtiössä. – Luullaan että kaikki on kunnossa juuri valmistuneen saneerauksen myötä, kertoo taloyhtiö- ja kiinteistöpuolella antenni- ja telealan palveluja tarjoavan Taloverkko Oy:n toimitusjohtaja Hannu Liimatainen. Etukäteen tehdyt valmistelevat työt mahdollistavat tiukalla aikataululla toteutettavan taajuussiirtymän. Liimatainen on huolissaan taloyhtiöistä, joille tieto taajuusmuutoksesta ei ole kulkeutunut perille. Hän pelkää, että osa taloyhtiöistä ottaa yhteyttä kun on liian myöhäistä: – Yhdelläkään teleurakoitsijalla eivät miehet ole jouten odottamassa taajuussiirtymää. Siirtymä on toteutettava kaiken muun työn lomassa ja tämä aiheuttaa taajuussiirtymän ajaksi haastetta. Kun kanavat taloyhtiössä pimenevät, telealan yrityksillä on jo kädet täynnä töitä. Kaikki pääkaupunkiseudulla toimivan yrityksen asiakasrekisteriin kuuluvat sadat taloyhtiöt ja kiinteistöt ovat jo saaneet tiedotuksen syksyllä tapahtuvista muutoksista. Liimatainen toivoo, että taloyhtiöt ottaisivat pikimmiten yhteyttä paikalliseen teleurakoitsijaan: – Asiaa on turha lykätä, koska se koskee kaikkia taloyhtiöitä, joilla vastaanotetaan ohjelmia harava-antennin kautta. Lisätietoa taajuusmuutoksista haja-antenniverkoissa saa sivustolta www.taajuusmuutos.fi.

26


TALOTEKNIIKKA

Palokatkot ovat oleellinen osa toimivaa ja turvallista kiinteistöä

► Palokatkot estävät mahdollisen tulipalon ja savukaasujen leviämisen kiinteistössä antaen samalla lisäaikaa evakuointiin. Kokenut alan asiantuntija tietää, että monessa rakennuksessa palokatkot ovat puutteellisia.

SANNA LEHTOSAARI TEKSTI JOHANNA DAHLGREN

L

iian monesta rakennuksesta löytyy palokatkojen osalta puutteita tai niitä ei ole käytännössä ollenkaan. Mahdollisen tulipalon lisäksi, palokatkojen puuttuessa hieman arkisempia ongelmia saattaa ilmetä esimerkiksi tilojen ääneneristävyyteen tai ilmanvaihtoon liittyen. Palokatkojen tärkeys tulisikin muistaa jo kohdetta rakentaessa ja huomioida myös kiinteistön kunnossapidon yhteydessä. Palokatkojen suunnittelu ja asennus vaativat kokemusta ja erikoisosaamista, jota ei välttämättä aina löydy tavalliselta rakennusliikkeeltä. – Työmailla tulee vastaan tapauksia, joihin ei välttämättä löydy palokatkotuotteiden asennusohjeista valmista ratkaisua. Ammattitaitoa on tällöin suunnitella ja hyväksyttää paras ratkaisu, jolla saavutetaan vaatimukset ja varmistetaan, etteivät palo ja savukaasut pääse leviämään palo-osastosta toiseen, Suomen Paloturva-Center Oy:n toimitusjohtaja Topi Taussi kertoo. Palokatkoja asentavalta henkilöltä tulisi löytyä vähintään tuotekoulutuskortti ja nykyisin ammattitaidon voi todistaa myös palokatkoasentajan VTT-sertifikaatilla. – Asennuksista tulisi löytyä suunnitteludokumenttien lisäksi myös työn jälkeinen dokumentaatio, esim. palokatkojen paikantamiskaaviot sekä muut tarvittavat tiedot viranomaistarkastuksiin sekä kunnossapito-ohjeet kiinteistön huoltokirjaa varten. Palokatkotuotteilla tulee olla CE-merkintä ja asennus täytyy tehdä tuotteen ETA-hyväksynnän ohjeiden mukaisesti, Taussi ohjeistaa.

on ollut Olkiluoto 3 -ydinvoimala, jossa Taussi oli mukana useita vuosia suunnittelemassa, urakoimassa ja dokumentoimassa palokatkoja. Tällaisessa hankkeessa ei luonnollisesti mitään jätetä arvailujen tai olettamusten varaan, vaan jokainen pienikin yksityiskohta, tuote ja menetelmän toimivuus varmistetaan useaan kertaan ja monelta taholta, kertoo Taussi. Tällä hetkellä Suomen Paloturva-Center Oy:n pääasiallinen toimialue on pääkaupunkiseutu, mutta yritys on valmis projekteihin ympäri Suomen. Palokatkotuotteiden osalta jo 15 vuotta kestänyt yhteistyö HILTIn kanssa jatkuu edelleen. Tarvittaessa käytössä on myös mm. Wurthin ja Protectan tuoteperheet sekä tekninen. Tulevaisuus näyttää tuoreen yrittäjän mukaan valoisalta: – Tarkoituksena on erikoistua rakenteelliseen paloturvallisuuteen ja olla tulevaisuudessa merkittävä valtakunnallinen toimija ja työllistäjä alalla. Kovalla työllä yhteistyössä parhaiden asentajien ja yhteistyökumppaneiden kanssa tavoitetta ei ole varmasti mahdotonta saavuttaa, toteaa Taussi.

Palokatkot kuntoon Suomen Paloturva-Center Oy:n tavoitteena on saada kiinteistöjen palokatkot asianmukaiseen kuntoon. – Koska puutteita on lähes jokaisessa vanhemmassa kiinteistössä, työnsarkaa riittänee vielä pitkälle tulevaisuuteen, pohtii Taussi. Olemassa olevien kiinteistöjen osalta voidaan helposti lähteä liikkeelle palokatkokartoituksella, jonka pohjalta on helppo antaa kustannusarvio palokatkojen korjauksista. Usein pelkkä katselmus esimerkiksi kohteen teknisissä tiloissa riittää kertomaan, onko kohteessa akuutteja korjaustarpeita. Uudis- ja peruskorjauskohteissa kaikki lähtee jo suunnittelusta. – Kun kohteen palokatkot suunnitellaan hyvin ja tehdään oikeassa vaiheessa kerralla kuntoon ja jo rakennusvaiheessa huomioidaan kohteen tulevan käyttäjän tarpeet (esim. myöhemmät kaapelivedot), palokatkojen kustannukset ovat vain murto-osa rakennus- ja kunnossapitokustannuksista.

▲ Suomen Paloturva-Centeristä löytyy palokatkomenetelmät kaikille läpivientityypeille. Uutena innovaationa Hiltin CFS-SL mekaanisesti avattava ja -suljettava palokatkovaraus esim. kiinteistön kaapelivetoihin – esittelee Taussi

Uusi yritys, paljon kokemusta Vaikka Suomen Paloturva-Center Oy on perustettu vasta loppuvuodesta 2015, löytyy Taussilta näkemystä ja kokemusta satojen projektien edestä. Viimeisten viidentoista vuoden aikana Taussi on toiminut palokatkoalalla monessa eri roolissa: asentajana, työnjohtajana, suunnittelijana, kouluttajana ja nyt myöhemmin itsenäisenä yrittäjänä ja urakoitsijana. Tuona aikana tehtyjen projektien joukkoon mahtuu niin pienhankkeita, suurempia sairaala- ja kauppakeskushankkeita kuin vuosikausia kestäneitä teollisuus- ja kunnossapitoprojekteja. Yksi mielenkiintoisimmista ja vaativimmista projekteista

www.paloturva-center.fi 050 337 1538 topi.taussi@paloturva-center.fi 27


Kiinnostaako vedensäästö?

Vuosittain 15–20 % säästö vedenkulutuksessa SANNA LEHTOSAARI TEKSTI HENNA KERÄNEN

Kiinteistön päivittäisiä menoeriä voidaan karsia nykyään monin tavoin. Yksi niistä on vedensäästöhanke, joiden toteuttaminen on viime aikoina yleistynyt etenkin pääkaupunkiseudulla.

N

ykypäivänä veden haaskaaminen on ympäristöongelma, joka aiheuttaa kiinteistöissä myös turhia kuluja. Tilanteen korjaamiseksi Uudenmaan Lämpötekniikka Oy on lähtenyt tarjoamaan asiakkailleen vedensäästöön liittyviä toimenpiteitä, joissa yksinkertaisen tekniikan avulla ylimääräisiä kulueriä pystytään leikkaamaan varsin tehokkaasti.

Räätälöityjä ratkaisuja

Vedensäästöprojekti on kannattava investointi kaikissa kiinteistöissä, mutta Uudenmaan Lämpötekniikka Oy on toteuttanut niitä etenkin kerrostaloihin, liiketiloihin ja hoitokotien kaltaisiin kohteisiin, joissa vettä käytetään päivittäin paljon. – Olemme sen verran iso toimija, että meillä riittää kapasiteettia ja harjaannusta suorittaa näitä paljonkin. Tiedämme myös kokemuksesta tämän vahvaksi tuotteeksi, toteaa yrityksen toimitusjohtaja Petri Honka.

Varsinainen säästö toteutetaan veden määrää vähentämällä ja verkoston sisäistä painetasoa pienentämällä. – Emme koskaan lähde tinkimään minimitasosta, vaan leikkaamme ainoastaan ylimääräisen pois. Toimenpiteiden jälkeenkin jokaiselta vesipisteeltä tullaan saamaan vettä riittävästi ja määräysten mukaisesti sopivalla paineella, tarkentaa toimialajohtaja Mikko Kekkonen.

Graafinen ohjeisto

”Kun lämmintäkin vettä kulutetaan vähemmän ja pienemmällä paineella, säästyy myös sen tuottamiseen tarvittavaa energiaa, Honka sanoo. ”

Graafinen ohjeisto

• talotekniikka-huolto • kaukolämpö • lämmitysverkostotyöt • vedensäästö www.ult.fi | p. 09 790 100 | Sinikellonkuja 5, 01300 Vantaa Graafinen ohjeisto

28

Hanke käynnistyy aina kohdekohtaisella kartoituksella, jonka perusteella määritellään projektin kustannustaso ja kiinteistön säästöpotentiaali. Kohdekäynti ja tarjouksen laatiminen ovat veloituksettomia, eivätkä velvoita tilaajaa toimenpiteisiin.

Projektina vedensäästöprojekti on jouheva, sillä hyvän tiedottamisen, johdonmukaisen etenemisen ja asiakaspalveluun tottuneen kotimaisen henkilöstön avulla urakka valmistuu lyhyellä rytmillä valmiiksi saakka.

Säästöpotentiaalia löytyy jokaisesta kiinteistöstä Tekniseltä toteutukseltaan projekti on kohtuullisen yksinkertainen. Ensimmäisenä toimenpiteenä asennetaan vesimittarin yhteyteen vakiopaineventtiili, jolla pudotetaan veden paine tietylle kiinteistöön soveltuvalle tasolle. Sen jälkeen jokaiseen veden käyttöpisteeseen asennetaan vedensäästöosa, jotta saadaan aikaan haluttu uusi virtaama. – Käyttämämme tuotteet ovat hyvälaatuisia ja varmatoimisia, eivätkä vaadi normaalia enempää huoltoa, kuin vesikalusteet muutenkaan vaatisivat, Kekkonen lupaa. Kohteesta hieman riippuen vedensäästöprojektin jälkeen on noin 15–20 % ja investoinnin takaisinmaksuaika vain 1,5–3 vuotta. Kokonaisuudella tähdätään kuitenkin myös kustannusten ja energian säästöön vihreitä arvoja unohtamatta. – Vesipisteillä käytetään muutakin kuin kylmää vettä. Kun lämmintäkin vettä kulutetaan vähemmän ja pienemmällä paineella, säästyy myös sen tuottamiseen tarvittavaa energiaa, Honka sanoo.


TALOTEKNIIKKA

L

VI-E.Uusimaa Oy on pääkaupunkiseudulla jo toisessa sukupolvessa toimiva LVI-saneeraus-, uudis-, ja huoltotöihin keskittynyt perheyritys. Yritys on aloittanut toimintansa jo lähes 30 vuotta sitten toiminimellä, josta se on kasvanut noin 20 henkilöä työllistäväksi osakeyhtiöksi. Nykyisenä toimitusjohtajana toimii perustajan tytär Katja Uusimaa.

Monipuolisuus on valttikortti

Tällä hetkellä yrityksellä on käynnissä muutama linjasaneerauskohde, toimitilan muutostyö, ilmastoinnin konehuoneen uusimis-/ korjaustyö sekä useampia pienempiä projekteja. Näistä luultavasti haastavin on Kruununhaassa sijaitseva 1800-luvulla rakennettu kerrostalo, johon tehdään linjasaneeraus ja ullakolle rakennetaan asuinhuoneistot. Haasteen projektille tuo rakennuksen ikä, jonka johdosta mm. paloteknisten asioiden kanssa on oltava erityisen tarkkana. Yrityksen referenssilistan monipuolisuus selittyy laaja-alaisena LVIJtekniikan hallitsemisena. Yksi tärkeimmistä asioista onkin henkilökunnan, niin toimihenkilöiden kuin asentajien, ammattitaidon kehittäminen ja ylläpito. Tällä tavoin yrityksessä ollaan ajan tasalla uusista markkinoille tulevista järjestelmistä. Kyllähän jällenmyyjätkin aktiivisesti ovat uusia tuotteita käyneet esittelemässä, tämä laskee huomattavasti niiden käyttöönoton kynnystä, varatoimitusjohtaja Eero Uusimaa toteaa. LVI-E. Uusimaa Oy:n monipuolisuuden mahdollistavat osaavat asentajat ja projektinjohto. Yrityksellä on myös useita pitkäaikaisia asiakassuhteita, joiden kanssa he tekevät lähes jatkuvasti yhteistyötä. Mikään projekti ei myöskään ole liian pieni, niin että sitä tulisi aliarvioida. Jokainen työ viedään maaliin asti, kertoo toimitusjohtaja Katja Uusimaa

Sähköurakointi T. Knuutila

”Satoja omakotitaloja, useita teollisuus- ja maatalouskohteita, paljon julkisen puolen sähköistyksiä kunnille ja seurakunnille”

Sähköurakointi T. Knuutila HENKILÖNOSTINVUOKRAUS • asennukset • tarvikemyynti • vikapäivystys

TIMO KNUUTILA 0400 822 080

www.sahkourakointiknuutila.fi

Härkävuorentie 11 21800 KYRÖ

”Satoja omakotitaloja, useita teollisuus- ja maatalouskohteita, paljon julkisen puolen sähköistyksiä kunnille ja seurakunnille”, laskeskelee Timo Knuutila 31:n sähköalalla vietetyn vuoden työmaita. Sähköurakointi T. Knuutila Oy:n perustaja on maatilan poika. Valmistuttuaan sähköasentajaksi Loimaalta vuonna 1984 hän ehti työskennellä parissa yrityksessä kunnes 1992 perusti kolmen kaverinsa kanssa Kyrön Sähkö Oy:n. Yritys tarjosi sähköasennustöitä kaikille, mutta oli keskittynyt puunjalostusteollisuuden sähköistykseen. Yritys oli ollut pystyssä nelisen vuotta, kun Timo myi osuutensa perustaakseen oman Sähköurakointi T. Knuutila -yrityksensä. Nykyisin firma työllistää Timon lisäksi kolme muuta työntekijää. Timo on kartuttanut osaamistaan vuosien varrella useilla kursseilla, sekä suorittamalla S2-urakointioikeudet, sekä kuntotutkija-tutkinnon. Alusta asti Timon ajatuksena oli tarjota sähköalan palveluita paikallisesti kaikille ja teollisuuden sähköpalvelua laajemmallekin alueelle. Työntekijöiden määrän kasvun ansiosta yritys tarjoaa nykyisin myös sähkösuunnittelua. Myös automaatiosuunnittelu ja -asennus onnistuu yhteistyökumppanin kautta. Erikoisosaamisekseen Timo kertoo materiaalikäsittelylaitteistojen sähköistyksen ja vianhaun. 29


SANNA LEHTOSAARI TEKSTI HENNA KERÄNEN

SUOMESSA SANEERATAAN TÄLLÄ HETKELLÄ MONENIKÄISTÄ RAKENNUSKANTAA. JOPA JOKA KOLMAS TALOYHTIÖ SUUNNITTELEE LÄHIVUOSILLE ISOJA REMONTTEJA JULKISIVUJEN, PIHOJEN, IKKUNOIDEN TAI PARVEKKEIDEN OSALTA. YKSI SUOMEN JOHTAVISTA KORJAUSRAKENTAMISEEN KESKITTYNEISTÄ YHTIÖISTÄ KANNUSTAA ASIAKKAITAAN PITKÄJÄNTEISEEN SUUNNITTELUUN.

30


PINNAT | JULKISIVU

KORJAUSRAKENTAMISESSA KAIVATAAN PITKÄJÄNTEISTÄ TAVOITETTA

L

iian usein saneerauskohteissa keskitytään tietyn perustarpeen eli rikkoutuneen rakenteen korjaamiseen – oli kyse sitten parvekkeissa, ikkunoissa tai julkisivussa havaitusta epäkohdasta. – Valitettavan usein raha ohjaa päätöksiä, jolloin helposti päädytään ratkaisemaan vain akuutti ongelma. Samalla jätetään huomiotta asioita, jotka olisi pitkällä aikavälillä ajateltuna ollut järkevää tehdä samalla kertaa. Hankkeita pitäisi suunnitella laaja-alaisemmin, sanoo laskentaja myyntijohtaja Markku Kalevo Consti Julkisivut Oy:stä. Kalevon mukaan vaarana on, että remontin paras lopputulos voi jäädä kokonaan saavuttamatta. – Pitkäjänteisemmällä ajattelumallilla on mahdollista pienemmillä kokonaiskustannuksilla nostaa talon arvoa sekä parantaa asumisviihtyvyyttä tehokkaammalla remonttirasituksella, kun korjauksia ei tehdä muutaman vuoden välein. – Prosessit ovat pitkiä ja mikäli tilanne ei ole akuutti, voi jo pelkkä hankkeen valmistelu viedä 1–2 vuotta, hän huomauttaa.

Elinkaariajattelu pidentää korjausvälejä Korjausrakentamisen elinkaariajattelu kuitenkin tunnistetaan Kalevon mukaan koko ajan paremmin ja paremmin. Taloyhtiöissä tiedetään, että sillä tavoin voidaan saavuttaa yhä pidempiä korjaus- ja huoltovälejä. – Moni asia riippuu kuitenkin siitä, kuinka hyvin yhtiön kaikkien asukkaiden tarpeet on selvitetty ennen suunnitteluvaihetta, ja miten ne huomioidaan hankkeen suunnitteluvaiheessa, Kalevo toteaa. Hänen mukaansa esimerkiksi pihoihin satsaaminen on lisääntynyt. Vaikka remontissa keskityttäisiinkin julkisivuun, pystytään sen oheen yhdistämään järkevästi myös pihojen uudistaminen. – Taloyhtiöt tavoittelevat niin yleistä viihtyvyyden parantamista kuin myös teknisiä korjauksia, Kalevo tietää.

Rakennuksen ikä määrittää korjaustarpeet Tällä hetkellä Suomessa saneerataan hyvin eri-ikäistä rakennuskantaa ilman, että mikään tietty korjaustyyppi nousisi selkeästi ylitse muiden. – Kantakaupungin 1900-luvun alun ja 1930–50-lukujen rakennusten korjaushankkeet painottuvat esimerkiksi rappausten ja ikkunoiden uusimiseen. Suurin volyymi on kuitenkin lähiöissä, 1970–80luvun tuotannon hankkeissa, kun taas 1990-luvun kohteissa tehdään enemmän ylläpitävää toimintaa, Kalevo kertoo. 1980–90-luvuilla vallinnut, lasisia julkisivuratkaisuja suosinut arkkitehtuuri on saavuttanut elinkaaressa vaiheen, joka tulee vaatimaan toimenpiteitä. – Lasi sinänsä on pitkän elinkaaren omaava materiaali, mutta sen ympärillä olevat liittymät vaativat huoltoa. Tiettyjen rakenneosien tiiviyden ja tuuletuksen kanssa on esiintynyt ongelmia, joten tulevaisuudessa on odotettavissa tällaisia korjaustoimenpiteitä, Kalevo arvelee.

Laaja palvelutarjonta

CONSTI YHTIÖT OYJ

- Consti Yhtiöt Oyj on yksi Suomen johtavista korjausrakentamiseen ja teknisiin palveluihin keskittyneistä yhtiöistä. - Consti Yhtiöt Oyj:n liiketoimintayksikkö Consti Julkisivut Oy on Suomen suurin julkisivujen korjausrakentamiseen keskittynyt yritys. Muut yksiköt ovat Consti Korjausurakointi ja Consti Talotekniikka. - Constin toiminta on keskittynyt kasvukeskuksiin: yhtiöllä on yksiköt Helsingissä, Tampereella, Turussa, Lahdessa, Porvoossa ja Oulussa. - Consti tarjoaa kattavasti talotekniikan, linjasaneerauksen, korjausurakoinnin, julkisivusaneerauksen ja muiden vaativien rakennuskohteiden korjausrakentamisen palveluita ja teknisiä palveluita sekä asuintaloille että toimitiloille ja julkisiin rakennuksiin.

VIIDEN TÄHDEN VIIDEN TÄHDEN JULKISIVU-URAKOINTIA JULKISIVU-URAKOINTIA

Julkisivukorjausten ohella Constin palvelutarjontaan kuuluvat myös julkisivupuolen huoltosopimukset. Yrityksen tuotteistama Ikinuori-malli sisältää julkisivujen seurannan ja ylläpidon, mikä takaa sen, että talon julkisivu on aina lähes samassa tilassa kuin missä se oli heti remontin jälkeen. Henkilökunnan erittäin laaja osaaminen ja yrittäjähenki ovat aina muodostaneet Constin toiminnan pohjan.

TUTKIMME KOHTEEN. TEEMME TYÖMME HYVIN JA KILPAILUKYKYISESTI OMIN VOIMIN. KÄYTÄMME ALAN PARASTA KALUSTOA JA MATERIAALEJA. • Julkisivuremontit • Parvekeremontit

– Riittävän laaja osaamiskenttä ja halu ratkaista ongelmia mahdollistavat sen, että pystymme toimimaan näin isolla volyymilla ja toteuttamaan projekteja muutaman tuhannen euron pienlasku-urakoista aina 10 miljoonan arvoisiin ryhmäkorjaushankkeisiin saakka, Kalevo perustelee.

• Jälkiasennetut hissit • Lisäkerrosrakentaminen • Asuintalojen peruskorjaukset • Piha- ja viherrakentaminen

JULKISIVUJEN IKINUORI -YLLÄPITOPALVELU Kunnostus ja ylläpitotakuu 12 vuodeksi

CONSTI.FI/ASUINTALOT

TUTKIMME KOHTEEN. TEEMME TYÖMME

31


VESIKATON HUOLTAMINEN ON VELVOLLISUUS

SANNA LEHTOSAARI TEKSTI JOHANNA DAHLGREN

Lisätiedot sivulla 113 32


PINNAT | JULKISIVU

PÄÄKAUPUNKISEUDULLA VESIKATTOJEN AMMATTILAISTA TYÖLLISTÄVÄT 80- JA 90-LUVUILLA RAKENNETTUJEN KIINTEISTÖJEN VESIKATTOSANEERAUKSET. ISOILTA REMONTEILTA VÄLTYTTÄISIIN, JOS KATTOA HUOLLETTAISIIN SÄÄNNÖLLISESTI.

K

un bitumikatto saavuttaa kriittisen 25 vuoden iän, olisi taloyhtiöiden hyvä olla hereillä ja pyytää ammattilainen tarkistamaan katon kunto. Aina katossa ei ole havaittavissa näkyviä vikoja, joten asiantuntijan kokemus ja tarkka silmä voi säästää kiinteistönomistajan suuremmalta remontilta.

Huoltopalvelut – helppoa ja huoletonta asiakkaalle Vesikaton kuntoa ylläpidetään suorittamalla sille vuosihuolto kaksi kertaa vuodessa. Keväisin katon kunto tarkastetaan talven jäljiltä, ja syksyisin kattokaivot ja sadevesikourut puhdistetaan pudonneista lehdistä, sekä tarkastetaan että katto on valmis talvea varten. Ammattilainen tietää vesikaton kriittiset paikat ja osaa arvioida huoltotoimenpiteiden tarpeellisuuden. Valtakunnallinen vedeneristysalan ammattilainen ja bitumikattojen asiantuntija Varsinaisbitumi Oy solmii yritysasiakkaidensa kanssa vuosihuoltosopimuksia, mutta tekee paljon myös pelkkiä kuntokartoituksia, huoltotöitä ja saneerauksia avaimet käteen -palvelulla. Myös akuutit huoltotoimenpiteet onnistuvat. – On taloyhtiöiden ja isännöitsijöiden velvollisuus reagoida ajoissa ja pyytää ammattilaista tekemään kuntokartoitus. Kun katto vuotaa, ollaan jo pahasti myöhässä, muistuttaa Etelä-Suomen aluejohtaja Henri Paasivirta.

Monipuolinen vesikattojen ammattilainen Vesikattoja huoltava ja saneeraava Varsinaisbitumi Oy on vuonna 1991 Turkuun perustettu täysin suomalaisomisteinen yritys, jolla on toimipisteitä ja sisaryrityksiä ympäri Suomen. Koska taantuman myötä uudisrakentaminen on hiljentynyt, Etelä-Suomessa yritystä työllistävät tällä hetkellä eniten saneerauskohteet. Referenssilistalta löytyy mielenkiintoisia kohteita, kuten Sibelius-Akatemia ja kuuluisa Tallbergin talo, joiden bitumikattosaneerauksissa yritys on ollut mukana. Molemmissa projekteissa materiaalina käytettiin erikoistuotetta, kuparipintaista bitumikermiä. Etelä-Suomessa yrityksen asiakaskunta koostuu lähes yksinomaan yritysasiakkaista. Varsinaisbitumi Oy:n jokapäiväiseen toimintaan liittyy oleellisesti ympäristöasiat ja elinkaariajattelu. Jokin aika sitten yrityksessä lähdettiin jalostamaan ajatusta vanhojen bitumikermien kierrätyksestä, ja oikean yhteistyökumppanin löydyttyä kierrättämisestä on tullut mahdollista. Nyt yritys kierrättää kaiken kierrätettävissä olevan materiaalin. Vastikään Tallinnaan perustetun toimipisteen myötä yritys vie elinkaariajattelua ja suomalaista osaamista myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Yrityksessä toivotaan, että se erottuisi kotimaan markkinoilla juuri suomalaisuudellaan: – Olemme puhtaasti suomalainen yritys, joten verorahat jäävät kotimaahan yhteiseen hyvään, Paasivirta sanoo.

Tarkkuutta tuotteen valintaan! Bitumin asiantuntijana Varsinaisbitumi Oy:ssä tiedetään tarkkaan, mikä tuote sopii mihinkin kattoon ja mikä on tuotteen käyttöikä. Yritys on mukana bitumin maahantuontiorganisaatiossa, joten yhteistyö tuotteiden kehittämiseksi valmistajien kanssa on tiivistä. Tuotteliaan yhteistyön tuloksena ovat esimerkiksi pohjoisiin olosuhteisiin kehitetyt Eurogum-tuotteet, jotka sisältävät enemmän kumia ja ovat siten joustavampia. Tuotevalikoimasta löytyy vaihtoehtoja myös vihreämmästä vaihtoehdosta kiinnostuneille isännöitsijöille ja kiinteistönomistajille. – Meillä on myös ekotuotteita, kuten Carrara-kermi, jolla on ilmaa puhdistava vaikutus, Paasivirta luettelee. Varsinaisbitumi Oy:n tuotteet soveltuvat käytettäväksi tasakattoihin. Paasivirta muistuttaa, että kaikki markkinoilla olevat tuotteet eivät sovellu kaikille katoille ja kaltevuuksille. – Tuotteiden soveltuvuuksissa voi kääntyä vaikkapa Kattoliiton Toimivat katot 2013 -julkaisuun tai Suomen Rakennusinsinöörien liiton julkaisuun. Joka tapauksessa, on oltava tarkkana, että väärää tuotetta ei laiteta väärään paikkaan!

www.varsinaisbitumi.fi 33


Polyureapinnoitteella kestävämpi katto

M

askun Kattopinnoite Oy tarjoaa kattosaneerauksiin laajan valikoiman erilaisia vaihtoehtoja aina maalauksesta suoja-ainekäsittelyiden kautta pinnoituksiin. Liikevaihto on ollut kasvussa jo useita vuosia, ja myös tulevaisuus näyttää valoisalta. Liikevaihdon kasvuun osasyynä on Maskun Kattopinnoite Oy:n alla toimiva Suomen Pinnoitetyö, joka tarjoaa polyureapinnoittamista. Polyure apinnoittamisen avulla päästään entistäkin parempiin ja kestävimpiin lopputuloksiin. Polyureaa valmistaa alansa edelläkävijänä hollantilainen Prokol ja sen käyttökohteita ovat ennen kaikkea huopakatot sekä huonokuntoiset peltija mineriittikatot. Pinnoitteen avulla katosta saadaan täysin saumaton ja siten vesitiivis sekä kestävä. Polyureakäsittely on myös nopeampi tehdä ja laajemmissa kohteissa edullisempi vaihtoehto kuin huopa. Myöhempi hävitys polttamalla ei myöskään ole ongelma, sillä pääosin muovista koostuva polyurea ei lukeudu ongelmajätteisiin. Polyurea on paloturvallinen ja täyttää kaikki Suomen lainsäädännön kriteerit. B roof (t2) on Suomen rakennusmääräysten mukainen palotesti huovalle ja bitumille. Kattojen lisäksi polyurealla on lukuisia muitakin käyttökohteita, esimerkkinä mainittakoon uima-altaiden pohjat, joihin se vesitiiviytensä vuoksi soveltuu erinomaisesti. Suomen Pinnoitetyö on ollut ensimmäisten joukossa ottamassa käyttöön polyureapinnoitteita Suomessa ja yrityksessä uskotaan vahvasti myös tuotteen menestykseen tulevaisuudessa. Esimerkiksi naapurimaassa Ruotsissa sillä on jo vahva markkinasija. Yrittäjä Janne Lievejärvi toivookin, että asiakkaat tutustuisivat huolella polyurean tarjoamiin mahdollisuuksiin, sillä tuotteen potentiaali on kiistaton ja käyttöala uskomattoman laaja.

Maanrakennus - ammattitaidolla ja luotettavasti www.tuuskaivuu.fi • p. 0400 853 259 • tuuskaivuu@gmail.com

34


V

uosittaisesta kasvusta nauttimaan päässyt Forssan Sisärakenne Oy toimii uudis- ja saneerauskohteiden alaslaskettujen kattojen, akustointien ja väliseinien asentajana. Palvelutarjontaan kuuluu myös monia erikoistöitä, kuten puurimakattoja tai Barissol-asennuksia. – Barissol-tekniikkaa varten kävimme koulutuksen Ranskassa ja olemme nyt yksi kolmesta suomalaisesta toimijasta, jolla on lisenssi kyseistä tekniikkaa varten, kertoo toimitusjohtaja Petri Söyring.

Yli 30 vuoden kokemuksella toimivassa yrityksessä tartutaankin mielellään haasteisiin ja ratkotaan vastaantulevat ongelmat nopeasti. Rakennusliikkeille lasketut ennakkohinnat auttavat koko projektin rahoituksen kaavailemisessa ja apua on muutenkin saatavilla aina suunnittelusta lähtien.

Sisärakenteita asentava yritys tarttuu mielellään myös haasteisiin TIINA PALKÉN TEKSTI HENNA KERÄNEN

Yrityksen asiakaskuntaan on kuulunut jo kauan SRV:n, Skanskan ja YIT:n kaltaisia isoja rakennusliikkeitä. Julkisten tilojen urakoiden parissa toimitaan ympäri Suomen, ja tälläkin hetkellä käynnissä on noin 20 projektia, joista yksi merkittävimmistä lienee Länsimetron työmaa. Noin kolmenkymmenen oman työntekijän ohella Forssan Sisärakenteen palveluksessa toimii myös joukko vuokratyöläisiä. – Laadukas jälki perustuu hyvään työnjohtoon. Sekä valvojat että me itse pidämme huolen siitä, että jokainen urakka tehdään aina kunnolla, Söyring kertoo. Toimitusvarmuuden takaa myös oma varasto, josta materiaalit löytyvät lyhyelläkin varoitusajalla.

www.fosira.fi Puh. 040 562 5229 Puuvillakatu 4 C, Forssa 35


SANNA LEHTOSAARI TEKSTI HENNA KERÄNEN

Rakennusala on tulvillaan haasteita, jotka kuitenkin voi selättää hyvän asenteen ja työhönsä sitoutuneen henkilöstön avulla. Ja kun jälki on laadukasta, on myös asiakkaiden tyytyväisyys taattu.

36


UUSIMAA

MONIPUOLISTA OSAAMISTA KORJAUS- JA UUDISRAKENTAMISEN SARALLA

V

uonna 2003 yhden miehen yrityksenä taipaleensa aloittanut Rakennusliike J. Rytky Oy on kasvanut vuosien varrella monipuoliseksi uudisrakentamisen ja saneerauksen toimijaksi. Uudellamaalla vaikuttava perheyritys työllistää tänä päivänä yli 60 henkilöä.

Yrityksen toiminnasta pääosan muodostaa aliurakointi pääkaupunkiseudun isommille rakennusliikkeille. Työmaat koostuvat melko tasaisesti uudis- ja korjauskohteista niin toimitila- kuin asuntopuolellakin. Rakennusliikkeen toimintaa tukee mukavalla tavalla myös yrittäjä Jorma Rytkyn omistuksessa oleva Puuverstas Vaahtera Oy. – Rakennuksilla tulee usein vastaan tilanteita, joissa tarvitaan puusepän taitoa. Esimerkiksi päiväkotityömailla olemme kirvesmiestöiden ohessa pystyneet palvelemaan asiakastamme myös puusepäntuotteiden osalta, kertoo Jorma Rytky.

Mielenkiintoisia referenssikohteita Rakennusliike J. Rytky Oy:n monipuolinen osaaminen paljastuu jo pelkästään yrityksen referenssilistaa vilkaisemalla. Erikoisosaamista vaativia kohteita siellä edustavat mm. lukuisat päiväkodit ja palvelutalot. – Yksi vaativimmista projekteista sillä saralla lienee Kauklahden palvelutalo, jossa SRV toimi pääurakoitsijana ja me toteutimme monenlaisia rakennusteknisiä töitä koko urakan ajan, Rytky kertoo. Myös korjauspuoli on työllistänyt Raken-

nusliike J. Rytky Oy:tä varsin mielenkiintoisin urakoin. Esimerkkinä mainittakoon Erottajalla sijaitsevan Helsingin keskuspaloaseman saneeraus. – Kohde oli todella vaativa, mutta mielenkiintoinen. Haasteita toi ennen kaikkea paloasemalle tuleva tekniikka ja sen sijoittaminen historialliseen rakennukseen. Suunnitelmat muuttuivat koko ajan ja kohde vaati ongelmanratkaisua, mutta projekti eteni mallikkaasti hyvän työmaanjohto-organisaation ansiosta, Rytky kiittelee.

Tiukat aikataulut ovat alan suurin haaste Yllätyksellisyys ja suunnitelmien jatkuva muuttuminen on varsin tyypillistä saneerauskohteissa. – Esimerkiksi Helsingin taidehallissa, jossa Museovirasto oli mukana valvomassa työtä, jouduimme palaveeraamaan useaan otteeseen siitä, miten hommaa tulee jatkaa, Rytky muistelee. Haasteita löytyy myös asuntopuolelta, sillä uuden tekniikan asentaminen 1960–70-luvuilla rakennettuihin taloihin ei ole aina aivan yksinkertaista. Suurin ongelma tämän päivän rakennuksilla on Rytkyn mukaan kuitenkin kilpajuoksu ajan ja rahan kanssa. – Aikataulut ovat aivan liian tiukkoja ja aiheuttavat ongelmia kuivumisen ja laadun suhteen. Töitä joudutaan tekemään jopa öisin ja viikonloppuisin, jotta aikataulussa pysytään, hän toteaa. Yrittäjä näkee selkeän muutoksen verratessaan nykypäivän rakentamista muutaman kymmenen vuoden takaiseen aikaan. – 1980-luvun lopulla

www.jrytky.fi • info@jrytky.fi Eskolantie 1 A 00720 Helsinki

rakentaminen oli vielä leppoisampaa ja kaikki tunsivat toisensa. Nyt samalla työmaalla saattaa toimia jopa kymmeniä eri aliurakoitsijoita ja ala on muuttunut kaikin puolin hätäisemmäksi, tunnottomammaksi ja raadollisemmaksi, hän toteaa. Tulevaisuuden suhteen Rytkyllä onkin yksi selkeä toivomus: että alalla hellitettäisiin kiirettä ja panostettaisiin taas enemmän laatuun. – Tiedän, ettei hyvä laatu tule aikatauluja kiristämällä, hän toteaa.

Hyvä porukka on ollut avain menestykseen Vaikka ala on tunnetusti haavoittuvainen, toivoo yrittäjä rakentamista riittävän tasaiseen tahtiin. – Minun on vaikea kirjoittaa kenellekään lomautuslappua, varsinkaan silloin, kun kyseessä on tunnollisia kavereita, joilla on halu tehdä ja asenne kohdillaan. Se vie yöunet, sillä tiedän ihmisten tarvitsevan töitä ja rahaa elämiseen, Rytky sanoo. – Firmamme ei ole vain minä, sillä yksin en olisi saanut tätä aikaiseksi. Täytyy nostaa hattua hyvälle porukalle, joka on ollut mukana jo vuosia ja halunnut antaa oman panoksensa, yrittäjä jatkaa. Osaava henkilöstö onkin ollut suuri tekijä siinä, että Rakennusliike J. Rytky Oy tunnetaan laajalti laadukkaasta työjäljestään. – Tulemme paikalle silloin kun lupaamme ja teemme hyvin sen minkä lupaamme. Sen olen oppinut, että jokainen arpa ei voita ja joskus urakoissa tulee takkiin, mutta silti emme tingi laadusta, sillä puskaradio on meille paras mahdollinen mainoskanava, Rytky tiivistää.

www.verstasvaahtera.fi vaahtera@puuverstasvaahtera.fi Huurrekuja 7 A 108-109 04360 Tuusula 37


Laadukkaat materiaalit ja yli 20 vuoden kokemus ovat tehneet lohjalaisesta vesikattoja asentavasta yrityksestä yhden alansa pidetyimmistä.

Turvallinen vesikatto syntyy PVC-katteesta SANNA LEHTOSAARI TEKSTI HENNA KERÄNEN

L

ohjan Teollisuuskatot Oy on vesikattoalan ammattilainen, joka edustaa saksalaisen Renolit konsernin Alkorplan PVC-katteita. Valtakunnallisesti vaikuttavan perheyrityksen asiakkaisiin kuuluu niin rakennusliikkeitä, kiinteistön omistajia kuin maatalouden toimijoitakin. Kohteet ovat isoja, jopa 30 000 m² laajuisia.

Tärkeä työturvallisuus

PVC-kate on paloturvallinen tuote

Vaikka PVC-katteen asentamiseen ei liitykään suurta paloriskiä, täytyy katolla työskentelevien silti huomioida turvallisuus monin tavoin. – Työturvallisuuden takaaminen lähtee liikkeelle jo projektin suunnitteluvaiheesta, jolloin pohdimme mm. aikataulutusta ja logistiikkaa, Norrby kertoo.

PVC-katetta on käytetty Suomessa jo vuodesta 1985 lähtien, mutta kaikille tuotteen edut eivät ole silti vielä tuttuja. – PVC-kate sopii lähes kaikkiin kattoihin, se on pitkäikäinen ja paloturvallinen. Rakenteista voidaan tehdä sen avulla yksinkertaisia, mikä puolestaan laskee vesikaton hintaa, summaa Lohjan Teollisuuskatot Oy:n toimitusjohtaja Tomi Norrby.

Työmailla tapaturmilta vältytään huolehtimalla riittävästä putoamissuojauksesta ja siisteydestä. – Jotta liikkuminen olisi mahdollisimman helppoa, ei työmaalla saa olla liikaa tavaraa. Kompastumisia ja putoamisia ehkäistäänkin esimerkiksi lajittelemalla ylimääräiset roskat pois jaloista. Myös nostovälineiden täytyy olla kunnossa ja henkilöstön perehtynyttä työmaahan, Norrby listaa.

Lukuisista hyvistä ominaisuuksista tärkein lienee kuitenkin paloturvallisuus. – PVC-katteen asentamisessa ei käytetä avotulta, mikä tekee jo työstä turvallisen. Myöskään valmis vesikatto ei levitä paloa, eikä siksi tarvitse yhteyteensä aina edes palokatkoja, Norrby kertoo.

Laaja-alaista palvelua Työturvallisuuden ohella Lohjan Teollisuuskatot Oy tunnetaan monipuolisesta palvelustaan. – Jos tarve vaatii, teemme kohteeseen myös rakenteellisia muutoksia, Norrby vahvistaa. Sellaisia kaivattiin viime kesänä myös Iittalan lasitehtaalla, jonka vesikaton vaihdon Lohjan Teollisuuskatot Oy suoritti. – Koska runkorakenteet eivät olleet enää siinä kunnossa kuin pitäisi, jouduimme tekemään ennen katon vaihtoa myös perustusten vahvistuksia, Norrby kertoo. Kohde oli muutenkin erityisen haastava – niin aikataulullisesti kuin suunnittelunsakin puolesta. – Tuotanto oli koko ajan käynnissä, joten turvallisuuden takaaminen oli yksi tärkeimpiä seikkoja. Tehtaassa toimi myös kaksi isoa lasiuunia, joihin ei saanut päästää vettä, Norrby muistelee.

www.lohjanteollisuuskatot.fi

38

Haasteista huolimatta uusi katto oli paikoillaan jopa hieman etuajassa ja asiakas tyytyväinen lopputulokseen. – Myös moni muu muistaa meidät siitä, että projektimme sujuvat mallikkaasti ja luovutuksen jälkeen asiakkaalla on jälleen hyvä ja toimiva katto, Norrby tiivistää.


UUSIMAA

Puunkaadon, raivauksen ja energiapuun käsittelyn ammattilainen SANNA LEHTOSAARI TEKSTI MIA HEISKANEN

Woodcastle Oy on erikoistunut puunkaatoon, raivaukseen ja puunajoon Uudellamaalla. – Kaadamme ja teemme puunajon rakennustonteilta sekä erikoiskohteista jotka ovat meidän toimialuettame. Jalostamme energiapuuta tuotantoon ja tarjoamme palvelua puuenergian hyötykäyttöön. Asiakkaamme koostuvat pääasiassa maa- ja rakennusliikkeistä, metsäyhtiöistä ja voimalaitoksista, työnjohtaja Sami Kajonlinna täsmentää. Yhtiön liiketoiminta koostuu kahdesta pääalueesta: rakennustonttien puuston korjuu, jonka kohderyhmänä ovat isot ja keskisuuret rakennusliikkeet. Woodcastle tarjoaa täyden palvelun puuston korjuuta, puunkaadosta kantojen poiskuljetukseen. ­Toinen kasvava liiketoiminta-­alue on bioenergiakentät, eli energiapuun terminaalipalvelut, logistiikan hallinta ja varastointi alueellisille lämpölaitoksille ja metsäyhtiöille.

Täyden palvelun talo Woodcastle tarjoaa asiakkailleen täyden palvelun konseptia puunkorjuussa. – Emme siis tuota pelkkää metsuripalvelua, vaan kokonaisuutta. Pyrimme siihen, että rakennus­ja maanrakennusliikkeet eivät tarvitse puiden kuljetuksiin enää erillisiä urakoitsijoita, vaan me hoidamme tarvittaessa heidän puolestaan koko prosessin puiden kaadosta poisvientiin. Asiakkaamme ovat kokeneet hyvänä myös sen, että annamme omalle osuudellemme tarkan aikataulun ja kokonaishinnan.

Terminaalitoiminta kasvaa Woodcastle Oy tuottaa ja hoitaa energiapuun logistiikkaa isoille ja pienille energialaitoksille. – Käsittelemme ja varastoimme haketta ja muuta energiapuuta tehokkaasti Mäntsälän terminaalissamme ja huolehdimme oikea-aikaisista toimituksista energialaitoksille. Yhtiö onkin perustanut viime vuonna Mäntsälään bioenergiaterminaalin, jonka kokonaispinta-ala on noin 3 hehtaaria. – Pystymme hoitamaan noin 60 000 kiintokuutiota puumassaa, mikä tarkoittaa toista tuhatta rekallista sisään ja samaa määrää ulos vuoden aikana. Olemme kartoittaneet vastaavia kohteita myös muissa kunnissa, sillä tavoitteenamme on tarjota vastaavaa, räätälöityä palvelua myös muualle Suomeen. Kajonlinna kertoo, että olennaista on se, että asiakas voi määrittää, kuinka pitkälle hän haluaa antaa omassa hallinnassaan olevan puun varastoinnin: tarvitseeko asiakas haketusta Woodcastlelta vai käyttääkö hän omaa haketusverkostoaan tai tarvitseeko hän apua kuljetuslogistiikkaan. ­Minimissään voimme tarjota pinta­alaa asiakkaan puun varastointiin ja tarvittaessa muita lisäpalveluja. – Tavoitteenamme on kasvaa ja verkostoitua vahvasti tällä liiketoiminta-alueella.

Woodcastle Oy Woodcastle Oy_logo3_lowres_ei varjoa

• Puustokorjuu • Energiapuun kenttäpalvelut Puh. 040 577 7115 Tarjouspyynnöt info@woodcastle.fi Työnjohtaja Sami Kajolinna sami.kajolinna@woodcastle.fi

39


RAKENNUSALALLA TARVITAAN YHTEISTYÖTÄ

S

TM Etelä-Suomi Oy on pääkaupunkiseudulla toimiva maa- ja pohjarakennusurakoitsija sekä infrarakentaja. Yrityksen monipuoliseen palvelukattaukseen lukeutuvat mm. paalutus- ja louhintatyöt, tukiseinien rakentaminen, vesi- ja viemäröintityöt sekä betoni- ja pihaurakointi. Asiakaskunta koostuu pääasiassa rakennusliikkeistä, mutta myös kaupungeista, kunnista ja kiinteistöyhtiöistä.

Apuna kattava kumppaniverkosto STM Etelä-Suomi Oy:n vahvuuksiin kuuluu tehokas kokonaisuudenhallinta maa40

ja pohjarakentamisessa. Apuna siinä toimii kattava yhteistyökumppaneiden verkosto. – Kaikkea ei tarvitse tehdä itse, sillä verkostoistamme löytyy alansa ammattialaisia esimerkiksi paalutukseen tai louhintaan. Oma fokuksemme on hoitaa kokonaisuus mahdollisimman tehokkaasti, ja siksi vahvuutemme pääsevätkin parhaiten esille useita eri maa- ja pohjarakentamisen osaalueita yhdistävissä projekteissa, toteaa yrityksen toimitusjohtaja Kimmo Annala. Konseptin ansiosta asiakas voi ostaa STM Etelä-Suomi Oy:ltä kilpailukykyiseen hintaan koko maa- ja pohjarakentamisurakan. Annala näkee, että tämän kaltainen suuntaus on alalla koko ajan vahvistumaan

päin. – Kun rakennusliike lähtee toteuttamaan hanketta, on heille tärkeää päästä mahdollisimman pian tekemään itse runkoa. Verkostojen ansiosta yrityksemme saa porukkaa ja kalustoa paikalle nopeasti sekä kilpailukykyiseen hintaan, Annala perustelee.

Yhteistyö alalla on lisääntynyt Annala on huomannut, että rakentamisessa suositaan muutenkin yhä enemmän yhteisiä projekteja. – Esimerkiksi allianssityyppiset hankkeet ovat mielestäni hyvä suuntaus, sillä niissä koko ryhmän yhteinen tavoite on saada vietyä projekti läpi hyvällä laadulla, aikataululla ja kustannus-


UUSIMAA tehokkaasti. Mikäli halutaan rakentaa projekteja hyvin, täytyy ehdottomasti tehdä yhteistyötä ja istua samalla puolella pöytää, toimitusjohtaja pohtii. Yhteistyö ei rajoitu pelkästään urakoitsijoiden välille, vaan toimii yhtälailla myös asiakkaan suuntaan. – Haluamme olla lähellä asiakkaita ja ymmärtää, mitä ja millaisella aikataululla he tarvitsevat. Meillä on osaamista tulla mukaan projektiin jo hyvin varhaisessakin vaiheessa ja työstää sekä ideoida hanketta yhdessä asiakkaan kanssa. Näen että se on osa nykyaikaista kumppanuusmallia, Annala toteaa. Toimitusjohtajan mukaan jokaiseen työmaahan tulee lähteä ajatuksella, että se on asiakkaan tärkein projekti sillä hetkellä. – Olennaista on myös miten organisaatio suhtautuu virheisiin. Emme lähde syyttelemään, vaan istumme alas ja ratkaisemme ongelmat, sillä tärkeintä on työmaan eteneminen, Annala lisää.

SANNA LEHTOSAARI TEKSTI HENNA KERÄNEN

Osoitus monipuolisuudesta STM Etelä-Suomi Oy tunnetaan alueellaan luotettavana ja nopeana, mutta ennen kaikkea monipuolisena kumppanina, jonka kapasiteetti riittää myös isojen ja vaativien kohteiden toteuttamiseen. Yksi sellainen on aivan hiljattain valmistunut Vehon uusi toimitila Vantaan Koivuhaassa. – Kyseessä oli haastava ja mielenkiintoinen hanke, jossa olimme päätoteuttajia projektin alkuvaiheen ajan. Isojen maa- ja pohjarakennustöiden ohella teimme kohteeseen myös pihaurakan, eli asfaltoinnit, kivi- ja vihertyöt, Annala kertoo. – Kyseinen kohde kuvastaa mielestäni hyvin meidän tahtotilaamme olla monipuolinen urakoitsija, toimitusjohtaja summaa. Tulevaisuudessa STM Etelä-Suomi Oy:n tavoitteena on toimia yhä enemmän myös betoni- ja pihaurakoinnin parissa. – Kyseiset osa-alueet liittyvät niin kiinteästi yhteen maarakentamisen kanssa, että jos hoidamme työmaan koordinoinnin myös niiden osalta, pystyy asiakas keskittämään omat resurssinsa jo seuraaviin asioihin, Annala perustelee.

Rakentamisessa ei kukaan pärjää yksin, vaan ympärille tarvitaan luotettava joukko eri alojen osaajia. Tähän ajatukseen perustuu myös pääkaupunkiseudulla vaikuttavan maarakennusliikkeen toiminta.

RAKENTAMISEN KOKONAISPALVELUA LUOTETTAVALTA KUMPPANILTA Maa- ja pohjarakentaminen Kunnallistekniset työt Perustukset Piha- ja viherrakentaminen

41


Helposti lähestyttävä kattoammattilainen Oli kyseessä sitten suuri tai pieni projekti, katto-ongelmissa kannattaa aina kääntyä ammattilaisen puoleen. Ympäri Suomen toimiva kattoammattilainen huoltaa ja urakoi mielellään pienempiäkin kohteita.

T

anskalaiseen Icopal-konserniin kuuluva Icopal Katto Oy on valtakunnallinen kattourakointiin erikoistunut yritys, jonka toiminta jakaantuu karkeasti kahteen osaan: varsinaiseen urakointiin ja huoltopalveluihin. Yrityksen referenssilistalta löytyy mm. Helsingin musiikkitalo, Eduskuntatalo ja mieleen hyvin jäänyt Kampin pihakansi. – Sen käyttöiäksi oli laskettu 200 vuotta. Teimme siis tarpeeksi jämerät eristeet, nauravat aluepäällikkö Mika Karsikas ja huoltopalveluiden myyntipäällikkö Harri Kuhanen. Tällä hetkellä yritys urakoi mm. Kalasatamassa.

Turvallisuus tulee ensin Icopal Katto haluaa olla turvallisuuden suhteen suunnannäyttäjänä omalla alallaan. Koska ala on vaativa ja kaikki mahdolliset vaaratekijät ovat olemassa, turvallisuuteen on korostetusti keskitytty jo aivan konsernitasolla. Päämääränä on ylläpitää ja parantaa henkilöstön turvallisuutta työmailla. – Me olemme tässä Espoossa harvinainen rakennusliike, sillä meillä on tällä hetkellä nolla tapaturmaa -taajuus! Olemme mukana myös Nolla tapaturmaa vuonna 2020 -hankkeessa, Karsikas ja Kuhanen kertovat. Yritys käyttää lisäksi tiedonvälittämiseen viimeisintä teknologiaa olevia välineitä ja mobiiliversioita. Niin talon sisäinen tieto kuin informaatio asiakkaidenkin kanssa kulkee digitaalisesti.

Markkinoiden laajin valikoima katto- ja vedeneristyspalveluita: 42

SANNA LEHTOSAARI

Samoin myös viikoittaiset työturvallisuuskatselmukset tehdään digitaalisten järjestelmien kautta.

Jätä katto-ongelmat ammattilaiselle Icopal Katon kokeneet työntekijät hoitavat ammattitaidolla kaikenlaisten kattojen huollot vuodenajasta riippumatta. Yritys saa monesti yhteydenottoja vasta siinä vaiheessa, kun katon kanssa alkaa olla todellisia ongelmia. – Olemme nähneet karmiviakin juttuja! Oireita, kuten katon vuotoa, ei kannatta alkaa odottaa, Karsikas ja Kuhanen ohjeistavat. Jo 15–20-vuoden ikäiselle katolle tulisi tehdä kuntotarkastus. – Kattoa tulisi huoltaa vähintään kaksi kertaa vuodessa: keväällä ja syksyllä. Pelkkä tarkastus sekä kaivojen ja rännien putsaaminen riittävät. Oikein huollettu katto näkyy aina kiinteistön arvossa, Karsikas ja Kuhanen muistuttavat. Kiinteistönomistajien kanssa yritys tekee säännöllisiä huoltosopimuksia. Vaikka yritys tunnetaankin suurista ja vaativista kohteistaan, urakoi se paljon myös pienempiä kohteita, kuten omakotitaloja ja kouluja. – Emme kieltäydy mistään hommasta, teemme mielellämme myös pieniä kohteita! Olipa katon kanssa minkälainen ongelma tahansa, meihin voi ottaa yhteyttä. Jos ei muuta, niin neuvoja ja ohjeita annamme ainakin, Karsikas ja Kuhanen lupaavat.

urakointi huollot ja kunnossapito saneeraukset kattoturva pihakannet terassit Kysy lisää sillat

Icopal Katto Oy Läntinen teollisuuskatu 10 02920 ESPOO Puh. 020 7436 200

www.icopal.fi


Smile & Clean Oy on yrityssiivouksiin erikoistunut perheyritys, jossa pyritään aina ylittämään asiakkaan odotukset. SANNA LEHTOSAARI TEKSTI MIA HEISKANEN

Astetta parempaa siivouspalvelua – Emme ole tavallinen siivousfirma, sillä panostamme vahvasti palveluun ja asiakaskokemukseen. Meitä kutsutaankin täyden palvelun taloksi, Smile & Clean Oy:n aluejohtaja Mira Kärkkäinen kertoo ja jatkaa: – Palvelu tarkoittaa meillä sitä, että pyrimme aina ylittämään asiakkaan odotukset. Olemme myös helposti lähestyttävä ja tavoitettava siivousalan yritys.

Toiminnan keskiössä laatu Smile & Clean ei kilpaile hinnalla, vaan laadulla. – Laatu on meille ehdottomasti keskeisintä, siitä emme tingi, yhtiön toinen omistaja ja perustaja Raija Myyryläinen painottaa. Laadun osoituksena yhtiöllä onkin asiakkaina kohteita, joista tunnetuin on Finlandia-talo, jossa ei pärjää keskinkertaisella suorituksella, vaan siivouksen on oltava aina huipputasoa. – Laatu syntyy myös työn tasalaatuisuudesta. Meillä onkin hyvin osaava, motivoitunut ja koulutettu henkilöstö, jonka vaihtuvuus on äärimmäisen pientä.

Asiantuntijapalvelu kuuluu asiaan Asiantuntijuus ja siihen liittyvä neuvonta on myös itsestäänselvyys. – Neuvomme ja opastamme mielellämme asiakkaitamme ilman lisäveloitusta. Jos yritys vaikkapa muuttaa uusiin tiloihin, voimme opastaa lattia- ja muiden pintamateriaalien valinnassa, jotta pinnat on helppo pitää puhtaana. Voimme myös auttaa valitsemaan helppohoitoiset huonekalut ja muut pintamateriaalit. Useinhan sisustussuunnitteluvaiheessa ei kiinnitetä huomiota eri pintamateriaalien puhdistukseen ja hoitoon. Moni asiakas kaipaa opastusta myös ympäristöasioihin liittyviin valintoihin ja toimenpiteisiin. Siihenkin voimme tarjota asiakkaalle huomattavaa lisäarvoa. Kannustankin yrityksiä kääntymään meidän puoleen, sillä oikeilla valinnoilla ja opastuksella yritys voi säästää pitkän pennin, Myyryläinen muistuttaa.

100 % asiakaspalvelua Mäkäräisen mukaan Smile & Clean voi myös aidosti todeta olevansa asiakassuuntautunut yritys. – Väitän, että asiakaspalvelu on viety meillä äärimmilleen. Mikään ei ole meille mahdoton tehtävä ja meiltä tilataan lyhyelläkin varoitusajalla huikeita juttuja. Emme hätkähdä, jos asiakas soittaa edellisenä päivänä ja pyytää meitä silittämään satojen eri kansallisuuksien liput tai metsästämään rosterisia roska-astioita tuhansien ihmisten tilaisuuteen. Autamme mielellämme asiakkaitamme kiperissä tilanteissa ja olemme käytännössä aina tavoitettavissa. Yritys on omistajiensa Raija ja Teuvo Myyryläisen näköinen, jotka ovat tehneet aina työtä täydellä sydämellä asiakkaan parhaaksi.

laadukasta yrityssiivousta www.smileclean.fi mira@smileclean.fi

Mira Kärkkäinen Aluejohtaja 040 7755 987 43


TULOKSIA KOVALLA TYÖLLÄ SANNA LEHTOSAARI TEKSTI JOHANNA DAHLGREN

KORKEA TYÖN LAATU JA VANKKA AMMATTITAITO OVAT VALTTIKORTTEJA, JOISTA VANTAALAINEN RAKENNUSALAN YRITYS TUNNETAAN.

K

un yrittäjä Rami Koskinen vuonna 2008 perusti Otesan Oy:n, teki hän vielä täysipäiväisesti palkkatöitä. Vuonna 2010 yrittäjyys käynnistyi todenteolla. Kova työ on tuonut tuloksia, sillä vuosien myötä yritys on kasvanut tasaisesti ja erikoistunut korjausrakentamiseen. Tänä päivänä yritys on kysytty toimija rakennusalalla, ja Koskinen katsookin hyvillä mielin myös tulevaisuuteen: – Kasvua haetaan tulevaisuudessakin ja vuoden alusta on tarkoitus palkata uusia työntekijöitä lisää, Koskinen kertoo.

44

Jokaisessa kohteessa on omat haasteensa Otesan Oy on ollut toteuttamassa projekteja laidasta laitaan. Yrityksen referenssilistalta löytyy useita kohteita yksityisasunnoista kesähuviloihin ja julkisten tilojen muutosremonteista piha-alueiden rakentamiseen. Yritystä työllistävät eniten vesivahingoista ja kosteusvaurioista johtuvat kylpyhuone- ja keittiöremontit: – Olemme nähneet monenlaisia tapauksia. Epäonnistuneita omatoimisia remontteja, vesivahinkoja joiden aiheut-


UUSIMAA

tajina ovat vanhat pesukoneet tms. sekä taloteknisiä vikoja, yrittäjä Rami Koskinen ja työnjohtaja Antti Koskinen kertovat. Tällä hetkellä yrityksellä on meneillään isoja projekteja, joissa mm. kiinteistön saunatilat saavat kokonaan uuden ilmeen linjasaneerauksen yhteydessä. Varsinaisia linjasaneerauksia yritys ei kuitenkaan tee. Vaikka suurin osa Otesan Oy:n asiakkaista on taloyhtiöitä ja kiinteistöjä, yrityksen palvelut on suunnattu myös yksityisille.

Pitkälle vietyä palvelua Otesan Oy palvelee asiakkaitaan avaimet käteen -periaatteella, joka lähtee liikkeelle kohteeseen paikan päällä tutustumalla. Kokonaisvaltaiseen palveluun kuuluu oleellisesti myös suunnittelu ja tarvittaessa yritys ohjaakin asiakkaan esim. keittiösuunnittelua tarjoavalle yritykselle. – Otesanilla seurataan tarkasti ajan trendejä ja siksi myös suunnitelmamme lähtevät asiakkaan toiveista, maustettuna uusilla

ideoilla. – Kaikki räätälöidään asiakkaan toiveiden mukaan, mutta tarjoamme mielellämme myös omia näkemyksiämme ja ideoitamme, sanovat Rami ja Antti Koskinen.

Laatuun panostetaan Kun remontoidaan jo olemassa olevaa kohdetta, koskaan ei voi tietää mitä vastaan tulee. Siksi töitä ei voi tehdä pintapuolisesti, vaan rakenteita on avattava ja työt on tehtävä kerralla kunnolla. Otesan Oy:n voimavara ja laadun salaisuus ovat joustavat ja ammattitaitoiset työntekijät, jotka ovat sitoutuneita yrityksen arvoihin ja laatukriteereihin. Lisäksi jokaiselle erikoisalalle löytyy omat asiantuntijansa. Yrityksen sisällä vallitseva hyvä henki ja luottamus näkyvät kaikessa, mitä yritys tekee: – Lopetamme hommat vasta, kun olemme tulokseen tyytyväisiä ja siksi työpäivät saattavat joskus venyä hyvinkin pitkiksi. Tulokset saavutetaan vain kovalla työllä, Rami ja Antti Koskinen sanovat.

www.otesan.fi 45


VAATIVIEN KOHTEIDEN SANEERAAJA Remonttimesta taitaa vaativien kohteiden saneeraukset. Viime vuosina yhtiö on suunnannut yhä vahvemmin sairaala- ja lääkintäympäristöjen korjaus- ja muutostöihin. SANNA LEHTOSAARI TEKSTI MIA HEISKANEN

R

emonttimesta Oy on vuonna 1990 perustettu rakennusliike, Yhtiön päätoimialoja ovat rakennusten korjaus-, muutosja julkisivutyöt. – Asiakkaitamme ovat pääosin yritykset ja yhteisöt. – Mutta toki myös yksityishenkilöt, toimitusjohtaja Kari Kavén kertoo. Remonttimesta operoi pääkaupunkiseudulla, jossa yhtiölle onkin kertynyt parinkymmenen toimintavuoden aikana vaikuttava referenssilista.

Aikataulu oli todella tiukka ja kaiken keskellä lattioiden alta paljastui erikoinen arkkurakennelma: kasa luita lautojen ja sepän takomien rautojen sisällä. Ritarihuone on suojelukohde, joten työt oli pysäytettävä ja kutsuttava Museovirasto paikalle. Museoviraston tutkimukset paljastivat, että kyse oli eläimen luista, joten ne jätettiin lattian sisään ja saimme työt aikataulussa päätökseen.

Lähetystöistä Ritarihuoneelle

Kavén kiitteleekin, että yrityksellä on ollut mahdollista työskennellä mielenkiintoisissa projekteissa. – Kohteemme ovat usein hyvin vaativia, mutta juuri se tuo sisältöä tekemiseen.

Remonttimesta on saneerannut vuosien varrella mm. lukuisia lähetystöjä. – Olemme operoineet Ranskan, Iso-Britannian, Italian ja Belgian lähetystöissä.

Sairaalarakentamisen erikoisosaaja

Myös Ritarihuone on tullut tutuksi. – Toteutimme laajan kellarikerroksen muutos- ja korjaustyön pitkäaikaisen yhteistyökumppanimme Puramex Oy:n kanssa, jonka yhteydessä toteutettiin hyvin suojattu arkistotila Ritarihuonesäätiön arvokkaille historiallisille asiakirjoille. Mieleenpainuvin projekti Ritarihuoneella oli wc-tilojen saneeraus.

www.remonttimesta.fi

kari.kaven@remonttimesta.fi Vaihde: 010 28101 0120 Gsm: 0400 459 002

46

Viime aikoina yhtiön toiminta on suuntautunut sairaalarakentamiseen. – Ensimmäinen kohteemme oli Bulevardin klinikka Helsingin keskustassa. Rakensimme sinne magneettikuvaustilan. Se oli hyvin vaativa projekti, sillä se toteutettiin Helsingin ydinkeskustassa vanhan talon ullakolle. Pääsimme tämän projektin ansiosta esille mm. Rakennustaito-lehteen. Yhtiö onnistui projektissa hienosti ja työ poiki vastaavanlaisen magneettikuvaustilan Keravalle. – Olemme tehneet myös Helsinki Hospitalille kokonaisen kerroksen, laajentaneet kaksi leikkaussalia ja rakentaneet potilashissin vanhan porrashuoneen tilalle. Aivan hiljattain valmistui hammaslääkäriasema Keravalle hoito- ja toimistotiloineen. Se on sikäli poikkeava kohde, että kyseessä on “vain” kolme vuotta vanha kerrostalo, mutta sinnekin on tehty mittava remontti uusine tilajakoineen. Parhaillaan on käynnissä laiteasennukset. Sairaala- ja lääkintätilat ovatkin rakentamisen saralla oma erikoisosaamisen ala, joka kiehtoo Remonttimestaa ja sen tekijöitä. – Pölyttömyyden vaatimus on sairaalaympäristössä aivan ehdoton. Saneeraustöissä pöly on suurin haitta, joten se tuo omat haasteensa töiden toteuttamiselle. Mutta me osaamme sen.


INNOVATIIVISTA TYYLIKKYYTTÄ RENSON CAMARGUELLA

Nauti pihastasi vuoden ympäri

TURKU Nuppulantie 33 20320 Turku Puh (02) 276 9300

SALO Katrineholminkatu 9 24240 SALO Puh (02) 7315 415

Löydä

HELSINKI Munkkiniemen Puistotie 1 00330 Helsinki Puh 050 344 1193

OULU Kirkkokatu 61 90120 OULU Puh 040 968 2026

palveluita KIRJOITA ETSI ARTIKKELEITA -HAKUKENTTÄÄN HAKUSANA Esim. Yrityksen nimi tai aihe, kuten sähkö, betoni yms.

www.solidhouse.fi


Fossiilisten polttoaineiden käyttöä pyritään rajoittamaan, mutta se ei silti poista öljyn hyviä ominaisuuksia. Vihreitä arvoja kunnioittavien onneksi myös öljyalalle tulee koko ajan uusia biotuotteita.

Öljy lämmittää edelleen noin 200 000 suomalaiskotia TIINA VIKBERG TEKSTI HENNA KERÄNEN

K

otimainen perheyhtiö Lämpöpuisto Oy omaa vuosikymmenten kokemuksen öljyalalta. Tänä päivänä yritys myy ja toimittaa lämmitysöljyä ja koneissa käytettävää polttonestettä ympäri Suomen kaikkiaan yli 70 säiliöauton kapasiteetilla. Turussa sijaitsevan pääkonttorin lisäksi Lämpöpuisto Oy:llä on myyntikonttorit myös Espoossa ja Oulussa.

tama vuosi sitten myös Lämpöpuisto Oy:n omistaja ja toimitusjohtaja Osmo Puisto pelkäsi öljylämmityksen suosion hiipuvan varsin piankin maalämmön tehdessä tuloaan ja valtion nostaessa öljyn verotusta. – Nyt öljyn hinta on kuitenkin laskenut voimakkaasti eikä ainakaan suuria korotuksia ole lähiaikoina näkyvissä, Puisto toteaa.

Öljylämmityksen pitkät perinteet

Toimitusjohtaja tietää myös, että öljylämmityksen sisäistäneet harvoin lähtevät muuttamaan tapojaan. – Moni muu lämmitysmuoto vaatii huomattavasti enemmän työtä kuin öljy. Maalämpö on helppo, mutta ei kuitenkaan toimiva yksistään, sillä sekin vaatii rinnalleen sähkön, Puisto sanoo.

Öljy on lämmittänyt suomalaisia koteja 1950-luvulta alkaen, jolloin öljypolttimet alkoivat korvata edeltäjiään koksikattiloita. 1960–80-lukujen kuluessa öljy kipusi nopeasti lämmitysmuotojen ykköseksi, kunnes sähkö sittemmin nousi kilpailijaksi sen rinnalle. Tänä päivänä energiamarkkinoilta löytyy lukuisia erilaisia vaihtoehtoja, mutta siitä huolimatta öljyllä lämpiää yhä edelleen noin 200 000 suomalaiskotia. Vielä muu48

Toimintavarma ja kustannustehokas Öljylämmityksestä suositun vaihtoehdon tekeekin ennen kaikkea sen helppous ja kustannustehokkuus. Laitteistot


LÄMMITYS

toimivat hyvin ja asukas voi olla varma siitä, että öljyllä talo pysyy lämpimänä ja myös lämmintä vettä riittää. Öljylämmityslaitteiden pitkänajan tuotekehitys, joka on alkanut jo vuosikymmeniä sitten, on saanut aikaan luotettavan rakennusten lämmitysmuodon, jossa laitekustannus on erittäin edullinen. Laitteisto on myös pitkäikäistä; säiliö voi kestää parhaimmillaan jopa 80 vuotta, öljykattila 40–50 vuotta ja öljypolttimokin 25–30 vuotta, Puisto kertoo. Esimerkiksi uutta taloa ostavien ei Puiston mukaan kannata rynnätä heti vaihtamaan vanhaa öljylämmitystä muihin energiavaihtoehtoihin. – Jos laitteisto on toimiva, kannattaa katsoa talvi tai pari ja vasta sitten miettiä, onko muutoksille tarvetta. Olipa energia mikä tahansa, siitä joutuu aina maksamaan. Siksi onkin hyvä myös pohtia, haluaako siitä maksaa laitteiden muodossa vai ostettuna energiana, toimitusjohtaja muistuttaa. Yksi tärkeä tekijä on myös se, miten hyvin tuotetun lämmön pystyy pitämään sisällä, eli kuinka tiivis talo on. Myös järjestelmien kunnossapito vaikuttaa kulutukseen ja laitteiston käyttöikään. – Öljylämmityslaitteita kannattaa huoltaa ja pitää puhtaana. Myös lämmitysöljyissä on eroja, Shellin tuotevalikoimaan kuuluu lisäaineistetut Premium lämmitysöljyt, jotka säästävät kulutuksessa ja pitävät kattilan ja polttimen puhtaana.

Ympäristökysymykset haastavat alaa Vaikka öljy on tällä hetkellä lähes ennätyksellisen hal-

paa, tuovat ilmastonmuutos ja verotus alalle silti omat haasteensa. Fossiilisista polttoaineista halutaan päästä eroon ja öljykriisistäkin on kohuttu jo monta vuotta. Öljylämmityksestä Puisto kuitenkin rauhoittelee suositun vaihtoehdon öljyyn luottavia asiakkaitaan: tekeekin ennen kaikkea – Öljyn on pitänyt loppua jo sen helppous ja kustanmonesti, mutta siitä huolimatta nustehokkuus. maailmasta löydetään aina vain isompia ja suurempia esiintymiä, vaikkakin toki entistä syvemmältä. Öljyala on myös mennyt eteenpäin ja esimerkiksi polttonesteisiin on tullut biotuotteita, hän kertoo. Taustalla vaikuttaa EU-lainsäädäntö, sillä valtiot sitoutuvat täyttämään liikennepolttoaineiden bio-osuuden joka vuoden 2016 alusta nousi 10 % ja vuoteen 2020 mennessä jo 20 %. Sen lisäksi Itä- ja Pohjanmerellä liikennöivien laivojen polttonesteen rikkiraja on asetettu 1 %:iin. Liikennepuolella biopolttonesteitä tehdään esimerkiksi orgaanisista jätteistä tai metsäteollisuuden sivutuotteista eli mäntyöljystä. Puisto uskoo, että tulevaisuudessa vastaavanlaisia tuotteita voidaan varmaankin käyttää myös rakennusten lämmittämiseen. – Vaikka siis haluaisi pienentää hiilijalanjälkeään, ei välttämättä kannata lähteä heti vaihtamaan talon öljykattilaa. Markkinoille saattaa tulla tuotteita, jotka korvaavat fossiiliset polttoaineet, joten varsinkin nyt kun öljyn hinta on alhaalla, kannattaa vaihtoehtoja harkita rauhassa. 49


HELPOTUSTA PROJEKTIPÄÄLLIKÖIDEN TYÖHÖN TIINA VIKBERG TEKSTI HENNA KERÄNEN

Asiakas saa saman oven takaa sekä henkilöstövuokrauspalvelut että projektissa tarvitsemansa työkalut hyödyntäessään vahvaa yhteistyötä tekevien turkulaisyritysten Tools & Doers -konseptia.

50


VARSINAIS-SUOMI

MML

-Group Oy on toimitusjohtajansa Henri Memosen opiskeluaikoinaan perustama yritys, jonka toiminta keskittyi aluksi opiskelijatyövoiman henkilöstövuokraukseen. Ajan saatossa yritys kasvoi ja vuonna 2011 sen toimintaan liittyi täysipäiväisesti myös Tuomas Lehtovaara, joka oli kylläkin ollut mukana alusta alkaen sekä perustajana että konsulttina. Yrityksen laajennuttua sittemmin henkilöstövuokrauksen ohella myös työkalujen maahantuontiin, myyntiin ja vuokraukseen, oli seuraava askel pohtia, millaisella paketilla toimintaa olisi tehokkainta jatkaa. Kun Teppo Lehtovaara samoihin aikoihin perusti henkilöstövuokrausyritys GroupPro Oy:n, alkoivat firmat suunnitella yhteistyökuviota, jonka avulla jokainen pystyisi keskittymään täysillä omaan osaamiseensa. Toiminnan perusajatus pysyi samana. Yhden luukun takaa asiakas saa työmaalleen sekä osaavan henkilöstön että työkalut. – Meillä on yli 90 päämiestä työkalupuolella, joten pystymme palvelemaan laajasti eri aloja – rakentamista, infraa, silta-, sähkö-, tele- ja ICT-puolta, Memonen kertoo. Valikoimista löytyy niin käsityökaluja kuin isompia työryhmätyökalujakin, joita kaikkia MML-Group Oy myös vuokraa asiakkailleen.

Uudenlainen tapa toimia MML-Group Oy:n kokonaisvaltainen tapa toimia on alalla vielä poikkeuksellinen. Memonen kuitenkin uskoo, että heidän tarjoamansa konsepti on sitä, mitä rakennusmaailma nyt haluaa. – Olen itsekin ollut mukana projektirakentamisessa infrapuolella ja hoitanut siellä työmaapäällikön tehtäviä, joten tiedän, millainen ruljanssi projekti kaikkine rönsyineen on. Olemmekin lähestyneet asiaa projektipäällikön näkökulmasta ja pyrimme helpottamaan hänen arkeaan, toimitusjohtaja kertoo. Projektipäällikön vastuulla on lähestulkoon kaikki aina henkilöstöhallinnollisista asioista työkalujen ja materiaalien hankintaan. Kun GroupPro Oy hoitaa henkilöstöpuolen ja MML-Group Oy tarvittavat työkalut ja -koneet, voi projektipäällikkö keskittyä itse työmaan läpivientiin, ei pienten

taustakomponenttien pohtimiseen. – Jos esimerkiksi kone hajoaa, niin apu löytyy yhden puhelinsoiton takaa. Sama koskee henkilöstöä; jos joku työntekijöistä joutuu jäämään sairaslomalle, meiltä tulee heti uusi tilalle, selventävät Memonen ja Tuomas Lehtovaara.

Valmiita tai räätälöityjä paketteja Vuosien kokemuksen myötä yrityksellä on tarjota asiakkaalle valmiita paketteja nopeallakin aikataululla. – Perehdymme jokaiseen projektiin tapauskohtaisesti, mutta tarkoin valmistellut pohjat helpottavat lopullisen paketin räätälöintiä projektikohtaisesti asiakkaan tarpeiden mukaiseksi, Tuomas Lehtovaara kertoo. Rakennusalalla aikataulut ovat tiukat, joten yritykset ovat tottuneet reagoimaan muuttuviin tarpeisiin nopeasti. Memonen kuitenkin toivoo, että he pääsisivät nykyistä enemmän mukaan jo projektin laskentavaiheessa. – Mitä aiemmin meidät otetaan mukaan palettiin, sitä paremman loppupalvelun me pystymme tuottamaan. Kyseessä on siis myös asiakkaan etu, toimitusjohtaja tiivistää.

Hyvä vaihtoehto myös työntekijälle Monet asiakkaat tuntevat vuokraamansa työntekijät jo hyvin ja saattavatkin kysyä heitä jopa nimellä. – Miehemme ovat monelle yritykselle melkein kuin omia työntekijöitä, joku toinen vain hoitaa henkilöstöhallinnon heidän puolestaan, Teppo Lehtovaara kertoo. Vuokrafirman palkkalistoilla työskenteleminen on hyvä vaihtoehto myös monelle työntekijälle, etenkin kausivaihtelusta kärsivällä rakennusalalla. – Henkilöstöpalveluyritykset mahdollistavat pidempiä työsuhteita. Vaikka työmaat vaihtuvat, pysymme koko ajan työntekijän palkanmaksajina, Tuomas Lehtovaara perustelee. – Oma ammattiosaaminen pitää olla oikeassa käytössä. Ei ole mitään järkeä, että taitava asentaja joutuu markkinoimaan itseään, kun me voimme tehdä sen hänen puolestaan. Me palkkaamme porukkaa ja keskitymme mahdollistamaan kaikille paremman ja tehokkaamman työnteon, Memonen lisää.

www.mml-group.eu | +358 (0) 50 587 1255 | info@mml-group.eu 51


Kestävät rakenteet moneen tarpeeseen

B

etoni on kestävyytensä ja lujuutensa ansiosta todettu erittäin hyväksi perusrakennusmateriaaliksi. Tärkeintä on kuitenkin laadukkaiden raaka-aineiden valinta sekä veden suhde sementtiin, jotta tuote takaa pitkäkestoisen sekä turvallisen rakenteen. Betonin toimitus koostuu monesta eri vaiheesta, ja betonin laatu sekä säänkestävyys voidaan varmistaa vasta kun se on saavuttanut normilujuutensa. Ketju lähtee liikkeelle oikeanlaisten raaka-aineiden valinnasta, jota seuraa valmistuksessa käytettävä nykyaikainen teknologia ja lopuksi toimitus asiakkaalle sovittuna ajankohtana.

Sijainti ratkaisee Jotta laadukkaat raaka-aineet ja kilpailukykyinen hinta ovat taattuja, on tehtaan sijainnilla merkitystä. Kymppibetoni Oy on pitkän linjan valmisbetonin tuottaja, jonka liiketoiminta on alkanut puhtaasti kysynnästä. – Tarkoitus on ollut tuottaa valmisbetonia paikalliselle betonielementtitehtaalle ja samalla myydä tuotetta tarvittaessa maakuntiin, yrittäjä Heikki Laaksonen kertoo. Kymppibetonin tehtaat sijaitsevat Kosken kunnassa ja Oripäässä. Yritys palvelee asiakkaitaan isoista rakennusliikkeistä aina yksityishenkilöihin Varsinais-Suomen alueella. Merkittävä osa liikevaihdosta muodostuu kuitenkin edelleen Kosken Betonielementti Oy -tehtaan tarpeista. Tänä päivänä hintakilpailu betonilla on kovaa ja hinnat pitää pystyä perustelemaan, mutta ammattitaitoisella henkilöstöllä ja taatulla laadulla on myös merkitystä. Merkittävä referenssi Kymppibetoni Oy:n uusi aluevaltaus ovat tuulivoimaloiden perustukset, joita yritys työsti syksyllä. Vaikka tuotteen ja laadun kehittelyssä oli pitkä työ, onnistui projekti loistavasti: – Olemme onnistuneet kaikissa laadun osa-alueissa. Kuutiomäärällisesti tämä oli iso homma, ja opimme siitä paljon, Laaksonen sanoo.

w w w. k y m p p i b e t o n i . f i

V

uonna 2008 perustetussa Kosken Betonielementti Oy:ssä asioita on opeteltu rauhassa. Nykyään 40–45 henkilön voimin pyörivä yritys aloitti toimintansa maatalouselementtien parissa, mutta sittemmin suurimmiksi työllistäjiksi ovat nousseet rakennusliikkeet, joiden kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä sekä Turun talousalueella että pääkaupunkiseudulla. Vuosien aikana yrittäjä Marko Koski on saanut huomata, että menestyminen alalla koostuu monesta pienestä tekijästä ja muuttuviin markkinoihin täytyy osata sopeutua. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin jatkuva halu oppia uutta. Markkinat laajenevat rakennustoiminnan kasvun myötä Toimintansa aikana yritys on kuljettanut betonielementtejä pääasiassa noin 100 kilometrin säteellä Turuntien varrella sijaitsevasta toimipaikastaan. Viime vuosina markkinoiden perässä on jouduttu siirtymään myös pääkaupunkiseudulle, jossa uudisrakentaminen on ollut Varsinais-Suomea vilkkaampaa. Nyt rakennustoiminta on lähtenyt kuitenkin taas kasvuun myös Turussa, Tampereella ja Länsi-Uudellamaalla. – Näen tämän talven jo positiivisempana aiempaan verrattuna, Koski toteaakin.

Sopeutumiskyky ja laatu kantavat rakennusalalla

www.koskenbetonielementti.fi

Kosken Betonielementti Oy toimii mielellään Turun seudulla. Vaikka kilpailu asiakkaista onkin ajoittain kovaa, tekevät alueen yritykset usein myös yhteistyötä keskenään. – Ja kun markkinoille kerran pääsee, ovat turkulaiset rakennusliikkeet uskollisia asiakkaita, kiittelee yrittäjä. Laatu taataan tarkalla valvonnalla Yrityksen tarjoamien tuotteiden laatu perustuu uusimpaan tekniikkaan ja tuotantotapoihin. Myös alan yleinen valvonta on tarkkaa ja erilaisia laatumittauksia ja muita tarkastuksia tehdäänkin useita kertoja vuodessa. Lisäksi jokainen valmis elementti on tarvittaessa jäljitettävissä tarkkojen tuotetietojen avulla, jotka kertovat muun muassa sen valmistuspaikan ja -ajan sekä eränumeron. 52

Kuvassa on aikaisemmin toimitettu talo ja hyvän yhteistyön tunnusmerkkinä jatketaan seuraavan talon rakentamista samalle tilaajalle.


Kiinteistön paloturvallisuudesta ei kannata tinkiä, sillä se voi tulla kalliiksi.

ETHÄN TINGI KIINTEISTÖSI PALOTURVALLISUUDESTA! SANNA LEHTOSAARI TEKSTI MIA HEISKANEN

P

resto Paloturvallisuus Oy:n toimitusjohtaja Mauri Mettälä on hieman huolissaan, sillä omavarainen varautuminen ja suhtautuminen paloturvallisuuteen kiinteistöissä ja yrityksissä on osittain jopa yllättävän huonolla tolalla. – Valitettavan paljon mennään siitä mistä aita on matalin ja vasta paloviranomaisten huomautusten jälkeen toteutetaan minimitaso, koska on pakko. Mettälän mukaan tilannetta ei voi kuitenkaan yleistää, sillä on myös kiinteistöjä, joissa paloturvallisuus on hoidettu esimerkillisen laadukkaasti ja järjestelmällisesti. – Yleensä näissä kiinteistöissä toimivat yritykset ovat hoitaneet asiat jopa yli lain vaatiman tason, sillä he ovat ymmärtäneet, että paloturvallisuus on riskienhallintaa, eli ennakointia ja varautumista.

Valitse kumppani oikein! Paloturvallisuuden suunnittelu, ennakointi ja koulutus ovat varautumisessa tärkeässä roolissa. – Laki edellyttää, että tietyn kokoisilla kiinteistöillä on oltava pelastussuunnitelma, jossa on arvioitu mm. kiinteistön paloturvallisuusriskit ja kirjattu, miten riskejä minimoidaan sekä laadittu tulipalojen varalta toimintaohjeet, Mettälä muistuttaa. Kiinteistöissä olisikin syytä etukäteen pohtia, millainen on sopiva alkusammutuskalusto ja osaavatko paikalla olevat henkilöt sitä käyttää. – Tulipalo voi lähteä nopeasti liikkeelle esimerkiksi toimistoympäristössä näyttöpäätteestä, roskakorista tai sähkölaitteesta. Siksi tulisi pohtia, uskaltavatko kiinteistössä toimivat henkilöt tällaisessa tilanteessa tarttua alkusammutusvälineisiin. Jos osaamista ja uskallusta ei löydy, on syytä valita ammattitaitoinen kumppani, joka kouluttaa. Kumppanivalinnassa kannattaa Mettälän mukaan kiinnittää huomiota kokemukseen ja asiantuntemukseen. – Pelkkä hinta ei saisi ratkaista kumppanin valinnassa, kun on kyse paloturvallisuudesta.

Presto Paloturvallisuudella on useiden vuosikymmenten kokemus paloturvallisuusalalta, joten kattavaa asiantuntemusta löytyy kaikenkokoisten kiinteistöjen paloturvallisuuden kehittämiseen.

Kaikki paloturvallisuuteen Prestosta Mettälä on myös sitä mieltä, että alkusammutusvälineiden hankinnassakaan ei kannata painottaa liikaa tuotteen edullisuutta. – Mikäli alkusammutusvälineet eivät toimi tositilanteessa toivotulla tavalla, voi sillä olla ikävät seuraukset. Hankittujen välineiden kunnossapitoon kannattaa kiinnittää huomiota. – Laadukaskin käsisammutin saattaa olla käyttökelvoton, mikäli sitä ei tarkasteta ja huolleta asianmukaisesti ammattitaitoisissa käsissä. Presto Paloturvallisuus on kokonaisvaltainen paloturvallisuuden osaaja ja asiantuntija, jolta saa kattavasti kaikki kiinteistön paloturvallisuuteen liittyvät laitteet ja palvelut laitteiden huollosta, pelastussuunnitelmiin ja koulutukseen.

Autamme sinua valitsemaan kohteeseesi sopivat paloturvatuotteet ja -huoltopalvelut.

www.presto.fi 53


Led-tekniikka on monipuolistanut valaistuksen käyttömahdollisuuksia

H

ella Lighting Finland Oy on toiminut jo yli sadan vuoden ajan ajoneuvovalaistuksen ja elektroniikan parissa. Siksi onkin aivan luonnollista, että osaaminen myös uuden aluevaltauksen, eli sisävalaistuksen ja led-tekniikan saralla on yrityksessä huippuluokkaa. –Yrityksestämme löytyy kaikki se osaaminen, jonka avulla hyvästä led-komponentista osataan rakentaa laadukas valaisin erinomaisin ominaisuuksin, toteaa Hellan myynti-insinööri Erno Granroth. Tämän päivän led-valaisimissa mennään hyvin syvälle tekniikan maailmaan ja erilaatuisia komponentteja löytyy mielin määrin. Valaisimista annetaan myös lukuisia erilaisia tietoja, jotta sähkö- ja valaistussuunnittelijat pystyisivät vertailemaan tuotteita keskenään. Kun tavallinen kuluttaja sitten astelee marketin valaisinosastolle, kohtaa hän usein valtavan massan valaisimia, joiden joukosta oikean tuotteen valinta voi olla vaikeaa. – Hellan kanssa asioidessaan asiakkaan sen sijaan tarvitsee vain kertoa meille tarpeensa, ja me hoidamme tuotteen valinnan hänen puolestaan, lupaa yrityksen avainasiakaspäällikkö Marika Jääskeläinen.

Led-tekniikka on jo arkipäivää Hella Lighting Finland Oy tekee paljon yhteistyötä sähkö- ja valaistussuunnittelijoiden kanssa. Olipa kohde mikä tahansa, käydään led-vaihtoehto vähintäänkin läpi – niin arkinen ja käytettävissä oleva teknologia se jo on. – Led-valaisimet alkoivat yleistymään sisävalaistuksessa enemmän vajaa kymmenen vuotta sitten. Tekniikka on kuitenkin kehittynyt lyhyessä ajassa paljon eteenpäin, ja se mitä led on nyt 2016, on jo huimasti edistyneempää kuin vaikkapa vuonna 2008, Granroth toteaa. Tänä päivänä asiakkaat hakevat kestäviä, energiatehokkaita ja vihreitä ratkaisuja, ja niissä kaikissa led on huomattavasti parempi kuin moni perinteinen vaihtoehto. – Nykypäivän asiakkaat vaativat, että valaistusta suunniteltaessa laskelmia tehdään pitkällä aikavälillä ja takaisinmaksuaikaa miettien, Jääskeläinen tietää. – Ratkaisua täytyy silti aina jollain tapaa perustella ja silloin mietitään nimenomaan elinkaarikustannuksia. Laadukkaan led-valaisimen toimintaan voidaan luottaa useiksi vuosiksi eteenpäin, joten valaisinten tai pelkän valonlähteen vaihtoväli pienenee huomattavasti perinteisiin valonlähteisiin verrattaessa, Granroth lisää.

Hyvä vaihtoehto myös julkisiin tiloihin ja myymälöihin Hella Lighting Finland Oy:n tavoite on tuoda led-tekniikkaa yhä enemmän myös myymälöihin ja julkisiin tiloihin. – Esimerkiksi ostoskeskuksissa halutaan, että asiakkaat tulevat ja viihtyvät. Jos liikkeet on valaistu hyvin, ovat ne jo ulkoapäinkin katsottuna houkuttelevan näköisiä, Jääskeläinen tietää. Tuotteita tai tiettyä aluetta valaistuksen avulla esille tuomalla voidaan siis jossain määrin jopa ohjailla asiakkaiden liikkeitä. – Led-tekniikka on monipuolistanut valaistuksen käyttömahdollisuuksia. Led-valaisimilla ja niiden ohjauksella pystytään luomaan älykkäitä valaistusratkaisuja ja erilaisia valaistustilanteita, Granroth kertoo. Pienemmät huoltokustannukset ja energiansäästö puhuvat ledien puolesta etenkin ostoskeskuksissa, joissa valaisimia on paljon. Valaistusta suunnittelevien on hyvä ottaa huomioon myös talotekniset ratkaisut, sillä led voi parhaimmillaan säästää esimerkiksi jäähdytyskuluissa. – Perinteiset monimetallivalaisimet lämmittävät myymäläympäristöä todella paljon, jolloin tarvitaan myös tehokasta jäähdytystä. Led-valaisin sen sijaan ei lämpösäteile alaspäin asiakastiloihin, Jääskeläinen toteaa.

Valaistusratkaisu tilan ja tarpeen mukaan Led-valaisimissa on tarjolla useita eri värilämpötilakategorioita aina kylmästä valkoisesta lämpimään kynttilämäiseen valoon. Ohjauksen ja päivänvaloanturei54

LED-TEKNIIKKA JATKAA KEHITYSKULKUAAN JA ON TÄNÄ PÄIVÄNÄ USEIN PARAS MAHDOLLINEN VAIHTOEHTO NIIN KODIN, TYÖPAIKAN KUIN MYYMÄLÄYMPÄRISTÖJENKIN VALAISEMISEEN. TIINA VIKBERG TEKSTI HENNA KERÄNEN

den avulla valaistusta voidaan myös muuttaa tilanteen ja vuorokauden ajan mukaan. – Perussääntö on, että aamupäivällä valon pitäisi olla sinertävämpää ja iltaa kohden taas keltaisempaa, Jääskeläinen kertoo. Valaisimen valinnassa täytyy ottaa huomioon myös tilan käyttötarkoitus. Kouluissa ja työpaikoilla valaistuksen täytyy piristää, myymälöissä tuoda esille tuotteita ja ravintoloissa puolestaan luoda tunnelmaa. Led-tekniikan avulla tällaisten seikkojen huomioiminen on huomattavasti helpompaa kuin ennen.


VALAISTUS

VALAISTUS TUKEE VALINTOJA

Tunnelmaa ravintolaan, tarkkuutta työpöydälle, värejä myymälään. Tracklight Square SQ200 Tehokas kiskovalaisin saatavana erilaisilla sovittimilla erilaisiin virtakiskoihin. Erinomainen lämmönhallinta passiivisella jäähdytyksellä.

HELLA Lighting Finland Oy hella.com/industries

Viiden vuoden valmistajan takuu ja kahden vuoden STUL-takuu.

55


VARSINAIS-SUOMI

Oman alansa edelläkävijä

K

oko Suomen alueella toimiva Jaatimet Oy on palvellut rakennusliikkeitä ja tehnyt projektitöitä jo yli 20 vuoden ajan. Neljä vuotta sitten yrityksen johdossa tehtiin sukupolvenvaihdos, kun perustaja Teuvo Vaittinen siirtyi eläkkeelle ja toimitusjohtajaksi nousi hänen poikansa Jari Vaittinen. Yritys on tunnettu aktiivisesta tuotekehitystyöstään ja on toiminut siten vuosia edelläkävijänä teräsovialalla. Tuoteryhmät ovat pysyneet kutakuinkin samoina yrityksen perustamisvuodesta 1994 lähtien. Jaatimet Oy valmistaa räätälöidysti palo-ovia ja -ikkunoita, teräsovia ja lasijulkisivuja.

Omaa tuotekehittelyä Koska teräsovien valmistaminen on erikoisala, Suomessa ovivalmistajia on vain muutamia. Erityisesti palo-ovien tyyppihyväksyntä on raskas projekti, johon pienet valmistajat eivät pysty. Jaatimet Oy:llä tyyppihyväksynnät ovat kuitenkin kunnossa. – Palo-oville on odotettu CE-merkintää jo 15 vuotta, ja sitä lykätään viranomaisten taholta jatkuvasti. Meillä on omat tyyppihyväksynnät ja valmistamme itse kaikki tuotteet Suomessa, Jari Vaittinen kertoo.

Somerolainen teräsrakentamisen ammattilainen panostaa tuotteisiinsa aina suunnittelusta lähtien. Räätälöidysti valmistetut ovet ja lasijulkisivut koristavatkin monia erikoisia kohteita. TIINA VIKBERG TEKSTI JOHANNA DAHLGREN

Yrityksellä on pitkän linjan kokemus omasta tuotekehityksestä, jota se tekee yhteistyönä testaus- ja tutkimuslaitosten kanssa. Oman tuotekehityksen tuloksena on syntynyt myös yrityksen tärkein tuote, ThermoFin-lämpökatko-ovi, jonka yritys on patentoinut. Tehokkaasti lämpöä ja ääntä eristävä ThermoFin on myös muiden tuotteiden kantava voima. Yrityksen itse kehittämällä murtosuojaovella on sen sijaan tehty niin poliisitaloja kuin vankiloitakin. Murtosuojaovi on Finanssialan Keskusliiton hyväksymä ja tiukkojen standardien mukaisesti testattu. Turvallisuusvaatimusten edelleen kiristyessä tuotekehitys nousee Vaittisen mukaan yhä tärkeämpään asemaan: – Se on meidän tapamme vastata haasteisiin. Tulevaisuudessa ovet tulevat automatisoitumaan ja kulunvalvontaa lisätään, ja meidän on varauduttava siihen. Laadun on oltava kohdallaan aina suunnittelusta asennukseen asti. Laadusta tinkiminen kyllä näkyy heti lopputuotteessa.

Vahvuutena erikoiset projektit Jaatimet Oy:n voimavara ovat ammattitaitoiset työntekijät, jotka yhdessä monipuolisen tuotevalikoiman kanssa pystyvät tekemään suuria ja erikoisiakin projekteja. Yritys on asentanut ja valmistanut räätälöidysti ovet esimerkiksi Eduskuntataloon sekä eri ministeriöihin. Helsingin Musiikkitaloon yritys valmisti 1 500 ääni- ja paloeristävää teräsovea ja lasiseinää. – Olemme tehneet paljon kohteita, jotka vaativat erityisvaatimuksia. Tällä hetkellä olemme tekemässä Länsimetroa, joka on mielenkiintoinen projekti. Tässä projektissa erityisvaatimuksena on paineenkesto. Onhan ovien kestettävä junan aiheuttamaa paineen vaihtelua vuosikymmenet, Vaittinen sanoo. Kaikki tuotteet valmistetaan Jaatimet Oy:n tiloissa Somerolla oman henkilökunnan osaavissa käsissä. Jos jokin asia askarruttaa, yritys neuvoo mielellään: – Kun vaatimukset tänä päivänä ovat haastavia ja jatkuvasti muuttuvia, ei auta muu kuin kysyä. Autamme ilomielin arkkitehteja, suunnittelijoita, rakennusliikkeitä ja muita rakennusalan ammattilaisia, Vaittinen toteaa.

56


T

urkulainen mainosalan yritys on täynnä innostunutta asennetta ja innovatiivisia ideoita. Asiakkaalle tämä tarkoittaa oivaa mahdollisuutta kasvattaa omaa myyntiään uusilla ja erottuvilla mainoksilla. Makerspoint on täyden palvelun mainospainotalo, joka myy asiakkailleen kaikkea käyntikorteista messuseiniin ja teippauksista auringonsuojakalvoituksiin. Vaikka yrityksen omat tilat löytyvät Turusta, kattaa toiminta-alue silti käytännössä koko Suomen. – Etelä-Suomen ulkopuolella tapahtuviin asennuksiin käytämme kattavaa yhteistyökumppaneiden verkostoa, kertoo Makerspointin toimitusjohtaja Walter Bertoft.

Tavoitteet korkealla Vuoden verran toimineessa yrityksessä tavoitteet on asetettu korkealle. Tämä edellyttää rohkeaa ja innovatiivista ajattelua. Rohkeuden ohella tavoitteen saavuttaminen vaatii myös konkreettisia toimia. Makerspoint harjoittaakin aktiivista myyntiä ja pyrkii kasvattamaan sekä henkilöstöään että laitekantaansa. Myös yhteistyökumppaneiden käyttö näyttelee isoa osaa kasvavan toiminnan luomisessa.

Innovatiivisia ideoita Makerspointin toiminta on lähtenyt käyntiin vauhdikkaasti, sillä avaimet käteen -periaatteella toimivalle mainospainolle on selvästi tarvetta. – Erotumme muista tarjoamalla kaikille tuotteillemme myös asennuksen, Bertoft kertoo. – Olemme aidon kiinnostuneita lopputuloksesta, ja pyrimme tuottamaan aina jotain uutta ja

innovatiivista. Kun asiakkaan kauppa käy avullamme mahdollisimman hyvin, vaikuttaa se positiivisesti myös omaan kaupankäyntiimme, toimitusjohtaja uskoo. Innovatiivisuudesta kertoo yrityksen laaja tuoterepertuaari. – Myymme mm. kolmiulotteiselta vaikuttavia teippauksia, sekä infonäyttöjä, joihin yrittäjä voi helposti vaihtaa mainokset vaikka kotona istuessaan. Valikoimiin kuuluu myös älykalvoja, jotka muuttuvat yhdellä napin painalluksella kirkkaasta valkoiseksi ja toimivat siten esimerkiksi näkösuojina. Lisäksi kalvoon voidaan heijastaa videotykillä liikkuvaa kuvaa, Bertoft kertoo.

Täyden palvelun mainostalo esittelee asiakkailleen alan uusimmat ideat EMILIA LEHTILÄ TEKSTI HENNA KERÄNEN

Vaikuttavia referenssejä Bertoft itse on toiminut alalla pitkään jo ennen Makerspointin perustamista, ja monet vanhat asiakkaat ovatkin seuranneet hänen perässään uuteen yritykseen. Myös uudet asiakkaat ovat löytäneet Makerspointin yhteistyökumppaneiden ja muun verkostoitumisen kautta. Aktiivisen myynnin ansiosta vuoden vanha yritys on päässyt toteuttamaan jo monia mielenkiintoisia kohteita. – Olemme tehneet mm. seinäteippauksia Iskun myymälöihin, kylttejä Muumimaailmaan sekä lukuisia ajoneuvoteippauksia suuryrityksille ja pienillekin toimijoille, sekä muita töitä kansainvälisille yhtiöille, Bertoft luettelee. Yksi toimitusjohtajan suosikkikohteista on kuitenkin Länsikeskuksen Citymarketin apteekki, jonne toteutettiin hyllyopasteet, ikkunateippaukset, murtosuojakalvot sekä seinätapetit. – Lopputuloksesta tuli niin pirteä, että asiakas tulee terveeksi pelkästään astumalla sisään kyseiseen apteekkiin, Bertoft naurahtaa.

KAIKKI MAINOSPAINOTUOTTEET YHDELLÄ YHTEYDENOTOLLA Esimerkiksi mainosteippaukset, banderollit ja auringonsuojakalvot. Myös asennus.

MakersPoint Oy Vuorelankatu 7 • 20320 Turku www.makerspoint.fi

57


Etsitpä sitten tuliaiskukkaa, apua viherrakentamiseen tai ylipäätään kasveihin ja kukkiin liittyvää tietoutta on Kauppilan piha- ja puutarhakeskus osoite jonne suunnata. TIINA VIKBERG TEKSTI HENNA KERÄNEN

Täyden palvelun puutarhakeskus

P

uutarhakeskus Kauppila Oy on vaikuttanut Turun alueella jo kuudenkymmenen vuoden ajan, ja asiakkaat tuntevatkin yrityksen laadukkaana toimijana, joka tuottaa vuosittain markkinoille jopa satoja uusia lajikkeita. Yrityksen siirryttyä hiljattain Kuntecin omistukseen on toimintaa tarkoitus kehittää yhä monipuolisemmaksi.

Laajoja palvelukokonaisuuksia Viime vuosina Kauppila on keskittynyt perusbisnekseen, eli taimistoon ja kukkien myyntiin. Uuden omistajan myötä tarjontaan halutaan nyt kuitenkin palauttaa laajat palvelukokonaisuudet kuten viherrakentaminen, -suunnittelu ja -huolto. Myös Skanssin kauppakeskuksesta löytyvää Kauppilan kukkakauppaa pyritään nostamaan esille entistä enemmän. Kotifloristien iloksi yritys puolestaan järjestää kuukausittain kasveihin liittyviä kursseja ja koulutuksia. – Iso tavoitetilamme on rakentaa Kauppilasta jälleen täyden palvelun puutarha-

PIHA- JA PUUTARHAKESKUS

PIHASUUNNITTELU VIHERRAKENTAMINEN SISÄKASVIT JA TARVIKKEET KUKKASIDONTAA 2000 TAIMIVALIKOIMA

LAJIKKEEN

Kaurakatu 43, Turku & Kukkamyymälä Skanssi Puh. 02-276 1500 www.kauppila.fi 58

keskus. Olipa asiakkaan tarve mikä tahansa, tarvitsee hänen miettiä vain vanhaa kunnon Kauppilaa, linjaa myymäläpäällikkö Tommi Lammervo.

Tarina ja tuotteet esille Pitkästä historiasta ja hyvistä asiakkuuksistaan huolimatta Kauppila haluaa nyt tulla entistä vahvemmin esille eri medioiden kautta ja toisaalta myös nuortua. – Emme saa tuudittautua liikaa siihen, että meidät tunnetaan. Tänä päivänä alalle tulee isoja globaaleja ketjuja ja myös marketit tuovat markkinoille omia valikoimiaan. Siksi meidän onkin tärkeää kirkastaa kaikille tuotteemme ja tarinamme, tuoda esille se, miksi me olemme täällä, Lammervo summaa. Erikoisuuksien ohella Kauppilan vahvuus on panostaminen laatuun ja vastuullisuuteen. – Jollei ole tutustunut alaan, vertaa äkkiä vain hintoja, ja silloin menee metsään. Suurin merkitys on sillä, että tuote on laadukas ja voi pitkään hyvin. Laatu ja vastuullisuus lähtevät meillä jo yhteistyökumppaneiden valinnasta – myös heidän täytyy jakaa meidän arvomaailmamme, Lammervo sanoo.

Kasvit tuovat iloa ja energiaa Viherrakentaminen tuntuu olevan nyt muodissa, ainakin jos mediaa ja etenkin television lukuisia puutarhaohjelmia on uskominen. Samaan aikaan ihmisillä on kuitenkin koko ajan taloudellisesti yhä tiukempaa, joten oma haasteensa on saada heidät satsaamaan myös kasveihin. – Kasvit tuovat viihtyvyyttä ja energiaa, mikä on varmasti tärkeää näinä aikoina. Kukka voi toimia jopa kodin kiintopisteenä ja tuoda tilaan väriä ja hengittämisen helppoutta. Oikein hoidettu piha puolestaan nostaa asunnon arvokkuutta, eikä ilmeen muuttumiseen lopulta vaadita aina paljon rahaa tai tekemistä, Lammervo summaa. – Me Kauppilassa seuraamme alaa jatkuvasti, joten pystymme tarjoamaan asiakkaille tuotteiden ja osaamisen ohella myös uusia tai jopa yllätyksellisiä ajatuksia ja ideoita, myymäläpäällikkö lupaa.


Arkkitehtitoimisto Vapaavuori

Haastavat toimeksiannot ovat ammatin suola

Yksilöllistä tyyliä sisustustarralla Graafinen suunnittelija ja mainosalan ammattilainen Sari Eskola sai sattumalta yritysidean, kun hän tuloksetta yritti löytää mieluisaa sisustustarraa kotiinsa. Markkinoiden suppea valikoima innosti häntä suunnittelijana tarjoamaan ihmisille enemmän vaihtoehtoja kodin kaunistamiseen. Lopputuloksena oli liike Liedossa ja verkkokauppa, jotka palvelevat niin loppukuluttajia kuin yrityksiä. Myymälä Mielikuvat suunnittelee, valmistaa sekä myy sisustustarraa kotiin ja toimistoon. Sisäkäyttöön tarkoitetun sisustustarran voi kiinnittää niin seinään kuin ikkunaan ja poistaa vaivattomasti jälkiä jättämättä. Sisustuselementti tuo estetiikkaa ja tunnelmaa tilaan, joten se on myös erinomainen tapa

tehdä esimerkiksi myyntikohteista puhuttelevampia. Sisustustarrassa on myös käytännöllinen puoli, se toimii nimittäin erinomaisesti tyylikkäänä näkösuojana. – Nykyinen rakennustrendi keskittyy paljolti suuriin lasipintoihin ja ikkunoihin. Sisustustarralla saa yhtä hyvän suojan kuin sälekaihtimilla, mutta se on huomattavasti kevyempi ja kauniimpi ratkaisu, joka päästä luonnonvaloa sisään. Näkösuoja on myös suosittu toimistotiloissa, varsinkin neuvotteluhuoneissa. Tarrojen lisäksi Eskola myy erikokoisia ja -tyylisiä tulostustapetteja, jotka ovat olleet erittäin suosittuja varsinkin niiden helppokäyttöisyyden takia.

– Korkealaatuinen ja paksu tapetti ei veny ja on ensikertalaisellekin helppo asentaa. Olemmekin saaneet paljon kiitosta siitä, että kohdistukset heti pysyvät paikallaan. Kun tapetin haluaa poistaa, riittää että se kastellaan ja vedetään pois, sitä ei tarvitse nyppiä ikuisuuksia. Myymälä Mielikuvan laajasta valikoimasta löytyy varmasti jotakin jokaiselle, mutta Eskola suunnittelee mielellään tuotteita asiakkaiden toivomusten mukaan. – Joskus asiakkaalla saattaa olla oma kuva tai haluaa minun keksivän jotakin tyyliin sopivaa. Graafisena suunnittelijana osaan hahmottaa, mikä on järkevää tilan kannalta ja näin antaa yksilöllistä palvelua.

Sisustus- ja lahjatavaroiden lisäksi Hushållska tarjoaa yhteistyökumppaninsa Mallu Myyryläisen kautta sisustussuunnittelu-, ompelu- ja pin-

taremonttipalveluita. Yhteistyö forssalaisten yrittäjien kesken on tiivistä. Jos Hushållskasta ei löydy asiakkaan etsimää tuotetta tai palvelua, Heinämäki ohjaa asiakkaan mielellään muille paikallisille yrittäjille. – Olen saanut apua yhteistyökumppaneilta ja muilta yrittäjiltä. Ja jos en tiedä jotain, otan asiasta selvää, Heinämäki kertoo. Vaikka osa liikkeen tuotteista on pysynyt samoina, Heinämäen mukana valikoimaan on tullut uusiakin tuotteita. Ikisuosikki Pentikin lisäksi Hushållskasta löytyy uutuutena mm. Riviera Maisonin tuotteita, jotka ovat houkutelleet kaupoille etenkin nuoria naisia. Heinämäki on iloinen, että

Toimeksiantojen mukana tulevat haasteet ovat Vapaavuoren mukaan ammatin suola. – Sitä huomaa työssään, että niitä uusia haasteita tavallaan kaipaa ja jopa hakee. Koen, että toimeksiantojen rajoitukset antavat mahdollisuuden haastaa omaa luovuutta ja oivaltaa uusia asioita. Mielestäni on todella tärkeää oman ammattitaidonkin kannalta, että pyrkii erilaiseen tekemiseen ja jatkuvaan kehitykseen. Vapaavuori nauttii selvästi työstään ja kertookin, että hän hyvin nopeasti arkkitehtuuriin tutustuttuaan koki alan omakseen. – Olen aina piirtänyt, suunnitellut ja tehnyt käsilläni. Kolmiulotteinen hahmottaminenkin on oma taitolajinsa, jonka huomasin hallitsevani.

Uusien haasteiden edessä Historiallisella Finlaysonin vanhan kehräämön alueella Forssassa sijaitseva sisustus- ja lahjatavaraliike Hushållska sai viime vuoden loppupuolella uuden emännän, kun Päivi Heinämäki osti tilan kymmenen vuotta liikettä pitäneeltä Tiina Lepolalta. Hammashoitajana työskennellyt Heinämäki kaipasi uusia haasteita ja oli jo pitkään miettinyt ryhtyvänsä yrittäjäksi. – En halunnut jahkailla. Ajattelin, että jos käy huonosti, ei maailma siihen kaadu. Sama ajatus pätee sisustukseen, tuore yrittäjä Heinämäki sanoo.

Pekka Vapaavuori ei opiskeluaikoina pitänyt yrittäjyyttä itseselvyytenä, mutta pian valmistumisen jälkeen lupaava arkkitehti kuitenkin voitti kilpailun Tallinnan taidemuseon toimeksiannosta ja aloitti samalla matkansa yrittäjänä. Siitä asti Arkkitehtitoimisto Vapaavuori on ollut kiireinen erilaisten toimeksiantojen parissa, niin taiteeseen ja kulttuuriin kuin asumiseen liittyen. Yritys toimii niin uudisrakennus kuin korjausrakentamisen parissa. Arkkitehtitoimistoa kiinnostavat erityisesti Logomon kaltaiset vanhan kiinteistön käyttötarkoituksen muutokset. Arkkitehtuuri kilpailuihin toimisto osallistuu edelleen tasaiseen tahtiin.

sisustus ei ole enää pelkästään naisten asia: – On riemastuttava nähdä, kuinka miehetkin tulevat ja tietävät mitä etsivät. Heinämäen mielestä itsensä hemmottelu on sallittua ja jopa suotavaa: – Nautin siitä, kun näen asiakkaan silmissä iloa hänen lähtiessään liikkeestä kauniin tuotteen kanssa. Se on työni suola!

Yrityksen toiminta-alueen Vapaavuori määrittelee hymyillen maapallon laajuiseksi. – Mitä sitä turhaan rajoittaa, hän toteaa. Turun seudulla yritys on ollut erityisen aktiivinen, etenkin suurten projektien, kuten Logomon parissa. Periaatteessa kuka tahansa voi olla yhteydessä arkkitehtitoimistoon ja pyytää palvelua. Monipuolinen kokemus alalta ja vaikuttavat referenssit tekevät Vapaavuoresta luotettavan asiantuntijan, jonka osaaminen soveltuu projektiin kuin projektiin.

59


Koko kansan konevuokraamo Rakennuskoneet vaativat suuren investoinnin, jota ei aina ole järkevää tehdä. Sidotun pääoman lisäksi koneiden ylläpitokustannukset rasittavat omistajaa – huollot ja katsastukset kun eivät ole ilmaisia. Vuokrakone on sekä lyhyt- että pitkäkestoisiin rakennustöihin oivallinen ratkaisu, joka säästää rahaa.

C

ramo on tunnettu niin rakennusalan toimijoiden kuin yksityisten kotirakentajien keskuudessa, ja on luonnollinen valinta kun oma kalusto ei riitä. Koneiden, laitteiden ja siirrettävien tilojen vuokrauksen lisäksi Cramolta saa monipuolisesti muita rakennukseen, saneeraukseen ja kunnossapitoon liittyviä palveluita. Turun toimipisteessä asennus-, myynti- ja vuokrapalvelut on otettu yhden katon alle, jolloin suunnittelu, aikataulutus ja ratkaisut voidaan toteuttaa jokaisen asiakkaan työmaan mukaisesti. Tarpeiden kartoitus, koneiden toimitus, asennus ja huolto helpottavat asiakkaan urakkaa huomattavasti, ja käytössä on aina laadukas kalusto.

Laaja valikoima vaativien asiakkaiden mieleen Vuokraamon esimies Jukka Tuominen ja myyntipäällikkö Veijo Peltola ovat seuranneet toimintaa useamman vuoden aikana ja vaikuttaneet sen kehittymiseen. Heidän mukaan Cramo Turku on laajentanut konekantaansa ja monipuolistanut palveluita kaikilla rakentamisen alueilla, varsinkin maanrakennuspuolella. Tuominen kertoo

TIINA PALKÉN TEKSTI TIFFANY SANZONE

asiakkaiden jopa yllättyvän palveluiden ja kaluston määrästä. Esimerkiksi uudistuneesta tuotevalikoimastamme löydät niin pölynhallinta- ja suojaustarvikkeet sekä henkilösuojaimetkin. Meiltä löytyy esimerkiksi suosittu vetoketjuovi moneen eri käyttötarkoitukseen; osastointiin ja pölynhallintaan. Vetoketjuovi on nopea ja helppo asentaa sekä kestävä käyttää. Ram Board® tuotteet vastaavat lattiasuojauksen vaikeisiinkin haasteisiin tarjoamalla kevyen, uudelleen käytettävän, kestävän ja helposti työstettävän materiaalin. Tuotteiden pääominaisuuksiin kuuluu hengittävyys, vedenpitävyys, iskunkestävyys, muotoiltavuus. Tuotteet soveltuvat betonin, parketin, laminaatin ja monen muiden lattiapintojen suojauksiin. Ram Board soveltuu myös erinomaisesti seinien ja nurkkien suojauksiin. Nykypäivän asiakkaat ovat vaativia, ja palvelun tason sekä osaamisen on vastattava vaatimuksiin. Cramon asiantuntijat osaavat valita asiakkaalle työhön soveltuvan koneen, ja löytävät ratkaisut haasteellisiinkin kohteisiin. – Vaivattomuus ja monipuolisuus ovat vahvuutemme. Asiakkaiden on helppo hankkia kaikki tarvittava meidän kautta ja asioida saman yhdyshenkilön kanssa, joka hoitaa tilauksen sekä työmaan tarpeet, Tuominen toteaa.

Palvelu lähtee tarpeesta

Turun vuokraus Avoinna arkisin klo 7.00 - 16.00 Cramo Finland Oy Kärsämäentie 51, 20360 Turku P. 010 661 2800 turun.vuokraus@cramo.com www.cramo.fi | www.facebook.com/cramofinland 60

Vahvan toimijan on kuitenkin jatkuvasti kehitettävä toimintaansa. Tuominen kertoo yrityksen palveluiden lähtevän asiakkaiden tarpeista. Sen lisäksi rakennusalan määräykset ja uudet säädökset ohjaavat valikoimaa. – Pääasia on, että oletpa rakentamassa uutta tai saneeraamassa vanhaa, meiltä löytyvät tarvittavat koneet ja työkalut siihen. Nopeat ja kustannustehokkaat ratkaisut, kilpailukykyiset kokonaispaketit, toimintavarmuus ja valmius vastata isojenkin työmaiden tarpeisiin tekevät Cramosta luotettavan yhteistyökumppanin. – Olemme saanet paljon hyvää palautetta konekannastamme, sen laadusta ja hyvistä palveluistamme, Tuominen kertoo. – Kannattaa tulla paikan päälle katsomaan mitä kaikkea meiltä löytyy.


VARSINAIS-SUOMI

Lisätiedot sivulla 112

Kaasunvalvontajärjestelmä parantaa työturvallisuutta

K

aasunvalvonnan parissa toimiva Sensorex Oy on alansa vanhin yritys Suomessa. Asiakaskunta koostuu yritysasiakkaista sekä teollisuuden toimijoista, joille tarjotaan mittava joukko erilaisia työturvallisuutta lisääviä tuotteita, kuten kiinteitä ja kannettavia kaasunilmaisimia sekä kaasuvalvontakeskuksia. Palvelutarjonta kattaa myös kaikkien myytävien tuotteiden asennuksen, huollon ja ylläpidon. Esimerkiksi teollisuuslaitoksiin asennettavat kaasunilmaisimet tunnistavat ilmassa olevat kaasut ja kertovat, ovatko ne ihmisille soveltumattomia tai jopa räjähdysvaarallisia. Laitteesta viesti siirtyy ensin kaasunvalvontakeskukseen ja tarvittaessa sieltä edelleen esimerkiksi paloviranomaiselle. Kannettava kaasunilmaisin puolestaan kulkee työntekijän rinnassa ja kertoo, onko tila turvallinen. – Mielestäni

sellainen olisi hyvä olla kaikilla riskialoilla työskentelevillä, toteaa Sensorex Oy:n toimitusjohtaja Janne Löppönen. Asiakkaat eivät välttämättä aina tarkalleen tiedä, millaisia kaasunvalvontaan liittyviä tuotteita he tarvitsevat. Silloin Sensorex Oy:n rooli asiantuntijana ja konsulttina korostuu. – Istumme aina samalla puolella pöytää kuin asiakas ja olemme aidosti kiinnostuneita siitä, että he saavat hyviä ratkaisuja, Löppönen kertoo. Hyvä maine onkin hankittu pitkälti tyytyväisten asiakkaiden ansiosta. Oma osuutensa Sensorex Oy:n menestyksessä on ollut myös innovatiivisuudella ja omalla tutkimus- ja tuotekehitystoiminnalla. – Haluamme olla alamme teknisiä edelläkävijöitä, toimitusjohtaja vahvistaa.

KAIKKI LÄHTEE ASIAKKAIDEN TARPEISTA

L

iedossa toimiva Iskas Oy on valmistanut ja maahantuonut ammattikäyttöön soveltuvia käsityövälineitään jo 1990-luvun alusta lähtien. Menestyksen takana ovat ennen kaikkea tuotteiden laatu ja kestävyys, joihin yrityksessä on panostettu alusta saakka. Laaja ja kiitelty tuotevalikoima sen sijaan on tulosta tiiviistä yhteistyöstä niin asiakkaiden kuin hyvien yhteistyökumppaneidenkin kanssa toimimisesta. Yritys on kehittänyt asiakkaiden toiveisiin perustuen esimerkiksi ammattilaisten suosimasta N-alumiinikola -sarjastaan myös tavallisille kuluttajille suunnatun Catusa-sarjan, joka esikuvansa mukaisesti sopii moneen eri käyttötarkoitukseen.

”Ken toiselle kuoppaa kaivaa, tarvitsee kunnon työkalut”

www.iskas.fi

iskas@iskas.fi

Tänä päivänä pihoihin panostetaan yhä enemmän, ja se näkyy selvästi myös välineistössä. – Joka materiaalille on omat välineensä, yrittäjä Ismo Litovuori sanoo. Myös Iskas Oy:n laajasta tuotevalikoimasta löytyy työkalu kaikenlaiseen rakentamiseen. Yritys valmistaa tilauksesta tuotteita myös räätälöidysti. Vaikka taantuma jyllää rakennusalalla, tuotevalikoimaa täydennetään jatkuvasti kysynnän mukaan. – Uutuutena ovat Malcon peltityövälineet, joita tuomme maahan. Olemme saaneet tuotteistamme paljon hyvää palautetta käyttäjiltä, ja alalla meidät tiedetään luotettavaksi toimijaksi, Litovuori kertoo. Iskas Oy toimii maanlaajuisesti ja vie tuotteitaan myös ulkomaille. Suomessa Iskas Oy:n monipuolisiin tuotteisiin voi tutustua Liedossa sijaitsevassa myymälässä, yrityksen kotisivuilla tai useiden jälleenmyyjien kautta. 61


Tehokasta kiinteistöhuoltoa TIINA PALKÉN TEKSTI TIFFANY SANZONE

Siistit porraskäytävät, kaunis piha ja ajankohtainen tekniikka tekevät kerrostaloasumisesta mielekästä ja helppoa. Tunnollisia yrityksiä tulisi tukea ja asiakkaana tulisi vaatia hyvää palvelua.

K

iinteistöhuollon maineikas toimija Turun Tehohuolto Oy palvelee kattavasti Turun asunto-osakeyhtiöitä. Toiminnan kivijalka on alusta asti ollut kiinteistöhuollossa ja siivouksessa, mutta suuren kysynnän myötä palvelutarjontaa on laajennettu. Saman katon alta löytyy tänään perinteisten palveluiden lisäksi sähkö- ja vaihtolavapalveluita, sekä trukkien ja koneiden huolto- ja korjaus-, myynti- ja vuokrauspalveluita. Toimitusjohtaja Miika Heinonen ja hallintojohtaja Sari Heinonen uskovat vahvasti nykyiseen toimintamalliinsa, sillä monipuolinen osaaminen yrityksen sisällä helpottaa töiden aikatauluttamista. Palveluiden monipuolistamiseksi on yritykseen hankittu nyt myös oma henkilönostin. Laajan erikoisosaamisen lisäksi yrityksellä on hyvä yhteistyöverkosto, joka koostuu putkimiehistä, saneerausliikkeistä ja kosteusvaurioihin erikoistuneista tekijöistä. Suunnitteilla on myös laajentaa kiinteistöhuoltoon liittyvään lasipalveluun, kuten lasien korjauksiin. Heinoset painottavat hyvän työn ja palvelun arvostamista. Usein hintoihin kiinnitetään liian paljon huomiota, jolloin palvelun laatu voi jäädä taka-alalle. – On tärkeää, että ihmiset selvittävät mitä halvimmalla hinnalla saa. Kaikki yrittäjät harjoittavat toimintaa, joka tuottaa rahaa, joten halvin hinta ei voi olla yhtä kuin laadukkain palvelu. Jos haluaa maksaa vähemmän, on myös tingittävä jostain, Sari Heinonen kertoo.

• KIINTEISTÖHUOLLOT • SIIVOUKSET • TRUKIT • • SÄHKÖTYÖT • VAIHTOLAVAT •

www.turuntehohuolto.fi 62

Heinoset ovat panostaneet laatuun ja luotettavuuteen. Työt toteutetaan ilman turhia välikäsiä, joten asiakkaiden tilanteesta ollaan aina ajan tasalla. – Työllistämme noin 30 alan ammattilaista. Hyvä yhteishenki sekä ilmapiiri ovat kaiken a ja o, joten pyrimmekin pitämään hyvää huolta henkilöstöstämme, Heinoset kertovat. Hyvä maine on kasvanut hyvästä työnjäljestä ja työntekijät ovat mukautuneet teknisesti kehittyvään alaan kuitenkaan käsityön arvoa unohtamatta.


Kattorakennus Oy

Uusi tulokas valloittaa kattoalaa

Led-valaistus järkevä ratkaisu tilaan kuin tilaan Led-valaisimet valtaavat markkinoita tasaiseen tahtiin niiden monien hyötyjen ansiosta. LedLinja on osallistunut energiatehokkaaseen kehitykseen tarjoamalla ympäristöystävällisiä led-valaistusratkaisuja yksityisille kuluttajille ja yrityksille. Yrityspuolella LedLinja on erikoistunut led-putkiin ja valonheittimiin, jotka korvaavat perinteiset, sähköä ahmivat loisteputket ja elohopea/halogeenivalaisimet. Mm. Loimaan Hurrikaani ja Bisons kamppailevat urheiluhallissaan LedLinjan valossa. Kuluttajapuolella onkin sitten kaikenlaista tarjolla. Yksi ledien monista eduista on niiden pitkäikäisyys. – Led-putket kestävät noin viisi kertaa kauemmin kuin perinteiset loisteputket, Reijo Lehto kertoo. Edut eivät suinkaan rajoitu pitkäikäisyyteen, sillä led-va-

loilla on monta muuta hyvää ominaisuutta. Niistä mainittakoon ensimmäisenä valojen energiatehokkuus. – Hehkulamppu kuluttaa kymmenen kertaa enemmän energiaa kuin vastaava led-valo. Kun liikkeisiin ja myymälöihin vaihdetaan vanhat loisteputket led-putkiin, ne maksavat itsensä tyypillisesti alle kahdessa vuodessa takaisin. Jokaisessa julkisessa tilassa pitäisi olla led-valaistus jo pelkästään säästösyistä, Lehto toteaa. Ari Matikainen puolestaan painottaa led-valojen turvallisuutta. – Vanhemmat loisteputket kuumenevat jopa yli sataan asteeseen ja niistä syntyy eniten tulipaloja. Ledputki valaisee hyvin, mutta ei kuumene läheskään niin paljon kuin loisteputki. Sanni Seppälä kertoo yrityksen panostavan ennen kaikkea led-valaistuksen tunnettavuu-

teen. – Kaikki tuntevat varmasti käsitteenä ledteknologian, mutta lukuisista eri vaihtoehdoista ei aina olla yhtä perillä. Monelle esimerkiksi led-putki on vieras käsite, hän kertoo. LedLinja on pikkuhiljaa laajentanut valikoimaansa alan trendien mukaan, joista viimeisin on näppärä led-valonauha. Tuote leikataan sopivan mittaiseksi ja kiinnitetään helposti tarralla valaisemaan kauniisti haluttuun kohtaan. Ala kehittyy ripeään tahtiin ja vauhdissa on pysyttävä mukana, jos haluaa pitää oman tarjonnan ajan tasalla. Lehdon mukaan se ei ole helppoa, mutta oleellinen osa ammattitaitoa. – Tehtävämme on tietää, mitä asiakkaamme haluavat. Siinä on omat haasteensa, mutta löydämme varmasti jokaiselle sopivan ratkaisun.

Laadukasta ja joustavaa puunjalostusta Juha Lahti aloitti tukkisahauksen maakunnassa lähes 30 vuotta sitten. Lähistöllä ei kuitenkaan ollut toimijaa, joka olisi jalostanut puumateriaalia eteenpäin, vaikka kysyntää oli. Lahti päätti vastata asiakkaiden tarpeisiin ja perusti höyläämön. Tänään Tuohiaron sahaus ja höyläys toimittaa valmista puutavaraa ympäri Suomen rakentajille ja remontoijille. Lahti valmistaa männystä ja kuusesta laadukkaita ulkovuoria, sisäpaneeleja ja lattialautoja. Lehtikuusta hän käyttää terassimateriaalien, paneeleiden ja listojen valmistukseen. – Lehtikuusi on todella kestävä materiaali ja soveltuu erinomaisesti ulkorakentamiseen. Se onkin ollut suosittu materiaali

saaristorakentamisessa. Hieman korkeamman hinnan se korvaa laadullaan ja kestävyydellään. Tuohiaron sahaus ja höyläyksen vahvuus on joustavuus, jolla se palvelee asiakkaitaan myös pienempien ja erikoisten erien valmistuksessa. – Moni suurempi toimija valmistaa massaeriä, mutta me teemme mittatilaustöitä asiakkaiden toiveiden mukaan. Meille voi tulla vaikka yhdellä puupalikalla ja teemme siitä tarkan kopion, Lahti kertoo. Kaikki työt tehdään höyläämössä ja toimitetaan suoraan asiakkaille, ilman välikäsiä.

Kattorakennus Oy on reilu vuosi sitten perustettu katto- ja julkisivuremontteihin keskittynyt yritys Turussa. Rony Leiko kertoo remonttiliikkeen erikoistuneen tiili- sekä peltikattoihin ja viime syksystä lähtien julkisivutöiden yhteydessä tehtäviin ikkunaremontteihin, kun Pihla-ikkunat tulivat yrityksen jälleenmyyntiin. Nyt yritys on solminut jälleenmyyntisopimuksen myös uusista Virte Solar aurinkosähkökatoista. Kaikki remontit tehdään avaimet käteen -periaatteella siivousta myöten. Leikon mukaan on tärkeää pitää huolta katosta ja tarkkailla sen kuntoa perusteellisella puhdistuksella kerran vuodessa. – Neulaset ja koivunlehdet jäävät katolle muhimaan, joten ne on siivottava pois. Talven jäljiltä olisi myös hyvä tarkistaa läpiviennit ja että lumiesteet ovat pysyneet paikallaan, hän neuvoo. Hyvin huollettu katto takaa sen pitkän elinkaaren ja samalla vähemmän huolia asukkaalle. Kattorakennus Oy on uutena tulokkaana nopeasti määritellyt vahvuutensa ja löytänyt oman markkinaraon alalla. – Meille on tärkeää toimia joustavasti joka suuntaan ja ennen kaikkea asiakaslähtöisesti. Pienessä ryhmässä tieto ja muutosehdotukset kulkevat nopeasti ja näkyvät heti työmaallakin, Leiko kertoo. Toiminta keskittyy Varsinais-Suomen alueelle, mutta Kattorakennus Oy on myös vahvasti mukana saaristorakentamisessa, mikä erottaa yrityksen monesta muusta toimijasta. Leiko on myös onnistunut verkostoitumaan tehokkaasti ja laajentamaan toimialuettaan Ahvenanmaalle yhdessä yhteistyökumppaninsa kanssa. Positiivinen sekä reipas asenne paistaa tästä toimijasta läpi ja Leiko kehuukin henkilökuntaansa kohteliaasta sekä ystävällisestä käytöksestä. – Meidän työntekijöiden kanssa on mukava rupatella, joten kannattaa reippaasti ottaa yhteyttä ja pyytää tarjousta. Tulemme paikan päälle tutustumaan kohteeseen eikä se maksa mitään tai velvoita mihinkään. 63


VARSINAIS-SUOMI

Edullista tarviketuontia Baltiasta ja Euroopasta

Y

rittäjä Timo Routakankaalle Helsinki–Tallinna–Helsinki -reitti on muutaman viime vuoden aikana tullut tutuksi. Hänen tavaratuontiin keskittynyt yrityksensä TIMOTEK.EE tuo asiakkaan tilauksesta muun muassa LVI-, rakennus- ja sähkötarvikkeet paikan päälle toimitettuina. Liiketoiminnan ideana on tarjota asiakkaalle hänen tarvitsemansa tavarat edulliseen hintaan. – Kaikki ei kuitenkaan ole halvempaa kuin Suomessa. Esimerkiksi kaikkia rakennustyökaluja ei kannata tuoda, Routakangas kertoo. Koska kaikki tuotteet tulevat Euroopasta, ne täyttävät myös Suomessa vaadittavat tuotehyväksynnät. Lisäksi Routakangas vielä ennen tuotteen hakemista selvittää, että asiakas varmasti saa haluamansa tuotteen. – Toiminnan ainoa miinuspuoli asiakkaan kannalta on, että tuotteita ei pystytä toimittamaan seuraavaksi päiväksi, Routakangas sanoo. Yrityksellä on suuri pressukapelli-traileri pakettiauton perään ja 28 t jakeluauto, näillä tavara saadaan kätevästi jaettua Helsinki-Tampere-Turku-Pori -alueen asiakkaille. Muualle Suomeen pienet

paketit kulkevat UPS:n tai postin kuljettamina ja isommat erät sopimuskuljettajien toimesta. Vuonna 2012 toimintansa aloittanut yritys perustettiin alun perin tukemaan parikymmentä vuotta yrittäjänä toimineen Routakankaan LVI-alan yrityksen toimintaa. Puskaradio ja sosiaalisessa mediassa markkinoiminen ovat kasvattaneet pikkuhiljaa myös asiakkaiden määrää. 2015 noin 90 % tavaroista meni muille asiakkaille, 2016 vuonna tuo luku on 100 % koska omasta asennuksesta on luovuttu jotta voidaan keskittyä paremmin tavaroiden kilpailuttamiseen ja asiakkaiden tarpeiden tyydyttämiseen. Vuosi 2014 oli yritykselle erityisen onnistunut. Toimituksia Suomeen kertyi tuolloin noin 950 000 euroa. Vaikka vuosi 2015 oli hiljaisempi, Routakangas uskoo kuluvan vuoden yltävän vuoden 2014 tasolle: – Viime vuonna asiakkailla oli hiljaista, mikä on näkynyt toiminnassamme. Tämä vuosi näyttää valoisammalta, Routakangas ennustaa.

Maalämpöön vaihtaminen kannattaa

M

aalämmön suosio on jo pitkään näkynyt uudisrakentamisessa. Pikkuhiljaa kysyntä on alkanut nousta myös saneerauskohteissa. Reilu kymmenen vuotta kaivonporausta pääasiassa Länsi- ja Etelä-Suomessa sekä saaristossa tehnyt yrittäjä Pasi Lindberg näkee maalämmössä paljon etuja: – Maalämpö säästää luontoa ja energiaa. Kerrostaloissa ja suurissa kiinteistöissä rahallinen säästö näkyy selvemmin. Uudiskohteissa käytetään lähes 100-prosenttisesti maalämpöä, sitä pidetään siis tänä päivänä myyntivalttina, hän kertoo. Luotettavuudestaan ja ystävällisyydestään tunnettu Kaivonporaus Pasi Lindberg tarjoaa kaivonporauspalveluitaan avaimet käteen -periaatteella. Aivan aluksi Lindberg käy paikan päällä veloituksetta katsomassa kohteen, minkä jälkeen hän tekee tarvittavat laskelmat ja mitoitukset. Kiinteistön koosta ja energian tarpeesta riippuen maalämpökaivo porataan yleensä 100-250 metrin syvyyteen. Jo viisi vuotta Lindbergin yhteistyökumppanina maalämpöpuolella on toiminut Strandellin Sähkö Oy. – Yhteistyömme on toiminut hienosti. Nibellä on hyvä palvelu ja huolto pelaa, Lindberg kehuu. Lindbergillä on käytössään järeä kalusto, jolla onnistuu maalämpöja vesikaivojen poraaminen ympäri vuoden. Vaikka maalämpö sopii lähes kaikkiin kohteisiin, sen hankinnassa täytyy muistaa eräs tärkeä asia: – Maalämpöjärjestelmän asentaminen on luvanvaraista, joten ennen yhteydenottoa tarvitsee pyytää toimenpidelupa kunnalta, Lindberg opastaa. Hän kannustaa ihmisiä tutustumaan maalämmön tarjoamiin etuihin: – Kannattaa vaihtaa luontoystävälliseen ja edulliseen maalämpöön, siinä säästyy pitkä penni.

64

PASI LINDBERG KAIVONPORAUS

040 520 9922 www.kaivonporauslindberg.fi


Asunnonvaihto mielessä? Suunnittelemme asunnollesi räätälöidyn markkinointisuunnitelman ja parhaan yksilöllisen välitystarjouksen on tilanteesi mikä tahansa.

65


TIINA PALKÉN TEKSTI TIFFANY SANZONE

”VESI – ELÄMÄN JA ILON LÄHDE”

Y

li 30 vuotta toiminut Aqua Nova Oy palvelee erittäin laajaa asiakaskuntaa monipuolisella valikoimalla. Aqua Nova on luotettava kotimainen vedenkäsittelylaitteiden, kuten käänteisosmoosilaitteiden valmistaja, sekä Suomen johtava yksityisten uima-altaiden toimittaja. Suomalaisessa omistuksessa oleva yritys on panostanut suuresti kotimarkkinoihin, ja laajentamalla palvelua jälleenmyyntiverkoston ja verkkokaupan avulla, toiminta on kasvanut merkittävästi. Toimitusjohtaja Mika Tiittanen on äärimmäisen tyytyväinen panostuksen tuomaan liikevaihdon kasvuun. Yksityishenkilöiden palvelu on viime aikoina siirtynyt enenevissä määrin verkkokauppaan ja verkkokaupan palvelua kehitetäänkin jatkuvasti kysynnän kasvaessa. Jälleenmyyjiä löytyy kuitenkin valtakunnallisesti, ja yhteistyö LVI-liikkeiden kanssa mahdollistaa esim. kemikaalien, vedenpuhdistusjärjestelmien sekä asennuspalveluiden saatavuuden.

Kolmen sektorin suosima Vedenkäsittelysektorin palvelua myydään kattavasti niin kunnille, teollisuuteen kuin yksityisihmisillekin tai mihin tahansa, missä yleensä tarvitaan puhdasta vettä. Yritys tekee yhteistyötä myös Puolustusvoimien sekä Merivartioston kanssa. Kotimaisilla käänteisosmoosilaitteilla voidaan

esimerkiksi puhdistaa merivettä juoma- ja käyttövedeksi. Allassektoriin kuuluvat uima-allaslaitteet ja niiden asennukset. Se palvelee monipuolisesti julkisia, sekä yksityisasiakkaita, esimerkkeinä kylpylät, palvelutalot, uimahallit, laivat sekä lukuisat yksityisasiakkaat. Uudet altaat sekä vanhojen saneeraus- ja modernisointityöt työllistävät henkilökuntaa paljon. Kolmantena palveluna löytyvät vedenkäsittelykemikaalit, josta löytyvät uimavesikemikaalien lisäksi mm. kemikaalit vedenkäsittelyyn sekä vedenkäsittelylaitteiden puhdistukseen, pesuun ja desinfiointiin. Aqua Nova onkin julkisen sektorin johtava vedenkäsittelykemikaalien toimittaja ja esim. Tampereen ja Turun kaupunkien uimahallit suosivat yrityksen kemikaaleja. Ammattitaito ja osaaminen näkyvät yksityishenkilöille laadukkaina tuotteina ja kattavana tarjontana. Aqua Nova toimii myös kaikkien yllämainittujen sektoreiden huoltotehtävissä ja neuvonta, huolto sekä varaosat ovat saatavilla nopeasti. Aqua Novan menestys johtuu, paitsi laadukkaista tuotteista, myös ammattitaitoisesta henkilökunnasta ja positiivisesta työympäristöstä. Tiittasen mukaan henkilökunnan viihtyvyyteen on panostettu, lisäksi vuoden 2015 aikana yritys on rekrytoinut runsaasti uutta henkilöstöä.

aquanova.fi ••• puh. 020 741 2010 ••• aquanova@aquanova.fi 66


VARSINAIS-SUOMI

Aurinkosuojia kaikkiin tarpeisiin

O

ikeanlaisilla aurinkosuojatuotteilla on suuri merkitys kiinteistön energiatehokkuudessa. Erityisesti ikkunan ulkopuolisilla suojilla, kuten markiiseilla voidaan saavuttaa merkittäviäkin säästöjä sisäilman jäähdytyskustannuksissa. Huoneen puolelle asennettavien aurinkosuojatuotteiden teho ei ole yhtä korkea, sillä suojasta huolimatta lämpöä ehtii päästä sisätiloihin. Kaihdin-Lehtonen Oy on Somerolla sijaitseva, ympäri Etelä-Suomen operoiva perheyritys, jonka päätuotteita ovat erilaiset kaihtimet, pimennysverhot, markiisit sekä parvekkeiden aurinkosuojaratkaisut. Merkittävin asiakasryhmä löytyy yksityiseltä sektorilta, jonka lisäksi Kaihdin-Lehtonen toimittaa tuotteitaan myös ikkunateollisuuteen sekä rakennusliikkeille. Myytävien tuotteiden mittaus- ja asennuspalvelu kuuluu myös yrityksen toimenkuvaan. Kesäaikaan monen riesana ovat saunamaisen kuumiksi muuttuvat lasitetut parvekkeet. Kaihdin-Lehtoselta löytyy onneksi ratkaisu myös tähän, sillä asiakkaita varten on koottu erilaisia parvekkeiden aurinkosuojaratkaisuja. Valittavana on muun muassa sivusuunnassa liikuteltavia parvekepaneeliverhoja tai jokaiseen lasiin yksitellen asennettavia parvekekaihtimia.

Jaatilantie 113, Somero ⅼ p.02 748 5814 ⅼ 040 564 8946 www.kaihdinlehtonen.fi ⅼ info@kaihdinlehtonen.fi

Suojaamisen lisäksi kaihdinliikkeen tuotteet voivat toimia myös tyylikkäinä sisutuselementteinä. – Viime aikoina meiltä onkin kysytty paljon pystylamellikaihtimia, jotka ovat erittäin näyttävä ratkaisu isoihin ikkunoihin, kertovat yrittäjä Aku Lehtonen ja myyntiassistentti Heli Laaksonen. Kaihdin-Lehtosella asioidessasi voit olla varma myös siitä, että mittatilaustyönä tehdyn ja tyylikkään ulkonäön lisäksi tuotteen laatu on aina korkeinta mahdollista luokkaa.

Pihatöitä ja pintaremonttia

S

eppo Luotonen on rakennusalan monipuolinen ammattilainen, jonka yritys on toiminut Turun alueella jo vuodesta 2006. Toiminnan perustana ovat erilaiset pihatyöt kuten kivetysten teko, mutta myöhemmin mukaan on tullut myös sisätilojen pintaremontointia maalauksesta, tapetoinnista, lattioiden ja laatoitusten asennuksesta aina vesieristyksiin saakka. Luotonen hoitaa sekä uudisrakennus- että saneerauskohteita. Tällä hetkellä tyypillisin asiakas tilaa istutuksia. Ammattilaista kannattaa pyytää apuun silloin, kun tuntee itsensä epävarmaksi, eikä tiedä, kuinka asiat puutarhassa tulisi tehdä. Ammattilaisen apu ja asiantuntemus ovat myös paikallaan, jotta esimerkiksi pihakivetyksestä saadaan kestävä. Silloin kivetyksen alle ei riitä pelkkä savi, vaan tarvitaan myös kunnolliset routaeristykset. Huolellisella työllä tulee pitkäikäistä jälkeä. Valmiiksi kaivetuissa uudiskohteissa pihatyöt ovat helpompia, mutta myös vanhoja pihoja voidaan kohentaa. Nykyisessä taloustilanteessa hintakilpailu on kiristynyt. Luotonen luottaa kuitenkin yrityksensä tarjoamaan laatuun: - Laadussa on ainakin pärjätty, siitä ei ole kukaan valittanut. Hinnatkin on voitu pitää kohdallaan. Vaikka rakennustilanne onkin tällä hetkellä hiljaisempi, uskoo Luotonen sen elpyvän pikku hiljaa ja toivoo kuluttajille rohkeutta tarttua toimeen.

Lisätiedot sivulla 113

Jos urakoitsijan haluaa pihalleen kesäksi, kannattaisi häneen olla yhteydessä jo hyvissä ajoin talvella. Luotonen kuitenkin muistuttaa, että pihatöitä voi tehdä niin kauan kuin maa ei ole roudassa ja syksyllä voidaan esimerkiksi istuttaa monenlaisia taimia. Ja senkin jälkeen hänen puoleensa kannattaa kääntyä sisätöiden merkeissä. 67


Isännöitsijältä haetaan apua monenlaisissa ongelmatilanteissa

J

-Isännöinti Oy on Jani Oförsagdin vuonna 2010 perustama isännöintitoimisto, joka vaikuttaa pääosin Naantalissa ja Raisiossa. Yrittäjän alkuperäinen ajatus oli hoitaa omin voimin vain muutamaa taloyhtiötä, mutta toiminta lähtikin nopeasti kasvuun, ja tällä hetkellä J-Isännöinti Oy:n palveluksessa työskentelee 5 henkilöä. Yrityksen palvelutarjonta kattaa asuntoyhtiöiden hallinnollisen- ja teknisen isännöinnin sekä taloushallinnon. – Kun isännöidään kiinteistöjä, isännöidään välillä myös asiakkaita, sillä heiltä tulee meille mitä moninaisimpia kysymyksiä, Oförsagd kertoo. Asumiseen liittyviä yhteydenottoja satelee päivittäin niin yrityksen nettisivujen kuin sähköpostinkin kautta. Moni asukas saattaa myös piipahtaa keskeisellä paikalla sijaitsevassa J-Isännöinti Oy:n toimistossa. – Olemme usein lähin apu, kun jokin painaa asukkaan mieltä, Oförsagd toteaa. Isännöintifirmalle kiireisintä aikaa on ehdottomasti kevät, sillä taloyhtiön hallitusten kokoukset sekä yhtiö- ja tilinpäätöskokoukset pidetään usein juuri silloin. Samaan ajankohtaan osuu yleensä myös isompien remonttien suunnittelu, ja koska isännöitsijä on mukana koko päätöksentekoprosessin ajan, kertyy

www.j-isannointi.fi puh.(02) 880 5500

– Olemme usein lähin apu, kun jokin painaa asukkaan mieltä, Oförsagd toteaa. kokouksia istuttavaksi melkoinen joukko. Oförsagd muistuttaa, että asukkaiden täytyy muistaa ilmoittaa myös omista pienemmistä remonteistaan. – Tapetointia ja maalausta lukuun ottamatta kaikkeen muuhun tarvitaan aina lupa. Asukkaat ovat tästä onneksi hyvin tietoisia, ja muutostai remontti-ilmoituksia tuleekin meille päivittäin, isännöitsijä kertoo.

Runosmäessä odotetaan bioenergialla toimivaa lämmityslaitosta

R

unosmäen Lämpö on 1970-luvun alussa perustettu huoltoyhtiö, joka on alueen kiinteistöjen omistuksessa. Omakustannehintaan pyritään tarjoamaan niin isännöintiä, kiinteistöhuoltoa, siivousta kuin lämpöäkin. Kun kaikki palvelut hankitaan saman katon alta, on hinta tehokkaampi ja jokainen onnistuminen ja epäonnistuminen yhteinen asia. Vaikka pääosa liikevaihdosta tulee omistavilta tahoilta, tuotetaan palveluita myös muille. Esimerkiksi isännöintiä tarjotaan laajemmallakin alueella kuin pelkästään Runosmäessä. Kiinteistöhuolto sen sijaan toimii pitkälti lähinurkilla, jolloin kohteet ovat lähellä ja palveluiden saatavuus siten nopeaa. – Osoituksena teknisen huollon osaamisestamme toimivat lukuisat uudet Turun kaupungin kohteet, joihin lukeutuu mm. Impivaaran uimahalli, terveyskeskuksia, kouluja ja päiväkoteja,

68

Runosmäen Lämpö

kertoo toimitusjohtaja Juha Kangasniemi. Runosmäen alueen 1970-luvulla rakennetuissa taloissa saneeraukset ovat edenneet hyvin. Urakointikapasiteettia riittää silti yhä edelleen, ja kohteisiin tehdään niin putkiremontteja, sähköjärjestelmän parannuksia kuin uusia hissejäkin. Mietinnässä on myös lisäneliöiden hankkiminen taloja korottamalla. Myös oman lämmöntuotannon saattaminen ajan tasalle on Runosmäen Lämmössä ajankohtainen aihe. – Raskaspolttoöljylaitoksemme toimii nyt varaenergialähteenä, pääenergian otamme kaukolämmöstä. Tavoitteemme on kuitenkin saada oma bioenergialla toimiva laitos mahdollisimman pian, jolloin pystymme tarjoamaan ekologisempaa lämmitysmuotoa, Kangasniemi kertoo.

”Kun kaikki palvelut hankitaan saman katon alta, on hinta tehokkaampi ja jokainen onnistuminen ja epäonnistuminen yhteinen asia.”

Lisätiedot sivulla 112


R

aisiolainen Tifcam Oy on turvallisuusalan järjestelmiin erikoistunut yritys, jonka räätälöidyt tuotteet ja palvelut ovat turvanneet monen kotitalouden, yrityksen ja taloyhtiön turvallisuuden jo lähes kymmenen vuoden ajan. Innovatiivisuudestaan tunnettu yritys valmistaa tuotteensa aina asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaisesti. Kotitalouksille käteviä tuotteita ovat esimerkiksi järjestelmät, joihin voi halutessaan yhdistää niin rikos-, vesivuoto- kuin palohälyttimenkin. Suosittuja ratkaisuja ovat myös ikkunoihin asennettavat näkymättömät ja rikkoutumattomat murtokalvot, jotka sopivat kotien lisäksi julkisiin kohteisiin. Tifcamin yritys- ja taloyhtiöasiakkaille suunnatun, asennuksen sisältävän kameravalvonta-vuokrauspalvelun avulla onnistuu vaivattomasti turvallisuuden takaaminen esimerkiksi myös työmaalla tai remonttikohteessa. Kilpailijoistaan Tifcam erottuu pitkällä kokemuksella ja vankalla ammattitaidolla. Vuosia alalla toiminut yrittäjä Mika Helevä tietää, mihin esimerkiksi kameravalvonta kannattaa sijoittaa, jotta se takaisi maksimaalisen hyödyn. – Käymme aina paikan päällä tarkastamassa kohteen ja teemme järjestelmät sen mukaan, Helevä kertoo. Tifcamin huomaamattomat ja tarkat turvallisuusratkaisut ovat helppokäyttöisiä ja ne ovat saatavilla myös langattomina.

Turvallisuusjärjestelmien myynnin ja vuokrauksen lisäksi Tifcam korjaa ja rakentaa murron yhteydessä rikottuja aitoja.

V

uonna 2015 perustettu Siivouspalvelu Pro Duo Oy on ikäänsä kokeneempi yritys, sillä sen perustajilla Mika ja Minna Holmbergillä on taustaa alalta jo yli kolmenkymmenen vuoden ajalta. Ehkä juuri samasta syystä tuore yritys on myös noussut pikavauhtia suosituksi alueen asiakkaiden keskuudessa. – Tarkoituksemme oli aloittaa hissukseen ja toimia vuoden loppuun saakka vain kahdestaan, mutta nyt meillä onkin jo 27 siivouskohdetta ja 11 työntekijää, Mika Holmberg naurahtaa.

TURVAA ASIAKKAAN HALUAMALLA TAVALLA

”Tifcamin huomaamattomat ja tarkat turvallisuusratkaisut ovat helppokäyttöisiä ja ne ovat saatavilla myös langattomina.”

Lisätiedot sivulla 112

SIIVOUSALAN MONIOSAAJAT

Holmbergit eivät ole silti halunneet jäädä pyörittelemään papereita, vaan ovat mukana myös itse suorittavassa työssä. – Silloin on lähellä kenttää ja työntekijöitä. Pyrimme myös pitämään asiakaspalavereita noin kerran kuussa ja sitä asiakkaat arvostavat, he kertovat. Pitkään alaa seuranneen parin lähestymistapa työhönsä on muutenkin hieman eri kuin kilpailijoilla. – Siitä lähdetään, että meidän täytyy itse osata kaikki hommat. Silloin tietää mistä puhuu eikä vaadi keneltäkään mitään sellaista, mihin ei itse pystyisi, Mika Holmberg tiivistää. – Pidämme huolta henkilökunnastamme, koska he ovat vahvin voimavara tällaisella työvoimapainotteisella alalla, vahvistaa myös Minna Holmberg. Omistajaparin oma vankka kokemus takaa sen, että Siivouspalvelu Pro Duo Oy pystyy hoitamaan niin ylläpitosiivouksia kuin tilaustöitäkin. Yritysasiakkaita löytyy laidasta laitaan aina eläinlääkäriasemasta toimistoihin ja tuotantotiloihin. Myös tarkkaa työtä vaativa sairaalapuoli on tullut Holmbergeille tutuksi jo ennen oman yrityksen perustamista. – Kokemusta löytyy jo niin paljon eri alojen siivouksista, että on vaikea keksiä mitään, mihin emme pystyisi, pari toteaa. 69


VARSINAIS-SUOMI

Y

rittäjä Sami Vanne pohdiskelee muurausalan tulevaisuutta hieman huolissaan. Urakoiden hinnat ovat laskeneet alas, etenkin pääkaupunkiseudulla ja Turussa toiminnasta vastaavat lähinnä ulkomaiset tekijät ja kotimaisten yritysten on välillä vaikea vastata kilpailuun, jossa raha menee yhä useammin laadun ja ammattitaidon edelle. Nykyään myös muuraustyöstä innostuneiden suomalaisten nuorten on yhä vaikeampi päästä alalle, sillä resurssit heidän kouluttamiseensa eivät riitä enää entiseen tapaan. Haastavista olosuhteista huolimatta perheyritys Muurausliike Sami Vanne Oy luottaa edelleen täysin kotimaiseen työvoimaan. Vuodesta 1992 lähtien toimineen yrityksen palveluksessa on tällä hetkellä lähes 100 suomalaista muuraria, apuria ja villoittajaa. Toiminnan pääpaino on julkisten hankkeiden julkisivu- ja väliseinämuurauksissa sekä villoituksissa ja asiakkaita on kertynyt ympäri Suomea. Yrityksen vahvuus löytyy kokonaispalvelusta, sillä heidän kauttaan tulevat aina sekä materiaalit että itse työ.

Muutokset myllertävät muurausalaa an Muurausal nen! ammattilai

Vaikka muurausala elääkin tällä hetkellä murroskautta ja tulevaisuuden näkymät saattavat vaikuttaa joskus synkiltä, löytää Vanne työstään myös positiivisia puolia: – Uusia haasteita tulee vastaan koko ajan, projektimme ovat monipuolisia ja reissuhommien myötä kaupungitkin vaihtuvat tiheään tahtiin. Vuoden 2015 aikana yrityksellä on ollut kohteita ympäri Suomea. Mm. Porissa, Vaasassa, Kokkolassa, Oulussa, Jyväskylässä, Lappeenrannassa, Tampereella sekä pääkaupunkiseudulla. Hienointa on kuitenkin se, kun työssä pääsee näkemään oman kädenjälkensä. Muuraaminen on edelleen perinnetyötä, jota koneet eivät korvaa, ja siksi hyvällä muurarilla onkin syytä olla myös tiettyä ammattiylpeyttä.

Härkämäki uudistuu taloyhtiöiden yhteistyöllä

T

urun Härkämäessä on aluillaan ainutlaatuinen hanke, joka on Suomessa ensimmäinen laatuaan. Alueen huoltoyhtiö Härkämäen Huolto Oy on yhteistyössä Insinööritoimisto Vahasen ja alueen taloyhtiöiden kanssa tekemässä pitkän tähtäimen korjaussuunnitelmaa kaikille Härkämäen taloyhtiöille. Samalla laaditaan asuinalueen kokonaisvaltainen suunnitelma, joka sisältää kaiken kulkuyhteyksien parantamisesta parkkipaikkojen lisäämiseen. – Projekti on erittäin mielenkiintoinen ja haastava, koska siinä on monta tahoa mukana, Härkämäen Huolto Oy:n toimitusjohtaja Jari Nieminen sanoo. Koska Härkämäen asuinalue on rakennettu jo 1975, on taloyhtiöille tulossa putkiremontin lisäksi varmasti ainakin julkisivuremontti. Vaikka rakennukset uusitaan ulkopuolelta rakennusajan henkeä kunnioittaen, tarkoituksena ei ole saneerata niitä samanlaisiksi kuin ne ovat tällä hetkellä: – Taloja lähdetään suunnittelemaan ja korjaamaan sillä perusteella, minkälaisia ne olisivat 40 vuoden päästä. Tarkoituksena on ottaa huomioon mm. esteettömyys ja huonekoot, Nieminen kertoo. Tällä hetkellä meneillään ovat taloyhtiöiden kuntokartoitukset, joiden perusteella suunnitelmat laaditaan. Työpajojen kautta myös asukkailla on loistava mahdollisuus päästä vaikuttamaan alueen tulevaisuuteen. Niemisen ajatuksena on tehdä Härkämäestä korjausrakentamisen messualue, joka rohkaisee muitakin asuinalueita yhteisölliseen tekemiseen: – Härkämäen kaltainen yhteishanke on monien etu, myös urakoitsijoiden. Toivon, että näytämme muille Suomen asuinalueille esimerkkiä!

70

Lisätiedot sivulla 112


VARSINAIS-SUOMI

Moniosaaminen on rakentajan valtti

P

ekka Spinkkilän ura rakennusalalla on erinomainen esimerkki siitä, miten pitkälle jatkuva itsensä kehittäminen ja oppimisen halu vie. Alun perin vesirakentamiseen erikoistunut rakennusalan ammattilainen on ymmärtänyt moniosaamisen hyödyt ja menestyksekkäästi osannut soveltaa vuosien aikana kerättyä tietotaitoaan nykyrakentamiseen. Yrittäjyyden ohessa Spinkkilä kouluttautui rakennusinsinööriksi voidakseen paremmin yhdistää vesipinnan yläpuolella tapahtuvan suunnittelun siihen, mitä pinnan alta löytyy. Hän toimi myös opettajana useita vuosia kouluttaen paljon rakentajia, joista on myöhemmin tullut tärkeä osa yhteistyöverkostoa. Kirsikkana kakun päällä Spinkkilä toimi erilaisissa alan luottamustehtävissä jakamalla asiantuntijuuttaan ministeriöille. Tässä on yrittäjä, joka antaa kaikkensa ja hoitaa työnsä koko sielullaan. Oy Spinkkilä Ltd:n rakennuspalvelu on keskittynyt uudis-

S

aariston Kaivonporaus Oy tekee kaivonporausta (lämpö- sekä vesikaivot), porapaalutusta, ruoppausta ja myy sekä asentaa maalämpöpumppuja. Maalämpöjärjestelmät ovat viimeisien vuosien aikana muodostuneet yrityksen päätoimialaksi. – Meidän kaltaisia toimijoita ei Suomessa montaa ole. Teemme kaiken alusta loppuun, meillä on yhdet kasvot, jotka vastaavat koko projektista, Kronberg sanoo. Tavallisessa 150 neliön omakotitalossa öljynkulutus on 2500–3000 litraa vuodessa, ja kustannus noin 3000 euroa. Maalämmön kustannus on vuositasolla alle tuhat euroa, ja investointi maksaa itsensä takaisin noin seitsemässä vuodessa. Tällä hetkellä Suomessa on yli 100 000 maalämpöpumppua josta 1 % on Saariston Kaivonporauksen asentamia. Yritys tarjoaa vanhoille asiakkailleen nyt myös vuosihuoltopakettia, johon kuuluu lämpöpumpun toiminnan säännöllinen tarkastaminen.

ja korjausrakentamiseen sekä asennuspalveluun. Yritys tekee tilauksesta omakotitaloja sekä tarjoaa eri rakennusprojekteihin suunnittelua, työnjohtoa ja valvontaa. Spinkkilä kertoo korjausrakentamisen käsittävän laajan skaalan töitä keittiöistä märkätiloihin niin vanhoissa kuin uusissa rakennuksissa. Asennuspalvelu toimii yhtä monipuolisesti ja ympäri Suomen. Spinkkilän asennustyönjälki näkyy mm. Kauppakeskus Myllyn parkkipaikoilla, joiden ledivalot ilmoittavat kävijöille vapaista paikoista. Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu uusien asumismuotojen toteuttaminen. – Haluamme luoda pientä, kompaktia ja edullista asumista. Tuote, jota jo suunnittelemme, on sekä älykäs että ekologinen, Spinkkilä paljastaa.

Pekka Spinkkilä Oy Spinkkilä Ltd

+358 400 784 014 / pekka@spinkkila.fi / www.spinkkila.fi

YHDET KASVOT, MONTA PALVELUA ”Saaristossa on usein hyvin vaikea saada kaivettua maata kallioon asti, joten helpoimmalla pääsee, kun porataan teräspaalu suoraan maan ja kallion lävitse.”

Yritys on erikoistunut saariston haastaviin maastoihin ja olosuhteisiin, vaikka siellä liikkuminen onkin tänä päivänä vain osa koko toimintaa. – Käytämme edelleen yrityksen alkuperäisen perustajan, sukulaiseni Bertel Fjäderin, rakennuttamaa kolmipyöräistä porakonetta ja lauttaa. Ne ovat prototyyppejä, joita on vain yksi maailmassa, toimitusjohtaja Jimmy Kronberg kertoo. Viime aikoina Saariston Kaivonporaus Oy on alkanut panostaa enemmän myös porapaalutukseen. – Saaristossa on usein hyvin vaikea saada kaivettua maata kallioon asti, joten helpoimmalla pääsee, kun porataan teräspaalu suoraan maan ja kallion lävitse. Silloin maata ei tarvitse rikkoa juuri ollenkaan ja paalu kestää isältä pojalle luoden tukevan pohjan niin laiturille kuin mökillekin, Kronberg lupaa.

Lisätiedot sivulla 113 71


ERIKOISALA

Kylmätekniikka

ON TULEVAISUUDEN ALA EMILIA LEHTILÄ TEKSTI HENNA KERÄNEN

L

ietolainen Alti-Systems Oy on jo liki kymmenen vuoden ajan tarjonnut asiakkailleen kylmäteknisiä ratkaisuja avaimet käteen periaatteella. – Olemme yksi alan harvoista toimijoista, joka hoitaa itse sekä kylmätilarakentamisen, että myös sinne tulevan tekniikan, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Timo Alanne. Suurin osa Alti-Systems Oy:n asiakkaista tulee yrityspuolelta, joten kokemusta on vuosien varrella ehtinyt karttua hyvinkin monenlaisista projekteista, maalta ja mereltä – niin Varsinais-Suomessa kuin pääkaupunkiseudullakin. Alti-Systems Oy:n vahvuus piilee sen sitoutuneessa henkilöstössä, jota koulutetaan jatkuvasti niin kylmäasennuksen kuin projektinjohdon ja -suunnittelun osa-alueilla. – Koska kyseessä on erikoisala, vaatii se jatkuvaa ajan hermolla pysymistä ja uuden oppimista, Alanne tietää. Esimerkiksi tiukentuvat ympäristötavoitteet tuovat mukanaan omat haasteensa.

Kylmä- ja pakkastilat Ilmastoinnin jäähdytys Lämpöpumpputekniikka Merkkiriippumaton huolto Kylmäkonemyynti ja -asennus

www.alti-systems.fi Timo Alanne 044 300 0501 timo@alti-systems.fi 72

Tuulissuontie 3, Lieto

Yrittäjä uskoo, että kylmätekniikan kysyntä tulee vain lisääntymään, sillä se on käytännössä ainoa tapa hoitaa esimerkiksi elintarvikkeiden säilyvyys, ja toisaalta toimitiloilta vaaditaan nykyään yhä useammin jäähdytystä. – Etenkin laitteiston kunnossapito on kasvava alue, ja siihen mekin olemme panostaneet. Myös lämmöntalteenotto on nostanut päätään viime vuosina. Toisaalta taas vanhempien rakennusten lämmityssaneerauksissa erityyppisiä kiinteistölämpöpumppuratkaisuja hyödyntämällä on saatavilla todella merkittävää rahallista säästöä, Alanne kertoo. Alanne toivoo, että heidän osaamistaan hyödynnettäisiin enemmän jo suunnitteluvaiheessa, koska kylmätekniikan integroiminen tehokkaasti muuhun talotekniikkaan onnistuu huomattavasti paremmin tiiviillä yhteistyöllä jo suunnittelupöydältä lähtien. – Esimerkiksi LVI-suunnittelijoiden kannattaisi kuunnella meitä paremmin. Eri alojen ammattilaisten yhteistyötä tiivistämällä pystytään tuottamaan asiakkaalle lisäarvoa jo suunnitteluvaiheessa tehtävillä valinnoilla.


VARSINAIS-SUOMI

T

urkulainen Envic Oy tarjoaa asiakkailleen elektronisia mittaus- ja valvontalaitteita, joiden avulla voidaan tarkkailla erilaisia fysikaalisia suureita, kuten lämpötilaa, kosteutta, painetta tai virtausnopeutta. Liitännäismahdollisuuksien ja antureiden ansiosta samalla laitteella voidaan mitata myös useita eri suureita. Envic Oy:n asiakaskuntaan kuuluu suuri joukko rakennusliikkeitä, mutta mittauslaitteita menee myös teollisuuden ja laboratorioiden tarpeisiin. Tuotteiden toimitusalue kattaa koko Suomen, minkä lisäksi yritys on toimivien kontaktiensa ansiosta harjoittanut pitkään myös ulkomaanvientiä.

Uusi tiedonkeruulaite valvoo asbestipurussa eristetyn tilan painesuhteita

Envic Oy:n uusin innovaatio on hälyttävä paine-eroja mittaava dataloggeri, jota käytetään asbestipurun yhteydessä. – Vuoden alusta voimaan astuva uusi määräys velvoittaa valvomaan asbestipurussa eristetyn tilan painesuhteita. Sitä varten olemme kehittäneet tämän uuden tiedonkeruulaitteen, joka mittaa erittäin tarkasti pieniäkin paine-eroja ja kerää mittaustulokset muistiin myöhempää purkua ja lukemista varten. Tarvittaessa dataloggeri voi myös lähettää keräämänsä tiedot sähköpostiin, kertoo Envic Oy:n Tapio Kyläpekka. Kyläpekka uskoo, että lähivuosina mittalaitteet tulevat hyödyntämään yhä enenevissä määrin erilaisia pilvipalveluita tiedon varastoimisessa. – Vaikka mitattavat suureet pysyvät samana, menee tiedonkeruu varmasti pienempiin ja pienempiin yksiköihin. Langattomien laitteiden mittausetäisyydet tulevat varmasti myös kasvamaan kun taas niiden energiantarve pienenee. Parhaimmillaan pieni laite voisi ottaa tarvitsemansa energian jopa ympäröivästä ilmasta, Kyläpekka arvelee.

Envic Oy:n uusin innovaatio on hälyttävä paine-eroja mittaava dataloggeri, jota käytetään asbestipurun yhteydessä.

Lisätiedot sivulla 112

www.arpetec.fi a-p.heinonen@arpetec.fi 0400609635 www.arpetec.fi

a-p.heinonen@arpetec.fi

0400 609 635 73


Valmisosarakentaminen lyhentää rakennusaikaa

R

akentamisessa tulisi ajatella resurssien säästämistä, sillä huonosti suunniteltu ja toteutettu työ voi aiheuttaa turhia kustannuksia, kun taas järkevä rakennusprosessi säästää niissä. Siksi teollinen rakentaminen on saanut yhä suuremman merkityksen Suomessa. Tehtaalla tehdään kaikki esivalmistelut ja tuotetaan mahdollisimman valmis lopputuote, joka sitten asennetaan ripeästi työmaalla. Sementtivalimo A. Pajuniityn Hetivalmis perustus -konsepti perustuu juuri teollisen rakentamisen tuomiin hyötyihin. – Talvella on turha muurata perustuksia työmaalle, kun ne voi koota valmiiksi palkkirakenteeksi tehtaan lämmössä. Näin urakan edistyminen ei ole sään armoilla, Ari Pajuniitty toteaa. Sisätiloissa tehty perustustyö säästää runkojen kuivatusajassa, nopeuttaen urakan etenemistä ja aikaistaen valmiiden tilojen käyttöönottoa. Hetivalmis perustuksien pystyttäminen työmaalla tapahtuu vaivattomasti vain muutamassa tunnissa.

p. 02 748 7318 • 044 543 3291 • ari.pajuniitty@smail.fi

Pitävät perustukset keskeinen osa taloprojektia

Pajuniityn mukaan yrityksen ratkaisu sopii lähes kaikkeen rakentamiseen. – Hetivalmis perustuksia voi vaikka laittaa koirankopin alle, hän hymyilee ja lisää, että pääasiassa kaikki, mikä tontille valetaan voi hyötyä Sementtivalimo A. Pajuniityn palvelusta. – Aina kannattaa kysyä meiltä, olemme vuosien aikana tehneet monenlaista emmekä ikinä ole vastanneet asiakkaalle, että emme voi suorittaa työtä. Kysyminen ei maksa mitään, joten olkaa rohkeasti yhteydessä meihin.

H

yvän yritysidean edellytys on, että tuote tai palvelu vastaa johonkin tarpeeseen. Marko Tapio törmäsi käytännön kautta sellaiseen ideaan ja päätti ryhtyä yrittäjäksi. Entinen talopakettimyyjä huomasi työssään suurta kysyntää perustustöille, jotka oli tehtävä asiakkaan tontille ennen kuin valmis talopaketti saapui. – Moni silloinen asiakas soitti minulle ostettuaan talopaketin ja kysyi, tiedänkö ketään, joka voisi tehdä perustukset tontille. Annoin suosituksia kunnes huomasin, että perustustöitä kysyttiin aina uudestaan, hän kertoo. Tapio näki selvän markkinaraon ja ryhtyi vuonna 2000 yrittäjäksi tarjoten perustuspaketteja valmistalojen ostajille. Pohjolan Perustuksen perustuspaketti tulee yhtä valmiina kuin talopakettikin. – Tarjoamme kokonaisvaltaista palvelua, joka sisältää kaikki vaadittavat työt ja tarvikkeet ennen kuin talo pystytetään paikoilleen, Tapio kertoo. Hän huomasi palvelun olevan todella haluttu ja kävi kertomassa toiminnastaan talopaketteja myyville yrityksille. – Kysyin kiinnostaisiko heitä tarjoamani palvelu ja kyllähän heitä kiinnosti paljonkin. Kyseiset yritykset alkoivatkin markkinoida palveluitani asiakkailleen ja siitä asti töitä on riittänyt.

Lisätiedot sivulla 113 74

Perustukset tehdään pääosin mökeille ja taloille, mutta jokaiselle vuodelle mahtuu myös muutama isompi projekti. – Olemme esimerkiksi tehneet perustukset Vehon kiinteistöhalliin Tammisaaressa ja noin 4000 neliön navettaan Perttelissä. Kaiken kaikkiaan olen ollut tekemässä perustuksia 400 kohteeseen, yritys on niitä toteuttanut vielä enemmän, joten ammattitaitoomme voi luottaa, Tapio kertoo. Samalla hän painottaa, että perustukset ovat todella keskeinen osa taloprojektia, joten niiden tekeminen kannattaa jättää asiantuntijoille. Juuri sellaista huippuosaamista Pohjolan Perustuksesta löytyy.


R

akennusalan yrittäjä Jarno Kylä-Kaila pyörittää tällä hetkellä rinta rinnan kahta firmaa – vuonna 1997 perustamaansa toiminimeä sekä nyt vuoden vanhaa Ekorak Oy:tä. – Tarkoitus on kuitenkin pikku hiljaa siirtyä tekemään hommia vain osakeyhtiön kirjoihin, yrittäjä selventää. Ekorak Oy:n asiakaskunta koostuu sekä yksityisistä että yrityksistä. Ajoittain firma on tehnyt myös alihankintaa Lemminkäisen kaltaisille isommille rakennusliikkeille ja osallistunut moniin julkisiin hankintoihin. Yrityksen liikevaihto onkin varsin lyhyellä aikavälillä peräti kolminkertaistunut.

Rakennusalan moniosaaja

Asiaan vaikuttanee myös se, että yrittäjä itse on todellinen rakennusalan moniosaaja. Pikkupojasta asti alasta kiinnostunut Kylä-Kaila on ehtinyt toimia niin suunnittelijana, konsulttina, vastaavana työnjohtajana kuin rakennusvalvojanakin. Miehen laaja tausta ja monipuolinen osaamiskenttä takaavat sen, että Ekorak Oy:n oven takaa asiakas löytää lähestulkoon kaiken rakentamiseen liittyvän tieto-taidon. Tarkasti omaa laatuaan valvova Kylä-Kaila panostaa osaamisen ohella myös rehellisyyteen ja avoimuuteen. – Jos esimerkiksi vesikattoa vaihtaessani huomaan muitakin ongelmia, puutun niihin ja ainakin kehotan asiakasta korjaamaan asian. Kylä-Kaila toimii pääsääntöisesti yksin, mutta tarpeen vaatiessa apuna käytetään alihankkijaverkostoa ja vuokratyömiehiä. Oman henkilöstön palkkaaminen ei yrittäjän mukaan ole vielä ajankohtaista. – Haasteellista on palkata vain yhtä tai kahta miestä töihin. Jos yksi työntekijä sairastuu, tarvittaisiin ainakin 4-5 miestä pitämään toiminta kannattavana, hän perustelee. Tavoitteena on kuitenkin työllistää jo lähitulevaisuudessa nuo 4-5 henkilöä.

Järkevät remonttitarjoukset

numerosta 0400 724 499

LUOTETTAVAA LAATUA

.fi

Palveluksessasi vastaava mestari Jarno Kylä-Kaila

Kesäkuntoon 2016

P

ian koittaa ajankohta, jolloin saaristojen mökit ja niiden ympäristöt on laitettava kesäkuntoon. Työhön kannattaa valita alan huipuista Maa- ja vesistörakennus Sahlberg, joka on erikoistunut kaikkiin vedessä ja mökin rannassa tehtäviin töihin. Palvelurepertuaari koostuu mm. ruoppauksista, paalutuksista, venevajojen rakentamisesta sekä kelluvien ja kiinteiden laitureiden asennuksesta. Henry Sahlberg kulkee isänsä jalanjälkiä ja on jo toisen sukupolven vesistörakentaja. Toimintaa on edistänyt Sahlbergin positiivinen asenne ja valmius panostaa kasvuun. – Olen huolehtinut siitä, että voin tarjota palveluitani omalla kalustolla, turvallisesti ja kustannustehokkaasti. Uskon vahvasti kasvuun, joten siihen panostan edelleen. Luotan myös siihen, että töitä riittää tulevaisuudessakin. Maa- ja vesistörakennus Sahlbergin toimintaidea on pyrkiä tarjoamaan aina parempaa palvelua laadusta tinkimättä. Jokainen kohde on erilainen ja tuo omat haasteensa, mutta vankalla ammattitaidolla löydetään varmasti sopiva ratkaisu yksilöllisiin tarpeisiin. Luotettavan toimijan kanssa voi rauhallisin mielin antaa töiden hoitua kuin itsestään ja nauttia lopputuloksesta vielä monta kesää.

75


Sujuvampaa arkea koiraperheessä TEKSTI MIA HEISKANEN

76


PINNAT | LEMMIKKIELÄINKOTI

Ammattilaisen vinkit koiraperheen arkeen Elisa Wallstén on porvoolainen sisustussuunnittelija ja intohimoinen koiraihminen. Tässä Elisan vinkit koiraperheen arkeen: • Vältä ylimääräistä sisustustavaraa pöydillä ja tasoilla, tai sijoita ne mahdollisimman ylös. Siivoaminenkin sujuu näin helpommin! Suosi avohyllyjen sijaan kaappeja, joiden sisään pöly ja karva ei pääse helposti sujahtamaan. • Valitse (tai vaihda) sohvaan riittävän korkeat jalat, jotta imurointi onnistuu kätevästi myös sohvan alta. • Vältä mustia ja lasisia tasopintoja, joissa pöly ja karvat näkyvät heti pyyhkimisen jälkeen. • Valitse helposti pestävät ja putsattavat pintamateriaalit, jotka kestävät kulutusta ja puhdistusta. Tällaisia ovat mm. uudelleenmaalattavat puupinnat, kiiltävät seinämaalit, pyyhittävät vinyylitapetit sekä askelääniä vaimentava ja kestävä vinyylikorkkilattia. • Kierrätä! Etenkin koiranpennun tullessa taloon, ei kannata haikailla kalliin sohvan tai maton perään, vaan hankkia pentuajaksi edulliset huonekalut, jolloin ei tarvitse murehtia pissattuja mattoja ja jyrsittyjä sohvannurkkia. Jos koiralla on lupa tulla sohvalle, valitse siihen kestävä ja puhdistettava verhoilu, esimerkiksi tumma nahka tai keinonahka. Lemmikin on tarkoitus tuottaa iloa, ei stressiä kodin kulumisesta. • Valitse luonnonmateriaaleista valmistettuja sisustustekstiilejä, jotka kestävät käyttöä. Vältä sähköisiä materiaaleja, jotka keräävät puoleensa karvat. Värikkäät ja kirjavat tekstiilit antavat anteeksi karvaa, kuolaa ja kuraa. • Sijoita eteiseen reilunkokoinen kuramatto ja tassupyyhkeitä. Koiran ulkoilutusvälineille voi varata oman kauniin naulakon, jossa tarvikkeet pysyvät kunnossa ja ovat valmiina käyttöön. • Teippi- ja vaateharjat pelastavat vaatteet ja kodin tekstiilit karvapeitteestä. Kuivausrumpu on myös kätevä karvankerääjä. • Koiranruokaa varten voi rakentaa säilytyspisteen vaikkapa keittiön kaapin sisään. Silloin pussit ja purnukat eivät tuoksu nenään, häiritse silmää eivätkä ole tiellä. Kaunista ja käytännöllistä! • Koiranhoitotuotteita voi säilyttää keskeisellä paikalla esim. eteisen lipastossa, jolloin kynsisakset, harjat ja puhdistustuotteet ovat helposti saatavilla. • Koirankeksit ja herkut voi sijoittaa isoon kannelliseen lasipurkkiin, jolloin keksipakettia ei tarvitse jemmata kaappiin ja namut ovat käden ulottuvilla. Purkki toimii myös sisustuselementtinä. • Panosta laadukkaaseen imuriin, joka ei hyydy kovassakaan käytössä. Käytä luonnollisia pesuaineita, joista ei ole eläimille vaaraa. Koirathan saattavat maistella kaikkea, mikä kohdalle sattuu.

77


K

oivuniemen perheessä tiedetään, millaiset pintamateriaalit kotiin kannattaa valita, kun saman katon alla asustaa myös kaksi komeaa tanskandoggia.

Koivuniemen perhe on ennättänyt rakentaa jo kaksi taloa sinä aikana kun perheeseen ovat kuuluneet myös tanskandoggit Aldo ja Pinkki. Edellinen koti sijaitsi Nurmijärven Rajamäellä, josta perhe muutti pari vuotta sitten Vantaan Ilolaan rakentamaansa taloon. – Rajamäen kodin materiaalivalinnoissa emme juuri huomioineet arkielämää koirien kanssa. Niinpä esimerkiksi kodinhoitohuoneessamme oli hohtavan vaalea laattalattia ja kylpyhuoneessa mosaiikkilaattaa, joiden puhdistaminen oli työlästä. Höyrypesuri olikin siinä kodissa ahkerassa käytössä, Heli Koivuniemi kertoo.

Sileää, helppohoitoista pintaa Kun Koivuniemet alkoivat suunnitella uuden kodin rakentamista, oli materiaalivalintojen lähtökohtana helppohoitoisuus. – Kahden kiireisen aikuisen ja suurikokoisen koiran arjessa ei yksinkertaisesti ole intoa käyttää vapaa-aikaa pelkkään siivoamiseen. Mitä vähemmän jynssäämistä, sen parempi!. Heli kertoo, että tästä syytä hän halusikin uuteen kotiinsa mahdollisimman paljon helppohoitoisia pintoja. – Valitsimme tasojen ja kiintokalusteiden pintoihin sileät ja korkeakiiltoiset materiaalit, jotta tuhrujen ja koirien kuolaroiskeiden putsaaminen kävisi näppärästi. Sisäovetkin ovat perinteisten peiliovien sijaan ns. kehäovia, jossa sileää keskiosaa kehystää kehäpuu.

Pinkki penkoo kaapit Entinen Rajamäen koti oli kaksikerroksinen, mutta Ilolan kodin kaavamääräykset ajoivat Koivuniemet yksikerrosratkaisuun. – Molemmissa on omat hyvät puolensa. Avara yksikerrosratkaisu toimii isojen koirien kanssa, mutta kaksikerroksisessa talossa yläkerta on helpompi pitää siistinä ja rauhoittaa se tarvittaessa omaan käyttöön, Heli tuumii. Narttukoira Pinkki onkin taitava ovien aukoja, joten uudessa kodissa päädyttiin siihen, että makuuhuoneiden ovissa on oltava lukot. – No, se on johtanut siihen, että makuuhuoneemme ovenpieli on täynnä raapimisjälkiä, Heli huokaisee. Pinkki rakastaa myös kaappien ja laatikoiden penkomista, ja säkäkorkeutensa vuoksi se ulottuu halutessaan jopa keittiön yläkaappeihin. – Siksi valitsimme keittiön kaappeihin mahdollisimman pienet vetimet ja makuuhuoneeseen vetimettömät komeroiden ovet.

78

Lattia ja koirat sävy sävyyn Pienilläkin asioilla voi olla suuri merkitys. – Edellisessä kodissamme oli näyttävä tammilankkulattia, jonka ikävä puoli oli se, että lankkujen reunaviisteet keräsivät likaa. Tammi osoittautui myös koirien tassujen alla helposti naarmuuntuvaksi materiaaliksi, joten päätimme valita uuteen kotiin kestävän laminaattilattian – ilman viisteitä. Käytimme materiaalivalinnoissa apuna sisustussuunnittelija Elisa Wallsténia, joka suositteli lattiaan harmaata laminaattia. Se on osoittautunut nappivalinnaksi, sillä harmaaturkkisten koirien kodissa harmaa lattia antaa todella paljon anteeksi. Edellisestä kodista viisastuneena Koivuniemet valitsivat myös kodinhoito- ja kylpyhuoneiden lattioihin vaaleiden sijaan tummanharmaat laatat. – Elisa suositteli liukastumista ehkäisevää mattapintaista laattaa, mutta päädyimme tasaiseen, koska ajattelimme, että se olisi helppohoitoisempi. Nyt valitsisin toisin, sillä tasaisessa pinnassa näkyvät myös kaikki pyyhkimisen jäljet.

Maalia seinään, toiveissa tapetti Ilolan kodin oleskelutilojen seinäpinnoissa on kaikkialla vaaleaa maalipintaa ja kaunis, helmenharmaa tehosteseinä. – Sisustussuunnitelmassa oli mukana myös näyttäviä ja hyvin pyyhkimistä kestäviä vinyylitapetteja, mutta niitä emme ole vielä toteuttaneet. Olen ihastunut helmenharmaaseen tehosteseinään, mutta ehkä jonain päivänä meille ilmestyy myös tapettiseinäpintaa.

Sohva loi nahkansa Koiraperheen arkeen kuuluu myös se, että huonekalu jos toinen saattaa kokea kovia. – Aldo innostuu välillä repimään, minkä saattaa laukaista sohvatyynystä roikkuva lanka. Aldo on myös tyhjentänyt toisen sohvamme istuintyynyt siihen kuntoon, että se oli verhoiltava uudelleen. Nahkaisena myyty olohuoneen sohvakin osoittautui vain osin kokonahkaiseksi, kun keinonahkareunat alkoivat repsottaa koiran hampaiden ja kynsien osumista. Niinpä verhoilutimme senkin osin uusiksi. Huonekalumateriaaleissa kannattaa siis olla tarkkana!, Heli neuvoo.

Sisustussuunnittelijasta suuri apu Rakennusprojektin päätyttyä Koivuniemet totesivat, että oli hyvä päätös ottaa mukaan sisustussuunnittelija. – Projektin aikana joutuu tekemään lyhyessä ajassa niin paljon erilaisia valintoja. Meille oli suuri helpotus, että Elisa auttoi määrittelemään kotimme värimaailman ja pintamateriaaleja. Jouduimme tosin tilaustuotteiden toimitusajoista ja aikataulupaineista johtuen päätymään suunnitelmasta poikkeaviin, vaihtoehtoisiin tuotteisiin, mutta lopputulos on erinomainen, ja arki Aldon ja Pinkin kanssa sujuu mainiosti, Heli kiittelee.


PINNAT | LEMMIKKIELÄINKOTI

79


Pinnalla koiraperheen kodissa TEKSTI MIA HEISKANEN

Kivoja tuoteideoita ja arkea helpottavia välineitä koiraperheen kotiin

MAALI PEITTÄÄ LATTIAN KULUMAT Tiesitkö, että puulattian naarmut ja kulumat voi myös maalata piiloon? Tikkurilan vesiohenteinen Betolux Akva on polyuretaaniakrylaattimaali, joka soveltuu betoni- ja puulattioiden sekä portaiden maalaukseen sisätiloissa. Maalipinta kuivuu nopeasti eikä kellastu käytössä.

SUOJATAAN SOHVAT JA MATOT Tekstiilien puhdistamiseen kannattaa käyttää tehokkaita, mutta lemmikkiystävällisiä puhdistusaineita. Musti ja Mirrin Simple Solution -tehopuhdistaja irrottaa lian sekä hajottaa bakteerit ja tahrat hyvillä entsyymeillä. Siksi se tehoaa myös pinttyneisiin likaläiskiin ja hajuihin. Myrkytön puhdistaja sopii myös pentukotiin.

SIEPPAA KURAT JO OVELLA! Musti ja Mirrin Dog Gone Smart -maton mikrokuitunukka imaisee tahmatassun kurat käpälistä vain muutamalla askeleella. Matto on konepestävä.

SINILLÄ JYNSSÄÄT PINTTYNEETKIN TAHRAT Sinin Jynssäri on uutuus, jolla irrotat pinttyneimmätkin tahrat kodin pinnoista. Pienen kokonsa ansiosta sillä saa helposti putsattua myös hankalat nurkat ja sohvanjalkojen juuret.

MUOVIMATTO KESTÄÄ HYVIN KOSTEUTTA Askon DINA-muovimatto on helppohoitoinen vaihtoehto perinteiselle puuvillamatolle. Kauniissa raitakuosissa on kolme sävyä: musta, turkoosi ja keltainen. Koot 80 x 200 cm ja 140 x 200 cm.

80


PINNAT | LEMMIKKIELÄINKOTI KIRJAVA LATTIA EI SÄIKÄDÄ ROISKEITA Kirjava ja nyt niin trendikäs marokkotyylinen lattia on suopea arjen roiskeille. Värisilmän Neocim Classic -laattamalliston laatoista voi loihtia näyttäviä yhdistelmiä. Tarkettin Lukkopontillinen Starfloor Click -vinyylilattia on niin retro ja käytössä kestävä!. Se on myös helppo asentaa itse. Puu- ja kivikuosien lisäksi mallistossa on myös ihanan kirjavan kotoisia kuosivaihtoehtoja.

KOKO SOHVAN VOI PESTÄ Kotimaisissa HT-Collectionin sohvissa on kokonaan irrotettavat ja pestävät päälliset. Kuvassa malliston uutuus COMO.

TYYLIKÄS HIHNANROIKOTIN HAY:n nahkaisessa seinäkoukussa koiranhihna roikkuu tyylillä. Saatavana useita eri sävyjä, joista seinälle voi rakentaa hauskan kokonaisuuden. Jälleenmyynti mm. Stockmann. Toinen hyvä vaihtoehto on HAY:n puinen seinärengas. Tiedustelut: www.finnishdesignshop.com

KOIRANPETI TINKIMÄTTÖMÄLLE TYYLINIEKALLE Koiranpeti voi olla muutakin kuin patja. Nerokon koiranpeti huokuu ajatonta tyylikkyyttä ja laatua. Kotimaisen Nerokon tuoteperheen tuotteet on suunniteltu parhaiden ystäviemme käyttöön kodin sisustusta unohtamatta. Tiedustelut: www.neroko.com

IHANAT HAHMOT SEINÄLLÄ Johanna Sinkkosen maalaukset eivät jätä ketään kylmäksi. Sympaattiset koirahahmot saavat hyvälle tuulelle ja sopivat kaikenlaisiin koteihin. Tiedustelut: www.johannasinkkonen.com

81


LAATASTA ON MONEKSI. SE SOPII LÄHES TILAAN KUIN TILAAN, JA OMAA MAKUAAN VOI ILMENTÄÄ LUKUISIN ERILAISIN VÄREIN, MUODOIN JA PINNOIN. TIINA VIKBERG TEKSTI HENNA KERÄNEN

82


PINNAT

Rustiikki ja loft ovat jälleen pinnalla laatoissa

P

ukkila Oy Ab on toimittanut suomalaisille laattoja jo yli 140 vuoden ajan. Siinä missä muut materiaalit tulevat ja menevät, on laatan suosio pysynyt aina vakaana. Ulkonäön ohella klassikossa viehättävät sekä kestävyys että helppohoitoisuus. – Lattiaan laitettu laatta on melkein ikuinen. 1200 asteessa poltetun tiiviin laatan vedenimukyky jää alle 0,5 %, minkä ansiosta se on myös helppo pitää puhtaana, kertoo Pukkilan markkinointivastaava Anna-Kaisa Tuomi.

Kevään trendit Laattamaailman vaihteleviin trendeihin vaikuttavat mitä moninaisimmat seikat. – Usein on todettu, että mikäli taloudessa menee huonommin, haluavat ihmiset palata sisustuksessa turvallisiin sekä pehmeisiin muotoihin ja väreihin. Se on ollut havaittavissa myös viime aikoina, sillä rustiikkinen tyyli ja ruskean sävyt ovat tehneet taas selkeän paluun. Asiakkaat haluavat nyt pientä, kodikasta, jopa käsintehdyn näköistä pintaa, Tuomi toteaa. Laattojen pitkäikäisyydestä johtuen trendit muuttuvat kuitenkin hiljalleen useamman vuoden kuluessa. Vahvoina jatkavat siis edelleen myös aiemmat suosikit, kuten puu- ja betonikuosi. Myös marmoria jäljittelevät laatat ovat nousemassa voimakkaasti pinnalle. Muutoksia on havaittavissa myös muodoissa. – Laatat eivät ole enää pelkästään nelikulmaisia, vaan uusista sarjoista löytyy esimerkiksi pisaran mallista laattaa.

Jo muutaman vuoden ajan erityisen suosittu on ollut myös kuusikulmainen Natura-laattamme, jota Pukkila on valmistanut jo 1950-luvulla, Tuomi kertoo.

Trendit tulevat Euroopasta Pukkila käy katsastamassa uusimmat trendit vuosittain useilla alan messuilla, joissa eurooppalaiset laattafirmat edustavat tuotteitaan. Yksi tärkeimmistä lienee Italiassa pidettävä Cersaie, mutta myös Espanjassa ja Turkissa järjestettävät messut keräävät paljon osanottajia. Pukkila tuo messuilta mukanaan parhaimmat tuotteet suomalaiseen makuun. Etelä-Euroopan maat ovat olleet alalla aina vahvassa asemassa, sillä niissä laatan käytön perinne on pitkä. Samalla suunnalla, tarkemmin sanottuna Portugalissa, valmistuvat nykyään myös kaikki Pukkilan suosituimmat laattasarjat. – Ratkaisu on ollut toimiva ja olemme saaneet Portugalista erittäin hienopintaista, laadukasta ja kestävää laattaa. Vaikka tuotanto onkin siirtynyt ulkomaille, on suunnittelu, tuotekehitys ja laadun valvonta edelleen meidän omissa käsissämme, Tuomi kertoo.

Ei pelkästään kylppäriin Pukkilan isot ja monipuoliset laattasarjat mahdollistavat upeiden kokonaisuuksien toteuttamisen, sillä niistä löytyy isoa ja pientä kokoa, mosaiikkia, sekä erilaisia värejä ja pintoja. Laatta onkin oiva materiaali myös muualle kuin kylpyhuoneeseen tai keittiön välitilaan. Lattialämmityksellä varustetuissa taloissa se toimii

aivan yhtä lailla esimerkiksi eteisessä, olohuoneessa, makuuhuoneessa tai jopa terassilla. – Kaikki tiiviit laatat kestävät ulkotiloissakin, kunhan ottaa huomioon muutaman seikan. Ulkona laatan esimerkiksi täytyy olla karheapintainen, jotta se ei olisi liukas sateella ja pakkasilla. Terassille ei myöskään kannata valita aivan tummaa laattaa, sillä se tuntuu kuumalta auringon paisteessa, Tuomi neuvoo.

Rohkeasti laatoittamaan! Markkinointivastaavan tärkein vinkki laattojen suhteen on kuitenkin seuraava: – Ei pidä pelätä kyllästymistä! Moni ajattelee sitä laattaostoksilla, mutta itse kuitenkin uskon, että se laatta johon on iskenyt silmänsä ja tykästynyt heti alussa, miellyttää myös tulevaisuudessa. Täytyy olla rohkea ja kuunnella oman sydämensä ääntä tässäkin asiassa, eikä mennä vain trendien mukaan, Tuomi sanoo. Laattaostoksilla ei kannata tuijottaa myöskään pelkkää hintaa. – Laatat ovat loppujen lopuksi pieni kustannus koko kylppäriremontissa. Tärkeintä on valita jotain uutta ja erilaista, sellaista mistä todella tykkää, nainen lisää. Jos valikoiman laajuus huimaa päätä, on Pukkilan liikkeissä aina myös alan ammattilaisia ja sisustussuunnittelijoita, jotka osaavat antaa neuvoja oikean laatan valinnassa. Heidän juttusilleen pääsee piakkoin myös Pukkilan uudessa Raision myymälässä, joka avautuu kevättalvella aivan Myllyn kupeeseen. – Myymälästä tulee meidän lippulaivamme ja koko Suomen hienoin laattaliike, Tuomi lupaa.

83


T

RS-Maalaus Oy on erikoistunut huoneistoremontteihin ja luo uusia, raikkaita tiloja asukkaille. Vuokrakoti-jätti VVO on yksi saneerausliikkeen suurimpia työllistäjiä ja TRS-Maalaus huolehtii säännöllisesti vuokra-asuntojen kunnosta ja remontoimisesta. – Siistimme tilat tarpeen mukaan vanhan vuokralaisen muutettua ulos. Kun uusi asukas saapuu vuokrakotiinsa, seinät ovat kunnossa, kylpyhuone ja keittiö siistit, kertoo yrittäjä Heikki Niemi.

UUTTA ILMETTÄ KOTIIN

Viime aikoina TRS-Maalaus Oy on urakoinut VVO:lle aiempaa enemmän juuri keittiöitä. – Olemme tehneet 70 asuntoon kokonaan uuden keittiön sähköineen ja vesineen. Vuokranantajalta tulee tietyt laatuvaatimukset, mutta muutoin olemme saaneet suunnitella melko vapaasti, Niemi kertoo. Niemi omaa pitkän kokemuksen alalta ja on toiminut yrittäjänä vuodesta 1984 saakka. TRS-Maalaus Oy:n hän perusti vuonna 2007 ja on siitä asti muovannut yrityksestään joustavan ja luotettavan yhteistyökumppanin. Ammattitaitoinen henkilökunta koostuu maalareista, kirvesmiehistä, laatoittajista ja keittiökalusteasentajista, jotka voivat toteuttaa remonttitoiveita laidasta laitaan. Saneerausala on kiitollinen työllistäjä ikuisen remontointitarpeen vuoksi. Siksi Niemi katsoo luottavaisin mielin tulevaisuuteen ja tuleviin haasteisiin. Ala kehittyy vuosittain ja vaatii nopeaa reagointia markkinoilla, niin työmenetelmien kuin materiaalien saralla. Säännöllinen kouluttautuminen pitää tekijät ajan hermoilla, jonka myötä työt sujuvat entistä tehokkaammin. Kehittymisen myötä Niemi pitää kiinni visiostaan: olla kasvava turkulainen yritys, joka jatkossakin tarjoaa laadukasta työtä.

S

ik Sak Verho ja Sisustus on forssalainen, vuodesta 2007 lähtien toiminut yritys. Verho- ja sisustusompelun ohella erikoisliike myy kankaita ja tarjoaa asiakkailleen suunnittelupalveluita. Toimintaa täydentävät myös vaatekorjausompelut. Suurin osa myymälän asiakkaista on paikallisia yksityishenkilöitä, mutta yrittäjä Leila Mäkelä on toteuttanut myös isompia projekteja yrityksille. – Verhot parantavat viihtyvyyttä työpaikalla siinä missä kotonakin, hän toteaa. Verkkosivujen ja Facebookin ansiosta Sik Sak Verho ja Sisustuksen maine on levinnyt kauemmaskin, ja tilauksia toimitetaan tänä päivänä ympäri Suomen. – Varsinaista verkkokauppaa minulla ei ole, mutta tiedot kulkevat hyvin sähköpostin välityksellä, Mäkelä kertoo. Sik Sak Verho ja Sisustuksen liikkeestä löytyy usean eri valmistajan kankaita, joista esimerkkinä mainittakoon Drapilux ja Pagunette. Lähes kaikki myymälässä ostoksia tekevät asiakkaat haluavat verhonsa valmiiksi mittojen mukaan ommeltuina. Yhteistyökumppaneina käytettävien sisustussuunnittelijoiden avulla puolestaan saadaan toteutettua helposti kokonaisvaltaisempiakin projekteja. Mäkelä on huomannut, että ihmisten halu panostaa kotiinsa kasvaa koko ajan, ja että valinnoista ollaan yhtä tarkempia. – Monella on unelmia kotinsa laittamisen suhteen, mutta nykyisten taloudellisesti tiukkojen aikojen vuoksi yhä vähemmän rahaa käytössään, yrittäjä tietää. – Verhoilla kodin ilmettä pystytään kuitenkin muuttamaan suhteellisen pienin kustannuksin, joten niihin kannattaa panostaa, Mäkelä vinkkaa.

84

www.trsmaalaus.fi

VERHOT TUOVAT KOTIIN SILMÄILOA


PINNAT

V

ientikivi on varttunut jo 80 vuoden ikään. Sen voimavarana ovat pitkä kivialan kokemus sekä ammattitaitoinen henkilöstö. Vientikivi Groupin korkealaatuisia sisustuskiviä valmistetaan kolmessa tehtaassa. Vientikivi Finland Oy sijaitsee Satakunnassa Paneliassa, SKT-Granit Oy Varsinais-Suomessa Taivassalossa ja Louhi Kivitasot Oy Imatralla. – Suomen suurin sisustuskivien tuotantokapasiteetti takaa kaikille asiakkaillemme toimitusvarmuuden poikkeavissakin olosuhteissa, toimitusjohtaja Ilkka Ylitalo toteaa.

Kivi on kestävä valinta

Myyntipäällikkö Ari Laaksosen mukaan yhtiö on keskittynyt keittiöiden kivitasoihin, julkisivuprojekteihin, sokkelitoimituksiin ja infrarakentamisen kiviin. – Olipa kyse sokkeleista tai keittiötasoista, hoidamme projektimyynnissä tarkistusmittaukset, kivien toimitukset ja asennukset eli koko paketin. Teemme prosessin todella helpoksi rakennusliikkeille, sillä ammattitaitoiset asentajamme hoitavat mittaukset ja asennukset työmaalla, joista otamme myös täyden vastuun. Kivi on ennen kaikkea kestävä valinta. – Se kestää aikaa ja pidentää näin rakennuksen elinkaarta. Julkisivuissa se lisää rakennuksen näyttävyyttä. Se on myös huoltovapaa materiaali, jonka pinnasta esimerkiksi graffitit on helppo poistaa, Ylitalo muistuttaa. Keittiöissä kivitaso on suomalaisten toivevalinta. – Tutkimusten mukaan lähes puolet suomalaisista haluaisi keittiöönsä kivitason, sillä se on helppohoitoinen, ekologinen, kestävä ja lähes ikuinen materiaali. Kivi kestää kuumaa, eikä säikähdä punaviinitahroja. Kivitaso voi olla myös hyvä asunnon myyntivaltti, joka saattaa myydä koko asunnon. Tänä päivänä valinnanvaraa on niin runsaasti, että kivitaso ei rakennusliikkeen näkökulmastakaan juurikaan nosta asunnon neliöhintaa, Laaksonen painottaa.

D

ecox Oy on monelle vielä uusi nimi, vaikka sen takaa löytyykin tuttuja toimijoita. Yrittäjäkaksikko Teemu Salmi ja Mikko Suovanen ovat nimittäin työskennelleet yhdessä Salmen toiminimen alla jo vuodesta 2008 lähtien. Yhteinen yritys pistettiin pystyyn noin vuosi sitten, ja nyt miesten tarkoituksena on alkaa tehdä uutta nimeä tutuksi myös vanhan yhteistyökumppaniverkoston ulkopuolella. – Tavoitteemme on työllistää lisää väkeä ja saada toimintaa kasvamaan. Yritämme päästä yhä enemmän alihankintapuolelle ja saada sitä kautta asiakkaiksi myös isompia rakennusliikkeitä, kaksikko linjaa. Tällä hetkellä yritys työllistää Salmen ja Suovasen ohella kaksi omaa miestä ja tilanteesta riippuen 2-5 alihankkijaa.

TASOA KOTIIN

www.vientikivi.com

Sisustusrakentamiseen erikoistunut yritys haluaa tuoda markkinoille myös oman höyrysaunan

Decox Oy:n toimialaa on sisustusrakentaminen, ja palvelutarjonta kattaa käytännössä kaiken, mitä talon sisällä voidaan tehdä. Tällä hetkellä noin 90 % työstä painottuu kuitenkin laatoitukseen. Yrittäjät uskovat, ettei korjausrakentamisen kysyntä lopu aivan heti, sillä saneeraushuippu lienee vasta edessäpäin. – 1960-luvun lähiöitä korjataan koko ajan enemmän. Turun alueella Runosmäen kaltaiset alueet vielä odottavat saneeraustaan, joten huippu saavutetaankin ehkä noin vuonna 2020, miehet pohtivat. Vasta perustettu yhteinen yritys on innostanut kehittelemään myös muuta uutta, kuten prototyypin höyrysaunasta, jollaisia miehet toivovat pääsevänsä tekemään jatkossa enemmänkin. Tavallinen sauna muutetaan höyrysaunaksi korvaamalla kiuas pannuhuoneeseen sijoitettavalla höyrystimellä. – Höyrysaunassa tulee aivan samanlainen hiki kuin perinteisessäkin, ja kostean lämmön ansiosta siellä voi myös viihtyä pidempään, Salmi lupaa.

Lisätiedot sivulla 112 85


KATSO LISÄÄ WWW.RTV.FI

Rakentajan luotettava yhteistyökumppani

Kun remonttihaaveet siintävät mielessä, on kokeneesta ja luotettavasta kumppanista suuri apu. Ennen töihin ryhtymistä kannattaisikin ensin konsultoida alan ammattilaista.

P

intamateriaalien myyntiin erikoistunut RTV on toiminut jo yli 60 vuoden ajan suomalaisten remontoijien ja rakentajien luotettavana kumppanina. Aikojen saatossa perheyritys on kasvanut valtakunnalliseksi toimijaksi ja tällä hetkellä yrityksellä on myymälöitä noin 30 kaupungissa. Turussa RTV on palvellut yritys- ja yksityisasiakkaita jo kahdenkymmenen vuoden ajan, vain liiketilat ovat toiminnan laajentumisen myötä vaihtuneet suuremmiksi. Turun toimipisteen lisäksi Varsinais-Suomen alueen asiakkaita palvelevat myös Salon ja Kaarinan myymälät.

Tuotteita jokaiseen makuun RTV:n valikoimasta löytyy kaikki, mitä rakentaja tarvitsee: kalusteita, rakennustarvikkeita sekä paljon erilaisia lattian päällysteitä, laattoja, tapetteja ja maaleja. RTV:n tapettivalikoima yli 1 000 kuoseineen on ehdottomasti Suomen markkinoiden laajin. Myös laattoja löytyy valikoimasta runsaasti eri koossa ja väreissä. Tuotteiden laadut ovat kohdillaan, sillä esimerkiksi lähes kaikki valikoiman laatat, tapetit sekä julkisen tilat matot ovat yrityksen itsensä maahantuomia. Vaikka suurin osa yrityksen asiakkaista on ammattilaisia, kuluttaja-asiakkaiden palveluun on panostettu RTV:llä erityisen paljon. Myymälöihin on rakennettu valmiita interiöörejä ja sisustusratkaisuja, jotka havainnollistavat hyvin materiaalien ominaisuuksia. Näyttelytilat on tehty palvelemaan nimenomaan kuluttajia. – Ihmiset tulevat myymälään katsomaan ja vertailemaan tuotteita. Kun miellyttävä tuote on löytynyt ja valinta tehty, rakentaja tulee tekemään hankinnat, Varsinais-Suomen aluejohtaja Tommi Suominen kertoo. 86


PINNAT TEKSTI JOHANNA DAHLGREN

RTV:n myymälät ovat tunnetusti hyvin varusteltu. Pyrkimyksenä on pitää tuotteet jatkuvasti saatavilla. Jos haluttua tuotetta ei löydy myymälästä, sen toimitus onnistuu hetkessä. Yrityksen keskusvarasto sijaitsee sen kotipaikkakunnalla Riihimäellä. Oman kuljetuskaluston ansiosta tuotteet toimitetaan keskusvarastolta myymälään jo seuraavaksi päiväksi.

Pintamateriaalien vaihto kannattaa Vaikka sisäpuolen pintamateriaalit ovat tänä päivänä teknisesti hyvin pitkäkestoisia, olisi niitä hyvä vaihtaa jo oman viihtyvyydenkin takia. Suomisen mielestä järkevä vaihtoväli olisi noin 5–10 vuotta: – Pienillä muutoksilla saadaan aikaan uutta ilmettä sisätiloihin. Kunnon materiaaleilla vaihtoväli pysyy pitkänä, joten laadukkaisiin tuotteisiin kannattaa satsata. Talon ulkopuolisiin pintoihin olisi sen sijaan hyvä kiinnittää enemmän huomiota. Aurinko ja ilman kosteus lisäävät bakteerien määrää ja ulkona pintamateriaalit kuluvat muutenkin nopeammin. Säännöllinen pesu ja huolto pidentävät ulkopintojen vaihtoväliä. – Tässäkin tapauksessa huolto tulisi tehdä noin 5–10 vuoden välein, Suominen kertoo.

Jos suunnitelmissa on aloittaa remontti, kannattaa aina käydä jututtamassa ammattilaista.

Tällä hetkellä sisustuksessa ovat pinnalla vaalean eri sävyt ja valkoinen. Kylpyhuoneen boordit ovat vaihtuneet valkoisiin, suuriin laattoihin ja olohuoneissa suositaan yksivärisiä, maalattuja seiniä. Tapetin käytön väheneminen näkyy Suomisen mukaan myös myynnissä. – Tällä hetkellä menee eniten näyttäviä tapetteja. Vahvoilla väreillä ja kuvioilla halutaan luoda huoneeseen efektiä, Suominen kertoo. Huoneen ilmettä pystyy helposti muuttamaan myös maalin väriä vaihtamalla. – Jopa mustan maalin saa peitettyä parilla maalikerroksella, Suominen muistuttaa.

RTV - rakentajan paras apu RTV on määrätietoisesti rakentanut omaa konseptia, johon kuuluu olennaisesti laadukas asiakaspalvelu. Ammattitaitoinen henkilökunta auttaa asiakkaita valitsemaan sopivat tuotteet ja neuvoo mielellään myös esimerkiksi värien suhteen. Koulutetut myyjät tekevät asiakkaalle myös havaintokuvia vaikkapa tietystä laatasta. Suunnitteluneuvontaa voidaan pyytää myös yrityksen ulkopuolisilta sisustussuunnittelijoilta. – Jos emme osaa vastata johonkin kysymykseen, haemme siihen vastauksen. Haasteelliset tilanteet palvelevat myös meitä, Suominen kertoo. Jos suunnitelmissa on aloittaa remontti, kannattaa aina käydä jututtamassa ammattilaista. – Tulkaa rohkeasti myymälään kertomaan ajatuksistanne. Me palvelemme parhaamme mukaan, annamme vinkkejä ja ideoita remontointiin. Meidän laajasta valikoimastamme löytyy jokaiselle jotakin, Suominen hymyilee. 87


ASUNTOMESSUT

ASUNTOMESSUT TARJOAVAT LÄPILEIKKAUKSEN RAKENTAMISEEN JA ASUMISEEN

A

suntomessut ovat lunastaneet paikkansa suosittuna kesätapahtumana. – Tutkimusten mukaan valtaosa suomalaisista, jotka suunnittelevat omakotitalon rakentamista, käyvät jossain prosessin vaiheessa asuntomessuilla. Osa tulee toki paikalle vain viettämään vapaa-aikaa, koska kyseessä on mukava kesätapahtuma. Erilaiset sisustamisen ratkaisut, uudet rakentamisen ideat ja innovaatiot kiinnostavat. Piharakentaminen on kasvattanut vuosi vuodelta suosiotaan ja moni tulee myös hakemaan messuilta uudenlaisia piharatkaisuja, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen kertoo.

TONTTIKOKO PIENENEE Mihin suuntaan omakotirakentaminen Suomessa on Heiskasen näkemyksen mukaan menossa? – Näyttää siltä, että kasvukeskusten ja isompien kaupunkien yhteyteen kaavoitettujen uusien asuinalueiden tonttikoot pienenevät edelleen. Vielä jokunen vuosi sitten tavanomainen omakotitontin koko oli noin 2000 m2, mutta tällä hetkellä tonttien keskikoko on noin 1000 m2 tai jopa sen alle. Se johtaa väistämättä kaksikerrosratkaisuihin. Tilanne on hieman ristiriitainen, sillä ihmiset tuntuvat suosivan mieluummin yksikerrosratkaisua, joka on asumisen kannalta helpompi vaihtoehto. Yksikerrosratkaisu vastaa myös esteettömyyden vaatimuksiin. Heiskasen mukaan vaikuttaa myös siltä, että pienemmät omakotitalot ovat yhä suositumpia rakentajien keskuudessa. – Enää ei välttämättä haluta rakentaa suuria neliöitä ja kuutioita huollettavaksi ja ylläpidettäväksi. Tilankäyttöä puntaroidaan muutoinkin yhä tarkemmin. Energiamääräysten tarkentuminen ja rakentamiselle asetetut laatuvaatimukset ovat johtaneet myös siihen, että perinteinen omatoimirakentaminen on selvästi vähentynyt. Omakotitalot halutaan mieluummin teettää ulkopuolisilla ja valmiusasteeksi valitaan yhä useammin valmistalotoimitus. Talotoimittajat ovatkin reivanneet omia toimintamallejaan siihen suuntaan. Valmistalojen osuus omakoti- ja pientalotuotannosta jatkaa siis tasaista kasvuaan.

Asuntomessut on jokavuotinen suurtapahtuma, joka tarjoaa ajankohtaisen läpileikkauksen suomalaiseen asumiseen ja rakentamiseen. Tänä vuonna asuntomessut järjestetään Seinäjoella.

SEINÄJOELLE ”UUSIA TUPIA – KOMIAN TÄHÄRE!” Seinäjoen asuntomessualue Pruukinrannan asuntoarkkitehtuuri edustaa tämänhetkistä, korkealuokkaista rakentamista ja samalla se suuntaa katseen kohti tulevaisuutta. Pohjalainen rakennus- ja puusepäntaito on monipuolisesti esillä talojen rakenteissa ja sisustuksessa. – Messualueen mielenkiintoinen yksityiskohta on Tulikivimyllyn pohjalaistalokortteli, jonka talot edustavat 2-fooninkista eli kaksikerroksista pohjalaistaloperinnettä. Rakennukset eivät ole identtisiä, vaan jokainen perhe on toteuttanut 2-fooninkilaisuudesta oman nykypäivän ratkaisunsa. Puurakentamisen uusia tuulia esittelee CLT-tilaelementeistä tehty puukerrostalo Mäihä. CLT-elementeistä messuille valmistuu Mäihän lisäksi kaksi omakotitaloa ja Kyrkösjärven rannalla sijaitseva näköalatorni, Heiskanen kertoo.

SUOMEN DUBAIN PERISKOOPPITORNI Pruukinranta on myös sijaintinsa ja ympäristönsä kannalta mielenkiintoinen tutustumiskohde. – Messualue sijaitsee muutaman kilometrin päässä Seinäjoen keskustasta Kyrkösjärven tekojärven rannalla. Tekojärvi ja pato antavat88

TEKSTI MIA HEISKANEN KUVAT JUHA HARJU


ASUNTOMESSUT ON SUOSITTU KESÄTAPAHTUMA • Vuonna 2015 Kivistön asuntomessuilla 138 756 maksanutta kävijää • Aikuisväestöstä 98 % tunteen tapahtuman • Vuoden 2016 Seinäjoen asuntomessut ovat järjestyksessään 47. asuntomessutapahtuma

kin alueelle mielenkiintoisen identiteetin ja tarjoavat rakentamiseen omaleimaisia mahdollisuuksia. Järven rannalta löytyy pieni tekosaari ja eräs rakentaja totesikin leikkisästi rakentavansa taloa Suomen Dubaihin, Heiskanen nauraa. Kyrkösjärven rannalle on noussut myös Periskooppitorni, jonka sisällä olevien peilien kautta voi nousta tarkastelemaan järveä. Periskooppitornin on suunnitellut arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon vuonna 2015 voittanut arkkitehti Anssi Lassila. Periskooppitorni on myös yksi japanilaisen arkkitehtuuripalkinnon SD Review 2015:n voittajista.

SEINÄJOELLA RIITTÄÄ VIPINÄÄ Seinäjoen asuntomessut järjestetään 8.7.-7.8. Seinäjoella riittää vipinää, sillä toisen suurtapahtuman eli Tangomarkkinoiden avautuvat samaan aikaan. – Se saattaa nostaa ensimmäisen viikonlopun kävijämääriä. Yllättävää kyllä, avajaisviikonloppu on nimittäin yleensä hiljaisin messuviikonloppu. Moni saattaa ajatella, että ei halua avajaisviikonlopun tungokseen, mutta se onkin hyvin otollinen hetki tulla tutustumaan messualueeseen, Heiskanen vinkkaa.

89


Asumisen, rakentamisen, piha ja puutarha messutapahtumia 2016 Poimi parhaat t채rpit ja menovinkit omaan kalenteriisi!

90


RAKSA

Raksalla on pitkät perinteet suosittuna rakennusalan tapahtumana, jossa kohdataan asiakkaat kasvotusten, tehdään kauppaa ja verkostoidutaan. Lahden Messukeskus, 11-13.3.2016

ENERGY & BUILDINGS

Energy & Buildings on Vaasa EnergyWeek -viikon yhteydessä järjestettävä rakennusalan ammattilaistapahtuma. Vaasan Kaupungintalo, 15.-16.3.2016

FORMA KEVÄT 2016

OULUN RAKENTAJAMESSUT

VALOLIGHT 16

Ouluhalli Oulu, 15-17.4.2016

Helsingin Messukeskus, 07-11.09.2016

PIHAPIIRI

FINNBUILD 2016

Pihapiiri – messut on odotettu kauden avaus viherpeukaloille, pihan ja puutarhan rakentajille sekä kaikille kesäihmisille ja elämännautiskelijoille. Lahden Messukeskus, 22-24.4.2016

PIHA- JA PUUTARHAMESSUT PORI

Suomen suurin rakennus- ja talotekniikkaalan tapahtuma FinnBuild järjestetään joka toinen vuosi. Helsingin Messukeskus, 12-14.10.2016

INFRAEXPO 2016 Helsingin Messukeskus, 12-14.10.2016

Forma Kevät on lifestyle-tuotteiden myyjien ja ostajien kohtaamispaikka.

Porin Karhuhalli, 23.-24.4.2016

Helsingin Messukeskus, 16.-17.3.2016

LAPIN RAKENTAJAMESSUT ROVANIEMI

Helsingin Messukeskus, 12-14.10.2016

JYVÄSKYLÄN RAKENNUSMESSUT

Lappi Areena, 23-24.4.2016

VIHERTEK 2016

Jyväskylän Paviljonki, 18-20.3.2016

KESÄPIHA JA VAPAA-AIKA OULU

Helsingin Messukeskus, 12-14.10.2016

PIHA & PUUTARHA

Ouluhalli, 21.-22.5.2016

Turun Messukeskuksessa oleva messutapahtuma kokoaa yhteen puutarhatoimijoita laajasti. Turun Messu- ja Kongressikeskus, 1-3.4.2016

PUUTARHAPÄIVÄ KOTIPUUTARHUREILLE Valtuusto-virastotalo Kuopio, 2.4.2016

TALOYHTIÖ 2016 Helsingin Messukeskus, 6.4.2016

KEVÄTMESSUT 2016

Huhtikuun alkupuolella Kevätmessut täyttää Messukeskuksen. Keväinen suurtapahtuma kokoaa viidet messut saman katon alle: Oma Piha, Oma Koti, OmaMökki, Sisusta! ja Lähiruoka&Luomumessut.

MINIFARMI JA KUKKAMESSUT UUSIKAUPUNKI

JÄTE, VESI, YMPÄRISTÖ 2016

Kaikki ympäristösuunnittelusta ja viherrakentamisesta

ENERGIA 2016

Energia-messuilla on kattavasti esillä tämän hetken uusimmat ratkaisut ja tuotteet.

Uudenkaupungin jäähalli, 21.-22.5.2016

Tampereen Messu- ja Urheilukeskus, 25-27.10.2016

RAASEPORI EXPO KARJAA

VASARA + HUONEKALU

Asumisen ja rakentamisen messutapahtuma

Karjaan urheilukeskus, 27.-28.5.2016

ASUNTOMESSUT, SEINÄJOKI Suomen suurin kesätapahtuma Asuntomessut järjestetään tänä vuonna Seinäjoen Pruukinrannassa. Pruukinranta Seinäjoki, 8.7.-7.8. 2016

PUUTARHA- JA VIHERALAN AMMATTINÄYTTELY, LEPAA

Helsingin Messukeskus, 7-10.04.2016

Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan yksikkö, 11.-13.8.2016

PUUTARHA

HABITARE 16

Tampereen Messu- ja Urheilukeskus, 15-17.4.2016

Helsingin Messukeskus, 07-11.09.2016

Vasara Rakennusmessut ja Huonekalu -messutapahtuma on Pohjanmaan tärkein kohtaamispaikka rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen saralla. Botniahalli, Vaasa, 29-30.10.2016

SIJOITUS-INVEST 2016 Wanha Satama Helsinki, 16-17.11.2016

SIJOITUS INVEST 2016 Helsingin Messukeskus, 30.11-1.12.2016

91


E

meritusrehtori Sirpa Lehtonen ei halunnut eläkkeelle siirryttyään jäädä lepäämään laakereilleen, vaan perusti Saloon sisustus ja lifestyle-liike Lillanin. Monipuolinen putiikki on tarjonnut asiakkailleen jo kuuden vuoden ajan elämyksiä, sisustustarvikkeita, vaatteita ja taidetta. Liikkeen edustamia tuotemerkkejä ovat sisustuspuolella esimerkiksi Hybsch, pb-home ja ruotsalainen Affari ja, vaatteita löytyy puolestaan Creamista aina graafisempiin Ionna Kourbelaan ja Grizasiin. Kenkiä on Bunker, Primeboots sekä Calou merkeiltä. Lahja- ja koristetuotteita löytyy myös Vanilla Fly sekä Shishi merkeiltä. Tuotteita valitessa Lehtosen pääajatus on ollut tuoda asiakkaiden ulottuville jotain sellaista, mitä Salosta ei vielä muuten löytyisi.

LIFESTYLE-PUTIIKISTA LÖYTYY MYÖS TAIDETTA

Lillanin valikoima kuvastaa hyvin myös Lehtosen omaa sisustusfilosofiaa. – Olen aina rakastanut ajatusta, että sisustuksesta löytyisi kerroksellisesti monenlaisia tyylejä. Jos kaikki on pelkästään modernia, ei tilasta tule kovinkaan persoonallista, mutta jos joukkoon laittaa yksittäisen vanhan jutun tai värikkään taideteoksen, antaa se heti eloa. Liikkeen yläkerrasta löytyy myös Salon taiteilijaseuran taidelainaamo. Aiheiltaan ja toteutustavoiltaan monipuolisten teosten joukosta asiakkaat voivat valita mieleisensä työn joko lahjaksi tai omaa sisustusta korostamaan. Vaikka kyseessä on lainaamo, löytää moni teos Lillanin asiakkaiden keskuudesta lopullisen ostajansakin. – Taide ei ole jotain kaiken muun yläpuolella, vaan kuuluu arkeen. Siksi olen halunnut tuoda sen tällä tavalla osaksi muuta elämää, valottaa Lehtonen ajatusta taidelainaamon ja lifestyle-putiikin yhdistelmästä.

S

alossa liikettä pitävä sisustusalan yrittäjä Hely Sainio-Lehtovirta ja sähköalan yrittäjä Jyrki Lehtovirta jakavat keskenään näkemyksiä ja ideoita kotikohteiden sisustusratkaisuista. Yhteisenä intohimona on valaistus, johon heidän mukaansa kiinnitetään suomalaisessa kodissa valitettavan vähän huomiota: – Suomalaiset asuvat usein hämärässä. Pitäisi kuitenkin muistaa, että toimiva valaistus on myös turvallisuuskysymys, Sainio-Lehtovirta ja Lehtovirta huomauttavat. Remonttikohteissa valaistusta saadaan tehostettua usein lamppua vaihtamalla, jolloin alkuperäisiä valaisimia ei tarvitse lähteä vaihtamaan. Jos tämä ei riitä, valaistusta voidaan tukea vielä epäsuoralla lisävalolla. Uudiskohteissa sisustussuunnittelija ja sähköasentaja kannattaa tilata jo rakennusvaiheessa. Mitä aikaisemmin he pääsevät mukaan, sitä parempi lopputuloksesta tulee. – Pohjakuva on aina arkkitehdin näkemys. Valaistuksen toimivuuteen ei ole samalla tavalla kiinnitetty huomiota, Sainio-Lehtovirta ja Lehtovirta sanovat. Tämän päivän trendi on valkoinen valo, joka korostaa värien puhtautta. Vaikka valaistuksen kanssa ollaan valveutuneempia kuin ennen, värilämpötilat tuottavat edelleen ihmisille harmaita hiuksia: – Vanha hehkulamppu on 2 700 K. Jos haluaa vaaleampaa, mutta ei liian valkoista, on 4 000 K sopiva värilämpötila, Lehtovirta neuvoo. Salo Design Oy ja Sähköasennus Jyrki Lehtovirta palvelevat asiakkaita avaimet käteen -periaatteella, ja samalla toistensa toimintaa tukien. Salo Design Oy:n toimenkuvaan kuuluvat mm. suunnittelu- ja tekstiilipalvelut. Sähköasennus Jyrki Lehtovirta tekee sähkötöiden lisäksi myös remontteja.

92

Lisätiedot sivulla 113

TOIMIVAN VALAISTUKSEN PUOLESTA


RAKKAUDESTA SISUSTUKSEEN

K

un yrittäjä Anne Örling seitsemän vuotta sitten päätti perustaa oman huonekalu- ja sisustusliikkeen Turun keskustaan, moni varoitteli tulevasta taantumasta. Vaikka vuosien aikana välillä on ollut hiljaisempaa, Sisustus Anne on ollut koko ajan noususuhdanteessa. Onnistumisen avaimet löytyvät Örlingin omasta intohimosta sisustamiseen ja sitä kautta hankitusta monipuolisesta somistus- ja sisustusalan koulutuksesta. Lähes 15 vuotta yrittäjänä toiminut Örling oli ensimmäisiä stailaus-palveluja tarjonnut toimija Suomessa. Sisustus Anne on täyden palvelun liike, joka tarjoaa kaikkia sisustukseen liittyviä palveluita aina sisustussuunnittelusta ja stailauksesta verhoilu-, ompelu- ja remonttipalveluihin. Pienrakennuttajien lisäksi asiakaskuntaan lukeutuu liuta suuria rakennusalan yrityksiä, kuten Sato, YIT, Lemminkäinen ja monia muitakin rakennusalan yrityksiä. Sisustussuunnittelupalveluita Örling

tarjoaa mielellään myös avaimet käteen -periaatteella. Halutessaan asiakas pääsee siis suoraan valmiiksi sisustettuun ja laitettuun uuteen kotiinsa. Avaimet käteen periaatteella Örling suunnitteli ja toteutti viime kesänä laivan kaksitoista sviittiä jotka oli kooltaan 38 m2. Sisustussuunnitteluprojektit ovat mielenkiintoisia ja haastavia, yksityiskodeista eri alan yrityksiin, hotelleista laivaprojekteihin. – Hääsuunnitteluun ja toteutukseen haluan panostaa tulevana keväänä ja kesänä ja niihin on nyt tilauksiakin tullut Örling toteaa. Sisustus Annen huonekalu- ja pientavaravalikoima poikkeaa valtavirran valikoimasta erikoisuudellaan. Vastikään avattu verkkokauppa tukee kivijalkamyymälän toimintaa, ja asiakkaatkin hyötyvät Sisustus Annen monipuolisuudesta: – Myymälään voi tulla aina tutustumaan ja kysymään sisustukseen liittyvissä asioissa Örling sanoo.

Lisätiedot sivulla 112

H

ifi Studio Turku on laadukkaiden kuvan- ja äänentoistolaiteratkaisujen myyntiin erikoistunut yritys, jonka laajaan valikoimaan kuuluvat hifi- ja kotiteatterilaitteet, televisiot ja videotykit, kaiuttimet, monihuonelaitteet, yritysten AV-järjestelmät, sekä suunnittelu- ja asennuspalvelut. – Hifistudio on Suomen suurin hifi-alan ketju, joka on toiminut alalla jo yli 30 vuotta. Tarjoamme kattavasti yksityisille ja yrityksille kuva- ja ääniratkaisuista avaimet käteen kokonaisuuksina. Tuotemerkeistämme tunnetuimpia ovat Genelec, Bang & Olufsen ja Bose, yrittäjä Lauri Eskola kertoo.

Paremman äänentoiston puolesta

Vaikka taloudellinen tilanne onkin haastava, kysyntää riittää ns. luksustason audio-tuotteille. – Ihmiset haluavat yhä enemmän kotiinsa laadukasta äänentoistoa ja monihuonejärjestelmiä. Ja kun puhutaan monihuonejärjestelmästä, saunakin on siinä tänä päivänä lähes poikkeuksetta mukana! Periaatteenamme onkin, että kaikki on mahdollista. Se on myös yrityksemme menestystekijä. Eskolan mukaan paras lähtökohta on kotikäynti. – Teemme niitä mielellämme, sillä näin voimme suunnitella ja suositella asiakkaalle hänen kotiinsa ja tarpeisiinsa parhaiten sopivat tuotteet. Useimmiten tilanne on se, että asiakas haluaa hifi-laitteiden johdot ja jopa kaiuttimet piiloon ja ohjauksen langattomasti iPadin tai puhelimen kautta. – Uudiskohteissa olisi hyvä, jos asiakas olisi yhteydessä meihin jo siinä vaiheessa kun hänellä on rakennuslupa ja pohjakuvat. Näin voimme suunnitella varaukset ja johdotukset helposti kodin eri tiloihin. Jälkikäteen niiden asentaminen on hieman haasteellista. Turun Hifistudion palvelupalettiin kuuluvat myös kotiautomaatiopalvelut. – Kotiautomaatioon voidaan asentaa av-laitteiden lisäksi myös kodin termostaatit, lukot ja valvontakamerat, joiden ohjaus tapahtuu älypuhelimesta tai iPadista.

www.hifistudio.fi • Kristiinankatu 6, Turku

93


LAKI

KUKA VASTAA AIKAISEMMAN OSAKKEENOMISTAJAN VIRHEELLISESTÄ MUUTOSTYÖSTÄ? Asianajaja Antti Linna, Asianajotoimisto Ylikraka

Nykyinen osakkeenomistaja ei ole vastuussa aikaisemman osakkaan hyvän rakennustavan vastaisesta huoneiston käyttötavan muutoksesta. Sen sijaan hän voi eräässä tilanteessa olla vastuussa yhtiön rakenteille ja eristeille aiheutuvista vahingoista. Asunto-osakeyhtiön vastuu Korkein oikeus antoi marraskuussa 2015 ratkaisun KKO:2015:87, jossa se velvoitti asunto-osakeyhtiön korvaamaan aikaisemman osakkeenomistajan lainvastaisista muutostöistä johtuneen kosteusvaurion korjauskustannukset uudelle osakkaalle. Tapauksessa oli kysymys siitä, että aikaisempi osakkeenomistaja oli poistanut asunnostaan kylpyammeen ja muuttanut kylpyhuoneen suihkutilaksi, mikä oli synnyttänyt lattiaan jatkuvan kosteusrasituksen. 1950-luvulla rakennetun kerrostalon kylpyhuoneissa oli alun perin ollut kylpyammeet ja kerrostalossa oli nykymääräyksistä poikkeava lattiarakenne ja vedeneristys. Vedeneristyksenä lattiassa oli ollut bitumisivelty huopa, joka oli sijainnut holvilaatan päällä. Huovan päällä oli ollut noin 10 senttimetriä paksu pintalaatta. Kylpyhuoneen vedeneristys oli tehty ammeessa peseytymistä varten, jolloin valtaosa vedestä poistui suoraan ammeen kautta viemäriverkostoon. Lattian vesieriste oli siten ollut riittämätön jatkuvaa kosteusrasitusta synnyttävälle kylpyhuoneen käytölle suihkutilana. Muutostyötä ei ollut tehty asunto-osakeyhtiön luvalla eikä hyvää rakennustapaa noudattaen. Asianmukaisen vesieristeen puuttuessa rakenteet kostuivat muutostyön jälkeen. Uuden osakkaan omistusaikana pintalaatassa sekä seinien alaosassa todettiin kosteusvaurio ja hajuhaitta, joiden todettiin johtuneen kylpyhuoneen muuttuneesta käyttötavasta. Kun asunto-osakeyhtiö kieltäytyi korjaamasta kosteusvaurioita, uusi osakkeenomistaja teetti korjauksen itse ja vaati yhtiöltä korvauksia kylpyhuoneen kunnostamisesta aiheutuneista kustannuksista. Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiön kunnossapitovastuulle

94

kuuluvat osakehuoneistojen rakenteet ja eristeet ja osakkeenomistajan on puolestaan pidettävä kunnossa osakehuoneistonsa sisäosat. Kostunut pintalaatta kuului yhtiön kunnossapitovastuulle. Asunto-osakeyhtiö velvoitettiin korvaamaan korjauskustannukset uudelle osakkaalle. Aikaisemman osakkeenomistajan vastuu Mikäli osakkeenomistajan tekemät muutostyöt aiheuttavat vaurioita yhtiön rakenteille, saattaa osakkeenomistaja olla korvausvelvollinen yhtiötä kohtaan. Tämä edellyttää huolimattomuutta osakkeenomistajan puolella. Osakkeenomistajan on lain mukaan hoidettava osakehuoneistoansa huolellisesti ja toteutettava kunnossapitotyönsä siten, että yhtiön vastuulla olevat kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osat eivät rikkoudu. Osakkeenomistajan on tehtävä käyttötavan muutos hyvän rakennustavan mukaisesti, eli käsiteltävänä olevassa tapauksessa tilan vesieriste olisi tullut saattaa vastaamaan suihkutilan vesieristettä. Jos tämä velvollisuus laiminlyödään, osakkeenomistajalle voi seurata vahingonkorvausvastuu yhtiön rakenteille tuottamuksellisesti aiheutetusti vahingosta. Yhtiön ja uuden osakkaan välisessä suhteessa vastuu jakautui asunto-osakeyhtiölain kunnossapitovastuusäännösten mukaisesti. Sekä yhtiöllä että uudella osakkaalla voi kuitenkin olla mahdollisuus vaatia kulujaan edelleen vahingonkorvauksena varsinaiselta vahingonaiheuttajalta eli aiemmalta osakkeenomistajalta. Tällöin on kuitenkin otettava huomioon vanhentumisajat. Nykyisen osakkeenomistajan vastuu Nykyinen osakkeenomistaja voi käsiteltävänä olevan kaltaisessa tapauksessa joutua vahingonkorvausvastuuseen yhtiön rakenteille ja eristeille syntyvästä kosteusvauriosta, mikäli hän on tietoinen suihkutilan vesieristyksen puutteellisuudesta ja silti käyttää suihkutilaa. Käsiteltävänä olevassa tapauksessa nykyinen osakkeenomistaja ei ollut tietoinen puutteellisesta vesieristyksestä.


Ninapinta Oy

Katse kohti sisäkattoa Futon-patjalla luonnollisempi ja napakampi makuualusta Futon Shop Turku on yksi kolmesta kivijalkaliikkeestä, joka myy laadukkaita Futon-tuotteita Suomessa. Turun liikkeen lisäksi yrittäjä Harri Koivisto omistaa Mulperipuun Helsingissä. Liikkeiden ja verkkokaupan pääasiallinen valikoima muodostuu Futon-patjoista ja vuodesohvista, joita täydentävät puusta valmistetut sänkyrungot sekä erilaiset suomalaiset sisustustuotteet. Futon-patjat valmistetaan pääosin luonnonmateriaaleista. Ne ovat Koiviston mukaan sekä tukevampia että napakampia kuin joustinpatjat ja tuntuvat luonnolliselta makuualustalta.

– Monet mieltävät heti luonnonpatjat paremmiksi kuin joustinpatjat, toisilla menee hetki totutella, mutta sen jälkeen vanhaan ei enää tahdota palata. Koiviston eniten myyty patja on täytetty puuvillalla ja kookoskuidulla, mutta valinnanvaraa on runsaasti. Moni malli on liikkeen itsekehittämä ja hyväksi todettu. Täytteitä vaihtelemalla patjoihin saa erilaisia ominaisuuksia, esimerkiksi synteettistä materiaalia lisäämällä patjasta saadaan kimmoisampi, hevosjouhien avulla pinnasta tulee rouhevamman tuntuinen, ja pehmeämpi sekä hengittävä

patja saadaan yhdistelemällä villaa, pellavaa, puuvillaa sekä kookoskuitua. Patjat voi myös räätälöidä asiakkaan tarpeiden mukaan kohtuuhintaan. – Meillä on todella laaja valikoima erilaisia malleja, mutta joskus asiakas kaipaa jotakin aivan erityistä, jolloin me voimme sen hänelle tarjota. Moni mieltää erityistilaukset kalliiksi, mutta meidän kautta räätälöidytkin patjat saa hyvään hintaan, Koivisto toteaa. Hankintaa voi täydentää pellava-, villa- ja puuvillatäytteisillä nukkumatyynyillä sekä peitteillä.

Kierrätys näkyy positiivisesti kodin kuluerissä Hannoa Oy suunnittelee ja toteuttaa jätepisteitä sekä tarjoaa jätehuoltoratkaisuja asumisympäristöihin. Kyseessä on ala, joka on aluekohtaisesti tarkkaan säännelty, joten palveluntarjoajana Hannoan haasteena on toimia asiakaslähtöisesti selkeiden rajojen sisällä. Juha-Pekka Kotron mukaan yritys pyrkii siihen, että kierrätys olisi miellyttävää ja ennen kaikkea jokapäiväistä. – Kierrättämällä jätteet toteutamme yhteiskuntavastuumme ja huolehdimme ympäristöstä. Moni ei kuitenkaan tiedä, että kierrättäminen säästää samalla rahaa, hän kertoo. Tehokas kierrätys vähentää kalliin sekajätteen tyhjennystarvetta, mikä voi tuoda taloyhtiölle jopa tuhansien euron säästöjä vuodessa. Ratkaisuja on yhtä monia kuin asuinympäristöjä, ja osa Han-

noan palvelua on asiantunteva arvio siitä, mikä järjestelmä sopii mihinkin. Alueelliset jätehuoltomääräykset säännöstelevät mitä eri lajeja kierrätetään ja suunnittelussa on myös otettava huomioon viranomaisten turvallisuusmääräykset. – Paikkakuntakohtaisten vaihteluiden takia esimerkiksi Oulussa käytetty ratkaisu ei välttämättä sovellu Helsinkiin. Meidän tehtävämme on kertoa asiakkaille, miksi tietty ratkaisu on heidän ympäristöön sopiva, laskea jätekustannukset ja huolehtia turvallisuudesta. Jätepisteille on Kotron mukaan kovat vaatimukset; ilme, huoltovapaus ja pitkä elinikä ovat tärkeitä kriteerejä. – Itsestään tai omasta verkostosta on löydyttävä monenlaista osaamista. Jätehuollon asiantuntijoiden lisäksi olemme piharakentamisen ammattilaisia ja niitä piirteitä

täydentää vielä arkkitehtuurinen osaaminen.

E

uroopassa ja Venäjällä suosittu stretch-kattomateriaali on monikäyttöisyytensä ja muuntautumiskykynsä ansiosta tekemässä pikkuhiljaa läpimurtoa myös Suomessa. Useamman vuoden ajan stretch-materiaalia maahantuonut ja asentanut Ninapinta Oy haluaa tarjota kaikille suomalaisille mahdollisuuden tutustua materiaaliin. Siksi yrityksen toiminta on valtakunnallista. – Kysyntä kasvaa sitä mukaa, mitä tutummaksi tuote tulee, yrittäjä Nina Kero kertoo. Stretch-materiaalin käyttö sisäkatossa on paitsi esteettinen, myös käytännöllinen vaihtoehto kipsilevykattoon verrattuna. Sillä saadaan tehtyä laajaa, tasaista ja saumatonta pintaa. Antistaattisuuden ansiosta materiaali ei kerää likaa ja se on helppo tarvittaessa puhdistaa. Koska myös materiaalin asentaminen on nopeaa ja vaivatonta, sitä suositaan kipsilevyä enemmän varsinkin korkeissa tiloissa. – Materiaali kuumennetaan ensin noin 60 -asteeseen ja kiinnitetään profiililistaan seinään tai kattoon. Esimerkiksi 30 neliön huoneen tekee yhdessä työpäivässä, Kero kertoo. Ninapinta Oy:n laaja stretch-tuotevalikoima antaa mahdollisuuden hyvinkin innovatiivisten tilojen luomiseen. Yrityksen ammattitaitoinen henkilökunta osaa auttaa oikean ratkaisun etsimisessä. – Teemme tarvittaessa myös valaistussuunnitelman, sillä materiaalin kanssa voidaan käyttää vain led-valoja, Kero sanoo. Stretch-materiaali soveltuu kaikenlaisiin kohteisiin: koteihin ja julkisiin tiloihin, sisä- ja terassikäyttöön, kosteisiin tiloihin sekä saneeraukseen ja uudisrakentamiseen.

95


MATERIAALI | KUPARI

Värisävyt ja kestävyys ovat kuparin valtteja

K

upari on yksi ensimmäisistä ihmisen hyödyntämistä metalleista ja samalla yksi vanhimmista rakennusmateriaaleista. Valssatun kuparin muokattavuus tarjoaa mahdollisuuden verhoilla sillä lähes rajoituksetta millaisia arkkitehtonisia muotoja tahansa. Tästä johtuen kupari soveltuu kokonaisvaltaisena verhoilumateriaalina korostamaan rakennuksen massamuotoja ja ylläpitämään materiaalitunnun jatkuvuutta. Eri värisävyt tekevät kuparista kauniin verhoilumateriaalin. Uutena kupari säihkyy punertavana, mutta ilman kanssa kosketuksissa ollessaan se muuttuu vähitellen ruskeaksi ja patinoituu ajan kuluessa vihertäväksi. Erinomaisen korroosionkestävyytensä ansiosta kuparimetallit kestävät hyvin erilaisia ilmasto-olosuhteita. Kuparimetallit säilyvät hyvinä jopa vuosituhansia. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat Aachenin katedraalin pronssiovet vuodelta 800 ja Firenzen katedraalin ovet, jotka Ghiberti suunnitteli vuonna 1423. Kauniin ulkomuodon ja kestävyyden lisäksi kuparilevyjä on helppo työstää ja liittää.

96


Nordic-tuotteet korostavat kuparin luonnollisuutta Aurubis Architectural syntyi, kun saksalainen Aurubis AG osti vuonna 2011 Valssatut tuotteet -divisioonan Luvata-konsernilta. Aurubis Finland Oy:n Nordic-tuoteperhe on tulosta arkkitehtien kanssa tehtävästä tiiviistä yhteistyöstä. Nordic-tuotteet sisältävät runsaasti erilaisia esihapetettuja ja patinoituja pintoja, joiden lisäksi Aurubiksen asiantuntijat tekevät mielellään yhteistyötä arkkitehtien kanssa kehittääkseen myös yksilöllisiä ratkaisuja. Kaikki Aurubiksen Nordic Products -tuotteet valmistetaan Porin valssaamolla.

Euroopan johtavalla kuparintuottajalla on takanaan yli 140-vuotinen historia. Tänä päivänä yhtiö on sitoutunut jatkamaan kupariarkkitehtuurin perintöä panostamalla oman tuoteperheensä perusteelliseen kehittämiseen.

Kuparille ominaisen patinoitumisen yhteydessä syntyvät värimuunnokset ovat olleet lähtökohtana Aurubiksen Nordic-pintojen kehittämiseen. Viimeisten vuosikymmenien aikana yhtiö on kehittänyt teollisia menetelmiä, joilla saadaan aikaiseksi erilaisissa hapettumis- ja patinoitumisvaiheessa olevia pintoja. Menetelmät muistuttavat luonnon omia prosesseja, eikä niissä käytetä vieraita kemiallisia lisiä. Aurubiksen Nordic-tuotteista 97 % on valmistettu kierrätyskuparista. Koska kupari on täysin kierrätettävä materiaali, myös kuparintuotannon GWP-lukema, eli kasvihuonehaitallisuus, on paljon alhaisempi kuin ruostumattoman teräksen tai alumiinin.

TIINA VIKBERG TEKSTI HENNA KERÄNEN

aurubis.com/finland

Suuria projektikohteita Helsingin Musiikkitalo, Sven Harry Karlssonin Taidemuseo Tukholmassa ja Varsovan juutalaismuseo ovat loistavia esimerkkejä Aurubiksen ja suunnittelijoiden tekemästä yhteistyöstä. Helsingin Musiikkitalon vihreäksi esipatinoitu kuparinen julkisivu yhdistää rakennuksen kauniisti ympäristöönsä aina Töölönlahden puistomaisemaa myöten. Sven Harry Karlssonin Taidemuseo on verhoiltu ulkopuolelta kokonaan Aurubiksen Nordic Royal -alumiinipronssilla. Aurubis osallistui projektissa alusta lähtien suunnittelun, detaljoinnin ja asennuksen kaikkiin vaiheisiin. Varsovan Juutalaismuseon erikoisuutena sen sijaan on monimuotoinen kerroksellisuus, jonka design konkretisoituu esipatinoidun kuparin ja lasin sommitelmassa.

World’s finest copper solutions Tarjoamme markkinoiden laajimman valikoiman kuparituotteita ja -seoksia. Rakentamiseen tarkoitettujen Nordic Products -tuotteiden luonnolliset pinnat mukautuvat ja muuttuvat yksilöllisiksi ympäristön vaikutuksesta. Kupari on pitkän elinkaaren rakennustuote. Aurubis Nordic on valmistettu kierrätyskuparista. Products-tuotteista

97


SATAKUNTA

V

uonna 2000 perustettu NLR Oy eli Noormarkun Laaturakentajat palkkasi riveihinsä juuri neljä vakituista työntekijää. Yritystä ovat työllistäneet erityisesti saneerauskohteet, joista suuri osa on ollut keittiöremontteja. Viime vuonna keittiöremontteja kertyi parisensataa, tänä vuonna luvun odotetaan menevän rikki.

Laadukasta tekemistä

”Laatu on meille asenne” NLR Oy:n menestyksen salaisuus on pitkä kokemus ja tyytyväiset asiakkaat. ”Laatu on meille asenne” -sloganistaan tunnettu yritys on ollut jo vuosia oman alansa edelläkävijä satsaamalla asiakaspalveluun. – Ihmiset arvostavat tänä päivänä hyvää palvelua, mutta siihen on alettu kiinnittää huomiota vasta nyt. Asiakas odottaa että häntä palvellaan, kun hän on siitä maksanut. Palvelun on oltava hyvää asentajista alkaen, toimitusjohtaja Jarkko Jokihaara sanoo. Hyvä asiakaspalvelukaan ei kuitenkaan riitä, jos työnlaatu ei ole kunnossa: – Asiakkaittemme joukosta löytyy paljon vanhoja tuttuja asiakkaita. Hyvä maine kantaa pitkälle, Jokihaara jatkaa.

Porilainen rakennusalan ammattilainen ei paljon mainosta kaipaa. Yrityksen täystyöllisyyden takaavat viidentoista vuoden kokemus ja korkea asiakastyytyväisyys.

Laajan laattavalikoiman helmi: ilmaa puhdistava uutuus NLR Oy:n uusi aluevaltaus on Porin keskustaan avattu täyden palvelun laattamyymälä Tilespoint, josta löytyy laattoja jokaiseen tarpeeseen ja kohteeseen. NLR Oy:n itse Italiasta ja Espanjasta maahantuomat laatat erottuvat edukseen erikoisuudellaan, mutta valikoimasta löytyy laattoja myös perinteiseen ja trendikkääseen makuun. Valikoiman ehdoton helmi on ilman kemikaaleja valmistettu laatta. Se puhdistaa ilmaa reagoimalla auringon valon kanssa, mutta sama tapahtuu myös keinotekoisella valolla. – Laatan toimivuudesta on olemassa virallinen sertifikaatti. Se sopii moniin eri tiloihin ja sitä löytyy eri malleissa ja väreissä, kertoo Tilespoint Porin Mikko Lähteenlahti. FMG Ceramicsin valmistama laatta on antibakteerinen ja helppo puhdistaa.

TIINA VIKBERG TEKSTI JOHANNA DAHLGREN

Tulevaisuuden suunnitelmat NLR Oy:n toinen aluevaltaus ovat linjasaneeraukset, johon yrityksellä löytyy tietoa ja taitoa omasta takaa. Oman talon sisältä tuleva pätevä märkätilavalvoja varmistaa työskentelyn laadun kylpyhuoneremonteissa, ja samalla asiakas pääsee nauttimaan kokonaispalvelusta. Jos märkätila-asentajan sertifikaatti on hyvin yleinen, samaa ei voi sanoa märkätilavalvojan pätevyydestä: – Pätevyyteen vaaditaan pitkä työkokemus ja vähintään rakennusmestarin koulutus. Mielellään rakennusinsinöörin, Jokihaara valaisee. Lähitulevaisuudessa yritys pyrkii hallittuun kasvuun. Jokihaara näkee kasvualueena erityisesti pesuhuone- ja saunaremontit. Uudisrakentamiseen NLR Oy ei aio erityisemmin satsata, vaikka se yrityksen toimenkuvaan kuuluukin. Vaikka asiakaskunta koostuu pääasiassa kuluttaja-asiakkaista, NLR Oy tekee jonkin verran yhteistyötä myös yritysten kanssa. – Laattavalikoimastamme löytyy monia erittäin näyttäviä isoja laattoja julkisiin tiloihin, Lähteenlahti muistuttaa. Yrityksen tärkein toimialue on Satakunta, jonka lisäksi se toimii yhteistyökumppaneidensa kanssa n. 200 kilometrin säteellä Porista. 98

Laatu on meille asenne! www.nlr.fi Yrjönkatu 5, Pori


PUUTA ARVOSTETAAN YHÄ EDELLEEN

P

yhärantalainen Ihoden Höyläämö Oy on vanha ja perinteikäs yritys, jonka juuret juontavat aina 1930-luvulle saakka. Samalla paikalla Ihoden kylässä pysynyt yritys toimi aikanaan sahana ja vielä tänäkin päivänä se palvelee asiakkaitaan monipuolisena puutavaraliikkeenä. Ihoden Höyläämön kattavasta tuotevalikoimasta löytyvät niin levyt, listat kuin muutkin rakennustarvikkeet sisä- ja ulkopintoihin. Koska yritys ei kuulu mihinkään ketjuun, voidaan asiakkaille tarjota myös erikoistuotteita. – Jos haluaa remontoida tai rakentaa perinteiseen tapaan, löytyy meiltä esimerkiksi leveitä lattialautoja, paneeleja ja erikoislistoja, Jouni Pihala kertoo. Yrityksen pitkä historia ja kokemus takaavat lisäksi sen, että tuotteiden ohella mukaansa saa aina myös neuvoja. Kun asiansa kanssa on liikkeellä ajoissa, pystytään erikoisempikin tavara toimittamaan nopeasti ja luotettavasti. Juuri näiden seikkojen ansiosta myös kauempaa tulevat asiakkaat ovat löytäneet hyvällä paikalla 8 tien varressa sijaitsevaan Ihoden Höyläämöön. Vaikka puun rinnalle on tullut paljon kilpailevia materiaalivaihtoehtoja, arvostetaan sitä silti edelleen aitoutensa, terveellisyytensä ja pitkäikäisyytensä vuoksi. Erilaisten pintakäsittelyiden avulla puu saadaan myös muutettua aina maisemaan sopivaksi. – Puu ei ole menettänyt asemaansa, vaan se tulee varmasti vielä nousemaankin. Tietokoneella ei pystytä tekemään kaikkea, joten puusepän teollisuus ja käden taitoja omaavat tulevat pärjäämään myös tulevaisuudessa, Pihala uskoo.

IHODEN HÖYLÄÄMÖ OY www.ihodenhoylaamo.fi

Henkilöstöpalveluyritys vannoo keskinäisen luottamuksen nimeen Lisätiedot sivulla 113

E

rityisesti henkilöstövuokraukseen, rekrytointiin ja ulkoistamispalveluihin keskittynyt Kaiku HR Oy on konserniyritys, jolla on toimistot Raumalla, Turussa, Tampereella ja Vantaalla. Kaksi vuotta vanhan yrityksen listoilla on jo reilu 250 työntekijää, joita kaikulaiset välittävät mm. teollisuuden, rakentamisen, tuotannon ja logistiikan/ varaston tehtäviin sekä kasvavassa määrin eri toimihenkilötehtäviin. Yritykset hyödyntävät vuokratyövoimaa koko ajan enemmän, sillä se on helppo ja vaivaton tapa löytää ammattitaitoisia tekijöitä vaihteleviin työtehtäviin, sesonkiluontoista työtä unohtamatta. Vuokratyösuhteet johtavat yhä useammin vakituisiin työsuhteisiin eli vuokraa käytetään yhä enemmissä määrin rekrytointikanavana. – Se on alalla selkeä muutos, kuten myös vuokratyöntekijöiden kasvanut koulutustausta. Omistakin riveistämme löytyy henkilöitä diplomi-insinööristä alaspäin, vahvistaa Kaiku HR Oy:n myyntijohtaja Teemu Vihervä.

hyvät asiakassuhteet. Me pyrimme pitämään hyvää huolta jo olemassa olevista asiakkaistamme ja kasvamme maltillisesti niin että pystymme täyttämään asiakkaan/työntekijän toiveet parhaalla mahdollisella tavalla, Tuomola jatkaa. Kasvua ja laajemmalle alueelle levittäytymistä tavoitteleva Kaiku HR Oy ei rajoitu toiminnassaan vain henkilöstövuokraukseen, vaan tarjoaa asiakkailleen myös hitsauksen laadunhallintaan liittyviä asiantuntijapalveluita. – Meiltä saa apua esimerkiksi hitsauksen koordinointiin, jonka monet metallialan yritykset haluavat ulkoistaa. Lisäksi hoidamme hitsaukseen liittyvät henkilö- ja menetelmäpätevöinnit sekä alaan liittyviä koulutuksia vinkkaa osa-alueesta vastaava Hannu Kesäläinen.

Ensimmäisen kokonaisen tilikautensa jälkeen Kaiku HR Oy ylsi peräti 7 milj. euron liikevaihtoon. – Teemme työtä nöyrällä mielellä ja täydellä antaumuksella. Keskinäinen luottamus asiakkaan, työntekijän ja meidän välillä on yksi määräävimmistä arvoistamme, arvioi toimitusjohtaja Tuija Tuomola menestyksen taustatekijöitä. – Moni yritys lähtee hakemaan kiireellä uusia asiakkaita unohtaen vanhat 99


K Linjasaneerausta ei tarvitse pelätä

un viemäri- ja vesijohtojärjestelmät tulevat tiensä päähän, 38 vuotta korjausrakentamista tehnyt Veljet Mäkilä Oy on valmiina auttamaan. Viime vuosien aikana talojen vanhentuessa toiminnan pääpaino on siirtynyt linjasaneerauksiin. Tälläkin hetkellä yrityksellä on käynnissä neljä linjasaneerausta Raumalla, yksi Porissa sekä yksi Harjavallassa.

Milloin on oikea aika?

TIINA VIKBERG TEKSTI JOHANNA DAHLGREN

Moni pelkää linjasaneerausta – aivan turhaan. Eurajokelainen korjausrakentamiseen erikoistunut yritys haluaa kitkeä pelot tarjoamalla kokonaisvaltaista palvelua ja painottamalla toimivaa tiedonvälitystä.

Linjasaneerausta kannattaa alkaa suunnitella ajoissa, sillä kokonaisuudessaan se saattaa viedä aikaa kolmisen vuotta. Asuntojen määrästä riippuen itse saneeraus-vaihe kestää noin vuoden. Veljet Mäkilä Oy:llä yhden linjan saneeraamiseen menee 3 kuukautta, jolloin asukas joutuu väistämättä evakkoon. Taloyhtiön niin halutessa asuntoja voidaan saneerata myös enemmän kerralla, mikä lyhentää linjasaneerauksen kokonaisaikaa. Vuodenvaihteessa voimaan tulleet uudet asbestia koskevat säännöt tulevat pidentämään aikatauluja entisestään. Uusien sääntöjen mukaan osastoja ei saa purkaa ennen kuin ilmasta otetut näytteet ovat täysin puhtaat. – Yhden näytteen odottamiseen menee vähintään 3 päivää, toimitusjohtaja Markku Mäkilä kertoo. Mäkilä ja työpäällikkö Jani Peltonen ovat huomanneet, että suurin osa taloyhtiöistä ryhtyy toimeen vasta kun vahinko on jo tapahtunut. Viimeisen sysäyksen antaa yleensä haljennut viemäri. – Lähtökohtaisesti putket ovat aina huonot, jos ne ovat vanhat, he muistuttavat.

”Linjasaneerausta kannattaa alkaa suunnitella ajoissa, sillä kokonaisuudessaan se saattaa viedä aikaa kolmisen vuotta.” • linjasaneeraukset • korjausrakentaminen • asuinkerrostalojen julkisivu- ja parvekesaneeraukset • kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden saneeraus

Lapintie 7 A, Eurajoki puh. 044 722 0211 veljet@makila.com 100

Linjasaneeraus tarjoaa mahdollisuuksia Veljet Mäkilä Oy tekee perinteisiä linjasaneerauksia, joihin kuuluu vesi- ja viemärijohtojen sekä sähköistyksen uusiminen. Kun linjasaneeraus tehdään perinteisellä tavalla, seuraava putkiremontti on edessä vasta n. 50 vuoden päästä. Linjasaneeraus on asukkaalle myös oiva paikka tehdä esimerkiksi keittiö- tai kylpyhuonesaneeraus tai jopa laajempi remontti. – Paljon tehdään myös koko asuntoja uusiksi, Mäkilä ja Peltonen kertovat. Helpottaakseen linjasaneeraus-asukkaan arkea yritys tarjoaa lisäpalveluna myös sisustussuunnittelua. Linjasaneeraus vaikuttaa positiivisesti asumisviihtyvyyteen, mutta samalla myös asunnon arvo nousee ja myyntiaika lyhenee. Linjasaneeraukseen investoitu raha ei siis mene hukkaan: – Kyllä sen näkee nyt jo asuntomarkkinoilla. Sitten kun tilanne kääntyy siihen, että linjasaneerattuja taloja on enemmän kuin saneeraamattomia, saneeraamattomien arvo tulee laskemaan varmasti, Mäkilä ja Peltonen sanovat.

Ammattilainen osaa hommansa Linjasaneeraus onnistuu parhaiten, jos käytössä on asiansa osaava rakennuttaja-konsultti sekä luotettavat pää- ja aliurakoitsijat. – Konsulttiyrityksillä on tietotaitoa ja he tekevät perusteelliset suunnitelmat. Siinä ei kannata säästää, Mäkilä ja Peltonen ohjeistavat. Tehdäkseen linjasaneerauksesta miellyttävän kokemuksen asukkaille, Veljet Mäkilä Oy on panostanut toimivaan tiedonjakoon. Ajoissa pidetty asukas-info, nykyaikaiset tiedotustavat ja aktiivinen tiedottaminen kuuluvat yrityksen perusperiaatteisiin. – Haluamme tehdä linjasaneerauksesta asukkaalle mahdollisimman helppoa.


SATAKUNTA | LINJASANEERAUS

APUA LINJASANEERAUKSEN TOTEUTTAMISEEN Linjasaneeraus on suuri hanke, jossa kannattaa käyttää hyväkseen kaikki mahdollinen apu. Isännöintiyrityksen laaja-alaiseen palvelukattaukseen kuuluu myös linjasaneeraus-projekteissa avustaminen. TIINA VIKBERG TEKSTI JOHANNA DAHLGREN

T

aloyhtiön lähtiessä toteuttamaan linjasaneerausta, on isännöintipalveluja asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöille Porissa tarjoava Porin Isännöintipalvelut Oy mukana kaikissa projektin vaiheissa. – Suunnittelijat suunnittelevat ja urakoitsijat tekevät työn, mutta se on tiimityöskentelyä, jossa kemia kaikkien osapuolten välillä on toimittava, yrityksen toimitusjohtaja Jari Jokiniemi sanoo.

seen kuntoon. Perinteisen linjasaneerauksen yhteydessä taloyhtiö voi esimerkiksi korjata yleisiä tiloja sekä uusia sähköt ja valaistusta. Yksittäisen osakkeenomistajan näkökulmasta linjasaneeraus kannattaa hyödyntää vaikkapa kylpyhuoneen tai keittiön uusimiseen. – Evakkoaika perinteisessä linjasaneerauksessa on n. 3 kk, joten samalla kannattaa teettää asunnossa lisäremonttia, jos se urakoitsijalle sopii, Jokiniemi vinkkaa.

Kaikki lähtee hankesuunnittelusta

Tarkoin suunnitellun linjasaneerauksen myötä kunto ja viihtyvyys asunnoissa ja yleisissä tiloissa kasvavat, mikä omalta osaltaan nostaa myös taloyhtiön ja asuntojen arvoa. Jokiniemen mukaan tulevaisuudessa aletaan mahdollisesti kiinnittää huomiota enemmän myös linjasaneerauksen toteutustapaan: – Jossain vaiheessa aletaan arvostaa yhtä toteutustapaa enemmän kuin toista. Kiinnitetään huomiota siihen, onko putkiremontti tehty perinteisesti vai ovatko putket vain pinnoitettu.

Ennen kuin taloyhtiössä päästään varsinaisesti suunnittelemaan ja toteuttamaan linjasaneerausta, täytyy tehdä hankesuunnittelu. Se onnistuu parhaiten isännöintiyrityksen, taloyhtiön ja suunnittelutoimiston yhteistyönä. Hankesuunnittelu-vaiheessa käydään läpi yleiset tilat ja huoneistot, sekä tehdään kattava kysely asukkaille. Tämän pohjalta tehdään päätös remontin toteutustavasta, ja osakkeenomistajille tiedotetaan yhteisesti projektin kulusta ja kustannusarviosta. Perusteellisesti tehdyn hankesuunnittelun päälle on helppo lähteä tekemään tarkempia suunnitelmia: – Hankesuunnittelu on tärkein vaihe, siitä ei kannata tinkiä. Kannattaa lähteä ajoissa liikkeelle, sillä jo hankesuunnitteluun pitää varata aikaa 6–8 kk. Itse remontin alkamiseen menee pyöreästi 2 vuotta, joten monta vesivahinkoa ehtii tulla, jos putket ovat huonossa kunnossa, Jokiniemi muistuttaa.

Edut voittavat pelot Linjasaneeraus on kunnollisesti suunniteltuna ja toteutettuna oiva mahdollisuus panostaa kiinteistön ylei-

Hiljainen aika kannattaa hyödyntää Kun valtion tukia ei ole saatavilla, moni taloyhtiö lykkää putkiremonttia. Tämä näkyy myös Porissa, missä linjasaneerausten osalta on nyt hiljaisempaa: – Kun valtion tukea saatiin, meillä oli parhaimmillaan käynnissä 3–4 projektia. Nyt kun niitä tehdään vähän, hinta voi olla kohtuullinen, Jokiniemi vinkkaa. Talojen vanhetessa on putkien uusiminen väistämättä edessä. Projektiin lähtiessä on hyvä käyttää ammattilaista: – Ammattilaisia kannattaa hyödyntää suunnittelusta alkaen, muuten ei tule hyvää lopputulosta, Jokiniemi sanoo.

www.porinisannointipalvelut.fi

101


UUSI LAINSÄÄDÄNTÖ PARANTAA ASBESTIPURUN TURVALLISUUTTA Asbestin ja muiden terveydelle haitallisten aineiden kanssa toimiminen vaatii vahvaa osaamista. Alan konkariyritys toivoo, että uuden lainsäädännön myötä riman ali kulkeneet toimijat karsiutuvat pois joukosta.

P

orin Asbestin toiminta kattaa laajalla skaalalla kaikki rakennuksilla tapahtuvat purkutyöt. Vuodesta 1990 yritys on tehnyt normaali- ja asbestipurkua, mutta sittemmin palvelutarjonta on laajentunut myös mikrobi-, haitta-aine ja pölyttömään purkuun sekä suurtehoimurointiin. Kohteita löytyy aina omakotitaloista kerrostaloihin sekä teollisuuteen, pääsääntöisesti Satakunnan alueelta.

Monipuolista osaamista Asbestipurkua tehdään tällä hetkellä paljon etenkin linjasaneerausten yhteydessä, mutta myös erikoisosaamista vaativille 102

töille on kysyntää. – Esimerkiksi mikrobipurku on lisääntynyt huomattavasti, sillä viimeisen viiden vuoden aikana asiaa on alettu tutkia aiempaa enemmän. Mikrobivauriotalossa asuminen aiheuttaa ihmiselle terveyshaittoja siinä missä asbestikin, kertoo Porin Asbestin toimitusjohtaja Tero Heikkilä. Pölyttömiä purkuja tehdään niin sairaaloissa kuin asuttavissa omakotitaloissakin, haitta-ainepurussa puolestaan poistetaan esimerkiksi PAH-yhdisteitä, joita löytyy vaikkapa linjasaneerauksen yhteydessä vesieristebitumeista. Myös kerrostalo-elementtien lyijypitoiset sauma-aineet tai tehdasalueiden elohopeamittarit ja

loisteputket lukeutuvat haitta-aineiden joukkoon. Porin Asbestin palvelutarjontaan kuuluu myös suurtehoimurointi, jota voidaan hyödyntää laajojen alueiden siivouksessa. – Suurtehoimurilla pystytään imemään niin hiekkaa, purua, sammalta, tuhkaa kuin huopakattojen suojasepeleitäkin, Heikkilä luettelee.

Uusi lainsäädäntö Asbestipurku on alana varsin ajankohtainen, sillä sitä koskeva uusi lainsäädäntö tuli voimaan tämän vuoden alussa. Uusi laki vaatii, että kohteessa suoritetaan aina


SATAKUNTA | LINJASANEERAUS taan vastaan positiivisin mielin ja sen uskotaan jopa parantavan alan toimintaa. – Toivomme, että tämän myötä alalta jää pois sellaisia toimijoita, joilla ei edes ole purkulupia, Heikkilä sanoo.

TIINA VIKBERG TEKSTI HENNA KERÄNEN

asbestikartoitus ja paine-eromittaukset purkutöiden yhteydessä. Käytännössä jälkimmäinen tarkoittaa sitä, että alipaineen tasoa mitataan jatkuvasti tallentavan laitteiston avulla. Tällä tavoin voidaan varmistaa, ettei pöly pääse karkaamaan alipaineistetun tilan ulkopuolelle. – Seurantamittaria pidetään kohteessa niin kauan kuin purkutöitä tehdään ja se antaa hälytyksen, mikäli alipaine putoaa liian alas. Koska mittari on tallentava, pystymme ottamaan datan ulos myös tietokoneelle, Heikkilä lisää. Purkutöiden jälkeen tehdään vielä ilmamittaus, jolla varmistetaan, että tila on puhdas. – Mittaustoimet takaavat sekä työntekijöiden että asukkaiden turvallisuuden, Heikkilä toteaa.

Lainsäädännön vaikutukset Porin Asbestissa uusi lainsäädäntö ote-

Etenkin pienille yrityksille uudet lait voivat tuoda tullessaan isoja konehankintoja, mutta Porin Asbestin kaltaiselle isolle ja vakaalle toimijalle muutoksilla ei ole kovin suurta merkitystä. – Meillä on niin paljon konekantaa, että pystymme toimimaan katkeamattomasti. Mittaustoiminta puolestaan on meille jo melko tuttua, sillä sinisen asbestin eli krokidoliitin osalta lainsäädäntö on ollut huomattavasti tiukempaa jo ennenkin, toimitusjohtaja kertoo. – Yrityksemme tavoite on aina ollut tehdä työt asetusten ja lakien mukaisesti. Omatunto pysyy puhtaana ja illalla on hyvä mennä nukkumaan kun tietää, että on tehnyt kaiken lakien ja asetusten mukaan, hän jatkaa.

Ammattimiesten hommaa Etenkin asbesti on ollut viime vuosina paljon esillä ja ihmiset etsivät siitä tietoa myös internetistä tai suoraan alan yrityksiltä kyselemällä. – Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan ja koska kyseessä on vaarallinen aine, on parempi aina varmistaa, Heikkilä vahvistaa. – Tarvittaessa voimme käydä katsomassa tilanteen, antaa konsulttiapua tai toimittaa materiaalinäytteet laboratorioon tutkittaviksi, hän jatkaa. Ilman asiaankuuluvaa osaamista ei asbestin kanssa kannata lähteä leikkimään, koska silloin pahimmassa tapauksessa voi asettaa vaaralle alttiiksi jopa oman perheensä terveyden. – Yksityishenkilöillä ei ole tieto-taitoa jätteiden hävitykseen tai alipaineistukseen, ja silloin asbestilla saadaan helposti saastutettua paljonkin, Heikkilä varoittaa.

103


Asbestilakimuutos lisää velvollisuuksia

R

akennuttajan tai muun, joka ohjaa tai valvoo rakennushanketta, on huolehdittava asbestikartoituksen tekemisestä. Uuden asbestilain muutoksen myötä on asbestikartoitus tehtävä kaikkiin ennen vuotta 1994 valmistuneisiin rakennuksiin. Asbesti ja muut terveydelle vaaralliset haitta-aineet puretaan saneeraushankkeessa aina ensimmäisenä ennen muun purkutyön aloittamista. Linjasaneerauskohteissa tyypillisimpiä alueita asbestilöydöksille ovat mm. kylpyhuoneet ja kellaritilat. 1960 – 70 luvuilla rakennetuissa kiinteistöissä asbestia on ollut käytössä eniten.

ASBESTI JA

Onnistunut purkutyö alkaa aina kartoituksesta, jossa ammattitaitoa tarvitaan löytämään mahdollinen asbesti. Ahakon Oy on asbesti ja haitta-ainekartoituksiin erikoistunut vahva ja puolueeton sekä urakoitsijoista riippumaton ammattilainen. – Meillä on lähes 30 vuoden kokemus alalta, kertoo AHA-koulutuksen saanut yrittäjä, asbesti- ja haitta-aiHAITTA-AINEASIANTUNTIJA neasiantuntija Olavi Ketonen.

Puh: 044 060 5476 | www.ahakon.fi | ahakon@ahakon.fi

Uuden asbestilain muutoksen myötä on varmistettava altistusalueen puhtaus luotettavasti, mikä tapahtuu mittaamalla. Alistusalueen ilmassa ei saa olla asbestia yli 0,01 kuitua kuutiosenttimetrissä ilmaa. Puhtaantilanmittauksella varmistetaan terveydelle haitallisten aineiden onnistunut purkaminen ja tilan puhtaus. Koska jälkimittaukset sekä näytteiden analysointi kestävät lähes vuorokauden, vaatii uusi lakimuutos rakennusliikkeiltä uutta organisointia työmaalla. Välittömästi näytteenoton jälkeen voidaan kuitenkin alipaineistuslaitteet siirtää jo seuraavaan kohteeseen, jolla saadaan ajankäyttö mahdollisimman tehokkaaksi, kertoo asbestipurkuyrityksen Larbacon Oy:n toimitusjohtaja Lari Viinikkala. Jokaisesta erillisestä osastoinnista on tehtävä jälkimittaukset, jolla ilmanpuhtaus varmistetaan.

– Suosittelen jo linjasaneerauksiin liittyvissä hallitusten kokouksissa miettimään tarkkaan asbestipurkuyrityksen valintaa, jotta puhdistukset saadaan kerralla onnistumaan ja näin ollen vältytään turhilta työmaan viivästyksiltä sekä kustannuksilta, kehottaa Ketonen.

Jyrää ammattitaidollasi! Sinä kerrot -Me kirjoitamme

104


SATAKUNTA | LINJASANEERAUS

S

atakunnan alueella toimiva porilainen Sakipa Oy on rakennuttamispalveluiden tuottamiseen erikoistunut asiantuntijayritys, joka on viime aikoina ollut mukana monessa taloyhtiön korjaushankkeessa. Yritys on suunnitellut ja toteuttanut Porissa ryhmäkorjaushankkeina mm. Eteläkoivulan ja Herralahden kerrostalojen julkisivuremontit ja Sampolassa neljän taloyhtiön julkisivuremontit sekä Satakunnankadun ns. Kiinanmuurin kolmen taloyhtiön linjasaneerauksen.

Rakentaminen vaatii aikaa ja asiantuntemusta

Yritys on mukana rakennuttamisen kaikissa vaiheissa suunnittelusta ja kilpailutuksesta lähtien aina viimeiseen tarkastukseen asti. Kun esimerkiksi taloyhtiön linjasaneerauksessa on alusta alkaen mukana kokenut asiantuntija, remontti pystytään toteuttamaan aikataulussa sekä tarkalla budjetilla. Kunnollinen hankesuunnitteluvalmistelu takaa myös sen, että asiakas saa juuri sen mitä haluaa. Linjasaneeraus-tapauksissa tämä tarkoittaa myös yksittäisen asukkaan toiveiden kuuntelua. – On monta eri tapaa toteuttaa linjasaneeraus. Yleensä sen yhteydessä putki- ja viemäritöiden ohella nykyaikaistetaan kylpyhuone- ja keittiötilat, sekä käydään läpi sähköt ja televerkot. Raha, joka sijoitetaan hankevalmisteluun, tulee monin kerroin takaisin toteutusvaiheessa, toimitusjohtaja Eino Taulu sanoo. Hän muistuttaa myös ryhmäkorjauksen eduista: – Ryhmäkorjaushankkeena tehdyistä linjasaneerauksista ja julkisivuremonteista saadaan kustannusetuja ja laadullisia etuja, Taulu kertoo. Taulun mukaan taloyhtiöt ottavat suuren riskin, jos lähtevät maallikkovoimin linjasaneerauksen kaltaisiin suuriin hankkeisiin: – Rakentamiseen ei pidä syöksyä heti ja omin avuin. Isompien hankkeiden valmisteluun ja toteutukseen pitäisi ottaa aikaa ja asiantuntemusta. Taloyhtiöiden tilaajanvastuuseen on jatkuvasti tullut työläitä vaatimuksia.

S

uomen Saneeraustekniikka Oy on erikoistunut vaativiin home-, asbesti-, ja kreosoottikohteisiin, jotka toteutetaan aina asiantuntevasti ja huolellisesti. - Olemme saneeranneet satoja erilaisia kohteita viidentoista toimintavuotemme aikana. Ammattitaitoisilla työntekijöillämme on asbestipurun koulutus ja kymmenien vuosien kokemus vaativista ongelmakohteista. Olemme myös tarkkoja maineestamme, sillä haluamme olla markkinoiden paras asbesti- ja homesaneerauspalveluiden tarjoaja. Suurin osa asiakkaistamme tuleekin suosittelujen perusteella, toimitusjohtaja Kai Salmi toteaa. Salmi on itsekin todellinen asiantuntija, sillä hän on toiminut alalla jo vuodesta 1986 lähtien. – Koulutan myös rakennusalan ammattilaisia ympäri Suomen. Tällä hetkellä tilanne onkin mielenkiintoinen, kun säännökset ja määräykset vuoden vaihteessa muuttuivat. – Suurin muutos aiempaan on se, että yhtään rakennustyötä ei voi tehdä enää ilman asbestikartoitusta. Tähän saakka linjasaneerauksia on usein tehty ”asbestityön omaisesti”, mutta käytännössä se on saattanut tarkoittaa asbestin kartoitusvelvollisuuden kiertämistä. Nyt yksittäisen asukkaankin on ennen kylpyhuoneremonttia teetettävä asbestikartoitus. Kiinteistöliitto on tiedottanut muutoksesta isännöitsijöitä, joiden kautta sen tulisi kulkeutua taloyhtiöiden yhtiökokouksiin ja hallituksiin. Salmi muistuttaa, että isännöitsijöiden on informoitava esimerkiksi kylpyhuoneremonttia suunnittelevaa osakasta asbestikartoituksen tärkeydestä. – Jos asukas tekee purkutyöt ja rakenteissa ilmenee asbestia, hän vaarantaa näin paitsi oman, myös talon muiden asukkaiden terveyden. Asbestihan leviää ensin asuntoon ja hormiston kautta talon muihin tiloihin. Puhdistaminen on kallis toimenpide, joka lankeaa osakkaan maksettavaksi. Asbestikartoitus on siis syytä tehdä, jotta kukaan ei tietämättään altistu asbestille.

Asbestikartoitukset ja saneeraukset ammattitaidolla ja huolellisuudella

Suurin muutos aiempaan on se, että yhtään rakennustyötä ei voi tehdä enää ilman asbestikartoitusta. –

105


KESTÄVÄT JA YKSILÖLLISET KEITTIÖKALUSTEET SYNTYVÄT KOTIMAISENA PUUSEPÄNTYÖNÄ TIINA VIKBERG TEKSTI HENNA KERÄNEN

106


AMMATTITAITO KEITTIÖ ON TÄRKEÄ OSA SUOMALAISTA KOTIA, EIKÄ ENÄÄ PELKKÄ RUOAN VALMISTUSPAIKKA. SIKSI ONKIN TÄRKEÄÄ, ETTÄ KEITTIÖKALUSTEET OVAT TOIMIVIA JA VASTAAVAT PERHEEN OMIA TARPEITA.

M

aVi-Kaluste Oy on Rauman Lapissa sijaitseva, kodin kalusteita valmistava yritys, joka aloitti toimintansa jo vuonna 1990. – Olimme veljeni Vilin kanssa töissä puusepänliikkeessä, jonne tuli paljon kyselyitä keittiökalusteista. Silloinen työnantaja ei kysynnästä huolimatta ollut halukas lähtemään kyseiselle tielle, joten päätimme veljen kanssa perustaa oman yrityksen, kertoo MaVi-Kaluste Oy:n omistaja Manu Kuusisto.

Kotimaista laatua MaVi-Kaluste Oy:n tuotteet on valmistettu alusta alkaen mittojen mukaan yrityksen kotipaikalla. 25 vuoden kokemus sekä uudet koneet ja laitteet pitävät huolen siitä, että työjälki on moitteetonta ja korkealuokkaista. – Emme käytä lainkaan valmiskomponentteja, vaan kaikki syntyy kotimaisena puusepän työnä tarkan valvonnan alla. Perusraaka-aineena käytettävä puu tulee myös Suomesta ja kalusteet kasataan perinteiseen tapaan puutapeilla, jolloin rungot ovat tukevia ja kestäviä, Kuusisto kertoo. Tuotesuunnittelu ja ideointi on aina ollut Kuusiston intohimo. – Tykkään keksiä uutta, mutta aina jonkin tarpeen tai tarkoituksen kautta, mies kertoo. Esimerkiksi viime vuoden keväällä MaVi-Kaluste Oy lanseerasi koivuvanerilaatikon, joka on erittäin kestävä, suorareunainen ja taipuu mittaan kuin mittaan.

Tärkeintä on toiminnallisuus

mikronaarmujen osalta, Kuusisto kertoo.

Vielä muutama vuosi sitten asiakkaat arvostivat rustiikkisuutta ja koristeellisuutta, mutta nyt keittiökalusteissakin on palattu takaisin perinteisempään ja pelkistetympään linjaan. – Mielestäni suunta on hyvä, ja keittiöt ovat nyt suomalaisen näköisiä – pelkistettyjä mutta asiallisia ja toimivia, Kuusisto toteaa.

MaVi-Kaluste Oy on kehitellyt ratkaisuja myös runkorakenteisiin, ja yrityksen oma mallisto tarjoaakin enemmän kaappitilaa kuin monet kilpailevat tuotteet, sillä niiden sokkelikorkeus on vain 7cm perinteisen 16 cm:n sijaan. Mukavuutta lisää myös led-tekniikka. – Käytämme kalusteissamme monipuolisesti valoja. Huomaamattomat ja liiketunnistimella toimivat ledit voidaan integroida niin kaapin pohjaan kuin laatikon sisällekin, Kuusisto kertoo.

Toiminnallisuus onkin kiistatta keittiön tärkein ominaisuus, sillä suomalaiset laittavat paljon ruokaa kotona. Toimiva keittiö on aina myös yksilöllinen ja kulloisenkin perheen tarpeita vastaava. – Emme tee mitään ennen kuin olemme kartoittaneet asiakkaan tarpeet ja käyneet hänen luonaan paikan päällä. Sillä tavoin otamme vastuun siitä, että tuleva keittiö toimii ja on kaikin tavoin hyvä ja miellyttävä, Kuusisto linjaa.

Uusia ideoita Keittiökalusteiden valmistajan täytyy pysyä jatkuvasti ajan hermolla ja hakea uusia ideoita niin kotimaasta kuin maailmaltakin. Aina ei kuitenkaan tarvitse lähteä Milanoon, sillä usein parhaat ideat tulevat nimenomaan kuluttajilta. Asiakkaat arvostavat helppohoitoisuutta ja sitä silmällä pitäen MaVi-Kaluste Oy on tuonut markkinoille esimerkiksi uuden mattapintaisen laminaatin, jonka nanotekniikka hylkii sekä likaa että rasvaa. – Materiaalia voidaan käyttää niin oviin, tasoihin kuin runkoihinkin. Se on miellyttävän tuntuinen, lämmin ja pehmeä pinta, jota on myös helppo korjata

Lisää rohkeutta Kuten MaVi-Kalusteen omatkin innovaatiot osoittavat, ovat keittiöön liittyvät mahdollisuudet tänä päivänä lähes rajattomat. Pintoja, värejä ja malleja löytyy valinnanvaikeuteen saakka, mutta riittääkö suomalaisten rohkeus silti kokeilemaan jotain uutta ja erilaista? Ainakin Kuusisto kaipaa kuluttajilta enemmän yksilöllisyyttä. – Aika varovaisia ollaan kieltämättä edelleen, ja valkoisen ja harmaan sävyt vallitsevat. Suomessa myös saneerausväli on melko pitkä ja vastaan tulee jopa 30 vuotta vanhoja keittiöitä, hän kertoo. Keittiön uusimista ei kuitenkaan tarvitsisi arastella, sillä remontti valmistuu suhteellisen nopeasti. Esimerkiksi MaVi-Kaluste Oy:llä toimitusaika on vain 4-5 viikkoa ja kalusteiden asennuskin hoituu helposti yrityksen käyttämien yhteistyökumppaneiden avustuksella. – Kun keittiö on siisti ja toimiva, se piristää mieltä ja kasvattaa niin viihtyvyyttä kuin asunnon arvoakin, Kuusisto summaa.

Keittiökalusteet • Kylpyhuoneen kalusteet • Mavi-Door liukuovikaapistot Manu 040 561 9712 Sepäntie 4, 27230 LAPPI info@mavi-kaluste.fi Jetta 050 370 3806 Sofia 044 035 1234 Valtakatu 4 26100 RAUMA www.muotomo.fi

www.mavi-kaluste.fi 107


IHMISEN KOKOINEN RAUTAKAUPPA TIINA VIKBERG TEKSTI HENNA KERÄNEN

Moni asia on muuttunut rautakauppa-alalla viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana. Lisääntyvien tuoteryhmien ja digitalisoitumisen keskellä tärkeintä on kuitenkin yhä edelleen palvelu.

P

orilainen Laxkari Oy on ollut osa Rautia-ketjua jo 32 vuoden ajan. Pitkän uransa aikana rautakauppa on kasvanut kaiken kattavaksi rakentamisen tavarataloksi, josta sekä kuluttajat että ammattiasiakkaat löytävät tarvitsemansa tuotteet aina sokkelista viimeiseen listanpätkään saakka.

Alan muutos Kun kauppias Kari Kleemola aikanaan perusti Laxkari Oy:n, opetteli myös ala vielä toimintaansa. – Niihin aikoihin alettiin esimerkiksi kiinnittää huomiota tavaroiden esillepanoon. Matkan varrella tuoteryhmiä on tullut paljon lisää, puutavara ehkä kaikkein isoimpana, Kleemola kertoo. Tänä päivänä rautakauppaa leimaakin jo paljouden tarjonta. Siinä missä 1980-luvulla hyvin toimivasta kaupasta löytyi 2500–3000 artikkelia, on nykyään olemassa valtavia rakentamisen tavarataloja, joissa myyntiartikkeleita on jopa toistasataa tuhatta. – Meillä on pal-

Pohjoisväylä 3 28200 Pori p. (02) 631 4560

108

jon ammattiasiakkaita, jotka toivovat kaupan pysyvän ihmisen kokoisena, joten olemme pitäneet aktiivisia rivejä noin 20 000. Sen lisäksi välitämme lähes 30 000 artikkelia, Kleemola kertoo. 32 vuoden aikana on ehtinyt tapahtua paljon, mutta ei rautakauppa elä pysähtyneessä tilassa vielä tänäkään päivänä. – Muutos on nopeaa eikä pitkäjänteisiä suunnitelmia voi tehdä. Esimerkiksi digitalisoituminen tuo omat haasteensa ja vasta tulevaisuus osoittaa, mikä kaupan rooli tulee olemaan minkäkin tuotteen osalta. Olemme kuitenkin tottuneet olemaan notkeita ja sitä olemme myös jatkossa, Kleemola summaa.

Palvelu ennen kaikkea Laxkari Oy on ollut aina lähellä asiakaspintaansa ja tuntee siksi heidän tarpeensa. Niin tuotevalikoima, aukioloajat kuin palvelukin rakennetaan sen mukaan, mitä asiakkaat toivovat. Koska kädentaidot eivät ole enää samaa luokkaa kuin ennen, hakevat asiakkaat rautakaupasta tuotteiden ohella myös neuvoja. Sitä varten tarvitaan ammattitaitoinen henkilökunta, joka pysyy ajan tasalla myös rakentamisen säädöksistä ja niissä tapahtuvista muutoksista. – Rautakauppa on usein ensimmäinen paikka, josta tullaan kysymään apua. Emme me tietenkään mikään loputon tietopankki ole, mutta matka on kouluttanut ja osaamme ainakin ohjata asiakkaan seuraavaan paikkaan, josta kysyä tarkemmin. Ja koska tunnemme sekä asiakkaat että asentajat, pystymme saattamaan myös heitä sopivasti yhteen kun tarve niin vaatii, Kleemola kertoo. Toimivan palvelun ansiosta Laxkari Oy on päässyt nauttimaan vankasta asiakasuskollisuudesta, ja sama talo onkin ehtinyt palvella sekä isää että poikaa. – Esimerkiksi omakotitalon rakentaminen on monelle yksi elämän suurimmista hankkeista. Kun asiakas tällaisen ison projektin jälkeen palaa kauppaan, kertoo se siitä, että hommat ovat onnistuneet myös meidän osaltamme. Se lämmittää mieltä ja on yrittämisen suola, Kleemola toteaa.


SATAKUNTA

U

lvilan Kaidin Oy aloitti toimintansa sälekaihtimista, jotka ovat edelleen yhtiön päätuote. Suomi on kuulemma sälekaihtimien luvattu maa. – Missään muualla ei asenneta väkilukuun suhteutettuna yhtä paljon sälekaihtimia. Teknisesti tuote on vuosikymmenten varrella kehittynyt, mutta ulkonäkö on pysynyt käytännössä samana, toimitusjohtaja Petri Jyrkiäinen kertoo.

Vahvaa kaihdinosaamista jo vuodesta 1959

Ulvilan Kaihtimen tuotteita ovat yksilöllisesti muotoillut ja mitoitetut kaihtimet, markiisit, pystylamellit sekä muut ratkaisut. Tuotevalikoima on laaja. – Pelkästään sälekaihtimista voi valita neljä eri leveyttä. Leveät sälekaihtimet ja pystylamellikaihtimet ovatkin tehneet paluun ja ne soveltuvat hienosti esimerkiksi suuriin ikkunapintoihin. Uusinta uutta ovat screenit, jotka soveltuvat niin pieniin kuin isoihinkin ikkunoihin. Screeni on oivallinen vaihtoehto myös toimistoihin, sillä sen läpi näkee, mutta silti se suojaa auringonvalolta. Screeni voidaan asentaa ikkunan sisä- tai ulkopuolelle ja ulkopuoliset valmistetaan aina moottoroituina. Aurinkosuojauksella on merkitystä, sillä sen ansiosta voidaan vähentää sisätilojen viilentämisen tarvetta, mikä puolestaan tuo energiansäästöä. – Se on säädösten tasollakin tiedostettu. Esimerkiksi uuden toimistorakennuksen suunnitelmissa on tänä päivänä huomioitava myös ikkunoiden aurinkosuojaus. Enää ei siis riitä, että rakennuksessa on riittävä määrä jäähdyttimiä. Jyrkiäisen mukaan Ulvilan Kaihtimen tuotteet tuovat uusia ulottuvuuksia myös sisustamiseen. – Meiltä löytyy runsaasti vaihtoehtoja, joiden avulla voi jakaa tiloja, tuoda väriä ja näyttävyyttä kotiin, liike- tai toimistotiloihin.

Lisätiedot sivulla 112

SOLID HOUSE OY LKV TURKU, SALO, KEMIÖNSAARI, PORI

Asunnonvaihto mielessä? Teemme asunnonvaihdon sujuvaksi sinulle. Ole yhteydessä, niin kerromme lisää. Siitä se lähtee!

109


SATAKUNTA

Kalusteita ja remontteja

K

odikas Keittiö on tunnettu loistavasta palvelustaan ja kohtuullisesta hintatasostaan. Käytössä on oma verstas, jonka johdosta yrityksellä on tarjota keittiön runkoja myös mittatilauksena, räätälöidysti asiakkaan tarpeiden mukaan. Yritys tekee yhteistyötä suoraan maahantuojien ja ovivalmistajien kanssa, jolloin välikäsiä tavaran toimituksessa on huomattavasti vähemmän. – Edullinen hintatasomme selittyy pienestä organisaatiostamme. Kaikki työntekijämme pystyvät osallistumaan kaikkiin vaadittaviin työtehtäviin, yrittäjä Juha Nurmi kertoo.

Kaunis keittiö on kodin sydän Tällä hetkellä keittiöissä suositaan selkeyttä ja yksinkertaisuutta. Väreistä valkoinen pitää edelleen pintansa kaapinovissa, vaikka harmaasta uumoiltiin sille haastajaa. Työtasoissa taas musta ja harmaan eri sävyt näyttävät miellyttävän suomalaista silmää eniten. Helppohoitoisuutensa ja edullisuutensa vuoksi erilaisista pintaratkaisuista eniten myydään kaapinovissa kiiltävää pintaa. Kodikas Keittiöllä on myynnissä laminaattitasomalli, IKI-levytasot. Tällä hetkellä suosittuja ovat myös kivitasot. – Ensimmäinen kriteeri on asiakkaan oma mieltymys sekä käytännöllisyys ja puhtaanapito. Keittiö tulisi aina myös suunnitella kohteen ja käytön mukaan, Nurmi muistuttaa.

Porin keskustassa Teljäntorilla sijaitseva keittiökalusteliike tarjoaa asiakkailleen monipuolisia palveluja. Kiintokalusteiden myynnin ja asennuksen lisäksi yritys tekee täyden palvelun remontteja ja siivouksia.

TIINA VIKBERG TEKSTI JOHANNA DAHLGREN

• uudet keittiö- ja wc-kalusteet • suunnittelu- ja asennuspalvelu • kokonaisremontti • kylpyhuoneremontit • maalaus- ja tapetointityöt • siivous

Teljäntori, Antinkatu 16, PORI | Puh./Fax (02) 632 6210, 0400 507 027 Avoinna: ma 12-18, ti-ke 12-17, to-pe sulj., la 10-13 | www.kodikaskeittiö.com

110

Kodikas Keittiön myymälään voi tulla pohjapiirroksen kanssa, jolloin asiakkaalle lasketaan samalla remontin alustava hinta-arvio. Tämän lisäksi ammattilaiset tulevat tekemään kohteeseen tarkat mittaukset ennen keittiön tilausta. Liikkeessä asiakkaalla on mahdollisuus tutustua tarjolla oleviin eri malleihin, joista laaditaan tietokoneella aidon näköinen suunnitelma helpottamaan päätösten tekoa. – Ulkonäkökysymykset ovat asiakkaasta kiinni, mutta myyjä ammattilaisena kantaa vastuun suunnittelusta sekä mitoituksesta, Nurmi sanoo.

Kokonaisvaltaista remonttipalvelua Koska keittiöremontin yhteydessä halutaan usein uusia myös keittiön lattiat tai seinäpinnat, Kodikas Keittiöltä saa tarvittaessa kätevästi koko remonttipaketin. Yritys tekee myös tarkkuutta vaativia kylpyhuoneremontteja, joissa se luotettavan lopputuloksen takeeksi käyttää ulkopuolista vesieristeiden tarkastajaa. Hyvän yhteistyöverkoston ansiosta yrityksen kautta saa myös sähkö- ja putkimiehet, joten keittiö tai kylpyhuone saadaan kodinkoneiden kytkemistä myöten täysin valmiiksi. Asiakkaalla on yrityksessä yksi yhteyshenkilö, jonka kautta hoituu helposti suurikin remontti. – Remontin vaivattomuus asiakkaan näkökulmasta on suurin etumme, Nurmi kertoo. Nurmi muistuttaa, että niin remontit kuin Kodikas Keittiön tarjoamat siivouspalvelutkin kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin: – Sitä kannattaa hyödyntää niin kauan, kuin siihen vielä on mahdollisuus! Hän toivottaa lukijat tervetulleiksi kaluste- ja remonttikaupoille liikkeeseen: – Remontoitu keittiö tai kylpyhuone vaikuttaa asumisviihtyvyyteen ja on ehdoton asunnon myyntivaltti. Keittiökalusteiden lisäksi myymme muitakin kiintokalusteita.


SOLID HOUSE MARKETING OY LANSEERAA 4.3.2016

UUSI ASUMISEN ERIKOISLEHTI!

www.cozyhomes.fi


SIIRRETTÄVÄT LAADUKKAAT TILANJAKAJAT

Kalustaa kotisi

www.ulvilankaihdin.fi

www.katve.fi

Suomen Europeus Oy satakunnankatu 29, 28130 Pori

Kaasunvalvonnan AMMATTILAINEN

www.ivtturku.fi Puh. 040 777 6594

• Normaalitilan kaasunilmaisimet • Kannettavat kaasunilmaisimet • EX-tilan kaasunilmaisimet • Kaasunvalvontakeskukset

www.sensorex.fi

p. 045 320 1050

Suunnittelee, neuvoo, ideoi, ompelee ja toteuttaa

Sisustusja huonekalu Shop Sisustusja Huonekalumyymälä • huonekalut Yliopistonkatu • taulut ja kellot 11, Turku • sisustustekstiilit

Palveluitamme • sisustus ja stailaus • somistus • ompelu ja valaistus

040

Shop - Sokos Wiklund 3 krs. Myymälä - Yliopistonkatu 11

Palvelee • Suunnittelee • Neuvoo Ideoi • Toteuttaa

www.envic.fi LAATOITUSPALVELU www.decox.fi

040 574 0831•anne@anneorling.fi www.anneorling.fi

RUNOSMÄEN LÄMPÖ OY ISÄNNÖINTI, KIINTEISTÖHUOLTO, SIIVOUS, LÄMPÖ Munterinkatu 8, 20360 Turku Puh. 02 2788 300 toimisto@runosmaenlampo.fi

www.runosmaenlampo.fi

JÄSENYRIT YS

112

Säkäkuja 1, Turku 044 747 5677 www.harkamaenhuolto.fi hhoy@harkamaenhuolto.fi


SEPPO LUOTONEN

HENKILÖSTÖPALVELUT

www.kaikuhr.fi

Puh. 040 500 2794 info@kivityoluotonen.fi

www.kivityoluotonen.fi

SIIVOUSPALVELU

PRO DUO Kontakta oss! 0400 354 846 Ota yhteys! 0400 999 556 www.produo.fi

Siististi parempi! PARTEL ilmo 2015.indd 1

Asemakatu 12, Salo 044 0636 216 www.lillan.fi

10/29/2015 4:32:13 PM

”Perustuspakettimme kaikkiin rakennuksiin”

www.pohjolanperustus.fi myynti@pohjolanperustus.fi

150 € myynti@solidhouse.fi 113


MAINOSTA!

1/4

UUSI MAINOSKOKO

PYSTYMAINOS 95 X 130 mm

Oletko sinä seuraava huippuvälittäjä?

Turku • Salo • Pori Lähetä avoin hakemus leena.tuijula@huom.fi


TUTUSTU & TILAA YRITYKSESI KIINNOSTAA Oletko koskaan miettinyt kuinka moni voisi olla kiinnostunut yrityksestäsi? Tuttu kohderyhmä on asiakkaat, mutta laajaa potentiaalia liiketoiminnallesi löytyy myös alan yrittäjistä, päämiesten verkostosta, sijoittajista sekä muista mahdollisista tahoista. Suuri hyöty voi tulla kanavista joita et tällä hetkellä tavoita!

JOTAIN IHAN UUTTA! Solid House Magazine on kehittänyt erittäin monipuolisen kanavan rakennusalan uutisointiin ja markkinointiin. Pääset kertomaan oman yrityksesi uudistuksista, tavoitteista, vahvuuksista ja erikoisosaamisesta. Ammattitaitoinen henkilökuntamme antaa viestillesi parhaan mahdollisen näkyvyyden. Tuomme yrityksesi esille täysin uudella tavalla. Sinä Kerrot, Me Kirjoitamme

TILAA LEHTI Lähetä tilaus sähköpostitse osoitteeseen myynti@solidhouse.fi Otsikoi viesti: TILAUS Solid House Magazine Vuositilaus 5 lehteä, 49 € (sis. alv)

Nro/kuukausi

Teemat

Julkaisupäivät

2 / Maaliskuu

Rakentaminen: Talotekniikka Asuminen: Pinnat

4.3.2016

3 / Toukokuu

Rakentaminen: Korjausrakentaminen Asuminen: Piha & Terassi & Parveke

6.5.2016

4 / Elokuu

Rakentaminen: Innovaatiot Asuminen: Helppo arki

5.8.2016

5 / Lokakuu

Rakentaminen: Energia Asuminen: Kodin remontti

21.10.2016

Pidätämme oikeudet muutoksiin.

115


Testaa asuntosi hinta!

Jos nuolielementti on sijoitettu neliÜn sisälle, sen mittasuhteet on esitetty alla.

46 mm

46 mm 36 mm

8 mm

116

hintatesti.huom.fi