Page 1

DE VÆRNEPLIGTIGES MAGASIN · SEPTEMBER NR. 6 · 2017

STORT SØVÆRNSTEMA

På sejlads i Nordatlanten med inspektionsskibet Hvidbjørnen Læs om de værnepligtiges første uge ombord

+

KONKURRENCE: VIND ET FALDSKÆRMSKURSUS + BLÅ VAGTØVELSE I LIVGARDEN + VÆRNEPLIGTSMINISTERIET + FØRSTE MØDEDAG I VÆRNEPLIGTEN + MEGET MERE!


KOLOFON

> LEDER

Hej igen, menig!

Udgiver: Forsvarets Kommunikationssektion Danneskiold-Samsøes Allé 1 1434 København K e-mail: vpl-ktp-soldaten@mil.dk telefon: 3266 5558 Ansvarshavende redaktør: Anders V. Fridberg Redaktion: Flemming Høyer Alma Marie Risby Nielsen Korrektur: Klavs Vedel Layout og tryk: Rosendahls a/s Oplag: 2.750 Copyright: Indholdet i Soldaten kan frit citeres med angivelse af kilde. Artikler udtrykker ikke nødven­digvis Kommunikationssektionens eller Værnepligts­ rådets holdninger.

Striben

2 SOLDATEN NR. 6 • 2017

Sådan! Nu er du rigtigt kommet i gang med at være værnepligtig. Du har overlevet den første dag, den første uge, og ja – den første måned er også passeret. Efterhånden har du prøvet lidt af hvert, lige fra at blive brutalt vækket inden solopgang til at få stukket et gevær i hånden med ordene ”din nye bedste ven!”. Hver dag bliver du bedre og bedre til at være soldat, og flere ting begynder at give mening.

En sidste meget vigtig ting, du har oplevet i din første måned som værnepligtig, er dit møde med os – SOLDATEN og Værnepligtsrådet. Vi har som journalister på bladet i samarbejde med de tre rådsmedlemmer nemlig faret landet rundt for at præsentere os ordentligt for jer. Alma Marie Risby Journalist på SOLDATEN

Vi har her på redaktionen arbejdet på højtryk, for at I har et blad, kun til jer – for hvem vil ikke have lidt lækkert læsestof efter en lang dag, hvor alt hvad man læser er relevant? For at finde de fedeste artikler og konkurrencer har SOLDATENs journalister været langt omkring – Flemming på en rejse mod Færøerne sammen med Hvidbjørnen, mens jeg, Alma har været i Herning hos Dropzone Denmark. Jeg håber, at I nød vores sidste blad, som også var mit første SOLDATEN, så jeg er altså næsten lige så ny som jer. Jeg har glædet mig meget til at hjælpe med at producere det, du sidder med i hånden lige nu. Når du sidder på sidste side, vil jeg nævne, at hvis du ikke kan få nok, så har vi jo altså både Instagram, Snapchat og Facebook, og vi er altid glade for at få tilsendt jeres billeder eller se jeres respons.

MÅNEDENS BILLEDE: På inspektionsskibet Hvidbjørnen havde kokken bagt SOLDATEN kage, under vores besøg.


Reportage fra SOLDATENS besøg på inspektionsskibet Hvidbjørnen side 10-13

02 Leder 04 Kort og Godt 05 Find Fem Fejl 06 Medalje til Dannebrogs værnepligtige

07 Bliv journalist på SOLDATEN

09 Side Najne – Hercules 10 På farvandsinspektion med Hvidbjørnen

14 BREVKASSEN 15 KONKURRENCE: Vind den italienske faldskærmsvinge

18 Værnepligtsministeriet Den store diskussion om værnepligten Dannebrogs værnepligtige modtager medalje

20 Første mødedag Side 6-7

22 FOTOREPORTAGE: Blå vagtøvelse

24 GUIDE: Sådan fjerner du bedst din sløring

26 SERGENTCITATER 28 KRYDSORD KONKURRENCE! Den italienske faldskærmsvinge 

30 Værnepligtsrådet side 15-17

Følg med i hverdagen hos journalisterne på SOLDATEN på vores instagram og snapchat! INSTAGRAM: soldatendk SNAPCHAT: soldatendk

SOLDATEN Nr. 6 • 2017 3


ALMA MARIE RISBY

Foto: Thomas Allan Jensen

Kort & Godt

NO 2016 AN

FØRSTE KVINDELIGE DIRIGENT Forsvaret har for første gang nogensinde ansat en kvindelig dirigent. Med en uddannelse i musikledelse fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium har den 38-årige Susanne en god basis for de næste tre år på podiet som dirigent. Dirigentjobbet foregår hos Slesvigske Musikkorps (SMUK), og Susanne ser frem til sin opgave: ”Det bliver megaspændende, og jeg glæder mig meget. Jeg håber, at jeg kan være med til at bibeholde og videreudvikle orkestrets gode lyd. Jeg arbejder meget med, at musikken hele tiden skal lyde godt, og at der ikke må gå ”hverdag” i den,” siger Susanne.

Foto: KOMSEK/Trænregimentet

Kilde: forsvarsavisen.dk

MINØRERNE SÆTTER KURS MOD ISEFJORDEN Imens de ansatte i Forsvaret holder sommerferie, går Søværnets Minørtjeneste hastigt i gang med at rydde havbunden omkring Isefjorden. Der er i alt tre uger i sommerferien, hvor der ikke skydes med skarpt i området omkring Isefjorden. Havbunden skal renses for ammunition, som er affyret fra skydeterrænet i Jægerspris. ”I de tre uger har vi næsten afdækket 120.000 kvadratmeter. Vi har fundet omkring 50 ammunitionsgenstande og bortsprængt 15 af dem,” forklarer chefen for Søværnets Minørtjeneste, Lars Møller. De udfordringer, man støder på ved afsøgning af havbunden, er blandt andet den lave sigtbarhed og sandet på bunden, som tildækker genstandene. Det løses ved, at man sætter en række liner ud på ca. 220 meters længde og 20 meters bredde, og så følger dykkerne dem og bruger dem som søgeliner. Kilde: forsvaret.dk

4 SOLDATEN NR. 5 • 2017


FLEMMING HØYER

FIND 5 FEJL

På Hvidbjørnen har de værnepligtige løbende undervisning under sejladsen – Her øves der knob og stik

SOLDATEN NR. 6 • 2017 5


FLEMMING HØYER

KONGESKIBET DANNEBROG

Værnepligtige på Dannebrog modtager medalje Det hænder ikke så ofte, at man som værnepligtig hædres for sin indsats i Forsvaret. Men i juni måned fik en gruppe værnepligtige sig en oplevelse for livet, da de sammen med den faste besætning fik overrakt en medalje af regentparret.

Regentparrets guldbryllupserindringsmedajle.

6 SOLDATEN NR. 6 • 2017


Bliv journalist på SOLDATEN! Har du talent for at skrive og fotografere? Så kan du måske blive en del af det næste hold journalister på de værnepligtiges magasin ’SOLDATEN’. Send os en ansøgning med dit bud på en artikel til bladet, en kort beskrivelse af dig selv og nogle af de bedste billeder, du har taget. Så kommer du i betragtning til en stilling som journalist med start den 1. december 2017.

Ansøgningen samt eventuelle spørgsmål om stillingen sendes til

VPL-KTP-SOLDATEN@MIL.DK inden 1. november 2017 Praktisk:

• Du bliver indkvarteret på Nyholm i København • Din værnepligt forlænges med 7 måneders ansættelse på værnepligtslignende vilkår • Du får en unik mulighed for at opleve Forsvaret fra en anderledes vinkel • Vi afholder jobsamtaler i starten af november måned

på K , e er N.D ook m s ATE ceb DK Læ D Fa EN L å T O S er p LDA l el NR.O6 • 2017 7 SOLDATEN

#S


KAN DU HELLER IKKE

FÅ NOK?

Bliv en del af et større netværk mellem alle værnepligtige. ! R E I D E M E L IA C O S E D Å P FIND OS 

soldatendk

soldatendk

soldatendk 

#soldatendk 8 SOLDATEN NR. 6 • 2017


FLEMMING HØYER

Side

-pigen

Flyvevåbnets arbejdshest C-130 HERCULES Du kender den allerede fra krigsfilmene: den store mørkegrønne maskine, som smider faldskærmssoldater, forsyninger og køretøjer ned bag fjendens linjer. Et monstrum af en maskine, som i den grad fortjener at dele navn med den græske halvgud. Flytypen, som Flyvevåbnet har fire af, har ikke særlig meget til fælles med de maskiner, som civilisterne plejer at flyve på ferie i. Når man som passager sidder i de udspændte røde netsæder i lastrummet af en flyvende Hercules-maskine, minder lydbilledet mest af alt om at få smækket sugeenden på en industriel Nilfisk-støvsuger direkte i øret Indefra ligner flyet et Apollo-rumskib med diverse knapper, kabler og rør på alle overflader, for selvom en Hercules kan bruges til personeltransport af op til 128 personer og endda kan indrettes som flyvende hospital, er flyet primært designet og indrettet til at fragte gods. En Hercules kan lastes med 20 tons gods og kan både lette og lande på korte distancer og varierende overflader.

forsvarsgalleriet.dk

Fakta: Type:........................................Mellemtungt transportfly Topfart:...................................................................... 630 km/t Besætning:.............................................................. 3-4 mand Længde:........................................................................34,36 m Højde:.............................................................................. 11,7 m Rotordiameter:............................................................4,04 m Aktionsradius:........................................................5.700 km Våben:.............................................................................. Ingen Kilde: Forsvaret.dk

SOLDATEN NR. 6 • 2017 9


SØVÆRNET – 1. ESKADRE

På farvandsinspektion med Hvidbjørnen SOLDATEN var med ombord, da 11 værnepligtige fra Søværnet drog af sted på seks ugers sejlads med inspektionsskibet Hvidbjørnen.

På søen har de kun hinanden. Besætningen og de værnepligtige på Hvidbjørnen udgør et lille samfund, hvor alle hjælper til, og alle er afhængige af hinanden. Kompetencerne er sammensat utroligt effektivt, så når en person kommer til skade under en brand på skibet, aktiveres hele besætningen. Pludseligt kan kabysgasten, som før stod og skyllede tallerkener og satte pålæg frem i cafeteriet, stå oppe på skibshospitalet i fuld gang med at lægge et drop på den tilskadekomne. Specialiseringen og teknikken er imponerende. Når gummibåden skal sættes i vandet, krænger skibet til siden og skaber en bølgefri zone, hvor båden hejses ned. Det kræver en vis erfaring at kunne manøvrere med den lille båd i de urolige vande. Man skal kunne læse og forudse bølgernes bevægelse, lidt ligesom de fugle som flyver et par centimeter over havoverfladen ved siden af skibet og glider hen over bølgetoppene uden selv at blive våde.

10 SOLDATEN NR. 6 • 2017


FLEMMING HØYER

Med gummibåden kan besætningsmedlemmer gå ombord på andre skibe, eksempelvis for at udføre en fiskeriinspektion, hvor man kontrollerer, at de færøerske fiskerireguleringer bliver overholdt. Det er nødt til at være effektivt. Der er samspil i hele skibet helt fra broen, hvor skibet styres, ned til maskinrummet, hvor motorerne kører. Der er ikke mange folk om opgaverne, og der er ingen hjælp at hente udefra. Besætningen skal kunne klare sig selv i de fleste situationer, for uden om skibet er der intet andet end saltvand og måger, så langt øjet rækker. Sådan består besætningen, i to måneder ad gangen, helt sit eget og helt for sig selv, i Nordatlanten.

Fotograf: Ida Suhr Birkemose - F358 Triton

Skibschef kommandørkaptajn . Mogens Christens fortæller ”Skibene indgår i Arktisk Kommandos overvågning af rigsfællesskabets meget store havområder ved Færøerne og Grønland og hævdelse af suveræniteten på kongeriget Danmarks territorium. Det vil i praksis sige, at ved at være til stede, ved at holde øje med aktiviteterne og ved at afvise ulovlig fremmed tilstedeværelse så viser rigsfællesskabet, at man har faktisk kontrol med området og dermed ejendomsret til det. Det er et kæmpestort område. Nordatlanten er et udfordrende miljø at sejle i. Der er meget ofte kraftig vind, dårlig sigt og høje bølger. Ved Grønland er der desuden is og risiko for overisning, som kræver stor erfaring at håndtere. Det er for rigtige søfolk. Omvendt så er der også dage, hvor det er uendeligt smukt med en rå og næsten uspoleret natur med smukke fjorde og landskaber, vilde dyr som hvaler og isbjørne, som giver næsten ubeskrivelige oplevelser for livet.”

HVIDBJØRNEN – et inspektionsskib af Thetis-klassen Skrognummer: F360 Længde: 112,5 m Bredde: 14,1 m Dybgang: 6 m Deplacement: 3.500 tons Fart: 21,5 knob (ca. 40 km/t) Aktionsradius: 8.500 sømil (ca. 15.700 km) Besætning: op til 60 personer Bevæbning: 76-mm maskinkanon M/85, 12,7-mm maskingevær, Stinger, dybdebomber Seahawk-helikopter stationeret om bord. Kilde: Forsvaret.dk

SOLDATEN NR. 6 • 2017 11


Omskoling til sømand Vidste du, at man med en værnepligt fra Hæren eller Flyvevåbnet kan søge en stilling i Søværnet? På Center for Sergent og Maritim Uddannelse (SMC) i Frederikshavn gennemføres 17-dages basisomskoling til Søværnet, hvor man bliver godt klædt på med redningstjeneste, sømandskab og røgdykkercertifikat.

De værnepligtiges sejlads Som værnepligtig i Søværnet indgår som regel seks ugers sejlads med et af Søværnets skibe. Under deres første uger ombord roterer de værnepligtige imellem afdelingerne og prøver kræfter med de forskellige opgaver på skibet. Vi fulgte de værnepligtige i deres første uge ombord på Hvidbjørnen i havet omkring Færøerne.

Bag broen sidder kampinformationsgasterne og leverer de informationer, som skibet manøvrerer efter. Det er her, radarbilledet og sonaren aflæses, og fremmede skibe identificeres. Det er også herfra, at skibets kanon kan affyres.

Fra broen har man udsyn til skibets stævn, og man kan navigere efter paneler med radar, tal og blinkende knapper, som fortæller, hvor skibet befinder sig, hvilken retning det sejler i, og hvilke andre fartøjer der sejler i nærheden. Her lærer de værnepligtige, hvordan skibet manøvreres, og de får lov at styre skibet på kommando af den vagthavende officer.

12 SOLDATEN NR. 6 • 2017


FLEMMING HØYER

Fra dækket kan de værnepligtige komme ud i gummibåden. Iført store overlevelsesdragter, redningsveste og beskyttelsesudstyr går de ombord i båden, som hejses ned fra siden af skibet. Under deres uddannelse i Frederikshavn har de fået et speedbådscertifikat, men når der sejles i Nordatlanten, er det motorbådsføreren, som styrer gummibåden.

I skibskøkkenet – kabyssen – hjælper de værnepligtige med at forberede, servere og rydde af til hvert måltid. Der er separate messer for officererne, sergenterne og mandskabet, men maden forberedes samme sted.

Det er svært at undgå at lægge mærke til, at arbejdspladsen kommer til at gynge lidt, når søen er høj, og bølgerne kaster rundt med skibet. De, som rammes af kvalme, må stikke hovedet i toiletkummen eller gå til skibslægen for at få en pille eller et plaster mod søsygen.

I maskinrummet skal motorerne konstant og løbende vedligeholdes. Gulvet er glat af olie, og motorlarmen nødvendiggør brugen af høreværn. Der er varmt i maskinen, men det er samtidig et af de steder, hvor skibet gynger allermindst.

På en dag, hvor vandet satte lidt gang i bevægelserne på Hvidbjørnen, kom jeg til at tænke på et af de citater, som jeg ofte hører fra Hæren. ”Hvis det er for hårdt at være i Hæren, så kan I blive spejdere i stedet for. Og hvis det også er for hårdt, så kan I komme i Søværnet.”

Jeg skal ikke kunne sige, om det er sandt, men jeg tror nu nok, at nogle af de mest hakkede makkere fra Hæren ville have svært ved at holde morgenmaden nede, hvis først de kom ud at gynge i bølgerne. At være sømand kræver, at man er gjort af noget helt specielt.

SOLDATEN NR. 6 • 2017 13


Månedens brev: Kære brevkasse Først og fremmest mange tak for et fedt blad, som jeg med glæde læser igen og igen. Nu står jeg i den situation, at jeg selv har brug for et råd fra en ekspert, og derfor skriver jeg til dig. Jeg vil beskrive mig selv som en moderne mand. Jeg læser Politiken og følger med i alt, hvad der rører sig indenfor dokumentarfilm. Det betyder altså nu, at jeg ved, hvordan kødproduktionen foregår, og jeg er ikke længere kødæder, som mine andre venner. Hvordan skal jeg tackle dette problem, når jeg er på kasernen? Vil jeg risikere at få en halv høne udleveret i min feltration? Jeg synes godt nok, at det er svært at vurdere, hvad jeg skal gøre, når vegetarer bliver forfordelt i denne verden af lave. Mange venlige hilsner MG Næstved 

Hej MG Næstved Mange tak for dit gode(?) spørgsmål. Efter min mening ser jeg kun én løsning på dit problem: Flygt. Flygt, mens du kan. Ved du ikke, at kaserner udelukkende serverer kød med kødsovs til alle dagens tre måltider? Hvis ikke du tilpasser dig eller tilfældigt får dårligt knæ indenfor meget kort tid, så du bliver hjemsendt, vil din krop bryde sammen af alle de døde sjæle fra køer, som græder for dig i kantinen. Det må konkluderes, at der ikke er andet end 70’er protein på kasernerne, hvilket for dig betyder, at du nu lige så stille vil transformere dig fra et civiliseret menneske til en del af rakkerpakket. Mit råd til dig om at flygte, er egentlig ikke baseret på dine egne madpræferencer, jeg tænker blot på dine medmennesker. Jeg siger ikke, at kødspisere er de eneste mennesker, der er plads til på en kaserne, jeg siger bare, at der ikke er plads til dig. Du lyder meget irriterende. Jeg har også set de der dokumentarer om mennesker, som drikker juice i en måned og stopper på diabetesmedicinen og alt det der, jeg syntes selv, at de var kedelige, men hver sin smag, ik? Du lyder umiddelbart som typen der går meget på cafe og spiser ude, så mit forslag til dig lyder: Det gør du også bare her, der er ikke rigtigt nogen der orker at høre på hvor mange mord deres tallerken indeholder. Ellers kunne du lige tage og åbne øjnene i Caf, jeg lover dig for, at der nok skal være en tomat til dig.  Mvh brevkassen 14 SOLDATEN NR. 6 • 2017

OBS! SOLDATEN tager intet ansvar for råd og vejledning givet i denne brevkasse. Denne fungerer uafhængigt af SOLDATENs redaktion. Nyd derfor læsning på eget ansvar


ALMA MARIE RISBY

KONKURRENCE I SAMARBEJDE MED DROPZONE DANMARK FÅR DU NU MULIGHEDEN FOR AT VINDE:

DEN ITALIENSKE . FALDSKÆRMSVINGE

For at de ltage i konkurre ncen skal du d ele den m est flyvende fortælling fra dit liv som værnepli gtig . Send den til os på vores fac ebooksid e Soldaten DK. Vinderen trækkes d. 30. se ptember

Værdi 3. 899 kr.

SOLDATEN NR. 6 • 2017 15


At svæve i en faldskærm 3.500 fod over jorden kan næsten ikke forklares, men skal opleves. Vi havde en journalist fra SOLDATEN, samt hele værnepligtsrådet med i Herning for at erhverve sig den italienske faldskærmsvinge samt klare de tre staticline-spring, som det kræver at få faldskærmsvingen.

Da vi ankom til Herning fredag eftermiddag, gik vi med det samme i gang med teoriundervisningen. Det fyldte resten af dagen og rustede os til at tage de tre spring, for at vi den følgende dag kunne gå direkte op i det lille fly, som skulle tage os 3.500 fod opad. ”Ready? GO!” var de sidste to ord, der blev sagt, inden jeg ikke havde noget underlag under fødderne længere. Sjældent har jeg fået så stort et sug i

16 SOLDATEN NR. 6 • 2017

maven, som da jeg ventede på, at faldskærmen skulle folde sig ud over mit hoved. Efter faldskærmen var udfoldet, og jeg var sikker på, at alt var godt, kunne jeg nu rigtigt begynde at nyde turen – og overveje hvad der nu ville ske, hvis jeg landede i et træ. Eftersom jeg havde en stemme i øret over radioen hele flyveturen igennem var både flyvetur og- landing nogenlunde succesfuld, hvis jeg selv skal sige det. Og

jeg var frisk på de to næste spring, som ikke gav mig et mindre sug i maven. Da de tre spring og teoriundervisningen for deltagerne fra SOLDATEN og Værnepligtsrådet, er klaret, har vi erhvervet os den italienske faldskærmsvinge. Faldskærmsvingen må bæres på uniformen efter uniformsbestemmelserne i UBH’en – men spørg altid lige din befalingsmand om du må bære den i tjenesten alligevel.


ALMA MARIE RISBY

Dropzone Denmark har indgået en helt særli g aftale med det italienske fo rsvar, som gør at du på tre staticline-spring kan ge nnemgå den militære grundu ddannelse for faldskærmsuds pring .

e iensk l a t i n få de , t a r vinge Fo s m r kæ e falds å hav s g o u skal d mt

us sa s r u k i pring s Teor e n aticli t s e 0 fod r t 0 0 . 4 . fra ca

SOLDATEN NR. 6 • 2017 17


VÆRNE­ PLIGTS MINISTERIET

Den store diskussion 

om værnepligten

En problemstilling, som ofte går igen, når man diskuterer værnepligten, er hvem der skal være omfattet af den. De tre mest populære holdninger er, at værnepligten skal omfatte alle, at den skal omfatte ingen, og at den holdes uændret. Det var på tide Der er inden for de sidste år kommet større fokus på kvinder i Forsvaret og det bliver også understreget, at kvinder har lige så rig mulighed for karriere i Forsvaret som mænd. Når kvinderne bliver behandlet på lige fod med mændene indenfor murerne, bør de så også behandles på lige fod i tiden op til ved ikke at være omfattet af værneret, men værnepligt? I forsvarsforliget for 2010-2014 blev det besluttet, at ”rekrutteringen skal være bredere og fokuseres mod hele ungdomsårgangen”. Med titlen ”vejen til bedre opgaveløsning” i det tidligere forsvarsforlig forsøger man at fremme andelen af

De tre mest populære holdninger er: • at værnepligten skal omfatte alle • at den skal omfatte ingen • at den holdes uændret

18 SOLDATEN Nr. 6 • 2017

kvinder i Forsvaret. Man har ikke indført en værnepligt for kvinder endnu, men har fortsat værneret. Som start på at få en større mangfoldighed, har Forsvarets Rekruttering meldt ud, at 25 procent af pladserne i værnepligten er reserveret til særligt motiverede ansøgere, herunder kvinder, altså en særlig for for kvindekvoter. Kvinder bliver derved ikke tvunget i Forsvaret, de unge mænd bliver til gengæld forfordelt i kampen for mangfoldighed. Begrundelsen for denne procentvise fordeling er, at de to grupper anses som ’særligt motiverede’. Kvindekvoter er fortsat et meget omdiskuteret emne, og det kan overraske, at dette ikke har skabt

GIV DIN MENING TIL KENDE Skal kvinder tvinges til at aftjene værnepligten, eller skal mænd istedet have værneret? Er der i det hele taget behov for en værnepligt? Hvis du sidder med en skarp holdning til emnet, så hører vi meget gerne fra dig. Send os et læserbrev på VPL-KTP-SOLDATEN@MIL.DK – måske bliver det trykt i næste udgave af SOLDATEN.


ALMA MARIE RISBY

AF PLADSERNE i værnepligten er

reserveret til mænd

i særligt god form, kvinder, samt ansøgere

som ønsker

EN KARRIERE

i Forsvaret større røre hos folket. Den afgrænsede diskussion og kritik over for denne øremærkning af pladser til kvinder i Forsvaret kunne anses som et samtykke fra befolkningen – eller en mangel af info hos befolkningen om kvoter i sig selv. Et andet middel, man kunne bruge for at få de bedst motiverede til at tilslutte sig værnepligten, kunne være en sessionspligt for alle, så både kvinder og mænd let kunne få et indblik i, hvad det vil sige at være i Forsvaret. Som det er nu, er Forsvarets Dag frivillig for kvinder, mens vi har inspirationsdag for kvinder og en række lignende tiltag, så kvinder frivilligt kan opsøge informationer om Forsvaret. Det tiltrækker de mest motiverede kvinder og de kvinder, som allerede har besluttet sig for at ville søge, men ikke de kvinder, som endnu ikke har taget stilling til, hvad tiden efter gymnasiet og de 18 år skal gå med. I den lange diskussion om, hvorvidt værnepligten blot er konservativ vanetænkning eller en

vigtig del af faste danske traditioner og et stærkt grundlag for unge mennesker, som er trådt ind i de voksnes rækker, kan man diskutere, hvorvidt man burde lave en ændring i grundloven og afskaffe værnepligten. Dette kunne gøres ved at ændre værnepligt til sessionspligt, hvor alle får mulighed for at vække en interesse uden en følelse af tvang. Som vi har det nu, trækker størstedelen af alle unge mænd frinummer til session. Problemet opstår, når de unge mænd trækker et meget lavt nummer, som indikerer, at risikoen for at skulle være værnepligtig er større. Det driver mange unge til at melde sig frivilligt, således at de selv kan vælge en kaserne. Derfor vil en del af de frivillige unge mænd kun være i kategorien ’frivillig’, fordi de selv har taget beslutningen om at melde sig for at få en større indflydelse på, hvor de skal gøre tjeneste. Indførelsen af sessionspligt fremfor værnepligt, ville kunne højne niveauet af reel frivillighed i Forsvaret, og give en større mangfoldighed på tværs af kønnene.

Værnepligtsministeriet er SOLDATENs fineste propagandaapparat. I denne sektion tager vi fat på nogle af de emner, som ofte debatteres i Forsvaret. Værnepligts­ ministeren tager imod henvendelser, forslag til emner samt debatindlæg på VPL-LTP-SOLDATEN@MIL.DK SOLDATEN SOLDATEN NR. Nr. 6 5 • 2017 19


Der bliver øvet eksercits i Karup

Første mødedag Den første måned af værnepligten er nu overstået, og hold fast, hvor er der sket meget på kort tid. Den første dag på kasernen kan nærmest være helt glemt oven på alle de nye indtryk. Journalisterne her på SOLDATEN og de tre rådsmed­ lemmer fra Værnepligtsrådet har været rundt på nogle af kasernerne for at se, hvordan det foregår, og for snakke med et par af jer.

De nye værnepligtige ankommer til Holstebro og Aalborg

Ensretning i JDR

20 SOLDATEN NR. 6 • 2017


ALMA MARIE RISBY

Mød tre nye MG Kenvig, 20 Flyvestation Karup Hvorfor valgte du at blive værnepligtig? ”Blandt andet for at udfordre mig selv. Jeg synes, at værnepligten er en virkelig god mulighed for at presse sig selv. Jeg tror også, at værnepligten er ret god til en kvote 2-ansøgning.” Hvad glæder du dig mest til ved værnepligten? ”At blive presset til det yderste og se, hvordan jeg egentlig reagerer, når jeg er udsat for max. pres.”

MG Struer, 19 Dragonkasernen Hvorfor valgte du at blive værnepligtig? ”Fordi jeg gerne vil starte en karriere inden for militæret.” Hvad glæder du dig mest til ved værnepligten? ”At bryde nogle grænser og få nogle udfordringer.” Er der noget du frygter? ”Nej.” Hvad forventer du af de næste fire måneder? ”Det bliver sjovt, og så får jeg nok en masse nye venskaber.” Kunne du forestille dig at søge . videre inden for Forsvaret? ”Ja.”

Er der noget, du frygter? ”Måske at jeg ikke kan klare det?... eller altså om man sakker bagud, når alle skal løbe, eller om man ikke har psyken til det.” Hvad forventer du af de næste fire måneder? ”Jeg håber da, at jeg kan få mere disciplin ud af det, blive god til at holde værelset rent og sådan. Så tror jeg også, at man kan få nogle gode metoder til at håndtere opgaver senere hen, ikke kun fysiske, men også opgaver, som kræver mere af psyken.” Kunne du forestille dig at søge videre inden for forsvaret? ”Hvis jeg bliver grebet af det, er jeg da åben for det, men lige nu kan jeg ikke svare 100 procent ja eller nej til det.”

Rasmus, 20 år Aalborg Kaserner Hvorfor valgte du at blive værnepligtig?  ”Jeg drømmer om en karriere i Forsvaret. Jeg vil gerne på sergentskolen.” 

Hvorfor valgte du Aalborg? ”Der er ikke rigtigt noget, som ligger naturligt tæt på Århus, og jeg kendte ikke noget til de forskellige andre tjenestesteder. Det var her, jeg var til Forsvarets Dag, og så blev det her, jeg søgte.” Hvad glæder du dig til? ”Lidt det hele. Både det gode og det dårlige. Jeg elsker at blive presset og at skubbe mine grænser. Det skal være nyt og anderledes, for at det er sjovt.” Er der noget, du frygter? ”Selvfølgelig bliver det hårdt at skulle gå meget langt, og al den fysiske træning er ikke noget, jeg glæder mig til.” Hvad er dine forventninger? ”Jeg ved det ikke. Jeg vil opleve det.” Kunne du forestille dig at søge videre inden for Forsvaret? ”Jeg vil umiddelbart gerne søge ind på sergentskolen. Det har jeg drømt om, siden jeg var en lille dreng. Om at være soldat.”

SOLDATEN NR. 6 • 2017 21


LIVGARDEN

Fotoreportage: Blå Vagtøvelse Inden garderne på Høvelte Kaserne bliver sendt til Vagtkompagniet hos Den Kongelige Livgarde, hvor de skal stå vagt ved de kongelige slotte og palæer, skal de på Blå Vagtøvelse. Her lærer de at forholde sig til en række scenarier, som de kan komme ud for under vagttjenesten. Momentspillene er baseret på virkelige hændelser.

r kommer Når vigtige persone elige i ng ko de . ks forbi – f.e senterer Krone 1-bilen – præ garderne gevær.

Eksercitsen er ved at være på plads hos garderne, som glæder sig til at komme ind til Vagtkompagniet. I motorgårde n udføres marcherende vagtsk ifte ligesom på Amalienborg .

22 SOLDATEN NR. 6 • 2017


FLEMMING HØYER

Når garderne oplever påtræ eller aggressi ngende ve tilskuere, skal de kunn holde hovede e t koldt og be vare overblik Til Blå Vagtøv ke t. else bliver ga rdernes tål­ modighed sa t på prøve af momenterne.

arsig foran g l udspiller sin r e ld o Et slagsmå h st . Vagten fa gt va å r p e ld re de lbageho ns andre ti d o m plads, ime han smand. Da en gerning e brug for rn e rd a g får sætter sig , g. in ampstræn deres nærk

En dronepilo t afvises i at flyve omkrin slotspladsen g . Droner er blevet popu lære i sam fundet og nogle brug kender ikke ere reglerne om droneflyvnin godt nok, hv g orfor garder ne også sk kunne hånd al tere sådann e situatione r.

En turist er pludseligt fa ldet om mid i motorgårde t n, som med lidt god fantasi er en tro kopi af Amalienborg Slotsplads. Gardere yder førstehjælp mens ambu , lancen hurt igt tilkaldes.

SOLDATEN NR. 6 • 2017 23


Sådan FJERNER du sløring 101 En af færdighederne, man skal kunne, når man er soldat, er at anlægge en god sløring – den grønne, brune og sorte ansigtsmaling, som får dit ansigt til at gå i et med naturen omkring dig. En god omgang sløring kan sætte sine spor i ansigtet, bogstaveligt talt, da det kan være ret svært at få helt af bare med vand. SOLDATEN har samlet tre valgmuligheder, som gør det lettere og hurtigere for dig at komme hjem fra feltøvelse til køjen på kortere tid.

24 SOLDATEN NR. 6 • 2017


ALMA MARIE RISBY

Kokosolie Brødtekst: Kokosolien fjerner sløring godt uden brug af vand. Olien gør det lettere at komme ind i de små kroge i ansigtet, og man skal altså ikke fjerne sin sløring ad flere omgange. Når sløring fjernes med olie, kan man også nøjes med at påføre den med fingrene, altså får du ikke brug for at gnide og gnubbe i ansigtet med papir i lang tid. Denne løsning er altså noget mere skånsom for huden. Oliens negative side er, at den efterlader ansigtet meget fedtet, hvis ikke dette tørres grundigt efter.

5/6 Klud Brødtekst: Investerer du i en klud til ansigtet, har du et redskab til at fjerne sløring gang på gang – point for genanvendelighed. Da denne er en anelse mindre effektiv uden den nødvendige form for rensecreme på, skal du altså have en række redskaber parat, når du fjerner sløring. Kluden kan være en smule skrappere for huden end eksempelvis olien, da der skal gnubbes lidt, for at sløringen kommer helt af. Når det er sagt, fjernes sløringen effektivt med den rigtige rensecreme og en klud, som du kan bruge gang på gang.

5/6 Vådservietter Brødtekst: Valget falder ofte på vådservietter, når der skal vælges, hvilket remedium der skal tages i brug i kampen mod sløringen. Vådservietter kan bruges til meget, men når det kommer til sløring, finder vi her på redaktionen, at der er lettere og mere effektive metoder. Vådservietterne skal der bruges en håndfuld af, for at al sløring i ansigtet forsvinder, så det er altså ikke den mest økonomiske metode. Men er du skrap nok mod ansigtet, kan vådservietterne sagtens fjerne sløringen på nogenlunde kort tid. Vælger du denne løsning, anbefaler vi at købe en masse, for du får brug for dem.

3/6

SOLDATEN NR. 6 • 2017 25


> SERGENT

c it ate r

ren, ”Hvis det er for hårdt at være i Hæ jder? hvorfor melder du dig så ikke til spe for Og hvis det også viser sig at være et.” hårdt, er der jo altid Søværn

RUTER ”DER FINDES TO SMUKKE I DANMARK: DEN ENE ER ­ UTEN – DEN ANDEN MARGUERITR ER KOMMANDOVEJEN.” res våben, som ”I skal passe på je . I går heller var det jeres barn en og efterlader ikke bare ud i skov r hjem igen.” jeres barn og tage

om ”Værnepligtige er liges ldes ho al sk championer, de skidt i mørke og fodres med før de vokser”

ER: EN SIRIUSMAND FORTÆLL DE, ”DET FØRSTE JEG GJOR NHAVN, DA JEG LANDEDE I KØBE ER.” VAR AT DOWNLOADE TIND

rstehjælp, skal I ikke ”Har I spørgsmål til fø od spørgsmål til spørge mig. Har I derim skal I spørge mig!” død og ødelæggelse, så

”Det er ikke, fordi I ikke må gå uden baret udenfor. Problemet er, at det ikke kan lade sig gøre. I får tuberkulose og dør lige på stedet, hvis I prøver.”

26 SOLDATEN Nr. 6 • 2017


ALMA MARIE RISBY

s han stirrer overrasket Sergent til menig, men rme, der er komplet på den meniges undera andlet dig?” blå. SG: ”Hvem har mish hr. sergent” MG: ”Tja… feltøvelsen, at I skal tage fra med SG: ”Har jeg ikke sagt, er måske hjelm på?” ansigtet? Har dine albu

SERGENT TIL DE MENIGE KOLDE ”SOLDATER BLIVER IKKE OG DØR.” OG VÅDE, DE BLIVER BLÅ ”Kulde er bare en anden form for varme.”

SG til MG: ”Luk hellere den lomme, så du ikke får lungebetændelse.”

”AL GLÆDE ER FALSK UDEN SMERTE”

ger: SG om frihedsansøgnin an ikke bare ”I gamle dage kunne m du sgu få fri få fri! Nu om dage kan sø og se for at tage hjem til Sam kartoflerne blomstre!”

Send Sendososjeres jeresbedste bedstesergentcitater sergentcitaterpåpåvores voresFacebook-side. Facebook-side. SåSåkan kandet detvære, være,atatdit ditcitat citathavner havneri næste i næsteblad! blad! SOLDATEN Nr. 6 • 2017 27


FLEMMING HØYER

KR YDSO RD

Søværnsslang Det er ikke altid nemt at forstå, hvad en sømand mener. Kan du oversætte Søværnets sprog til forståeligt dansk?

Styrbord  Dørken  Skafning  RIB  Agterst  Halløj  Havgal  Admiral  Kabys  Doc  Bagbord 

28 SOLDATEN NR. 6 • 2017


FORTSÆTTER DU NÅR ANDRE STOPPER? Er du værnepligtig, konstabel eller befalingsmand? Så har du mulighed for at søge uddannelsen som Militærpoliti. Militærpolitiet udsendes ofte, både i kortere perioder og almindelige seks måneders udsendelser, til de missioner, hvor Danmark har udsendte soldater. Opgaverne spænder vidt fra undervisning, almindelige politiopgaver, efterforskning og livvagtsopgaver under VIP-besøg.

ANSØG INDEN 1. OKTOBER 2017 LÆS MERE OG SØG PÅ FORSVARET.DK/UDDANNELSER

SOLDATEN NR. 6 • 2017 29


> SKREVET AF VÆRNEPLIGTSRÅDET

Velkommen Velkommen til alle jer nye værnepligtige. Tiden er gået stærkt, og I er allerede nu en måned inde i tjenesten. I Værnepligtsrådet har vi haft meget at se til i løbet af august. Vi har været rundt på alle tjenestesteder og holde vores orienteringsoplæg for at informere om blandt andet samarbejdsordningen i Forsvaret, love og rettigheder samt arbejdsmiljø. Derudover har vi afholdt møder med bataljonscheferne, hvor vi har drøftet sidste hold værnepligtige. Vi er glade for at have hilst på de nye rekrutter og håber, at I har fået et indblik i, hvad I kan bruge os til. Richard fra Værnepligtsrådet og Flemming fra SOLDATEN besøgte i juli de værnepligtige til søs under deres tur med Hvidbjørnen på Færøerne. De værnepligtige i Søværnet har to måneders uddannelse i Frederikshavn samt to måneders uddannelse til søs på et operativt skib. Deres rolle er at indgå som en del af besætningen. De værnepligtige har mange forskellige arbejdsfunk-

30 SOLDATEN NR. 6 • 2017

tioner ombord på skibet. Det kan være at rode med motoren på skibet eller at styre skibet som rorgænger. Værnepligten i Søværnet adskiller sig meget ifra værnepligten i Hæren. De værnepligtige bliver betragtet som en essentiel del af besætningen og bidrager til skibets operative funktion. Uddannelsen og samarbejdet mellem de værnepligtige og fast personel foregår på en kollegial

måde. Turen var en succes og skabte stor indsigt i, hvordan man driver værnepligten i Søværnet. Dette er noget, vi i rådet gerne vil arbejde hen imod. Vi ønsker, at alle tre værn udveksler viden og erfaringer og på den måde skaber den bedst mulige værnepligt. Vi fik igen hilst på de værnepligtige, da de nyvalgte talsmænd kom på CENTA-


kursus på Flådestation Holmen i august. Kurset strakte sig over tre dage, hvor deltagerne blandt andet fik information om arbejdsmiljø, MFT, Auditørkorpset og om Forsvarets uddannelser. Det er altid meget lærerigt for talsmændene at møde værnepligtige fra andre tjenestesteder, hvor de får mulighed for at udveksle viden og erfaringer.

også forkortet MTS. Der er derfor ikke længere en udseendemæssig adskillelse mellem befalingsmænd og værnepligtige. Vi har fået god tilbagemelding fra de værnepligtige på den nye uniform; de er glade for den, og vi håber, at den positive tilbagemelding fortsætter frem mod landstalsmandsmødet i september.

Hold august 2017 er det første hold værnepligtige, der er blevet iklædt den nye uniform Multi Terræn Sløring,

Richard: tlf: 32 66 55 51 vpl-vr001@mil.dk

Vi vil rigtigt gerne have jeres mening. Hvad synes I om værnepligten? Hvad skal fastholdes, og hvor er der plads til forbedringer? I kan enten tale med jeres landstalsmand, som vil tage det med til et møde, eller sende os en mail.

Silje: tlf: 32 66 55 52 vpl-vr002@mil.dk

Lene: tlf: 32 66 55 53 vpl-vr003@mil.dk

Kontakt Vagttelefon 32 66 55 50 Email vpl-ktp-vaerne@mil.dk

Facebook: Værnepligtsrådet

Adresse: A.H. Vedels Plads 12, 1439 København K

Hjemmeside: www.vaernepligtsraadet.dk

SOLDATEN NR. 6 • 2017 31


SOLDATEN nr. 6 2017  

I årets 6. blad besøger vi inspektionsskibet Hvidbjørnen på Færøerne og Den Kongelige Livgarde på blå vagtøvelse. Derudover giver vi dig mul...

Advertisement