Page 1

ÅLAND KULTUR

Välkommen på operapremiär Konsthantverk bland båthus Design för hela världen

2009

visitaland.com


Konstens Åland! Under flera år har konstintresserade upplevt Konstens Åland tillsammans med Eckerö Linjen och vi är glada över att kunna erbjuda en mångfald av både historisk konst och nutidskonst. Vi skräddarsyr programmen enligt era önskemål oberoende om ni vill komma över dagen, eller stanna några dagar. Vi erbjuder flera olika teman för dig och din grupp – t.ex. arkitektur, medeltida kyrkor, ateljéer och historisk konst.

INNEHÅLL 2 Historiens vingslag 4 Konsten på Åland 8 Hantverk bland sjöbodar 10 Design för omvärlden 14 Arkitektur och åländska hus 20 Musik & teater

Konstresa 2 dagar från 1.354 kr/person (vid 40 personer)

24 Litteratur & film

I priset ingår anslutningsbuss från Stockholm/Uppsala* och båtresa t/r, brunch ombord på utresan, buss på Åland, lokalguide, övernattning på hotell inkl. frukost, skärgårdsfärja, ateljébesök hos konstnärerna Jonas Wilén och Kjell Ekström, middag, entré till två konstmuseer samt smörgåsbord ombord på retur-resan. * Resa från annan avreseort - begär prisuppgift. Välkommen att kontakta gruppresor på tel. 0175-258 00, tryck 3, eller via mail grupp@eckerolinjen.se.

30 Kort och gott om resan

Utforska Åland på egen hand! Museer, evenemang, sevärdheter och mycket ket mera hittar du på www.eckerolinjen.se

Bilpaket – 3 dagar och 2 nätter. Pris från 865 kr/person I priset ingår person- och bilbiljett t/r med Eckerö Linjen, boende 2 nätter i dubbelrum, inkl. frukost, museikort med inträde till 4 museer, Ålandskarta och turistguiden ”Upptäck Åland”. Bokningskod 5BIL.

Turlista

12/1–30/4 2009 & 31/8 2009–10/1 2010 Från Grisslehamn alla dagar 10.00, 15.00. Tors–sön även 20.00. Från Eckerö alla dagar 13.30, 18.30. Fre–mån även 08.30. 1/5–30/8 2009 Från Grisslehamn alla dagar 10.00, 15.00 och 20.00. Från Eckerö alla dagar 08.30, 13.30 och 18.30. Med reservation för ändringar.

Bokning och mer info på tel. 0175-258 00 www.eckerolinjen.se

Statyn Hermes på Källskär, Kökar.

En tripp ut i det okända och välbekanta Välkommen till en kulturell upptäcktsresa i Skärgårdshavet. Res till öriket Åland och upptäck en närliggande kultur med exotiska drag. Åland är ett självstyrt, enspråkigt svenskt landskap i Finland med en unik kultur som slipats fram genom kontakterna med både Sverige, Ryssland och Finland. Kulturen har dessutom kryddats med salt från det hårda skärgårdslivet och hetare smaker från den åländska sjöfartens färder på de sju haven. Att Åland består av öar i tusental har bidragit till att särarten bevarats. Som hos många öbefolkningar sitter uppfinningsrikedomen och kreativiteten i blodet. Också på det kulturella området. Det spelas, sjungs, målas, komponeras, smids och skrivs i varje liten del av landskapet. Dessutom har skärgården lockat konstnärer utifrån att verka på Åland. I den här broschyren får långt ifrån hela kulturutbudet plats men du kan läsa mer på www.visitaland.com. Där hittar du dessutom en fullständig evenemangskalender. Sedan är du redo för att resa på riktigt. Välkommen till det välbekanta och okända.

visitaland.com – 1


HISTORIA 

Maria Alexandrovna Målning av Ivan Makarov (1822–1897)

Kastelholms slott, Sund.

I korsdraget från de svenska, RYSKA och FINSKA influenserna har Åland skapat en egen identitet Sunds kommun är platsen för dig som vill få en snabblektion i åländsk kulturhistoria. Här trängs gröna kullar, smala havsvikar, ett svenskt medeltida slott, en rysk fästningsruin och ett friluftsmuseum som visar hur livet en gång var på en traditionell åländsk bondgård.

2– visitaland.com

Sunds kommun räknas som Ålands kulturvagga och är ett av Finlands nationallandskap. Här står Kastelholms slott effektfullt inramat av det åländska kulturlandskapet. Slottet förkroppsligar det svenska inflytandet på Åland. Gustav Vasa som vistades på Kastelholm ett flertal gånger i mitten av femtonhundratalet utvidgade slottet och anlade kungsgårdarna. Under ett av hans besök fick Åland och Kastelholm en ny herre, hertig Johan som senare under en tid höll sin bror Erik XIV fängslad på slottet. Inom synhåll från slottsruinen ligger Jan Karlsgården, ett friluftsmuseum som visar hur en bondefamilj på Åland levde förr i tiden. Hit har utvalda byggnader flyttats från olika delar av Åland för att bilda en typisk åländsk bondgård. Strosa runt bland byggnaderna och beundra hur man i den gamla byggnadstraditionen kunde kombinera skönhet och nytta. Inte långt därifrån ligger Bomarsunds fästningsruin som ett

kraftfullt monument över det ryska inflytandet. Den enorma fästningen byggdes under mitten av 1800-talet och projekterades för femtusen man. Intill fästningen anlades garnisonssamhället Nya Skarpans som på många sätt liknade en liten stad. Bomarsundstiden fick ett hastigt slut. Under Krimkriget förstördes fästningen av engelska och franska styrkor. Strax före anfallet valde ryssarna av strategiska skäl att bränna sina egna bosättningar, där ibland Nya Skarpans. På de gamla begravningsplatserna nära fästningsruinen vilar militärer, civila och krigsfångar av grekisk-ortodox, muslimsk, lutheransk, katolsk och judisk härkomst. Dagens Åland är en konsekvens av historien och av kulturer som blandats med varandra. Nya Skarpans finns inte längre men 1861 anlades Mariehamn på södra Åland. Staden döptes efter den ryske tsaren Alexander II:s hustru Maria Alexandrovna.

KYRKORnA BERÄTTAR Om du vill lära känna Ålands historia ska du besöka de äldsta kyrkorna. De rymmer mycket information om medeltidens kultur och historia. Under 200 år, med start i mitten av 1200-talet, byggdes hela 12 stenkyrkor på Åland.

visitaland.com – 3


KONST  MITT SMULTRONSTÄLLE Mitt smultronställe är den gamla tingsgården Enigheten i Degerby på Föglö. Jag bjuder gärna mina gäster på stekta abborrfiléer serverade i den historiska miljön och en titt in i det vackert belägna tingshuset. Kjell Ekström, konstnär

Byn som koloniserades av friluftsmålare Under 1800-talets sista decennier lockades och inspirerades målare av den åländska skärgårdsnaturen och kulturen. Och lockelsen finns kvar än idag. Den finländska konstnären Victor Westerholm grundade Finlands första konstnärskoloni i byn Önningeby på Åland. Det började med att han skaffade en sommarbostad vid Lemströms kanal nära Önningeby. När han bjöd dit en målarkollega följde andra snart efter. Edvard Westman, Elin Danielson-Gambogi, J.A.G. Acke och Hanna Rönnberg med flera ingick i gruppen. Idealet var friluftsmåleriet i samma anda som till exempel Skagenmålarna. De sex första åren var de mest aktiva för kolonin, med fester, maskerader och målningsutflykter i skärgårdsnaturen. Första världskrigets utbrott blev slutpunkten för kolonin, men konsten finns fortfarande kvar. Fina exempel på kolonisternas konst hittar du på Önningebymuseet. En av museets drivande krafter är Kjell Ekström som dessutom själv är konstnär och författare. Besök Ålands Konstmuseum I Ålands konstmuseums samlingar hittar du konst med åländsk anknytning i vid bemärkelse. I den permanenta utställningen kan du bekanta dig med de åländska konstnärernas utveckling från mitten av 1800-talet och framåt. Dessutom ordnas kontinuerligt specialutställningar, ofta av hög internationell klass. Galleri Skarpans, Galleri Fäktargubben, Galleri Kakelhallen, Galleri Berghäll och Eckerö Post- och tullhus är exempel på gallerier som ofta har spännande utställningar.

Oljemålning från 1890 av Edvard Westman (1865–1917). Tillhör Önningebymuseet.

INSPIRATION Gör en båttur till friherre Åkerhielms Källskär. Med hjälp av traktens folk byggde friherren upp en oas på den karga ön. Han gästades av bland andra Tove Jansson och fortfarande inspireras konstnärer av öns säregna natur.

visitaland.com – 5


KONST  MITT SMULTRONSTÄLLE Ända sedan jag var liten grabb har jag gillat att gå till Ålands Konstmuseum. Utställningarna har fungerat som en sorts andningshål. Länge brukar jag stanna framför Guy Frisks stämningsfulla och meditativa målning ”Längtan”. Jonas Wilén, konstnär

Med glimten i ögat Åland har många verksamma konstnärer. Tillsammans spänner deras stilar över hela fältet från det klassiskt åländska naturmåleriet till popkulturella bilder.

.

Konstnären Juha Pykäläinen är född 1953 i Tammerfors i Finland men bor nu i Sund på Åland. Pykäläinens bilder är som utsnitt av verkligheten som förtydligar det vi ofta ser men sällan hinner registrera. Det vardagliga blir vackert och viktigt. Han når fram genom en lågmäld underfundig humor och överraskar ofta när det gäller teknik och material. Pykäläinen jobbar i akvarell, gouache, olja, grafiska tekniker samt gör även skulpturer. Konstnären Jonas Wilén har gjort flera offentliga verk och även illustrerat böcker, skivor och frimärken. Även han flirtar ibland med humor för att nå fram. Och han gör det bra. Vill du se mer av dagens åländska konst och konsthantverk? Passa på under evenemangen Öppna Ateljéer 2–3 maj och Konstrundan den 31 juli – 2 augusti. Under evenemangen tar konstnärerna emot besökare i sina ateljéer. Du får alltså se konsten i den miljön där den skapas. Sammanlagt kan du besöka cirka femtio ateljéer och utställningar.

SMAKPROV Målningarna Tigerkaka (överst) och Kvinna (nere till vänster) är gjorda av Jonas Wilén. Nere till höger ser du ett smakprov på Juha Pykäläinens målningar.

Målar du själv? Delta i de målarläger och konstkurser som arrangeras på Åland. Här hittar du både inspirationen och duktiga ledare. Läs mera på www.visitaland.com

Juha Pykäläinen

visitaland.com – 7


HANTVERK & DESIGN T VÅRT SMULTRONSTÄLLE På Eckerö Post- och tullhus hör man historiens vingslag. Det ståtliga huset har ett underbart öppet läge mot Ålands hav. En promenad ner till postbryggan ger en känsla av närhet till naturen. Ju fler gånger vi besöker stället, ju mer gillar vi det. Siv och Simon Linney, Lugnet Keramik

Konsthantverk bland Sjökvarterets bodar Bland sjöbodar och bryggor i Sjökvarteret i Mariehamn hittar du mängder av sköna, vackra och ofta vardagsnyttiga ting som förgyller livet. Är du på jakt efter konsthantverk är Sjökvarteret i Mariehamn en bra startpunkt. Dels är platsen en slags kulturhändelse i sig själv. Här återuppbyggs den gamla kunskapen om segelsjöfart och skeppsbyggnadskonst. Men framför allt hittar du flera mysiga ateljéer, smedjor och butiker här. I en av de första byggnaderna du ser ligger Smyckessmedjan Guldviva som specialiserat sig på stilrena, handgjorda smycken i silver och guld. Det tidlösa formspråket har inspirerats av skärgårdsnaturen, havet och ibland det maritima. Det vill säga allt det man har utanför fönstrena. Ett exempel är halsbandet som du ser på stora bilden. Bara några få steg därifrån ligger SALT, ett levande hantverkshus med butik och ateljéer. Där hittar du färg- och formstarkt konsthantverk i textil, silver, keramik, trä och järnsmide. Tillverkningsmetoderna är ofta traditionella men uttrycket modernt. Minst en av hantverkarna brukar alltid vara på plats i butiken. Flera inrednings- och hantverksbutiker med glas och keramik hittar du en kort promenad därifrån i Mariehamns centrum.

8 – visitaland.com

VACKRA SAKER Keramik och handblåst glas hittar du i Jussis Keramik. Under sommaren pågår arbetet med glasblåsning för fullt i hyttan, några kvarter från Sjökvarteret i stans äldsta stenmagasin.

visitaland.com – 9


S T EFA N L IN D FO R S • EGO II T TA L A KO RPI & GO RDON

MINNA RUNDB ERG

Åländsk design seglar ut i världen Åland ligger tillräckligt långt borta för att den som skapar ska kunna hitta sin egen stil, och tillräckligt nära för att kunna nås av omvärldens impulser.

10 – visitaland.com

Formgivarparet Maria Korpi och Adam Gordon har Åland som bas och världen som marknad. Tillsammans har de byggt upp sitt företag Korpi & Gordon. Hon kommer från Åland och han från England. De två stilarna möts och det har resulterat i ett stort antal mönster som trycks på tyg i metervara och finns på färdigt sydda kuddar, handdukar, grytlappar, förkläden, grytunderlägg och brickor. Bland annat säljer möbeljätten IKEA tygserien Gunnel som paret gjort sex olika blommönster till. Den mariehamnsfödde inredningsarkitekten och möbeldesignern Stefan Lindfors har en imponerande bredd. När han fick Nordens största kulturpris (Vaino Tanner Stiftelsens Banbrytarpris) kallade juryn honom ”Renässansmänniska” och The Sunday Times skrev: ”To describe Stefan Lindfors as an industrial designer would be like calling a complex Stravinsky symphony a nice song.”

Hans skulpturinstallationer på The Gershwin Hotel beskrev The New York Times som ”Ett nytt landmärke på Manhattan” och för musikvideon HIM – Funeral Of Hearts, belönades Lindfors med ”Best Music Video 2004 Award” av det brittiska rockmagasinet Kerrang! En annan intressant designer är Minna Rundberg. Minnas stil kan beskrivas som enkel, estetisk och grafisk med stilrena former och utföranden. Det som kännetecknar Minnas produktion är att alla saker hänger ihop, tanken är att man ska kunna samla till en hel dukning. Även om produkterna inte tillhör samma serie så går de färg- och mönstermässigt att kombinera med varandra. Mest känd är kanske den ellipsformade skålen Nova, som redan nu börjar bli något av en klassiker liksom brickorna i mönstret Origo.

JUDYS Judys Hantverk och Inredning ligger i lokaler som tidigare varit mejeri. Där arbetar ofta Judy Kuitunen själv vid drejskivan. Hennes handdrejade och funktionella keramik är glad och färgstark.

visitaland.com – 11


Alandica Kultur och Kongress – axplock ur evenemangskalendern Filmfestivalen Vera 12–14.3.2009 VERA är en internationell filmfestival med de bästa kort- och dokumentärfilmerna från hela världen. Förutom filmvisningarna är kringarrangemangen en viktig del av Vera. Intressanta seminarier, långfärdsskridskoturer, filmfester m.m. Under årets VERA kommer Erik Petersen på avslutningsfesten att uppträda med sin världsberömda Varieté Velociped. Arrangör: Filmklubben Chaplin

Robert Wells – the CLOSE-UP tour 31.3.2009 Upplev pianisten och entertainern Robert Wells i det lilla formatet. Här tillsammans med tre musiker. En intim konsert, fylld med improvisation och musikalisk lekfullhet. Arrangör: NOA Production

Valborgskonsert med Nordiska blåsarkvintetten 30.4.2009 Nordiska Blåsarkvintetten Sundsvall, fd Sundsvalls Blåsarkvintett, har de senaste åren uppmärksammats som en av de främsta blåsarkvintetterna i landet. Nordiska blåsarkvintetten består av Maria Garlöv- Thorsell, flöjt, Eva Lauenstein, oboe, Inge Magnusson, klarinett, Maria Granberg, horn och Sixten Lindström, fagott. Arrangör: Nordens Institut på Åland

Alandia Jazz Festival 12–16.8.2009 Jazz i världsklass blir det som vanligt under Alandia Jazz Festival som bjuder en fin blandning av olika typer av jazz, dixieland, swing och main stream. Arrangör: Föreningen Alandia Jazz r.f.

JOEL – operan om ett otroligt levnadsöde 24.7–5.8.2009 (9 föreställningar) Lär känna konstnären, författaren och särlingen Joel Pettersson under sommarens stora operauppsättning. Premiär är den 24 juli. JOEL bjuder på 2 akter, 24 scener, 32 musiker och ca 25 körsångare. Handlingen är baserad på ett libretto skrivet av den finlandssvenske författaren Lars Huldén, men många av Joels egna texter finns också med. Dirigenten Jonas Dominique, bland annat knuten till Folkoperan i Stockholm, leder den stora kören och orkestern. Arrangör: Operaföreningen Joel

Möjligheternas kulturarena Ålands nyöppnade mångfunktionella kultur- och kongresshus är ett välkommet tillskott som erbjuder en kreativ miljö för alla typer av arrangemang. Alandica ligger vackert vid östra hamnen i Mariehamn. I Alandica finns lika fenomenala utrymmen för både större och för mindre tillställningar. I den luftiga foajén går det att ordna bland annat utställningar, produktvisningar, mässor, konserter, prisutdelningar och mottagningar.

Sal för 600 personer Husets stolthet är salen för 600 personer som är utrustad med väl tilltagen ljus-, ljud- och kongressutrustning. På parkett finns 400 platser och på balkongerna 200 platser. Här går det att göra vad som helst – operan Joel spelas till exempel här i juli. Scenen är också idealisk för konserter, teater, balett och dans.

Flexibilitet utöver det vanliga Auditoriet har 200 sittplatser och en stor flexibilitet inom exempelvis musikens och filmens område. Högklassig scen- och konferensteknik finns naturligtvis tillhands. Arrangörerna bakom Alandia Jazz och filmfestivalen Vera har valt Alandica som sin evenemangsplats och uppskattar att tekniken den här gången finns på plats.

Eleganta rum för kulturövare Möblerna och materialet i salen har nordisk miljökvalitet och enkel elegans. Det samma gäller i hela huset. Det finns också en helt skild artistingång, lounge, loger, övningsutrymmen, förvaring och verkstad. Huset erbjuder extra utrymmen för lokala kultur- och föreningsaktiviteter eller kultur med åländsk anknytning. Rummen kan ta publik på 50 respektive 100 personer. Kom och upptäck möjligheterna!

Orden i Norden 25.4,10.9, 21.10 & 26.11.2009 Nordiska författarmöten på Alandicas foajé presenterar Monica Fagerholm, Märta Tikkanen, Bo Carpelan och Claes Andersson. Arrangör: Nordens Institut på Åland

Fotoklubben Obscuras Fotofestival 9–10.10.2009 Kända naturfotografer, t. ex. Brutus Östling, Mireille de la Lez, Anders Geidemark och Andy Horner håller bildvisningar i Fotoklubben Obscuras fotofestival. Vidare medverkar modefotografen Ralf Åström. Under festivalhelgen arrangeras också flera fotoutställningar. Arrangör: Fotoklubben Obscura

Tel: +358 18 24 570 Fax: +358 18 24 384 Strandgatan 29 AX-22100 Mariehamn Åland Finland info@alandica.ax www.alandica.ax


ARKITEKTUR  BYGGNADSKONSTNÄRER I MARIEHAMN Hilda Hongell (f. Sjöblom) 1867 – 1952 och Lars Sonck 1870 – 1956 ritade många av Mariehamns byggnader. Idag finns ett 50-tal av deras byggnader bevarade. De flesta hittar du kring Södragatan och Mariegatan, bara en kort promenad från centrum.

DE gjorde stan på sitt sätt Hilda Hongell och Lars Sonck. De verkade båda under nationalromantikens och nyklassicismens tid, var båda banbrytande på olika sätt och har båda en stor del i stadens arkitektur.

och

LARS SONCK

– byggnadskonstnärer i Mariehamn

I början av sin karriär ritade Hilda Hongell enkla, symmetriska fasader. Kring sekelskiftet tilltog snickarglädjen. Den snickarglada villastilen är den byggnadsstil hon starkast förknippas med. Stadshuset i nyklassisistisk stil är ritat av Lars Sonck. JUGENDSALEN 25.4-17.6.2007

ÅSS Segelpaviljong ritad av Lars Sonck.

SNICKARGLÄDJE HILDA HONGELL

Två personer har verkligen satt sin prägel på Mariehamn. Den ene blev Finlands första kvinnliga byggmästare och den andre med tiden professor och första hedersmedlemmen i Finlands Arkitektförbund. Möt Hilda Hongell och Lars Sonck. Hilda Hongell föddes 1867. Hon kom in på husritandet genom fadern som också ritade hus åt mariehamnarna. Efter faderns död tog hon över verksamheten och kunde senare studera till byggmästare i Helsingfors. I Mariehamn har det funnits ett hundratal hus ritade av Hilda Hongell, varav ett fyrtiotal fortfarande står kvar. Arkitekten och professorn Lars Sonck föddes i Österbotten år 1870 och kom som sjuåring till Åland. Han började tidigt intressera sig för arkitektur och vann som 23-åring arkitekttävlingen för Mikaelskyrkan i Åbo. I många av Soncks villor och sommarhus kan man se de nationalromantiska stildragen. Till exempel nuvarande Segelpaviljongen i ÅSS gästhamn, bilden till vänster. Senare ersattes den stilen successivt av nyklassisism. Navigationsskolan, S:t Görans kyrka i Mariehamn och inte minst stadshuset är alla Lars Soncks skapelser.

visitaland.com – 15


ARKITEKTUR 

ÖPPET DAGLIGEN kl. 10–16 samt 22.6–16.8 kl. 10–18

CAFÉ LUGN & RO Hemlagat bröd & gott kaffe 1.5–30.8

ECKERÖ POST & TULLHUS C.L. ENGEL & C. BASSI 1828

B&B I HISTORISK MILJÖ Morgonbad i havet ingår 1.4 – 30.9

MERCEDES CHOKLADPRALINER Husets läckerheter 1.5–30.8

UTSTÄLLNING Konsthantverk & Design 17.5–30.8

BUTIK FORMRIKET Åländskt konsthantverk 17.5–30.8

Porten till kejsardömet Ryssland Som en gul bakelse står Post- och tullhuset vid stranden i Eckerö. Det liknar ingen annan byggnad på Åland och och för snarare tankarna till Helsingfors.

POSTMÄSTARENS CONTOIRE Interiör från 1850-talet 1.5–30.8

TURISTINFORMATION 1.5–30.8 +358(0)18 38 689 posthuset@ls-mail.ax

POSTROTEMUSEUM Postfärder över Ålands hav 1.6–15.8

CAFÉ GALLERI LUGN & RO Månadens konstnär 1.5–30.8

POSTENS GALLERI

+358 (0)457 5244 000 • www.visitaland.com/lugnoro • www.visitaland.com/post&tullhus

Eckerö Post- och tullhus byggdes 1828 under den ryska tiden. Man hade kunnat bygga ett enklare hus men ville också skicka en signal västerut, över Ålands hav, att Ryssland var en stormakt att räkna med. Byggnaden skulle bli en monumental entré till kejsardömet. Därför lät man de ansedda arkitekterna Carl Ludvig Engel och Carlo Bassi, som också planerade Helsingfors centrum, att ta ut svängarna. Man känner igen empirestilen från både Helsingfors och St. Petersburg. I dag är huset ett levande kulturhus med tillfälliga och permanenta utställningar. I många år var eckeröbönderna tvungna att forsla posten i enkla båtar över Ålands hav. I ur och skur med fara för eget liv såg postrotebönderna till att posten kom fram. Dessa umbäranden får du ta del av i Postrotemuseet. I postmästarens Contoire stiger du in i en tidsenlig miljö från 1850-talet. När du har upplevt museet och utställningarna smakar det bra med en hemlagad chokladpralin eller något annat gott från Café Lugn & Ro. I byggnaden finns dessutom möjligheten att övernatta.

POSTRODDEN i mitten av juni är en hyllning till gångna seklers krävande posttransporter över Ålands hav. I öppna skötbåtar seglas och ros distansen Eckerö – Grisslehamn. Vartannat år med start och vartannat år med målgång på Åland.

visitaland.com – 17


Villa Berghäll

Skeppargården Pellas

ett levande museum

i Hummersö 2009

KULTUR www.museum.ax

Den gamla lanthandeln i Hummersö på Föglö har förvandlats till ett strandnära galleri med konst, konsthantverk, loppmarknad, antikvariat och mycket annat. I sommar visas förutom akvareller av Kjell Ekström bland annat en utställning med den estniske konstnären Lembit Sarapuu, batik av Kerstin Wahlbeck, fartygsmodeller och fartygsteckningar av Håkan Lindberg och Viktor Andersson. Öppet 28 juni–16 augusti, tis–sön kl. 12–16 Övriga tider enl. överenskommelse: tel. 51 511 el. 040 553 3804.

Självmedveten som en åländsk bonderedare står Skeppargården Pellas på sin stadiga sockel, en symbol för 1800-talets bondeseglation som gjorde Granboda by och Lemlands socken berömda. Öppet från mitten av juni till mitten av augusti alla dagar kl 11-16 eller enligt överenskommelse.

Kaffeservering, utställningar! Innehavare: Kjell Ekström • Adress: Hummersövägen 498, Hummersö Föglö

Kontakt Freya Darby tel +358 (0)457 3134 012 Pellas (under öppethållningstid) tel +358 (0)18 34420

TERVETULOA Ahvenanmaan VÄLKOMMEN till Ålandsmerenkulkumuseoon sjöfartsmuseum – museum museo koko perheelle! – ett för hela familjen! Vieraile Ahvenanmaan merenkulkumuseossa ja Besök Besök Ålands Ålands sjöfartsmuseum sjöfartsmuseum och och känn känn atmosfären atmosfären koe suolan, ja purjeiden ilmapiiri. Astu sisään av av salt, salt, tjära tjära tervan och och segel. segel. Stig Stig in in ii kaptenssalongen kaptenssalongen och och kapteenin salonkiin ja miehistön Ihmettele manskapets manskapets skans. skans.Förundras Förundras över överskanssiin. de despännande spännande saker saker jännittäviä esineitä, joita merimiehet toivat mukanaan som som sjömännen sjömännen hämtade hämtade med med sig sig hem hem från från fjärran fjärran kotiin kaukaisista maista. Merirosvolippu on uniikki. land. land. Sjörövarflaggan Sjörövarflaggan är är unik. unik. Det Det finns finns bara bara en en till till ii Maailmassa niitä vain kaksi! hela helaon världen! världen!

Ålands enda medeltida borg, anlagd på 1380-talet, ändrad och utbyggd fram till 1600-talet. Kronans förläningshavare och fogdar härskade över slottet och det åländska länet. Under Gustav Vasa blev Kastelholm kungligt slott. Från 1634 lades Åland under landshövdingen i Åbo och Kastelholm började gradvis förfalla. Efter att ha använts som sädesmagasin fram till 1930-talet inrättades Ålands första kulturhistoriska museum i Norra längan. Idag är slottet restaurerat och öppet för besökare under sommarhalvåret.

Gör ett nostalgiskt besök till ett unikt museum i skärgårdskommunen Vårdö. Ålands skolmuseum är inrett som en tidstypisk skolsal från den gamla folkskolans tid, med lärarbostaden vägg i vägg. Museet är inrymt i läraren Viktor Janssons egenhändigt byggda skola från 1888.

Kulturhistoria och konst, två museum i samma byggnad vid stadshusparken i Mariehamn.

Käy museossa tänä kesänä. suljemme Passa Passa på på att att besöka besöka oss oss iLokakuussa i sommar. sommar. II2009 oktober oktober 2009 2009 stänger stänger vi vi för för utbyggnad. utbyggnad. Vi Vi öppnar öppnar på på nytt nytt 2011. 2011. uudisrakennuksen takia. Avaamme uudelleen 2011. ÖPPET ÖPPET ALLA ALLA DAGAR DAGAR AVOINNA JOKA PÄIVÄ

18 – visitaland.com

KASTELHOLMS SLOTT

ÅLANDS SKOLMUSEUM

ÅLANDS MUSEUM & ÅLANDS KONSTMUSEUM

Kesänäyttely Sommarens Sommarens utställning utställning Jäähyväiset purjeille –sista viimeinen Hornin ymFarväl Farväl till till seglen seglen –– sista gången gångenmatka runt runt Kap Kap Horn Horn följer följer päri seuraa Passatoch ja Pamir matkaa Australiasta fartygen fartygen Passat Passat och Pamir Pamir-alusten från från Australien Australien till till Europa Europa Eurooppaan 1949, viimeisen kerran kun kauppalaiva 1949, 1949, den den sista sista gången gången ett ett handelsfartyg handelsfartyg under under segel segel purjein kiersiKap KapHorn. Hornin. rundade rundade Kap Horn.

Hamngatan Hamngatan 2, 2, Mariehamn Mariehamn ++ 358 358 (0)18 (0)18 19930 19930

A. Mendes

www.sjofartsmuseum.ax www.sjofartsmuseum.ax info@sjofartsmuseum.ax info@sjofartsmuseum.ax

Sommaren 2009 visar museerna (förutom sina basutställningar) gemensamt utställningen ”Utpost, mellanland och brygga”. Utställningen är såväl en konstutställning som ett försök att ringa in den åländska identiteten.

visitaland.com – 29


MUSIK & TEATER 

Självporträtt, Joel Pettersson. Tillhör Ålands konstmuseum.

l e o J tersson Pet

Den 1 mars 2009 öppnas dörrarna till Alandica Kultur och Kongress. Operan Joel, med urpremiär den 24 juli 2009, blir den första, stora uppsättningen som produceras direkt för det nybyggda kultur- och kongresshuset.

1937)

(1892–

stor st. Bli i t r a l l g ti ellära mi L . a l o ch flan k o s t i a r n i r ätta a skulle h andr med pl c p ... Jag o o g h r k ä säc aif somlig in kapp , germ r a I g . n d m ni och fin ö k r r c e e a t b k c a h ä oc ttfl min tt med flo ade jag a h l l a u n ade gå f r h o o r t m r o e o v j sk glada. akel. D r m ngarna i i e n d m k e t c t d e em e ts. T a gjor i blyer n var d och all y b m i e a d m i på k. Hem kulle s s t ... a l l avtryc A skräck d. r n ö ats f a h g l a l j ti v e en pl e d d l a b n h a n h e h stad från el oc kels Jo om till c i k jag g M a j t e är ig, om pp e m r g e m b o Men n gen a r jag att gör e sig in byn va d r i ö d f a y r n m b e är mp Hem ande upp ka fylla. H t a t t a g n virvl a e m j d u e l r i l t p u t grep och e nu sk . a ett be .. Och v . i k l c gångar b i t , g o m r m e u l å r l g. F , ett kom e och da n plats t e t å , a n n a m ål avlor p m t t na t a h e c n i o g i m kna ka m ulle tec lle skic k de. u s k s g a g J efusera . Ja r t l ä m v hålan. e s d g få Lida nappt. kulle ja s k t n e a d j r Ha ... i bö egrepp . Först b r a t t g e n i a n bliv utställ lle jag u k s , e senar Sedan,

20 – visitaland.com

ALANDICA KULTUR OCH KONGRESS

OPERAN JOEL FÅR sin urpremiär på nyinvigda alandica kultur och kongress Författaren, konstnären och särlingen Joel Pettersson skildrade den åländska landsbygden genom sina målningar och sin prosa. Nu skildras Joels dramatiska liv i en nyskriven opera. Trots att få av Joel Petterssons verk publicerades under hans livstid räknas han idag till en av de viktigaste åländska konstnärerna och författarna. Som bildkonstnär är han representerad bland annat på Moderna Museet i Stockholm och Åbo Konstmuseum. Även som författare har han uppmärksammats utanför Åland. Joel Petterssons liv blir opera Fredagen den 24 juli 2009 är det urpremiär för den nyskrivna operan Joel. Librettot är skrivet av den finlandssvenske författaren Lars Huldén och för dramaturgi och regi svarar den svenske regissören Richard Bark. Musiken är skriven av Nikolo Kotzev, född i Bulgarien men sedan tjugo år bosatt på Åland. För dig som är teaterintresserad rekommenderas bl.a. Wårdö Teaters underhållande publiksuccé Kvinnorna på Erkas. Utescenen ligger vackert mot den sägenomspunna Erkas-gården.

EFTER NOTER Alandia Jazz Festival bjuder på jazz i världsklass. I år uppmärksammar Ålands Orgelfestival årets jubilarer Händel och Mendelssohn. Musiken framförs i
nio åländska kyrkor. Konsertserie Katrina är festivalen för dig som tycker om kammarmusik.

Läs mera på www.visitaland.com där du hittar en komplett evenemangskalender.

visitaland.com – 21


Kvinnorna på Erkas

WÅRDÖ TEATER presenterar ett skådespel av Robert Liewendahl NYPREMIÄR fred. 10.7 kl. 19 Sönd. 12.7 kl.14 och kl. 19 Tisd. 14.7 kl. 19 Onsd. 15.7 kl. 19 Torsd. 16.7 kl. 19

BILJETTER: Förhandsbokning fr.o.m 22.6, tel. 040-557 2513 eller 47 608, kl. 15.00–20.00. Biljettförsäljning vid entrén 1 tim. före föreställningarna. PRIS: 15,-/pers, barn u. 12 år 8,PLATS: Wårdö Teater, Vårdö by SERVERING I PAUSEN

SARA HENRIKSSON • JAN NORDBERG • MAJ-LIS ICKLER • LINN WEMAN • JON HENRIKSEN • ISAC BOMAN SARAH AHLBÄCK • MIKAEL FRANKMAN • ADRIAN FRISK • OLIVER LEHTINEN • LISBETH LINDFORS BENITA MÖRN • SIMON NORRLUND • CARITA OLOFSSON • GUNILLA SCHÅMAN • PETTER SJÖSTRAND JAN STRANDBERG • ERIK ÅBERG • NINA ÅBERG • SONJA HÖGMAN som STAVA-MOSTER samt barnen FELICIA ERSFELDT • NORAH LÅNG • ANNIKA LÖFROTH • FREDRIKA SKAGLUND • EMILIA VIRTA

www.mariehamn.ax

www.mariehamn.ax

Välkommen till Mariehamns stadsbibliotek

Modellstaden Mariehamn på 1920-talet

Vi finns på Strandgatan 29 och har öppet: måndag–fredag kl. 10–20, lördag kl. 10–16. Tidningsrummet öppnar kl. 9. Gratis tillgång till internet. Se vår hemsida: www.bibliotek.ax

Modellstaden ”Mariehamn på 1920-talet” består av flera hundra byggnader. De är byggda i skala 1:100 och ger en spännande inblick i det gamla Mariehamn.

Missa inte Kulturnatten!

Öppet 1.6–15.8 dagligen kl. 12–16, vintertid lördagar kl. 12–16. Gratis inträde.

Kulturnatten fredagen den 14 augusti är fylld med musik, underhållning och roliga aktiviteter på Stadsbiblioteket, Emmaus gårdsfest, Ålands museum och Ålands konstmuseum.

Mariepark, Möckelöbrsinken 11, Västra hamnen. www.mariehamn.ax/kultur


LITTERATUR & FILM  ANNI BLOMQVIST 100 ÅR Posten Åland ger i år ut ett frimärke
med Anni Blomqvist (konstnär Juha Pykäläinen). Anni Blomqvists hem på Västra Simskäla kan besökas av grupper. Från Simskäla går under sommaren båt till ön Väderskär där filmen om Stormskärs-Maja spelades in.

vÅRDÖBILD

Ett liv i skärgården är inte vad det har varit. Kanske ska vi vara glada. Åland har fött många författare. Anni Blomqvist föddes för 100 år sedan och hennes berättelser finner fortfarande nya läsare. Författaren Anni Blomqvist föddes 1909 på ön Simskäla i Ålands skärgård. Hennes första roman, I Stormens spår, kom i mitten av sextiotalet, några år efter att hennes man och en av sönerna omkommit under en fisketur. Den inleder en serie av fem böcker om Stormskärs-Maja och det hårda livet i den åländska skärgården. När böckerna filmatiserades på sjuttiotalet utbröt rena Maja-febern. En annan författare som berättar om det gamla Åland är Ulla-Lena Lundberg. Hennes romantrilogi Leo, Stora världen och Allt man kan önska sig, följer en släkt från tiden då Ålands segelfartygsflotta växte till den största i världen, fram till våra dagars färjtrafik. Ulla-Lena Lundberg har med romanen Leo stigit fram i allra främsta ledet av dagens svenskspråkiga författare, skrev Göran Schildt i Svenska Dagbladet. Lästips. Några andra åländska författare. Åsa Lind: Sandvargen, Leo Löthman: Isnätter, Sally Salminen: Katrina och Sanna Tahvanainen: Silverflickan. Ett annat litteraturtips är Mariehamns litteraturdagar som arrangeras varje år i mars. Läs mera på www.visitaland.com Åländsk dokumentärfilm Filmaren Per-Ove Högnäs skildrar ofta brytningen mellan det gamla och nya, till exempel i filmer som Den lyckliga kon. Där berättas om mjölkbonden Rune som vägrar att fylla i EU-blanketter och märka sina kor med gula plastmärken i öronen. I filmen Edos mack skildras två bröder och en bensinstation där inte mycket förändrats sedan 1950-talet. Varför inte passa på att tanka på Edos mack när du är i Mariehamn? Högnäs filmer har visats många gånger i svensk och finsk TV och även prisbelönats, bland annat på den åländska filmfestivalen Vera. Den årligen återkommande festivalen siktar in sig på de bästa kort- och dokumentärfilmerna i världen. 2009 äger Vera för första gången rum på Alandica Kultur och Kongress.

REDARHEM Skeppargården Pellas är ett redarhem från allmogeseglationens dagar, den tid Ulla-Lena Lundberg beskrivit i sin trilogi. Idag är Pellas ett museum med utställningar och teater sommartid.

visitaland.com – 25


Anni Blomqvist 100 år

Önningebymuseet 2009 – ett vackert specialmuseum kring Victor Westerholms konstnärskoloni (1886–1914) i genuin kulturmiljö. ACKE OCH DE ANDRA – en utställning med verk av Önningebykolonisterna.

Författarinnan Anni Blomqvist som skrev romanerna om Stormskärs-Maja skulle ha fyllt 100 år den 7 oktober 2009.

MÖTE MED JOEL – en liten utställning om Joel Pettersson och hans möte med Mikko Carlstedt och Ilmari Vuori.

VÅRHAGE 1890 • Elin Danielsson

I juli tis–tor kl. 12–15 konstnärsledd målarverkstad för barn. Boka gärna plats på tel. +358 40 504 7022. Pris: 10 euro. FRI ENTRÉ • LOPPIS • MUSEIBUTIK • KAFFE & LÄSK Öppettider: 10.6–14.8 2009 juni: tis–fre kl. 11-16, juli–aug: sön–fre kl. 11–16, övriga tider enligt överenskommelse. Entréavgifter: fri entré under ordinarie öppethållning, övriga tider: vuxna 3 euro, studerande 2 euro.

SMYGANDE TIGER • Joel Pettersson

Önningebymuseet, Önningeby, 22140 Mariehamn Tel. +358 18 33 710 eller +358 400 967 710

www.onningeby.com

Foto: Bosse Ahlnäs

Barnens målarkoloni

Foto: Bosse Ahlnäs

er för 5:e året:

Succén fortsätt

Foto: Gösta Berglund

Posten Åland gav den 21 mars 2009 ut ett frimärke med Anni Blomqvist i sin nya serie med åländska författare. Konstnär är Juha Pykäläinen. Anni Blomqvists hem på Västra Simskäla står delvis som museum och kan besökas av grupper. Närmare information ger en telefonsvarare på nummer 018-47 509. Söndagen den 19 juli 2009 kl. 14 hålls en friluftsgudstjänst på Väderskär, böckernas Stormskär. Anmälningar om båttransport till Mikael Lindholm, tel. 0400 783 086. Varje tisdag under juli kör ms Kajo från Västra Simskäla kl. 18 till Väderskär (Stormskär). Anmälningar samma dag före kl. 15 till Mikael Lindholm. Söndagen den 11 oktober 2009 ordnas en jubileumshögmässa i Vårdö kyrka kl. 12 och efter gudstjänsten kl. 13 en programfest med Anni Blomqvist som tema i Vårdö Bönehus. Inträdet är fritt. Servering.


KAMMARMUSIK

www.litteraturdagarna.ax

S J Ö K VA R T E R E T, M A R I E H A M N

|

W W W.G U L DV I VA .C O M

KO N S E R TS E R I E K AT R I N A

28 – visitaland.com

3-8 AUGUSTI 2009

SALT KONSTHANTVERK

_________________________

Tioårsjubilerande Konsert serie Katrina inbjuder till fest för kammarmusikälskare. Festivalen som blivit en viktig träffpunkt för framstående musiker och musikälskare välkomnar musiker från Estland, Lettland,

K

Kulturföreningen Katrina

Litauen, Sverige och Finland. Peteris Vasks är tematonsättare. www.katrina.ax info@katrina.ax +358 18 12177

Sjökvarteret • tel. +358 18 (0) 21505 www.salt.ax

SALT är ett levande hantverkshus med butik och ateljéer i Sjökvarteret i Mariehamn. Hos oss hittar du handgjorda föremål i textil, silver, keramik, trä och järnsmide, och du träffar alltid någon av oss konsthantverkare i butiken. Vi vill krydda livet och vardagen med färgstakt och formstarkt konsthantverk, vackra unika saker att använda varje dag.

Välkommen till SALT! Öppet: vard. 10–17, lörd. 10–14 27.6–16.8: vard. 10–18, lörd. 10–15, sönd. 12–15 Sjökvarteret, AX-22100 Mariehamn, Åland


RESAN 

Resan är skön avkoppling och du kommer till en annan värld

SKÄRGÅRDSVÄGEN Från Finland kan du även åka med Ålandstrafikens skärgårdsfärjor från Osnäs eller Galtby. En resa med skärgårdsfärjorna tar dig till Hummelvik i Vårdö eller Långnäs i Lumparland på fasta Åland.

Avståndet till Åland från Sverige och Finlands fastland är lagom långt för att du ska hinna njuta av havsluften, äta en bit mat, shoppa i taxfreebutiken och kanske läsa några kapitel i någon av de åländska romanerna. Till Åland reser du snabbt och lätt. Färjor går från Stockholm, Kapellskär och Grisslehamn i Sverige samt Åbo och Helsingfors i Finland. Kortaste resan från Sverige tar cirka två timmar och från Finland ungefär fyra timmar. Du bokar sjöresan enkelt genom rederierna. Har du riktigt bråttom flyger du från Stockholm/Arlanda eller Helsingfors/Vanda. När du väl kommit till Åland kan du fortsätta resan med skärgårdsfärjorna som trafikerar i den åländska skärgården. Varför inte luffa runt bland öarna? Om du tar bilen med dig så upptäcker du snart att avstånden på Åland är korta. Tur är det, för det finns mycket att se.

Finland KORT OCH GOTT Åva

Sverige Kapellskär

Hummelvik Galtby

Långnäs

Grisslehamn

Från

A rlan

da

Åbo

Torsholma

Åland Eckerö

Osnäs

Från Helsingfors

Mariehamn Kökar

Åland är ett självstyrt, enspråkigt svenskt landskap i Finland med egen flagga, egna frimärken, egna registreringsskyltar och en egen toppdomän (ax). Här bor 27 500 personer, varav cirka 11 000 i Ålands enda stad, Mariehamn. Till öriket hör fler än 6 500 öar, cirka 65 av dem är bebodda. Åland har flest soltimmar i Norden från maj till augusti.

Från Helsingfors

Från Tallinn

Stockholm

Från Helsingfors

Åland har finsk tid (GMT +2). Då klockan är 12.00 i Sverige är den 13.00 på Åland. Euro (€) är officiell valuta men de flesta serviceställen tar emot svenska kronor.

visitaland.com – 31


HANTVERK & INREDNING

Öppen keramikverkstad och butik med försäljning av åländska hantverk ”Jag strävar efter att besökarna ska få en upplevelse hos JUDYS. Jag vill att besökarna ska uppleva glädje, färg och verksamhet i min butik.”

Köpmansgatan 11, tel. +358 (0)18-19 988 Öppet: måndag–fredag 9–17, lördag 10–15

www.visitaland.com/judys

konsten.ax

Bild- och formskolan

Ålands konstförening

Ålands Slöjd och Konsthantverk

informerar om konst och hantverk på Åland 32 – visitaland.com


RESEARRANGÖRER PÅ ÅLAND Här bokar du resa, boende och aktiviteter Destination Åland Onlineresebyrå Tel. +358 (0)400 108 800 www.destinationaland.com Eckerö Linjen Tel. +358 (0)18 28 300 Sverige 0175 258 00 www.eckerolinjen.com Lyyskis resor Tel. +358 (0)50 526 7086 www.lyyski.ax TALLINK Silja Tel. +358 (0)18 16 711 Sverige 08 222 140 Finland 06001 74552 www.tallinksilja.com Viking Line Tel. +358 (0)18 26 011 Sverige 020 795 339 Finland 08001 3222 www.vikingline.se www.vikingline.fi

Wellcoming Tel. +358 (0)18 13 070 www.wellComing.com ÅlandHotels Tel. +358 (0)18 15 400 www.alandhotels.fi Ålandsresor Tel. +358 (0)18 28 040 www.alandsresor.fi

Broschyrer om Åland 2009

• Åland 2009 • Åland Skärgårdsguide • Åland Cykel & mc • Åland Aktiv • Åland Golf • Åland Sportfiske & jakt

• • • • • •

Åland Evenemang Åland Konferens Åland Gästhamnar Åland Kultur Åland Sommar (maj) Åland Guide (maj)

Beställ eller ladda ner broschyrerna på www.visitaland.com

Ålands Turist & Konferens Tel. +358 (0)18 15 349 www.turistkonferens.com Air Åland Endast flyg Tel. +358 (0)18 17 110 www.airaland.com ÅLANDSTRAFIKEN Endast skärgårdsfärjor Tel. +358 (0)18 525 100 www.alandstrafiken.ax

Ansvarig utgivare: Ålands Turistförbund, AX-22100 Mariehamn, tel. +358 (0)18 24 000, www.visitaland.com, på uppdrag av Ålands landskapsregering. Utgivaren ansvarar inte för eventuella ändringar i tider, priser eller andra uppgifter. Produktion, text, layout och annonser: Maridea Reklambyrå, AX-22100 Mariehamn, tel. +358 18 15 088, www.maridea.com. Tryck: Acta Print Oy. Repro: Heku Oy. Omslag: Målning av Elin Danielson-Gambogi (1861–1919). Målad 1901 invid Lemströms kanal. Tillhör Ålands Ömsesidiga försäkringsbolag.

kultur_2009_se  

2009 Välkommen på operapremiär Konsthantverk bland båthus Design för hela världen visitaland.com